Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Πιο ευτυχισμένα τα παιδιά με γονείς ίδιου φύλου


Ξεσηκώνει η έρευνα που έγινε στην Αυστραλία.

Τα παιδιά των γονέων του ιδίου φύλου απολαμβάνουν καλύτερων επιπέδων υγείας και ευημερίας από τα συνομήλικά τους παιδιά που προέρχονται από παραδοσιακές οικογένειες σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή έρευνα.

Η μελέτη αυτή, που χαρακτηρίζεται η μεγαλύτερη μελέτη του είδους της στον κόσμο, έγινε από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Ερευνητές εξέτασαν 315 γονείς του ιδίου φύλου και 500 παιδιά για τη σωματική τους υγεία και την κοινωνική τους ευημερία, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ Simon Crouch ανέφερε ότι τα παιδιά που είχαν γονείς του ίδιου φύλου σκόραραν κατά μέσο όρο 6% υψηλότερα από ό,τι τα παιδιά από παραδοσιακές οικογένειες στο θέμα της υγείας τους, της ευτυχίας τους και της οικογενειακής συνοχής.

Στην Αυστραλία σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 33.000 οικογένειες με γονείς του ίδιου φύλου, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη απογραφή της Αυστραλιανής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ο Δρ Crouch είπε ότι τα ζευγάρια του ιδίου φύλου αντιμετωπίζουν λιγότερη πίεση να εκπληρώσουν τους παραδοσιακούς ρόλους των δύο φύλων και αυτό οδηγεί σε μια πιο αρμονική συμβίωση.

«Τώρα», είπε, «οι άνθρωποι αναλαμβάνουν ρόλους που είναι κατάλληλοι για τις δεξιότητές τους και αποφεύγουν τα στερεότυπα των φύλων, σύμφωνα με τα οποία η μαμά θα μείνει στο σπίτι για να φροντίζει τα παιδιά και ο μπαμπάς πηγαίνει έξω για να κερδίσει χρήματα. Αυτό οδηγεί σε μια πιο αρμονική οικογενειακή μονάδα και ως εκ τούτου και σε καλύτερη υγεία και ευεξία. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το παιδί μαθαίνει πως ο καθένας συμβάλλει κατά τρόπο ισότιμο και όλοι πρέπει να συνεισφέρουν στην οικογένεια».

Η Roslyn Phillips από την οργάνωση Voice Αυστραλία που είναι υπέρ των «παραδοσιακών οικογενειών» αμφισβήτησε την αντικειμενικότητα του επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Οταν ο Simon Crouch αναφέρεται στα δύο μικρά παιδιά που έχει με τον άνδρα σύντροφο, τα αποτελέσματα θα πρέπει να λαμβάνονται με προσοχή», είπε η Roslyn Phillips.

Ωστόσο, ο Δρ Crouch, δήλωσε ότι η προσωπική του κατάσταση δεν επηρέασε τα αποτελέσματα της μελέτης. «Αναγνωρίζω ότι είμαι από οικογένεια, με ομοφυλόφιλους γονείς, όμως είμαι ένας από πολλούς ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη» είπε και πρόσθεσε: «Πρώτα απ 'όλα είμαι ένας ερευνητής, είμαι γιατρός και είμαι ένας επαγγελματίας για τη δημόσια υγεία και η υποχρέωσή να διεξάγω μια επιστημονική μελέτη δεν εξαρτάται μου την προσωπική κατάσταση».


Διαβάστε περισσότερα...

Έφηβος σπάει το πόδι αστυνομικού


Ένας έφηβος στο Νόργουιτς της Αγγλίας καταδικάστηκε σε 28 μήνες φυλάκιση, επειδή επιτέθηκε σε αστυνομικό. Το περιστατικό, μάλιστα, κατέγραψε κάμερα ασφαλείας.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πως φαίνονται τα πυροτεχνήματα από ψηλά


Τα πυροτεχνήματα δεν εντυπωσιάζουν μόνο τα παιδιά, αλλά και τους μεγάλους. Πώς φαίνονται, όμως, τα πυροτεχνήματα από ψηλά; Ο Jos Stiglingh κατάφερε μέσω μιας κάμερας που είχε ενσωματώσει σε ένα αεροπλανάκι να καταγράψει το εντυπωσιακό θέαμα από ψηλά και μας το παρουσιάζει.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βρετανία: Χάθηκαν έγγραφα που αφορούν σκάνδαλο παιδεραστίας


Το υπουργείο Εσωτερικών έχασε περισσότερα από 100 έγγραφα που αφορούν το σκάνδαλο παιδεραστίας στο οποίο εμπλέκονται και πολιτικοί τη δεκαετία του 80, αναφέρεται σε επιστολή που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η επιστολή με παραλήπτη τον βουλευτή των Εργατικών Κιθ Βαζ αναφέρει ότι 114 από τα 527 έγγραφα που αφορούν την υπόθεση καταστράφηκαν ή εξαφανίστηκαν.

Περισσότερα από δέκα πρώην ή νυν πολιτικά πρόσωπα είναι ύποπτα για παιδεραστία, αναφέρει σε χθεσινό της δημοσίευμα η Daily Telegraph και προσθέτει ότι η αστυνομία ερευνά υποθέσεις που συνδέονται με τέσσερα πρόσωπα.

Άλλοι 20 πολιτικοί και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου --τη Βουλή των Λόρδων και τη Βουλή των Κοινοτήτων--ενδέχεται να γνώριζαν για το σκάνδαλο και να το απέκρυψαν, έγραψε η Telegraph.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε τη διενέργεια νέας έρευνας σχετικά με την τύχη ενός σημαντικού αρχείου για το σκάνδαλο, αλλά αρνείται να επιτρέψει τη διεξαγωγή δημόσιας ακρόασης αναφορικά με τις κατηγορίες παρά την αυξανόμενη πίεση της αντιπολίτευσης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα ψάρια έχουν καλή μνήμη


Θυμούνται πού υπάρχει τροφή ακόμη και αρκετές ημέρες μετά.

Τα χρυσόψαρα έχουν «κατηγορηθεί» ότι δεν τα πηγαίνουν και τόσο καλά με τη μνήμη τους.

Ερευνητές από τον Καναδά ανακάλυψαν ότι τα ψάρια μπορούν να θυμούνται γεγονότα ακόμη και για διάστημα σχεδόν 2 εβδομάδων.

Οι καναδοί ερευνητές εκπαίδευσαν ψάρια να εντοπίζουν πού υπάρχει τροφή, προτού τα μετακινήσουν από το ενυδρείο τους για 12 ημέρες.

Με τη βοήθεια λογισμικού εντοπισμού της κίνησης ανακάλυψαν ότι, όταν τα ψάρια επανατοποθετήθηκαν στο ενυδρείο, μπορούσαν να προσδιορίσουν την ακριβή θέση της τροφής.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στη μελέτη τους ένα πολύ δημοφιλές είδος ψαριού για ενυδρείο (African Cichlids), το οποίο σε προηγούμενες έρευνες έχει επιδείξει πολύπλοκη συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένων χαρακτηριστικών επιθετικότητας.

Υποθέτοντας ότι τα ψάρια θα ήταν ικανά για προχωρημένες λειτουργίες μνήμης, οι ερευνητές εκπαίδευσαν κάθε ψάρι έτσι ώστε να μπαίνει σε μια συγκεκριμένη ζώνη του ενυδρείου για να τραφεί, με κάθε προπόνηση να έχει διάρκεια 20 λεπτών.

Μετά από τρεις ημέρες, τα ψάρια «ξεκουράστηκαν» για 12 ημέρες.

Στη συνέχεια –όπως αναφέρει η Daily Mail σε δημοσίευμά της- οι ερευνητές τα έβαλαν ξανά στο ίδιο «εκπαιδευτικό» ενυδρείο και παρακολούθησαν τις κινήσεις τους με ειδικό λογισμικό ανίχνευσης της κίνησης.

Το λογισμικό αποκάλυψε ότι τα ψάρια επέστρεφαν στο σημείο όπου έβρισκαν την τροφή.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ψάρια θυμούνταν την εκπαίδευσή τους και ήταν σε θέση να κάνουν αντίστροφη συσχέτιση μετά από περαιτέρω προπονήσεις, όπου η ανταμοιβή τροφίμων συνδέθηκε με ένα διαφορετικό ερέθισμα.

«Υπάρχουν πολλά ρητά γύρω από το επίπεδο εξυπνάδας των ψαριών. Ορισμένοι μάλιστα πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο είδος που χρησιμοποιήσαμε στην έρευνα είναι ακόμη σε θέης να παρακολουθεί τηλεόραση» είπε ο Dr Trevor Hamilton από το πανεπιστήμιο MacEwan.

«Τα ψάρια που θυμούνται πού βρίσκεται η τροφή τους, έχουν ένα εξελικτικό πλεονέκτημα, σε σχέση με αυτά που δεν έχουν αυτήν την ικανότητα. Αν μπορούν να θυμούνται ότι μια περιοχή διαθέτει τροφή χωρίς τον κίνδυνο να… γίνουν τα ίδια τροφή για τους θηρευτές τους, τότε θα μπορούν να επιστρέφουν σε αυτήν την περιοχή. Η οποιαδήποτε μείωση στη διαθεσιμότητα των τροφίμων θα προάγει την επιβίωση των ειδών που θα είναι σε θέση να θυμούνται τη θέση των πηγών τροφίμων» πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο Society for Experimental Biology.



Διαβάστε περισσότερα...

Με βαθμολογίες κοντά στο 0 αναμένεται να εισαχθούν σε τμήματα του 5ου πεδίου


Διπλασιασμός των αριστούχων σε Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση.

Καλύτερα τα πήγαν οι φετινοί υποψήφιοι στις πανελλαδικές εξετάσεις συγκριτικά με το προηγούμενο έτος όπως αποδεικνύεται από τα στατιστικά που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας. Από τα στοιχεία της κλιμάκωσης του Γενικού βαθμού Πρόσβασης μπορούν οι φετινοί υποψήφιοι να έχουν μια εικόνα για το πώς θα κινηθούν τα μόρια αφού οι γενικοί βαθμοί πρόσβασης των υποψηφίων καθορίζουν κατά 80% τα μόρια εισαγωγής στις σχολές ενώ το υπόλοιπο 20% καθορίζεται από το βαθμό πρόσβασης στα 2 μαθήματα αυξημένης βαρύτητας κάθε επιστημονικού πεδίου σχολών.

Μέσα από την κλιμάκωση της βαθμολογίας του ΓΒΠ προκύπτει ότι οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης στην κλίμακα του 18-20 είναι αυξημένοι κατά 9.6% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος γεγονός που όπως έχει γράψει το news.gr αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των βάσεων εισαγωγής στις Νομικές και τα τμήματα Ψυχολογίας. Άλλος ένας παράγοντας που θα ωθήσει ακόμα πιο πάνω τις νομικές είναι η μείωση των εισακτέων στην κατηγορία των υποψηφίων του 90% αφού φέτος εισάγονται 1079 υποψήφιοι έναντι 1260 υποψηφίων το 2013 (περιλαμβάνονται και οι ειδικές κατηγορίες). Η Νομική Κομοτηνής αναμένεται να διαμορφώσει τη βάση της λίγο πάνω από τα 18.000 ενώ η Νομική Αθήνας πιθανόν να βρεθεί στα 18.700-18.800 μόρια και το τμήμα της Θεσσαλονίκης στα 18.600 μόρια.



Κατακόρυφη είναι η αύξηση των αριστούχων στη Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση καθώς το 2014 5.004 υποψήφιοι βρέθηκαν στη βαθμολογική κλίμακα του 18 με 20 έναντι των 2.449 το 2013. Σχεδόν διπλασιάστηκαν οι υποψήφιοι των δυο κατευθύνσεων με ΓΒΠ 18-20 καθώς η αύξηση ανέρχεται στο 104,3%. Η κατακόρυφη αύξηση στην εν λόγω βαθμολογική κλίμακα αναμένεται να οδηγήσει σε ιστορικά υψηλά τις Ιατρικές Σχολές και τα περιζήτητα πολυτεχνικά τμήματα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι πιθανόν η Ιατρική Αλεξανδρούπολης να βρεθεί στα 18.500 μόρια, της Αθήνας στα 19.250 μόρια ενώ το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Μετσόβιο ίσως ξεπεράσει τα 19.000 μόρια.



Αξίζει να σημειωθεί ότι βελτίωση των επιδόσεων των υποψηφίων της τεχνολογικής κατεύθυνσης έχουμε και στις μεσαίες βαθμολογικές κλίμακες στοιχείο που πιθανόν να οδηγήσει τις βάσεις των υποψηφίων προς τα πάνω και στα υπόλοιπα τμήματα.

5ο πεδίο: Αναμένεται να εισαχθούν υποψήφιοι με βαθμολογίες κοντά στο 0

Τις περισσότερες πιθανότητες εισαγωγής της έχουν οι υποψήφιοι που θα επιλέξουν το 5ο επιστημονικό πεδίο καθώς σε απόλυτα νούμερα όσοι μπορούν να διεκδικήσουν τις 13.140 θέσεις των ΑΕΙ και ΤΕΙ ανέρχονται σε 16264. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι υποψήφιοι που δηλώνουν το 5ο επιστημονικό πεδίο δηλώνουν και άλλα πεδία και κάποιοι εξ αυτών θα εισαχθούν σε μη οικονομικά τμήματα γίνεται αντιληπτό ότι πιθανόν να εισαχθούν σε ΤΕΙ του 5ου πεδίου υποψήφιοι με βαθμολογίες 1 και 2 ενώ ίσως υπάρξουν και κενές θέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν τμήματα που δηλώνονται και από άλλα επιστημονικά πεδία και αν αθροιστούν οι θέσεις τους στις 13.140 τότε οι προσφερόμενες θέσεις ξεπερνούν τις 15.000.



Διαβάστε περισσότερα...

Βίντεο - αναπαράσταση του φόνου της Στέενκαμπ από τον Πιστόριους


Σε παγκόσμια αποκλειστικότητα θα προβληθούν βήμα-βήμα οι κινήσεις του Πιστόριους σε κανάλι της Αυστραλίας.

Το αυστραλιανό δίκτυο, Channel 7, θα προβάλει απόψε οπτικό υλικό που δείχνει τον Όσκαρ Πιστόριους σε αναπαράσταση των γεγονότων που οδήγησαν στο φόνο της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ στο σπίτι του στην Πρετόρια.

Το βίντεο, το οποίο είναι άγνωστο πως περιήλθε στην κατοχή του καναλιού, δείχνει τον αθλητή να τρέχει χωρίς τα προσθετικά του μέλη και να αναπαριστά τον τρόπο με τον οποίο μετέφερε το άψυχο σώμα της Ρίβα.

Ο 27χρονος παραολυμπιονίκης σέρνει μία γυναίκα που υποδύεται την Ρίβα έξω από το μπάνιο του σπιτιού και την μεταφέρει στο ισόγειο του σπιτιού από τις σκάλες.

Σε άλλο σημείο του βίντεο εμφανίζεται ο Πιστόριους που δείχνει πως την πυροβόλησε τη βραδιά του φόνου.

Φορώντας μία αθλητική φανέλα Nike και ποδηλατική βερμούδα από λύκρα, ο Πιστόριους φαίνεται να κρυφοκοιτάζει πίσω από μία γωνία που βρίσκεται κοντά στο τζάκι του σαλονιού του.

Η αναπαράσταση των γεγονότων που σημειώθηκαν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου τον περασμένο χρόνο χαρακτηρίστηκε από το δίκτυο «παγκόσμια αποκλειστικότητα» και θα προβληθεί σε ένα ντοκιμαντέρ από το Channel 7 με θέμα την δίκη του Πιστόριους.

Το τηλεοπτικό δίκτυο ισχυρίζεται ότι το βίντεο, το οποίο γύρισε αμερικανική εταιρεία, έπεισε τον αμερικανό εμπειρογνώμονα Σκοτ Ρόντερ ότι η εκδοχή των πραγμάτων που υποστηρίζει ο κατηγορούμενος για φόνο Πιστόριους είναι αληθινή.

Οι συνήγοροι του αθλητή δηλώνουν οργισμένοι με το βίντεο, στο οποίο μάλιστα εμφανίζεται ο κατηγορούμενος να τους δίνει οδηγίες.

Η εκπρόσωπός του Ανλιέζ Μπέργκρες είπε ότι οι νομικοί του σύμβουλοι αξιώνουν «την άμεση αποσαφήνιση» από το τηλεοπτικό δίκτυο για το πως περιήλθε στην κατοχή του το βίντεο.

Ο Πιστόριους πυροβόλησε και σκότωσε την 29χρονη σύντροφό του επειδή, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, την πέρασε για κλέφτη. Οι εισαγγελείς όμως υποστηρίζουν ότι ψεύδεται.

Η δίκη του θα συνεχιστεί αύριο Δευτέρα με τους συνηγόρους του να καλούν τους τελευταίους μάρτυρες υπεράσπισης.

Ομάδα ψυχιάτρων εξέτασε τον Πιστόριους κι αποφάνθηκε πως δεν ήταν ψυχικά άρρωστος όταν σκότωσε την Ρίβα παρότι λέγεται ότι πάσχει από κατάθλιψη και Διαταραχή Μετατραυματικού Άγχους (ΔΜΤΑ).

Δείτε το τρέιλερ:





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί το φεγγάρι δείχνει μεγαλύτερο στον ορίζοντα


Η δύναμη της ψευδαίσθησης.

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι το φεγγάρι δείχνει μεγαλύτερο όταν βρίσκεται στον ορίζοντα; Το ερώτημα αυτό απασχολούσε τους ειδικούς για πολλές χιλιάδες χρόνια.

Σύμφωνα με ένα διάσημο μύθο, που χρονολογείται πίσω στον 4 αιώνα π.Χ. και «αντέχει» μέχρι τις μέρες μας, το «μεγεθυντικό αυτό φαινόμενο» προκαλείται από την ατμόσφαιρα της Γης.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας Today I Found Out, στην πραγματικότητα πρόκειται περισσότερο για ένα φαινόμενο «συμπίεσης».

Η ατμοσφαιρική διάθλαση κάνει τη Σελήνη να φαίνεται πολύ λίγο μικρότερη από τον κατακόρυφο άξονα, όταν είναι κοντά στον ορίζοντα σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει ότι «ανεβαίνει» ψηλά στον ουρανό. Αυτή η διάθλαση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Σελήνη βρίσκεται σε απόσταση περίπου 4000 χιλιομέτρων όταν είναι στον ορίζοντα, την κάνει να φαίνεται κατά 1,5% μικρότερη, αν μετρούσε κανείς με ακρίβεια το φαινομενικό μέγεθος της στον ορίζοντα σε σχέση με αυτό όταν είναι ψηλότερα στον ουρανό.

Αν λοιπόν δεν ευθύνεται η ατμόσφαιρα της Γης για τη μεγέθυνση αυτή, τι συμβαίνει;

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο το γεγονός ότι το φεγγάρι φαίνεται μεγαλύτερο πιο κοντά στον ορίζοντα δεν είναι κάτι άλλο από μια αυταπάτη, μια ψευδαίσθηση.

Κανείς μπορεί να το διαπιστώσει αυτό απλά παίρνοντας ένα χάρακα για να μετρήσει «με το μάτι» τη διάμετρο της Σελήνης, μία φορά όταν βρίσκεται στον ορίζοντα και μία όταν είναι ψηλά στον ουρανό. (Φροντίστε μόνο να τηρήσετε τις ίδιες αποστάσεις από τα μάτια σας και το εργαλείο μέτρησης κάθε φορά, για να έχετε πιο «ακριβή» αποτελέσματα).

Αν κάνετε σωστά το «πείραμα» αυτό, θα διαπιστώσετε ότι το φεγγάρι και τις δύο φορές έχει περίπου το ίδιο μέγεθος, παρότι την πρώτη φορά (όταν βρισκόταν στον ορίζοντα) φαινόταν να έχει σχεδόν διπλάσιο μέγεθος.

Όταν βλέπουμε κάποιον από πολύ μακριά, το κεφάλι του μας φαίνεται πάρα πολύ μικρό. Ο εγκέφαλός μας όμως δεν μπερδεύεται με το οπτικό ερέθισμα που λαμβάνει και δεν αμφισβητεί την αντίληψή μας, ως προς το πόσο μεγάλο (ή μικρό) μπορεί να είναι το κεφάλι κάποιου.

Στην περίπτωση του φεγγαριού συμβαίνει κάτι ανάλογο, μόνο που αυτή τη φορά ο εγκέφαλος μας ξεγελιέται και πιστεύει ότι το φεγγάρι είναι μεγαλύτερο όταν βρίσκεται στον ορίζοντα.

Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως η «ψευδαίσθηση Ponzo», που πήρε το όνομά της από τον ιταλό ψυχολόγο Mario Ponzo.

«Ψευδαίσθηση Ponzo» (Ponzo Illusion)

Ο Mario Ponzo απέδειξε για πρώτη φορά την ψευδαίσθηση αυτή το 1913.

Για τις ανάγκες του πειράματός του ζωγράφισε δύο συγκλίνουσες κάθετες γραμμές σε ένα κομμάτι χαρτί. Στη συνέχεια ζωγράφισε δύο οριζόντιες γραμμές που έτεμναν τις πρώτες. Μία στην κορυφή και μία στη βάση.

Αυτές οι δύο οριζόντιες γραμμές είχαν το ίδιο μήκος, όμως στη ζωγραφιά η πρώτη φαίνεται να είναι μακρύτερη.



Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλός μας ερμηνεύει τις δύο συγκλίνουσες γραμμές ως παράλληλες γραμμές, οι οποίες φαίνεται να συγκλίνουν επειδή πηγαίνουν πιο μακριά.

Έτσι, παρότι οι δύο οριζόντιες γραμμές έχουν το ίδιο μήκος για τα μάτια μας, αυτή που είναι πιο μακριά φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλός μας να την αντιλαμβάνεται ως μεγαλύτερη από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.



Διαβάστε περισσότερα...

Επερώτηση για την αναγνώριση προϋπηρεσίας ωρομίσθιων του ΟΑΕΔ


Ο ΣΥΡΙΖΑ για τους εκπαιδευτικούς τεχνικών ειδικοτήτων.

Ερώτηση για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών του ΟΑΕΔ τεχνικων ειδικοτήτων από το Υπουργείο Παιδείας κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί τεχνικών ειδικοτήτων εργάζονται στις σχολές του ΟΑΕΔ και οργανικά υπάγονται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Όμως το Υπουργείο Παιδείας δεν αναγνωρίζει την προϋπηρεσία τους και έχει αναγνωρίσει μόνο την προϋπηρεσία των καθηγητών γενικής παιδείας του ΟΑΕΔ, δηλαδή θεολόγων, γυμναστών, φυσικών, φιλολόγων, ξένων γλωσσών κ.α., εξαιρώντας τους καθηγητές των τεχνικών ειδικοτήτων.

Στο κείμενο της ερώτησης τονίζεται ότι ο Συνήγορος του Πολίτη, αλλά και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αποφάνθηκαν και γνωμοδότησαν θετικά στις αναφορές των εκπαιδευτικών που διαμαρτυρήθηκαν για την άρνηση του υπ. Παιδείας να τους συμπεριλάβει στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών των ειδικοτήτων τους λόγω του ότι η προϋπηρεσία αυτών, η οποία αποτελεί κριτήριο ένταξης στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών, έχει αποκτηθεί σε ΤΕΕ του ΟΑΕΔ.

Μάλιστα στην πρόταση του Συνήγορου του Πολίτη τονίζεται ότι « οι εκπαιδευτικοί που εργάστηκαν σε ΤΕΕ ΟΑΕΔ δεν διαφοροποιούνται ως προς την ουσία από τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σε σχολεία Β/θμιας Εκπ/σης του ΥΠΕΠΘ και συγκεκριμένα στα ΤΕΕ του ΥΠΕΠΘ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν ότι η εφαρμογή του νόμου Ν. 4186 «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις» σε συνδυασμό με την έναρξη λειτουργίας Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) από τον ΟΑΕΔ θα έχει αντιφατικό χαρακτήρα αφού η προϋπηρεσία θα αναγνωρίζεται για τις ειδικότητες της γενικής παιδείας των εκπαιδευτικών που θα εργαστούν στις ΣΕΚ του ΟΑΕΔ από τον Σεπτέμβριο ενώ δεν θα αναγνωρίζεται στις άλλες ειδικότητες, παρόλο που όλες θα υποστηρίζουν το ίδιο πρόγραμμα σπουδών».

Οι βουλευτές ζητούν να μάθουν αν το Υπουργείο Παιδείας προτίθεται να προβεί στην αναγνώριση της προϋπηρεσίας των ωρομισθίων εκπαιδευτικών ΟΑΕΔ και στην ένταξή τους στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών.



Διαβάστε περισσότερα...

Δύσκολες ώρες για Ντι Στέφανο


Σε τεχνητό κώμα ο θρύλος της Ρεάλ.

Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο Αλφρέδο Ντι Στέφανο. Ο 88χρονος θρύλος της Ρεάλ Μαδρίτης νοσηλεύεται από χθες το απόγευμα σε κλινική της Μαδρίτης μετά από έμφραγμα που υπέστη σε δρόμο της ισπανικής πρωτεύουσας.



Η «βασίλισσα» κοινοποίησε το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν, σύμφωνα με το οποίο η κατάστασή του είναι κρίσιμη, αλλά σταθερή.

Οι γιατροί τον έβαλαν σε κατάσταση τεχνητού κώματος και οι επόμενες ώρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες.


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γαλαξίας "καταβροχθίζει"... γαλαξία


Τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια στον κόσμο παρατήρησαν έναν γαλαξία παρόμοιο με τον δικό μας Milky Way, που βρίσκεται περίπου 62.000.000 έτη φωτός μακριά, να καταβροχθίζει έναν μικρότερο γειτονικό γαλαξία.

Οι αστρονόμοι ελπίζουν ότι οι παρατηρήσεις αυτού του αστρικού κανιβαλισμού θα τους βοηθήσει να εξηγήσουν πώς μεγαλώνουν οι γαλαξίες για δισεκατομμύρια χρόνια.

Τα παρατηρητήρια WM Keck Observatory και Subaru Observatory στο ηφαίστειο Μάουνα Κέα στη Χαβάη, κατάφεραν να απαθανατίσουν τον NGC 4651, γνωστό και ως γαλαξίας ομπρέλα.

Δεκάδες χιλιάδες αστέρια έχουν σχηματίσει μία γραμμή με τον φωτεινό γαλαξία. Το εξασθενημένο ρεύμα άστρων πιστεύεται ότι είναι τα απομεινάρια ενός μικρότερου γαλαξία που τραβήχτηκε από τις έντονες δυνάμεις του γαλαξία.

Κοσμικές συγχωνεύσεις όπως αυτή δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, αλλά τέτοιοι γαλαξίες συνήθως ήταν πολύ δύσκολο να εντοπιστούν μέχρι σήμερα.



«Αυτό είναι σημαντικό, διότι όλη η γνώση μας για το τι είναι οι γαλαξίες και πώς μεγαλώνουν δεν έχει επαληθευτεί πλήρως» επισημαίνει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Ααρον Ρομανόφσκι, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

«Πιστεύουμε ότι συνεχώς καταναλώνουν μικρότερους γαλαξίες ως μέρος μιας κοσμικής τροφικής αλυσίδας, ενώ τα νήματα κινεί μία αόρατη μορφή σκοτεινής ύλης. Οταν ένας γαλαξίας καταβροχθίζεται, μπορούμε μερικές φορές να δούμε τα κρυφά του στοιχεία κατά τη διαδικασία της απογύμωσης» Η μελέτη για τον γαλαξία ομπρέλα θα δημοσιευθεί στο περιοδικό της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας αυτή την εβδομάδα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άνθρωπος-δελφίνι σε έναν αγώνα κολύμβησης


Άνθρωπος-δελφίνι σε έναν αγώνα κολύμβησης, αντί να κολυμπάει πετάει και σπάει όλα τα κοντέρ.

Στο ακόλουθο βίντεο ο αθλητής στο πρώτο διάδρομο της πισίνας με μια βουτιά, κέρδισε πανηγυρικά τους αντιπάλους του. 


Δείτε το απίστευτο βίντεο




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πόσα GB είναι ο… άνθρωπος;


Άραγε, πόσα gigabytes χρειάζονται για να "δημιουργηθεί" ένας άνθρωπος; Την απάντηση σε αυτό ερώτημα έρχεται να δώσει το κανάλι του YouTube, Veritasium.

Όπως μας ενημερώνουν οι «ειδικοί» του Veritasium, o ανθρώπινος γενετικός κώδικας που έχει αποθηκευτεί σε ένα κύτταρο καταλαμβάνει 1,5GB χώρο.

Αν υπολογίσουμε ότι το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 40 τρισεκατομμύρια κύτταρα, τότε το συνολικό ποσό δεδομένων ανέρχεται στα 60ZB (Zetta bytes = 10²¹ bytes).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πληροφορία ότι, μέχρι το 2020 υπολογίζεται ότι το σύνολο της ψηφιακής πληροφορίας, παγκοσμίως, θα έχει φτάσει περίπου τα 40ZB, ποσότητα που δεν φτάνει τον όγκο των δεδομένων ενός ανθρώπου.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Ψάξτε την Μαντλίν σε αυτό το πηγάδι" λέει πρώην αστυνομικός


Να εστιάσουν τις έρευνές τους για την εξαφανισμένη Μαντλίν σε ένα εγκαταλελειμμένο πηγάδι, καλεί τις αρχές ένα πρώην Βρετανός αστυνομικός.

Το πηγάδι είναι σε μια περιοχή με χαμηλή βλάστηση πολύ κοντά (λιγότερο από 1 χλμ) από το συγκρότημα Ocean Club στο πορτογαλικό θέρετρο Praia da Luz, όπου διέμενε με τους γονείς της όταν εξαφανίστηκε.

Ο Roy Ramm, είναι πρώην διοικητής της Scotland Yard και υπηρέτησε 27 χρόνιαστην Μητροπολιτική Αστυνομία, όπου ήταν επικεφαλής του τμήματος που ασχολείται με τα σοβαρά εγκλήματα.

"Όποιος απήγαγε την Μαντλίν γνώριζε τις τοπικές οδούς, τα σοκάκια και τους θαμνότοπους και χρησιμοποίησε αυτές τις γνώσεις για να αποφύγει τον εντοπισμό του." δήλωσε ο ίδιος, σύμφωνα με τη Mirror.

Σημειώνεται ότι οι αξιωματικοί της βρετανικής αστυνομίας έχουν ψάξει την γύρωπεριοχή με χαμηλή βλάστηση, αλλά όχι το βαθύ πηγάδι.



Υπενθυμίζεται ότι η Μαντλίν ήταν 4 ετών όταν εξαφανίστηκε (τον Μάιο του 2007) από το δωμάτιο του συγκροτήματος όπου διέμενε η οικογένεια, την ώρα που οι γονείς της δειπνούσαν με φίλου σε ένα εστιατόριο εκεί κοντά.

Όπως αναφέρει η Mirror, η ομάδα ερευνών από τη Βρετανία αναμένεται ναεπιστρέψει στην Πορτογαλία τις προσεχείς εβδομάδες. Υπάρχει το ενδεχόμενο μάλιστα να στείλουν ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά σε ένα μαγαζί όπου είχαν δει έναν ύποπτο με ένα μικρό παιδί το βράδυ της εξαφάνισης της Μαντλίν.

Την ίδια στιγμή, ένας πρώην πορτογάλος υπουργός δήλωσε ότι η βρετανική αστυνομία έχει εκμεταλλευτεί τους πορτογάλους αστυνομικούς και άσκησε κριτική στον τρόπο με τον οποίο γίνεται και η έρευνα. Στο ίδιο μήκος κύματος και ένας πορτογάλος αξιωματούχος που μετέχει στις έρευνες ο οποίος είπε ότι "βρισκόμαστε εκεί που ήμασταν πριν από επτά χρόνια".




Εν τω μεταξύ οι γονείς της Μαντλίν, αναμένεται να φτάσουν τη Δευτέρα στη Λισαβόνα για τη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση που έχουν καταθέσει εναντίον του Goncala Amaral, του 56χρονου πρώην αστυνομικού που ήταν αρχικά υπεύθυνος για τις έρευνες σχετικά με την εξαφάνιση της κόρης τους. Κι αυτό, γιατί μετά την συνταξιοδότησή του, έγραψε ένα βιβλίο στο υποστήριζε ότι η Μαντλίν πέθανε σε ένα ατύχημα το οποίο συγκαλήφθηκε από τους γονείς της.



Διαβάστε περισσότερα...

Στο ΣτΕ προσέφυγε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων


Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητεί να ακυρωθεί, ως αντισυνταγματική και παράνομη, η απόφαση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ που καθορίζει το ανώτατο πλαφόν συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, με την από 29.4.2014 απόφαση του, έθεσε συγκεκριμένα όρια δαπάνης των φαρμάκων που μπορεί να γράφει ένας γιατρός ανά ασφαλισμένο κάθε μήνα και τα οποία εξαρτώνται από την ειδικότητά του και την περιφερειακή ενότητα της χώρας στην οποία δραστηριοποιείται.

Ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι από την καθιέρωση του πλαφόν απειλείται η βλάβη της υγείας μεγάλης ομάδας πληθυσμού, η οποία πρέπει να λαμβάνει συνεχώς και αδιαλείπτως φάρμακα στενού θεραπευτικού εύρους.

Ακόμη, αναφέρει ότι στην επίμαχη απόφαση δεν υπάρχουν τα επιστημονικά - ιατρικά κριτήρια για τον καθορισμό των ορίων συνταγογράφησης των γενοσήμων φαρμάκων με συνέπεια ο καθορισμός του πλαφόν να είναι αυθαίρετος και αντίθετός στην ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, αλλά και στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Επίσης, υποστηρίζει ότι η επίμαχη απόφαση παραβιάζει το άρθρο 21 του Συντάγματος, καθώς θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, την στιγμή μάλιστα, που η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι δυνατή με άλλες μεθόδους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Από την επιστράτευση έως τη λήξη της απεργίας


Λήγει η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων της ΔΕΗ. Δείτε όσα συνέβησαν από την επιστράτευση των εργαζομένων έως την απόφαση για λήξη της απεργίας.

Δείτε το βίντεο από τον ALPHA




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επίθεση καρχαρία σε 3D


Μία γυναίκα επισκέπτεται το Διεθνές Μουσείο Κατασκοπείας της Ουάσινγκτον, όπου δέχθηκε επίθεση από έναν τρισδιάστατο καρχαρία, με αποτέλεσμα να πέσει στο πάτωμα από την τρομάρα της.

Ο youtuber Logan Riley ανέβασε στο Διαδίκτυο το χιουμοριστικό περιστατικό σε ένα έκθεμα που παρουσίαζε έναν τρισδιάστατο καρχαρία. Το μόνο που χρειαζόταν να κάνει η γυναίκα που την «πάτησε», ήταν να αγγίξει την οθόνη και τότε της «επιτέθηκε» ο καρχαρίας.

Η γυναίκα τρόμαξε τόσο πολύ που έπεσε στο πάτωμα.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκτός λειτουργίας το Taxis τη Δευτέρα το πρωί


Εκτός λειτουργίας θα παραμείνει το Taxis το πρωί της Δευτέρας δημιουργώντας έτσι νέα προβλήματα στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, τη Δευτέρα 7 Ιουλίου από τις 7:00 π.μ. έως τις 10:00 π.μ. δεν θα είναι διαθέσιμη η εφαρμογή Φόρου Εισοδήματος Φ.Π. καθώς και οι λοιπές εφαρμογές TaxisNet για λόγους συντήρησης.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία υποβολής λήγει στις 14 Ιουλίου και απομένουν να υποβληθούν περίπου 1.300.000 δηλώσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Απίστευτοι διαγωνισμοί φαγητού


Διαγωνισμοί φαγητού ανά τον κόσμο προκαλούν εντύπωση και λαμβάνουν ποικίλα σχόλια.

Ποιος θα μπορέσει να φάει λοιπόν τα περισσότερα hot dog, πίτες ή πίτσες; Ρίξτε μια ματιά στους πιο απίστευτους διαγωνισμούς φαγητού στον κόσμο…

1. Διαγωνισμός Hot Dog, Νέα Υόρκη



2.Φτερούγες κοτόπουλου, Φιλαδέλφεια



3. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πίτας, Μάντσεστερ, Αγγλία



4. Πρωτάθλημα Κολοκυθόπιτας, Νέα Υόρκη



5. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκόρδου, Ντορσέτ, Αγγλία



6. Πρωτάθλημα Στρειδιών, Νέα Ορλεάνη



7. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κεφτέδων, Σικάγο



8. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παγωτού, Καλιφόρνια




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χτίζουν μόνοι τους ένα χωριό από την αρχή


Πως οι κάτοικοι έδωσαν ξανά ζωή στην Εθιά με τις δικές τους δυνάμεις…

Ο Γιώργης Κουτεντάκης δεν φανταζόταν ότι κάποτε θα επέστρεφε στην πατρική του στέγη. Το σπίτι του, άλλωστε, είχε γίνει ερείπιο.

Τα κεραμίδια είχαν σωριαστεί στη γη και στους τοίχους είχαν φωλιάσει κοράκια. Όπως κάθε οικογένεια, έτσι και η δική του έφυγε από την Εθιά, του νομού Ηρακλείου, ένα χωριουδάκι στα Αστερούσια Όρη, δεκαετίες πριν. Με τα χρόνια τα πέτρινα κτίσματα ρήμαξαν και ο πληθυσμός του χωριού, που κάποτε φιλοξενούσε εκατοντάδες ανθρώπους, μειώθηκε σε μονοψήφια νούμερα.



Για να προσεγγίσεις την Εθιά δεν πρέπει να έχεις τον νου σου σε πινακίδες - δεν υπάρχουν. Η πρώτη ένδειξη για το χωριό εμφανίζεται αφού ο ταξιδιώτης διανύσει 50 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο και φτάσει στο χωριό Ροτάσι. Από εκεί ακολουθεί ανάβαση σε φρέσκια άσφαλτο που ελίσσεται σε γυμνές πλαγιές. Η Εθιά βρίσκεται σ’ ένα από τα πιο νότια σημεία της Ελλάδας. Λίγα υψώματα πιο πέρα από τα σπίτια ατενίζεις το Λιβυκό πέλαγος.

Παρά την έκτασή του και την απόμακρη τοποθεσία του, αυτό το χωριό παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με άλλους μικρούς οικισμούς της χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία του Εργαστηρίου Χωροταξίας και Οικιστικής Ανάπτυξης του ΕΜΠ, βάσει της απογραφής του 2011, συναντάται στην Ελλάδα ένας αστερισμός 6.356 μικρών οικισμών με πληθυσμό από έναν έως 100 κατοίκους.



Όπως εξηγεί στην «Καθημερινή» η καθηγήτρια στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Σοφία Αυγερινού-Κολώνια, με την τουρκοκρατία οι χριστιανικοί οικισμοί «σπρώχτηκαν» σε ορεινές δυσπρόσιτες θέσεις. Έτσι και στην Εθιά έφτασαν Κρητικοί κυρίως από τα Σφακιά, κυνηγημένοι από τους Τούρκους. Αργότερα βρήκαν εδώ καταφύγιο και οικογένειες που ήθελαν να χαθούν τα ίχνη τους και να ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο της κρητικής βεντέτας.

Μετά τους Παγκοσμίους Πολέμους και τα κύματα μετανάστευσης στο εξωτερικό η ερήμωση των μικρών οικισμών της Ελλάδας ολοκληρώθηκε με την αγροτική έξοδο προς τα αστικά κέντρα. Το ίδιο συνέβη και στην Εθιά. Από τα μέσα του ’60 και μετά σταδιακά ερήμωσε. Οι κάτοικοι μετακόμισαν κυρίως για εκπαιδευτικούς και βιοποριστικούς λόγους. Το χωριό φαίνεται να είχε παλιότερα παραγωγή λαδιού και σουλτανίνας, δεν διέθετε όμως γυμνάσιο.

«Η Εθιά αριθμούσε κάποτε 300 κατοίκους και είχε 70 παιδιά στο δημοτικό σχολείο. Η δίψα για γράμματα όμως έκανε τις οικογένειες να μετακομίσουν», λέει στην «Κ» ο Νίκος Μαθιουδάκης που έφυγε από το χωριό στα 13 του.



Ο πληθυσμός της Εθιάς μοιράστηκε τότε σε περιφερειακά κεφαλοχώρια, στο Ηράκλειο και στο εξωτερικό. Οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι σήμερα έχουν κορνιζάρει φωτογραφίες συγγενών τους που ζουν στο Τορόντο.

Η Μαρία Κακουδάκη είναι από τους λίγους κατοίκους της Εθιάς που δεν εγκατέλειψε το σπίτι της ακόμα και τότε, παρότι ο σύζυγός της παραπονιόταν ότι δεν είχε παρέα.

«Εδώ γεννήθηκα, μεγάλωσα, παντρεύτηκα και έκανα δύο κορίτσια», λέει η 85χρονη. Το σπίτι της είναι σήμερα το μουσείο του χωριού. Έχει κρεμάσει στους τοίχους τα παλιά σύνεργα υφαντικής και τα παρουσιάζει σαν εκθέματα στους επισκέπτες. «Το χωριό μια στιγμή είχε χαλαρώσει. Δεν ήξερα κι εγώ τι να κάνω αλλά έμεινα».



Το 1994 όμως, μετά το κάλεσμα που απηύθυνε ο πολιτικός μηχανικός και παλιός κάτοικος του χωριού Γιάννης Ανδρουλάκης, οι πρώτες αξίνες έπιασαν δουλειά. «Ήταν συναισθηματικοί οι λόγοι. Ήθελα να ζωντανέψει πάλι το χωριό», λέει στην «Κ». «Φώναξα τους χωριανούς στο Ηράκλειο και τους ανακοίνωσα τότε τη σκέψη μου. Τους είπα αρχικά να φυτεύαμε κάποια δέντρα, δεν αποκάλυψα όλο τον συλλογισμό μου αμέσως για να μη φοβηθούν», προσθέτει. Ήθελε να ξαναχτίσουν το χωριό.

Χωρίς επιδοτήσεις

Χωρίς κοινοτικές επιδοτήσεις και κρατική επιχορήγηση, μαζεύοντας χρήματα από δωρεές σε μνημόσυνα και κηδείες, οι κάτοικοι κατάφεραν σταδιακά να φτιάξουν το οδικό δίκτυο, να υδροδοτήσουν το χωριό και να πλακοστρώσουν σοκάκια. «Αντί για στεφάνια τους λέγαμε να δίνουν τα χρήματα για την ανάπλαση. Και πολλοί συνεισέφεραν με δωρεάν εργασία», λέει ο κ. Ανδρουλάκης. Δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει πόσο κόστισαν συνολικά οι επεμβάσεις. Τα έργα πάντως συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Με προσωπικά τους έξοδα οι κάτοικοι ανέλαβαν να αναστηλώσουν και τα παλιά τους σπίτια διατηρώντας την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους. Περισσότερα από 50 κτίσματα στέριωσαν ξανά, ενώ τουλάχιστον άλλα 30 παραμένουν διαλυμένα.

Μια ντουζίνα άνθρωποι ξεχειμωνιάζουν πλέον μόνιμα εδώ, ενώ τα έργα συνεχίζονται. Τους τοίχους του παλιού σχολείου τούς κοσμούν φωτογραφίες των έργων ανάπλασης, αλλά και πορτρέτα παλιών κατοίκων που είναι θαμμένοι στο νεκροταφείο του χωριού.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Χρυσοί» οι Έφηβοι στη Ρώμη!


Στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου στο Μεσογειακό Κύπελλο υδατοσφαίρισης, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στο υπερσύγχρονο ναυταθλητικό κέντρο του προαστίου Όστια της Ρώμης, ανέβηκε η Εθνική μας ομάδα των Εφήβων.



Συνεχίζοντας και ολοκληρώνοντας τις εκπληκτικές εμφανίσεις σε αυτή τη διοργάνωση, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα νίκησε και την οικοδέσποινα Ιταλία με 7-4, στον τελευταίο της αγώνα σήμερα το μεσημέρι (συνολικά τρεις νίκες και μια ισοπαλία) και εκμεταλλευόμενη το αποτέλεσμα και του άλλου σημερινού αγώνα, όπου η Σερβία νίκησε 10-5 το Μαυροβούνιο, κατέκτησε ξεκάθαρα την πρωτιά και το χρυσό μετάλλιο.

Η ομάδα του Βενετόπουλου ήταν πολύ καλή στην άμυνα στο ματς με την Ιταλία και ανεβάζοντας την απόδοσή της επιθετικά στο τρίτο οκτάλεπτο κατάφερε να υποτάξει τους αντιπάλους της και να πετύχει μια σπουδαία διάκριση.

Τα οκτάλεπτα (με πρώτη την Ελλάδα): 2-2, 0-1, 3-1, 2-0

Σκόρερ για την ελληνική ομάδα: Καλογεράκος 2, Αργυρόπουλος 1, Μασμανίδης 1, Πρέκας 1, Θεοδόσης – Παπαλουκάς 1, Καπετανάκης 1.

Καλύτερος τερματοφύλακας της διοργάνωσης αναδείχθηκε ο Έλληνας Μανώλης Ζερδεβάς και πρώτος σκόρερ ο άσος της ελληνικής ομάδας Μανώλης Πρέκας με 7 γκολ. MVP ο Πιέσιβατς από το Μαυροβούνιο.

Η ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ:

1.Ελλάδα 10
2. Σερβία 9
3. Μαυροβούνιο 7
4. Ιταλία 3
5. Τουρκία 0

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Νίκος Βενετόπουλος δήλωσε μετά το τέλος των αγώνων: «Είναι μια τεράστια και πολύ σημαντική επιτυχία. Και παράλληλα μια ψυχολογική ένεση για τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά που θα μετάσχουν και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών (’95) στην Τυφλίδα στο τέλος Αυγούστου. Η ομάδα έκανε πολύ καλές εμφανίσεις και είμαι ικανοποιημένος με τη συμπεριφορά των παιδιών. Οι διαφορές μας με τις μεγάλες δυνάμεις μειώνονται. Κι αυτό οφείλεται και στα σωματεία που δουλεύουν καλά σε αυτές τις ηλικιακές κατηγορίες. Δεχθήκαμε τα συγχαρητήρια όλων εδώ και μου έλεγαν όλοι ότι το αξίζαμε γιατί ήμαστε η καλύτερη ομάδα».


Διαβάστε περισσότερα...

Πολιτική προστασία Ρεθύμνου: Μην κολυμπάτε στη λίμνη του κροκόδειλου


Ανακοίνωση για την εμφάνιση του κροκόδειλου στην περιοχή της λίμνης του Φράγματος Ποταμών, εξέδωσε το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π. Ε. Ρεθύμνης, μέσω της οποίας καλεί τους πολίτες να μην κολυμπούν στην λίμνη.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) επιβεβαιώνει την ύπαρξη του ερπετού στην περιοχή της λίμνης του φράγματος Ποταμών. Εμφάνιση του ερπετού σημειώθηκε στο τμήμα της λίμνης προς Βολιώνες.

Όπως βεβαιώνει ειδικός ερπετολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Ηρακλείου το ερπετό δεν αναμένεται να απομακρυνθεί από το νερό και τις όχθες της λίμνης, άλλα είναι δυνατόν να βρεθεί σε οποιοδήποτε σημείο των νερών της λίμνης.

Ως εκ τούτου, οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, εφόσον δεν κολυμπούν στην λίμνη και παραμένουν μακριά από τις όχθες της. Υπενθυμίζεται δε ότι, ανεξάρτητα από το παραπάνω γεγονός, το κολύμπι στην λίμνη Ποταμών απαγορεύεται.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή του φράγματος με συμμετοχή εκπροσώπων του ΟΑΚ, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αποφασίστηκε:

- Άμεση τοποθέτηση περίφραξης στην περιοχή όπου εμφανίστηκε το ερπετό

- Άμεση τοποθέτηση πινακίδων κινδύνου σε ελληνικά και αγγλικά που να ενημερώνουν τους εκδρομείς ότι απαγορεύεται το κολύμπι στην λίμνη

- Επιτήρηση της περιοχής από τις αρμόδιες υπηρεσίες

Η επιχείρηση εντοπισμού και απομάκρυνσης του ερπετού από την λίμνη αναμένεται να λάβει χώρα στα μέσα της εβδομάδας με συνεργασία ΟΑΚ και Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κολυμβητής δέχτηκε επίθεση από λευκό καρχαρία


Ένας κολυμβητής δέχθηκε επίθεση από έναν μεγάλο λευκό καρχαρία στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καλιφόρνιας. Ο καρχαρίας δάγκωσε τον άντρα στο δεξί μέρος του κορμού του.

Ο καρχαρίας είχε πιαστεί στην πετονιά ενός ψαρά ο οποίος προσπαθούσε να τον βγάλει στη στεριά επί 30 με 40 λεπτά.

Ανύποπτοι κολυμβητές μεγάλων αποστάσεων πέρασαν κοντά από τον καρχαρία ο οποίος ήταν ήδη πολύ εκνευρισμένος με αποτέλεσμα να επιτεθεί σε ένα από αυτούς.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πατέντα 12χρονου για να μην ξεχνούν οι γονείς τα παιδιά στο αμάξι


Δείτε το πρωτότυπο γκατζετάκι.

Ένας 12χρονος μαθητής γυμνασίου από το Τενεσί δημιούργησε μια πατέντα που μπορεί να σώσει πάρα πολλά παιδιά από το να πεθάνουν μέσα στο αυτοκίνητο επειδή τα ξέχασαν οι γονείς τους.

Ο Andrew Pelham δημιούργησε το E-Z Baby Saver, που αποτελείται από λαστιχάκια και πολύχρωμη κολλητική ταινία.

Το E-Z Baby Saver εφαρμόζεται στην πίσω πλευρά του καθίσματος του οδηγού και στην πόρτα του. Οπότε όταν ένας γονιός πάει να βγει από το αυτοκίνητο χωρίς να πάρει το παιδί του, βλέπει το γκατζετάκι και θυμάται ότι δεν είναι μόνος του μέσα στο όχημα.

Η εφεύρεση του 12χρονου μαθητή του χάρισε το πρώτο βραβείο 500 δολαρίων σε διαγωνισμό εφευρετικότητας.

Μετά τον διαγωνισμό μάλιστα, ο ίδιος είπε στην Huffington Post ότι είναι πολύ περήφανος για την εφεύρεσή του και ότι δέχθηκε πάρα πολλά τηλεφωνήματα από ανθρώπους που ήθελαν να αγοράσουν την εφεύρεσή του.







Διαβάστε περισσότερα...

«Να μειωθεί η χρήση της πλαστικής σακούλας»


Καταλήγουν στο περιβάλλον 8 δισ. στην Ε.Ε.- Λήψη δραστικών μέτρων ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης χρησιμοποιεί 176 σακούλες το χρόνο, το πιο χαρακτηριστικό σύμβολο της καταναλωτικής κοινωνίας, τονίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της πλαστικής σακούλας στις 3 Ιουλίου.

Από τις συνολικά 100 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούνται σήμερα ετησίως στην Ε.Ε., 8 δισεκατομμύρια καταλήγουν στο φυσικό περιβάλλον, με καταστροφικές συνέπειες για τα οικοσυστήματα. Σύμφωνα δε με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η συνολική παραγωγή πλαστικών στην Ευρώπη μπορεί να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050, εάν η κατανάλωση συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό.

Αναμφισβήτητα οι εικόνες που έχει ο καθένας μας από την παρουσία της πλαστικής σακούλας στη φύση είναι θλιβερές. Ιδιαίτερα θλιβερό είναι το φαινόμενο στα ρέματα, στα ποτάμια και στη θάλασσα.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι είναι απειλή για τους θαλάσσιους οργανισμούς, είτε γιατί παγιδεύονται σε αυτές, είτε γιατί τις καταναλώνουν. Θαλάσσιες χελώνες, θαλάσσια θηλαστικά και πουλιά μπορεί να τις καταπιούν, ενώ απίστευτος είναι ο αριθμός των πουλιών και των θαλάσσιων θηλαστικών που πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα πλαστικά και τα σκουπίδια.

Ειδικά στη Μεσόγειο, η κατάσταση των θαλασσίων απορριμμάτων και ειδικότερα αυτών του πλαστικού εμφανίζει απειλητικές διαστάσεις. Στην επιφάνειά της υπολογίζεται ότι επιπλέουν συνολικά 500 τόνοι διαλυμένων πλαστικών σκουπιδιών, ενώ το 90% της θαλάσσιας ρύπανσης είναι από τα πλαστικά.

Όλοι πλέον αναγνωρίζουν την κρισιμότητα του προβλήματος, αλλά το φαινόμενο επιτείνεται. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλοντας να λάβει μέτρα εναντίον αυτής της καταστροφικής συμπεριφοράς, μετά από πρόταση των Πράσινων, πέρασε ψήφισμα τον Απρίλιο προκειμένου έως το 2019 οι πολίτες της Ε.Ε. να μειώσουν κατά 80% την κατανάλωση στις πιο λεπτές πλαστικές σακούλες, σε σχέση με τα επίπεδα του 2010. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορα μέτρα, όπως η επιβολή φόρων, εισφορών, περιορισμών, απαγορεύσεων κ.α. Καλύτερο παράδειγμα γι’ αυτό είναι η Ιρλανδία, που κατάφερε, με την επιβολή ενός μικρού τέλους, να μειώσει την κατά κεφαλήν κατανάλωση από τις 300 στις μόλις 21 σακούλες ετησίως.

Η ρύπανση των υδάτων και των εδαφών, η υπερθέρμανση, η ξηρασία και η κλιματική αποσταθεροποίηση, είναι η καινούργια πραγματικότητα που βιώνει ο πλανήτης. Ας κάνουμε κάτι γι’ αυτό σήμερα! Ας συνειδητοποιήσουμε επί τέλους ότι είμαστε μέρος του προβλήματος αλλά και της λύσης… Μην περιμένουμε να μας το πουν οι άλλοι!



Διαβάστε περισσότερα...

Το λιώσιμο των πάγων απειλεί τους αυτοκρατορικούς πιγκουίνους


Τα αποτελέσματα μιας μελέτης που σοκάρει.

Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν με εξαφάνιση αν η θερμοκρασία του πλανήτη συνεχίσει να ανεβαίνει, καθώς το λιώσιμο των πάγων θα είχε πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στην τροφική αλυσίδα των πτηνών, όπως υποστηρίζουν ερευνητές.

Το μεγαλύτερο πτηνό της Ανταρκτικής κινδυνεύει ακόμη και με μείωση στο ένα τρίτο του υπάρχοντος πληθυσμού του μέχρι το τέλος του αιώνα που διανύουμε, εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Οι επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από την πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για το μέλλον του συγκεκριμένου είδους, υποστηρίζουν ακόμη ότι τα ευρήματά τους δείχνουν πως οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι θα πρέπει να προστατευθούν στο πλαίσιο των νόμων για τα απειλούμενα είδη.

Η έρευνά τους δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Climate Change. Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματα αυτά βασιζόμενοι σε υπολογιστικά μοντέλα προσομοίωσης σε ό,τι αφορά το λιώσιμο των πάγων στην περιοχή, σε περίπτωση ανόδου της μέσης θερμοκρασίας.

Η Dr Stephanie Jenouvrier, από το ινστιτούτο Woods Hole Oceanographic Institution της Μασαχουσέτης και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τις τάσεις του πληθυσμού 45 γνωστών αποικιών αυτοκρατορικών πιγκουίνων, λαμβάνοντας υπόψη διάφορες προβλέψεις για τους θαλάσσιους πάγους.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, παρότι οι ρυθμοί ανάπτυξης ανά έτος είναι ως επί το πλείστον θετικοί μέχρι το 2040, όλες οι αποικίες θα αρχίσουν να σημειώνουν πτώση στους πληθυσμούς τους μέχρι το 2080.

Η μελέτη αυτή προβλέπει ότι τα δύο τρίτα των αποικιών θα έχουν συρρικνωθεί σε λιγότερο από το μισό του σημερινού τους μεγέθους μέχρι το 2100.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα μηνύματα που πρέπει κάθε γονιός να περνάει στο παιδί του


Απλές συμβουλές για τη σωστή ψυχική ανάπτυξη των παιδιών.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, αν υπάρχει μια λέξη, ή μια φράση, που μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός παιδιού;

Κι όμως, οι κορυφαίοι ψυχολόγοι και ψυχίατροι του πλανήτη, συμφωνούν ότι οι λέξεις που τείνουμε να επαναλαμβάνουμε στα παιδιά μας, εντυπώνονται στο νου τους εν είδει «μηνυμάτων».

Ο κορυφαίος ψυχολόγος Dr. Jack Lee Rosenberg, ιδρυτής του αμερικανικού Ινστιτούτου Rosenberg-Kitaen IBP Central Institute, έχει καθιερώσει την ψυχοθεραπεία IBP (Integrative Body Psychotherapy). Αυτή η θεραπεία, δέχεται πως κάθε εμπειρία έχει μια φυσική, εγκεφαλική, συναισθηματική και πνευματική πλευρά, η οποία εκδηλώνεται εσωτερικά στο σώμα και εξωτερικά στις σχέσεις με τους άλλους. Ότι δηλαδή μεγαλώνουμε επεξεργαζόμενοι εμπειρίες και μηνύματα τα οποία μας έχουν εντυπωθεί- και πρώτα από τους γονείς μας, από τα πρώιμα παιδικά μας χρόνια. Εσείς, τι μηνύματα δίνετε στο παιδί σας; Μήπως το αποθαρρύνετε από κάτι που θέλει να κάνει; Μήπως του «κόβετε τα φτερά»;

Για να μη συμβεί κάτι τέτοιο, το Ινστιτούτο, το οποίο λειτουργεί σε ΗΠΑ, Καναδά, Γερμανία, Ελβετία έχει δώσει έναν «οδηγό» με τα μηνύματα που πρέπει να εμφυσήσουν οι γονείς τους στα παιδιά, κατά τη διάρκεια των πρώτων παιδικών χρόνων και τα μηνύματα με τα οποία θα πρέπει να τα «εφοδιάσουν» πριν βγουν «έξω στον κόσμο». Θυμηθείτε, πως δεν είναι αναγκαίο να λέει κανείς τις παρακάτω φράσεις σαν «παπαγαλία» στο παιδί του, αλλά είναι βασικό αυτό να γνωρίζει ότι ισχύουν.


Διαβάστε περισσότερα...