Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Μάθετε τις πηγές ασβεστίου


Εναλλακτικές τροφές για όσους αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τα οφέλη του γάλακτος και των παραγώγων του στην υγεία μας είναι σε όλους μας λίγο πολύ γνωστά. Από μικροί άλλωστε ακούγαμε τους γονείς μας να μας τονίζουν πόσο απαραίτητο είναι το γάλα για την ανάπτυξη γερών οστών.

Πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και βιταμίνες τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν σημαντικές πηγές θρεπτικών συστατικών και σύμφωνα με τις συστάσεις, 2-3 μερίδες ημερησίως είναι αρκετές για να καλύψουν τις ανάγκες μας.

Αρκετοί άνθρωποι όμως για διάφορους λόγους αποφεύγουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Ο πιο συνηθισμένος λόγος είναι η δυσανεξία στη λακτόζη, η οποία ταλαιπωρεί σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού. Η έλλειψη της λακτάσης, η οποία είναι απαραίτητη για την πέψη της λακτοζής, αποτελεί το αίτιο της εμφάνισης της δυσανεξίας.

Ενοχλητικά συμπτώματα όπως φούσκωμα, ναυτία, δυσπεψία, πόνοι στην κοιλιά ή ακόμα και διάρροια οδηγούν αυτά τα άτομα στο πλήρη αποκλεισμό των γαλακτοκομικών προϊόντων από τη διατροφή τους. Επίσης, οι αυστηρά χορτοφάγοι, στο πλαίσιο της αποφυγής κατανάλωσης ζωικών προϊόντων, δεν προσλαμβάνουν κανένα γαλακτοκομικό τρόφιμο. Ακόμη όμως και για αυτά τα άτομα, η μεγάλη ποικιλία που υπάρχει στα τρόφιμα τους δίνει την δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες τους μέσω διαφορετικών πηγών.

Το σπουδαιότερο θρεπτικό συστατικό των γαλακτοκομικών προϊόντων που πρέπει να αναπληρωθεί από άλλα τρόφιμα είναι το ασβέστιο. Είναι απαραίτητο δομικό συστατικό των οστών και των δοντιών μας ενώ μπορούμε να το βρούμε σε σημαντικές ποσότητες στο μπρόκολο, στις λαχανίδες, στα όσπρια, στα αποξηραμένα φρούτα, στο σουσάμι, καθώς και στις σαρδέλες.

Ο φώσφορος, επίσης αποτελεί δομικό συστατικό των οστών και των δοντιών ενώ είναι απαραίτητος σε πολλές διεργασίες του μεταβολισμού.

Σημαντικές πηγές, εκτός των γαλακτοκομικών, αποτελούν τα αυγά, τα πουλερικά, το κρέας, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά και τα όσπρια. Όπως αναφέρθηκε στην αρχή, το τρίτο μακροστοιχείο που συναντάμε σε μεγάλες ποσότητες στα γαλακτοκομικά είναι το κάλιο, το οποίο διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην υδατική και ηλεκτρολυτική ισορροπία του οργανισμού μας. Το αβοκάντο, οι μπανάνες, τα αποξηραμένα φρούτα, τα ροδάκινα, οι πατάτες, οι ντομάτες, τα αυγά καθώς και οι ξηροί καρποί μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας.

Στον μακρύ κατάλογο των θρεπτικών συστατικών που περιέχονται στο γάλα, το γιαούρτι και στα τυριά, σημαντική θέση καταλαμβάνουν η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Β12 και η βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη). Η βιτ. Β2 ανήκει στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β και συμμετέχει στον σχηματισμό των συνενζύμων FAD και FMN τα οποία είναι απαραίτητα για τη μετατροπή των πρωτεϊνών, των λιπών και των υδατανθράκων σε ενέργεια παρουσία οξυγόνου.

Εναλλακτικές πηγές ριβοφλαβίνης είναι το κρέας, τα αυγά, τα μανιτάρια και τα εμπλουτισμένα δημητριακά. Η βιταμίνη Β12 ανήκει και αυτή στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες ενώ οι πηγές της βρίσκονται αποκλειστικά σε προϊόντα ζωικής προέλευσης. Αυτό συνεπάγεται ότι οι αυστηρά χορτοφάγοι θα πρέπει να καταφύγουν στην χορήγηση κάποιου συμπληρώματος ή στην κατανάλωση εμπλουτισμένων τροφίμων.

Η βιταμίνη Β12, η οποία συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς και στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, μπορεί να βρεθεί σε σημαντικές ποσότητες στο κρέας, στο ψάρι, στα θαλασσινά και στα πουλερικά.

Ακόμη λοιπόν και για τα άτομα που αποφεύγουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές τροφές ικανές να καλύψουν τις ανάγκες τους σε θρεπτικά συστατικά. Επίσης, στις μέρες μας είναι ευρύτατα διαδεδομένα τα προϊόντα που μπορούν να αντικαταστήσουν το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, όπως π.χ. τα προϊόντα σόγιας. Το γάλα σόγιας αποτελεί μία πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών ενώ συνήθως είναι εμπλουτισμένο σε ασβέστιο και βιταμίνες.

Από την άλλη πλευρά, τα υποκατάστατα γάλακτος, όπως το γάλα αμυγδάλου ή ρυζιού διαφέρουν αρκετά στη σύστασή τους συγκριτικά με το γάλα, όμως μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτικές επιλογές, αφού τις περισσότερες φορές έχουν εμπλουτιστεί με επιπλέον θρεπτικά συστατικά. Δεν ισχύει το ίδιο και με το γάλα καρύδας, το οποίο είναι ιδιαιτέρα πλούσιο σε θερμίδες και λίπος, ενώ η έντονη γεύση του δεν το καθιστά ως την ιδανικότερη επιλογή.

Συνεπώς, η ποικιλία της διατροφής είναι αυτή που θα παίξει το σπουδαιότερο ρόλο, ούτως ώστε να αποφευχθούν τυχόν ανεπάρκειες, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα μπορούν να συμβάλουν προς αυτήν την κατεύθυνση.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Μέσι της Βαγδάτης


Ιράκ 2009. Ο δεκάχρονος Hamoudi έχει μόνο ένα πόδι και είναι παθιασμένος με το ποδόσφαιρο και το Λιονέλ Μέσι.... Όπως το υπόλοιπο του κόσμου, ο ίδιος και οι φίλοι του περιμένουν με ανυπομονησία τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ Μπαρσελόνα-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η πολυαναμενόμενη σύγκρουση μεταξύ Μέσσι και Ρονάλντο. Στη συνέχεια, όμως η τηλεόραση του Hamoudi χαλάει ...

Η ταινία «Baghdad Messi» έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Βέλγιο και απέσπασε ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια. Δείτε το τρέιλερ της ταινίας.






Διαβάστε περισσότερα...

Φορολογικό: Ελαφρύνσεις και επιβαρύνσεις


Πόσο και ποιοι θα επιβαρυνθούν με το νέο φορολογικό σύστημα; Για ποιους προβλέπονται ελαφρύνσεις; Δείτε τα παραδείγματα με κάρτες, όπως προβλήθηκαν στο δελτίο ειδήσεων του Mega.






Διαβάστε περισσότερα...

Στόλισαν τη διάβαση των τυφλών!


Πάνω στη διάβαση των τυφλών έστησε ο Δήμος Ξάνθης το Χριστουγεννιάτικο καράβι.



Όπως και πέρσι, όπου είχε τοποθετηθεί Χριστουγεννιάτικο δέντρο σε διάβαση τυφλών, έτσι και φέτος ο δήμος επέλεξε να στολίσει την Κεντρική Πλατεία της πόλης με παραδοσιακό τρόπο,πάνω στη διάβαση των τυφλών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μειώθηκαν κατά 24% οι μολύνσεις με HIV σε παιδιά


Στην Ελλάδα το 2011 είχαν δηλωθεί 86 οροθετικά παιδιά κάτω των 13 ετών.

Οι νέες μολύνσεις από τον HIV στα παιδιά έχουν ελαττωθεί, αλλά η επίτευξη του στόχου για μια γενιά ελεύθερη από το AIDS απαιτεί την παροχή θεραπείας σε περισσότερες έγκυες γυναίκες και παιδιά που ζουν με τον ιό HIV, ανακοίνωσε σήμερα η UNICEF.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κόσμος έχει δει μια μείωση κατά 24% των νέων μολύνσεων από τον HIV σε παιδιά, από 430.000, το 2009, σε 330.000, το 2011.

Επίσης, από τον Δεκέμβριο του 2011, 100.000 περισσότερα παιδιά λάμβαναν αντιρετροϊκή θεραπεία, σε σύγκριση με το 2010.

Όμως, λιγότερο από το ένα τρίτο των παιδιών και των εγκύων γυναικών λαμβάνουν τη θεραπεία που χρειάζονται, σε αντίθεση με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 54% για τους ενήλικες, συνολικά.

«Είναι απλά λάθος να έχουν οι ενήλικες διπλάσιες πιθανότητες να λάβουν τη θεραπεία που χρειάζονται από ό,τι τα παιδιά» δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF, Άντονι Λέικ.

Όπως τονίζει η UNICEF, η παροχή θεραπείας στις οροθετικές έγκυες γυναίκες δεν τις κρατά μόνο ζωντανές και υγιείς, αλλά αποτρέπει τη μετάδοση του HIV στα μωρά, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και του μητρικού θηλασμού. Η θεραπεία μπορεί επίσης να αποτρέψει τη σεξουαλική μετάδοση του HIV από μια οροθετική γυναίκα σε έναν υγιή σύντροφο.

Το έργο για τον τερματισμό των νέων μολύνσεων από τον HIV στα παιδιά, έως το 2015 και της διατήρησης των μητέρων τους στη ζωή, είναι ένα βασικό στοιχείο της συνολικής δέσμευσης της UNICEF για την παιδική επιβίωση, μέσω της εκστρατείας «Δέσμευση για την Παιδική Επιβίωση- η Ανανέωση μιας Υπόσχεσης».

Στην Ελλάδα είχαν δηλωθεί, έως το τέλος του 2011, 86 HIV οροθετικά παιδιά (κάτω των 13 ετών). Τα 63 από αυτά (ποσοστό 73,3%) είχαν μολυνθεί από τις μητέρες τους, τα 12 (ποσοστό 14%) είναι πολυμεταγγιζόμενα, τα 6 (ποσοστό 7%) μεταγγισθέντα και τα 5 (ποσοστό 5,7%) ακαθόριστα, όπως προκύπτει από στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, του έτους 2011.



Διαβάστε περισσότερα...

Μύθοι και αλήθειες για την εξωσωματική


Οι απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν μελλοντικούς γονείς.Σύγχυση επικρατεί τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τις αλήθειες και τους μύθους σχετικά με την εξωσωματική γονιμοποίηση και τη μικρογονιμοποίηση.

Επιστημονική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο μαιευτήριο «Μητέρα», με τη συμμετοχή περισσότερων από 350 μαιευτήρων-γυναικολόγων, βιολόγων, εμβρυολόγων και παιδίατρων, κατόρθωσε να ρίξει φως σε αρκετά ζητήματα για τα οποία υπήρχε σύγχυση απόψεων.

Διαβάστε τις απαντήσεις σε θέματα που μπορεί να απασχολήσουν όσους σκέφτονται το ενδεχόμενο της εξωσωματικής...

- Υπάρχει σχέση μεταξύ φαρμάκων γονιμότητας και καρκίνου;

Οι περισσότερες μελέτες που έχουν γίνει σε διάφορες χώρες τα τελευταία 10 χρόνια, δίνουν καθησυχαστικά αποτελέσματα.

Το συμπέρασμα είναι ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας (για βοήθεια των ωοθηκών να παράγουν ωάρια) δεν είναι ούτε αίτιο, ούτε προδιαθεσικός παράγων για ανάπτυξη καρκίνου των μαστών ή των ωοθηκών.

Αντιθέτως, η υπογονιμότητα και η έλλειψη εγκυμοσύνης σε μια γυναίκα είναι προδιαθεσικοί παράγοντες για καρκίνο μαστού και ωοθηκών.

- Προκαλούν τα φάρμακα γονιμότητας σύνδρομο υπερδιεγέρσεως ωοθηκών;

Ναι, αν η χρήση τους δεν είναι εξατομικευμένη και προσεκτική. Υπάρχουν μερικοί δείκτες όπως AMH- AFC και η ηλικία που βοηθούν στη σχεδίαση του πρωτοκόλλου για τη διέγερση των ωοθηκών. Η μελλοντική χρήση της φαρμακογενητικής θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο.

- Είναι τα παιδιά που γεννιούνται με τεχνικές εξωσωματικής γονιμοποίησης φυσιολογικά;

Μερικές από τις μελέτες δείχνουν ότι αγόρια που γεννιούνται μετά από τεχνικές μικρογονιμοποίησης του ωαρίου έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν συγγενείς ανωμαλίες του ουρογεννητικού τους συστήματος. Αυτές οι ανωμαλίες δεν φαίνεται να έχουν σχέση με την τεχνική της μικρογονιμοποίησης.

Είναι πιθανόν να σχετίζονται με ανωμαλίες του σπέρματος και των χρωματοσωμάτων (γενετικό υλικό) του πατέρα. Άνδρες με πολύ φτωχό σπέρμα καταφεύγουν συνήθως σε τεχνικές μικρογονιμοποίησης. Η διερεύνηση του γενετικού υλικού (χρωματοσώματα) αυτών των ανδρών είναι απαραίτητο βήμα πριν τη θεραπεία με μικρογονιμοποίηση.

Παράγοντες όμως που, βάσει των μελετών, αυξάνουν την πιθανότητα στα παιδιά να γεννηθούν με ανατομικές ανωμαλίες είναι η ηλικία της γυναίκας, ο χρόνος που μεσολάβησε από την έναρξη των προσπαθειών μέχρι την επίτευξη της εγκυμοσύνης και η ύπαρξη υπογονιμότητος στο ζευγάρι.

- Υπάρχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία των παιδιών που έχουν γεννηθεί με τεχνικές εξωσωματικής γονιμοποίησης;

Όλες οι μελέτες που έχουν ασχοληθεί με την μακροπρόθεσμη υγεία των παιδιών δείχνουν φυσιολογική ανάπτυξη σε επίπεδο συμπεριφοράς και γλώσσας και σε επίπεδο νευροκινητικής και διανοητικής επιδόσεως.

- Είναι επικίνδυνες οι κυήσεις μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση;

Ναι, διότι 20-25% των κυήσεων είναι δίδυμες και 1-3% τρίδυμες. Στις κυήσεις αυτές είναι πολύ αυξημένος ο κίνδυνος για πρόωρο τοκετό (με ό,τι συνεπάγεται για το νεογνό), προ-εκλαμψία (υπέρταση), σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης, οι κυήσεις αυτές έχουν μεγαλύτερη μητρική και περιγεννητική θνησιμότητα.

Η μείωση του αριθμού των εμβρύων που μεταφέρονται στην μήτρα θα ελαττώσει την πιθανότητα εμφάνισης των επιπλοκών αυτών.

- Βελτιώνει η υστεροσκόπηση τα αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης;

Ναι! Όλες οι μελέτες δείχνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η βελτίωση των ποσοστών επιτυχίας είναι για τις γυναίκες που έχουν αποτύχει σε 2 ή περισσότερους κύκλους εξωσωματικής.

- Αλήθεια ή μύθος η σχεδίαση εμβρύων στο εργαστήριο;

Προς το παρόν είναι ο απόλυτος μύθος! Αν ένα ζευγάρι με καστανά μάτια επιθυμεί αγόρι ή κορίτσι με γαλανά ή πράσινα μάτια θα πρέπει να παραχθούν περίπου 18 έμβρυα για να υπάρξει πιθανότητα ευρέσεως εμβρύου με τέτοια χαρακτηριστικά.

Αν η επιθυμία είναι να επιλεγούν τα πιο έξυπνα έμβρυα για μεταφορά στη μήτρα, πρέπει να γνωρίζουν ότι η διανοητική ανάπτυξη είναι 50% γονίδια και 50% κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον.

Βεβαίως, αν υπάρχουν γενετικές ανωμαλίες στους γονείς είναι δυνατόν με τη βοήθεια της προεμφυτευτικής διάγνωσης να επιλέξουμε τα υγιέστερα έμβρυα για μεταφορά στη μήτρα.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διαχείριση του άγχους μέσω της διατροφής


Οι τροφές που καταπολεμούν το στρες.
H διαχείριση του άγχους μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την ευεξία, καθώς υπάρχει η ένδειξη ότι η υπερβολική πίεση μειώνει τη διάθεση.

Άνθρωποι που βρίσκονται υπό συνεχή πίεση είναι πιο ευάλωτοι σε οτιδήποτε, από ένα κρυολόγημα έως υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή νόσο. Αν και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπιστεί, μια στρατηγική είναι να καταπολεμήσετε το άγχος με τη βοήθεια των τροφίμων.

Τα τρόφιμα μπορούν να καταπολεμήσουν το στρες με διάφορους τρόπους. Υπάρχουν τρόφιμα που ενισχύουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, μια χημική ουσία που ηρεμεί τον εγκέφαλο, αλλά και τρόφιμα που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης, των ορμονών του στρες που έχουν δυσμενείς συνέπειες για το σώμα με την πάροδο του χρόνου.

Τέλος, μια θρεπτική διατροφή μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις του στρες, με την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς μια διατροφή για τη διαχείριση του άγχους μπορεί να σας βοηθήσει...

Σύνθετοι υδατάνθρακες

Όλοι οι υδατάνθρακες υποκινούν τον εγκέφαλο να παράγει περισσότερη σεροτονίνη, η οποία προκαλεί αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας. Για μια σταθερή παραγωγή σεροτονίνης, είναι καλύτερο να τρώτε σύνθετους υδατάνθρακες, που πέπτονται πιο αργά.

Καλές επιλογές είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως για πρωινό, το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι, καθώς και το πλιγούρι βρώμης. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν αντισταθμίζοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Απλοί υδατάνθρακες

Καλό είναι να μην προτιμάτε απλούς υδατάνθρακες, στους οποίους περιλαμβάνονται τα γλυκά και τα αναψυκτικά. Ωστόσο, αυτά τα τρόφιμα μπορούν να παρέχουν μια γρήγορη λύση για αλλαγή της διάθεσης και βραχυπρόθεσμη ανακούφιση του στρες που προκαλείται από ευερεθιστότητα.

Τα απλά σάκχαρα πέπτονται γρήγορα, οδηγώντας σε απότομη αύξηση της σεροτονίνης, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την γρήγορη αλλαγή της διάθεσης. Να θυμάστε να καταναλώνετε με μέτρο και να περιορίζετε τη συχνή πρόσληψη γλυκών.

Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Για να δημιουργηθεί η αδρεναλίνη απαιτείται βιταμίνη C. Όταν τα επίπεδα της αδρεναλίνης είναι υψηλά κατά τη διάρκεια μεγάλων περιόδων στρες, απαιτείται περισσότερη βιταμίνη C. Αν αυτό δεν επιτυγχάνεται μέσω της κατανάλωσης πολλών τροφίμων πλούσιων σε αυτή τη βιταμίνη, όπως τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, τα μούρα και οι πιπεριές, μερικά μέρη του σώματος, όπως το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να παρουσιάσουν πρόβλημα.

Έρευνες αποκαλύπτουν ότι η έλλειψη βιταμίνης C μειώνει τη δραστηριότητα των μακροφάγων, των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που κυριολεκτικά τρώνε τα εισβάλλοντα βακτήρια και τους ιούς. Λιγότερα μακροφάγα, μάς κάνουν πιο επιρρεπείς στα κρυολογήματα και τη γρίπη, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να μειώσουν περαιτέρω τη διαθέσιμη βιταμίνη C. Επίσης, μελέτες δείχνουν ότι εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, αυτή η βιταμίνη παράλληλα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των ορμονών του στρες.

Σε μια μελέτη που έγινε σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, η πίεση του αίματος και τα επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) επανήλθαν σε κανονικά επίπεδα πιο γρήγορα όταν οι άνθρωποι πήραν βιταμίνη C πριν από μια αγχωτική εργασία.

Σπανάκι

Ο Ποπάυ δεν αφήνει ποτέ το άγχος να τον επηρεάσει -ίσως ευθύνεται το μαγνήσιο στο σπανάκι του. Μειωμένη πρόσληψη μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και κόπωση, επιδεινώνοντας τις επιπτώσεις του στρες. Ένα φλιτζάνι σπανάκι αναπληρώνει τις αποθήκες μαγνησίου.

Δεν σας αρέσει το σπανάκι; Δοκιμάστε μαγειρεμένη σόγια ή ένα φιλέτο σολομού. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο. Άλλες πλούσιες πηγές μαγνησίου αποτελούν τα πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά και τα δημητριακά.

Πρωτεΐνες

Οι ανάγκες του σώματος για πρωτεΐνες μπορούν να αυξηθούν όταν βρίσκεστε σε συνεχές στρες. Οι πρωτεΐνες διασπώνται κατά τη διαδικασία της πέψης σε αμινοξέα. Ένα συγκεκριμένο αμινοξύ, η τυροσίνη, συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων της ντοπαμίνης και επινεφρίνης, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να χαρίζουν στον οργανισμό ενέργεια και να τον κρατούν σε εγρήγορση.

Συνεπώς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταναλώνετε ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, άπαχα κόκκινα κρέατα, αβγά, γάλα ή όσπρια στα γεύματά σας. Μια δίαιτα ανεπαρκής σε πρωτεΐνες μπορεί να μειώσει εμφανώς την ανοσολογική προστασία και τη δυνατότητα να αντισταθούμε στις λοιμώξεις.

Λιπαρά ψάρια

Για να κρατήσετε το στρες υπό έλεγχο, αρχίστε να καταναλώνεται περισσότερα λιπαρά ψάρια. Τα ω-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε ψάρια όπως ο σολομός, η πέστροφα, ο τόνος και οι σαρδέλες, μπορούν να αποτρέψουν τις απότομες αυξήσεις των ορμονών του στρες και να σας προστατεύσουν από τις καρδιακές παθήσεις, τις διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη και το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.

Για μια σταθερή παροχή ω-3 λιπαρών οξέων, φροντίστε να τρώτε 90 γρ λιπαρών ψαριών, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Μαύρο τσάι

Έρευνες δείχνουν ότι το μαύρο τσάι μπορεί να σας βοηθήσει να συνέλθετε από στρεσογόνα γεγονότα πιο γρήγορα.

Μία μελέτη συνέκρινε τα άτομα που έπιναν 4 φλιτζάνια τσάι την ημέρα για έξι εβδομάδες με άτομα που έπιναν εικονικό φάρμακο. Αυτοί που έπιναν τσάι ανέφεραν αίσθημα ηρεμίας και είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης μετά από αγχωτικές καταστάσεις.

Ξηροί καρποί

Τα φιστίκια, όπως και άλλοι ξηροί καρποί και σπόροι, περιέχουν ω-3 λιπαρά. Τα αμύγδαλα περιέχουν τη βιταμίνη Ε για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και μια σειρά από βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που μπορούν να κάνουν το σώμα σας πιο ανθεκτικό σε περιόδους στρες, όπως στην κατάθλιψη.

Τρώγοντας μια χούφτα φιστίκια, καρύδια και αμύγδαλα κάθε μέρα μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τη χοληστερίνη σας, να μειώσετε τη φλεγμονή στις αρτηρίες της καρδιάς, να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη και να προστατευτείτε από το άγχος.

Αβοκάντο

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε την υψηλή πίεση του αίματος είναι να προσλαμβάνετε αρκετό κάλιο μέσω της διατροφής σας. Μισό αβοκάντο έχει περισσότερο κάλιο από μια μπανάνα μεσαίου μεγέθους.

Επιπλέον, το αβοκάντο προσφέρει μια θρεπτική εναλλακτική λύση όταν αγχώνεστε και λαχταράτε για μια υψηλή σε λιπαρά λιχουδιά.

Ωμά λαχανικά

Τραγανά ωμά λαχανικά μπορεί να βοηθήσουν να καταπολεμήσετε το άγχος με ένα καθαρά μηχανικό τρόπο. Μασουλώντας σέλινο ή καρότα για παράδειγμα, βοηθάτε να χαλαρώσει η σφιγμένη από άγχος γνάθος και να υποχωρήσει η ένταση.

Βραδινό σνακ

Οι υδατάνθρακες πριν την κατάκλιση μπορεί να επιταχύνουν την απελευθέρωση της σεροτονίνης και να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα.

Βαριά γεύματα πριν από τον ύπνο μπορεί να σας προκαλέσουν καούρα και δυσφορία. Προτιμήστε κάτι ελαφρύ, όπως 1 τοστ ή 1 φέτα ψωμί με μέλι.

Γάλα

Άλλο ένα αντιαγχολυτικό τρόφιμο είναι ένα ποτήρι ζεστό γάλα ως θεραπεία για την αϋπνία και την ανησυχία. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το ασβέστιο διευκολύνει το άγχος και τις εναλλαγές της διάθεσης. Καλό είναι να προτιμάτε αποβουτυρωμένο ή χαμηλό σε λιπαρά γάλα.

Νερό

Το σημαντικότερο θρεπτικό συστατικό για να είμαστε σε καλή φόρμα. Όταν είμαστε αφυδατωμένοι πιθανότατα αυτό να μας προκαλέσει εκνευρισμό και κούραση, ενώ η αυτοσυγκέντρωσή μας και η ικανότητα λήψης αποφάσεων μειώνεται.

Το νερό ενυδατώνει κάθε μέρος του σώματος και του εγκεφάλου και σας βοηθά στην καλύτερη αντιμετώπιση των αγχωτικών καταστάσεων. Ένας καλός κανόνας είναι να πίνετε μερικές γουλιές ανά 15 λεπτά.

Άσκηση κατά του στρες

Εκτός από την αλλαγή της διατροφής σας, ένα από τα καλύτερα αντιαγχολυτικά είναι να ξεκινήσετε κάποιου είδους άσκηση (γυμναστήριο, πεζοπορία, γρήγορο περπάτημα, χορό, κολύμπι, ομαδικά παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες που κάνουν το άτομο να ξεχαστεί από το άγχος, καταναλώνοντας παράλληλα θερμίδες).

Η αεροβική άσκηση αυξάνει την κυκλοφορία του οξυγόνου και παράγει ενδορφίνες (φυσικά βελτιωτικά της διάθεσης). Για να πάρετε το μέγιστο όφελος, ο στόχος είναι 30 λεπτά αεροβικής άσκησης 3 έως 4 φορές την εβδομάδα.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέο αντιγριπικό αναπτύσσουν γερμανοί ερευνητές


Ικανοποιητικά αποτελέσματα από δοκιμές σε πειραματόζωα.

Γερμανοί ερευνητές πειραματίζονται με ένα νέο αντιγριπικό εμβόλιο το οποίο μπορεί να προσφέρει μεγάλης διάρκειας κάλυψη στους εμβολιαζόμενους.

Παραδοσιακά τα εμβόλια γρίπης καλλιεργούνται σε αυγά πουλερικών μια διαδικασία που είναι μακρόχρονη – μπορεί να διαρκέσει έως και έξι μήνες.

Πρόσφατα ορισμένες φαρμακευτικές εταιρίες ξεκίνησαν μια νέα μέθοδο επώασης των εμβολίων σε καλλιέργειες κυττάρων. Η μέθοδος αυτή διαρκεί λιγότερο χρόνο από την συμβατική – περίπου 8-10 εβδομάδες.

Το νέο εμβόλιο που δημιούργησε ο καθηγητής Lothar Stitz από το Ινστιτούτο Friedrich Loeffler χρησιμοποιεί μια ακόμη πιο γρήγορη διαδικασία που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 6-8 εβδομάδες. Το εμβόλιο έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά από αγγελιοφόρο RNA (mRNA) το οποίο μεταφέρει πληροφορίες στα κύτταρα όσον αφορά ποιες πρωτεΐνες να παράξουν.

Αυτό που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί το εμβόλιο σύμφωνα με τον καθηγητή Stitz είναι η αλληλουχία των γονιδίων που πρέπει να παραχθούν.

Από την στιγμή που θα ταυτοποιηθεί ο γενετικός κώδικας του στελέχους του ιού της γρίπης κατά του οποίου θα δράσει το αντιγριπικό, θα απαιτηθούν σύμφωνα με τους ερευνητές 6-8 εβδομάδες για την παρασκευή του εμβολίου.

Προς το παρόν το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί σε πειραματόζωα με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Εκτιμάται όμως ότι θα περάσουν χρόνια μέχρι να παρασκευαστεί ένα εμβόλιο για τους ανθρώπους.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Άφαντοι» 55.000 συνταξιούχοι


Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η απογραφή όλων των συνταξιούχων από τα Ταμεία, ώστε να μπει τέλος σε φαινόμενα χορήγησης συντάξεων σε ασφαλισμένους «φαντάσματα».

Υπολογίζεται πως για κάθε 10.000 συντάξεις που καταβάλλονται σε μη δικαιούχους η απώλεια για τα Ταμεία είναι 100 εκατομμύρια ευρώ. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά, καθώς έχει ήδη ανασταλεί η καταβολή 12.788 συντάξεων (κύριων και επικουρικών) στο ΙΚΑ και 1.600 στον ΟΑΕΕ. Παράλληλα... αναζητούνται 40.000 συνταξιούχοι του ΟΓΑ, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα προσέλθει να απογραφούν.

Καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των διαδικασιών ορίζεται η 28η Φεβρουαρίου και δεν πρόκειται να δοθεί καμία άλλη παράταση. Στη συνέχεια θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων για όσους δεν έχουν απογραφεί.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο νοσοκομείο ο Γκαλέτι


Τις επόμενες ημέρες τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Λίγες ημέρες μετά την επιτυχημένη μεταμόσχευση νεφρού ο Λουτσιάνο Γκαλέτι βρίσκεται και πάλι στο νοσοκομείο. Ο Αργεντινός άσος ένιωσε μια αδιαθεσία κατά τη διάρκεια των προπονήσεων που έχει αρχίσει τις τελευταίες ημέρες.

Μετά από εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε διαπιστώθηκε ότι ο πυρετός που έχει ανεβάσει οφείλεται σε ένα μικρόβιο και πτώση των λευκών αιμοσφαιρίων που εντόπισαν οι ιατροί.

Όπως αναφέρουν τα σχετικά δημοσιεύματα το μικρόβιο αυτό πιθανότατα δεν έχει κάποια σχέση με την μεταμόσχευση αλλά οι θεράποντες ιατροί πρόκειται να τον υποβάλουν σε μια σειρά από ειδικές εξετάσεις για να είναι απολύτως σίγουροι.

Τα αποτελέσματα τους αναμένονται τις επόμενες ημέρες.


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πενθήμερο εθελοντισμού στο δήμο Αγ. Αναργύρων–Καματερού


Σε χριστουγεννιάτικο κλίμα ο δήμος.

Πενθήμερες εκδηλώσεις εθελοντισμού και αλληλεγγύης έχει προγραμματίσει ο δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού, εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Το πρόγραμμα ξεκινά με χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις αλληλεγγύης στην κεντρική πλατεία των Αγίων Αναργύρων, στην πλατεία Ανάκασας και στην πλατεία Δημοκρατίας στο Καματερό, σήμερα Σάββατο 15 Δεκεμβρίου από τις 10:00-17:00.

Αυτό το Σαββατοκύριακο θα προβληθούν παιδικές ταινίες στις αίθουσες «Μαρία- Έλενα» και «Μελίνα». Τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου διοργανώνεται χριστουγεννιάτικη εκδήλωση αλληλεγγύης στην αίθουσα «Μελίνα», στις 18.30. Συγχρόνως, από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη 17 - 19 Δεκεμβρίου, θα γίνουν προβολές αλληλεγγύης στις αίθουσες «Μαρία - Έλενα» και «Μελίνα».



Διαβάστε περισσότερα...

«Περαιτέρω υποβάθμιση των Ειδικών Σχολείων»


Την πρόσληψη δασκάλων Ειδικής Αγωγής ζητά η ΔΟΕ.

Επικαλούμενοι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής, οι δάσκαλοι κάνουν λόγο για «περαιτέρω υποβάθμιση του κρίσιμου αυτού τομέα» της εκπαίδευσης και καλούν το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη διαγωνισμού ΑΣΕΠ για τον μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών αυτής της ειδικότητας.

«Οι προσλήψεις των αναπληρωτών ειδικής αγωγής μειώθηκαν φέτος κατά 30%, ενώ προβλέπεται περαιτέρω μείωση του αριθμού προσλήψεων την επόμενη χρονιά σχολική χρονιά» τονίζει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), σε επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο και τον υφυπουργό Θ. Παπαθεοδώρου για το άρθρο 39 στο σχέδιο νόμου «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελμάτων Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις», που συμπεριλαμβάνει ρυθμίσεις για τη λειτουργία των Ειδικών σχολείων.

Η ΔΟΕ αναφέρει, επίσης, ότι η υποχρηματοδότηση πλήττει ευθέως την Ειδική Αγωγή, σημειώνοντας ότι τα ειδικά σχολεία έχουν σοβαρά προβλήματα με τις μεταφορές, ενώ μένουν αβοήθητα τα εκατοντάδες παιδιά που χρειάζονται παράλληλη στήριξη.

Οι δάσκαλοι υποστηρίζουν ότι με τις διατάξεις του άρθρου 39 «προωθείται η περαιτέρω υποβάθμιση της Ειδικής Αγωγής», καθώς «ουσιαστικά προχωρεί η κατάργηση της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής, υποβαθμίζεται ο ρόλος των Κέντρων Διάγνωσης και υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ), ο θεσμός των τμημάτων ένταξης, αλλά και ο θεσμός της παράλληλης στήριξης, κλπ.».

Επίσης, ανησυχούν για τον κίνδυνο να εισέλθουν -όπως λένε- οι ιδιώτες σε βασικές λειτουργίες, αφού οι δημόσιοι φορείς δεν θα είναι σε θέση να παρέχουν επαρκείς υπηρεσίες.

Για όλα αυτά η ΔΟΕ ζητεί από το υπουργείο Παιδείας να μην προωθήσει για ψήφιση τις σχετικές διατάξεις, αλλά να αρχίσει ουσιαστικό διάλογο για τον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.



Διαβάστε περισσότερα...

Σίτιση χωρίς συνδρομή για το πολιτικό προσωπικό


Θα πληρώνουν μόνο ό,τι τρώνε στις Στρατιωτικές Λέσχες.

Την δυνατότητα σίτισης στις Στρατιωτικές Λέσχες, με την καταβολή μόνον του αντιτίμου του συσσιτίου, χωρίς την υποχρέωση πάγιας συνδρομής, στο εν ενεργεία Πολιτικό Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και στα μέλη των οικογενειών τους, δίνει απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου.

Το δικαίωμα αυτό ισχύει και για τα παιδιά των υπαλλήλων που φοιτούν σε Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας των γονέων τους.

Η σχετική απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο μέτρων κοινωνικής προστασίας, που έχει διαμορφωθεί με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και υπό τον συντονισμό του Ειδικού Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κ. Αντώνη Οικονόμου και εφαρμόζεται σταδιακά επ’ ωφελεία όλων των εργαζομένων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.



Διαβάστε περισσότερα...

Μάθε παιδί μου γράμματα έξω...


Οι Έλληνες πολιτικοί επιλέγουν ξένα πανεπιστήμια για τους γόνους τους.

Σε ιδιωτικές πανεπιστημιακές σχολές του εξωτερικού στέλνουν τα παιδιά τους τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ την ίδια τακτική ακολουθούν οι περισσότεροι από τους Έλληνες πολιτικούς.

Οι επιλογές, όπως αναφέρουν τα Παραπολιτικά, γίνονται πέρα και πάνω από κομματικές ταυτότητες και ιδεολογίες. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Αλέκα Παπαρήγα έστειλε την κόρη της στο λύκειο του Κολλεγίου Αθηνών, η οποία ακολούθως σπούδασε οικονομικά στο Deree.

Όσον αφορά την οικογένεια Σαμαρά, η πρωτότοκη κόρη σπούδασε στο Κολλέγιο Αθηνών και αμέσως μετά πήγε στο Λονδίνο, όπου σπουδάζει πολιτικός μηχανικός στο City University London.

O Eυάγγελος Βενιζέλος επέλεξε για την κόρη του το Georgetown στις ΗΠΑ, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου έστειλε τα παιδιά του στο Κολλέγιο Ψυχικού. Στη συνέχεια, ο γιος του ταξίδεψε στις ΗΠΑ και σπούδασε οικονομικά. Ακολούθως, πήγε στη Νορβηγία για μεταπτυχιακά και τελικά εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο. Όσο για την κόρη του Γιώργου Παπανδρέου βρίσκεται επίσης στο Λονδίνο όπου σπουδάζει βιολογία.

Στο Λονδίνο έκαναν τις σπουδές τους και οι δύο κόρες του Κώστα Σημίτη. Η μία εξ αυτών που ασχολείται με τη ζωγραφική έκανε μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Τέχνης στη βρετανική πρωτεύουσα και η αδελφή της αφού αποφοίτησε από το πολιτικό της Νομικής, πήγε για μεταπτυχιακές σπουδές στο Columbia της Νέας Υόρκης και αμέσως μετά στο LSE για το διδακτορικό της.



Διαβάστε περισσότερα...

Χριστουγεννιάτικο Bazaar στο Αγρίνιο


Υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Ξεκίνησε χθες το Bazaar αλληλεγγύης που οργανώνει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Αγρινίου. Ένα Bazaar με ποικιλία αντικειμένων και όχι μόνο,προσφορά εθελοντών και εθελοντριών, που θα στεγάζεται για ένα τριήμερο σε ισόγειο χώρο επί της κεντρικής πλατείας της πόλης.

Στο Βazaar θα βρει κανείς μικρή ποικιλία από ρούχα ,παπούτσια, αξεσουάρ και κοσμήματα , ενώ δεν λείπουν και οι σπιτικές μαρμελάδες τα κουλούρια, τα λικέρ όλα φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι από τις εθελόντριες.

Από τα έσοδα των αγορών ,όπως δήλωσε η κ. Έλενα Μάτζιου Κοτρολού ,εκ μέρους του Ερυθρού Σταυρού Αγρινίου, θα αγοραστούν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης τα οποία θα διατεθούν σε πολίτες του Αγρινίου, που χρειάζονται στήριξη και βοήθεια.

«Όλο τον χρόνο απλοί πολίτες έρχονται σε εμάς και δίνουν ότι μπορούν από το υστέρημα τους για να βοηθήσουν τους συμπολίτες τους. Μεγάλη βοήθεια έχουμε και από τα σχολεία. Το μήνυμα των Χριστουγέννων ιδιαίτερα, είναι ακριβώς αυτή η αγάπη και η αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων που τώρα πια, στους δύσκολούς καιρούς που διανύουμε , είναι αισθήματα που ενισχύονται ακόμα περισσότερο», σημειώνει η κυρία Μάτζιου -Κοτρολού.


Πηγή: http://www.agrinionews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπερηχογράφημα κατά τη διάρκεια της κύησης


Πότε πραγματοποιείται και τι ελέγχουν οι γιατροί.

Το υπερηχογράφημα ανάπτυξης ή doppler γίνεται συνήθως μεταξύ της 28ης και της 32ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης.

Πολλοί μαιευτήρες γυναικολόγοι συμβουλεύουν η εξέταση αυτή να πραγματοποιείται σε όλες τις γυναίκες, ενώ άλλοι θεωρούν ότι πρέπει να πραγματοποιείται μόνο σε γυναίκες με επιπλοκές στην παρούσα ή σε προηγούμενες κυήσεις.

Ως επιπλοκές της κύησης που καθιστούν αναγκαίο το υπερηχογράφημα ανάπτυξης είναι: η προεκλαμψία, η υπέρταση κύησης, ο σακχαρώδης διαβήτης, η ενδομήτρια καθυστέρηση ανάπτυξης και ο ενδομήτριος θάνατος (σε προηγούμενη κύηση).

Σκοπός του doppler κύησης είναι ο καθορισμός της ανάπτυξης του εμβρύου και συγχρόνως η μελέτη της αιμάτωσης της μήτρας, του πλακούντα και του ίδιου του εμβρύου.

Το υπερηχογράφημα ανάπτυξης περιλαμβάνει:

- Μέτρηση μεγέθους του εμβρύου και πιο συγκεκριμένα της κεφαλής, της κοιλιάς και του μηριαίου οστού καθώς και την τελική εκτίμηση του βάρους του.

- Μέτρηση της ποσότητας του όγκου του αμνιακού υγρού του εμβρύου, του υγρού δηλαδή που περιβάλλει το έμβρυο.

- Εκτίμηση της θέσης του πλακούντα και της εμφάνισής του.

- Εξέταση των κινήσεων του εμβρύου.

Με το έγχρωμο υπερηχογράφημα ανάπτυξης εκτιμάται επίσης η ροή του αίματος στις μητριαίες αρτηρίες, στην ομφαλική αρτηρία, στη μέση εγκεφαλική αρτηρία και στο φλεβώδη πόρο.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς αντιμετωπίζονται οι μυϊκές κράμπες


Συχνά οφείλονται σε έλλειψη θρεπτικών στοιχείων και αφυδάτωση.

Είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα. Εκεί που αμέριμνος περπατάς, αθλείσαι η απλά κάθεσαι η κράμπα κάνει την εμφάνισή της. Τι είναι όμως οι κράμπες και πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;

Τι είναι οι κράμπες;

Πρόκειται για μυικούς σπασμούς με διάρκεια κάποιων λεπτών, που ωστόσο προκαλούν πόνο.

Τα αίτια εμφάνισής τους ποικίλουν. Μπορεί να είναι και «αθώο» σύμπτωμα παθήσεων ή αποτέλεσμα λήψης κάποιου φαρμάκου, όμως σε αρκετές περιπτώσεις το αίτιο είναι πολύ πιο απλό, και δεν είναι άλλο από την κακή διατροφή!

Η έλλειψη θρεπτικών στοιχείων όπως είναι το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το νάτριο αλλά και η αφυδάτωση συχνά είναι η αιτία για την εμφάνιση –όλο και συχνότερα– επίπονων κραμπών.

Πώς θα τις αντιμετωπίσεις;

- Πρώτες βοήθειες σε ώρα ανάγκης: Τέντωσε την πατούσα σου και τράβα ελαφρά τα δάχτυλα προς τα πάνω.

- Φάε σωστά και βρες την υγεία σου: Προσπάθησε να βάλεις στη διατροφή σου τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο και ασβέστιο ή πάρε κάποιο ανάλογο συμπλήρωμα διατροφής.

- Μην λες το νερό «νεράκι»: Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού σου εκτός από τα υπόλοιπα οφέλη που σου δίνει σε βοηθά και στο να πεις «αντίο» σε κράμπες.

- Ανάπαυση: Οι κράμπες συνήθως εμφανίζονται μετά από έντονη άσκηση.

- Ρίξε αλάτι στο φαγητό: Αν για χάρη της δίαιτας έχεις κόψει εντελώς στο αλάτι μάθε πως κάτι τέτοιο επιδεινώνει τις κράμπες. Ρίξε λίγο αλάτι, χωρίς όμως να ξεχνάς πως παν μέτρον άριστον.


Πηγή: http://www.womenonly.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ως και επτά χρόνια ζωής χαρίζει η άσκηση


Σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου.

Στο συμπέρασμα ότι οι ενήλικες που παραμένουν σωματικά δραστήριοι μετά τα 40 μπορούν να αυξήσουν το προσδόκιμο επιβίωσής τους από δυο έως επτά χρόνια, κατέληξε μια νέα έρευνα από το αμερικανικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο.

Μάλιστα όσο περισσότερο ασκείται κανείς, τόσο περισσότερο μεγαλώνει το προσδόκιμο επιβίωσής του, ανεξαρτήτως του βάρους του.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η άσκηση μπορεί να παρατείνει τη ζωή προλαμβάνοντας την εκδήλωση σοβαρών νόσων. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το ζωηρό περπάτημα περίπου 75 λεπτά την εβδομάδα οδηγούσε σε «κέρδος» 1,8 χρόνων ζωής. Για όσους περπατούν 150-299 λεπτά το κέρδος ανέρχεται σε 3,4 χρόνια, ενώ για εκείνους που περπατούν 450΄ την εβδομάδα τα προστιθέμενα χρόνια ζωής είναι 4,5.

Το μεγαλύτερο κέρδος ζωής, 7,2 χρόνια παρατηρήθηκε στους ενήλικες φυσιολογικού βάρους που περπατούσαν συστηματικά κάθε εβδομάδα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS Medicine.



Διαβάστε περισσότερα...

Φάρμακο για την ψωρίαση επιβραδύνει την άνοια


Σημαντικά τα ευρήματα μελέτης επιστημόνων από Ελβετία και Γερμανία.

Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη χαλάρωση της φλεγμονής στην ψωρίαση μπορεί ενδεχομένως να βοηθούν στην καταπολέμηση των επιπτώσεων της νόσου Alzheimer, υποδεικνύει έρευνα σε ποντικούς.

Εξετάσεις έδειξαν ότι η βραχυπρόθεσμη μνήμη των ζώων βελτιώθηκε όταν έλαβαν παρόμοια φάρμακα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature Medicine».

Η συσσώρευση των πρωτεϊνών που εκτιμάται ότι καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρα μειώθηκε επίσης. Το ανοσοποιητικό σύστημα που ελέγχει επίπεδα φλεγμονής, έχει εμπλακεί στη νόσο Alzheimer και στην ψωρίαση.

Ωστόσο, η ακριβής αιτία της σταδιακής καταστροφής των ιστών στον εγκέφαλο κατά τη νόσο Alzheimer παραμένει άγνωστη.

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Ζυρίχης και του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Charite στη Γερμανία, στόχευσαν 2 «συστατικά» του ανοσοποιητικού που είναι γνωστό πως ενισχύουν τη φλεγμονή σε ποντικούς που εμφανίζουν Alzheimer.

Η έγχυση ενός αντισώματος για την επίθεση σε δυο χημικές ουσίες, δυο φορές την εβδομάδα όταν οι ποντικοί ήταν ενός έτους, οδήγησε σε μείωση 31 % των πλακών βήτα αμυλοειδούς (πρωτεΐνης που εκτιμάται ότι βλάπτει τον εγκέφαλο).

Παρόμοιες δοκιμές σε ποντικούς μεγαλύτερης ηλικίας που ήδη είχαν εμφανίσει συμπτώματα έδειξαν ότι τη σημαντική έλλειψη στη βραχυπρόθεσμη μνήμη μειώθηκε σημαντικά, ανέφερε η έρευνα. Φάρμακα που στοχεύουν το ίδιο σύστημα έχουν ήδη εξεταστεί σε ανθρώπους με ψωρίαση.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι με βάση τα στοιχεία ασφαλείας σε ασθενείς, κλινικές έρευνες θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τώρα χωρίς καθυστέρηση. Τώρα στόχος είναι να φέρουν γρήγορα τη νέα θεραπευτική προσέγγιση σε ασθενείς με τη νόσο Alzheimer. Το Alzheimer's Research, σημείωσε ότι η φλεγμονή του εγκεφάλου έμοιαζε σημαντικό μέρος της νόσου.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κραυγή αγωνίας από τους ασθενείς με κυστική ίνωση


Μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές και ιατρικό προσωπικό.

Το δικό τους «γολγοθά» ανεβαίνουν οι ασθενείς με κυστική ίνωση, λόγω της έλλειψης υποδομών, εξειδικευμένων γιατρών και προσωπικού, χάνοντας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, περισσότερα από 10 χρόνια ζωής σε σύγκριση με τους πάσχοντες σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και τις ΗΠΑ.

Ο αριθμός των εξειδικευμένων παιδιάτρων ή πνευμονολόγων στην Ελλάδα είναι σχεδόν ανύπαρκτος, καθώς μόνον ένας εξειδικευμένος πνευμονολόγος ενηλίκων υπάρχει και εργάζεται στη μοναδική αναγνωρισμένη από το κράτος Μονάδα Κυστικής Ίνωσης Ενηλίκων στο Σισμανόγλειο.

«Ασθενείς από την επαρχία αναγκάζονται να μεταβαίνουν στην Αθήνα, ακόμα και για τον τακτικό έλεγχο, προκειμένου να τύχουν εξειδικευμένης περίθαλψης και νοσηλείας» ανέφερε η πρόεδρος του συλλόγου ασθενών με κυστική ίνωση, Αγγελική Πρεφτίτση. Προσθέτει ότι η ταλαιπωρία συνεχίζεται και στη χορήγηση φαρμάκων, καθώς «πλήθος φαρμάκων και άλλων σκευασμάτων απαραίτητων για την αντιμετώπιση της πολυσυστηματικής νόσου δεν χορηγούνται με μηδενική συμμετοχή».

Όπως τόνισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά τη λήξη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για τη νόσο (19-25 Νοεμβρίου), οι επιστήμονες Σταύρος Ντουντουνάκης, παιδίατρος - διευθυντής του Τμήματος Κυστικής Ίνωσης, στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και Μάνος Παπαδάκης, γενετιστής - πρόεδρος του Συνδέσμου Ιατρικών Γενετιστών Ελλάδος, ετησίως γεννιούνται στην Ελλάδα 50 νέοι ασθενείς με κυστική ίνωση, παρά τη δυνατότητα πρόληψης του νοσήματος με προγεννητικό έλεγχο, ο οποίος όμως δυστυχώς δεν είναι υποχρεωτικός.

Οι ασθενείς με κυστική ίνωση στη χώρα φθάνουν περίπου τους 800 και στην Ευρώπη είναι περισσότεροι από 40.000. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για την κυστική ίνωση έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για το συχνότατο αυτό κληρονομικό νόσημα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η πιο συχνή κληρονομική, πολυσυστηματική, θανατηφόρος νόσος της λευκής φυλής, η οποία πλήττει όλα τα όργανα, κυρίως τους πνεύμονες και το πάγκρεας. Μεταδίδεται όπως η μεσογειακή αναιμία, δηλαδή για να γεννηθεί ένα παιδί με κυστική ίνωση, πρέπει να κληρονομήσει το παθολογικό γονίδιο που προκαλεί την ασθένεια και από τους δυο γονείς του, οι οποίοι είναι φορείς, χωρίς να το γνωρίζουν. Οι φορείς είναι απολύτως υγιείς και στην Ελλάδα υπολογίζονται σε περισσότερους από 500.000.

Ωστόσο, όπως τόνισε η κ. Πρεφτίτση, το αίτημα του Συλλόγου για ευαισθητοποίηση του κοινού και για γενίκευση του προγεννητικού ελέγχου και κάλυψη του κόστους από τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν βρήκε ανταπόκριση, παρόλο που το οικονομικό όφελος θα ήταν πολλαπλάσιο, αφού κάθε χρόνο η επιβάρυνση για τους νέους ασθενείς φτάνει τα 2 εκατομ. ευρώ.

Από τη στιγμή της διάγνωσης ο ασθενής είναι αναγκασμένος να βρίσκεται συνεχώς υπό ιατρική παρακολούθηση και ιδιαίτερα πολυδάπανη φαρμακευτική αγωγή. Εκτιμάται ότι το μέσο ετήσιο κόστος για τη θεραπεία ενός ασθενούς με κυστική ίνωση υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ και διαρκεί ισόβια. Ανταπόκριση, όμως, δεν έχει βρει ούτε και το αίτημα των ασθενών με κυστική ίνωση για την ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών προτύπων νοσηλείας και περίθαλψης στην ελληνική νομοθεσία, καθώς και η ίδρυση μίας μονάδας κυστικής ίνωσης σε δημόσιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, που, σύμφωνα με την κ. Πρεφτίτση, εκκρεμεί εδώ και δέκα χρόνια.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μοντέλο πρόγνωσης της εποχικής γρίπης ανέπτυξαν ερευνητές


Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αρχές της μετεωρολογικής πρόγνωσης.

Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν ένα μοντέλο πρόγνωσης της επέλασης της εποχικής γρίπης στην λογική που γίνεται και η πρόγνωση του καιρού.

Την έρευνα έκαναν δυο επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και το Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών ερευνών του Κολοράντο.

Για το μοντέλο τους χρησιμοποίησαν αρχές της μετεωρολογικής πρόγνωσης, για να το δοκιμάσουν πήραν τα καταγεγραμμένα επίσημα στοιχεία για τις περιόδους έξαρσης της γρίπης στη Νέα Υόρκη από το 2003 μέχρι το 2008. Πήραν επίσης από την Google στοιχεία για τις αναζητήσεις για την γρίπη στο Google Flu Trends.

Όταν καταχώρησαν τα στοιχεία στο υπολογιστικό μοντέλο που ανέπτυξαν και συνέκριναν τα αποτελέσματα είδαν ότι το μοντέλο τους μπορούσε να κάνει πρόγνωση για έξαρση γρίπης μέχρι και 7 εβδομάδες πριν.

Οι ερευνητές καταλήγουν λέγοντας ότι «είναι το εναρκτήριο λάκτισμα για την ανάπτυξη ενός αξιόπιστου στατιστικού συστήματος για την έγκαιρη πρόβλεψη της εποχικής γρίπης». Οι ίδιοι ελπίζουν μάλιστα στο μέλλον η πρόβλεψη για την γρίπη να συνοδεύει την καθημερινή πρόγνωση καιρού.

Η μέθοδος τους υποστηρίζουν ότι στο μέλλον θα είναι χρήσιμη τόσο στις υγειονομικές αρχές – για να έχουν το κατάλληλο στοκ σε εμβόλια και φάρμακα – όσο και για το κοινό να γνωρίζει πότε πρέπει να προσέχει περισσότερο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς πρέπει να συντηρούνται φρούτα και λαχανικά


Στόχος να διατηρήσουν το άρωμα, τη γεύση, το χρώμα και τη θρεπτική τους αξία
.
Το ψυγείο αποτελεί τον ιδανικό χώρο αποθήκευσης των τροφίμων αλλά δυστυχώς τα συρτάρια του, όπως αυτά των φρούτων και των λαχανικών, δεν μπορούν να μας προστατεύσουν από ορισμένα παθογόνα μικρόβια, που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις, αφού εκεί, σύμφωνα με έρευνα συγκεντρώνονται βακτήρια σε επίπεδα έως και 785 φορές υψηλότερα από το όριο ασφαλείας.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα, η σωστή θερμοκρασία ενός ψυγείου είναι 5 °C ή και χαμηλότερη και του καταψύκτη στους περίπου -15°C έως 18°C. Ωστόσο η θερμοκρασία δεν είναι ίδια στο εσωτερικό του ψυγείου. Πιο συγκεκριμένα, η θερμοκρασία είναι:

- 2 °C στο χαμηλότερο ράφι (που είναι και το πιο ψυχρό σημείο του ψυγείου)
- 5 °C στο μεσαίο ράφι
- 8°C στο ψηλότερο ράφι
- 10-15 °C στα ράφια, στην πόρτα του ψυγείου

Στο χαμηλότερο ράφι, στα ειδικά συρτάρια, τοποθετούμε τα φρούτα και τα λαχανικά, όπου έχουμε φροντίσει να είναι άπλυτα. Τα λαχανικά πρέπει να είναι τοποθετημένα σε ειδικές σακούλες και διαχωρισμένα από τα φρούτα, διότι τα δεύτερα εκπέμπουν μια ουσία που ονομάζεται αιθυλένιο και τα κάνει να χαλάνε γρηγορότερα.

Στο αμέσως επόμενο ράφι, τοποθετούμε τα τρόφιμα υψηλού κινδύνου όπως είναι το κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά σε στεγανά ή σκεπασμένα δοχεία, για να εμποδίσουμε την διαρροή υγρών σε άλλα τρόφιμα.

Τρόφιμα όπως αυγά, γάλα, τυριά, γιαούρτι, αλλαντικά, κέικ, περισσεύματα τροφών καθώς και προϊόντα που φέρουν την επισήμανση «Διατηρείται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα», τα τοποθετούμε στα δυο ψηλότερα ράφια του ψυγείου. Τέλος, στα ράφια στην πόρτα του ψυγείου, τοποθετούμε τρόφιμα όπως βούτυρο, μουστάρδα, αναψυκτικά και ποτά.

Οδηγός συντήρησης των φρούτων και λαχανικών

Αποθηκεύετε τα φρούτα και τα λαχανικά σε χαμηλές θερμοκρασίες για να διατηρήσουν το άρωμα, τη γεύση, το χρώμα και τη θρεπτική τους αξία. Πρέπει να τοποθετούνται στα συρτάρια των λαχανικών, όπου η θερμοκρασία τους φτάνει έως και 10°C. Η συνιστώμενη θερμοκρασία για τα τρόφιμα αυτά παρουσιάζετε αναλυτικά στον παρακάτω πινάκα. Ορισμένα λαχανικά, μπορεί να αφήνουν οσμές, και έτσι να επηρεαστεί η γεύση η δικιά τους αλλά και των υπόλοιπων τροφίμων. Ένα κουτί μαγειρική σόδα στο ψυγείο, βοηθάει να αποφευχθεί η μεταφορά οσμής και γεύσης.

Τα φρούτα πρέπει να τοποθετούνται μέσα στο συρτάρι χωρίς συσκευασία, ενώ τα λαχανικά ανάλογα με το αν χρειάζονται υγρασία και κρύο όπως για παράδειγμα το μαρούλι και το σπανάκι τα τοποθετούμε σε πλαστικές σακούλες αεροστεγώς κλεισμένες για να διατηρούν την υγρασία τους, χωρίς όμως να πιέζονται ασφυκτικά, γιατί θα μαραθούν πιο γρήγορα. Τα λαχανικά με βολβούς, όπως τα καρότα, πρέπει να μπαίνουν σε σακούλες με τρύπες, ώστε να «αναπνέουν».

Τα καρότα μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο έως και πέντε μήνες, εάν έχουν αποθηκευτεί σωστά. Βεβαιωθείτε ότι τα καρότα είναι στεγνά πριν τα βάλετε στο ψυγείο, ειδικά αν τα αγοράζετε μέσα σε πλαστικές σακούλες. Για να αυξήσουμε τον χρόνο ζωής των καρότων, αρκεί να τους κόψουμε το κοτσάνι πριν τα τοποθετήσουμε στο ψυγείο. Λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, μπορεί να μείνουν τοποθετημένα σε ανοιχτή σακούλα 1-2 ημέρες μέσα στο ψυγείο.

Τα λαχανικά επίσης μπορούν να μπουν στην κατάψυξη ακλουθώντας όμως μια συγκεκριμένη διαδικασία. Υπάρχει η διαδικασία του ¨ζεματίσματος¨ όπου αφού βράσουμε τα λαχανικά για περίπου 5 λεπτά τα βουτάμε σε ένα μπολ με παγωμένο νερό και τα αφήνουμε άλλα 5 λεπτά. Στεγνώνουμε τα λαχανικά πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί έτσι ώστε να μη μείνει καθόλου νερό, τα τοποθετούμε σε σακούλες και μετά στην κατάψυξη.

Η συγκεκριμένη όμως διαδικασία δεν ισχύει για όλα τα λαχανικά. Εκτός από το «ζεμάτισμα» υπάρχουν και λαχανικά τα οποία ακολουθούν διαφορετική διαδικασία πριν την 'είσοδό' τους στη κατάψυξη. Για παράδειγμα: τα μανιτάρια τα σοτάρουμε ελαφρώς σε λίγο φυτικό βούτυρο ή λάδι και μετά τα βάζουμε αμέσως στην κατάψυξη.


Τρόφιμο 
Θερμοκρασία (°C) Διάρκεια Αποθήκευσης
Αγγούρια
7-9
10-14 μέρες
Αμύγδαλα
0-8
8-12 μήνες
Αχλάδια
-1-0
2-7 μήνες
Βατόμουρα 
-1-0 2-3 μέρες
Βερίκοκα
0
1-2 βδομάδες
Βούτυρο
0-2 2 μήνες
Βύσσινα0
3-7 μέρες
Γκρέιπφρουτ
0-9
4-6 βδομάδες
Δαμάσκηνα-1-02-4 βδομάδες
Καρότα 04-5 μήνες
Καρπούζια 2-42-3 βδομάδες
Καρύδια 
0-8
8-12 μήνες
Κεράσια 
-1-0
2-3 βδομάδες
Κουνουπίδι 02-3 βδομάδες
Λάχανο 3-4 βδομάδες
Λεμόνια κίτρινα 
0-4
3-6 βδομάδες
Μανιτάρια 0-1 3-5 μέρες
Μαρούλι 2-3 βδομάδες
Μελιτζάνες 7-9 9-11 μέρες
Μήλα -1-0 3-8 μήνες
Μπανάνες κίτρινες 14-16 7-11 μέρες
Νεκταρίνια -1-0 2-4 βδομάδες
Πεπόνια7-9 1-2 βδομάδες
Πορτοκάλια 0-9 6-12 βδομάδες
Ροδάκινα -1-0 2-4 βδομάδες
Ρόδια 
0-2 2-3 μήνες
Σταφύλια -1-0 3-6 μήνες
Σύκα -1-0 8-10 μέρες
Φασολάκια 6-8 8-10 μέρες
Φράουλες 7-9 μέρες
Φρούτα ξερά 9-12 μήνες
Χουρμάδες 6-12 μήνες

Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας


Σημαντικό «όπλο» η διατροφή.

Η κυτταρίτιδα αφορά στη συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών και μια μειοψηφία αντρών, ανεξάρτητα αν έχουν παραπανίσια κιλά ή όχι.

Η συγκεκριμένη «πάθηση» προέρχεται από την εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και τον υποδόριο ιστό. Οφείλεται στην κακή τοπικά αιμάτωση και διόγκωση των λιποκυψελών. Ο συνδετικός ιστός χάνει την ελαστικότητά του και το δέρμα παρουσιάζει μια εικόνα που μοιάζει με φλοιό πορτοκαλιού. Στην ιατρική με τον όρο κυτταρίτιδα περιγράφεται μια έντονη φλεγμονή του δέρματος και του λιπώδους ιστού.

Κατηγορίες

H κυτταρίτιδα εμφανίζεται κυρίως στους μηρούς, στους γλουτούς, στο στομάχι, στην κοιλιά, στις γάμπες και στα χέρια. Χωρίζεται σε τρείς κατηγορίες, ανάλογα με τη σοβαρότητά της.

Η κυτταρίτιδα Α σταδίου, γνωστή και ως «χαλαρή κυτταρίτιδα» γίνεται αντιληπτή μόνο σε ψηλάφηση
Η κυτταρίτιδα Β σταδίου, που ονομάζεται και «οιδηματική», αποκαλύπτεται σε όρθια στάση
Η κυτταρίτιδα Γ σταδίου, η πιο προχωρημένης μορφής κυτταρίτιδας, ονομάζεται «συμπαγής»

Όπως έχει ήδη προαναφερθεί, πολύ περισσότερο κινδυνεύουν οι γυναίκες. Κυτταρίτιδα επίσης εμφανίζουν άτομα με καθιστικό τρόπο ζωής, με κληρονομικότητα, άνθρωποι που υπερκαταναλώνουν αλκοόλ, κάνουν κακή διατροφή ακόμη και οι καπνιστές. Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται επίσης σε ανθρώπους με κακή κυκλοφορία του αίματος ή με διάφορες ορμονικές παθήσεις.

Η κατεστραμμένη ψυχολογία

Η «πάθηση» συνοδεύεται από μεγάλα αισθητικά προβλήματα, τα οποία «ισοπεδώνουν» κυριολεκτικά την ψυχολογία του ατόμου. Υπάρχουν γυναίκες οι οποίες φτάνουν στο σημείο να αποφεύγουν ακόμη και τη θάλασσα, λόγο του φόβου της «αποκάλυψης». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι γύρω από τη κυτταρίτιδα έχει στηθεί ολόκληρη βιομηχανία.

Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπιση

Το βασικότερο όλων είναι η διατροφή. Η υψηλή ποιότητα των τροφών σε συνδυασμό με τη σωστή ποσότητα, μπορεί να μεγιστοποιήσει την άμυνα απέναντι στη «φλούδα πορτοκαλιού». Όταν μιλάμε για ποιότητα στη διατροφή αναφερόμαστε σε γεύματα με χαμηλά λιπαρά, φυτικές ίνες αλλά και υψηλά ποσοστά πρωτείνης. Παράλληλα, οι ποσότητες των γευμάτων θα πρέπει να είναι πάντοτε μικρές, ενώ αντίθετα τα γεύματα, τακτικά στη διάρκεια της ημέρας.

Η γυμναστική μπορεί και να προστατέψει αλλά και να βελτιώσει την υπάρχουσα κατάσταση. Ως ιδανικό πρόγραμμα συστήνεται ο συνδυασμός αερόβιας με αναερόβια δραστηριότητα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κύριο μέλημα είναι η βελτίωση της κυκλοφορίας, η μείωση του λιπώδους ιστού, αλλά και η αύξηση του μυικού ιστού. Με λίγα λόγια αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι η η σωματική σύσταση και όχι απλά το βάρος.

Η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη, ενώ το κάπνισμα επιβαρύνει την ήδη κακή κυκλοφορία. Το σημαντικότερο όπλο φυσικά και σε αυτή τη μάχη είναι η συνολική αλλαγή του τρόπου ζωής, το οποίο περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι καμία μέθοδος δεν απαλλάσσει ριζικά από το πρόβλημα αφού ο κίνδυνος κυριολεκτικά «παραμονεύει». Η μάχη με την κυτταρίτιδα είναι μια μαραθώνια προσπάθεια και όχι ένας αγώνας ταχύτητας.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το συχνό σεξ αυξάνει τις πιθανότητες υγιούς εγκυμοσύνης


Με την... εξάσκηση έρχονται καλύτερα αποτελέσματα.

Τα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδί πρέπει να κάνουν πολύ σεξ. Και μπορεί να ακούγεται ευνόητο, όμως οι επιστήμονες επιμένουν καθώς όσο πιο πολύ κάνει ένα ζευγάρι σεξ τόσο βελτιώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας.

Σύμφωνα με μια έρευνα οι γυναίκες αυξάνουν τις πιθανότητες να αποκτήσουν υγιές μωρό αν έχουν προηγουμένως «εκτεθεί» επανειλημμένα στο σπέρμα του συντρόφου τους, πριν γίνει η σύλληψη.

Αυτό συμβαίνει γιατί το ανοσοποιητικό τους σύστημα έχει χρόνο να δημιουργήσει ένα σύστημα «ανοχής» στο ξένο υγρό και να υποστηρίξει μια εγκυμοσύνη, αναφέρει η Daily Mail.

Η συγγραφέας της μελέτης, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, Sarah Robertson, δήλωσε: «Πλέον γνωρίζουμε ότι κατά μέσο είναι απαραίτητοι τουλάχιστον τρεις με έξι μήνες συνουσίας με το σύντροφό τους, προκειμένου ο οργανισμός τους να μπορεί να φέρει εις πέρας μια υγιή εγκυμοσύνη».

Σε μερικά ζευγάρια μπορεί να χρειαστεί να περάσει και ένας χρόνος.

Σύμφωνα με την ίδια, ενώ μπορεί μια γυναίκα να μείνει έγκυος από ένα one-night stand, οι πιθανότητες αποβολής είναι πολύ μεγαλύτερες, όπως επίσης αυξάνονται οι πιθανότητες επιπλοκής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως για παράδειγμα η προεκλαμψία.

«Δεν έχει να κάνει τόσο με την πιθανότητα να μείνει κανείς έγκυος, όσο με την υγιή εξέλιξη της εγκυμοσύνης» πρόσθεσε και συνέχισε: «Είναι πιο πιθανό να έχει κανείς υγιή εγκυμοσύνη και κατά συνέπεια έμβρυο, όσο πιο πολύ… εξασκείται!».

Η έρευνά της θα παρουσιαστεί στο συνέδριο Australian Society for Medical Research στην Αδελαΐδα.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...