Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Ο Κινέζος… Καζανόβας με τις 17 ερωμένες


Δείτε πώς το χαρέμι του, κατάλαβε την τόσο άστατη ζωή του.

Διαθέτει αυτοπεποίθηση και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από το αποφασιστικό βλέμμα του. Ο νεαρός άντρας από την Κίνα που τώρα διαβάζετε για εκείνον και που βλέπετε τη φωτογραφία του, ήταν κάτι παραπάνω από άπληστος, ήταν large! Διότι, είχε ούτε μια, ούτε δυο, ούτε δέκα, αλλά 17 ερωμένες.

Ο Mr Yuan από την πόλη Changsha της Κίνας, γράφει το South China Morning Post, έβγαινε ραντεβού την ίδια περίοδο με τις 17 φιλενάδες του ενώ είχε μέχρι και ένα παιδί με κάποια από αυτές.

Ωστόσο, αν και κατάφερνε με μαεστρία και έκρυβε τον πολυτάραχο βίο του, είδε το παιχνίδι να έρχεται στο τέλος όταν οι γιατροί ενημέρωσαν τις γυναίκες του, για ένα ατύχημα που είχε.

«Ανησύχησα όταν έμαθα ότι ήταν στο νοσοκομείο», ανέφερε η Xiao Li, η οποία έβγαινε με τον Yuan για 18 μήνες.

«Αλλά όταν άρχισα να βλέπω όλο και περισσότερες όμορφες κοπέλες να έρχονται στο νοσοκομείο και να ρωτούν γι αυτόν, ξέσπασα σε κλάματα», είπε στην τοπική εφημερίδα Xiaoxiang Chen Bao. Άλλη μια φιλενάδα του είπε ότι τον συντηρούσε οικονομικά για πάνω από 9 χρόνια και μια άλλη, είπε ότι μόλις είχαν αρχίσει να κάνουν σχέδια για γάμο.

Όσο για τον Κινέζο… Καζανόβα, μάλλον τα προβλήματά του μόλις άρχισαν καθώς αστυνομικοί έχουν αρχίσει και ερευνούν την υπόθεση.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα νέα για την υπόθεση της πτώσης του Airbus A320


Lufthansa: Δεν είχαμε υποχρέωση να ενημερώσουμε για την κατάθλιψη του Lubitz


Η αεροπορική εταιρεία Lufthansa υποστήριξε σήμερα ότι δεν ήταν υποχρεωμένη να ενημερώσει τις γερμανικές αρχές πολιτικής αεροπορίας για την κατάθλιψη από την οποία έπασχε στο παρελθόν ο πιλότος Αντρέας Λούμπιτς επειδή ο ίδιος είχε λάβει πιστοποίηση πριν ισχύσουν οι νέοι, αυστηρότεροι κανονισμοί, το 2013.

Ο Λούμπιτς, ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους Airbus A320 της Germanwings, της θυγατρικής χαμηλού κόστους της Lufthansa, πιστεύεται ότι το έριξε σκόπιμα στις γαλλικές Άλπεις, παίρνοντας μαζί του στον θάνατο άλλους 149 ανθρώπους.

Το ερώτημα του τι ακριβώς γνώριζε η Lufthansa για τα ψυχιατρικά προβλήματά του ενδέχεται να αποδειχθεί σημαντικός παράγοντας όσον αφορά την ευθύνη της για το δυστύχημα. Η ασφαλιστική εταιρεία Allianz εκτιμά ότι οι ασφαλιστικές θα πληρώσουν περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση για το δυστύχημα.

Ο Λούμπιτς διέκοψε την εκπαίδευσή του για πολλούς μήνες το 2009. Όταν επέστρεψε στη σχολή δήλωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους εκπαιδευτές της Lufthansa ότι είχε ξεπεράσει μια περίοδο βαριάς κατάθλιψης. Του δόθηκε έγκριση να πετάει εμπορικά αεροσκάφη το 2012.

Με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, οι πιλότοι που πάσχουν από ψυχιατρικά προβλήματα θα πρέπει να αναφέρονται στην υπηρεσία χορήγησης αδειών η οποία μπορεί να αποφασίζει αν θα αναστείλει την άδεια τους ή όχι. Η Luftfahrtbundesamt (LBA), η γερμανική υπηρεσία, ανέφερε την Κυριακή ότι δεν είχε λάβει "καμία πληροφορία" για την κατάθλιψη του Λούμπιτς πριν από την αεροπορική τραγωδία.

Η Lufthansa από την πλευρά της υποστηρίζει ότι μια διάταξη του νέου κανονισμού, που τέθηκε σε ισχύ στη Γερμανία το 2013, προστάτευε ορισμένα προϋπάρχοντα πιστοποιητικά καταλληλότητας των πιλότων και ιατρικά πιστοποιητικά που είχαν εκδοθεί από γιατρούς εξειδικευμένους σε θέματα υγείας των πιλότων. Οι γιατροί θα μπορούσαν κατά συνέπεια να εκδώσουν παράταση των ιατρικών πιστοποιητικών ακόμη και μετά την εφαρμογή των νέων κανονισμών.

------------

Η πρώτη φωτογραφία του πιλότου της Germanwings

Ο ήρωας που προσπάθησε να αποτρέψει την τραγωδία

Ήταν ο άνθρωπος που προσπάθησε απεγνωσμένα να αποτρέψει την τραγωδία στις Άλπεις. Ο κυβερνήτης της μοιραίας πτήσης της Germanwings, Patrick Sondheimer ήταν εκείνος που προσπάθησε απεγνωσμένα να αποτρέψει τον Andreas Lubitz από τη φρικτή πράξη του, επιχειρώντας να σπάσει τη πόρτα του κόκπιτ από όπου ο 28χρονος τον κλείδωσε έξω.

Στη μνήμη των πεσόντων, δημιουργήθηκε ένα ιερό αποκαλύπτοντας την πρώτη φωτογραφία του ηρωικού πιλοτικού.
Το παραπάνω ιερό βρίσκεται στα αρχηγεία της Germanwings στην Κολονία της Γερμανίας και αναγέρθηκε στη μνήμη του προσωπικού που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της τραγωδίας και όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, η κορνίζα με την εικόνα του κυβερνήτη βρίσκεται ακριβώς δίπλα με αυτή του 28χρονου συγκυβερνήτη.

Ο 34χρονος πιλότος, ήταν παντρεμένος και είχε δυο παιδιά - μια κόρη 6 ετών και έναν γιο μόλις 3 ετών - , πετούσε πάνω από 10 χρόνια και είχε 6.000 ώρες στον αέρα. Φίλοι του αποκάλυψαν ότι μόλις πρόσφατα η εταιρεία του έκανε δεκτό το αίτημά του να τον βάλει σε πτήσεις εντός της Ευρώπης, έτσι ώστε να βρίσκεται κοντά στην οικογένειά του.



Το ιερό




Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μια από τις χειρότερες αντι-οικολογικές διαφημίσεις


Η εταιρεία που υπερηφανεύεται για το λιώσιμο των πάγων.

Μπορεί να ακούγεται δύσκολο για να το πιστέψει κανείς, όμως είναι γεγονός. Πρόκειται για αυθεντική διαφήμιση πετρελαϊκής εταιρείας, που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 1962, στο περιοδικό Life.

Η εταιρεία Humble Oil είχε την εξής φαεινή ιδέα: Η φωτογραφία δείχνει έναν παγετώνα (μεγάλη μάζα χιονιού) που λιώνει και κάτω από την εικόνα, διαβάζουμε την εξής λεζάντα «κάθε μέρα, η Humble προμηθεύει με τέτοια ποσότητα ενέργειας, αρκετή για να λιώσει 7 εκατομμύρια τόνους παγετώνα. Ο γιγαντιαίος παγετώνας παρέμεινε άτηκτος για αιώνες. Ωστόσο, οι ενεργειακές προμήθειες πετρελαίου Humble - αν μετατραπούν σε θερμότητα - θα μπορούσαν να λιώσουν 80 τόνους κάθε δευτερόλεπτο!».




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μήνυση κατά του περιοδικού Rolling Stone από μέλη αδελφότητας


«Τους κατηγόρησε αδίκως για ομαδικό βιασμό μιας φοιτήτριας».

Στο επίκεντρο σκανδάλου βρέθηκε η αδελφότητα του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια με αφορμή το ρεπορτάζ του περιοδικού Rolling Stone περί ενός ομαδικού βιασμού που διέπραξαν μέλη της αδελφότητας. Αυτός είναι και ο λόγος που σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή της πρόκειται να προχωρήσει σε μηνύσει κατά του περιοδικού και των συντακτών για το «ανεύθυνο» δημοσίευμα που, όπως υποστηρίζει, αμαύρωσε τη φήμη της. Παρόλα αυτά ούτε τα στοιχεία που θα περιλαμβάνονται αλλά ούτε η ημερομηνία της κατάθεσης της μήνυσης αναφέρθηκε από τους εκπροσώπους της αδελφότητας.

Όπως σημειώνει η αδελφότητα «Φι Κάπα Ψι» στην ανακοίνωσή της, θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα νομικά μέσα που έχει στη διάθεσή της με σκοπό να αποκατασταθεί η φήμη της και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι. Ήδη από την Δευτέρα, μια ομάδα της Δημοσιογραφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κολούμπια έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση για το θέμα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το περιοδικό παραβίασε τις βασικές αρχές της δημοσιογραφίας.

«Σαφέστατα η αδελφότητά μας και τα μέλη της δυσφημίστηκαν αλλά το σημαντικότερο είναι ότι ανησυχούμε πως το επεισόδιο αυτό μπορεί να αναγκάσει κάποια από τα θύματα να παραμείνουν στη σκιά καθώς θα φοβούνται να έρθουν σε αντιπαράθεση με τους δράστες», τόνισε ο Στίβεν Σκιπιόνε, ο πρόεδρος του οίκου της αδελφότητας στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια.

Ο Σκιπιόνε τόνισε ότι η έρευνα του Rolling Stone ήταν «ανεύθυνη» και οι ρεπόρτερ δημοσίευσαν τις κατηγορίες για ομαδικό βιασμό μιας φοιτήτριας στην πανεπιστημιούπολη προτού τις επαληθεύσουν.

Παρόλα αυτά δικηγόροι που ειδικεύονται σε θέματα δυσφήμισης δια του Τύπου εμφανίστηκαν διχασμένοι για το κατά πόσο η αδελφότητα ή τα μέλη της στο Πανεπιστήμιο έχουν στα χέρια τους μια ισχυρή υπόθεση ώστε να προχωρήσουν στην κατάθεση μήνυσης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έξι Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου μέχρι το τέλος του 2015


Θα δημιουργηθούν σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη.

Έξι Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου (ΑΚΕ) σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη θα δημιουργηθούν, πιλοτικά και με ευθύνη των τοπικών εμπορικών συλλόγων, μέχρι το τέλος του 2015 και θα συμμετάσχουν σε αυτά περίπου 580 επιχειρήσεις.

Τα ΑΚΕ έχουν ήδη χωροθετηθεί σε συγκεκριμένες περιοχές των παραπάνω πόλεων και σε κάθε ένα από αυτά συμμετέχει ένας αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων όλων των κλάδων.

Υπενθυμίζεται ότι τα ανοικτά αυτά κέντρα θα δημιουργηθούν με συγχρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα του ΕΣΠΑ 2007-2013 και με φορείς υλοποίησης τους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους και προβλέπονται μια σειρά από δράσεις που ενδεικτικά περιλαμβάνουν:
- Σήμανση οριοθετημένης περιοχής
- Κοινές εμπορικές δράσεις π.χ. οργάνωση προωθητικής ενέργειας που αφορά τους εκδοτικούς οίκους και τα βιβλιοπωλεία του ΑΚΕ.
- Εμπορικές δράσεις - ανάπτυξη εμπορικών πρακτικών προώθησης της επιχείρησης ή και προϊόντων της κάθε ωφελουμένης επιχείρησης ξεχωριστά (ανάρτηση προσφορών, αναγγελία παραλαβής νέας συλλογής εμπορευμάτων, προωθητικές ενέργειες κ.ά.).
- Αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, ενιαία (όχι όμως αναγκαία και ομοιόμορφη) αντιμετώπιση θεμάτων όπως: η αισθητική και η λειτουργία του δικτύου πεζοδρόμων, ο φωτισμός, η καθαριότητα, η διαχείριση του πράσινου, ο καλλωπισμός.
- Διασφάλιση πρόσβασης ΑμεΑ στο ανοικτό κέντρο
- Οργάνωση - σχεδιασμός ειδικών δράσεων για παιδιά σε ατομικό ή/και
ομαδικό επίπεδο.
- Συνδιοργάνωση δράσεων προβολής και πολιτιστικών εκδηλώσεων (και
πιθανή συνεργασία με τοπικούς, επαγγελματικούς και άλλους φορείς της πόλης) .

Επιπλέον, σε συνεργασία με τους οικείους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα υλοποιηθούν δράσεις στους τομείς (ενδεικτικά):

- καθαριότητας, αποκομιδής απορριμμάτων και ανακύκλωσης
- φωτισμού
- σήμανσης και οριοθέτησης της περιοχής
- βελτίωσης της κατάστασης οδών, πεζοδρομίων, πεζοδρόμων κα πλατειών
- διασφάλισης της ελεύθερης πρόσβασης πεζών- A.M.E.A
- ελέγχου στάθμευσης- κυκλοφορίας οχημάτων- σχεδιασμού τροφοδοσίας καταστημάτων
- εμπορικής χωροταξίας - χρήσης γης
- στήριξης και ανάπτυξης του πρασίνου
- αισθητικής αναβάθμισης της περιοχής
- οργάνωσης εκδηλώσεων και δράσεων.

Σημειώνεται ότι με απόφαση που δημοσιεύτηκε σήμερα στο «Διαύγεια», εγκρίθηκε από το υπουργείο Οικονομίας η ένταξη των έργων: Ενίσχυση Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου - Αλεξανδρούπολης, Θεσσαλονίκης και Λάρισας με δικαιούχους τους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους. Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του έργου στην Αλεξανδρούπολη και στη Λάρισα είναι 171.429 ευρώ, το καθένα, και στη Θεσσαλονίκη 166.050 ευρώ και αποτελεί στο σύνολό του δημόσια δαπάνη (συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ειδικότερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) - Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα και το Εθνικό Πρόγραμμα ∆ημοσίων Επενδύσεων).

Εγκρίθηκε η συμμετοχή 57 συμβεβλημένων επιχειρήσεων στην πιλοτική δράση του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης και απορρίπτεται η συμμετοχή της επιχείρησης ∆. Μπακαλίδης & ΣΙΑ ΟΕ καθώς λειτουργεί με τη μορφή δικαιόχρησης ενώ στη Θεσσαλονίκη εγκρίθηκε η συμμετοχή 100 συμβεβλημένων επιχειρήσεων και στη Λάρισα η συμμετοχή 120 συμβεβλημένων επιχειρήσεων.

Η ημερομηνία ολοκλήρωσης της πράξης δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να υπερβαίνει την 31η Οκτωβρίου 2015.

Τέλος σημειώνεται ότι αυτό το διάστημα η Ε.Σ.Ε.Ε. σε συνεργασία με τη Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. σχεδιάζουν τη δημιουργία μιας κεντρικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαχείρισης των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου, που θα χρησιμοποιηθεί τόσο από τα έξι ΑΚΕ που θα υλοποιηθούν μέσω της τρέχουσας πιλοτικής δράσης, όσο και από το σύνολο των εμπορικών συλλόγων που θα δημιουργήσουν ΑΚΕ στο μέλλον.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καθηγητής έκανε σεξ μέσα σε τάξη


O 69χρονος καθηγητής Κόλιν Τέρνμπουλ πιάστηκε επ' αυτοφώρω να κάνει σεξ με ένα μοντέλο στην τάξη στο Μπέρμινγκχαμ της Αγγλίας.



Ο διευθυντής του καθολικού σχολείου ήταν ο άνθρωπος που έπιασε τον παντρεμένο καθηγητή να ερωτοτροπεί με την 24χρονη και αμέσως τον απέβαλε από το σχολείο.

Ο καθηγητής εργαζόταν στο καθολικό σχολείο για 9 χρόνια.

 


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έφτιαξαν σταγόνες για νυχτερινή όραση στον άνθρωπο


Να δημιουργήσουν σταγόνες οι οποίες δίνουν νυχτερινή όραση στον άνθρωπο, κατάφεραν επιστήμονες από την ομάδα Science for the Masses (SftM). Ένα χαρακτηριστικό που μέχρι τώρα έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Το κύριο συστατικό που χρησιμοποιήθηκε για τις οφθαλμικές σταγόνες ήταν Chlorin e6, μια ουσία που προέρχεται από θαλάσσια πλάσματα και κάποιες φορές χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του καρκίνου. Ο Gabriel Licina, μέλος της ομάδας που δέχτηκε να κάνει το πείραμα, έβαλε τις σταγόνες στο μάτι του και φόρεσε σκούρους φακούς επαφής για να αποφύγει την επαφή με το φως.

Κατάφερε να εντοπίσει μικρά αντικείμενα μέσα στο σκοτάδι σε απόσταση 10 μέτρων και να αναγνωρίσει τα μέλη της ομάδας σε απόσταση 50 μέτρων, ενώ άτομα που δεν είχαν χρησιμοποιήσει τις σταγόνες είχαν ποσοστό επιτυχίας μόλις 33%.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το techblog.gr, η ομάδα κρατά επιφυλάξεις ως προς τις παρενέργειες που μπορεί να έχουν οι σταγόνες αυτές στην κυτταρική δομή του ματιού. Σημειώνεται ότι μετά από 20 μέρες ο Gabriel Licina, δεν εμφάνισε κάποια παρενέργεια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σκελετός από τη μάχη του Βατερλώ


Ο σκελετός ενός στρατιώτη που είχε σκοτωθεί στη διάσημη μάχη του Βατερλώ, στο Βέλγιο, στις 18 Ιουνίου του 1815, βρέθηκε μετά από 200 χρόνια. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Dailymail, αρχαιολόγοι μετά από τρία χρόνια ερευνών κατάφεραν να ταυτοποιήσουν ότι ο σκελετός που είχε βρεθεί κάτω από ένα χώρο στάθμευσης, ανήκει στον Φρίντριχτ Μπραντ από το τάγμα του Αννόβερο που βρισκόταν για εκπαίδευση.

Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε από τους ερευνητές, ο στρατιώτης σκοτώθηκε στη μάχη από τα στρατεύματα του Ναπολέοντα, έχοντας δεχτεί μία σφαίρα στα πλευρά.

Δείτε τις φωτογραφίες







Διαβάστε περισσότερα...

Μαμούθ 10.000 ετών ανακαλύφθηκε στη Σιβηρία


Εντοπίστηκε από εργάτες πετρελαϊκής εταιρείας.

Τα απολιθωμένα απομεινάρια ενός γιγαντιαίου μαμούθ, το οποίο υπολογίζεται ότι έζησε πριν από 10.000 χρόνια στη Γη, εντόπισαν εργάτες σε πετρελαϊκή εταιρεία στη Σιβηρία.

Δύο χαυλιόδοντες, οστά και κόκκαλα από τα πλευρά του τεράστιου θηλαστικού ανακαλύφθηκαν σε βάθος τριών μέτρων, κάτω από την παγωμένη επιφάνεια, σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από την πόλη Nyagan στην περιοχή Khanty-Mansi της Σιβηρίας στη Ρωσία.

Οι εργάτες έσκαβαν στην περιοχή, όταν παρατήρησαν έναν χαυλιόδοντα να εξέχει από τον κάδο του εκσκαφέα.

Χρησιμοποιώντας φτυάρια έφεραν στο φως και ένα δεύτερο χαυλιόδοντα, το οστό μιας κνήμης, τα πλευρά, δόντια και άλλα θραύσματα από τα τεράστια σαγόνια του προϊστορικού ζώου.



Ο επικεφαλής του τμήματος παλαιοντολογίας στο μουσείο Khanty-Mansiysk, Aton Rezvy, πιστεύει ότι το συγκεκριμένο μαμούθ είναι τουλάχιστον 10.000 ετών. Εκτιμά ότι ήταν ένα ενήλικο θηλυκό, περίπου 30-40 ετών όταν πέθανε.



«Η γενετική ανάλυση στα ευρήματα αυτά θα μας βοηθήσει να καθορίσουμε σε ποιο πληθυσμό των μαμούθ ανήκε το συγκεκριμένο ζώο: τον ευρωπαϊκό ή αυτόν της βόρειας Αμερικής» δήλωσε ο ίδιος στους Siberian Times.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ρύθμιση για τα χρέη στον ΟΓΑ


Δεν επιβάλλεται επιτόκιο για οφειλή έως 5.000 ευρώ.

Ανοίγει σήμερα για τους αγρότες η αυλαία υποβολής αιτήσεων για ένταξη στη νέα ρύθμιση χρεών του ΟΓΑ.

Με τη νέα ρύθμιση παρέχεται η δυνατότητα στους ασφαλισμένους αγρότες να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014 ασφαλιστικές εισφορές τους και καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη νέα ρύθμιση ορίστηκε η 30η Απριλίου 2015.

Η εξόφληση της οφειλής [πραγματοποιείται σε 100 δόσεις. Για οφειλή έως 5.000 ευρώ δεν επιβάλλεται επιτόκιο, ενώ όταν η οφειλή υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ τότε επιβαρύνεται από το μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση με μηνιαίο επιτόκιο 0,25%. Το ελάχιστο ποσό δόσης ανέρχεται σε 50 ευρώ, αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι η καταβολή της τρέχουσας δόσης Απριλίου στην υφιστάμενη ρύθμιση μέχρι της 30 Απριλίου.

Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης μπορεί να χορηγείται Πιστοποιητικό Οφειλής διάρκειας ενός μηνός, το οποίο θεωρείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας.

Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν έπειτα από αίτησή τους και εκείνοι οι οφειλέτες που έχουν υπαχθεί σε υφιστάμενες ρυθμίσεις που είναι ενεργές (Νέα Αρχή και Πάγια Ρύθμιση). Η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός πέντε ημερολογιακών ημερών από την αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση και η δεύτερη έως την τελευταία μέρα του μήνα.

Η καθυστέρηση πληρωμής μίας δόσης επιτρέπεται αν 12μηνο προγράμματος ρύθμισης. Ο οφειλέτης μπορεί να εξοφλήσει εφάπαξ τις υπολειπόμενες δόσεις και απαλλάσσεται από το επιτόκιο εάν η οφειλή είναι πάνω από 5.000 ευρώ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καλιφόρνια: Χιλιάδες θαλάσσια λιοντάρια έχουν εξοκείλει


Τουλάχιστον 2.250 θαλάσσια λιοντάρια, ως επί το πλείστον νεογνά, λιμοκτονούν και έχουν εξοκείλει στις παραλίες της Καλιφόρνια, από τη Σάντα Μπάρμπαρα έως το Σαν Ντιέγκο μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του 2015.

Καλιφόρνια- Χιλιάδες θαλάσσια λιοντάρια έχουν εξοκείλει

Τα μισά από αυτά εντοπίστηκαν μόνο τον περασμένο μήνα, καταγράφοντας τη χειρότερη κρίση που έως τώρα έχει σημειωθεί για τα συγκεκριμένα θαλάσσια θηλαστικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο αριθμός αυτός όπως ανέφερε η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Θαλάσσιας Αλιείας, είναι σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό θαλάσσιων λιονταριών που εξόκειλαν κατά τους πρώτους τρεις μήνες του περασμένου έτους και περισσότερο από δύο φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό που καταγράφηκε το 2013, την προηγούμενη χειρότερη ιστορική καταγραφή για τα θαλάσσια λιοντάρια.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα θαλάσσια λιοντάρια υποφέρουν από έλλειψη φυσικών θηραμάτων κάτι που αναγκάζει τις θηλάζουσες μητέρες να ψάχνουν στη θάλασσα για φαγητό, αφήνοντας τα μικρά τους να φροντίσουν μονά τους τον εαυτό τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η αναστάτωση στην τροφική αλυσίδα γύρω από τις κύριες αποικίες των θαλάσσιων θηλαστικών πιστεύεται ότι προκαλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων, που με τη σειρά της προκαλείται από ασυνήθιστα ασθενείς ανέμους κατά μήκος της δυτικής ακτής.

Η εξασθένηση των ανέμων δεν βοηθά στην ώθηση προς την επιφάνεια ειδών όπως η σαρδέλα, η αθερίνα, ο γαύρος, τα καλαμάρια και άλλα είδη που είναι η λεία για τα θαλάσσια λιοντάρια, όπως εξηγεί ο Μαικλ Μίλστειν εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Θαλάσσιας Αλιείας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φορτίζει τα smartphones σε 1 λεπτό


Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι εφηύραν μία φθηνή, μακράς διαρκείας και ευέλικτη μπαταρία αλουμινίου για χρήση σε κινητά τηλέφωνα smartphones, η οποία θα φορτίζει σε μόλις 60 δευτερόλεπτα.

Οι επιστήμονες, οι οποίοι ανέλυσαν λεπτομερώς την ανακάλυψή τους σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, δήλωσαν ότι η νέα μπαταρία ιόντων αλουμινίου έχει υψηλή απόδοση και θα μπορεί να αντικαταστήσει τις μπαταρίες ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούνται σε φορητούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα.

Εκτός από το γεγονός ότι οι νέες μπαταρίες ιόντων αλουμινίου φορτίζουν ασύγκριτα πιο γρήγορα, είναι και ασφαλέστερες σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες, ορισμένες από τις οποίες έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.

«Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο ανάφλεξης», δήλωσε ο καθηγητής χημείας του πανεπιστημίου Στάνφορντ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Χονγκτζίε Ντάι. «Οι νέες μπαταρίες μας δεν θα πιάνουν φωτιά ακόμα κι αν τις τρυπήσεις με τρυπάνι».

Εδώ και αρκετό καιρό, επιστήμονες προσπαθούσαν, αλλά μάταια, να αναπτύξουν μία μπαταρία η οποία θα ήταν κατασκευασμένη από αλουμίνιο, ένα ελαφρύ και σχετικά φθηνό μέταλλο το οποίο έχει την ιδιότητα να φορτίζει ταχύτατα. Το πρότυπο της μπαταρίας αλουμινίου που κατασκεύασαν οι επιστήμονες, φόρτισε πλήρως μέσα σε ένα λεπτό, ενώ δήλωσαν ότι το τελικό προϊόν θα είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό και ευέλικτο ενώ θα μπορεί να λυγίσει ή να διπλωθεί.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι σημαίνει η λατινική λέξη "sic";


Η λέξη sic είναι λατινική, είναι τροπικό επίρρημα και σημαίνει έτσι (ούτως). Η λέξη χρησιμοποιείται συχνά μέσα σε παρένθεση, όταν μεταφέρεται κείμενο ή λόγος τρίτου για να τονίσει ότι η μεταφορά είναι πιστή.

Τη λέξη «sic» χρησιμοποιούμε παρενθετικά ή σε αγκύλες, για να τονίσουμε ένα λάθος ή γενικότερα κάτι γλωσσικά ή νοηματικά αδόκιμο ή ανώμαλο σ' ένα σημείο ξένου κειμένου, το οποίο παραθέτουμε αυτούσιο στο άρθρο.

Χρησιμοποιείται για ιδιαιτερότητες ή λάθη, γλωσσικά ή νοηματικά, του πρωτοτύπου, προκειμένου να τονιστεί ότι τα λάθη ή οι ιδιαιτερότητες προέρχονται από τον αρχικό συγγραφέα και όχι από αυτόν που τα αναπαράγει.

Συχνά χρησιμοποιείται ειρωνικά, όταν πρόκειται για ιδιαιτερότητα που ο αναμεταδίδων θεωρεί λάθος (π.χ. ανορθογραφία), για να επιστήσει την προσοχή του αναγνώστη στο λάθος.

Μάλιστα, για επίταση της ειρωνείας μπορεί να συνοδεύεται και από θαυμαστικό (sic!). Πολλές φορές όμως χρησιμοποιείται χωρίς αξιολογικό χρωματισμό, ιδιαίτερα κατά την αναπαραγωγή λογοτεχνικών κειμένων ή κειμένων με παλαιά ορθογραφία, για να διαλύσει τυχόν αμφιβολίες του αναγνώστη αν πρόκειται για αβλεψία του αντιγράφοντος ή για ιδιαιτερότητα του πρωτοτύπου.

Καμιά φορά χρησιμοποιείται λανθασμένα ως σημείο ειρωνείας για απόψεις τρίτου ακόμα κι όταν δεν αφορά πιστή μεταφορά άλλου κειμένου.

Η λέξη sic χρησιμοποιείται, τόσο στα ελληνικά, όσο και σε άλλες γλώσσες με παρόμοιο τρόπο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε ο "Σερίφης" των Ντιουκς


Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 88 ετών άφησε τη Δευτέρα σε νοσοκομείο της Βόρειας Καρολίνας, ο ηθοποιός Τζέιμς Μπεστ. Συμμετείχε σε 83 ταινίες και 600 τηλεοπτικά σόου, όμως, όλοι θα τον θυμούνται για τον ρόλο του «Σερίφη Ρόσκο» (Rosco P. Coltrane) στη θρυλική σειρά Ντιουκς οφ Χάζαρντ. Ο Μπεστ πέθανε από πνευμονία που προκάλεσε επιπλοκές στο αναπνευστικό.








Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

To WhatsApp προσθέτει πλήκτρο στο Facebook


Περίπου ένας χρόνος πέρασε από την εξαγορά του WhatsApp από το Facebook και από ότι φαίνεται, στο άμεσο διάστημα θα φανούν τα πρώτα αποτελέσματα, καθώς το Facebook δοκιμάζει την ενσωμάτωση του WhatsApp στην υπό ανάπτυξη εφαρμογή του για Android συσκευές.

Όπως αναφέρει το gr.pcmag.com, η ενσωμάτωση θα γίνεται μέσα από την action bar της εφαρμογής, που θα περιλαμβάνει και το εικονίδιο του WhatsApp, δίπλα σε εκείνο της κοινοποίησης. Μέσω του νέου WhatsApp πλήκτρου, ο χρήστης θα μπορεί να στέλνει μία φωτογραφία αμέσως στις επαφές του στο WhatsApp.

Ωστόσο, προς το παρόν το Facebook δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές στο WhatsApp, ενώ η εφαρμογή του θα συνεχίσει να λειτουργεί αυτόνομα, παράλληλα με το Messenger.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι είναι οι πιο επιθετικοί οδηγοί στην Ευρώπη;


Ποιοι είναι οι πιο επιθετικοί οδηγοί στην ευρωπαϊκή ήπειρο; Οι Ρώσοι θα έλεγε κάποιος, ή ίσως ακόμα και οι Έλληνες, όμως η έρευνα που διεξήγαγε η Ipsos, δίνει την πρωτιά σε άλλο λαό.

Η πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι οι Γερμανοί οδηγοί είναι οι πιο επιθετικοί σε όλη την Ευρώπη, ωστόσο λίγοι έχουν την βούληση να επικρίνουν την συμπεριφορά τους.

Οι Γερμανοί οδηγοί είναι οι πλέον επιθετικοί στους δρόμους, ισχυρίζεται έρευνα της Ipsos.

Δύο στους τρεις (67%) παραδέχονται ότι κάνουν επιθετικές χειρονομίες, βρίζουν και προσβάλουν τους άλλους οδηγούς. Συγκριτικά, 56% των υπολοίπων Ευρωπαίων κατέφυγαν σε τέτοια επιθετικότητα.

Οι Γερμανοί επίσης είναι πολύ πιθανό να βγουν εκτός αυτοκινήτου για να τσακωθούν. Πάνω από το 1/3 των Γερμανών οδηγών (34%) πλησιάζουν το αυτοκίνητό τους στα άλλα αυτοκίνητα σκόπιμα προκειμένου να τους εκφοβίσουν (ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 32%).

Επίσης 18% βγαίνουν από το αμάξι τους (ΕΕ: 15%) ενώ είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν τους κανόνες κυκλοφορίας. Εδώ, οι απαντήσεις τους ήταν κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Το 93%, σχεδόν όλοι οι Γερμανοί οδηγοί αυτοκινήτων, απάντησε ότι υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας. Το 60% περνούν από περιοχές που γίνονται έργα χωρίς να κόβουν ταχύτητα, και το 59% είπαν ότι αλλάζουν λωρίδες χωρίς τη χρήση φλας.

Όλες αυτές οι παραβιάσεις έχουν σοβαρό αντίκτυπο στις ατομικές αξιολογήσεις των οδηγών για την συμπεριφορά τους, έδειξε η μελέτη της Ipsos.

97% των Γερμανών οδηγών θεωρούν τους εαυτούς τους «προσεκτικούς», το 81% δήλωσε ότι είναι «ήρεμοι» και τουλάχιστον 57% χαρακτηρίζουν το στυλ της οδήγησής τους «διακριτικό».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Είμαστε η μοναδική χώρα που δεν δαπανά ούτε ευρώ για την προστασία του φυσικού πλούτου»


Συνάντηση με περιβαλλοντικές οργανώσεις είχε ο Γιάννης Τσιρώνης.

«Σύντομα θα πρέπει να γίνει μια σύσκεψη με το υπουργείο Οικονομικών, γιατί δεν είναι δυνατό να είμαστε η μοναδική χώρα στον πλανήτη, η οποία για την προστασία του τεράστιου φυσικού της πλούτου δεν δαπανά ούτε ένα ευρώ». Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης ύστερα από την πρώτη επίσημη συνάντησή του με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας.

Βασικό θέμα συζήτηση, ήταν η όσο το δυνατόν καλύτερη προφύλαξη και ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών της χώρα μας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση, της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών, του Μεσογειακού Συνδέσμου για τη Σωτηρία των Θαλασσίων Χελωνών «Medasset», του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων», του Δικτύου «Μεσόγειος SOS», των περιβαλλοντικών οργανώσεων για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος «Καλλιστώ», «Αρκτούρος» και «ΑΝΙΜΑ», αλλά και της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης.

Σύμφωνα με το ΥΠΑΠΕΝ, τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος αφορούσαν την στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα, το Εθνικό Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών και τους Φορείς Διαχείρισης, το ζήτημα του Επιχειρησιακού Προγράμματος για το Περιβάλλον και τις δράσεις που πρόκειται να εντάξει το Υπουργείο σ' αυτό.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιρώνης, «μόνο το 30% των προστατευόμενων περιοχών έχει Φορείς Διαχείρισης. Οι υπόλοιπες περιοχές NATURA δεν υπάγονται σε κανένα καθεστώς διοίκησης, διαχείρισης και προστασίας και αυτό προφανώς δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην αλλοίωση του τοπίου, στην μη προστασία των ειδών και γενικά στην κατασπατάληση και κυριολεκτική υποβάθμιση του φυσικού μας κεφαλαίου που λέγεται περιβάλλον».

Πρόσθεσε επίσης, ότι «οι υπάρχοντες Φορείς Διαχείρισης στο τέλος του 2015 -δεδομένου ότι χρηματοδοτούνται από τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης- θα βρεθούν στο αέρα, καθώς η Ε.Ε. δεν μπορεί να χρηματοδοτεί πλέον μισθοδοσίες και λειτουργικές δαπάνες».

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις-σκέψεις, προκειμένου «να υπάρξει έτσι ένας εποικοδομητικός διάλογος που θα οδηγήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην διαμόρφωση των καλύτερων συνθηκών κοινής δράσης για το περιβάλλον».

Κλείνοντας, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΠΕΝ δήλωσε: «Λύσεις υπάρχουν και πρέπει να τις εξετάσουμε άμεσα, γιατί και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ακούγονταν πολλές καλές ιδέες, αλλά δεν υπήρχε η πολιτική βούληση για σοβαρή ενασχόληση με το θέμα έτσι ώστε να προχωρήσει η υλοποίησή τους».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Πιθανή η εξαίρεση των ελληνικών προϊόντων από το εμπάργκο»


Παραθυράκι αισιοδοξίας για τους παραγωγούς από τον Ρώσο υπ. Γεωργίας.

Ο Ρώσος υπουργός Γεωργίας Νικολάι Φιοντόροφ δήλωσε σήμερα ότι δεν αποκλείει η χώρα του να εξαιρέσει την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ουγγαρία από το εμπάργκο που έχει επιβάλει η Μόσχα στην εισαγωγή τροφίμων από τη Δύση.

Παρόλα αυτά μια συμφωνία για την εξαίρεση της Ελλάδας από τον κατάλογο των χωρών εναντίον των οποίων έχει επιβληθεί εμπάργκο είναι απίθανο να συναφθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αύριο και μεθαύριο στη Μόσχα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τον Φιοντόροφ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στη φυλακή για το αλογίσιο κρέας


Πίσω από τα κάγκελα ο επιχειρηματίας που προκάλεσε το διατροφικό σκάνδαλο.

Ο Ολλανδός επιχειρηματίας προώθησε στην αγορά της Ευρώπης τόνους αλογίσιου κρέατος «βαφτίζοντάς» το βοδινό, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών.

Στη φυλακή για το αλογίσιο κρέας

Το δικαστήριο που εξέταζε την υπόθεση έκρινε ότι δύο επιχειρήσεις χονδρικής που ανήκαν στον Βίλι Σέλτεν είχαν αγοράσει και είχαν επεξεργαστεί τουλάχιστον 330 τόνους αλογίσιου κρέατος το 2011 και το 2012. Στη συνέχεια το πούλησαν σε πελάτες τους που πίστευαν ότι επρόκειτο για βοδινό.

«Πουλώντας το κυρίως σε αλλοδαπούς αγοραστές συνέβαλε στην αρνητική εικόνα της ολλανδικής βιομηχανίας κρέατος και προκάλεσε ζημιά στον κλάδο» προκειμένου να αποκομίσει όφελος, σύμφωνα με το δικαστήριο της περιφέρειας Ντεν Μπος. Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την καταδίκη του Σέλτεν σε 5ετή φυλάκιση.

Το σκάνδαλο ήρθε στο φως τον Ιανουάριο του 2013, όταν από την ανάλυση δειγμάτων βρέθηκαν ίχνη αλογίσιου κρέατος σε κατεψυγμένα μπιφτέκια που πωλούνταν σε βρετανικά σουπερμάρκετ. Παρόμοια προϊόντα εντοπίστηκαν στη συνέχεια και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Σουηδία, τη Γαλλία και την Ιρλανδία.

Ο Σέλτεν υποστήριξε στο δικαστήριο ότι η λάθος σήμανση του κρέατος έγινε από αμέλεια και δεν ήταν σκόπιμη. Όμως το δικαστήριο απέρριψε αυτόν τον ισχυρισμό, επισημαίνοντας ότι τα τιμολόγια που εξέδιδαν οι επιχειρήσεις τους δεν ανέφεραν πουθενά ότι εμπορεύονταν αλογίσιο κρέας.

Με αφορμή το σκάνδαλο αυτό χρειάστηκε να αποσυρθούν από την ευρωπαϊκή αγορά τουλάχιστον 50.000 τόνοι προϊόντων κρέατος.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στη Βουλή έφθασε το θέμα του τρόπου επιλογής Διευθυντών Σχολείων


Επέκταση του κομματικού κράτους με ενδεχόμενη επιλογή από το Σύλλογο Διδασκόντων
.
Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Μπαλτά κατέθεσαν σήμερα οι βουλευτές του Ποταμιού Νίκος Ορφανός (Β΄ Πειραιά) και Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής) σχετικά με τις αλλαγές στον τρόπο επιλογής των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων που διαρρέουν από το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. και έχουν αναστατώσει για ακόμη μία φορά την εκπαιδευτική κοινότητα.

Το Ποτάμι, υποστηρίζει πως, η όποια αλλαγή επιβάλλεται να προκύπτει μετά από συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ κύριο κριτήριο της όλης διαδικασίας πρέπει να είναι, η διασφάλιση της αξιοκρατίας.
Η επιλογή των Διευθυντών των Σχολικών Μονάδων απευθείας από τα συμβούλια των διδασκόντων, που φαίνεται να προτείνει η κυβέρνηση, είναι αφ’ ενός μία πρόχειρη και μη επεξεργασμένη λύση και αφετέρου μία επιβολή ενός νέου κομματικού – πελατειακού κράτους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς: Τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Θέμα: Αλλαγή στον τρόπο επιλογής των διευθυντών των σχολικών μονάδων.
Στις 31/7/2015 λήγει η θητεία των Διευθυντών σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η διαδικασία για την επιλογή των νέων Διευθυντών, θα έπρεπε να έχει ήδη αρχίσει προκειμένου να έχουν στελεχωθεί όλα τα σχολεία μέχρι 1/9/2015 ώστε να ξεκινήσει ομαλά η νέα σχολική χρονιά. Η καθυστέρηση της διαδικασίας, καθώς και οι ασαφείς διαρροές από το Υπουργείο Παιδείας σύμφωνα με τις οποίες το ως τώρα σύστημα επιλογής των Διευθυντών πρόκειται να τροποποιηθεί ή ν’ αλλάξει ριζικά έχει αναστατώσει για ακόμη μία φορά την εκπαιδευτική κοινότητα.

Δημοσιεύματα στον τύπο αναφέρουν, πως ο αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας κ. Κουράκης υποστηρίζει πως η επιλογή των Διευθυντών των σχολικών μονάδων πρέπει να γίνεται απευθείας από το σύλλογο των διδασκόντων του κάθε σχολείου, ενώ ο Υπουργός κ. Μπαλτάς φέρεται αφ’ ενός να διαφωνεί με τη συγκεκριμένη πρόταση και αφετέρου να μην έχει ακόμη διατυπώσει ξεκάθαρη άποψη για το συγκεκριμένο θέμα. Η εκπαιδευτική κοινότητα με τη σειρά της επισημαίνει πως οι όποιες αλλαγές δε μπορεί να είναι αποσπασματικές και θα πρέπει να προκύψουν μέσα από συζήτηση και διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Χαρακτηριστικό είναι, το σχετικό δελτίο τύπου της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με το οποίο προτείνεται η «παράταση της θητείας των διευθυντών των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων και η έναρξη διαλόγου με στόχο να θεσπιστεί ένα διαφανές και αξιοκρατικό σύστημα επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης, που θα στηρίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια.».

Το Ποτάμι, υποστηρίζει πως η επιλογή των Διευθυντών των σχολικών μονάδων από το σύλλογο των διδασκόντων, θα έχει σαν αποτέλεσμα την επέκταση του κομματικού κράτους, τη δημιουργία πελατειακών σχέσεων, την υποβάθμιση των σχολικών μονάδων και τη δημιουργία συγκρούσεων μεταξύ των εκπαιδευτικών που θα διαταράξει το ήρεμο σχολικό κλίμα και το συνεργατικό πνεύμα που αποτελούν προϋποθέσεις ομαλής λειτουργίας των Σχολικών Μονάδων.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Γιατί πρέπει να αλλάξει το σύστημα επιλογής των διευθυντών των σχολικών μονάδων; Τι προβλήματα υπάρχουν από την εφαρμογή του νυν συστήματος κατά την άποψη του υπουργού;
2. Τι θα βελτιώσει η προτεινόμενη αλλαγή; Μήπως είναι άλλη μια εισήγηση των συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ προς το Υπουργείο;
3. Πώς θα διασφαλίζεται ότι ως διευθυντής δε θα επιλέγεται ο αρεστός που δε θα “πιέζει” τους καθηγητές να ασκήσουν τα καθήκοντά τους;
4. Οι καθηγητές με προσόντα και ιδιαίτερα οι νέοι σε κάποιο σχολείο δε θα έχουν τύχη σε μια τέτοια διαδικασία επιλογής. Δεν πλήττεται έτσι η αξιοκρατία; Πώς εξασφαλίζεται επιστημονικά η επάρκεια των εκλεγμένων διευθυντών;
5. Σε ποιο εκπαιδευτικό σύστημα διεθνώς, εφαρμόζεται κάτι αντίστοιχο;


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φρένο στις μετεγγραφές φοιτητών στα Πανεπιστήμια βάζει το ΣτΕ


Έκρινε αντισυνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο του περασμένου έτους - Το πλαφόν θα καθορίζεται από τις Σχολές.

Φρένο στις εκτός ελέγχου μετεγγραφές των φοιτητών στα Πανεπιστήμια βάζει με απόφαση της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνοντας αντισυνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο του περασμένου έτους που ρύθμιζε το θέμα.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν πως οι μετεγγραφές πρέπει να γίνονται με πλαφόν το οποίο θα καθορίζεται από τις Σχολές και δεν θα ξεπερνά το 10% για κάθε ακαδημαϊκό έτος. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν οι δικαστές οι μετεγγραφές θα αφορούν αυστηρά και μόνο δυο κατηγορίες φοιτητών: όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και εκείνους που έχουν ανυπέρβλητη οικονομική δυσχέρεια. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί να γίνει μετεγγραφή φοιτητή με βάση άλλο κοινωνικό κριτήριο, δηλαδή στην περίπτωση που είναι παιδί πολύτεκνης οικογένειας, τρίτεκνης, ορφανό κ.λ.π.

Τι λέει η απόφαση

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 1251/2015 απόφαση της αφού ερμήνευσε το άρθρο 16 του Συντάγματος που αφορά την παιδεία τόνισε ότι κάθε εισαγόμενος φοιτητής στα Πανεπιστήμια «πρέπει, κατ΄ αρχήν να φοιτά στην Σχολή ή το Τμήμα όπου εισάγεται μέχρι την αποφοίτησή του».

Σημείωσε όμως ότι κατ΄ εξαίρεση ο νομοθέτης μπορεί «να θεσπίζει διατάξεις που επιτρέπουν τις μετεγγραφές εκείνων των φοιτητών οι οποίοι αδυνατούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Σχολή ή το Τμήμα, όπου έχουν εισαχθεί, λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι ή λόγω ανυπέρβλητης οικονομικής δυσχέρειας και ζητούν να μετεγγραφούν σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος που εδρεύει σε άλλη πόλη, όπου αποδεδειγμένα θα έχουν την αναγκαία για τη φοίτησή τους ιατρική ή οικονομική, κατά περίπτωση, υποστήριξη».
Η Ολομέλεια υπογραμμίζει στην απόφαση της ότι «χάριν προστασίας της εύρυθμης λειτουργίας και σεβασμού της πλήρους αυτοδιοικήσεως των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, το άρθρο 16 του Συντάγματος επιβάλλει στον νομοθέτη κατά τη θέσπιση των διατάξεων περί μετεγγραφών:

α) να προβλέπει ανώτατο όριο για τις καθ΄ έκαστο ακαδημαϊκό έτος επιτρεπόμενες μετεγγραφές, το οποίο ευλόγως δεν δύναται να υπερβαίνει –συνολικά για τα εξάμηνα σπουδών- ποσοστό 10% επί των κατά το ίδιο ακαδημαϊκό έτος εισαγομένων σε κάθε Σχολή ή Τμήμα υποδοχής και

β) να καθιστά τα όργανα των Σχολών και των Τμημάτων υποδοχής αποφασιστικώς αρμόδια για να εκτιμούν, με ειδικώς αιτιολογημένη κρίση και χωρίς υποχρέωση εξαντλήσεως του ως άνω ορίου, αν και σε ποιο βαθμό επιτρέπουν οι λειτουργικές δυνατότητες τους τη διενέργεια μετεγγραφών κατά το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος και ακολούθως να αποφασίζουν επί των σχετικών αιτήσεων των ενδιαφερομένων συνεκτιμώντας και την επίδοση εκάστου εξ αυτών στις σπουδές του».

Αντισυνταγματικές και ανεφάρμοστες οι επίμαχες διατάξεις

Οι δικαστές αναφέρουν ότι με την θέσπιση των νέων διατάξεων για τις μετεγγραφές των φοιτητών, ο νομοθέτης «δεν τήρησε τις ουσιαστικές και διαδικαστικές προϋπόθεσης που τίθενται από το άρθρο 16 του Συντάγματος, χάριν προστασίας της εύρυθμης λειτουργίας και σεβασμού της πλήρους αυτοδιοικήσεως των ΑΕΙ, αλλά επέβαλε στα ιδρύματα ουσιαστικώς απεριόριστες μετεγγραφές φοιτητών».

Συνεπώς, επισημαίνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «οι διατάξεις αυτές είναι αντισυνταγματικές και ανεφάρμοστες, οι δε προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν για την εφαρμογή τους πρέπει να ακυρωθούν».

Όπως διευκρινίζει η Ολομέλεια του ΣτΕ, οι εκκρεμείς αιτήσεις για μετεγγραφή «στερούνται νομίμου ερείσματος» και ότι οι Σχολές ή τα Τμήματα όπου αυτοί εισήχθησαν, βάσει των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων του σχολικού έτους 2013-2014, οφείλουν να τους επανεγγράψουν εάν τυχόν έχουν ήδη προβεί σε διαγραφή βάσει των επίμαχων αποφάσεων του υπουργού Παιδείας που ακυρώθηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ είχαν προσφύγει η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και 115 μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Σχολών ζητώντας να ανασταλεί προσωρινά και να ακυρωθεί το επίμαχο νομοθετικό πλαίσιο ως αντισυνταγματικό.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σημάδια παρακμής και φθοράς στο Μουσείο Ελευσίνας


Σήμα κινδύνου εκπέμπει ένα από τα πρώτα μουσεία του ελληνικού κράτους.

Σημάδια παρακμής και φθοράς, μερεμέτια και «μπαλώματα»… Το Μουσείο της Ελευσίνας, ένα από τα πρώτα μουσεία του ελληνικού κράτους που θεμελιώθηκε το 1889, εκπέμπει σήμα κινδύνου από την κορυφή της αρχαίας ακρόπολης όπου στέκεται για πάνω από 125 χρόνια.

Σημάδια παρακμής και φθοράς στο Μουσείο Ελευσίνας

Με θέα έναν από τους σημαντικότερους λατρευτικούς τόπους της αρχαιότητας, όπου τελούνταν τα Ελευσίνια Μυστήρια, το πολύπαθο μουσείο γεμάτο «μερεμέτια» και «μπαλώματα» ατενίζει το μέλλον με την ελπίδα ενός καλύτερου αύριο. Μία μεγάλης έκτασης φθορά τραβά το βλέμμα του επισκέπτη με το που πατά το πόδι του στην είσοδο. Δίπλα από το άγαλμα, που στέκεται σαν φύλακας της εισόδου του μουσείο, ένα χάσμα αποκαλύπτει το λιθόκτιστο κτίριο του 19ου αιώνα μέσα από τους σοφάδες. Σκασμένοι τοίχοι και ταβάνια στο εξωτερικό αλλά και στις πέντε αίθουσες του κτιρίου, τρύπες στην οροφή και τζάμια με σκουριασμένα πλαίσια συνθέτουν τη θλιβερή εικόνα του μουσείου.

«Χτίστηκε στα 1890, δηλαδή στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν είχαν αρχίσει οι ανασκαφές από την αρχαιολογική εταιρεία και έπρεπε κάπου να στεγαστούν τα ευρήματα. Είναι από τα πρώτα μουσειακά κτίρια εν Ελλάδι. Αυτό σημαίνει ότι είναι ένα πολύ γερασμένο κτίριο, ανεπαρκές για τις σημερινές ανάγκες», εξηγεί η Καλλιόπη Παπαγελλή, αρχαιολόγος, υπεύθυνη του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας και προϊστάμενη του Τμήματος Κλασικών Αρχαιοτήτων της Εφορείας Δυτικής Αττικής.

«Στα χρόνια που πέρασαν έγιναν κάποιες ανακαινίσεις. Το 1983 έγινε μία ανακαίνιση του μουσείου κατά την οποία επισκευάστηκαν η στέγη και διάφορα κονιάματα», συνεχίζει «ενώ ακόμη μία ανακαίνιση έγινε το 1999, μετά τον μεγάλο σεισμό της Αθήνας, όπου έγινε και επανέκθεση σε σύγχρονες βιτρίνες καθώς και αλλαγή φωτισμού και εγκατάσταση κλιματισμού. Παρ' όλα αυτά το κτίριο παραμένει ένα παλιό κτίριο με κεραμοσκεππή, με ανερχόμενη υγρασία που είναι δύσκολη στην αντιμετώπισή της. Γι' αυτόν τον λόγο έχουν γίνει κάποιες κινήσεις για να δοθεί λύση στα προβλήματα. Έγινε μία μελέτη από έναν αρχιτέκτονα της Εφορείας μας και το έχουμε βάλει στο πρόγραμμα δράσης του επόμενου έτους με ένα ποσό της τάξης των 80.000 ευρώ», αναφέρει, σύμφωνα με το «Έθνος».

Ωστόσο το μέλλον του μουσείου, που παρά τα προβλήματα αύξησε την επισκεψιμότητα το 2014, από τους 28.000 το 2013, στους 40.500 επισκέπτες, δεν βρίσκεται στην επισκευή του παρόντος κτιρίου αλλά στη δημιουργία ενός νέου αρχαιολογικού μουσείου Ελευσίνας που αποτελεί το όραμα των «ανθρώπων του»: «Ο κόσμος δεν γνωρίζει την κατάσταση του μουσείου, τη διαπιστώνει αφού έχει έρθει. Στις μέρες που η είσοδος ήταν δωρεάν, είχαμε πάνω από 900 επισκέπτες τη μέρα, έχει να κάνει με τη νοοτροπία του Έλληνα. Το μέλλον του μουσείου είναι η δημιουργία ενός νέου μουσείου στους χώρους που είναι όμοροι με τον αρχαιολογικό χώρο, δηλαδή στους χώρους που ανήκουν στην Εθνική Τράπεζα, στην περιοχή του παλιού ελαιουργείου και του εργοστασίου Βότρυς. Αυτό επιθυμούμε να λύσουμε σε συνεργασία με τον δήμο ώστε να γίνει η Ελευσίνα ένα πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο».

Το μουσείο φιλοξενεί αριστουργηματικά εκθέματα βγαλμένα από τα σπλάχνα του ιερού χώρου και τις ανασκαφές της περιοχής. Με φόντο τους σκασμένους από την υγρασία τοίχους, στέκονται τα μοναδικής σημασίας αγάλματα, ανάμεσά τους ένα πρωτότυπο άγαλμα του 5ου αιώνα της Θεάς Δήμητρας που αποδίδεται στον Αγοράκριτο, μαθητή και συνεργάτη του Φειδία, καθώς και ένας άγαλμα του Ασκληπιού, πρωτότυπο έργο του 4ου αι. π.Χ. «Μία από τις βεντέντες της συλλογής είναι η "Φεύγουσα κόρη", που προέρχεται από τον διάκοσμο της ιεράς Οικείας και εικονίζει κατά την επικρατέστερη άποψη την Περσεφόνη ή μία από τις φίλες της τις Ωκεανίδες, τη στιγμή που φεύγει έντρομη από τη σκηνή της αρπαγής», λέει η Καλλιόπη Παπαγγελή, γέννημα-θρέμμα της πόλης και συγγραφέας του βιβλίου «Ελευσίνα, ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο». Ακόμη στα εκθέματα ξεχωρίζουν ένας πρωτοαττικός αμφορέας (650 π.Χ.) με παράσταση της τύφλωσης του Πολύφημου στον λαιμό και του μύθου του Περσέα και της Μέδουσας στο σώμα του, δύο μαρμάρινοι ανδριάντες Ρωμαίων αυτοκρατόρων και άγαλμα του Αντίνοου, ευνοούμενου του Αδριανού, καθώς και μία μαρμάρινη σαρκοφάγος Ρωμαϊκών Χρόνων (2ος αι. μ.Χ.) με παράσταση της θήρας του Καλυδώνιου Κάπρου στην κύρια όψη της, που στεγάζεται αναγκαστικά στο προαύλιο του κτιρίου κάτω από στέγαστρο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκπαιδευτικοί με ειδικές ανάγκες ή θέματα υγείας και ωράριο


Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή.

Ακόμα και σε εκπαιδευτικούς με ειδικές ανάγκες, με αναπηρία ή με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας επιβλήθηκε η αύξηση ωραρίου κατά 2 ώρες με το νόμο 4152/2013 όπως αναφέρουν βουλευτές του ΚΚΕ σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Παιδείας με την οποία ζητούν να μάθουν τα μέτρα που θα πάρει για την ανακούφιση των εκπαιδευτικών με Ειδικές Ανάγκες, με αναπηρία ή με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στο εκπαιδευτικό τους έργο.

Είναι πασιφανές ότι ο εκπαιδευτικός δεν εργάζεται στο σχολείο και στην τάξη μόνο κατά τη διάρκεια του διδακτικού του ωραρίου, τονίζουν οι βουλευτές, αναφέροντας ότι υπάρχει πληθώρα εξωδιδακτικών εργασιών στο σχολείο (γραμματειακή υποστήριξη κ.α.), που πραγματοποιούνται χωρίς καμιά υποστήριξη από μόνιμο διοικητικό προσωπικό.

Ταυτόχρονα η εργασία του εκπαιδευτικού συνεχίζεται και μετά το τέλος του εργασιακού του ωραρίου, αφού χρειάζεται να προετοιμάσει παιδαγωγικές παρεμβάσεις για την επόμενη μέρα, να σχεδιάσει και να προγραμματίσει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τη διδακτέα ύλη, να οργανώσει το μάθημά του με τέτοιο τρόπο με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες των μαθητών του, να μπορεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο επιστημονικό του αντικείμενο.

Ο βουλευτές υπογραμμίζουν ότι η αύξηση συνεπώς του ωραρίου έχει σαν αποτέλεσμα τη χειροτέρευση των όρων μάθησης και διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ιδιαίτερα οι εκπαιδευτικοί με Ειδικές Ανάγκες και προβλήματα υγείας από την κατάσταση αυτή έχουν υποστεί ανάμεσα στα άλλα, και την περαιτέρω επιβάρυνση της ήδη ταλαιπωρημένης υγείας τους.

Οι βουλευτές μεταξύ των άλλων ζητούν να μάθουν τα μέτρα που θα πάρει ο υπουργός για να επανέλθει το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών στο προηγούμενο καθεστώς.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«O κατώτατος μισθός μπορεί να ξεπεράσει, υπό ορισμένες συνθήκες, τα 751 ευρώ»


Μέτρα ανακούφισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ζητά η ΓΣΕΒΕΕ.

Η σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, είναι θέμα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και ως εκ τούτου σε βάθος τριετίας θα μπορούσε, όχι μόνο να προσεγγιστεί, αλλά και να ξεπεραστεί η οροφή των 751 ευρώ, υποστηρίζει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος.

Σχολιάζοντας την πρόσκληση του υπουργού Εργασίας, Πάνου Σκουρλέτη, προς τους κοινωνικούς εταίρους για συνάντηση καθώς και τα 20 σημεία που περιλαμβάνονται σε αυτήν, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος Γιώργος Καββαθάς, δήλωσε:

«Οι θέσεις της ΓΣΕΒΕΕ σε σχέση με τα εργασιακά έχουν διατυπωθεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στα πλαίσια του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, εδώ και πάρα πολύ καιρό και περιλαμβάνουν μεταξύ των άλλων την κατάργηση του Νόμου και της Πράξης του υπουργικού Συμβουλίου για τις Συλλογικές Συμβάσεις και την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων σε όλα τα επίπεδα, χωρίς την παρέμβαση του κράτους.

Σε ό,τι αφορά στην πρόταση του υπουργού για τη σταδιακή και σε δύο φάσεις επαναφορά του κατώτατου μισθού στα επίπεδα του Φεβρουαρίου 2012, δηλαδή στα 751 ευρώ, η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι αυτό είναι θέμα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και ως εκ τούτου σε βάθος τριετίας θα μπορούσε όχι μόνο να προσεγγιστεί, αλλά και να ξεπεραστεί η οροφή των 751 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να συνδυαστεί με μέτρα ανακούφισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με φορολογικά και αναπτυξιακά μέτρα καθώς επίσης και με την επίλυση του χρόνιου προβλήματος της τραπεζικής χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Η ΓΣΕΒΕΕ δηλώνει, ότι θα προσέλθει στη συνάντηση που συγκαλεί ο υπουργός με πνεύμα συνεργασίας και καλής θέλησης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκατομμύρια αρουραίοι κατακλύζουν τη Βρετανία


Μέχρι το τέλος του έτους, θα κατοικούν στη χώρα 150 εκατομμύρια τρωκτικά.

Ορδές μεταλλαγμένων αρουραίων κατακλύζουν το Ηνωμένο Βασίλειο, ένας ανησυχητικός αριθμός που μπορεί να φτάσει και τα 150 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους.

Οι εμπειρογνώμονες εξέφρασαν το φόβο ότι η εξάπλωσή τους είναι «ασταμάτητη», προτρέποντας τις αρχές να επιτρέψουν τη χρήση ισχυρότερου δηλητηρίου προκειμένου να εξουδετερωθούν τα φρικτά αυτά τρωκτικά.

Ισχυρίζονται ότι από το επόμενο έτος, οι αρουραίοι θα μπορούσαν να ξεπεράσουν σε αριθμό τους Βρετανούς.
Ο πληθυσμός τους θα διπλασιαστεί από 80 εκατομμύρια που ειναι σήμερα, μέχρι το τέλος του 2015, εκτός εάν τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης. «Ο πληθυσμός των αρουραίων σίγουρα αυξάνεται, ιδίως στις αγροτικές περιοχές», τόνιζε ο Gavin Lindsay από τον έλεγχο τρωκτικών, Anglo Scottish Pest Control.

«Πολλοί αγρότες προσπαθούν να τα εξοντώνουν μόνοι τους, αλλά όχι με επιτυχία», συμπλήρωσε. Έλεγχος από το Πανεπιστήμιο του Huddersfield αποκάλυψε ότι τα τρωκτικά έχουν μεταλλαχθεί, και μπορεί να επιβιώσουν από δηλητήρια όπως η βαρφαρίνη.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έλεγχος μοριοδότησης εκπαιδευτικών για υποχρεωτική μετάταξη


Καλούνται οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να αποστείλουν τα στοιχεία ελέγχου μέχρι 14 Απριλίου Στον έλεγχο της μοριοδότησης των εκπαιδευτικών που κατέθεσαν αίτηση για υποχρεωτική μετάταξη σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 11 του άρθρου 82 του Ν. 4172/2013 (ΦΕΚ 167 Α’) προχωρά το Υπουργείο Παιδείας και για το λόγο αυτό απέστειλε έγγραφο προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης δίνοντας τις κατευθυντήριες που πρέπει να ακολουθήσουν.

Το χρονικά περιθώρια τα οποία θέτει το Υπουργείο Παιδείας είναι ασφυκτικά και θα πρέπει οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να ενεργήσουν γρήγορα ώστε να αποστείλουν άμεσα τα στοιχεία του ελέγχου ηλεκτρονικά μέχρι και τις 14 Απριλίου.

Συγκεκριμένα καλούνται οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να προχωρήσουν σε έλεγχο αλλά και αποστολή των στοιχείων ελέγχου της μοριοδότησης των εκπαιδευτικών αρμοδιότητάς τους οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση υποχρεωτικής μετάταξης σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 11 του άρθρου 82 του Ν. 4172/2013 (ΦΕΚ 167 Α’) και με βάση τα στοιχεία του προσωπικού τους φακέλου ή των καταχωρισμένων στο E-Datacenter να βεβαιώσουν ως προς την ορθότητα της μοριοδότησης που δηλώθηκε από τους εκπαιδευτικούς. Μάλιστα αποστέλλονται τα σχετικά αρχεία ως ακολούθως:

α) σε κάθε Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης το αρχείο των εκπαιδευτικών των οποίων η μετάταξη ανακλήθηκε, καθώς και των εκπαιδευτικών των οποίων η αίτηση δεν ικανοποιήθηκε,

β) σε κάθε Δ/νση Α/θμιας Εκπαίδευσης το αρχείο των εκπαιδευτικών που έχουν μεταταχθεί σε αυτές ως εκπαιδευτικοί,

γ) στις Δ/νσεις Α/θμιας Εκπ/σης και Β/θμιας Εκπ/σης, μέσω της αρμόδιας Διεύθυνσης της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ., το αρχείο των εκπαιδευτικών που μετατάχθηκαν σε αυτές σε διοικητικές θέσεις και

δ) στη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού Τομέων Έρευνας και Τεχνολογίας, Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς το αρχείο εκπαιδευτικών που μετατάχθηκαν σε υπηρεσίες αρμοδιότητάς της. Ενόψει της δυσκολίας που ενέχει ο έλεγχος τη δεδομένη χρονική στιγμή, επειδή παρήλθε αρκετό διάστημα από την υποβολή των αιτήσεων, παρακαλείσθε να προβείτε στον έλεγχο σύμφωνα με τις κατωτέρω οδηγίες:

Στοιχεία μοριοδότησης

1.1. Ως πραγματικά δεδομένα μοριοδότησης για όλα τα κριτήρια λαμβάνονται αυτά που υπήρχαν κατά την υποβολή των αιτήσεων (14-8-2013 έως και την 23-8-2013). Τα κριτήρια ήταν τα κάτωθι:

α) συνολική προϋπηρεσία,

β) οικογενειακοί λόγοι,

γ) συνθήκες διαβίωσης στις έδρες των σχολείων που υπηρέτησαν (ΜΣΔ),

δ) κατοχή επιπλέον πτυχίων,

ε) κατοχή μεταπτυχιακών και στ) κατοχή διδακτορικών. Υπενθυμίζουμε ότι η μοριοδότηση των τριών πρώτων κριτηρίων καθορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του π.δ. 50/1996 (Α` 45) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, των δε λοιπών κριτηρίων αποτιμάται η κατοχή κάθε επιπλέον πτυχίου ΑΕΙ με 5 μονάδες, κάθε μεταπτυχιακού με 7 μονάδες και κάθε διδακτορικού με 14 μονάδες. Αυτονόητο είναι ότι οι μονάδες συνολικής υπηρεσίας και ΜΣΔ υπολογίζονται μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους 2012-2013.

1.2. Διευκρινίσεις: 1) Ο έλεγχος της μοριοδότησης όλων κριτηρίων θα γίνει με βάση τα στοιχεία του φακέλου ανατρέχοντας στην πραγματική αποτύπωση τους κατά την υποβολή της αίτησης.

2) Πτυχία, μεταπτυχιακοί τίτλοι ή διδακτορικά κτηθέντα μετά την ημερομηνία αυτή θεωρούνται ως μη μοριοδοτούμενα.

3) Η διαφοροποίηση των οικογενειακών λόγων (θετική ή αρνητική) μετά την ημερομηνία αυτή δεν λαμβάνεται υπόψη.

Το έγγραφο από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, στο οποίο παρουσιάζονται αναλυτικά όλες οι πληροφορίες.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Πασχαλινό δώρο της τροχαίας στους... παραβάτες


Από αύριο, Μεγάλη Τετάρτη, με Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, επιστρέφονται οι άδειες οδήγησης, καθώς και οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων.

Η Απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις Αστυνομικές Αρχές μέχρι και τις 07.04.2015.

Επίσης, στο πλαίσιο της ίδιας Απόφασης, δεν θα εκτελεστούν οι εκκρεμείς διοικητικές αποφάσεις, επιδοθείσες ή μη, που εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογή του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ. «επιβολή διοικητικών μέτρων», για τροχαίες παραβάσεις που βεβαιώθηκαν μέχρι και τις 07.04.2015.

Από την παραπάνω Απόφαση εξαιρούνται και δεν επιστρέφονται τα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων, που αφορούν στις εξής παραβάσεις:

Οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος

Οδήγηση με ταχύτητα πέραν της επιτρεπόμενης

Παραβίαση της ένδειξης ερυθρού σηματοδότη

Κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων

Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα.

Οι αποφάσεις, που έχουν εκδοθεί από Δικαστικές ή άλλες Αρχές, εκτελούνται κανονικά.

Επισημαίνεται ότι για την επιστροφή των παραπάνω στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας θα πρέπει προηγουμένως να καταβληθεί αρμοδίως το προβλεπόμενο διοικητικό χρηματικό πρόστιμο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν θα εξετάζεται πανελλαδικώς η Νεοελληνική Λογοτεχνία


Διορθώθηκαν τα λάθη στην αρχική ανακοίνωση του υπουργείου.

Διδασκόμενο άλλα όχι εξεταζόμενο για τη Γ' Λυκείου θα είναι το μάθημα της Λογοτεχνίας σύμφωνα με ενημέρωση που είχε το newsbeast.gr από συνεργάτη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με όσα είδαν χθες το φως της δημοσιότητας οι μαθητές θα εξετάζονται στη Νεοελληνική Γλώσσα και όχι και στη Λογοτεχνία όπως όριζε ο νόμος 4186. Θυμίζουμε ότι το άρθρο 4 παράγραφος 3 στα 4 εξεταζόμενα μαθήματα για κάθε Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσης περιλαμβάνονταν και Λογοτεχνία συνδυαστικά με τη Ν.Γλώσσα.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος είχε καταθέσει τροπολογία στο νόμο 4310/14 σύμφωνα με την οποία διατηρούνταν η Λογοτεχνία σε συνδυασμό με τη Ν.Γλώσσα μόνο για το πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών. Η αφαίρεση της Λογοτεχνίας από τα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις αναπληρωτών φιλολόγων, της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων αλλά και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και τελικά το Υπουργείο πείστηκε να διατηρήσει τη Λογοτεχνία ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα συνδυαστικά με τη Ν.Γλώσσα για τους υποψηφίους όλων των επιστημονικών πεδίων.

Όπως σημειώσαμε πιο πάνω στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας παρατίθεται ως εξεταζόμενο μάθημα μόνο η Ν.Γλώσσα και δεν αναφέρεται η Νεοελληνική Λογοτεχνία που όπως ενημερωθήκαμε θα είναι διδασκόμενο και όχι εξεταζόμενο μάθημα για τους μαθητές της Θεωρητικής.

Επίσης το υπουργείο προχώρησε σε μικρές διορθώσεις κάποιων λαθών σχετικά με το νέο σύστημα εισαγωγής.

Οι διορθώσεις έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι στην Ομάδα Προσανατολισμού Οικονομικών – Πληροφορικής είχε γραφτεί εκ παραδρομής αντί για Ν.Γλώσσα, Έκθεση ενώ πάλι για το ίδιο πεδίο αναφέρονταν ότι « β) Αν οι υποψήφιοι, εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και στην Ιστορία Κατεύθυνσης, τότε έχουν πρόσβαση στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο» ενώ στο σχεδιάγραμμα που δίνονταν αναφέρονταν ως μάθημα όχι η Ιστορία Κατεύθυνσης αλλά η Ιστορία Γενικής.

Το υπουργείο στο νέο δελτίο τύπου έκανε την απαραίτητη διόρθωση και πλέον αναφέρεται τόσο στο σχεδιάγραμμα όσο και στο κείμενο που το συνοδεύει ότι «Β) Αν οι υποψήφιοι, εκτός από τα τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και στην Ιστορία Γενικής Παιδείας, τότε έχουν πρόσβαση στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το FBI αποκάλυψε τους Έλληνες πίσω από την πορνογραφική ιστοσελίδα


Δύο άντρες, ηλικίας 35 και 27 ετών, συνελήφθησαν μετά από επιχείρηση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με τη Europol και το FBI, ως διαχειριστές ιστοσελίδας, που βρίσκεται στο εξωτερικό, στην οποία υπήρχε υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Πως όμως ξεκίνησε η διερεύνηση της υπόθεσης;

Η υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από επικοινωνία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με την Εθνική Μονάδα Europol.

Σύμφωνα με αυτήν, η Europol, σε συνεργασία με τις Αμερικανικές Αρχές (FBI), διεξήγαγε στοχευμένη επιχείρηση σε ιστοσελίδα του Διαδικτύου που βρίσκεται στο εξωτερικό, στην οποία υπήρχε υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Όπως προέκυψε, στην υπόθεση εμπλέκονταν Έλληνες χρήστες του διαδικτύου. Για το λόγο αυτό, ακολούθησε συνεργασία της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με τις Αμερικανικές Αρχές (FBI), προκειμένου να διακριβωθούν τα ηλεκτρονικά ίχνη διαχείρισης για τους λογαριασμούς, που είχαν δημιουργήσει οι δράστες στην επίμαχη ιστοσελίδα.

Στη συνέχεια, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενεργήθηκε ενδελεχής ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των δεδομένων και στοιχείων της υπόθεσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ύστερα από άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και επικοινωνία με τους αρμόδιους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και τηλεπικοινωνιών, ταυτοποιήθηκαν οι προαναφερόμενοι δράστες, ως διαχειριστές των υπό έρευνα λογαριασμών.

Χθες το πρωί, κλιμάκια αστυνομικών διενήργησαν νομότυπες έρευνες, στα σπίτια των υπόπτων σε Αττική και Πειραιά.

Κατά τις έρευνες, βρέθηκαν σε ψηφιακά αποθηκευτικά μέσα, εκατοντάδες χιλιάδες αρχεία (φωτογραφίες και βίντεο) -συνολικού μεγέθους άνω του 1 ΤΒ (Terabyte)- σκληρού υλικού πορνογραφίας ανηλίκων και οι δράστες συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία.

Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά πέντε εσωτερικοί σκληροί δίσκοι Η/Υ και ένας φορητός Η/Υ, τύπου laptop .

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις και αναλύσεις.

Οι δύο συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγούνται στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Τέλος, ερευνάται η τυχόν εμπλοκή και άλλων Ελλήνων χρηστών στην επίμαχη ιστοσελίδα.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά στον αριθμό: 111 88

Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα iOS - android: CYBERKID.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...