Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Χωρίς επίδομα 980.000 άνεργοι



Σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

Σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας και εξαθλίωσης ζουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά καθημερινά αγαθά ενώ στερούνται και της στοιχειώδους υγειονομικής κάλυψης.

Το επίδομα ανεργίας έχει φτάσει στα εξευτελιστικά επίπεδα των 360 ευρώ το μήνα, το οποίο όμως το λαμβάνει ένα μικρό ποσοστό όσων δεν έχουν απασχόληση.

Ειδικότερα, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012 ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 1.168.761 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Όπως όμως δείχνουν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον μήνα Ιούνιο του 2012, το επίδομα ανεργίας το λαμβάνουν μόλις 187.678 άτομα ή το 16% περίπου του συνολικού αριθμού των ανέργων. Γεγονός που σημαίνει ότι περί τα 980.000 άτομα που έχουν μείνει χωρίς δουλειά ή το 84% των ανέργων δεν λαμβάνει επίδομα ανεργίας ή κάποια άλλη εισοδηματική ενίσχυση από την πολιτεία.

Οι περισσότεροι που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, όσοι δεν έχουν εργασία για πάνω από ένα χρόνο, καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία η χορήγηση του συγκεκριμένου επιδόματος δεν μπορεί να ξεπεράσει τους δώδεκα μήνες.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Η Ελλάδα αύριο», χιλιάδες άνεργοι που λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας μόνο για μερικούς μήνες και όχι για όλο το χρόνο, καθώς δεν είχαν τις απαιτούμενες ημέρες εργασίας το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Οπότε και για αυτούς η μικρή οικονομική βοήθεια της πολιτείας αφορά ένα εξαιρετικά περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που όταν κλείνουν τις επιχειρήσεις τους μένουν χωρίς εισόδημα από τη μία μέρα στην άλλη.


Διαβάστε περισσότερα...

Τρόφιμα σε άπορους


Τρόφιμα θα μοιράσουν σε απόρους, 18 φιλανθρωπικοί σύλλογοι, ιδρύματα και φορείς των Χανίων.

Όπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, η διανομή των τροφίμων γίνεται σε φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων της Ε.Ε. σε άπορα άτομα και άπορες οικογένειες, για το έτος 2012.

Εκτός από τους δέκα τόνους γραβιέρα Κρήτης, οι δικαιούχοι θα μοιραστούν ελαιόλαδο, ζυμαρικά, ρύζι και φέτα.


Διαβάστε περισσότερα...

Ξάνθη: Στους δρόμους οι μαθητές




Κρατώντας πανό κατά του φασισμού, του ρατσισμού και της βίας μαθητές από διάφορα Λύκεια της Ξάνθης βγήκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, με αφορμή την επέτειο για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Σικιαρίδειο ανοίγει και πάλι την αγκαλιά του


Το ειδικό σχολείο είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους μαθητές του.
Ανοίγει και πάλι το Σικιαρίδειο Ίδρυμα την αγκαλιά του στα παιδιά με νοητική υστέρηση, έπειτα από τις συστηματικές προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής Αμαρουσίου

Έτοιμα να υποδεχθούν και πάλι από το Δευτέρα τους μαθητές και σπουδαστές τους είναι τα Ειδικά Σχολεία και τα εργαστήρια επαγγελματικής κατάρτισης του Σικιαρίδειου Ιδρύματος, του ιστορικού φορέα που φροντίζει για την κατάρτιση παιδιών με νοητική υστέρηση, μετά τη δικαίωση των επίπονων προσπαθειών της Διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου και προσωπικά του Προέδρου του Ι.Σ.Α. Γιώργου Πατούλη, για να μην κλείσει η σημαντική αυτή προνοιακή δομή λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Η επαναλειτουργία του Σικιαριδείου επισφραγίστηκε στη συνάντηση του Προέδρου του Ι.Σ.Α. κ. Πατούλη, με τη νέα Πρόεδρο του Δ.Σ του Ιδρύματος Βάγια Τσακατάρα, στη θέση του παραιτηθέντος Σ. Σικιαρίδη.

Ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. Γ. Πατούλης, από τη στιγμή που πληροφορήθηκε το κλείσιμο των σχολείων του ιδρύματος, μετά τη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης από πλευράς Πολιτείας, διατύπωσε ως αδήριτη την ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη. Εξέλιξη που θα οδηγούσε στον αποκλεισμό εκατοντάδες παιδιά με νοητική υστέρηση, από τις απαραίτητες εκπαιδευτικές διαδικασίες που είχαν ως στόχο την ενσωμάτωση τους στην κοινωνία καθώς και την επαγγελματική τους κατάρτιση.

Αναλαμβάνοντας δυναμικές πρωτοβουλίες, ο κ. Πατούλης, πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις γονέων και καθηγητών για την επαναλειτουργία του ιδρύματος, ενώ με παρεμβάσεις προς την Κεντρική Διοίκηση και τα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Εργασίας ζήτησε επιτακτικά να εξευρεθούν οι πόροι χρηματοδότησης που θα επέτρεπαν την ομαλή λειτουργία του φορέα.

Με αφορμή την αίσια έκβαση στην υπόθεση της επαναλειτουργίας του Ιδρύματος ο κ. Πατούλης, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που οι προσπάθειες μας είχαν αίσιο τέλος και ένα ίδρυμα όπως το Σικιαρίδειο, με περισσότερα από 70 χρόνια προσφοράς στα παιδιά με νοητική υστέρηση σε επίπεδο εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης, τελικά θα συνεχίσει να προσφέρει το πολύτιμο έργο του. Ο στόχος μας για εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης, που θα αποτρέψει το οριστικό κλείσιμο μιας πολύτιμης κοινωνικής και εκπαιδευτικής δομής, φαίνεται πως τελικά επιτεύχθηκε. Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει το Δήμο Αμαρουσίου, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που αγωνίστηκαν και πέτυχαν να αποτρέψουν το κλείσιμο του Σικιαρίδειου».

Η κ. Τσακατάρα, νέα Πρόεδρος του Δ.Σ του Σικιαρίδειου Ιδρύματος και Διευθύντρια Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης στη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας, εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Εργασίας, μετέφερε τη βούληση των επικεφαλής του Υπουργείου Εργασίας να εξευρεθούν οι τρόποι χρηματοδότησης που θα επιτρέψουν την ομαλή λειτουργία του ιδρύματος σε σταθερή βάση.

Η χρηματοδότηση της δομής προβλέπει τη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και κοινοτικών πόρων, ενώ το Υπουργείο Παιδείας διατηρεί την υποχρέωση καταβολής της μισθοδοσίας του διδακτικού προσωπικού.

Η ένταξη των παιδιών στα σχολεία και στα εργαστήρια του Σικιαρίδειου Ιδρύματος θα γίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια ανάμεσα στα οποία κοινωνικά και γεωγραφικά.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν, επίσης, ο Διευθυντής Διοίκησης του Σικιαρίδειου Ιδρύματος Χρήστος Οικονόμου, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του Σικιαρίδειου Ιδρύματος Νίκος Παπαδάκος, και ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Καρλαύτης.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας στο Λαγκαδά



Σε πιλοτική εφαρμογή από φέτος το πρόγραμμα
.
Κάθε Δευτέρα θα παραδίδονται δωρεάν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας από το δήμο Λαγκαδά σε μαθητές της Β' τάξης Γυμνασίου στα Μαθηματικά και τη Φυσική.

«Η δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία των μαθητών μας γίνεται πιλοτικά για φέτος, με στόχο την ανίχνευση των συνθηκών που θα αποτελέσουν πρόκριμα οργάνωσης δωρεάν ενισχυτικής διδασκαλίας για την επόμενη σχολική χρονιά, σε όλες τις Δημοτικές μας Ενότητες» είπε ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Αναστασιάδης. Παράλληλα, ευχαριστεί τον καθηγητή Φυσικομαθηματικών κ. Βογιατζή Ηλία, για την εθελοντική προσφορά του στους μαθητές.


Διαβάστε περισσότερα...

Μιάμιση ώρα άσκησης την εβδομάδα θωρακίζει τη μνήμη


Σύμφωνα με Πορτογάλους επιστήμονες.
Η άσκηση επί τριάντα λεπτά τη φορά, τρεις μέρες την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας σε μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο της Λισαβόνας, όσοι ασκούνται επί 90 λεπτά την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας αγγειακής αιτιολογίας κατά 40% και τον κίνδυνο έκπτωσης των νοητικών τους ικανοτήτων κατά 60%.

«Συστήνουμε την φυσική δραστηριότητα μέτριας έντασης τουλάχιστον 30 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα για την πρόληψη της έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Ana Verdelho.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Stroke της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Γυμναστείτε ανάλογα με τον σωματότυπό σας


Για να επωφεληθείτε τα μέγιστα.

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι τα οφέλη της γυμναστικής είναι πολλαπλά για το σώμα μας. Ωστόσο, μπορείτε να ωφεληθείτε ακόμα περισσότερο αν εντάξετε στο πρόγραμμα σας ασκήσεις που ταιριάζουν απόλυτα στον δικό σας σωματότυπο...

1. ΣΩΜΑ-ΑΧΛΑΔΙ

Για να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας και να μειώσετε το λίπος στο σώμα σας, η αεροβική άσκηση είναι ό,τι καλύτερο για σας. Το ποδήλατο, το περπάτημα και το aqua training είναι τα ιδανικότερα.

Η καλύτερη ώρα για να γυμνάζεστε είναι το πρωί και το βράδυ μεταξύ 8-9.

Ξεκινήστε με δύο φορές την εβδομάδα για 20 λεπτά και αργότερα συνεχίστε με τρεις φορές την εβδομάδα για 30 λεπτά.

Κάντε ήπιες ασκήσεις με βαράκια, μόνο για το πάνω μέρος του σώματος.

Τέλος, κάντε διατατικές ασκήσεις τρεις φορές την εβδομάδα για 10 λεπτά.

2. ΛΕΠΤΟΚΑΜΩΜΕΝΗ

Εφόσον είστε αδύνατη, δε χρειάζεστε πολλή και έντονη αεροβική γυμναστική. Αντίθετα, εκείνο που χρειάζεστε είναι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, καθώς θα βοηθήσουν να αποκτήσετε μυς και να «χτίσετε» σωστά το σώμα σας. Το αν τις κάνετε στο γυμναστήριο ή το σπίτι, δεν έχει σημασία. Σημαντικό είναι να τις εντάξετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα.

Αν ανησυχείτε μήπως γίνετε υπερβολικά μυώδεις, μάθετε ότι δεν πρέπει να φοβάστε κάτι τέτοιο, αφού ο σωματότυπός σας δε θα το επιτρέψει.

Για να ισορροπήσετε το συγκεκριμένο πρόγραμμα γυμναστικής, κάντε μία φορά την εβδομάδα ένα workout για ολόκληρο το σώμα (ποδήλατο, κολύμπι ή περπάτημα) και τρεις φορές την εβδομάδα μερικές διατατικές ασκήσεις.

3. ΑΓΟΡΙΣΤΙΚΟ ΚΟΡΜΙ

Η μυϊκή σας δύναμη είναι αρκετή, οπότε δε χρειάζεστε να «χτίσετε» μυς.

Η γυμναστική σας πρέπει να προσανατολίζεται στην αερόβια άσκηση, καθώς έτσι θα βοηθηθείτε να «καίτε» λίπος.
Επίσης, στην περίπτωσή σας καλό κάνουν και τα προγράμματα γυμναστικής που χαρίζουν ευλυγισία. Το ποδήλατο, η κωπηλασία και το κολύμπι είναι μερικά αθλήματα χαμηλής έντασης που θα σας βοηθήσουν πολύ.

Επιπλέον, επειδή στερείστε λίγο σε ευκινησία, θα πρέπει να εντάξετε στο πρόγραμμά σας κι ένα δεκάλεπτο με ασκήσεις στρέτσινγκ.

Τέλος, η γιόγκα θα βοηθήσει να αποκτήσετε περισσότερη συγκέντρωση.

4. ΣΩΜΑ-ΚΛΕΨΥΔΡΑ

Το μυοσκελετικό σας σύστημα είναι η αχίλλειος πτέρνα σας. Για να δυναμώσετε επομένως τους μυς και τα οστά σας, χρειάζεστε συστηματική μυϊκή ενδυνάμωση. Πρέπει, όμως, να ξεκινήσετε με αερόβια γυμναστική (περπάτημα, ποδήλατο, στεπ).

Χρειάζεται να γυμνάζεστε τρεις φορές την εβδομάδα με αερόβια άσκηση επί 30 λεπτά.

Μπορείτε επίσης να κάνετε προπόνηση με βάρη τρεις φορές την εβδομάδα, δύο με τρία σετ για κάθε ομάδα μυών.
Το βράδυ είναι η καλύτερη ώρα για να γυμνάζεστε.


Πηγή: http://www.belife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τέσσερα νέα κρούσματα διαβήτη κάθε 10 δευτερόλεπτα!


Ζοφερό το μέλλον αν δεν υπάρξουν δραστικές παρεμβάσεις.
Εκρηκτικές διαστάσεις έχει λάβει ο σακχαρώδης διαβήτης σε συνδυασμό με την παχυσαρκία. Μέσα σε 30 χρόνια επταπλασιάστηκε ο αριθμός των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη σε όλο τον κόσμο και από 50 εκατομμύρια που ήταν τη δεκαετία του ΄80 έφθασαν τα 350 εκατομμύρια. Το μέλλον διαφαίνεται ζοφερό. Οι αρμόδιοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προβλέπουν ότι αν μέσα στην επόμενη 15ετία δεν υπάρξουν συντονισμένες παρεμβάσεις, ο αριθμός των πασχόντων θα υπερβεί τα 500 εκατομμύρια.

Τα παραπάνω στοιχεία δίνει στη δημοσιότητα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Συντονιστής Διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής & του Διαβητολογικού Κέντρου του ΓΝΠ «Τζάνειο», κ. Ανδρέας Μελιδώνης, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (14 Νοεμβρίου).

Όπως αναφέρει, ο σακχαρώδης διαβήτης μαζί με τη παχυσαρκία είναι σήμερα οι μεγάλες παγκόσμιες μεταβολικές νόσοι. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 8% – 9% του πληθυσμού (800 – 900 χιλιάδες) πάσχει από διαβήτη, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3% – 4 % που δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.

Σε ότι αφορά την παχυσαρκία (γιατί η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης είναι οι δίδυμες παγκόσμιες μεταβολικές επιδημίες) σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) ενώ το 2007 οι υπέρβαροι ήταν 1,6 δισεκατομμύρια και οι παχύσαρκοι 400 εκατομμύρια, εκτιμάται ότι το 2015 οι υπέρβαροι θα είναι 2,3 δισεκατομμύρια και οι παχύσαρκοι 700 εκατομμύρια παγκοσμίως.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αρουραίος επιτέθηκε σε νήπιο



Τη δάγκωσε ενώ κοιμόταν στην κούνια της.

Η 30χρονη Lindsey Molyneux από το Λονδίνο ξύπνησε από τις κραυγές αγωνίας της 16 μηνών κόρης της και έτρεξε στο δωμάτιο της. Όταν μπήκε μέσα είδε την μικρή Lolly που μέχρι εκείνη την ώρα κοιμόταν στην κούνια της μαζί με τη δίδυμη αδερφή της.

«Την άκουσα να κλαίει πολύ δυνατά και πήγα να δω τι συμβαίνει. Την πήρα στην αγκαλιά μου γιατί έτρεμε. Πίστεψα ότι είχε δει εφιάλτη και την πήρα μαζί μου στην κουζίνα. Τότε έκανε εμετό και όταν την άφησα κάτω είδα ότι ήταν γεμάτη αίματα. Τρόμαξα και άρχισα να φωνάζω τον άντρα μου. Δε μπορούσα να βρω από πού αιμορραγούσε από την ταραχή μου. Μετά είδα ένα σημάδι από δαγκωματιά στο χέρι της. Πήρα τηλέφωνο στο νοσοκομείο και ενώ μιλούσα με μια νοσοκόμα είδα έναν τεράστιο αρουραίο» είπε η Lindsey.

Η Lolly μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες και αναρρώνει.

«Αυτό που με φοβίζει περισσότερο τώρα είναι ότι αφού κατάφερε να μπει μέσα μια φορά, θα μπει κι άλλη» πρόσθεσε.














Διαβάστε περισσότερα...

Στο… «σφυρί» τα παπούτσια του Ζλάταν


Για φιλανθρωπικό σκοπό.
Αν μη τι άλλο τις τελευταίες ημέρες είναι το πρόσωπο της επικαιρότητας. Όχι ότι τον υπόλοιπο καιρό δεν είναι, αλλά το γκολ- ποίημα που πέτυχε απέναντι στην Αγγλία, κάνει άπαντες να υποκλίνονται στον Ζλάταν Ιμπαραΐμοβιτς και τα αφιερώματα να μην έχουν τελειωμό.

Τι θα γινόταν, όμως, αν έβγαιναν σε δημοπρασία τα παπούτσια που φορούσε στην αναμέτρηση με τους Άγγλους;

Αυτό σκέφτηκε ο συμπαίκτης του στην εθνική Γιόνας Όλσεν και βγάζει στο… σφυρί τα ποδοσφαιρικά του «Ίμπρα» για φιλανθρωπικό σκοπό.

Ο Όλσεν έγινε πρόσφατα πατέρας, ωστόσο, το παιδί του ήρθε στον κόσμο εφτά εβδομάδες νωρίτερα. Με αφορμή την πρόωρη γέννηση της κόρης του, αποφάσισε να πραγματοποιήσει δημοπρασία για τα πρόωρα γεννημένα παιδιά.

Χαρακτηριστικά ο αμυντικός της Γουέστ Χαμ, είπε: «Εγώ με τη γυναίκα μου Φρίντα, λόγω του δικού μας παιδιού, της αγαπημένης μας Άναμπελ, η οποία γεννήθηκε 7 εβδομάδες νωρίτερα, αποφασίσαμε να κάνουμε μία δημοπρασία για τα πρόωρα γεννημένα μωρά. Θα έχουμε αντικείμενα προσωπικά μου, από το ποδόσφαιρο, όπως φανέλες, παπούτσια και άλλα. Μέσα από τον λογαριασμό μου στο twitter θα σάς ενημερώσω τις επόμενες ημέρες. Τα ποσά θα είναι μικρά, αφού άπαντες θα πρέπει να δώσουν 5 λίρες και ο νικητής θα βγει τυχαία. Σκοπός, είναι να μαζευτούν 10.000 λίρες».

Σε αυτά τα αντικείμενα που θα δημοπρατηθούν, θα είναι και τα παπούτσια που φορούσε στο παιχνίδι με την Αγγλία ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς.


Διαβάστε περισσότερα...

Μειώνονται οι πρόωροι θάνατοι σε εργασιακούς χώρους χωρίς καπνό


Ερευνητές αναφέρουν σημαντική πτώση στην εμφάνιση εμφραγμάτων.

Λιγότεροι άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα σε εργασιακούς χώρους χωρίς καπνό τσιγάρου. Το ποσοστό καρδιακών προσβολών μειώθηκε σε περιοχή της Μινεσότα, όταν εισήχθησαν νόμοι που απαγόρευαν το κάπνισμα στους εργασιακούς χώρους, αναφέρουν ερευνητές από τη Mayo Clinic, στο Rochester, στο περιοδικό «Archives of Internal Medicine today».

Οι ερευνητές εξηγούν ότι το παθητικό κάπνισμα έχει συνδεθεί με τη στεφανιαία νόσο στους μη καπνιστές. Ορισμένες έρευνες έχουν συνδέσει το παθητικό κάπνισμα με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σχεδόν τόσο ψηλά όσο με το ενεργητικό κάπνισμα.

Ο Richard D. Hurt, συνέλεξε στοιχεία για τα ποσοστά αιφνίδιου καρδιακού θανάτου και καρδιακής προσβολής στο Olmsted County, της Minnesota, 18 μήνες πριν την εισαγωγή του νόμου και 18 μήνες μετά. Το 2002 τέθηκαν σε ισχύ νόμοι κατά του καπνίσματος, που επεκτάθηκαν το 2007 στους εργασιακούς χώρους και τα bar.

Οι ερευνητές αναφέρουν σημαντική πτώση στην εμφάνιση εμφραγμάτων μεταξύ των 2 διαστημάτων που μελετήθηκαν, από τους 18 μήνες πριν την εφαρμογή του νόμου κατά του καπνίσματος στα εστιατόρια στους 18 μήνες μετά την εφαρμογή του νόμου στους εργασιακούς χώρους, πέντε χρόνια αργότερα.

Όταν συνέκριναν την περίοδο των 18 μηνών πριν την εισαγωγή του νόμου και των 18 μηνών μετά, ανακάλυψαν ότι

- Τα ποσοστά εμφραγμάτων μειώθηκαν κατά 33%, από 150,8 ανά 100.000 ανθρώπους σε 100.7.
- Ο αιφνίδιος καρδιαγγειακός θάνατος υποχώρησε κατά 17%, από 109.1 σε 92 ανά 100.000 ανθρώπους.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να αποφεύγουν το παθητικό κάπνισμα όσο γίνεται περισσότερο και όσοι πάσχουν από στεφανιαία νόσο δεν θα πρέπει να εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα.

Ο χειρουργός Richard Carmona, εξηγεί ότι οι μη καπνιστές που εισπνέουν καπνό στο περιβάλλον τους μπορεί ενδεχομένως να βλάπτουν την υγεία τους. Το παθητικό κάπνισμα δεν είναι μόνο ενόχληση, τονίζει, καθώς η επιστήμη έχει δείξει ότι βλάπτει την υγεία.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το αντιγριπικό εμβόλιο προστατεύει από εγκεφαλικό επεισόδιο


Εντυπωσιακά τα ευρήματα μελέτης γερμανών ιατρών.
Με τον αντιγριπικό εμβολιασμό να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή, μία γερμανική επιδημιολογική μελέτη υποστηρίζει ότι προκύπτει ακόμη ένα σημαντικός όφελος για όσους εμβολιάζονται, κυρίως τους ηλικιωμένους. Ο εμβολιασμός, λοιπόν, κατά της γρίπης, αναφέρει η μελέτη, όχι μόνο προστατεύει τον οργανισμό από τον πνευμονιόκοκκο, αλλά επίσης και από το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η διαπίστωση αυτή προέκυψε από την αρχική παρατήρηση ότι κατά τη διάρκεια των επιδημιών γρίπης αυξάνονται και οι νοσηλείες για εγκεφαλικά επεισόδια. Άρα, αυτό που έμενε να αποδειχτεί επιστημονικά, ήταν ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός προφυλάσσει και από τα επεισόδια αυτά.

Για να διερευνήσουν, λοιπόν, την πιθανότητα αυτή, ομάδα Γερμανών ιατρών από το Πανεπιστήμιο της Ουλμ, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 370 ασθενείς που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και 370 υγιή άτομα της ίδιας ηλικίας και φύλου. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι μόνο το 19% των ασθενών που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο είχαν εμβολιαστεί κατά του ιού της γρίπης κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου εμβολιασμού.

Αντίθετα, στην ομάδα των υγιών ατόμων, χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού, το ποσοστό όσων είχαν εμβολιαστεί ήταν
σημαντικά υψηλότερο, σχεδόν 31%. Παρότι δεν έχουν εξαχθεί τελικά συμπεράσματα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο εμβολιασμός κατά του ιού της γρίπης μπορεί να προλάβει το εγκεφαλικό επεισόδιο και για το λόγο αυτό πρέπει να διενεργηθούν περαιτέρω έρευνες για την αποτίμηση του πραγματικού ρόλου του εμβολίου.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια


Αντιμετωπίζεται με μη επεμβατική μέθοδο με βαλβίδες,
Με μία μη επεμβατική τεχνική μπορεί πλέον και αντιμετωπίζεται η προχωρημένη Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) για την οποία ευθύνεται το κάπνισμα.

Η τεχνική αυτή συνίσταται στην τοποθέτηση, στο κατεστραμμένο τμήμα του πνεύμονα, μιας βαλβίδας που το απομονώνει από το φυσιολογικό το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά. Θα πρέπει όμως στη συνέχεια ο ασθενής να διακόψει το κάπνισμα.

Για τη μέθοδο αυτή μίλησε ο διευθυντής του τμήματος επεμβατικής πνευμονολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Έσσεν της Γερμανίας, καθηγητής Λουτζ Φράιταγκ (Lutz Freitag) στο πλαίσιο του 21ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νοσημάτων Θώρακα, το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

«Όταν διαγνώσουμε ΧΑΠ σε πρώιμο στάδιο εξηγούμε στον ασθενή τα φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν και χορηγούμε βρογχοδιασταλτικά τα οποία ανοίγουν μέχρι ένα βαθμό του πνεύμονες που έχουν «κλείσει» λόγω του καπνίσματος. Αλλά εάν η βλάβη έχει προχωρήσει και ο πνευμονικός ιστός έχει καταστραφεί , τότε πρέπει να προβούμε σε άλλες θεραπείες. Η βλάβη στον πνευμονικό ιστό σε προχωρημένη ΧΑΠ λέγεται εμφύσημα. Στην προχωρημένη ΧΑΠ με εμφύσημα ένα μέρος του πνευμονικού παρεγχύματος λειτουργεί ενώ το υπόλοιπο είναι κατεστραμμένο. Μπορούμε με χειρουργική επέμβαση να αφαιρέσουμε το τμήμα του πνευμονικού ιστού που είναι κατεστραμμένο ώστε να λειτουργήσει το υγιές κομμάτι που παραμένει. Ένας μη επεμβατικός τρόπος είναι να μπλοκάρουμε το κομμάτι του πνεύμονα που δεν είναι λειτουργικό. Η ενδοσκοπική μέθοδος χρησιμοποιεί μικρές συσκευές, βαλβίδες, οι οποίες τοποθετούνται με βρογχοσκόπηση. Εάν το κάπνισμα έχει καταστρέψει το άνω πνευμονικό παρέγχυμα τότε χρησιμοποιούμε τις βαλβίδες για να μπλοκάρουμε το συγκεκριμένο σημείο που έχει τη βλάβη για να λειτουργεί καλύτερα το φυσιολογικό κομμάτι του πνεύμονα» εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο καθηγητής Φράιταγκ.

Προσθέτει ακόμη ότι υπάρχουν και άλλες μέθοδοι , όπως η αποκαλούμενη «κόλλα» που τοποθετείται μέσα στο κατεστραμμένο πνευμονικό παρέγχυμα. «Πρέπει όμως ο ασθενής οπωσδήποτε να σταματήσει το κάπνισμα , γιατί αν συνεχίσει τότε θα συνεχίσει να καταστρέφεται και ο φυσιολογικός ιστός. Εφόσον χρειαστεί μπορούμε να χορηγήσουμε οξυγόνο. Επίσης βάζουμε τους ασθενείς σε πρόγραμμα αποκατάστασης με απλές ασκήσεις έτσι ώστε να αυξήσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες» τονίζει ο κ Φράιταγκ.

Έρευνα για τη δημιουργία εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα
Ο καρκίνος τους πνεύμονα , ο οποίος είναι από τους πιο συχνούς που πλήττουν τον άνθρωπο, είναι μια άλλη θανατηφόρα ασθένεια για την οποία ενοχοποιείται το κάπνισμα. Αν και στην Αμερική και την Ευρώπη έχει μειωθεί η συχνότητά του λόγω της αντικαπνιστικής εκστρατείας στις αναπτυσσόμενες χώρες εξακολουθεί να είναι συχνός και να πλήττει άντρες και γυναίκες. Η πιο συχνή μορφή είναι ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος. Ο καρκίνος του πνεύμονα σε προχωρημένο στάδιο είναι μη ιάσιμος και η μέση επιβίωση είναι 1-2 χρόνια. Σε πρώιμο στάδιο και εφόσον αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση και θεραπεία το 20-30% των ασθενών επιβιώνει για 5 χρόνια.

Μια νέα έρευνα για τον σχεδιασμό και τη δημιουργία ενός θεραπευτικού εμβολίου για τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα ξεκίνησε πριν τρεις μήνες σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες , ανάμεσα στις οποίες και στην Ελλάδα.

«Πρόκειται για μία μελέτη η όποια θα μπορέσει να μας δώσει στοιχεία όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και όχι απόδειξη. Συμμετέχουν 220 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα οι οποίοι υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπεία και απάντησαν. Το πρώτο στάδιο της μελέτης θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια από σήμερα. Στο επόμενο στάδιο θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αλλά μέχρι να γίνει αυτό και να κυκλοφορήσει στην αγορά θα χρειαστούν 10-12 χρόνια» αναφέρει ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών της Γαλλίας, Κώστας Κοσματόπουλος.

Ο κ Κοσματόπουλος διευκρινίζει ότι τα εμβόλια για τον καρκίνο είναι θεραπευτικά και όχι προληπτικά και χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τις κλασικές θεραπείες με σκοπό να παρατείνουν τη ζωή των καρκινοπαθών.

«Τα εμβόλια είναι μια νέα ομάδα ανοσοθεραπευτικών φαρμάκων τα οποία σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κλασική θεραπεία του καρκίνου. Τα εμβόλια διεγείρουν με έναν ειδικό τρόπο το ανοσοποιητικό σύστημα κατά του καρκίνου ενώ τα άλλα ανοσοθεραπευτικά φάρμακα διεγείρουν το ανοσοποιητικό με ένα πολύ γενικό τρόπο» εξηγεί ο κ Κοσματόπουλος.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να καταπολεμήσετε τους πονοκεφάλους



Συμβουλευτείτε όμως τους θεράποντες γιατρούς σας.

Δεν καταπολεμάται ο πονοκέφαλος μόνο με παυσίπονα. Οι σωστές ποσότητες βιταμινών βοηθούν στην αντιμετώπισή του αρκεί πρώτα να έχετε συμβουλευτεί τον γιατρό σας.

Για παράδειγμα, η πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να απομακρύνει (στο μέτρο του φυσιολογικού) τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες ενώ η βιταμίνη B2 είναι συνδεδεμένη με την αντιμετώπιση των χρόνιων πονοκεφάλων. Η βιταμίνη E βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

Η βιταμίνη C δρα κυρίως προληπτικά και συμβάλλει στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος και σταματά πονοκεφάλους που προέρχονται από κρυώματα και αλλεργίες.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων



Στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Την Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων (18/11), το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», διοργανώνει ειδική εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Tο Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» προσκαλεί όλους τους φορείς που έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα αλλά και όλους τους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφτούν με τα παιδιά τους ή και τους φίλους τους το Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας το πρωί της Κυριακής 18 Νοεμβρίου 2012 κατά τις ώρες 10:00 - 12:00. Το Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στην οδό Πειραιώς 254, κτίριο 56 (είσοδος από οδό Πολυκράτους).

Οι φορείς είναι ευπρόσδεκτοι να φέρουν και δικό τους ενημερωτικό υλικό που θα διανεμηθεί στους επισκέπτες του Κέντρου Οδικής Ασφάλειας παράλληλα με το έντυπο υλικό του Ινστιτούτου, ενώ όλοι οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για θέματα πρόληψης των τροχαίων δυστυχημάτων που έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα για την κοινωνία και τη χώρα μας, να παρακολουθήσουν βιωματικές δράσεις κυκλοφοριακής συμπεριφοράς και να δοκιμάσουν τους σύγχρονους προσομοιωτές τελευταίας τεχνολογίας που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος AVENUE for Traffic Safety.

Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε προγράμματα κυκλοφοριακής αγωγής με τις εμψυχώτριες του Ι.Ο.ΑΣ., ενώ ψυχολόγος του Ινστιτούτου θα παρουσιάσει στους γονείς ζητήματα που έχουν σχέση με τη διαπαιδαγώγηση και την κυκλοφοριακή ασφάλεια των παιδιών τους.

Το Ινστιτούτο τιμώντας τη μνήμη όσων χάθηκαν άδικα στους δρόμους στηρίζει τις δράσεις των πληγέντων από τροχαία και καλεί τους φορείς και τους ενεργούς πολίτες να συσπειρωθούν ώστε να αποτελέσει επιτέλους προτεραιότητα για τη χώρα μας το θέμα της ασφάλειας στους δρόμους όπου δυστυχώς η χώρα μας αποτελεί ουραγό στην Ευρώπη με τον υψηλότερο αριθμό θανατηφόρων και σοβαρών τραυματισμών.

Ας είναι αυτή η μέρα μια αφορμή για να θυμίσουμε στους πολιτικούς μας την ευθύνη τους για τις χιλιάδες αδικοχαμένων νέων μας κυρίως, παιδιών αλλά και αγαπημένων μας κάθε ηλικίας. Κι όπως δεν ξεχνάμε τους αγαπημένους μας που μας λείπουν, ας μην παραβλέπουμε την ανάγκη για δράση και εγρήγορση των πολιτών διεκδικώντας την ασφάλεια στο δρόμο που είναι αγαθό και δικαίωμα όλων μας.


Διαβάστε περισσότερα...

Παράτησαν καρκινοπαθή λίγο πριν το χειρουργείο


Για να συμμετάσχουν σε συνάντηση με γερμανούς συναδέλφους τους.
Λίγο πριν ξαπλώσει στο χειρουργικό τραπέζι για την τοποθέτηση stent, οι γιατροί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) τον άφησαν κι έφυγαν για να συμμετάσχουν σε συνάντηση με γερμανούς συναδέλφους τους.

Τι κι αν είχε προγραμματίσει από καιρό τη χειρουργική επέμβαση, τι κι αν είχαν διενεργηθεί όλες οι απαραίτητες εξετάσεις; Κι όμως την τελευταία στιγμή έμεινε έξω από το χειρουργείο.

Όπως αναφέρει το cretalive.gr, το μαρτύριο του 56χρονου δεν περιορίζεται στην καθημερινή πάλη με την ασθένειά του, καθώς έχει να αντιμετωπίσει κι άλλα απίστευτα αλλά απολύτως ελληνικά, τα οποία όμως δυστυχώς θέτουν σε κίνδυνο την πορεία της υγείας του.

Άγνωστο το πότε θα πραγματοποιηθεί τελικά το χειρουργείο.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα χέρι μεγαλώνει… στην πλάτη της



Επέμβαση ζωής για μια 11χρονη από την Κίνα.

Με το στόμα ανοιχτό έμειναν οι γιατροί σε νοσοκομείο της Κίνας, όταν αντίκρισαν μια 11χρονη ασθενή. Από την πλάτη του νεαρού κοριτσιού κρεμόταν ένα… χέρι, που εκτιμάται ότι ανήκε στο δίδυμο αδερφάκι της που δεν αναπτύχθηκε μέσα στη μήτρα της μητέρας τους και μεγάλωνε από τότε μέσα στο σώμα της.

Για την ακρίβεια ο όγκος που κρεμόταν από την πλάτη της αποτελούνταν από τμήμα μαστού, ένα βραχίονα και ώμο και δύο δάχτυλα.

Το περιστατικό έφερε στο φως του ιατρικού κόσμου ο καθηγητής Baogan Peng από το γενικό νοσοκομείο ενόπλων δυνάμεων στο Πεκίνο.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο ανήσυχος ύπνος αιτία πρόκλησης διαβήτη στους άνδρες


Τι αποκαλύπτει μελέτη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ουψάλα.
Ύπνος ανήσυχος, ταραχώδης…Με νυχτερινά τινάγματα και έντονες κρίσεις ροχαλητού. Εάν, μάλιστα, ο νυχτερινός ύπνος διαρκεί λιγότερο από πέντε ώρες, τότε έχετε κίνδυνο να αναπτύξετε διαβήτη. Εκτός αν είστε γυναίκα!

Οι διαταραχές του ύπνου, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ουψάλα, φαίνεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη στους άνδρες, όχι όμως και στις γυναίκες…

Οι Σουηδοί επιδημιολόγοι, αφού παρακολούθησαν το «προφίλ» του ύπνου 1.187 ατόμων, σε διάστημα 20 ετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ενώ τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα των γυναίκες δεν επηρεάζονται σχεδόν καθόλου από τις διαταραχές του ύπνου, αυτό δεν συμβαίνει και με τους άνδρες.

Αφού ελήφθησαν υπόψη η ηλικία και άλλοι παράγοντες κινδύνου, περιλαμβανομένης της υπέρτασης, του ροχαλητού, του βάρους και της κατάθλιψης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι ο κίνδυνος διαβήτη ήταν σχεδόν τριπλάσιος για τους άνδρες που δεν κοιμόντουσαν περισσότερες από πέντε ώρες αδιάκοπου ύπνου και σχεδόν πενταπλάσιος για τους άνδρες που δυσκολεύονταν να παραμείνουν κοιμισμένοι.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνες συνδέουν την παχυσαρκία με διάφορους τύπους καρκίνου



Η προσπάθεια διατήρησης του ιδανικού βάρους βοηθά στην πρόληψη.

Τις τελευταίες δεκαετίες, το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων ενήλικων και παιδιών έχει αυξηθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα, έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2007 – 2008 από το Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), εκτίμησε ότι το 68% των ενήλικων Αμερικάνων από 20 ετών και άνω ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενώ το 1988 – 1994, το ποσοστό ήταν 56%.

Στην ίδια έρευνα, το ποσοστό των υπέρβαρων ή παχύσαρκων παιδιών και εφήβων ηλικίας 2 – 19 ετών ανερχόταν στο 17%, ενώ για το διάστημα 1988 – 1994 εκτιμήθηκε στο 10%. Συμπεραίνει κανείς ότι το πρόβλημα της παχυσαρκίας την τελευταία δεκαετία έχει οξυνθεί αρκετά και είναι εμφανές και στην Ελλάδα. Έρευνα που διεξήγαγε η ερευνητική ομάδα του Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με επικεφαλής τον καθηγητή Λάμπρο Συντώση έδειξε ότι το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών τα τελευταία 13 έτη αυξήθηκε περίπου 30% (19,5% το 1997 - 26% το 2009) σε αστικές και αγροτικές περιοχές.

Τελευταία, σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί γίνεται λόγος για πιθανή συσχέτιση της παχυσαρκίας με διάφορους τύπους καρκίνου όπως:

- Οισοφάγου
- Παχέος εντέρου
- Μαστού
- Νεφρού
- Ενδομητρίου
- Θυρεοειδούς
- Χοληδόχου κύστης

Μια τέτοια μελέτη που πραγματοποίησε το National Cancer Institute (NCI) στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτίμησε ότι το 2007, περίπου 34000 νέες περιπτώσεις καρκίνου στους άνδρες (4%) και 50500 σε γυναίκες (7%) οφείλονταν στην παχυσαρκία.

Το ποσοστό των υποθέσεων που αποδίδεται στην παχυσαρκία ποικίλει σημαντικά για διάφορους τύπους καρκίνοu. Για παράδειγμα το 40% αυτών, εμφάνισαν καρκίνο στο ενδομήτριο και στο οισοφάγο. Μια πρόβλεψη του μέλλοντος για την υγεία και την οικονομική επιβάρυνση λόγω της συνέχισης των υφιστάμενων τάσεων της παχυσαρκίας αναφέρεται σε περίπου 500.000 επιπλέον περιστατικά καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το 2030. Αυτή η ανάλυση διαπίστωσε επίσης ότι εάν κάθε ενήλικας μειώσει το ΔΜΣ τους κατά 1%, η οποία θα είναι ισοδύναμη με μία απώλεια βάρους περίπου 1 kg (ή 2,2 λίβρες) για έναν ενήλικα μέσου βάρους, αυτό θα εμποδίσει την αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων καρκίνου και στην πραγματικότητα θα έχει ως αποτέλεσμα την αποφυγή των περίπου 100.000 νέων περιπτώσεων καρκίνου.

Πολλές μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν χαμηλότερη αύξηση του σωματικού βάρους κατά την ενήλικη ζωή έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για:

Καρκίνο του παχέος εντέρου
Καρκίνο του μαστού (μετά την εμμηνόπαυση)
Καρκίνο του ενδομητρίου

Ωστόσο, τα δεδομένα από μελέτες παρατήρησης, μπορεί να είναι δύσκολο να ερμηνευτούν, γιατί οι άνθρωποι μπορεί να χάνουν βάρος ή να προσπαθούν να αποφύγουν την αύξηση του σωματικού βάρους, μπορεί να είναι διαφορετικοί σε σχέση με ανθρώπους που δεν το κάνουν, ακριβώς όπως οι παχύσαρκοι άνθρωποι που ενδέχεται να διαφέρουν από αδύνατους ανθρώπους. Δηλαδή, είναι πιθανό ότι αυτές οι άλλες διαφορές εξηγούν διαφορετικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Ένας πιο περιορισμένος αριθμός μελετών παρατήρησης έχουν εξετάσει τη σχέση μεταξύ της απώλειας βάρους και της εμφάνισης καρκίνου, και μερικές έχουν βρει ελάττωση του κινδύνου του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου μεταξύ των ανθρώπων που έχουν χάσει βάρος. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες δεν ήταν σε θέση να αξιολογήσουν κατά πόσο η απώλεια βάρους ήταν εμπρόθετη ή σχετιζόταν με υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Ισχυρότερα στοιχεία προέρχονται από μελέτες σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε βαριατρική επέμβαση για να χάσουν βάρος. Τα άτομα αυτά φαίνεται να έχουν χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας που σχετίζονται με καρκίνους από τους παχύσαρκους ανθρώπους που δεν υποβλήθηκαν σε αυτήν. Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι ενώ οι περισσότερες παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής έχουν ως αποτέλεσμα απώλειες βάρους 7-10 τοις εκατό του σωματικού βάρους, η απώλεια βάρους από βαριατρική χειρουργική επέμβαση σε συνδυασμό με αλλαγές στον τρόπο ζωής, ανέρχεται στο 30 τοις εκατό.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η σημασία της διατήρησης του βάρους



Απαραίτητο στοιχείο μιας επιτυχημένης δίαιτας σύμφωνα με τους ερευνητές.

Έναν άλλο τρόπο προσέγγισης της δίαιτας προκειμένου να είναι πιο επιτυχημένη και με πιο μακροχρόνια αποτελέσματα αναζήτησαν ερευνητές του πανεπιστημίου Στάνφορντ για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι αυτό που πρέπει πρώτα απ’ όλα να μάθουν όσοι ετοιμάζονται για μια δίαιτα είναι πώς θα διατηρήσουν το επιθυμητό βάρος και δεν θα ξαναπάρουν τα κιλά που έχασαν.

Συνήθως όσοι κάνουν δίαιτα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ανακτούν σύντομα, μέσα σ’ ένα χρόνο, το 30% με 50% των κιλών που έχασαν.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ως δείγμα 267 υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες, τις χώρισαν σε 2 ομάδες και για 28 εβδομάδες ακολούθησαν 2 διαφορετικά προγράμματα.

Η μια ομάδα πέρασε τις πρώτες 8 εβδομάδες χωρίς διατροφικούς περιορισμούς αλλά μαθαίνοντας πώς να διατηρήσει το βάρος που θα χάσει και έπειτα ακολούθησε η δίαιτα. Η δεύτερη ομάδα έκανε ακριβώς το αντίθετο, ξεκίνησε αμέσως την δίαιτα και στις τελευταίες 8 εβδομάδες διδάχθηκε τους τρόπους διατήρησης του επιθυμητού βάρους.

Όταν το πρόγραμμα των 28 εβδομάδων ολοκληρώθηκε οι γυναίκες των δύο ομάδων είχαν χάσει περίπου το ίδιο βάρος. Σχεδόν 8 κιλά ή το 9% του αρχικού τους βάρους.

Ένα χρόνο μετά οι ερευνητές επανήλθαν για να ζυγίσουν τις γυναίκες. Οι γυναίκες στην πρώτη ομάδα είχαν πάρει κατά μέσο όσο μόλις 1,5 κιλό, ενώ οι γυναίκες της δεύτερης ομάδας 3,5 κιλά.

Εκπαιδεύστε το μυαλό σας λοιπόν, συμβουλεύουν οι ερευνητές, ώστε να διοχετεύει την καλή του ενέργεια στη διατήρηση του επιθυμητού βάρους και θα ανταμειφθείτε.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ραντεβού το Δεκέμβρη για αγορές στο Βύρωνα



Έλληνες παραγωγοί θα προσφέρουν προϊόντα σε χαμηλές τιμές.

Το ραντεβού τους για την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου ανανέωσαν παραγωγοί και καταναλωτές στο δήμο Βύρωνα.

Μετά την πρώτη επιτυχημένη, τουλάχιστον έτσι τη χαρακτηρίζουν, διοργάνωση που έγινε στο πάρκο Καραολή και Δημητρίου, αποφασίστηκε οι καταναλωτές να πραγματοποιήσουν ξανά τις αγορές τους από Έλληνες παραγωγούς που συμμετέχουν στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Οι παραγωγοί διέθεσαν περισσότερους από 42 τόνους τροφίμων όπως για παράδειγμα ζυμαρικά, ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά προϊόντα, όσπρια, πατάτες, αλεύρι.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο νερό χρειάζεστε;

Πόσο νερό χρειάζεστε;

Γιατί ποικίλλουν οι ποσότητες που πρέπει να καταναλώνετε.

Η ποσότητα νερού που χρειάζεται κάποιος ποικίλλει από το αν γυμνάζεται ή αν είναι άρρωστος, από τη διατροφή που ακολουθεί κ.ά. Πάντως, αν φτάσετε στο σημείο να πιείτε νερό, μόλις διψάσετε, δεν είναι ότι καλύτερο αφού αυτό θα σημαίνει ότι θα έχετε αφυδατωθεί.

Για παράδειγμα καλό είναι να πιείτε ένα ποτήρι νερό αμέσως μόλις ξυπνήσετε. Ένα με κάθε γεύμα, ένα ανάμεσα στα γεύματα και πριν την άσκηση, κατά τη διάρκεια αυτής αλλά και μετά από αυτήν. Το σημαντικό είναι να μην διψάτε.

Μπορείτε για να βοηθηθείτε, να έχετε μαζί σας ένα πλαστικό μπουκάλι με νερό κι όταν αυτό αδειάζει, να το ξαναγεμίζετε για να πίνετε. Επίσης, υπάρχουν άνθρωποι που αντικαθιστούν τα υγρά που έπιναν με νερό ή κάποιο ανθρακούχο νερό. Έτσι, εξοικειώνονται στις συνήθειές τους.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού



Πού βοηθά και τι προλαμβάνει.

Το ρόδι θεωρείται ο καρπός της καλής τύχης, της μακροζωίας, της γονιμότητας και της ευεξίας. Όμως, δεν είναι μόνο αυτό.

Περιέχει βιταμίνες A, C, και Ε, σίδηρο, κάλιο, υδατάνθρακες κ.ά.

Επίσης, έχει μεγάλη θρεπτική αξία και ελάχιστες θερμίδες.

Οπότε, εάν αρχίσετε να το καταναλώνετε συχνά, να ξέρετε ότι προλαμβάνει διάφορες παθήσεις όπως για παράδειγμα μειώνει την πίεση, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, έχει αντικαρκινική δράση κ.ά.

Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει ως κύριο συστατικό σε πολλά καλλυντικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Η τερηδόνα συνδέεται με το ύψος των παιδιών



Εντυπωσιακά στοιχεία για τη στοματική υγεία από πρόσφατη έρευνα.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακά στοιχεία για τη στοματική μας υγεία, προκύπτουν από μελέτη η οποία ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Το πιο σημαντικό, ίσως, αναφέρεται στη σχέση «στοματικής υγείας και ομαλής ανάπτυξης των παιδιών». Τα αποτελέσματα, λοιπόν, ευρείας μελέτης, δείχνουν ότι τα παιδιά με τερηδόνα είχαν σημαντικά χαμηλότερο σωματικό βάρος και ύψος από άλλα που δεν είχαν τερηδόνα!

Στη μελέτη εξετάσθηκαν 163 παιδιά ηλικίας από 2,5 έως 7 ετών. Η οδοντιατρική αποκατάσταση οδήγησε σε αύξηση του σωματικού βάρους και ύψους.

Σοβαρός κίνδυνος προκύπτει, επίσης, όπως αναφέρθηκε, από την κατάχρηση των υγρών συμπληρωμάτων διατροφής. Η κατανάλωση αναψυκτικών , χυμών και άλλων υγρών αυξήθηκε σημαντικά στη χώρα μας αγγίζοντας τα 780.000.000 λίτρα τον χρόνο και αντικαθιστώντας το νερό και το γάλα.

Η κατάχρηση αυτή γίνεται ιδιαίτερα από τους αθλητές οι οποίοι καταφεύγουν σε σκευάσματα του εμπορίου που υπόσχονται αναπλήρωση χαμένων υγρών και ηλεκτρολυτών ή την ενίσχυση του οργανισμού με ενέργεια, βιταμίνες και αμινοξέα με αποτέλεσμα τον κίνδυνο τερηδόνας ή διάβρωσης των δοντιών, παρά το γεγονός ότι σε έρευνα που έγινε αποδείχθηκε ότι το 60% βούρτσιζε τα δόντια του τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Από τους αθλούμενους το 45% καταναλώνουν λιγότερο από ένα λίτρο νερό την ημέρα ενώ τα πρωτεία στην κατανάλωση των αναψυκτικών έχουν οι ποδοσφαιριστές .

Αλματώδη ανάπτυξη και ενδιαφέρον σημειώνει, τέλος, και ο κλάδος της Γηροδοντιατρικής που ασχολείται με τα προβλήματα της στοματικής κοιλότητας στους ηλικιωμένους ασθενείς. Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν σήμερα 600.000.000 άτομα άνω των 60 ετών με προβλήματα οδοντοστοιχίας. Πρόσφατη μελέτη στις Η.Π.Α., επίσης, έδειξε ότι τα άτομα με ολικές οδοντοστοιχίες, από 30.000.000 που είναι σήμερα, πρόκειται να αυξηθούν σε 40.000.000 έως το 2.010.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί οι κοκκινομάλληδες έχουν πιο ευαίσθητο δέρμα



Ανοίγει ο δρόμος για καλύτερη προστασία απέναντι στις ακτίνες του ήλιου.

Είναι γνωστό ότι οι κοκκινομάλληδες και οι ανοιχτόχρωμοι γενικά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος, επειδή έχουν λιγότερη «φυσική προστασία» στις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

Ομάδα επιστημόνων από τη Μασαχουσέτη ανακάλυψε ακόμη έναν παράγοντα για τον οποίο είναι πιο ευαίσθητοι στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Οι κοκκινομάλληδες έχουν μια χρωστική ουσία στο δέρμα τους που συμβάλλει στην ανάπτυξη μελανώματος.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτή η γνώση μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία πιο αποτελεσματικών αντιηλιακών γαλακτωμάτων, καθώς το «μπλοκάρισμα» της υπεριώδους ακτινοβολίας μπορεί να μην είναι αρκετό γι’ αυτούς.

Ο επικεφαλής της μελέτης Dr David Fisher ανέφερε: «Γνωρίζουμε από καιρό ότι όσοι έχουν κόκκινα μαλλιά και ανοιχτό τύπο δέρματος ανήκουν στην κατηγορία ανθρώπων που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο για οποιοδήποτε τύπο καρκίνου του δέρματος. Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δεν αυξάνουν τον κίνδυνο που ήδη υπάρχει, αλλά προσδιορίζουν ένα νέο μηχανισμό για να δοθεί μια εξήγηση για το γιατί συμβαίνει».

«Ως εκ τούτου έχουμε τη δυνατότητα να βρούμε τρόπους για να δημιουργήσουμε αντιηλιακές κρέμες και άλλα μέτρα που θα στοχεύουν ακριβώς σε αυτή τη διαφοροποίηση του χρωματισμού του δέρματος και θα προστατεύουν καλύτερα από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Αυτή είναι άλλωστε η πρώτη γραμμή άμυνας που διαθέτουμε κατά του μελανώματος και άλλων μορφών καρκίνου του δέρματος» πρόσθεσε.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μια νέα βροχή αστέρων


Μια ακόμα βροχή μετεώρων, των Λεοντιδών, κορυφώνεται το Σαββατοκύριακο.

Μια νέα βροχή διαττόντων αστέρων, των Λεοντιδών, θα κορυφωθεί στον νυχτερινό ουρανό και της Ελλάδας τις επόμενες μέρες και μάλιστα σε δύο κύματα, κάτι ασυνήθιστο. Οι αστρονόμοι περιμένουν ένα μέγιστο από «πεφταστέρια» τα χαράματα του Σαββάτου 17 Νοεμβρίου, ενώ μια δεύτερη αποκορύφωση είναι πιθανό να υπάρξει τα χαράματα της Τρίτης 20 Νοεμβρίου.

Οι Λεοντίδες παρουσίασαν μια εντυπωσιακή έξαρση κατά τα έτη 1998-2002 και έκτοτε εμφανίζουν μια πολύ πιο ήπια και μεταβλητή δραστηριότητα. Φέτος αναμένεται μια μέτρια πτώση μετεώρων με ταχύτητα περίπου 72 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και με ρυθμό περίπου 10- 15 την ώρα, τα οποία θα μπορούν να δουν οι παρατηρητές, αν ο ουρανός στη χώρα μας δεν είναι συννεφιασμένος.

Η εν λόγω βροχή διαττόντων φαίνεται να προέρχεται από τον αστερισμό του Λέοντα, από όπου πήρε και το όνομά της, αν και στην πραγματικότητα πρόκειται για τα σωματίδια της σκόνης που έχει αφήσει πίσω της η ουρά του κομήτη Τέμπλ-Τατλ και η οποία περιοδικά διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης, η οποία κινείται με ταχύτητα 110.000 χιλιομέτρων την ώρα γύρω από τον Ήλιο.

Η μεγαλύτερη καταιγίδα διαττόντων που παρατηρήθηκε ποτέ, ήταν το 1833, όταν τα μετέωρα έμοιαζαν με πυροτεχνήματα από μία ροή δεκάδων μετεώρων κάθε δευτερόλεπτο που διήρκεσε επί ώρες. Ένας ιστορικός μάλιστα το 1878 την θεώρησε ως ένα από τα 100 πιο σημαντικά γεγονότα των ΗΠΑ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έτσι θα γίνει το κούρεμα στο εφάπαξ


Νέες δυσάρεστες εκπλήξεις φαίνεται ότι κρύβει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να επιβληθεί φόρος τόσο στο εφάπαξ όσο και στο ποσό που θα παίρνει ο υπάλληλος ως αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης.

Το ποσό του εφάπαξ που θα βάλουν στις τσέπες τους όσοι συνταξιοδοτούνται , καθώς στις ήδη ψηφισμένες περικοπές που επιβάλλει το μεσοπρόθεσμο έρχεται να προστεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η φορολόγηση του ποσού.

Η νέα κλίμακα του εφάπαξ του συζητείται επιβάλλει φόρο 10% για εφάπαξ έως 12.000 ευρώ, 30% για ποσό από 12.000 έως 60.000 ευρώ και 45% για εφάπαξ άνω των 60.000 ευρώ. 
Δείτε το βίντεο από τη ΝΕΤ






Διαβάστε περισσότερα...

Όλες οι αλλαγές του φορολογικού


Διαβάστε όλες τις αλλαγές και τις ανατροπές που φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του 2013 και δημοσιεύεται σήμερα στο Real.gr, με την συνδρομή του φοροτεχνικού Νίκου Μανωλίτση.

Δείτε αναλυτικά τις νέες ρυθμίσεις για εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων και ελευθέρων επαγγελματιών, ακίνητα, καταθέσεις κλπ.

Διαβάστε παρακάτω τις νέες ρυθμίσεις

Α) Μισθωτοί και Συνταξιούχοι

1. Έχουμε μικροελαφρύνσεις από 20 έως 400 € για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισόδημα ως 25.000 €.

2. Έχουμε επιβάρυνση για τους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 25.000 €.

3. Καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 € για μισθωτούς με ετήσιο εισόδημα πάνω από 43.000 €.

Παράλληλα, ενώ αυτός ο μισθωτός είχε κρατήσεις για ασφαλιστικές εισφορές μέχρι το ποσό των 2.500 € (μικτές αποδοχές), τώρα καταργείται αυτό το όριο. Άρα, εάν οι μικτές αποδοχές είναι 5.500 €, για τα πρόσθετα 3.000 € που πριν δεν γινόταν ασφαλιστικές κρατήσεις, με το νέο νομοσχέδιο θα του παρακρατείται επιπλέον 16,5% επί των αποδοχών για ασφαλιστικές εισφορές.

Επειδή, όμως, θα επιβαρυνθεί και ο εργοδότης για το πρόσθετο ποσό που θα υπόκεινται σε κρατήσεις (28,56%) και επειδή υπολογίζει κόστος ανά εργαζόμενο, θα μετακυλήσει το κόστος αυτό στον εργαζόμενο. Υπολογίζουμε έτσι ότι ο μισθωτός αυτός θα χάσει ως και 4 μισθούς.

4. Καταργείται κάθε πρόσθετο αφορολόγητο για τα προστατευόμενα παιδιά.

5. Καταργούνται οι φοροαπαλλαγές που αφορούν δαπάνες για: τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων και ασφάλιστρα ζωής.

6. Παραμένει η φοροαπαλλαγή του 10% των δαπανών για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη καθώς και για τη διατροφή σε πρώην σύζυγο.

7. Πρέπει να συλλέγουμε αποδείξεις, ίσες με το 25% του εισοδήματος και μέχρι ποσού 10.500 €, διαφορετικά υπάρχει φορολογική επιβάρυνση 10% επί του υπολειπόμενου ποσού.

Β) Ελεύθεροι επαγγελματίες και Έμποροι με εταιρία οποιασδήποτε μορφής (ατομική, Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε., Α.Ε.)

1. Για ατομικές επιχειρήσεις, Ο.Ε. και Ε.Ε. ο συντελεστής είναι 26% για εισοδήματα ως 50.000 € και 33% για εισοδήματα πάνω από 50.000 €.

12. Για Ε.Π.Ε. και Α.Ε., ο συντελεστής είναι 26% (από 20% που ήταν) στα αδιανέμητα κέρδη και 10% στα διανεμόμενα (ήταν 25%). Έτσι, αν είχαμε διανομή όλου του ποσού, η φορολογική επιβάρυνση πριν ήταν 40% και τώρα θα είναι 33,4%.

Γ) Αμοιβές μελών Δ.Σ. Α.Ε. και διαχειριστών Ε.Π.Ε.

Ο συντελεστής φορολόγησης των αμοιβών μελών Διοικητικού Συμβουλίου Α.Ε. και διαχειριστών Ε.Π.Ε. μειώνεται στο 26% από 35% που είναι τώρα.

Δ) Αγρότες

Η φορολόγηση των αγροτών θα γίνεται με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ.

Ε) Αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια με συντελεστή 10% - 45%

1. Συντελεστής 10% για εισοδήματα ως 12.000 €.

2. Συντελεστής 30% για τα επόμενα 48.000 €.

3. Συντελεστής 45% για εισοδήματα άνω των 60.000 € .

ΣΤ) Τεκμήρια διαβίωσης

Μειώνονται μεσοσταθμικά ως και 37,50%. Παρακάτω γίνεται πλήρης ανάλυση.

Ζ) Φόρος υπεραξίας 20% για μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και ακίνητα

1. Ο φόρος στους τόκους καταθέσεων αυξάνεται από 10% σε 15%.

2. Φόρος 20% στα κέρδη από αμοιβαία κεφάλαια και λοιπούς τίτλους.

3. Φόρος 20% στην υπεραξία από μεταβίβαση ακινήτων.

Η) Υποβολή φορολογικής δήλωσης από 18 ετών

Υποβάλλουν όλοι άνω των 18 ετών φορολογική δήλωση ηλεκτρονικά και μέχρι 30/6,

ανεξάρτητα αν έχουν εισοδήματα ή όχι.

Θ) Τρόπος καταβολής φόρου

Ο φόρος θα καταβάλλεται σε 3 ισόποσες διμηνιαίες δόσεις.


Διαβάστε εδώ περισσότερα και αναλυτικότερα την ανάλυση του προτεινόμενου φορολογικού νομοσχεδίου για το 2013 από τον φοροτεχνικό κ. Νικόλαο Μανωλίτση.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πως θα φορολογηθούν τα ακίνητα


Σε «πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος υπολογισμού των ακινήτων σε όλη τη χώρα και αλλαγές στην φορολογία ακινήτων φαίνεται ότι καταλήγει η κυβέρνηση.

Οι τελικές αποφάσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, που θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» της ΔΕΗ και τον Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, θα ληφθούν από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους με στόχο να εισρεύσουν έσοδα 3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο στα κρατικά ταμεία.

Στην χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τους εκπροσώπους από τα τρία κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση εξετάστηκαν όλα τα σενάρια για την επιβολή του νέου ενιαίου φόρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι τέθηκαν τρία σενάρια για το αφορολόγητο όριο και η κλίμακα για τον ενιαίο φόρο.

Πιο συγκεκριμένα προβλέπουν την θέσπιση αφορολόγητου ορίου αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας είτε στα 50.000 ευρώ είτε στα 100.000 ευρώ. Το τρίτο σενάριο φορολογεί από το πρώτο ευρώ την ακίνητη περιουσία των φυσικών προσώπων χωρίς αφορολόγητα όρια.

Ο νέος φόρος αναμένεται να υπολογίζεται με νέα κλίμακα που θα έχει 7 έως 9 φορολογικά κλιμάκια με συντελεστές που θα κυμαίνονται από το 0,1% έως και το 1,5% ή 2%. Ο ανώτατος συντελεστής θα επιβάλλεται για αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας που ξεπερνά πιθανότατα τα 3 εκατ. ευρώ.

Για τα νομικά πρόσωπα έχουν καταγραφεί εναλλακτικοί τρόποι φορολογικής μεταχείρισης, εμπορικών, βιομηχανικών, ξενοδοχειακών, αγροτικών ακινήτων και ακινήτων της Εκκλησίας.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι καταβάλλεται προσπάθεια ο νέος φόρος ακινήτων να είναι πιο δίκαιος και χαμηλότερος για τα φυσικά πρόσωπα, ενώ για τα νομικά πρόσωπα αναδεικνύονται η δικαιοσύνη αλλά και η αναπτυξιακή διάσταση για τον προσδιορισμό του.

Άλλωστε και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης με έγγραφο του στη Βουλή σημείωσε ότι η αναμόρφωση της φορολογικής νομοθεσίας των ακινήτων θα προχωρήσει με γνώμονα την προσφορότητα, την αναλογικότητα και με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξένες γλώσσες και παιδική ηλικία


Το θέμα έχει πυροδοτήσει πολλές επιστημονικές συζητήσεις σχετικά με το πότε πρέπει να ξεκινά το παιδί μια δεύτερη γλώσσα. Υπάρχουν πολλά σάιτ που δίνουν αντιφατικές απαντήσεις πάνω σε αυτό. Η δική μου άποψη είναι πως όσο νωρίτερα ένα παιδί «εκτίθεται» σε μια δεύτερη γλώσσα τόσο το καλύτερο. Αν στο σπίτι σας είστε δίγλωσσοι, μπορείτε να ξεκινήσετε να του μιλάτε και τις δύο γλώσσες ήδη από τη γέννησή του. Αυτή είναι η ιδανική κατάσταση για κάποιον που θέλει να μιλά το παιδί του δύο γλώσσες τέλεια, σαν μητρικές. Έχετε πάντα στο μυαλό σας και τη διάθεση του παιδιού. Θέλει να μάθει μια δεύτερη γλώσσα; Το κίνητρο και η επιθυμία για μάθηση είναι πραγματικά σημαντικοί παράγοντες. Αν πράγματι το παιδί θέλει να μάθει, μην διστάσετε να ξεκινήσει ανεξαρτήτως της ηλικίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δίνει διευκρινίσεις το ΙΚΑ


Δεν απαιτείται καμία εκ των προτέρων ενέργεια των ασφαλισμένων (π.χ. κατάθεση αίτησης) όσον αφορά στο θέμα της κατοχύρωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, διευκρινίζει το ΙΚΑ.

Όπως επισημαίνει το ΙΚΑ, το στοιχείο της κατοχύρωσης ελέγχεται από τις υπηρεσίες συντάξεων κατά το χρόνο που εξετάζεται το αίτημα συνταξιοδότησης.

Σε ανακοίνωσή της, η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ενημερώνει ότι για τις νέες διατάξεις περί συνταξιοδότησης που προβλέπει ο ν. 4093/2012 θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης των ερμηνευτικών εγκυκλίων.

Επίσης, σημειώνει, δεν απαιτείται να γίνει εντός του 2012 η κατάθεση αίτησης για αναγνώριση πλασματικών χρόνων προκειμένου να κατοχυρωθούν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του έτους αυτού ή προγενέστερου έτους.

Για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, η προβλεπόμενη σχετική αίτηση μπορεί να κατατεθεί οποτεδήποτε πριν την αίτηση για συνταξιοδότηση ή και ταυτόχρονα με αυτήν, αναφέρει το ΙΚΑ.


Διαβάστε περισσότερα...

Προσελήφθησαν 404 εκπαιδευτικοί


Την πρόσληψη 404 αναπληρωτών του κλάδου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης70 (ΠΕ70) - Δασκάλων, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας ότι προσλαμβάνονται για το διδακτικό έτος 2012-2013.

Οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί θα απασχοληθούν στις τάξεις υποδοχής των Ζωνών Εκπαιδευτικής προτεραιότητας (ΖΕΠ) για το διδακτικό έτος 2012-2013, σε ένα ή περισσότερα από τα Δημοτικά Σχολεία, που εντάσσονται στο πλαίσιο υλοποίησης των Πράξεων «Νέο Σχολείο (Σχολείο 21ου αιώνα) - Η μετάβαση: Πολιτισμός και Ένταξη ΕΚΟ στα Δημοτικά Σχολεία».

Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για ανάληψη υπηρεσίας από τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου έως και την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012.


Διαβάστε περισσότερα...

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το επίδομα θέρμανσης



Ερωτήσεις και απαντήσεις για τους δικαιούχους.

Οδηγό για τους πολίτες σχετικά με την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, τα ποσά και τους όρους καταβολής του επιδόματος.

Αυτές είναι οι ακόλουθες:

1. Με τι κωδικούς εισερχόμαστε στην εφαρμογή Δικαιούχων η οποία ανοίγει επιλέγοντας τον σύνδεσμο Αίτηση ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης;

- Οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Γ.Γ.Π.Σ. συνδέονται, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet, ανεξάρτητα αν έχουν λάβει κλειδάριθμο ή όχι.

- Οι χρήστες που δε διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet, θα ταυτοποιούνται εναλλακτικά δίνοντας ΑΦΜ και αριθμό ειδοποίησης κάποιας εκ των τελευταίων 5 εκκαθαρίσεων Δήλωσης Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων.

Εάν δε θυμάστε τους κωδικούς πρόσβασης σας και τυχαίνει το όνομα χρήστη σας να ταυτίζεται με τον ΑΦΜ σας, τότε δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον εναλλακτικό τρόπο σύνδεσης. Για αυτό θα πρέπει να ανακτήσετε τον κωδικό πρόσβασης σας μέσω των σχετικών διαδικασιών.

Επιπλέον, η αίτηση θα μπορεί να υποβληθεί μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με το κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών (HELP DESK /CALL CENTER) της Γ.Γ.Π.Σ. Στην περίπτωση αυτή η είσοδος του χρήστη θα γίνεται επίσης καταχωρώντας τον ΑΦΜ και τον αριθμό ειδοποίησης κάποιας εκ των τελευταίων 5 εκκαθαρίσεων Φόρου Εισοδήματος, ενώ θα καταγράφεται και το όνομα του χειριστή που συμπληρώνει το αίτημα. Η δυνατότητα αυτή δε θα προσφέρεται για διαχειριστές - εκπροσώπους.

2. Είμαι πιστοποιημένος χρήστης των υπηρεσιών TAXISnet αλλά έχω ξεχάσει τους κωδικούς πρόσβασης. Θα πρέπει να κάνω επανεγγραφή ή μπορώ να κάνω την αίτηση χρησιμοποιώντας τον ΑΦΜ μου και τον αριθμό ειδοποίησης;

Μπορείτε να συνδεθείτε χρησιμοποιώντας τον ΑΦΜ και τον αριθμό ειδοποίησης κάποιας εκ των τελευταίων 5 εκκαθαρίσεων Φόρου Εισοδήματος. Ωστόσο συνιστάται να ζητήστε και ανακτήστε ξανά τους κωδικούς σας στο TAXISNET. Εάν χρειαστείτε βοήθεια σε αυτό, καλέστε την γραμμή υποστήριξης του κέντρου εξυπηρέτησης (HELP DESK / CALL CENTER) της Γ.Γ.Π.Σ.

3. Ποιες διαδικτυακές εφαρμογές θα χρησιμοποιήσω για την εξυπηρέτηση του Επιδόματος Πετρελαίου (Ε.Κ.Π.Θ);

Εφαρμογή Υποβολής/Τροποποίησης Αίτησης Ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης συγκεκριμένου έτους

- Εφαρμογή Διαχειριστών - Εκπροσώπων για συμπλήρωση στοιχείων ενοίκων και χιλιοστών θέρμανσης.

4. Ποια δυνατότητα δίνει στο χρήστη, η εφαρμογή Διαχείρισης Ενοίκων/Χιλιοστών Θέρμανσης μιας Πολυκατοικίας;

Η Εφαρμογή Διαχείρισης Ενοίκων/Χιλιοστών Θέρμανσης Πολυκατοικίας απευθύνεται στους διαχειριστές των πολυκατοικιών ή σε εκπροσώπους κτισμάτων όπου υπάρχουν περισσότερες από μία κατοικίες (ολιγοκατοικίες) και για τις οποίες υπάρχει κοινή προμήθεια και κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης. Με την εφαρμογή αυτή, ο διαχειριστής-εκπρόσωπος εισάγει τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας/ολιγοκατοικίας, καθώς και τη συμμετοχή κάθε ενός από αυτά στις δαπάνες θέρμανσης σε χιλιοστά. Επίσης ο Διαχειριστής μπορεί να ενημερώνει τα στοιχεία σε περίπτωση αλλαγής ενοίκων (μετακομίσεις κλπ).

5. Με ποιο τρόπο θα διεκπεραιώνεται η διαδικασία για το Επίδομα Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης (Ε.Κ.Π.Θ.);

Η διαδικασία θα διεκπεραιώνεται πλήρως μέσω διαδικτύου και θα καλύπτει όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών TAXISNET της Γ.Γ.Π.Σ.. Στη διαδικασία εμπλέκονται οι πολίτες που είναι δικαιούχοι του επιδόματος, καθώς και οι διαχειριστές - εκπρόσωποι πολυκατοικιών και ολιγοκατοικιών με κοινή κατανάλωση πετρελαίου.

6. Είμαι Διαχειριστής. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι από κάθε πολυκατοικία για το Επίδομα Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης (Ε.Κ.Π.Θ.);

Προσοχή! Αναμένεται η έκδοση σχετικής απόφασης (ΠΟΛ) που θα αναρτηθεί στον διαδικτυακό κόμβο της Γ.Γ.Π.Σ. και θα προβλέπει τους δικαιούχους.

Ωστόσο διευκρινίζεται πως ο Διαχειριστής δε χρειάζεται να γνωρίζει ποιοι είναι οι δικαιούχοι του Επιδόματος. Οφείλει να εισάγει και να επικαιροποιεί, όποτε χρειάζεται, την εικόνα των ενοίκων.

7. Είμαι διαχειριστής και αφού εισάγω τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ρεύματος εμφανίζεται μήνυμα ότι δεν υπάρχει. Τι να κάνω;

Αρχικά θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι εισάγετε ορθά τον αριθμό, ο οποίος αποτελείται από 9 ψηφία. Αν είστε βέβαιοι ότι εισάγετε σωστά τον αριθμό επικοινωνήστε με το call center.

8. Είμαι διαχειριστής. Τι πρέπει να ζητήσω από τους κατοίκους της πολυκατοικίας μου για να συμπληρώσω την απαιτούμενη ηλεκτρονική φόρμα;

Για κάθε διαμέρισμα, θα χρειαστείτε τα παρακάτω στοιχεία:

- Αριθμό Διαμερίσματος (προαιρετικά)

- Ονοματεπώνυμο

- Όροφο

- Χιλιοστά Συμμετοχής στις Δαπάνες Θέρμανσης

9. Είμαι διαχειριστής και κάποια διαμερίσματα είναι μονίμως κλειστά. Πρέπει να δηλωθούν τα χιλιοστά τους στη Φόρμα Κατανομής Ενοίκων Πολυκατοικίας ή όχι;

Ναι, είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν τα χιλιοστά συμμετοχής σε δαπάνες θέρμανσης για όλα τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας για να δημιουργηθεί η συνολική εικόνα της (ανοικτά - κλειστά - ανήκοντα και σε φυσικά πρόσωπα και σε νομικά πρόσωπα).

10. Είμαι διαχειριστής, αλλά δεν έχουμε κοινόχρηστο μετρητή ΔΕΗ (ρολόι ΔΕΗ) στην πολυκατοικία. Ποιο ρολόι ΔΕΗ πρέπει να δηλώσω σαν κοινόχρηστο;

Δηλώστε το δικό σας (ως διαχειριστή/εκπροσώπου) ρολόι ΔΕΗ, ή εναλλακτικά συμφωνήστε σε ένα ρολόι (αρ. παροχής ΔΕΗ) που θα έχετε συμφωνήσει με όλους τους ενοίκους της πολυκατοικίας σας.

11. Είμαι ο νέος διαχειριστής και η δήλωση των χιλιοστών θέρμανσης (από τον προηγούμενο διαχειριστή) είναι σε εκκρεμότητα (έχει κενά που χρειάζονται συμπλήρωση). Τι ενέργειες πρέπει να κάνω για την εκκρεμότητα μας αυτή;

Πρέπει άμεσα ο προηγούμενος διαχειριστής να κάνει τροποποίηση των Στοιχείων Διαχειριστή, ορίζοντας ΕΣΑΣ ως ΕΠΟΜΕΝΟ (ΑΦΜ και Ονοματεπώνυμο Διαχειριστή). Η λειτουργία αυτή θα είναι διαθέσιμη στην αμέσως επόμενη έκδοση της εφαρμογής Διαχειριστή.

12. Είμαι ο νέος διαχειριστής και η πληρωμή των επιδομάτων των ενοίκων μας είναι σε εκκρεμότητα, ενώ η δήλωση των χιλιοστών θέρμανσης είναι σωστή και πλήρης (από τον προηγούμενο διαχειριστή). Τι ενέργειες πρέπει να κάνω για την εκκρεμότητα μας αυτή;

Τίποτα, από τη στιγμή που το πετρέλαιο το έχετε προμηθευτεί με τον προηγούμενο διαχειριστή.

13. Έλαβα ένα e-mail «Ο Διαχειριστής άλλαξε τα χιλιοστά θέρμανσης του διαμερίσματός σας», αλλά εγώ τα είχα εισάγει τα σωστά; Τι πρέπει να κάνω για να το διορθώσω;

Θα πρέπει να συνεννοηθείτε με τον διαχειριστή, να συμφωνήσετε ποιος έχει δίκιο και αν χρειάζεται να γίνει η κατάλληλη διόρθωση από τον διαχειριστή.

14. Έχουμε ήδη αποκτήσει «κεντρικό» ΑΦΜ πολυκατοικίας από τη ΔΟΥ. Που τον δηλώνουμε;

Σε αυτή τη διαχειριστική περίοδο ο ΑΦΜ Πολυκατοικίας δεν συμμετέχει στη τρέχουσα έκδοση της εφαρμογής Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης, θα πρέπει να ενημερωθεί ο προμηθευτής πετρελαίου θέρμανσης ώστε το τιμολόγιο να εκδοθεί στον ΑΦΜ του Διαχειριστή/Εκπροσώπου.

15. O προμηθευτής πετρελαίου δεν μου έδωσε στοιχεία για να υποβάλλω αίτηση χορήγησης επιδόματος. Τι κάνω;

Ο προμηθευτής πετρελαίου δε δίνει κάτι που χρειάζεται για την υποβολή αίτησης. Κάθε αγορά πετρελαίου υποβάλλεται από τον προμηθευτή στη ΓΓΠΣ μαζί με τον ΑΦΜ σας (ή του διαχειριστή-εκπροσώπου αν πρόκειται για πολυκατοικία) και τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ (ή τον κοινόχρηστο αν πρόκειται για πολυκατοικία). Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι η ορθή αναγραφή των στοιχείων αυτών στα παραστατικά του προμηθευτή για να εξασφαλιστεί η ορθή υποβολή τους στη ΓΓΠΣ.

16. Έχουμε ήδη εφοδιαστεί με πετρέλαιο από τον περασμένο Απρίλιο (τιμολόγιο 03/04/2012 ) και έχουμε υποψήφιους δικαιούχους στην πολυκατοικία μας. Τι κάνουμε;

Τα επιδόματα δικαιούχων ισχύουν μόνο για προμήθειες της τρέχουσας διαχειριστικής περιόδου (15/10/2012-30/04/2013). Επίδομα θα δοθεί μόνο για τις προμήθειες αυτής της περιόδου.

17. Έχουμε ήδη εφοδιαστεί με πετρέλαιο από τον περασμένο Μάρτιο (π.χ. τιμολόγιο 03/03/2012), το οποίο όμως έχει καταναλωθεί κατά το 1/2 της ποσότητάς του (έχουν ήδη καταναλωθεί 1000 από τα 2000 lt), ενώ έχουμε υποψηφίους δικαιούχους στην πολυκατοικία μας. Τι κάνουμε;

Τα επιδόματα δικαιούχων ισχύουν μόνο για προμήθειες της τρέχουσας διαχειριστικής περιόδου (15/10/2012-30/04/2013). Επίδομα θα δοθεί μόνο για τις προμήθειες αυτής της περιόδου.

18. Είμαστε μια διπλοκατοικία, όπου κάθε κατοικία έχει δικό της καυστήρα; Πρέπει να τη δηλώσουμε σαν πολυκατοικία ή ο κάθε ένοικος να κάνει αίτηση ως κάτοικος μονοκατοικίας;

Εάν προμηθεύεστε χωριστά πετρέλαιο θέρμανσης, τότε κάνετε χωριστή αίτηση ως κάτοικοι μονοκατοικίας, χωρίς να δημιουργήσετε κάποια πολυκατοικία. Αν προμηθεύεστε κοινό πετρέλαιο (κοινή δεξαμενή), τότε θα πρέπει ένας από εσάς να δημιουργήσει μια πολυκατοικία ως εκπρόσωπος και να εισάγει τα δύο διαμερίσματά σας.

19. Είμαστε ένα κτήριο με 4 κατοικίες, όπου οι κατοικίες ανά δύο έχουν κοινό καυστήρα; Πώς πρέπει να δηλώσουμε το κτήριο;

Για κάθε ζευγάρι κατοικιών με κοινό καυστήρα θα οριστεί ένα εκπρόσωπος, ο οποίος θα δημιουργήσει μια πολυκατοικία με τα δύο διαμερίσματα που έχουν τον κοινό καυστήρα. Οπότε τελικά θα δημιουργηθούν δύο ολιγοκατοικίες, με ξεχωριστό εκπρόσωπο.

20. Είμαστε μια διπλοκατοικία με κοινό καυστήρα. Το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης το μοιραζόμαστε ανάλογα με την κατανάλωση του καθενός, ενώ δεν υπάρχουν χιλιοστά θέρμανσης. Πώς θα συμπληρώσω τα χιλιοστά θέρμανσης στον πίνακα;

Θα πρέπει να συμφωνήσετε σε μια κατανομή που θα ισχύει για όλο το χρόνο. Ενδεικτικά μπορείτε να μοιράσετε ισότιμα τα χιλιοστά (500 και 500) ή με βάση τις πληρωμές των προηγούμενων ετών να προσδιορίσετε μια αναλογία (π.χ. 60% με 40%) οπότε ανάλογα να προσδιορίσετε τα χιλιοστά (π.χ. 600 - 400).

21. Είμαστε μια πολυκατοικία με κοινό καυστήρα που όμως δεν υπάρχουν χιλιοστά θέρμανσης, καθώς μοιραζόμαστε το κόστος με άλλους τρόπους. Πώς θα συμπληρώσω τα χιλιοστά θέρμανσης στον πίνακα;

Θα πρέπει να συμφωνήσετε σε μια κατανομή που θα ισχύει για όλο το χρόνο. Ενδεικτικά μπορείτε να μοιράσετε ισότιμα τα χιλιοστά, ή με βάση τις πληρωμές των προηγούμενων ετών να προσδιορίσετε μια αναλογία, οπότε ανάλογα να προσδιορίσετε τα χιλιοστά.

22. Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για την υποβολή της αίτησης ;

- Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος

- Το Ονοματεπώνυμο

- Ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) που επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου του λογαριασμού

- Ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κύριας κατοικίας

- Αν η κατοικία είναι ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη πρέπει να γνωρίζετε τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη

- Ο όροφος

- Τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων

- Η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία

- Η υποχρέωση ή όχι υποβολής Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (άρθρο 61 ΚΦΕ) του αιτούντος

- Τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός σταθερού και κινητού τηλεφώνου.

23. Η ερώτησή μου δεν υπάρχει στις Συχνές-Ερωτήσεις. Τι να κάνω;

Αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσα από την επιλογή ο λογαριασμός μου/My TAXISnet.

Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσω της φόρμας υποβολής αιτήματος https://www1.gsis.gr/inquiry/newInquiry.htm



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μειώνεται ο χρόνος απονομής των συντάξεων


Νομοθετικές παρεμβάσεις εξήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας.
Συντάξιμες αποδοχές έξι μηνών (αντί τριών που ισχύει σήμερα) θα λαμβάνουν από το 2013 όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης, ώστε να καλύπτουν τα βασικά έξοδα διαβίωσης, σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Στρατούλη -σχετικά με την καθυστέρηση απονομής συντάξεων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα- επισήμανε ότι το υπουργείο Εργασίας ανέλαβε πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση σύντμησης του χρόνου απονομής των συντάξεων, ενώ και στο επόμενο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα περιλαμβάνονται ανάλογες ρυθμίσεις.

Ο κ. Στρατούλης ανέφερε ότι στις παραμέτρους που οδηγούσαν στο παρελθόν στην καθυστέρηση απονομής των συντάξεων, προστέθηκαν οι μνημονιακές πολιτικές, με αποτέλεσμα πλέον ο χρόνος για την απονομή κύριας σύνταξης να φθάνει -κατά μέσο όρο- τους 10 μήνες, τους 15 μήνες για την επικουρική, ενώ για τη διαδοχική χρειάζονται από δυόμισι έως τέσσερα χρόνια.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε μεταξύ άλλων να υπάρξουν έκτακτες χρηματοδοτικές ενισχύσεις από το κράτος και πρόσληψη προσωπικού ειδικά στα τμήματα των συντάξεων και ανακεφαλαίωσης των εσόδων, όπως και παρεμβάσεις στα ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας).

Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπερθεμάτισε ως προς τις αναφορές του ερωτώντος βουλευτή σχετικά με τους χρόνους καθυστερήσεων- επισήμανε μάλιστα ότι μόνο στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ο αριθμός των αιτήσεων που εκκρεμούσαν για συνταξιοδότηση, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2012, ήταν περίπου 157.000 (35.300 για κύρια σύνταξη και 71.700 για επικουρική). Επίσης έκανε γνωστό ότι από αυτούς που αιτήθηκαν κύριας σύνταξης μέχρι στιγμής έχει καταβληθεί η προσωρινή σε 37.124 δικαιούχους.


Διαβάστε περισσότερα...

Αλλάζει ο τρόπος καταβολής των συντάξεων



Την τελευταία εργάσιμη κάθε μήνα.

Ενιαία ημέρα πληρωμής όλων των συντάξεων καθιερώνει από τον Ιανουάριο του 2013 το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας όλα τα ασφαλιστικά ταμεία από την Ιανουάριο της νέας χρονιάς θα προκαταβάλλουν τις συντάξεις (κύριες, επικουρικές) και τα μερίσματα στους συνταξιούχους στην τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα.

Έτσι π.χ. το ΙΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιανουαρίου, δηλαδή την Πέμπτη 31, αντί της Τρίτης 22 του μηνός.

Το ίδιο θα ισχύσει για όλα τα ταμεία.

Η αλλαγή γίνεται για τον εντοπισμό των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, στις οποίες θα επιβάλλονται από 1/1/2013 οι νέες εισφορές 5%-20% και για τον έλεγχο των δικαιούχων.

Υπενθυμίζεται ότι με το νέο μνημόνιο προβλέπονται από 1-1-2013 οι παρακάτω περικοπές στις συντάξεις (κύρια και επικουρική μαζί):

- Για ποσά σύνταξης/συντάξεων από 1.000,01 έως 1.500,00 ευρώ η μείωση ανέρχεται σε 5%.

- Για ποσά σύνταξης/συντάξεων από 1.500,01 έως 2.000,00 ευρώ η μείωση ανέρχεται σε 10%.

- Για ποσά σύνταξης/συντάξεων από 2.000,01 έως 3.000,00 ευρώ η μείωση ανέρχεται σε 15%.

- Για ποσά σύνταξης/συντάξεων από 3.000,01 και άνω η μείωση ανέρχεται σε 20%.


Διαβάστε περισσότερα...

Όλες οι αλλαγές στη φορολόγηση των ενοικίων



Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν.

Μέσα στον ορυμαγδό των μέτρων και των φορολογικών βαρών, που έχουν επιβληθεί -και συνεχίζουν να επιβάλλονται με αμείωτο ρυθμό- τα τελευταία δυόμισι χρόνια, υπάρχουν και κάποια, τα οποία θα οδηγήσουν σε φορολογικές ελαφρύνσεις τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Ή, αν θέλετε, θα ελαφρύνουν τη σωρευτική επιβάρυνση.

Το επικρατέστερο - μέχρι αυτή την ώρα - σενάριο για τις αλλαγές στη φορολόγηση των ενοικίων, προβλέπει την επιβολή του φόρου αυτοτελώς και όχι μαζί με το υπόλοιπο εισόδημα, όπως ισχύει σήμερα.

Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για:
- φόρο 10% για ετήσιο εισόδημα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ,
- 30% για τα επόμενα 48.000 ευρώ και
- 45% για το τμήμα των εισοδημάτων που υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ.

Με δεδομένο ότι -με βάση τα στοιχεία του ΚΕΠΥΟ- η πλειοψηφία όσων εισπράττουν ενοίκια (μέχρι 7.000 ευρώ το χρόνο δηλώνει το 80%) έχει ένα μισθό ή σύνταξη μέχρι 10.000 -12.000, με το νέο σύστημα - δηλαδή την αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων από εκμίσθωση ακινήτων - προκύπτουν για αυτούς σημαντικές ελαφρύνσεις, σε συνδυασμό και με τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Το παράδειγμα, που ακολουθεί, είναι χαρακτηριστικό:

Μισθωτός έχει ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ και έσοδα από ενοίκια 5.000 ευρώ το χρόνο.

Αν έμεναν όλα στην κλίμακα, θα πλήρωνε φόρο 1.200 ευρώ.

Με τις αλλαγές, θα πληρώσει φόρο εισοδήματος 150 ευρώ και ενοικίων 500 ευρώ.

Σύνολο, 650 ευρώ. Δηλαδή, τα μισά.

Αυτοί, που θα αδικηθούν, είναι όσοι έχουν έσοδα μόνο από ενοίκια, όπως οι άνεργοι. Δηλαδή, ένας άνεργος με έσοδα 5.000 ευρώ το χρόνο από ενοίκια, σήμερα δεν πληρώνει φόρο. Με το νέο τρόπο φορολόγησης, θα πληρώσει 500 ευρώ. Για αυτές τις κατηγορίες φορολογουμένων, επιχειρείται στο υπουργείο Οικονομικών να βρεθεί λύση, ώστε να υπάρξει ειδική μέριμνα.

Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες αλλαγές θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2013, δηλαδή για το φόρο, που θα πληρώσουμε με τις δηλώσεις του 2014.


Διαβάστε περισσότερα...