Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Συμβουλές σε φοιτητές


Συμβουλές προς τους φοιτητές που ψάχνουν σπίτι δίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, με ανακοίνωσή του.

Ειδικότερα:
•Τα σπίτια, στο κέντρο των πόλεων, είναι κατά κανόνα παλαιότερα και πιο ακριβά, σε σχέση, με αυτά, που βρίσκονται, εκτός κέντρου.

• Ελέγχουμε την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι μας παρέχει αυτή (supermarket, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κ.λπ.).

• Ελέγχουμε, καλά, το σπίτι, για να διαπιστώσουμε τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουμε, στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει, πριν αρχίσουμε να κατοικούμε, στο σπίτι.

• Μεγάλη προσοχή χρειάζεται, όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, με τον ιδιοκτήτη, για την ενοικίαση του σπιτιού. Πρέπει να γνωρίζουμε: Στις μισθώσεις κατοικιών, το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται, ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές.

Η μίσθωση κατοικίας ισχύει, τουλάχιστον για τρία χρόνια και αν ακόμα έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.

Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος, για τον υπόλοιπο χρόνο, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται, ετησίως, κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του τιμαρίθμου του κόστους ζωής, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, για τους αμέσως προηγούμενους δώδεκα (12) μήνες.

Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει, μόλις περάσει το διάστημα αυτό, χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Μάλιστα, θεωρείται ότι ανανεώνεται, για αόριστο χρόνο, όταν, μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου, ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται.

Η μίσθωση αόριστης διάρκειας, μετά την παρέλευση της τριετίας, λήγει, με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.

Το ενοίκιο καταβάλλεται την ημερομηνία, που έχουν συμφωνήσει ιδιοκτήτης και ενοικιαστής. Η καταβολή της εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή, που πηγάζει, από το νόμο, αλλά έχει επικρατήσει, ως μισθωτική συνήθεια.

Δεν αποδεχόμαστε και δεν υπογράφουμε όρους, που δεν κατανοούμε ή με τους οποίους δε συμφωνούμε, απόλυτα. Σε πολλά συμβόλαια ενοικίασης, περιέχονται όροι δυσμενείς, για τους ενοικιαστές π.χ. «Εάν ο ενοικιαστής διακόψει τη μίσθωση, πριν τη συμφωνημένη λήξη της, υποχρεούται να καταβάλει όλα τα ενοίκια, μέχρι τη λήξη».

Τέτοιους όρους τους διαγράφουμε. Ο ιδιοκτήτης έχει την υποχρέωση να παραδώσει, στον ενοικιαστή, την κατοικία κατάλληλη, για τη χρήση, που συμφωνήθηκε και να τη διατηρεί, κατάλληλα, κατά τη μίσθωση.

Ο ιδιοκτήτης φέρει τα βάρη του ακινήτου. Ο ιδιοκτήτης αποδίδει, στον ενοικιαστή, τις αναγκαίες δαπάνες, που αυτός έκανε στο ακίνητο.

Ο ενοικιαστής δεν ευθύνεται, για φθορές ή μεταβολές, που οφείλονται, στη συμφωνημένη χρήση.

Έτσι, μπορούμε να διεκδικήσουμε:

1) να αναλάβει ο ιδιοκτήτης την υποχρέωση να κάνει, με δικά του έξοδα, τις απαραίτητες επισκευές, στο σπίτι (π.χ. βάψιμο, επισκευή παραθύρων κ.λπ.), ώστε αυτό να είναι κατάλληλο, για να κατοικήσουμε,

2) να αναλάβει ο ιδιοκτήτης την υποχρέωση να επισκευάζει, με δικά του έξοδα, τις βλάβες, που θα προξενούνται, στο σπίτι, στα πλαίσια της συνηθισμένης, από εμάς χρήσης του. Φυσικά, ο ιδιοκτήτης δεν είναι υποχρεωμένος να αποκαθιστά ζημιές, που εμείς προκαλούμε, λόγω κακής χρήσης του σπιτιού.

•Αφού συμφωνήσουμε, υπογράφουμε, γραπτό μισθωτήριο συμβόλαιο και απαιτούμε αντίγραφο θεωρημένο, από την εφορία. Σε καμία περίπτωση, δεν αποδεχόμαστε προτάσεις για αποδείξεις ενοικίου ή συμφωνητικά, για ποσά διαφορετικά των πραγματικών. Γινόμαστε συνένοχοι, σε φοροδιαφυγή του ιδιοκτήτη.

• Εμείς, από την πλευρά μας, ως ενοικιαστές, πρέπει να επιδείξουμε συνέπεια, ως προς την καταβολή των μισθωμάτων (= ενοικίων), την καλή χρήση του σπιτιού και την εφαρμογή των κανονισμών της οικοδομής.

• Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων έχει τα ίδια αποτελέσματα καθυστέρησης του ενοικίου.

• Ο ενοικιαστής, κατά τη λήξη της μίσθωσης, έχει υποχρέωση να αποδώσει την κατοικία, στην κατάσταση, που την παρέλαβε.

• Προσοχή! Από 01.01.2008, το χαρτόσημο έχει καταργηθεί, για τις κατοικίες.

• Εάν απευθυνθούμε, σε μεσιτικό γραφείο, προσέχουμε να είναι νόμιμο. Ο μεσίτης δικαιούται αμοιβή, μόνο αν ενοικιάσουμε το σπίτι, που μας πρότεινε. Επομένως, πληρώνουμε, αφού υπογράψουμε το συμβόλαιο, με τον ιδιοκτήτη.

• Τα σπίτια τα επισκεπτόμαστε και τα ελέγχουμε, ημέρα.

• Πριν αποφασίσουμε να υπογράψουμε συμβόλαιο, ενημερωνόμαστε, για τα κοινόχρηστα τους λογαριασμούς του σπιτιού και όλα τα έξοδα, που θα επιβαρύνουν το σπίτι, πέραν του ενοικίου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το ύψος τους μόλις που ξεπερνά το ένα μέτρο!



Η πρώτη συνάντηση των πιο κοντών ανθρώπων στη Γη.

Ο Chandra Bahadur Dangi είναι ο πιο κοντός άνθρωπος του κόσμου και συναντήθηκε για πρώτη φορά με την πιο κοντή γυναίκα του κόσμου, την Jyoti Amge από την Ινδία.

Τα ονόματα της 18χρονης Ινδής και του 72χρονου από το Νεπάλ μπήκαν στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες τον περασμένο χειμώνα. Οι δυο τους πλέον κατέχουν ένα ακόμη ρεκόρ, καθώς είναι η πρώτη φορά που οι πιο κοντοί άνθρωποι του κόσμου διαφορετικού φύλου συναντιούνται από κοντά.

Οι δυο τους πόζαραν χαμογελαστοί στο φωτογραφικό φακό με τις παραδοσιακές στολές των χωρών τους, προκειμένου οι φωτογραφίες τους να μπουν στη νέα έκδοση του βιβλίου με τα ρεκόρ Γκίνες.

Το βιβλίο δίπλα τους μπορεί να δείχνει τεράστιο, όμως στην πραγματικότητα το ύψος του δεν ξεπερνά τα 31 εκατοστά!

Η Jyoti έχει ύψος 62,7 εκατοστά. Πάσχει από αχονδροπλασία, μια μορφή νανισμού.

Το ύψος του 72χρονου Dangi είναι 54.61 εκατοστά και «πήρε» τη θέση από τον προηγούμενο κάτοχο, επίσης Ινδό, τον Gul Mohammed ο οποίος είχε ύψος 57,15 εκατοστά!













Διαβάστε περισσότερα...

Πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά


Ο καθηγητής Στίβεν Χόκινγκ ήταν από τα τιμώμενα πρόσωπα χθες στην υπέροχη, συγκινητική τελετή έναρξης των Παρολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. 
Ο σερ Ιαν Μακ Κέλεν ερμήνευσε Σαίξπηρ.
Η βασίλισσα Ελισάβετ κήρυξη την έναρξη των Αγώνων.
Κάποιες στιγμές από την τελετή έναρξης των Παρολυμπιακών Αγώνων.
Δείτε τις φωτογραφίες:




















Διαβάστε περισσότερα...

«Κοιτάξτε τα αστέρια και όχι τα πόδια σας»



Το μήνυμα του Χόκινγκ στην τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών.

Μία από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του έκανε ο βρετανός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ,ο μεγαλύτερος εν ζωή Βρετανός επιστήμονας, ο οποίος είναι καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα.

Ο Χόκινγκ άνοιξε με ένα «μπιγκ μπανγκ» την τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, όπου σε ρόλο αφηγητή, έδωσε μια πολύτιμη και συγκινητική συμβουλή: «κοιτάξτε τα αστέρια και όχι τα πόδια σας».

Ο Στίβεν Χόκινγκ, «ο διασημότερος ανάπηρος άνθρωπος σε ολόκληρο τον πλανήτη», όπως τον χαρακτήρισαν οι διοργανωτές, έχει αφιερώσει τη ζωή του στην αποκωδικοποίηση των μυστικών του Σύμπαντος και στην διάψευση των προγνωστικών των γιατρών για την ασθένειά του.

Στην τελετή έναρξης, είχε τον ρόλο του αφηγητή στην κεντρική ιστορία, που ήταν εμπνευσμένη από την «Καταιγίδα» του Σέξπιρ και καθοδήγησε τους θεατές σε ένα ταξίδι που ξεκίνησε με τη μεγάλη έκρηξη- γνωστή και ως «μπιγκ μπανγκ» - και τη δημιουργία του Σύμπαντος και έφθασε στον Διαφωτισμό και τις σύγχρονες επιστημονικές ανακαλύψεις.

Ο επιστήμονας κάλεσε τους ανθρώπους να μην παίρνουν τίποτε ως δεδομένο: Ζούμε σε ένα Σύμπαν που κυβερνάται από λογικούς κανόνες τους οποίους έχουμε τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε και να κατανοήσουμε... Κοιτάξτε τα αστέρια και όχι τα πόδια σας. Προσπαθείστε να κατανοήσετε ό,τι βλέπετε και αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που κάνει το Σύμπαν να υπάρχει, γίνετε περίεργοι... Από την αυγή του πολιτισμού, οι άνθρωποι λαχταρούσαν να κατανοήσουν την υποκείμενη τάξη του Κόσμου...Γιατί έχει την μορφή που έχει, γιατί υπάρχει", είπε ενώπιον 80.000 θεατών από την υπερσύγχρονη αναπηρική καρέκλα του, ο Στίβεν Χόκινγκ, απευθύνοντας αυτό το κάλεσμα στην εξερεύνηση, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.


Διαβάστε περισσότερα...

Αποκλεισμός για Κωστάκη



Κατετάγη ένατος στα 50μ. πρόσθιο της κατηγορίας SB2.

Εκτός τελικού στα 50μ. πρόσθιο της κατηγορίας SB2 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου έμεινε ο Γιάννης Κωστάκης.

Ο Έλληνας κολυμβητής με χρόνο 1:05.94 κατετάγη ένατος χάνοντας στο νήμα το εισιτήριο για τον τελικό του αγωνίσματος.

Όσο για τους οκτώ αθλητές που εξασφάλισαν την πρόκριση;

Τον καλύτερο χρόνο είχε ο Κινέζος Γιανπίνγκ Ντου με 57.83 που αποτελεί ρεκόρ Ασίας, ενώ τον ακολούθησαν οι Αρνούλφο Καστορένο (Μεξικό) με 59.01, Νμίτρο Βιντοχράντετς (Ουκρανία) με 59.56 που αποτελεί ευρωπαϊκό ρεκόρ, Αντρέι Μεσχεριάκοφ (Ρωσία) με 1:00.11, Κρίστοφερ Τρόνκο (Μεξικο) με 1:00.12, Μάικλ Ντεμάρκο (Η.Π.Α.) με 1:02.39, Σομτσάι Ντουνγκάεου (Ταϊλάνδη) με 1:02.72 και Γκραντ Πάτερσον (Αυστραλία) με 1:05.86.


Πηγή: http://www.sport-fm.gr/
Διαβάστε περισσότερα...

Αύξηση στη ρύθμιση των δανείων


Oι ρυθμίσεις των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών καρτών, παρουσίασαν, την 30η Ιουνίου 2012, σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου 2011, αύξηση του αριθμού κατά 16,4% και ανήλθαν σε 663.422, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ).

Σε αξία οι ρυθμίσεις την 30η Ιουνίου 2012, σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου 2011 ανήλθαν σε 18,2 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 2,2%. Επίσης, αποδεικνύεται ότ οι τράπεζες υλοποιούν ρυθμίσεις δανείων ακόμα και προς νοικοκυριά με σχετικά χαμηλό υπόλοιπο δανειοδότησης, αφού ο μέσος όρος ρυθμιζόμενου ποσού ανά ρυθμιζόμενο δάνειο έχει μειωθεί κατά 12,2%, και οι μέχρι σήμερα ρυθμίσεις δανείων εξυπηρετούνται σε ικανοποιητικό βαθμό, γεγονός που πιστοποιεί ότι οι προτάσεις ρύθμισης των τραπεζών είναι προσαρμοσμένες στις τρέχουσες δυνατότητες της πλειονότητας των νοικοκυριών. Ο μέσος όρος ποσού δανείου που ρυθμίζεται είναι 27.528 (30/6/2012) από 31.362 ευρώ (31/12/2011).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΕΤ, οι τράπεζες, ήδη από τις αρχές του 2010, παρακολουθώντας τις οικονομικές και κοινωνικές μεταβολές και ανταποκρινόμενες στη δυσμενή οικονομική συγκυρία, προέβησαν, παρά τα προβλήματα ρευστότητας που υπάρχουν στο τραπεζικό σύστημα, σε πολύ μεγάλο αριθμό ρυθμίσεων με οφειλέτες που αντιμετώπιζαν δυσχέρειες στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και τη δέουσα κοινωνική ευαισθησία.

Τα προγράμματα ρυθμίσεων των τραπεζών ξεκίνησαν το 2010 και συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια των ετών 2011 και 2012, προσφέροντας σε διάφορες κατηγορίες οφειλετών, όπως τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους (λόγω της περικοπής των αποδοχών τους), καθώς και τους άνεργους, επιμήκυνση της διάρκειας με μείωση των δόσεων των δανείων τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με εισοδηματικά κριτήρια η καταβολή των προνοιακών επιδοματών


Την καθιέρωση αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την καταβολή προνοιακών επιδομάτων εξετάζει εκ νέου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα «Νέα», εξετάζεται ακόμη και σενάριο για αυτόματο «κούρεμα», από 14,45% έως και 33%, και στα αναπηρικά επιδόματα. Δηλαδή από 14,5% έως 20% αν αποφασιστεί η επαναφορά τους στα επίπεδα που ήταν το 2009 και από 22% έως 33% αν τα επιδόματα επανέλθουν στα επίπεδα του 2008.

Αναλυτικά, βάσει των σεναρίων:

- Το μηνιαίο επίδομα των τυφλών, ανάλογα με την κατηγορία, θα μειωθεί το χαμηλότερο στα 310 ευρώ (στα επίπεδα του 2009) ή στα 287 (όριο του 2008), από 362 ευρώ που έχει οριστεί, και το υψηλότερο από τα 697 ευρώ στα 609 ευρώ (όριο 2009) ή στα 569 ευρώ (όριο 2008).

- Το επίδομα των κωφαλάλων στα 310 ευρώ ή στα 287 ευρώ, αντίστοιχα, από 362 ευρώ σήμερα.

- Των πασχόντων από βαριά νοητική υστέρηση στα 436 ευρώ ή στα 369 ευρώ, από 527 ευρώ σήμερα.

- Των πασχόντων, από μεσογειακή αναιμία στα 310 ευρώ ή στα 287 ευρώ, από 362 ευρώ.

- Των πασχόντων από AIDS - αιμορροφιλία στα 569 ευρώ ή στα 609 ευρώ, από 697 ευρώ σήμερα.

- Των ανασφάλιστων με βαριές αναπηρίες στα 248 ευρώ ή στα 268 ευρώ, από 313 ευρώ.

- Των ανασφάλιστων ατόμων άνω των 65 ετών στα 287 ευρώ ή στα 310 ευρώ, από 362 ευρώ.

- Των ανασφάλιστων τετραπληγικών - παραπληγικών στα 629 ευρώ ή στα 673 ευρώ, από 771 ευρώ που είχε οριστεί για εφέτος.



Διαβάστε περισσότερα...

Έλληνες & Ισπανοί στη Γερμανία...


Μεγαλώνει ο αριθμός πολιτών της Ισπανίας και της Ελλάδας που μεταναστεύουν κι εργάζονται στην Γερμανία, καθώς οι δύο χώρες, οι οποίες πλήττονται από την κρίση χρέους της ευρωζώνης, πασχίζουν να αντιμετωπίσουν ποσοστά ανεργίας-ρεκόρ, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η ομοσπονδιακή υπηρεσία απασχόλησης στο Βερολίνο.

Περίπου 12,2% περισσότεροι Ισπανοί και 10,1% περισσότεροι Έλληνες εργάζονταν στη Γερμανία τον Ιούνιο σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά.

«Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι οι αυξήσεις αυτές συσχετίζονται με την κρίση χρέους στις συγκεκριμένες χώρες», ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Τον Ιούνιο ο αριθμός των ανθρώπων από την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία που εργάζονταν στην Γερμανία αυξήθηκε συνολικά κατά 28.000, ή 6,6%, αλλά αυτοί οι ξένοι εργαζόμενοι δεν μετανάστευσαν κατ' ανάγκην πρόσφατα, όπως ανέφερε η υπηρεσία.

Σχεδόν ο ένας στους τέσσερις ανθρώπους στην Ελλάδα και στην Ισπανία είναι άνεργος, ενώ αντίθετα το ποσοστό ανεργίας στην Γερμανία -6,8% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα σήμερα- παραμένει κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο μετά την επανένωση της χώρας πριν από δύο δεκαετίες και πλέον.

Ο αριθμός των ανθρώπων που κάνουν μαθήματα γερμανικών στο Ινστιτούτο Γκαίτε αυξήθηκε περαιτέρω μέσα στο 2011, φθάνοντας σε ιστορικό ρεκόρ, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στην νότια και στην δυτική Ευρώπη. Στην Ισπανία, όπου καταγράφεται η δεύτερη ύφεση των τελευταίων τριών ετών, ο αριθμός όσων μάθαιναν γερμανικά στο Ινστιτούτο Γκαίτε αυξήθηκε κατά 35% πέρυσι.


Διαβάστε περισσότερα...

Σχέδιο 4 μέτρων της ΕΚΠΟΙΖΩ


«Τα μέτρα που διαρρέεται ότι πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση για να ανακουφίσει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, φαίνεται ότι είναι κομμένα και ραμμένα για τις τράπεζες», υπογραμμίζει η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής, σε ανακοίνωσή της, σχετικά με τα σχεδιαζόμενα μέτρα για τη ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση, αντί να θέτει ως πρωταρχικό της στόχο την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, που ζουν ή κινδυνεύουν να ζήσουν κάτω από το όριο της φτώχιας, δείχνει να ενδιαφέρεται περισσότερο για τη μέγιστη ικανοποίηση των συμφερόντων των τραπεζών».

Η ΕΚΠΟΙΖΩ εκτιμά, ότι τα μέτρα που προωθούνται είναι μέτρα που δεν προβλέπουν μείωση των επιτοκίων και επιβάλλουν δόσεις σε υπερβολικά μεγάλο βάθος χρόνου, προσφέρουν ρευστό στις τράπεζες και μεταθέτουν το πρόβλημα για τις επόμενες ή και μεθεπόμενες γενιές.

«Μέτρα που υπολογίζουν τις δόσεις στο 30% των εισοδημάτων αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα: θα εφαρμοστούν στους μισθούς και τις συντάξεις των 400 ευρώ ή στα επιδόματα των 360 ευρώ; Τι θα γίνει με τους ανέργους ή τους εργαζόμενους που δεν τους καταβάλλονται οι αποδοχές τους;» σημειώνει η Ένωση.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ επαναλαμβάνει ότι έχει προτείνει σχέδιο τεσσάρων μέτρων, τα οποία πρέπει να ληφθούν συνδυαστικά για την άμεση ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών:

- Αναστολή πλειστηριασμών για τουλάχιστον τρία έτη

- Βελτίωση του Ν. 3869/2010

- Διαγραφή χρεών και μείωση των επιτοκίων

- Δημιουργία και λειτουργία δικτύου νομικής και ψυχολογικής υποστήριξης υπερχρεωμένων πολιτών.

Τέλος, καλεί την κυβέρνηση να προβεί στην άμεση λήψη μέτρων που θα έχουν ως αποτέλεσμα την πραγματική ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και την αποφυγή των κοινωνικών εντάσεων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δίδυμα και τα... δίδυμα αδέλφια τους γεννήθηκαν την ίδια μέρα



Με διαφορά τεσσάρων ετών…

Η Kim Hefer έχει τέσσερα παιδιά. Δεν είναι τετράδυμα αλλά όλα γιορτάζουν τα γενέθλιά τους την ίδια μέρα καθώς η 29χρονη γέννησε δύο φορές δίδυμα, με τέσσερα χρόνια διαφορά, και… φρόντισε να έχει μόνο ένα πάρτι γενεθλίων κάθε χρόνο.

Στις 18 Ιουλίου η οικογένεια Hefer θα έχει πάντα… γιορτή καθώς είναι η ημέρα που γεννήθηκαν όλα τα παιδιά της.

Πιστεύεται πως είναι η πρώτη φορά στη Βρετανία που δίδυμα από φυσιολογική σύλληψη γεννήθηκαν την ίδια μέρα αλλά διαφορετικό χρόνο. Σύμφωνα με μαθηματικούς οι πιθανότητες είναι μόλις μία προς 500.000!

Η Hefer γέννησε τον Devon και τον Logan φέτος, την ίδια μέρα που είχε φέρει στον κόσμο τα 4χρονα αδέλφια τους Tristan και Blake.

Ο 30χρονος σύζυγός της Freddie είπε πως περίμεναν τα δεύτερα δίδυμα να γεννηθούν στις 13 Αυγούστου αλλά εκείνα ήταν μάλλον… βιαστικά και ήρθαν ένα μήνα νωρίτερα, όταν η μαμά τους μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με υψηλή πίεση.

Η Hefer από το Cambridgeshire προετοιμάζεται ήδη για τον επόμενο Ιούλιο όταν με ένα πάρτυ γενεθλίων αλλά τέσσερις τούρτες θα γιορτάσει τα αγόρια της που θα γίνονται ενός και πέντε.

«Το σπίτι μου είναι μία τρέλα αυτή τη στιγμή αλλά είμαστε όλοι πολύ ευτυχισμένοι. Ο Tristan και ο Blake είναι ενθουσιασμένοι με τα αδελφάκια τους και ανυπομονούν να παίξουν μαζί τους. Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να κάνουμε άλλα παιδιά, είναι αρκετά αυτά!»

Δείτε τις φωτογραφίες...
















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι «σημαδεμένες»


Ιστορίες γυναικών που αγάπησαν το σώμα τους με τις ουλές του.
Σε έναν κόσμο όπου η τέλεια εικόνα αποτελεί στόχο κι επιδίωξη, οι γυναίκες που ακολουθούν μεταφέρουν τις σωματικές και ψυχικές «ουλές» από ιστορίες που δεν θα ξεχάσουν ποτέ. Για κάποιες τα σημάδια φέρνουν χαμόγελο και υπερηφάνεια γιατί είναι το κόστος που πλήρωσαν σώζοντας τις ζωές τους.

Η 24χρονη Σάρλοτ Στόβελ έπαθε εγκαύματα τρίτου βαθμού στο δεξί πόδι, το εσωτερικό του αριστερού της ποδιού και το χέρι της σε έκρηξη το 1996. Η οικογένειά της επέβαινε στο γιοτ τους όταν αυτό εξερράγη κι έπιασε φωτιά. Η ίδια εκτοξεύτηκε στην προβλήτα με σοβαρά τραύματα. Ο μπαμπάς της έσωσε τον 18 μηνών μικρό αδελφό της πετώντας τον από το παράθυρο (!). Ο μεγαλύτερος αδελφός της έσωσε την τελευταία στιγμή τον πατέρα της που είχε εγκλωβιστεί στην καμπίνα ενώ η μητέρα της, τεσσάρων μηνών έγκυος τότε, πέρασε μέσα από το σπασμένο παράθυρο για να σωθεί.

Η 
Σάρλοτ θυμάται τα ρούχα της, λιωμένα, να ενώνονται με τη σάρκα της ενώ μεταφερόταν στο νοσοκομείο όπου έμεινε δύο μήνες. Για να αλλαχθούν οι επίδεσμοί της πονούσε τόσο που έκανε κάθε φορά γενική αναισθησία. Για τα επόμενα πέντε χρόνια έκανε συνεχείς επεμβάσεις για να περιορίσει τις ουλές.

Η 29χρονη Janine White έχει σημάδια στο δεξί της πόδι από έξι επεμβάσεις που έκανε, έπειτα από πτώση, το 2002. Μπορεί να έπεσε απλά μέσα σε μία παμπ, και μάλιστα χωρίς να είχε πιει, αλλά οι γιατροί της είπαν πως το ισχίο της είχε υποστεί ζημιά ως εάν να είχε πάθει τροχαίο. Έμεινε δύο εβδομάδες στο νοσοκομείο για να μπει ο γοφός στην θέση του και όταν γύρισε σπίτι βρέθηκε αντιμέτωπη με την απώλεια της ανεξαρτησίας της καθώς δεν μπορούσε να μετακινηθεί μόνη της. Καθώς στο ένα ισχίο είχε τοποθετηθεί βίδα, το άλλο ήταν λίγο πιο κοντό, έτσι έκανε νέα επέμβαση για να την αφαιρέσει. Ακολούθησε σειρά εγχειρήσεων με αποτέλεσμα στα 23 της να μην μπορεί να περπατήσει καθόλου. Τελικά αντικατέστησε το ισχίο της κι έτσι κατάφερε να περπατήσει ξανά, έστω και με μπαστούνι.



Η 25χρονη Lydia Lawrence έχει μία μεγάλη ουλή στο στομάχι έπειτα από επίθεση με μαχαίρι τον Αύγουστο του 2008, ενώ περπατούσε αμέριμνη στο δρόμο, στο Λονδίνο, από την πρώην φίλη του τότε συντρόφου της.
Έπεσε για ώρες σε κώμα ενώ οι γιατροί αφαίρεσαν τμήμα του συκωτιού της, που είχε κοπεί, κι έδωσαν μάχη για να σώσουν το νεφρό της. Όταν είδε το σημάδι, η αυτοπεποίθησή της κατέρρευσε.

Πάλεψε για χρόνια με το μετα-τραυματικό στρες και φέτος έβαλε για πρώτη φορά μπικίνι, σηματοδοτώντας τη συμφιλίωσή της με το σώμα της. «Η ουλή μου», λέει, «μου θυμίζει πόσο τυχερή είμαι που είμαι ζωντανή».



Η 28χρονη Jessica Whitfield έκανε δεκαεπτά επεμβάσεις για να καθαρίσει το πρόσωπό της από ένα εκ γενετής σημάδι: έναν καλοήθη όγκο, ένα αιμαγγείωμα. Στην αρχή ήταν μόνο ένα μικρό σημάδι πάνω από τα χείλη της αλλά σύντομα έφτασε σε μέγεθος το μπαλάκι του τένις. Έκανε την πρώτη επέμβαση όταν ήταν 18 μηνών αλλά το αιμαγγείωμα συνέχισε να μεγαλώνει. Μαζί του και οι κοροϊδίες των άλλων παιδιών για την όψη της. Η εφηβεία ήταν δύσκολη με το σημαδεμένο πρόσωπο, η ενηλικίωση το ίδιο. Αλλά ο σύντροφός της, και σημερινός σύζυγός της, έβλεπε τον άνθρωπο πίσω από το σημάδι. Και για τα παιδιά της είναι απλά η μαμά. Πριν από δύο χρόνια άρχισε μία νέα θεραπεία και φέτος έκανε για πρώτη φορά καταδύσεις επειδή ήταν η πρώτη φορά που η μάσκα χωρούσε στο πρόσωπό της…



Για την 30χρονη Alison Mooney οι ουλές στην κοιλιά της τής θυμίζουν τη μεταμόσχευση νεφρού και παγκρέατος στην οποία υποβλήθηκε το 2010. Είχε διαβήτη από μωρό και στα 12 της έπρεπε να κάνει ενέσεις ινσουλίνης τέσσερις φορές την ημέρα. Η κατάστασή της χειροτέρευε, στα 20 της άρχισε να χάνει την όρασή της. Τρία χρόνια αργότερα έμαθε πως πάσχει από νεφρική και παγκρεατική ανεπάρκεια.

Έκανε αιμοκάθαρση για δυόμιση χρόνια περιμένοντας μόσχευμα. Τον Ιούλιο του 2010 βρέθηκε δότης νεφρού και παγκρέατος. Ήταν μία επικίνδυνη οκτάωρη επέμβαση. Όταν συνήλθε και η νοσοκόμα της είπε πως όλα πήγαν καλά και πως τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα της ήταν φυσιολογικά για πρώτη φορά, έκλαψε από χαρά.
Στις φετινές της διακοπές φόρεσε για πρώτη φορά μπικίνι και συνειδητοποίησε πως εκτός από τη ντροπή που της προκαλούσε, αγαπούσε αυτό το σημάδι στο στομάχι της. «Είμαι ευγνώμων γι’ αυτό, σημαίνει για μένα πως μπορώ να κάνω παιδιά, κάτι που ήταν αδιανόητο όσο έκανα αιμοκάθαρση…»




Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι και πώς θα πάρουν το επίδομα θέρμανσης



Με βάση τέσσερα κριτήρια η καταβολή.

Με βάση τέσσερα κριτήρια, κοινωνικά, γεωγραφικά, εισοδηματικά και περιουσιακά, αναμένεται να καταβληθεί το επίδομα θέρμανσης σε χιλιάδες νοικοκυριά της χώρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», το συνολικό ύψος της δαπάνης που έχει αποφασιστεί να διατεθεί για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης είναι 120 εκατ. ευρώ και θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του 2013.

Η καταβολή του επιδόματος ενδέχεται να μη γίνει άμεσα, από τις 15 Οκτωβρίου, που θα αρχίσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Είναι πιθανό αυτό να γίνει τον ερχόμενο Ιανουάριο, καθώς δεν υπάρχουν τα σχετικά κονδύλια στον εφετινό προϋπολογισμό και απαιτείται χρόνος μέχρι να εντοπιστούν οι δικαιούχοι.

1. Δικαιούχοι θα είναι χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και άλλοι πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα οι οποίοι ζουν σε περιοχές της χώρας στις οποίες η μέση θερμοκρασία κατά τους μήνες Οκτώβριος-Απρίλιος είναι πολύ χαμηλή

2. Πρόσθετη προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος στις παραπάνω κατηγορίες θα είναι η διαμονή σε κατοικία με επιφάνεια μικρότερη από κάποιο συγκεκριμένο όριο, το οποίο ενδέχεται να καθοριστεί λίγο πάνω από τα 100 ή τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

3. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να τεθεί ως πρόσθετη προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος, το εξής: το σύστημα θέρμανσης της κατοικίας να προβλέπει τη χρήση πετρελαίου ή φυσικού αερίου, η τιμή του οποίου εξαρτάται από την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.


4. Το επίδομα μελετάται να καταβληθεί εφάπαξ ή σε 2 ή 3 ή 4 μηνιαίες δόσεις, είτε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, είτε μέσω των φορέων που είναι αρμόδιοι για την καταβολή επιδομάτων ή άλλων εισοδηματικών ενισχύσεων προς τους ευπαθείς οικονομικά πολίτες.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φθηνότερη φοιτητική στέγη φέτος στα Χανιά



Mεγάλη διάθεση σε γκαρσονιέρες και δυάρια σε όλη την πόλη.

«Η αλήθεια είναι ότι οι τιμές εμφανίζονται πεσμένες. Εμείς ως φοιτητές πλέον ψάχνουμε περισσότερο, ρωτάμε, αν μας φανεί ακριβό το ενοίκιο ζητάμε καλύτερη τιμή», εξηγεί ο Θοδωρής Παπαδόπουλος, τριτοετής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, που μένει σε μια δίχωρη γκαρσονιέρα στο κέντρο των Χανίων. Η εύρεση σπιτιού αποτελεί πάντα ένα μεγάλο θέμα για τους φοιτητές, που από προχθές, που ανακοινώθηκαν οι βάσεις, μαζί με τους γονείς τους, έχουν ξεκινήσει την αναζήτησή του.

Στα Χανιά, σύμφωνα με το haniotikanea.gr υπάρχει σοβαρή μείωση των ενοικίων και μεγάλη διάθεση σε γκαρσονιέρες και δυάρια σε όλη την πόλη.

«Προσωπικά στην αρχή είχα απογοητευτεί. Ολα τα σπίτια ήταν παλιά και σε τιμές που δεν ανταποκρίνονταν στην αξία τους, ήταν πολύ ακριβά αναλογικά. Τελικά βρήκα αυτή τη γκαρσονιέρα στην τιμή των 300 ευρώ αρχικά. Τώρα με την κρίση και με τις μεγάλες περικοπές στους μισθούς των γονιών μας ζητήσαμε μείωση γιατί δεν γίνονταν διαφορετικά. Ετσι τώρα δίνω 250 ευρώ. Πάντως από φίλους μου που επίσης ζητάνε μείωση του ενοικίου από τους ιδιοκτήτες των σπιτιών πολλές φορές δεν υπάρχει προθυμία», λέει ο φοιτητής.

Το Πολυτεχνείο Κρήτης διαθέτει φοιτητική εστία μικρής όμως δυναμικότητας που δεν μπορεί να πάρει πάνω από 70 άτομα. «Ενα πάγιο αίτημα του φοιτητικού κινήματος και στα Χανιά είναι να ενισχυθεί η φοιτητική στέγη και να αυξηθούν τα δωμάτια των φοιτητικών εστιών», λέει ο Θοδωρής. Τέλος σε ό,τι αφορά γενικά το κόστος της καθημερινής ζωής για έναν φοιτητή στα Χανιά τονίζει πως σε σύγκριση με τον τόπο καταγωγής του, την Κοζάνη, «είναι πιο ακριβά επειδή είναι και τουριστική περιοχή. Παρόλα αυτά εμείς ως φοιτητές προσπαθούμε να βρούμε ό,τι ευκαιρία υπάρχει, ενώ υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά που εργάζονται για να τα βγάλουν πέρα».

ΠΕΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ
«Η φοιτητική στέγη και τα ενοίκια γενικά έχουν πέσει. Νοικιάζω γκαρσονιέρες δίχωρες που από 240 ευρώ τις δίνω 180 ευρώ. Μονόχωρη γκαρσονιέρα που τη δίναμε 190 τώρα έχει πάει στα 140 ευρώ. Η Θεσσαλονίκη π.χ. που είναι μεγάλη πόλη και έχει πολύ φοιτητόκοσμο δεν έχει παρουσιάσει τόση μεγάλη μείωση», εξηγεί ο κ. Nίκος Μαντωνανάκης της 'Contract Κατασκευαστικής'. Από τη μεριά του ο κ. Γιάννης Μαντωνανάκης συμβουλεύοντας γονείς και φοιτητές για την επιλογή του σπιτιού τους επισημαίνει πως «θα πρέπει να δώσουν έμφαση στην εργονομία και στη διαρρύθμιση του σπιτιού. Επίσης να προσέχει τη συντήρηση, το σπίτι να είναι καλοσυντηρημένο, να έχει κεντρική θέρμανση, ηλιακό». Αναφορικά με την προσφορά σπιτιών ο κ. Νίκος Μαντωνανάκης υπογραμμίζει πως «υπάρχει μεγάλη προσφορά. Μια ματιά στις αγγελίες των 'Χ.Ν.' το αποδεικνύει. Ξέρετε με την κρίση πολλά νέα παιδιά, επειδή δεν έβγαιναν στο ενοίκιο γύρισαν σπίτια τους, ενώ άλλα προχώρησαν σε συγκατοίκηση με κάποιον άλλο προκειμένου να έχουν μικρότερο κόστος».

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΑΡΚΕΙΑ
«Υπάρχει επάρκεια σπιτιών και η τιμή τους πάντα εξαρτάται με την παλαιότητα του κάθε σπιτιού ή αν είναι επιπλωμένο. Προσωπικά βλέπω μια μείωση της τάξης του 15% στις τιμές», μας εξηγεί ο κ. Ν. Φαλελάκης του κτηματομεσιτικού 'Ολυμπος'. Οπως είναι φυσικό το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από φοιτητές και γονείς επικεντρώνεται στις συνοικίες δίπλα στο Τ.Ε.Ι. και στο Πολυτεχνείο, Δικαστήρια, Λενταριανά, Χαλέπα, Κουνουπιδιανά. «Οι γονείς και τα παιδιά θα πρέπει να προσέξουν το θέμα της θέρμανσης του διαμερίσματός τους, να είναι καλοσυντηρημένο και κατασκευαστικά άρτιο, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να ξαναψάχνει σπίτι μετά από λίγο χρονικό διάστημα», καταλήγει ο κ. Φαλελάκης.

«ΟΧΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ»
«Ολοι μας και οι ιδιοκτήτες έχουν καταλάβει πως με το να κρατάμε τα ενοίκια σε υψηλές τιμές δεν κερδίζουμε τίποτα. Ετσι και στα Χανιά οι τιμές έχουν πέσει πάρα πολύ. Βρίσκεις ενδεικτικά καινούργια 2άρια στην τιμή των 250 ευρώ», τονίζει ο κ. Γ. Κριαράς, ιδιοκτήτης της 'Κτηματεμπορικής Κρήτης', υπογραμμίζοντας πως οι τιμές πλέον είναι πολύ προσιτές. «Πλέον έχει εκλείψει το φαινόμενο που είχαμε παλιά γονείς να θέλουν να αγοράσουν και το διαμέρισμα. Αυτό έχει εξαφανιστεί, αντίθετα έχουν πολλαπλασιαστεί τα περιστατικά συγκατοίκησης φοιτητών», τονίζει ο κ. Κριαράς, που συστήνει στους γονείς «να μην έρθουν την τελευταία στιγμή λίγο πριν την εγγραφή όπως κάνουμε δυστυχώς συχνά εμείς οι Ελληνες. Οσο πιο νωρίτερα, τόσο καλύτερα θα βρουν το καλύτερο σπίτι στην καλύτερη τιμή. Οι περιοχές που εξυπηρετούν τα παιδιά τους είναι από το κέντρο, τα Λενταριανά, η Χαλέπα, τα Κουνουπιδιανά. Να κοιτάξουν στα παλιά διαμερίσματα τα υδραυλικά και τα ηλεκτρικά συστήματα και να ρωτάνε πάντα για την ύπαρξη κοινοχρήστων και σε τι τιμές κινούνται».

«Προσαρμογή προς τα κάτω»
«Σε όλα τα διαμερίσματα, μονόχωρα, δίχωρα, δυάρια, υπάρχει μια προσαρμογή των τιμών προς τα κάτω. Δεν υπάρχει μεγάλη μείωση για διαμερίσματα μέχρι 5ετίας. Είναι δύσκολο να βρεις καινούργιο διαμέρισμα γι? αυτό και κρατάνε τις τιμές», μας επισημαίνει ο κ. Aνδρέας Μπατάκης της 'Τalos Properties'.
Η συμβουλή του κ. Μπατάκη προς τους γονείς και τους φοιτητές είναι «αν βρουν κάτι καινούργιο, που είναι σε τιμή διαπραγματεύσιμη, να μην το αφήσει και να πει θα δω άλλα 10 και θα αποφασίσω μετά γιατί όταν θα επιστρέψει δεν θα το βρει. Στα Χανιά υπάρχουν 3 ζώνες. Αυτή των Κουνουπιδιανών λόγω του Πολυτεχνείου, η Χαλέπα που είναι η Αρχιτεκτονική και το Τ.Ε.Ι. και τρίτη ζώνη το κέντρο. Αν κάποιος κατέβει σήμερα στα Χανιά θα βρει σπίτια. Μπορεί στα 30 π.χ. σπίτια να δει 10 αξιόλογα και όσο περνάνε οι μέρες και επειδή έχουν ανακοινωθεί οι βάσεις τόσο πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα. Οι γονείς πρέπει να δουν την κατάσταση του διαμερίσματος, αλλά και τη γενικότερη εικόνα της πολυκατοικίας. Γιατί μπορεί το διαμέρισμα να είναι καλό, αλλά το κτήριο να έχει προβλήματα. Είναι σημαντικό το σπίτι να έχει αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό και να υπογράφουν πάντα μισθωτήριο συμφωνητικό, ώστε να είναι καλυμμένοι ως ενοικιαστές και να μην δίνουν προκαταβολές αν δεν έχουν υπογράψει το συμφωνητικό».


Διαβάστε περισσότερα...

Σχολές για... γονείς



Σκοπός η στήριξη των γονέων μέσα στις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.

Το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων θέτει σε λειτουργία σε όλους τους νομούς της χώρας Σχολές Γονέων. Στο πλαίσιο των Σχολών Γονέων, αναπτύσσονται 7 εκπαιδευτικά προγράμματα.

Το εν λόγω έργο εντάσσεται στο Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση) του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με τίτλο Πράξεων «Σχολές Γονέων ΑΠ7, ΑΠ8 και ΑΠ9» και συγχρηματοδοτείται από το Ε.Κ.Τ. (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Ελληνικό Δημόσιο.

Σκοπός του έργου των Σχολών Γονέων είναι η στήριξη των γονέων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο και δύσκολο ρόλο τους όπως αυτός διαμορφώνεται στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Το έργο θα προσφέρει στους γονείς και στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον γνώσεις και ευκαιρίες για προβληματισμό.

Αναλυτικότερα το έργο στοχεύει στο να:

• Βελτιωθεί η επικοινωνία στην οικογένεια
• Προαχθούν οι γνώσεις των γονέων σχετικά με τις ψυχικές, κοινωνικές, πνευματικές και άλλες ανάγκες των παιδιών σε κάθε στάδιο ανάπτυξης τους
• Αναπτυχθούν δεξιότητες για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση δύσκολων συμπεριφορών των παιδιών τους
• Ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των γονέων στις σχολικές δραστηριότητες και να υποστηριχθεί συνεργασία τους με τους/τις εκπαιδευτικούς
• Αποκτηθούν συγκεκριμένες ικανότητες προκειμένου οι γονείς να μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου
• Ενημερωθούν οι γονείς σε θέματα υγείας των ίδιων και των παιδιών τους
• Ενημερωθούν οι γονείς για τους τρόπους σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ανάλογα με την ηλικία των παιδιών τους
• Γίνει κατανοητή η θέση των ατόμων τρίτης ηλικίας στην κοινωνία, την οικογένεια και τα κοινά
• Γίνει ενημέρωση των γονέων για τους τρόπους προφύλαξης των παιδιών από την χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και να προταθούν τρόποι παιδαγωγικής και λελογισμένης χρήσης τους
• Βελτιωθεί η διαχείριση του οικογενειακού προγραμματισμού
• Παρασχεθεί συμβουλευτική υποστήριξη και αγωγή υγείας στις οικογένειες των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων
• Ενημερωθούν και να υποστηριχθούν ψυχολογικά γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες

Τα προγράμματα που παρέχονται στις Σχολές Γονέων είναι τα εξής:

1. Η οικογένεια στην σύγχρονη εποχή, διάρκειας 50 ωρών
2. Διαφυλικές σχέσεις, διάρκειας 25 ωρών
3. Ανάπτυξη στην Τρίτη ηλικία, διάρκειας 25 ωρών
4. Συνεργασία εκπαιδευτικών-οικογένειας, διάρκειας 25 ωρών
5. Ψυχολογική υποστήριξη και αγωγή υγείας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, διάρκειας 25 ωρών
6. Συμβουλευτική γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, διάρκειας 50 ωρών
7. Στερεότυπα και διακρίσεις στην οικογένεια, διάρκειας 25 ωρών
Η εκπαιδευτική διαδικασία έχει ως στόχο την ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευομένων, σύμφωνα με τις αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων (θεωρητικό μέρος, συζήτηση/ανταλλαγή απόψεων και βιωματικές ασκήσεις) και παρέχεται από εξειδικευμένους επιστήμονες.

Οι βασικές θεματικές ενότητες που αναπτύσσονται στα τμήματα των παραπάνω προγραμμάτων είναι:

• Δομή και λειτουργία της ελληνικής οικογένειας
• Προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο
• Υγεία και ασφάλεια στο χώρο της οικίας, του σχολείου και χώρων παιδικής αναψυχής.
• Εξάρτηση από καπνό, αλκοόλ, ναρκωτικά
• Σεξουαλική Αγωγή
• Τρίτη ηλικία και οικογένεια
• Διαχείριση ελεύθερου χρόνου
• Χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
• Κατανάλωση και Διαφήμιση
• Οικογενειακός Προϋπολογισμός
• Συνεργασία εκπαιδευτικού-γονέων- παιδιού
• Εκπαιδευτικοί, οικογένεια και διάγνωση κλίσεων
• Προώθηση της ισότητας των φύλων
• Προβλήματα συμπεριφοράς μαθητών/τριών
• Συνεργασία γονέων-μεταναστών
• Ψυχολογική Υποστήριξη
• Αγωγή Υγείας
• Συμβουλευτική Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες
• Στερεότυπα και διακρίσεις στην οικογένεια

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γονείς παιδιών όλων των ηλικιών, κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης, σε μελλοντικούς γονείς, γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες, εκπαιδευτικούς, ενήλικες τρίτης ηλικίας, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Για την ένταξη των ενδιαφερομένων στα τμήματα Σχολών Γονέων απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης. Τα τμήματα τίθενται σε λειτουργία με την εγγραφή 18-20 ατόμων.

Οι Σχολές Γονέων ξεκινούν τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέα ζωή με προσθετικά πόδια για σκύλο στο Μεξικό



Φωτογραφίες και βίντεο του Lemon Pie που γύρισε από το θάνατο.

Μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή δόθηκε στον εικονιζόμενο σκύλο Lemon Pie, ο οποίος υπέστη φρικτό ακρωτηριασμό στα μπροστινά του πόδια. Το σκυλί χρησιμοποιήθηκε ως... πειραματόζωο από μέλη καρτέλ ναρκωτικών, τα οποία έδειχναν στους «συνεργάτες» τους πώς να ακρωτηριάζουν απαχθέντες!

Το άτυχο σκυλί βρέθηκε ακρωτηριασμένο μέσα σε ένα κάδο σκουπιδιών, να αιμορραγεί και να βαδίζει προς βέβαιο και βασανιστικό θάνατο.

Αφού παρασχέθηκαν στον Lemon Pie οι πρώτες βοήθειες, μεταφέρθηκε στο καταφύγιο Milagros Caninos στην Πόλη του Μεξικού, ένα κέντρο αποκατάστασης και επανένταξης ζώων που έχουν υποστεί ακραία κακοποίηση.

Τα προσθετικά πόδια φτιάχτηκαν στην εταιρεία OrthoPets στο Ντένβερ και το καταφύγιο κατάφερε να συγκεντρώσει 6.000 δολάρια για να τα πληρώσει, εξασφαλίζοντας στον Lemon Pie τη δυνατότητα να τρέχει και να παίζει όπως κάθε σκυλί.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο

















 

Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκστρατεία της Unicef για τη νέα σχολική χρονιά



«Πρεμιέρα» με μπαζάρ στο μετρό Συντάγματος
.
Με στόχο να στείλει στο σχολείο όσο το δυνατό περισσότερα παιδιά, η Unicef ξεκινά τη σχολική της εκστρατεία για το 2012.

Με μια πλήρη σειρά σχολικών ειδών, η εκκίνηση της εκστρατείας θα γίνει με το μεγάλο bazaar στο μετρό του Συντάγματος. Όσοι επισκεφτούν το bazaar θα βρουν σχολικά σακίδια, τσάντες ταχυδρόμου και φροντιστηρίου, τετράδια, κασετίνες, μολύβια, γόμες, χάρακες και ότι άλλο χρειάζεται ένα παιδί για να ξεκινήσει στο σχολείο, σε πολλά σχέδια και χρώματα.

Το bazaar θα διαρκέσει από Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου έως και Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου, από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Στον ίδιο χώρο θα παρουσιασθεί έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά» καθώς και ντοκουμέντα από τις παρεμβάσεις της Unicef για τα παιδιά που πλήττονται από την κρίση στη Συρία.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν όλα τα είδη της Unicef, και να κάνουν τις παραγγελίες τους τόσο στο ηλεκτρονικό κατάστημα στο www.unicef.gr, όσο και στα ακόλουθα καταστήματα:

ΑΘΗΝΑ: Ξενίας 3, Πλ. Μαβίλη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ι. Δέλλιου 2, Πλ. Σιντριβανίου

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ: Μιχελιδάκη 19

ΧΑΝΙΑ: Μπονιαλή 25

καθώς και στα περίπτερα UNICEF:

ΑΘΗΝΑ, Κέντρο Κοραή & Σταδίου

ΚΑΛΛΙΘΕΑ: Πλ. Δαβάκη (Θησέως & Δαβάκη)

ΜΑΡΟΥΣΙ: Πλ. Εθνικής Αντιστάσεως (κάτω από ηλεκ. σταθμό προς την Βασ. Όλγας)

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Πλ. Κοραή & Ηρώων Πολυτεχνείου

ΓΛΥΦΑΔΑ: Γρηγορίου Λαμπράκη & Αγγέλου Μεταξά

και στο GOLDEN HALL: Λεωφόρος Κηφισίας 37Α, Μαρούσι.



Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινά τις εργασίες της η Βουλή των Εφήβων


Στο πρόγραμμα θα μετέχουν περίπου 13.000 μαθητές.
Αρχίζουν το Σάββατο με συνεδριάσεις των Διαρκών Επιτροπών και θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα το πρωί στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, οι εργασίες της ΙΖ Συνόδου της «Βουλής των Εφήβων».

Στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα συμμετείχαν περίπου 13.000 μαθητές από 1043 σχολεία τόσο από όλη την Ελλάδα, από τα οποία επελέγησαν οι 260, όσο και από την Κύπρο και το εξωτερικό, τα οποία εκπροσωπούν από 20 μαθητές.


Διαβάστε περισσότερα...