Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Μέτωπο αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους στο σωματείο «Ερμής»

«Όλοι για Έναν, Ένας για Ολους» διαμηνύουν οι εργαζόμενοι στους φορείς ειδικής αγωγής.



Επτά μήνες απλήρωτοι, προχωρούν αύριο σε απεργία και συμβολικό κλείσιμο της λεωφόρου Βουλιαγμένης.

Μέτωπο συμπαράστασης στους απλήρωτους εδώ και ένα επτάμηνο εργαζόμενους στο σωματείο εκπαίδευσης και κατάρτισης ΑμεΑ “Ερμής” δημιουργούν εκατοντάδες συνάδελφοί τους εργαζόμενοι σε συναφείς δομές ειδικής αγωγής, συμμετέχοντας δια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής (ΠΟΕΕΑ) στην στάση εργασίας που οι εργαζόμενοι του “Ερμή” έχουν προγραμματίσει για την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου.

Η στάση εργασίας των εργαζομένων στον “Ερμή” θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. και θα συνεχιστεί με συμβολικό ημίωρο κλείσιμο της λεωφόρου Βουλιαγμένης (στο ύψος της πρώην αμερικάνικης βάσης Ελληνικού) στις 1 το μεσημέρι. Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας δεύτερη φορά μέσα στον χρόνο που διανύουμε διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους αλλά και καταγγέλοντας την διοίκηση του “Ερμή” για συνεχιζόμενες μέσ’ τον χρόνο απειλές απόλυσης, συκοφαντίες και προσπάθειες εκφοβισμού τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι επιτροπές της ντροπής



Έντονο παρασκηνιακό «παιχνίδι» φαίνεται να παίζεται πίσω από την πλάτη ορισμένων αναπήρων, οι οποίοι βλέπουν τα επιδόματά τους να κόβονται κάτω από... αδιευκρίνιστες συνθήκες και ω του θαύματος να εμφανίζονται σε ανυπόγραφα έγγραφα επίσημων φορέων ότι είναι υγιείς και ικανοί να δουλέψουν.

Αφορμή για το σημερινό ρεπορτάζ της zougla.gr στάθηκε η απίστευτη καταγγελία της κυρίας Άννας Βενέτη, μιας 50χρονης γυναίκας, η οποία ούσα παραπληγική είδε ξαφνικά το επίδομα που έπαιρνε «να κάνει φτερά», παρά το γεγονός ότι εκείνη ήταν και παραμένει ανάπηρη.

Το ατύχημα


Το 1984, έπειτα από ένα τροχαίο ατύχημα στην Άνδρο, η κυρία Βενέτη μεταφέρεται στο νοσοκομείο Κ.Α.Τ.. Εκεί διαπιστώνεται ότι πάσχει από βαριά παραπληγία με συντριπτικό κάταγμα Ο1 σπονδύλου.

Απόρροια του ατυχήματος είναι η καθήλωσή της σε αναπηρικό αμαξίδιο. Σε απελπιστική ψυχολογική κατάσταση υποβάλλεται σε πολλαπλές εξετάσεις από υγειονομικές επιτροπές, διεκδικώντας επίδομα αναπηρίας, προκειμένου, δεδομένης της καταστάσεώς της, να ζήσει αξιοπρεπώς.

Να λάβει, δηλαδή, το προβλεπόμενο επίδομα. Εν τέλει, της χορηγείται επίδομα ύψους 600 ευρώ, το οποίο, για να συνεχίσει να λαμβάνει, οφείλει να περνάει από υγειονομική επιτροπή κάθε τρία χρόνια, ώστε να διαπιστώνεται ότι η κατάστασή της υγείας της παραμένει σταθερή και ότι… δεν βελτιώνεται.

Οι… «υγειονομικές» επιτροπές


Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε την «εξυπηρέτηση» που είχε -όπως καταγγέλλει- η κυρία Βενέτη στις υγειονομικές επιτροπές. Όπως χαρακτηριστικά λέει, οι γιατροί τής έσκιζαν (!) τα ρούχα με νυστέρι, για να εξετάσουν τους μυς της, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που χρησιμοποιούσαν καρφίτσες ή παραμάνες χωρίς πρώτα να τις αποστειρώσουν, όπως άλλωστε προτάσσουν οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.

«Με προσέβαλαν, ρωτώντας με αν είμαι εγγράμματη ή αγράμματη, ενώ δεν είχαν ανθρώπους να με μεταφέρουν από το αμαξίδιο στο κρεβάτι. Πάλι καλά που ήταν η μητέρα μου μαζί μου» καταλήγει.

Θαύμα, θαύμα!


Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εδώ, καθώς εντυπωσιακή εμφανίζεται να είναι η «πορεία» που ακολουθεί στη συνέχεια το ποσοστό αναπηρίας της 50χρονης γυναίκας. Ξαφνικά αρχίζει να «συρρικνώνεται» από μόνο του.

Ενώ όλες οι επιτροπές αποφαίνονται ότι το ποσοστό αναπηρίας της κυρίας Βενέτη βρίσκεται στο 86%, η επιτροπή που συνεδριάζει στις 28 Φεβρουαρίου του 2008 αποφασίζει ότι το ποσοστό πέφτει στο 85%. Μικρή η διαφορά, θα πείτε. Ας δούμε όμως τη συνέχεια…


Πρέπει να σημειωθεί ότι η εν λόγω επιτροπή, παρόλο που ρίχνει το ποσοστό κατά μία μονάδα, αποφασίζει ότι η 50χρονη, ως άτομο ανίκανο για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα, θα παραλαμβάνει ένα επιπλέον επίδομα της τάξεως των 152 ευρώ.

Την 1η Σεπτεμβρίου του 2011 καταργούνται όλες οι υγειονομικές επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας που λειτουργούν στους Φ.Κ.Α., στις νομαρχίες και το Δημόσιο, καθώς με τον καινούργιο νόμο ιδρύεται το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) υπαγόμενο στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Η κυρία Βενέτη πληροφορείται ότι πρέπει να περάσει από υγειονομική επιτροπή του ΚΕ.Π.Α..

Με το πέρας της εξέτασης, η επιτροπή εκδίδει την απόφασή της, βάσει της οποίας διαπιστώνεται ότι η 50χρονη γυναίκα πάσχει από παραπληγία απότοκος εκρηκτικού κατάγματος Ο1 σπονδύλου, αλλά έχει ποσοστό αναπηρίας 80% και όχι 85%! Μια εξήγηση για το πώς μπορεί να σημειώθηκε αυτό το... θαύμα μπορεί να δοθεί από το γεγονός ότι, όσο μικραίνει το ποσοστό αναπηρίας, περικόπτεται και το επίδομα...

«Ήταν η μόνη επιτροπή που μου φέρθηκε ανθρώπινα. Το περίεργο, όμως, είναι ότι μου έριξαν το ποσοστό αναπηρίας και έκριναν ότι τώρα, στα 50 μου, είμαι ικανή να εργαστώ» αναφέρει σχετικά η 50χρονη.

Παράλληλα, στη γνωμάτευση πιστοποίησης αναπηρίας αναφέρεται ότι η 50χρονη, ενώ πριν από τρία χρόνια είχε κριθεί ανίκανη για βιοποριστικά επαγγέλματα, ξαφνικά κρίνεται… ικανή, ενώ πολλά ερωτήματα εγείρει το γεγονός πως η επίσημη απόφαση του Ι.Κ.Α. δεν φέρει καμία υπογραφή από τον διευθυντή αναπηρίας & Ι.Ε ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Αυτό κι αν είναι δυσεξήγητο…

Δείτε την απόφαση



Διαβάστε περισσότερα...

Ρατσιστική συμπεριφορά σε βάρος ανάπηρης!

Σε καταγγελία σοκ προχωρά η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.). Μιλά για ρατσιστική συμπεριφορά σε βάρος γυναίκας από το υπουργείο Εσωτερικών.


Συγκεκριμένα με επιστολή της στον υπουργό Εσωτερικών Α. Γιαννίτση η Συνομοσπονδία εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για την προσβλητική και ρατσιστική αντιμετώπιση σε βάρος ομογενούς αλλοδαπής με αναπηρία.

Όπως περιγράφει η Συνομοσπονδία, τα γεγονότα έχουν ως εξής: η ομογενής έκανε αίτηση πολιτογράφησης και προσήλθε για συνέντευξη στο αρμόδιο γραφείο του Υπουργείου Εσωτερικών, συνοδευόμενη από την κόρη της, λόγω του ότι πάσχει από ημιπληγία και ανικανότητα ομιλίας, εξαιτίας εγκεφαλικού επεισοδίου που υπέστη το 2008.

Στη συνέντευξη η κόρη εξέθεσε την κατάσταση υγείας της μητέρας έχοντας και τα σχετικά έγγραφα που πιστοποιούσαν την πάθησή της. Η αρμόδια διευθύντρια απεφάνθη ότι παγώνει τη διαδικασία κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας γιατί δεν είναι σωματικά ικανή, καθώς δεν μπορεί να μιλήσει, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η σύμφωνα με το νόμο απαραίτητη συνέντευξη.

"Δηλαδή, η εν λόγω κυρία δεν μπορεί να λάβει την Ελληνική Ιθαγένεια όπως την έχουν αποκτήσει και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της, μόνο και μόνο, επειδή είναι άτομο με αναπηρία; Δεν είναι άνθρωπος με ίσα δικαιώματα με τους σωματικά αρτιμελείς συνανθρώπους της, αλλά πρέπει να καταδικαστεί γιατί υπέστη εγκεφαλικό;" σημειώνεται χαρακτηριστικά από την Ε.Σ.Α.μεΑ.
Ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης τονίζει: "Τα ανθρώπινα και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία αγνοούνται και μαζί με αυτά οι πολύχρονοι αγώνες του αναπηρικού κινήματος της χώρας, της Ευρώπης, αλλά και ολόκληρου του κόσμου".



Πηγή: http://www.iatropedia.gr


---------------

Αρνούνται σε ομογενή την ελληνική ιθαγένεια επειδή είναι άτομο με αναπηρία!

Πρωτοφανές κρούσμα ρατσισμού από το αρμόδιο γραφείο του Υπουργείου Εσωτερικών.
Πρωτοφανής, απροκάλυπτος ρατσισμός.Πρωτοφανής, απροκάλυπτος ρατσισμός.
ΕΣΑμεΑ: Καταργούν στην πράξη τους αγώνες δεκαετιών του αναπηρικού κινήματος

Ομογενής με αναπηρία υπέβαλε αίτηση πολιτογράφησης, όμως η διαδικασία για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας “πάγωσε” επ’ αόριστον με πρόσχημα την αναπηρία της. Πρόκειται για πρωτοφανές στα νεοελληνικά χρονικά κρούσμα ρατσιστικής αντιμετώπισης της αναπηρίας.




Το πρωτοφανές κρούσμα καταγγέλει με επιστολή της στον υπουργό εσωτερικών Α. Γιαννίτση η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ, αναφερόμενη σε “πρωτοφανή αγνόηση των ανθρώπινων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και των πολύχρονων αγώνων του εγχώριου και του διεθνούς αναπηρικού κινήματος”.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η σειρά των γεγονότων που συνθέτουν το πρωτοφανές κρούσμα ρατσιστικής αντιμετώπισης της αναπηρίας στην Ελλάδα του 2011 έχει ως εξής:

Η ομογενής έκανε αίτηση πολιτογράφησης και προσήλθε για συνέντευξη στο αρμόδιο γραφείο του Υπουργείου Εσωτερικών. Συνοδευόταν από την κόρη της, μιάς και είναι άτομο με ημιπληγία και ανικανότητα ομιλίας εξαιτίας εγκεφαλικού επεισοδίου που υπέστη το 2008.

Στην απαρχή της συνέντευξης που απαιτείται για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, η κόρη έχοντας στην διάθεσή της όλα τα σχετικά έγγραφα και πιστοποιητικά εξέθεσε την κατάσταση υγείας της μητέρας. Όλα μέχρι την συγκεκριμένη στιγμή ... ομαλά, η όλη διαδικασία έμοιαζε να κυλάει τυπικά και ωραία. Ώσπου παρενέβη η αρμόδια διευθύντρια αποφαινόμενη ότι η διαδικασία κτήσης της Ελληνικής ιθαγένειας παγώνει!

Γιατί; Διότι εξαιτίας της ανικανότητας ομιλίας της αιτούσας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η απαιτούμενη από το νόμο συνέντευξη. Ωσάν να επρόκειτο για συνέντευξη .... ραδιοφωνική που υπόκειται σε κανόνες ακροαματικότητας και όχι ουσιαστική προς κατάθεση συγκεκριμένων στοιχείων και πληροφοριών...

Το “διά ταύτα” : Η αιτούσα ομογενής με αναπηρία δεν μπορεί να λάβει την Ελληνική Ιθαγένεια (την οποία, σημειωτέον, έχουν αποκτήσει τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της) επειδή είναι άτομο με αναπηρία. Αν η σχετική ... γνωμάτευση της αρμόδιας διευθύντριας δεν καταπέσει δημιουργείται ένα εφιαλτικού τύπου δεδικασμένο που ευθέως παραπέμπει στη λογική του Καιάδα.


Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνη η ταχεία αποτοξίνωση από ναρκωτικά



Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν φορείς απεξάρτησης.

Αναποτελεσματική και επικίνδυνη θεωρούν τη μέθοδο ταχείας αποτοξίνωσης από ναρκωτικά οι εκπρόσωποι των φορέων απεξάρτησης, οι οποίοι προέβησαν σε κοινή δήλωση με αφορμή τη δίκη των αδερφών Θεοδωρουλέα, για την εφαρμογή της παραπάνω μεθόδου από την ιδιωτική κλινική «'Αγιος Νικόλαος».

«Η κλινική εφαρμόζει παράνομα το πρόγραμμα σωματικής αποτοξίνωσης, κερδοσκοπώντας ασύστολα πάνω στον πόνο των τοξικομανών» αναφέρουν η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη, η Επιστημονικά Υπεύθυνη 18 ΑΝΩ (ΨΝΑ), ψυχίατρος Κατερίνα Μάτσα, ο Διευθυντής ΚΕΘΕΑ Χαράλαμπος Πουλόπουλος και ο Επιστημονικά Υπεύθυνος ΠΕΘΕΑ ΑΡΓΩ, ψυχίατρος Παναγιώτης Γεωργάκας.

Οι εκπρόσωποι των φορέων απεξάρτησης θεωρούν ότι η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου για τους αδερφούς Θεοδωρουλέα αποτελεί πρόκληση για το κοινωνικό σύνολο, «αφού σηματοδοτεί και επίσημα πλέον τη δυνατότητα να ανοίγει όποιος θέλει τη δική του "επιχείρηση απεξάρτησης", να τη λειτουργεί χωρίς άδεια, να συσσωρεύει τα τεράστια κέρδη του, να μη λογοδοτεί σε κανένα και, ακόμα και όταν η υπόθεση φτάσει στο δικαστήριο, να καταφέρνει, μέσα από νομικούς μαιάνδρους, να μην καταδικάζεται».

Σημειώνουν ότι σε μια εποχή που η οικονομική και κοινωνική κρίση οδηγεί στην αύξηση της διάδοσης των εξαρτήσεων και στα δημόσια και δωρεάν προγράμματα απεξάρτησης γίνονται ραγδαίες οικονομικές περικοπές «αποτελεί σκάνδαλο η πανηγυρική, μετά την αθώωση, συνέχιση της λειτουργίας ιδιωτικών κλινικών τύπου «'Αγιος Νικόλαος που ανοίγει το δρόμο σε απαράδεκτες πρακτικές σε βάρος των εξαρτημένων».

Οι εκπρόσωποι των φορέων απεξάρτησης, υπερασπιζόμενοι την αρχή της δημόσιας και δωρεάν απεξάρτησης, απαιτούν από την πολιτεία να πάρει τα αναγκαία μέτρα.


Διαβάστε περισσότερα...

Περπατήστε και ξεχάστε... τη σοκολάτα



Τρικ για να ξεγελάσετε τη λαχτάρα σας.

Την επόμενη φορά που θα νιώσετε την ανάγκη να φάτε σοκολάτα, ξεπεράστε τη λαχτάρα σας για γλυκό κάνοντας μια 15λεπτη βόλτα. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Exeter υποστηρίζουν ότι ένας περίπατος 15 λεπτών μπορεί να μειώσει στο μισό την ποσότητα του γλυκού που θα καταναλώσουμε.

Στο πείραμα που διεξήγαγαν οι ερευνητές ζήτησαν από 78 εθελοντές και λάτρεις της σοκολάτας να ασχοληθούν με ορισμένες εργασίες, με τη διαφορά ότι ορισμένοι προηγουμένως είχαν αθληθεί. Παράλληλα, παρακολούθησαν την κατανάλωση σοκολάτας των εθελοντών. Εκείνοι που προηγουμένως είχαν αθληθεί έφαγαν κατά μέσο όρο 15 γρ. σοκολάτας, ενώ εκείνοι που δεν είχαν περπατήσει κατανάλωσαν κατά μέσο όρο 28 γρ.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Appetite».


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το κουνουπίδι έχει την... τιμητική του το Δεκέμβρη!



Δοκιμάστε το ωμό ή βραστό.

Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και εξαιρετικά φτωχό σε θερμίδες, το κουνουπίδι θεωρείται ιδανικό για όσους κάνουν δίαιτα. Παράλληλα, αποτελεί ασπίδα προστασίας για την υγεία όλων μας. Τα ελληνικά κουνουπίδια έχουν την τιμητική τους, τους κρύους μήνες του χειμώνα. Ας τα βάλουμε, λοιπόν, στο καλάθι μας!

Το κουνουπίδι ανήκει στη ίδια οικογένεια με το μπρόκολο. Είναι πλούσιο σε νερό, περιέχει διάφορες βιταμίνες, όπως Α και C, καθώς και κάλιο, φώσφορο και ασβέστιο.

Επιπλέον, επειδή αποτελεί καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλει στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης. Παράλληλα, η κατανάλωσή του έχει συνδεθεί με ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και προστασία από καρδιακά νοσήματα, αλλά και πολλές μορφές καρκίνου. Χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, είναι σημαντική τροφή για τις εγκυμονούσες, ενώ θεωρείται ιδανικό για όσους βρίσκονται σε δίαιτα, αφού είναι εξαιρετικά χαμηλό σε θερμίδες.

Όταν επιλέγετε κουνουπίδι, βεβαιωθείτε ότι είναι βαρύ και σφιχτό και τα φύλλα του φρέσκα και πράσινα και όχι μαραμένα ή κίτρινα.

Απολαύστε το ωμό (μαριναρισμένο), βραστό ως σαλάτα, στον ατμό, ογκρατέν, πανέ, μαγειρεμένο στην κατσαρόλα με σάλτσα ντομάτα ή ψημένο στο φούρνο ή δοκιμάστε να το κάνετε τουρσί. Ταιριάζει πολύ με ζυμαρικά και σάλτσα τυριών, ενώ δίνει ξεχωριστή γεύση σε πράσινες σαλάτες, αφού προηγουμένως το ψήσετε στο φούρνο μαζί με λάδι και σκόρδο.

Το κουνουπίδι διατηρείται στο ψυγείο για λίγες μέρες. Καλό είναι να μην το βάζετε στην κατάψυξη, γιατί μαλακώνει πολύ, ενώ χάνει και αρκετά από τα θρεπτικά του συστατικά. Τέλος, αν σας ενοχλεί η μυρωδιά του όσο το βράζετε, ρίξτε μέσα στην κατσαρόλα ένα κομμάτι ψωμί και οι δυσάρεστη οσμή θα εξαφανιστεί.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι μισοί νοσοκομειακοί γιατροί συνταγογραφούν ηλεκτρονικά



Τι συζητήθηκε στη 
συνάντηση του υπ. Υγείας με την τρόικα.
Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος υγείας, η φαρμακευτική πολιτική, καθώς και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν το πρώτο τρίμηνο του 2012 συζητήθηκαν διεξοδικά κατά τη σημερινή τεχνική συνάντηση του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας, ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν η ολοκλήρωση έως τον Ιανουάριο του 2012 όλων των κεντρικών διαγωνισμών και των κεντρικών ηλεκτρονικών προμηθειών, καθώς και το πρόγραμμα προμηθειών της προηγούμενης χρονιάς από τα νοσοκομεία.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, από τον Ιανουάριο 2012 τα stocks υλικών και φαρμάκων θα παρακολουθούνται ανά κλινικό τμήμα και ανά γιατρό, με το νέο πρόγραμμα προμηθειών.

Παράλληλα, ανάμεσα σε άλλα, οι εκπρόσωποι της τρόικας ενημερώθηκαν ότι ολοκληρώθηκε η εφαρμογή διπλογραφικού συστήματος λογιστικής σε όλα τα νοσοκομεία και από τον Ιανουάριο 2012 τίθεται σε εφαρμογή η αναλυτική λογιστική, καθώς και ότι θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2012 ο υγειονομικός χάρτης και οι εθνικοί λογαριασμοί υγείας.

Όσον αφορά τη φαρμακευτική πολιτική, γνωστοποιήθηκε ότι καταργήθηκε η εισφορά 0,4% από τις πωλήσεις χονδρικής των φαρμακαποθηκών υπέρ του φαρμακευτικού συλλόγου και ότι εφαρμόζεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στο 50% των γιατρών των νοσοκομείων του ΕΣΥ και στο 70% των γιατρών στα κέντρα υγείας.

Για το πρώτο τρίμηνο του 2012, θα πρέπει να ολοκληρωθεί, ανάμεσα σε άλλα, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το σύνολο των γιατρών του ΕΣΥ και να καταρτισθεί η ετήσια έκθεση, μέσω των στοιχείων του ΕΣΥ.net, για την λειτουργία των νοσοκομείων στο 2011.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα οικονομικά προβλήματα… παχαίνουν



Ένας στους δέκα τρώει περισσότερο από ό,τι έτρωγε κανονικά.

Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζετε τους τελευταίους μήνες, δεν έχουν αντίκτυπο μόνο στην τσέπη σας, αλλά και στο τζιν που φοράτε! Τελευταίες μελέτες που έχουν γίνει, έδειξαν ότι οι οικονομικές ανησυχίες προτρέπουν έναν στους δέκα να τρώνε περισσότερο από ότι έτρωγαν, με αποτέλεσμα το 48% των γυναικών και το 39% των ανδρών να πάρουν βάρος. Το χειρότερο από όλα είναι ότι τα παραπανίσια κιλά συσσωρεύονται σε συγκεκριμένο σημείο, που δεν είναι άλλο από την κοιλιά.

Διαβάστε τώρα ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να μειωθεί το λίπος στο τοπικό σημείο.

Καταρχήν, δε θα πρέπει να αφήσετε το άγχος να σας κυριεύσει και να γίνει τρόπος ζωής. Πώς θα το καταφέρετε αυτό; Αγοράστε ένα ευχάριστο βιβλίο ή μία ευχάριστη ταινία με πολλές δόσεις γέλιου. Μείνετε σε ένα δωμάτιο μόνοι σας, κάνοντας ασκήσεις αναπνοής και χαλάρωσης των μυών σας. Με αυτόν τον τρόπο ο οργανισμός μας αυτόματα θα αποβάλλει την αρνητική ενέργεια που έχει συσσωρεύσει. Αν πάλι δεν θέλετε να μείνετε μόνοι, προσκαλέστε στο σπίτι ανθρώπους με θετική ενέργεια και δείτε μαζί τους μία ταινία.

Αν έχετε ώρα, πηγαίνετε έναν περίπατο. Η άσκηση είναι από τα λίγα πράγματα που πρέπει να έχετε στο πρόγραμμά σας, αφού σας χαλαρώνει από την πίεση που έχετε ήδη υποστεί. Μειώνει την ένταση, τεντώνει τους μύες και σας χαρίζει μία ευχάριστη διάθεση. Αφιερώστε δέκα λεπτά της ημέρας μεταξύ των γευμάτων και μέρα με την ημέρα θα δείτε αποτελέσματα.

Γυρίστε στις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60. Κόψτε το καθημερινό πρόχειρο φαγητό που παραγγέλνετε στο χώρο εργασίας σας, και επιστρατεύσετε τα τάπερ με φαγητό που οι ίδιοι μαγειρεύετε! Έτσι δεν θα γλυτώσετε μόνο χρήματα, αλλά και θερμίδες. Εάν πάλι δεν είστε ο τύπος εκείνος που θα γυρίσει από τη δουλειά και θα μαγειρέψει για την επόμενη μέρα, μπορείτε να προμηθευτείτε με πολλά φρούτα, όπως με μπανάνες που ισοδυναμούν με πλήρες γεύμα, για να σας μειώσει την όρεξη και να φάτε μόλις γυρίσετε σπίτι.

Σταματήστε προτού τσιμπολογήσετε! Κάντε την ερώτηση στον εαυτό σας.»Γιατί θέλω να φάω»; και εκεί θα διαπιστώσετε εάν είναι πραγματική πείνα ή αν είναι όλα στο μυαλό σας. Μπορεί, για παράδειγμα, να θέλετε να μιλήσετε με έναν φίλο σας, να λύσετε ένα οικογενειακό σας πρόβλημα. Ξεφορτωθείτε οτιδήποτε σας βασανίζει, και οι πόντοι και τα κιλά από την μέση και την κοιλιά σας θα κάνουν σύντομα φτερά.


Διαβάστε περισσότερα...

Φοβάστε... το φαγητό;



Δώστε σημασία στις γευστικές λεπτομέρειες του πιάτου.

Ένας από τους λόγους που δεν καταφέρνουμε να διατηρήσουμε το βάρος μας είναι και η αύξηση της ποσότητας φαγητού που καταναλώνουμε. Συνήθως, κάτι τέτοιο συμβαίνει τόσο αργά και σταθερά που δεν το καταλαβαίνουμε παρά μόνο όταν πλέον ο δείκτης στη ζυγαριά ανέβει ή κάποιο παντελόνι αρχίζει να στενεύει!

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσοι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τις ποσότητες που καταναλώνουμε; Σίγουρα η διάθεση και η όρεξη αποτελούν τους κύριους άξονες που μας ωθούν στο φαγητό. Παράλληλα, πλήθος άλλων παραμέτρων, και κυρίως εξωτερικών ερεθισμάτων επηρεάζουν την πρόσληψη τροφής.

Έχει σημασία άραγε αν το φαγητό που τρώμε είναι κρύο ή ζεστό στην ποσότητα που θα καταναλώσουμε; Μελέτες δείχνουν ότι η θερμοκρασία του φαγητού αποτελεί ένα κρυμμένο μυστικό που συμβάλλει στον τρόπο που ρυθμίζουμε τις ποσότητες που τρώμε… κρυμμένο μιας και συνήθως δεν αναγνωρίζουμε την αξία του.

Η θερμοκρασία και οι αισθήσεις μας

Η θερμοκρασία των τροφίμων πολλοί πιστεύουν πως είναι θέμα προτίμησης. Άλλοι, για παράδειγμα, προτιμούν το παγωτό λιωμένο και άλλοι παγωμένο. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως η θερμοκρασία των τροφίμων δεν αποτελεί απλά μια «ιδιαιτερότητα» του καθενός.

Πίσω από αυτές τις ιδιαίτερες προτιμήσεις κρύβεται… η επιστήμη. Η θερμοκρασία ενός τροφίμου αλλά και η θερμοκρασία που αποκτά το στόμα μας ανάλογα με τα τρόφιμα που γευόμαστε μπορεί να αλλάξει είτε την υφή του τροφίμου είτε την αίσθηση της γεύσης που έχουμε για αυτό. Έχετε παρατηρήσει τη διαφορά της γεύσης της μαγιονέζας πάνω σε μια κρύα σαλάτα ή σε καυτές τηγανιτές πατάτες; Πιείτε ένα ποτήρι κρύο νερό και δοκιμάστε μία καυτερή πράσινη πιπεριά, μπορεί και να μην την νιώσετε, αντίθετα δοκιμάστε την ίδια καυτερή πιπεριά μετά από λίγο ζεστό καφέ, θα νιώσετε το στόμα σας, σαν ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί.

Θερμοκρασία και απόλαυση

Είναι γεγονός ότι το φαγητό αποτελεί σήμερα μία απόλαυση και δεν σταματάμε να τρώμε αν δεν ικανοποιηθούμε τουλάχιστον σε ένα μεγάλο βαθμό. Τι είναι αυτή η ικανοποίηση που μας προσφέρει το φαγητό; Είναι αυτή η υφή, η γεύση και η οσμή του που κυρίως σχετίζονται με την αντίδραση των λιπαρών και της ζάχαρης με τους γευστικούς μας κάλυκες.

Με άλλα λόγια τρώγοντας μαγιονέζα με τηγανιτές πατάτες παίρνουμε την ίδια απόλαυση με αυτή που θα νιώθαμε τρώγοντας τη διπλάσια ποσότητα τηγανιτών πατατών σκέτες. Ας δούμε τώρα τη σημασία της θερμοκρασίας στη γευστική απόλαυση. Πόσες φορές δεν μας έχει τύχει γυρνώντας κουρασμένοι από τη δουλειά να φάμε κρύο φαγητό π.χ. μουσακά, είτε γιατί βαριόμαστε να το ζεστάνουμε, είτε γιατί βιαζόμαστε και πεινάμε.

Έχετε αναρωτηθεί αν αυτός ο κρύος μουσακάς μας ευχαριστεί το ίδιο με την ίδια ποσότητα ζεστού μουσακά; Η απάντηση είναι όχι: Για να ικανοποιήσουμε το γευστικό μας ερέθισμα με τον κρύο μουσακά μπορεί να φάμε 1 ½ μερίδα αντί για μία που θα τρώγαμε αν το ζεσταίναμε, με αποτέλεσμα να πάρουμε περίπου 300 θερμίδες επιπλέον. Σκεφτείτε τι συμβαίνει αν καθημερινά τρώμε κρύο φαγητό για ένα μήνα, θα αυξήσουμε το βάρος μας περισσότερο από ένα κιλό και σε διάστημα ενός χρόνου θα έχουμε πάρει 15 κιλά χωρίς να το καταλάβουμε.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Όταν το φαγητό ή το γλυκό είναι κρύο, τα λιπαρά συστατικά του βρίσκονται περισσότερο σε στερεή μορφή παρά σε υγρή. Αυτό σημαίνει ότι δεν διαχέονται με την ίδια ευκολία σε όλους τους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας ώστε να γνωστοποιήσουν την …λιπαρή τους παρουσία που με τη σειρά της θα δώσει το μήνυμα της απόλαυσης.

Έτσι προχωρούν στην πέψη, χωρίς όμως να έχουν προσδώσει τη μέγιστη γευστική ικανοποίηση. Είναι σαν να πετάς ακόντιο στα 90 μέτρα και στον κρίσιμο αγώνα να ρίξεις μόνο στα 45. Αντίθετα τώρα όταν το φαγητό είναι ζεστό, τα λιπαρά του είναι σε υγρή μορφή, που σημαίνει ότι αυτά διαχέονται με ευκολία σε όλη την επιφάνεια της γλώσσας προσδίδοντας αυτό που λέμε …τέλεια μπουκιά. Ο εγκέφαλος λαμβάνει το μήνυμα και ικανοποιείται δίνοντας σήμα για τερματισμό της πρόσληψης τροφής.

Με άλλο λόγια δίνοντας αξία και προσοχή στις γευστικές λεπτομέρειες του πιάτου μας… μπορούμε χωρίς κόπο να ελέγχουμε ευκολότερα το βάρος μας. Το φαγητό δεν είναι καταναγκασμός, ούτε ένας τρόπος για να «σκοτώνουμε» τον ελεύθερο χρόνο μας όταν δεν έχουμε τίποτε άλλο να κάνουμε. Είναι κύρια ανάγκη μας και πρέπει να το απολαμβάνουμε δίνοντας στον οργανισμό μας το χρόνο του για να το κάνει.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το «πρόχειρο φαγητό» κάνει κακό στην υγεία



Αυξημένος ο κίνδυνος διαβήτη.

Οι νέοι εργαζόμενοι που δεν προλαβαίνουν να μαγειρέψουν και τρώνε συνεχώς σε ταχυφαγεία, υπονομεύουν την υγεία τους. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας και δύο άλλων αυστραλιανών επιστημονικών οργανισμών, οι οποίοι μελέτησαν τη διατροφή και τον τρόπο ζωής 1.896 ανδρών και γυναικών, ηλικίας 26 έως 36 ετών.

Όπως διαπίστωσαν δύο πρόχειρα γεύματα την εβδομάδα είναι αρκετά για να αυξηθεί ο κίνδυνος διαβήτη. Συγκεκριμένα, οι νεαροί ενήλικες που σπεύδουν δύο φορές την εβδομάδα σε fast-food είναι πιθανό να αποκτήσουν «κρυφά» προβλήματα υγείας, όπως το αυξημένο σάκχαρο και η αυξημένη αντοχή στην ινσουλίνη – μία διαταραχή που αποτελεί προάγγελο σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Μάλιστα οι γυναίκες φαίνεται πως είναι πιο ευάλωτες στην ανάπτυξη αυτών των προβλημάτων.

Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε μια σειρά ιατρικών εξετάσεων, μεταξύ των οποίων η μέτρηση των επιπέδων του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα τους. Τα υψηλά επίπεδα και των δύο σημαίνουν πως το σώμα οδεύει προς ή βρίσκεται ήδη στον διαβήτη.

Παρότι ανάλογες αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν και στους άντρες, ήταν χαμηλότερες απ’ ό,τι στις γυναίκες - κάτι που προς το παρόν οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν.

Ο τύπου 2 διαβήτης συσχετίζεται με την παχυσαρκία και αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Ελπίδες για εγκυμοσύνη και σε γυναίκες με καρκίνο



Σημαντική ελληνική ανακάλυψη.

Ακόμη και τις χημειοθεραπείες στις οποίες μπορεί να υποβάλλεται μια γυναίκα κατόρθωσαν να ξεπεράσουν Έλληνες επιστήμονες, που κατέψυξαν ωοθηκικό ιστό, ώστε μετά τη θεραπεία της νόσου να μπορεί να γίνει τεχνητή γονιμοποίηση.

Οι ερευνητές κατέψυξαν τον ωοθηκικό ιστό πέντε γυναικών που πάσχουν από διαφορετικές μορφές καρκίνου ώστε στη συνέχεια να μπορούν να γίνουν και πάλι γόνιμες.

Η κατάψυξη ωοθηκικού ιστού έγινε από τον ειδικό σε θέματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Δρ. Κωνσταντίνο Πάντο, προκειμένου να ολοκληρώσουν οι γυναίκες τη θεραπεία του καρκίνου με ακτινοβολία/χημειοθεραπεία και μετά να μεταμοσχευθεί στις ωοθήκες τους ώστε να καταστούν και πάλι γόνιμες.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, έγινε λαπαροσκοπική αποφλοίωση ωοθήκης σε γυναίκα 42 ετών με καρκίνο του μαστού η οποία θα υποβληθεί σε θεραπεία χημειοθεραπείας. Ο ωοθηκικός ιστός από την αποφλοίωση και των δύο ωοθηκών καταψύχθηκε και φυλάσσεται στους -196 βαθμούς σε υγρό άζωτο. Μετά τη θεραπεία από τον καρκίνο, θα μεταμοσχευτεί στην ίδια.

Με αυτό τον τρόπο θα της δοθεί και πάλι η δυνατότητα να γίνει γόνιμη και να προχωρήσει σε τεχνητή γονιμοποίηση για την απόκτηση παιδιού.


Πηγή: http://www.iatropedia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί με τα μακαρόνια πεινάω περισσότερο;



Ενισχύστε το αίσθημα του κορεσμού.

Οι υδατάνθρακες όπως είναι για παράδειγμα τα μακαρόνια, το ρύζι, η πατάτα και το ψωμί, εξ’ ορισμού δεν προκαλούν κορεσμό, σε αντίθεση με την πρωτεΐνη και το λίπος.

Επιπλέον, η πέψη τους διαρκεί 2 περίπου ώρες και για αυτό τους «χωνεύουμε» πιο γρήγορα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χορταίνουμε πιο δύσκολα με ένα γεύμα π.χ. με μακαρόνια και επιπλέον πεινάμε πιο σύντομα – συγκριτικά με ένα γεύμα με κρέας.

Για το λόγο αυτό, καλό θα ήταν να επιλέγουμε μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες π.χ. μακαρόνια ολικής άλεσης και να τους συνοδεύουμε με μια πράσινη σαλάτα.

Οι φυτικές ίνες ενισχύουν το αίσθημα του κορεσμού, καθυστερούν το ρυθμό της πέψης και επιτυγχάνουν, συνολικά, καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οργανώστε το ψυγείο και εξοικονομήστε χρήματα!



Μία πολύ εύκολη και δημιουργική διαδικασία.

Μήπως η εικόνα του ψυγείου σας θυμίζει κάπως έτσι; Σακούλες με φρούτα και λαχανικά που έχουν μαραζώσει κυριολεκτικά έχοντας μείνει για δεύτερη εβδομάδα στο ψυγείο, μαϊντανός και άνηθος με μισά κίτρινα, μισά πράσινα φύλλα, δυο τρία τάπερ, με φαγητά που μαγειρεύτηκαν τις προηγούμενες ημέρες και δεν πρόκειται να καταναλωθούν ποτέ, ένα μπουκάλι γάλα με ημερομηνία που έχει λήξει να πιάνει μια παραπάνω θέση στην πόρτα ή το ράφι του ψυγείου!

Η έλλειψη χρόνου και οι γρήγοροι ρυθμοί δεν επιτρέπουν συχνά στην οικογένεια να ασχοληθεί εκτός των άλλων και με την τακτοποίηση των τροφίμων στην κουζίνα, με αποτέλεσμα τα φαγητά και τα προϊόντα να συσσωρεύονται στο ψυγείο και στη συνέχεια στον κάδο απορριμμάτων.

Κι όμως η οργάνωση του ψυγείου είναι μία εύκολη και ταυτόχρονα δημιουργική διαδικασία που τελικά θα σας επιτρέψει να εξοικονομήσετε χρήμα αλλά και χρόνο.

Μια καλή αρχή

Η οργάνωση ξεκινά τη στιγμή που βρισκόμαστε στο σούπερ μάρκετ και ίσως λίγο πριν και η λέξη κλειδί είναι ο προγραμματισμός!

Κάντε λίστα!

Πριν την επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ είναι σημαντικό να δημιουργείτε τη δική σας λίστα. Όσο πιο συγκεκριμένοι είστε στη λίστα του σούπερ μάρκετ τόσο μικρότερες πιθανότητες έχετε να ξεφύγετε από αυτή. Αυτό σημαίνει πως πριν ξεκινήσετε να καταγράφετε τις ανάγκες σας είναι σημαντικό να εξετάσετε τι θα θέλατε να μαγειρέψετε μέσα στην εβδομάδα.

Στη συνέχεια ελέγξτε ποια τρόφιμα από αυτά ή έστω παραπλήσια υπάρχουν ήδη στο ψυγείο σας. Αυτό το βήμα θα σας βοηθήσει: πρώτον να αγοράσετε τις ποσότητες που έχετε πραγματικά ανάγκη. Αν για παράδειγμα έχετε ήδη γάλα στο ψυγείο σας τότε μπορείτε να αγοράσετε μικρότερη συσκευασία.

Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό μπορείτε να επιλέξετε τι τρόφιμα θα καταναλώσετε. Έστω λοιπόν πως στο ψυγείο σας υπάρχει ήδη βρασμένο μπρόκολο για σαλάτα για 2 ημέρες, εάν αγοράσετε ρόκα ή πράσινη σαλάτα το πιο πιθανό είναι να την καταναλώσετε μπαγιάτικη, ενώ θα μπορούσατε εναλλακτικά να αγοράσετε καρότα ή πατζάρια τα οποία αντέχουν περισσότερο μέσα στο ψυγείο.

Κατηγοριοποιήστε τα ψώνια σας ανά ομάδα τροφίμων π.χ. φρούτα λαχανικά, γαλακτοκομικά, κρεατικά, αμυλούχα – δημητριακά, γλυκά και λιπαρά. Έτσι θα έχετε καλύτερη εικόνα της διατροφής σας και παράλληλα θα έχετε οργανώσει τα ψώνια σας και μέσα στους διαδρόμους του super market.

Στο Super market

Ένα μυστικό που θα σας επιτρέψει να ελέγξετε την ποσότητα των τροφίμων που αγοράζετε και παράλληλα θα σας αποτρέψει από άσκοπες αγορές είναι να πηγαίνετε για ψώνια χορτάτοι και με συγκεκριμένο οικονομικό budget!

Στο σπίτι

Σημασία στην οργάνωση του ψυγείου σας παίζει και ο τρόπος που αποθηκεύεται τα τρόφιμα όταν φτάσετε στο σπίτι.

Βασικός σύμμαχος σε αυτό είναι η ημερομηνία λήξης ή για τα νωπά τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά κοκ) το πόσο φρέσκα είναι. Έτσι είναι σημαντικό να τοποθετείτε τα τρόφιμα που καθυστερούν να λήξουν καθώς και τα πιο φρέσκα τρόφιμα πίσω ενώ μπροστά σε πρώτη θέα μπαίνουν τα τρόφιμα με σύντομη ημερομηνία λήξης και τρόφιμα που βρίσκονται μέρες στο ψυγείο ώστε να καταναλωθούν σύντομα.

Κατάψυξη… μια ακόμη λύση

Η κατάψυξη μπορεί να θεωρηθεί το ράφι «μακράς διάρκειας» και να αποδειχτεί μια πολύ οικονομική λύση! Λαχανικά, μυρωδικά, κρέας ακόμη και ορισμένα γαλακτοκομικά μπορούν να καταψυχθούν προκειμένου να μην πεταχτούν. Δώστε σημασία στο χρονικό διάστημα που αφήνεται τα τρόφιμα μέσα στην κατάψυξη, εφόσον μια μικρή υποβάθμιση της θρεπτικής τους ποιότητας επέρχεται μετά από μεγάλα χρονικά διαστήματα- άνω των δύο μηνών.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πότε η κακή διάθεση γίνεται κατάθλιψη;



Τα όρια είναι συχνά δυσδιάκριτα και αχανή.

Η λέξη «κατάθλιψη» χρησιμοποιείται ευρέως πλέον, για να περιγράψει κανείς μια κατάσταση, που μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ μιας ήπιας μελαγχολικής διάθεσης και μιας έντονα καταθλιπτικής συμπεριφοράς, καλύπτοντας έτσι μια ευρεία κλίμακα διαβάθμισης.

Τα όρια είναι συχνά δυσδιάκριτα και αχανή, με αποτέλεσμα και οι ειδικοί συχνά να μην την αναγνωρίζουν και να μην τη διαγιγνώσκουν.

Συναισθήματα, βέβαια, θλίψης, απογοήτευσης, ματαίωσης και στεναχώριας βιώνουμε όλοι οι άνθρωποι, σε διαφορές φάσεις της ζωής μας, ως αντίδραση σε στενάχωρες και οδυνηρές καταστάσεις με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι.

Τα συναισθήματα αυτά είναι φυσιολογικά και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργικότητα μας και τη δυνατότητα μας να ανταποκριθούμε στις καθημερινές μας ασχολίες και υποχρεώσεις. Σταδιακά, η ένταση των συναισθημάτων αυτών υποχωρεί και μειώνεται.

Στις περιπτώσεις, όμως, που ο χρόνος φαίνεται να μην λειτουργεί λυτρωτικά και η θλίψη, η ανηδονία και η αίσθηση κενού παραμένουν και ισχυροποιούνται στη ζωή μας, τότε, είναι πιθανόν να πάσχουμε από κλινικού τύπου κατάθλιψη.

Στην περίπτωση αυτή, είναι σημαντικό να επισκεφτούμε κάποιον ειδικό που θα μπορέσει να μας βοηθήσει να καταλάβουμε και να αποκωδικοποιήσουμε τα συμπτώματά μας. Η εμφάνιση της κατάθλιψης, σηματοδοτεί την ανάγκη μιας βαθιάς και ειλικρινούς ενδοσκόπησης, καθώς μας προειδοποιεί ότι κάτι στη ζωή μας δεν πηγαίνει καλά και χρειάζεται επαναπροσδιορισμό. Μας αναγκάζει να επανεξετάσουμε τους τομείς της ζωής μας, που μπορεί να μην είναι πια τόσο λειτουργικοί και ωφέλιμοι και μας κινητοποιεί για αλλαγή.

Τι μας συμβαίνει όταν υποφέρουμε από κατάθλιψη Η κατάθλιψη σχετίζεται με αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου, και ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι μια βαθιά αίσθηση υποτίμησης του εαυτού μας, των άλλων, αλλά και του τρόπου που σκεφτόμαστε γύρω από τη ζωή μας και του μέλλοντός μας.

Τα αρνητικά μας συναισθήματα διογκώνονται σημαντικά, και έτσι μπορεί να βιώνουμε έντονο θυμό, άγχος η τρόμο, ενώ παράλληλα, μειώνεται σημαντικά η ικανότητά μας να σκεφτόμαστε θετικά και να αντλούμε ευχαρίστηση και ικανοποίηση από τις καταστάσεις της ζωής μας.

Βυθιζόμαστε σταδιακά στο σκοτάδι, ενώ κυριαρχούν έντονα η αίσθηση του εγκλωβισμού και της απελπισίας. Ένα από τα κύρια συμπτώματα είναι ότι διαταράσσεται σημαντικά η ικανότητα μας να ελπίζουμε και να βρίσκουμε νόημα στη ζωή μας. Επικρατεί περισσότερο μια τάση παραίτησης, αυστηρή αυτοκριτική και αυτο-απόρριψη.

Αυτή η ψυχική οδύνη, στο επίπεδο των σκέψεων και των συναισθημάτων, έχει φυσικά άμεση επίπτωση και στις σωματικές μας δραστηριότητες, καθώς μειώνονται οι αντοχές μας και οι δυνάμεις μας και κυριαρχεί μια αίσθηση μόνιμης κοπώσεως. Σε συμπεριφορικό επίπεδο, μπορεί να εμφανίσουμε ψυχοκινητική επιβράδυνση και κοινωνική απόσυρση.

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Ψυχιατρικό Σύνδεσμο, ο πιο κοινός τύπος κατάθλιψης είναι η μείζονα κατάθλιψη με ποσοστό εμφάνισης 10-25% στις γυναίκες και 5-12% στους άντρες. Κύριο σύμπτωμα είναι είτε η καταθλιπτική διάθεση που διαρκεί για τουλάχιστον δυο εβδομάδες ή η έντονη ελάττωση του ενδιαφέροντος για όλες σχεδόν τις δραστηριότητες.

Τα συμπτώματα δεν πρέπει να αποτελούν αντίδραση πένθους σε μια απώλεια, ενώ θα πρέπει να έχουν αποκλειστεί σωματικοί νόσοι και η επίδραση ουσιών ή φαρμάκων. Παράλληλα, το άτομο θα πρέπει να εκδηλώνει τουλάχιστον τέσσερααπό τα ακόλουθα συμπτώματα:

-Διαταραχές στον ύπνο (αϋπνία ή υπνηλία)
-Διαταραχές της όρεξης (μείωση η αύξηση βάρους κατά 5% από το κανονικό)
-Ψυχοκινητική διέγερση ή επιβράδυνση
-Δυσκολία συγκέντρωσης
-Αισθήματα αναξιότητας, χαμηλή αυτοεκτίμηση και ενσυνείδητες ενοχές
-Απώλεια ενεργητικότητας και αίσθημα κόπωσης
-Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονικός ιδεασμός


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Τρέξε» το μεταβολισμό σου σε κάθε ηλικία



Το τρέξιμο αποτελεί τη σύγχρονη fitness τρέλα.

Δεν είναι τυχαίο που τόσες εφαρμογές των smartphones μπορούν πλέον να μετρούν τα βήματα που κάνεις και τις θερμίδες που καις. Κάνε το ειδικό πρόγραμμα άσκησης για τρέξιμο και κάψε άπειρες θερμίδες!


Στα 20

Η δύναμη και η ταχύτητά σου είναι στο ζενίθ τους τώρα. Όμως, δεν πρέπει ούτε να υπερβάλλεις ούτε να παραλείπεις γεύματα. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι νεαρές γυναίκες που λάμβαναν λιγότερο από 30% των θερμίδων τους από λιπαρά είχαν δυόμιση φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν τραυματισμό στο τρέξιμο.

Τι να προσέξεις 
Πονάς μετά το τρέξιμο; Κάνε ένα παγωμένο ή ζεστό αφρόλουτρο ή ένα μασάζ. Για να προστατέψεις τα γόνατά σου, δυνάμωσε τους τετρακέφαλους με καθίσματα και προβολές. Επίσης, κατανάλωνε καθημερινά ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο και άλλα υγιεινά λιπαρά.

Στα 30

Πιθανόν γνωρίζεις για τι είναι ικανό το σώμα σου και έχεις αναπτύξει την αντοχή που χρειάζεται για να τρέξεις αρκετά χιλιόμετρα. Ωστόσο, δεν είναι εύκολο να τα βγάλεις πέρα με τη δουλειά, την οικογένεια και τις καθημερινές υποχρεώσεις.

Τι να προσέξεις 
Αντί να τρέχεις για ώρες, γλίτωσε χρόνο προσθέτοντας διαστήματα με γρήγορο ρυθμό στην άσκησή σου. Θα αυξήσεις την καύση θερμίδων και την ταχύτητά σου. Κάνε δύο διαστήματα του 1,5 χιλιομέτρου με 0,5 χιλιόμετρο τζόγκινγκ ενδιάμεσα ή αύξησε το βήμα σου για 1 λεπτό κάθε 10 λεπτά.

Στα 40

Πνευματικά είσαι πιο σκληραγωγημένη από ποτέ και θέλεις να αποδείξεις στους άλλους ότι εσύ και το σώμα σου τα καταφέρνετε ακόμη. Ωστόσο, η μυϊκή μάζα και η σωματική δύναμη αρχίζουν να μειώνονται σε αυτή τη δεκαετία, γι’ αυτό η λύση είναι ο συνδυασμός διαφόρων τύπων άσκησης.

Τι να προσέξεις 
Εξισορρόπησε το τρέξιμο με γιόγκα και κολύμβηση για να γυμνάσεις το άνω μέρος του σώματος και να κάνεις πιο ελαστικούς τους σφιγμένους μυς. Επίσης, κάνε μυϊκή ενδυνάμωση (που εστιάζει στους κύριους μυς) δύο ή τρεις φορές τη βδομάδα.

Στα 50

Γνωρίζεις καλά τον εαυτό σου και «ακούς» το σώμα σου όταν χρειάζεται να περπατήσει αντί να τρέξει. Δυστυχώς, η εμμηνόπαυση κάνει την οστική πυκνότητα να μειώνεται, ενώ περισσότερο λίπος συσσωρεύεται στην κοιλιά σου.
Τι να προσέξεις Δυνάμωσε τους κοιλιακούς, την πλάτη και τους γοφούς με ασκήσεις που τονώνουν όλο το σώμα, έτσι ώστε να βελτιωθείς στα πάντα, από το τρέξιμο ως το να κουβαλάς τα ψώνια. Η δύναμη των κοιλιακών και της μέσης είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρείς τη σωστή στάση ενώ τρέχεις και να είναι το κορμί σου ίσιο.

Αυτόν το μήνα μετάτρεψε το περπάτημα σε τρέξιμο

Εάν μπορείς να περπατήσεις 3 χιλιόμετρα, διανύοντας 1,5 χιλιόμετρο σε 15 λεπτά, τότε μπορείς και να τρέξεις. Κάνε καθένα από τα κάτω προγράμματα με περπάτημα και τρέξιμο τρεις φορές την εβδομάδα (όποιες ημέρες προτιμάς). Ξεκίνα και τελείωνε κάθε πρόγραμμα με πεντάλεπτο περπάτημα.

1η Εβδομάδα
Τρέξιμο 2 ή 3 λεπτά
Περπάτημα 1 λεπτό. Επανάλαβε το συνδυασμό.

2η Εβδομάδα
Τρέξιμο 3 ή 4 λεπτά
Περπάτημα 1 λεπτό. Επανάλαβε το συνδυασμό.

3η Εβδομάδα
Τρέξιμο 5 ή 6 λεπτά
Περπάτημα 1 λεπτό. Επανάλαβε το συνδυασμό.

4η Εβδομάδα
Τρέξιμο 1,5 χιλιόμετρο
Περπάτημα 1 λεπτό. Επανάλαβε το συνδυασμό.


Πηγή: http://www.shape.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφή για... πρωταθλητές



Τι πρέπει να τρώει το παιδί που ασκείται.

Η σωστή διατροφή βάζει τα θεμέλια της υγείας, της καλής σωματικής και πνευματικής ανάπτυξης του ατόμου. Σ’ ένα παιδί που αθλείται, η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί στοιχείο για τη σωματική και πνευματική του προετοιμασία πριν από τον αγώνα.

Η επαρκής ενεργειακή πρόσληψη είναι απαραίτητη για την καλή ανάπτυξη του παιδιού. Η ελλιπής γνώση σε θέματα διατροφής και αναγκών των παιδιών έχει επίπτωση στην νοητική ανάπτυξη τους και στην υγεία τους.

Βέβαια, πολλοί γονείς συχνά υπερφορτώνουν τα παιδιά τους με μεγάλες μερίδες φαγητού, πράξη που σταδιακά μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία.

Για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, τα παιδιά θα πρέπει να ενθαρρύνονται να αθλούνται καθημερινά και να ακολουθούν τις βασικές αρχές ισορροπημένης διατροφής για καλύτερη αθλητική απόδοση.

Για την ανάπτυξη καλών διατροφικών συνηθειών σ’ ένα παιδί, καλό είναι να ακολουθούνται οι παρακάτω βασικές αρχές υγιεινής διατροφής για παιδιά:

- Τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν ποικιλία τροφίμων από όλες τις κατηγορίες τροφών. Πολλά παιδιά έχουν διατροφικές προτιμήσεις και απέχθειες. Οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν συνεχώς τα παιδιά τους να καταναλώνουν ποικιλία τροφών, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να σέβονται στις προτιμήσεις τους όσο γίνεται περισσότερο.

Θα πρέπει να τονισθεί ότι οι διατροφικές συνήθειες των γονιών επηρεάζουν σε μεγάλο ποσοστό τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών, γι’ αυτό και οι γονείς θα πρέπει να καταβάλλουν προσπάθεια να ακολουθήσουν μία ισορροπημένη διατροφή, χωρίς να εκδηλώνουν την δυσαρέσκεια τους απέναντι σε «υγιεινά» τρόφιμα.

Πολλές φορές, οι λανθασμένες πρακτικές, όπως αυτές του αυστηρού περιορισμού, της συχνής επιβράβευσης και υπερβολικής πίεσης για κατανάλωση, συχνά οδηγούν στα αντίθετα αποτελέσματα.

- Απαραίτητη είναι η καθημερινή κατανάλωση εποχιακών φρούτων και λαχανικών. Κάθε κυρίως γεύμα πρέπει να συνοδεύεται ή και να αποτελείται από λαχανικά, ενώ ένα ελαφρύ γεύμα με φρούτα είναι ό,τι καλύτερο για να δώσει ενέργεια στον αθλητή, χωρίς να τον επιβαρύνει. Ένα ποτήρι φυσικού χυμού φρούτων είναι κατάλληλο για να ενυδατώσει τον νεαρό αθλητή, ενώ παράλληλα θα αναπληρώσει την απώλεια ηλεκτρολυτών.

- Η κύρια πηγή λίπους στη διατροφή του παιδιού που αθλείται, θα πρέπει να είναι το ελαιόλαδο, γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες στο καρδιαγγειακό σύστημα και για την αντιοξειδωτική του δράση, ενώ τα ζωικά λίπη (βούτυρο, λίπος- πέτσα από κρέατα, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα π.χ. κρέμα γάλακτος) συνίσταται να είναι περιορισμένα στο ελάχιστο.

- Η καθημερινή κατανάλωση κρέατος και προϊόντων του, καλό είναι να περιοριστεί, ενώ κάποια γεύματα μπορούν να αντικατασταθούν με ψάρι και όσπρια, πολύ καλές πηγές ζωικής και φυτικής πρωτεΐνης αντίστοιχα.
Από την ομάδα των δημητριακών, είναι προτιμότερη η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης.

- Η εξασφάλιση της επαρκής πρόσληψης ασβεστίου στα παιδιά και ιδιαίτερα στους αθλητές, είναι απαραίτητη. Η τακτική κατανάλωση γάλακτος, γιαουρτιού και η χρήση τυριού σε διάφορα γεύματα είναι σημαντική. Η χρήση γαλακτοκομικών προϊόντων με μειωμένα λιπαρά συνίσταται, ειδικά στα παιδιά με αυξημένο σωματικό βάρος ή/ και σε περίπτωση υπερχολιστεριναιμίας.

- Η κατανάλωση επιτραπέζιου αλατιού συστήνεται να είναι περιορισμένη. Οι κρυφές πηγές αλατιού σε διάφορα τρόφιμα (ψωμί, τυρί, μπισκότα, κονσέρβες, τυποποιημένα τρόφιμα) υπερκαλύπτει τις ανάγκες του αθλητή σε νάτριο.

- Τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη, όπως γλυκά, αναψυκτικά και τυποποιημένοι χυμοί, καλό είναι να καταναλώνονται με σύνεση.

- Απαραίτητη είναι η καθημερινή υιοθέτηση ενός πρωινού γεύματος, ειδικά αν ακολουθεί πρωινή άσκηση. Ένα ισορροπημένο πρωινό γεύμα εφοδιάζει τον οργανισμό με ενέργεια για να ανταπεξέλθει την υπόλοιπη ημέρα.

- Τα παιδιά δεν πρέπει ποτέ να αθλούνται εντελώς νηστικά. Ένα ελαφρύ υδατανθρακικό γεύμα είναι ότι καλύτερο, όπως λίγο ψωμί με μέλι, μία μπανάνα ή ένα μπολ φρουτοσαλάτα ή μία μπάρα δημητριακών.

- Οι νεαροί αθλητές δεν πρέπει να ξεχνούν την ενυδάτωση τους σ’ όλη την διάρκεια της ημέρας και βέβαια την αναπλήρωση υγρών του οργανισμού κατά την διάρκεια της άσκησης και μετά από αυτήν. Η τακτική κατανάλωση νερού και φυσικών χυμών φρούτων αποτελούν τον καλύτερο τρόπο ενυδάτωσης για τα παιδιά.

- Τα γεύματα των παιδιών θα πρέπει να είναι εύγευστα, εύπεπτα και εύληπτα, να είναι φτιαγμένα με φαντασία και να έχουν όμορφη εμφάνιση.

- Καλό είναι να είναι υγιεινά, παρασκευασμένα από αγνά υλικά, χωρίς βλαβερές προσμίξεις, όπως τα συντηρητικά και τα trans λιπαρά.

Η τακτική σωματική δραστηριότητα έχει τόσο βραχυπρόθεσμες, όσο και μακροπρόθεσμες ευεργετικές επιδράσεις στα παιδιά. Η άσκηση σε ένα παιδί αθλητή συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη, στην αύξηση της αντοχής και της μυϊκής δύναμης, στην διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησής του.

Η κακή διατροφή, αλλά και η παχυσαρκία αποτελούν σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας. Η παιδική παχυσαρκία προδιαθέτει για μελλοντική εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακά προβλήματα αλλά κοινωνικό στιγματισμό του παιδιού.

Στις ΗΠΑ υποστηρίζονται πολύ τα προγράμματα εκπαιδευτικής διατροφής και άσκησης, έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία στα παιδιά να ενημερωθούν εκτενέστερα πάνω σε θέματα διατροφής και να βελτιώσουν την φυσική τους κατάσταση.

Ο καλύτερος τρόπος θα ήταν η ενασχόληση με την άσκηση να γίνεται ως παιχνίδι, έτσι ώστε η δραστηριότητα να δίνει χαρά στο παιδί.

Η συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα, όπως μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο αλλά και το κολύμπι, ο χορός και η ποδηλασία αποτελούν καλές επιλογές άθλησης ενός παιδιού. Η καθημερινή φυσική δραστηριότητα (περπάτημα, συμμετοχή σε δουλειές σπιτιού, παιχνίδι στο πάρκο) είναι απαραίτητη για την σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού.

Συνοψίζοντας, η συμβολή των γονιών στη διαμόρφωση μιας ισορροπημένης συμπεριφοράς απέναντι στην διατροφή και την άσκηση είναι ιδιαίτερα σημαντική.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άμυλο και καρκίνος του μαστού



Μεγάλη η επίδραση των υδατανθράκων στην επανεμφάνιση της νόσου.

Νέα έρευνα αναφέρει ότι η αύξηση της πρόσληψης υδατανθράκων σχετίζεται με υψηλότερο ποσοστό υποτροπής του καρκίνου στο μαστό, σε γυναίκες που πάσχουν από τη νόσο.

Το άμυλο ήταν ιδιαίτερα σημαντικό στα ευρήματα, σύμφωνα με την Jennifer Emond, του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο. Δήλωσε ότι γυναίκες που αύξησαν την πρόληψη αμύλου, σε ένα χρόνο είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες υποτροπής.

Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση των υδατανθράκων στην επανεμφάνιση καρκίνου στο μαστό σε 2.651 γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο μαστού τα προηγούμενα 4 χρόνια. Έλαβαν πληροφορίες για την πρόσληψη υδατανθράκων από ανακλήσεις 24ωρης διατροφής στην έναρξη και τον επόμενο χρόνο. Σε ετήσια συνέντευξη από το τηλέφωνο οι συμμετέχουσες ανέφεραν τι είχαν καταναλώσει τις περασμένες 24 ώρες.

Στην έναρξη, η πρόσληψη υδατανθράκων ήταν 233 γραμμάρια την ημέρα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι γυναίκες με υποτροπή καρκίνου είχαν μέση αύξηση της πρόσληψης αμύλου κατά 2,3 γραμμάρια την ημέρα στον πρώτο χρόνο, ενώ γυναίκες των οποίων ο καρκίνος δεν υποτροπίασε είχε μέση μείωση 2,7 γραμμαρίων την ημέρα κατά το πρώτο έτος.

Αλλαγές στην πρόληψη αμύλου αφορούσαν το 48% της αλλαγής στην πρόσληψη υδατανθράκων. Η μέση αλλαγή στην πρόληψη του αμύλου το πρώτο έτος ήταν -4,1 γραμμάρια την ημέρα στις γυναίκες με υποτροπή καρκίνου έναντι -8,7 σε γυναίκες που δεν είχαν υποτροπή.

Ο αυξημένος κίνδυνος υποτροπής ήταν περιορισμένος σε γυναίκες με όγκους χαμηλότερου βαθμού, δήλωσαν οι ερευνητές. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο συμπόσιο για τον καρκίνο του μαστού, στο Σαν Αντόνιο.

Η Αμερικανική ‘Ενωση για την ‘Ερευνα στον Καρκίνο καλεί σε περαιτέρω έρευνα πριν γίνουν νέες διατροφικές συστάσεις σε γυναίκες με καρκίνο μαστού.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ρουκέτα διέλυσε το μισό του πρόσωπο



Ο νεαρός Λίβυος μπορεί να μιλήσει ξανά.

Το μισό του πρόσωπο διαλύθηκε από μια ρουκέτα και σήμερα ο 29χρονος Λίβυος Mohamed Z κατάφερε να μιλήσει ξανά.

Υποβλήθηκε σε σειρά χειρουργικών επεμβάσεων στο νοσοκομείο Martin-Luther στο Βερολίνο, προκειμένου οι γιατροί να «ανακατασκευάσουν» το στόμα, τη μύτη και τμήμα του πηγουνιού του.

Ο Mohamed μίλησε σήμερα για την εμπειρία του. Μια φιλανθρωπική οργάνωση τον έφερε από τη Λιβύη, όπου τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των μαχών, στη Γερμανία προκειμένου να υποβληθεί στις απαραίτητες επεμβάσεις, που του έσωσαν τη ζωή.

Πριν από αυτές δε μπορούσε να μιλήσει, να μασήσει ή να καταπιεί και τρεφόταν με τη βοήθεια σωλήνα από το στομάχι.




Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν εμβολιασμοί για τα παιδιά ανέργων



Πράξη ελπίδας από τους Γιατρούς του Κόσμου.

Δωρεάν εμβολιασμοί για τα παιδιά ανέργων γονέων πραγματοποιείται από τους Γιατρούς του Κόσμου. Η αρχή έγινε σήμερα με τον εμβολιασμό 50 παιδιών, στην πλειοψηφία τους βρέφη, στο Πολυϊατρείο του Περάματος. Όλα παιδιά Ελλήνων που έχουν χάσει το βασικότερο δικαίωμά τους: την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

Με αυτό τον τρόπο, την έναρξη ενός εκτεταμμένου προγράμματος δωρεάν εμβολιασμού, οι Γιατροί του Κόσμου (ΓτΚ) δίνουν απάντηση ελπίδας και συμπαράστασης σε αυτούς που συνθλίβονται κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης.

Το πρόγραμμα υλοποιείται χάρη στη συνδρομή του Παιδιατρικού Νοσοκομείου του ομίλου Υγεία, το Παίδων Μητέρα, το οποίο ανταποκρίθηκε στο αίτημα της ανθρωπιστικής οργάνωσης για στήριξη των ανέργων οικογενειών και πρόσφερε αρχικά 300 βασικά παιδικά εμβόλια 8 διαφορετικών κατηγοριών.

Τα εμβόλια παραδόθηκαν σήμερα σε ειδική τελετή από εκπροσώπους του νοσοκομείου, με επικεφαλής τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, ομότιμο καθηγητή Παιδιατρικής Χρήστο Μπαρτσόκα, στο Πολυϊατρείο των ΓτΚ στο Πέραμα, παρουσία του δημάρχου Περάματος Παντελή Ζουμπούλη, εκπροσώπων των Γιατρών του Κόσμου και συνεργαζόμενων με την Οργάνωση παιδιάτρων της ευρύτερης περιοχής.



Διαβάστε περισσότερα...

Το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου στο πλευρό των απλήρωτων



Συγκέντρωση χρημάτων και ειδών πρώτης ανάγκης.

Την ενίσχυση απλήρωτων εργαζομένων του νομού Λασιθίου, με τη συγκέντρωση χρημάτων ή ειδών πρώτης ανάγκης, ζητούν με ανακοίνωση τους το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου και τρία σωματεία εργαζομένων του νομού.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λασιθίου σε συνεργασία με το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Σωματείο Εργαζομένων στη Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Αγίου Νικολάου, σκοπεύουν να δώσουν τα χρήματα και τα προϊόντα σε συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων, οι οποίοι είναι απλήρωτοι εδώ και καιρό και δεν είναι ντόπιοι.

Τα παραπάνω είδη πρώτης ανάγκης, θα συγκεντρώνονται από σήμερα έως και τη Δευτέρα 19/12 στο Εργατικό Κέντρο Λασιθίου, από τις 10:00 έως τις 14:00 (εκτός Σαββατοκύριακο), όπως και στο Σωματείο Εργαζομένων της ΔΑΕΑΝ τις ίδιες ημέρες και ώρες.



Διαβάστε περισσότερα...

Ένα παζάρι για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα



Ευαισθητοποιημένη η τρίτη ηλικία.

Εγκαίνια θα κάνει την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα το χριστουγεννιάτικο παζάρι που διοργανώνει το Γ΄ ΚΑΠΗ Αγίων Αναργύρων του δήμου Θεσσαλονίκης στην αίθουσα πολλαπλών δραστηριοτήτων στην οδό Χαρ. Μούσκου 9.

Στο παζάρι θα διατίθενται αντικείμενα που κατασκεύασαν τα μέλη του τμήματος εργοθεραπείας του ΚΑΠΗ και τα έσοδα θα διατεθούν στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Το χριστουγεννιάτικο μπαζάρ θα λειτουργήσει την Πέμπτη και την Παρασκευή 15 και 16 Δεκεμβρίου 10.00-13.00 και 17.00-20.00.



Διαβάστε περισσότερα...