Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Συνεργασία με τις υποσαχάριες χώρες αναζητούν τα κρητικά προϊόντα


Στο Επιμελητήριο Ηρακλείου βρέθηκε ο γ.γ του Ελληνοαφρικανικού Επιμελητηρίου.

Εθιμοτυπική επίσκεψη στο Επιμελητήριο Ηρακλείου πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι ο γενικός γραμματέας του Ελληνοαφρικανικού Επιμελητηρίου, Δημήτρης Μανιατάκης.

Στη διάρκεια της συνάντησης με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλη Αλιφιεράκη, συμφωνήθηκε η διεξαγωγή επιχειρηματικών συναντήσεων μεταξύ Κρητικών και Αφρικανών επιχειρηματιών, αλλά και Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην Αφρική.

Οι συναντήσεις αυτές πρόκειται να πραγματοποιηθούν τον προσεχή Απρίλιο, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και τη στήριξη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, με στόχο να υπάρξει ενημέρωση για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες, τα φορολογικά δεδομένα, τις πολιτικές, κοινωνικές συνθήκες και τη ζήτηση προϊόντων- υπηρεσιών στις υποσαχάριες χώρες.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προτάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη ναυτιλία στην Ελλάδα


Ζητά να επανεξετάσει ποια πλοία είναι επιλέξιμα για υπαγωγή στο ευνοϊκό φορολογικό σύστημα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα από την Ελλάδα να επανεξετάσει ποια πλοία είναι επιλέξιμα για υπαγωγή στο ελληνικό ευνοϊκό φορολογικό σύστημα και να εξαιρέσει από το προτιμησιακό καθεστώς τα αλιευτικά σκάφη, τα ρυμουλκά, καθώς και τα σκάφη αναψυχής (γιοτ) χωρίς πλήρωμα που ενοικιάζονται σε τουρίστες.

Ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε στην Ελλάδα μια σειρά προτάσεων για να διασφαλίσει τη συμβατότητα των κρατικών ενισχύσεων που χορηγούνται στον ναυτιλιακό τομέα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι ισχύουσες διατάξεις μπορεί να παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, καθώς παρέχουν τη δυνατότητα σε μετόχους ναυτιλιακών εταιρειών να επωφελούνται από ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση η οποία θα έπρεπε να παρέχεται αποκλειστικά σε επιχειρήσεις θαλάσσιων μεταφορών. Επίσης, η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία ότι η ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση επεκτείνεται και σε ενδιάμεσους φορείς του ναυτιλιακού τομέα και εταιρείες εκμετάλλευσης πλοίων που δεν παρέχουν υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών.

Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της, η Επιτροπή αναγνωρίζει τη σημασία της διατήρησης ενός ανταγωνιστικού τομέα θαλάσσιων μεταφορών στην ΕΕ, χωρίς όμως αυτές να προκαλούν αδικαιολόγητη στρέβλωση του ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να φορολογούν τις ναυτιλιακές εταιρείες βάσει της χωρητικότητας του στόλου που διαθέτουν (δηλαδή με βάση το μέγεθος του στόλου τους) και όχι βάσει των πραγματικών κερδών τους. Εκφράζει, ωστόσο, την ανησυχία της ότι το ελληνικό σύστημα του φόρου χωρητικότητας δεν είναι κατάλληλα στοχευμένο και ότι ευνοεί τους μετόχους ναυτιλιακών εταιρειών, καθώς και επιχειρήσεις άλλες από τις επιχειρήσεις θαλάσσιων μεταφορών, πέραν των ορίων που επιτρέπονται βάσει των κατευθυντήριων γραμμών για τις θαλάσσιες μεταφορές.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα να επανεξετάσει ποια πλοία είναι επιλέξιμα για υπαγωγή στο σύστημα που εφαρμόζει και να εξαιρέσει από το προτιμησιακό καθεστώς τα αλιευτικά σκάφη, τα ρυμουλκά, καθώς και τα σκάφη αναψυχής (γιοτ) χωρίς πλήρωμα που ενοικιάζονται σε τουρίστες. Οι εταιρείες εκμετάλλευσης αυτών των πλοίων θα υπόκεινται στο μέλλον στον γενικό φόρο εισοδήματος, σημειώνει η Επιτροπή.

Αναφέρει επίσης ότι από την προτιμησιακή φορολογική μεταχείριση θα πρέπει να εξαιρεθούν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, οι ναυτιλιακοί πράκτορες και άλλοι ενδιάμεσοι φορείς του ναυτιλιακού τομέα, καθώς και οι μέτοχοι ναυτιλιακών εταιρειών -από τους οποίους κανένας δεν εκτελεί πραγματικές θαλάσσιες μεταφορές.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση τα αιτήματα της Επιτροπής δεν αφορούν τις κύριες δραστηριότητες της ελληνικής ναυτιλιακής οικονομίας, κυρίως την εκμετάλλευση φορτηγών πλοίων και δεξαμενόπλοιων. Οι δραστηριότητες αυτές θα εξακολουθήσουν να υπόκεινται σε φορολόγηση βάσει της χωρητικότητας αντί για φορολόγηση βάσει των κερδών, υπό την προϋπόθεση ότι οι εταιρείες εκμετάλλευσης αυτών των πλοίων θα διατηρούν αμετάβλητο το μερίδιο του στόλου τους υπό σημαίες ΕΕ/ΕΟΧ.

Η Ελλάδα πρέπει να ενημερώσει την Επιτροπή εντός προθεσμίας δύο μηνών για το αν συμφωνεί με τα προτεινόμενα μέτρα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Nέα τάση: O χορός του προσώπου


Ξεχάστε το "Ice Bucket Challenge", τώρα υπάρχει μια νέα διαδικτυακή τρέλα, η οποία εξαπλώνεται σαν ιός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο λόγος … για το "Face Dancing" ή αλλιώς "Χορό Προσώπου". Επί της ουσίας πρόκειται για μια νέα τάση, κατά την οποία οι άνθρωποι ζωγραφίζουν στα πρόσωπά τους διάφορες φιγούρες και στη συνέχεια κάνουν διάφορες γκριμάτσες προκειμένου να δώσουν κίνηση στα ζωγραφισμένα ανθρωπάκια τους.

Μάλιστα οι χρήστες του διαδικτύου διοργανώνουν και διαγωνισμούς για να αναδείξουν τις καλύτερες χορευτικές κινήσεις προσώπου.

Δείτε τις φώτο εδώ:







Δείτε το βίντεο εδώ:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο παρουσιαστής ανακοίνωσε λάθος νικήτρια για την «Μις Υφήλιος»


Σε μια μεγάλη γκάφα υπέπεσαν οι διοργανωτές των καλλιστείων για την ανάδειξη της «Μις Υφήλιος» στο Λας Βέγκας.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο παρουσιαστής Στιβ Χάρβεϊ ανακοίνωσε ότι νικήτρια του διαγωνισμού είναι η Μις Κολομβία.

Χαρούμενη για το γεγονός ότι χάρισε στην χώρα της για δεύτερη φορά τον πολυπόθητο τίτλο, η Αριάντνα Γκουτιέρεζ φόρεσε το πανάκριβο στέμμα. Λίγο αργότερα όμως, ο παρουσιαστής, αφού ζήτησε συγγνώμη από το κοινό ανακοίνωσε το λάθος τους. χρίζοντας αυτή τη φορά νικήτρια την Μις Φιλιππίνες.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στην υπογραφή του πρώτου ΣΔΙΤ προχώρησε ο Παρασκευόπουλος


Κατά την εκτέλεση του έργου θα καλυφθούν αίθουσες Εφετείων, Πρωτοδικείων και Ειρηνοδικείων.
Με στόχο τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας καταγραφής πρακτικών των συνεδριάσεων των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων της χώρας και τη διάθεση τους στους λειτουργούς της δικαιοσύνης ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος προχώρησε στην υπογραφή του πρώτου έργου ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα) και ένα από τα πρώτα στο χώρο της πληροφορικής.

Πρόκειται για έργο που θα έχει διάρκεια 5,5 έτη και θα αφορά στη δημιουργία υπολογιστικών και ηχητικών υποδομών για την ηχογράφηση και αποθήκευση των ηχογραφημένων πρακτικών με σκοπό τη ασφαλή φύλαξη τους σε κεντρικές υποδομές και τη διάθεση των αποηχογραφημένων πρακτικών στο κοινό μέσω ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Πρακτικών Δικαστηρίων (ΟΣΠΔ).

Προβλέπεται ότι κατά την εκτέλεση του έργου θα καλυφθούν αίθουσες Εφετείων, Πρωτοδικείων και Ειρηνοδικείων όλης της χώρας.

Το έργο αναμένεται να διαλειτουργεί με άλλα πληροφοριακά συστήματά του χώρου της δικαιοσύνης εκσυγχρονίζοντας τις παρεχόμενες από το Υπουργείο υπηρεσίες και επιταχύνοντας την απονομή του έργου της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης.

Η υπογραφή του έργου από τον υπουργό Δικαιοσύνης έγινε παρουσία του Ειδικού Γραμματέα Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Ν. Μαντζούφα.

---------------

Υπεγράφη σύμβαση του υπ. Δικαιοσύνης για την ψηφιακή καταγραφή πρακτικών των δικών

Η συνολική διάρκεια του έργου ανέρχεται σε 5,5 έτη.

Η Profile Systems & Software ΑΕ ανακοίνωσε ότι, στο πλαίσιο δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού με την κλειστή διαδικασία του άρθρου 8 του ν. 3389/2005, τον οποίο προκήρυξε το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προς ανάδειξη ιδιωτικού φορέα σύμπραξης για την υλοποίηση του έργου «Ψηφιακή Καταγραφή, Αποθήκευση και Διάθεση Πρακτικών Συνεδριάσεων Δικαστηρίων με Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Φορέα (Σ.Δ.Ι.Τ.)», η εταιρεία ανακηρύχθηκε προσωρινός ιδιωτικός φορέας σύμπραξης.

Κατόπιν τούτου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία συνέστησε, όπως ορίζεται από το νόμο και την προκήρυξη του διαγωνισμού, ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού (Α.Ε.Ε.Σ.) με την επωνυμία «Profile Ανώνυμη Εταιρεία Ψηφιακής Καταγραφής, Αποθήκευσης και Διάθεσης Πρακτικών Συνεδριάσεων Δικαστηρίων» και το διακριτικό τίτλο «Profile Digital Servives ΑΕ», στην οποία και συμμετέχει ως μοναδικός μέτοχος. Η εν λόγω Α.Ε.Ε.Σ. συνήψε, την 21-12-2015, σύμβαση σύμπραξης με το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναλαμβάνοντας και επίσημα το παραπάνω έργο. Η συνολική διάρκεια του έργου ανέρχεται σε 5,5 έτη.

Το αντικείμενο της σύμπραξης περιλαμβάνει την ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος για την ψηφιακή καταγραφή, αρχειοθέτηση και διάθεση των πρακτικών των συνεδριάσεων των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων της χώρας (Ειρηνοδικείων, Πρωτοδικείων και Εφετείων) που παράγονται με το σύστημα ηχογράφησης–αποηχογράφησης, καθώς και τη διαχείριση και συντήρηση του πληροφοριακού αυτού συστήματος και την παροχή υπηρεσιών ηχογράφησης–αποηχογράφησης των πρακτικών αυτών.

«Σημειώνεται ότι η εταιρεία διαθέτει σημαντική εμπειρία σε παρόμοια έργα, δεδομένου ότι έχει αναλάβει, στο διάστημα των τελευταίων οκτώ ετών, δυνάμει τριών διαφορετικών συμβάσεων, παρεμφερές έργο για λογαριασμό του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι, όμως, η πρώτη φορά που το έργο συμβασιοποιείται με τη μέθοδο Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.)», όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σαν χάρτινοι πύργοι γκρεμίστηκαν κτίρια στην Κίνα


Τα «κατάπιε» βιομηχανική λάσπη - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο.

Σοκ προκαλούν οι εικόνες από την πόλη Σενζέν της Κίνας όπου τόνοι βιομηχανικής λάσπης γκρέμισαν δεκάδες κτήρια, θάβοντάς τα κάτω από το χώμα, με αποτέλεσμα να αγνοούνται 91 άνθρωποι. Ο Κινέζος πρόεδρος Λι Κετσιάνγκ ζήτησε επίσημη έρευνα για το περιστατικό ενώ η κατολίσθηση οφείλεται στην συσσώρευση λάσπης που έμεινε από κατασκευές στην περιοχή.

Στο σημείο έχουν σπεύσει εκατοντάδες πυροσβέστες που δίνουν τιτάνια μάχη να εντοπίσουν επιζώντες μέσα στα χώματα.

Από τα κτίρια που καταστράφηκαν, 14 ήταν εργοστάσια, 13 γραφεία και 3 ξενώνες.

Το πρακτορείο Σινχουά μετέδωσε ότι 14 άτομα είχαν διασωθεί και πάνω από 900 απομακρύνθηκαν από την περιοχή μέχρι χθες το βράδυ. Η κρατική τηλεόραση αναφέρει ότι από τους 91 αγνοούμενους, 59 είναι άντρες και 32 γυναίκες. Νωρίτερα, ο αριθμός των αγνοουμένων που είχε δοθεί υπολογίζονταν στους 59.


















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτοί είναι οι πιο μικροί Άγιοι Βασίληδες


Τα παιδιά που μοιράζουν αληθινά δώρα και συγκινούν.

Αυτά τα παιδιά δείχνουν ότι ξέρουν την αληθινή έννοια των Χριστουγέννων, βοηθώντας τους άλλους. Ενώ τα περισσότερα περιμένουν να ανοίξουν τα δώρα τους με ενθουσιασμό το πρωί των Χριστουγέννων, υπάρχουν κάποια παιδιά που χαρίζουν τα δώρα τους.

Από δωρεές σε άστεγους μέχρι περούκες για τα θύματα του καρκίνου, αυτοί οι μικροί Άγιοι Βασίληδες δείχνουν ότι η εορταστική περίοδος σημαίνει να δίνεις.

Δείτε ποια είναι τα πέντε από τα πιο γενναιόδωρα παιδιά της Βρετανίας...

1. Τα μαλλιά της Mila βοηθούν τα παιδιά με καρκίνο



Η Mila Johnson δίνει τα μακριά ξανθά μαλλιά της σε ένα παιδί με καρκίνο αυτά τα Χριστούγεννα. Όταν η 6χρονη διάβασε ένα φυλλάδιο που έδειχνε παιδιά που είχαν χάσει τα μαλλιά τους μετά τη θεραπεία για τον καρκίνο, ήθελε να τους δώσει τα δικά της. Η ανιδιοτελής Mila έκοψε τις κοτσίδες της έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μια περούκα για ένα παιδί με καρκίνο. Επιπλέον, προσπαθεί τώρα να μαζέψει 10.000 λίρες για τον ίδιο σκοπό ώστε να μπορέσει μια φιλανθρωπική οργάνωση να συλλέξει λεφτά για να αγοράσει περούκες για τα παιδιά.

2. Ο Dexter δίνει κουτιά από παπούτσια με δώρα στους άστεγους



Ο στόχος του μικρού Dexter Wells αυτές τις γιορτές είναι να βοηθήσει τους αστέγους και θέλει να βεβαιωθεί ότι θα έχουν κάτι να ανοίξουν την ημέρα των Χριστουγέννων. Ο 6χρονος πέρασε εβδομάδες γεμίζοντας τα κουτιά από παπούτσια με δώρα για τους ανθρώπους που δεν έχουν στέγη. Το μικρό αγόρι δήλωσε στη βρετανική Sun: «Χρησιμοποίησα το χαρτζιλίκι μου -των 5 λιρών την εβδομάδα- για να αγοράσω γάντια, καπέλα και κάλτσες. Προσθέσαμε μολύβια και τετράδια γιατί ήθελα να βάλω και κάτι διασκεδαστικό γι' αυτούς. Θα βάλουμε επίσης σάντουιτς μέσα σε αυτά»

3. Emily ξοδέψει όλα τα χρήματα από το χαρτζιλίκι της σε δώρα για τα παιδιά σε «καταφύγιο»



Η Emily Clarke πέρασε τον τελευταίο χρόνο αγοράζοντας δώρα για τα παιδιά σε ένα καταφύγιο γυναικών που έχουν υποστεί βία της περιοχής της. Η 12χρονη έχει πλέον μαζέψει 200 δώρα κάτω από το δέντρο για τα παιδιά που θα περάσουν τα Χριστούγεννα εκεί. Η Emily επέλεξε το συγκεκριμένο καταφύγιο επειδή ο μπαμπάς της, που είναι μηχανικός ανελκυστήρων, είχε εργαστεί εκεί. Η ανιδιοτελής μαθήτρια δήλωσε: «Ρώτησα τον μπαμπά αν θα μπορούσε να βάλει ένα μήνυμα στο Facebook ζητώντας από τους ανθρώπους να δώσουν κάποια δώρα που δεν ήθελαν. Τον Ιανουάριο, είχα ήδη λάβει 30.» Η Emily χρησιμοποίησε όλες τις 10 λίρες που τις έδιναν σαν χαρτζιλίκι κάθε εβδομάδα για να αγοράσει δώρα.

4. Ο Kamran είναι εθελόντρια σε μια κουζίνα



Ο Kamran Singh Lalli είναι εθελοντής σε ένα τοπικό συσσίτιο και δίνει δώρα στα παιδιά που είναι λιγότερο τυχερά από αυτόν. Ο 4χρονος, όταν τον ρώτησαν για την πράξη του, δήλωσε: «Στο νηπιαγωγείο μου μαζεύουμε ρούχα και παπούτσια για τα παιδιά που δεν έχουν μαμάδες και μπαμπάδες. Ρώτησα τη μαμά μου αν θα μπορούσαμε να τους δώσουμε και δώρα, γιατί δεν είναι ωραίο που είναι μόνα τους. Έτσι θα πάμε να τους δώσουμε μερικά από τα δώρα μου όταν θα έρθει ο Άγιος Βάσιλης. Βοηθάω επίσης τη γιαγιά και τον παππού μου στο τοπικό συσσίτιο στο ναό. Πλένω τα πιάτα και βοηθάω όσο μπορώ. Το φαγητό που φτιάχνουμε πηγαίνει σε ανθρώπους που δεν έχουν σπίτι». Οι γονείς, όπως αναφέρει η Sun, είναι πολύ υποστηρικτικοί με το τον ανιδιοτελή γιο τους.
5. Ο Ben διοργάνωσε ένα πάρτι για τα παιδιά των μεταλλεργατών που έχασαν τις δουλειές τους



Όταν 1.700 εργάτες της χαλυβουργίας απολύθηκαν στο Redcar, στο North Yorkshire, ο Ben Hebden αποφάσισε να χαρίσει στα παιδιά τους ένα χριστουγεννιάτικο δώρο που θα θυμούνται. Οργάνωσε ένα τεράστιο πάρτι με μια επίσκεψη από τον Άγιο Βασίλη, προσφέροντας πλούσιο φαγητό, αλλά και δώρα.

Ο 9χρονος Ben ρώτησε τη μαμά του αν θα μπορούσαν να οργανώσουν ένα πάρτι και εκείνη έφτιαξε στο Facebook μια σελίδα ώστε να μαζευτούν χρήματα για το σκοπό αυτό. Μαζεύτηκαν έτσι 845 λίρες! Αν και νόμιζαν ότι θα έρθουν πολύ λίγες οικογένειες τελικά ήρθαν 220 άτομα! Οι εθελοντές γονείς ξαφνιάστηκαν τόσο και νιώθουν περήφανοι για το γιο τους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παναθηναϊκός και Stoiximan.gr mοίρασαν χαρά, αγάπη, «Ελπίδα» και «Φλόγα»


Την ογκολογική μονάδα του Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» και τον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα», επισκέφθηκε η ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Από κοντά και εκπρόσωποι του μεγάλου χορηγού των πράσινων «Stoiximan.gr» που στηρίζει έντονα τέτοιες κινήσεις, ειδικά αυτές τις Αγιες ημέρες των Χριστουγέννων.

Παναθηναϊκός και Stoiximan.gr mοίρασαν χαρά, αγάπη, «Ελπίδα» και «Φλόγα»

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου της πράσινης ΚΑΕ:

«Η κοινωνική προσφορά και ο πρωταθλητισμός εντός κι εκτός παρκέ είναι οι αρχές που χαρακτηρίζουν την ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Έτσι και φέτος, για ακόμα μία χρονιά, βρέθηκε κοντά σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, ειδικά τις Άγιες τούτες μέρες που διανύουμε. Σύσσωμη η ομάδα του Παναθηναϊκού (απουσίαζε μόνο ο εμπύρετος Σάσα Τζόρτζεβιτς) και εκπρόσωποι του μεγάλου της χορηγού, Stoiximan.gr επισκέφτηκαν κατά σειρά το μεσημέρι της Δευτέρας (21/12) την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» και τονΣύλλογο Γονιών Παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα».

Η αρχή έγινε από το ίδρυμα «Ελπίδα» με τους «πράσινους» να μοιράζουν δώρα και χαρά στα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα την αγάπη και το χαμόγελο των μικρών τους φίλων.

Ο Τζέις Γκιστ δήλωσε μετά την επίσκεψη στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ»: «Είναι πολύ μεγάλη ευκαιρία αυτές τις ημέρες να βρίσκεσαι δίπλα σε παιδιά και να τα υποστηρίζεις. Προσπαθείς πάντα να είσαι παρών και να υποστηρίζεις τέτοιες ενέργειες. Να δείξεις ότι ενδιαφέρεσαι. Είναι ένα εξαιρετικό ίδρυμα το οποίο προσφέρει στα παιδιά. Εμείς, από την πλευρά μας θέλουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε γι' αυτά παιδιά. Βέβαια, καλό θα είναι να γίνονται πιο συχνά τέτοιες ενέργειες. Όχι μόνο τα Χριστούγεννα. Είναι μια καλή ευκαιρία τώρα δεδομένου και του πνεύματος των γιορτών. Το ιδανικό θα είναι να γίνεται πιο συχνά. Όσοι μπορούν να βοηθήσουν να το κάνουν και σε διαφορετικές περιόδους του χρόνου».



Από την πλευρά του, ο Λευτέρης Μποχωρίδης σημείωσε: «Είναι πολύ ωραίο το συναίσθημα που σου δημιουργεί το γεγονός ότι μπορείς να βοηθήσεις παιδιά με οποιοδήποτε τρόπο. Καλό θα είναι τέτοιες ενέργειες να μην γίνονται μόνο τα Χριστούγεννα, αλλά και σε διαφορετικές εποχές του χρόνου. Θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στον εμπνευστή αυτής της ενέργειας. Στην ομάδα του Παναθηναϊκού πιστεύουμε ότι όλοι πρέπει να βοηθήσουμε να γίνονται τέτοιες ενέργειες. Θα ήθελα να ευχηθώ στους γονείς να είναι πάντα κοντά στα παιδιά τους και να έχουν υγεία. Εμείς, από την πλευρά μας, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις»

Ο Σάνι Μπετσίροβιτς, δήλωσε από μέρους του: «Είναι ευλογία να προσφέρεις χαμόγελο σε αυτά τας παιδιά. Τώρα είναι και μια εποχή που δίνεις κάτι περισσότερο λόγω Χριστουγέννων. Είμαστε ευτυχισμένοι που είμαστε εδώ».

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», Εμμανουήλ Παπασάββας, τόνισε:«Για άλλη μια χρονιά ο Παναθηναϊκός είναι κοντά στο νοσοκομείο και τα παιδιά μοιράζοντας δώρα και χαρά. Τα παιδιά ανυπομονούν κάθε χρόνο να δουν τους αθλητές της ομάδας. Αυτές οι επισκέψεις δίνουν δύναμη τόσο σε εμάς, όσο και στα παιδιά. Ξέρετε, η ψυχολογική κατάσταση των παιδιών επηρεάζει και την υγεία τους, οπότε αυτές οι επισκέψεις αποτελούν για εκείνα τονωτική ένεση. Τους ευχαριστούμε θερμά και τους ευχόμαστε πάντα επιτυχίες».

Ο Διευθυντής Επικοινωνίας και Marketing του Stoiximan.gr, Πάνος Κωνσταντόπουλος, είπε: «Η παρουσία μας εδώ σήμερα στο `Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο Ελπίδα' μαζί με τους παίκτες και τα στελέχη της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, μας φέρνει πιο κοντά στις δεσμεύσεις της κοινωνικής ευθύνης που έχουμε από κοινού αναλάβει και αποτυπώνει ένα μέρος του οράματός μας στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για τη συνεισφορά και ενίσχυση κοινωνικών δομών με προτεραιότητα την οικογένεια και το παιδί. Όμως, κάτι πιο αξιοθαύμαστο επιχειρείται να επιτευχθεί με τη σημερινή μας επίσκεψη εδώ. Σκοπός και μέλημά μας είναι να προσφέρουμε σε όλα αυτά τα υπέροχα παιδιά άπλετη χαρά, χαμόγελα, αισιοδοξία, όνειρα, ό,τι αξίζει δηλαδή κάθε παιδί να έχει, όπου και αν βρίσκεται στον κόσμο. Η στάση αυτών των παιδιών μπρος στο δικό τους αγώνα για ζωή είναι ένα ειλικρινές παράδειγμα για να αντιληφθούμε πως οι δυσκολίες δεν είναι ποτέ απροσπέλαστες, ποτέ αξεπέραστες, όταν δίπλα σου στέκεται η οικογένεια και άνθρωποι που φροντίζουν να σου υπενθυμίζουν πόσο σημαντικό είναι να επιμένεις. Ευχόμαστε σε αυτά τα παιδιά και τις οικογένειές τους, σε όλους όσους συντηρούν καθημερινά το χαμόγελο και την ελπίδα τους, να μην χάσουν ποτέ την προσμονή και την ανυπομονησία τους για ένα αύριο γεμάτο υγεία και δύναμη. Καλά Χριστούγεννα σε εσάς και τις οικογένειές σας».



Ακολούθως, ο διευθυντής του PAOSHOP, Αριστείδης Χριστόπουλος, ο Διευθυντής Επικοινωνίας και Marketing του Stoiximan.gr, Πάνος Κωνσταντόπουλος και ο Νίκος Παππάς επισκέφτηκαν το Σύλλογο Γονιών Παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα»δωρίζοντας στα παιδιά ένα συλλεκτικό Xbox One Panathinaikos BC Limited Edition BUNDLE NBA 2K16 SE!»


Πηγή: http://www.sentragoal.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκατό τόνοι φρέσκου γάλακτος δωρεάν στα σχολεία


Στις 132.000 οι συσκευασίες που θα δοθούν στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Πρωτόκολλο συνεργασίας για την ενίσχυση του Προγράμματος Σίτισης και Προαγωγής Υγιεινής Διατροφής στα σχολεία της χώρας, υπεγράφη σήμερα μεταξύ των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων από τη μια και της Ένωσης Φυλής «Χολστάιν» (ράτσα αγελάδας), της ΜΕΒΓΑΛ και του Ινστιτούτου «Πρόληψη» από την άλλη.

Οι γαλακτοπαραγωγοί προσφέρουν δωρεάν 100 τόνους φρέσκο γάλα για να διανεμηθεί σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Δυτική Θεσσαλονίκη, μια περιοχή που εμφανίζει υψηλά ποσοστά ανεργίας, ειδικά μετά το κλείσιμο αρκετών βιομηχανικών μονάδων.

Το γάλα θα συσκευάσει δωρεάν η βιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ, προσφέροντας συνολικά 312.000 συσκευασίες και η διανομή θα γίνει από την «Πρόληψη». Η αρχική προσφορά αποτιμάται σε 119.000 ευρώ. Η δωρεά αυτή διπλασιάζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο είναι και ο Μέγας Δωρητής του Προγράμματος από το 2012 -κι έτσι η συνολική προσφορά ανέρχεται σε 238.000 ευρώ.

Το αποτέλεσμα είναι να προστίθενται 25 επιπλέον σχολεία στο Πρόγραμμα, να επωφελούνται 2.358 μαθητές για τη σχολική χρονιά 2015-2016.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

5χρονος ζητά από τον Άγιο Βασίλη να δώσει το δώρο του σε προσφυγόπουλο


Γεμάτο ευαισθησία και γενναιοδωρία ήταν το γράμμα ενός 5χρονου από την Βρετανία προς τον Άγιο Βασίλη. Το μικρό αγόρι ζήτησε από τον αγαπημένο Άγιο των παιδιών, φέτος τα Χριστούγεννα, κάποιο από τα δώρα του να δοθεί σε ένα μικρό προσφυγόπουλο από τη Συρία που δεν έχει τίποτα.

5χρονος ζητά από τον Άγιο Βασίλη να δώσει το δώρο του σε προσφυγόπουλο - ΒΙΝΤΕΟ

Ο 5χρονος έγραψε: «Αγαπητέ Άγιε Βασίλη. Παρακαλώ μπορώ να έχω ένα πατίνι και μερικές εκπλήξεις; Παρακαλώ θα μπορούσες να δώσεις ένα από τα δώρα μου σε ένα μικρό αγόρι από τη Συρία, που δεν έχει τίποτα;»

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε γιατί δεν πρέπει να ανάψετε τα τζάκια


Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συστήνει στους πολίτες της Αττικής για σήμερα 21 Δεκεμβρίου και αύριο 22 Δεκεμβρίου την αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας.

Όπως έγινε γνωστό, με βάση την πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για σήμερα και αύριο στην Αττική θα επικρατήσουν μετεωρολογικές συνθήκες (άπνοια και θερμοκρασιακή αναστροφή) που ευνοούν τη συσσώρευση ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου παρακολουθούν την εξέλιξη των τιμών των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων σε 24ωρη βάση και θα προβούν σε ανακοίνωση, εφόσον υπάρξει αξιόλογη μεταβολή, ενώ παρακαλούν θερμά τους πολίτες για τη θετική τους ανταπόκριση στη σύσταση αυτή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ανανεωμένη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας


Ξεκινάει από αύριο η νέα ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Σκοπός μας είναι μία σελίδα ζωντανή, δροσερή με εύκολη και ευχάριστη περιήγηση. Ένας φιλικός τόπος συνάντησης όλου του εκπαιδευτικού κόσμου αλλά και των πολιτών. Εδώ θα συζητούνται θέματα εκπαίδευσης, θα ανταλλάσσονται ιδέες, θα παρουσιάζονται δραστηριότητες και καινοτομίες από την εκπαιδευτική κοινότητα. Θέλουμε συμμετοχή και ανταπόκριση όχι μόνο από μαθητές, καθηγητές, δασκάλους, οικογένειες αλλά και απ’ όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες. Ακόμη περισσότερο φιλοδοξούμε να καταστήσουμε όλους τους πολίτες ενδιαφερόμενους, προκειμένου και ο ίδιος ο ιστότοπος να αποκτά ολοένα και περισσότερο ενδιαφέρον. Η σελίδα θα χτίζεται καθημερινά με κοινή προσπάθεια και παρουσία και η επιτυχία της εξαρτάται κυρίως από τη συμμετοχή των αναγνωστών της.

Η πρώτη καινοτομία της νέας ιστοσελίδα είναι η εμφατική στροφή που πραγματοποιεί προς τον εκπαιδευτικό κόσμο και κυρίως τα παιδιά. Χρειαζόμαστε την ζωντάνια, τον αυθορμητισμό τους και την φαντασία τους. Όλες οι σχολικές δραστηριότητες, καινοτομίες, εκδηλώσεις θα βρίσκουν εδώ πρόσφορο έδαφος για την παρουσίαση και την προβολή τους, έτσι ώστε όλα τα σχολεία της χώρας να «μιλάνε» και να επικοινωνούν μεταξύ τους, να ανταλλάσσουν απόψεις, σχόλια και να εξερευνούν νέες ιδέες μέσω της ιστοσελίδας. Γι΄ αυτό και ενθαρρύνουμε τους εκπαιδευτικούς και διευθυντές των σχολικών μονάδων να στέλνουν γραπτό και οπτικοακουστικό υλικό (απαραίτητη η γραπτή συγκατάθεση των γονέων) κάθε μαθητικής και εκπαιδευτικής δράσης και πρωτοβουλίας, στο mail: site@minedu.gov.gr, προκειμένου να το προωθήσουμε στις αντίστοιχες ενότητες της ιστοσελίδας, καθώς και στην σελίδα μας στο Facebook, για να ενισχυθεί η διαδραστική διαδικασία. Όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, Λύκειο, Τεχνική εκπαίδευση, Ειδική εκπαίδευση, Τριτοβάθμια εμφανίζονται στην αρχική σελίδα και παραπέμπουν αναλυτικά στην αντίστοιχη θεματολογία. Η καρδιά της νέας μας ιστοσελίδας θα χτυπάει κυρίως στον παλμό των μαθητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να ανατροφοδοτείται διαρκώς από την μαθητική κοινότητα.

Το πάνω μέρος της ιστοσελίδας καταλαμβάνει η ενότητα των ειδήσεων. Ένα μέρος της ιστοσελίδας θα λειτουργεί σαν μίνι-εφημερίδα με θεματολογία που θα περιστρέφεται γύρω από νέα και ειδήσεις από την χώρο της εκπαίδευσης. Στην ενότητα «εκδηλώσεις» θα παρουσιάζονται όλα τα συνέδρια, σεμινάρια και ημερίδες που θα διοργανώνονται γύρω από εκπαιδευτικά θέματα, καθώς και οι σχολικές δραστηριότητες. Στην ενότητα «δημοφιλή» θα σφυγμομετρείται η κοινή γνώμη, ώστε να σχηματίζεται μία εναργής εικόνα για το τι κυρίως ενδιαφέρει και προβληματίζει τον κόσμο της εκπαίδευσης.

Στην ενότητα «νομοθεσία» θα εμφανίζεται η κείμενη νομοθεσία για το εκπαιδευτικό σύστημα και θα παρακολουθείται συστηματικά κάθε νέα διάταξη, τροπολογία και ρύθμιση.

Έμφαση θα δίνεται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Κάθε ερώτηση, αναφορά, επίκαιρη ερώτηση θα αναφέρεται συνοδευόμενη από την απάντησή της. Επί πλέον, ανάλογα με το περιεχόμενό της, θα καταχωρείται στην αντίστοιχη θεματική ενότητα.

Ζητήματα που αφορούν μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς θα παρουσιάζονται τόσο στην γενική ενότητα «εκπαιδευτικοί», όσο και, ανά κατηγορία, στις αντίστοιχες εκπαιδευτικές βαθμίδες: νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο κλπ.

Επειδή το προς διαχείριση υλικό είναι μεγάλο, ζητούμε την κατανόησή σας, καθώς η ιστοσελίδα δεν θα εμφανιστεί επαρκής από την αρχή αλλά θα διαμορφώνεται και θα εμπλουτίζεται σταδιακά, τόσο με το νέο υλικό με το οποίο θα τροφοδοτείται καθημερινά όσο και με την προοδευτική ενσωμάτωση σε αυτήν του περιεχομένου των παλαιοτέρων χρόνων. Για παλαιότερες, λοιπόν, αναρτήσεις θα εμφανίζεται παραπομπή στην προηγούμενη ιστοσελίδα του υπουργείου.

Ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στον συνεχή διάλογο και την διαρκή επαφή με τον εκπαιδευτικό κόσμο, μαθητές, φοιτητές, δασκάλους, καθηγητές, γονείς, καθώς και όλους τους πολίτες. Διότι η Παιδεία δεν επιβιώνει μέσα σε κλειστά γραφεία αλλά ζει και αναπνέει στον αέρα του γόνιμου διαλόγου, της ελεύθερης ανταλλαγής ιδεών και προοδεύει «κατά τόπους», σε κάθε σχολείο και γειτονιά με την έκφρασή της δημιουργικότητας, την πρόοδο της γνώσης και την απελευθέρωση της φαντασίας.

Γι’ αυτό το λόγο η λειτουργία του Facebook του υπουργείου θα είναι στενά και οργανικά συνδεδεμένη με την ιστοσελίδα. Απόψεις, σχόλια, παρατηρήσεις, ιδέες, προτάσεις, αντιρρήσεις και διαφωνίες σχετικά με την ιστοσελίδα αλλά και κάθε τι που αφορά εκπαιδευτικά θέματα, όχι μόνο θα είναι ευπρόσδεκτες και χρήσιμες αλλά κρίνονται και άκρως απαραίτητες. Θα λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψη και θα αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο για την διαμόρφωση της εκπαιδευτικής πολιτικής του υπουργείου.

Για τη δημιουργία της νέας ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας εργάστηκαν μεθοδικά και αποτελεσματικά οι υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, οι οποίοι χρησιμοποίησαν εργαλεία ανοιχτού λογισμικού.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναβρασμός για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας - Έκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων


Σε έκτακτη σύνοδο, που θα πραγματοποιήσουν στις αρχές του νέου έτους, θα γνωστοποιήσουν οι πρυτάνεις τις θέσεις τους για το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το οποίο αναρτάται σήμερα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.

Το νομοσχέδιο παραδόθηκε από τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη και την αναπληρώτρια υπουργό Σία Αναγνωστοπούλου στους πρυτάνεις χθες Κυριακή, τελευταία ημέρα της τακτικής συνόδου τους, κι ενώ πρόκειται να ξεκινήσει ο εθνικός διάλογος για την παιδεία υπό την προεδρία του καθηγητή Αντώνη Λιάκου.

Ανάμεσα στις διατάξεις του νομοσχέδιου που αναμένεται να πυροδοτήσουν έναν έντονο διάλογο είναι αυτές που αφορούν την συμμετοχή των φοιτητών στην ανάδειξη των πανεπιστημιακών αρχών και την επαναφορά των λεγόμενων αιώνιων φοιτητών στα μητρώα των ανώτατων ιδρυμάτων, καθώς και η διάταξη που αφορά στο πανεπιστημιακό άσυλο.

Με βάση το νέο νομοσχέδιο, οι φοιτητές θα ψηφίζουν και πάλι για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών, δικαίωμα το οποίο τους είχε αφαιρεθεί από τον προηγούμενο νόμο. Δικαίωμα ψήφου αυτή τη φορά δεν θα έχουν μόνο οι εκπρόσωποί τους αλλά όλοι, ενώ η ψήφος τους θα προσμετράται με συντελεστή 0,2 (το ένα πέμπτο που έχει η βαρύτητα της ψήφου των μελών ΔΕΠ) και θα συναρτάται με το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές. Η ψηφοφορία θα γίνεται με κάλπη και σε περίπτωση που διακοπεί δύο φορές τότε θα επαναλαμβάνεται ηλεκτρονικά.

Ως προς το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Παιδείας, αυτό θα αναγνωρίζεται πλέον μόνο στους καθηγητές πρώτης βαθμίδας του οικείου ιδρύματος. Οι πρυτανικές εκλογές, προβλέπεται ακόμη, θα πραγματοποιηθούν πενήντα ημέρες μετά την ψήφιση του νόμου, εκτός από τα πανεπιστήμια όπου έγιναν εκλογές με βάση τις πρόσφατα ψηφισμένες τροπολογίες. Τα Συμβούλια Ιδρύματος, θεσμός που είχε εισαχθεί πριν από τρία χρόνια, αποκτούν μόνο γνωμοδοτική λειτουργία.

Στο θέμα των «αιωνίων», οι φοιτητές που είχαν διαγραφεί με τον προηγούμενο νόμο ως επί μακρόν ανενεργοί, και οι οποίοι υπολογίζονται σε περισσότερους από 150.000, θα μπορούν να επανεγγραφούν στις σχολές τους με αίτηση, ενώ θα διατηρούν την ιδιότητά τους, αυτή του φοιτητή, έως την απονομή του τίτλου σπουδών. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι καταργείται το ανώτατο όριο των ν+2 ετών για τις σπουδές. Παρά τη διατήρηση της ιδιότητας, πάντως, αυτοί οι φοιτητές θα χάνουν το δικαίωμά τους σε παροχές σίτισης, στέγασης και εκπτώσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Αντίθετα, οι φοιτητές θα έχουν το δικαίωμα να διακόψουν τις σπουδές τους με έγγραφη αίτηση για όσα εξάμηνα επιθυμούν, ανεξάρτητα εάν αυτά είναι συνεχόμενα ή όχι. Κατά την περίοδο της διακοπής θα χάνεται η φοιτητική ιδιότητα.

Το νέο νομοσχέδιο φέρνει και την ολοκληρωτική επαναφορά του ασύλου τουλάχιστον ως προς τη διατύπωση, αφού θα έχει την ίδια με εκείνη που ίσχυε πριν καταργηθεί από τον λεγόμενο νόμο Διαμαντοπούλου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς αμείβονται οι αργίες των Εορτών Xριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς


Για τον τρόπο αμοιβής των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ενημερώνει τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα η ΓΣΕΕ μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ αναφέρει:

Ημέρες αργίας λόγω εορτών

Η 25η Δεκεμβρίου, ημέρα των Χριστουγέννων, προβλέπεται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας από το νόμο.

Η 26η Δεκεμβρίου, η 1η Ιανουαρίου και η 6η Ιανουαρίου (Θεοφάνια) δεν ανήκουν στις υποχρεωτικές αργίες από το νόμο, ωστόσο χορηγούνται είτε βάσει ειδικών ρυθμίσεων σε ΣΣΕ, Κανονισμούς εργασίας κλπ, είτε κατ’έθιμο, είτε οικειοθελώς από τον εργοδότη.

Σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις γιορτές.

Επίσης δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα υποχρεωτικής εργασίας.

Αμοιβή ημερών υποχρεωτικής αργίας

Για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν
Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.

Για τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν
Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας δικαιούνται

1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν

2) στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν την 25η Δεκεμβρίου, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν

β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ολη η απόφαση της επιβολής προστίμου 150 ευρώ για όσους δεν περνούν ΚΤΕΟ


Παρά το γεγονός πως έχουν απομείνει μόλις 10 ημέρες για έλευση της νέα χρονιάς ο ρυθμός ελέγχων στα ΚΤΕΟ όλης της χώρας χαρακτηρίζεται υποτονικός καθώς πάνω από 1,5 εκατ. οχήματα κυκλοφορούν χωρίς να έχουν περάσει από Τεχνικό 'Ελεγχο και κινδυνεύουν πλέον άμεσα από την επιβολή του προστίμου των 150 ευρώ.

Το Enikonomia παρουσιάζει την απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Μεταφορών η οποία θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως που ορίζει την διαδικασία και τον τρόπο πληρωμής του προστίμου των 150 ευρώ για όσους ιδιοκτήτες οχημάτων δεν περνάνε από ΚΤΕΟ.

Ειδικότερα σύμφωνα την απόφαση, που δημοσιεύει το Enikonomia, ο χρόνος επιβολής του προστίμου των 150 ευρώ ορίζεται η επόμενη μέρα της συμπλήρωσης του εκπρόθεσμου ελέγχου ανεξαρτήτως του χρόνου διενέργειας της διασταύρωσης και της έκδοσης της πράξης και το πρόστιμο οφείλεται ακόμη και αν μέχρι τη βεβαίωσή του στη φορολογική διοίκηση έχει διενεργηθεί περιοδικός τεχνικός έλεγχος στα οχήματα.

Ο εντοπισμός των οχημάτων χωρίς ΚΤΕΟ στα οποία θα επιβάλλεται το πρόστιμο των 150 ευρώ θα πραγματοποιείται από τη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΑΣΛΕ) του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετά από επεξεργασία στα παρακάτω ηλεκτρονικά αρχεία:

- Το αρχείο των οχημάτων για τα οποία επιβάλλονται Τέλη Κυκλοφορίας.

- Το αρχείο των οχημάτων που είναι δηλωμένα ως κλεμμένα.

- Το αρχείο των οχημάτων που βρίσκονται σε ακινησία και τηρείται στην ΔΑΣΛΕ.

- Το αρχείο των ΙΧ και των μοτοσικλετών που βρίσκονται ακινησία και τηρείται στη ΓΓΔΕ.

- Το αρχείο Δελτίων περιοδικών ελέγχων που τηρείται στη ΔΑΣΛΕ.

Οι ηλεκτρονικές διασταρώσεις θα γίνονται τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο με την πρώτη εφαρμογή να έχει πραγματοποιηθεί έως τέλος Φεβρουαρίου 2016 και τη δεύτερη έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2016.

Τα πρόστιμα για τους παραβάτες θα βεβαιώνονται μέσω Taxisnet στην επιλογή «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» ενώ παράλληλα οι παραβάτες θα ενημερώνονται και μέσω επιστολής.

'Οσοι από τους ιδιοκτήτες οχημάτων επιθυμούν να υποβάλλουν ένσταση εναντίον του προστίμου έχουν στην διάθεσή τους 20 εργάσιμες ημέρες από την ημέρα παραλαβής της επιστολής.

Πιέστε εδώ για να διαβάσετε την απόφαση για τα πρόστιμα ΚΤΕΟ.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έδωσε το νεφρό του στην αγαπημένη του


Μια συγκινητική πράξη αγάπης.

Ο Bairon Garzon, δεν έδωσε μόνο την καρδιά του στην αγαπημένη του (μεταφορικά), αλλά και το νεφρό του (κυριολεκτικά). Η 27χρονη Raquel Gomez, πάσχει από το σύνδρομο Alport (μια κληρονομική διαταραχή που οφείλεται σε μεταλλάξεις γονιδίων που κωδικοποιούν πρωτεΐνες των αλυσίδων του κολλαγόνου τύπου IV. Ευθύνεται ωστόσο για το 2% των περιπτώσεων χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου) και πριν από δυο χρόνια η κατάστασή της άρχισε να επιδεινώνεται. Τον Σεπτέμβριο του 2014, άρχισε να υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση, συνδέοντας τον εαυτό της με ένα μηχάνημα μέσω ενός σωλήνα στο στομάχι της για δέκα ώρες.

Οι πολύωρη αυτή διαδικασία, όπως ήταν φυσικό, «τραυμάτισε» τη σχέση της με τον επί έξι χρόνια αγαπημένο της, τον 29χρονο Garzon. Το ζευγάρι από το Woodside της Νέας Υόρκης, πλέον δεν μπορούσε να ταξιδεύει όπως συνήθιζε κατά το παρελθόν, μιας και η Gomez ήταν μονίμως κουρασμένη.

Η κατάσταση της υγείας της ωστόσο δεν κλόνισε την αγάπη που ένιωθε για εκείνη ο 29χρονος ο οποίος σε μια συγκινητική κίνηση της έκανε πρόταση γάμου ανήμερα των Χριστουγέννων το προηγούμενο έτος. Αλλά γνώριζαν και οι δυο, πως ο μόνος τρόπος για να έχουν μια φυσιολογική ζωή, θα ήταν η μεταμόσχευση νεφρού. Η Gomez βρισκόταν ήδη σε λίστα αναμονής, αλλά ο μέσος όρος για μεταμόσχευση νεφρού στη Νέα Υόρκη ήταν τουλάχιστον 10 χρόνια… Ο πατέρας της, επίσης υποφέρει από νεφρική ανεπάρκεια και βρίσκεται στη λίστα εδώ και έξι χρόνια. Επιπλέον, η μητέρα και η αδελφή της νεαρής, επίσης προσφέρθηκαν για δότες, αλλά ο τύπος του αίματος δεν ήταν συμβατός. Όπως αποδείχθηκε, ο ιππότης της ήταν ο σύντροφός της.

«Όταν την βλέπεις κάθε μέρα να περνά μια τέτοια δοκιμασία… Ήθελα να κάνω εξετάσεις για το αν είμαι συμβατός», λέει ο Garzon. Τελικά ο 29χρονος είχε συμβατή ομάδα αίματος, και έγινε εκείνος ο δότης που θα έδινε ζωή στην λατρεμένη του Raquel. Η επέμβαση έγινε την 1η του Οκτώβρη, στο νοσοκομείο Mount Sinai ενώ ο γάμος τους έχει προγραμματιστεί για τις 3 Σεπτεμβρίου του 2016.






Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δέκα τόνους τρόφιμα συγκέντρωσε ο δήμος Αθηναίων


Πρωτοβουλία «Νοιάζομαι – Μοιράζομαι», για τους οικονομικά ανήμπορους δημότες του.

Δέκα τόνοι τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης συγκέντρωσε χθες ο δήμος Αθηναίων για τους ανήμπορους οικονομικά δημότες του, με την πρωτοβουλία «Νοιάζομαι – Μοιράζομαι», που πραγματοποίησε για τέταρτη συνεχή χρονιά, σε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, για την ενίσχυση του Κόμβου Αλληλοβοήθειας Πολιτών του δήμου, στην Τεχνόπολη.

Σύμφωνα με το δήμο οι ποσότητες αυτές θα διανεμηθούν σε 8.300 οικογένειες και μοναχικούς ανθρώπους .Ο δήμαρχος Αθηναίων ευχαρίστησε τους πολίτες για τη συγκλονιστική, όπως είπε προσέλευσή τους. Επίσης, υπογράμμισε ότι ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών του Δήμου «αναγνωρίζεται στην Ελλάδα και διεθνώς, ως πρότυπο αξιόπιστης λειτουργίας, όχι μόνο γιατί ανταποκρίνεται στις διαρκώς αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες, αλλά και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι εξασφαλίζει αξιοπρέπεια στους ωφελούμενους, διανέμοντας τα προϊόντα με ραντεβού, χωρίς ουρές και με απόλυτη διαφάνεια, απέναντι στον δωρητή».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγίες για τις χριστουγεννιάτικες αγορές σας


Πώς να αποφύγετε «παγίδες», περιττά έξοδα και πιθανές ταλαιπωρίες.
Ενόψει των αγορών για τις γιορτές, η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), υπενθυμίζει κάποια σημεία που πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές, ώστε να αποφύγουν «παγίδες», περιττά έξοδα, αλλά και πιθανές ταλαιπωρίες.

Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

- Καταγράψτε τις ανάγκες μικρών και μεγάλων πριν βγείτε για αγορές. Αν σε άλλες εποχές αυτό ήταν χρήσιμο, εφέτος είναι αναγκαίο. Το εορταστικό κλίμα είναι πολύ εύκολο να σας παρασύρει σε «περιττές» αγορές, και μάλιστα χωρίς να έχετε καλύψει τις πραγματικές σας ανάγκες.

- Αυτή την εποχή υπάρχει πληθώρα προσφορών από μεγάλες εταιρείες, όπως π.χ. κέντρων αδυνατίσματος, κινητής τηλεφωνίας, αυτοκινήτων, τραπεζών, ταξιδιών, ξενοδοχείων, κτλ. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αξιολόγηση των αναγκών σας, στις οικονομικές σας δυνατότητες και στο τι έγγραφα υπογράφετε.

- Για τα οπωροκηπευτικά. Στα μη εποχιακά προϊόντα, οι τιμές συνήθως είναι υψηλές.

- Τα είδη ένδυσης και υπόδησης είναι πάντα μία δύσκολη αγορά. Ελέγξτε την πραγματική ποιότητα και μην παρασύρεστε από τις διαφημίσεις και τις φίρμες.

- Προτιμάτε τη χρεωστική από την πιστωτική σας κάρτα και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προσέχετε, προτού υπογράψετε μία συναλλαγή, τον αριθμό των δόσεων, το ποσό κάθε δόσης, το επιτόκιο, την έγκαιρη εξόφληση κτλ. Απομνημονεύετε τον κωδικό PIN της κάρτας σας και σε καμία περίπτωση μην τον έχετε μαζί σας, διότι σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής δεν προστατεύεστε.

- Μην ξεχνάτε ότι σχεδόν αμέσως μετά τις γιορτές έρχονται οι εκπτώσεις. Μεταθέστε λοιπόν για τότε όποιες αγορές δεν είναι εντελώς απαραίτητες.

- Αποφύγετε την αγορά οικιακών συσκευών και άλλων αγαθών μεγάλης αξίας (έπιπλα). Οι αγορές αυτές απαιτούν συστηματική έρευνα της αγοράς, και η περίοδος των εορτών δεν είναι η καλύτερη για κάτι τέτοιο. Αν παρ' όλα αυτά αγοράσετε αγαθά μεγάλης αξίας, πρώτον, να ζητάτε οπωσδήποτε την εγγύηση, και, δεύτερον, να ζητάτε, όταν χρειάζονται, οδηγίες στα ελληνικά.

- Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βλέπετε υπερβολικά χαμηλές τιμές, και ιδiως όταν δεν είναι προσφορές. Ίσως και να είναι ελαττωματικά ή χαμηλής ποιότητας προϊόντα.

- Να μην ψωνίζετε από πλανόδιους, διότι ενδέχεται να είναι προϊόντα χαμηλής ποιότητας, ακόμη και επικίνδυνα, δεν παίρνετε απόδειξη, δεν μπορείτε να βρείτε το δίκιο σας εάν το προϊόν είναι ελαττωματικό.

- Ιδιαίτερη προσοχή στην αγορά παιδικών παιχνιδιών. Πρέπει να φέρουν το σήμα CE.

Όσα παιχνίδια φέρουν το σήμα (CE), σημαίνει ότι κατασκευαστής τους δεσμεύεται ότι έχουν τηρηθεί οι απαραίτητοι όροι και προϋποθέσεις για την ασφαλή χρήση τους. Να διαβάζετε προσεκτικά τις προειδοποιήσεις σχετικά με τις οδηγίες χρήσεως, την συναρμολόγηση των παιχνιδιών και την ηλικία για την οποία είναι κατάλληλα, ιδιαίτερα αν το παιδί είναι κάτω των τριών ετών. Οι οδηγίες για τις προφυλάξεις κατά τη χρήση του παιχνιδιού πρέπει να υπάρχουν στην συσκευασία και να είναι γραμμένες στην ελληνική γλώσσα, καθώς και το όνομα και η διεύθυνση του κατασκευαστή ή διακινητή. Συζητήστε με τα παιδιά και εξηγήστε τους ότι δεν μπορείτε να τους αγοράσετε όλα τα παιχνίδια που έχουν οι φίλοι τους, ούτε όλα τα παιχνίδια που βλέπουν στις διαφημίσεις.

Με την ευκαιρία σημειώνουμε ότι απαγορεύεται η προβολή διαφημίσεων παιδικών παιχνιδιών από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 10:00 το βράδυ. Καλούνται προς τούτο, τόσο οι εταιρείες παιχνιδιών, όσο οι τηλεοπτικοί σταθμοί, να σεβαστούν το νόμο και κυρίως τα παιδιά και τους γονείς.

Μία υπενθύμιση προς τους γονείς: Να μην ξεχνούν ότι το πολυτιμότερο παιχνίδι για το παιδί είναι το παιχνίδι με τους γονείς του. Διαθέστε χρόνο για τα παιδιά σας, παίξτε μαζί τους γίνετε για λίγο κι εσείς παιδιά!

- Τέλος, να ζητάτε πάντα απόδειξη για το προϊόν ή την υπηρεσία που αγοράζετε και να την φυλάσσετε, ώστε αν προκύψει κάποιο πρόβλημα να μπορείτε να διεκδικήσετε τα δικαιώματά σας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τις ποινές κάθειρξης σε 5 άτομα επικύρωσε ο Άρειος Πάγος για το σκάνδαλο του Παντείου


Απέρριψε τις αιτήσεις αναιρέσεως πέντε καταδικασθέντων.

Επικυρώθηκαν από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου οι ποινές κάθειρξης που επέβαλε το Εφετείο σε πέντε εκ των εννέα καταδικασθέντων για την υπόθεση του σκανδάλου του Παντείου Πανεπιστημίου την περίοδο 1992-1998.

Οι Αρεοπαγίτες, υιοθετώντας την εισήγηση του αντεισαγγελέα Εμμανουήλ Ρασιδάκη, απέρριψαν τις αιτήσεις αναιρέσεως πέντε καταδικασθέντων οι οποίοι υποστήριζαν, ότι η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου που εκδόθηκε το 2012 «στερείται ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας και ότι έχει αντιφάσεις και κενά».

Στον Άρειο Πάγο είχαν προσφύγει οι εκπρόσωποι των πρυτανικών αρχών Παναγιώτης Γετίμης, Δημήτρης Κώνστας, Κωνσταντίνος Παπαθανασόπουλος, ο διοικητικός υπάλληλος Χαράλαμπος Μπουτσίκος και ο προμηθευτής Ιωάννης Γρατσάνης.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση καταδικάστηκαν με ποινές κάθειρξης από 10 έως 31 έτη συνολικά εννέα άτομα, πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις, υπάλληλοι του λογιστηρίου και διοικητικοί υπάλληλοι του Παντείου Πανεπιστημίου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα παναττική στάση εργασίας την Τετάρτη από τους πενταμηνίτες των δήμων


Θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπ. Εργασίας.

Νέα παναττική στάση εργασίας, την προσεχή Τετάρτη από τις 11.30 έως τη λήξη της πρωινής βάρδιας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.00 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας έξω από το υπουργείο Εργασίας, προκήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ για λογαριασμό των εργαζομένων στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ που απασχολούνται στους δήμους.

Οι συμβάσεις των λεγόμενων πενταμηνιτών λήγουν στο τέλος του έτους και οι εργαζόμενοι διεκδικούν την ανανέωσή τους, κάτι που το υπουργείο θεωρεί δύσκολο επικαλούμενο νομικό κώλυμα.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει «δουλεμπορικές» σχέσεις εργασίας των απασχολουμένων με πεντάμηνες συμβάσεις, οι οποίοι, όπως τονίζει, περνούν από την «ομηρία» στην ανεργία και έτσι «αποδυναμώνονται ή διαλύονται οι υπηρεσίες των δήμων».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανοικτά μαθήματα για τη Βικιπαίδεια από την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού


Δράση του δήμου Αθηναίων με τίτλο «Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία».

Ανοικτά μαθήματα Βικιπαίδειας θα πραγματοποιηθούν στο 2ο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών (Π. Κυριακού 12, Αμπελόκηποι), στο πλαίσιο της δράσης του δήμου Αθηναίων «Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία».

Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ), σε συνεργασία με το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών Αθήνα, καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να τα παρακολουθήσει. Μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε επιθυμεί (συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα εγγραφής στη διεύθυνση https://ellak.gr/2o-piramatiko-likio-ampelokipon-p-kiriakou-12/). Όσοι ολοκληρώσουν με επιτυχία τα μαθήματα, θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής.

Κάθε κύκλος του σχολείου εκμάθησης θα περιλαμβάνει τέσσερα δίωρα σεμινάρια. Τα μαθήματα θα γίνουν τις Παρασκευές 15, 22, 29 Ιανουαρίου και 5 Φεβρουαρίου 2016, στις 18.00-20.00.

Το σχολείο της Βικιπαίδειας είναι μια σειρά σεμιναρίων εκμάθησης συγγραφής λημμάτων. Η Wikipedia είναι μία ανοικτή συμμετοχική διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, που βασίζεται στο ανοικτό λογισμικό media wiki και σε ορισμένους κανόνες, όπως η παράθεση έγκυρων πηγών και παραπομπών.

Σκοπός των σεμιναρίων είναι η ανάδειξη νέων συντακτών στην ελληνική Βικιπαίδεια, ώστε να αναπτυχθεί η εγκυκλοπαίδεια και να αναδειχθεί η ελληνική γλώσσα και ιστορία. Σήμερα η ελληνική Βικιπαίδεια έχει περίπου 110.000 λήμματα και υπολείπεται σημαντικά άλλων πληθυσμιακά ίδιων χωρών, όπως η βουλγαρική, που διαθέτει 200.000 λήμματα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με 2,5 εκατ. ευρώ επιχορηγούνται 31 ορεινοί δήμοι


Στόχος η πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών από θεομηνίες.

Οικονομική βοήθεια στους 31 ορεινούς δήμους της χώρας δίνει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, καθώς επιχορηγούνται συνολικά με 2.480.000 ευρώ (80.000 ευρώ έκαστος) για την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών που έχουν προκληθεί από θεομηνίες.

Πρόκειται για μικρούς και απομονωμένους δήμους με ελάχιστους πόρους και οξυμένα οικονομικά προβλήματα και για το μέγεθός τους το ποσό είναι μεγάλο. Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις που υπέγραψε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας, η χρηματοδότηση θα γίνει απολογιστικά, σύμφωνα με τη πρόοδο των έργων με παραστατικά των δαπανών που θα υποβάλλονται στο υπουργείο.

Οι δήμοι που επιχορηγούνται είναι οι εξής: Αγίου Βασιλείου, Αμαρίου και Ανωγείων του νομού Ρεθύμνης, Αγράφων Ευρυτανίας, Αργιθέας και Λίμνης Πλαστήρα Καρδίτσας, Βιάννου Ηρακλείου, Βόρειας Κυνουρίας και Νότιας Κυνουρίας Αρκαδίας, Βόρειων Τζουμέρκων, Ζαγορίου, Κόνιτσας, Μετσόβου και Πωγωνίου Ιωαννίνων, Γεωργίου Καραΐσκάκη και Κεντρικών Τζουμέρκων Άρτας, Δεσκάτης Γρεβενών, Διστόμου–Αράχωβας–Αντίκυρας Βοιωτίας, Δυτικής Μάνης Μεσσηνίας, Επιδαύρου Αργολίδας, Ζαγοράς-Μουρεσίου Μαγνησίας, Θερμού Αιτωλοακαρνανίας, Καντάνου-Σελίνου και Σφακίων Χανίων, Κάτω Νευροκοπίου και Παρανεστίου Δράμας, Νεμέας Κορινθίας, Νεστορίου Καστοριάς, Οροπεδίου Λασιθίου, Πρεσπών Φλωρίνης και Φιλιατών Θεσπρωτίας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατατέθηκε η πρόταση για την κατάρτιση Κώδικα Καταναλωτικής Δεοντολογίας


Τι περιλαμβάνει το κείμενο του Συνηγόρου του Καταναλωτή.

Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή και Αγοράς κατατέθηκε από το Συνήγορο του Καταναλωτή, Λευτέρη Ζαγορίτη, η πρόταση για την κατάρτιση Κώδικα Καταναλωτικής Δεοντολογίας, η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης ανάμεσα στους φορείς-μέλη του ανασυγκροτηθέντος συμβουλίου (ενώσεις καταναλωτών και προμηθευτών, εκπροσώπους άλλων αρχών, υπηρεσιών και εταιρειών του δημόσιου τομέα) για την υποβολή παρατηρήσεων και απόψεων, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2016.

Πρόκειται για ένα κείμενο γενικών αρχών και κανόνων, που στόχο έχει την αποτελεσματικότερη προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών, τη διαφάνεια και την καλή ενημέρωση των καταναλωτών και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζαγορίτης, «στην περίπτωση της προστασίας του καταναλωτή και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, το έργο της κατάρτισης ενός Κώδικα Δεοντολογίας είναι, συγκριτικά με άλλους τομείς, δυσκολότερο, δεδομένου ότι η σχετική νομοθεσία στη χώρα μας θεωρείται αρκετά πλήρης, πολύ περισσότερο μετά την ενσωμάτωση σειράς Οδηγιών της Ε.Ε. που αφορούν διάφορους τομείς προστασίας των δικαιωμάτων των καταναλωτών. Υπάρχουν, δε, και άλλοι Κώδικες ή κανονιστικές πράξεις, που εξειδικεύουν κατά τρόπο εξαντλητικό τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις καταναλωτών και προμηθευτών (π.χ. Κανονισμός Γενικών Αδειών της Ε.Ε.Τ.Τ.)».

Η πρόταση Κώδικα Καταναλωτικής Δεοντολογίας υιοθετεί μια οριζόντια προσέγγιση στους υφιστάμενους κανόνες δικαίου, ώστε να καλύπτει το σύνολο των καθημερινών συναλλαγών και να τυγχάνει εφαρμογής σε κάθε εμπορικό κλάδο του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Για το σκοπό αυτό, αποφεύγεται η θεματική προσέγγιση των σχέσεων καταναλωτών-προμηθευτών ανά τομέα δραστηριότητας, με εξαίρεση τον τραπεζικό κλάδο, όπου απαιτείται ειδικότερη προσέγγιση και ανάπτυξη επιμέρους θεμάτων, με έμφαση στην πληρότητα της ενημέρωσης, προσυμβατικής και ενδοσυμβατικής, που πρέπει να παρέχουν τα πιστωτικά ιδρύματα στους καταναλωτές.

Ακόμη, ο κώδικας αποτυπώνει την πολυετή εμπειρία που έχει σωρεύσει ο Συνήγορος του Καταναλωτή στο πεδίο της φιλικής επίλυσης των καταναλωτικών διαφορών, αλλά και την αξιοποίηση αυτής της εμπειρίας, προκειμένου να καταστούν σαφέστερες -και, άρα, αποτελεσματικότερες- ορισμένες επιμέρους όψεις της κείμενης νομοθεσίας.

Για παράδειγμα:

Γίνεται μια δίκαιη και ισόρροπη στάθμιση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων καταναλωτών-προμηθευτών, με γνώμονα την προώθηση της ομαλής εξέλιξης και εκπλήρωσης της σύμβασης μέσα σε πνεύμα καλής πίστης και αμοιβαίας συνεργασίας.

Δίνεται έμφαση στην εξυπηρέτηση του καταναλωτή τόσο πριν από τη σύναψη της σύμβασης όσο και κατά την εκτέλεσή της, προκειμένου να υπάρχει η αναγκαία τεχνική ή άλλη υποστήριξη.

Λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τις εξ αποστάσεως και, ιδίως, για τις ηλεκτρονικές συμβάσεις, με έμφαση στην ενημέρωση του καταναλωτή για τα δικαιώματα που του παρέχονται στο ιδιαίτερο αυτό συναλλακτικό περιβάλλον.

Δεν απαριθμούνται υποχρεώσεις μόνο των προμηθευτών, αλλά και των καταναλωτών και των ενώσεών τους, τους οποίους ο Κώδικας, επίσης, αντιλαμβάνεται ως δυναμικούς και υπεύθυνους παράγοντες στη διαμόρφωση ενός υγιούς καταναλωτικού περιβάλλοντος.

Υπογραμμίζεται η σπουδαιότητα της εναλλακτικής επίλυσης των καταναλωτικών διαφορών, για την οποία γίνεται ειδική αναφορά σε ξεχωριστό άρθρο του Κώδικα.

Σημείο που διαφοροποιεί τον Κώδικα Καταναλωτικής Δεοντολογίας από άλλους Κώδικες αυτορρυθμιστικού χαρακτήρα είναι ότι, κατόπιν της κύρωσής του με προεδρικό διάταγμα, θα έχει νομική δεσμευτικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, θα παρέχεται η δυνατότητα στο Συνήγορο του Καταναλωτή, ο οποίος, σύμφωνα με την πρόταση, θα είναι αρμόδιος για την εφαρμογή του, να δημοσιοποιεί σοβαρές περιπτώσεις παραβάσεων, ώστε προληπτικά να εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, αλλά και να κοινοποιούνται τα πορίσματά του στις κατά περίπτωση αρμόδιες για την επιβολή κυρώσεων Αρχές και υπηρεσίες.

Συναλλαγές με πιστωτικά ιδρύματα

Για τις συναλλαγές με πιστωτικά ιδρύματα ο κώδικας ορίζει τα εξής:

1. Οι συναλλαγές των πιστωτικών ιδρυμάτων με τους καταναλωτές διέπονται από αμοιβαία εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια και διαφάνεια.

2. Οι καταναλωτές οφείλουν να επιδεικνύουν τη δέουσα επιμέλεια και σύνεση στις οικονομικές συναλλαγές τους.

3. Στο πλαίσιο της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, των ειδικών κανόνων της Τράπεζας της Ελλάδος, της καλής πίστης, των χρηστών και συναλλακτικών ηθών, τα πιστωτικά ιδρύματα επιδεικνύουν τη δέουσα επιμέλεια κατά το σχεδιασμό και την προσφορά χρηματοπιστωτικών προϊόντων, την προβολή των τραπεζικών υπηρεσιών, την εξυπηρέτηση των καταναλωτών, καθώς και τη συλλογή και τήρηση των πληροφοριών που τους αφορούν. Επιπλέον, εξασφαλίζουν ότι το προσωπικό τους διαθέτει κατάλληλο επίπεδο γνώσεων και επάρκειας, ώστε να επιτυγχάνεται υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού.

4. Τα πιστωτικά ιδρύματα παρέχουν επαρκείς, σαφείς και κατανοητές γενικές πληροφορίες για τις διαθέσιμες συμβάσεις. Όπου προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία, παρέχονται στον καταναλωτή τυποποιημένες εξατομικευμένες πληροφορίες, απαραίτητες για τη λήψη τεκμηριωμένης απόφασης σχετικά με τη σύναψη σύμβασης.

5. Σύμφωνα με το όσα ειδικότερα ορίζονται στην ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία, οι πιστωτικοί φορείς, πριν από τη σύναψη της σύμβασης πίστωσης, προβαίνουν σε αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του καταναλωτή, όπως αυτή προκύπτει από τις βάσεις δεδομένων και τα στοιχεία που παρέχει ο καταναλωτής, ώστε να εκτιμάται η πραγματική δυνατότητα αποπληρωμής των υποχρεώσεων που αναλαμβάνει.

6. Με την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων, οι διαφημιστικές και εμπορικές ανακοινώσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων πρέπει να είναι θεμιτές, σαφείς και μη παραπλανητικές.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έντονη δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη


Πιθανή αιτία οι μικροοργανισμοί στο Θερμαϊκό.

Άγνωστη παραμένει, προς το παρόν, η αιτία της έντονης δυσοσμίας των τελευταίων ημερών στη δυτική Θεσσαλονίκη. Το φαινόμενο παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή και, όπως επισημαίνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου, Πέτρος Σούλας, παρά το ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί, η δυσάρεστη οσμή εξακολουθεί να υφίσταται.

Έντονη δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη

«Γίνεται προσπάθεια να υπάρξει ταυτοποίηση του ρύπου ή των ρύπων καθώς οι σταθμοί μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης δεν έχουν δείξει καμία υπέρβαση των τιμών» επισημαίνει, από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

Μεταφέροντας τις εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας, αναφέρει ότι πιθανότατα η δυσοσμία δεν οφείλεται στις βιομηχανίες της περιοχής, ούτε στην καύση ξύλων από τα τζάκια, ενώ διερευνάται το ενδεχόμενο η πηγή των οσμών να βρίσκεται είτε στους μικροοργανισμούς του Θερμαϊκού Κόλπου, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν, είτε στον βιολογικό καθαρισμό, καθώς η μονάδα είναι μικρή και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στα δεδομένα του πληθυσμού της πόλης.

Η αντιπεριφερειάρχης γνωστοποιεί, άλλωστε, ότι με πρωτοβουλία της διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα επιδιωχθεί να προμηθευτεί η Περιφέρεια, σε συνεργασία με το Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, ειδικές συσκευές ώστε να λαμβάνονται δείγματα αέρα. Σύμφωνα με τη διεύθυνση Περιβάλλοντος, στα δείγματα αυτά θα μπορούν να ανιχνεύονται οργανικές ενώσεις που αυτή τη στιγμή δεν μετρώνται από τους σταθμούς μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων, ωστόσο η ανάλυσή τους θα μπορούσε να γίνει στα εργαστήρια του τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθώς η Περιφέρεια δεν διαθέτει τον σχετικό εξοπλισμό.

Σε κάθε περίπτωση, η κ. Πατουλίδου υπογραμμίζει ότι η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα ελέγχεται καθημερινά και, αν απαιτηθεί, η Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης προχωρά στην κήρυξη εφαρμογής αντίστοιχων με την νομοθεσία μέτρων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...