Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Η υγιεινή διατροφή προλαμβάνει τον καρκίνο του παχέος εντέρου


Η αποχή από το κάπνισμα και το αλκοόλ, καθώς και η σωματική άσκηση μπορούν να προλάβουν σχεδόν το ένα τέταρτο των 1,2 εκατομμυρίων κρουσμάτων καρκίνου του παχέος εντέρου που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο.

Ερευνητές από τη Δανία διαπίστωσαν ότι μετά τις συστάσεις για σωματική δραστηριότητα, έλεγχο των διαστάσεων της περιφέρειας της μέσης, διακοπή του καπνίσματος, περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ και σωστή διατροφή, μειώθηκε κατά 23% ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

«Η μελέτη μας αποκαλύπτει το χρήσιμο μήνυμα για τη δημόσια υγεία ότι ακόμα και οι δευτερεύουσες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Αν Τγιόνελαντ του Ινστιτούτου Καρκινικής Επιδημιολογίας στο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο της Δανίας.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ευθύνεται για περίπου μισό εκατομμύριο θανάτους το χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα φάρμακα Xeloda της Roche και το Eloxatine της Sanofi-Aventis συγκαταλέγονται στα πλέον ενδεδειγμένα για τη θεραπεία της νόσου, με την οποία διαγνώστηκαν 1,23 εκατομμύρια άνθρωποι το 2008, σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία για την Έρευνα του Καρκίνου.

Η Τγιόνελαντ και οι συνεργάτες της μελέτησαν τα προσωπικά στοιχεία 55.487 ανδρών και γυναικών, ηλικίας 50 με 64 ετών, οι οποίοι στο παρελθόν δεν είχαν διαγνωστεί με καρκίνο και παρακολούθησαν την πορεία τους για περίπου δέκα χρόνια.

Οι εθελοντές απάντησαν σε ερωτηματολόγια με θέμα τις συνήθειες της ζωής τους και τις διατροφικές τους συνήθειες και οι ερευνητές δημιούργησαν έναν δείκτη υγιούς διαβίωσης χρησιμοποιώντας συστάσεις για την υγεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο και τη Σκανδιναβική Επιτροπή Διατροφικών Συστάσεων.

Οι συνήθειες αυτές περιλαμβάνουν την αποχή από το κάπνισμα, την καθημερινή σωματική δραστηριότητα για τουλάχιστον 30 λεπτά, τον περιορισμό του αριθμού των αλκοολούχων ποτών σε επτά την εβδομάδα για τις γυναίκες και σε 14 για τους άνδρες, τις διαστάσεις της περιφέρειας της μέσης μέχρι 88 εκατοστά για τις γυναίκες και 102 για τους άνδρες και την υγιεινή διατροφή.

Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύτηκαν στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση και έδειξαν ότι στη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης 678 άνθρωποι διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου.

Μετά την εξέταση του τρόπου με τον οποίο οι εθελοντές αντεπεξήλθαν στις πέντε συμβουλές για τις καθημερινές τους συνήθειες, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αν όλοι τους είχαν ακολουθήσει μία σύσταση, σχεδόν το 13% των κρουσμάτων αυτού του τύπου καρκίνου θα είχαν προληφθεί.

Αν όλοι τους είχαν ακολουθήσει και τις πέντε, θα είχε αποφευχθεί το 23% των περιστατικών.

Προηγούμενες έρευνες εντόπισαν 14 γονιδιακές μεταλλάξεις, η καθεμία εκ των οποίων αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 1,5 έως 2 φορές και σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα μία μόνο μετάλλαξη στο γενετικό κώδικα ενός ανθρώπου μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση της νόσου.

Αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι με τη σωστή διατροφή και τον υγιεινό τρόπο ζωής μειώνεται περισσότερο ο κίνδυνος προσβολής από τη νόσο.


Πηγή: http://www.newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι ψηλοί άνδρες κινδυνεύουν από καρκίνο των γεννητικών οργάνων


Όσο πιο ψηλός είναι ένας άνδρας, τόσο αντίστοιχα διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο των όρχεων, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι δεν υπάρχει ανάλογη συσχέτιση με το βάρος του άνδρα.
 
Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, υπό τον δρα Μάικλ Μπλεζ Κουκ, που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Journal of Cancer”, σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν τα δεδομένα για περισσότερους από 10.000 άνδρες και διαπίστωσαν ότι για κάθε περίπου πέντε εκατοστά πρόσθετου ύψους πάνω από τον μέσο όρο, ο κίνδυνος για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου αυξάνεται κατά 13%.
 
Παρόλα αυτά, οι ειδικοί εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί δηλώνοντας ότι γενικότερα η πιθανότητα να εμφανίσει ένας άνδρας καρκίνο των όρχεων στη ζωή του είναι γενικά χαμηλή, περίπου μια πιθανότητα στις 200, συνεπώς ακόμα και για τους ψηλότερους άνδρες ο κίνδυνος παραμένει σχετικά μικρός.
 
Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα καταλάβει με ποιο τρόπο και για ποιο λόγο το ύψος συνδέεται με τον καρκίνο, ενώ ανέφεραν ότι άλλοι παράγοντες, όπως το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου σε ένα ψηλό άνδρα.
 
Ο καρκίνος των όρχεων (που συνήθως εμφανίζεται σε άνδρες κάτω των 35 ετών), ακόμα και αν έχει εξαπλωθεί, θεωρείται ένας από τους καρκίνους με καλή πρόγνωση, καθώς η πάθηση μπορεί να αντιμετωπιστεί σε πολλούς ανθρώπους.
 

Διαβάστε περισσότερα...

Φάτε πρωινό για να έχετε γερή καρδιά



Το πρωινό όπως λένε όλοι είναι ίσως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας για τον άνθρωπο. Και δεν έχουν άδικο. Μια νέα έρευνα έρχεται να το επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά.

Νέα έρευνα δείχνει ότι η συχνή παράλειψη του πρωινού γεύματος δημιουργεί σειρά επιπτώσεων στον οργανισμό οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία ξεκινούν από την παχυσαρκία και καταλήγουν σε καρδιοπάθειες.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Τασμανίας μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες και την πορεία της υγείας 2.184 ατόμων για περίοδο 20 ετών.
Οπως διαπίστωσαν, όσοι φεύγουν από το σπίτι με άδειο το στομάχι έχουν αυξημένες πιθανότητες να δουν γύρω από το στομάχι τους μεγάλες αποθέσεις λίπους, να αυξηθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης και να αντιμετωπίσουν προβλήματα παχυσαρκίας. Ολοι αυτοί είναι παράγοντες συνδέονται άμεσα με καρδιοπάθειες. Οπως φαίνεται, η παράλειψη πρωινού γεύματος αυξάνει επίσης τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα, κατάσταση που συνδέεται με την εμφάνιση διαβήτη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο είναι όσοι δεν έπαιρναν πρωινό όταν ήταν παιδιά και ακολούθησαν την ίδια τακτική και στην ενήλικη ζωή τους. Οπως αναφέρουν αν κάποιος δεν τρώει συχνά πρωινό γεύμα θα αρχίσει να εμφανίζει καρδιακά προβλήματα πολύ νωρίς στη ζωή του, πριν καν συμπληρώσει 30 έτη ζωής. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι όσοι παραλείπουν να τρώνε πρωινό, συνήθως τρώνε κατά τη διάρκεια της ημέρας μη υγιεινά και παχυντικά φαγητά (π.χ. σνακ και τροφές με πολλή ζάχαρη) ενώ, παράλληλα, δεν κάνουν καμία σωματική άσκηση, παράγοντες που επίσης λειτουργούν επιβαρυντικά στον οργανισμό.

Πηγή: http://www.newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...