Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Η ευεργετική δράση του λεμονιού



Μία διατροφική έκπληξη για τον οργανισμό.

Ο χυμός του λεμονιού περιέχει μεγάλη ποσότητα από Βιταμίνες και κυρίως βιταμίνη C. Παλιότερα τον χυμό του λεμονιού τον χρησιμοποιούσαν σαν αντισκορβουτικό. Πέρα από την βιταμίνη C περιέχει σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β6, το λεμόνι αποτελεί μια μικρή διατροφική έκπληξη, πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Αρκεί να αναφέρουμε, πως κάθε λεμόνι πέρα από τις σημαντικές βιταμίνες, που περιέχει, είναι πλούσιο και σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, κάλιο, και ανόργανα άλατα όπως το ασβέστιο , φώσφορο, μαγνήσιο, πυρίτιο, ασβέστιο καθώς και σε μεταλλικά άλατα.

Ο χυμός του, αποτελεί μια πραγματικά ευχάριστη έκπληξη για τον οργανισμό, καθώς πέρα από την απαραίτητη νοστιμιά, που χαρίζει σε ορισμένα «αδιάφορα» φαγητά, κυρίως θωρακίζει τον οργανισμό απέναντι σε μια σειρά ασθενειών και λοιμώξεων.

Η ευεργετική δράση της λεμονάδας

Η λεμονάδα κάνει ένα υγιές ποτό, ειδικά όταν λαμβάνεται το πρωί. Ημερήσια κατανάλωση του νερού με λεμόνι προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία.

Πέρα από το να νοστιμίζει το «άχρωμο» φαγητό μας, το λεμόνι αποτελεί και ένα πρώτης τάξεως φυσικό «γιατρικό» για την πρόληψη μιας σειράς παθήσεων.

Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, το καθιστούν πρωταγωνιστή στην καταπολέμηση διαφόρων ειδών καρκίνου. Αυτό οφείλεται στα ισχυρά αντικαρκινογόνα αποτελέσματά του και παρόλο που του αποδίδονται περισσότερες χημικές ιδιότητες, το σημαντικότερο όφελος είναι η δράση του πάνω στις κύστεις και τους όγκους. Ο χυμός αποτελεί μια θεραπευτική αγωγή για τον καρκίνο, δοκιμασμένο σε καρκίνους όλων των μορφών. Το συμπέρασμα των μελετών ήταν πως καταστρέφει τα καρκινογόνα κύτταρα 12 τύπων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων του εντέρου, του στήθους, του προστάτη, των πνευμόνων και του παγκρέατος. Το πλέον σημαντικό που έδειξε η έρευνα είναι ότι ο χυμός λεμονιού καταστρέφει μόνον τα καρκινογόνα κύτταρα χωρίς να επιδρά στα υγιή.

Στην προστασία της καρδιάς. Ο χυμός του λεμονιού περιέχει κάλιο. Το κάλιο είναι αποτελεσματικό για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Για την επάνοδο της υψηλής αρτηριακής πίεσης σε κανονικά επίπεδα είναι ακόμη αποτελεσματικότερος ο συνδυασμός πρόσληψης περισσότερου καλίου και λιγότερου νατρίου (αλατιού).

Έχει αντιπυρετική δράση ενώ θεωρείται και ένα από τα αποτελεσματικότερα φυσικά αντιμικροβιακά για την καταπολέμηση διαφόρων ιών, λοιμώξεων και φλεγμονών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, το γεγονός ότι οι παλιότερες γενιές, το χρησιμοποιούσαν, για να θεραπεύσουν τα τσιμπήματα από έντομα, τσούχτρες αλλά και να «ρίξουν» τον υψηλό πυρετό.

Το λεμόνι είναι ένα άριστο φρούτο που βοηθά στην καταπολέμηση των προβλημάτων που σχετίζονται με λοιμώξεις του λαιμού,τον πονόλαιμο και την αμυγδαλίτιδα και έχει αντιβακτηριακή δραση.

Ο φρέσκος χυμός λεμονιού αν εφαρμόζεται στις περιοχές του πονόδοντου, μπορεί να βοηθήσει για να απαλλαγούμε από τον πόνο. Το μασάζ του με χυμό λεμονιού για τα ούλα μπορούν να σταματήσει την αιμορραγία των ούλων.

Στη ρινορραγία αν βάλετε μέσα στο ρουθούνι ένα μικρό κομματάκι βαμβάκι εμποτισμένο με μερικές σταγόνες λεμόνι, η αιμοστατική δράση του λεμονιού θα βοηθήσει να σταματήσει πιο γρήγορα και αποτελεσματικά την αιμορραγία.

Το λεµόνι, χάρη στην άφθονη περιεκτικότητά του σε βιταµίνη C, είναι ιδανικό για την αντιµετώπιση των χειµωνιάτικων λοιµώξεων. Το λεµόνι συνιστάται σε δίαιτες κατά της χοληστερίνης και γενικά για την καλύτερη υγεία του κυκλοφορικού συστήµατος, Η πρόσληψη του χυμού λεμονιού μπορεί να θεραπεύσει τη δυσκοιλιότητα. Είναι ακόμη γνωστό ότι συμβάλει στην ανακούφιση του λόξιγκα όταν καταναλώνεται ως χυμός. Προλαβαίνει τις δηλητηριάσεις ιδιαίτερα από οστρακοειδή και ενεργεί ως αντίδοτο.

Αλλά, η δράση του δεν σταματά εδώ. Το λεμόνι συμβάλλει στην καλή διατήρηση των αγγείων, ωφελεί την όραση και βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου. Κι επειδή έχει αποδειχθεί, πως διαθέτει διουρητική και κυρίως λιποδιαλυτική δράση, πολλοί χρησιμοποιούν τον χυμό του και κατά τη διάρκεια της δίαιτας. Τέλος, ο χυμός λεμονιού δυναμώνει τα ούλα και ωφελεί το μυοσκελετικό σύστημα. Το λεμόνι, από μόνο του βοηθάει και αυτό στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί πρέπει να τρώμε φρούτα



Απαραίτητες πέντε μερίδες την ημέρα για τον οργανισμό.

Οι ρυθμοί της ζωής στις μέρες μας έχουν αυξηθεί πάρα πολύ και όλοι είναι στο τρέξιμο για να προλάβουν να κάνουν τις δουλείες τους. Το άγχος έχει γίνει ένα με την καθημερινότητα μας και οι αποστάσεις για να πάμε στη δουλειά μας έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, με αποτέλεσμα να λείπουμε πάρα πολλές ώρες από το σπίτι και η διατροφή μας να μην είναι σωστή, καθώς αναγκαζόμαστε να τρώμε κάτι γρήγορο και έτοιμο συνήθως χωρίς να καταναλώνουμε τις απαιτούμενες καθημερινές 5 μερίδες σε φρούτα και λαχανικά.

Το γεγονός αυτό όμως δεν πρέπει να μας οδηγεί στο να στερηθούμε τις βιταμίνες και τα διατροφικά οφέλη που μας προσφέρουν τα φρούτα, γι’αυτό το λόγο μια καλή και εύκολη λύση είναι οι χυμοί. Μπορούν να καλύψουν μία εκ των 5 συνιστώμενων μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως, αφού έχουν ωραία γεύση και είναι διαθέσιμοι κάθε στιγμή της ημέρας, αλλά και επειδή είναι ιδιαίτερα ωφέλιμοι για τον οργανισμό.

Η ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός μας μπορεί να καλυφθεί επίσης με έναν χυμό, λόγω των υδατανθράκων που περιέχουν και οι οποίοι αποτελούν τη βασική «τροφή» του εγκεφάλου, ενώ η περιεκτικότητα τους σε μέταλλα και βιταμίνες τα οποία χρειαζόμαστε είναι μεγάλη. Επιπλέον μας προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες και από χρόνιες παθήσεις λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών τους και αποτελούν έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο ενυδάτωσης του σώματος, καθώς αποτελούνται κατά κύριο λόγο από νερό.

Τα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά τους, τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού αποτελούν πρόσθετα οφέλη στον οργανισμό μας. Από την άλλη τα οφέλη των φρούτων συνδυάζονται με τις ευεργετικές ιδιότητες των Ω3 λιπαρών οξέων, που συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς και στη καλή λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς και των φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιστροφή στην κανονική διατροφή μετά τη νηστεία



Συμβουλές για να επιστρέψεται τον οργανισμό σας... ομαλά.

Η θρησκευτική νηστεία αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για επιστροφή σε παραδοσιακά μοντέλα διατροφής, στα οποία το κρέας είχε δευτερεύουσα μόνο αξία.

Η καθαρτική δράση της νηστείας είναι πολύ σημαντική στις σύγχρονες συνθήκες της μαζικής κτηνοτροφίας. Συγκριτικές μελέτες ανάμεσα σε πληθυσμούς που ακολουθούν με συνέπεια τις ετήσιες θρησκευτικές νηστείες και πληθυσμούς που καταναλώνουν κόκκινο κρέας σε καθημερινή βάση ανέδειξαν ότι οι «κρεοφάγοι» έχουν υψηλότερη χοληστερόλη και μάλιστα κακή χοληστερόλη LDL και παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά υπέρτασης, καρδιοπάθειας, παχυσαρκίας, αποφρακτικής αγγειοπάθειας, καρκινώματα, γαστρεντερικά προβλήματα, οστεοπόρωση, αυξήσεις του ουρικού οξέως, νεφρολογικά προβλήματα, μεταβολικό σύνδρομο, μικρότερο μέσο όρο ζωής.

Παρά ταύτα, η απότομη μετάβαση από τη νηστεία στην κρεοφαγία συνδέεται με σημαντικά παθολογικά προβλήματα και κινδυνεύει να εξαλείψει τις ευεργετικές δράσεις της νηστείας.

Έτσι στη μαχόμενη κλινική πράξη, η νοσηρότητα του θρησκευόμενου ελληνικού πληθυσμού παρουσιάζει τυπική μείωση κατά την διάρκεια της Σαρακοστής και απότομη άνοδο κατά το Πάσχα και την εβδομάδα που ακολουθεί την Ανάσταση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες των ενηλίκων, που είναι οι χρονίως πάσχοντες και οι ηλικιωμένοι. Η παρατεταμένη νηστεία σε συνδυασμό με την απότομη πολυφαγία που ακολουθεί είναι η κυριότερη αιτία του φαινομένου.

Απλά συμπτώματα όπως βαρύ κεφάλι, ξινίλα, φούσκωμα, πόνοι στομάχου, διάρροια, συχνουρία, μπορεί να οφείλονται σε απλή παθολογική ανισορροπία, μπορεί όμως να σχετίζονται και με παθολογικές καταστάσεις που οφείλονται στην απότομη και λήψη μεγάλων λιπαρών βαρέων γευμάτων.

Σοβαρά παθολογικά νοσήματα που σχετίζονται με τα πασχαλιάτικα εορταστικά γεύματα και τις εορταστικές συνήθειες στην Ελλάδα είναι:

1. Η χολοκυστίτιδα
2. Η παγκρεατίτιδα
3. H γαστρίτιδα
4. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
5. Η ηπατίτιδα
6. Το καρδιακό επεισόδιο
7. Η διαβητική απορύθμιση
8. Η τροφική δηλητηρίαση
9. Η γαστρεντερίτιδα
10. Η υπερτασική κρίση

Για να αντλήσετε τα μέγιστα οφέλη από τη νηστεία, η μετάβαση από τη νηστεία στην κανονική διατροφή πρέπει να γίνει σταδιακά όχι απότομα.

Σημαντικά μέτρα που πρέπει να τηρείτε:
• Να αποφεύγετε την υπερκατανάλωση αλκοόλ
• Να αποφεύγετε τα βαριά φαγητά και τα νυχτερινά γεύματα. Να προτιμάτε πολλά μικρά γεύματα και όχι λίγα και μεγάλα. Το μεγάλο Σάββατο, να αποφύγετε να μείνετε νηστικοί αναμένοντας το γεγονός της Ανάστασης. Εάν νηστεύετε φάτε κανονικά τα νηστίσιμά σας γεύματα.
• Μαγειρέψετε επαρκώς τα τρόφιμα και να μην τα καταναλώσετε ωμά εκτός εάν πρόκειται για καλά πλυμένα φρούτα και σαλάτες. Συντηρείστε τα τρόφιμα με επιμέλεια στο ψυγείο. Ελέγξτε το ψυγείο σας αναφορικά με την επάρκεια της ψύξης.
• Να πλένετε και να μαγειρεύετε το κρέας και το ψάρι επαρκώς, χωρίς προσθήκη υπερβολικών λιπαρών, μπαχαρικών και άλατος
• Να τρώτε οπωσδήποτε καλά πλυμένα φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση
• Να μασάτε καλά την τροφή σας.
• Να προτιμήσετε να απολαύσετε το γλυκό σας το πρωί και όχι μετά από ένα βαρύ γεύμα, ιδιαίτερα το βράδυ.


Πηγή: http://fe-mail.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο εξάωρος ύπνος διατηρεί την καρδιά υγιή



Όσοι δεν κοιμούνται καλά παίρνουν μεγαλύτερο ρίσκο αναφορικά με την υγεία τους
.
Λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής με το συνεχόμενο τρέξιμο και το άγχος, ο ύπνος είναι από τα πράγματα που δεν γίνονται με τον σωστό τρόπο. Πολλές φορές κοιμόμαστε άστατες ώρες και όχι όσο πρέπει, χωρίς να ξεκουραζόμαστε. Σύμφωνα όμως με μελέτες επιστημόνων αν καταφέρνουμε να κοιμόμαστε καλά και πάνω από 6 ώρες το 24ωρο, βοηθάμε πολύ την καρδιά μας να διατηρηθεί υγιής.

Συγκεκριμένα σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε σε περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, αναφέρεται πως ο επαρκής ύπνος οδηγεί σε μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης σκλήρυνσης στις αρτηρίες, μία ιατρική κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει στη στεφανιαία νόσο, αυξάνοντας έτσι και τις πιθανότητες για έμφραγμα.

Στα πλαίσια της έρευνας, η οποία διήρκεσε 5 χρόνια, έγινε μελέτη στις συνήθειες ύπνου 495 ενηλίκων, απ’όπου συμπέραναν και το ότι από εκείνους που δεν κοιμόνταν καλά, δηλαδή πιο λίγο από 5 ώρες τη μέρα, το 1/3 παρουσίασε ασβέστωση στις αρτηρίες τους, ενώ από εκείνους που κοιμόνταν επαρκώς, το ποσοστό εμφάνισης της νόσου αυτής ήταν 1/10. Επομένως, το τελικό συμπέρασμα των επιστημόνων ήταν πως εκείνοι που κοιμόνταν πάνω από επτά ώρες διέτρεχαν το μικρότερο ρίσκο να παρουσιάσουν ασβέστωση.

Οι πιθανές εξηγήσεις για αυτά τα αποτελέσματα είναι, σύμφωνα με την δρ. Diane Lauderdale από το πανεπιστήμιο του Σικάγο, η οποία ήταν και επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας, διάφορες, ενώ σημειώνει πως μπορεί να υπάρχει και κάποιος παράγοντας, που προκαλεί τόσο αϋπνία, όσο και ασβέστωση, ο οποίος δεν έχει ακόμη εντοπιστεί. Επίσης, θεωρεί ως πιθανή εξήγηση την πίεση, καθώς η υψηλή πίεση είναι παράγοντας που ευνοεί την σκλήρυνση των αρτηριών και η πίεση πέφτει κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το άγχος ή κάποια ορμόνη που σχετίζεται με αυτό όπως η κορτιζόλη προκαλεί έλλειψη ύπνου και ευνοεί την ασβέστωση, αποτελεί ενδεχομένως και μία ακόμη πιθανή εξήγηση στο παραπάνω φαινόμενο.

Τέλος, αναφέρει: «Αν και υπάρχουν διαρκείς πειρασμοί για να κοιμόμαστε λιγότερο, οι ιατρικές ενδείξεις ότι ο λίγος ύπνος λειτουργεί υποδόρια εναντίον της υγείας μας αυξάνονται. Η μελέτη αυτή δεν αποδεικνύει ότι η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε πρόβλημα της στεφανιαίας κυκλοφορίας, αλλά θεωρούμε ότι είναι ασφαλές να προτείνουμε τουλάχιστον έξι ώρες ύπνου το βράδυ».


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συναυλία με φάρμακα και γάλα αντί εισιτηρίου



Θα δοθούν για τους σκοπούς των Γιατρών του Κόσμου.

Φιλανθρωπική συναυλία για τη στήριξη του έργου των Γιατρών του Κόσμου διοργανώνει την Πρωτομαγιά η ΕΡΤ, σε συνεργασία με την «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων, το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και οι Γιατροί του Κόσμου, με το συγκρότημα Εncardia.

Η συναυλία θα γίνει στην Τεχνόπολη και οι θεατές θα μπορούν, αντί για το αντίτιμο του εισιτηρίου, να προσφέρουν ένα κουτί αντιβίωση για ενήλικες ή παιδιά, ένα κουτί παυσίπονα ή ένα κουτί γάλα. Τα φάρμακα και το γάλα θα δοθούν από Γιατρούς του Κόσμου σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

Οι Εncardia θα τραγουδήσουν τραγούδια της Ιταλικής Αντίστασης των αρχών του 20ού αιώνα αλλά και νεότερα, ενώ στη σκηνή θα εμφανιστούν, ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης, το χορευτικό συγκρότημα Ballo del Μare και η Oμάδα Κρουστών του ΚΕΘΕΑ.


Διαβάστε περισσότερα...

Ετοιμάζουν εμβόλιο κατά της ωχράς κηλίδας



Σπουδαία ανακάλυψη από τους ερευνητές του Trinity College του Λονδίνου.

Με ένα απλό εμβόλιο οι επιστήμονες θα χορηγούν μια νέα φαρμακευτική ουσία η οποία θα προστατεύει τους ηλικιωμένους από την εμφάνιση της ωχράς κηλίδας, τη βασικότερη αιτία, δηλαδή, από την οποία προκαλείται η τύφλωση και η οποία συνήθως εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών.

Χάρη στην ουσία αυτή, λοιπόν, οι άνδρες και οι γυναίκες μεγάλης ηλικίας θα μπορούν ανεμπόδιστα να συνεχίσουν να εκτελούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Τη σπουδαία αυτή ανακάλυψη έκαναν ερευνητές του Trinity College του Λονδίνου, οι οποίοι, έπειτα από τεστ που πραγματοποίησαν τόσο σε πειραματόζωα όσο και σε ανθρώπινα μάτια τα οποία είχαν προσφερθεί ως δωρεά στο εκπαιδευτικό ίδρυμα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υψηλή συγκέντρωση της χημικής ουσίας IL-18 στο μάτι συντελεί στη διακοπή της διαδικασίας ανάπτυξης της ασθένειας σε αυτό.

«Αυτό σημαίνει ότι, αν γίνει έγχυση της ουσίας IL-18 στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, πιθανόν να αποτραπεί η ζημιά. Ωστόσο, ακόμη οι έρευνες που κάνουμε στον τομέα αυτόν βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο» δήλωσε ο δρ Μάθιου Κάμπελ για το θέμα. Την ίδια στιγμή και η συνεργάτις του στις έρευνες, αλλά και σύζυγός του, δρ Σάρα Ντόιλ, σχολίαζε ότι «τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα μελέτης μας μάς έδειξαν ότι ο έλεγχος των επιπέδων της ουσίας IL-18 στον αμφιβληστροειδή των ασθενών παίζει σημαντικό ρόλο για την αποτροπή ανάπτυξης της ασθένειας».

Αν τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα ερευνών κριθούν ότι είναι ικανοποιητικά για την αντιμετώπιση της ασθένειας, που σε πολλές περιπτώσεις έχει σοβαρό αντίκτυπο στην όραση των ηλικιωμένων, οι επιστήμονες Κάμπελ και Ντόιλ υπολογίζουν ότι η νέα θεραπεία που προτείνουν θα μπορεί να εφαρμοστεί και επίσημα σε ασθενείς περίπου σε μία πενταετία. Επίσης, η εφαρμογή της ευρύτερα σε ηλικιωμένους σε ολόκληρο τον κόσμο προβλέπεται να αποτελεί πραγματικότητα σε περίπου δέκα χρόνια.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπερσύγχρονη χειρουργική αίθουσα στη Γερμανία



Πέντε οθόνες υπολογιστών διευκολύνουν τους γιατρούς.

Χειρουργεία βγαλμένα από ταινία επιστημονικής φαντασίας ετοίμασαν Γερμανοί επιστήμονες. Με τη βοήθεια υπερσύγχρονων υπολογιστών μπορούν να «πλοηγούνται» με απόλυτη ακρίβεια στο σώμα των ασθενών.

Η τεχνολογία, που εφαρμόζεται ήδη στο πανεπιστήμιο της Λειψίας στη Γερμανία, παρουσιάστηκε στην Deutsche Welle. Στη χειρουργική αίθουσα του πανεπιστημίου έχουν τοποθετηθεί πέντε μεγάλες οθόνες υπολογιστή, σε ημικύκλιο γύρω από το χειρουργικό κρεβάτι.

Ο ασθενής συνδέεται με έναν μικρό πομπό που στέλνει μηνύματα. Οι υπέρυθρες ακτίνες στέλνουν και λαμβάνουν συνεχώς πληροφορίες, παρουσιάζοντας έτσι επί της οθόνης την πλήρη εικόνα της κατάστασης του ασθενούς κάθε δευτερόλεπτο. Η οθόνη του υπολογιστή παίζει τον ρόλο του χάρτη του σώματος, διευκολύνοντας τον γιατρό να συνεχίσει.

Οι εικόνες υψηλής ανάλυσης αντιστοιχούν με αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, παρουσιάζοντας την κατάσταση των οστών, των αγγείων και των νεύρων και συντονίζοντας αποτελεσματικά τις επόμενες χειρουργικές κινήσεις, ώστε να αποφευχθούν οι επιπλοκές. Με ένα κλικ ελέγχονται ανά πάσα στιγμή τα πάντα, ακόμη και τα πιο ευαίσθητα νεύρα, ενώ παράλληλα οι γιατροί έχουν πλήρη εικόνα της γενικής κατάστασης του ασθενούς.

Όλα τα δεδομένα που χρειάζονται οι γιατροί την ώρα του χειρουργείου πλέον ψηφιοποιούνται, με αποτέλεσμα να αυξάνονται η ακρίβεια και η ασφάλεια της επέμβασης. Μια μικροσκοπική κάμερα τοποθετείται στο εσωτερικό του ασθενούς και οδηγεί τις κινήσεις του γιατρού με ακρίβεια ενός τετάρτου του χιλιοστού.

Όταν τα χειρουργικά εργαλεία πλησιάζουν σε λανθασμένο σημείο, ακούγεται ένα προειδοποιητικός ήχος, δίνοντας οδηγίες για την άμεση αλλαγή πορείας. «Όπως το GPS εντοπίζει μέσω δορυφόρου την ακριβή θέση του οχήματος και δείχνει στον οδηγό την πορεία του, έτσι και οι υπέρυθρες ακτίνες οδηγούν αντίστοιχα στη διάρκεια του χειρουργείου» αναφέρει ο Γκέρο Στράους, καθηγητής Χειρουργικής στο Ινστιτούτο Χειρουργικής Τεχνολογίας του πανεπιστημίου. Η χρήση υψηλής τεχνολογίας προϋποθέτει μια αντίστοιχου επιπέδου υψηλή κατάρτιση σε θέματα ιατρικής τεχνολογίας.

Το πανεπιστήμιο της Λιψίας σκοπεύει να περάσει σύντομα και στην τρισδιάστατη προσομοίωση του ασθενούς μέσω αντίστοιχων ηλεκτρονικών συστημάτων.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αιματολογικό τεστ για την εφηβική κατάθλιψη



Στόχος η αντικειμενικότερη διάγνωση της πάθησης.

Σε γενετικούς δείκτες βασίζεται το πρώτο τεστ αίματος που αναπτύσσουν αμερικανοί επιστήμονες με στόχο τη διάγνωση της κατάθλιψης στους εφήβους. Η αναζήτηση μιας νέας διαγνωστικής μεθόδου γίνεται αφού οι ήδη υπάρχουσες είναι σε μεγάλο βαθμό υποκειμενικές και βασίζονται στην κρίση των γιατρών.

Η διάγνωση της κατάθλιψης στους εφήβους είναι πιο δύσκολη σε σχέση με των ενηλίκων, γιατί οι έφηβοι χαρακτηρίζονται από έντονες εναλλαγές της ψυχικής διάθεσής τους λόγω ορμονικών μεταβολών.

Μάλιστα το υπό δοκιμή τεστ αίματος φαίνεται ότι μπορεί να διακρίνει ανάμεσα σε όσους έχουν μόνο σοβαρή κατάθλιψη και σε όσους αυτή συνδυάζεται με αγχωτική διαταραχή.

Οι εκτιμήσεις για τα ποσοστά της κατάθλιψης κυμαίνονται από 2%- 4% στην προεφηβική περίοδο, μέχρι 10%- 20% στο τέλος της εφηβείας, ενώ το ποσοστό μπορεί να φθάσει μέχρι και το 25% μεταξύ των νεαρών ενηλίκων. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στα κορίτσια και στις νέες γυναίκες παρά στα αγόρια και στους νέους άνδρες.

Όταν η κατάθλιψη πρωτοεμφανίζεται στην εφηβεία, είναι πιο δύσκολο να διαγνωστεί, από ό,τι όταν εκδηλώνεται για πρώτη φορά σε ένα ενήλικο. Οι έφηβοι που έχουν κατάθλιψη, χωρίς όμως αυτή να διαγιγνώσκεται έγκαιρα, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμπλακούν με ναρκωτικά, να έχουν αντικοινωνικές συμπεριφορές, να κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας κ.α.

Οι ερευνητές έκαναν πειράματα με εφήβους, καταθλιπτικούς και μη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναλύοντας δείγματα αίματος και ελέγχοντας 26 γενετικούς και άλλους βιο-δείκτες, που είχαν ήδη εντοπιστεί από προηγούμενες έρευνες. Η έρευνα έδειξε ότι 11 από αυτούς τους δείκτες στο αίμα μπορούν να διακρίνουν κάποιον έφηβο που έχει κατάθλιψη, από κάποιον που δεν έχει. Επιπλέον, 18 από τους 26 δείκτες μπορούν να διακρίνουν κάποιον που έχει μόνο κατάθλιψη από κάποιον που έχει και διαταραχή άγχους.

Οι 11 γενετικοί δείκτες αντιστοιχούν στον έλεγχο 11 συγκεκριμένων γονιδίων. Όπως είπε πάντως η Έβα Ρεντέι, επικεφαλής της έρευνας, «αυτά τα 11 γονίδια πιθανότατα αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, επειδή η κατάθλιψη είναι μία πολύπλοκη πάθηση. Είναι όμως μία ελπιδοφόρα αρχή, που σαφώς δείχνει ότι είμαστε πλέον σε θέση να κάνουμε διάγνωση από το αίμα και έτσι να δημιουργήσουμε ένα διαγνωστικό τεστ αίματος για την κατάθλιψη».

Η Ρεντέι κατάφερε να απομονώσει σιγά-σιγά αυτούς τους γενετικούς δείκτες μετά από δεκαετίες επίμονων ερευνών με καταθλιπτικά και αγχώδη πειραματόζωα (αρουραίους). Μπόρεσε έτσι να εντοπίσει ποια γονίδια «εκφράζονται» ιδιαίτερα στην κατάθλιψη. Μάλιστα αυτά ήταν γονίδια που θεωρήθηκαν «απολύτως μη αναμενόμενα», γεγονός, όπως είπε η ερευνήτρια, που δείχνει πόσα λίγα πράγματα γνωρίζουν οι επιστήμονες για την κατάθλιψη μέχρι στιγμής. Στη συνέχεια, κατάφερε η Ρεντέι να συσχετίσει αυτά τα γονίδια με δείκτες (χημικές ουσίες) που εμφανίζονται στο αίμα και οι οποίες εκδηλώνονται σε διαφορετικές ποσότητες, όταν υπάρχει κατάθλιψη.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν καθόλου τέτοιοι βιο-δείκτες που να επιτρέπουν αιματολογική διάγνωση της κατάθλιψης σε καμία ηλικία του ασθενούς. Η Ρεντέι εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι, μετά και τις μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές, ορισμένοι τουλάχιστον δείκτες θα επιβεβαιώσουν την αξία τους ως αντικειμενικά διαγνωστικά «εργαλεία». Σε καμία περίπτωση πάντως, όπως τόνισε, το νέο τεστ δεν θα καταργεί τον ψυχίατρο, απλώς θα διευκολύνει το έργο του, καθώς αυτός δεν θα αρκείται πια στην υποκειμενική αξιολόγηση των συμπτωμάτων του ασθενούς.


Διαβάστε περισσότερα...

Φως στο γενετικό υπόβαθρο της οστεοπόρωσης



Επικεφαλής της έρευνας Έλληνας γιατρός.

Δεκάδες νέες γενετικές περιοχές που συνδέονται με αυξημένο ή μικρότερο κίνδυνο για οστεοπόρωση και κατάγματα εντόπισε διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον δρ. Γιάννη Ιωαννίδη της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η γενετική αρχιτεκτονική της οστεοπόρωσης είναι πολύπλοκη και είναι ακόμα πρόωρο να προβλεφθεί ποιος άνθρωπος αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων.

Η έρευνα που αφορούσε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους, εντόπισε έξι περιοχές γονιδίων, οι οποίες σχετίζονται με τον κίνδυνο εξασθένησης των οστών και πρόκλησης κατάγματος στους μηρούς ή τη μέση.

Όσοι έχουν στο γενετικό υλικό τους τον μεγαλύτερο αριθμό αυτών των γενετικών παραλλαγών, που σχετίζονται με τη μείωση της οστικής πυκνότητας, έχουν μόνο μιάμιση φορά μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης σε σχέση με όσους έχουν τον μέσο όρο αυτών των γονιδιακών ποικιλομορφιών.

Από την άλλη, όσοι έχουν τις περισσότερες από αυτές τις γενετικές ποικιλομορφίες έχουν τρεις έως τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για οστεοπόρωση και κατάγματα σε σχέση με όσους έχουν τις λιγότερες.

Από ελληνικής πλευράς, στη μελέτη συμμετείχαν επίσης ο Ευάγγελος Ευαγγέλου και η Ευαγγελία Τζανή της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Γιώργος Δεδούσης του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας- Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και η Παναγούλα Κόλλια του Τμήματος Γενετικής και Βιοτεχνολογίας της Σχολής Βιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι σημαίνουν οι πρησμένοι λεμφαδένες;



Ποια νοσήματα δίνουν την εικόνα λεμφαδενικής διόγκωσης.

Τα νοσήματα που μπορούν να δώσουν την εικόνα παθολογικής λεμφαδενικής διόγκωσης είναι αρκετά, με σημαντικότερα τα εξής:

Λοιμώδη νοσήματα. Κάποιες ιογενείς λοιμώδεις νόσοι συχνά συνοδεύονται από πρησμένους λεμφαδένες. Μερικές από αυτές είναι η ερυθρά, η ιλαρά, η ανεμοβλογιά, ο έρπης, η λοιμώδης μονοπυρήνωση, το AIDS κ.ά. Επίσης κάποιες μικροβιακές λοιμώξεις όπως: η φυματίωση, η βρουκέλλωση, η οστρακιά κ.λπ., ενώ το ίδιο σύμπτωμα μπορεί να εμφανίζεται και σε αρκετά παρασιτικά νοσήματα όπως η τοξοπλάσμωση, η λεϊσμανίαση, η ακτινομυκητίαση κ.λπ.

Νεοπλασίες. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν όλα τα κακοήθη νεοπλάσματα, λεμφώματα, λευχαιμίες και άλλα σπάνια κακοήθη νοσήματα που μπορεί να χαρακτηρίζονται από διογκωμένους λεμφαδένες.

Αυτοάνοσα νοσήματα. Τα νοσήματα του συνδετικού ιστού όπως αποκαλούνται διαφορετικά τα αυτοάνοσα, για παράδειγμα ο λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η σαρκοείδωση, η αμυλοείδωση κ.λπ., μπορούν επίσης να συνοδεύονται από παθολογικούς λεμφαδένες.

Χρήσιμες συμβουλές


Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ηλικία και η πιθανή ευαισθησία του ασθενούς καθώς και το μέγεθος των διογκωμένων λεμφαδένων, η σύστασή τους και η διάρκεια της διόγκωσης παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάγνωση. Ειδικά στα μικρά παιδιά εντοπίζονται συχνά πρησμένοι λεμφαδένες, κάτι που όμως θεωρείται φυσιολογικό. Κάθε ανησυχητική διαπίστωση κατά την ψηλάφηση ωστόσο πρέπει να οδηγεί αμέσως στον γιατρό.

Σήμερα διαθέτουμε ένα πλούσιο διαγνωστικό και θεραπευτικό οπλοστάσιο για τη διόγκωση των λεμφαδένων, όπως π.χ. τη βιοψία, η οποία είναι ακριβής και ακίνδυνη. Γι' αυτό δεν χρειάζεται να δείχνουμε ούτε φόβο ούτε όμως και αδιαφορία.

Η οποιαδήποτε διόγκωση λεμφαδένα στο σώμα μας, θα πρέπει να μας οδηγήσει άμεσα στον γιατρό. Οι διογκωμένοι λεμφαδένες είναι τα καμπανάκια που χτυπούν πάντα όταν τα όργανα που φρουρούν πάσχουν από οτιδήποτε.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Να αποφεύγετε τους... γυμνασμένους



Σας απομακρύνουν από το στόχο σας στο γυμναστήριο.

Είστε στο γυμναστήριο και αντί να προπονήστε, έχετε στρέψει την προσοχή σας σε γραμμωμένα κορμιά; Γι’ αυτό δεν γυμνάζεστε…

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, φαίνεται ότι όσοι έχουν ασκηθεί δίπλα σε πλαδαρούς και αρχάριους έχουν αφιερώσει περισσότερο χρόνο στο να γυμναστούν σε σύγκριση με εκείνους που βρέθηκαν δίπλα στους… φουσκωτούς.

Κι αυτό δεν είναι το μόνο καθώς όσοι δεν διαθέτουν ένα καλό σώμα και έχουν δίπλα τους καλογυμνασμένους, φεύγουν με μια κακή εικόνα για το σώμα τους, κάτι το οποίο δεν ισχύει όταν βρίσκονται δίπλα σε αρχάριους. Οπότε, σκεφτείτε που θα κάτσετε στα γυμναστήρια…

Παίζει κι αυτό το ρόλο του...


Διαβάστε περισσότερα...

Στα 4 εκατομμύρια οι κενές θέσεις εργασίας στην Ευρώπη



Ποια μέτρα εξετάζει η Ευρωπαϊκής Επιτροπή.

Κι όμως, δουλειές υπάρχουν στην Ευρώπη! Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για την απασχόληση. Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία, αλλά στα τέσσερα εκατομμύρια φτάνουν οι θέσεις εργασίας στην Ένωση των 27, οι οποίες παραμένουν κενές.

Αν σκεφτεί κανείς ότι οι άνεργοι στη γηραιά ήπειρο φτάνουν συνολικά στα 24 εκατομμύρια, τότε -με την κάλυψη αυτών των θέσεων- θα βρει δουλειά ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους.

Πώς, όμως, μπορεί να γίνει αυτό; Γιατί δεν καλύπτονται άμεσα αυτές οι θέσεις; Ποια μέτρα σχεδιάζει η Επιτροπή;
Οι βασικές κατευθύνσεις αφορούν:

- Στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και εξειδικευμένων μορφών απασχόλησης

- Στην υποστήριξη της αυτοαπασχόλησης και

- Στην άρση των εμποδίων για εύρεση δουλειάς σε άλλες χώρες της Ένωσης

Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται:

- Η επιδότηση επιχειρήσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

- Η μεταφορά του φορολογικού βάρους - χωρίς επιβάρυνση στον προϋπολογισμό - από φόρους στην εργασία σε περιβαλλοντικούς φόρους

- Η εκμετάλλευση και αξιοποίηση κλάδων με μεγάλη δυναμική και προοπτική, όπως η πράσινη οικονομία, όπου εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μέχρι το 2020, με ταυτόχρονη ενίσχυση και ανάπτυξη «πράσινων» δεξιοτήτων

- Η βελτίωση στο σχεδιασμό για το εργατικό δυναμικό στον κλάδο της υγείας

- Η δημιουργία εργασιακών ευκαιριών σε υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας και κατ΄ οίκον βοήθειας

- Η θέσπιση αξιοπρεπών μισθών και η αποφυγή των παγίδων χαμηλών μισθών

- Η μεγαλύτερη επένδυση σε δεξιότητες, ώστε να αντιμετωπιστεί το χάσμα μεταξύ των αγορών εργασίας στην Ευρώπη,
Ο έλεγχος από τις Βρυξέλλες στα κράτη-μέλη του βαθμού εφαρμογής των Εθνικών Σχεδίων Απασχόλησης.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι μισοί Έλληνες αδυνατούν να αγοράσουν τρόφιμα!



Πρωταθλήτρια Ευρώπης στη φτώχεια η χώρα μας.

Ένας στους δύο Έλληνες δυσκολεύτηκε να αγοράσει τρόφιμα ή να πληρώσει τους λογαριασμούς του, τους τελευταίους 12 μήνες. Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην πρώτη – και καθόλου τιμητική – θέση, ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει φτωχό.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος», το 45% των Ελλήνων παραδέχεται ότι μερικές φορές δεν είχε χρήματα ούτε για το φαγητό του! Το συντριπτικό αυτό ποσοστό τοποθετεί την Ελλάδα πιο πάνω από τη Βουλγαρία, τη Λιθουανία και τη Λετονία.

Μόλις ένας στους δέκα Έλληνες δεν αντιμετωπίζει αδυναμίες πληρωμής, αν και το 97% έχει διαπιστώσει ότι η φτώχεια έχει αυξηθεί στη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν σε ένα έκτακτο έξοδο 1000 ευρώ. Αντιθέτως, οι περισσότεροι Έλληνες δεν θα ήταν σε θέση να καλύψουν το ποσό.

Το 73% των Ελλήνων δηλώνει ότι καθυστερεί να πληρώσει λογαριασμούς και οκτώ στους δέκα πιστεύουν ότι δεν θα μπορούν να καλύψουν ακόμη και τα έξοδα των παιδιών τους το επόμενο διάστημα.


Διαβάστε περισσότερα...

Μπάλα για... καλό σκοπό



«Φίλοι Βαζέχα» εναντίον «Εθνικής Νέων Ελπίδων» στο γήπεδο Σπατών τη Δευτέρα.

Φιλανθρωπικό ποδοσφαιρικό αγώνα διοργανώνει η Ένωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Βριλησσίων με σκοπό να ενισχύσουν την οργάνωση των Γιατρών του Κόσμου.

Πρόκειται για μία κοινωνική εκδήλωση που, με την συμπαράσταση του μεγάλου αθλητή Κριστόφ Βαζέχα διοργανώνεται κάθε χρόνο για την ενίσχυση συλλόγων που χρίζουν βοηθείας, όπως «Λέσχη Κρίκος», «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» κ.α. από τους εμπόρους των Βριλησσίων.

Φέτος η εκδήλωση αφορά τους «Γιατρούς του Κόσμου», που δραστηριοποιούνται κυρίως στην Ελλάδα και θα γίνει στις 23 Απριλίου 2012 και ώρα 18:00 στο Δημοτικό Γυμναστήριο Σπατών «Δημήτρης Δημητρίου» μεταξύ των ομάδων «ΦΙΛΟΙ ΒΑΖΕΧΑ» και «ΕΘΝΙΚΗ ΝΕΩΝ ΕΛΠΙΔΩΝ». Η ομάδα των «ΦΙΛΩΝ ΒΑΖΕΧΑ» περιλαμβάνει αθλητές διεθνείς από τη Super League και παίκτες που συμμετέχουν από το 2001 και προέρχονται από τις Ακαδημίες της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Oι αθλητές που έχουν επιλεγεί να συμμετάσχουν είναι οι εξής: Κριστόφ Βαζέχα, Στέφανος Κοτσώλης, Γρηγόρης Γεωργάτος, Παντελής Καφές, Νίκος Λυμπερόπουλος, Στράτος Αποστολάκης, Άγγελος Μπασινάς, Κώστας Κωνσταντινίδης, Σταύρος Αμανατίδης, Φώτης Παπουλής, Γεράσιμος Χαϊκάλης, Αρκάδιος Βαζέχα, Γρηγόρης Κοκολάκης, Νίκος Τσώνης, Γιώργος Αθανασόπουλος, Φωκίωνας Χατζηφόρος, Άγγελος Φωστέρης.

Το εισιτήριο διατίθεται στα πέντε ευρώ.




Διαβάστε περισσότερα...

Μνήμες από το Κωσταλέξι ξύπνησαν στα Τρίκαλα



Θλιβερό το θέαμα που αντίκρισαν οι αστυνομικοί σε σπίτι ηλικιωμένης.

Δεν πίστευαν στα μάτια τους, Αστυνομικοί και Δικαστικός Λειτουργός με το θέαμα που αντίκρισαν, όταν, διερευνώντας καταγγελία, μπήκαν σε σπίτι στην Πύλη Τρικάλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του trikalanews.gr όλα ξεκίνησαν όταν στα χέρια της Αστυνομίας και της Εισαγγελίας Τρικάλων, έφτασε καταγγελία με αποδεικτικά στοιχεία από δύο αδέρφια μια 90χρονης, που αφορούσε μια απάνθρωπη συμπεριφορά παιδιού και της νύφης της, απέναντι στην 90χρονη αδερφή τους…

Μόλις η Εισαγγελία Τρικάλων, πήρε στα χέρια της την καταγγελία, διέταξε αμέσως την διερεύνηση της υπόθεσης, με αποτέλεσμα, Αστυνομικοί και Δικαστικός Λειτουργός, να βρεθούν στο σπίτι όπου βρισκόταν η 90χρονη γυναίκα.

Το θέαμα που αντίκρισαν, άκρως σοκαριστικό, με την 90χρονη σαφώς υποσιτισμένη και γύρω στα 30 κιλά, βρώμικη μέσα στο απόλυτο σκοτάδι και δίπλα της ένα τσίγκινο πιάτο με υπολείμματα λίγης τροφής…

Αμέσως ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς της 90χρονης στα αδέρφια της, τα οποία τη φρόντισαν.

Στην συνέχεια, οι Αστυνομικοί, κατευθύνθηκαν στο σπίτι του γιου της και της νύφης της, 100 μέτρα πιο μακριά από το σπίτι που βρέθηκε η 90χρονη, τους συνέλαβαν και κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων, όπου θα περάσουν το Σαββατοκύριακο, μέχρι την απολογία τους την Δευτέρα στην Εισαγγελέα Τρικάλων.

Η ηλικιωμένη γυναίκα, έχει άλλα τρία παιδιά που διαμένουν στην Αθήνα.


Διαβάστε περισσότερα...

Το τελευταίο κουδούνι στα σχολεία



Στις 17 Μαϊου για Γυμνάσια και Λύκεια και στις 15 Ιουνίου στα δημοτικά.

Στις 17 Μαΐου λήγει το διδακτικό έτος για τα γυμνάσια, στις 15 Ιουνίου για τα δημοτικά σχολεία, ενώ στα λύκεια τα μαθήματα θα λήξουν επίσης στις 17 Μαΐου. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνεται σε εγκύκλιο που αναμένεται να στείλει στα σχολεία το υπουργείο Παιδείας, τις επόμενες ημέρες. Ως γνωστόν οι πανελλαδικές εξετάσεις αρχίζουν τη Δευτέρα, 21 Μαΐου.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (Επαγγελματικά Λύκεια Ομάδα Α΄) θα αρχίσουν μια ημέρα μετά, την Τρίτη, 22 Μαΐου.

Από την άλλη πλευρά, οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για την Γ΄ τάξη των ημερήσιων και τη Δ΄ τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ξεκινήσουν στις 7 Ιουνίου για όσους θα έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.

Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (Ομάδα Α΄ και Β΄) σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα ξεκινήσουν στις 12 Ιουνίου και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.


Διαβάστε περισσότερα...