Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Συμβουλές για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος


«Νικήστε» τις ιώσεις.
Ποιος είναι επιρρεπής στις ιώσεις; Σχεδόν όλοι. Είναι πολύ πιο συνηθισμένο όταν ζείτε ή εργάζεστε και κινείστε σε πολυσύχναστα μέρη.

Μάλιστα τα παιδιά μεταδίδουν γρήγορα το κρυολόγημα στους δασκάλους τους. Δείτε πώς μπορείτε να τις αποτρέψετε.

Γιατί κρυολογούμε;

Οι ιοί που προκαλούν τις ιώσεις και τα κρυολογήματα μεταλλάσσονται διαρκώς. Και κάθε αλλαγή στο εξωτερικό περιβάλλον-υγρασία, ξηρότητα, θερμοκρασία, συχνότητα μολύνσεων- μεταβάλλει τις πιθανότητες μετάδοσης.

Πώς μπορείτε να καταπολεμήσετε το κρυολόγημα;

Με το να έχετε ένα ανοσοποιητικό σύστημα που «κινείται» τόσο γρήγορα και τόσο ικανά όσο οι ιοί του κρυολογήματος - με το να ανανεώνεται και να αναγεννάται διαρκώς για να καταπολεμά τις νέες προκλήσεις.

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας

Κινηθείτε: Οι άνθρωποι που περπατάνε μία ώρα και πλέον κάθε μέρα παρουσιάζουν το μισό αριθμό κρυολογημάτων. Επιπλέον, η έντασή τους φαίνεται να μειώνεται στο μισό. Σε αυτές τις μελέτες, η συνολική μείωση στην ενδεχόμενη βλάβη από το κρυολόγημα ήταν 75%.

Πώς περιορίζει η σωματική δραστηριότητα τα κρυολογήματα; Το σώμα είναι μια γιγάντια, ψυχολογικά εξελιγμένη μονάδα επεξεργασίας πληροφοριών. Το πώς βοηθά τον επαναπρογραμματισμό ενός τέτοιου σύνθετου συστήματος η άσκηση μπορούμε μόνο να το μαντέψουμε.

Φαίνεται ότι η αυξημένη σωματική δραστηριότητα αυξάνει άμεσα τη δραστηριότητα των ανοσοποιητικών κυττάρων και, μέσω της αυξημένης ροής αίματος, μεταφέρει αυτά τα κύτταρα στα μέρη όπου είναι πιο χρήσιμα.

Επίσης, η άσκηση εκθέτει τους ανθρώπους σε διαφορετικούς πληθυσμούς ιών του κρυολογήματος – δίνοντας έτσι στον οργανισμό τη δυνατότητα να τους καταπολεμήσει σε καλύτερες συνθήκες.

Κοιμηθείτε καλά: Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και μια σχετικά μικρή έλλειψη ύπνου μας καθιστά πιο επιρρεπής σε κρυολογήματα και άλλες μολύνσεις. Γιατί η έλλειψη ύπνου επιδεινώνει την αναγέννηση του ανοσοποιητικού;

Μεγάλο μέρος της διαδικασίας μάθησης πραγματοποιείται στη διάρκεια του ύπνου και όχι μόνο η γνώση που κατανοούμε συνειδητά.

Ο εγκέφαλος επεξεργάζεται επίσης πληροφορίες σχετικά με το ανοσοποιητικό όσο ξεκουράζεσαι, τις μεταβάλλει και τις συνοψίζει. Τέλος, ο ύπνος επιτρέπει στα κύτταρα να αναγεννηθούν και να ανασχηματιστούν.

Μείνετε μακριά από τον καπνό και το αλκοόλ: Ο καπνός κάνει τρομακτικά πράγματα στο ανοσοποιητικό αρκεί να δείτε τα ποσοστά καρκίνου. Φράσσει τα ιγμόρεια, που στη συνέχεια μπορεί να μετατραπούν σε περιοχές ανάπτυξης ιών.

Οι μικρές δόσεις αλκοόλ ωφελούν το ανοσοποιητικό θετικά σε κάποια θέματα, αλλά δε φαίνεται να ισχύει το ίδιο για τα κρυολογήματα.

Ρυθμίστε το βιολογικό σας ρολόι: Όλοι μας έχουμε διαφορετικούς χρόνους σχετικής επιρρέπειας στους ιούς μέσα στο 24ωρο. Αυτό σημαίνει ότι η τακτική δραστηριότητα, το φαγητό, η κίνηση, η ξεκούραση σε καθορισμένες ώρες- βοηθούν συνολικά το ανοσοποιητικό.

Πλένετε τακτικά τα χέρια σας: Πρέπει οπωσδήποτε να το κάνετε α) πριν και μετά τα γεύματα, β) μετά τη χειραψία ή αφού έχετε αγγίξει κάποιο παιδί και γ) όταν ξυπνάτε και πριν πάτε για ύπνο. Το ερώτημα είναι αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε σαπούνι με βάση το οινόπνευμα.

Τα νοσοκομεία προτιμούν αυτήν την εκδοχή, γιατί είναι πιο γρήγορη και σκοτώνει μεγαλύτερες ομάδες βακτηρίων και ιών.

Όμως, α) τα καθαριστικά με οινόπνευμα ή άλλα χημικά μπορεί να κάνουν πιο ανθεκτικά κάποια παθογενή βακτήρια, β) επιβαρύνετε το περιβάλλον με περισσότερα χημικά και γ) το πλύσιμο με ζεστό νερό και απλό σαπούνι αρκεί και είναι πολύ πιο ευχάριστο, ειδικά όταν ετοιμάζεστε για το γεύμα σας.

Βγείτε έξω στο ύπαιθρο και πάρτε μαζί σας και τα παιδιά σας: Στα παιδιά η μεταγενέστερη εμφάνιση άσθματος και άλλων αυτοάνοσων παθήσεων μειώνεται με τη μεγαλύτερη έκθεση στη φύση και τους αναρίθμητους ιούς της.

Η κηπουρική σάς επιτρέπει να βλέπετε τα φυτά σας να μεγαλώνουν, σας εμπλέκει σε ένα είδος σωματικής δραστηριότητας που ενισχύει το ανοσοποιητικό, σας βγάζει έξω στη φύση, κάτι που βελτιώνει τη διάθεση, και μπορεί να αυξήσει την επιθυμία των παιδιών για πιο φυσικές τροφές, που επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Καταναλώνετε τροφές όπως τις δίνει η φύση, κυρίως φρούτα, λαχανικά και βότανα: Η κατανάλωση περισσότερων ειδών μαναβικής και η μεταφορά τους στο έντερο μάλλον αλλάζει τους πληθυσμούς ιών και βακτηρίων έτσι ώστε να αποτρέπονται τα κρυολογήματα.

Παρέχουν επίσης απαραίτητες ουσίες για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να επηρεάζουν άμεσα, μέσω των μικροRNA, την ανοσοποιητική λειτουργία.

Κοινωνικοποιηθείτε: Οι άνθρωποι με ισχυρά κοινωνικά δίκτυα φαίνεται πως κρυολογούν λιγότερο, εικάζεται επειδή έτσι μειώνεται η αντίδρασή τους στο στρες. Κατά κάποιο περίεργο τρόπο, η ανοσία ενός φίλου μπορεί να γίνει και δική σας.

Τα βακτήρια θα είναι πάντα παρόντα, στον αέρα, στο χώμα, στα δάχτυλά σας. Αυτό που σώζει εσάς κι ολόκληρη την ανθρωπότητα από τις πανδημίες είναι ένα δραστήριο, γρήγορο και ευέλικτο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ζώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με το σωστό φαγητό και την επαρκή δραστηριότητα, ξεκούραση και κοινωνικοποίηση- μπορείτε να κάνετε πιο δυνατό και αποτελεσματικό αυτό το σύστημα.


Πηγή: http://omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόληψη καρκίνου του μαστού με φάρμακο για την ελονοσία


Μετά από κλινικές δοκιμές σε Κέντρο Εφαρμοσμένης Μοριακής Ιατρικής.
Ένα φάρμακο κατά της ελονοσίας μοιάζει να δίνει σοβαρές υποσχέσεις για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού και μάλιστα πριν καν η νόσος αρχίσει να εκδηλώνεται ενεργά, σύμφωνα με κλινικές δοκιμές που έγιναν στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Μοριακής Ιατρικής (CAPMM) των ΗΠΑ.

«Ο τολμηρός μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι μια βραχυπρόθεσμη θεραπεία από το στόμα που θα προλαμβάνει τον καρκίνο του μαστού, εξοντώνοντας τα πρόδρομα κύτταρα που ενεργοποιούν τη νόσο», λέει ο Lance Liota, διευθυντής του Κέντρου.

Οι κλινικές δοκιμές που έγιναν με τη χορήγηση της ουσίας χλωροκίνη στόχευαν στην καταστολή του πορογενούς καρκινώματος DCIS, που αποτελεί τον πιο κοινό τύπο προ-διηθητικού καρκίνου του μαστού. Η χλωροκίνη είναι ένα φάρμακο που δίνεται για την πρόληψη ή τη θεραπεία της ελονοσίας. Τα αποτελέσματα από την πρoώρη φάση των πειραμάτων αποδείχτηκαν πολύ ενθαρρυντικά.

«Το πορογενές καρκίνωμα DCIS εμφανίζεται ως λευκές κηλίδες στη μαγνητική τομογραφία του μαστού. Αυτές οι λευκές κηλίδες είναι αποτιτανώσεις που σηματοδοτούν τους γαλακτοφόρους πόρους όπου αναπτύσσονται τα κύτταρα του DCIS», λέει η Virginia Espina, ερευνήτρια στο CAPMM. Όπως διευκρινίζει, πάντως «δεν εξελίσσονται σε καρκίνο όλα τα κύτταρα του DCIS, όμως, όλοι οι τύποι καρκίνου του μαστού περνάνε από το στάδιο DCIS, γι’ αυτό και αναζητούμε τρόπο να απενεργοποιήσουμε αυτά τα ύποπτα κύτταρα».

«Εάν η ασθενής έχει διαγνωστεί με DCIS μετά από μια βιοψία, τότε μπορεί να ακολουθήσει την πειραματική θεραπεία με χλωροκίνη», λέει Espina, προσθέτοντας ότι η μελέτη δεν έρχεται σε αντίθεση με τη συνήθη ιατρική αγωγή.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα συνδέει τα αναψυκτικά με τον κίνδυνο εγκεφαλικού


Η ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο σύμφωνα με τους ερευνητές.
Τα αναψυκτικά αυξάνουν κατά 83% τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη στην Ιαπωνία συνέκρινε τον κίνδυνο που διέτρεχαν γυναίκες που δεν έπιναν αναψυκτικά με γυναίκες που έπιναν ένα την ημέρα.

Ο καθηγητής Hiroyasu Iso του Πανεπιστημίου της Οσάκα και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν τα στοιχεία από περίπου 40.000 άτομα που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια τρεις φορές σε περίοδο 10 ετών, το 1990, το 1995 και το 2000.

Τα ερωτήματα αφορούσαν αναλυτικά στις διατροφικές τους συνήθειες, τα είδη των αναψυκτικών που κατανάλωναν καθημερινά και τα συνέκριναν με τους ιατρικούς τους φακέλους και το ποσοστό που εμφάνισε ισχαιμικό επεισόδιο.

Αυτό που μπέρδεψε βέβαια τους ερευνητές είναι ότι οι άνδρες του δείγματος δεν εμφάνισαν το ίδιο ποσοστό κινδύνου ισχαιμικού επεισοδίου όπως οι γυναίκες. Η ζάχαρη είναι αυτή που αυξάνει τον κίνδυνο, υποστηρίζουν κι ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι ο ανδρικός οργανισμός έχει πιο γρήγορο ρυθμό μεταβολισμού της ζάχαρης.

Μια άλλη μελέτη πριν μερικούς μήνες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Ινστιτούτου Υγείας της Κλινικής του Κλίβελαντ κατέληξε σε παρόμοια αποτελέσματα. Ότι δηλαδή όλα τα είδη των αναψυκτικών, κανονικά ή διαιτητικά αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αιματολογικό τεστ ανιχνεύει τον καρκίνο του παχέος εντέρου



Επιστήμονες εντόπισαν γονίδια που είναι τροποποιημένα στους ασθενείς.

Επιστήμονες στην Αυστραλία ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να αναπτύξουν ένα απλό αιματολογικό τεστ που μπορεί να εντοπίσει τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το δίκτυο ABC, αν και υπάρχουν αποτελεσματικά διαγνωστικά τεστ για τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου, πολλοί αποφεύγουν να υποβάλλονται σε αυτά διότι συνήθως περιλαμβάνουν κωλονοσκόπηση ή απεικονιστικές εξετάσεις.

Αυτό ακριβώς επιχειρούν να αλλάξουν ερευνητές από την Γονιδιωματική Κλινική CSIRO της Μελβούρνης, επισημαίνοντας ότι η παρουσία καρκινικών όγκων στο έντερο μπορεί, πλέον, να ανιχνευτεί με μια εξέταση αίματος. Όπως εξήγησε ο Larry La Pointe, ένας εκ των ερευνητών, «εντοπίσαμε μια ομάδα γονιδίων που εμφανίζονται να είναι τροποποιημένα σε ασθενείς που έχουν καρκίνο του παχέος εντέρου. Το πρωτοποριακό είναι ότι, πλέον, έχουμε τη δυνατότητα να εντοπίσουμε αυτές τις αλλαγές στο αίμα των ασθενών».

Οι εξετάσεις αίματος σε σχεδόν 300 ανθρώπους έδειξαν ότι το τεστ ήταν περισσότερο από 70% ακριβές όσον αφορά στον εντοπισμό παρουσίας όγκων.

«Αυτό σημαίνει ότι ήμασταν σε θέση να εντοπίσουμε τρεις στους τέσσερις ασθενείς με τη νόσο», δήλωσε ο La Pointe.

Το ABC αναφέρει, επίσης, ότι το τεστ θα αρχίσει σύντομα να δοκιμάζεται σε 3.000 άτομα, ώστε να εξαχθούν ακριβέστερα συμπεράσματα. Εκτιμάται, δε, ότι θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο το επόμενο έτος.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χάστε κιλά για να κοιμηθείτε καλά


Η απώλεια βάρους βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.
Η απώλεια βάρους –ειδικά γύρω από την περιοχή της μέσης- μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου. Αμερικανοί ερευνητές βρήκαν ότι όσοι έχασαν πάνω από 5 κιλά από την περιοχή της μέσης και μείωσαν την περιφέρεια της κοιλιάς τους κατά 15% κοιμόντουσαν πολύ καλύτερα απ’ ό,τι πριν.

Από την άλλη όσοι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ύπνο τους, αναφέρουν ερευνητές από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Johns Hopkins των ΗΠΑ.

Στην έρευνα συμμετείχαν 77 εθελοντές που είχαν διαβήτη τύπου 2 ή είχαν διαγνωστεί σε προδιαβητικό στάδιο.

Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι ήταν όλοι υπέρβαροι, χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ. Το ένα ακολούθησε συγκεκριμένη δίαιτα και πρόγραμμα γυμναστικής, ενώ το άλλο άλλαξε μόνο διατροφικές συνήθειες.

Στην αρχή και στο τέλος της έρευνας συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν στον ύπνο τους, όπως υπνική άπνοια, αίσθημα κούρασης κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανήσυχο ύπνο, υπερβολικό ύπνο ή υπνηλία και χρήση ή μη ηρεμιστικών πριν από τον ύπνο.

Οι ερευνητές σημείωσαν το δείκτη μάζα σώματος και το κοιλιακό λίπος των εθελοντών στην αρχή και στο τέλος της μελέτης επίσης.

Οι εθελοντές και στα δύο γκρουπ έχασαν κατά μέσο όρο 6,8 κιλά και το ίδιο ποσοστό κοιλιακού λίπους.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι βελτιώθηκε η ποιότητα ύπνου όλων των συμμετεχόντων κατά 20%, χωρίς διάκριση ανάμεσα στα δύο γκρουπ.

«Η υπνική άπνοια συνδέεται με την παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις, εμφάνιση διαβήτη, αίσθηση κούρασης κατά τη διάρκεια της ημέρας και υψηλή αρτηριακή πίεση. Ο καλός ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία του ατόμου –σωματική και ψυχική- καθώς επίσης και για τη σωστή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος» ανέφερε η καθηγήτρια ιατρικής στην πανεπιστημιακή κλινική Johns Hopkins, Kerry Stewart.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σωστή στάση σώματος για καλή διάθεση


Μην καμπουριάζετε, επηρεάζει την ψυχολογία σας.
Όσοι καμπουριάζουν είναι πιο πιθανό να αισθάνονται μελαγχολικοί, αναφέρει νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν η στάση του σώματος είναι καμπουριαστή το άτομο μπορεί να μην έχει ενέργεια και να δημιουργούνται αισθήματα κατάθλιψης.

Οι ειδικοί βρήκαν ότι η διάθεση και η ενέργεια που νιώθει κανείς μπορούν να αλλάξουν αλλάζοντας απλά τη στάση του σώματος.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση και η κίνηση μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα ενέργειας και ευτυχίας που αισθάνεται το άτομο, αλλά σύμφωνα με τον καθηγητή φυσικής αγωγής Erik Peper αυτό μπορεί να επιτευχθεί και μόνο με την αλλαγή της στάσης του σώματος σε όρθια θέση.

«Μοιάζει κάπως με τη φράση “προσποιήσου μέχρι να το καταφέρεις” μέχρι που να “πείσεις” το σώμα σου ότι έχεις περισσότερη ενέργεια» είπε ο ίδιος.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέο φορολογικό καθεστώς για τα ακίνητα


Mέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται η ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου για τα ενοίκια αλλά και για τον ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας. Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία για την αυξανόμενη αδυναμία πληρωμής των ενοικίων αλλά και των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Δείτε το βίντεο από τη ΝΕΤ






Διαβάστε περισσότερα...

Η υγεία εξαρτάται από την αντίδραση στο στρες


Σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος αντίδρασης σε στρεσογόνες καταστάσεις.

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι δεν είναι οι στρεσογόνες καταστάσεις αυτές που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, αλλά ο τρόπος που αντιδρούμε σε αυτές, σύμφωνα με τους ερευνητές του αμερικανικού Πανεπιστημίου Penn State.Οι ερευνητές θέλησαν να αξιολογήσουν με ποιο τρόπο η αντίδραση των ανθρώπων στις στρεσογόνες καταστάσεις μπορεί να αποτελέσει δείκτη πρόβλεψης της κατάστασης της υγείας τους σε δέκα χρόνια.

Για τους σκοπούς της μελέτης οι ερευνητές πήραν τηλεφωνικές συνεντεύξεις από 2000 άτομα επί οκτώ συνεχή βράδια, ρωτώντας τους για τα συμβάντα της ζωής τους στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών. Μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα πήραν και δείγματα σάλιου για να μετρήσουν τις τιμές της κορτιζόλης – της ορμόνης του στρες. Οι ερευνητές έκαναν τα παραπάνω το 1995 και τα επανέλαβαν δέκα χρόνια μετά, το 2005.

Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ταράζονταν περισσότερο με τα στρεσογόνα συμβάντα της καθημερινότητάς τους και εξακολουθούσαν να τα συζητούν αφότου είχαν περάσει, ήταν πιο πιθανόν να υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες μετά από δέκα χρόνια, κυρίως από πόνους εξαιτίας της αρθρίτιδας καθώς και από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το στρες είναι πιο έντονο στη ζωή των νέων και όσων έχουν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο καθώς και ανώτερες νοητικές ικανότητες.

Από την άλλη μεριά, όμως σε ότι αφορά την ευαισθησία των ανθρώπων απέναντι στο στρες, δηλαδή ποιοι το αντιμετώπιζαν καλύτερα και ποιοι ήταν πιο ευπαθείς σ’ αυτό διαπίστωσαν ότι πιο ευαίσθητοι στους στρεσογόνους παράγοντες ήταν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες – άνω των 65 – καθώς και εκείνοι με το χαμηλότερο μορφωτικό και αντιληπτικό επίπεδο, ενδεχομένως επειδή δεν έχουν την δυνατότητα να ασκήσουν έλεγχο στους στρεσογόνους παράγοντες της ζωής τους. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Behavioral Medicine.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ήθελε να πωλήσει τον νεφρό του!


Θύμα της κρίσης, ο 29χρονος Γιάννης Τσαχαλίδης, παραδέχεται ότι πήγε σε ιδιωτικό ερευνητή για να του βρει συμβατό δότη και να του απευθύνει έκκληση: «Το μόνο που ζητάω είναι μια δουλειά».

Η οικονομική κρίση «τσάκισε» τον Γιάννη και μπροστά στο οικονομικό αδιέξοδο που βρισκόταν, κατέφυγε στον τζόγο γιατί έτσι πίστευε ότι θα νικήσει το «τέρας» της απόγνωσης και της θλίψης. Μάταια… Τα προβλήματά του γιγαντώθηκαν και κάθε μέρα που περνούσε για τον 29χρονο από τη Βέροια ήταν μία ζωντανή κόλαση.

Πριν από δεκαπέντε μέρες αποφάσισε να πουλήσει τον νεφρό του. Απευθύνθηκε ακόμη και στον ιδιωτικό ερευνητή Νίκο Πελεκάση, ζητώντας να του βρει συμβατό δότη. Ωστόσο, για καλή του τύχη και με την ψυχολογική στήριξη του κ. Πελεκάση, τα σχέδιά του έπεσαν στο κενό.

«Σκέφτηκα πως αυτή ήταν η μοναδική λύση για να σωθώ», εξομολογείται ο 29χρονος, μιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής». Και συνεχίζει: «Ντρέπομαι και μετανιώνω που σκέφτηκα κάτι τέτοιο, αλλά το μυαλό μου θόλωσε. Δεν μπορώ να βρω δουλειά εδώ και πάρα πολλούς μήνες και χρωστάω λεφτά στις τράπεζες. Δεν αντέχω άλλο».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι θα πληρώσετε με το νέο φορολογικό


Φορολογούμενοι με τα ίδια ακριβώς εισοδήματα και την ίδια οικογενειακή κατάσταση θα πληρώνουν πλέον φόρους διαφορετικού ύψους. Οι φόροι θα καθορίζονται ανάλογα με την πηγή προέλευσης του εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι για το ίδιο ύψος εισοδήματος διαφορετικό φόρο θα πληρώνει ο μισθωτός, διαφορετικό ο ελεύθερος επαγγελματίες, άλλο ο ιδιοκτήτης ακινήτων που εισπράττει ενοίκια και άλλο ο αγρότης. Ορισμένοι θα δουν το φορολογικό «λογαριασμό» τους να «φουσκώνει» σημαντικά, ενώ άλλοι θα διαπιστώσουν φορο-ελαφρύνσεις.

Για εισόδημα της τάξης των 15.000 ευρώ:

- Ο μισθωτός χωρίς παιδιά θα πληρώσει φόρο 1.200 ευρώ από 1.240 ευρώ σήμερα. Δηλαδή θα έχει φοροελάφρυνση 40 ευρώ.

- Ο ελεύθερος επαγγελματίες θα πληρώσει φόρο 3.900 ευρώ από 1.240 ευρώ σήμερα. Δηλαδή θα κληθεί να καταβάλει έξτρα φόρο 2.660 ευρώ.

- Ο αγρότης θα πληρώσει φόρο 1.950 ευρώ από 1.240 ευρώ σήμερα (αύξηση φορολογικής επιβάρυνσης 710 ευρώ).

- Ο ιδιοκτήτης ακινήτων θα πληρώσει 2.100 ευρώ από 1.240 ευρώ σήμερα και θα επιβαρυνθεί με έξτρα φόρο 860 ευρώ.

- Για τα εισοδήματα του έτους 2013 οι φόροι θα καθορίζονται ανάλογα με την πηγή προέλευσης του εισοδήματος. Η φορολογική μεταχείριση κάθε φυσικού προσώπου για ίδιο ποσό εισοδήματος, θα είναι διαφορετική ανάλογα με την πηγή προέλευσης.

Ειδικότερα, με το νέο σύστημα φορολόγησης που θα ισχύει από το 2013:





Μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, σε σύγκριση με τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες και όσους εισπράττουν εισοδήματα αποκλειστικά από ενοίκια, θα πληρώνουν λιγότερο φόρο για ίδιο εισόδημα μέχρι του ποσού των 21.000 ευρώ. Συγκρινόμενοι όμως μόνο με όσους αποκτούν εισοδήματα προερχόμενα από ατομικές επιχειρήσεις ή και από ακίνητα, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πληρώνουν λιγότερο φόρο για ίδιο εισόδημα μέχρι του ποσού των 35.000 ευρώ.

Για ετήσιο εισόδημα άνω των 21.000 ευρώ, με το νέο σύστημα φορολόγησης οι αγρότες θα είναι αυτοί που θα πληρώνουν λιγότερο φόρο σε σύγκριση με τις άλλες κατηγορίες φορολογουμένων, δηλαδή τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους και τους εισοδηματίες.

Για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πληρώνουν πλέον περισσότερο φόρο σε σύγκριση με όλες τις άλλες κατηγορίες, δηλαδή τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εισοδηματίες και τους αγρότες. Για παράδειγμα μισθωτός χωρίς παιδιά με εισόδημα 60.000 ευρώ θα πληρώνει φόρο 18.930 ευρώ από 16.420 ευρώ σήμερα. Ελεύθερος επαγγελματίας με το ίδιο εισόδημα θα πληρώνει φόρο 16.300 ευρώ, δηλαδή 120 ευρώ λιγότερα σε σύγκριση με τον μισθωτό και τον φόρο που προκύπτει με το ισχύον σήμερα σύστημα φορολόγησης.

Από όσους φορολογούμενους αποκτούν εισοδήματα προερχόμενα από περισσότερες της μιας πηγές:

1 Φορολογικό όφελος θα έχουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με χαμηλού ή μεσαίου ύψους ετήσιες αποδοχές, οι οποίοι αποκτούν ταυτόχρονα χαμηλά εισοδήματα από τις λοιπές πηγές. Από τους φορολογούμενους αυτούς, οι έχοντες εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ ετησίως θα έχουν χαμηλότερη επιβάρυνση για τα εισοδήματα αυτά, ενώ, ταυτόχρονα, τα προερχόμενα από τις άλλες πηγές εισοδήματά τους δεν θα φορολογούνται πλέον αθροιστικά, στην κλίμακα φόρου εισοδήματος, αλλά ξεχωριστά, με συντελεστές φόρου σημαντικά χαμηλότερους από αυτούς που εφαρμόζονται σήμερα με την ενιαία φορολόγηση βάσει της κλίμακας.

2 Ωφελημένοι από το νέο σύστημα θα είναι ακόμη και όσοι αποκτούν εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις πάνω από 25.000 ευρώ και μέχρι 45.000 ευρώ, εφόσον ταυτόχρονα έχουν εισοδήματα χαμηλού ή μεσαίου ύψους από άλλες πηγές. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα έχουν μεν αυξημένη φορολογική επιβάρυνση κατά 5% - 20% για τα εισοδήματά τους από μισθούς και συντάξεις, αλλά τα υπόλοιπα εισοδήματά τους θα υπόκεινται πλέον σε σημαντικά χαμηλότερη αυτοτελή φορολόγηση και τα οφέλη που θα προκύπτουν από την εξέλιξη αυτή θα είναι περισσότερα από τις πρόσθετες επιβαρύνσεις επί των μισθών ή των συντάξεών τους.

3 Πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις θα έχουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με συνολικές ετήσιες αποδοχές άνω των 25.000 ευρώ, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι εισοδηματίες. Γι' αυτούς τους φορολογούμενους οι φόροι που θα προκύπτουν με την αυτοτελή φορολόγηση πολλών ταχυτήτων είναι αυξημένοι σημαντικά, είτε αποκτούν εισοδήματα από μία μόνο πηγή είτε αποκτούν εισοδήματα από περισσότερες της μιας πηγές.

Φόροι πολλών ταχυτήτων για ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ

Μισθωτός χωρίς παιδιά
Φόρος 2012: 1.240 ευρώ
Φόρος 2013: 1.200 ευρώ
Μείωση φόρου: 40 ευρώ.

Μισθωτός με 1 παιδί
Φόρος 2012: 1.040 ευρώ
Φόρος 2013: 1.200 ευρώ
Αύξηση φόρου: 160 ευρώ.

Μισθωτός με 2 παιδιά
Φόρος 2012: 840 ευρώ
Φόρος 2013: 1.200 ευρώ
Αύξηση φόρου: 360 ευρώ

Συνταξιούχος
Φόρος 2012: 1.240 ευρώ
Φόρος 2013: 1.200 ευρώ
Μείωση φόρου: 40 ευρώ.

Ελεύθερος επαγγελματίας χωρίς παιδιά
Φόρος 2012: 1.240 ευρώ
Φόρος 2013: 3.900 ευρώ
Αύξηση φόρου: 2.660 ευρώ.

Εισοδηματίας (εισπράττει ενοίκια)
Φόρος 2012: 1.240 ευρώ
Φόρος 2013: 2.100 ευρώ
Αύξηση φόρου: 860 ευρώ

Αγρότης
Φόρος 2012: 1.240 ευρώ
Φόρος 2013: 1.950 ευρώ
Αύξηση φόρου: 710 ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όλες οι αλλαγές στο ασφαλιστικό


Μεγάλες ανατροπές στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, φέρνει η αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι σε ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τράπεζες και δημόσιο, εγκλωβίζονται από τις νέες προϋποθέσεις και οδηγούνται σε σύνταξη, είτε στο 67ο έτος ηλικίας, με 15 έτη εργασίας, είτε στο 62ο έτος ηλικίας, αλλά με 40 χρόνια εργασίας. Κατά 2 έτη, από τα 50 στα 52, αυξάνεται και η ηλικία συνταξιοδότησης για τους ναυτικούς.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, που παρουσιάζει ο «Τύπος της Κυριακής»:

-Καθορίζεται γενικό όριο συνταξιοδότησης το 67ο έτος και ελάχιστος χρόνος ασφάλισης, τα 15 έτη.

-Οι γενικές συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις, καθορίζονται σε 40 έτη ασφάλισης.

-Εξαιρούνται από την αύξηση του ορίου ηλικίας, οι ασφαλισμένες που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης ως μητέρες ανίκανων για εργασία τέκνων και οι ασφαλισμένοι των φορέων κοινωνικής ασφάλισης που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς εφεδρείας.

-Διασφαλίζονται τα θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Δείτε τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης στους παρακάτω πίνακες:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κάνουν τους άρρωστους για ένα πιάτο φαΐ


Άστεγοι και άποροι εκλιπαρούν τους γιατρούς στα δημόσια θεραπευτήρια να υπογράψουν τα χαρτιά εισαγωγής τους για να έχουν, τουλάχιστον, ένα πιάτο φαγητό. Οι εικόνες που περιγράφουν οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας δεν σοκάρουν απλώς. «Καθρεφτίζουν» την ελληνική πραγματικότητα, αυτή της φτώχειας και της ανέχειας.

«Η κατάσταση είναι πλέον απελπιστική. Σε κάθε εφημερία αντιμετωπίζουμε τρία τέτοιου είδους περιστατικά και μπορώ να πω ότι το φαινόμενο αυτό χρόνο με το χρόνο αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο», λέει στον «Τύπο της Κυριακής» ο Νίκος Ρητινιώτης, γιατρός στο Νοσοκομείο «Λαϊκό». Σε κάθε εφημερία στα Επείγοντα συναντά ανθρώπους που στέκονται στην ουρά για να εξεταστούν.

«Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, έρχονται στο νοσοκομείο άστεγοι και άποροι οι οποίοι με διάφορα προσχήματα, όπως το ότι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ζητούν να εισαχθούν. Αν και τις περισσότερες φορές καταλαβαίνουμε αμέσως ότι δεν έχουν κάτι το σοβαρό, τουλάχιστον από θέμα υγείας, διότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, και πως είναι άποροι, είμαστε υποχρεωμένοι να τους εξετάζουμε».

«Υπάρχουν τρεις κατηγορίες ανθρώπων που περιφέρονται στα νοσοκομεία ζητώντας βοήθεια: οι άστεγοι, οι εξαρτημένοι από ουσίες, αλλά και τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας», αναφέρει στον «Τύπο της Κυριακής» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας. «Οι γιατροί», λέει ο κ. Βαρνάβας, «κάνουν ό,τι μπορούν να τους βοηθήσουν».

Ανάλογες εικόνες εκτυλίσσονται και στον «Ευαγγελισμό». Την κατάσταση που επικρατεί περιγράφει στον «Τύπο της Κυριακής» με μελανά χρώματα και ο πρόεδρος των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», κ. Ηλίας Σιώρας.

«Στην περιοχή γύρω από το νοσοκομείο, στο πάρκο, εδώ και δύο χρόνια έχουν βρει καταφύγιο άστεγοι. Εισέρχονται, κυρίως το χειμώνα, στο χώρο του νοσοκομείου, ικετεύουν για ένα πιάτο φαγητό. Ορισμένοι κοιμούνται και στα Επείγοντα. Αυτό το φαινόμενο αυξάνεται μέρα με τη μέρα, με τους γιατρούς και τη διοίκηση να προσπαθούν να κάνουν ότι μπορούν για να τους βοηθήσουν».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η άσκηση βελτιώνει την ανδρική γονιμότητα



Σημαντικά τα ευρήματα έρευνας ισπανών επιστημόνων.

Οι άνδρες που γυμνάζονται φαίνεται ότι δεν ωφελούν μόνο το μυϊκό τους σύστημα, αλλά και τη γονιμότητά τους. Ισπανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα εξέτασαν κατά πόσο υπήρχαν διαφορές όσον αφορά τις ορμόνες (π.χ., τεστοστερόνη, κορτιζόλη) και την ποιότητα του σπέρματος σε άνδρες που γυμνάζονταν συγκριτικά με εκείνους που έκαναν καθιστική ζωή.

Διαπίστωσαν ότι το ορμονικό προφίλ, η κινητικότητα και ο αριθμός των σπερματοζωαρίων ήταν πιο βελτιωμένη στους άνδρες που γυμνάζονταν σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν καθιστική ζωή.

Τα ευρήματα θεωρούνται σημαντικά δεδομένου ότι τα τελευταία πενήντα χρόνια η ποιότητα του ανδρικού σπέρματος χειροτερεύει και διερευνώνται τα αίτια του φαινομένου, όπως το αλκοόλ, το κάπνισμα και τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας. Βέβαια, το σύνολο των ανδρών που εξέτασαν οι ερευνητές δεν ήταν μεγάλο (31 άνδρες). Συνεπώς απαιτούνται περαιτέρω έρευνες.

Επίσης, σημειώνεται ότι η ενασχόληση με τον πρωταθλητισμό μπορεί έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, βλάπτοντας την ποιότητα του σπέρματος. Μάλιστα η ίδια ομάδα ερευνητών είχε δημοσιεύσει το 2010 μια έρευνα που έδειχνε ότι σε κορυφαίους πρωταθλητές οι σχετικοί δείκτες των σπερματοζωαρίων ήταν χειρότεροι σε σύγκριση με τους άνδρες που απλά γυμνάζονταν. Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Applied Physiology.


Πηγή: http://www.vita.gr/
Διαβάστε περισσότερα...

Γυναικείο βιάγκρα από… τη μύτη


Ειδικό σπρέι για αξέχαστες νύχτες πάθους.
Οι γυναίκες που δυσκολεύονται να φτάσουν σε οργασμό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης σύντομα θα βρουν λύση στο πρόβλημά τους… μέσω της μύτης τους!

Περίπου το 30% των γυναικών πάσχει από ανοργασμία, όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια εγκεκριμένη θεραπεία που να κυκλοφορεί στην αγορά.

Οι ερευνητές που μελετούν το θέμα έχουν αναπτύξει μια θεραπεία που ονομάζουν «το γυναικείο βιάγκρα», 12 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του φαρμάκου για την στυτική δυσλειτουργία των αντρών.

Η θεραπεία γίνεται με τη βοήθεια σπρέι από τα ρουθούνια της μύτης. Εφαρμόζεται δύο ώρες πριν το σεξ και εκτιμάται ότι «λειτουργεί» για έξι ώρες!

Βασίζεται στην τεστοστερόνη και πιστεύεται ότι διεγείρει τη σεξουαλική επιθυμία των γυναικών, ενεργοποιώντας τα κατάλληλα τμήματα του εγκεφάλου, αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος στα γεννητικά όργανα.

Σύμφωνα με τους αμερικανούς και καναδούς ερευνητές δεν υπάρχουν παρενέργειες όπως ακμή, τριχοφυία ή αλλαγή της φωνής, ενώ δεν υπάρχουν παρενέργειες αν η γυναίκα τελικά δεν κάνει σεξ.

Ομάδα αυστραλών ερευνητών σε αυτή τη φάση συγκεντρώνει εθελοντές γυναίκες που έχουν περάσει στην εμμηνόπαυση για να συμμετέχουν στις έρευνες, ενώ ανάλογες έρευνες γίνονται και στις ΗΠΑ και τον Καναδά.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι συμβαίνει στη γη σε ένα λεπτό


Το 2020 πάνω από 50 δισεκατομμύρια συσκευές θα είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο.

Προς το παρόν πάνω από 30 ώρες βίντεο ανεβαίνουν κάθε λεπτό στο youtube και όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν κατά κόρον κάθε είδους "κινητή" συσκευή για να ανταλλάσουν πληροφορίες κάθε είδους.

Δείτε τι συμβαίνει σε ένα λεπτό, στην …ψηφιακή γη.

Δείτε το βίντεο: 






Διαβάστε περισσότερα...

ΔΕΗ: Όλα σε έναν… λογαριασμό


Στους νέους λογαριασμούς της ΔΕΗ ενοποιήθηκε σε κοινό άθροισμα το κόστος των υπηρεσιών του δήμου και της ΕΡΤ, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται στις αποδείξεις πληρωμής πολύ μεγαλύτερο ποσόν από ό,τι στο παρελθόν.

Πρόκειται για λαθροχειρία με προφανείς στόχους και πιθανόν αυτό να είναι παράνομο, σύμφωνα και με τους νόμους της ΕΕ που υπαγορεύουν χωριστούς λογαριασμού για κάθε δημόσια υπηρεσία.

Η ΔΕΗ στη νέα μορφή των λογαριασμών (ένα φύλλο απόδειξη χωρίς ανάλυση), για την οποία πλήρωσε και διαφημιστική καμπάνια, εμφανίζει τον λογαριασμό που πληρώνουν οι πολίτες για τις υπηρεσίες στον δήμο τους και το ποσόν για την ΕΡΤ (8,48 ευρώ ανά δίμηνο) σε ένα ενιαίο άθροισμα.

Το κόστος για τις υπηρεσίες του δήμου επίσης δεν αναλύεται, όπως στους παλιούς λογαριασμούς, στους οποίους αναφερόταν αναλυτικά το κόστος για τις παροχές της τοπικής αυτοδιοίκησης στους δήμους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η αρθρίτιδα απειλεί τα παχουλά παιδιά



Ο σκελετός των παιδιών δεν είναι φτιαγμένος για να σηκώνει μεγάλο βάρος.

Νεότερη έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά με πολλά περιττά κιλά υποφέρουν από πόνους στις αρθρώσεις των κάτω άκρων, έχουν μειωμένη φυσική κατάσταση καθώς και χειρότερη κατάσταση όσον αφορά την ψυχική τους υγεία.

Οι ερευνητές από το Nationwide Children’s Hospital και το Πανεπιστήμιο του Ohio ανέλυσαν τους ιατρικούς φακέλους 175 παχύσαρκων παιδιών.

Τα 51 παιδιά ανέφεραν ότι είχαν νιώσει πόνο στους γοφούς, τα γόνατα και τους αστραγάλους και η ίδια ομάδα παιδιών σημείωσε χαμηλό σκορ αναφορικά με την σωματική τους λειτουργικότητα και την ψυχολογική τους υγεία συγκριτικά με τα παιδιά που δεν πονούσαν.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι ο σκελετός των παιδιών δεν είναι φτιαγμένος για να σηκώνει το υπερβάλλον βάρος. Όσο βαρύτερο το παιδί τόσο μεγαλύτερη η πίεση στους συνδέσμους και τις αρθρώσεις, γεγονός που μπορεί να είναι επώδυνο και να θέτει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη φλεγμονών.

Η ανησυχία των ειδικών δεν αφορά μόνο τον πόνο που μπορεί να αισθάνονται τα παιδιά με υπερβάλλον βάρος, αλλά και την μελλοντική κατάσταση των οστών και των αρθρώσεων δεδομένου ότι η συνεχής φθορά των αρθρώσεων αυξάνει τις πιθανότητες εκφύλισής τους και εμφάνισης αρθρίτιδας.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί πρέπει να πίνετε νερό



Σε τι σας βοηθά.

Πρέπει να πίνουμε νερό αλλά οι περισσότεροι δεν το συνηθίζουμε. Το νερό βοηθά σε πάρα πολλά πράγματα αρκεί φυσικά να μάθετε να το καταναλώνετε.

Αρχικά, συμβάλλει στο να μειώσετε κατά κάποιο τρόπο τα παραπανίσια κιλά. Αυτό συμβαίνει για παράδειγμα αφού ξεφορτώνεστε τα αναψυκτικά που περιέχουν αρκετές θερμίδες με ένα ρόφημα που δεν διαθέτει καθόλου θερμίδες.

Επίσης, μειώνονται οι κίνδυνοι καρδιακής προσβολής αλλά γλιτώνετε και από την αφυδάτωση και τα προβλήματα που προκαλεί αυτή στους οργανισμούς.

Το νερό κάνει καλό και στο δέρμα σας. Βέβαια, τα αποτελέσματα δεν θα φανούν από την πρώτη μέρα αλλά θα δείτε διαφορά… Το νερό πάντως βοηθά ακόμη και στο να γυμναστείτε. Γιατί η άσκηση απαιτεί επιπλέον νερό. Οπότε, βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό πριν, κατά τη διάρκειά της αλλά και μετά από αυτήν.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το απόλυτο συστατικό ομορφιάς


Αξιοποιήστε τα πολλαπλά οφέλη της αλόης.
Ποτέ άλλοτε ένα συστατικό δεν έγινε τόσο διάσημο όσο αυτό.

Οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι πιστοποιημένες από την αρχαιότητα. Εντοπίζεται σε όλους τους μεγάλους αρχαίους πολιτισμούς (Αίγυπτο, Περσία, Ελλάδα, Ρώμη, Κίνα Ινδία) οι οποίοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τα πολύτιμα συστατικά του.

Κάντε το ίδιο φιλοξενώντας στο beauty case σας έξυπνα προϊόντα που το περιέχουν στη σύνθεσή τους.

Διαβάστε πού μπορεί να σας ωφελήσει η αλόη...

- Χάρη στα αντιφλεγμονώδη συστατικά της καθαρίζει αποτελεσματικά τους πόρους της επιδερμίδας προλαμβάνοντας τη λιπαρότητα.

- Γνωστή για τις ενυδατικές της ιδιότητες προσφέρει στην επιδερμίδα την απαραίτητη υγρασία, ενώ ταυτόχρονα έχει απαλυντική δράση.

- Είναι ιδανική για την επούλωση τραυματισμών και την ανακούφιση συμπτωμάτων δερματικών παθήσεων.

- Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που προλαμβάνουν τη φωτογήρανση.

- Τα ενεργά συστατικά της (βιταμίνες, ένζυμα και μεταλλικά στοιχεία) θρέφουν το δέρμα σε βάθος, ενώ τα πολυσακχαρίδια που περιέχει αποτρέπουν την απώλεια της φυσικής υγρασίας.


Πηγή: http://www.myself.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι πρώτες βοήθειες για την τροφική δηλητηρίαση



Τι κάνουμε πριν ο ασθενής πάει στο γιατρό.

Τροφική δηλητηρίαση προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων που προετοιμάζονται, διατηρούνται ή διατίθενται χωρίς την τήρηση των απαραίτητων μέτρων υγιεινής.

Η εκδήλωσή της εξαρτάται από τον παράγοντα που την προκάλεσε και μπορεί να εμφανιστεί είτε μισή ώρα μετά την κατανάλωση των τροφίμων, είτε ύστερα από λίγες ώρες ή μέρες.

Χαρακτηρίζεται επιδημία όταν προσβάλλονται με τα ίδια συμπτώματα δύο ή περισσότερα άτομα και η επιδημιολογική ή η εργαστηριακή έρευνα έχει αποδείξει ότι η πηγή είναι η τροφή.

Πρώτες βοήθειες

Αν κάποιος προσβληθεί από τροφική δηλητηρίαση, πρέπει οπωσδήποτε να ειδοποιήσει το γιατρό του ή να πάει στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Πρώτα απ’ όλα, όμως, μπορούν να του δοθούν κάποιες πρώτες βοήθειες από τους οικείους του, που σίγουρα θα βοηθήσουν πολύ. Αυτές, βήμα προς βήμα, είναι οι παρακάτω:

1. Τηλεφωνήστε στο κέντρο δηλητηριάσεων της περιοχής σας ή στο γιατρό σας και πείτε του:

Το είδος του φαγητού που έφαγε ο ασθενής.
Την ποσότητα.
Πότε συνέβη το γεγονός.
Την ηλικία του ασθενή.
Τα συμπτώματα.
Αν έκανε ή όχι εμετό.
Τι του δώσατε να πιει.
Πόση ώρα θα χρειαστείτε για να φτάσετε σε κέντρο πρώτων βοηθειών.

2. Αν δεν μπορέσετε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας ή το κέντρο δηλητηριάσεων, αποφασίστε οι ίδιοι να προκαλέσετε εμετό στον ασθενή.

3. Όταν ο ασθενής κάνει εμετό, φροντίστε ώστε το κεφάλι του να είναι χαμηλότερα από το στήθος του, για να μην πνιγεί.

Αν είναι ενήλικας ή παιδί, βάλτε τον να ξαπλώσει μπρούμυτα, με το κεφάλι κρεμασμένο στην άκρη του κρεβατιού. Αν είναι βρέφος, τοποθετήστε το μπρούμυτα στα γόνατά σας.

4. Ενώ θα περιμένετε το ασθενοφόρο ή θα μεταφέρετε τον ασθενή στο σταθμό πρώτων βοηθειών: Κρατήστε τον ήρεμο, βάλτε τον να πλαγιάσει στο πλευρό για να έχει ελεύθερες τις αναπνευστικές οδούς, αν κάνει εμετό. Ανασηκώστε το κεφάλι του με μαξιλάρι ή με το μπράτσο του.

Σκεπάστε τον με κουβέρτα ή ζακέτα για να του εξασφαλίζετε ζεστασιά. Χαλαρώστε τα ρούχα του και ξεσφίξτε το κολάρο ή τη γραβάτα του.

Ήπιος εμετός

Πρόκειται για συνηθισμένο σύμπτωμα στην τροφική δηλητηρίαση, που υποχωρεί συνήθως γρήγορα (12-36 ώρες). Στην αντίθετη περίπτωση, ζητήστε αμέσως ιατρική συμβουλή.

Τι να κάνετε:

Αναπληρώστε την απώλεια των υγρών με συχνές, μικρές ποσότητες ποτών (αεριούχων), με τσάι, χυμό μήλου, κρύο ή ζεστό ζωμό από κρέας, πουλερικό ή ψάρι.

Όταν σταματήσει ο εμετός, αυξήστε λίγο λίγο την ποσότητα των υγρών και προσθέστε σιγά σιγά ελαφριά τροφή (φρυγανιά, παξιμάδι).

Διάρροια

Έχει συνήθως ήπια μορφή και δεν διαρκεί πολύ. Αν, όμως, κρατήσει πάνω από μια μέρα, σταματήστε τις πρώτες βοήθειες και ζητήστε ιατρική βοήθεια.

Τι να κάνετε:

Αποφύγετε τη στερεά τροφή για μια ολόκληρη μέρα και δώστε στον ασθενή σκέτα υγρά (τσάι, νερό, χυμός μήλου, ζωμός κρέατος ή ζελέ).

Τη δεύτερη μέρα δώστε στερεά τροφή σε μικρές ποσότητες (κουάκερ, αλεσμένο ρύζι, φρυγανιές, μελάτα αβγά).

Προσοχή!

Το αν θα εισαχθεί ο ασθενής στο νοσοκομείο, αν του χορηγηθούν αντιβιοτικά ή κάποια επιπλέον ειδική θεραπεία, είναι απόφαση του γιατρού του, ο οποίος πρέπει πάντα να ειδοποιείται αμέσως με το που αρχίζουν τα συμπτώματα.


Πηγή: http://www.belife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ρίχνουν την ποιότητα στα φάρμακα»


Τι λέει ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων.
«Κόκκινη γραμμή» αποτελεί για το υπουργείο Υγείας η συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας που θέλει να επιβάλει η τρόικα.

Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων, εξηγεί στην κυριακάτικη «Real News» ότι το μέτρο θα ανοίξει την πόρτα στη μαζική εισαγωγή ποιοτικά αμφίβολων ή και πλαστών φαρμάκων, με μοναδικό κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή, μετατρέποντας σε πειραματόζωο τον Έλληνα ασθενή.

-Σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία;
«Τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια μια σειρά από μέτρα που στοχεύουν στη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών έχουν φέρει τις ελληνικές παραγωγικές φαρμακοβιομηχανίες σε εξαιρετικά δεινή θέση. Μειώσεις επί μειώσεων στις τιμές, αλλεπάλληλα rebates, «κούρεμα» των ομολόγων που δόθηκαν υποχρεωτικά έναντι παλιών χρεών και τα νέα χρέη των νοσοκομείων συνθέτουν ένα εφιαλτικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Πρέπει δε να τονιστεί ότι, εκτός από εξοντωτική, η πίεση που δέχεται η εγχώρια παραγωγή είναι και ασύμμετρη, με δεδομένο ότι οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες αναλογούν μόλις στο 15%-17% της φαρμακευτικής δαπάνης.

Στο πλαίσιο αυτό, το μέτρο της υποχρεωτικής συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία και της επίσης υποχρεωτικής υποκατάστασης στα φαρμακεία με το φθηνότερο αποτελεί μόνιμη επωδό και εμμονή της τρόικας το τελευταίο διάστημα».

-Ποιες εκτιμάτε ότι θα είναι οι συνέπειες από την εφαρμογή του μέτρου;
«Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και μαζί της το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας βρίσκονται αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν είναι δυνατό να δεχθούμε μια συνταγή που δεν έχει δοκιμαστεί σε κανένα κράτος του κόσμου, καθώς θα δημιουργήσει κινδύνους υποβάθμισης της φαρμακευτικής θεραπείας των ασθενών και θα οδηγήσει στη διάλυση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, με μόνο πιθανό αντάλλαγμα μια πρόσκαιρη και αβέβαιη μικρή εξοικονόμηση. Οι παρενέργειες από την τυχόν εφαρμογή του μέτρου είναι σαφώς σοβαρότερες από το όποιο όφελος.

Ενδεικτικά αναφέρω τα κυριότερα από τα πολλά προβλήματα που συνεπάγεται το μέτρο: Η συνταγογράφηση με δραστική δεν επηρεάζει στο παραμικρό τη δαπάνη που προκαλούν τα προστατευμένα με πατέντα, πρωτότυπα φάρμακα. Αντίθετα, οδηγεί στην αύξηση της δαπάνης μέσω της μετατόπισης της συνταγογράφησης σε ακριβότερες δραστικές ουσίες, μια απολύτως αναμενόμενη εξέλιξη, στον βαθμό που δικαίως κανείς ιατρός δεν θα διανοηθεί να συναινέσει ώστε ο ασθενής του να λάβει ένα άγνωστο για αυτόν σκεύασμα δραστικής που επιλέγεται υποχρεωτικά με μόνο κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή του».

-Πού θα οδηγήσει η συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία;
«Η συνταγογράφηση με δραστική ουσία θα διαλύσει αναίτια την εγχώρια παραγωγή φαρμάκων και θα οδηγήσει στον αφελληνισμό της φαρμακευτικής αγοράς, επισφραγίζοντας την πλήρη εξάρτηση της χώρας από τα εισαγόμενα φάρμακα. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, με δεδομένο το κατά 2,5 δισ. ευρώ ετήσιο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των φαρμάκων.

Σε μια περίοδο που το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη, οι μόνοι ευνοούμενοι από το συγκεκριμένο μέτρο είναι οι μεγαλοεισαγωγείς γενοσήμων, που δεν έχουν επενδύσει ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα και οι οποίοι θα σπεύσουν να προσφέρουν τιμές ακόμη και κάτω του κόστους προκειμένου να κερδίσουν την αγορά, με αποτέλεσμα τη διάλυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Το κόστος της αποβιομηχάνισης, της ανεργίας και της απώλειας εισφορών και φορολογίας θα είναι τεράστιο, όπως τεράστιο θα είναι και το κόστος από τη σταδιακή επικράτηση ολιγοπωλιακών συνθηκών στη φαρμακευτική αγορά: Όταν ο εγχώριος ανταγωνισμός διαλυθεί, όταν η φαρμακευτική αγορά θα είναι πλήρως εξαρτημένη από τα εισαγόμενα, τότε οι τιμές θα μπορούν να καθορίζονται κατά το δοκούν.

Παράλληλα, ανοίγει την πόρτα στη μαζική εισαγωγή ποιοτικά αμφίβολων ή ακόμη πλαστών φαρμάκων, με μοναδικό κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή, την ίδια στιγμή που η αντιμετώπιση της διακίνησης των πλαστών φαρμάκων και των φαρμάκων υποδεέστερης ποιότητας κυριαρχεί στην ατζέντα χωρών με πολύ προηγμένα συστήματα ελέγχων».



Διαβάστε περισσότερα...

Τα μυστικά της μακροζωίας



Κερδίστε χρόνια με απλά καθημερινά πράγματα.

Κερδίστε επιπλέον χρόνια ζωής, ακολουθώντας τα απλά μυστικά και συμβουλές που ακολουθούν...

Κερδίστε 2 χρόνια τρώγοντας σαλάτες

Ιταλική έρευνα βρήκε ότι η κατανάλωση μίας κούπας ωμών λαχανικών καθημερινά μπορεί να προσθέσει δύο χρόνια στο προσδόκιμο της ζωής σας.

Γιατί να τα προτιμήσετε ωμά; Διότι το μαγείρεμα εξατμίζει έως και το 30% των αντιοξειδωτικών που περιέχουν τα λαχανικά.

Μην ξεχνάτε λοιπόν να τρώτε πάντα σαλάτα με το γεύμα σας ρίχνοντας λίγο ελαιόλαδο για να αυξήσετε την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών.

Κερδίστε 3 χρόνια μειώνοντας το λίπος σας

Προσπαθήστε να διατηρήσετε το Δείκτη Μάζα Σώματός σας (το πηλίκον του βάρους σας σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σας σε μέτρα) μεταξύ στις τιμές 18 -25.

Αν ο Δ. Μ. Σ. παραμένει στο 25-35 μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής έως και τρία χρόνια (το περιττό λίπος σώματος αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιοπαθειών, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρκίνου του παχέος εντέρου).

Εάν δεν γυμνάζεστε ξεκινήστε σήμερα κιόλας και ακολουθήστε μια πιο άλιπη διατροφή.

Κερδίστε 3 χρόνια καταναλώνοντας ξηρούς καρπούς

Καταναλώνετε ξηρούς καρπούς, χωρίς να ξεχνάτε τα καρύδια που περιέχουν ευεργετικά ω-3 λιπαρά οξέα. Προσπαθήστε να τρώτε 55 γραμμάρια ανάλατους ξηρούς καρπούς καθημερινά ως σνακ ή μέσα στη σαλάτα σας.

Κερδίστε 7 χρόνια κάνοντας φίλους

Αυστραλοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι έχουν πολλούς φίλους, εμφανίζουν και το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Το να έχετε σταθερούς και καλούς φίλους γύρω σας μπορεί να σας προσθέσει έως κι επτά χρόνια ζωής.

Προσπαθήστε να γίνετε κοινωνικοί στη δουλειά σας, στη γειτονιά σας, παντού. Φοβάστε τη γήρανση; Αντιμετωπίστε το θετικά και θα ζήσετε επτά χρόνια περισσότερο από εκείνους που αντιμετωπίζουν τα γηρατειά ως μία μαύρη περίοδο.


Πηγή: http://omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δυόμισι λεπτά έντονης γυμναστικής είναι αρκετά



Η έντονη άσκηση μπορεί να «κάψει» μέχρι και 200 θερμίδες παραπάνω.

Δεν έχετε χρόνο να πάτε στο γυμναστήριο ή απλά δε θέλετε να βγείτε από το σπίτι, τώρα ειδικά που έχει αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία και προτιμάτε τον καναπέ του σαλονιού σας και την κουβερτούλα σας;

Τέρμα οι δικαιολογίες!

Σύμφωνα με ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο 2,5 λεπτά πολύ έντονης άσκησης την ημέρα είναι αρκετά για να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά που σας ενοχλούν.

Η έντονη και εστιασμένη άσκηση μπορεί να «κάψει» μέχρι και 200 θερμίδες παραπάνω, με την προϋπόθεση ότι ο αθλούμενος θα κάνει τα απαραίτητα διαλείμματα επαναφοράς.

Ο Kyle Sevits υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα HIT (High Intensity Training) μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα με την παραδοσιακή γυμναστική.

«Οι έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν ένα πρόγραμμα γυμναστικής αλλά στην πορεία δεν το ακολουθούν. Ο κυριότερος παράγοντας που συμβαίνει αυτό είναι η έλλειψη χρόνου. Εμείς πιστεύουμε ότι αν ένα πρόγραμμα μπορεί να “χωρέσει” σε μικρότερο χρόνο μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα» είπε ο ίδιος.

Στην τριήμερη έρευνα συμμετείχαν πέντε υγιείς άντρες ηλικίας 25 έως 31 ετών. Τις πρώτες δύο ημέρες ακολουθούσαν ένα «καθιστικό» πρόγραμμα, την περισσότερη ώρα μπροστά από έναν υπολογιστή ενώ μετρήθηκαν τα επίπεδα οξυγόνου, διοξειδίου του άνθρακα και υγρών στο σώμα τους, για να μετρήσουν οι ειδικοί πόσες θερμίδες «καίνε».

Την τελευταία ημέρα τους ζητήθηκε να κάνουν σπριντ 30 δευτερολέπτων με μεγάλη αντίσταση σε στατικό ποδήλατο.
Μετά από κάθε σετ μεσολαβούσε «διάλειμμα» τεσσάρων λεπτών κατά τη διάρκεια του οποίου οι ασκούμενοι έκαναν πεντάλ με πολύ μικρή αντίσταση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι με αυτόν τον τρόπο έκαψαν μέχρι και 200 θερμίδες παραπάνω.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι καλύτερο να ζητηθεί ιατρική συμβουλή προτού κανείς επιλέξει αυτή τη μέθοδο, ειδικά αν πάσχει από κάποια ασθένεια.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μην απλώνετε την μπουγάδα στο σαλόνι


Επιστήμονες προειδοποιούν για τον κίνδυνο αλλεργιών και άσθματος.
Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, πολλοί βάζουν τις απλώστρες με τα ρούχα στο εσωτερικό του σπιτιού, για να στεγνώσουν πιο γρήγορα.

Μία νέα μελέτη, όμως, αποκαλύπτει ότι αυτό δεν είναι διόλου καλή ιδέα – ιδίως όταν στο σπίτι κατοικούν πάσχοντες από άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα ή άλλες αλλεργίες.

Όπως έδειξε η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στην Σχολή Αρχιτεκτονικής Mackintosh, στη Γλασκόβη, και την οποία δημοσιεύουν τα Νέα, σε πολλά σπίτια είναι ιδιαιτέρως αυξημένη η υγρασία – και σε ποσοστό έως 30% αυτό οφείλεται στις μπουγάδες που στεγνώνουν στο σαλόνι.

Οι ερευνητές λένε πως τα τρία τέταρτα των σπιτιών που εξέτασαν είχαν επίπεδα υγρασίας αρκετά υψηλά ώστε να αναπτυχθεί μούχλα στο εσωτερικό τους και να αυξηθούν οι συγκεντρώσεις σπορίων μούχλας στον αέρα. Αυτή η ελάττωση στην ποιότητα του αέρα, όμως, έχει σχετισθεί με το άσθμα και άλλες αλλεργίες.

Οι επιστήμονες του Mackintosh εξέτασαν 100 σπίτια στη διάρκεια του περυσινού χειμώνα, διαπιστώνοντας ότι στο 87% οι ένοικοι στέγνωναν τα ρούχα τους εντός του σπιτιού, με τα δύο τρίτα εξ αυτών να βάζουν τις απλώστρες δίπλα στα μέσα θερμάνσεως, όπως τα καλοριφέρ.

Η συνήθεια αυτή αύξανε έως 30% την εσωτερική υγρασία τις ημέρες που άπλωναν τα ρούχα και έως 15% την μέση υγρασία τις υπόλοιπες μέρες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορούσε τα μικρά σπίτια, με ανεπαρκή δυνατότητα διαφυγής των υδρατμών.

Η μούχλα ουσιαστικά είναι μύκητες, που μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε υπάρχει παγιδευμένη υγρασία στον αέρα (συνήθως στο μπάνιο, στα πλυντήρια πιάτων και ρούχων, στα υπόγεια, στις σοφίτες και στην κουζίνα), αν και συχνά συσσωρεύεται και στο υγρό χώμα των φυτών μέσα στο σπίτι.

Αν οι μύκητες της μούχλας αναπτύσσονται γρήγορα, μπορεί να γίνει εμφανής μέσα σε λίγους μήνες, αλλά μπορεί να περάσουν χρόνια μέχρι να την παρατηρήσουμε.

Τα σπόρια της μούχλας αιωρούνται στον αέρα και η εισπνοή τους μπορεί είτε να προκαλέσει μόλυνση στους ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, είτε αλλεργικές αντιδράσεις (κυρίως άσθμα) καθώς το ανοσοποιητικό υπεραντιδρά στα σπόρια μόλις αυτά μπουν στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και στα ιγμόρεια.

Οι πιθανές ενδείξεις πως υπάρχει πρόβλημα με μούχλα στο σπίτι συμπεριλαμβάνουν βήχα, συνεχή κόπωση, ερεθισμό των ματιών και του λαιμού, πονοκεφάλους, δερματικούς ερεθισμούς και ναυτία.

Για να προστατεύσετε το σπίτι σας από την μούχλα, πρέπει να το αερίζετε καλά κάθε ημέρα και να διορθώνετε αμέσως οποιαδήποτε ένδειξη υγρασίας ή διαρροής.

Εάν δείτε κάπου στο σπίτι σας μούχλα, ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγείτε από αυτήν είναι με χλωρίνη. Υπάρχουν επίσης ειδικά καθαριστικά για μύκητες τα οποία είναι αποτελεσματικά.

Και τα δύο προϊόντα όμως απαιτούν προσεκτικό χειρισμό, ακριβώς όπως αναγράφουν στις συσκευασίες τους (να τις διαβάσετε όλες, πριν τα χρησιμοποιήσετε).



Διαβάστε περισσότερα...

Ουσίες στα καλλυντικά οδηγούν σε πρόωρη εμμηνόπαυση



Ενδέχεται η κλιμακτήριος να επιταχυνθεί ακόμη και 15 χρόνια.

Μπορεί τα καλλυντικά και οι λακ να χρησιμεύουν στον καλλωπισμό των γυναικών, ωστόσο οι χημικές ουσίες που περιέχονται σε αυτά καθώς και στις συσκευασίες των τροφίμων, μπορεί να προκαλούν πρόωρη κλιμακτήριο στις γυναίκες.

Όπως ανακάλυψαν αμερικανοί ερευνητές όσες γυναίκες εκτίθενται σε μεγάλες δόσεις φθαλικών ενώσεων,οι οποίες υπάρχουν σε πλαστικά, καλλυντικά, προϊόντα οικιακής χρήσης και συσκευασίες τροφίμων, μπαίνουν στην κλιμακτήριο κατά μέσον όρο 2,3 χρόνια νωρίτερα από τον μέσο όρο.

Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις γυναικών που παρουσιάζουν εμμηνόπαυση σχεδόν 15 χρόνια νωρίτερα.
Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σαιντ Λούις με επικεφαλής την δρ Ναταλία Γκρίντλερ εξέτασαν τα επίπεδα φθαλικών ενώσεων στο αίμα ή στα ούρα 5.700 γυναικών και κατέγραψαν πότε μπήκαν στην εμμηνόπαυση.

Όσες είχαν τα υψηλότερα επίπεδα των ενώσεων, είχαν μπει στην εμμηνόπαυση σε ηλικία κάτω από 49 ετών, αντί για τα 51 που είναι η συνήθης ηλικία της κλιμακτηρίου.

Όπως, όμως, εξήγησε η δρ Γκρίντλερ στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, το οποίο διεξήχθη στο Σαν Ντιέγκο, μερικές γυναίκες μπήκαν 15 χρόνια νωρίτερα, στα 36 τους χρόνια.

Η πρόωρη εμμηνόπαυση σχετίζεται με πολύ υψηλότερα κρούσματα εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιοπάθειας, προβλημάτων στα οστά και επικίνδυνων εγκεφαλικών αιμορραγιών.

Όσο για το που οφείλεται το γεγονός ότι ορισμένες γυναίκες εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα φθαλικών ενώσεων, εικάζεται ότι μπορεί να παίζουν ρόλο παράγοντες όπως η εντονότερη χρήση καλλυντικών, η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού ή η κατανάλωση περισσότερων τυποποιημένων τροφίμων.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι ισχύει με τα τέλη κυκλοφορίας για το 2013 των αναπηρικών και λοιπών απαλλασσόμενων αυτοκινήτων και οχημάτων;



Από την 15η Νοεμβρίου ξεκίνησε η διαδικασία, που ήταν και για πρώτη φορά από φέτος, ηλεκτρονικής έκδοσης και εκτύπωσης των τελών κυκλοφορίας μέσω μια διαδικτυακής εφαρμογής στο TAXISNET, ώστε αυτά μετά να προσκομισθούν για πληρωμή τράπεζες, ταχυδρομεία, εφορίες ή μέσω της υπηρεσίας web banking.

Βέβαια όπως και σε κάθε άλλη καινούργια διαδικασία στην Ελλάδα και κάθε αλλαγή σε κάποιο προϋπάρχον σύστημα, έτσι κι εδώ δεν έλειψαν τα προβλήματα. Πολλοί φίλοι και γνωστοί του Blog είχαν πρόβλημα, όπως και κατήγγειλαν, με το θέμα εκτύπωσης του σήματος των τελών κυκλοφορίας. Όποιος είχε στην κατοχής όχημα χαρακτηρισμένο ή μη χαρακτηρισμένο 
(έχουν εξισωθεί από το έτος 2007, με την υπ’ αριθ. πρωτ. 1108919/697/Τα&Ε.Φ./14-11-2007 εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών) ως αναπηρικό και δηλωμένο έτσι στην εφορία, αλλά και όχημα που για οποιοδήποτε άλλο λόγο απαλλασσόταν βάσει νόμων ή προεδρικών διαταγμάτων από την καταβολή τελών κυκλοφορίας, δεν μπορούσε με κανέναν τρόπο να εκτυπώσει το απόκομμα από την συγκεκριμένη εφαρμογή της Γ.Γ.Π.Σ http://www.gsis.gr/.

Ουσιαστικά είχαν πρόβλημα δηλαδή όλοι οι ιδιοκτήτες - δικαιούχοι 
των απαλλασσόμενων αυτοκινήτων για τα τέλη κυκλοφορίας, που με το μέχρι πέρυσι ισχύον σύστημα πλήρωναν 5 ευρώ (ή 3 ευρώ παλαιότερα) για την προμήθεια του ειδικού σήματος. Στην κατηγορία αυτή ανήκαν κι ανήκουν τα αναπηρικά, τα χαμηλής ρύπανσης, αυτά που προέρχονται από αντικατάσταση και γενικά τα απαλλασσόμενα από τα τέλη κυκλοφορίας.

Το όλο πρόβλημα προέκυψε γιατί στην εφαρμογή της Γ.Γ.Π.Σ www.gsis.gr δεν υπήρξε, πρόβλεψη για τα οχήματα της κατηγορίας αυτής και είναι αδύνατο να εκδοθεί το σχετικό έντυπο.

Από την πρώτη στιγμή που είχε εμφανιστεί το πρόβλημα μέσα από ερωτήματα γνωστών αλλά και φίλων της ομάδας του Blog στο Facebook (εκεί που δηλαδή είχαν τεθεί τα ερωτήματα για το ζήτημα) είχα απαντήσει το εξής:

Μάλλον υπάρχει πρόβλημα παιδιά στην περίπτωση οχημάτων χαρακτηρισμένων ή μη χαρακτηρισμένων (έχουν εξισωθεί από το έτος 2007, με την υπ’ αριθ. πρωτ. 1108919/697/Τα&Ε.Φ./14-11-2007 εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών) ως αναπηρικών. Μέχρι πέρυσι πλήρωναν ένα αντίτιμο για το κόστος εκτύπωσης (3 ή 5 €). Τώρα τι; Τίποτα μάλλον; Λογικά περιμένουμε οδηγία του υπουργείου... αλλιώς θα αποταθούμε στις εφορίες. Πιθανότατα δεν θα υπάρχει πλέον κόστος. Παρόμοιο πρόβλημα έχουν όπως διάβασα και οι άλλες περιπτώσεις οχημάτων που απαλλάσσονται τις καταβολής τελών κυκλοφορίας. Το πρόβλημα το έχουν αρκετοί. Και παλαιότερα στην εφορία τρέχαμε, τώρα θα δούμε. Υπομονή... άλλωστε έχουμε και πάνω από 40 μέρες μπροστά μας πριν το 2013...


αλλά και το ακόλουθο:
Επίσης να ξανατονίσω πως υπάρχει πρόβλημα με όλα τα απαλλασσόμενα ως προς τα τέλη ΙΧ και ή αναμένουμε διορθώσεις και οδηγίες ή θα πρέπει να αποτανθεί κάποιος αν βιάζεται τόσο στην εφορία που ανήκει. Πιθανότατα ο λόγος που βγάζει σφάλμα είναι ή ότι δεν έχει οριστεί ποσό καταβολής ή ότι το ποσό είναι 0 €.

Και όπως φαίνεται πράγματι αυτή ήταν η αιτία του προβλήματος. Η εφαρμογή δεν είχε πρόβλεψη να εκτυπώνει έντυπα αν κάποιος απαλλασσόταν και έπρεπε να μην πληρώνει τίποτα. Και όταν γράφω να μην πληρώνει τίποτα το εννοώ και δεν κάνω πλάκα. 

Πράγματι από φέτος όπως αναφέρει μετά από τηλεφώνημα που έκανα στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, όλα τα απαλλασσόμενα οχήματα δεν θα καταβάλουν καθόλου χρήματα για τα τέλη κυκλοφορίας. Μια αλλαγή δηλαδή που περίμενα προσωπικά (ίσως και άλλοι), αφού πλέον χωρίς το ειδικό σήμα δεν θα είχαμε και το κόστος εκτύπωσης του, που αυτό ήταν και το μόνο που επιβαρύνονταν όλοι οι δικαιούχοι απαλλασσόμενων οχημάτων από τα τέλη κυκλοφορίας. Πλέον δηλαδή δεν θα είναι υποχρεωμένοι όλοι αυτοί οι δικαιούχοι της απαλλαγής να πληρώνουν τα 5 ευρώ (ή 3 ευρώ παλαιότερα) κι επίσης δε θα υπάρχει το αυτοκόλλητο σήμα, γι' αυτό και δεν μπορούσε κανείς από τους πιο πάνω δικαιούχους να το εκτυπώσει.

Τέλος να αναφέρω ότι με ειδική διευκρινιστική εγκύκλιο που θα εκδοθεί, θα προβλέπεται για την κατηγορία των δικαιούχων απαλλαγής καταβολής τελών κυκλοφορίας η προσέλευσή τους στην αρμόδια Δ.Ο.Υ, για να προμηθευτούν τη σχετική «απόδειξη χωρίς πληρωμή» των τελών κυκλοφορίας από το τμήμα αυτοκινήτων.

Τα τέλη κυκλοφορίας των λοιπών οχημάτων έχουν την αντίστοιχη μορφή και λογικά μια παρόμοια με κάποιο ανάλογο τροποποιημένο κείμενο θα έχουν και των δικαιούχων της πιο πάνω κατηγορίας απαλλασσόμενων.






Η εγκύκλιος επιτέλους εκδόθηκε και πληροφορίες όπως και αυτήν θα τα βρείτε όλα στο ακόλουθο θέμα:


Οδηγίες για την εκτύπωση των τελών κυκλοφορίας αναπηρικών ΙΧ για το 2013


επίσης δείτε το:



Νότης
Διαβάστε περισσότερα...

Το σχέδιο για τη φορολογία των ακινήτων


Περιλαμβάνει δύο εναλλακτικές λύσεις.
Το τελικό σχέδιο για την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων, ο οποίος θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, παραδίδεται εντός της εβδομάδας στους πολιτικούς αρχηγούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό περιλαμβάνονται δύο εναλλακτικές λύσεις. Η πρώτη με αφορολόγητο όριο από 50.000 έως και 100.000 ευρώ. Η δεύτερη δεν προβλέπει αφορολόγητο. Δηλαδή ο νέος φόρος θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας.

Η νέα κλίμακα για τον υπολογισμό του ενιαίου φόρου ακινήτων θα έχει 7-9 φορολογικά κλιμάκια. Οι συντελεστές θα ξεκινούν από 0,1% ή 0,15% από το πρώτο ευρώ ή μετά το αφορολόγητο όριο και θα φθάνουν μέχρι 1,5% ή 2%.
Ο ανώτατος συντελεστής όπως αναφέρει το Έθνος, θα επιβάλλεται στο τμήμα της ακίνητης περιουσίας που υπερβαίνει τα 3.000.000 ή 4.000.000 ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις σχεδιάζεται η φορολόγηση των ακινήτων όχι μόνο με τρεις συντελεστές που ισχύουν σήμερα αλλά με δέκα συντελεστές, ανάλογα με τη χρήση του ακινήτου. Όσον αφορά τα ακίνητα της Εκκλησίας, θα διατηρηθεί η απαλλαγή από τον φόρο για τους λατρευτικούς χώρους.

Στον ενιαίο φόρο ακινήτων θα ενταχθούν και τα αγροτεμάχια, ενώ από το φόρο δεν θα εξαιρεθούν όλοι οι κατ’ επάγγελμα αγρότες. Για τους αγρότες εξετάζεται να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο που θα συνδέεται με την έκταση και την αξία της καλλιεργούμενης γης.


Διαβάστε περισσότερα...

Απλουστεύονται οι διαδικασίες για τη συνταξιοδότηση από το ΙΚΑ


Για τη διευκόλυνση των ασφαλισμένων.
Δεν απαιτείται κατάθεση αίτησης, ούτε κάποια άλλη εκ των προτέρων ενέργεια των ασφαλισμένων για την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διοίκηση του ΙΚΑ, καθώς με τις νέες διατάξεις περί συνταξιοδότησης, που προβλέπει ο ν. 4093/2012, το στοιχείο της κατοχύρωσης ελέγχεται από τις υπηρεσίες συντάξεων κατά τον χρόνο που εξετάζεται το αίτημα συνταξιοδότησης.

Επίσης, δεν απαιτείται να γίνει εντός του 2012 η κατάθεση αίτησης για αναγνώριση πλασματικών χρόνων προκειμένου να κατοχυρωθούν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του έτους αυτού ή προγενέστερου έτους.

Για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, η προβλεπόμενη σχετική αίτηση μπορεί να κατατεθεί οποτεδήποτε πριν από την αίτηση για συνταξιοδότηση ή και ταυτόχρονα με αυτήν.

Σύμφωνα με τη Διοίκηση του ΙΚΑ για το σύνολο των διατάξεων του νέου νόμου θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση, με την έκδοση των ερμηνευτικών εγκυκλίων.



Διαβάστε περισσότερα...

Πως θα φορολογηθούν τα ακίνητα


Σε «πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος υπολογισμού των ακινήτων σε όλη τη χώρα και αλλαγές στην φορολογία ακινήτων φαίνεται ότι καταλήγει η κυβέρνηση.

Οι τελικές αποφάσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, που θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» της ΔΕΗ και τον Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, θα ληφθούν από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους με στόχο να εισρεύσουν έσοδα 3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο στα κρατικά ταμεία.

Στην χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τους εκπροσώπους από τα τρία κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση εξετάστηκαν όλα τα σενάρια για την επιβολή του νέου ενιαίου φόρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι τέθηκαν τρία σενάρια για το αφορολόγητο όριο και η κλίμακα για τον ενιαίο φόρο.

Πιο συγκεκριμένα προβλέπουν την θέσπιση αφορολόγητου ορίου αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας είτε στα 50.000 ευρώ είτε στα 100.000 ευρώ. Το τρίτο σενάριο φορολογεί από το πρώτο ευρώ την ακίνητη περιουσία των φυσικών προσώπων χωρίς αφορολόγητα όρια.

Ο νέος φόρος αναμένεται να υπολογίζεται με νέα κλίμακα που θα έχει 7 έως 9 φορολογικά κλιμάκια με συντελεστές που θα κυμαίνονται από το 0,1% έως και το 1,5% ή 2%. Ο ανώτατος συντελεστής θα επιβάλλεται για αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας που ξεπερνά πιθανότατα τα 3 εκατ. ευρώ.

Για τα νομικά πρόσωπα έχουν καταγραφεί εναλλακτικοί τρόποι φορολογικής μεταχείρισης, εμπορικών, βιομηχανικών, ξενοδοχειακών, αγροτικών ακινήτων και ακινήτων της Εκκλησίας.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι καταβάλλεται προσπάθεια ο νέος φόρος ακινήτων να είναι πιο δίκαιος και χαμηλότερος για τα φυσικά πρόσωπα, ενώ για τα νομικά πρόσωπα αναδεικνύονται η δικαιοσύνη αλλά και η αναπτυξιακή διάσταση για τον προσδιορισμό του.

Άλλωστε και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης με έγγραφο του στη Βουλή σημείωσε ότι η αναμόρφωση της φορολογικής νομοθεσίας των ακινήτων θα προχωρήσει με γνώμονα την προσφορότητα, την αναλογικότητα και με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιστροφή φόρου 0,28€ το λίτρο


Επιστροφές φόρου 28 λεπτών το λίτρο σε όσους καταναλώσουν φέτος πετρέλαιο θέρμανσης για κύρια κατοικία, εντός 20 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης στο Taxis, προβλέπει η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη.

Στην απόφαση προσδιορίζονται αναλυτικά οι δικαιούχοι και ορίζεται ότι χορηγείται επίδομα θέρμανσης σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή εν διαστάσει, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης και πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

α. Εισοδηματικά: Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους ανέρχεται έως 25.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο, 35.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται σε 38.000 ευρώ όταν υπάρχει ένα τέκνο, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο.

β. Ακίνητης Περιουσίας: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας υπόχρεου, συζύγου και προστατευόμενων κατά τον ΚΦΕ τέκνων -με βάση το ΕΤΑΚ 2009- δεν υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ για τους άγαμους και τις 200.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Εξαιρούνται από το επίδομα:

•Τα φυσικά πρόσωπα τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως προστατευόμενα.

•Τα φυσικά πρόσωπα τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.

•Τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 2.000 κυβικών εκατοστών, ή σκάφη άνω των οχτώ μέτρων, ή αεροσκάφη, ή δεξαμενές κολύμβησης, όπως αυτά δηλώνονται.

•Η επαγγελματική στέγη.

•Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα.

• Οι κάτοικοι εξωτερικού.

Για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, η ελληνική επικράτεια κατανέμεται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες νομών, ως εξής:



Για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 120 τετραγωνικά, με ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, ανά κλιματική ζώνη και ανά τετραγωνικό μέτρο της κατοικίας, ως ακολούθως:



Σε οριακές περιπτώσεις προσδιορισμού κλιματικής ζώνης μιας κατοικίας επιλέγεται η ευνοϊκότερη ζώνη για τον αιτούντα. Για κάθε λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης χορηγείται ποσό επιδόματος 0,28 ευρώ.

Πώς θα χορηγείται το επίδομα

Το επίδομα των 28 λεπτών ανά λίτρο χορηγείται για αγορές πετρελαίου θέρμανσης από 15 Οκτωβρίου μέχρι και την 30ή Απριλίου κάθε έτους μετά από σχετική αίτηση που υποβάλλεται από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι τις 30 Μαΐου κάθε έτους.

Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:

•ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος - υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,

•το ονοματεπώνυμό του,

•ο αριθμός των προστατευόμενων τέκνων του,

•ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) όπου επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου,

•ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,

•η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,

• αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,

•τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης,

•η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία,

•η Υπεύθυνη Δήλωση του αιτούντος για μη υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΦΕ,

• τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου)

Παράλληλα, οι διαχειριστές της πολυκατοικίας, ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών, ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών δηλώνουν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων τα ακόλουθα στοιχεία:

•τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή, ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία, ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,

• τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία,

• τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,

• το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

Τα πρόσωπα που δεν είναι πιστοποιημένοι χρήστες στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική αίτηση δηλώνουν το Α.Φ.Μ. και έναν αριθμό ειδοποίησης εκκαθαριστικού σημειώματος μιας εκ των δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας.

Στις περιπτώσεις όπου έχει αλλάξει κύρια κατοικία, ο αιτών υποβάλλει νέα αίτηση.



Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...