Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Τι ισχύει με τα τέλη κυκλοφορίας για το 2013 των αναπηρικών και λοιπών απαλλασσόμενων αυτοκινήτων και οχημάτων;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Από την 15η Νοεμβρίου ξεκίνησε η διαδικασία, που ήταν και για πρώτη φορά από φέτος, ηλεκτρονικής έκδοσης και εκτύπωσης των τελών κυκλοφορίας μέσω μια διαδικτυακής εφαρμογής στο TAXISNET, ώστε αυτά μετά να προσκομισθούν για πληρωμή τράπεζες, ταχυδρομεία, εφορίες ή μέσω της υπηρεσίας web banking.

Βέβαια όπως και σε κάθε άλλη καινούργια διαδικασία στην Ελλάδα και κάθε αλλαγή σε κάποιο προϋπάρχον σύστημα, έτσι κι εδώ δεν έλειψαν τα προβλήματα. Πολλοί φίλοι και γνωστοί του Blog είχαν πρόβλημα, όπως και κατήγγειλαν, με το θέμα εκτύπωσης του σήματος των τελών κυκλοφορίας. Όποιος είχε στην κατοχής όχημα χαρακτηρισμένο ή μη χαρακτηρισμένο 
(έχουν εξισωθεί από το έτος 2007, με την υπ’ αριθ. πρωτ. 1108919/697/Τα&Ε.Φ./14-11-2007 εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών) ως αναπηρικό και δηλωμένο έτσι στην εφορία, αλλά και όχημα που για οποιοδήποτε άλλο λόγο απαλλασσόταν βάσει νόμων ή προεδρικών διαταγμάτων από την καταβολή τελών κυκλοφορίας, δεν μπορούσε με κανέναν τρόπο να εκτυπώσει το απόκομμα από την συγκεκριμένη εφαρμογή της Γ.Γ.Π.Σ http://www.gsis.gr/.

Ουσιαστικά είχαν πρόβλημα δηλαδή όλοι οι ιδιοκτήτες - δικαιούχοι 
των απαλλασσόμενων αυτοκινήτων για τα τέλη κυκλοφορίας, που με το μέχρι πέρυσι ισχύον σύστημα πλήρωναν 5 ευρώ (ή 3 ευρώ παλαιότερα) για την προμήθεια του ειδικού σήματος. Στην κατηγορία αυτή ανήκαν κι ανήκουν τα αναπηρικά, τα χαμηλής ρύπανσης, αυτά που προέρχονται από αντικατάσταση και γενικά τα απαλλασσόμενα από τα τέλη κυκλοφορίας.

Το όλο πρόβλημα προέκυψε γιατί στην εφαρμογή της Γ.Γ.Π.Σ www.gsis.gr δεν υπήρξε, πρόβλεψη για τα οχήματα της κατηγορίας αυτής και είναι αδύνατο να εκδοθεί το σχετικό έντυπο.

Από την πρώτη στιγμή που είχε εμφανιστεί το πρόβλημα μέσα από ερωτήματα γνωστών αλλά και φίλων της ομάδας του Blog στο Facebook (εκεί που δηλαδή είχαν τεθεί τα ερωτήματα για το ζήτημα) είχα απαντήσει το εξής:

Μάλλον υπάρχει πρόβλημα παιδιά στην περίπτωση οχημάτων χαρακτηρισμένων ή μη χαρακτηρισμένων (έχουν εξισωθεί από το έτος 2007, με την υπ’ αριθ. πρωτ. 1108919/697/Τα&Ε.Φ./14-11-2007 εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών) ως αναπηρικών. Μέχρι πέρυσι πλήρωναν ένα αντίτιμο για το κόστος εκτύπωσης (3 ή 5 €). Τώρα τι; Τίποτα μάλλον; Λογικά περιμένουμε οδηγία του υπουργείου... αλλιώς θα αποταθούμε στις εφορίες. Πιθανότατα δεν θα υπάρχει πλέον κόστος. Παρόμοιο πρόβλημα έχουν όπως διάβασα και οι άλλες περιπτώσεις οχημάτων που απαλλάσσονται τις καταβολής τελών κυκλοφορίας. Το πρόβλημα το έχουν αρκετοί. Και παλαιότερα στην εφορία τρέχαμε, τώρα θα δούμε. Υπομονή... άλλωστε έχουμε και πάνω από 40 μέρες μπροστά μας πριν το 2013...


αλλά και το ακόλουθο:
Επίσης να ξανατονίσω πως υπάρχει πρόβλημα με όλα τα απαλλασσόμενα ως προς τα τέλη ΙΧ και ή αναμένουμε διορθώσεις και οδηγίες ή θα πρέπει να αποτανθεί κάποιος αν βιάζεται τόσο στην εφορία που ανήκει. Πιθανότατα ο λόγος που βγάζει σφάλμα είναι ή ότι δεν έχει οριστεί ποσό καταβολής ή ότι το ποσό είναι 0 €.

Και όπως φαίνεται πράγματι αυτή ήταν η αιτία του προβλήματος. Η εφαρμογή δεν είχε πρόβλεψη να εκτυπώνει έντυπα αν κάποιος απαλλασσόταν και έπρεπε να μην πληρώνει τίποτα. Και όταν γράφω να μην πληρώνει τίποτα το εννοώ και δεν κάνω πλάκα. 

Πράγματι από φέτος όπως αναφέρει μετά από τηλεφώνημα που έκανα στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, όλα τα απαλλασσόμενα οχήματα δεν θα καταβάλουν καθόλου χρήματα για τα τέλη κυκλοφορίας. Μια αλλαγή δηλαδή που περίμενα προσωπικά (ίσως και άλλοι), αφού πλέον χωρίς το ειδικό σήμα δεν θα είχαμε και το κόστος εκτύπωσης του, που αυτό ήταν και το μόνο που επιβαρύνονταν όλοι οι δικαιούχοι απαλλασσόμενων οχημάτων από τα τέλη κυκλοφορίας. Πλέον δηλαδή δεν θα είναι υποχρεωμένοι όλοι αυτοί οι δικαιούχοι της απαλλαγής να πληρώνουν τα 5 ευρώ (ή 3 ευρώ παλαιότερα) κι επίσης δε θα υπάρχει το αυτοκόλλητο σήμα, γι' αυτό και δεν μπορούσε κανείς από τους πιο πάνω δικαιούχους να το εκτυπώσει.

Τέλος να αναφέρω ότι με ειδική διευκρινιστική εγκύκλιο που θα εκδοθεί, θα προβλέπεται για την κατηγορία των δικαιούχων απαλλαγής καταβολής τελών κυκλοφορίας η προσέλευσή τους στην αρμόδια Δ.Ο.Υ, για να προμηθευτούν τη σχετική «απόδειξη χωρίς πληρωμή» των τελών κυκλοφορίας από το τμήμα αυτοκινήτων.

Τα τέλη κυκλοφορίας των λοιπών οχημάτων έχουν την αντίστοιχη μορφή και λογικά μια παρόμοια με κάποιο ανάλογο τροποποιημένο κείμενο θα έχουν και των δικαιούχων της πιο πάνω κατηγορίας απαλλασσόμενων.






Η εγκύκλιος επιτέλους εκδόθηκε και πληροφορίες όπως και αυτήν θα τα βρείτε όλα στο ακόλουθο θέμα:


Οδηγίες για την εκτύπωση των τελών κυκλοφορίας αναπηρικών ΙΧ για το 2013


επίσης δείτε το:



Νότης

2 σχόλια:

  1. Γεώργιος Σταθόπουλος19 Δεκ 2012, 11:29:00 π.μ.

    η κορη μου με ψυχωσικο συνδρομο 67 τις εκατο αναπηρια πληρωνει τέλος κυκλοφορίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Γεώργιος Σταθόπουλος

    από όσο γνωρίζω τέτοιες παθήσεις δεν δίνουν δικαιώματα σε σχέση με το αναπηρικό αυτοκίνητο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.