Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Τραυματίστηκε μαθήτρια από πτώση δέντρου


Μια μαθήτρια γυμνασίου τραυματίστηκε από πτώση δέντρου σε παιδική χαρά στην Καλαμάτα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η νεαρή κοπέλα καθόταν στο παγκάκι όταν ξαφνικά εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που φυσούν στην πόλη, το δέντρο ξεριζώθηκε και έπεσε πάνω της.

Η μαθήτρια έχει διακομιστεί στο νοσοκομείο.

Τραυματίστηκε μαθήτρια από πτώση δέντρου


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αεροδιακομιδή νεογέννητου με αναπνευστική δυσχέρεια από τη Σάμο


Το μωρό έφθασε σε θερμοκοιτίδα στην Ελευσίνα.

Μετά από αίτημα του ΕΚΑΒ, αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας μετέβη στη Σάμο προκειμένου να παραλάβει αγοράκι, μόλις δυο ωρών, που παρουσίασε αναπνευστική δυσχέρεια και να το μεταφέρει στην Αθήνα.

Το μωρό έφθασε σε θερμοκοιτίδα στην Ελευσίνα στις 20:50 απόψε απ' όπου ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ το μετέφερε σε νοσοκομείο.



Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε ο «νονός του έκστασι»


Ο αμερικανός χημικός Αλεξάντερ Σούλγκιν «έφυγε» σε ηλικία 88 ετών.

Ο αμερικανός χημικός, Αλεξάντερ Σούλγκιν, ο επονομαζόμενος και «νονός του έκστασι», του ναρκωτικού που ανακάλυψε εκ νέου και μελέτησε, πέθανε τη Δευτέρα, σε ηλικία 88 ετών.

«Πέθανε περιστοιχισμένος από την οικογένειά του, από αυτούς που τον φρόντιζαν και ακούγοντας βουδιστική μουσική για διαλογισμό», ανέφερε σε μήνυμά της στο Facebook η σύζυγός του, Αν Σούλγκιν τονίζοντας ότι ο θάνατός του ήταν «γαλήνιος».

Ο Σούλγκιν, που ζούσε στην Καλιφόρνια, έπασχε από καρκίνο του ήπατος.

Ο Αλεξάντερ Σούλγκιν είχε σπουδάσει χημικός στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ. Τη δεκαετία του 1960 ενδιαφέρθηκε για τα ψυχοδραστικά μόρια και έκανε πειράματα με εκατοντάδες από αυτά -αντικαταθλιπτικά, διεγερτικά, αφροδισιακά- δοκιμάζοντάς τα στον εαυτό του και στους φίλους του.

Τη δεκαετία του 1970 πειραματίστηκε με την αμφεταμίνη MDMA που αργότερα έγινε γνωστή με την ονομασία «έκστασι». Το διεγερτικό αυτό του κεντρικού νευρικού συστήματος είχε συντεθεί στα τέλη του 19ου αιώνα. Το 1912 το πατεντάρισε η φαρμακευτική εταιρεία Merck, αλλά αργότερα σταμάτησε την παραγωγή του και το εγκατέλειψε.

Ο Σούλγκιν ανακάλυψε μια νέα διαδικασία για τη σύνθεση της αμφεταμίνης, σε συνεργασία με το ψυχολόγο Λίο Ζεφ ο οποίος τη συνιστούσε στους συναδέλφους του για τη θεραπεία των ασθενών τους. Σταδιακά, το επικίνδυνο ναρκωτικό διαδόθηκε στον κόσμο των «ρέιβ πάρτι» και έγινε πολύ δημοφιλές διεγερτικό.

Ο Σούλγκιν, ο οποίος οργάνωνε και ψυχεδελικές συνεδρίες, είχε γράψει πολλά βιβλία όπου περιέγραφε τις εμπειρίες του.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έλεγχοι για την αντιμετώπιση της παράνομης εργασίας


Επιχείρηση σε Αχαΐα και Ηλεία.

Συντονισμένη επιχείρηση για την αντιμετώπιση της παράνομης εργασίας σε περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας, πραγματοποίησαν σήμερα η Αστυνομία, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, το Ι.Κ.Α. και η Δ.Ε.Η.

Οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν σε συσκευαστήρια αγροτικών προϊόντων, που απασχολούν εποχιακά εργαζόμενους, αλλά και σε καταυλισμούς, στην Κάτω Αχαΐα, στη Βάρδα και στη Νέα Μανωλάδα, όπου διαμένουν αλλοδαποί.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, έγιναν έλεγχοι σε 24 συσκευαστήρια αγροτικών προϊόντων, καθώς και σε 63 εργαζόμενους.

Στην συνέχεια, προσήχθησαν 25 άτομα στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα και βεβαιώθηκαν τρία διοικητικά πρόστιμα σε επιχειρήσεις που λειτουργούσαν χωρίς την απαιτούμενη άδεια.

Ακόμη, σύμφωνα με την Αστυνομία, έγιναν δέκα έλεγχοι σε καταυλισμούς αλλοδαπών, όπου διαπιστώθηκαν ισάριθμες παραβάσεις του υγειονομικού κώδικα και υποβλήθηκαν οι αντίστοιχες μηνύσεις. Σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε όλες τις περιοχές της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.



Διαβάστε περισσότερα...

Την φορολόγησαν για τη δουλειά που δεν έχει!


Η γυναίκα, η οποία είναι διαζευγμένη μητέρα δυο παιδιών, πληροφορήθηκε από την εφορία ότι δεν είναι άνεργη αλλά... υπάλληλος σε τράπεζα. Μάλιστα έχασε το κοινωνικό μέρισμα και επιδόματα και επιπλέον πρέπει να πληρώσει και φόρο... Και όλα αυτά χωρίς η ίδια να γνωρίζει το παραμικρό.

Η τράπεζα έριξε το μπαλάκι των ευθυνών στο taxisNet και το taxisnet στην τράπεζα...

Για τον γολγοθά της τελικά ευθύνεται ένας υπάλληλος της τράπεζας ο οποίος πληκτρολόγησε ένα λάθος ψηφίο στον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

Όταν ζήτησε να διορθωθεί το λάθος γιατί δεν είναι υπάλληλος σε τράπεζα αλλά άνεργη, η απάντηση που πήρε είναι ότι δε μπορεί να αλλάξει κάτι και συνεπώς οφείλει να πληρώσει το φόρο!

Δείτε το βίντεο του Star




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μηνυτήρια αναφορά εργαζομένων του ΠΕΔΥ


Μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατέθεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ), σχετικά με την εφαρμογή 8ωρης εργασίας των μελών της στα ιατρεία του ΠΕΔΥ.

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της, το ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό του ΠΕΔΥ καλείται να εργαστεί, χωρίς τη συνεπικουρία νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και γραμματειακής υποστήριξης.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι, με αυτήν την «πρακτική», δημιουργείται μεγάλος κίνδυνος και για τους ασφαλισμένους, αλλά και για τους λειτουργούς Υγείας. Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι θα αποστείλει στους ευρωπαϊκούς και άλλους σημαντικούς υπερκείμενους ιατρικούς συλλόγους και επιστημονικές ιατρικές εταιρείες, αναφορά για προκλητικές παραβιάσεις κανόνων άσκησης της ιατρικής επιστήμης από το ελληνικό κράτος.



Διαβάστε περισσότερα...

Από αλλοιωμένη τροφή κινδυνεύει 59χρονος


«Μάχη» να κρατηθεί στην ζωή δίνει 59χρονος που νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Τρικάλων.

Όπως αποκαλύπτει το trikalanews.gr ο 59χρονος ο οποίος είναι συνταξιούχος δημοσιογράφος μεταφέρθηκε χθες το απόγευμα με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Τρικάλων και νοσηλεύτηκε στην Παθολογική Κλινική.

Σήμερα το πρωί όμως, η κατάστασή του επιδεινώθηκε και μεταφέρθηκε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένος.

Όλα δείχνουν πως ο 59χρονος υπέστη αλλεργικό σοκ που φέρεται να προήλθε μετά από κατανάλωση αλλοιωμένης τροφής.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατασχέθηκε 1,5 τόνος ακατάλληλα όστρακα


Ένας τόνος και πεντακόσια πενήντα επτά κιλά ακατάλληλα όστρακα εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν χθες, από προσωπικό του Λιμενικού Σταθμού Μαρώνειας, στη Ροδόπη.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, χθες το μεσημέρι, εντοπίστηκε στην επαρχιακή οδό Μέστης - Κρωβύλης Ροδόπης, από στελέχη ΕΛ.ΑΣ. της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης, ένας 35χρονος ο οποίος διαπιστώθηκε ότι μετέφερε ποσότητα οστράκων με φορτηγό.

Ο οδηγός ακινητοποιήθηκε και αφού οδηγήθηκε στην οικεία Λιμενική Αρχή συνελήφθη διότι μετέφερε υπολειπομένων διαστάσεων όστρακα του είδους «αχιβάδα», χωρίς παραστατικά και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.

Από το Λιμενικό Σταθμό Μαρώνειας που διενεργεί την προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, κατασχέθηκαν οι ποσότητες των οστράκων, καθώς και το φορτηγό, ενώ ο 35χρονος συλληφθείς αφέθηκε ελεύθερος, κατόπιν προφορικής εντολής του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης.



Διαβάστε περισσότερα...

Πολιτική Προστασία Κεντρικής Μακεδονίας: Οδηγίες για την κακοκαιρία


Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που ελήφθη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (α.α :17/2014 από 03-06-2014/13:00), τα καιρικά φαινόμενα προβλέπονται ως εξής:

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός αύριο Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014 σε αρκετές περιοχές της ανατολικής χώρας.

Πιο αναλυτικά:

Αύριο Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014 ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Κεντρική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική). Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Παρακαλούνται οι πολίτες να λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.

Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα:

• Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

• Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

• Αν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουν στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του. Επίσης να μείνουν μέσα σε αυτό με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης, μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.



Διαβάστε περισσότερα...

H Google επενδύει για καλύτερο internet


Μετά την πρόθεση της Google, να εξαγοράσει τη Skybox έναντι $1δισ., έτσι ώστε να αποκτήσει τους δικούς της δορυφόρους για την υποστήριξη του Project Loon και την παροχή Internet σε όλο τον κόσμο, έρχονται νέες λεπτομέρειες για το εγχείρημα της εταιρείας.

Όπως αναφέρει το techgear.gr, θα κάνει την αρχή με έναν στόλο από 180 δορυφόρους που θα τεθούν σε τροχιά σε ύψος μικρότερο από αυτό των σημερινών δορυφόρων και αν όλα πάνε καλά, σύντομα θα διπλασιάσει τον αριθμό τους ανεβάζοντας την επένδυση σε περισσότερα από $3 δισ. Μάλιστα υποστηρίζεται ότι η χρήση δορυφόρων είναι πιο ασφαλής σε σύγκριση με τα αερόστατα που σκέφτηκαν αρχικά.



Διαβάστε περισσότερα...

Πουλούσαν tazer μέσω Διαδικτύου


Δύο άντρες, ένας 31χρονος και ένας 51χρονος, εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν ως διαχειριστές ιστοσελίδας που πουλούσε ηλεκτρικούς εκκενωτές (tazer) και σπρέι πιπεριού, μέσω Διαδικτύου, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος δύο ημεδαπών, ηλικίας 31 και 51 ετών, διαχειριστών ιστοσελίδας στο διαδίκτυο, μέσω της οποίας πωλούνταν παράνομα αντικείμενα που εμπίπτουν στις απαγορευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί όπλων και συγκεκριμένα ηλεκτρικούς εκκενωτές (tazer) και σπρέι πιπεριού.

Από την ψηφιακή διαδικτυακή έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών μετά από σχετική Εισαγγελική Παραγγελία, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των δύο ατόμων ως διαχειριστών του ιστότοπου.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, που διεξήγαγε κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο εσωτερικοί σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα υποβληθεί στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, ενώ τα κατασχεθέντα ψηφιακά μέσα θα αποσταλούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για περαιτέρω εξέταση.



Διαβάστε περισσότερα...

Σοκάρει η δήλωση γιατρού για τον Σουμάχερ


Ανησυχία και προβληματισμό για την κατάσταση της υγείας του Μίχαελ Σουμάχερ εξέφρασε ο πρώην συνεργαζόμενος γιατρός με τη FIA στη Formula 1, Γκάρι Χάρστιν, σύμφωνα με την άποψη του οποίου οι πιθανότητες επανάκαμψης του «Σούμι» έχουν μειωθεί κατά πολύ.



«Φοβάμαι και είμαι σχεδόν σίγουρος ότι δεν θα έχουμε ποτέ πια καλά νέα για την υγεία του Μίχαελ Σουμάχερ» έγραψε στο μπλογκ του ο Αμερικανός αναισθησιολόγος, αναφερόμενος στην κατάσταση του επτάκις παγκόσμιου πρωταθλητή, ο οποίος στις 30 Δεκεμβρίου 2013 εισήχθη στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ, ύστερα από το ατύχημα που είχε κάνοντας σκι στο θέρετρο Μεριμπέλ.

«Οι πιθανότητες για να ξυπνήσει μειώνονται με το πέρασμα των ημερών και θα γίνουν ελάχιστες μετά από έξι μήνες μήνες. Ουδείς σε αυτή την κατάσταση επί ένα χρόνο μπορεί να επανακτήσει τις αισθήσεις του» πρόσθεσε ο Χάρστιν.

«Δεν έχω κάποια άμεση πληροφόρηση, θεωρώ όμως ότι αν υπήρχε καλή είδηση θα είχαμε ενημερωθεί. Δεν θα είχε νόημα να μην δώσεις στους οπαδούς του καλές ειδήσεις, εάν υπήρχαν» συμπλήρωσε.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν μπορούν να τον μεταφέρουν στο νεκροτομείο λόγω έλλειψης ασθενοφόρου


Στην Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική του πρώην «409» νοσοκομείο παραμένει επί ώρα ένας άνδρας ο οποίος κατέληξε αλλά δεν υπάρχει μέσον μεταφοράς του στο Νεκροτομείο.

Όπως καταγγέλλει το σωματείο των εργαζομένων παρά τα επανειλημμένα διαβήματα της Προϊσταμένης να απομακρυνθεί ο νεκρός από το θάλαμο νοσηλείας, το ΕΚΑΒ δεν στέλνει ασθενοφόρο να τον παραλάβει, καθώς επικαλείται άλλες ανάγκες.

Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα που προέκυψε είναι παράγωγο της απόλυσης των οδηγών από τα νοσοκομεία του Ρίου, του «Αγίου Ανδρέα», του «409», του Θώρακος και του Καρμαναδανείου και τη μεταφορά του έργου στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το "ραντεβού" των αγανακτισμένων μαθητών


Μέσω του facebook οι μαθητές ενώνουν τις φωνές τους και ετοιμάζουν τεράστια κινητοποίηση σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα στις 25 Ιουνίου πρόκειται να πραγματοποιήσουν πορείες σε κάθε πόλη και νησί προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για όσα αποφασίζονται στη Βουλή για τους ίδιους χωρίς κανείς να ρωτήσει τη γνώμη τους.

Μεταξύ άλλων στη σελίδα τους στο facebook αναφέρουν:

"Είμαστε μια Ομάδα Πίεσης χωρίς συμφέροντα, με ειρηνικούς σκοπούς, λογικά αιτήματα και σημαντικές προτάσεις! Έχουμε σκοπό να αποφύγουμε, όσο γίνεται τουλάχιστον, τις φασαρίες και κυρίως,την ανάμειξη των πολιτικών κομμάτων και παρατάξεων!"

Αν θέλετε να στηρίξετε την πρωτοβουλία των μαθητών ή να ενημερωθείτε για την κινητοποίησή τους μπορείτε να μπείτε στη σελίδα τους στο facebook πατώντας εδώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέος ιός απειλεί με… προθεσμία


«Έχετε δύο εβδομάδες να “καθαρίσετε” τους υπολογιστές σας από τον ιό «GameOver Zeus», προειδοποιούν οι αρχές των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Οι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών έχουν μόλις 2 εβδομάδες για να τους προστατέψουν από τους ιούς «GameOver Zeus» και «Cryptolocker», οι οποίοι ψάχνουν τα αρχεία που έχουμε για χρηματοοικονομικές πληροφορίες.

Σε περίπτωση που ο ιός, δεν βρει κάποιο «χρήσιμο» αρχείο, εγκαθιστά το Cryptolocker, το οποίο «κλειδώνει» τον υπολογιστή και ζητάει λύτρα για να τον ξεκλειδώσει.

Ο Gameover Zeus υπολογίζεται ότι έχει «χτυπήσει» από 500.000 έως 1 εκατομμύριο υπολογιστές στον κόσμο, ενώ οι χρήστες τους έχουν χάσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Cryptolocker έχει επηρεάσει περισσότερους από 234.000 υπολογιστές και υπολογίζεται ότι έχει «συλλέξει» περισσότερα από 27 εκατομμύρια δολάρια σε λύτρα, σε μόλις 2 μήνες.

Σύμφωνα με το FBI, ένας Ρώσος, ο Εβγκενίβ Μιχαίλοβιτς, βρίσκεται πίσω από την κυβερνο-συμμορία.



Διαβάστε περισσότερα...

Μύθος το περιβόητο "φαινόμενο" του φετινού Αυγούστου


Το περιβόητο "φαινόμενο" του Αυγούστου που συμβαίνει κάθε 823 χρόνια τελικά δεν είναι φαινόμενο αλλά μύθος...

Ειδικότερα, στο διαδίκτυο και στα social media κυκλοφορεί ότι ο φετινός Αύγουστος έχει 5 Παρασκευές, 5 Σάββατα και 5 Κυριακές. Όλα καλά μέχρι εδω.

Αυτό που όμως δεν ισχύει είναι ότι πρόκειται για φαινόμενο που συμβαίνει μία φορά κάθε 823 χρόνια. Όπως επεσήμαναν αναγνώστες του enikos.gr, το "φαινόμενο" αυτό έγινε το 2008 αλλά και το 2003 όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία του ημερολογίου του αντίστοιχου έτους.



Η αλήθεια είναι λοιπόν ότι όποιος μήνας έχει 31 ημέρες και ξεκινάει Παρασκευή, έχει 5 Παρασκευές, 5 Σάββατα και 5 Κυριακές κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά και σε καμία περίπτωση κάθε 823 χρόνια.



Διαβάστε περισσότερα...

Διευκρινίσεις για τα ανοιχτά καταστήματα του Αγίου Πνεύματος


Τι αναφέρουν Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Στην εφαρμογή του νόμου 3996 του 2011 και όχι σε απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου (ΕΣΘ) ή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας οφείλεται η κατάργηση της αργίας του Αγίου Πνεύματος, που ίσχυε ειδικά για τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων της Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια.

Αυτό διευκρινίζουν, με ξεχωριστές σημερινές ανακοινώσεις τους, το Τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η διοίκηση του ΕΣΘ.

Όπως υπογραμμίζει στις δύο ανακοινώσεις, η αλλαγή αυτή οφείλεται σε παράγραφο του άρθρου 33 του προαναφερθέντος νόμου, με την οποία καταργείται το δικαίωμα των τέως νομαρχών (περιφερειαρχών) να ορίζουν μέχρι πέντε (5) ημέρες ανά έτος ως υποχρεωτικές ή προαιρετικές αργίες.



Διαβάστε περισσότερα...

Από τις 23 Ιουνίου έως και τις 4 Ιουλίου οι εξετάσεις για τα ΤΕΦΑΑ


Σε ποιες διευθύνσεις ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των εξετάσεων.

Ανακοινώθηκε από 4 επιτροπές υγειονομικής εξέτασης το πρόγραμμα των προκαταρκτικών και των υγειονομικών εξετάσεων των υποψηφίων για τα ΤΕΦΑΑ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 23 Ιουνίου έως και τις 4 Ιουλίου.

Οι υποψήφιοι που συμμετέχουν στις εξετάσεις ειδικών μαθημάτων από 21 μέχρι και 30 Ιουνίου 2014, εφόσον συμπίπτει η ημέρα πρακτικής δοκιμασίας με αυτή της εξέτασης στο ειδικό μάθημα, μπορούν να ζητούν από την οικεία Επιτροπή, η οποία και οφείλει να ορίζει, διαφορετική ημέρα εξέτασης, από αυτή του ειδικού μαθήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορούν να είναι υποψήφιοι και όσοι δεν το δήλωσαν το Φεβρουάριο στα σχολεία τους διότι η αίτηση - δήλωση δεν ήταν δεσμευτική.

Όσοι απόφοιτοι διεκδικούν την εισαγωγή τους στα ΤΕΦΑΑ με τη διαδικασία του 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με βάση τη βαθμολογία της τελευταίας εξέτασής τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και πρακτικές δοκιμασίες. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά στις πρακτικές δοκιμασίες για τα ΤΕΦΑΑ.

Οι επιτροπές υγειονομικής εξέτασης θα λειτουργήσουν στις έδρες 15 Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ενώ μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί το πρόγραμμα από τις ΔΔΕ Α Αθήνας, Γ Αθήνας, Ανατολικής Θεσσαλονίκης ενώ η Λάρισα ανακοίνωσε το πρόγραμμα για τις ιατρικές εξετάσεις. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν το πρόγραμμα στους συνδέσμους που ακολουθούν :

- Διεύθυνση Α' Αθήνας,

- Διεύθυνση Β' Αθήνας,

- Διεύθυνση Γ' Αθήνας,


- Διεύθυνση Πειραιά,

- Διεύθυνση Ανατολικής Αττικής,

- Διεύθυνση Αχαΐας (Πάτρα),

- Διεύθυνση Αρκαδίας (Τρίπολη),

- Διεύθυνση Έβρου (Αλεξανδρούπολη),

- Διεύθυνση Ηρακλείου,

- Διεύθυνση Ιωαννίνων,

- Διεύθυνση Ανατολικής Θεσσαλονίκης,

- Διεύθυνση Δυτικής Θεσσαλονίκης,

- Διεύθυνση Καβάλας,

- Διεύθυνση Κοζάνης και

- Διεύθυνση Λάρισας. (πρόγραμμα ιατρικών εξετάσεων)

Διευκρινίζεται ότι δεν επιτρέπεται η εξέταση του υποψηφίου σε περισσότερες από μία επιτροπές. Επειδή το αναλυτικό πρόγραμμα ανακοινώνεται από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης συνιστούμε τους υποψηφίους να επισκέπτονται τις ιστοσελίδες προκειμένου να ενημερωθούν για το πρόγραμμα των εξετάσεων.



Διαβάστε περισσότερα...

Καταβολή του κοινωνικού μερίσματος σε επιπλέον 115.000 νοικοκυριά


Στα 7.050 ευρώ το νέο εισοδηματικό όριο.

Την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος σε επιπλέον 115.000 νοικοκυριά αποφάσισε σήμερα η κυβέρνηση, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των δικαιούχων στους 320.000.

Οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν σε συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα με τον υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη, και τους κ.κ. Φίλιππο Σαχινίδη, Γιώργο Κουτρουμάνη και Χρήστο Πρωτόπαππα με αντικείμενο την πορεία χορήγησης του «κοινωνικού μερίσματος».

Με βάση τη διαδικασία υποβολής και έγκρισης αιτήσεων και την αξιολόγηση αυτών στη σύσεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

  1. Να διευρυνθεί το βασικό όριο εισοδήματος από 6.000 ευρώ σε 7.050 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Συνεπώς, για οικογένεια με δύο παιδιά το συνολικό όριο εισοδήματος διαμορφώνεται στα 11.750 ευρώ, από 10.000 ευρώ που ήταν ως τώρα.
  2. Όλες οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ως τώρα και απορρίφθηκαν, καθώς και όσες θα υποβληθούν μέχρι τέλος Ιουνίου, να αξιολογηθούν εκ νέου με τα εισοδήματα των φετινών δηλώσεων φόρου εισοδήματος και τα νέα εισοδηματικά όρια. Για τις ήδη υποβληθείσες αιτήσεις η αξιολόγηση με τα νέα κριτήρια θα γίνει αυτόματα από το σύστημα χωρίς να χρειάζεται υποβολή νέας αίτησης.
Όπως έγινε γνωστό, επιπλέον 50.000 αιτήσεις που είχαν γίνει αποδεκτές μέχρι τέλος Μαΐου, αλλά δεν καταβλήθηκε το ποσό για λόγους ελέγχου αυτών αξιολογούνται.

Υπενθυμίζεται ότι ως καταληκτική προθεσμία για την καταβολή των αιτήσεων έχει ορισθεί η 30η Ιουνίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Για ποιους είναι αργία η ημέρα του Αγίου Πνεύματος


Πόσο θα πληρωθούν όσοι εργαστούν και ποιοι δικαιούνται προσαύξηση.

Κανονικά θα λειτουργήσουν την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, που πέφτει φέτος την ερχόμενη Δευτέρα 9 Ιουνίου, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα καταστήματα. Οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, και εκτός εξαιρέσεων που προβλέπονται, θα προσέλθουν κανονικά στη δουλειά τους, δικαιούμενοι το ημερομίσθιό τους. Στο Δημόσιο, αντίθετα, έχει ορισθεί ως επίσημη ημέρα αργίας.

Όσοι εργαζόμενοι δεν προσέλθουν στην εργασία τους (αδικαιολόγητα) δεν δικαιούνται το ημερομίσθιο της ημέρας αυτής το οποίο και θα αφαιρεθεί από τις αποδοχές τους. Στην περίπτωση που οι ημερομίσθιοι που δεν εργαστούν, δεν δικαιούνται αμοιβή αφού δεν ορίζεται με διάταξη νόμου η πληρωμή του ημερομισθίου σε μη εξαιρέσιμες αργίες.

Οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό που δεν θα εργαστούν θα λάβουν το μισθό τους χωρίς προσαύξηση, ενώ αν εργαστούν δικαιούνται επί πλέον 1/25 του μισθού του.

Προσαύξηση κατά 75% οφείλεται μόνο στις περιπτώσεις που υπάρχει σχετικός όρος για καταβολή του σε Σ.Σ.Ε. ή Δ.Α., καθορίζει δηλαδή την ημέρα αυτή ως υποχρεωτική αργία.

Σχετικός για την αργία αυτή όρος έχει τεθεί στις ΣΣΕ και ΔΑ που αφορούν:

α) στις Καπνοβιομηχανίες,

β) στις Κλινικές και στα ιατρικά εργαστήρια,

γ) στα ναυτικά πρακτορεία,

δ) στις επιχειρήσεις πετρελαίου και υγραερίων,

ε) στις Εφημερίδες,

στ) στα Λατομεία Πέτρας και Χώματος,

ζ) στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς,

η) στις επιχειρήσεις τεχνικών έργων (μόνο για τις ειδικότητες Εργοδηγών Σχεδιαστών και Χειριστών Μηχανημάτων

θ) στους ηλεκτροτεχνίτες

ι) στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών,

ια) στους φωτοστοιχειοθέτες,

ιβ) στους φορτ/τές,

ιγ) στα τυπογραφεία

ιδ) στα βιβλιοπωλεία,

ιε) στους θυρωρούς,

ιστ) στους εργοδηγούς - σχεδιαστές κλπ.



Διαβάστε περισσότερα...

H εθνική πρόταση για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ στην Ελλάδα


Αφορά την νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.

Τις εθνικές επιλογές για το πλαίσιο που αφορά τις άμεσες ενισχύσεις για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014- 2020, θα παρουσιάσει η Ελλάδα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, και αμέσως μετά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα δώσει για διαβούλευση και οριστικοποίηση την τελική του πρόταση. Αυτό ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, τονίζοντας πως βασικός στόχος είναι όλες οι αποφάσεις που αφορούν τη νέα ΚΑΠ να ληφθούν μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες.

Η εθνική πρόταση περιλαμβάνει δέκα βασικά σημεία καθώς και τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα δίνονται εφεξής οι άμεσες ενισχύσεις.

Ειδικότερα, ως ενεργοί γεωργοί θεωρούνται τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που ασκούν γεωργική δραστηριότητα στην εκμετάλλευσή τους, εφόσον οι άμεσες ενισχύσεις αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 5% των συνολικών εσόδων τους. Τα νομικά πρόσωπα των οποίων η γεωργία δεν αποτελεί την κύρια δραστηριότητα, θα θεωρούνται ενεργοί γεωργοί εφόσον αντλούν τουλάχιστον το 1/3 των εσόδων τους από τη γεωργική δραστηριότητα. Όσοι λαμβάνουν άμεσες ενισχύσεις έως 4.000 ευρώ ετησίως θεωρούνται ενεργοί γεωργοί και για τον λόγο αυτόν δεν απαιτείται να πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις. Δεν καταβάλλονται άμεσες ενισχύσεις κάτω των 250 ευρώ ετησίως ανά εκμετάλλευση, για λόγους που έχουν σχέση με το κόστος λειτουργίας των εκμεταλλεύσεων και το δημοσιονομικό κόστος για τους ελέγχους και τις πληρωμές.
Δεύτερον, λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση αλλά και τις μελλοντικές εξελίξεις, προτείνεται η διαίρεση της χώρας σε τρεις περιφέρειες με βάση τον κύριο τύπο των αγροτικών συστημάτων. Δηλαδή, η διαίρεση σε βοσκοτόπους, γεωργικές εκτάσεις πολυετών καλλιεργειών και γεωργικές εκτάσεις ετήσιων καλλιεργειών.
Όπως είπε ο κ. Τσαυτάρης, ο διαχωρισμός αυτός είναι συμβατός τόσο με το παραγωγικό δυναμικό των εκτάσεων όσο και με την αξία της γης. «Οι αξίες και η παραγωγικότητα των γαιών» σημείωσε, «διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Οι βοσκότοποι της Ελλάδας είναι στην πλειοψηφία τους (95%) φτωχά μη παραγωγικά εδάφη, δημόσιες εκτάσεις που ενοικιάζονται στους κτηνοτρόφους προς χαμηλό αντίτιμο. Αντίθετα οι αρόσιμες εκτάσεις των μονοετών καλλιεργειών και των πολυετών καλλιεργειών είναι ιδιόκτητες μεγαλύτερης παραγωγικότητας και με υψηλότερη αξία ενοικίου».

Το τρίτο σημείο της πρότασης αφορά την εσωτερική σύγκλιση με σταδιακή γραμμική προσαρμογή της αξίας των δικαιωμάτων των γεωργών. Οι ενισχύσεις των γεωργών συγκλίνουν προοδευτικά προς μία ενιαία τιμή εντός κάθε περιφέρειας που θα επιτευχθεί στο έτος 2019. Επισημαίνεται ότι η πράσινη ενίσχυση δεν υπόκειται σε σύγκλιση και αντιστοιχεί σε 30% του εθνικού φακέλου. Με αυτό το σενάριο, η αρχική αξία δικαιώματος του 2015 υπολογίζεται αφού προσαρμοστούν οι αξίες δικαιωμάτων του 2014 στον νέο εθνικό φάκελο, την αρχιτεκτονική και την κατανομή των κονδυλίων στις περιφέρειες.

Τέταρτον, προτείνεται η δέσμευση ποσοστού 2% του εθνικού φακέλου (προβλεπόμενο ανώτατο 3% από τον Κανονισμό) για τη δημιουργία εθνικού αποθέματος δικαιωμάτων. Τα δικαιώματα αυτά θα καλύπτουν τους νεοεισερχόμενους στη γεωργική δραστηριότητα.

Πέμπτον, καθορίζονται τα ανώτατα όρια των ενισχύσεων και η αναδιανεμητική ενίσχυση. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός, η μείωση των ενισχύσεων των μεγάλων εκμεταλλεύσεων θεωρείται λογική για την Ελλάδα που διαθέτει πολλούς μικρούς δικαιούχους, οι οποίοι έχουν ανάγκη τις ενισχύσεις για την επιβίωσή τους. Έτσι προτείνεται η μείωση κατά 100% των ενισχύσεων πάνω από 150.000 ευρώ (πχ, μια εκμετάλλευση που θα της υπολογισθούν δικαιώματα 157.000 ευρώ θα λάβει τελικά 150.000 ευρώ). Τα ποσά που θα προκύψουν από αυτή τη διαδικασία θα αναδιανεμηθούν στις μικρές εκμεταλλεύσεις.

Το έκτο σημείο αφορά το «πρασίνισμα» και αποτελείται από μια δέσμη τριών υποχρεωτικών μέτρων (προϋποθέσεων) αναλόγως του τύπου των εκτάσεων. Τυπικά, ο κανονισμός αναφέρει ότι το 30% του εθνικού φακέλου αφιερώνεται σε αυτή την ενίσχυση. Πρακτικά η ενίσχυση αυτή θα αθροίζεται επί της βασικής ενίσχυσης και θα είναι ενσωματωμένη στα δικαιώματα της ενίσχυσης. Τα μέτρα αυτά θα είναι υποχρεωτικά και αν δεν εφαρμόζονται, τα πρόστιμα για τους γεωργούς θα υπερβαίνουν το 50% της συνολικής ενίσχυσης και θα φτάνουν μέχρι και το σύνολο της ενίσχυσης.

Έβδομον, οι συνδεδεμένες ενισχύσεις προτείνεται να ανέλθουν στο 7% του εθνικού φακέλου -και για τα ψυχανθή επί πλέον 2%.

Όγδοο, προτείνεται οι γεωργοί με ποσό ενίσχυσης (2015) έως 1.250 ευρώ ως ανώτατο όριο που προβλέπει ο κανονισμός, να ενταχθούν αυτόματα στο καθεστώς των Μικρών Γεωργών, αφού υπολογιστεί η συνολική αξία των ενισχύσεών τους κατά το πρώτο έτος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ. Οι γεωργοί που συμμετέχουν στο καθεστώς εξαιρούνται από τις απαιτήσεις του πρασινίσματος και τους δειγματοληπτικούς ελέγχους πολλαπλής συμμόρφωσης. Υποχρεούνται όμως να τηρούν τις υποχρεώσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης.

Ένατο, η δράση των νέων γεωργών ηλικίας κάτω των 40 ετών στοχεύει στην ανανέωση του γεωργικού πληθυσμού που έχει ανάγκη η ελληνική ύπαιθρος. Έτσι, προτείνεται η εφαρμογή με προσαύξηση 25% επί της αξίας των δικαιωμάτων ενισχύσεων για μια πενταετία και για γεωργούς κάτω των 40 ετών. Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Τσαυτάρης, προϋπολογίζεται το 2% του εθνικού φακέλου για το συμπλήρωμα αυτό, το οποίο θα καλύψει περίπου 88.000 εκτάρια.

Το δέκατο σημείο της εθνικής πρότασης αφορά στις ενισχύσεις σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς. Η ενίσχυση αυτή αποσκοπεί στη διατήρηση της βιωσιμότητας κάποιων οριακών γεωργικών εκμεταλλεύσεων που βρίσκονται σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς. Προτείνεται η ενίσχυση αυτή να χρησιμοποιηθεί για την αναπλήρωση του εισοδήματος των εκμεταλλεύσεων που βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές και καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες από 40% των άμεσων ενισχύσεων το 2015 σε σχέση με το 2010. Επίσης, προτείνεται η πλήρης αξιοποίηση της συμπληρωματικότητας με το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και η μεταφορά τμήματος των πόρων (40 εκατ. ευρώ ετησίως) για την πρώην εξισωτική αποζημίωση από τον δεύτερο στον πρώτο πυλώνα με σκοπό την ενιαία και καλύτερη αξιοποίησή τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Αυστριακός βίασε 1.370 φορές την ανήλικη κόρη του


Καταδικάστηκε σε επταετή κάθειρξη.

Ένας πατέρας πέντε παιδιών κρίθηκε ένοχος σήμερα από δικαστήριο της Βιέννης επειδή βίαζε σχεδόν σε καθημερινή βάση, επί πολλά χρόνια, την ανήλικη κόρη του.

Το δικαστήριο καταδίκασε τον 40χρονο κατηγορούμενο σε κάθειρξη 7 ετών για «σοβαρή γενετήσια κακοποίηση ανηλίκου, αιμομιξία και κατάχρηση εξουσίας». Το θύμα, που σήμερα είναι 15 ετών, κατήγγειλε τον πατέρα στις αστυνομικές αρχές της Βιέννης τον περασμένο Οκτώβριο.

Σύμφωνα με το κορίτσι, ο πατέρας της, Γερμανός υπήκοος, την κακοποίησε 1.370 φορές από το 2009, την εποχή που η οικογένεια ζούσε ακόμη στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Ο 40χρονος βίαζε σχεδόν καθημερινά την κόρη του η οποία γλίτωνε από τα χέρια του μόνο στις διακοπές και στις σχολικές εκδρομές.

Οι εξετάσεις DNA που έγιναν επιβεβαίωσαν τον ισχυρισμό της ανήλικης.Η απόφαση του δικαστηρίου της Βιέννης ωστόσο αφορά μόνο τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν μετά το 2011, όταν η οικογένεια μετακόμισε στην Αυστρία.
Η δικηγόρος της 15χρονης, Σόνια Σέεντ, είπε ότι οι γερμανικές δικαστικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να ασκήσουν δίωξη σε βάρος του πατέρα για τους προηγούμενους βιασμούς.



Διαβάστε περισσότερα...

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας την Πέμπτη από την ΑΔΕΔΥ


Αντιδρά στη διαθεσιμότητα και την αξιολόγηση.

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά της εφαρμογής του μέτρου της αξιολόγησης στο Δημόσιο και των μέτρων της διαθεσιμότητας και των απολύσεων, διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη, 5/6, στις 6.30 το απόγευμα, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Στο πλαίσιο της ίδιας κινητοποίησης, θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών (Καραγεώργη Σερβίας 10), για συμπαράσταση στις καθαρίστριες, που έχουν απολυθεί και που πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία ζητώντας την επαναπρόσληψή τους.

Στη συνέχεια, έχει προγραμματισθεί συναυλία στην πλατεία Συντάγματος στις 8.00 το βράδυ, την οποία διοργανώνει το Συντονιστικό των καθαριστριών με τη στήριξη της ΑΔΕΔΥ και τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών.

Όπως ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν νωρίτερα σήμερα τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, οι κινητοποιήσεις κατά του μέτρου της αξιολόγησης θα συνεχιστούν.

Συγκεκριμένα η ΑΔΕΔΥ προσανατολίζεται στην προκήρυξη απεργίας στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου, προκειμένου να επιτευχθεί η αποχή των υπαλλήλων από κάθε διαδικασία που έχει σχέση με την αξιολόγηση, ενώ κατέθεσε ήδη προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας για ακύρωση των Υπουργικών Αποφάσεων που έχουν εκδοθεί για την εφαρμογή του μέτρου.

Τα στελέχη της ΑΔΕΔΥ υποστήριξαν επίσης ότι ο μνημονιακός στόχος για τη μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο, «έχει υπερκαλυφθεί» και δεν υπάρχει λόγος για τη συνέχιση των μέτρων, ενώ χαρακτήρισαν «ανάλγητη» τη στάση του υπουργείου Οικονομικών, που δεν προχωρά στην επαναπρόσληψη των καθαριστριών, παρότι υπάρχει σχετική δικαστική απόφαση.



Διαβάστε περισσότερα...

Συνέδριο για τη χρηματοδότηση των ΜμΕ στην Ελλάδα


Διοργανώνεται από το Χρηματιστήριο Αθηνών σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.

Συνέδριο με θέμα «GR FOR GROWTH: FUNDING SMEs» διοργανώνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, υπό την αιγίδα της ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ελλάδα. Το συνέδριο θα λάβει χώρα στις 20 Ιουνίου 2014, στο Astir Palace Resort.

Στο Συνέδριο θα παρουσιαστούν τα νέα εργαλεία για τη χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ οι φορείς χάραξης πολιτικής και οι συμμετέχοντες στην αγορά θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν και να συμφωνήσουν μια κοινή στρατηγική και ένα σχέδιο δράσης με σκοπό τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων.

Ειδικότερα, στο συνέδριο θα παρουσιαστούν οι πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει το Χρηματιστήριο Αθηνών προκειμένου να δώσει λύσεις στο θέμα της χρηματοδότησης των ΜΜΕ, καθώς και οι σημαντικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση των ΜΜΕ στη χρηματοδότηση, όπως τα προϊόντα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, η δημιουργία των European Venture Capital Funds, το νέο Πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων και τις ΜΜΕ (COSME) και τα European Long Term Investment Funds (ELTIFs).

Το Συνέδριο αναμένεται να συγκεντρώσει διεθνές ενδιαφέρον, αξιωματούχων της Ε.Ε. και λοιπών ευρωπαϊκών οργάνων και οργανισμών, εποπτικών και ρυθμιστικών Αρχών, κοινωνικών εταίρων, επιχειρηματικών συνδέσμων, νομικών, θεσμικών επενδυτών, χρηματοδοτικών φορέων κ.α. Ομιλητές του συνεδρίου θα είναι ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), αλλά και φορέων της ελληνικής και διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Ο εκτιμώμενος αριθμός των συνέδρων θα κυμανθεί από 250 έως 300 άτομα.



Διαβάστε περισσότερα...

Αντισυνταγματική η περίθαλψη άγαμων θυγατέρων και αδελφών άνω των 40


Απόφαση του ΣτΕ για τις συγγενείς των ένστολων όλων των σωμάτων ασφαλείας.

Αντισυνταγματική έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την υπαγωγή στην υγειονομική περίθαλψη του Δημοσίου των άγαμων θυγατέρων και αδελφών γυναικών, άνω των 40 ετών, των ένστολων όλων των σωμάτων.

Και αυτό γιατι σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου η επίμαχη ρύθμιση με την οποία παρέχεται δικαίωμα περίθαλψης στις άγαμες θυγατέρες και αδελφές των ασφαλισμένων ενστόλων, «κατ΄ αποκλεισμό των αγάμων αρένων τέκνων και αδελφών» είναι αντίθετη στο άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας των πολιτών.

Όπως υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι ενδεχομένως η ρύθμιση να αποτελεί θετικό μέτρο υπέρ των γυναικών σύμφωνα το άρθρο 116 του Συντάγματος, το οποίο δικαιολογεί την απόκλιση από τους γενικό κανόνα της ισότητας, όμως η ειδική μεταχείριση «δεν θα εναρμονιζόταν προς το Σύνταγμα στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι άγαμες γυναίκες είναι σε θέση, με βάση τα εισοδήματα τους, να ανταποκρίνονται στις δαπάνες της υγειονομικής περίθαλψης».

Το νέο διάταγμα κατατέθηκε στο ΣτΕ, από την αναπληρώτρια υπουργό Εθνικής Άμυνας Φωτεινή Γεννηματά και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία και με αυτό τροποποιείται παλαιότερο, του 1983.

Η διάταξη η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική προέβλεπε ότι «οι άγαμες θυγατέρες και αδελφές των άμεσα ασφαλισμένων και οι οποίες είναι άνω των 40 ετών, που κατέχουν βιβλιάριο περίθαλψης από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή μέχρι την ημερομηνία εφαρμογής του παρόντος, διατηρούν το δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης σε βάρος του Δημοσίου, εφόσον δεν έχουν το ίδιο δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης από άλλο ασφαλιστικό φορέα».



Διαβάστε περισσότερα...

Δεν μειώνονται οι αποζημιώσεις των εκπαιδευτικών στις Πανελλαδικές


Οι επιτηρητές θα λάβουν 15 ευρώ και 2,10 ευρώ ανά γραπτό οι βαθμολογητές.

Δεν θα μειωθούν οι αμοιβές των εκπαιδευτικών που εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς αυτές θα διατηρηθούν στα περσινά επίπεδα σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλοί εκπαιδευτικοί καθώς και η ΟΛΜΕ είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τη μείωση των αποζημιώσεων, λόγω των συνεχών περικοπών στον προϋπολογισμού του υπουργείου Παιδείας.

Για κάθε λοιπόν γραπτό οι βαθμολογητές-αναβαθμολογητές για θα αποζημιωθούν με 2,10 ευρώ ανά γραπτό. Σε κάθε βαθμολογητή ή αναβαθμολογητή ορίζεται ποσό εφάπαξ αποζημίωσης εφόσον βαθμολογήσει συνολικά από 1 μέχρι και 20 γραπτά και μόνο για τα μαθήματα στα οποία ο συνολικός αριθμός των τετραδίων του Βαθμολογικού Κέντρου δεν υπερβαίνει τα 20, αποζημιώνεται με 50 ευρώ

Οι επιτηρητές για κάθε μέρα επιτήρησης θα αποζημιωθούν με 15 ευρώ. Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί για τη διακίνηση των γραπτών δοκιμίων από τα εξεταστικά προς τα βαθμολογικά κέντρα θα λάβουν 12 ευρώ.

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις των Λυκειακών Επιτροπών αυτές διαμορφώνονται ως εξής:

α) Πρόεδρος 344 ευρώ

β) Μέλη 270 ευρώ

γ) Γραμματέας 270 ευρώ

δ) Βοηθοί Γραμματείς 222 ευρώ

ε) Χειριστές συστήματος ηλεκτρονικής μετάδοσης 344 ευρώ

στ) Βοηθητικό προσωπικό για κάθε ημέρα εξέτασης 12 ευρώ

β. Επιτροπές Εξεταστικών Κέντρων ΕΠΑ.Λ.(Ομάδας Α΄ και μαθημάτων ειδικότητας Ομάδας Β΄)

α) Πρόεδρος 344 ευρώ

β) Μέλη 270 ευρώ

γ) Γραμματέας 270 ευρώ

δ) Βοηθοί Γραμματείς 222 ευρώ

ε) Χειριστές συστήματος ηλεκτρονικής μετάδοσης 344 ευρώ

Επίσης σε όσους συμμετέχουν στις επιτροπές έκδοσης αποτελεσμάτων επιλογής αθλητών κ.α. οι αμοιβές τους προσαυξάνονται εφόσον απασχολούνται Σάββατα ή Κυριακές ή, εφόσον πρόκειται για εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εργάσιμες ημέρες μετά την 30η Ιουνίου και με παράλληλη μη χρήση τους ως ημερών θερινής άδειας, προσαυξάνεται, για κάθε ημέρα εργασίας, ως εξής:

Α) Μέλη Δ.Ε.Π., Α.Ε.Ι. ή Ε.Π., Τ.Ε.Ι. κατά 50 ευρώ.

Β) Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σχολικοί Σύμβουλοι, ιατροί, νομικοί σύμβουλοι ή άλλοι εκπρόσωποι της νομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κατά 43 ευρώ.

Γ) Εκπαιδευτικοί της δημόσιας και ιδιωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μόνιμοι και με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου διοικητικοί υπάλληλοι της Κεντρικής και των Περιφερειακών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό του Δημοσίου ή Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανεξάρτητα από την έννομη σχέση με την οποία συνδέονται μ’ αυτό, εφόσον έχουν βαθμό:

α) Α΄ και Β΄ κατά 35 ευρώ,

β) Γ΄ και Δ΄ κατά 30 ευρώ και

γ) Ε΄ και ΣΤ΄ κατά 25 ευρώ.

Δ) Το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση μίσθωσης έργου κατά 20 ευρώ.

Για ακόμη μια χρονιά οι αποζημιώσεις διατηρούνται στα επίπεδα του 2012.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα παίξετε «Πάμε Στοίχημα» μέσω Διαδικτύου


Λειτουργεί από τη Δευτέρα πιλοτικά.

Τη δυνατότητα στους παίκτες να παίζουν «Πάμε Στοίχημα» μέσω Διαδικτύου, με τη χρήση υπολογιστή, tablet ή smartphone, δίνει πλέον ο ΟΠΑΠ, μέσω της νέας διαδικτυακής του πλατφόρμας pamestoixima.gr που λειτουργεί από τη Δευτέρα πιλοτικά.

Στόχος είναι η πλατφόρμα να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία στις 12 Ιουνίου, όταν και θα ξεκινήσει το πολυαναμενόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

Το νέο site διαθέτει εύχρηστο interface και μοντέρνο design, καθώς και ποικιλία επιλόγων στοιχήματος στα δημοφιλή αθλήματα, οι οποίες θα διευρυνθούν περαιτέρω, ενώ η απόδοση των κερδών είναι πολύ γρήγορη.

Πόσα χρήματα μπορώ να παίξω;

Το όριο πονταρίσματος καθορίζεται από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) στα 800 ευρώ.
Τι πρέπει να κάνω για να ποντάρω;

Για να πραγματοποιεί στοιχήματα ένας παίκτης, θα πρέπει να εγγραφεί ως πελάτης του ΟΠΑΠ.

Αμέσως μετά, εκδίδεται ατομική κάρτα παίκτη, η οποία συνδέεται με έναν ατομικό ηλεκτρονικό λογαριασμό, που είναι μοναδικός για κάθε πελάτη.

Πώς πληρώνω για το στοίχημα, που θέλω να βάλω;

Τα ποσά, που καταβάλλονται από τον παίκτη, πιστώνονται από τον κάτοχο της άδειας στον ηλεκτρονικό λογαριασμό παίκτη, αμέσως μετά την είσπραξή τους.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν επιτρέπονται καταβολές στον ηλεκτρονικό λογαριασμό παίκτη μέσω πιστωτικής κάρτας, ούτε η μεταφορά πιστωτικών μονάδων ή κερδών μεταξύ δύο ή περισσότερων ηλεκτρονικών λογαριασμών παικτών.

Πώς πληρώνομαι όταν κερδίσω;

Τα κέρδη πιστώνονται στον ηλεκτρονικό λογαριασμό παίκτη, ενώ από τον κάτοχο της άδειας παρακρατείται άμεσα ο φόρος που αναλογεί, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.

Η επιστροφή κερδών (pay out) στους νικητές εκτιμάται στο 85% των εσόδων.



Διαβάστε περισσότερα...

Κατανέμεται 4,8 εκατ. ευρώ στις Περιφέρειες για το διατροφικό επίδομα


Με απόφαση Γρηγοράκου το υπουργείο Εσωτερικών κατανέμει 4,8 εκατ. ευρώ στις Περιφέρειες.

Το ποσό των 4.794.387 ευρώ κατανέμει το υπουργείο Εσωτερικών στις Περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Λεωνίδα Γρηγοράκου.

Το ανωτέρω ποσό κατανέμεται στις Περιφέρειες αποκλειστικά και μόνο προς καταβολή του διατροφικού επιδόματος στους κατά νομό δικαιούχους νεφροπαθείς, στους μεταμοσχευμένους νεφροπαθείς, στους μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων και μυελού των οστών καθώς και σε αλλοδαπούς και ομογενείς νεφροπαθείς, για το μήνα Μάιο του 2014.



Διαβάστε περισσότερα...

«Κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε μια "χαμένη γενιά"»


Παρέμβαση Μούιζνιεκς για την ανεργία των νέων.

Οι νέοι είναι εκείνοι που πλήττονται περισσότερο από την κρίση στην Ευρώπη, επισημαίνει ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς, σημειώνοντας πως τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, τον Μάρτιο του 2014, καταγράφθηκαν στην Ελλάδα (56,8%), την Ισπανία (53,9%) και την Κροατία (49%).

Σε σημερινή δημόσια παρέμβασή του, ο κ. Μούιζνιεκς υποστηρίζει ότι οι νέοι πληρώνουν, περισσότερο απ' όλες τις άλλες κοινωνικές ομάδες, τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη. «Δεν είναι μόνο ότι, εξαιτίας της κρίσης, υπονομεύονται τα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα των νέων αλλά και το δικαίωμά τους στην ίση μεταχείριση, το δικαίωμά τους για συμμετοχή, και τη θέση τους στην κοινωνία και γενικότερα, στην Ευρώπη» υπογραμμίζει ο επίτροπος.

Στην παρέμβασή του, ο Νιλς Μούιζνιεκς σημειώνει ότι, τον Μάρτιο του 2014, το ποσοστό ανεργίας των νέων κάτω των 25 ετών ήταν 22,8% στα 28 μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, που είναι επίσης χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Τα υψηλότερα επίπεδα καταγράφηκαν σε Ελλάδα (56,8%), Ισπανία (53,9%) και Κροατία (49,0%). Το ποσοστό ανεργίας των νέων στην ΕΕ ήταν υπερδιπλάσιο του γενικού μέσου όρου (10,5%).

Επικαλούμενος στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εργασίας, ο επίτροπος σημειώνει ότι ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, η ανεργία των νέων υπερέβη το 50%, το 2013, στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη Σερβία και την «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Επιπλέον, επικαλούμενος στοιχεία έκθεσης του Eurofound, ο επίτροπος Μούιζνιεκς εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την αύξηση του αριθμού των νέων που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, κατάρτισης ή εκπαίδευσης. Η έκθεση του Eurofound -τονίζει ο επίτροπος- θέτει τον αριθμό τους, το 2011, στα 14 εκατομμύρια νέους ή στο 15,4% του πληθυσμού της ΕΕ, ηλικίας 15- 29 ετών. Στη Βουλγαρία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία, τα ποσοστά ήταν υψηλότερα του 20%. «Μια έρευνα του Ευρωβαρομέτρου που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2014, διαπίστωσε ότι πάνω από το ήμισυ των νέων Ευρωπαίων απάντησαν ότι πιστεύουν πως έχουν περιθωριοποιηθεί και αποκλειστεί από την κοινωνική και οικονομική ζωή εξαιτίας της κρίσης» αναφέρει ο επίτροπος.

«Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι νέοι κατά τη μετάβασή τους από την εκπαίδευση στην εργασία μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες και στην απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε μια "χαμένη γενιά" των απογοητευμένων νέων ανθρώπων, με σοβαρές συνέπειες για την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών, την κοινωνική συνοχή και την πολιτική σταθερότητα» καταλήγει, στην παρέμβαση του, ο Νιλς Μούιζνιεκς.



Διαβάστε περισσότερα...

Οκτώ παιδιά εξαφανίζονται κάθε μήνα


«Πρωταγωνιστούν» οι έφηβοι.

Η εξαφάνιση 34 παιδιών δηλώθηκε στη χώρα μας το α’ τετράμηνο του 2014, ενώ τουλάχιστον 1,8 εκατ. παιδιά παγκοσμίως πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ή παιδικής πορνογραφίας. Τα παιδιά που εξαφανίζονται είναι ευάλωτα σε σεξουαλική κακοποίηση, παράνομη διακίνηση, πορνεία, παράνομη εργασία, εγκληματική ενέργεια ή διατρέχουν κίνδυνο σωματικής βίας. Μεγάλη σημασία για τη διάσωσή τους έχει το πρώτο κρίσιμο 24ωρο.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του «Χαμόγελου του παιδιού», τα οποία αναδημοσιεύει η «Ελευθεροτυπία», το τετράμηνο από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2014 στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» δέχτηκαν συνολικά 2.571 τηλεφωνικές κλήσεις. Οι 912 αφορούσαν νέες εξαφανίσεις και οι υπόλοιπες ζητούσαν πληροφορίες για παιδιά που εξαφανίστηκαν.

Το αντίστοιχο τετράμηνο του 2014, το «Χαμόγελο του Παιδιού» δέχτηκε μέσω της «Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» 34 αιτήματα για την υποστήριξη εξαφανισμένων παιδιών. Τα 25 αφορούσαν φυγές εφήβων, τα 7 γονικές αρπαγές και τα δύο ανησυχητικές εξαφανίσεις ανηλίκων.

Το 11% ήταν μέχρι 6 ετών, το 9% ηλικίας 7-12 ετών και το 80% έφηβοι, 13-18 ετών. Το 26,5% των εξαφανισμένων ανηλίκων ήταν αγόρια και η μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα (73,5%) κορίτσια. Το 73,5% των παιδιών είναι ελληνικής καταγωγής.

Από τα 34 περιστατικά βρέθηκαν τα 24. Δύο περιστατικά εξακολουθούν να αναζητούνται, στις περιπτώσεις 8 παιδιών διακόπηκε η επικοινωνία με την οικογένεια.

Πέρυσι, από την 1η Ιανουαρίου έως το τέλος της χρονιάς, στην Ευρωπαϊκή Γραμμή πραγματοποιήθηκαν 7.138 κλήσεις, εκ των οποίων οι 5.487 αφορούσαν δήλωση εξαφάνισης και πληροφορίες για εξαφανίσεις παιδιών. Τις τηλεφωνικές κλήσεις πραγματοποιούσαν γονείς, παιδιά, άλλοι πολίτες και αστυνομικοί.



Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί χάνονται οι τουρίστες στα φαράγγια της Κρήτης


Δώδεκα περιστατικά διάσωσης σε δυο μήνες.

Σε πονοκέφαλο για την ΕΜΑΚ εξελίσσεται η... φυσιολατρεία των ξένων επισκεπτών του νησιού με την υπηρεσία να έχει κληθεί να επέμβει σε 12 περιστατικά διάσωσης από τον Απρίλη ως σήμερα. Τελευταίο ήταν εκείνο της 54χρονης Βρετανίδας που χάθηκε στην περιοχή του Θόλου στο Καβούσι ενώ διασώθηκε μετά από μια πολύωρη επιχείρηση της ΕΜΑΚ εθελοντών της Ομάδας Διάσωσης αλλά και της αστυνομίας ενώ μεταφέρθηκε τραυματισμένη στο νοσοκομείο.

«Κάθε χρόνο έχουμε τέτοια περιστατικά ωστόσο φέτος με το καλημέρα της τουριστικής σεζόν είναι πάρα πολλά» ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ Κρήτης ο διοικητής της 3ης ΕΜΑΚ κ. Γιώργος Τσικαλάς, σύμφωνα με το cretalive.gr. «Μας προβληματίζει έντονα η συχνότητα με την οποία σημειώνονται. Κάθε μια δυο μέρες έχουμε τέτοιο περιστατικό και αυτό μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου», συμπλήρωσε ο ίδιος τονίζοντας ότι η υπηρεσία σε συνεργασία και με το τμήμα πολιτικής προστασίας της περιφέρειας Κρήτης προχωρούν σε μια προληπτική δράση σε μια προσπάθεια ενημέρωσης για τη μείωση αυτών των περιστατικών.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο ίδιος το επόμενο διάστημα αναμένεται σε ξενοδοχεία και τουριστικά πρακτορεία να διανεμηθούν φυλλάδια με οδηγίες για τις εξορμήσεις στα φαράγγια και τους ορεινούς όγκους του νησιού έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι φυσιολάτρες να μην εξορμούν με ... άγνοια κινδύνου.

«Ελπίζουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα», ανέφερε ο ίδιος.

Γιατί χάνονται

Σύμφωνα με τον κ. Τσικαλά στο σύνολο των περιστατικών διάσωσης πρόκειται για τουρίστες με ηλικία που ξεπερνά τα 50. Τις περισσότερες φορές αποπροσανατολίζονται και χάνουν το δρόμο με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται και να μην ξέρουν πως θα βγουν από το φαράγγι ή πως θα γυρίσουν από το βουνό. Πολύ συχνό είναι και το φαινόμενο του τραυματισμού όπως στην περίπτωση της 54χρονης βρετανίδας. Κυρίως εξορμούν ανά μονάδες ή ζευγάρια γεγονός που κάνει τον κίνδυνο ακόμα πιο μεγάλο σύμφωνα με τον κ. Τσικαλά.

«Θα πρέπει να εξορμούν σε ομάδες και όχι σε ζευγάρια ή μόνοι τους και πάντα με συνοδεία κάποιου ξεναγού. Επίσης να κρατούν μαζί του νερό, πυξίδα, σουγιά, πολυεργαλείο και άλλα χρήσιμα αντικείμενα για περίπτωση ανάγκης» τόνισε ο ίδιος «Επίσης θα πρέπει να τηρούν τους βασικούς κανόνες ασφαλείας και να ενημερώνουν ότι φεύγουν ώστε κάποιος να γνωρίζει τι ώρα και που αναμένεται να φτάσουν» συμπλήρωσε.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι Γάλλοι εργαζόμενοι ποδηλατούν και αμείβονται


Πιλοτικό πρόγραμμα για μείωση της ρύπανσης.

Οι εργαζόμενοι που θα πηγαίνουν και θα γυρνούν από τη δουλειά τους με ποδήλατο θα παίρνουν… μπόνους 25 λεπτά (του ευρώ) ανά χιλιόμετρο. Αυτό προβλέπει το πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε να εφαρμόζει η Γαλλία με εξάμηνη διάρκεια.

Το σχέδιο αυτό, που προστίθεται σε ανάλογες πρωτοβουλίες και άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, εντάσσεται σε μια προσπάθεια βελτίωσης της δημόσιας υγείας, μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αλλά και της κατανάλωσης καυσίμων.

Πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένων της Ολλανδίας, της Δανίας, της Γερμανίας, του Βελγίου και της Βρετανίας έχουν θέσει σε εφαρμογή προγράμματα για τη χρήση ποδηλάτου για τις μετακινήσεις των εργαζομένων, με διαφορετικά είδη κινήτρων: φορολογικές ελαφρύνσεις, χρηματική αποζημίωση ανά χιλιόμετρο ή οικονομικά βοηθήματα για την αγορά ποδηλάτων.

Στη Γαλλία, περίπου 20 εταιρείες και θεσμοί, που απασχολούν συνολικά 10.000 εργαζόμενους, έχουν συμφωνήσει να πληρώνουν το προσωπικό τους 25 λεπτά του ευρώ ανά χιλιόμετρο μετακίνησης με ποδήλατο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Μεταφορών.

Ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών Φρεντερίκ Κουβιγέ είπε ότι αν τα αποτελέσματα της δοκιμής είναι ενθαρρυντικά, θα εφαρμοστεί ένα δεύτερο στάδιο του πειράματος, σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Το υπουργείο Μεταφορών ελπίζει ότι τα κίνητρα για τη μετακίνηση με ποδήλατο προς και από τους χώρους εργασίας θα ενισχύσει τη χρήση ποδηλάτου για μετακίνηση κατά 50% – από το 2,4% που είναι σήμερα – επί του συνόλου αυτών που μετακινούνται από το σπίτι στη δουλειά, διανύοντας περίπου 800 εκατομμύρια χιλιόμετρα, με μέση απόσταση τα 3,5 χιλιόμετρα ανά μετακίνηση.

Στο Βέλγιο, όπου ισχύει αφορολόγητο για την αγορά ποδηλάτου που έχει τεθεί σε ισχύ εδώ και πάνω από πέντε χρόνια, περίπου το 8% κάνει χρήση ποδηλάτου.

Η μορφολογία του εδάφους στην Ολλανδία καθιστά το ποδήλατο πολύ φιλικό μέσο και περίπου το 25% το χρησιμοποιεί για να μετακινείται.

Επίσης το εκτεταμένο δίκτυο ενοικίασης ποδηλάτων έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην τόνωση της μετακίνησης με ποδήλατο σε πόλεις όπως η Βαρκελώνη, το Λονδίνο και η Στοκχόλμη, που ακολούθησαν το υπόδειγμα του συστήματος Vélib του δήμου του Παρισιού, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή το 2007.



Διαβάστε περισσότερα...

Καθηγητής πανεπιστήμιου απολύεται για το μούσι του!


Τα πράγματα ξέφυγαν όταν το εξωπραγματικό μούσι φιγούραρε σε κουτάκι μπίρας.

Τέτοια μούσια δεν συναντάμε κάθε μέρα, πόσο μάλλον σε καθηγητές πανεπιστημίου.

Πώς θα μπορούσε λοιπόν να μην εμφανιστεί σε κουτάκι μπίρας; Και από δω και πέρα τα πράγματα αποκτούν μια περίεργη τροπή.

Ο δρ Paul Roof είναι λοιπόν καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Charleston Southern University, είναι όμως και ο περήφανος ιδιοκτήτης του απίστευτου αυτού τριχωτού συστήματος που ο ίδιος αποκαλεί μούσι.

Ο κύριος καθηγητής συμμετείχε μάλιστα στο αντίστοιχο θεότρελο πρωτάθλημα του 2013 (Beard and Moustache National Championship), και παρά το γεγονός ότι δεν κέρδισε στον διαγωνισμό, τόσο το μούσι του όσο και το υπέροχο ντύσιμό του μπήκαν στο στόχαστρο τοπικής ζυθοποιίας.



Η Holy City Brewing προσέγγισε λοιπόν τον καθηγητή και του ζήτησε την άδεια να χρησιμοποιήσει την τουλάχιστον ιδιαίτερη φιγούρα του στο νέο μπιρο-προϊόν της, την Chucktown Follicle Brown.



Έλα όμως που το χριστιανικό κολέγιο στο οποίο εργάζεται ο δρ Roof δεν εμφανίστηκε καθόλου ευχαριστημένο από τα καμώματα του καθηγητή, δείχνοντάς του έτσι την πόρτα της εξόδου, όπως τουλάχιστον ισχυρίστηκε ο ίδιος μέσω της σελίδας του στο Facebook.



Τι κι αν ο καθηγητής εργάζεται στο Charleston Southern University για 15 συναπτά έτη; Τι κι αν η εικόνα του στο κουτάκι της μπίρας δεν είναι καθόλου αναγνωρίσιμη, καθώς δεν κυκλοφορεί έτσι ο άνθρωπος στην καθημερινότητά του, πόσο μάλλον στα πανεπιστημιακά έδρανα;



Το κολέγιο τον έδιωξε γιατί λέει η εικόνα του στο κουτάκι δεν ήταν «αντιπροσωπευτική του χριστιανικού περιβάλλοντος», παρά το γεγονός ότι η εν λόγω μπίρα δημιουργήθηκε ακριβώς ως φόρος τιμής στην κοινότητα μυστακοφόρων Holy City Beard & Moustache Society, μια κολεκτίβα που έχει ιδρύσει ο ίδιος ο Roof για να συγκεντρώσει χρήματα για τους καρκινοπαθείς της περιοχής!



Η φωτογραφία είχε μάλιστα απαθανατιστεί στον περσινό διαγωνισμό στη Νέα Ορλεάνη και ο καθηγητής δεν πήρε μία για το γεγονός, καθώς η μπίρα κυκλοφόρησε ακριβώς για τους φιλανθρωπικούς σκοπούς του Roof.



Οι φοιτητές είναι πάντως υπέρ του και κάποιοι σχολιάζουν με νόημα ότι το κολέγιο οφείλει τώρα να απολύσει και τους καθηγητές που φιγουράρουν στα social media με αποκριάτικα κοστούμια…



Διαβάστε περισσότερα...

Η έλλειψη τουαλέτας αυξάνει τον κίνδυνο βιασμού


Έρευνα στην Ινδία μετά την ομαδική κακοποίηση των δύο κοριτσιών.

Οι γυναίκες που πραγματοποιούν τις σωματικές τους ανάγκες στο ύπαιθρο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πέσουν θύματα σεξουαλικής επίθεσης, ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση WaterAid επικαλούμενη τον ομαδικό βιασμό και απαγχονισμό δύο εφήβων κοριτσιών σε χωριό του κρατιδίου Ουτάρ Πραντές στη βόρεια Ινδία.

Οι δύο εξαδέλφες, ηλικίας 14 και 16 ετών, οι οποίες ανήκαν στους παρίες (Ντάλιτ), την κατώτερη κοινωνική κάστα της Ινδίας, πήγαιναν σε χωράφι για την ανάγκη τους όταν απήχθησαν και βιάστηκαν ομαδικά στις 27 Μαϊου. Οι σοροί τους βρέθηκαν την επόμενη μέρα κρεμασμένες σε ένα δέντρο στο χωριό τους.

Έρευνα που πραγματοποίησε η οργάνωση σε δείγμα 9.644 αγροτικών νοικοκυριών Ντάλιτ, σε τέσσερα κρατίδια της Ινδίας περιλαμβανομένου του Ουτάρ Πραντές, αποκάλυψε ότι το 26% των γυναικών στα σπίτια αυτά έχουν πέσει θύματα προπηλακισμού ή εξευτελισμού ενώ έκαναν την ανάγκη τους στο ύπαιθρο και τουλάχιστον το 6% υπέστησαν σεξουαλική επίθεση.

Μόλις το 13% των νοικοκυριών Ντάλιτ που συμμετείχαν στην έρευνα στα κρατίδια Ουτάρ Πραντές, Μπιχάρ, Μαντία Πραντές και Αντρα Πραντές είχαν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής, σύμφωνα με την WaterAid.

«Η φρικτή και τραγική ιστορία αυτών των δύο κοριτσιών στην Ινδία είναι μέρος μίας ευρύτερης κρίσης», αναφέρει στο Δελτίο Τύπου της οργάνωσης η επικεφαλής της, η Μπάρμπαρα Φροστ.

Οι Ντάλιτ (παρίες) από τους πιο στερημένους πολίτες της Ινδίας, οι οποίοι υφίστανται διακρίσεις επί αιώνες. Οι κατηγορούμενοι για τον ομαδικό βιασμό των κοριτσιών και η αστυνομία, η οποία σύμφωνα με συγγενείς τους αρνήθηκε να βοηθήσει, ανήκουν στην ανώτερη κάστα των Γιαντάβ.

Στην Ινδία, περίπου το 64% του 1,2 δισεκατομμυρίου κατοίκων στερούνται βασικών συνθηκών υγιεινής και σχεδόν 600 εκατομμύρια άνθρωποι αφοδεύουν στο ύπαιθρο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).



Διαβάστε περισσότερα...

«Θέμα» με ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ που επιβαρύνθηκε


Στη διερεύνηση υπόθεσης ασφαλισμένου στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε επειδή επιβαρύνθηκε με το ποσό των 278 ευρώ, για τη νοσηλεία μίας ημέρας σε συμβεβλημένη με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτική κλινική, προχώρησε ο Συνήγορος του Πολίτη.

Όπως σημειώνει η Αρχή, από τον ασθενή ζητήθηκε κατά την εισαγωγή του να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα αναλάμβανε ο ίδιος την κάλυψη κάποιων δαπανών, όπως, μεταξύ άλλων, την αμοιβή του καρδιολόγου και του αναισθησιολόγου, καθώς επίσης και τη διαφορά κάλυψης στα νοσήλια, τις παρακλινικές εξετάσεις και τα φάρμακα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της εμπλεκόμενης Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΕΟΠΥΥ, η ιδιωτική κλινική θα έπρεπε να αρκεστεί στο ποσό που αντιστοιχεί στα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) που κατέβαλε ο ΕΟΠΥΥ και να ζητήσει από τον ασφαλισμένο μόνο τη διαφορά θέσης και την ιατρική επίσκεψη που ζήτησε ο ιδιώτης ιατρός που τον εξέτασε.

Ο Συνήγορος αμφισβήτησε ότι το περιεχόμενο της υπεύθυνης δήλωσης που κλήθηκε να υπογράψει ο ασφαλισμένος συμφωνεί με τα προβλεπόμενα στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ σχετικά με την απόδοση της δαπάνης για νοσηλεία σε συμβεβλημένη ιδιωτική κλινική.

Περαιτέρω ο Συνήγορος του Πολίτη ανέδειξε το γενικότερο ζήτημα της νομιμότητας των υπεύθυνων δηλώσεων που καλούνται να υπογράψουν οι ασφαλισμένοι κατά τη νοσηλεία τους σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Εξαιτίας αυτών των δηλώσεων αναγκάζονται να πληρώσουν υπηρεσίες υγείας, η παροχή των οποίων αποτελεί περιεχόμενο των συμβατικών υποχρεώσεων του ιδιωτικού θεραπευτηρίου έναντι του ΕΟΠΥΥ, το δε κόστος τους καλύπτεται ήδη από το τίμημα που καταβάλλει ο οργανισμός ως αντάλλαγμα στον αντισυμβαλλόμενο πάροχο υπηρεσιών υγείας.

Με έγγραφό της η Διεύθυνση Νομικών Υποθέσεων του ΕΟΠΥΥ επιβεβαίωσε ότι «οι ιδιωτικές κλινικές μπορούν να επιβάλουν στους ασφαλισμένους να υπογράψουν δήλωση ότι θα καλύψουν εξ ιδίων χρημάτων αποκλειστικά και μόνον παροχές που δεν αποζημιώνονται σύμφωνα με τον ΕΚΠΥ και τη νομοθεσία περί ΚΕΝ (πχ αναβάθμιση θέσης, μη κοστολογημένες πράξεις)».

Επίσης ζήτησε να ελεγχθούν αντίγραφα των υπεύθυνων δηλώσεων που δίδουν οι ιδιωτικές κλινικές για υπογραφή από τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και να γίνει επιτακτική υπόδειξη για άμεση συμμόρφωση και για αναδρομική επιστροφή των αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών, δεδομένου ότι αυτά τα ποσά έχουν εισπραχθεί δύο φορές, μία από τον ΕΟΠΥΥ δυνάμει της σύμβασης που έχει υπογραφεί και μία από τον ασφαλισμένο, σύμφωνα με την υπεύθυνη δήλωσή του.

Βάσει του ανωτέρω εγγράφου, διαπιστώθηκε από την Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης ότι ο ασφαλισμένος ορθά επιβαρύνθηκε με το ποσό της διαφοράς θέσης, ενώ για τα υπόλοιπα του επιστράφηκαν τα χρήματα που του χρεώθηκαν αδίκως.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε επίσχεση από αύριο οι γιατροί στο Πανεπιστημιακό Λάρισας


Βρίσκονται απλήρωτοι για 14 μήνες.

Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από αύριο οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι.

Οι γιατροί αναφέρουν ότι προχωρούν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, καθώς βρίσκονται απλήρωτοι για 14 μήνες από τις πρόσθετες εφημερίες και τουλάχιστον 3 μήνες απλήρωτοι από τις τακτικές.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι στη χθεσινή συνέλευση παρευρέθηκε ο διοικητής του νοσοκομείου, ο οποίος τόνισε ότι τα χρήματα για τις πρόσθετες εφημερίες υπάρχουν αυτή την στιγμή στο ταμείο του τοσοκομείου…
Όσο για το κόλλημα που υπάρχει ο κ. Μητσιός ανέφερε, ότι την ευθύνη την φέρνει η 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας, καθώς δεν έχει υπογράψει για την έγκριση των πληρωμών...


Πηγή: http://www.thessalianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...