Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Η διατροφική αξία εναλλακτικών μορφών γάλακτος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ποια είναι και τι προσφέρουν.

Το γάλα είναι μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή και έχει συνδεθεί με την καλή υγεία. Για πολλά χρόνια το μόνο διαθέσιμο γάλα ήταν αυτό της ζωικής προέλευσης, όμως σήμερα υπάρχουν πολλές μη ζωικές επιλογές.

Οι «εναλλακτικές» μορφές γάλακτος είναι μια καλή λύση για περιπτώσεις όπως είναι οι αλλεργίες, η δυσανεξία στην λακτόζη ή ακόμα και η vegan διατροφή.

Από τα πιο διαδεδομένα «εναλλακτικά» γάλατα είναι αυτό της σόγιας, το οποίο προέρχεται από εκχύλισμα φασολιού σόγιας.

Έχει παρόμοιο διατροφικό προφίλ με το γάλα αγελάδας, και συχνά είναι εμπλουτισμένο με ασβέστιο, βιταμίνη Α και D και ριβοφλαβίνη. Οι ισοφλαβόνες που περιέχει η σόγια σχετίζονται με σημαντικά οφέλη, όπως πρόληψη κατά των καρδιακών παθήσεων κ.ά.

Μια άλλη εναλλακτική πηγή είναι το γάλα από αμύγδαλο, το οποίο έχει πολύ λιγότερη πρωτεΐνη, μέταλλα, λιπαρά οξέα και βιταμίνες από τα δυο προηγούμενα αλλά προσφέρει μια ευχάριστη γεύση παρέχοντας ταυτόχρονα υψηλό ποσοστό της βιταμίνης Ε. Το γάλα ρυζιού επίσης συστήνεται σε ευαίσθητους πληθυσμούς, όπως άτομα ευπαθή σε αλλεργίες.
Παρέχει υψηλά ποσοστά υδατανθράκων και χαμηλά πρωτεΐνης. Τέλος, υπάρχει και το γάλα καρύδας το οποίο έχει σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα και χαμηλότερο διατροφικό προφίλ από το αγελαδινό γάλα.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.