Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

To σκάνδαλο της Volkswagen κλονίζει τις αυτοκινητοβιομηχανίες διεθνώς


Την επιστροφή των επιδοτήσεων για τα «καθαρά» ΙΧ θα ζητήσει η Ισπανία από τη Seat

Στον απόηχο του σκανδάλου της Volkswagen.

Η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει από τη Seat, την ισπανική θυγατρική της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, να επιστρέψει τις επιδοτήσεις που χορηγήθηκαν για τα οχήματα ντίζελ που φέρουν κινητήρες με λογισμικό που παραποιεί τους ελέγχους για τους ρύπους και τα οποία πουλήθηκαν στο πλαίσιο της εκστρατείας προώθησης αποδοτικότερων αυτοκινήτων.

«Στο μέτρο κατά το οποίο τα αυτοκίνητα αυτά πουλήθηκαν χάρη στις επιδοτήσεις που δίνονταν στα αποδοτικότερα οχήματα, λογικά θα προτείνουμε την επιστροφή» του ποσού, δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας Χοσέ Μανουέλ Σορία.

Ο Σορία είπε ότι αναμένει από τη Seat να δημοσιοποιήσει τον αριθμό των οχημάτων που φέρουν το επίμαχο λογισμικό, εντός αλλά και εκτός της Ισπανίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais η Seat έχει τοποθετήσει περισσότερους από 500.000 τέτοιους κινητήρες στα οχήματά της από το 2009 και μετά. «Η Seat εφοδίασε ορισμένα από τα οχήματά της με τους κινητήρες ΕΑ189 της Volkswagen» παραδέχτηκε την Πέμπτη ένας εκπρόσωπος της εταιρείας, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η πρόταση αυτή θα γίνει, ανεξαρτήτως των άλλων μέτρων που μπορεί να αποφασιστούν.

Η ισπανική εταιρεία πούλησε 378.586 οχήματα το 2014 και περίπου 2 εκατομμύρια (βενζινοκίνητα και ντίζελ) τα τελευταία έξι χρόνια, πάντα σύμφωνα με τους υπολογισμούς της El Pais.

Η ισπανική κυβέρνηση εφάρμοσε το 2009 ένα σχέδιο --το οποίο έχει παραταθεί αρκετές φορές από τότε-- με στόχο την ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων της χώρας. Οι Ισπανοί καταναλωτές λάμβαναν επιδότηση 2.000 ευρώ από το κράτος αν αγόραζαν καινούριο αυτοκίνητο και απέσυραν το παλαιό όχημά τους, αρκεί να ήταν ηλικίας άνω των 10 ετών. Τον Μάιο η κυβέρνηση ενέκρινε ένα νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων, ύψους 225 εκατομμυρίων ευρώ, όμως αυτή τη φορά η επιχορήγηση για την αγορά νέου αυτοκινήτου έπεσε στα 1.500 ευρώ ανά όχημα.

Η Volkswagen λειτουργεί στην Ισπανία εργοστάσια στην Καταλονία και τη Ναβάρα όπου κατασκευάζονται τα οχήματα της Seat, της Audi και ορισμένα δικά της μοντέλα.

-------------

Φόβοι για αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ιταλική βιομηχανία λόγω Volkswagen

Δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Οικονομικών.

«Μπορεί να υπάρξουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ιταλική βιομηχανία», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, σχετικά με το σκάνδαλο Volkswagen

«Φοβούμαι ότι μπορεί να υπάρξουν συνέπειες, ελπίζω περιορισμένες, διότι μπορεί να υπάρξουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ιταλική βιομηχανία», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, σχετικά με το σκάνδαλο Volkswagen.

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνον γερμανικό, είναι ευρωπαϊκό» και «αν πληγεί η εμπιστοσύνη, κινδυνεύουν οι επενδύσεις», τόνισε ο Πάντοαν.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών κατέληξε ότι «έχει πληγεί η εμπιστοσύνη, ένα βασικό στοιχείο, αλλά από τα πιο δυσεύρετα, στην περίοδο της κρίσης».

Σύμφωνα, δε, με τον Ιταλό υφυπουργό μεταφορών Ρικάρντο Νεντσίνι, «σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έγιναν, εκτιμάται ότι στην Ιταλία μπορεί να έχει άμεση σχέση με την υπόθεση ’’Dieselgate’’ περίπου ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα».

-------------

«Παγώνει» τις πωλήσεις ύποπτων Volkswagen η Ελβετία

Διαστάσεις χιονοστιβάδας στο σκάνδαλο της γερμανικής αυτοβιομηχανίας.

Καταιγιστικές είναι καθημερινά οι εξελίξεις στο σκάνδαλο της Volkswagen που ταρακουνά συθέμελα τη Γερμανία. Όπως μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο Reuters, οι αρχές της Ελβετίας αποφάσισαν να «παγώσουν» τις πωλήσεις μοντέλων της Volkswagen που εκτιμάται ότι είναι εφοδιασμένα με το εν επίμαχο λογισμικό που παραποιεί τις μετρήσεις στις εκπομπές ρύπων των κινητήρων ντίζελ.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδιακή Οδική Υπηρεσία της Ελβετίας διευκρινίζει ότι με την απόφασή της αυτή «παγώνουν» οι πωλήσεις σχεδόν 180.000 οχημάτων του γκρουπ της Volkswagen, το οποίο περιλαμβάνει τις μάρκες Audi, Skoda και Seat και μοντέλα που κατασκευάστηκαν από το 2009 μέχρι και το 2014.

-------------

Έγγραφο βόμβα δείχνει ότι η Κομισιόν γνώριζε το σκάνδαλο Volkswagen από το 2013

Αποκάλυψη από τους Financial Times.

Έγγραφο βόμβα που αποκαλύπτουν οι Financial Times δίνει νέα τροπή στο πολύκροτο σκάνδαλο της Volkswagen δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνώριζε για το λογισμικό που παραποιούσε τις τιμές εκπομπής ρύπων στους κινητήρες της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Σύμφωνα με το επίμαχο έγγραφο, αξιωματούχοι της Κομισιόν είχαν προειδοποιήσει από το 2013 για τους κινδύνους των συστημάτων αναστολής (defeat devices), δηλαδή δύο ολόκληρα χρόνια προτού ξεσπάσει το σκάνδαλο ρύπων της Volkswagen

Η επίμαχη έκθεση που φέρνουν στο φως της δημοσιότητας οι FT είχε συνταχθεί από το Κοινό Κέντρο Ελέγχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπογράμμιζε τις προκλήσεις που έθεταν τα συστήματα αναστολής και πως ήταν σε θέση να παραποιήσουν αποτελέσματα στις μετρήσεις για πετρελαιοκίνητα οχήματα. Ωστόσο οι ρυθμιστικές αρχές δεν κατάφεραν στην συνέχεια να κυνηγήσουν το ζήτημα, παρά το γεγονός ότι η τεχνολογία ήταν παράνομη στην Ευρώπη ήδη από το 2007. Αξιωματούχοι της Ε.Ε. ανέφεραν πως δεν έκαναν έρευνα για τον εντοπισμό μιας τέτοιας συσκευής και ότι δεν γνωρίζουν κάποια εθνική αρχή που να έχει εντοπίσει κάποια.

Η έκθεση του 2013 υποστήριζε ότι τα πετρελαιοκίνητα οχήματα πρέπει να ελέγχονται στον δρόμο και όχι σε εργαστήρια, για να μειώνεται ο κίνδυνος παραποίησης. «Αισθητήρες και ηλεκτρονικά εξαρτήματα στα σημερινά αυτοκίνητα μπορούν να διαγνώσουν την έναρξη ενός τεστ ρύπων στο εργαστήριο» ανέφερε η έκθεση. Οι συσκευές μπορούσαν ακόμα να «ενεργοποιήσουν, να τροποποιήσουν, να καθυστερήσουν ή να απενεργοποιήσουν συστήματα ελέγχου των ρύπων» προειδοποιούσε η έκθεση. Η μετάβαση σε τεστ στους δρόμους θα διασφάλιζε «ότι η χρήση συστημάτων αναστολής θα περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο».

«Τεστ δείχνουν ότι οι εκπομπές διοξειδίων του αζώτου ξεπερνούσαν σημαντικά τα κριτήρια των ρυθμιστικών αρχών» προσέθετε η έρευνα της Κομισιόν. «Τα υφιστάμενα τεστ που διενεργήθηκαν στο δρόμο καταδεικνύουν τις αδυναμίες της τρέχουσας διαδικασίας».

Από την πλευρά της πάντως η Κομισιόν πάντως πετά το μπαλάκι στις επιμέρους εθνικές ρυθμιστικές αρχές, τονίζοντας ότι«η αστυνόμευση αναφορικά με το εάν οι εταιρείες τηρούν την ευρωπαϊκή νομοθεσία και η έρευνα είναι θέμα των εθνικών αρχών. Καλούμε όλα τα κράτη μέλη να κάνουν έρευνες. Ο ρόλος της Κομισιόν είναι να δράσει ως πλατφόρμα που διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αρχών».

-------------

Εντείνονται στις ΗΠΑ οι έλεγχοι στα οχήματα με κινητήρες ντίζελ

«Οι τεχνολογίες εξελίσσονται και πρέπει να προσαρμοστούμε» ανέφερε ο Κρίστοφερ Γκράντλερ της EPA.

Οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ανακοίνωσαν σήμερα την ενίσχυση των ελέγχων τους στα οχήματα με κινητήρες ντίζελ μετά την αποκάλυψη της απάτης του ομίλου Volkswagen (VW), ο οποίος είχε εφοδιάσει με ειδικό λογισμικό εκατομμύρια κινητήρες ώστε να προκύπτουν ψευδείς τιμές στους ελέγχους εκπομπών ρύπων.

«Οι τεχνολογίες εξελίσσονται και πρέπει να προσαρμοστούμε», ανέφερε ο Κρίστοφερ Γκράντλερ, στέλεχος της αμερικανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος (EPA), προβαίνοντας ταυτόχρονα στη διαβεβαίωση ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα ενημερωθούν έγκαιρα για τους νέους ελέγχους και τις προδιαγραφές που πρέπει να τηρούνται.

«Αναπτύσσουμε μια νέα προσέγγιση και νέους ελέγχους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από σήμερα, η EPA θα πραγματοποιεί ελέγχους σε οχήματα με κινητήρες ντίζελ «που ήδη βρίσκονται σε κυκλοφορία» στις ΗΠΑ, για να ανιχνευθεί η ενδεχόμενη χρήση παρόμοιου λογισμικού από άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ο Γκράντλερ απέφυγε πάντως να δώσει αναλυτικές λεπτομέρειες για τη νέα διαδικασία, ώστε όπως είπε οι αυτοκινητοβιομηχανίες να μην είναι σε θέση να προσαρμοστούν εκ των προτέρων σ' αυτές.

-------------

Ο «μοιραίος» άνδρας για τη Volkswagen

Η ιστορία του Μάρτιν Βίντερκορν, του πιο ακριβοπληρωμένου διευθύνοντα συμβούλου στη Γερμανία, έχει πολύ παρασκήνιο και μαχαιρώματα.

Μπορεί να αποδείχθηκε «σκληρός για να πεθάνει» ακόμα και όταν οργανώθηκε πραξικόπημα σε βάρος του, ωστόσο το μέχρι πριν λίγες μέρες απόλυτο αφεντικό της Volkswagen δεν άντεξε το βάρος της αποκάλυψης ότι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο εξαπάτησε εκατομμύρια καταναλωτές.

Ο Martin Winterkorn (Μάρτιν Βίντερκορν) ήταν μέχρι και πριν λίγες μέρες ο πιο ακριβοπληρωμένος διευθύνων σύμβουλος στη Γερμανία, έτρεχε την Volkswagen με ιδιαίτερη άνεση, στις μέρες του κατάφερε να ξεπεράσει παγκοσμίως την Toyota και είχε αναπτύξει μια μεγάλη φήμη γύρω από το όνομα του.



Ωστόσο πλέον έχει άλλους μπελάδες στο κεφάλι του... Η αποκάλυψη ότι τουλάχιστον 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα κλέβουν μέσω ενός έξυπνου συστήματος και οι ανυπολόγιστες διαστάσεις που λαμβάνει για ολόκληρη την αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά και την ίδια την γερμανική οικονομία τον έφεραν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και αναγκάστηκε σε παραίτηση.

Αν και ο ίδιος δηλώνει ότι δεν ήξερε τίποτα υπάρχουν πολλά ερωτήματα, πώς επί τόσα χρόνια, τόσα εκατομμύρια αυτοκίνητα σε όλο τον κόσμο έκλεβαν στις μετρήσεις και ίδιος δεν είχε αντιληφθεί τίποτα. Σε ένα παιχνίδι με μεγάλη δόση παρασκηνίου, με χτυπήματα από την Αμερική προς τη Γερμανία, αλλά και δημοσιεύματα για την ασφάλεια των αυτοκινήτων των ΗΠΑ ο ίδιος έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο 68χρονος Μάρτιν Βίντερκορν δεν είναι τυχαίος στο χώρο του αυτοκινήτου. Το όνομα του πλέκουν μύθοι που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε μέσα ενημέρωσης της χώρας του, ενώ ακόμη και οι δικές του δηλώσεις γυρνούν τώρα μπούμερανγκ και τον δυσκολεύουν. Είναι γέννημα-θρέμμα του ομίλου αφού νωρίτερα είχε διατελέσει πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Audi και από το 1993 ήταν υπεύθυνος για την ποιότητα των αυτοκινήτων.

Στη Γερμανία ήταν ο πλέον καλοπληρωμένος μάνατζερ της πραγματικής ατμομηχανής της χώρας με μισθό άνω των 16 εκατ. ευρώ. Μάλιστα τον αποκαλούσαν ο «κύριος ποιότητα».

Ο ίδιος τόνιζε συχνά ότι «γνωρίζω κάθε βίδα των αυτοκινήτων μας!», με μια δόση έπαρσης και από το 2007, οπότε και ανέλαβε το τιμόνι της Volkswagen παρουσιαζόταν ως «τελειομανής» και ο «φόβος και ο τρόμος» των μηχανικών, καθώς σύμφωνα με τον τεράστιο μύθο που είχε φτιάξει γύρω από το όνομά του επιθεωρούσε προσωπικά κάθε νέο μοντέλο πριν από τη διάθεσή του στην αγορά.

Ο Μάρτιν Βίντερκορν, παραιτήθηκε αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχει πλήξει τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία στα 78 χρόνια της ιστορίας της. «Η "Volkswagen" χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα, επίσης και όσον αφορά το προσωπικό της. Ανοίγω το δρόμο για αυτό το νέο ξεκίνημα με την παραίτησή μου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Βίντερκορν. Πάντως θα αφήσει το τιμόνι της Volkswagen με ένα συνταξιοδοτικό πακέτο που φτάνει τα 28,5 εκατομμύρια ευρώ.

Επέζησε πραξικοπήματος και «έφαγε» τον εγγονό του ανθρώπου που εμπνεύστηκε τη Volkswagen

Στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, μόλις τον Απρίλιο, ο Μάρτιν Βίντερκορν αποδείχθηκε «σκληρό καρύδι», αλλά όπως αποδείχθηκε τελικά βρέθηκε χαμένος. Συγκεκριμένα επέζησε από μία απόπειρα πραξικοπήματος από τον πρόεδρο της Volkswagen, Ferdinand Piech.

Ο Piech, είναι ένας 78χρονος Αυστριακός, ο οποίος αν και επιχείρησε να διώξει τον άλλοτε προστατευόμενό του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Volkswagen, τελικά παραιτήθηκε αυτός.

Η παραίτηση του Piech ήταν μία έκπληξη. Έχοντας κερδίσει πολλές τέτοιες μάχες για την εξουσία, όλοι πίστευαν ότι θα έβγαινε νικητής και από αυτήν. Για παράδειγμα, όταν η Porsche επιχείρησε να εξαγοράσει την Volkswagen το 2008, o Piech ήταν αυτός που τελικά κατάφερε να αντιστρέψει τους όρους, ώστε η Volkswagen να εξαγοράσει την Porsche.

Ο ίδιος ο Piech άνοιξε τον πόλεμο όταν με συνέντευξή του αυτό το μήνα στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ανακοίνωσε ότι παίρνει αποστάσεις από τον Winterkorn. Αυτή η τακτική, της δημόσιας υπονόμευσης ενός κορυφαίου μάνατζερ, ήταν κλασική. Στο παρελθόν, κάθε φορά που ασκούσε δημόσια κριτική σε κάποιο στέλεχος της Volkswagen, αυτό ήταν μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι οι μέρες του ήταν μετρημένες.

Όμως, αυτή τη φορά, δεν υπολόγισε σωστά τα πράγματα...

Παρότι θεωρείται απαιτητικός και συχνά προκαλεί φόβο, ο Piech πιστώνεται με τη διάσωση της Volkswagen από την παρ' ολίγον χρεοκοπία, αφότου ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, το 1993. Μάλιστα είναι εγγονός του ιδρυτή της Porsche, Ferdinand Porsche, και γεννημένος μηχανικός, που θεωρούσε ότι η τεχνική αριστεία ήταν μονόδρομος για την επιτυχία στον κλάδο των αυτοκινήτων.

Η Volkswagen, η κληρονομιά των ναζί

Η Volkswagen ιδρύθηκε το 1937 ως δημόσια εταιρεία από την τότε κυβέρνηση των ναζί, ώστε να παράγει και να διαθέτει στους καταναλωτές το Volkswagen Beetle (Σκαραβαίος). Επειδή οι εγκαταστάσεις μιας πλήρους αυτοκινητοβιομηχανίας δεν υπήρχαν, ο Αδόλφος Χίτλερ αποφάσισε να τις δημιουργήσει. Για το σκοπό αυτό, δήμευσε τα κτήματα ενός ευγενούς, του Werner von Schulenberg του Wolfsburg και δημιούργησε εκεί τις εγκαταστάσεις.

covovlvma2Εκεί υπάρχει ένα θολό παρελθόν για το διάσημο Beetle που έμοιαζε με το Τ97 της Tatra. Η τσεχική εταιρεία έκανε μήνυση για κλοπή των σχεδίων και τελικά το 1961 έλαβε από τη VW ένα ποσό εξωδικαστικά...

Μετά τη λήξη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου το 1945, ο Βρετανικός Στρατός κατέλαβε το κατεστραμμένο από τους βομβαρδισμούς εργοστάσιο και προχώρησε, ύστερα από προσπάθειες του επικεφαλής αξιωματικού και του προσωπικού του εργοστασίου, στην επανέναρξη της παραγωγής του Σκαραβαίου. Το 1948 η βρετανική κυβέρνηση μεταβίβασε τον έλεγχο της εταιρείας ξανά στο γερμανικό κράτος και πρώτος πρόεδρος της εταιρείας τοποθετήθηκε ο Χάινριχ Νόρντοφ.

Τα Volkswagen αποτελούν, ως γνωστόν, έμπνευση του Φέρντιναντ Πόρσε. Μεταπολεμικά, τα περίφημα «σκαθάρια» αρχικώς και τα Golf στη συνέχεια σάρωσαν τις αγορές.

Τον όμιλο VW συνιστούν 12 επωνυμίες. Εκτός από τα γερμανικά Volkswagen, τα Audi και τα Porsche, ο όμιλος έχει εξαγοράσει τα τσέχικα Skoda, τις βρετανικές λιμουζίνες Bentley, τα ισπανικά Seat και τις Lamborghini και Bugatti. Ο όμιλος Volkswagen ελέγχει επίσης τις βιομηχανίες φορτηγών, επιβατικών λεωφορείων και βαρέων οχημάτων MAN και Scania, τη VW βιομηχανικών οχημάτων και επίσης την ιταλική εταιρεία κατασκευής μοτοσικλετών Ducati.

Σήμερα το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας είναι ο βασικός μέτοχος του ομίλου με 20%.

Πώς αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με τα diesel αυτοκίνητα της Volkswagen

Το σκάνδαλο με τα τουλάχιστον 11 εκατ. αυτοκίνητα του ομίλου είναι γνωστό. Ορισμένα μοντέλα εκπέμπουν ρύπους μέχρι και 40 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο, ενώ όταν μπαίνουν σε διαδικασία τεστ εμφανίζονται καθαρά, λόγω ενός εξελιγμένου λογισμικού.

Το ICCT, International Council on Clean Transportation, το Διεθνές Συμβούλιο για Καθαρές Μεταφορές, αποκάλυψε το σκάνδαλο.

Οι επιστήμονες του παραρτήματος του ICCT στη Γερμανία ερευνούσαν τις πραγματικές εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων με κινητήρες πετρελαίου και όπως είπε στο γνωστό Spiegel online ο διευθυντής του ινστιτούτου στην Ευρώπη Peter Mock «σκεφτήκαμε να δώσουμε αυτά τα στοιχεία στους συναδέλφους μας στις ΗΠΑ, θεωρώντας πως από τη στιγμή που τα όρια εκεί είναι ακόμα πιο αυστηρά τα συγκεκριμένα μοντέλα θα περνούσαν πολύ άνετα τη διαδικασία των μετρήσεων».

Μέχρι τότε οι Αμερικανοί δεν είχαν καν ασχοληθεί με το θέμα.

Βέβαια μετά την αποστολή των στοιχείων από τους Γερμανούς συναδέλφους τους άρχισαν και οι Αμερικανοί τις δικές τους έρευνες, με τη βοήθεια και του πανεπιστημίου της West Virginia. Νοίκιασαν ένα VW Jetta του 2012, ένα VW Passat του 2014 και μια BMW X5.

Τα αυτοκίνητα μπήκαν στις επίσημες δοκιμασίες στο εργαστήριο και όλα ήταν φυσιολογικά. Στη συνέχεια άρχισαν να κινούνται σε πραγματικές συνθήκες στο δρόμο και να καταγράφουν μετρήσεις. Εκεί είδαν ότι οι τιμές ήταν μέχρι και 35 φορές πάνω!

Ο έλεγχος συνεχίστηκε και σε άλλα μοντέλα και τελικά η Volkswagen παραδέχθηκε ότι πάνω από 11 εκατ. αυτοκίνητα κρύβουν ρύπους, ενώ ξεκινούν έλεγχοι για τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο...

Κινδυνεύει ολόκληρη η αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας

Από όλες τις κρίσεις που έχουν φτάσει στο τραπέζι της Άνγκελα Μέρκελ τα τελευταία χρόνια- ξεκινώντας από την κρίση του χρέους και φτάνοντας στην προσφυγική κρίση-, καμιά δεν συνιστά τόσο μεγάλη πρόκληση για τη Γερμανίδα καγκελάριο όσο το σκάνδαλο της Volkswagen.

«Εδώ κινδυνεύει ολόκληρη η αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας», έγραψε η εφημερίδα του Βερολίνου Tagesspiegel και πρόσθεσε: «Κι όταν κινδυνεύει η αυτοκινητοβιομηχανία, κινδυνεύουν σχεδόν τα πάντα».

Άλλωστε είναι γνωστό ότι η αυτοκινητοβιομηχανία κινεί ολόκληρη τη γερμανική οικονομία και οι Γερμανοί καμαρώνουν για τα αυτοκίνητά τους. Μάλιστα τα κυβερνητικά κτίρια είναι γεμάτα με γερμανικά αυτοκίνητα και η Μέρκελ δεν κρύβει ότι της αρέσει το Α8 της Audi.

Το σκάνδαλο στη VW έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τη γερμανική οικονομία και τους οικονομολόγους: «Βλέπουμε πώς, όπως και με την οικονομική κρίση, ένα ατύχημα μπορεί να φτάσει σε επίπεδα συστημικής κρίσης: σε αυτή την περίπτωση (πλήττοντας) τα δίκτυα πωλήσεων, προκαλώντας παράπλευρες απώλειες σε ολόκληρη την βιομηχανία, μερική υποτίμηση του Made in Germany, μείωση των τιμών των μετοχών στο χρηματιστήριο», δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW) Μίχαελ Χίτερ στη Handelsblatt.

Η μόνη διαφορά με την οικονομική κρίση είναι ότι πρόκειται για ένα γερμανικό και όχι παγκόσμιο φαινόμενο, τόνισε.

Με κύκλο εργασιών 368 δισεκατομμύρια ευρώ και 775.000 άμεσες θέσεις εργασίας η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ο σημαντικότερος βιομηχανικός κλάδος της Γερμανίας. Η σημασία του μάλιστα ενισχύθηκε τα τελευταία χρόνια. Χωρίς αυτήν η γερμανική οικονομία από το 1995 ως σήμερα θα είχε αναπτυχθεί κατά 2% λιγότερο.

Μάλιστα το ένα πέμπτο των συνολικών εξαγωγών της Γερμανίας βασίζεται στην αυτοκινητοβιομηχανία.

-------------

Ειρωνικό σκίτσο των NYT με την Ελλάδα να ζητά τα...ρέστα από τη Γερμανία


Τη σύνδεση ανάμεσα στην κρίση του ελληνικού χρέους και τους εκβιασμούς της Γερμανίας για Grexit με την «πράσινη» απάτη made in Germany κάνει σκίτσο του Patrick Chappate στους New York Times,

Αν και ορισμένοι στα ΜΜΕ αποφεύγουν να κάνουν τις συνδέσεις του παλμού της οικονομίας στις χώρες της ευρωζώνης με το «ελληνικό δράμα» ο Patrick Chappate τολμά να… σκιτσάρει με τον τρόπο κάτι που αυθόρμητα περνά από το μυαλό αρκετών.

Στο σκίτσο του που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, έχει βάλει την Ανγκελα Μέρκελ ως επιβάτη σε ένα όχημα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας VW, της μεγαλύτερης παγκοσμίως , το οποίο φέρει την πινακίδα «Γερμανία», με τον οδηγό να διαπιστώνει ότι κάτι δεν πάει... καλά με τους τοξικούς ρύπους που εκπέμπει το ΙΧ. Κάτι που αποτέλεσε και το επίκεντρο του σκανδάλου αφού η εταιρεία αποκαλύφθηκε ότι χειραγωγούσε τις μετρήσεις εκπομπών.

Απέναντί τους, ένας ρακένδυτος άνθρωπος από την Ελλάδα, με ποδήλατο και... ειρωνική διάθεση να τους λέει.

«Ώστε κλέβατε και λέγατε ψέματα. Και η Ευρώπη θα πληρώσει το τίμημα;».



-------------

Ανοιχτό το ενδεχόμενο απόσυρσης των Volkswagen που κλέβουν ρύπους

Ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Αλεξάντερ Ντόμπριντ δεν αποκλείει καμία κίνηση.

Όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις προσλαμβάνει το σκάνδαλο της Volkswagen. Μετά την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου Μάρτιν Βίντερκορν ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Αλεξάντερ Ντόμπριντ αποκάλυψε ότι εκτός από τις ΗΠΑ, παραποίηση των τιμών καυσαερίων έγιναν και στην Ευρώπη. «Μας ανακοινώθηκε ότι το σκάνδαλο αφορά και σε αυτοκίνητα 1,6 και 2 λίτρων», δήλωσε στη Βουλή ενώπιον δημοσιογράφων. Η πληροφορία προέρχεται από πρώτες έρευνες ειδικής επιτροπής, που συνέστησε ο ίδιος ο Ντόμπριντ.

Ο Γερμανός υπουργός δεν ήταν όμως σε θέση να διευκρινίσει πόσα ακριβώς αυτοκίνητα της αυτοκινητοβιομηχανίας με παραποιημένες τιμές ρύπων κυκλοφορούν στους ευρωπαϊκούς δρόμους. Όπως είπε, αυτό «θα διευκρινιστεί τις επόμενες μέρες». Ο κ. Ντόμπριντ άφησε ανοιχτό εάν τα αυτοκίνητα θα αποσυρθούν από την κυκλοφορία και εξήγγειλε ότι οι έλεγχοι τιμών καυσαερίων θα επεκταθούν και σε αυτοκίνητα άλλων ομίλων.

Σημειώνεται ότι η διαφορά στις μετρήσεις ήταν μεγάλη και έδειξε ρύπους έως και 40 φορές περισσότερους από το όριο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον γερμανικό τύπο, αναμένονται οι παραιτήσεις άλλων δύο κορυφαίων μάνατζερ στην Audi και την Porsche. Πρόκειται για τον Ούλριχ Χάκενμπεργκ (Audi) και τον Βόλφγκανγκ Χατς (Porsche). Και οι δύο εργάζονται για πολλά χρόνια στον όμιλο VW, ο πρώτος ως επικεφαλής ανάπτυξης και ο δεύτερος ως επικεφαλής σχεδιασμού κινητήρων. Η τοποθέτηση της επίμαχης συσκευής λογισμικού έγινε κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι παραιτήσεις αναμένεται να αποφασιστούν στην σημερινή συνεδρίαση του εποπτικού συμβουλίου.

Την ίδια ώρα η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία δεν βρίσκεται μόνον στο στόχαστρο της αμερικανικής αλλά και της γερμανικής δικαιοσύνης. Η εισαγγελία του Μπράουνσβαϊγκ ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του ομίλου, για να διαπιστωθεί εάν μπορούν να κινηθούν νομικές διαδικασίες κατά υπευθύνων-συνεργατών της VW. Στις ΗΠΑ, όπου αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο και έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνες και για πιθανές ποινικές ευθύνες, η VW βρίσκεται παράλληλα αντιμέτωπη και με σωρεία ομαδικών αγωγών.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, το τηλεοπτικό δίκτυο NDR και η Süddeutsche Zeitung, από την περασμένη Παρασκευή έχουν κατατεθεί σε αμερικανικά δικαστήρια 37 ομαδικές αγωγές κατά του γερμανικού ομίλου. Οι ενάγοντες είναι ως επί το πλείστον ιδιώτες, αλλά και έμποροι αυτοκινήτων, οι οποίοι ζητούν την καταβολή αποζημίωσης με βασικό επιχείρημα την απώλεια της αξίας των αυτοκινήτων τους μετά τη γνωστοποίηση του σκανδάλου.

Η Volkswagen έχει ήδη παραδεχτεί πως το παράνομο λογισμικό επηρεάζει 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα Volkswagen και Audi σε ολόκληρο τον κόσμο, όμως ούτε η αυτοκινητοβιομηχανία ούτε ο κ. Ντόμπριντ έδωσαν στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των προβληματικών οχημάτων που πωλήθηκαν στην ευρωπαϊκή αγορά.

Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Νότια Κορέα και Ινδία διεξάγουν έρευνες για να διαπιστώσουν εάν κυκλοφορούν αυτοκίνητα με το επίμαχο λογισμικό στους δρόμους τους. Επίσης, έρευνες για ποινικές ευθύνες διεξάγουν ΗΠΑ και Γερμανία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί από όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. να διερευνήσουν πόσα οχήματα κάνουν χρήση του εν λόγω παράτυπου λογισμικού κατά τη διεξαγωγή ελέγχων εκπομπών ρύπων.

-------------

Βόλφσμπουργκ, μία πόλη που αναπνέει στον ρυθμό της Volkswagen

Οργισμένοι οι κάτοικοι για το «dieselgate» - Η διαδρομή από τον πρώτο «σκαραβαίο» το 1938.

Μουσείο, ποδοσφαιρική ομάδα, θεματικό πάρκο, το Βόλφσμπουργκ αναπνέει στον ρυθμό της Volkswagen. Με το σκάνδαλο που συγκλονίζει τον γερμανικό κολοσσό, η πόλη αυτή της βόρειας Γερμανίας, έδρα του ομίλου, παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα.

«Οι κάτοικοι είναι οργισμένοι, λυπημένοι και απογοητευμένοι», λέει ο Κέρστεν Στάινμπαχ έξω από το Volkswagen Arena, το ποδοσφαιρικό γήπεδο της πόλης. Γέννημα και θρέμα της πόλης, ο 55χρονος οδηγός ταξί έχει δουλέψει για πολλά χρόνια παράλληλα στην αυτοκινητοβιομηχανία. Τα δύο του παιδιά είναι επίσης υπάλληλοι της εταιρείας.

«Υπάρχει επίσης φόβος, γιατί παίζεται το ψωμί μας. Εδώ λέμε ότι "όταν σιναχώνεται η Volkswagen, το Βόλφσμπουργκ παθαίνει πνευμονία"», λέει ακουμπισμένος στο ταξί του, ένα μοντέλο Volkswagen, φυσικά, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοκινήτων στους δρόμους του Βόλφσμπουργκ. Όπως και οι πελάτες του ταξί του που στην πλειοψηφία τους είναι άνθρωποι που πηγαινοέρχονται στα γραφεία της Volkswagen.



Το πρώτο εργοστάσιο της εταιρείας, από όπου βγήκαν οι πρώτοι «σκαραβαίοι», λειτούργησε το 1938, με πρωτοβουλία των ναζί του Βόλφσμπουργκ, που βρίσκεται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από το Βερολίνο. Εβδομηνταπέντε χρόνια μετά, το τεράστιο λογότυπο της εταιρείας υποδέχεται τον επισκέπτη στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης και δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι το γιγάντιο εργοστάσιο παραμένει ο «πνεύμονας» της πόλης.

Συνολικά, 73.000 άνθρωποι εργάζονται στο Βόλφσμπουργκ για την εταιρεία, στα γραφεία, στις μονάδες έρευνας και ανάπτυξης και στο ίδιο το εργοστάσιο από όπου βγαίνουν τα Golf, τα Tiguan και τα Touran.

Χάρη στον όμιλο, το επίπεδο της ανεργίας βρίσκεται στο 4,9%, κάτω από τον εθνικό μέσο όρο του 6,4%.

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Dieselgate και την εσπευσμένη αποπομπή του διευθύνοντος συμβούλου, ο δήμαρχος της πόλης ζήτησε τάχιστα εξηγήσεις «προς το συμφέρον της πόλης».



«Ολόκληρος ο πληθυσμός εξαρτάται από την Volkswagen. Οταν η Volkswagen δεν πάει καλά, πληρώνουν λιγότερα δημοτικά τέλη και τότε η πόλη έχει λιγότερους πόρους και επενδύει λιγότερο, άρα μας αφορά όλους», λέει η Αγγέλικα Χουπέτσκι, τεχνικός της Volkswagen.

Ο φόβος για μείωση μισθών μέχρι και την περικοπή θέσεων εργασίας έχει καταλάβει όλον τον κόσμο. Τόσο τους εργαζόμενους του ομίλου, όσο και τους υπαλλήλους των εταιρειών που συνεργάζονται με την αυτοκινητοβιομηχανία.

«Εδώ τα πάντα εξαρτώνται από την Volkswagen», λέει η Χουπέτσκι φορώντας μία μαντήλα της IG Metall, του πανίσχυρου συνδικάτου της μεταλλουργίας που έχει ήδη οργανώσει συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο.



Προς το παρόν δεν έχει διαπιστωθεί μείωση των επισκεπτών του τεράστιου θεματικού πάρκου, του «Autostadt», που προσελκύει περισσότερους από δύο εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.

Στο Βόλφσμπουργκ περιμένουν την επιστροφή στην ηρεμία και θέλουν να φύγει η πόλη τους από το μάτι του κυκλώνα. «Άλλωστε, δεν έκανε μόνο η Volkswagen τέτοια απάτη», λέει ένας συνταξιούχος της εταιρείας μπροστά στο εργοστάσιο υπενθυμίζοντας τα λόγια του πατέρα του: «Εάν η Volkswagen φύγει ή δεν πηγαίνει καλά, το Βόλφσμπουργκ θα γίνει πόλη φάντασμα».

-------------

Βρετανός υπ. Μεταφορών: Απαράδεκτες ενέργειες της Volkswagen

Η Βρετανία υποχρεώνει όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες να προχωρήσουν σε ελέγχους.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να προχωρήσουν σε ελέγχους, μετά την αποκάλυψη ότι η Volkswagen χρησιμοποιούσε παράνομο λογισμικό για να παραποιεί τις μετρήσεις των εκπομπών ρύπων.

«Η κυβέρνηση λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της τις απαράδεκτες ενέργειες της Volkswagen», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Μεταφορών, Πάτρικ Μακλάφλιν.

«Προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του κοινού», πρόσθεσε.

Από την άλλη, η γερμανική εταιρία αναμένεται να προχωρήσει στην επιλογή του επικεφαλής της Porsche, Ματίας Μίλερ, ως νέο διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, μετά την παραίτηση του τέως CEO Βίντερκορν.

-------------

Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν Volkswagen και Audi

Θα επηρεάσει την αξία του οχήματός;

Να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων που θέτουν κάτοχοι αυτοκινήτων Volkswagen μετά την αποκάλυψη ότι συγκεκριμένα οχήματα ντίζελ εκπέμπουν ρύπους πάνω από τα επιτρεπτά όρια επιχειρούν οι Financial Times.

Ο Γερμανός κατασκευαστής έχει αποκαλύψει ότι το ζήτημα μπορεί να αφορά περίπου 11 εκατ. από τα οχήματά του παγκοσμίως και έχει αφήσει στην άκρη 6,5 δισ. ευρώ για να καλύψει πιθανά κόστη.

Όσοι κατέχουν VW ή Audiπρέπει να ξέρουν τα εξής σύμφωνα με τους Financial Times:

Εχω πετρελαιοκίνητο Volkswagen. Πώς επηρεάζει το αυτοκίνητό μου το σκάνδαλο;

Δεν επηρεάζονται όλα τα μοντέλα ντίζελ. Η ΕPA υποστηρίζει ότι στις ΗΠΑ αφορά πέντε μοντέλα που κατασκευάστηκαν μετά το 2009 και έχουν κινητήρες TDI.

Eίναι εκδόσεις των μοντέλων Jetta, Beetle, Golf, Passat και Audi A3:

• Jetta (κατασκευής 2009-2015)
• Jetta SportWagen (2009-2014)
• Beetle (2012-2015)
• Beetle Convertible (2012-2015)
• Audi A3 (2010-2015)
• Golf (2010-2015)
• Golf SportWagen (2015)
• Passat (2012-2015)

Τι πρέπει να κάνω αν έχω ένα από τα αυτοκίνητα της λίστας;

Για την ώρα τίποτα. Στις ΗΠΑ, οι αρχές έχουν δώσει στη VW διορία έως και ένα χρόνο για να σχεδιάσει ένα επιδιορθωτικό σύστημα. Όταν οι αρχές ικανοποιηθούν από την πρόταση της εταιρείας, οι ιδιοκτήτες πρέπει να αναμένουν μια ειδοποίηση για ανάκληση των οχημάτων τους.

Εκτός από τις ΗΠΑ, η VW έχει παραδεχτεί ότι περίπου 11 εκατ. οχήματα μπορεί να επηρεάζονται σε όλο τον κόσμο, αλλά τα όρια για την εκπομπή ρύπων διαφέρουν από χώρα σε χώρα, οπότε οι υπόλοιπες ρυθμιστικές αρχές πρέπει να εξετάσουν αν η VW παραβίασε εθνικούς ή ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Οι ιδιοκτήτες σε άλλα μέρη του κόσμου θα πρέπει να περιμένουν το αποτέλεσμα των ερευνών των ρυθμιστικών τους αρχών.

Σημαίνει ότι τα αυτοκίνητα δεν είναι ασφαλή για οδήγηση;

Όχι, τα αυτοκίνητα είναι απολύτως ασφαλή.

Πόσο θα κοστίσει η επισκευή τους;

Το κόστος θα το επωμιστεί η VW, για αυτό τον λόγο ανακοίνωσε η αυτοκινητοβιομηχανία ότι θα βάλει στην άκρη 6,5 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο, για να καλύψει το κόστος του σκανδάλου.

Θα βγω χαμένος αν έχω ένα από τα αυτοκίνητα αυτά;

Αν υποθέσουμε ότι η VW βρει ένα σύστημα επιδιόρθωσης που έχει αποτέλεσμα, είναι πιθανό να υπάρξουν επιπτώσεις στις επιδόσεις του αυτοκινήτου σου. Αν η επιδιόρθωση του λογισμικού μειώνει τις εκπομπές ρύπων, τότε ενδέχεται να επηρεαστεί η επιτάχυνση, ή η κατανάλωση καυσίμου, ή και τα δύο. Σε διαφορετική περίπτωση, αν υπάρξει μια φυσική αλλαγή στον σχεδιασμό του αυτοκινήτου, τότε μπορεί να αυξηθεί το βάρος του οχήματος και να οδηγήσει υψηλότερα την κατανάλωση.

Θα επηρεάσει την αξία του οχήματός μου;

Η αξία μεταπώλησης των επηρεαζόμενων οχημάτων μπορεί να μειωθεί. Είναι επίσης πιθανό οι ιδιοκτήτες στις ΗΠΑ να δυσκολευτούν να βρουν αγοραστές προτού επιδιορθωθούν τα οχήματα.

-------------

Έρευνες σε Νορβηγία και Ινδία για το σκάνδαλο Volkswagen

Διευκρινίσεις ζήτησε από τον όμιλο και η Αυστραλία.

Έρευνα για να διαπιστώσει αν η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen έχει πουλήσει στη Νορβηγία οχήματα που φέρουν το λογισμικό παραποίησης των μετρήσεων κατά τους ελέγχους για τις εκπομπές ρύπων ανακοίνωσε ότι ξεκινάει σήμερα η νορβηγική αστυνομία.

«Μετά την αποκάλυψη της επονομαζόμενης “υπόθεσης Volkswagen” στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, και την παραδοχή μιας γενικευμένης απάτης, η υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος της αστυνομίας θα ερευνήσει για να διαπιστώσει αν διαπράχθηκε αδίκημα στη Νορβηγία και αν υπάρχει μια κάποια επίπτωση από την απάτη αυτή στα μοντέλα που αφορά και που έχουν εισαχθεί στη χώρα μας» αναφέρει η αστυνομία της Νορβηγίας σε ανακοίνωσή της.

Εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας όσον αφορά τα αυτοκίνητα της Volkswagen έδωσε σήμερα και η κυβέρνηση της Ινδίας, μετά την πρόσφατη ομολογία της μεγάλης γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας ότι είχε χρησιμοποιήσει λογισμικό που παραποιούσε τις μετρήσεις κατά τους ελέγχους για την εκπομπή ρύπων στις ΗΠΑ.

Η ινδική κυβέρνηση ζήτησε από την αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία της χώρας, ARAI, να κάνει μια αξιολόγηση των αυτοκινήτων της Volkswagen που πωλούνται στην Ινδία για να αποφανθεί αν παραβιάζουν και στη χώρα αυτή τους νόμους περί ατμοσφαιρικής ρύπανσης, οι οποίοι είναι λιγότερο αυστηροί από αυτούς στις ΗΠΑ.

«Με επιστολή μας στην ARAI ζητούμε να ερευνήσει αν η Volkswagen πωλεί τα ίδια μοντέλα στην Ινδία τα οποία βρέθηκε ότι παραβιάζουν τους κανονισμούς στις ΗΠΑ», δήλωσε στο Reuters ο Άμπουτζ Σάρμα, αναπληρωτής γραμματέας του υπουργείου Βαριάς Βιομηχανίας.

«Θέλουμε να μάθουμε αν αυτό που συνέβη στις ΗΠΑ μπορεί να συμβεί στην Ινδία ή όχι», είχε δηλώσει επίσης νωρίτερα άλλος αξιωματούχος του υπουργείου σχετικά με το σκάνδαλο αυτό με τη Volkswagen που ξέσπασε προσφάτως στις ΗΠΑ.

Η VW δεν έχει σχολιάσει την είδηση αυτή μέχρι στιγμής σήμερα, που είναι ημέρα αργίας στην Ινδία.

Τέλος η Καμπέρα ζήτησε σήμερα από τον γερμανικό όμιλο αυτοκινήτων να διευκρινίσει άμεσα αν το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει αφορά και τα αυτοκίνητα που πωλεί στην Αυστραλία.

«Αναμένουμε σύντομα εξηγήσεις από τη Volkswagen και την Audi και η κυβέρνηση θα αποφασίσει στη συνέχεια τι πορεία θα ακολουθήσει», δήλωσε ο υπουργός επικρατείας Πολ Φλέτσερ.

Αν το επίμαχο λογισμικό «χρησιμοποιήθηκε σε αυτοκίνητα Volkswagen ή Audi στην Αυστραλία, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει ότι δεν θα ξανακυκλοφορήσουν στην αυστραλιανή αγορά και ότι αυτά που αφορά και κυκλοφορούν ήδη θα ανακληθούν το ταχύτερο δυνατό», πρόσθεσε.

-------------

Ξεκινούν από εβδομάδα οι έλεγχοι στη Volkswagen

Τα αυτοκίνητα θα επιλεγούν τυχαία και την εποπτεία των αξιολογήσεων θα έχει ανεξάρτητη επιτροπή.

Ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που προβλέπεται να διενεργηθούν σε περίπου εκατό αυτοκίνητα που έχουν πουληθεί στη Γαλλία για να επιβεβαιωθεί, εν μέσω του σκανδάλου Volkswagen, πως τα οχήματα τηρούν τους κανόνες για τις εκπομπές ρύπων, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Οικολογίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

Αυτοί οι έλεγχοι, που ανακοινώθηκαν χθες έπειτα από ένα στρογγυλό τραπέζι με εκπροσώπους των κατασκευαστών που εμπορεύονται αυτοκίνητα στη Γαλλία, έχουν σκοπό «να διασαφηνίσουν πλήρως ότι δεν υπάρχει απάτη», δήλωσε η υπουργός στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Τα αυτοκίνητα θα επιλεγούν τυχαία και την εποπτεία των αξιολογήσεων θα έχει ανεξάρτητη επιτροπή.

Τα αυτοκίνητα που θα ελεγχθούν, με την έγκριση των ιδιοκτητών τους, δεν θα είναι μόνο παραγωγής των γάλλων κατασκευαστών, «αλλά όλων των εμπορικών σημάτων» που πωλούνται στη χώρα, διευκρίνισε χθες ο Λοράν Μπενουά, επικεφαλής της εταιρίας Utac-Ceram που έχει επιφορτιστεί με την πιστοποίηση των ελέγχων στα αυτοκίνητα.

Η υπουργός απέρριψε σήμερα το αίτημα της επικεφαλής των Οικολόγων Εμανουέλ Κος να απαγορευθεί η πώληση ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων στη Γαλλία μέχρι το 2025. Η απαίτηση αυτή δεν «είναι σοβαρή», εκτίμησε η Ρουαγιάλ. «Δεν μπορεί κανείς να πραγματεύεται προβλήματα τέτοιας σοβαρότητας εκτοξεύοντας ιδεολογικά συνθήματα σε βάρος των γαλλικών συμφερόντων», είπε, υπογραμμίζοντας πως τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν «το ένα δεύτερο των πωλήσεων» αυτοκινήτων στη Γαλλία. «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να μην δίνεται πλέον πλεονέκτημα στα ντιζελοκίνητα, αυτό είναι προφανές. Πρέπει να επενδύσουμε μαζικά στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο» είπε.

Ο γερμανικός όμιλος Volkswagen, κάτοχος 12 εμπορικών σημάτων αυτοκινήτων και φορτηγών, παραδέχθηκε ότι είχε τοποθετήσει ένα λογισμικό παραποίησης των στοιχείων εκπομπής ρύπων στους κινητήρες ντίζελ τύπου EA189 σε περίπου 11 εκατομμύρια από τα οχήματά του σε ολόκληρο τον κόσμο.

-------------

Διορία μέχρι τις 7 Οκτωβρίου στη Volkswagen

Σε αντίθετη περίπτωση απειλεί με απαγόρευση κυκλοφορίας των «ύποπτων» οχημάτων.

Να εξηγήσει με ποιον τρόπο σχεδιάζει να εφαρμόσει τα εθνικά περιβαλλοντικά πρότυπα στα αυτοκίνητα ντίζελ που κατασκευάζει καλούν οι γερμανικές αρχές την αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, δίνοντάς της προθεσμία έως τις 7 Οκτωβρίου, όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Bild am Sontag.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία μεταφορών (KBA) ζήτησε από την VW να λάβει δεσμευτικά μέτρα και να καθορίσει ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, με το οποίο να εξηγεί πώς θα τηρεί τα πρότυπα όσον αφορά την εκπομπή ρύπων, χωρίς να καταφεύγει σε λογισμικά που παραποιούν τα αποτελέσματα. Εάν η εταιρεία δεν δώσει εξηγήσεις μέσα στο προκαθορισμένο διάστημα, η KBA προειδοποιεί στη δισέλιδη επιστολή της ότι μπορεί να αναστείλει τις άδειες που χορηγεί σε όλα τα «ύποπτα» μοντέλα, κάτι που σημαίνει ότι θα απαγορευτεί η κυκλοφορία τους στους γερμανικούς δρόμους.

Ο γερμανικός κολοσσός δέχεται επικρίσεις από όλον τον κόσμο αφότου παραδέχτηκε ότι εξόπλισε περίπου 11 εκατομμύρια οχήματα (εκ των οποίων τα 2,8 κυκλοφορούν στη Γερμανία) με ένα λογισμικό που παραποιεί τα αποτελέσματα των ελέγχων εκπομπής ρύπων.

Η Bild am Sonntag προσθέτει ότι η γερμανική εταιρεία Bosch, δημιούργημα της οποίας είναι το επίμαχο λογισμικό, είχε προειδοποιήσει την VW από το 2007 ότι προορίζεται μόνο για δοκιμές, επισημαίνοντας ότι η τοποθέτησή του σε οχήματα είναι «παράνομη».

Το σκάνδαλο, που εκθέτει την VW παγκοσμίως, οδήγησε ήδη στην παραίτηση του Μάρτιν Βίντερκορν, του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας από το 2007.

Ένας εκπρόσωπος της VW είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η εταιρεία θα παρουσιάσει σύντομα ένα σχέδιο δράσης στη Γερμανία και θα ανακοίνωσε το πότε αναμένεται να γίνει η ανάκληση των αυτοκινήτων προκειμένου να αντικατασταθεί ή να αφαιρεθεί το επίμαχο λογισμικό.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προσφυγικό: Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεσα λύσεις


Σέλινγκ: Εκτός υπολογισμών για το έλλειμμα το κόστος υποδοχής προσφύγων


Το αυξανόμενος κόστος της υποδοχής και της περίθαλψης των προσφύγων ενδέχεται να τορπιλίσει τα δημοσιονομικά σχέδια κάποιων ευρωπαϊκών χωρών και γι’ αυτό τον λόγο οι Βρυξέλλες θα πρέπει να μην λαμβάνουν υπόψη τους αυτές τις δαπάνες όταν εξετάζουν το έλλειμμα των χωρών, δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών.

«Τα βραχυπρόθεσμα κόστη είναι υψηλά, αλλά προβλέψιμα. Πιο κρίσιμης σημασίας είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις (στους προϋπολογισμούς)», δήλωσε ο Χανς-Γεργκ Σέλινγκ στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.

Ο Σέλινγκ πρόσθεσε ότι πολλοί πρόσφυγες θα παραμείνουν στην Ευρώπη, κάτι που σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κατασκευάσουν περισσότερα σπίτια και σχολεία. «Αμφιβάλλω ότι οι σχεδιαζόμενοι προϋπολογισμοί επαρκούν για κάτι τέτοιο», σχολίασε.

Κάποιοι οικονομολόγοι ισχυρίζονται ότι ο αυξανόμενος αριθμός προσφύγων και μεταναστών θα οδηγήσει σε αυξημένη εγχώρια ζήτηση και άρα σε υψηλότερα κέρδη από τους φόρους για τα κράτη. «Αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι αυτή η ανάπτυξη χρηματοδοτείται με περισσότερες δαπάνες και μεγαλύτερα ελλείμματα», εξήγησε ο Σέλινγκ.

Ο Αυστριακός υπουργός επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να μην συμπεριλάβει αυτές τις δαπάνες στα κρατικά έξοδα που εμπίπτουν στους ευρωπαϊκούς κανόνες για το έλλειμμα.

«Θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση σχετικά με το αν τα υψηλά κόστη για τα ανθρωπιστικά μέτρα σε χώρες όπως η Γερμανία ή η Αυστρία και άλλες θα πρέπει να θεωρηθούν έκτακτα», κατέληξε ο Σέλινγκ.

--------------

Η αναποτελεσματική απάντηση στον πόλεμο φέρνει την προσφυγική κρίση

Περισσότερους από 1,2 εκατ. Σύρους έχει δεχθεί ο Λίβανος.

Αποτέλεσμα της αναποτελεσματικής απάντησης στον πόλεμο της Συρίας είναι η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, δηλώνει ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Ταμάμ Σαλάμ, η χώρα του οποίου έχει δεχθεί περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες.

«Η προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα της αναποτελεσματικής απάντησης (στον συριακό πόλεμο)», δήλωσε ο Σαλάμ με μια ανακοίνωση του στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για την βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός πρόσθεσε πως η χώρα του έχει δαπανήσει σχεδόν το ένα τρίτο του ΑΕΠ της για τους πρόσφυγες, γεγονός που έχει «καταστρεπτικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη» της χώρας.

Ο Λίβανος έχει δαπανήσει πάνω από 7 δισεκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη των προσφύγων τα τελευταία 4 χρόνια, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, ενώ το εξωτερικό χρέος της χώρας υπολογίζεται στα 70 δισεκατομμύρια δολάρια.

--------------

Για «μαζική έξοδο» προσφύγων από τη Συρία προειδοποιεί ο ΟΗΕ

«Δεν είναι οικονομικοί μετανάστες», απαντά στην Ουγγαρία.

«Δυστυχώς, μόνο όταν οι φτωχοί μπουν στους διαδρόμους των πλουσίων, τότε οι πλούσιοι αντιλαμβάνονται ότι οι φτωχοί υπάρχουν», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας πως ο κόσμος περίμενε πάρα πολύ καιρό για να αντιδράσει στην προσφυγική κρίση που πυροδοτήθηκε από τους πολέμους στη Συρία και από άλλα μέρη, αν και τώρα οι πλούσιες χώρες φαίνεται να αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος.

«Μέχρι να συμβεί αυτή η μαζική μετακίνηση στην Ευρώπη, δεν υπήρχε η συνειδητοποίηση στον αναπτυγμένο κόσμο πόσο σοβαρή είναι αυτή η κρίση», υπογράμμισε. «Εάν στο παρελθόν είχαμε μια πιο μαζική υποστήριξη προς αυτές τις χώρες στον αναπτυσσόμενο κόσμο που θα την δέχονταν και θα τις προστάτευε, αυτό δεν θα συνέβαινε», σημείωσε.

Η απότομη άφιξη στην Ευρώπη δεκάδων χιλιάδων προσφύγων από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και από άλλες χώρες, με πολλούς να εγκαταλείπουν προσφυγικούς καταυλισμούς στην Τουρκία, την Ιορδανία ή το Λίβανο, έχει προκαλέσει έντονες διαφωνίες μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη διαδικασία και την εγκατάσταση τους.

Ενώ κυβερνήσεις όπως της Γερμανίας έχουν αποδειχθεί περισσότερο φιλόξενες, οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης προβάλουν αντίσταση στα σχέδια ποσοστώσεων για την κατανομή των προσφύγων.

Για χρόνια, ο Λίβανος, η Τουρκία και η Ιορδανία αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την έλευση εκατομμυρίων προσφύγων που δραπετεύουν από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία που μαίνεται επί 4,5 χρόνια.

«Οι πρόσφυγες ζουν σε ολοένα και χειρότερες συνθήκες», επισήμανε ο Γκουτέρες. «Δεν τους επιτρέπεται να εργαστούν, η μεγαλύτερη πλειοψηφία αυτών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο για αυτούς να έχουν οποιαδήποτε ελπίδα για το μέλλον», πρόσθεσε.

«Χωρίς ειρήνη στη Συρία και χωρίς μαζική υποστήριξη στις γειτονικές χώρες… διακινδυνεύουμε μια μαζική έξοδο» προσφύγων από την Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο.

Παράλληλα ο Γκουτέρες αμφισβήτησε τις εκτιμήσεις κάποιων χωρών, όπως της Ουγγαρίας, ότι οι περισσότεροι από τους ανθρώπους με προέλευση τα Βαλκάνια που καταφθάνουν στο κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οικονομικοί μετανάστες και όχι πρόσφυγες που δικαιούνται να λάβουν προστασία. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι γνήσιοι πρόσφυγες, ανέφερε.

Ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν έχει συγκαλέσει την Τετάρτη συνάντηση κορυφής για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.

Ο Γκουτέρες εκτίμησε πως οι πλούσιες χώρες φαίνεται τελικά να ξυπνάνε.

«Πιστεύω πως οι πολιτικοί ηγέτες αρχίζουν να καταλαβαίνουν…το μέγεθος του προβλήματος και την ανάγκη να δώσουμε μια πιο δυναμική απάντηση, απάντηση σε ανθρωπιστική βοήθεια. Ένας από τους λόγους που οι πρόσφυγες άρχισαν να μετακινούνται σε τόσους μεγάλους αριθμούς είναι εξαιτίας της μείωσης της διεθνούς βοήθειας», τόνισε, προσθέτοντας πως η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος θα χρειαστούν δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για να ανταπεξέλθουν στις ροές προσφύγων.

--------------

Μουζάλας: Δεν θα κάνουμε τη χώρα μας στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων

Διαπιστώνει πως η Ευρώπη φαίνεται να αλλάζει την πολιτική της.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε τη χώρα μας στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων», δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, προσθέτοντας ότι στις προθέσεις του Υπουργείου είναι η δημιουργία ξενώνων «στο βαθμό που η Ευρώπη θα προχωράει για τη μετεγκατάσταση 160.000 χιλιάδων προσφύγων».

Αποτιμώντας τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό, ο κ. Μουζάλας σημειώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Αυγή» ότι «τα τελευταία δύο χρόνια κάτω από την πίεση του προβλήματος η Ευρώπη φαίνεται ότι αλλάζει την πολιτική της, μετατρέποντάς την σε μία πιο φιλόξενη ήπειρο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη δημιουργία νέων χώρων φιλοξενίας στη χώρα μας, αναφέρει ότι «έχουμε ξεκινήσει και το επόμενο διάστημα θα έχουμε τέτοιες εγκαταστάσεις» και ειδικότερα σε περιοχές της Αττικής και στο Λαύριο, ενώ διαρκώς αναζητούνται νέοι χώροι.

Τέλος, ο κ. Μουζάλας κάνει γνωστό ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον UNHCR του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος, και τονίζει ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε στρατό να μην τους αφήνει να μπουν ή να βγουν, ούτε να κάνουμε στρατόπεδα συγκέντρωσης».

--------------

Πυρκαγιά κατέστρεψε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην Ελβετία

Δεν αποκλείουν εμπρησμό οι αρχές.

Ολοσχερώς καταστράφηκε τα ξημερώματα από πυρκαγιά κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην Ελβετία, αφήνοντας άστεγους τους 24 ανθρώπους που διέμεναν εκεί, οι οποίοι ωστόσο δεν έπαθαν το παραμικρό.

Περισσότεροι από 70 πυροσβέστες έδωσαν μάχη με τις φλόγες που ξέσπασαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο κτίριο αυτό, στο Κάλτμπρουν του Ζανκτ Γκάλεν και χρειάστηκαν δύο ώρες για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.

Οι 14 από τους ενοίκους που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο κτίριο κατάφεραν να βγουν από το φλεγόμενο κτίριο χωρίς να τραυματιστούν. Προσωρινά ο δήμος τους φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας που στεγάζονται στο σχολείο της πόλης.

Η αστυνομία ερευνά την υπόθεση αλλά τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν ακόμη καθοριστεί. Εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών διευκρίνισε ότι δεν έχει αποκλειστεί η πιθανότητα εμπρησμού, προσθέτοντας ότι δεν είναι γνωστό ακόμη από πού ξεκίνησε η πυρκαγιά.

--------------

Πεντακόσιοι άνθρωποι διασώθηκαν σε ένα 24ωρο στη Μεσόγειο

Σε εξέλιξη η επιχείρηση Navfor Med της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επτά επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων και μεταναστών πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στη Μεσόγειο, εκ των οποίων οι τέσσερις έχουν ολοκληρωθεί, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ιταλικό λιμενικό.

Αφορούσαν συνολικά περίπου 500 ανθρώπους

«Το Σάββατο ήταν ήρεμο στο σύνολό του, όμως τώρα υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα. Είχαμε την επέμβαση ενός πλοίου των Γιατρών χωρίς Σύνορα, δύο μονάδων του λιμενικού, ενός πλοίου του ιταλικού Πολεμικού ναυτικού και ενός πλοίου που ανήκει στη Navfor Med», επεσήμανε εκπρόσωπος του ιταλικού λιμενικού.

Η γερμανική φρεγάτα Werra με τη βοήθεια ενός πλοίου των Γιατρών χωρίς Σύνορα διέσωσε χθες το απόγευμα μια φουσκωτή βάρκα με 140 επιβαίνοντες, μεταξύ αυτών 42 γυναίκες και δύο παιδιά, ανέφερε φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι πρόσφυγες, που κυρίως κατάγονταν από τη Νιγηρία, τη Γκάνα, τη Σενεγάλη και τη Σιέρα Λεόνε, είχαν αναχωρήσει πριν τρεις ημέρες από τη Λιβύη και διασώθηκαν περίπου 80 χιλιόμετρα βόρεια των ακτών της χώρας.

Οι ιταλικές αρχές δέχθηκαν επίσης να υποδεχθούν περίπου 80 πρόσφυγες που διασώθηκαν στο πλαίσιο μιας επιχείρησης που διεξήγαγε η Μάλτα, οι οποίοι όμως αρνήθηκαν να πάνε στο νησί αλλά ζήτησαν να μεταφερθούν στην Ιταλία.

Η επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Navfor Med ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου στη Μεσόγειο με τη συμμετοχή ενός ιταλικού αεροπλανοφόρου, τεσσάρων πλοίων, τεσσάρων αεροπλάνων και 1.318 στρατιωτών από 22 ευρωπαϊκές χώρες.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης αυτής οι Ευρωπαίοι πρόκειται να αυξήσουν την πίεση στους διακινητές προσφύγων στη Μεσόγειο από τις 7 Οκτωβρίου επεμβαίνοντας εναντίον τους, ακόμη χρησιμοποιώντας και βία, στα διεθνή ύδατα απέναντι από τη Λιβύη.


Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το κυβερνητικό σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής


Η κυβέρνηση θεωρεί τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, ως βασικό συστατικό για την αποφυγή νέων μέτρων τον επόμενο χρόνο.

Για την πάταξη της φοροδιαφυγής η κυβέρνηση, σύμφωνα με το Star, έχει ορίσει πέντε πρώτα βήματα.

Δείτε το ρεπορτάζ του STAR.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε ο Ιταλός πολιτικός Πιέτρο Ινγκράο


Σε ηλικία εκατό ετών πέθανε σήμερα στη Ρώμη το ιστορικό στέλεχος του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Πιέτρο Ιγκράο. Από τους πρωταγωνιστές της αντίστασης κατά του ναζιφασισμού, εξελέγη επί δέκα συνεχείς νομοθετικές περιόδους βουλευτής του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματός.



Προχώρησε σε δημόσια αυτοκριτική για την υποστήριξη που παρείχε στη σοβιετική εισβολή στην Ουγγαρία, το 1956, ενώ κατά την δεκαετία του 1970 διετέλεσε πρόεδρος της ιταλικής Bουλής.

Βαθύς γνωστής της ιταλικής πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας, διατήρησε πάντα στενούς δεσμούς με την ομάδα που δημιούργησε το περιοδικό και την εφημερίδα “Il Manifesto”, και η οποία διαφώνησε με την επίσημη γραμμή του κόμματος.

Ακούραστη η βοήθειά του προς τους Έλληνες αντιστασιακούς οι οποίοι είχαν επιλέξει την Ιταλία για να πολεμήσουν την Χούντα των συνταγματαρχών. Μετά τη στροφή και την μετονομασία του ΙΚΚ σε Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς, ο Πιέτρο Ινγκράο προσχώρησε στην Κομμουνιστική Επανίδρυση του Φάουστο Μπερτινόττι. Αφιέρωσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην συγγραφή αυτοβιογραφίας και στην ιστορική έρευνα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πεζοί και ποδηλάτες "κατέλαβαν" το κέντρο του Παρισιού


Για λίγες ώρες, χιλιάδες πεζοί και ποδηλάτες «κατέλαβαν» σήμερα τις μεγάλες λεωφόρους και τους δρόμους στο κέντρο του Παρισιού, με την ευκαιρία της πρώτης "ημέρας χωρίς αυτοκίνητο" που οργανώθηκε στη γαλλική πρωτεύουσα.

Το κέντρο παρέμεινε ουσιαστικά κλειστό για όλα τα οχήματα, εκτός από λιγοστά ταξί, λεωφορεία και ασθενοφόρα.



Η "ημέρα χωρίς αυτοκίνητο" οργανώθηκε από τον δήμο και την "εγκαινίασε" η δήμαρχος Αν Ινταλγκό στη Λεωφόρο των Ηλυσίων κάτω από έναν λαμπρό ήλιο και έναν καταγάλανο ουρανό, προς τέρψη των Παριζιάνων και των επισκεπτών της πόλης.

Για την Ινταλγκό, που συνοδευόταν από τους δημάρχους των Βρυξελλών, του Σάο Πάολο και του Μπρίστολ -πόλεων με μεγάλη παράδοση στις "ημέρες χωρίς αυτοκίνητο"- το εγχείρημα αυτό είναι ένα "σύμβολο" που δείχνει ότι "δεν είναι αναγκαίο να μετακινούμαστε όλοι με το ιδιωτικό όχημά μας".

Πεζοί και ποδηλάτες άδραξαν την ευκαιρία να κάνουν τη βόλτα τους στην πόλη, χωρίς να κινδυνεύουν από τα αυτοκίνητα και να ενοχλούνται από τον θόρυβο και τη ρύπανση.



Η δήμαρχος εξέφρασε την ελπίδα του χρόνου να είναι ακόμη μεγαλύτερο το τμήμα του κέντρου όπου θα απαγορεύεται η κυκλοφορία τονίζοντας ότι "η ρύπανση στις πόλεις σκοτώνει" και υπενθυμίζοντας ότι επιδίωξή της είναι να μην υπάρχουν οχήματα που κινούνται με ντίζελ στο Παρίσι μέχρι το 2020.

Οι αστυνομικές αρχές φέτος περιόρισαν τη "ζώνη" χωρίς αυτοκίνητο σε οκτώ από τα 20 διαμερίσματα της πρωτεύουσας, καθώς επίσης και στους δρόμους που διασχίζουν τα γειτονικά δάση της Βουλόνης και της Βενσέν.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Google γιορτάζει τα 17α γενέθλιά της


To Google ξεκίνησε τον Ιανουαρίου του 1996 ως ερευνητικό πρόγραμμα από τον Λάρρυ Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν όταν έκαναν και οι δύο το διδακτορικό τους στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

Ενώ οι συμβατικές μηχανές αναζήτησης κατέτασσαν τα αποτελέσματά τους μετρώντας πόσες φορές οι όροι αναζήτησης εμφανίζονταν στην σελίδα, οι δύο τους δημιούργησαν ένα καλύτερο σύστημα που ανέλυε τις σχέσεις μεταξύ των ιστοσελίδων.

Ονόμασαν τη νέα τεχνολογία PageRank, η οποία καθόριζε τη συνάφεια μιας ιστοσελίδας από τον αριθμό και τη σημαντικότητα των σελίδων που οδηγούν πίσω σε αυτήν.

Ονόμασαν τη μηχανή αναζήτησής τους Google. Η λέξη «Google» προήλθε από αναγραμματισμό της λέξης «Googol», τον μαθηματικό όρο που εισήγαγε ο Μίλτον Σιρότα για τον αριθμό 10100 που γράφεται: «1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά». Με τον όρο αυτόν η Google επιθυμεί να υποδηλώσει την αποστολή της εταιρίας να οργανώσει το τεράστιο πλήθος πληροφοριών του Ίντερνετ.

Στην αρχή το Google έτρεχε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, με τα domain google.stanford.edu και z.stanford.edu. Το όνομα domain για την Google κατοχυρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1997 και δημιουργήθηκε η εταιρία στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998. Είχε ως βάση το γκαράζ μιας φίλης τους στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με τους ανεξάρτητους παρόχους στοιχείων επισκεψιμότητας Alexa και SimilarWeb, το Google.com είναι πρώτο και δεύτερο σε επισκεψιμότητα αντίστοιχα, έχει την υψηλότερη επισκεψιμότητα ανάμεσα στις μηχανές αναζήτησης, έχοντας περισσότερους από 16 δισεκατομμύρια επισκέπτες ανά μήνα για το Μάιο του 2015.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Έξυπνες" πινακίδες κυκλοφορίας στην Κρήτη


Από τα Χανιά ξεκινά τις επόμενες ημέρες η τοποθέτηση «έξυπνων» πινακίδων κυκλοφορίας που θα εγκατασταθούν σε πέντε πόλεις της Κρήτης.

Πρόκειται για φωτεινές πινακίδες LED οι οποίες σε πραγματικό χρόνο θα μεταδίδουν μηνύματα ενημέρωσης προς τους οδηγούς.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας φωτεινής σηματοδότησης και ηλεκτροφωτισμού του δήμου Χανίων, Γαβριήλ Μαρινάκη, οι πινακίδες θα παρέχουν στους οδηγούς πληροφορίες για τον κυκλοφοριακό φόρτο προτείνοντας παράλληλα εναλλακτικές διαδρομές, πληροφορίες για τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης στα δημοτικά παρκινγκ της πόλης, καθώς και προειδοποιήσεις σε περιπτώσεις κλειστών δρόμων λόγω έργων και άλλων αιτιών.

Στην πόλη των Χανίων οι «έξυπνες» πινακίδες θα τοποθετηθούν στη δυτική είσοδο της πόλης στον κόμβο Κλαδισού, στην είσοδο Μουρνιών στο ύψος του ΚΤΕΟ, στη διασταύρωση για το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο και στην περιοχή της Χαλέπας, κοντά στη συμβολή των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Μανούσου Κούνδουρου.

Το έργο υλοποιείται από το δήμο Χανίων μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, ενώ ο δήμος Χανίων θα αναλάβει να τοποθετήσει ανάλογες πινακίδες και σε άλλες πόλεις της Κρήτης (Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Άγιο Νικόλαο).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συμπληρώθηκαν 74 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ


Τι λέει η ιστορικός Ιωάννα Παπαθανασίου με αφορμή τη σημερινή επέτειο.

«Στην ιδιαίτερη σημερινή συγκυρία, ο αναστοχασμός της ΕΑΜικής εμπειρίας μπορεί να συνεισφέρει σε όσα ταλανίζουν την Αριστερά, τους ανθρώπους της και γενικότερα την κοινωνία στις μέρες της κρίσης και των μνημονίων. Αφήνω στην άκρη, ίσως για κάποια άλλη φορά, τη ''λαθολογία'' που ακολουθεί τις ήττες και που στις μέρες μας επανήλθε μέσα από μια ακόμη διάσπαση αλλά και μια στάση που καταγράφεται ως ''αριστερή μελαγχολία''» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ιστορικός Ιωάννα Παπαθανασίου, μιλώντας για την επέτειο σήμερα των 74 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ).

«Τι ήταν και τι ήθελε το ΕΑΜ»

«Ένα πατριωτικό λαϊκό κίνημα γεννήθηκε στις 27 του Σεπτέμβρη του 1941. Ήταν ένα κίνημα με εθνικό χαρακτήρα που απέκτησε στη διαδρομή του σαφή κοινωνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά, ένα παλλαϊκό μέτωπο που απάντησε στην ανάγκη του ελληνικού λαού για αντίσταση στους κατακτητές και αφύπνισε τις συνειδήσεις καλλιεργώντας, ταυτόχρονα με τις αρχές της εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας, αξίες όπως η συλλογικότητα, η συμμετοχή στα κοινά και η αλληλεγγύη» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών: «Τα ακρωνύμια του ΕΑΜ, τα τρία γράμματα που φώτισαν την ελληνική γενιά, όπως λένε οι στίχοι του Βασίλη Ρώτα στο θούριό του, αντιλάλησαν με μια φωνή σε όλη τη χώρα τον αγώνα ''για την Ελλάδα, το δίκιο και τη λευτεριά'' στις παραμονές και στις μέρες της απελευθέρωσης.

Το κίνημα αυτό με τον ''ανησυχητικά'' πλειοψηφικό χαρακτήρα πολεμήθηκε σκληρά και ηττήθηκε δύο φορές, στα Δεκεμβριανά και στον εμφύλιο, πριν αναγεννηθεί μέσα από τις διώξεις και τον κατατρεγμό και οδηγήσει, το 1958, την ΕΔΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ίσως γι' αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία να σταθούμε σήμερα σε όσα ανακαλεί στη συλλογική μνήμη η τυπική επέτειος της δημιουργίας του, καθώς ο αναστοχασμός για το ''τι ήταν και τι ήθελε το ΕΑΜ'', σήμερα το 2015 συμπίπτει με την πρώτη, μετά την ΠΕΕΑ, κυβέρνηση της Αριστεράς, με την ήττα της στις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη των μνημονίων, αλλά και με τις αναζητήσεις για έξοδο από την κρίση» υπογραμμίζει η Ιωάννα Παπαθανασίου.

Η γιγάντωση του ΕΑΜ

«Η άρνηση των συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας να ενταχθούν ή ακόμα να συνεργασθούν με το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο δεν έβαλε τροχοπέδη στην ανάπτυξη και εξάπλωσή του. Τροχοπέδη δεν έβαλε ούτε η πολεμική που κλιμακώθηκε εναντίον του από το καλοκαίρι του 1943, ούτε οι εμφύλιες συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα στο ένοπλο σκέλος του, τον ΕΛΑΣ, τις δυνάμεις του ΕΔΕΣ, τα τάγματα Ασφαλείας και τα τμήματα των ένοπλων δοσιλόγων.

Η ανάγκη για την πατριωτική αντίσταση που συνομολογήθηκε για μια ακόμη φορά με μυστικότητα εκείνο το βράδυ της 27ης Σεπτεμβρίου στο σπιτάκι της οδού Ιπποκράτους και κατέληξε στην υπογραφή της ιδρυτικής πράξης από αντιπροσώπους του ΚΚΕ, του Σοσιαλιστικού και του Αγροτικού Κόμματος και της Ένωσης Λαϊκής Δημοκρατίας, ήταν πανελλήνια υπόθεση και για το λόγο αυτό υπερέβη ταχύτατα τόσο τους κινδύνους των καιρών όσο και τις πολιτικές αντιθέσεις. Με έμβλημά το τσαρούχι στην αρχή και στη συνέχεια με το προγραμματικό κείμενό του, όπως αυτό αποτυπώθηκε στο φυλλάδιο «Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ» από τον Δημήτρη Γληνό, το ΕΑΜ έβαλε τις ρίζες του στην πρωτεύουσα και στον αστικό χώρο πριν εκταθεί στην ύπαιθρο και την ορεινή ενδοχώρα. Βασικός φορέας της αντίστασης μετουσιώθηκε ταυτόχρονα σε φορέα ενός νέου πολιτισμού και μέσα σε τρία μόλις χρόνια γιγαντώθηκε δημιουργώντας νέες πρωτότυπες δομές, όπως ο ΕΛΑΣ και η Επιμελητεία του Αντάρτη, η Εθνική Αλληλεγγύη, η ΕΠΟΝ και από την άνοιξη του 1944, η κυβέρνηση του βουνού, η ΠΕΕΑ, και το Εθνικό Συμβούλιο. Τις παραμονές της απελευθέρωσης της χώρας, περισσότερα από τρία εκατομμύρια άτομα, νέοι, γέροι και μεσήλικες, από λαϊκά κυρίως στρώματα, μεσοαστοί και αγρότες σηκώνουν τις σημαίες του ΕΑΜ».

Η πολιτική μετώπων του ΚΚΕ

Στην ερώτηση πώς μετά από μια αυστηρότατη δικτατορία του Ι. Μεταξά, το επαναστατικό και τριτοδιεθνιστικό ΚΚΕ κατάφερε και ανασυγκροτήθηκε και έκανε άνοιγμα και σε άλλες δυνάμεις μέσα στην Κατοχή, η Ιωάννα Παπαθανασίου τονίζει:

«Σε αντίθεση με όσα επιμελώς προώθησαν οι επίσημες εκδοχές της κομματικής ιστορίας, η ανασυγκρότηση τού αποδιαρθρωμένου από την δικτατορία του Μεταξά ΚΚΕ και πολύ περισσότερο η δημιουργία του εθνικο-απελευθερωτικού μετώπου δεν υπήρξαν αποτέλεσμα αυτόματων διεργασιών ούτε υπάκουσαν σε μια αυστηρή χρονική ακολουθία. Το ΚΚΕ δεν ''μάτωσε'' μόνο από τα μέτρα και τις μεθόδους της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου. Αιμορράγησε και από τις εσωκομματικές έριδες και τις ασυνέχειες που προκάλεσε στις παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το σύμφωνο Μολότωφ - Ρίμπεντροπ σε όλα τα ανά την Ευρώπη κόμματα - τμήματα της Κομμουνιστικής Διεθνούς και βρήκε τον ασφαλή βηματισμό του προς την Αντίσταση και τη δημιουργία του εθνικο-απελευθερωτικού μετώπου, το καλοκαίρι του 1941, ένα σχεδόν χρόνο μετά το προσκλητήριο του έγκλειστου αρχηγού του για την ανεπιφύλακτη συμμετοχή των κομμουνιστών στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο.

Ωστόσο, παρά τα εσωτερικά προβλήματα, ο δρόμος της συνεργασίας με τους όμορους πολιτικούς χώρους, κυρίως τους σοσιαλιστές και τους αγροτιστές, αλλά και με το ”υγιές” κομμάτι της εθνικής αστικής τάξης είχε ήδη ανοίξει πολύ πριν την έναρξη του πολέμου και, στα καθ' ημάς, πριν την δικτατορία του Μεταξά. Οι πρώτοι καρποί των αποφάσεων του 7ου Συνεδρίου της Κομιντέρν, το καλοκαίρι του 1934, είχαν ήδη διαφανεί μέσα από την σύμπραξη των λαϊκών μετώπων στην Ευρώπη και στην ελληνική πολιτική ζωή μέσα από την υπογραφή του συμφώνου Σοφούλη - Σκλάβαινα. Αυτές οι παρακαταθήκες, όμως, θα έμοιαζαν ασήμαντες ή ακόμα κενές περιεχομένου χωρίς τις μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές ανατροπές που έφερε ο πόλεμος και η Κατοχή, ανατροπές οι οποίες επέτρεψαν τη ριζοσπαστικοποίηση και την ένταξη στα μετωπικά σχήματα που η κομμουνιστική Αριστερά είχε τα αντανακλαστικά να συγκροτήσει. Στη συνέχεια της μαζικής στράτευσης, οι δομές που δημιουργήθηκαν έθεσαν τους όρους ευρύτερων αντιστάσεων, επικίνδυνων για τους αντιπάλους, οι οποίες έπρεπε πάση θυσία να αποφευχθούν.»

Για τη σημασία της μνήμης του ΕΑΜ σήμερα

«Το ΕΑΜ δεν υπάρχει μόνο στις χιλιάδες σελίδες όπου αποτυπώνεται η ιστορία του, όπως δεν υπάρχει μόνο στη μνήμη των τελευταίων εν ζωή επονιτών και επονιτισών που εξακολουθούν να μας υπενθυμίζουν τη σημασία του. Στην ιδιαίτερη σημερινή συγκυρία, όπως έλεγα και στην αρχή της συζήτησής μας, ο αναστοχασμός της ΕΑΜικής εμπειρίας μπορεί να συνεισφέρει σε όσα ταλανίζουν την Αριστερά, τους ανθρώπους της και γενικότερα την κοινωνία στις μέρες της κρίσης και των μνημονίων. Αφήνω στην άκρη, ίσως για κάποια άλλη φορά, τη «λαθολογία» και περιορίζομαι στα προβλήματα που σώρευσαν στην κοινωνία τα μνημόνια και στο ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης. Αν η αναζήτηση των “ισοδύναμων” αποτελεί καθήκον και όχι λεκτικό σχήμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, κάποιες δομές κοινωνικής δικτύωσης στις μέρες μας παραπέμπουν σε αντίστοιχα σχήματα που υιοθετήθηκαν από το ΕΑΜ και την Εθνική Αλληλεγγύη στην “ελεύθερη Ελλάδα”. Το παράδειγμα της Θεσσαλίας είναι χαρακτηριστικό: μέσα στο 1944, λειτούργησαν 121 λαϊκά ιατρεία, 177 φαρμακεία, 17 αναρρωτήρια- θεραπευτήρια, 6 νοσοκομεία, 5 βρεφικοί σταθμοί και οργανώθηκαν δεκάδες λαϊκά και παιδικά συσσίτια για περίπου 12.000 άπορους και 8.000 παιδιά. Σε μια χώρα λεηλατημένη ύστερα από τριάμισι χρόνια Κατοχής, το ΕΑΜ και οι συνιστώσες του έδιναν ελπίδα και αξιοπρέπεια μέσα στα ερείπια του πολέμου και οργάνωναν το κράτος που ναυάγησε από την υποθηκευμένη εν τη γενέσει της κυβέρνηση “εθνικής ενότητας” του Γεωργίου Παπανδρέου.»


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...