Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2015

Ταξίδι στις ηχογραφήσεις από τον διάσημο συνθέτη και sound artist Chris Watson

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η Στέγη διοργανώνει ένα διήμερο με τον διάσημο συνθέτη, field recordist και sound artist Chris Watson. Με την ευκαιρία της συμμετοχής του στη δράση I/E Eleusis, o Κρις Ουώτσον θα πραγματοποιήσει ένα εργαστήριο στις 13 Οκτωβρίου 2015, στο οποίο οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν πτυχές της ηχογράφησης πεδίου, του απαραίτητου εξοπλισμού και της συναφούς τεχνικής. Πιο συγκεκριμένα, θα πειραματιστούν με υδρόφωνα, υποβρύχια μικρόφωνα και τεχνικές χωρικού ήχου.Σημαντικό είναι ότι το εργαστήριο θα κλείσει με ένα listening session, στις 14 Οκτωβρίου 2015, προκειμένου οι συμμετέχοντες να μάθουν πώς να αξιολογούν τη δουλειά τους και τις δυνητικές εφαρμογές. Ο Ουώτσον θα μιλήσει για τη δουλειά του και για τον τρόπο με τον οποίο συνθέτει, χρησιμοποιώντας ήχους του περιβάλλοντος, ενώ συγχρόνως θα παρουσιάσει αποσπάσματα έργων του.

Γεννημένος το 1953 στο Σέφιλντ της Αγγλίας, ο Ουώτσον υπήρξε ιδρυτικό μέλος του πειραματικού συγκροτήματος Cabaret Voltaire, που σχηματίστηκε στο Σέφιλντ και άσκησε μεγάλη επίδραση στη βρετανική μουσική, στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της επόμενης. Η καριέρα του στην ηχογράφηση ήχων ξεκίνησε το 1981, όταν άρχισε να εργάζεται για το βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι Tyne Tees Television. Έκτοτε, ανέπτυξε ένα ιδιαίτερο και παθιασμένο ενδιαφέρον για την ηχογράφηση ήχων άγριας ζωής, από ζώα, ενδιαιτήματα και ατμόσφαιρες από ολόκληρο τον κόσμο. Ως συνθέτης και recordist για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, ο Ουώτσον ειδικεύεται στη φυσική ιστορία και στον ήχο πεδίου ντοκιμαντέρ, ενώ κάνει και σχεδιασμό ήχου στη διαδικασία του post-production.

Σε ό,τι αφορά τη δουλειά του για την τηλεόραση, έχει συνεργαστεί σε πολλά επεισόδια της σειράς Life του David Attenborough, ανάμεσά τους και στο The Life of Birds, το οποίο το 1996 απέσπασε ένα βραβείο BAFTA (της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και Τηλεόρασης), για τον Καλύτερο Πραγματικό Ήχο. Πιο πρόσφατα, ο Ουώτσον έκανε τις ηχογραφήσεις πεδίου, μαζί με τον Ντέηβιντ Ατυένμπορο, για τη σειρά του BBC, Frozen Planet, για την οποία επίσης βραβεύτηκε με BAFTA, για τον Καλύτερο Πραγματικό Ήχο (2012).

Ο Ουώτσον έχει ηχογραφήσει και συμμετάσχει σε πολλές παραγωγές για το ραδιόφωνο του BBC. Το 2000 τιμήθηκε με Διάκριση για το cd του, Outside the Circle of Fire, στην ενότητα Ψηφιακής Μουσικής της Prix Ars Electronica, στο Λιντς της Αυστρίας. Το 2011 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του University of The Arts, στο Λονδίνο. Έχει συνθέσει τον ήχο για πάρα πολλές εικαστικές εγκαταστάσεις και καλλιτεχνικά πρότζεκτ, σε σημαντικά μουσεία, γκαλερί και δημόσιους χώρους, ενώ είναι επίσης τακτικός συνεργάτης της Björk.

13 Οκτωβρίου 2015 | Εργαστήριο | 10:00-17:00 | Κόστος συμμετοχής: 5 € | Στο εργαστήριο μπορούν να συμμετάσχουν μέχρι 15 άτομα που έχουν ήδη ασχοληθεί –ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά– με την ηχογράφηση πεδίου (field recording). Πρέπει να διαθέτουν οι ίδιοι το βασικό εξοπλισμό (φορητό) ηχογράφησης.

Για να εγγραφείτε στο εργαστήριο, στείλτε αίτηση στο info@sgt.gr με την ένδειξη «Εργαστήριο Chris Watson» μέχρι τις 4 Οκτωβρίου 2015, αναφέροντας το όνομά σας και λίγα στοιχεία για την εμπειρία και το ενδιαφέρον σας σε σχέση με το field recording. Θα ενημερωθείτε γραπτώς για τη δυνατότητα συμμετοχής μέχρι τις 7 Οκτωβρίου.

14 Οκτωβρίου 2015 | Listening session | 19:00-21:00 | Η συνάντηση είναι δωρεάν και ανοιχτή για το ευρύ κοινό. Μέγιστη συμμετοχή 30 άτομα. Η είσοδος στο listening session θα γίνει με δελτία εισόδου και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τιμές εισιτηρίων:

Εργαστήριο: 5€

Listening session: Δωρεάν

Τα εισιτήρια είναι διαθέσιμα μόνο από τα εκδοτήρια της Στέγης

http://www.sgt.gr/gr/programme/event/2288


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.