Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2015

Τι ζητούν από τον Πάπα Φραγκίσκο τα θύματα κακοποίησης από ιερείς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ έχει δημοσίως σημαδευτεί από το σκάνδαλο.

Ανοιχτή πληγή παραμένει για τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς της Καθολικής Εξουσίας το σκάνδαλο που συντάραξε το 2002, όταν ήρθε στη δημοσιότητα, τις ΗΠΑ, τα οποία υποστηρίζουν ότι η Εκκλησία δεν έχει προβεί στις αναγκαίες αλλαγές για να προστατέψει τα παιδιά και να τιμωρήσει τους δράστες.

Ανάμεσα στο πλήθος που συγκεντρώθηκε χθες στο κέντρο της πόλης της Φιλαδέλφειας αναμένοντας την άφιξη του πάπα Φραγκίσκου, η Μπέκι Ιάνι στεκόταν μελαγχολική με μια μεγάλη φωτογραφία του εαυτού της σε ηλικία 9 ετών, όταν, όπως λέει, ένας ιερέας ξεκίνησε να την κακοποιεί σεξουαλικά.

«Τα θύματα αυτή την εβδομάδα πραγματικά πονάνε και χρειάζονται να ξέρουν ότι είμαστε εδώ και ότι δεν είναι μόνα τους», δήλωσε η 58χρονη Ιάνι, διευθύντρια στο τοπικό τμήμα της Ουάσιγκτον και της Βιρτζίνια του Δικτύου Θυμάτων Σεξουαλικής Κακοποίησης από Ιερείς (SNAP).

Η άφιξη του ποντίφικα στην Φιλαδέλφεια ήρθε εν μέσω προτάσεων από υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Καθολικής Εκκλησίας ο Φραγκίσκος να συναντήσει θύματα κακοποίησης κατά την παραμονή του στην πόλη. Ο εκπρόσωπος του Βατικανού Φεντερίκο Λομπάρντι δήλωσε σε μια συνέντευξη Τύπου ότι εάν ο Φραγκίσκος πραγματοποιήσει συνάντηση με τα θύματα, αυτή θα είναι μια ιδιωτική συνάντηση για την προστασία της ιδιωτικότητας των θυμάτων.

Ο ποντίφικας έχει συναντήσει θύματα κακοποίησης στο Βατικανό, αλλά όχι σε ταξίδι του στο εξωτερικό.

Η Φιλαδέλφεια έχει δημοσίως σημαδευτεί από το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς της Εκκλησίας στις ΗΠΑ περισσότερο από όλες τις άλλες πόλεις που επισκέφτηκε ο Φραγκίσκος στην εξαήμερη επίσκεψη του στις ΗΠΑ.

Η Αρχιεπισκοπή της Φιλαδέλφειας έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλαπλών αρνητικών εκθέσεων της επιτροπής που σχετίζεται με το σκάνδαλο κακοποίησης, που κατά τις εκτιμήσεις της ίδιας Εκκλησίας έχει 6.400 στοιχειοθετημένες υποθέσεις κατηγορούμενων κληρικών στο χρονικό διάστημα από το 1950 έως το 2013 σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ο μονσινιόρ Γουίλιαμ Λιν, που ήταν ο γραμματέας του ιερατείου στην Αρχιεπισκοπή κατά τις περισσότερες δεκαετίες που εξέταζε η έκθεση της επιτροπής του 2011, ήταν ο πρώτος αξιωματούχος της αμερικανικής εκκλησίας που καταδικάστηκε για συγκάλυψη των κακοποιήσεων.

Ο πάπας Φραγκίσκος έχει δηλώσει πως θα εργαστεί για να απαλλάξει την Εκκλησία από τις σεξουαλικές κακοποιήσεις ανηλίκων και τον Ιούνιο ανακοίνωσε την θέσπιση ειδικού δικαστηρίου στο Βατικανό για να δικάζει επισκόπους που κατηγορούνται για την συγκάλυψη ή την αποτυχία αποτροπής κακοποιήσεων.

Στην πρώτη μέρα της επίσκεψης του στις ΗΠΑ, ο Φραγκίσκος έκανε αναφορά στο θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης, κάνοντας λόγο για «δύσκολες στιγμές», κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε Αμερικανούς επισκόπους στο καθεδρικό ναό του Σέιντ Μάθιου στην Ουάσιγκτον.

Το μήνυμα του έγινε αντικείμενο κριτικής από ακτιβιστές που υποστήριξαν πως ήθελαν να δουν περισσότερες ενέργειες από το Βατικανό με τις οποίες θα καταστήσουν υπόλογους τους κατηγορούμενους επισκόπους.

«Αυτό που βλέπουμε από τον Φραγκίσκο είναι πολλά λόγια», δήλωσε η ακτιβίστρια της SNAP Μπάρμπαρα Ντόρις, που κρατούσε μια φωτογραφία της σε ηλικία 6ετών, όταν όπως ισχυρίζεται ένας ιερέας στην τοπική καθολική ενορία ξεκίνησε να την κακοποιεί.

Το σκάνδαλο, που οδήγησε στην μετακίνηση ιερέων από ενορία σε ενορία, αντί τον αποσχηματισμό τους ή τη φυλάκιση τους, έχει οδηγήσει σε οικονομικούς διακανονισμούς και άλλα έξοδα που ανέρχονται σε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Άνι Μπάρετ Ντόιλ από ένα κέντρο καταγραφής για την σεξουαλική κακοποίηση με έδρα τις ΗΠΑ (BishopAccountability.org) δήλωσε πως ο Φραγκίσκος θα χρειαστεί να δράσει άμεσα για να δώσει ένα σημάδι υποστήριξης στα θύματα κακοποίησης της χώρας.

«Ο Φραγκίσκος μιλά με τόση συμπόνια για τους περιθωριοποιημένους», σημείωσε η Ντόιλ. «Ακριβώς τώρα, οι πιο περιθωριοποιημένοι άνθρωποι σε όλη του την Εκκλησία αισθάνονται αρκετά αποκλεισμένοι και προσβεβλημένοι», τόνισε.

----------------

Πάπας: Ο Θεός κλαίει για τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών


Ο Πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε με θύματα παιδεραστών ιερωμένων και δεσμεύτηκε να θέσει προ των ευθυνών τους όλους όσοι ευθύνονται για την κακοποίηση ανηλίκων και την προσπάθεια συγκάλυψης των γεγονότων αυτών, δήλωσε ο ίδιος από τη Φιλαδέλφεια όπου βρίσκεται σήμερα, κατά την τελευταία ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

"Ο Θεός κλαίει για τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών" είπε ο 78χρονος ποντίφικας απευθυνόμενος σε επισκόπους της Καθολικής Εκκλησίας. Ζήτησε να υπάρξει πιο στενή επιτήρηση ώστε "να διασφαλίσουμε ότι η νεολαία μας είναι προστατευμένη και ότι όλοι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν" για τις πράξεις τους.

Το 2002 άρχισαν οι αποκαλύψεις για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από ιερείς και επισκόπους στις ΗΠΑ, αλλά και τη συγκάλυψη των γεγονότων, και το σκάνδαλο πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις που συγκλόνισε την Καθολική Εκκλησία. Οι οργανώσεις των θυμάτων καταγγέλλουν ότι η Εκκλησία δεν έκανε αρκετά για να ρίξει φως στην υπόθεση και να τιμωρήσει τους υπευθύνους. Σε μια έκθεση που παρουσιάστηκε σε ένα συνέδριο στο Βατικανό το 2012 ειδικοί σε ασφαλιστικά θέματα ανέφεραν ότι ακόμη και 100.000 παιδιά μπορεί να έπεσαν θύματα παιδεραστών ιερωμένων.

Νωρίτερα, ο Φραγκίσκος συνομίλησε επί μισή ώρα με τρεις γυναίκες και δύο άνδρες που όταν ήταν παιδιά έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς, εκπαιδευτικούς ή μέλη της ίδιας της οικογένειάς τους, διευκρίνισε το Βατικανό με ανακοίνωσή του.

Ο Πάπας μίλησε στους επισκόπους πριν από τη συνάντηση που θα έχει με μια ομάδα κρατουμένων σε φυλακή της Πενσιλβάνια ενώ αμέσως μετά, στην υπαίθρια λειτουργία που θα τελέσει, αναμένεται να παραβρεθούν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.