Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Αθλητής με αναπηρία έσωσε το σπίτι του από το ΙΚΑ


Την μάχη με το ΙΚΑ κέρδισε ο πρώην ποδηλάτης Βασίλης Κιουρτσής, ο οποίος κινδύνευε να χάσει το σπίτι που διαμένει με τους γονείς του, λόγω οφειλών προς το Ίδρυμα.

Με αρκετές επιτυχίες εντός και εκτός συνόρων, το μέλλον του Β. Κιουρτσή προμηνυόταν λαμπρό. Όλα αυτά μέχρι το καλοκαίρι του 2004, όταν ο 24χρονος τότε, ποδηλάτης, ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα. Υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις τρίτου βαθμού, έμεινε ανάπηρος και έχασε το φως του.

Πέρασε τέσσερις μήνες σε δύο νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια αποφασίστηκε να μεταβεί στο εξωτερικό, για να συνεχίσει εκεί τη μάχη για τη ζωή. Τον Νοέμβριο του 2004 μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Γερμανίας, όπου παρέμεινε για 20 μήνες και υποβλήθηκε σε 12 επεμβάσεις. Πήρε εξιτήριο το καλοκαίρι του 2006. Από τότε τον φροντίζουν οι γονείς του, στο σπίτι τους στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

Το ΙΚΑ αρχικά είχε εγκρίνει την κάλυψη των εξόδων της νοσηλείας του, ωστόσο στη συνέχεια άλλαξε γνώμη, ζητώντας πίσω μέρος του ποσού. Η οικογένεια που παλεύει και αυτή να τα βγάλει πέρα με τις καθημερινές δυσκολίες, πέρα φυσικά από τον πόνο να βλέπει το παιδί της καθηλωμένο, αδυνατούσε να καταβάλει το ποσό. Έτσι το ΙΚΑ προχώρησε σε αναγκαστική κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας τους, δηλαδή του σπιτιού που διαμένουν οικογενειακώς.

Πριν λίγες μέρες το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης απέρριψε τις αποφάσεις του ΙΚΑ για κατάσχεση, με τους γονείς του άτυχου άνδρα όμως να καταγγέλλουν ότι το Ίδρυμα δεν ακύρωσε τη διαδικασία. "Οι αρμόδιοι του ΙΚΑ φαίνεται ότι δεν θέλουν να εκτελέσουν μια τελεσίδικη δικαστική απόφαση και να παρανομήσουν. Το ίδιο το Ίδρυμα είχε προσφύγει στο Εφετείο, επομένως δεν μπορεί να πάει παραπάνω" δήλωσε ο πατέρας του Β. Κιουρτσή.


Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όσκαρ... παρκαρίσματος και στη Λευκωσία


Αδυναμία στο παρκάρισμα πάνω σε πεζοδρόμιο δεν έχουμε μόνο εμείς οι Έλληνες, αλλά και οι Κύπριοι. Όπως θα δείτε από τις φωτογραφίες που μας έστειλε ο αναγνώστης του zougla.gr Νικήτας Δ., ο ιδιοκτήτης ενός SUV το έχει «βολέψει» κάθετα στο πεζοδρόμιο, προφανώς για να μπορεί να παρκάρει ακόμη ένα...

Το τι συμβαίνει όταν περάσει από το σημείο κάποιος συνάνθρωπός μας με αναπηρία ή μια μητέρα με καρότσι μάλλον δεν φαίνεται να τους απασχολεί ιδιαίτερα...


Πίνεις το καφεδάκι σου και ελέγχεις και το αυτοκίνητό σου...


Ίσα ίσα, για να μη χωρά πεζός να περάσει...


Διαβάστε περισσότερα...

Δικαιώθηκαν προσωρινά 19 εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΡ


Μερικώς δεκτό έγινε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου το αίτημα 48 συμβασιούχων της πρώην ΔΕΥΑ Ιαλυσού κατά της ΔΕΥΑ Ρόδου, με την οποία ζητήθηκε η έκδοση προσωρινής διαταγής για την απασχόλησή τους από τη δημοτική επιχείρηση.

Το δικαστήριο έκρινε ότι θα πρέπει να ικανοποιηθούν προσωρινώς 19 συμβασιούχοι, συμπεριλαμβανομένων και δύο ΑΜΕΑ, οι οποίοι είχαν προσληφθεί πρώτοι και απασχολούντο επί μακρόν από τη ΔΕΥΑ Ιαλυσού.
Δεν έκρινε όμως το ίδιο για τους υπόλοιπους οι οποίοι έχουν απολυθεί.

Όπως αναφέρεται στην προσωρινή διαταγή οι 19 εργαζόμενοι απασχολήθηκαν (με την εξαίρεση μικρών διαλειμμάτων) με διαδοχικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, η χρονικώς πρότερη των οποίων άρχισε να λειτουργεί πριν από τις 18.04.2001 (ημερομηνία έναρξης ισχύος της αναθεωρημένης διάταξης του άρθρου 103 του Συντάγματος 1975/1986/2001), στο φορέα που ήταν εκάστοτε αρμόδιος για την ύδρευση και αποχέτευση στον τέως Δήμο Ιαλυσού Ρόδου (και από το έτος 2011 και εντεύθεν στον ενιαίο πλέον Δήμο Ρόδου), με αποτέλεσμα να πιθανολογείται ότι οι εν λόγω διαδοχικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου εκάστου αυτών ενδέχεται να μπορούν να θεωρηθούν ως μία ενιαία σύμβαση αορίστου χρόνου. Για δύο εξ αυτών και για τον πρόσθετο λόγο ότι πιθανολογείται ότι εφαρμοστέα είναι η ειδική νομοθεσία περί απασχολήσεως των ΑμΕΑ.

Υποχρεώνει έτσι τη ΔΕΥΑΡ να αποδέχεται προσωρινώς, ήτοι μέχρι τη συζήτηση της οικείας αίτησης ασφαλιστικών μέτρων στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου (διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων) στις 12 Μαϊου 2014, και υπό τον όρο συζήτησης αυτής, στην ως άνω ημερομηνία, τις προσηκόντως προσφερόμενες υπηρεσίες των 19 εργαζομένων, με τους ίδιους όρους εργασίας με τους οποίους παρέχονταν μέχρι και τις 21 Φεβρουαρίου 2014.

Σημειώνεται ότι για τους υπόλοιπους εργαζόμενους ο πρόεδρος του δικαστηρίου έκρινε ότι η λειτουργία της χρονικώς προτέρας των διαδοχικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου που συνήψαν με το φορέα που ήταν εκάστοτε αρμόδιος για την ύδρευση και αποχέτευση του τέως Δήμου Ιαλυσού Ρόδου εκκινεί από χρονικό σημείο μεταγενέστερο της 18ης Απριλίου 2001 και ως εκ τούτου δεν πιθανολογείται ότι δύνανται νομίμως οι διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου εκάστου αυτών με τον προαναφερθέντα φορέα να θεωρηθούν πλέον, είτε κατ’ εφαρμογή του άρθρου 16 του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της (πάλαι ποτέ υφισταμένης) Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιαλυσού (Δ.Ε.Υ.Α.Ι.) είτε κατ’ ερμηνεία των άρθρων 108-109 ν. 3852/2010 είτε κατ’ άλλο τρόπο, ως μία ενιαία σύμβαση αορίστου χρόνου, ούτε έχει αποδειχθεί ότι πληρούνται στο πρόσωπο εκάστου αυτών οι προϋποθέσεις που θέτουν οι διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 1 και 11 π.δ. 164/2004.

Για μια εξ΄ αυτών κρίθηκε ακόμη ότι μεταξύ της λήξης λειτουργίας της υπ’ αυτής επικαλούμενης σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου που συνήψε κατά το έτος 1998 και της χρονικώς επομένης σύμβασης ορισμένου χρόνου (που εκκινεί μετά τις 18.04.2001) μεσολαβεί χρονικό διάστημα δυόμισυ ετών και κατά συνέπεια δεν πιθανολογείται ότι μπορεί να θεωρηθεί ότι αυτή κατήρτισε με τον οικείο φορέα ενιαία σύμβαση αορίστου χρόνου ήδη προ της 18ης Απριλίου 2001.

Όπως έγραψε η «δημοκρατική», οι εργαζόμενοι εκθέτουν ότι εργάζοντο στην επιχείρηση μέχρι την 21η Φεβρουαρίου 2014 ημέρα κατά την οποία εκδόθηκε απόφαση του διοικητικού συμβουλίου για τη λύση της εργασιακής τους σχέσης.

Επισημαίνουν ότι δυνάμει του άρθρου 283 του Ν.3852/2010, όλα τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του πραγματικού τους εργοδότη, ήτοι της ΔΕΥΑΙ μεταφέρθηκαν ως καθολικού διαδόχου στην ΔΕΥΑΡ η τελευταία είναι υποχρεωμένη να τους απασχολεί.

Αναφέρονται σε 6 αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου που δικαίωσαν με την ειδική διαδικασία των εργατικών διαφορών ανάλογες περιπτώσεις. Υποστηρίζουν ότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που θέτει απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου καθότι προσλήφθησαν στο Δήμο Ιαλυσού το έτος 1992 κι έπειτα, γεγονός που αποδεικνύει ότι έχουν πλέον καταστεί αορίστου χρόνου εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΡ ως καθολικού διαδόχου της ΔΕΥΑΙ, υπεισερχόμενου σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του.

Ισχυρίζονται ακόμη ότι παρίσταται άμεση ανάγκη και κατεπείγουσα περίπτωση προς αποτροπή του επικειμένου κινδύνου της απονεκρώσεως της εργασιακής τους σχέσης και της περιέλευσής τους σε πλήρη ένδεια και κίνδυνο ζωής, να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα και να ρυθμιστεί προσωρινά η εργασιακή τους κατάσταση, μέχρις εκδόσεως τελεσίδικης αποφάσεως επί της κύριας αγωγής τους.
Τους εργαζόμενους εκπροσωπεί ο δικηγόρος κ. Μιχάλης Κόκκινος.


Πηγή: http://www.dimokratiki.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δημοπρατείται το νέο κτίριο για ΑΜΕΑ στην Καρδίτσα


Δημοπρατείται το νέο κτίριο για ΑΜΕΑ στην Καρδίτσα προϋπολογισμού 1.162.000 ευρώ με (ΦΠΑ) μετά από έγκριση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού. Πρόκειται για μια νέα υποδομή στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, που δημιουργούν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Καρδίτσας με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Το έργο αφορά στην «Επέκταση Θεοδωρίδειου Κέντρου Υποστήριξης για ανθρώπους με αναπηρία «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»", με την ανέγερση τριώροφου κτίσματος με υπόγειο για χρήση του ως Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με νοητική στέρηση σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Καρδίτσας συνολικής επιφάνειας 407 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στο Ο.Τ. 237, επί των οδών Καποδιστρίου και Αλλαμανή.

Με την υλοποίηση του έργου επιτυγχάνεται η ανέγερση ενός σύγχρονου κτιρίου, που θα συμπληρώνει την λειτουργία του παλιού υπάρχοντος κτιρίου, ώστε το σύνολο των δύο κτιρίων να στεγάσει τις αυξημένες ανάγκες του κέντρου υποστήριξης και παροχής συμβουλών για ανθρώπους με αναπηρία – «Ορίζοντες», καθόσον το υπάρχον κτίριο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις σημερινές ανάγκες λειτουργίας του κέντρου.

Πιο συγκεκριμένα το έργο αφορά στην ανέγερση ενός σύγχρονου κτίσματος με υπόγειο με χρήση Κέντρου Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με νοητική στέρηση σε οικόπεδο ιδιοκτησίας Δήμου Καρδίτσας συνολικής επιφάνειας 406,83 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στο Ο.Τ. 237, επί των οδών Καποδιστρίου και Αλλαμανή, στην πόλη της Καρδίτσας. Στο οικόπεδο υπάρχει διώροφο κτίσμα, υφιστάμενο προ του 1955, στο οποίο θα ενσωματωθεί το νέο κτίριο. Το νέο κτίριο περιλαμβάνει:

- Ισόγειο, με κύρια χρήση την αίθουσα συγκεντρώσεων, συνολικής επιφάνειας 140 τ.μ.,

- Α΄ όροφο, με χρήσεις που περιλαμβάνουν χώρο άσκησης, εργαστήριο κοσμημάτων και ησυχαστήριο, επιφάνειας 122 τ. μ.

- Β΄ όροφο, με χρήσεις που περιλαμβάνουν γραφείο κοινωνικής υπηρεσίας, γραφείο ιατρού και γραφείο γραμματείας επιφάνειας 122 τ. μ.

- Υπόγειο, με χρήση αποθήκης επιφάνειας 164 τ.μ.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η δημοσίευση του σχετικού διαγωνισμού από το Δήμο Καρδίτσας, που είναι ο δικαιούχος και φορέα υλοποίησης του έργου, για την ανάθεση και εκτέλεσή του. Το έργο εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. τον Φεβρουάριο 2014 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «Υλοποιούμε μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας ένα έργο κοινωνικό, ένα έργο πρόνοιας, για τους ανθρώπους με αναπηρία, προϋπολογισμού 1,1 εκατ. ευρώ, για τη δομή «Ορίζοντες». Πρόκειται για ένα νέο τριώροφο κτίριο με υπόγειο, σε ένα οικόπεδο του Δήμου Καρδίτσας, που θα πληροί όλες τις σύγχρονες ανάγκες για την διημέρευση, την φροντίδα, την εκπαίδευση και την ανάπαυση των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Είναι ένα έργο χρήσιμο στην κοινωνία, το οποίο έρχεται να «δέσει» με το παλιό κτίριο, καθώς θα υπάρχουν πλέον δύο κτίρια εκεί, ούτως ώστε να παρέχεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η φροντίδα στα άτομα με αναπηρία. Είναι ένα έργο αποτέλεσμα της συνεργασίας και της συνέργειας και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο γιατί δημιουργείται μια νέα δομή, γιατί δημιουργούνται θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα πέφτει χρήμα στην τοπική αγορά».

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος τόνισε: «Πρόκειται για ένα έργο που δείχνει το κοινωνικό πρόσωπο, που πρέπει να έχει η αυτοδιοίκηση. Σε μια εποχή που οι κοινωνικές δομές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε στα αυτονόητα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας δείχνει τη βούλησή της, ότι παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες είναι εδώ και στηρίζει άτομα με ιδιαιτερότητες, άτομα με αναπηρία, που χρειάζονται τη στήριξη όχι μόνο της αυτοδιοίκησης, αλλά όλων μας. Θέλω να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη, τον Κώστα Αγοραστό, τις τεχνικές υπηρεσίες και όλους όσους συνέβαλαν στο να ενταχθεί ένα τόσο σημαντικό έργο, που δείχνει το κοινωνικό πρόσωπο της αυτοδιοίκησης».

Ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κώστας Παπαλός ανέφερε τα εξής: «Η δημοπράτηση του έργου αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη, καθώς έρχεται να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα των ατόμων με αναπηρίες και των οικογενειών τους, για τους οποίους η δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου αποτελούσε αναγκαιότητα. Μια αναγκαιότητα που ως Δημοτική Αρχή συμμεριστήκαμε από την πρώτη στιγμή, θέτοντας την υλοποίησή του στις βασικές μας προτεραιότητες και εργαστήκαμε συστηματικά και μεθοδικά για να “ωριμάσουμε” το έργο, ώστε να μπορέσουμε να το εντάξουμε σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Θέλω να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη κ. Κων. Αγοραστό για την ιδιαίτερη ευαισθησία, με την οποία αντιμετώπισε το όλο ζήτημα, καθώς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Καρδίτσας και της Περιφέρειας που συνεργάστηκαν στενά για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που υπήρχαν, να εξασφαλίσουμε τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις και να φθάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα. Να ευχαριστήσω επίσης το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ, αλλά και την Εθνική Συνομοσπονδία ΑΜΕΑ για την συμπαράσταση. Τέλος, ευχαριστώ ιδιαίτερα τους μηχανικούς κ.κ. Βάϊο και Ιωάννη Βαρελά και Γιώργο Πολυζώπουλο για τη δωρεά των μελετών, στις οποίες στηρίχθηκε το έργο. Η νέα δομή, το Κέντρο Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας ΑΜΕΑ που δρομολογούμε, με την ανέγερση του νέου σύγχρονου τριώροφου κτηρίου σε επέκταση του υπάρχοντος, το οποίο και αναβαθμίζουμε ενεργειακά, είναι αναμφισβήτητα ένα μεγάλο, ποιοτικό άλμα προς τα μπρος. Θέλω να διαβεβαιώσω τα άτομα με αναπηρίες και τις οικογένειές τους, ότι θα συνεχίσουμε με τον ίδιο και μεγαλύτερο ζήλο την προσπάθεια για να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής τους».



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου: "Τα άτομα με αναπηρία μας χρειάζονται όλους"


Η ΕΛΕΠΑΠ κατά πάγια τακτική της δεν αναμιγνύεται στον προεκλογικό αγώνα των παρατάξεων στην αυτοδιοίκηση. Τα άτομα με αναπηρία μας χρειάζονται όλους.

Από την ίδρυση της στο Αγρίνιο το κράτος, τα θεσμικά του όργανα, φορείς και ιδιώτες την βοηθούν στο έργο της και γι’ αυτό πολλές φορές δημόσια έχουμε εκφράσει τις ευχαριστίες μας.

Η μελέτη του νέου Κτιρίου της ΕΛΕΠΑΠ έγινε από ιδιωτική τεχνική εταιρεία που επέλεξε η ΕΛΕΠΑΠ και πλήρωσε με δικά της χρήματα. Η περιφέρεια ενέταξε το έργο στο ΕΣΠΑ απ’όπου και χρηματοδοτείται η κατασκευή του, σε οικόπεδο που παραχώρησε ο δήμος Αγρινίου, που είναι και ανάδοχος του έργου.

Η Περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και ο δήμος Αγρινίου στάθηκαν αρωγοί κατά την εκπόνηση της μελέτης του νέου κτιρίου και την έκδοση της οικοδομικής άδειας.

Για την ΤΔΕ

Ο Πρόεδρος

Επαμεινώνδας Τάνταρος



Διαβάστε περισσότερα...

Επιτέλους! Είστε ελεύθεροι να έχετε τους σκύλους μαζί σας στην παραλία σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας


Στη απόφαση του Υπουργείου αναφέρονται τα εξής
Σχετ.: Η αρ. πρωτ.: 0305/8/7/13/08-7-2013 επιστολή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Πανελλαδικής Φιλοζωϊκής & Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων.

1. Επί του αντικειμένου του θέματος γνωρίζονται τα ακόλουθα:
α) Σύμφωνα με την παράγραφο 1 εδάφιο ζ του άρθρου 230 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα που ισχύει για όλες τις Λιμενικές Αρχές της χώρας, πλην του Πειραιά όπου η αντίστοιχη διάταξη βρίσκεται στο άρθρο 91 παρ. 2 του Κανονισμού Λιμένα Πειραιά, απαγορεύεται η κυκλοφορία των ζώων και το λούσιμο αυτών σε χώρους λουομένων.
β) Η Υπηρεσία μας με στόχο να δώσει συγκεκριμένες οδηγίες στις Λιμενικές Αρχές της χώρας για την ομοιόμορφη αντιμετώπιση των αναφερόμενων περιστατικών, εξέδωσε την αριθμ. Μ.Φ. 2119.4/03/06/16-6-2006 εγκύκλιο, η οποία και επισυνάπτεται προς πληρέστερη ενημέρωσή σας.
γ) Επίσης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν. 4039/2012 (ΦΕΚ 15Α΄/02-02-2012) όπου προβλέπονται και οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς και ειδικότερα για τον ιδιοκτήτη σκύλου, αναφέρεται ότι οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος από το χώρο της ιδιοκτησίας του και να εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
2. Η Υπηρεσία μας έγινε αποδέκτης της σχετικής επιστολής η οποία απευθύνεται και στην Υπηρεσία σας, ωστόσο σας αποστέλλεται συνημμένα προς διευκόλυνσή σας. Παρακαλούμε για τις απόψεις σας επί του περιεχομένου της επιστολής προκειμένου στη συνέχεια σταθμίσουμε περαιτέρω ενέργειές μας. Στην απάντησή σας παρακαλούμε όπως διευκρινήσετε αναφορικά με τη δυνατότητα ή μη λουσίματος των ζώων ελεύθερα στη θάλασσα και την ύπαρξη ή μη κινδύνων στους λουόμενους, καθώς και ό,τι άλλο κρίνετε σκόπιμο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας.
3. Διεύθυνση Υγείας των Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής του Υπουργείου Υγείας που κοινοποιείται το παρόν παρακαλούνται για την ενημέρωση και τη διατύπωση των απόψεών τους επί του περιεχομένου της σχετικής επιστολής.
4. Υ.Ν.Α./Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ./ Διεύθυνση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος που κοινοποιείται το παρόν παρακαλείται ομοίως.
Ο Διευθυντής
Πλοίαρχος Λ.Σ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ Παν.
Επισυνάπτονται:
1. Η αριθ. Μ.Φ. 2119.4/03/06/16-6-2006 εγκύκλιος (Φ.02).
2. Η σχετική επιστολή (Φ.03).
ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ
I. ΑΠΟΔΕΚΤHΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ /ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ/
Δ/ΝΣΗ Κ.Α.Φ.Ε.
Αχαρνών 2, Τ.Κ. 10176
(e-mail: ka6u002@minagric.gr)

ΙΙ. ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ /ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ/ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
Αχαρνών 2, Τ.Κ. 10176 ΑΘΗΝΑ
(e-mail: ka6u047@minagric.gr) (με επισυναπτόμενη τη σχετική)
2. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ/ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ/ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
Βερανζέρου 50, ΤΚ 10438 ΑΘΗΝΑ
(E-mail: ddy@yyka.gov.gr) (με επισυναπτόμενη τη σχετική)
3. ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ – ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΛΥΚΤΟΥ 7 ΤΚ 71307 ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
(e-mail: pfpomospondia@gmail.com)
ΙΙΙ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ:
Γρ. κ.κ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ (επί της αριθ.: 2827/17-7-13 εντολής)– Γ.Γ. – Γ.Γ.Λ.Λ.Π.Ν.Ε. – Α/ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. (επί της αριθ. 179/22-7-2013 εντολής) – Δ.Κ.Ε΄ (υτα)
511.19 ΠΡΟΣ ΥΠ. ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΓΙΑ ΛΟΥΣΙΜΟ ΖΩΩΝ

Προς
1) Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου
Υπόψιν
α) Υπουργό κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη
β) Γενικό Γραμματέα
Ναύαρχο (ε.α) Αθανάσιο Μπούσιο
γ) Αρχηγό Λιμενικού Σώματος
Αντιναύαρχο Μπαντια Δημήτριο
δ) Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας
e-mail: egov@yen.gr
2) Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής
e-mail: gg@yen.gr
3) Γενική Δ/νση Κτηνιατρικής
Δ/νση Κ.Α.Φ.Ε
e-mail: ka6u001@minagric.gr

Κοιν/ση
1) Ευρωπαίος Επίτροπος περιβάλλοντος
2) ΜΜΕ
Αθήνα,8.7.2013
αρ. πρωτ.0305/8/7/13
ΘΕΜΑ: Άρση της απαγόρευσης λουσίματος κατοικίδιων ζώων στην θάλασσα
Αξιότιμοι κύριοι,
Απευθυνόμαστε σε εσάς μετά από απαίτηση – διαχρονικά – εξαιρετικά μεγάλου πλήθους πολιτών και τουριστών σε σχέση με την συνοδεία, παραμονή και λούσιμο σκύλων στις παραλίες και θάλασσες.
Εν έτη 2013, που πάρα πολλά θέματα αναφορικά με τα ζώα, τόσο θεσμικά όσο και ιδεολογικά έχουν αλλάξει, αντιεπιστημονικές μυθοπλασίες και απαρχαιωμένες αντιλήψεις για τα ζώα έχουν πλέον καταρριφθεί επιστημονικά και νομικά, δεν είναι δυνατόν να παραμένουν σε ισχύ εγκύκλιοι και διατάξεις άλλων εποχών που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την ευρωπαϊκή κουλτούρα και νομοθεσία.

Α) Νομοθεσία.
Το άρθρο 3 παρ. 1 περ. β του ν.δ. 444/1970, ορίζει τους χώρους αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος, ήτοι θαλάσσια περιοχή, λιμένες και χερσαίες ζώνες λιμένων αλλά σε καμία περίπτωση τις παραλίες, που ανήκουν στην αρμοδιότητα της ΕΛ.ΑΣ και της Δημοτικής Αστυνομίας.
Οι παραλίες αποτελούν κοινόχρηστους χώρους, άρα εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν.4039/2012 και δεν απαγορεύεται η κυκλοφορία και η παραμονή κατοικίδιων σε αυτές, αφού ισχύουν οι σχετικές διατάξεις όλου του Άρθρου 5 και κυρίως των παρ. 1, 2 και 3 αυτού.
Από τα παραπάνω, η εγκύκλιος Μ.Φ. 3111.10/1/93/20-05-93 η οποία επαναλαμβάνεται και με την Μ.Φ. 2119.4/3/06/16-06-2006 δεν έχει καμία ισχύ για τις παραλίες και άρα η απομάκρυνση ανθρώπων με κατοικίδια από αυτές και η απόδοση προστίμου αποτελεί παράβαση καθήκοντος για το εκάστοτε όργανο ελέγχου που την επιβάλει.
Η ισχύς της ανωτέρω εγκυκλίου, περιορίζεται αυτόματα στο αν τελικά επιτρέπεται το κατοικίδιο να κολυμπά.
Αυτό όμως φαίνεται να εξαρτάται όχι από κάποια αντικειμενικά κριτήρια αλλά από την παρουσία λουομένων στην παραλία, το ποσοστό φιλοζωίας τους και τις διαθέσεις τους την δεδομένη χρονική στιγμή, κάτι που αφενός μεν δεν συνάδει με την νομιμότητα – αφού η παραλία είναι κοινόχρηστος χώρος – και αφετέρου εκμηδενίζει την αντικειμενικότητα που πρέπει να διέπει έναν νόμο.
Συνεπώς, η ανωτέρω εγκύκλιος τόσο ως προς το σκέλος της παραμονής ή περιπάτου κατοικίδιων στις παραλίες, όσο και ως προς το σκέλος που αφορά τα κριτήρια για το λούσιμο ή όχι των ζώων είναι μη σύννομη και πρέπει να καταργηθεί το συντομότερο.

Β) Δημόσια Υγεία.
Ως είναι γνωστό σύμφωνα με τις σύγχρονες μελέτες, δεν υπάρχει ούτε μία γνωστή ασθένεια που μπορεί να μεταδώσει ο σκύλος στον άνθρωπο πλην της Λύσσας. Πολλώ δε μάλλον όταν αυτός δεν έρχεται σε άμεση επαφή μαζί του και απλώς τυγχάνει να συνυπάρχουν στην ίδια παραλία ή να κολυμπούν στα ίδια μη στάσιμα νερά.
Ο πολύ πρόσφατος Ν.4039/2012 λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, δίνει την δυνατότητα μεταφοράς κατοικίδιων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, την κυκλοφορία σκύλων βοηθών ΑΜΕΑ παντού – ακόμα και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Κάτι που δείχνει σαφώς ότι όλες οι προκαταλήψεις έχουν καμφθεί στο πέρασμα του χρόνου, εξιχρονίζοντας και εναρμονίζοντας ταυτόχρονα την Ελληνική Νομοθεσία με την Ευρωπαϊκή.
Η μόνη προκατάληψη που συντηρείται από το Υπουργείο σας, ακόμα και στις μέρες μας, είναι να μην μπει ο σκύλος στο νερό. Δηλώνουμε άγνοια και έκπληξη ταυτόχρονα για ποιο λόγο αυτό συνεχίζεται, ενώ πληθώρα επιστημονικών μελετών δείχνουν ότι ο άνθρωπος δεν κινδυνεύει από την απλή συνύπαρξη με κατοικίδια.
Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα κατοικίδια ζώα σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν.4039/2012 εμβολιάζονται ετησίως, ενώ οι κηδεμόνες τους οφείλουν να επιδεικνύουν το βιβλιάριο υγείας τους ή το διαβατήριο ανά πάσα στιγμή τους ζητηθεί από ελεγκτικές αρχές. Κάτι που εξασφαλίζει την απαλλαγή του ζώου από ασθένειες, αλλά και την μεταφορά παρασίτων.

Γ) Ρύπανση
Ο σκύλος δεν δύναται να ρυπάνει την θάλασσα.
Οι ανατομικές του λειτουργίες του απαγορεύουν να αφοδεύσει ή ουρήσει σε όρθια στάση ή κολυμπώντας.
Επομένως ζητάμε:
· Την άμεση κατάργηση των εγκυκλίων και διατάξεων, που αντίκεινται, ως προαναφέραμε , στον νόμο ο οποίος και υπερισχύει.
· Την ενημέρωση άμεσα, όλων των Λιμεναρχείων της χώρας για την υπερίσχυση του νόμου 4039/12 στις παραλίες, όσον αφορά τον περίπατο ή την παραμονή ζώων σε αυτές, ως ορίζει το Άρθρο 5 του ανωτέρω Νόμου.
· Να εκδοθεί νέα εγκύκλιος – το δυνατόν συντομότερα λόγω θερινής περιόδου και τουρισμού (το πλείστον των περιπτώσεων φιλόζωοι) – και να ορισθεί ότι επιτρέπεται το λούσιμο των κατοικίδιων ζώων, τουλάχιστον σε όλες τις ελεύθερες παραλίες και εκεί που δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις ή παραχώρηση.
Εξάλλου η παραλία και η θάλασσα είναι κοινόχρηστα πράγματα και έχετε την υποχρέωση να εξασφαλίσετε την ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλους.

Με εκτίμηση
Για την
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και την
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων
Η Πρόεδρος Η Αντιπρόεδρος Η Γραμματέας
Αναστασία Μπομπολάκη Μάριζα Χριστοδούλου Μαρία Χουστουλάκη
Τηλ επικ.6909004343 Αρμπελιας Μάνθος
Δέον να θεωρηθεί η αποστολή της παρούσας επιστολής απόλυτα έγκυρη εφόσον υπάγεται στο Ν.2672/98 περί διακίνησης εγγράφων με ηλεκτρονικά μέσα (μεταξύ των οποίων είναι και η τηλεομοιοτυπία).
Τέλος παρακαλούμε να μας ενημερώσετε σε τι ενέργειες προβήκατε ή σκοπεύετε να προβείτε προκειμένου να αντιμετωπίσετε τα όσα καταδείχθηκαν στην παρούσα επιστολή μας. Η αναφορά σας να σταλεί (σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν. 3242/2004 (ΦΕΚ 102/Α’/24-5-2004 σχετικά με την υποχρέωση των Διοικητικών Αρχών να απαντούν σε αιτήματα πολιτών) στην παρακάτω διεύθυνση (ταχυδρομική ή ηλεκτρονική):
pfpomospondia@gmail.com

Π.Φ.Π.Ο.
Λύκτου 7
ΤΚ.71307
Ηράκλειο Κρήτης
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο) &
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων (Π.Σ.Ε.Ζ.Σ)
Λύκτου 7 – Ηράκλειο Κρήτης, Τ.Κ.
Τηλ. 6976489349,6909004343
8 www.pfpo.gr
8 https://www.facebook.com/pfpomospondia
* pfpomospondia@gmail.com


Πηγή: http://rodosreport.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αφιλόξενο για αναπήρους το κέντρο της Καλαμάτας


Μαθητές της Α' τάξης του Γυμνασίου Παραλίας πραγματοποίησαν μια βιωματική δράση στο κέντρο της Καλαμάτας επιχειρώντας να μετακινηθούν με αναπηρικά αμαξίδια.



Εκεί συνειδητοποίησαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ΑΜΕΑ στην πόλη μας στην καθημερινή τους μετακίνηση, καθώς παρατήρησαν εμπόδια στις ράμπες, κακοτεχνίες σε δρόμους, "αφιλόξενα" πεζοδρόμια και ορισμένες φορές έλλειψη ευγένειας από κάποιους πεζούς και οδηγούς. Επίσης, παρατήρησαν ότι κανένα εμπορικό κατάστημα δεν έχει ράμπα και καμία καφετέρια δεν προσφέρει τουαλέτες για ΑΜΕΑ ή πρόσβαση σε αυτές.

Οι μαθητές μαζί με την καθηγήτριά τους Σοφία Κωνσταντινέα, υλοποιούν φέτος πρόγραμμα για τη διαφορετικότητα. Η χθεσινή δράση έγινε τη βοήθεια του διευθυντή του Γυμνασίου Παραλίας και των καθηγητριών τους. 



Διαβάστε περισσότερα...

Αίγιο: Με επιτυχία το 2ο Μαθητικό Φεστιβάλ Δημιουργίας της ΔΗΚΕΠΑ


Τα έργα των μαθητών εκτέθηκαν για δύο μέρες στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου κερδίζοντας τις εντυπώσεις

Με κεντρικό θέμα τα δικαιώματα του παιδιού, την προστασία του από κάθε μορφής κακοποίηση, εκμετάλλευση, διακρίσεις & ρατσισμό και την ανάγκη για ίσες ευκαιρίες του στην εκπαίδευση, την ψυχαγωγία και το παιχνίδι, πραγματοποιήθηκε το 2ο Μαθητικό Φεστιβάλ Δημιουργίας του Δήμου Αιγιαλείας και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.) το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Απριλίου στο Αίγιο. Κεντρική δράση του Φεστιβάλ ήταν η έκθεση δημιουργημάτων των συμμετεχόντων μαθητών στους τομείς των κατασκευών, του κολάζ, της δημιουργίας video, της φωτογραφίας, της ζωγραφικής, των κόμικς και της δημιουργικής γραφής παραμυθιού, θεατρικού κειμένου και ποίησης.

Τα έργα των μαθητών εκτέθηκαν και τις δύο μέρες του Φεστιβάλ στο Πολιτιστικό Κέντρο “Αλέκος Μέγαρης” (Παλαιό Νοσοκομείο) Αιγίου,προκαλώντας τον θαυμασμό, προβληματισμό και συγκίνηση σε όσους επισκέφθηκαν την έκθεση. Σημειώνεται πως εκτέθηκαν συνολικά 47 έργα (24 ομαδικά και 23 ατομικά) που δημιούργησαν 350 μαθητές από 9 συμμετέχοντα σχολεία (Δημοτικό Σχολείο Τέμενης, 9ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, 10ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, Δημοτικό Σχολείο Ελίκης, 1ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας, 2ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας, Δημοτικό Σχολείο Ελαιώνα, 1ο Γυμνάσιο Αιγίου, Γυμνάσιο Ακράτας, Γυμνάσιο Αιγείρας, Γυμνάσιο Καμαρών, 1ο Γενικό Λύκειο Αιγίου, ΕΚΑΜΕ/ΑμΕΑ Αιγίου).



Τα μέλη της κριτικής επιτροπής εξέτασαν τα έργα προσεκτικά και όπως ομολόγησαν, το έργο της βαθμολόγησης ήταν ιδιαίτερα δύσκολο καθώς όλα τα δημιουργήματα ήταν πραγματικά υψηλού επιπέδου. Συγκεκριμένα, τα έργα βαθμολόγησαν οι:

Η εναρκτήρια εκδήλωση του 2ου Μαθητικού Φεστιβάλ Δημιουργίαςπραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Απριλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου “Αλέκος Μέγαρης” (Παλαιό Νοσοκομείο), με ένα πολύ ενδιαφέρον ομαδικό εικαστικό εργαστήρι για μαθητές όλων των ηλικιών, με υπεύθυνη την κα Ανδριάνα Μαλτέζου, πτυχιούχο Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Το ίδιο απόγευμα, η μικτή μαθητική χορωδία από μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου, του Δημοτικού Σχολείου Ροδοδάφνης και του Δημοτικού Σχολείου Τεμένης, υπό τις οδηγίες του καθηγητή μουσικής κ. Άγγελου Παπαγγελόπουλου, παρουσίασε στο κατάμεστο “Πολύκεντρο” Συνεδριακό Κέντρο Μυρτιάς στην παραλία Αιγίου, μια πολυδιάστατη συναυλία με τραγούδια, video, θεατρικά δρώμενα και αφηγήσεις, αφιερωμένες στα παιδιά και τα δικαιώματά τους. Ήταν μια εκδήλωση κατά γενική ομολογία συγκλονιστική.

Την Κυριακή 6 Απριλίου το πρωί στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο “Απόλλων”προβλήθηκε η αντιρατσιστική ταινία “Η Γη ανήκει σε όλα τα παιδιά του κόσμου. Λέμε όχι στο ρατσισμό”, μια διαδραστική κινηματογραφική ταινία εκπαιδευτικού χαρακτήρα, παραγωγή του εκπαιδευτικού οργανισμού “Φωτόγραμμα”. Το ίδιο πρωί, στο Πολιτιστικό Κέντρο “Αλέκος Μέγαρης” (Παλαιό Νοσοκομείο) Αιγίου, παρουσιάστηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τη Μουσειοσκευή “Έχω δικαίωμα” για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου, με υπεύθυνη τη νηπιαγωγό κα Αθηνά Σκανδάμη.





Το απόγευμα της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής βραβείων του 2ου Μαθητικού Φεστιβάλ Δημιουργίας, επίσης στο Πολιτιστικό Κέντρο, με επίσημη προσκεκλημένη και μέλος της Κριτικής Επιτροπής την η κα Εύα Σταμάτη, διευθύντρια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κ. Κωνσταντίνος Κλάγκος,οι κ.κ. Δημήτριος Ελευθεριώτης-Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αιγιαλείας, Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος -Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αιγιαλείας, Χαρά Γροσδάνη-υπεύθυνη του Τμήματος Υποστηρικτικών Κοινωνικών Δράσεων του οργανισμού «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» και Θεόδωρος Στεφανίδης-Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ειδικού Κέντρου Αποκατάστασης & Μέριμνας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ε.Κ.Α.ΜΕ. / Α.μ.Ε.Α. Αιγίου.

Η βραδιά πλαισιώθηκε μουσικά από τη Δημοτική Παιδική-Νεανική Χορωδία Αιγιαλείας, υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας μουσικής κας Βασιλικής Νάσση.



Διαβάστε περισσότερα...

Ναυτιλιακό Μουσείο δημιουργείται στα Καρδάμυλα της Χίου


Την εξέλιξη του έργου και τις μελέτες που το συγκροτούν, για τη δημιουργία του πρώτου Ναυτιλιακού Μουσείου στα Καρδάμυλα της Χίου – το οποίο οδεύει στην τελική ευθεία – παρουσίασε σε σχετική ημερίδα στο Ιωνικό Κέντρο στην Πλάκα, η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Καρδαμύλια Ναυτοσύνη».





Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που τίμησε με την παρουσία του πλήθος κόσμου της χιακής και ειδικότερα της καρδαμύλιας παροικίας, το κοινό ενημερώθηκε για τη διαδρομή και την ολοκλήρωση της πορείας του έργου δημιουργίας του Μουσείου, ενώ όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, κ. Γιανάρης, το έργο θα ενταχθεί στη χρηματοδότηση του νέου ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 αμέσως μετά το άνοιγμα της σχετικής πρόσκλησης από την περιφέρεια.

Σημειώνεται ότι η μελέτη για τη δημιουργία του Μουσείου που χρηματοδοτήθηκε από τον δήμο Χίου και τον σύλλογο «Καρδαμύλια Ναυτοσύνη» στοίχισε περίπου 260.000 ευρώ, ενώ το έργο της κατασκευής του Μουσείου υπολογίζεται – βάσει των τευχών δημοπράτησης – ότι θα κοστίσει 3,7 εκατομμύρια ευρώ.

Το Ναυτιλιακό Μουσείο θα στεγαστεί σε δύο εφαπτόμενα κτήρια, το ιστορικό δημοτικό σχολείο «Καρράδειο» και τον πρώην νηπιακό σταθμό. Η επανάχρηση των κτηρίων σε μουσειακό χώρο 900 τετραγωνικών μέτρων στοχεύει να τα εντάξει ξανά στη ζωή του οικισμού των Καρδαμύλων.

Η έκθεση των μόνιμων συλλογών στο ισόγειο της «Καρράδειου» Σχολής διαμορφώνεται με τη δημιουργία ενός εσωτερικού κελύφους, εμπνευσμένου από τα υλικά και την ανατομία του πλοίου. Εξάλλου, οι μορφές των κατασκευών και τα υλικά έχουν έμμεση αναφορά στα σιδερένια πλοία, αυτά με τα οποία αναπτύχθηκε η καρδαμυλίτικη ναυτιλία. Επίσης, θα διαμορφωθούν αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και περιοδικών εκθέσεων, πωλητήριο και καφέ, αποθηκευτικοί χώροι, γραφεία, βιβλιοθήκη και χώροι υγιεινής. Η συνένωση των δύο κτηρίων και οι κατάλληλες εσωτερικές διαμορφώσεις θα δημιουργήσουν, εξάλλου, ένα σύγχρονο μουσειακό χώρο, προσβάσιμο στα ΑμεΑ.




Το Μουσείο θα έχει, επίσης, διαδραστικό ρόλο, καθώς μέσα στον εκθεσιακό χώρο θα δημιουργηθεί μια ειδική διαδρομή για παιδιά και εφήβους με θέμα «Γίνε καπετάνιος». Επιλεγμένα σημεία ενδιαφέροντος προσφέρουν ένα «νήμα», όπου γονείς και παιδιά μπορούν να ακολουθήσουν μαζί, για να δουν το Μουσείο μέσα από διαδικασία ανακάλυψης και παιχνιδιού.

«Το Μουσείο θα αντιπροσωπεύει επάξια την καρδαμυλίτικη ναυτιλία. Θα είναι ένα Μουσείο σύγχρονο και πρωτοποριακό που θα ανανεώνεται συνεχώς, με χαρακτήρα επιμορφωτικό και με τη βοήθεια της τεχνολογίας δεν θα μένει μόνο στον χώρο του κτηρίου, αλλά θα ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο 24 ώρες το 24ωρο»ανέφερε η πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Καρδαμύλια Ναυτοσύνη».



Διαβάστε περισσότερα...

Δήμος Νεάπολης - Συκεών: Θεμελίωση βρεφονηπιακού σταθμού και στέγης ΑμεΑ


Ο δήμος Νεάπολης Συκεών θεμελιώθηκε την Πέμπτη 10 Απριλίου στις 12.00 ο βρεφονηπιακός σταθμός για ΑμεΑ. Ο Βρεφονηπιακός Σταθμός Ολοκληρωμένης Φροντίδας και Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ, θα αναπτυχθεί σε οικοπεδικό χώρο συνολικής έκτασης 465,05 τ.μ. στη συμβολή των οδών Τριπόλεως και Κομνηνών στη συνοικία Αρμενοχωρίου, της Δημοτικής Ενότητας Συκεών. Εκεί θα ανεγερθεί κτίριο πέντε ορόφων, για τη στέγαση Βρεφονηπιακού Σταθμού Ολοκληρωμένης Φροντίδας για 33 νήπια και 20 βρέφη, καθώς και Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία, με ειδικό διαμέρισμα και οικοτροφείο για 10 άτομα. Οι δύο αυτοί τομείς θα είναι διαχωρισμένοι λειτουργικά και θα έχουν διαφορετική είσοδο.



Στον πρώτο όροφο θα αναπτυχθεί το τμήμα των νηπίων, στο δεύτερο το τμήμα των βρεφών, ενώ στον τρίτο τα γραφεία του σταθμού. Στον τρίτο όροφο, επίσης, θα αναπτυχθεί το ειδικό διαμέρισμα με κουζίνα, καθιστικό και δύο δίκλινα υπνοδωμάτια, στον τέταρτο όροφο το οικοτροφείο με τρία υπνοδωμάτια, κουζίνα, τραπεζαρία και καθιστικό, και στον πέμπτο όροφο τα γραφεία της διεύθυνσης, της γραμματείας και του γραφείου προσωπικού, καθώς και αίθουσα εκδηλώσεων-σεμιναρίων. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2.670.000 ευρώ και η δαπάνη καλύπτεται από το δημοτικό ταμείο.



Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται προκήρυξη για 20 προσλήψεις στην Εθνική Βιβλιοθήκη


Σύμφωνα με το “Έθνος Εργασία”, το αίτημα του υπουργείου Παιδείας για την άμεση ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της Εθνικής Βιβλιοθήκης έχει αποσπάσει την έγκριση της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Πρόσφατα καθορίστηκε από το υπουργείο Εργασίας και η θέση (ΠΕ Βιβλιοθηκονόμων) που θα πληρωθεί από άτομο που προστατεύεται από τις διατάξεις του Ν. 2643/1998 (κατηγορίας ΑΜΕΑ).

Υπενθυμίζεται πως οι υποψήφιοι Βιβλιοθηκονόμοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης θα πρέπει να έχουν πτυχίο Τμήματος/Σχολής Βιβλιοθηκονομίας από ΑΤΕΙ ή ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής, πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας (επιπέδου Certificate in Advanced English ή ανώτερο), πιστοποίηση γνώσης χειρισμού Η/Υ και εμπειρία σε Ακαδημαϊκή ή/και Ερευνητική/Επιστημονική βιβλιοθήκη.

Οι υποψήφιοι της κατηγορίας ΤΕ Βιβλιοθηκονομίας πρέπει να διαθέτουν πτυχίο ή δίπλωμα τμήματος Βιβλιοθηκονομίας ή Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης ΤΕΙ ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.) ΤΕΙ ή αντίστοιχο κατά ειδικότητα πτυχίο ή δίπλωμα ΤΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.) ΤΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμο τίτλο σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας ή το ομώνυμο ή αντίστοιχο κατά ειδικότητα πτυχίο ΚΑΤΕΕ ή ισότιμο τίτλο της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας. Επίσης είναι απαραίτητες οι γνώσεις χειρισμού Η/Υ, καθώς και η καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας


Πηγή: http://www.dikaiologitika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταρτίστηκαν 6.000 Δωδεκανήσιοι


Πάνω από 6.000 άτομα καταρτίστηκαν στο νομό Δωδεκανήσου από το ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς τη χρονιά που πέρασε σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Το 2013 υλοποιήθηκαν συνολικά 315 προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης που αφορούσαν ανέργους, εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους και τα οποία χρηματοδοτήθηκαν κυρίως από την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου.

Παράλληλα υλοποιήθηκαν και άλλα προγράμματα όπως για παράδειγμα για τεχνικούς ασφαλείας, για την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων, για ΑΜΕΑ κ.α. Σημειώνεται ότι ανάλογα προγράμματα κατάρτισης πραγματοποιήθηκαν και στις Κυκλάδες.

Το ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς Α.Ε. είναι Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Περιφερειακής Εμβέλειας και αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους οργανισμούς κατάρτισης στο Νότιο Αιγαίο, με πολυετή εμπειρία και παρουσία στην υλοποίηση και τη διαχείριση προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων και εργαζομένων. Διαθέτει δύο πλήρως εξοπλισμένες με σύγχρονες προδιαγραφές δομές στη Ρόδο, οι οποίες έχουν πιστοποιηθεί από το ΕΚΕΠΙΣ.

Η κεντρική δομή του στεγάζεται στο δημοτικό κτήριο στο πάρκο «Ροδίνι» και το παράρτημα επί της οδού Δαμασκηνού 102.
Μέτοχοι του ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς Α.Ε. είναι οι ακόλουθοι:

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου 55,05%
Δήμος Ρόδου 24,2%
ΠΕΔ Ν. Αιγαίου 10,4%
ΦΥΤΩΡΙΟ Α.Ε. 10,4%

Το ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς Α.Ε. είναι πιστοποιημένο από το ΕΚΕΠΙΣ και στα 9 θεματικά πεδία επαγγελματικής κατάρτισης:
1. Οικονομίας και Διοίκησης
2. Πληροφορικής

3. Πολιτισμού και Αθλητικών Επαγγελμάτων, ΜΜΕ και Επικοινωνιών
4. Τουρισμού και Παροχής Υπηρεσιών

5. Περιβάλλοντος
6. Υγείας και Πρόνοιας

7. Παιδαγωγικής
8. Αγροτικών Επαγγελμάτων
9. Τεχνικών και Μεταφορών

Διοικητικό Συμβούλιο
• Παπατσή Ευαγγελία, πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος
• Καμπουρόπουλος Εμμανουήλ αντιπρόεδρος
• Διακοσταυριανού Σώζου Δέσποινα μέλος
• Κόκκινος Χαράλαμπος μέλος
• Μαραβέλιας Μάριος μέλος
• Χατζηνικήτα ʼΑννα μέλος
• Φώκιαλη Πέρσα μέλος

1. Απολογισμός δράσεων ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς Α.Ε. για το έτος 2013
Υλοποίηση έργου «Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης στο νομό Δωδεκανήσου για ανέργους, εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους» με Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με 310.000 ευρώ, υλοποιήθηκαν συνολικά 315 προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης με τη συμμετοχή 6.398 καταρτιζόμενων σε όλα σχεδόν τα νησιά της Δωδεκανήσου.

Τα εκπαιδευτικά αντικείμενα των σεμιναρίων κατάρτισης κάλυπταν όλο το φάσμα των ακόλουθων ενοτήτων:

α) Οικονομία- επιχειρηματικότητα
β) Πρωτογενής τομέας
γ) Παραδοσιακά επαγγέλματα
δ) Απόκτηση δεξιοτήτων

ε) Αγωγή των πολιτών, ενώ στο πλαίσιο αυτό υλοποιήθηκαν και προγράμματα κατάρτισης εργοδοτών για θέματα άσκησης καθηκόντων τεχνικού ασφάλειας σε επιχειρήσεις Γ’ κατηγορίας καθώς και σεμινάρια για την υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων με πιστοποίηση ΕΦΕΤ.

Στον πίνακα που ακολουθεί αναφέρονται ανά νησί τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν και ο αριθμός των καταρτιζομένων που παρακολούθησε:
1. Ρόδος 248
2. Κως 38
3. Κάλυμνος 8
4. Κάρπαθος 7
5. Μεγίστη 1

6. Αστυπάλαια 1
7. Λειψοί 7
8. Λέρος 3
9. Πάτμος 2
Σύνολα 315


Πηγή: http://www.rodiaki.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τιμωρήθηκε επειδή έφαγε μπανάνα


Ο 21χρονος Σενεγαλέζος επιθετικός της Γκαζαλέκ Αζαξιό, Φαμαρά Ντιεντιού, κατά την διάρκεια της αναμέτρησης για την τρίτη κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος ανάμεσα στον Αζαξιό και την Ρέντ Σταρ, σημείωσε το δεύτερο τέρμα της ομάδας του και πανηγύρισε το γκολ, τρώγοντας μια μπανάνα που προμηθεύτηκε από τον πάγκο της ομάδας του.

Ο Σενεγαλέζος επιθετικός με αυτήν την πράξη ήθελε να μιμηθεί τον Ντάνι Άλβες και να εκδηλώσει την αντίθεση του στα κρούσματα ρατσισμού, στον χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά ο διαιτητής της αναμέτρησης αποφάσισε να τον τιμωρήσει με κίτρινη κάρτα.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δελφίνια τον έσωσαν από καρχαρία


Ένα κοπάδι δελφινιών «συνόδευαν» δύτη κατά τη διάρκεια κολύμβησης σε θαλάσσια περιοχή με καρχαρίες στη Νέα Ζηλανδία.

Το περιστατικό συνέβη στις 22 Απριλίου, όταν ο κολυμβητής Άνταμ Γουόκερ κολυμπούσε στο στενό «Cook Strait» στη Νέα Ζηλανδία στο πλαίσιο της φιλανθρωπικής δραστηριότητας για την ανεύρεση χρηματικών πόρων και ενίσχυσης της «Διατήρησης των Φαλαινών και Δελφινιών», καλύπτοντας μία απόσταση 25,7 χιλιομέτρων.

Όπως αναφέρει το Yahoo! News, κατά τη διάρκεια της προσπάθειας του Γουόκερ ένας λευκός καρχαρίας εντοπίστηκε να κολυμπά σε μεγάλο βάθος κάτω από τον κολυμβητή, σε περιοχή που είναι γνωστή για τη συγκέντρωση καρχαριών.

Ένα κοπάδι από 10 δελφίνια έκαναν την εμφάνισή τους και κολύμπησαν μαζί με τον Άνταμ, «συνοδεύοντάς» τον για περισσότερο από μία ώρα, μέχρι που τα νερά ήταν «καθαρά». Ο ίδιος περιέγραψε την εμπειρία του ως: «ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα».




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ερωδιός ψαρεύει με… ψωμί


Ένας πράσινος ερωδιός κρατάει στο ράμφος του ένα κομμάτι ψωμί. Το πανέξυπνο πτηνό χρησιμοποιεί το ψωμί για… δόλωμα, ώστε να πιάσει ένα ψάρι στη λίμνη. Η υπομονή του «ψαρέματος» και το επιτυχές αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακά.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γάιδαρος... μελισσοκόμος


Μοναδικός στον κόσμο - Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο.

Ο 59χρονος Manuel Juraci μαζί με τον γάιδαρό του Boneco θεωρούνται από τα πιο επιτυχημένα «δίδυμα» της μελισσοκομίας στην Itatira της Βραζιλίας. Με πλήρη εξάρτυση ο Boneco είναι ο μοναδικός γάιδαρος που ασχολείται με τη δραστηριότητα αυτή σε όλη τη χώρα, όπως υπερηφανεύεται ο Juraci.

Μαζί μαζεύουν καθημερινά εννέα λίτρα μελιού τη μέρα, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Ο 59χρονος στράφηκε στη μελισσοκομία πριν από δέκα χρόνια εγκαταλείποντας τη γεωργία, λόγω του κλίματος της περιοχής. Έχοντας τον Boneco ως βοηθό δεν θα μπορούσε παρά να φροντίσει και για τη δική του προστασία.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο










Διαβάστε περισσότερα...

Η επιτυχία «γεννά» την επιτυχία


Πώς κάποιοι τα καταφέρνουν καλύτερα.

Η επιτυχία μπορεί να πάρει πολλές μορφές, όμως αν θα μπορούσε να πει κάτι σε γενικές γραμμές, αυτό θα ήταν ότι κάποιοι φαίνεται να τα καταφέρνουν καλύτερα και κάποιοι άλλοι καθόλου.

Ερευνητές από το University College London και το Stony Brook University της Νέας Υόρκης βρήκαν ότι η επιτυχία «γεννά» την επιτυχία… τουλάχιστον μέχρι ενός σημείου.

Ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν βοήθεια από νωρίς στις προσπάθειές τους και ενισχύεται η αυτοπεποίθησή τους, είναι συχνά πιο επιτυχημένοι από άλλους που δεν είχαν παρόμοιο ξεκίνημα.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν τέσσερα πειράματα, τα οποία μετρούσαν την επίδραση της υποστήριξης –όπως μια δωρεά ή η θετική επιβράβευση- στην επιτυχία.

«Σε θεωρητικό επίπεδο είναι δύσκολο να διαπιστώσει κανείς αν η άποψη του “η επιτυχία γεννά επιτυχία” ισχύει. Θα μπορούσε κάλλιστα να αντικατοπτρίζει πραγματικές ικανότητες» ανέφερε στη Daily Mail o επικεφαλής της έρευνας Dr Arnout van de Rijt από το Stony Brook University.

«Για να διαπιστώσουμε από πού προέρχεται η επιτυχία κάναμε μερικά πειράματα, προσφέροντας τεχνητή βοήθεια σε μερικούς ανθρώπους και καθόλου βοήθεια σε κάποιους άλλους» πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο πλαίσιο του πρώτου πειράματος, οι ερευνητές έκαναν δωρεές σε 100 από 200 νέα μη χρηματοδοτούμενα προγράμματα στο kickstarter.com, παρατηρώντας στη συνέχεια πώς εξελισσόταν η χρηματοδότησή τους.

Σχεδόν το 40% των προγραμμάτων που δεν έλαβαν χρηματοδότηση αρχικά προσέλκυσαν μελλοντικές δωρεές, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε αυτά που έλαβαν «πειραματική δωρεά» έφτασε το 70%.

Στο δεύτερο πείραμα συμπεριελήφθηκε η ιστοσελίδα epinions.com, για την οποία οι σχολιαστές πληρώνονται για την αξιολόγηση νέων προϊόντων ανάλογα με το πόσο χρήσιμες βρίσκουν οι επισκέπτες της ιστοσελίδας τις αξιολογήσεις και τα σχόλια τους.

Εννιά από τις δέκα αξιολογήσει που πήραν «πειραματική ενίσχυση» αξιολογήθηκαν ως «πολύ βοηθητικές» μέσα στις δύο εβδομάδες του πειράματος, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο δείγμα που δε «ενισχύθηκε» από τους ερευνητές με κάποιο τρόπο ήταν 77%.

Σε ένα άλλο πείραμα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την ιστοσελίδα change.org, όπου οι χρήστες αναζητούν υποστήριξη από το κοινό για την επίτευξη κοινωνικών και πολιτικών στόχων μέσω εκστρατειών με ηλεκτρονικές υπογραφές.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν, ότι το να «παρέχουν» διπλάσια χρηματοδότηση ή υπογραφές δεν εγγυόταν και διπλάσια επιτυχία.

«Η έρευνά μας κατέληξε σε μερικά συμπεράσματα γύρω από την επιτυχία των πρωτοβουλιών, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των ανισοτήτων και της δημιουργίας μιας πιο αξιοκρατικής κοινωνίας. Υποδηλώνει, επίσης, ότι δε χρειάζεται να είναι μεγάλο το κόστος ή η βοήθεια που προσφέρει κανείς, Αυτό που έχει σημασία είναι η αρχική ώθηση που λαμβάνει κανείς. Διαπιστώσαμε ακόμη ότι οι παρεμβάσεις έχουν πολύ μεγαλύτερη επίδραση σε εκείνους που δεν έχουν πολλά εξαρχής» κατέληξε ο Dr Soong Moon Kang από το UCL.



Διαβάστε περισσότερα...

«Μεγεθυνόμενη πρόκληση η προστασία των παιδιών από το διαδίκτυο»


Σοβαροί οι κίνδυνοι επισημαίνει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η πρόσβαση των παιδιών στο διαδίκτυο τους παρέχει οφέλη από τη μία, εγκυμονεί κινδύνους από την άλλη, υπογράμμισε ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς σε παρέμβαση του που δίνεται σήμερα στην δημοσιότητα.

Συνεχώς μεγεθυνόμενη πρόκληση χαρακτήρισε ο Μούιζνιεκς την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών στον ψηφιακό κόσμο. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες σε παιδιά και εφήβους, όπως ευρύτερη πληροφόρηση και τη δυνατότητα να λαμβάνουν και να μεταδίδουν πληροφορίες, αλλά τα οφέλη αυτά πάνε χέρι-χέρι με τους κινδύνους που υπάρχουν για την παραβίαση των δικαιωμάτων τους, τόνισε ο ίδιος.

Ένας σημαντικός κίνδυνος είναι αυτός που σχετίζεται με την ιδιωτική ζωή των παιδιών και των νεαρών ατόμων, από την στιγμή που κοινοποιούν εκτενείς πληροφορίες και φωτογραφίες τους, οι οποίες παραμένουν στην δημοσιότητα ουσιαστικά για πάντα, σημείωσε ο Επίτροπος και διευκρίνισε πως:

- Οι πληροφορίες αυτές μπορεί να έχουν επιβλαβείς συνέπειες στη ζωή τους, δεδομένου ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν κατά το δοκούν από εκπαιδευτικά ιδρύματα ή από πιθανούς μελλοντικούς εργοδότες.

- Η διατήρηση δεδομένων, σχετικά με τις δραστηριότητες παιδιών και εφήβων στο διαδίκτυο για εμπορικούς σκοπούς, εγείρει επίσης ανησυχίες, για την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής ενώ, παιδιά και έφηβοι, κινδυνεύουν να έρχονται σε επαφή με παράνομο ή επιβλαβές περιεχόμενο στο διαδίκτυο, όπως οι σελίδες πορνογραφίας αλλά και οι σελίδες με ρατσιστικό και βίαιο περιεχόμενο, υποκίνησης για κατάχρηση ουσιών, προτροπής στην αυτοκτονία ή σε άλλες μορφές αυτοτραυματισμού.

Ο Επίτροπος επισήμανε ιδιαίτερα τον κίνδυνο που υπάρχει, για παιδιά και εφήβους, από άτομα που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με ψεύτικη ταυτότητα και προφίλ, με σκοπό την παραπλάνηση τους, για σεξουαλική ή άλλη εκμετάλλευση.

Ασχολούμενος με το πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον, για παιδιά και εφήβους, στο διαδίκτυο, ο Επίτροπος Μούιζνιεκς, κρίνει σκόπιμο να κλειδώνονται και να χρησιμοποιούνται εργαλεία φιλτραρίσματος περιεχομένου, στους υπολογιστές που χρησιμοποιούνται από παιδιά και εφήβους, στο σπίτι ή στο σχολείο.

Αναφέρει δε ως παράδειγμα τον γερμανικό ιστότοπο «Netz für Kinder», μέσω της οποίας, παιδιά και έφηβοι, μπορούν με ασφάλεια να σερφάρουν, να μάθουν και να παίξουν.

Επικαλούμενος, τέλος, ο Επίτροπος τις απεριόριστες δυνατότητές που προσφέρει το διαδίκτυο, σε παιδιά και εφήβους, να μάθουν, να μοιραστούν πληροφορίες, να δημιουργήσουν και να κοινωνικοποιηθούν, θεωρεί αναγκαίο να δημιουργηθούν, όσον το δυνατόν περισσότεροι ιστότοποι για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.



Διαβάστε περισσότερα...

Κολυμπώντας με τους καρχαρίες


Η «shark warrior» σε επικίνδυνες βουτιές - Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο.

Μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις είναι για τη Lesley Rochat να κολυμπά με καρχαρίες χωρίς κανένα δίχτυ ή άλλο μέτρο προστασίας. Δεν την αποκαλούν τυχαία «shark warrior» καθώς «πολεμά» με σθένος για την προστασία τους.

Η δύτρια φωτογραφήθηκε να κολυμπά με καρχαρίες τίγρεις αλλά και άλλα είδη στα ανοιχτά της Νοτίου Αφρικής και άλλα μέρη του κόσμου, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την προστασία τους.

Η εκστρατεία της τιτλοφορείται «Get Hooked on Conservation, Ban Drumlines» και έχει στόχο να σταματήσει η σφαγή των καρχαριών με τη χρήση διχτυών και δολωμάτων στη δυτική Αυστραλία και τη Νότιο Αφρική.

Τον Ιανουάριο η Αυστραλία σκότωσε τους πρώτους καρχαρίες που είχαν πιαστεί σε τέτοια δολώματα, σε μία πρακτική που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.

Η Rochat, ιδρύτρια της ΑfriOceans, υποστηρίζει, σύμφωνα με τη Daily Mail, πως στη Νότιο Αφρική τέτοιες πρακτικές χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας, η Rochat φωτογραφήθηκε γυμνή κρεμασμένη σε ένα από τα αγκίστρια που τοποθετούνται για να πιαστούν καρχαρίες.

«Περισσότεροι από 600 καρχαρίες και εκατοντάδες άλλα είδη θαλάσσιας ζωής, ανάμεσά τους φάλαινες και δελφίνια» σκοτώνονται με τον τρόπο αυτό κάθε χρόνο», γράφει η Lesley στο blog της.

«Ο ωκεανός είναι κυρίως τόπος των καρχαριών κι εμείς είμαστε επισκέπτες στον κόσμο τους. Δεν έχουμε δικαίωμα, επειδή σημειώνονται μερικές θανατηφόρες επιθέσεις κάθε χρόνο, να βγαίνουμε και να τους σκοτώνουμε», τονίζει.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο
























Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δείπνο στο «καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο»


Τι περιλαμβάνει το πλήρες μενού 20 πιάτων του Noma.

Το εστιατόριο Noma στην Κοπεγχάγη διακρίθηκε ξανά σαν το «καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο» από το Restaurant magazine.

Σεφ του φημισμένου ρεστοράν είναι ο René Redzepi, ο οποίος σερβίρει στους πελάτες πιάτα βασισμένα στην σκανδιναβική κουζίνα, δίνοντας έμφαση σε πρώτες ύλες από τα κοντινά δάση και τις ακτές.

Το εστιατόριο έχει τιμηθεί με δύο αστέρια Μισελέν και κέρδιζε τον ζηλευτό τίτλο του Restaurant magazine για 4 συναπτά χρόνια, για να πέσει πέρυσι στη δεύτερη θέση.

Στους πελάτες σερβίρονται 20 μικρά πιάτα τα οποία περιέχουν φαγητό που δύσκολα αναγνωρίζεται οπτικά. Το μενού αυτό κοστίζει 269 δολάρια το άτομο, ενώ το κρασί που τα συνοδεύει 185 δολάρια.

Ο Jose Moran Moya τράβηξε φωτογραφίες των πιάτων του μενού για το blog που διατηρεί και μοιράστηκε την εμπειρία του με το Business Insider…

Το πρώτο ορεκτικό ήταν «κρυμμένο» στη διακόσμηση του τραπεζιού, και ήταν ψωμί flatbread και άρκευθος…



Ακολούθησε το «moss and cep» δηλαδή βρύα και μανιτάρια.



Το επόμενο πιάτο ήταν κρίσπι πέτσα χοιρινού και μαύρη σταφίδα.



Μπισκότα τυριού και ρόκα σερβίρονται σε ένα μεταλλικό κουτί.



Ακολουθούν μύδια με σέλινο.



Κατόπιν καραμελωμένο γάλα και συκώτι μπακαλιάρου.



Σίκαλη, πέτσα κοτόπουλου και μπιζέλια.



Πατάτες και συκώτι κοτόπουλου για τη συνέχεια.



Η «Κότα και το Αυγό» είναι σπεσιαλιτέ του Noma. Πρόκειται για καπνιστά αυγά ορτυκιού τουρσί που σερβίρονται σε ένα ξεχωριστό «πιάτο».



Για να φάει κάποιος το ραπανάκι και την πρασινάδα, πρέπει να το κόψει και να το βουτήξει σε κρεμώδη σάλτσα.



Τοστ βοτάνων με καπνιστό αυγοτάραχο βακαλάου.



Σκανδιναβέζικες τηγανίτες τυλιγμένες γύρω από ψάρι.



Φυσικά, απαραίτητο είναι λίγο ψωμί, σερβιρισμένο με ασυνήθιστο τρόπο.



Περνώντας στα κυρίως πιάτα βρίσκουμε καλαμάρι με άγουρο αγριοδαμάσκηνο σερβιρισμένο με λευκή σταφίδα.



Αχινός και κρέμα με άνηθο.



Στρείδια και φύκι με φραγκοστάφυλλο και βουτυρόγαλα που σερβίρονται πάνω σε πέτρες.



Ακολουθούν κάστανα και Löjrom με καρύδια και σίκαλη.



Πέρκα και λάχανο με λουίζα και άνηθο.



Σελινόριζα και τρούφα.



Τουρσί λαχανικών με μεδούλι, βούτυρο και μαϊντανό.



Για το κλείσιμο, άγρια πάπια με παντζάρια.



Για το επιδόρπιο, έχουμε Gammel Dansk, ένα καυτερό λικέρ, σερβιρισμένο με αγγούρι, λευκή σοκολάτα και σέλινο.



Καρότα και ραμνούντα.



Πανδαισία μικρών φρούτων για τη συνέχεια.



Τέλος, τόφι μέσα σε μεδούλι (στα αριστερά της εικόνας).




Διαβάστε περισσότερα...