Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Καταδίκη δύο γιατρών για παράνομες συνταγογραφήσεις


Έγραφαν κατά συρροή φάρμακα σε ηλικιωμένους ασφαλισμένους του ΙΚΑ εν αγνοία τους
Δύο γιατροί καταδικάστηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, σε φυλάκιση 18 μηνών με τριετή αναστολή, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για ψευδή βεβαίωση. Κατηγορούνται ότι συνταγογραφούσαν κατά συρροή, φάρμακα σε ηλικιωμένους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, εν αγνοία τους και για ανύπαρκτες παθήσεις.

Όπως διαπιστώθηκε από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, κεντρικό ρόλο στην υπόθεση είχε μία φαρμακοποιός σε χωριό της ανατολικής Θεσσαλονίκης, η οποία φέρεται να εκτελούσε τις συνταγές που υπέγραφαν οι γιατροί. Μάλιστα, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι οι γιατροί βρίσκονταν σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων από το φαρμακείο.

Οι πράξεις τελέστηκαν κατά τη διετία 2006-2007, ενώ η φαρμακοποιός παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης για απάτη.



Διαβάστε περισσότερα...

Κατέρρευσε μαθητής από το άγχος


Την ώρα των πανελληνίων εξετάσεων ένας μαθητής του 2ου Λυκείου Ιωαννίνων λιποθύμησε και κατέρρευσε.

Ο μαθητής ενώ βρισκόταν στο σχολείο ένιωσε έντονη αδιαθεσία και έχασε τις αισθήσεις του, πιθανόν λόγω άγχους.

Αμέσως στο σχολείο έφτασε ασθενοφόρο και τον μετέφερε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαρτυρία σοκ 'Ελληνα μετανάστη στη Γερμανία


Πολλοί Έλληνες εγκαταλείπουν τη χώρα και μέσω γραφείων εύρεσης εργασίας, ταξιδεύουν στη Γερμανία. Ωστόσο, όπως καταγγέλλει αναγνώστης του enikos.gr, όχι μόνο τους εκμεταλλεύονται αλλά τους διώχνουν από τη δουλειά και τους αφήνουν κυριολεκτικά στο δρόμο.

Ο Σταύρος Ιωσηφίδης περιγράφει στο enikos.gr το ταξίδι του από την Ελλάδα στη Γερμανία και τις δύσκολες στιγμές που έζησε εκεί.

«Έψαχνα στο internet για δουλειά στη Γερμανία. Βρήκα ένα γραφείο στα Τρίκαλα, απ' όπου μου ζήτησαν 800 ευρώ για να με στείλουν στη Γερμανία. Μου έδωσαν έναν αριθμό ενός ελληνικού εστιατορίου εκεί και επικοινώνησα εγώ μαζί τους και έφυγα για Γερμανία. Με το που ήρθα εδώ, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά από ότι περίμενα. Οι συνθήκες εργασίας ήταν τραγικές. Μέναμε 3-4 άτομα σε ένα δωμάτιο. Δούλευα από τις 10 το πρωί μέχρι τις τέσσερις τα ξημερώματα με ένα πιάτο φαγητό. Μετά από 13 μέρες, ο ιδιοκτήτης μου είπε "πολύ έκατσες εδώ, μάζεψε τα πράγματά σου και φύγε". Και με πέταξε κυριολεκτικά σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό όπου έμεινα δύο μέρες. Μου έδωσε 200 ευρώ για 13 μέρες δουλειάς. Πέρασα ένα μαρτύριο».

Ο κ. Σταύρος τόνισε στο enikos.gr ότι δεν είναι ο μόνος που έχει αντιμετωπίσει αυτό πρόβλημα. «Συνέβη σε άλλα 17 άτομα αυτό το σκηνικό. Μάλιστα εκεί δούλευε και ένα ανδρόγυνο που είχε μαζί του και το παιδί τους και τους έδιωξε. Έμεναν στο αμάξι τους μία ολόκληρη εβδομάδα. Κάναμε παράπονα στο γραφείο που μας έστειλε από την Ελλάδα, αλλά δεν μας πιστεύουν».

Ακούστε το ηχητικό:



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μανιτάκης: Πάνω από 10.000 περιμένουν να διοριστούν


Πάνω από 10.000 είναι οι νέοι άνθρωποι που περιμένουν να διοριστούν στο ελληνικό δημόσιο, ενώ έχουν πετύχει σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Βασίλη Οικονόμου με θέμα «Πόσοι είναι οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ που αν και έχουν εκδοθεί οριστικοί πίνακες επιτυχόντων περιμένουν για χρόνια να ολοκληρωθεί η πρόσληψή τους».

"Τι γίνεται με το κράτος που προκηρύσσει διαγωνισμούς, ταλαιπωρεί χιλιάδες παιδιά που τους φέρνει να δώσουν εξετάσεις, ανακοινώνει επιτυχόντες και τους γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτωνν του; Είναι μια υπόθεση που την έχω φέρει από το 2011

επανειλημμένως στη βουλή", τόνισε ο κ. Οικονόμου, και απευθυνόμενος στον κ. Μανιτάκη τον ρώτησε αν επιβεβαίωνει τις φήμες ότι είναι γύρω στις 10.000.

"Την ώρα που έχουμε ανθρώπους που δουλεύουν στο δημόσιο και έχουν μπει από το παράθυρο, έχυομε στα χέρια μας ονόματα ανθρώπων που δεν έχουν χρησιμοποιήσει το ρουσφέτι και αντί να τους ανταμείψουμε, τους κρατάμε πού πώς και για πόσο;" διερωτήθηκε.

Ο κ. Μανιτάκης επιβεβαίωσε το νούμερο λέγοντας χαρακτηριστικά: "Μπορούμε να γνωρίζουμε ότι οι νέοι άνθρωποι που έχουν κριθεί και περιμένουν από το 2009 να απορροφηθούν στο ελληνικό δημόσιο ξεπερνούν ως τάξη μεγέθους τις 10.000". Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να έχει στη διάθεσή του ακριβή αριθμό κατά υπουργείο και κατά φορέα γιατί κάθε χρόνο από τον πίνακα των διοριστέων του ΑΣΕΠ οι φορείς προβαίνουν σε προσλήψεις με βάση τον κανόνα 1 προς 5.

Παρά ταύτα, «έχουμε ζητήσει από τους φορείς να ενημερώνουν το υπουργείο για το πόσοι διορίζονται κάθε χρόνο».

"Η χώρα μας, για λόγους δημοσιονομικούς αλλά και για να περιοριστεί το υπερδιογκωμένο κράτος του παρελθόντος, έχει αναλάβει τη δέσμευση να μειωθεί ο αριθμός των μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο κατά 150.000 υπαλλήλους από το 2010 μέχρι το 2015", τόνισε ο κ. Μανιτάκης, υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη δέσμευση την τηρούμε απαρέγκλιτα. "Και το πετυχαίνουμε με φυσιολογικό τρόπο, με αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις. Τηρώντας τον κανόνα μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις, με βάση και τις διαθέσιμες πιστώσεις. Ενώ όμως πετυχαίνουμε τον περιορισμό του κράτους, δεν έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στην απαραίτητη ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού".

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεσήμανε οτι "στο πλαίσιο του προγραμματισμού προσλήψεων, και με στόχο την ισότιμη αντιμετώπιση όλων όσοι είναι σε εκκρεμότητα για διορισμό, καθορίζουμε τον τρόπο και το χρόνο απορρόφησής τους σταδιακά βάσει σειράς επιτυχίας".

"Το σημαντικότερο όμως είναι ότι με την κατάληξη των πρόσφατων διαπραγματεύσεων, καταφέραμε να ξεπεράσουμε τους περιορισμούς του κανόνα 1 προς 5 και να δώσουμε έμφαση στην ποιοτική αναβάθμιση και στην ανάγκη για ανανέωση του προσωπικού με νέα και ικανά στελέχη. Έχουμε πλέον τη δυνατότητα να απορροφήσουμε με ταχύτερους ρυθμούς αυτούς τους ανθρώπους στο δημόσιο, πέρα από τους ρυθμούς που επιβάλλουν οι υπάρχοντες περιορισμοί. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή διεκδίκησε και πέτυχε μια πολύ σημαντική αλλαγή. Ανέλαβε τη δέσμευση για 15.000 αποχωρήσεις μέχρι το τέλος του 2014, αλλά για κάθε 1 από αυτές τις αποχωρήσεις θα έχουμε τη δυνατότητα να προσλαμβάνουμε και 1 από τους νέους και διαπιστωμένα προσοντούχους επιτυχόντες των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ που περιμένουν να απορροφηθούν και να προσφέρουν στη δημόσια διοίκηση", πρόσθεσε ο κ. Μανιτάκης.

Στη δευτερολογία του ο κ. Οικονόμου , πρότεινε να σταματήσουν οι διαγωνισμοί που δεν έχουν δυνατότητα να γίνουν προσλήψεις. "Έχουμε 10.000 παιδιά που έχουν πετύχει. Δεν θα προσληφθεί κανένας άλλος από πουθενά αλλού. Τέρμα οι προσλήψεις από το παράθυρο. Αν δεν είμαστε έτοιμοι να απορροφήσουμε, καμία άλλη προκήρυξη", ανέφερε χαρακτηριστικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Νόμιμα ακόμη 3 Διατάγματα για το σχέδιο "Αθηνά"


Νόμιμα έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας, τρία ακόμη σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, από τα συνολικά 36 του υπουργείου Παιδείας, που αφορούν στο σχέδιο Αθηνά για την αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων Ανωτάτης Εκπαίδευσης (ΑΕΙ) και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ). Έτσι ο αριθμός των νόμιμων διαταγμάτων ανέβηκε στα 13.

Σημειώνεται ότι από τα 36 συνολικά διατάγματα τα 23 αφορούν στα ΑΕΙ και 13 τα ΤΕΙ, ενώ σύμφωνα με την αναδιάταξη του νέου ακαδημαϊκού χάρτη καταργούνται τα Πανεπιστήμια Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας.

Ειδικότερα, τα τρία αυτά νέα διατάγματα που κρίθηκαν νόμιμα, αφορούν: 1) Τη μετονομασία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών σε Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, τη συγχώνευση Τμημάτων και ίδρυση - συγκρότηση Σχολών, 2) Τη μετονομασία Τμήματος, συγχώνευση Τμήματος και ίδρυση - συγκρότηση και ανασυγκρότηση Σχολών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και 3) Τη μετονομασία του ΤΕΙ Καβάλας σε ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και μετονομασία Σχολής και Τμημάτων - συγχώνευση Τμημάτων, κατάργηση παραρτημάτων και Τμημάτων, καθώς και ίδρυση Σχολής - συγκρότηση Σχολών του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας, μετά την νομοπαρασκευαστική επεξεργασία των τριών επίμαχων διαταγμάτων, εξέδωσαν αντίστοιχες γνωμοδοτήσεις με τις οποίες αποφάνθηκαν ότι τα επίμαχα διατάγματα είναι νόμιμα, ενώ έκαναν ορισμένες νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα έχουν κριθεί νόμιμα και τα εξής διατάγματα που αφορούν: 1) ίδρυση Σχολών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, 2) ίδρυση-συγκρότηση Σχολών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 3) ίδρυση-συγκρότηση Σχολών στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο 4) ίδρυση Σχολής Καλών Τεχνών στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, 5) ίδρυση Σχολών, κατάργηση, συγχώνευση, μετονομασία Τμημάτων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, 6) ίδρυση Σχολών, κατάργηση Τμήματος και ίδρυση κατεύθυνσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, 7) κατάργηση Τμημάτων και ίδρυση Σχολών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, 8) ίδρυση Σχολών, κατάργηση Τμήματος, μετονομασία Τμήματος και συγχώνευση ειδικεύσεων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, 9) ίδρυση Σχολών, κατάργηση Τμήματος και μετονομασία Τμήματος στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και 10) Κατάργηση, συγχώνευση, μετονομασία Τμημάτων και ίδρυση Σχολής στην Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΕΣΠΑΤΕ).


Διαβάστε περισσότερα...

Αυτές είναι οι 29 ΔΟΥ που έχουν ενταχθεί στο νέο Taxis


Τις 29 φτάνουν πλέον οι ΔΟΥ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που έχουν ενταχθεί στο νέο TAXIS, η εγκατάσταση του οποίου έχει ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2012, στο πλαίσιο της αναβάθμισης των πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Σημειώνεται ότι σήμερα ολοκληρώθηκε η ένταξη των ΔΟΥ Α’ και Δ’ Πειραιά.

Με την ένταξη αυτών των ΔΟΥ στο νέο TAXIS υπερκαλύπτεται ο στόχος του μνημονίου για ένταξη ΔΟΥ που αντιπροσωπεύουν το 70% των εσόδων της χώρας έως 30/06/2013, αφού ήδη από σήμερα έχουν ενταχθεί έσοδα που αντιπροσωπεύουν το 70,3%, ενώ έως 30/06/2013 θα έχει επιτευχθεί η ένταξη του 80% των εσόδων της χώρας.

«Το κορυφαίο αυτό έργο που επιτελείται εσωτερικά στο Υπουργείο είναι πολύ σημαντικό για τα έσοδα του κράτους. Θέλω να επισημάνω ότι ήδη πετύχαμε και φιλοδοξούμε να ξεπεράσουμε το στόχο της συμφωνίας, το οποίο είναι σημαντικό γεγονός, ώστε να μην διακινδυνεύουμε τις εκταμιεύσεις των δόσεων. Όμως, θέλω να τονίσω ότι δεν πετύχαμε αυτό το στόχο απλά επειδή το “γράφει” η συμφωνία, αλλά επειδή είναι το σωστό για τη χώρα και το ωφέλιμο για τον πολίτη. Αυτός ήταν και είναι ο οδηγός μας για κάθε δράση που υλοποιούμε στο Υπουργείο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το νέο TAXIS αποτελεί ένα σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο ανέπτυξε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του ΥΠΟΙΚ, τα τελευταία 2 έτη και σταδιακά αντικαθιστά το παλαιό TAXIS. Τα οφέλη του νέου TAXIS, όταν ολοκληρωθεί σε επίπεδο χώρας, είναι:

-Διαθέτει κεντρική βάση δεδομένων, έτσι ώστε ο φορολογούμενος να μπορεί πλέον να εξυπηρετείται από οποιαδήποτε ΔΟΥ της χώρας. Καταργείται δηλαδή η έννοια της αρμόδιας ΔΥΟ.

Επιτρέπει την ανάπτυξη σύγχρονων ηλεκτρονικών εργαλείων, όπως οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες μέσω internet και οι πληρωμές μέσω τραπεζών.

-Μειώνει το κόστος λειτουργίας και συντήρησης της κάθε ΔΟΥ, αφού δεν απαιτούνται πλέον τοπικοί servers.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο αυτό ξεκίνησε πιλοτικά από τη ΔΟΥ Κορίνθου το Δεκέμβριο 2012, ενώ μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουν ενταχθεί όλες οι ΔΟΥ στο νέο TAXIS, με στόχο την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για τη μέγιστη συλλογή εσόδων για το κράτος και ταυτόχρονα τη μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών.



ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΝΕΟ TAXIS



Αύξων αριθμός ΔΟΥ (που έχει προκύψει από την ενοποίηση των πρώην ΔΟΥ) ΕΣΟΔΑ € ΔΟΥ 2011 (σύνολο εσόδων, πλην τελωνείων)

1 ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ 7.749.601.000

2 ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 5.186.946.000

3 ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 1.882.319.000

4 ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ 1.530.026.000

5 Δ ΑΘΗΝΩΝ (Δ,Η,Ι,ΙΑ) 973.474.000

6 Α ΑΘΗΝΩΝ (Α,Β,Γ,ΙΕ,ΚΒ) 905.644.000

7 ΦΑΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 819.549.000

8 ΚΗΦΙΣΙΑΣ (ΚΗΦΙΣΙΑΣ,ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) 446.356.000

9 ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ 428.908.000

10 ΨΥΧΙΚΟΥ (ΨΥΧΙΚΟΥ,ΚΑ ΑΘΗΝΩΝ) 416.981.000

11 Ζ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 320.075.000

12 ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ 298.204.000

13 ΓΛΥΦΑΔΑΣ 288.398.000

14 ΠΛΟΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ 241.696.000

15 ΧΟΛΑΡΓΟΥ (ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ,ΧΟΛΑΡΓΟΥ) 231.977.000

16 ΚΟΡΙΝΘΟΥ (ΚΟΡΙΝΘΟΥ,ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ,ΝΕΜΕΑΣ,ΚΙΑΤΟΥ,ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ) 231.830.000

17 Α ΠΕΙΡΑΙΑ (Α,Β) 229.529.000

18 ΙΓ ΑΘΗΝΩΝ (ΙΓ,ΙΘ,ΚΓ) 219.638.000

19 ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ 192.072.000

20 ΙΖ ΑΘΗΝΩΝ (ΙΖ, ΙΗ) 185.899.000

21 ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ (ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ, ΜΕΓΑΡΩΝ) 182.249.000

22 Β ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ (Β ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ, ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ) 180.529.000

23 ΑΙΓΑΛΕΩ (ΑΙΓΑΛΕΩ, ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ) 167.692.000

24 ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ (ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ,ΙΛΙΟΥ, ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ) 153.146.000

25 ΑΧΑΡΝΩΝ 137.918.000

26 ΙΩΝΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΙΩΝΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ) 132.841.000

27 ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ,ΔΑΦΝΗΣ) 124.925.000

28 ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 112.174.000

29 Δ ΠΕΙΡΑΙΑ (Δ, ΣΤ) 111.069.000

ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΟΔΩΝ ΕΝΤΑΓΜΕΝΩΝ ΔΟΥ ΣΤΟ ΝΈΟ TAXIS 24.081.665.000

ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΟΔΩΝ ΧΩΡΑΣ 34.278.018.000

ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΣΟΔΩΝ ΕΝΤΑΓΜΕΝΩΝ ΔΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΧΩΡΑΣ (%) 70,3%


Διαβάστε περισσότερα...

"Δωρεάν σίτιση στο τέλος της χρονιάς"


Λίγες ημέρες πριν από το τέλος της σχολικής χρονιάς έφτασαν στα σχολεία οι δηλώσεις για δωρεάν σίτιση μαθητών.

Τη δήλωση μας την έστειλε αναγνώστης του enikos.gr με το εξής σχόλιο «Αφού έμειναν δεκαπέντε ημέρες για να κλείσουν τα σχολεία το υπουργείο παιδείας μας έστειλε τις δηλώσεις για την δωρεάν σίτιση».




Διαβάστε περισσότερα...

Καλό ταξίδι Τόμας


Ήταν Κυριακή 17 Μαρτίου 2013, όταν ο Τόμας Πρωτόπαπας, κατευθυνόταν προς τα Σπάτα, για να συμμετάσχει στα γυρίσματα της εκπομπής του Mega "Dr Cook".

Δεν έφτασε όμως ποτέ. Στην Αττική Οδό, στο ύψος της εξόδου της Δουκίσσης Πλακεντίας, κι ενώ το αυτοκίνητό του ήταν ακινητοποιημένο, ένα βαν έπεσε πάνω του.

Ο Τόμας μεταφέρθηκε αμέσως στο ΚΑΤ και υπεβλήθη αμέσως σε μια λεπτή χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι. Οι γιατροί τον κράτησαν σε καταστολή και του άλλαζαν συνεχώς τη φαρμακευτική αγωγή, με την ελπίδα, ότι ο οργανισμός του θα αντιδράσει.

Η οικογένειά του, η σύντροφός του και οι φίλοι του δεν έφυγαν λεπτό από το πλευρό του. Οι γονείς του αποφάσισαν να στείλουν όλες τις εξετάσεις σε ειδικά κέντρα στην Αγγλία και στην Αμερική. Οι απαντήσεις δεν ήταν εκείνες που περίμεναν. Οι γιατροί μιλούσαν για μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Το μόνο θετικό στοιχείο ήταν η ηλικία του. Ήταν μόλις 26 ετών και αθλητής.

Οι μέρες περνούσαν μέσα στη σιωπή, χωρίς κανένα σημάδι ανάκαμψης. Ο οργανισμός του δεν αντέδρασε σε καμία θεραπεία, αλλά η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.

Η ελπίδα χάθηκε σήμερα, λίγο πριν από τις 20:00. Ο Τόμας Πρωτόπαπας έχασε τη μάχη με το θάνατο, σκορπίζοντας τη θλίψη, όχι μόνο στην οικογένειά και τους γιατρούς που καρδιοχτυπούσαν στο πλευρό του, αλλά και σε όλους όσοι τον επισκέπτονταν για να του δώσουν τη θετική τους ενέργεια.

Καλό ταξίδι Τόμας.


Πηγή: http://www.enikos.gr  και 
Διαβάστε περισσότερα...

Ακόμα μία αυτοκτονία σοκάρει την Κρήτη


Ένας 42χρονος απαγχονίστηκε με ηλεκτρικό καλώδιο.

Μια ακόμη αυτοκτονία έχει συνταράξει την Χανιώτικη κοινωνία.

Σήμερα το μεσημέρι έδωσε τέλος στην ζωή του ένας 42χρονος Χανιώτης, ιδιοκτήτης πρακτορείου ΟΠΑΠ στην αρχή της οδού Αναπαύσεως.

Σύμφωνα με πληροφορίες του flashnews.gr, τον 42χρονο περίμενε ο πατέρας του έξω από το σπίτι τους, και όταν είδε πως καθυστερούσε μπήκε μέσα και βρήκε τον γιό του απαγχονισμένο με ένα ηλεκτρικό καλώδιο που χρησιμοποίησε για να κρεμαστεί από κολώνα του σπιτιού.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες που επικαλείται το site, ο εκλιπών - ο οποίος δεν ήταν έγγαμος - αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.

Μάλιστα στους οικείους του εξέφραζε την αγωνία του, καθώς λόγω της κρίσης αφενός είχε μειωθεί η κίνηση στο κατάστημα, ενώ είχαν αυξηθεί κατακόρυφα τα έξοδα και η φορολογία.

Η Κρήτη τρίτη Περιφέρεια στις αυτοκτονίες το 2011

Στο μεταξύ, σήμερα η ΕΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα στοιχεία για τις αυτοκτονίες το 2011, σύμφωνα με τα οποία υπάρχει μια πανελλαδική αύξηση κατα 26,52% συγκριτικά με το 2010.

Από τα 477 περιστατικά που καταγράφηκαν το 2011 σε όλη την Ελλάδα, τα 172 σημειώθηκαν στην Αττική, τα 53 στην Κεντρική Μακεδονία και τα 37 σημειώθηκαν στην Κρήτη, ενώ ακολουθούν οι άλλες Περιφέρειες.

Η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοχείρων ήταν άνδρες (393 άτομα, ποσοστό 82,3%), αν και παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού των γυναικών που αυτοκτονούν (84 γυναίκες-θύματα το 2011 έναντι 41 το 2010, αύξηση 104%).


Διαβάστε περισσότερα...

Έκανε εξορκισμό σε ΑμεΑ ο Πάπας;


Σάλο έχει προκαλέσει στην Ιταλία το βίντεο που παρουσίασε τηλεοπτικό δίκτυο, το οποίο υποστήριξε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε εξορκισμό σε έναν πιστό. Συγκεκριμένα στα πλάνα φαίνεται ο Ποντίφικας να πλησιάζει έναν νεαρό που βρίσκεται σε αμαξίδιο. Ακουμπά και τα δύο του χέρια στο κεφάλι.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο tv 2000 αυτή η κίνηση του Πάπα σημαίνει ότι είτε προσεύχεται για τη «λύτρωση από το κακό», είτε κάνει «κανονικό εξορκισμό».





Διαβάστε περισσότερα...

Οι ελληνικές παραλίες πήραν το "οκ"


Εξαιρετική ποιότητα υδάτων διαθέτει το 93% των περιοχών κολύμβησης στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

Όπως προκύπτει ειδικότερα από την έκθεση, το 94% των περιοχών κολύμβησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση πληροί τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας των υδάτων, ενώ η ποιότητα των υδάτων είναι άριστη στο 78% των περιοχών.

Εξαιρετική ποιότητα υδάτων στο σύνολο των οικείων καταχωρισμένων περιοχών κολύμβησης έχουν επιτύχει η Κύπρος και το Λουξεμβούργο, ενώ σε άλλες οκτώ χώρες –μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- οι τιμές ποιότητας είναι εξαιρετικές σε ποσοστά που υπερβαίνουν τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Μάλτα (97%), Κροατία (95%), Ελλάδα (93%), Γερμανία (88%), Πορτογαλία (87%), Ιταλία (85%), Φινλανδία (83%) και Ισπανία (83%).

Τα ποσοστά αυτά αντιπροσωπεύουν βελτίωση των περσινών αποτελεσμάτων, διατηρώντας τη θετική τάση που διαπιστώνεται από το 1990, οπότε άρχισε η παρακολούθηση των υδάτων κολύμβησης βάσει της σχετικής οδηγίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, που αποτελεί σύνθεση των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν το καλοκαίρι του 2012, ο αριθμός των περιοχών που πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις, παρουσιάζει αύξηση κατά 2% σε σύγκριση με τα στοιχεία της περυσινής έκθεσης.

Την ίδια ώρα, και παρά τη γενική βελτίωση, από την έκθεση προκύπτει ότι η ποιότητα των υδάτων είναι ανεπαρκής σχεδόν στο 2% των παράκτιων, λιμναίων και ποτάμιων περιοχών κολύμβησης. Τα υψηλότερα ποσοστά περιοχών κολύμβησης που δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις παρατηρούνται στο Βέλγιο (12%), στην Ολλανδία (7%) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (6%). Σε ορισμένες από αυτές τις περιοχές χρειάστηκε να απαγορευθεί η κολύμβηση κατά την κολυμβητική περίοδο 2012.

Σε γενικές γραμμές, οι επιδόσεις στις παράκτιες περιοχές κολύμβησης είναι καλύτερες, καθώς πάνω από το 95% των περιοχών της Ένωσης πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις, ενώ το 81% χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικής ποιότητας. Συγκριτικά, το ελάχιστο όριο υπερβαίνει το 91 % των λιμναίων και ποτάμιων περιοχών κολύμβησης, ενώ εξαιρετική ποιότητα παρουσιάζει το 72% αυτών.



Διαβάστε περισσότερα...

Νόμιζε ότι το σπίτι του είχε καταληφθεί από φαντάσματα


Έβαλε κρυφή κάμερα και ανακάλυψε… σκάνδαλο!
Ένας άντρας από την Τασμανία αποφάσισε να τοποθετήσει κρυφή κάμερα στο ίδιο του το σπίτι, γιατί πίστευε ότι ήταν στοιχειωμένο και ότι είχε καταληφθεί από… φαντάσματα!

Όταν επέστρεψε από τη δουλειά του για να δει τι είχε καταγράψει η κάμερα, έμεινε με το στόμα ανοιχτό.

Αντί για… αέρινες υπερφυσικές υπάρξεις, ανακάλυψε ότι η επί 11 χρόνια σύντροφός του είχε ερωτικές σχέσεις με τον ανήλικο γιο του!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, η 28χρονη γυναίκα δήλωσε ένοχη για σύναψη ερωτικής σχέσης με ανήλικο, υποστηρίζοντας όμως ότι δε γνώριζε ότι τα 16 έτη ήταν κάτω από το νόμιμο όριο για συγκατάθεση σε ερωτική επαφή.

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης ακούστηκε ότι η σχέση της 28χρονης με τον 16χρονο γιο του επί 11 χρόνια συντρόφου της ξεκίνησε όταν μια μέρα πήγε στο δωμάτιό του για να συζητήσουν για τα μαθήματα οδήγησης που θα έκανε.

Η συζήτηση μετατράπηκε σε φλερτ, πειράγματα, προχώρησε στα φιλιά και τα χάδια και κατέληξε σε ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή.

Μάλιστα, οι δυο τους συναντήθηκαν κι άλλες φορές σε δωμάτιο ξενοδοχείου, όπου έκαναν σεξ.

Όταν ο πατέρας του παιδιού είδε το βίντεο, ζήτησε εξηγήσεις από τη σύντροφό του, η οποία τότε του είπε ότι δεν ήταν κάτι σοβαρό και ότι η κατάσταση δεν είχε προχωρήσει πέρα από το στάδιο του αγγίγματος. Όμως ο γιος του τού είπε μια διαφορετική ιστορία…

Ο πατέρας στη συνέχεια κάλεσε την αστυνομία και η γυναίκα συνελήφθη.

Η δίκη συνεχίζεται...



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έξυπνο φως «στοπ» για τις μοτοσυκλέτες


Ανάβει σε κάθε επιβράδυνση του δικύκλου.

Ο Fausin Mdisa είναι ένας σχεδιαστής που ζει στην Καλιφόρνια. Είναι μοτοσυκλετιστής και μία ωραία ημέρα οδηγούσε σε κάποιον αυτοκινητόδρομο του San Diego.

Χρειάστηκε κάποια στιγμή να μειώσει ταχύτητα για να βγει από τον αυτοκινητόδρομο και το έκανε χωρίς να χρησιμοποιήσει τα φρένα του, αλλά μόνον κατεβάζοντας ταχύτητες. Οπότε φυσικά το στοπ δεν άναψε για να προειδοποιήσει τους ακολουθούντες οδηγούς, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο πίσω του σχεδόν να τον εμβολίσει.

Η εμπειρία τον προβλημάτισε. Κάθισε και το σκέφτηκε και στο τέλος ο Mdisa αποφάσισε να συνεργαστεί με τους Jesse Thomas και Trinh Le για να βγάλουν στην αγορά τα Vololights. Πρόκειται για ένα σύστημα πίσω στοπ που ενεργοποείται πάντα όταν επιβραδύνει η μοτοσυκλέτα, ανεξάρτητα αν αυτό συμβαίνει με χρήση των φρένων ή όχι.

Το σύστημα τοποθετείται σε μία ειδικά κατασκευασμένη βάση, ίδια σε σχήμα και διαστάσεις με αυτές που χρησιμοποιούνται για την τοποθέτηση των πινακίδων κυκλοφορίας.



Στο πλαίσιο αυτής της βάσης έχουν ενσωματωθεί οκτώ φωτεινές δίοδοι (LED), ένας μικροεπεξεργαστής και ένα επιταχυνσιόμετρο τριών αξόνων. Ένα λευκό LED παρέχει επίσης (διαρκή) φωτισμό στην πινακίδα.

Ο μοτοσυκλετιστής μπορεί να ρυθμίσει το σύστημα μετά την αγορά του, ώστε να ταιριάζει στο προσωπικό του στυλ οδήγησης. Μετά τα Vololights είναι σε θέση να διακρίνουν την όποια μείωση ταχύτητας, είτε λόγω κατεβάσματος, είτε λόγω χρήσης των φρένων, είτε απλά λόγω κλεισίματος του γκαζιού.

Αν η ένταση της επιβράδυνσης υποδηλώνει ένα κανονικό φρενάρισμα, οι δύο σειρές από 4 LED του συστήματος αναβοσβήνουν εναλλάξ, με ρυθμό 2 φορές το δευτερόλεπτο. Αν η επιβράδυνση είναι πολύ έντονη, ο ρυθμός επιταχύνεται στις 5 αναλαμπές ανά δευτερόλεπτο, ειδοποιώντας τους οδηγούς που ακολουθούν να επιβραδύνουν και αυτοί πιο έντονα.

Ένας αλγόριθμος ενσωματωμένος στον μικροεπεξεργαστή, τού επιτρέπει να διακρίνει τις περιπτώσεις που ο αναβάτης χρησιμοποιεί οπωσδήποτε τα φρένα, όπως όταν η επιβράδυνση συμβαίνει σε έναν ιδιαίτερα κατωφερή δρόμο.



Οι τρεις σχεδιαστές προσπαθούν τώρα μέσω του Kickstarter να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να βγάλουν το σύστημα Vololights στην παραγωγή. Επενδύοντας 79 αμερικάνικα δολάρια, μπορείτε να αποκτήσετε και σεις το δικό σας «έξυπνο στοπ», όταν βέβαια και εφόσον βγει στην παραγωγή.

Δείτε στο βίντεο την περιγραφή της ιδέας και τον τρόπο που λειτουργεί...







Διαβάστε περισσότερα...

Ακατάλληλο για κατανάλωση το νερό σε οικισμό στην Κοζάνη


Εντοπίστηκε εξασθενές χρώμιο στο δίκτυο ύδρευσης.

Να μην χρησιμοποιείται για κατανάλωση το νερό του δικτύου ύδρευσης του οικισμού «Γαλάνης», στην τοπική κοινότητα Δρεπάνου Κοζάνης, αποφάσισε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, λόγω υπέρβασης της ανώτερης τιμής χρωμίου και ύπαρξης εξασθενούς χρωμίου.

Συγκεκριμένα σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το νερό του δικτύου αυτού δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για ανθρώπινη κατανάλωση (πόση, μαγείρεμα, προπαρασκευή τροφής, καθώς και για χρήσεις που να φέρνουν σε επαφή το νερό με τον ανθρώπινο οργανισμό π.χ. μπάνιο κλπ), αλλά μόνον για άλλες χρήσεις, όπως π.χ. πλύσιμο εσωτερικών & εξωτερικών χώρων, αυτοκινήτων, χρήση στο wc, πότισμα καλλωπιστικών φυτών κ.λ.π. με την απαραίτητη προσοχή.

Στο μεταξύ, τις αιτίες της ρύπανσης στο νερό των δημοτικών κοινοτήτων Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου αναζητά η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μετά τον εντοπισμό χρωμίου και εξασθενούς χρωμίου στις τοπικές γεωτρήσεις. Ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι γίνονται προσπάθειες υδροδότησης, από άλλες πηγές, των περιοχών όπου εντοπίστηκαν προβλήματα και προσθέτει πως χρειάζεται χρόνος για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τα αίτια των αυξημένων συγκεντρώσεων χρωμίου και εξασθενούς χρωμίου. «Οι κατ' αρχήν εκτιμήσεις αποδίδουν το πρόβλημα είτε σε πετρώματα της περιοχής είτε σε ανθρωπογενείς αιτίες, όμως οι επιστήμονες μόνο μπορούν να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα» σχολιάζει και διευκρινίζει ότι τη σχετική μελέτη θα διενεργήσουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το ΙΓΜΕ και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Σε νοσοκομείο της Αθήνας για να σώσει τα δάχτυλά του


Τρεις τραυματίες από εκρηκτική ύλη σε χωριό της Κρήτης.

Σε νοσοκομείο της Αθήνας αναμένεται να μεταφερθεί ο 35χρονος που το μεσημέρι της Τρίτης τραυματίστηκε στα από εκρηκτική ύλη στο χωριό Δαφνέδες του Μυλοποτάμου. Ο άντρας έχει μεταφερθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στα Χανιά προκειμένου να γίνει η αεροδιακομιδή με C-130 της πολεμικής αεροπορίας σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του prismanews.gr, ο 35χρονος φέρεται να έχει τραυματιστεί στο χέρι από εκρηκτική ύλη, πιθανότατα κροτίδα ή δυναμίτιδα που έσκασε στα χέρια του, αναφέρουν οι πληροφορίες. Στο χωριό επικράτησε αναστάτωση και ο άνδρας μεταφέρθηκε στο ΚΥ Περάματος και από εκεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Ωστόσο από την έκρηξη τραυματίστηκαν άλλα δύο άτομα από τα οποία το ένα φαίνεται να έχει τραυματιστεί στο μάτι με τους γιατρούς να εκτιμούν σοβαρή την κατάσταση του. Ο τρίτος τραυματίας είναι καλά στην υγεία του, προχώρησε όμως σε προληπτικές εξετάσεις για κάθε ενδεχόμενο.


Διαβάστε περισσότερα...

Κέντρο για χαρισματικά και ταλαντούχα παιδιά


Το καλοκαίρι του 2014 θα αρχίσει τη λειτουργία του.

Το πρώτο «Κέντρο για Χαρισματικά-Ταλαντούχα Παιδιά» (Center for Talented Youth-CTY) δημιουργείται στην Ελλάδα στο Κολέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το διεθνούς φήμης πανεπιστήμιο Johns Hopkins, το οποίο έχει ιδρύσει το 1979 αντίστοιχο CTY, με στόχο να ενισχύσει την ακαδημαϊκή αριστεία, εντοπίζοντας χαρισματικούς μαθητές σε όλο τον κόσμο.

Το CTY στη συμπρωτεύουσα θα καλύπτει την Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη και θα αρχίσει να λειτουργεί το καλοκαίρι του 2014.

Στόχος του CTY Greece είναι να εντοπίζει χαρισματικούς μαθητές της χώρας, από 7 μέχρι και 18 ετών, και να τους προσφέρει, μέσα από ολοκληρωμένα καλοκαιρινά προγράμματα 3 εβδομάδων, συνολικές εμπειρίες, άριστες εκπαιδευτικές προοπτικές, καθώς και τις απαραίτητες υποδομές, ώστε να ενισχυθεί η φιλομάθεια και η πνευματική τους ανάπτυξη, μέσα από καινοτόμες και πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας.

Η ίδρυσή του θα γίνει στο πλαίσιο της σημαντικής πρωτοβουλίας των 100.000.000 ευρώ, που το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποφάσισε πέρυσι να διαθέσει σε διάστημα τριών ετών, επιπλέον των υπολοίπων δωρεών του σε Ελλάδα και εξωτερικό, προκειμένου να συμβάλει στην ανακούφιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στη χώρα. «Η εκπαίδευση αποτελεί κεντρικό άξονα της δράσης του Ιδρύματος.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η λειτουργία του CTY Greece έρχεται να αναγνωρίσει τις ιδιαίτερες μαθησιακές ανάγκες των χαρισματικών νέων της χώρας και να τους προσφέρει καινοτόμες υποδομές διδασκαλίας, νέες προοπτικές προσωπικής και πνευματικής ανάπτυξης, αλλά και την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά χθες σε συνέντευξη Τύπου ο λειτουργικός διευθυντής του Ιδρύματος, Γιάννης Ζερβάκης.

Για μία πρώτη γνωριμία με τα καλοκαιρινά προγράμματα του CTY, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» προσφέρει υποτροφίες για τη δωρεάν συμμετοχή 10 μαθητών (13-16 ετών) από την Ελλάδα στα καλοκαιρινά προγράμματα διάρκειας 3 εβδομάδων του Κέντρου που λειτουργούν στις ΗΠΑ (από 14 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου 2013).


Πηγή: http://www.thestival.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε ο Τόμας Πρωτόπαπας


Μετά από έξι περίπου εβδομάδες στην Εντατική Μονάδα Θεραπείας του ΚΑΤ ο Τόμας Πρωτόππας άφησε την τελευταία του πνοή. Ο νεαρός ηθοποιός έπαθε μια σοβαρή λοίμωξη και κατέληξε σήμερα βυθίζοντας σε πένθος την οικογένειά του αλλά και όλο τον κόσμο που τον γνώριζε.

Ακόμα και όσους τον ήξεραν μόνο από την τηλεοπτική του καριέρα ή από την περιπέτεια που είχε μετά το τροχαίο ατύχημα στην Αττική οδό, που τελικά στάθηκε μοιραίο.

Ο 26χρονος ηθοποιός κατάφερε να συγκινήσει το πανελλήνιο και να ενώσει τις προσευχές όλων για μία θετική εξέλιξη στην υγεία του. Ωστόσο, δεν τα κατάφερε να βγει νικητής από αυτή τη δύσκολη μάχη με το θάνατο.

Τραγικές φιγούρες οι γονείς του, ο θείος του, Γιώργος Πρωτόπαπας και η αγαπημένη του Ιωάννα Ζεμπερλίγκου οι οποίοι ήταν δίπλα του από την πρώτη στιγμή.



Πηγή: http://www.tlife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σωματική νοημοσύνη. Όταν το σώμα προειδοποιεί!


Η σωματική ευφυΐα δεν περιλαμβάνει μόνο τις πολλαπλές ικανότητες του σώματος που απαιτούνται για να (επι)ζήσουμε, ούτε βασίζεται αποκλειστικά στις ανάγκες του ευάλωτου σώματος- συμπεριλαμβάνει επίσης την ικανότητα του πνεύματος να επεξεργάζεται και να αξιολογεί πολυάριθμες πληροφορίες. Εδώ δεν ενδιαφέρει τόσο η συμβολή του πνεύματος, που εντελώς συνειδητά, νηφάλια και αναλυτικά κρίνει μια κατάσταση και λαμβάνει αποφάσεις.

Πιο πολύ μας ενδιαφέρει η ευφυϊα που έχει αποκτήσει ο άνθρωπος κατά τη διάρκεια της ζωής του μέσα από τη μάθηση και την οποία έχει αποθηκεύσει βαθιά στο υποσυνείδητό του. Γιατί, από τα πρώτα χρόνια της παιδικής ηλικίας η μάθηση γίνεται και στο σώμα. Τα παιδιά “ορίζουν” τα πράγματα στο περιβάλλον τους όχι μόνο βλέποντάς τα, αλλά και αγγίζοντας τα, τοποθετώντας τα στο στόμα, μυρίζοντας τα, κρατώντας τα στην αγκαλιά τους και σφίγγοντας τα στο σώμα τους.

Αυτό το είδος της μάθησης χάνεται όλο και πιο πολύ όσο μεγαλώνουμε, καθώς ο άνθρωπος επικεντρώνεται διαρκώς περισσότερο στις πνευματικές του μαθησιακές ικανότητες και -στην καλύτερη περίπτωση- χρησιμοποιεί μόνο τη ακοή και την όραση για να κάνει παραστατικά τα περιεχόμενα της μάθησης.Ενώ η σωματική μαθησιακή ικανότητα, που πραγματώνεται με την αίσθηση της αφής ωθείται στο περιθώριο.

Η σωματική νοημοσύνη αποτελεί συνισταμένη τριών σημαντικών στοιχείων:
των ενστίκτων και των αυτόματων αντιδράσεων που ενυπάρχουν σε όλα τα όντα και έχουν πάντα ως στόχο την επιβεβαίωση,
των συναισθημάτων, που- όπως πιστεύουν οι βιολόγοι- έχουν αναπτυχθεί στο πέρασμα των χιλιετιών και μεταδίδονται με τη μορφή της γενετικής πληροφορίας από μία γενιά στην άλλη,
και τέλος, των αποθηκευμένων γνώσεων και εμπειριών, που έχουμε αποκτήσει καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής μας.
Η συνδρομή αυτών των στοιχείων του σώματος και του πνεύματος, την οποία συχνά νιώθουμε να έρχεται ανεπαίσθητα στο συνειδητό βαθιά από μέσα μας, είναι ένας ιδιαίτερα βαρυσήμαντος κριτής, που μας συμπαραστέκεται αμέριστα σε πολλές καταστάσεις της ζωής μας. Αυτή η σύμπραξη σώματος και πνεύματος αποτελεί ένα είδος “ολοκληρωμένης νοημοσύνης” του ανθρώπου, την οποία όμως χρησιμοποιούμε ελάχιστα, επειδή βασιζόμαστε, κατά προτίμηση στη λογική. Επομένως η σωματική νοημοσύνη πρέπει να έρχεται ως αρωγός της λογικής, για να μπορεί κανείς να έχει μακροπρόθεσμα μια πιο ισορροπημένη και υγιή ζωή.

Μηνύματα της Σωματικής Νοημοσύνης

Οι σημαντικότερες δυνατότητες επικοινωνίας ανάμεσα στο σώμα, την ψυχή και το πνεύμα βρίσκονται στα συναισθήματα, τα οποία κατά περιόδους εκδηλώνεται στο ίδιο το άτομο- αλλά και στο περιβάλλον του- με την έκφραση του προσώπου του, τη στάση του σώματος του και με διάφορες χειρονομίες.

Ακόμα και αυτό που χαρακτηρίζουμε συνήθως ως διαίσθηση ή βαθιά εσωτερική αίσθηση, δεν είναι παρά χαρακτηριστικά μηνύματα της σωματικής νοημασύνης, τα οποία επηρεάζουν τις αποφάσεις μας, μας προειδοποιούν για κάτι ή μας δείχνουν το σωστό δρόμο για την ευεξία, την υγεία και την ικανοποίηση.

Έτσι ένα χαμήλωμα των βλεφάρων ή μια αποστροφή του βλέμματος μπορεί να σημαίνουν ότι πρέπει να απορρίψουμε μια πρόταση ή να φύγουμε από μια κατάσταση που ίσως περικλείει κινδύνους για μας.

Αντίθετα, ένα ανασήκωμα του κεφαλιού, όπως και ένα πηγούνι που προεξέχει, μπορεί να δηλώνουν ότι “τωρα πια δεν μας κρατάει τίποτα” για να διεκπεραιώσουμε μια υπόθεση.

Οι σφιγμένοι μυς ίσως αποτελούν μια ένδειξη ότι βρισκόμαστε κάτω από μεγάλη πίεση ή και ότι πρέπει να φύγουμε το συντομότερο- γι‘ αυτό το σώμα είναι ήδη έτοιμο με τους μυς τεντωμένους.

Αντίθετα, μια ορισμένη αδυναμία στα πόδια μπορεί να σημαίνει ότι δεν είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε κάποια κατάσταση- και είναι καλύτερα για μας να αποχωρήσουμε.

Ένα τσίμπημα μέσα μας μπορεί να είναι σημάδι έντασης αλλά και αντίστασης σε κάποιο σχέδιο.

Από την άλλη, δεν δυσκολευόμαστε να ερμηνεύσουμε κάποια φτερουγίσματα μέσα μας ως μεγάλη χαρά, σημάδι έρωτα ή άλλης μορφής επιτυχίας.

Η αίσθηση ότι μπορούμε να αναπνεύσουμε ελεύθερα και βαθιά μπορεί να σημαίνει από ανακούφιση έως και βαθιά ικανοποίηση και ασφάλεια.

Να εμπιστευόμαστε τυφλά τα μηνύματα της Σωματικής Νοημοσύνης;

Επειδή η σωματική νοημοσύνη, εκτός από την αυτόματη ρύθμιση των ζωτικών μας λειτουργιών και των συναισθημάτων μας, ανατρέχει και σε όλες τις εμπειρίες που αποκτήσαμε στη ζωή μας, είναι κατά βάση ευπαθή. Και όπως όλα όσα μάθαμε κάποτε δεν λειτουργούν πάντα ως “Εγχειρίδιο καλής συμπεριφοράς”, το ίδιο μπορεί και στις αποθηκευμένες εμπειρίες της σωματικής μας νοημοσύνης να υπάρχουν πράγματα που δεν συνιστούν πλέον καλό οδηγό για τις επιλογές μας.

Εξάλλου, μηνύματα της σωματικής νοημοσύνης που παρουσιάζουν διαρκώς απόκλιση από εκείνα της λογικής, είναι πιθανό- όχι όμως και απαραίτητο- να αποτελούν ενδείξεις για μια εσφαλμένη- ή δυσλειτουργική πλέον- αποτύπωση της εμπειρικής μας μνήμης.

Απόσπασμα από το βιβλίο Η ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΘΥΜΑΡΙ.



Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μήπως είστε εθισμένοι στη ζάχαρη;


Ποιος μπορεί να αντισταθεί στα γλυκά; Μάλλον κανείς είναι η απάντηση! Πότε μιλάμε, όμως, για εθισμό στη ζάχαρη και πότε για έναν απλό γλυκατζή; Πώς μπορούμε να περιορίσουμε την ποσότητα της ζάχαρης που κατανάλώνουμε, χωρίς να στερηθούμε τη γλυκιά γεύση;

Μπορείς να είμαστε στ’ αλήθεια «εθισμένοι» στη ζάχαρη;

Λες ότι δεν μπορείς να ζεις χωρίς το καθημερινό σου donut. Αλλά είσαι όντως εξαρτημένος από τη ζάχαρη; Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει το ίδιο αίσθημα ευτυχίας με κάποια ναρκωτικά. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι η ζάχαρη είναι ίδια με την ηρωίνη, αλλά μπορεί επίσης να μπερδέψει το μυαλό και το σώμα σου.

Ποια είναι τα συμπτώματα του εθισμού στη ζάχαρη:

Μπορεί να έχουμε κάποια διατροφική διαταραχή ή απλώς μια κακή συνήθεια. Ο καθένας μπορεί να τρώει φαγητά πλούσια σε ζάχαρη που δεν είναι υγιεινά. Μερικά από τα σημάδια που πρέπει να μας θορυβήσουν είναι: να χάσουμε τον έλεγχο και να τρώμε περισσότερο από ό,τι είχαμε σχεδίασει. Μπορεί να νιώσουμε, όμως, άσχημα και αν υπερβούμε την μικρή ποσότητα γλυκού. Τα χαμηλά επίπεδα ζαχάρου στο αίμα περιλαμβάνουν συμπτώματα όπως η νευρικότητα, το τρέμουλο, ακόμα και κρύο ιδρώτα.

Τι προσφέρει η ζάχαρη στον εγκέφαλό μας;

Η ζάχαρη τροφοδοτεί κάθε κύτταρο του εγκεφάλου μας. Όταν “υπερφορτωνόμαστε» με φαγητά πλούσια σε ζάχαρη, ειδοποιούνται τμήματα του εγκεφάλου μας που ρυθμίζουν το πόσο πολύ τρώμε. Σε εργαστηριακές έρευνες, οι αρουραίοι που τρέφονταν με ζάχαρη είχαν αλλαγές στον εγκέφαλό τους σαν να έκαναν χρήση ναρκωτικών. Και στους ανθρώπους η χρήση ζάχαρης προκαλεί στον εγκέφαλο παρόμοια συμπτώματα με αυτά των ναρκωτικών. Στις γυναίκες βέβαια αυτά τα συμπτώματα είναι πιο έντονα κάτι που δείχνει ότι είναι περισσότερο προσκολλημένες στο φαγητό.

Τι προσφέρει η ζάχαρη στο σώμα μας;

Η ζάχαρη που παίρνουμε από τα γλυκά είναι ένας απλός υδατάνθρακας, μετατρέπεται γρήγορα σε γλυκόζη στο αίμα. Οι απλοί υδατάνθρακες βρίσκονται επίσης στα φρούτα, στα λαχανικά και στα λαγακτοκομικά προϊόντα. Αλλά αυτά έχουν φυτικές ίνες και πρωτεϊνες που επιβραδύνουν τη διαδικασία. Αντίθετα το σιρόπι, η σόδα, τα γλυκά και η επιτραπέζια ζάχαρη δεν το κάνουν.

Πώς μπορούμε να αποτοξινωθούμε από τον «εθισμό» στη ζάχαρη;

Μερικές διατροφές αποτοξίνωσης μας παροτρύνουν να αποφεύγουμε όλα τα γλυκά. Αυτό σημαίνει και τα φρούτα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα επεξεργασμένα δημητριακά. Η ιδέα είναι να καθαρίσει ο οργανισμός από τη ζάχαρη. Τέτοιες αλλαγές στη διατροφή είναι πολύ δύσκολες για να κρατήσουν. Και έτσι θα γυρίσουμε στις παλιές σου συνήθειες. Τι μπορούμε να κάνουμε;

-Επανεκπαίδευση της γεύσης μας. Δεν χρειαζόμαστε όση ζάχαρη νομίζουμε. Στην πραγματικότητα μπορούμε να εκπαιδεύσουμε την γεύση στο να απολαμβάνει τα πράγματα που δεν είναι και τόσο γλυκά. Προσπαθήστε να κόψετε ένα γλυκό τρόφιμα από τη διατροφή σας κάθε εβδομάδα. Για παράδειγμα, παραλείψτε το επιδόρπιο μετά το δείπνο. Σιγά- σιγά θα μειώσουμε τη ζάχαρη στον καφέ ή τα δημητριακά και με την πάροδο του χρόνου θα εγκαταλείψετε την ανάγκη για ζάχαρη.

-Διαλέγουμε τα «καλά» γλυκά. Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψουμε τελείως τα γλυκά. Απλά μπορούμε να τα λαμβάνουμε από άλλες πηγές. Δοκιμάστε φρέσκα μούρα ή πολτοποιημένα φρούτα με βρώμη αντί με ζάχαρη. Βρείτε φρούτα που είναι αποξηραμένα, κατεψυγμένα ή σε κονσέρβες που έχουν λιγότερη ζάχαρη. Ένα ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών ή ένα γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη μπορούν να βοηθήσουν.

-Νικώντας τη συνήθεια με μικρά βήματα. Δεν υπάρχει ανάγκη για δραστικές αλλαγές. Αν κάνετε μικρές, απλές αλλαγές στη διατροφή σας, είναι εύκολο να την διατηρήσετε περισσότερο. Άρχισε με το να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Πίνετε περισσότερο νερό.Χρησιμοποιήστε λιγότερα επεξεργασμένα προϊόντα, που κρύβουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Αγοράστε φαγητά χωρίς ζάχαρη και απλά προσθέστε ελάχιστη για να ικανοποιήσετε την γεύση σας. Μετά από μερικές εβδομάδες, θα εκπλαγείτε με το πόσο λίγο θα σας λείπει η ζάχαρη.

- Η πρωτεΐνη βοηθά! Τρώγοντας πρωτεϊνες μπορούμε να μειώσουμε την έντονη επιθυμία για γλυκό. Τρόφιμα υψηλά σε πρωτεϊνες αφομοιώνονται πιο αργά και έτσι νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο. Διαλέξτε πρωτεΐνες όπως το άπαχο κοτόπουλο, το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, τα αυγά, οι ξηροί καρποί και τα φασόλια.

-Πείτε «ναι» στις φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καταπολέμηση της ανάγκης για γλυκά. Πρώτα απ‘ όλα μας κρατούν χορτασμένους. Τα φαγητά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες μας δίνουν περισσότερη ενέργεια. Διαλέξτε φυτικές ίνες από τα φρούτα και τα λαχανικά αλλά και από τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

-Βγείτε έξω. Η άσκηση μπορεί να “θεραπεύσει” τον εθισμό στη ζάχαρη, αλλά μπορεί να αλλάξει και τον τρόπο που τρώμε γενικότερα. Νιώθουμε την επιθυμία να τρώμε πιο υγιεινά. Κάντε ό,τι σας αρέσει, περπάτημα, ποδήλατο ή κολύμπι. Απλά προσπαθήστε να το κάνετε τουλάχιστον 30 λεπτά για πέντε μέρες την εβδομάδα.



Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θεσσαλονίκη: Στα θρανία για να μάθουν ρωσικά


Στα… θρανία σχεδιάζουν να καθίσουν επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης προκειμένου να μάθουν ρωσικά και να μπορούν να συνεννοούνται με τους τουρίστες που αναμένονται τους καλοκαιρινούς μήνες στην πόλη.

Πρόκειται για μια ιδέα που έπεσε στο «τραπέζι» από ιδιοκτήτη τουριστικού πρακτορείου και έγινε δεκτή από τη διοίκηση του κεντρικού δήμου της Θεσσαλονίκης. Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, «υπάρχει η θέληση να παραχωρηθεί αίθουσα μέσα στο νέο δημαρχιακό μέγαρο ώστε να μπορούν επαγγελματικές τάξεις, μεταξύ των οποίων ταξιτζήδες, ξενοδοχειακοί υπάλληλοι κλπ, να παρακολουθήσουν δωρεάν, ταχύρυθμα, μαθήματα εκμάθησης της ρωσικής γλώσσας».

«Καλό είναι να μάθουν 200 - 300 λέξεις για να συνεννοούνται με τους Ρώσους που έρχονται στη Θεσσαλονίκη. Λίγα αγγλικά ξέρουν όλοι, όμως οι Ρώσοι που βρίσκονται στην πόλη νιώθουν σα να είναι στον Αμαζόνιο», δήλωσε ο κ. Μπουτάρης.

Οι εκτιμήσεις που έχει η δημοτική αρχή από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες είναι ότι φέτος θα είναι αυξημένο το ρεύμα των τουριστών από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Μάλιστα, αναζητούνται τρόποι ώστε οι τουρίστες να μην περάσουν όλες τις ημέρες των διακοπών τους στη Χαλκιδική αλλά να παραμείνουν και στη Θεσσαλονίκη.

Ένας από τους τρόπους προσέλκυσης είναι και οι εορτασμοί που θα γίνουν στην πόλη φέτος, έτος των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, επειδή συμπληρώνονται 1150 χρόνια από την αναχώρησή τους από τη Θεσσαλονίκη με σκοπό τη διάδοση του χριστιανισμού μεταξύ των Σλάβων.

«Φιλοδοξούμε να ενταχθεί ο εορτασμός στα τουριστικά πακέτα και να γίνει η Θεσσαλονίκη προσκυνηματικός προορισμός», ανέφερε ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας, προσθέτοντας: «Οι Κύριλλος και Μεθόδιος είναι ένα κομμάτι της ιστορίας που δεν έχει αναδειχτεί».

Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει την Παρασκευή, 24 Μαΐου, με τα αποκαλυπτήρια μνημείου των Αγίων Κυρίλλου και Μεθόδιου σε χώρο πλάι στον Ιερό Ναό που βρίσκεται στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα μνημείο, δωρεά από την Αγία Πετρούπολη.



Διαβάστε περισσότερα...

Διαγραφή χρεών έως και 95%


Οι πιο πρόσφατες αποφάσεις των Ειρηνοδικείων προβλέπουν διαγραφή χρέους μέχρι και 95%.

Ανάσα αισιοδοξίας προκαλούν οι συνεχιζόμενες θετικές αποφάσεις σε υποθέσεις υπερχρεωμένων μελών της Ένωσης Καταναλωτών.

Η Ποιότητα της Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), τις οποίες χειρίστηκαν δικηγόροι του νομικού τμήματός της, έχοντας συνδράμει στην εξωδικαστική διαδικασία. Αυτό επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΚΠΟΙΖΩ, αναφέροντας, ότι οι πιο πρόσφατες αποφάσεις των Ειρηνοδικείων προβλέπουν διαγραφή χρέους μέχρι και 95%.

Ειδικότερα, η ΕΚΠΟΙΖΩ γνωστοποιεί τα εξής: «Στην πρώτη περίπτωση, που κρίθηκε από το Ειρηνοδικείο Αχαρνών, ο αιτών, 57 ετών, διαζευγμένος, συνταξιούχος αστυνομικός, με μηνιαίο εισόδημα 1.475,00 ευρώ, με παιδιά που παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, καλείται να καταβάλει σε συνολικό διάστημα 4 ετών το συνολικό ποσό των 9.600 ευρώ, έναντι συνολικής οφειλής 171.031,81 ευρώ.

Συνεπώς, διαγράφεται το 95% των οφειλών του, δηλαδή 161.431,81 ευρώ, μεταξύ των οποίων και οφειλή του προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Σημαντικό στοιχείο της εν λόγω απόφασης, είναι το γεγονός, ότι ο μεγάλος δανεισμός του αιτούντος, που αφορούσε αποκλειστικά σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, δεν θεωρήθηκε ότι συνιστά από μόνος του λόγο στοιχειοθέτησης δόλιας περιέλευσής του σε αδυναμία εξυπηρέτησης οφειλών, όπως πρότειναν με τις ενστάσεις τους οι πιστώτριες τράπεζες.

Στη δεύτερη περίπτωση, που κρίθηκε από το ίδιο Ειρηνοδικείο, οι αιτούντες, ηλικίας 60 και 59 ετών, παντρεμένοι, με μία εξ αδιαιρέτου κατοικία, εμπορικής αξίας 85.000 ευρώ, καλούνται να καταβάλουν, για 24 έτη, το ποσό των 150,00 ευρώ κάθε μήνα έκαστος, ενώ, παράλληλα, απαλλάσσονται από το υπόλοιπο των οφειλών τους, ύψους 202.640,03 ευρώ, δηλαδή διαγράφεται το 78,69% των οφειλών τους. Το εισόδημα της οικογένειας προέρχεται μόνο από τη σύνταξη του συζύγου, ύψους 1.154,49 ευρώ, καθώς η σύζυγος είναι άνεργη.

Η τρίτη υπόθεση, η οποία κρίθηκε από το Ειρηνοδικείο Καλλιθέας, αφορούσε σε δανειολήπτρια, ηλικίας 58 ετών, διαζευγμένη, χωρίς προστατευόμενα τέκνα, εν αναμονή έκδοσης της σύνταξής της, με συνολικό ποσό οφειλών, ύψους 147.633,62 ευρώ. Βάσει της απόφασης, που έλαβε υπόψη και την αξία της κατοικίας της (60.000 ευρώ), η δανειολήπτρια θα καταβάλει 350 ευρώ κάθε μήνα και για 4 έτη, μόλις αρχίσει η καταβολή της σύνταξής της, ενώ, στη συνέχεια, 252,14 ευρώ για 15 έτη. Συνολικά, δηλαδή, θα καταβάλει στους πιστωτές της, σε διάστημα 19 ετών, το ποσό των 62.185,2 ευρώ και θα διαγραφεί ποσοστό 57,88% του χρέους της.

Ωστόσο, παρά τις θετικές και ελπιδοφόρες αποφάσεις της Δικαιοσύνης για υποθέσεις μελών της, η ΕΚΠΟΙΖΩ συνεχίζει να επισημαίνει στην Πολιτεία την ανάγκη νομοθέτησης μέτρων πραγματικής ανακούφισης των δανειοληπτών και όχι ημίμετρων, έτσι ώστε να μην χρειάζεται οι υπερχρεωμένοι οφειλέτες να καταφεύγουν σε χρονοβόρες και δαπανηρές δικαστικές διαδικασίες».


Διαβάστε περισσότερα...

Η Ελληνίδα που σώζει τα μάτια μικρών παιδιών


Εφαρμόζει επαναστατική μέθοδο για το ρετινοβλάστωμα.Η Ντόρις Χατζηστυλιανού είναι Ελληνίδα ιατρός υπεύθυνη της μονάδας οφθαλμικής ογκολογίας και αμφιβληστροειδούς της πολυκλινικής της Σιένα, Santa Maria alle Scotte. Εφαρμόζει μια επαναστατική θεραπευτική μέθοδο για το ρετινοβλάστωμα, τον πιο κοινό οφθαλμικό όγκο της παιδικής ηλικίας. Επίσης, ασχολείται με την ογκολογία του ματιού, την παιδοφθαλμολογία, τον οφθαλμικό κόγχο και τους όγκους του κόγχου. Η μέθοδος που εφαρμόζει εξουδετερώνει τους οφθαλμικούς όγκους πριν αυτοί διεισδύσουν μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο. Οι κλινικές δοκιμές της πρωτοποριακής θεραπείας, η οποία συνίσταται στην επιλεκτική χημειοθεραπεία μέσω της οφθαλμικής αρτηρίας, ξεκίνησαν στην πολυκλινική Santa Maria alle Scotte στη Σιένα το 2008. Στόχος ήταν να αποφευχθεί η αφαίρεση του οφθαλμού, να περιοριστούν οι παρενέργειες και να βελτιωθεί αισθητά η ποιότητα ζωής των ασθενών. Η Δρ. Χατζηστυλιανού γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Τελειώνοντας το Λύκειο, βρέθηκε στην Σιένα για να σπουδάσει οφθαλμολογία. Συνέχισε τις σπουδές της στην Αμερική. Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα νοσοκομεία όπως το Johns Hopkins Hospital στη Βαλτιμόρη, το Wills Eye Hospital στη Φιλαδέλφεια, το Ludwig Institute for Cancer Research στο Σαν Ντιέγκο, το Moorfields Eye Hospital στο Λονδίνο. Έχει μόνιμη συνεργασία με το Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, το Curie στο Παρίσι, το Οφθαλμολογικό Νοσοκομείο Jules Gonin στη Λωζάννη και το Wills Eye Hospital στη Φιλαδέλφεια. Έχει παντρευτεί τον Ιταλό μοριακό βιολόγο Νίκο Μαστράντζελο και έχουν αποκτήσει έναν αγόρι.


Διαβάστε περισσότερα...

Με ποδήλατα η Δημοτική Αστυνομία


Η εκκίνηση δόθηκε σήμερα το πρωί και η λειτουργία δεκαπέντε ποδηλάτων που θα χρησιμοποιεί η Δημοτική Αστυνομία του δήμου Αθηναίων για τις εποχούμενες περιπολίες σε περιοχές με ιδιαίτερο ιστορικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, είναι πραγματικότητα.

Η αρχή έγινε στην είσοδο της Ακρόπολης. «Σήμερα είναι μια ημέρα χαράς για μας. Τα ποδήλατα και οι ειδικά εκπαιδευμένοι οδηγοί τους, θα περιπολούν σε πεζόδρομους. Η πρωτοβουλία αυτή είναι ο προάγγελος για το σύστημα των ενοικιαζόμενων ποδηλάτων που θα λειτουργήσει σύντομα σε 70 σημεία της Αθήνας», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

«Όποιος επιμένει νικά. Μετά από δύο χρόνια επιμονής καταφέραμε να προχωρήσει η πρότασή μας» δήλωσε ο δημοσιογράφος και ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Αμυράς.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής του δήμου Αθηναίων για την αναβάθμιση και την προστασία του εμπορικού και ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Τα ποδήλατα και οι ειδικά εκπαιδευμένοι οδηγοί τους, θα περιπολούν σε πεζόδρομους, όπως η Αποστόλου Παύλου, η Διονυσίου Αρεοπαγίτου, η Αιόλου, η Ερμού και η περιοχή της Πλάκας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γυναίκα γεννήθηκε με τρία δάχτυλα


Ωστόσο ο εγκέφαλος της ένιωθε πέντε.

Πολλές φορές δεν παρατηρούμε το πόσο απίστευτη είναι η ικανότητα του εγκεφάλου μας να επιλύει περίπλοκα ζητήματα, να μαθαίνει γλώσσες και να επιδίδεται σε στοχασμούς. Μερικές φορές όμως, ένα ασυνήθιστο κατόρθωμά του ξεκαθαρίζει το πόσο εκπληκτικά έξυπνος είναι ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Σαφές παράδειγμα αποτελεί η εν λόγω έρευνα, όπου ο εγκέφαλος μιας γυναίκας γνώριζε την αίσθηση των δέκα δαχτύλων στα χέρια, αν και η ίδια είχε γεννηθεί με δύο λιγότερα.

Η περίεργη ιστορία έχει ως εξής: Μια γυναίκα, με το ψευδώνυμο Ρ.Ν., γεννήθηκε με τρία δάχτυλα στο δεξί της χέρι. Όταν έγινε 18 ετών, έσπασε μερικά κόκκαλα στο δεξί της χέρι σε αυτοκινητικό ατύχημα και έξι μήνες αργότερα οι γιατροί αποφάσισαν να της το ακρωτηριάσουν. Μετά τον ακρωτηριασμό, η Ρ.Ν. παραπονέθηκε για πόνους στο δεξί της χέρι – κι ας μην υπήρχε πια. Με άλλα λόγια, ένιωθε σαν να εξακολουθούσε να έχει το δεξί της χέρι, και αυτό το «χέρι-φάντασμα» της προκαλούσε πόνο.

Τα «άκρα-φαντάσματα» είναι πολύ συχνές περιπτώσεις σε άτομα που έχουν ακρωτηριαστεί. Η αποκοπή ενός χεριού ή ενός ποδιού μπορεί να αφαιρεί τη φυσική του παρουσία από το σώμα, αλλά δεν επανασχεδιάζει τον εγκέφαλο. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά πολλοί πιστεύουν πως έχει να κάνει με τη «χαρτογράφηση» των άκρων από τον εγκέφαλο και με το πώς ο εγκέφαλος αντιμετωπίζει την έλλειψη ερεθισμάτων από το κομμένο άκρο.

Ωστόσο, η περίπτωση της Ρ.Ν. είναι πολύ ενδιαφέρουσα επειδή το χέρι που ακρωτηριάστηκε είχε εξ’ αρχής 3 δάχτυλα. Θα περίμενε κανείς πως το άκρο-φάντασμα θα ήταν αντίγραφο του χαμένου της χεριού – όμως κάτι τέτοιο δε συνέβη! Η Ρ.Ν. είπε στους γιατρούς ότι ένιωθε πως το χέρι-φάντασμα είχε πέντε δάχτυλα. Δεν ήταν πέντε φυσιολογικά δάχτυλα – ένιωθε πως ο αντίχειρας και ο δείκτης ήταν κοντύτεροι από τα υπόλοιπα- αλλά ήταν οπωσδήποτε πέντε.

Η Ρ.Ν. έζησε με το χέρι-φάντασμα χωρίς να το πει σε κανέναν. Στα 57 της πήγε στο ιατρείο του Δρ. Ramachandran, ο οποίος είναι διάσημος για τις έρευνες επί των άκρων-φαντασμάτων. Ο Ramachandran της έκανε μερικές από τις ασκήσεις του με καθρέφτες, που είναι μια συχνή αντιμετώπιση όταν κάποιος δεν ελέγχει μια πλευρά του σώματός του ή έχει άκρα-φαντάσματα. Μετά από αυτές τις ασκήσεις, η Ρ.Ν. είπε πως τα δύο μικρότερα δάχτυλα είχαν επανέλθει στο φυσιολογικό μέγεθος· σήμερα νιώθει σαν να γεννήθηκε με ένα φυσιολογικό δεξί χέρι, το οποίο απλώς εξαφανίστηκε.

Είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση ακριβώς επειδή η Ρ.Ν. ουδέποτε είχε ένα φυσιολογικό δεξί χέρι. Ο Ramachandran το θέτει ως εξής: «Ο ακρωτηριασμός του χεριού της επέτρεψε στις κατασταλμένες αναπαραστάσεις των δακτύλων να εμφανιστούν στον αισθητικό της φλοιό και να δημιουργηθούν φαντάσματα δακτύλων που ποτέ δεν υπήρχαν στο χέρι της». Με άλλα λόγια, το μυαλό έχει μια έτοιμη απεικόνιση για ένα φυσιολογικό χέρι, την οποία και προσάρμοσε για να ταιριάζει με την περίπτωση της Ρ.Ν. Όταν το χέρι αποκόπηκε, η απεικόνιση αυτή αποκαταστάθηκε.

Φυσικά, είναι περίπτωση ενός ατόμου και είναι δύσκολο να ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Όμως σίγουρα δείχνει πόσο παράξενος και απίστευτος είναι ο ανθρώπινος εγκέφαλος.



Διαβάστε περισσότερα...

Προσοχή στους πορτοφολάδες


Εκμεταλλεύονται τον συνωστισμό και απλώνουν το "μακρύ" χέρι τους με τρόπο ταχυδακτυλουργικό. Είναι οι συμμορίες των πορτοφολάδων που βάζουν στο στόχαστρο τις φουσκωμένες τσέπες, τις τσάντες ανυποψίαστων-αφηρημένων πολιτών.

Δείτε στο παρακάτω γράφημα τι πρέπει να κάνετε για να μη σας κλέψουν το πορτοφόλι από την τσέπη ή από την τσάντα.

Πατήστε επάνω στη φωτό για μεγέθυνση.





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ολόκληρο το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο


Με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή 5-20 χιλιάδων ευρώ τιμωρείται όποιος δημόσια, προφορικά ή διά του Τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, παροτρύνει, προκαλεί ή διεγείρει, σε βιαιοπραγίες ή μίσος κατά προσώπων ή ομάδες προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τον γενετήσιο προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλων. Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για την «Καταπολέμηση των εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας» που θα κατατεθεί σήμερα στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή της βουλής και αποκαλύπτει κατ’ αποκλειστικότητα το real.gr.

«Με τις ίδιες ποινές τιμωρείται όποιος με πρόθεση, και με τα μέσα και τους τρόπους που αναφέρονται στην παράγραφο 1, παροτρύνει, προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξη φθοράς ή βλάβης πραγμάτων, που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις παραπάνω ομάδες ή πρόσωπα», αναφέρεται επίσης στο νομοσχέδιο.

Για τις ευθύνες νομικών προσώπων ή ενώσεων προσώπων, το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο προβλέπει: «Αν κάποια από τις αξιόποινες πράξεις του παρόντος νόμου τελέσθηκε μέσω ή προς όφελος ή για λογαριασμό νομικού προσώπου ή ενώσεως προσώπων, από φυσικό πρόσωπο που ενεργεί είτε ατομικά είτε ως μέλος οργάνου του νομικού προσώπου ή της ενώσεως προσώπων και έχει εξουσία εκπροσώπησής του ή εξουσιοδότηση για τη λήψη αποφάσεων για λογαριασμό του ή για την άσκηση ελέγχου εντός αυτού, επιβάλλονται στο νομικό πρόσωπο ή στην ένωση προσώπων, με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατά περίπτωση, σωρευτικά ή διαζευκτικά, οι ακόλουθες κυρώσεις:

α) Διοικητικό πρόστιμο από δεκαπέντε (15.000) έως διακόσιες (200.000) χιλιάδες ευρώ

β) Ανάκληση ή αναστολή της άδειας λειτουργίας του για χρονικό διάστημα από έναν έως έξι μήνες ή απαγόρευση άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας για το ίδιο χρονικό διάστημα

γ) αποκλεισμός από δημόσιες παροχές, επιχορηγήσεις, ενισχύσεις, επιδοτήσεις ή αναθέσεις έργων και υπηρεσιών, προμήθειες, διαφημίσεις και διαγωνισμούς του δημοσίου ή των νομικών προσώπων του δημόσιου τομέα για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Η διοικητική κύρωση του στοιχείου α επιβάλλεται πάντοτε, ανεξαρτήτως της επιβολής άλλων κυρώσεων. Σε περίπτωση υποτροπής του νομικού προσώπου ή της ενώσεως προσώπων οι κυρώσεις των στοιχείων β και γ μπορεί να έχουν οριστικό χαρακτήρα».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και διαβάστε αναλυτικά όλο το σχέδιο νόμου

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και διαβάστε αναλυτικά την αιτιολογική έκθεση


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χατζηδάκης: Επτά Κυριακές όλα τα μαγαζιά ανοιχτά


«Η πρότασή μας: Επτά Κυριακές όλα τα μαγαζιά ανοιχτά, τις υπόλοιπες μόνο τα μικρά, αν το θέλουν», σημείωσε μιλώντας στο MEGA ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Ο υπουργός τόνισε επιπλέον ότι «Ετοιμάζουμε πρόγραμμα χρηματοδότησης επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα νησιά».

Δείτε το βίντεο από το MEGA:





Διαβάστε περισσότερα...

Πρεμιέρα εξόδου για το Δημόσιο


Στη σκιά των απολύσεων θα κινηθεί το επόμενο διάστημα το Δημόσιο με δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους να βλέπουν τις... καρέκλες τους να τρίζουν και να κινδυνεύουν να βρεθούν ενώπιον της οριστικής απομάκρυνσης από τους φορείς τους οποίους υπηρετούν. Στόχος είναι να επιτευχθούν οι αριθμητικές δεσμεύσεις έναντι της τρόικας, οι οποίες προβλέπουν 4.000 απολύσεις ως το τέλος του έτους και υπαγωγή σε διαθεσιμότητα άλλων 25.000 υπαλλήλων κατά το ίδιο διάστημα.

Τις δεξαμενές των υπό απόλυση ή διαθεσιμότητα υπαλλήλων επιχειρεί να οριστικοποιήσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού αναδιάρθρωσης του Δημοσίου, το οποίο περιλαμβάνει τα νέα οργανογράμματα-είναι ήδη έτοιμα για τα υπουργεία και οδηγούν σε μείωση κατά μέσον όρο 50% των δομών-, τη διαδικασία στοχοθεσίας και αξιολόγησης για όλες τις υπηρεσίες, καθώς και την επιτάχυνση των πειθαρχικών υποθέσεων που συνδέονται με επίορκους, αδικαιολογήτως απόντες και με πλαστά δικαιλογητικά εργαζόμενους.

Αγκάθι εξακολουθεί ν’ αποτελεί ο προσδιορισμός των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), τα οποία όταν καταργηθούν θα οδηγηθούν στην αυτόματη λύση της εργασιακής σχέσης των υπαλλήλων αορίστου χρόνου. Η δυστοκία εστιάζεται, όπως γράφουν Τα Νέα στους υπουργούς που δεν επιθυμούν να αναφέρουν συγκεκριμένα «ονοματεπώνυμα» φορέων. Το επόμενο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι η εξεύρεση των 11.000 υπαλλήλων, που βάσει της συμφωνίας με την τρόικα πρέπει να απομακρυνθούν σταδιακά εντός του 2014. Για τον λόγο αυτό, εξετάζεται η ιδιωτικοποίηση ορισμένων δομών.



Πρόκειται για δομές όπως αυτές που διαχειρίζονται ευρωπαϊκά προγράμματα (Βοήθεια στο Σπίτι, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών), που θα περάσουν από του χρόνου σε ιδιώτες, αλλά και για τη μετατροπή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου –η δυνατότητα θα δοθεί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου περί «Οργάνωσης Δημόσιας Διοίκησης», επί του οποίου προ ημερών ολοκληρώθηκε η διαβούλευση. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων που βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου και θα είναι οι πρώτοι που θα λάβουν εισιτήριο εξόδου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Κουρεύουν» και το εφάπαξ


Σε αυτόματη παρακράτηση των οφειλών προς το Δημόσιο από το ποσό του εφάπαξ που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία προχωρά η Εφορία μετά τις αυστηρές εντολές του υπουργείου Οικονομικών για άμεση είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών. Μάλιστα κατάσχει από το βοήθημα ολόκληρο το ποσό του χρέους, ακόμα κι αν ο ασφαλισμένος έχει υπαχθεί σε ρύθμιση για τμηματική καταβολή του χρέους ή έχει έλθει σε προσωπικό διακανονισμό με τον προϊστάμενο της εφορίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Εθνους το τελευταίο διάστημα πέφτουν βροχή τα κατασχετήρια έγγραφα προς τα ασφαλιστικά ταμεία για τους δικαιούχους εφάπαξ μέσω του σφραγίσματος του πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας με το ποσό της απαίτησης του Δημοσίου από τον ασφαλισμένο.

Εκπληκτοι οι φορολογούμενοι που προσέρχονται στις εφορίες για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας πληροφορούνται ότι σύμφωνα με τις οδηγίες και τις εγκυκλίους που έχουν αποσταλεί από το υπουργείο Οικονομικών, οι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν διαταγή πληρωμής προς τον ασφαλιστικό φορέα για παρακράτηση ολόκληρης της οφειλής από το βοήθημα.

Ο μόνος περιορισμός που υπάρχει είναι ότι η παρακράτηση στο εφάπαξ δεν μπορεί να ξεπερνά το 50% του βοηθήματος ανεξάρτητα από το αν το ποσό της οφειλής είναι μεγαλύτερο. Την ίδια ώρα, κατά κύματα αποστέλλονται οι διαταγές πληρωμών σε ασφαλιστικά ταμεία και λογιστήρια ιδιωτικών επιχειρήσεων για κατάσχεση συντάξεων και μισθών ακόμα και για ποσά χρέους της τάξης των 300 ευρώ από οφειλέτες του δημοσίου, οι οποίοι, παρά τις συνεχείς οχλήσεις της εφορίας δεν προσήλθαν για τακτοποίηση της εκκρεμότητάς τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

53 θέσεις για γιατρούς


Πρόσκληση ενδιαφέροντος για 53 επικουρικούς γιατρούς, απευθύνει το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να στελεχώσει νησιωτικές περιοχές.

Με απόφαση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου, προκηρύχθηκαν πενήντα τρεις θέσεις επικουρικών ιατρών για την ενίσχυση του επιστημονικού προσωπικού -κατά κύριο λόγο- των νοσοκομειακών μονάδων της νησιωτικής Ελλάδας, πέραν των 405 θέσεων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.

Οι επικουρικοί ιατροί θα εργαστούν με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου, δωδεκάμηνης διάρκειας, ενώ η επιλογή τους πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και μέσω των προβλεπόμενων από τον νόμο διαδικασιών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι συνεχίζεται απρόσκοπτα η στελέχωση των δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, και «προς την ίδια κατεύθυνση, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η υλοποίηση του σχεδιασμού ενίσχυσης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και των νοσηλευτικών μονάδων της νησιωτικής Ελλάδος».


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα προλάβουμε τα κρυολογήματα της άνοιξης;


Ποιος είπε πως ο χειμώνας έχει την… αποκλειστικότητα στα κρυολογήματα; Ακόμη και σήμερα πολλοί ταλαιπωρούμαστε από το κρύωμα και δεν ξέρουμε ούτε πώς να το αντιμετωπίσουμε, αλλά ούτε και τι να κάνουμε για να το προλάβουμε.

Η αστάθεια του καιρού τις τελευταίες εβδομάδες χαρακτηρίζεται από μια αύξηση των ιώσεων άσχετα με το εάν βρισκόμαστε σχεδόν στο καλοκαίρι. Παράλληλα δε, η γενικότερη αβεβαιότητα που επικρατεί, δοκιμάζει πολλούς από εμάς με την ανασφάλεια να παίζει παιχνίδια με την ψυχολογία μας, μειώνοντας έτσι πρώτον την άμυνα του οργανισμού, και δεύτερον την ικανότητα του σώματος να αντιμετωπίσει τους εξωτερικούς κινδύνους.

Για την γενικότερη προφύλαξη μας αυτό το διάστημα θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα ήταν θεμιτό να θωρακίζαμε τον οργανισμό μας με την λήψη βιταμινών.

Η Βιταμίνη C είναι απαραίτητη και αναντικατάστατη βιταμίνη λόγω της σπουδαιότατης αντιοξειδωτικής δράσης της. Αποτοξινώνει τον οργανισμό από ελεύθερες ρίζες και ενισχύει την άμυνα μας, φιλτράροντας τα απόβλητα του οργανισμού. Ιδανική και για τους καπνιστές!

Την βρίσκουμε και σε συνδυασμό με ένα σούπερ βότανο, την ”Εχινάκια” που λειτουργεί ανοσοδιεγερτικά αλλά και με ψευδάργυρο. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι επίσης ευεργετικές στην τόνωση του νευρικού μας συστήματος, είτε πρόκειται για την σωματική εξασθένιση αλλά ακόμα πιο σημαντική, την πνευματική τόνωση. Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως οι βιταμίνες Β έχουν και μια ήπια αντί καταθλιπτική δράση.


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

9 τρόποι για να αποκτήσεις αυτοεκτίμηση


Σας προτείνουμε να επικεντρώσετε την προσοχή σας σε τρεις βασικούς άξονες, που ο καθένας ελέγχει τρία επιπλέον επίπεδα, τα οποία ονομάζουμε “κλειδιά”. Κάθε άξονας και κάθε “κλειδί” έχει τη δική του σημασία. Υπάρχουν άνθρωποι που στρέφουν την προσπάθειά τους σε ένα μόνο τομέα, είτε κάνουν υπερβολική ενδοσκόπηση , είτε έχουν έντονη κοινωνική ζωή, είτε απασχολούνται σε συνεχή δράση.

Σας παρουσιάζουμε παρακάτω να 9 κλειδιά της αυτοεκτίμησης.


Κλειδί 1: Γνωρίζω τον εαυτό μου.
“Γνώθι σαυτον”, έλεγε ο Σωκράτης. Είναι ο πρώτος κανόνας για μια καλή αυτοεκτίμηση. Αφορά τον τρόπο που εμείς βλέπουμε τον εαυτό μας, αλλά και την εικόνα που προβάλλουμε στους άλλους. Δεν σας προτείνουμε να αρχίσετε να ανιχνεύετε τον εαυτό σας αλλά να γνωρίσετε τις πραγματικές σας δυνατότητες και τα όριά σας. Σύμφωνα με τους κανόνες τις ψυχοθεραπείας, κάθε άνθρωπος έχει τέσσερις βασικούς χώρους αυτογνωσίας. Ο “κρυφός χώρος” περιλαμβάνει αυτά που γνωρίζεται εσείς για τον εαυτό σας και οι άλλοι αγνοούν. Ο “άγνωστος χώρος” περιλαμβάνει όλα όσα δεν έχει εκδηλώσει κάποιος. Πρέπει να μετατρέψουμε τον κρυφό μας χώρο σε εξωτερικό. Πρέπει δηλαδή να μην διστάζουμε να εκφράζουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας.

Κλειδί 2 : Αποδέχομαι τον εαυτό μου
Αφού γνωρίσουμε τον εαυτό μας καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τα ελαττώματα και τα όριά μας. Πιστεύουμε συχνά πως, για να είναι καλή η αυτοεκτίμηση μας πρέπει να είμαστε άνθρωποι χωρίς ελαττώματα. Όμως αυτό που έχει σημασία είναι να τα αποδεχόμαστε και να προσπαθούμε να τα αλλάξουμε. Υπάρχουν άνθρωποι που τα αποδέχονται και άλλοι που νοιώθουν μεγάλη ντροπή. Το αίσθημα της ντροπής συνήθως είναι αυτό το οποίο κάνει ένα απλό ελάττωμα να εξελιχθεί σε κόμπλεξ. Συνήθως τα ντροπαλά άτομα σωπαίνουν να αποτραβιούνται στη γωνία τους. Να ξέρετε πάντως, όταν αποφασίσετε να μιλήσετε σε κάποιον που εμπιστεύεστε για το πρόβλημά σας, το έχετε ήδη κατά μεγάλο μέρος θεραπευτεί.

Κλειδί 3 : Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου
Χρησιμοποιούμε συχνά τεχνάσματα για να ξεγελάμε τον εαυτό μας και να προστατέψουμε την αυτοεκτίμησή μας. Συχνά όταν δεν ομολογούμε ότι φοβηθήκαμε, στεναχωρηθήκαμε, ότι θυμώσαμε το κάνουμε για λόγους κοινωνικού κονφορμισμού. Αποφεύγουμε να εκδηλώσουμε τα αληθινά μας συναισθήματα για να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπειά μας. Μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες προσεκτικής δουλειάς ώσπου να τολμήσει κάποιος να εκφράσει αυτό που πραγματικά τον βασάνιζε.

Κλειδί 4 : Να περάσουμε στη δράση
Η δράση μας αποτελεί άσκηση για την διατήρηση της αυτοεκτίμησής μας. Οπωσδήποτε κάποιες σημαντικές επιτυχίες ενδυναμώνουν την αυτοεκτίμησή, δεν έχουμε όμως κάθε μέρα επιτυχίες. Παρ’ όλα αυτά, πολλές είναι οι ευκαιρίες που προσφέρει η καθημερινή μας ζωή για να βελτιώσουμε την αυτοεκτίμησή μας. Για ν’αλλάξουμε λοιπόν μία κατάσταση, είναι απαραίτητη η δράση. Πρέπει όμως, πρώτα εμείς να αλλάξουμε στάση. Δεν αρκεί να προσδοκούμε αλλαγή. Χωρίς συγκεκριμένη δράση, δεν μπορούμε ν’ αλλάξουμε την αυτοεκτίμησή μας. Και η παραμικρή δράση θα επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα από το να επαναπαυτούμε στις καλές προθέσεις μας. Κάθε απόφαση μας για αλλαγή πρέπει να συνοδεύεται από δράση: να κάνουμε το τηλεφώνημα που πρέπει, να γράψουμε το γράμμα που πρέπει, να πάμε εκεί που χρειάζεται.

Κλειδί 5: Να σιωπήσει ο “εσωτερικός κριτής”
“Εσωτερικό κριτή” ονομάζουμε τις αρνητικές σκέψεις που κάνουμε εκ των προτέρων για τον εαυτό μας. Συχνά είναι ο απόηχος όσων μας έλεγαν οι γονείς μας όταν ήμασταν μικροί. Η εσωτερική κριτική μπορεί να γίνει πριν από τη δράση (“Για πιο λόγο να το επιχειρήσω, αφού δεν θα γίνει τίποτα”) ή μετά τη δράση(“Απέτυχα παταγωδώς” , “Δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα”, “Δεν αρκεί αυτό που έκανα”).

Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τον “εσωτερικό κριτή” είναι να αναγνωρίσουμε την παρουσία του. Έτσι θα καταλάβουμε ότι οι δυσκολίες δεν οφείλονται μόνο στο έργο που έχουμε αναλάβει, αλλά και στο επίπεδο που βρίσκεται η αυτοεκτίμησή μας.

Η δεύτερη κίνηση είναι να δούμε αν οι σκέψεις που κάνουμε όταν αναλαμβάνουμε κάποια δράση είναι βοηθητικές για εμάς. Καλό θα είναι λοιπόν να ρωτάμε κάθε φορά τον εαυτό μας :“ Η σκέψη αυτή ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα; Με βοηθάει να νιώσω καλύτερα; με βοηθά ν’ αντιμετωπίσω σωστά την κατάσταση; Θα με βοηθήσει να το αντιμετωπίσω καλύτερα την επόμενη φορά;”

Κλειδι 6: Ν’ αποδέχεσαι την αποτυχία

“Η αποτυχία είναι κομμάτι της νίκης”. Τη φράση αυτή την είχε πει ο διάσημο ορειβάτης Έρικ Εσκοφιέ. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να αγαπά την αποτυχία, αυτό ισχύει για όλους. Όταν όμως καλείσαι να αλλάξεις τρόπο συμπεριφοράς, πρέπει να περάσεις σε δράση, επομένως μπορεί και να αποτύχεις. Πολλές φορές μάλιστα ο ψυχοθεραπευτής “περνά” τον ασθενή από “τεχνητό”τεστ αποτυχίας, προκειμένου να ξεπεράσει τον φόβο του, αντί να προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει την επώδυνη δοκιμασία.

Σας δίνουμε ορισμένες πρακτικές συμβουλές:

Να μην βλέπετε τα πράγματα άσπρο- μαύρο. Το κάνουν συχνά όσοι διστάζουν να αναλάβουν δράση. Δεν βλέπουν ότι υπάρχει μια ενδιάμεση κατάσταση, ανάμεσα στο θρίαμβο και στην καταστροφή. Επειδή καταλαβαίνουν ότι δεν τους περιμένει θρίαμβος, σκέφτονται αμέσως την καταστροφή. Καλό είναι λοιπόν, να θέτουμε κάποιες διαβαθμίσεις στην αντίληψή μας όσον αφορά την αποτυχία.

Να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν γνώρισε ή δεν γνωρίζει, ή δεν θα γνωρίσει μια αποτυχία. Η στάση της κοινωνίας απέναντι στην αποτυχία είναι λίγο υποκριτική. Πανηγυρίζουν για τις επιτυχίες και ξεχνούν τις αποτυχημένες προσπάθειες που προηγήθηκαν . Ορισμένοι άνθρωποι λοιπόν καταλήγουν στο συμπέρασμα πως “κάποιοι” δεν αποτυγχάνουν ποτέ. Όλοι όσοι επιτύχουν σε κάτι, γνωρίζουν πολύ καλά ότι, στις πρώτες τους προσπάθειες, είχαν αποτύχει.

Να διδασκόμαστε από τις αποτυχίες μας. Να θεωρούμε μια αποτυχία ως μια κατάσταση που παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για μας και όχι ως ένδειξη ανικανότητας. Αν μπορέσετε να την αντιλαμβάνεστε κατ’ αυτό τον τρόπο, τότε κάθε αποτυχία θα γίνεται σκαλί που σας φέρνει ολοένα πιο κοντά στην επιτυχία.

Κλειδί 7 : Εκδηλώνουμε τη θέλησή μας

Εκδηλώνω τη θέλησή μου σημαίνει ότι μπορώ να εκφράσω ελεύθερα τη σκέψη μου, τις επιθυμίες μου, τα συναισθήματά μου, σεβόμενος βέβαια τις αντίστοιχες ελευθερίες του άλλου. Να μπορώ να λέω “όχι” χωρίς να γίνομαι επιθετικός, να ζητώ κάτι χωρίς να λέω “συγγνώμη”, να απαντώ ήρεμα σε κάποια παρατήρηση.

Οι πρώτες έρευνες που έγιναν στη δεκαετία του ’60 έδειξαν πως, όταν εκφράζουν ανοιχτά τη θέλησή μας, εκτός του ότι αποκτάμε αυτό που επιθυμούμε και οι άλλοι μας σέβονται, νιώθουμε καλύτερα εμείς οι ίδιο και η αυτοπεποίθησή μας ανεβαίνει. Το να εκφράζουμε τη θέλησή μας υποδηλώνει αυτοσεβασμό. Αναγνωρίζουμε ότι έχουμε δικαιώματα, αποδεχόμαστε και την πιθανότητα να ενοχλήσουμε κάποιον, να μη γίνουμε αποδεκτοί. Γι’ αυτό και δυσκολεύονται τόσο πολύ τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση να εκφράσουν τη θέλησή τους, φοβούνται την απόρριψη.

Κλειδί 8: Αισθάνεσαι πως είσαι σαν όλους τους άλλους ανθρώπους.

Είναι μια στάση που βοηθά πολύ την αυτοεκτίμησή μας. Νιώθουμε τους άλλους κοντά μας, κι εκείνοι μας εκτιμούν. Μας επιτρέπει, επίσης, να εκφραζόμαστε ελεύθερα. Οι άλλοι ακούν ευκολότερα τις απόψεις μας, εφόσον κι εμείς ακούμε τις δικές τους.
Συχνά τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση δίνουν πέραν του δέοντος προσοχή σ’αυτά που λένε οι άλλοι, σε σημείο να ξεχνούν τις δικές τους ανάγκες και το συμφέρον τους. Προσπαθούν, ασυνείδητα, να “εξαγοράσουν” την αποδοχή των άλλων, με το να τους δίνουν ιδιαίτερη προσοχή.

Κλειδί 9: Να στηρίζεσαι στους άλλους

Όταν μιλάμε για στήριξη εκ μέρους των άλλων, εννοούμε τις σχέσεις μας με τους άλλους και τη βοήθεια που μας δίνουν. Είναι σημαντικός παράγοντας για την αυτοεκτίμησή μας. Τέσσερις είναι οι βασικοί τρόποι στήριξης που παρέχουν οι άλλοι, όπως λέει η ψυχολογία : στήριξη με την εκτίμησή τους, συναισθηματική στήριξη, έμπρακτη στήριξη, στήριξη με πληροφόρηση. “Τρέφει” την αυτοεκτίμηση μας με δύο τρόπους : νιώθουμε πως μας αγαπούν, νιώθουμε πως μας βοηθούν.

Παρακάτω σας δίνουμε μερικές συμβουλές για να κερδίσετε τη στήριξη των άλλων:

Να ζητάτε τη στήριξή τους, χωρίς να διστάζετε. Να αποδέχεστε, όμως, ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να σας τη δώσουν αμέσως. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τη στήριξή τους σαν βοηθητική “πατερίτσα” για μας.

Να συντηρείτε τις σχέσεις σας με τους άλλους. Να μην καταφεύγετε σε εκείνους μόνο για να πείτε τα παράπονά σας, ή όποτε σας συμβαίνει κάτι σοβαρό.

Δε μας δίνουν στήριξη μόνο οι δικοί μας άνθρωποι. Οι σχέσεις μας με τους άλλους σχηματίζουν τρεις ομόκεντρους κύκλους : οι δικοί μας άνθρωποι, οι συνάδελφοι και οι φίλοι, οι γνωστοί μας. Κάθε κύκλος έχει τη σημασία του και μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμος σε διαφορετικές στιγμές της ζωής μας.


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...