Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Στους αστεροειδείς το χημικό εργοστάσιο της ζωής;

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορούσαν να συνθέτουν βασικές γενετικές ενώσεις



Στους αστεροειδείς το χημικό εργοστάσιο της ζωής;
Η ανάλυση δειγμάτων του μετεωρίτη του Μέρτσινσον έχει αποκαλύψει, μεταξύ άλλων, την παρουσία αμινοξέων, βασικών συστατικών για τη ζωή.

Άμστερνταμ 
Το ερώτημα αν τα δομικά υλικά της ζωής έφθασαν στη Γη από το Σύμπαν «βασανίζει» εδώ και πολύ καιρό τους επιστήμονες. Βασικές ζωτικές οργανικές ενώσεις έχουν εντοπιστεί σε κάποιους μετεωρίτες που έχουν φθάσει ως εμάς από το Διάστημα. Τώρα μια καινούργιαέρευνα δείχνει για πρώτη φορά πώς ένας αστεροειδής μπορεί να συνθέσει τα συστατικά που είναι απαραίτητα για τη ζωή _ ικανότητα την οποία δεν διαθέτει ο πλανήτης μας.
Ο εν λόγω αστεροειδής «έστειλε» ένα τμήμα του στη Γη στις 28 Σεπτεμβρίου του 1969 _ έναν μετεωρίτη ο οποίος προσγειώθηκε έξω από το χωριό Μέρτσισον στη Βικτόρια της Αυστραλίας και αποτελεί «δείγμα» του πώς ήταν το ηλιακό μας σύστημα κατά τον σχηματισμό του Ηλιου πριν από 4,6 δισ. χρόνια.
Ο μετεωρίτης του Μέρτσισον εξελίχθηκε αμέσως σε ένα από τα δημοφιλέστερα αντικείμενα μελέτης επειδή τα περισσότερα κομμάτια του _ συνολικά περίπου 100 κιλά υλικού _ συνελέγησαν πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να μην «μολυνθούν» ιδιαίτερα από γήινα συστατικά. Αν και στο παρελθόν κάποιες αναλύσεις του είχαν αμφισβητηθεί, πρόσφατες μετρήσεις με πιο εξελιγμένα όργανα έδειξαν ότι περιέχει πληθώρα «πολύτιμων» για τις επιστημονικές έρευνες υλικών, με πρώτα τα αμινοξέα και κάποια άλλα «συστατικά» που βρίσκονται στο γενετικό μας υλικό.
Χημικό μυστήριο
Η παρουσία των συστατικών αυτών στον Μέρτσισον αλλά και σε άλλους μετεωρίτες συνιστά ένδειξη ότι, αντίθετα με την άλλοτε κρατούσα άποψη, η οργανική χημεία δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του πλανήτη μας αλλά είναι διαδεδομένη στο Σύμπαν. Συνιστά επίσης ένα σημαντικό τεκμήριο υπέρ της θεωρίας που υποστηρίζει ότι τα μόρια που είναι απαραίτητα για να γεννηθεί η ζωή ίσως δεν παρήχθησαν στη Γη αλλά έφθασαν εδώ από το Διάστημα. 
Αν όμως συνέβη κάτι τέτοιο, πού και πώς σχηματίστηκαν αρχικά αυτά τα μόρια; Μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Τούσια του Βιτέρμπο της Ιταλίας με επικεφαλής τον Ραφαέλο Σαλαντίνο υποστηρίζει ότι μια πιθανή «πηγή» της γέννησής τους υπήρξε το εσωτερικό των μετεωριτών που διαλύθηκαν κατά τον σχηματισμό του ηλιακού συστήματος. Σε άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Origins of Life and Evolution of Biospheres» εξηγούν πώς μπορεί να συνέβη αυτό.
Παραγωγή μεταβολικών και γενετικών χημικών
Οι ειδικοί σκέφτηκαν ότι μια απλή χημική ουσία που υπάρχει στο Διάστημα, το φορμαμίδιο, μπορεί να μετατραπεί σε πολλά βιολογικά μόρια, γι’ αυτό αποφάσισαν να τη «δοκιμάσουν». Πήραν 1 γραμμάριο του μετεωρίτη του Μέρτσινσον, το έτριψαν σε λεπτή σκόνη και απομάκρυναν από αυτό όλα τα οργανικά συστατικά αφήνοντας μόνο τα ανόργανα. Πρόσθεσαν λίγο φορμαμίδιο και ζέσταναν το μείγμα στους 140 βαθμούς Κελσίου για 48 ώρες.
Η αντίδραση παρήγαγε νουκλεΐκά οξέα, τα οποία αποτελούν τα βασικά δομικά υλικά του DNA και του RNA, ένα αμινοξύ, τη γλυκίνη, καρβοξυλικά οξέα και μια πρόδρομη ένωση σακχάρου. Αυτό, υποστηρίζει ο κ. Σαλαντίνο, δείχνει ότι ο αστεροειδής από τον οποίο προήλθε ο μετεωρίτης υπήρξε ένα πραγματικό «χημικό εργοστάσιο».
Το εύρημα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό από την επιστημονική κοινότητα. Τα ανόργανα συστατικά του μετεωρίτη φαίνεται να επιδεικνύουν τη σπάνια ικανότητα να παράγουν ταυτόχρονα μεταβολικές και γενετικές χημικές ενώσεις, χαρακτηριστικό το οποίο απουσιάζει από τα ανόργανα συστατικά της Γης. Επιπλέον οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έχουν την ιδιότητα να σταθεροποιούν το RNA, το οποίο θεωρείται από πολλούς ότι αποτέλεσε το γενετικό υλικό της αρχέγονης ζωής. «Αν ο αστεροειδής μπορούσε να συνθέσει RNA, μπορούσε και να το σταθεροποιήσει» τόνισε ο κ. Σαλαντίνο.

Διαβάστε περισσότερα...

Οι χιμπαντζήδες διαθέτουν νοηματική γλώσσα

Ερευνητές ανακάλυψαν 66 διαφορετικές χειρονομίες



Οι χιμπαντζήδες διαθέτουν νοηματική γλώσσα
Δεκάδες χειρονομίες χρησιμοποιούν οι χιμπατζήδες για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους

Λονδίνο

Ομάδα ερευνητών μελέτησε για δύο χρόνια χιμπαντζήδες στο φυσικό τους περιβάλλον και διαπίστωσε ότι έχουν ένα πλούσιο ρεπερτόριο χειρονομιών με τις οποίες επικοινωνούν μεταξύ τους. Οι ερευνητές κατέγραψαν 66 διαφορετικές χειρονομίες και τώρα προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν την ακριβή ερμηνεία τους.

Προηγούμενες έρευνες είχαν εντοπίσει την χρήση χειρονομιών από τους χιμπαντζήδες για την μεταξύ τους επικοινωνία αλλά οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι ο αριθμός τους δεν ξεπερνά τις 30.

«Οι προηγούμενες ανάλογες μελέτες έγιναν σε χιμπαντζήδες που βρίσκονται σε συνθήκες αιχμαλωσίας. Έτσι δεν ήταν δυνατόν οι ερευνητές να δουν τις αντιδράσεις των χιμπαντζήδων σε μια σειρά από ενέργειες και δράσεις που κάνουν στο φυσικό τους περιβάλλον όπως για παράδειγμα, όταν κυνηγούν άλλα είδη πιθήκων ή όταν μια ομάδα χιμπαντζήδων έρχεται σε επαφή με κάποια άλλη που ζει σε κοντινή απόσταση με εκείνη»αναφέρει στο BBC η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Σεντ Αντριους της Σκωτίας Καθριν Χομπάιτερ . Η ερευνήτρια κατέγραψε σε βίντεο 120 ώρες οπτικού υλικού στο οποίο οι χιμπαντζήδες επικοινωνούν με χειρονομίες.

Η καταγωγή των χειρονομιών

Η μέχρι τώρα μελέτη και ανάλυση του οπτικού υλικού παρέχει στοιχεία στους ερευνητές για την καταγωγή των χειρονομιών. Εκτίμησή τους είναι ότι οι χειρονομίες που εντόπισαν δεν είναι ένας κώδικας επικοινωνίας που ανέπτυξε η συγκεκριμένη ομάδα χιμπαντζήδων, κάτι που θα σήμαινε ότι κάθε ομάδα αναπτύσσει τον δικό της ξεχωριστό κώδικα χειρονομιών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές υπάρχει μια κοινή νοηματική γλώσσα που «μιλάνε» όλα τα είδη χιμπαντζήδων. Αναφέρουν μάλιστα ότι θα είναι σχετικά εύκολο για τον άνθρωπο να κατανοήσει το νόημα ορισμένων από αυτές τις χειρονομίες αφού και οι άνθρωποι (ως «μεγάλοι πίθηκοι») κάνουν ανάλογες χειρονομίες. «Έχουμε την άποψη ότι οι χειρονομίες των πιθήκων και πιθανώς ορισμένες των ανθρώπων προέρχονται από ένα αρχαίο κοινό πρόγονο» υποστηρίζει η Χομπάιτερ.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

«Βηματοδότης» φαρμάκων καταργεί τις ενέσεις

Το εμφύτευμα εκλύει ουσίες σε τακτά διαστήματα επί ένα έτος



«Βηματοδότης» φαρμάκων καταργεί τις ενέσεις
Τέλος στις επώδυνες ενέσεις υπόσχεται να βάλει ένας ...βηματοδότης φαρμάκων

Λονδίνο

Ένα νέο εμφύτευμα το οποίο εκλύει φάρμακα στον οργανισμό σε τακτά διαστήματα επί ένα ολόκληρο έτος υπόσχεται να αντικαταστήσει τις επώδυνες ενέσεις. Αυτό υποστηρίζουν ειδικοί της εταιρείας Microchips με έδρα στη Μασαχουσέτη οι οποίοι ανέπτυξαν το εμφύτευμα που μοιάζει με βηματοδότη.

Ο «βηματοδότης φαρμάκου» εισάγεται κάτω από το δέρμα και διαθέτει ένα τσιπ με ενσωματωμένες μεταλλικές θήκες που περιέχουν συγκεκριμένες δόσεις φαρμάκου. Προκειμένου να κλείσουν τις θήκες χωρίς τη χρήση θερμότητας η οποία θα μπορούσε να έχει αρνητική επίδραση στις ιδιότητες του φαρμάκου, οι ερευνητές κάνουν χρήση μιας διαδικασίας όπως αυτή που ακολουθούμε όταν πιέζουμε τα κομμάτια ενός παζλ προκειμένου να το συναρμολογήσουμε.

Θήκες -παζλ

Καθεμιά από τις μεταλλικές θήκες του εμφυτεύματος είναι συνδεδεμένη με μια μπαταρία. Όταν εφαρμόζεται ηλεκτρικό ρεύμα σε μια θήκη, ένα μέρος της λιώνει εκλύοντας το φάρμακο που έχει αποθηκευμένο μέσα της, όπως σημειώνουν οι επιστήμονες της αμερικανικής εταιρείας με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature Biotechnology».

Η ερευνητική ομάδα δοκιμάζει αυτή τη στιγμή μια έκδοση της συσκευής με 20 θήκες σε άτομα με οστεοπόρωση. Σήμερα η μόνη διαθέσιμη θεραπεία για την αναγέννηση των οστών στους συγκεκριμένους ασθενείς είναι η χορήγηση καθημερινών ενέσεων παραθυρεοειδούς ορμόνης.

Ασφαλές το εμφύτευμα

Είναι όμως ασφαλές το νέο εμφύτευμα; Οι δημιουργοί του υποστηρίζουν πως ναι. Όπως λένε δεν υπάρχει φόβος έκλυσης λανθασμένων δόσεων φαρμάκου. Η μπαταρία δεν παράγει αρκετή ενέργεια ώστε να ανοίξουν ταυτοχρόνως όλες οι θήκες του εμφυτεύματος, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Μπομπ Φάρα. Ο δρ Φάρα συμπληρώνει επίσης ότι το μεταλλικό κάλυμμα της κάθε θήκης είναι πολύ ανθεκτικό – χρειάζεται να ασκηθεί πίεση αντίστοιχη με εκείνη ενός αυτοκινήτου μεσαίου μεγέθους απευθείας επάνω στο τσιπ προκειμένου εκείνο να καταστραφεί.

Η Microchips έχει παραχωρήσει τα δικαιώματα της νέας τεχνολογίας σε μια άλλη εταιρεία η οποία σχεδιάζει να δημιουργήσει μια μικρότερη έκδοση της συσκευής που θα τοποθετείται εντός των ματιών ασθενών με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Αυτή τη στιγμή τα άτομα με τη συγκεκριμένη πάθηση κινδυνεύουν να τυφλωθούν εκτός και αν υποβάλλονται σε συχνές ενέσεις φαρμάκου μέσα στους οφθαλμούς τους.





Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Τροπολογία για τη μισθοδοσία στους δήμους




Τροπολογία για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης καταβολής της μισθοδοσίας του προσωπικού των δήμων κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο νέος μηχανισμός πληρωμών περιλαμβάνει τη δημιουργία ιδιαίτερου τραπεζικού λογαριασμού, από τον οποίο θα καταβάλλονται οι αποδοχές του μονίμου και αορίστου χρόνου προσωπικού ειδικών θέσεων, καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές αυτών, με σκοπό την αποδέσμευση των σχετικών πιστώσεων από τις λοιπές λειτουργικές δαπάνες τους.

Επιπλέον, κατοχυρώνεται και νομοθετικά η κατά προτεραιότητα καταβολή των αποδοχών του προσωπικού ορισμένου χρόνου των δήμων και των ΝΠΔΔ αυτών, καθώς και του προσωπικού που απασχολείται σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα και πληρώνεται από τα ανταποδοτικά τέλη.

Η τροπολογία, προβλέπει, επίσης, μεταξύ άλλων, τη νομική υποστήριξη των ΟΤΑ σε υπαλλήλους τους που διώκονται ποινικά, με εξαίρεση την περίπτωση εκείνη που η άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους, αποτελεί συνέπεια καταγγελίας εκ μέρους της υπηρεσίας.

Ρυθμίζει, εξάλλου, το καθεστώς της βαθμολογικής εξέλιξης του προσωπικού αορίστου χρόνου των επιχειρήσεων ΝΠΙΔ των ΟΤΑ, που μεταφέρονται σε δήμους, ή ΝΠΔΔ αυτών - και δίνει τη δυνατότητα για όσους υπαλλήλους του κλάδου Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών πάσχουν από δυσίατα ή ανίατα νοσήματα (ή έχουν αναπηρία τουλάχιστον 67%), να αποσπαστούν σε ΚΕΠ της επιλογής τους, χωρίς την προϋπόθεση της αμοιβαιότητας.

Διαβάστε περισσότερα...

Νέα κριτήρια για επιδότηση ενοικίου των ΑμεΑ



Τον επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων και των προϋποθέσεων ένταξης των ΑΜΕΑ στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου του ΟΕΚ ζητά με αναφορά της προς την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη, η βουλευτής Εβρου του ΠΑΣΟΚ Ελένη Τσιαούση.

Ειδικότερα, στην αναφορά της η κ. Τσιαούση επισημαίνει ότι:

"Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις ένταξης των δικαιούχων στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου έτους 2009 συμπεριλαμβάνουν πάσης φύσεως επιδομάτων των ΑμεΑ, στο εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για την ένταξη των δικαιούχων στο πρόγραμμα, επίσης οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις αυστηροποιούνται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι ο χώρος των ατόμων με αναπηρία βιώνει με τον πιο σκληρό και ανάλγητο τρόπο την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Πιο συγκεκριμένα στην με αρ. πρωτ 4510/204/18-3-2011 υπουργική απόφαση αναφέρεται: "Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα λαμβάνονται υπόψη τα πάση φύσεως εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή, όπως προκύπτουν από τη φορολογική δήλωση του οικονομικού έτους 2010". Ετσι γίνεται αντιληπτό ότι ιδιαίτερα αδικημένες είναι οι βαρύτερες κατηγορίες αναπηρίας όπως τα άτομα με παραπληγία, τετραπληγία και τύφλωση αφού στο εισοδηματικό κριτήριο συμπεριλαμβάνεται το εξωϊδρυματικό επίδομα παραπληγίας ή το επίδομα απολύτου αναπηρίας.

Το μέγεθος της αδικίας είναι τόσο μεγάλο που θα πρέπει να διορθωθεί με τον επανακαθορισμό εισοδηματικών κριτηρίων και των ασφαλιστικών προϋποθέσεων που αφορούν στην ένταξη των ατόμων με αναπηρία στο Πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου.

Διότι το κοινωνικό αυτό μέτρο αντί να βοηθάει τις βαρύτερες κατηγορίες αναπηρίας να ζήσουν αυτόνομα και να ενισχύσει την πενιχρή εισοδηματική τους κατάσταση, τους αναγκάζει να επανέλθουν σε πρότερο ιδρυματικό καθεστώς. Δεν είναι αναγκαία η γνώση οικονομοτεχνικών στοιχείων για να αντιληφθεί κανείς ότι ένα άτομο με παραπληγία εξαιτίας του συνυπολογισμού του παραπληγικού επιδόματος στο εισόδημά του δεν εντάσσεται στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου.

Για τον λόγο αυτό θα έπρεπε ένας δημόσιος οργανισμός όπως ο ΟΕΚ να γνωρίζει και να λάβει υπόψη του ότι τα άτομα με βαριά κινητική αναπηρία έχουν περιορισμένες επιλογές για ανεύρεση προσβάσιμων κατοικιών, γεγονός που έχει ανάλογες οικονομικές συνέπειες. Επιπρόσθετα η εκτεταμένη μακροχρόνια ανεργία που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία δεν δικαιολογεί την αύξηση του ορίου των ενσήμων για αυτή την ευπαθή ομάδα. Ανάλογα είναι και τα οικονομικά προβλήματα για τις οικογένειες που προστατεύουν παιδί με αναπηρία αφού συνήθως ο ένας γονέας αναγκάζεται να σταματήσει την εργασία του.

Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα παραπάνω προτείνουμε:

α) την εξαίρεση των πάσης φύσεως αναπηρικών επιδομάτων από το εισόδημα -τα οποία άλλωστε και βάσει φορολογικής νομοθεσίας είναι αφορολόγητα-,

β) τη μείωση του ορίου των ασφαλιστικών προϋποθέσεων για τα άτομα με αναπηρία, λαμβανομένης υπόψη της μακροχρόνιας ανεργίας των ατόμων με αναπηρία,

γ) την αύξηση του ποσού επιδόματος του ενοικίου ειδικά σε εκείνες τις κατηγορίες αναπηρίας που η αναπηρία τους οδηγεί αναπόφευκτα σε δαπανηρές επιλογές ενοικίασης κατοικίας και στους δικαιούχους γονείς ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες (όπως νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση βαριές αναπηρίες)".

Με την αναφορά της η κ. Τσιαούση ζητάει να ενημερωθεί από την υπουργό, για τις περαιτέρω ενέργειες, προκειμένου να επαναπροσδιοριστούν τα εισοδηματικά κριτήρια και οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις που αφορούν στην ένταξη των ατόμων με αναπηρία στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου του ΟΕΚ.



Διαβάστε περισσότερα...

Ε.Σ.Α.μεΑ: Προτάσεις για τους υποψήφιους οδηγούς

Δελτίο τύπου: 06.05.11


Στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Δημήτρη Ρέππα απευθύνεται επιστολή της ΕΣΑμεΑ, με την οποία κοινοποιούνται οι προτάσεις της Συνομοσπονδίας στην διαβούλευση του υπουργείου σχετικά με την «Πρόταση αναμόρφωσης θεσμικού πλαισίου χορήγησης αδειών σε υποψήφιους οδηγούς».

Η βασική κατεύθυνση των προτάσεων της ΕΣΑμεΑ αφορούν στην τροποποίηση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου στην κατεύθυνση της εξίσωσης των ευκαιριών για όλους τους οδηγούς, ώστε αφενός να αρθούν τα όποια εμπόδια υφίστανται οι υποψήφιοι οδηγοί με αναπηρία, αφετέρου να προωθηθεί η εξοικείωση των εκπαιδευτών οδηγών, αλλά και των λοιπών οδηγών, εξεταστών, ιατρών κ.λπ., με τις ανάγκες των πολιτών με αναπηρία.

Μεταξύ άλλων προτείνονται:

• Η εισαγωγή νέων μαθημάτων, μεταξύ των οποίων θα πρέπει απαραίτητα να συγκαταλέγεται ενότητα που θα αφορά στα άτομα με αναπηρία, τις ανάγκες αυτών και τον τρόπο συναλλαγής με αυτά, μιας και είναι γεγονός ότι σήμερα οι εκπαιδευτές οδηγών δεν λαμβάνουν καμία εκπαίδευση σε θέματα σχετικά με τα άτομα με αναπηρία και τις ανάγκες αυτών. Στη συντριπτική τους δε πλειοψηφία τόσο αυτοί όσο και οι εξεταστές θεωρούν την όποια αναπηρία ως τεκμήριο μη ικανότητας στην οδήγηση.
• Η αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΗΝΙΟΧΟΥ (Κέντρο Αξιολόγησης Ικανότητας και Προετοιμασίας Οδήγησης Ατόμων με Αναπηρία στο Ε.Ι.Α.Α.) και του ισχύοντος πλαισίου λειτουργίας του, επαρκούς στελέχωσής του από εξειδικευμένο προσωπικό με γνώση των συνθηκών αναπηρίας και επέκτασης της λειτουργίας του στην Περιφέρεια με τη δημιουργία τοπικών παραρτημάτων, που θα πρέπει να στελεχωθούν επίσης με εξειδικευμένο προσωπικό και κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή,
• Η πρόβλεψης ειδικών προγραμμάτων για τη θεωρητική εκπαίδευση υποψηφίων οδηγών με αναπηρία μέσω Η/Υ, κατανοητών από όλους και σε προσβάσιμες μορφές.
• Η μετάφραση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και της δωρεάν διανομής του σε ηλεκτρονική μορφή (CD ή DVD) σε άτομα κωφά και βαρήκοα.
• Η επιβολή προσβασιμότητας των υποδομών των υπηρεσιών μεταφορών και της καθιέρωσης χρήσης από κωφά και βαρήκοα άτομα διερμηνέα της Ελληνικής Νοηματικής γλώσσας - εφόσον το επιθυμούν - κατά την συναλλαγή τους με αυτά.

Η επιστολή της ΕΣΑμεΑ με όλες τις προτάσεις επισυνάπτεται.

Διαβάστε περισσότερα...

Συνέδριο για τα άτομα με νοητική αναπηρία



Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Γονέων Καθυστερημένων Ατόμων και ο ευρωπαϊκός φορέας Inclusion Europe διοργανώνουν 12 – 14 Μαίου στη Λάρνακα (Palm Beach Hotel) μεγάλο τριήμερο συνέδριο με θέμα “Η δραστηριοποίηση των οικογενειών για την ένταξη και ενσωμάτωση των ατόμων με νοητική αναπηρία στην κοινωνία”.

Το συνέδριο θα αναδείξει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις η εκπλήρωση των οποίων θα κάνει πράξη το διαχρονικό αίτημα του κυπριακού και του ευρύτερου αναπηρικού και γονεϊκού κινήματος για ισότιμη κοινωνική ένταξη των ατόμων με νοητική αναπηρία . Η υπόθεση της ισοτιμίας για τα άτομα με νοητική αναπηρία είναι πολυεπίπεδη, έχει θεσμικό, πολιτικό, κοινωνικό, συνδικαλιστικό, ακόμα και οικογενειακό ή προσωπικό χαρακτήρα και περιεχόμενο.

Σε επίπεδο θεσμικό, η διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) που πρόσφατα κυρώθηκαν από την κυπριακή πολιτεία, αποτελούν ένα σημείο αναφοράς, στο οποίο τόσο η κυπριακή όσο και οι λοιπές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καλούνται να ανταποκριθούν προσαρμόζοντας τις νομοθεσίες τους στις αρχές και αξίες της Σύμβασης.

Σε επίπεδο πολιτικό, η ταχύτητα προσαρμογής των εθνικών νομοθεσιών και εφαρμογής στην πράξη των προβλεπομένων από τη Σύμβαση, θα αποδείξει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις διαθέτουν την απαραίτητη βούληση ώστε η Σύμβαση για τα δικαιώματα των ΑμεΑ να μην αποτελέσει μιά απλή “έκθεση ιδεών” αλλά εργαλείο διεκδίκησης και άσκησης της ισοτιμίας στην πράξη.

Σε επίπεδο κοινωνικό, είναι απαραίτητη η ενημέρωση και ενεργοποίηση όλων των κοινωνικών δυνάμεων ώστε να συνδράμουν αποφασιστικά στη δημιουργία μιάς νέας αναβαθμισμένης κουλτούρας περί δικαιωμάτων που αναγνωρίζει τον άνθρωπο με αναπηρία ως ισότιμο υποκείμενο δικαιωμάτων και όχι ως αντικείμενο φιλανθρωπίας όπως οι παρωχημένες στερεοτυπικές αντιλήψεις τον “θέλουν” διαχρονικά. Στην κατεύθυνση αυτή είναι καταλυτικός ο ρόλος των ΜΜΕ που καλούνται να αναβαθμίσουν επί το προοδευτικότερο τον τρόπο παρουσίασης των θεμάτων αναπηρίας και να αποφεύγουν στερεοτυπικούς τρόπους παρουσίασης όπως κατά κανόνα μέχρι σήμερα πράττουν.

Σε επίπεδο συνδικαλιστικό, όλοι οι φορείς του αναπηρικού κινήματος και ιδιαίτερα οι φορείς υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ατόμων με νοητική αναπηρία που αποτελούν την πλέον ευάλωτη μεταξύ των ευάλωτων αναπηρικών “ομάδων”, καλούνται να ασκήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην δύσκολη προσπάθεια άσκησης διαρκούς πίεσης προς όλες τις κατευθύνσεις, ώστε να διατηρηθεί ζωντανή σε μάκρος χρόνου η δυναμική αλλαγής των υφισταμένων ανισοτήτων και να προχωρήσουν με τα ταχύτερα δυνατά βήματα οι διαδικασίες εξίσωσης των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία με τα δικαιώματα όλων των πολιτών.

Σε ότι, τέλος, αφορά τις οικογένειες που έχουν μέλος ή μέλη με νοητική αναπηρία, ο ρόλος τους είναι κρίσιμος ώστε να διασφαλίσουν στην πράξη την δυνατότητα των ατόμων με νοητική αναπηρία να γίνουν μέτοχοι της ισότητας δικαιωμάτων. Τούτο διότι η ενδυνάμωση και ενεργοποίηση των οικογενειών, αλλά και η έμπρακτη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των μελών τους με νοητική αναπηρία είναι η μοναδική ικανή και αναγκαία συνθήκη πραγματικής ισοτιμίας. Δεν αρκεί η τυπική θέσπιση δικαιωμάτων ή η θεωρητική αποδοχή τους, ο κρίσιμος όρος άσκησης των δικαιωμάτων στους καιρούς μας είναι η συνειδητοποίηση και διαρκής διεκδίκησή τους.

Σε όλα τα παραπάνω συμπληρωματικά επίπεδα ήδη εξελίσσεται αλλά και θα εξελιχτεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση στο προσεχές μέλλον η διεκδίκηση της ισοτιμίας για τα άτομα με νοητική αναπηρία και τις οικογένειές τους. Υπό την έννοια αυτή, το τριήμερο συνέδριο της Λάρνακας με διακεκριμένες συμμετοχές ευρωπαίων ομιλητών, αποσκοπεί αρχικά στην κατανόηση της αναγκαιότητας συλλογικής δράσης και ακολούθως στην ενδυνάμωση της συμμαχίας μεταξύ πολιτείας, κοινωνικών φορέων, ΜΜΕ, αναπηρικού κινήματος και οικογενειών, ώστε με κοινό σύνθημά μας το ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να κάνουμε την ισοτιμία πράξη. Πραγματικά πολιτισμένες κοινωνίες είναι οι κοινωνίες που σέβονται τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία και ιδιαίτερα των ανθρώπων με νοητική αναπηρία που αδυνατούν ατομικά να τα διεκδικήσουν.


Διαβάστε περισσότερα...

Άθλημα: Χόκεϊ επί πάγου με έλκηθρο




What is Sled Hockey?

Sled hockey is an exciting alternative sport that uses the rules of ice hockey. However, instead of skating, the players sit on a specially designed sled and use two short ice picks to propel themselves across the ice.



Who Can Play?

This sport is played by everyone, youth and adults, ages 6-70. It is a sport that totally integrates players with mobility limitations, amputees and able-bodied people with knee, leg or hip injuries that limit their participation in traditional hockey.

Physical Fitness

Sled Hockey players discover that piloting a sled is fun and a great form of exercise. It increases strength and coordination and also conditions the lower body. The balance used to propel, play the puck, turn and stop gives legs, back and abdominal muscles a great work out. In fact, paraplegics playing regularly notice an increase in balance when using their wheelchairs.

Sled hockey was first developed in Norway in 1971 in order to meet the special recreational, emotional and physical needs of youth and adults with disabilities. Sled hockey is similar to ice hockey. There are six players on the ice including the goal tender and it is played on a full size ice rink. The biggest difference is the equipment used. Players are strapped into small sleds which have a back rest and two skate blades on the bottom. Straps around the ankles, knees and waist securely hold the player on the sled. Players slide to a stop on one or both blades like a skater. The sleds are high enough off the ice surface that they can pass the puck underneath from side to side.



Instead of one long hockey stick, Sled Hockey players use two short sticks with metal picks on one end and a wooden paddle blade on the other. They use the pick end to propel themselves across the ice. When it’s time to handle the puck, they just turn their wrists and handle the puck side to side with the paddle blade ends. Leaning left or right while digging the stick into the ice turns the sled. The rest of the equipment is basically the same as that required for standard ice hockey. . . helmet with face shield and gloves as well as shoulder, leg and elbow pads.

Play Sled Hockey. Sacramento Lightning team practices are currently being held on Sunday evenings from 5:15-6:15pm September 14. Skaters can also participate in any of Skatetown's sticktimes - check the calendar for current schedule. Full equipment is required (shoulder pads, neck guard, elbow pads, knee pads, gloves and hockey pants), including a HECC approved helmet. Players must read and sign a waiver.

Διαβάστε περισσότερα...

Άθλημα: Χορός με αμαξίδιο



Ο χορός με αναπηρικό αμαξίδιο απευθύνεται σε άτομα με κινητικές αναπηρίες. Το αναπηρικό αμαξίδιο λειτουργεί ως προέκταση του σώματος του ατόμου με αναπηρία και του επιτρέπει να εκτελεί χορευτικές κινήσεις. Στον αγωνιστικό χορό με αμαξίδιο υπάρχουν ζευγάρια τα οποία αποτελούνται από ένα άτομο σε αμαξίδιο και ένα αρτιμελές. Πρόκειται για ένα πολύ θεαματικό άθλημα που συνδυάζει θέαμα αλλά και ικανότητες ισορροπίας και τεχνικής.
Διαβάστε περισσότερα...

Αθλήματα και ΑμεΑ

Παραολυμπιακά αθλήματα



Ιστορικό


Στους πρώτους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960 οι αθλητές αγωνίστηκαν σε 8 αθλήματα, 6 από τα οποία εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων (Τοξοβολία, Κολύμβηση, Ξιφασκία, Καλαθοσφαίριση, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Στίβος). Έκτοτε έχουν προστεθεί αρκετά αθλήματα στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων. Το νεότερο άθλημα είναι η Κωπηλασία η οποία θα διεξαχθεί για πρώτη φορά σε Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο το 2008.

Οι πρώτοι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν στη Σουηδία το 1976. Στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες διεξάγονται πλέον 5 αθλήματα. Το άθλημα που προστέθηκε πιο πρόσφατα στο πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια των Αγώνων του Τορίνο το 2006, είναι το Κέρλινγκ με αμαξίδιο Θερινά αθλήματα.




Αθλήματα που συμμετέχουν άτομα με αναπηρία:


Θερινά Αθλήματα
Χειμερινά Αθλήματα

Άλλα αθλήματα

Διαβάστε περισσότερα...

Άθλημα: Σκάκι



Το σκάκι τυφλών ξεκίνησε στις αρχές του προηγούμενου αιώνες στις μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις. Το 1958 ιδρύθηκε και η Παγκόσμια Ένωση Τυφλών Σκακιστών, όπου αρχικά συμμετείχαν αντιπρόσωποι από την Μεγάλη Βρετανία, Σουηδία, Δανία, Γαλλία, η πάλαι Ανατολική Γερμανία και η Αυστρία.

Έκτοτε το σκάκι Τυφλών αναπτύχθηκε σε περισσότερες χώρες και σήμερα καλλιεργείται σε περισσότερες από 50 χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Διαβάστε περισσότερα...

Καβάλα: Το πρώτο ταξί ΑΜΕΑ κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης



Από σήμερα το πρωί κυκλοφορεί στους δρόμους της Καβάλας το πρώτο ειδικά διαμορφωμένο ταξί για άτομα με κινητικά προβλήματα και ειδικές ανάγκες.

Πρόκειται για ένα πολυμορφικό όχημα το οποίο διαθέτει ηλεκτροκινούμενη ράμπα ώστε να διευκολύνεται η επιβίβαση ενός ατόμου με κινητικά προβλήματα που χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο. Στο όχημα μπορούν να επιβιβαστούν πέντε ακόμα άτομα ενώ διαθέτει και μια ειδική σκάλα για όσους έχουν κινητικά προβλήματα. Επίσης, το ταξί ΑΜΕΑ διαθέτει τηλεόραση και dvd.

Ο πρόεδρος του σωματείου ιδιοκτητών ταξί, Δημήτρης Κουνατίδης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης τόνισε ότι η επένδυση των 35.000 ευρώ έγινε από το συνεταιρισμό σε μία δύσκολη περίοδο, αλλά με την ελπίδα ότι θα καλύψει να μεγάλο κενό που υπάρχει στη μετακίνηση των ατόμων με εδικές ανάγκες. Αναφέρθηκε, επίσης, στις πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες που χρειάστηκαν για τη μετατροπή και την άδεια κυκλοφορίας του ταξί.

Το κόστος της μίσθωσης για κάθε κλήση του ταξί είναι 7 ευρώ, ενώ για μακρινές αποστάσεις θα υπάρχει έκπτωση 30% επί του τιμολογίου. Επίσης, το όχημα θα μπορεί να μισθωθεί από άτομα που διαμένουν σε περιοχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.


Διαβάστε περισσότερα...

Άθλημα: Σκι Αντοχής



Σχετικά με το άθλημα

Το Παραολυμπιακό σκι αντοχής συμπεριλήφθηκε ως αγώνισμα επίδειξης σ τους πρώτους Παραολυμπιακούς Αγώνες το 1976, στο Örnsköldsvik, με τους αθλητές να εφαρμόζουν μόνο την κλασική τεχνική. Η ελεύθερη τεχνική εισήχθη το 1992 στους Αγώνες του Albertville.

Όπως και στο δίαθλο έτσι και στο σκι αντοχής οι αθλητές κατηγοριοποιούνται σε τρεις βασικές ομάδες αθλητές που αγωνίζονται όρθιοι, αθλητές που αγωνίζονται καθιστοί και αθλητές με μερική ή ολική απώλεια όρασης και οι οποίοι ανταγωνιστούν αθλητές με παρόμοιες αναπηρίες. Οι σκιέρ με προβλήματα όρασης χρησιμοποιούν τον ίδιο εξοπλισμό όπως και οι αθλητές χωρίς αναπηρία αλλά έχουν έναν οδηγό αθλητή ο οποίος τους κατευθύνει. Σκιέρ που αγωνίζονται όρθιοι είναι αθλητές με κινητική αναπηρία οι οποίοι είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τον ίδιο εξοπλισμό με σκιέρ χωρίς αναπηρία. Ενώ αθλητές που αγωνίζονται καθιστοί (sit-skier) συνήθως δεν έχουν τη χρήση των ποδιών τους (λόγο παραπληγίας, τεραπληγίας ή άλλης αναπηρίας) και κάνουν χρήση ενός ειδικού καθίσματος που ονομάζεται sit-ski (ένα ειδικό κάθισμα στο οποίο είναι συναρμολογημένο ένα ζευγάρι σκι).

Εξοπλισμός

Κανονισμοί

Πώς λειτουργεί

Παραολυμπιακοί σκιέρ αντοχής αγωνίζονται σε αγώνες ατομικού ανδρών, ατομικού γυναικών σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις που κυμαίνονται από 2,5 χιλιόμετρα έως 20 χιλιόμετρα.

Κάθε αγώνας έχει ασύχρονη εκκίνηση και οι σκιέρ ξεκινούν με απόσταση 30 δευτερόλεπτων. Η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή χρησιμοποιεί ένα σύστημα χρονομέτρησης που λαμβάνει υπ΄ όχιν την αναπηρία και τον βαθμό δυσκολίας του κάθε αθλητή προκειμένου να εξισώσει πιθανά μειονέκτημα που προκύπτουν για αθλητές με μεγαλύτερς αναπηρίες εντός κάθε κατηγορίας. Ο πολλαπλασιαστής αυτός χρησιμοποιείται ώστε να υπολογιστεί ο τελικός χρόνος κάθε αθλητή ή αθλήτριας ο οποίος καθορίζει και τον νικητή.

Στις σκυταλοδρομίες κάθε μέλος της ομάδας διανύει ένα σκέλος της διαδρομής. Οι ομάδες αποτελούνται από σκιέρ από διαφορετικές κατηγορίες, αλλά με το συνολικό ποσοστό για κάθε ομάδα είναι ίσο. Αυτό σημαίνει ότι δεν απαιτείται εκ των υστέρων υπολογισμός του χρόνου και η πρώτη ομάδα που περνά τη γραμμή τερματισμού κερδίζει. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διασυνοριακή σκι χώρα (Παραολυμπιακούς), μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της IPC σχετικά με το σκι αντοχής. www.ipc-nordicskiing.org.

Τεχνικές

Οι αθλητές χρησιμοποιούν δύο βασικές τεχνικές του σκι αντοχής: την κλασική, όπου τα σκι κινούνται πάντα παράλληλα μεταξύ τους μέσα στη χαραγμένη διαδρομή μέσα στο χιόνι, και την ελεύθερη τεχνική στην οποία οι σκιέρ προωθούνται κατά τρόπο παρόμοιο με το πατινάζ, σπρώχνοντας στο πλάι την άκρη του ενός τους σκι.

Η ελεύθερη είναι τεχνική απαιτεί πιο κοντά σκι και είναι ελαφρώς ταχύτερη από την κλασική - κατά μέσο όρο περίπου 8% σε μια κούρσα μέσης απόστασης. Οι αθλητές που αγωνίζονται καθιστοί (sit-skier) δεν είναι σε θέση να τροποποιήσουν την τεχνική τους με τους τρόπους που αναφέρονται παραπάνω και προωθούνται με τη χρήση μπατόν κατά μήκος της χαραγμένης πορείας.
Διαβάστε περισσότερα...

Άθλημα: Κέρλνιγκ με αμαξίδιο




Το κέρλινγκ (curling) είναι ομαδικό άθλημα, που παρουσιάζει ομοιότητες με τα παιχνίδια bowls και shuffleboard. Παίζεται από δύο ομάδες, αποτελούμενες από μία τετράδα παικτών η καθεμιά σε ένα ορθογώνιο στρώμα από πάγο, ο οποίος είναι παρασκευασμένος με ιδιαίτερη προσοχή. Οι ομάδες γυρίζουν σέρνοντας στον πάγο βαριές πέτρες με λεία επιφάνεια από γρανίτη με σειρά ομόκεντρων κύκλων προς το στόχο τους, που ονομάζεται "σπίτι" (house). Δύο άτομα με σκούπες συνοδεύουν τους συμπαίκτες. Το σκούπισμα εξυπηρετεί στο να λειανθεί ο πάγος από τους πολλούς μικρούς κρυστάλλους που εμποδίζουν την πέτρα να ολισθαίνει. Κάθε αγώνας περιλαμβάνει 10 innings (ή ends). Για κάθε πέτρα που είναι πιο κοντά στον μπλε, κεντρικό κύκλο (tee) κερδίζει ένα πόντο η κάθε ομάδα. Στόχος είναι να φέρει η ομάδα τις περισσότερες πέτρες κοντά στο κέντρο. Η περίπλοκη φύση του αθλήματος έκανε ορισμένους να αναφέρονται σε αυτό ως "σκάκι πάνω στον πάγο".

Πατρίδα του κέρλινγκ θεωρείται η Σκωτία, όπου μετρά 5 αιώνες συνεχούς παρουσίας. Το άθλημα είναι πολύ δημοφιλές στον Καναδά και στις σκανδιναβικές χώρες. Το κέρλινγκ είναι επίσημα άθλημα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων από το 1998. Είναι επίσης άθλημα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες (κέρλινγκ με αμαξίδιο). Η Παγκόσμια Ομοσπονδία του Κέρλινγκ (WCF) ιδρύθηκε το 1966.
Διαβάστε περισσότερα...

Άθλημα: Δίαθλο



Εισαγωγή

Το δίαθλο εντάχθηκε για πρώτη φορά στο Παραολυμπιακό πρόγραμμα το 1988 στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ίνσμπρουκ της Αυστρίας. Το σύστημα της σκοποβολής έχει αλλάξει σημαντικά από τότε, και συγκεκριμένα , το 2002 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Salt Lake City υιοθετήθηκε ένα νέο ηλεκτρονικό και ακουστικό σύστημα.

Και στια δύο αγωνίσματα του αθλήματος του δίαθλου δηλαδή και στο σκι αντοχής καιστη σκοποβολή οι αθλητές κατηγοριοποιούνται ως όρθιοι, καθιστοί και με μερική ή ολική απώλεια όρασης. Σκιέρ με μερική ή ολική απώλεια όρασης χρησιμοποιούν τον ίδιο εξοπλισμό όπως και σκιέρ χωρίς αναπηρία αλλά χρησιμοποιούν έναν οδηγό- αθλητή. Σκιέρ που αγωνίζονται όρθιοι είναι σκιέρ με κινητική αναπηρία οι οποίοι είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τον ίδιο εξοπλισμό με αρτιμελείς σκιέρ. Σκιέρ που αγωνίζονται καθιστοί συνήθως δεν έχουν τη χρήση των ποδιών τους (παραπληγία, τετραπληγία κ.λπ.) και χρησιμοποιούν ένα ειδικό κάθισμα που ονομάζεται sit-ski (ένα ειδικό κάθισμα στο οποίο είναι εφαρμοσμένο ένα ζευγάρι σκι).
Διαβάστε περισσότερα...

Άθλημα: Αλπικό Σκι




Εισαγωγή

Στο Παραολυμπιακό αλπικό σκι, οι σκιέρ μπορούν να φθάσουν ταχύτητες άνω των 100 χιλιομέτρων την ώρα, κατεβαίνοντας μια πίστα με διαφορά υψόμετρου που κυμαίνεται από 120 έως 800 μέτρα. Πέραν της μεγάλης κλίσης της πίστας οι αθλητές πρέπει να περάσουν από μια σειρά πύλες στρίβοντας στα κατάλληλα σημεία γεγονός που κάνει ακόμη πιο δύσκολή την κατάβαση.

Ιστορικό


Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, υπήρξε συστηματική ανάπτυξη του σκι για τα άτομα με αναπηρία, καθώς πολλοί τραυματίες πρώην στρατιώτες, θέλησαν να επιστρέψουν στο άθλημα που αγαπούσαν. Το 1948, δημιουργήθηκαν οι πρώτες σχολές που προσέφεραν μαθήματα για σκιέρ με αναπηρία.

Αγώνες Αλπικού Σκι για αθλητές με αναπηρία λάμβαναν χώρα όπου υπήρχαν χιονισμένα βουνά από τα τέλη της δεκαετίας του 1940. Μέχρι τη δεκαετία του 1970, οι εν λόγω αγώνες περιορίζονταν σε σκιέρ που μπορούσαν να σταθούν, ή είχαν προβλήματα όρασης. Η εφεύρεση του μόνο-σκι – ένα ειδικό κάθισμα μονταρισμένο πάνω σε μια βάση με προσαρμοσμένο ένα σκι - άνοιξε το άθλημα και σε αθλητές που δε μπορούσαν να σταθούν ή να ισορροπήσουν στα σκι (αθλητές με παραπληγία, πολιομυελίτιδα κ.λ.π). Οι αθλητές που αγωνίζονται με μόνο-σκι ή σιτ-σκι είναι εξοπλισμένοι με αουτρίγγερς (ειδικές πατερίτσες προσαρμοσμένες με δύο πολύ κοντά σκι προσαρμοσμένα στη βάση τους και τα οποία χρησιμοποιούνται για την ισορροπία και την αλλαγή διεύθυνσης). Τα αγωνίσματα του Σλάλομ και του Γιγαντιαίου Σλάλομ εισήχθησαν κατά την πρώτους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Örnsköldsvik το 1976. Η κατάβαση προστέθηκε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 1984 στο Ίνσμπρουκ, και το Super-G προστέθηκε το 1994 στο Lillehammer. Το Μονο-σκι εντάχθηκε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ναγκάνο το 1998.



Εξοπλισμός

Στο αλπικό σκι, οι αθλητές κατατάσσονται σε αγωνιστικές κατηγορίες οι οποίες συνοψίζονται σε τρεις βασικές ομάδες: όρθιοι σκιέρ, καθιστοί σκιέρ και σκιέρ με μερική η ολική απώλεια όρασης. Οι αθλητές συναγωνίζονται πάντοτε με αθλητές με ίδια ή παρόμοια αναπηρία. Σκιέρ με μερική ή ολική απώλεια όρασης χρησιμοποιούν τον ίδιο εξοπλισμό όπως αρτιμελείς σκιέρ χρειάζονται όμως την καθοδήγηση ενός βλέποντα (άνω ή κάτω άκρου) και σταθεροποιητές(outriggers), σε αντικατάσταση των μπατόν (σταθεροποιητές είναι ένα είδος δεκανίκι με ένα μικρό σκι στο κάτω μέρος). Αθλητές που αγωνίζονται καθιστοί χρησιμοποιούν ειδικό κάθισμα μονο-σκι/σιτ-σκι.



Κανονισμοί

Κατάβαση

Η κατάβαση είναι το αγώνισμα στο οποίο οι αθλητές διανύουν τη μακρύτερη διαδρομή και αναπτύσσουν τις υψηλότερες ταχύτητες στο αλπικό σκι. Κάθε σκιέρ κάνει ένα κατέβασμα της ίδιας διαδρομής και ο αθλητής με τον ταχύτερο χρόνο κερδίζει.
Super-G

Super-G (για σούπερ γιγαντιαίο σλάλομ) συνδυάζει την ταχύτητα της κατάβασης με την ακρίβεια και την τεχνική που απαιτούνται για τις στροφές στο γιγαντιαίο σλάλομ. Η διαδρομή είναι μικρότερη από τη διαδρομή της κατάβασης, αλλά μεγαλύτερη από τη διαδρομή του γιγαντιαίου σλάλομ. Κάθε σκιέρ κάνει ένακατέβασμα της ίδιας διαδρομής και ο αθλητής με τον ταχύτερο χρόνο κερδίζει.

Γιγαντιαίο σλάλομ

Γιγαντιαίο σλάλομ είναι παρόμοιο με το σλάλομ αλλά με λιγότερες, ευρύτερη και πιο ομαλές στροφές. Κάθε σκιέρ κάνει δύο κατεβάσματα σε δύο διαφορετικές διαδρομές της ίδιας πίστας. Και οι δύο κούρσες διεξάγονται την ίδια μέρα συνήθως η πρώτη γίνεται το πρωί και η δεύτερη το απόγευμα. Οι χρόνοι αθροίζονται, και ο αθλητής με τον ταχύτερο συνολικό χρόνο είναι ο νικητής.

Σλάλομ

Το σλάλομ έχει τη μικρότερη διάρκεια και οι αθλητές πραγματοποιούν τις πιο γρήγορες στροφές. Όπως και στο γιγαντιαίο σλάλομ, κάθε σκιέρ κάνει δύο κατεβάσματα σε δύο διαφορετικές διαδρομές στην ίδια πίστα. Και οι δύο κούρσες διεξάγονται την ίδια μέρα συνήθως η πρώτη το πρωί και η δεύτερη το απόγευμα. Οι χρόνοι αθροίζονται, και ο το καλύτερο άθροισμα καθορίζει τον νικητή.

Super Combined

Το συνδυασμένο αγώνισμα αποτελείται από μια κατάβαση που ακολουθείται από δύο εκτελέσεις σλάλομ, χρησιμοποιώντας μια μικρότερη διαδρομή. Οι χρόνοι αθροίζονται και ο νικητή είναι ο αθλητής με το καλύτερο άθροισμα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αλπικό σκι (Παραολυμπιακούς), μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της IPC (www.ipc-alpineskiing.org).

Τεχνικές

Αγωνίσματα

Κατάβαση Ανδρών
Κατάβαση Γυναικών
Super - G Ανδρών
Super -G Γυναικών
Γιγαντιαίο Σλάλομ Ανδρών
Γιγαντιαίο Σλάλομ Γυναικών
Σλάλομ Ανδρών
Σλάλομ Γυναικών
Συνδυασμένο Αγώνισμα Ανδρών
Συνδυασμένο Αγώνισμα Γυναικών

Αθλητές



Το αλπικό σκι στην Ελλάδα

Το άθλημα άρχισε να καλλιεργείται στην Ελλάδα από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Πρώτος αθλητής ο οποίος ξεκίνησε να αγωνίζεται σε διεθνής αγώνες ήταν ο Γιάννης Βλάχος. Ο ίδιος αθλητής με επίμονη προσπάθεια και προετοιμασία κατάφερε να εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε δύο Παραολυμπιακές διργανωσεις. Η πρώτη έγινε το 2002 στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σόλτ Λεϊκ Σίτι. Η δεύτερη συμμετοχή Ελληνα αθλητή σε Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες πραγματοποιήθηκε το 2006 στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τορίνο. Μετά τις πρώτες αυτές συμμετοχές και άλλοι αθλητές ακλούθησαν το παράδειγμα του Γιάννη Βλάχου και ξεκίνησαν να προπονούνται στο αλπικό σκι. Οι αθλητές που έχουν συμμετάσχει σε διεθνείς αγώνες και έχουν συλλέξει βαθμολογία σε διεθνείς αγώνες είναι ο Κώστας Πανταζής, η Παρασκευή (Βιβή) Χριστοδουλοπούλου και ο Γιάννης Παπαβασιλείου. Οι τελευταίοι δύο αποτελούν και την Παραολυμπιακή Ομάδα που εκπροσωπσεί την Ελλάδα στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ υπό την επίβλεψη του Προπονητή Κωνσταντίνο Ζιντζόβα. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Βανκούβερ το 2010 αποτελούν την τρίτη συμμετοχή Ελληνικής Ομάδας σε Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι δήμοι υπεύθυνοι για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ

Οι δήμαρχοι έχουν την τελική ευθύνη για την υλοποίηση των δράσεων που απαιτούνται για την εξασφάλιση πρόσβασης των ΑμεΑ (Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) στα κτίρια που βρίσκονται μέσα στα όρια ευθύνης των ΟΤΑ.





Η εν λόγω επισήμανση έγινε από την υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γεώργιος Ντόλιος, με έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη και Βασίλη Μουλόπουλου.

Ειδικά για το «Πρόγραμμα Προσβασιμότητας στους Δήμους», ο υφυπουργός Εσωτερικών υπενθυμίζει ότι οι ΟΤΑ έχουν την υποχρέωση να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα δημιουργίας προσβάσιμης αλυσίδας η οποία θα συνδέει, με προσβάσιμα πεζοδρόμια και διαβάσεις κατά μήκος μιας συγκεκριμένης διαδρομής, τις προσβάσιμες εγκαταστάσεις και υποδομές των περιοχών υψηλής επισκεψιμότητας στις οποίες εκτός από τα κτίρια των δημοσίων υπηρεσιών και τις κοινόχρηστες υποδομές, συμπεριλαμβάνονται οι χώροι αστικού πρασίνου και οι παραλίες.

Το πρόγραμμα επιτάσσει επίσης να αφαιρούνται εμπόδια και να γίνεται αυστηρός έλεγχος της παράνομης στάθμευσης για τα σταθμευμένα αυτοκίνητα πάνω στα πεζοδρόμια, στις ράμπες ΑμεΑ, να καταρτίζονται μελέτες και να υλοποιούνται για τη διαμόρφωση και ανακατασκευή πεζοδρόμων και πεζοδρομίων.



Διαβάστε περισσότερα...

Άθλημα: Τοξοβολία



Εισαγωγή

Η Τοξοβολία, όπως και η πλειοψηφία των αθλημάτων για άτομα με αναπηρία, χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως δραστηριότητα αποκατάστασης και ψυχαγωγίας. Τα τελευταία 50 χρόνια, καθιερώθηκε ως άθλημα, δίνοντας τη δυνατότητα στους αθλητές να ασκήσουν τη δεξιότητα, την ακρίβειά, τη δύναμη και την ικανότητα συγκέντρωσής τους. 

Στην Τοξοβολία συμμετέχουν αθλητές και αθλήτριες με κινητική αναπηρία (κάκωση νωτιαίου μυελού, εγκεφαλική παράλυση, ακρωτηριασμό και Les Autres). Οι αθλητές κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες. Σκοπός τους είναι να ρίξουν με ακρίβεια τα βέλη σε στόχο διαμέτρου 122 εκατοστών, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 70 μέτρων. Στο αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται ατομικοί και ομαδικοί αγώνες.

Η Τοξοβολία στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004

Η Τοξοβολία κατά τη διάρκεια των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας διεξήχθει στο Ολυμπιακό Κέντρο Μπέιζμπολ του Ολυμπιακού Συγκροτήματος Ελληνικού. Το αγωνιστικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε σε έξι ημέρες, από τις 21 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2004.
Εξοπλισμός
Κανονισμοί

Οι αθλητές κατατάσσονται σε τρεις αγωνιστικές κατηγορίες : ARW1, ARW2 και ARST.

ARW1
Περιλαμβάνει τους τοξότες με τετραπληγία που αγωνίζονται με αμαξίδιο ή τους αθλητές με ανάλογη αναπηρία.
Ελάχιστη αναπηρία για κάθε χέρι: 5 βαθμοί, σε συνδυασμό με: ελάχιστη αναπηρία 15 βαθμών για τον κορμό ή 35 βαθμών για τα κάτω άκρα είτε 8 βαθμών για τον κορμό και 20 βαθμών για τα κάτω άκρα.

Κριτήρια κατάταξης:

Χέρια: λειτουργικοί περιορισμοί σε σχέση με την κινητικότητα, τη δύναμη ή τον έλεγχο.
συν
Κορμός: ελλιπής ή ανύπαρκτος έλεγχος και /ή ισορροπία, όταν ο αθλητής είναι ακίνητος με το τόξο στραμμένο προς το στόχο και /ή
Κάτω άκρα: θεωρούνται μη λειτουργικά λόγω ακρωτηριασμού, περιορισμού σε σχέση με την κινητικότητα, τη δύναμη και /ή τον έλεγχο (σχεδόν μη λειτουργικά μέλη για μετακίνηση σε μακρινές αποστάσεις)


ARW1-C

Στην κατηγορία ARW1, οι τοξότες με μεγαλύτερο βαθμό αναπηρίας έχουν τη δυνατότητα να ομαδοποιηθούν στην υποκατηγορία ARW1-C και να αγωνιστούν σε «προσαρμοσμένους» γύρους.
Ελάχιστη αναπηρία σε κάθε χέρι: 20 βαθμοί σε συνδυασμό με ελάχιστη αναπηρία 15 βαθμών στον κορμό ή 35 βαθμών στα κάτω άκρα είτε 8 βαθμών στον κορμό και 20 βαθμών στα κάτω άκρα.
ARW2
Περιλαμβάνει τους τοξότες με παραπληγία που αγωνίζονται με αμαξίδιο ή τους αθλητές με ανάλογη αναπηρία.

Κριτήρια κατάταξης:

Χέρια: δεν υπάρχουν λειτουργικοί περιορισμοί σε σχέση με την κινητικότητα, τη δύναμη ή τον έλεγχο.
Κορμός: καλός έως ιδιαίτερα ελλιπής έλεγχος και /ή ισορροπία, όταν ο αθλητής είναι ακίνητος με το τόξο στραμμένο προς το στόχο
Κάτω άκρα: θεωρούνται μη λειτουργικά λόγω ακρωτηριασμού, περιορισμού σε σχέση με την κινητικότητα, τη δύναμη και /ή τον έλεγχο (σχεδόν μη λειτουργικά μέλη για μετακίνηση σε μακρινές αποστάσεις)


ARST

Περιλαμβάνει τους τοξότες που βάλλουν όρθιοι ή καθιστοί.

Κριτήρια κατάταξης:

Κάτω άκρα: λειτουργικά για μετακίνηση σε μακρινές αποστάσεις.
Απαιτείται να τοποθετηθούν σε επίπεδο ελάχιστης αναπηρίας κατά την αξιολόγηση της λειτουργικής τους κινητικότητας.
Ελάχιστη αναπηρία 10 βαθμών στο ένα πόδι ή 15 βαθμών στα δύο πόδια ή 25 βαθμών συνολικά ή διαφορά μήκους 7 εκατοστών στα κάτω άκρα.
Στο πλαίσιο της κατηγορίας ARST, οι τοξότες με σοβαρή αναπηρία στα άνω άκρα μπορούν να ομαδοποιηθούν στην υποκατηγορία ARST-C και να αγωνιστούν σε «προσαρμοσμένους» γύρους.
Ελάχιστη αναπηρία σε κάθε χέρι: 20 βαθμοί ή 40 βαθμοί στο χέρι που κρατά τη χορδή.
Τεχνικές

Αθλητές
Έλληνες Αθλητές

Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας αγωνίστηκαν οι Άννα Τζίκα και ο Ρωμαίος Ρουμελιώτηςυπό την καθοδήγηση του προπονητή Αλέξανδρου Νασούλα. Η Άννα Τζίκα κατάφερε να κατακτήσει την 7η θέση. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου αγωνίστηκαν επίσης η Άννα Τζίκα και ο Ρωμαίος Ρουμελιώτης υπό την καθοδήγηση του προπονητή Αλέξανδρου Νασούλα. Η Άννα Τζίκα κατάφερε να καταταχθεί στη 10η θέση στη κατηγορία Standing Γυναικών ενώ ο Ρωμαίος Ρουμελιώτης κατετάχθει 24ος στη κατηγορία Standing Ανδρών.
Διαβάστε περισσότερα...