Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Τριετής αναμονή για την ...κατοχυρωμένη πρόσληψή τους

Οι επιτυχόντες του προστατευτικού Ν2643/98 αξιώνουν επιθετικά το δίκιο τους.



Διαχρονικά αιτήματα...Διαχρονικά αιτήματα...

Με εκτενές δελτίο τύπου απευθυνόμενο σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα αλλά και τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, οι επιτυχόντες περιφέρειας Αττικής και Νήσων της τελευταίας προκήρυξης του Ν. 2643/1998 περί προσλήψεων ΑμεΑ και λοιπών ευπαθών ομάδων, αξιώνουν την εφαρμογή του νόμου και την τοποθέτησή τους στις θέσεις όπου έχουν επιτύχει.

Συγκεκριμένα αξιώνουν:

Α. Την άμεση επαναενεργοποίηση των Επιτροπών του άρθρου 9 του Ν. 2643/1998, συμπεριλαμβανομένης της Περιφέρειας της Αττικής και Νήσων, προκειμένου να προβούν στην έκδοση των Τελικών Πινάκων Τοποθέτησης και συνακόλουθα στην περάτωση του σύνθετου αυτού διαδικαστικού σκέλους, το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο των τοποθετήσεων μας.

Β. Την αποσαφήνιση των προθέσεων του Υπουργείου, σχετικά με την μεταχείριση των Προσώπων Ειδικών Κατηγοριών στο πλαίσιο του κανόνα 1/10, όπως αυτός διέπει τις προσλήψεις στον Δημόσιο Τομέα για το τρέχον έτος και 1/5 για τα επόμενα έτη ως το 2015, προς άρση των αμφιβολιών και της παραφιλολογίας, η οποία είναι διάχυτη, όταν επικοινωνείται αυτό το ζήτημα.

Γ. Τον συντονισμό και την υπόδειξη προς τους/τις αρμοδίους/ες των απαραίτητων ενεργειών, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν οι κατοχυρωθείσες, επίμαχες με την Προκήρυξη του Ν. 2643/1998 του 2008 θέσεις εργασίας στον Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα στις καταγραφείσες κατ’ εκτίμηση προσλήψεις από τους Δημόσιους Φορείς για τα έτη 2012-2015, όπως η καταγραφή αυτή ζητήθηκε από την Γενική Διεύθυνση Κατάστασης Προσωπικού του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: (http://www.gspa.gr/%285814915204360291%29/eCPortal.asp?id=7070&nt=60&lang=1&pID=431).

Δ. Τον ορισμό συνάντησης με εκπροσώπους της Συλλογικότητας μας για την συζήτηση των αιτιάσεων μας.

“Καλούμε την Ελληνική Πολιτεία να σεβαστεί το θεμελιώδες δικαίωμα μας στην επαγγελματική αποκατάσταση με όρους ισοτιμίας, χωρίς φαλκιδεύσεις και εκτροπές” καταλήγουν οι επιτυχόντες και ματαίως μέχρι σήμερα αναμένοντες την τοποθέτησή τους, τονίζοντας ότι “η χρόνια παραμονή μας σε καθεστώς αβεβαιότητας για το εργασιακό μας μέλλον, εγγίζει τα όρια παραβίασης της αξιοπρεπούς μας διαβίωσης σε μια Κοινωνία, που οφείλει να εντάσσει και να αντικρίζει όλους τους πολίτες χωρίς αποκλεισμούς”.



Το σχόλιό μας: Ξεχνά η "υποτιθέμενη" συντονιστική επιτροπή επιτυχόντων του διαγωνισμού να πει αλήθειες. Για παράδειγμα ότι υπάρχουν δεκάδες περίεργα αποτελέσματα στους επιτυχόντες (με ακυρώσεις ατόμων που δεν είχαν λάθος τα χαρτιά τους αλλά βρέθηκαν λάθος και αλλαγές μορίων - άλλη μεγάλη υπόθεση που κανείς δεν απαντά - για να βρεθούν συγκεκριμένα άτομα πρώτοι) που δεν δείχνουν και δεν συνάδουν με την εικόνα ενός δίκαιου και νομότυπου διαγωνισμού. Οι ίδιοι οι υπάλληλοι παραδέχονται πως καθημερινά τα τηλέφωνα "βάραγαν" από βουλευτές για να βολευτούν κάποιοι "γνωστοί". Τελικά μάλλον κάποιοι θα βολεύτηκαν αλλά τους πρόλαβε οι οικονομική κρίση και βρίσκονται να περιμένουν το 1 προς 5 ή το 1 προς 10. 


Να σημειωθεί εδώ πως αντίστοιχες συντονιστικές δεν έχουν συσταθεί από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Οι μόνοι που το έκαναν είναι οι επιτυχόντες (προσωρινά πάντα γιατί έρχονται και οι προσφυγές) και αυτο-αποκαλούνται στους ιστότοπους που έχουν δημιουργήσει ως εκπρόσωποι  όλων "όσων έχουν σχέση με την προκήρυξη του Ν.2643/1998 του 2008 για θέματα που μας αφορούν τους"... Αν μάχονταν για όλους θα μάχονταν για την αλήθεια... όχι για το "ας βολευτούμε εμείς τώρα για να πάρετε και όλοι οι άλλοι σειρά" όπως έχουν πει αρκετές φορές. Τρία χρόνια λοιπόν και το κέρμα απέκτησε παραπάνω από δυο όψεις και σίγουρα έχουμε να δούμε δεκάδες όψεις του ακόμα. Φταίει που κάθε φορά το κρατά άλλος ή το κοιτά με άλλο μάτι και άλλα συναισθήματα... Δεν είδα μια εφημερίδα ή ένα site να γράφει για τους μη επιτυχόντες ούτε λέξη... κι αυτό λέει πολλά. Τόσοι βουλευτές και εφημερίδες νοιάζονται μόνο για τους 700 με 1000 και κανείς για τους υπόλοιπους 10000. Γιατί άραγε;;;
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόσβαση στη θάλασσα για τους χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου

Πρωτοποριακή διάταξη - παγκόσμια ευρεσιτεχνία του πανεπιστημίου Πατρών.

Έκκληση του πανελλήνιου συλλόγου παραπληγικών να αξιοποιηθεί υπέρ όλων των κινητικά αναπήρων.


Καλοκαίρι 2010, η πρώτη μέρα εφαρμογής της πρωτοποριακής διάταξης. Μιά "ιστορική" φωτογραφία...Καλοκαίρι 2010, η πρώτη μέρα εφαρμογής της πρωτοποριακής διάταξης. Μιά "ιστορική" φωτογραφία...
Από τον Ιούλιο του 2010, η πρωτοποριακή διάταξη που δημιούργησε το εργαστήριο τεχνικής μηχανικής του τμήματος μηχανολόγων και αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών και απελευθερώνει τη δυνατότητα στους χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου να εισέρχονται χωρίς καμμιά ανθρώπινη βοήθεια – μεσολάβηση στη θάλασσα έχει επίσημα αναγνωριστεί ως παγκόσμια ευρεσιτεχνία.

Η πιλοτική χρήση της διάταξης το φετινό καλοκαίρι σε τρεις παραλίες της Αττικής και μιά παραλία της Κύπρου, δημιουργεί βάσιμη την αισιοδοξία ότι η διάταξη – συγκριτικό πλεονέκτημα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος για αποτελεσματική διείσδυση στην μεγάλη τουριστική αγορά των ατόμων με αναπηρία θα αξιοποιηθεί με την προσοχή που της πρέπει.

Δυό λόγια για το ιστορικό δημιουργίας της διάταξης: Το ζητούμενο της δημιουργίας μιάς διάταξης που θα επέτρεπε την πρόσβαση στη θάλασσα χωρίς την ανάγκη μεσολάβησης ανθρώπινης βοήθειας κάνοντας πράξη την πλήρη αυτονομία του χρήστη αναπηρικού αμαξιδίου ήταν μιά ιδέα του κινητικά ανάπηρου πρώην νομαρχιακού συμβούλου Αχαίας Γεράσιμου Φεσσιάν. Ο Φεσσιάν μετέφερε την ιδέα του στο εργαστήριο τεχνικής μηχανικής του πανεπιστημίου Πατρών, η ιδέα κρίθηκε αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα, απέμενε να δοκιμαστεί στην πράξη το εάν είναι και εφικτή/εφαρμόσιμη. Ανέλαβαν δουλειά δύο εκλεκτοί διδακτορικοί φοιτητές – οι Γιώργος Σωτηριάδης και Ιγνάτιος Φωτίου, ο πρώτος είναι πλέον διδάκτορας – με επιστημονικά υπεύθυνο τον καθηγητή Βασίλη Κωστόπουλο. Το αποτέλεσμα της δουλειάς ήταν η δικαίωση του “εφαρμόσιμου” της ιδέας, αλλά και δικαίωση συνάμα των πολύμηνων κόπων των δύο διδακτορικών φοιτητών.

“Είναι απίστευτα λυτρωτική η δυνατότητα της αδιαμεσολάβητης πρόσβασης στη θάλασσα” πιστοποιεί το ιστορικό στέλεχος του πανελλήνιου συλλόγου παραπληγικών Ευ. Κοντογεωργάκη που χρησιμοποίησε πάμπολλες φορές την διάταξη στη παραλία Αλεποχωρίου Μεγάρων Αττικής (οι άλλες δύο Αττικές παραλίες που τοποθετήθηκε φέτος η διάταξη ήταν σε Βουλιαγμένη και Αλιμο). “Πρέπει να τοποθετηθεί από του χρόνου σε πολύ περισσότερες παραλίες ώστε να βιώσουν την δυνατότητα όσο περισσότεροι γίνεται άνθρωποι με αναπηρία” προσθέτει η Ε. Κοντογεωργάκη, απευθύνοντας έκκληση προς αρμοδίους “να αξιοποιηθεί στο έπακρο αυτή η σπάνια πρωτοποριακή δυνατότητα”. Η έκκληση είναι κάτι παραπάνω από εύλογη. Το στάδιο της πιλοτικής εφαρμογής ξεκίνησε ήδη από το καλοκαίρι του 2010 σε παραλίες της Αχαίας, προχώρησε το τελευταίο Καλοκαίρι στις τρεις προαναφερθείσες παραλίες της Αττικής (συν στην Κυπριακή παραλία Λατσί της Πάφου σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού), έφτασε πλέον η στιγμή για το επόμενο στάδιο της διευρυμένης χρήσης. Πόσο μάλλον όταν η επιτόπια αξιολόγηση της εφαρμογής τα δύο τελευταία Καλοκαίρια έχει αποδείξει ότι πέραν κάποιων μικροπροβλημάτων εύκολα διαχειρίσιμων η διάταξη είναι πλήρως λειτουργική.

Ιδού λοιπόν μιά made in Greece παγκόσμια πρωτοπορία , ένα εν δυνάμει μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα όχι μόνο για τους Ελληνες (ή Κύπριους) χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου αλλά και για την προσέλκυση της διεθνούς τουριστικής αγοράς των ΑμεΑ. “Οχι βέβαια από μόνη της, αλλά στα πλαίσια ενός ολιστικού στρατηγικού που σημαίνει αναβάθμιση της αξιοπιστίας έναντι των κινητικά εμποδιζομένων ατόμων συνολικά του τουριστικού προίόντος μας” αποσαφηνίζει ο αντιπρόεδρος του πανελλήνιου συλλόγου παραπληγικών Σοφ. Αλέπης και έχει δίκιο. Το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα που προσφέρει η παγκόσμια ευρεσιτεχνία μόνο στα πλαίσια ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού μπορεί να αποδώσει στο maximum υπεραξία. Ομως πλέον υπάρχει. Και όπως ο Αλέπης αποτιμά “είναι πραγματικά κρίσιμο να μπορείς να σχεδιάζεις έχοντας ως βάση ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα”..

Δυό λόγια περιγραφικά για την διάταξη αδιαμεσολάβητης πρόσβασης στη θάλασσα των χρηστών αναπηρικού αμαξιδίου: Περιλαμβάνει ένα κάθισμα με δυνατότητα να κινείται μέσω ηλεκτροκίνητου μηχανισμού πάνω σε μια σταθερή διαδρομή. Για να καλυφθούν οι ενεργειακές απαιτήσεις του συστήματος χρησιμοποιούνται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά στοιχεία. Η διάταξη αποσυναρμολογείται και επανασυναρμολογείται, η δε στήριξή της επί του εδάφους δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα. Και μία επιπρόσθετη κρίσιμη λεπτομέρεια : Στο σημείο τοποθέτησης της διάταξης – τύπου ράμπας όταν εγκατασταθεί, δεν απαιτούνται πρόσθετες παρεμβάσεις .

Σε ότι αφορά καθεαυτή την λειτουργία της διάταξης: Ξεκινά από το σημείο όπου ο χρήστης έχει πρόσβαση στη διάταξη από την πλευρά της ξηράς και τέλος αυτής το σημείο όπου καταλήγει μέσα στην θάλασσα. Στην αρχή της διαδρομής πηγαίνει ο χρήστης μόνος του με το αμαξίδιό του. Όλες οι λειτουργίες της συσκευής είναι τηλεχειριζόμενες, ώστε να διευκολύνεται στο μέγιστο βαθμό ο χρήστης.


Διαβάστε περισσότερα...

Συστράτευση για την μη κατάρρευση του δημόσιου συστήματος πρόνοιας

Έντονη αντίδραση του αναπηρικού κινήματος μετά την δραστική περικοπή της χρηματοδότησης των προνοιακών φορέων.

ΕΣΑμεΑ: «Θα στηρίξουμε όλες τις κινητοποιήσεις για την διάσωση των φορέων».



Η δραστική μείωση των δημόσιων δαπανών προς τους φορείς παροχής προνοιακών υπηρεσιών καταγγέλεται ως επιλογή “ηθικά και πολιτικά ανεπίτρεπτη” από το εθνικό αναπηρικό κίνημα, το οποίο προαναγγέλει μέτωπο διαρκούς αντίστασης εάν η επαπειλούμενη σήμερα κατάρρευση του συστήματος πρόνοιας δεν αποτραπεί.

Με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τους συναρμόδιους υπουργούς οικονομικών και υγείας, η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ επικαλείται την πρόσφατη απόφαση (2/59950/0020/26-8-2011) του Υπουργείου Οικονομικών, με την οποία μειώνονται σε μεγάλο ποσοστό τα ποσά που αφορούν στις δαπάνες μονάδων κοινωνικής φροντίδας, ψυχικής υγείας και γενικώς φορέων που παρέχουν προνοιακές υπηρεσίες, εξηγώντας ότι η περί ης ο λόγος απόφαση “έχει αναστατώσει το χώρο των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό”.

Tο κεντρικό σκεπτικό της επιστολής της ΕΣΑμεΑ έχει να κάνει με την αγνόηση των συνεχών προειδοποιήσεων του αναπηρικού κινήματος από πλευράς αρμοδίων για το τι σημαίνει η κατάρρευση του προνοιακού συστήματος για τα εκατοντάδες χιλιάδες ΑμεΑ και τις οικογένειές τους, αλλά και την συνεχή αγνόηση των προτάσεων των αναπηρικών φορέων ώστε να υπάρχει ένα στοιχειώδες δίχτυ προστασίας των ΑμεΑ από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Αντ’ αυτού, όπως επισημαίνει η ΕΣΑμεΑ, “αρχές Σεπτεμβρίου 2011, λίγες ημέρες πριν τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ανακοινώθηκε η περικοπή στις επιχορηγήσεις βασικών προνοιακών φορέων και μονάδων ψυχικής υγείας, οι οποίες παρείχαν τις υπηρεσίες τους και σε πρώην έγκλειστα άτομα σε Δημόσια Ψυχιατρεία. Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση που επαγγέλονταν το Υπουργείο Υγείας κινδυνεύει να κατεδαφιστεί, με τεράστια την πολιτική και ηθική ευθύνη για τη δυστυχία ανθρώπινων ζωών που η πολιτεία δεν βρίσκει τρόπους να τους προσφέρει έστω και στοιχειώδεις υπηρεσίες υποστήριξης και στέγασής τους. Μεταξύ αυτών των μονάδων και 6 Κέντρα Ημέρας Αυτισμού και 2 Κέντρα Αλτσχάιμερ. Άτομα με ψυχική αναπηρία, που το σύστημα ψυχιατρικής μεταρρύθμισης θα έπρεπε ήδη να έχει φροντίσει για την επαγγελματική τους ένταξη, άτομα με βαριές αναπηρίες όπως ο αυτισμός και η αναπτυσσόμενη με ταχείς ρυθμούς νόσος Αλτσχάιμερ βρίσκονται σε απελπιστική θέση και οδηγούνται στην εξαθλίωση”.

Το “διά ταύτα” της επιστολής της ΕΣΑμεΑ, αναφέρεται στην ανάγκη δραματικής αύξησης των κονδυλίων και διάσωσης των δημόσιων προνοιακών δομών. “Σε διαφορετική περίπτωση η ΕΣΑμεΑ θα είναι αρωγός και υποστηρικτής κάθε συλλογικής δράσης και κινητοποίησης με στόχο την προστασία των δημόσιων προνοιακών πολιτικών” επισημαίνεται.


Διαβάστε περισσότερα...

Διορίζονται 1.100 εκπαιδευτικοί στο υπουργείο Παιδείας



Με απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στο διορισμό 1.100 εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, προχωρά η κυβέρνηση, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας.

Συγκεκριμένα, διορίζονται 600 εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, εκ των οποίων οι 223 θέσεις θα καλυφθούν από τους ισχύοντες πίνακες διοριστέων εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ, οι 150 θέσεις μόνιμων εκπαιδευτικών από τους ενιαίους πίνακες αναπληρωτών εκπαιδευτικών με πραγματική υπηρεσία, και 227 θέσεις μόνιμων εκπαιδευτικών από τις λοιπές κατηγορίες του άρθρου 9 του ν. 3848/2010.

Επίσης, θα διοριστούν 400 εκπαιδευτικοί Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και 100 κληρικοί στην Εκκλησία της Ελλάδος, στην Εκκλησία της Κρήτης και την Εκκλησία Δωδεκανήσου.


Διαβάστε περισσότερα...

Έκοψαν και όσα υποσχέθηκαν στο Δημόσιο



Τι χάνουν οι εργαζόμενοι με τις νέες ανακοινώσεις.

Τα προνομία και η προσωπική διάφορα που πίστευαν ότι θα κρατήσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι με τον ενιαίο μισθολόγιο χάθηκαν μέσα σε μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που τελείωσε πριν από λίγο.

Τελικά το ενιαίο μισθολόγιο θα προβλέπει έναν ενιαίο μισθό για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους με τα ίδια προσόντα και τα ίδια χρόνια εργασίας.

Δηλαδή θα υπάρχει πλέον ένας μισθός για όλους του εργαζομένους του Δημοσίου, ο οποίος θα εξαρτάται αποκλειστικά από την προϋπηρεσία τους και όχι από το σε ποιον φορέα εργάζονται.

Όμως καταργείται η προσωπική διαφορά, η οποία σε ένα βαθμό αντικαθίσταται, όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός, από το πριμ παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας για οποιαδήποτε θέση ευθύνης και όχι μόνο για διευθυντές. Με απλά λόγια χάνονται τα επιδόματα των παλιών δημοσίων υπάλληλων που είχε δεσμευτεί ότι θα διατηρήσει η κυβέρνηση και την θες του παίρνει μια αόριστη υπόσχεση ότι θα αμείβονται με εξτρά ανάλογα με το πόσο θα δουλεύουν.

Για τον στενό δημόσιο τομέα (υπουργεία, δικαστικοί, εκπαιδευτικοί, σώματα ασφαλείας) σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προωθείται ο θεσμός του «κρατικού υπαλλήλου».

Δηλαδή η κυβέρνηση τραβάει τον εργασιακό μανδύα στο δημόσιο και το θεωρεί κρατικό υπάλληλο και όχι σε εργαζόμενο συγκεκριμένου υπουργείου, και έτσι, όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, μπορεί να γίνει μεγάλη αναδιάταξη του προσωπικού.


Διαβάστε περισσότερα...

Από το ευρώ… στη δραχμή

Ένα... προφητικό κείμενο που γράφτηκε το 2003.

Διαβάστε ένα προφητικό κείμενο που έγραψε γνωστός οικονομολόγος το 2003, στο οποίο υποστήριζε ότι «είναι πολύ πιθανόν η Ελλάδα να είναι μια από τις πρώτες χώρες που θα επιλέξουν να εγκαταλείψουν με τη βούλησή τους το ενιαίο νόμισμα».

Ακολουθεί το κείμενο...

Λένε ότι μια καλή ιστορία πάντοτε αξίζει κάτι. Ορίστε λοιπόν μία. Όταν ήμουν μικρός μού είχαν χαρίσει δύο πολύ μικρά χρυσά νομίσματα. Επρόκειτο για ένα ελληνικό των 5 δραχμών που απεικόνιζε τον Γεώργιο Α' και για ένα γαλλικό των 5 φράγκων που απεικόνιζε τον Ναπολέοντα Γ´. Και τα δύο νομίσματα έμοιαζαν πολύ μεταξύ τους.

Είχαν το ίδιο βάρος και τις ίδιες διαστάσεις - την ίδια περιεκτικότητα, με άλλα λόγια, σε χρυσό. Τα νομίσματα αυτά είχαν έτσι το ίδιο αντίκρισμα και στις δύο χώρες. Ήταν, με άλλα λόγια, κάτι σαν το σημερινό ευρώ...

Αργότερα έμαθα ότι αυτή η ομοιότητα ωφείλετο στη Λατινική Νομισματική Ένωση (ΛΝΕ), ένωση στην οποία συμμετείχαν από το 1865 η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ελβετία και η Ιταλία και από το 1868 και η Ελλάδα.

Για την ιστορία, η ΛΝΕ ατύχησε και ατόνησε πολύ πριν από την επίσημη διάλυσή της το 1926, λόγω των διακυμάνσεων μεταξύ των τιμών του χρυσού και του αργύρου και λόγω των διαφορών ανάμεσα στα βιοτικά επίπεδα των συμμετεχουσών χωρών.

Εξαιτίας της ΛΝΕ επίσης η Ελλάδα, η οποία είχε να χρηματοδοτήσει το εκσυγχρονιστικό πρόγραμμα του Χ. Τρικούπη (και για τον λόγο αυτόν είχε σημαντικά ελλείμματα προς τον υπόλοιπο κόσμο, τα οποία χρηματοδοτούσε με δάνεια), εξήντλησε τα αποθέματά της σε χρυσό και άργυρο (δηλαδή, τη νομισματική της βάση) και το 1893 επτώχευσε...

Η οικονομική θεωρία υποστηρίζει ότι μια χώρα που εκδίδει το δικό της νόμισμα (και που χρωστάει σε αυτό) δεν μπορεί να πτωχεύσει, αφού μπορεί πάντοτε να καταφεύγει στα τυπογραφεία της και να τυπώνει πληθωριστικό χρήμα για να πληρώνει τα χρέη της (seignorage). (Φυσικά με το να εκδίδει κανείς συνεχώς νέο χρήμα δεν σημαίνει ότι μπορεί και να διατηρεί αλώβητο το βιοτικό του επίπεδο - το νόμισμα κάθε τόσο θα πρέπει να υποτιμάται.)

Η οικονομική θεωρία υποστηρίζει επίσης ότι μια χώρα (ή μια επαρχία) που έχει υιοθετήσει ένα άλλο νόμισμα κάλλιστα μπορεί να πτωχεύσει, αφού δεν είναι τίποτε άλλο από μια επιχείρηση με έσοδα και έξοδα (θυμηθείτε, π.χ., το Orange County).

Καλά είναι τα ευρώ, όταν όμως τα έχουμε. Οταν δεν τα έχουμε, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Και τελευταίως πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι, καθώς κερδίζουμε λιγότερα από όσα ξοδεύουμε, θα έρθει η εποχή (π.χ., σε δέκα χρόνια από σήμερα) κατά την οποία δεν θα έχουμε αρκετά από τα τόσο αγαπημένα μας ευρώ στην τσέπη μας.

Στοιχεία δε που τεκμηριώνουν την άποψη αυτή απαντώνται όλο και συχνότερα στις επίσημες στατιστικές. το έλλειμμα του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών, η χειροτέρευση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, η γήρανση του πληθυσμού, ο επίμονα ελλειμματικός τρόπος διαβιώσεώς μας και η ύφεση που πλήττει ήδη (και η οποία αναμένεται σταδιακά να εξουθενώσει) τους αιμοδότες μας Γερμανούς αποτελούν μερικά...

Προσέξτε! Η κατανάλωσή μας ξεπερνά, χρόνια τώρα, την παραγωγή μας και για να τη συντηρούμε πρέπει να δανειζόμαστε από τους ξένους. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται εσαεί.

Αν, λοιπόν, ελλείψει ρευστότητας, κάποτε δεν μπορέσουμε να αποπληρώσουμε τα δάνειά μας και τις πολλές υποσχετικές του Δημοσίου (π.χ., τα ομόλογά του προς το ΙΚΑ), τότε θα πρέπει να (ξε)πουλήσουμε την εναπομείνασα δημόσια περιουσία.

Και αν αυτή δεν μπορέσει να πουληθεί σε καλή τιμή, τότε κάποιος ατυχής θα βρεθεί στη θέση του Τρικούπη. Αν, από την άλλη, είχαμε το δικό μας νόμισμα, θα μπορούσαμε να διορθώσουμε την αρχική στρέβλωση με μια υποτίμηση.

Μη έχοντας όμως τη δυνατότητα αυτή και με δεδομένη την ασυμμετρία με την οποία μια ύφεση πλήττει μια οικονομία, θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανόν η Ελλάδα να είναι μια από τις πρώτες χώρες που θα επιλέξουν να εγκαταλείψουν με τη βούλησή τους το ευρώ. Φυσικά αυτό δεν θα γίνει αύριο και ίσως λοιπόν να υπάρχει ακόμη χρόνος για μια αλλαγή πορείας...

* Ο κ. Νίκος Α. Κεράνης είναι οικονομολόγος και οικονομικός αναλυτής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Οι απόψεις που εκφράζονται στο παρόν κείμενο είναι προσωπικές.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;



Διάγνωση του συνδρόμου και η θεραπεία του.

Ο όρος πολυκυστική ωοθήκη αναφέρεται στην υπερηχογραφική εικόνα μιας ωοθήκης γεμάτης από πολλές μικρές κύστες, δηλαδή μικρά ωοθυλάκια που περιμένουν να ωριμάσουν. Πρωτοεμφανίζεται στην εφηβεία και επηρεάζει περίπου 1 στις 10 γυναίκες . Πολλές γυναίκες έχουν πολυκυστικές ωοθήκες χωρίς να έχουν ΣΠΩ, όπως υπάρχουν και κοπέλες με το σύνδρομο χωρίς την ανάλογη κλινική εικόνα. Τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν:

διαταραχές περιόδου
σημάδια αυξημένων ανδρικών ορμονών –όπως η ακμή και η τριχοφυΐα,
ανεξήγητη αύξηση βάρους, κυρίως γύρω από την κοιλιά.
δυσκολία σύλληψης,

Οι κύστεις των ωοθηκών ανήκουν σε άλλη κατηγορία παθήσεων και χρήζουν περεταίρω ιατρικής αξιολόγησης και παρακολούθησης.

Διάγνωση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών


Η διερεύνηση για το ΣΠΩ ξεκινά όταν η γυναίκα που εξετάζεται παρουσιάζει μεμονωμένα ή σε συνδυασμό: ανωμαλίες περιόδου, ανωοθυλακιορηξία (δεν απελευθερώνονται ωάρια από τις ωοθήκες ), αυξημένο σωματικό βάρος σε συνδυασμό με έντονη τριχοφυΐα και ακμή , υψηλά επίπεδα ανδρογόνων, κύστεις στις ωοθήκες κατά την υπερηχογραφική εξέταση και μειωμένη δυνατότητα φυσικής σύλληψης.

Τι προκαλεί το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;


Αρχικά θα πρέπει να αποκλειστούν καταστάσεις που έχουν παρόμοια συμπτώματα και στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει εκτενής λήψη οικογενειακού ιστορικού. Είναι πιθανό ότι το ΣΠΩ προκαλείται από ένα συνδυασμό παραγόντων, που περιλαμβάνουν τόσο γονιδιακά όσο και περιβαλλοντικά στοιχεία. Πρόσφατες μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι πολλές φορές η έναρξη του ΣΠΩ μπορεί να συμβαίνει ακόμη και στο στάδιο του εμβρύου, μέσα στη μήτρα.

Υπάρχει θεραπεία των συμπτωμάτων του ΣΠΩ;


Απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής , όπως δίαιτα με χαμηλές θερμίδες, άσκηση και απώλεια βάρους οδηγούν σε αλλαγή του μεταβολισμού και αποκατάσταση της ωορρηξίας. Αν παρ’ αυτά τα συμπτώματα επιμένουν τότε υπάρχει μία ποικιλία φαρμακευτικών μέσων τα οποία χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση του συνδρόμου. Η χρήση αντισυλληπτικών έχει την δυνατότητα να ρυθμίσει την περίοδο, να μειώσει την τριχοφυΐα και την ακμή ενώ η χορήγηση φαρμάκων που βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη (π.χ. μετφορμίνη) βοηθούν στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, όπως μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη. Για την αντιμετώπιση της τριχοφυΐας υπάρχουν σκευάσματα σε μορφή κρέμας (π.χ. εφλορνιθίνη) ενώ για την ακμή η χρήση ρετινοειδών και αντιβιοτικών έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Σε όποια κατεύθυνση και αν στοχεύει η θεραπεία θα πρέπει να γίνεται κατόπιν ιατρικής παρακολούθησης καθώς κάποιες θεραπείες δεν ενδείκνυνται πριν ή κατά την κύηση.

Ποιά ειναι η θεραπεία για γυναίκα που θέλει να συλλάβει;


Αν και το ΣΠΩ σχετίζεται με υπογονιμότητα, πολλές γυναίκες συλλαμβάνουν αυτόματα. Αν όμως δεν επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα μέσα στα χρονικά περιθώρια που ορίζει το ζευγάρι τότε υπάρχουν συγκεκριμένα θεραπευτικά σχήματα που αρμόζουν σε κάθε περίπτωση. Αυτά περιλαμβάνουν φαρμακευτική πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας με χρήση γοναδοτροπινών (π.χ. κιτρική κλομιφένη), εξωσωματική γονιμοποίηση ή χειρουργική αντιμετώπιση με Drilling ωοθηκών- μία λαπαροσκοπική επέμβαση που στόχο έχει να ρυθμίσει την ωορρηξία.

Υπάρχουν αλλα θέματα υγειας που να σχετίζονται με τις πολυκυστικές ωοθήκες;


Γυναίκες με ΣΠΩ έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων προβλημάτων υγείας στην ενήλικη ζωή τους σε σύγκριση με γυναίκες χωρίς ΣΠΩ. Αυτά περιλαμβάνον: αντίσταση στην ινσουλίνη, διαταραχές στο μεταβολισμό γλυκόζης, μεταβολικό σύνδρομο σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία, καρδιαγγειακά προβλήματα, υπνική άπνοια. Επίσης σε γυναίκες με ΣΠΩ έχουν παρατηρηθεί υψηλοτέρα ποσοστά επιπλοκών κατά την κύηση. Αυτά συνήθως περιλαμβάνουν: αποβολές, κυρίως σε γυναίκες με αυξημένο βάρος, διαβήτης κύησης, προεκλαμψία η οποία αποτελεί μία σοβαρότατη επιπλοκή της εγκυμοσύνης και θέλει πολύ στενή παρακολούθηση, υπέρταση κύησης, πρόωρος τοκετός και καισαρική τομή.

Παρόλα αυτά εάν υπάρξει έγκυρη και σωστή διάγνωση του ΣΠΩ σε συνδυασμό με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και με ιατρική παρακολούθηση η γυναίκα μπορεί να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα είτε σε επίπεδο αντιμετώπισης συμπτωμάτων είτε σε επίπεδο καλής έκβασης της εγκυμοσύνης της.

Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε τον κόσμο γύρω σας να γίνεται καλύτερος




Καταθέστε τις δικές σας ιδέες και προτάσεις.
H Cosmote, με τη νέα της ενέργεια «O κόσμος μας, εσύ» δίνει στον καθένα τη μοναδική δυνατότητα να δει την ιδέα του για έναν καλύτερο κόσμο, να γίνεται πραγματικότητα.

Ξεκινώντας από σήμερα, όλοι μπορούν να συμμετέχουν στην προσπάθεια να βελτιώσουμε κομμάτια του κόσμου μας.

Το πρώτο βήμα είναι η είσοδος στη σελίδα της Cosmote στο facebook www.facebook.com/cosmote ή στο blog της ενέργειας www.okosmosmasesy.gr
.



Εκεί ο καθένας μπορεί να συμπληρώσει τη φόρμα συμμετοχής και να εκφράσει την επιθυμία που θα ήθελε να πραγματοποιηθεί, προκειμένου να δει τον κόσμο γύρω του να γίνεται καλύτερος.

Όλες οι ιδέες και οι προτάσεις θα αξιολογούνται και κάποιες από αυτές θα επιλεγούν και θα υλοποιηθούν με την ενεργή συμμετοχή του εμπνευστή της ιδέας, τη βοήθεια της Cosmote, αλλά και τη συνεργασία άλλων συμμετεχόντων που έχουν δηλώσει αντίστοιχα ενδιαφέροντα.


Μέσα από αυτήν την ενέργεια, η Cosmote κάνει πράξη την υπόσχεση ότι ο κάθε πελάτης ξεχωριστά είναι στο επίκεντρο, και ο κόσμος του αποτελεί πηγή έμπνευσης για την εταιρεία.

Το τηλεοπτικό σποτ που καλεί το κοινό να συμμετέχει στην ενέργεια, κάνει πρεμιέρα σήμερα και είναι προσβάσιμο στο www.facebook.com/cosmote αλλά και στo www.okosmosmasesy.gr


Διαβάστε περισσότερα...

Η Ελλάδα που ξέρουμε και αξίζουμε




Και όχι αυτή που θέλουν να παρουσιάζουν!


Το παρακάτω βίντεο προβλήθηκε πριν από δύο εβδομάδες στην έναρξη του 9ου ετήσιου συνεδρίου του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Claridge’s Hotel στο Λονδίνο.

Το βίντεο προκάλεσε πολλές θετικές αντιδράσεις και αποτέλεσε το έναυσμα για να κινητοποιηθούν διάφορες ομάδες για την «επιβίωση» και όχι τη «βύθιση» της Ελλάδας όπως κάποιοι θέλουν!

Μιλά για την Ελλάδα που εξακολουθεί να πιστεύει στο μέλλον της και συνεχίζει να προσπαθεί να αναπτύσσεται παρά τις «διεθνείς επικρίσεις» που δέχεται το τελευταίο διάστημα.
Ας ενωθούμε όλοι μαζί για να αλλάξουμε τις αρνητική εικόνα που έχουν οι ξένοι για την Ελλάδα. Αξίζουμε πολύ περισσότερα από όσα οι πολιτικοί μας είναι ικανοί να οραματιστούν για εμάς!



Διαβάστε περισσότερα...

Ανάβει «πράσινο» για την πετρελαιοκίνηση



Εντός Σεπτεμβρίου η άρση απαγόρευσης για Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Μέσα στο Σεπτέμβριο αναμένεται να αρθεί η απαγόρευση της πετρελαιοκίνησης σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Πακωνσταντίνου, φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην άρση του μέτρου, καθώς η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που έχει θεσπίσει απαγορεύσεις στην κυκλοφορία των πετρελαιοκίνητων οχημάτων.

Αυτές τις μέρες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου καταθέτουν τις προτάσεις τους και οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν ενδεχομένως και πριν από τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης από τον πρωθυπουργό.

Το θέμα της άρσης απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αν και είχε παγώσει για πολλούς μήνες, επανήλθε μετά την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος τον περασμένο Ιούνιο.

Η δήλωση του υπουργού στη Βουλή τον περασμένο Ιούνιο ότι θα επανεξετάσει την απαγόρευση πετρελαιοκίνησης στις δύο μεγαλουπόλεις, για την εξυπηρέτηση των πολιτών και τη μείωση του μεταφορικού κόστους επιχειρήσεων και καταναλωτών, έχει δημιουργήσει νέες προσδοκίες τόσο στην αγορά όσο και στους ίδιους τους καταναλωτές, δεδομένου ότι η τιμή του πετρλαίου κίνησης είναι φθηνότερη από τη βενζίνη.

Υπάρχουν ωστόσο και αρνητικές αντιδράσεις, καθώς θεωρείται ότι η νοθεία που γίνεται στο πετρέλαιο κίνησης θα επιβαρύνει περαιτέρω την ατμοσφαιρική ρύπανση. Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι σήμερα κυκλοφορούν στην Ελλάδα – εκτός των δύο μεγαλουπόλεων- περίπου 100.000 πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα παλιάς και νέας τεχνολογίας.


Διαβάστε περισσότερα...

«Τράπεζα» βλαστικών κυττάρων από είδη υπό εξαφάνιση



Ίδια τεχνική με αυτή που χρησιμοποιείται στους ανθρώπους.

Οι επιστήμονες παρήγαγαν για πρώτη φορά βλαστικά κύτταρα από δύο είδη που βρίσκονται υπό εξαφάνιση. Το επίτευγμα, ανοίγει το δρόμο, ώστε μελλοντικά να βελτιωθεί η αναπαραγωγή και η γενετική ποικιλία ορισμένων πολύ σπάνιων ειδών, ίσως σώζοντάς τα από την εξαφάνιση ή ενισχύοντας την υγεία τέτοιων ζώων που διατηρούνται σε ζωολογικούς σταθμούς.

Οι ερευνητές του ινστιτούτου γενετικών ερευνών Scripps στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ αξιοποίησαν την «τράπεζα» κυττάρων δέρματος και άλλου γενετικού υλικού «Frozen Zoo» από 800 περίπου είδη, την οποία έχει δημιουργήσει ο Όλιβερ Ράιντερ, διευθυντής γενετικής του Ινστιτούτου Ζωολογικών Ερευνών του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια.

Το πρώτο επιτυχημένο πείραμα δημιουργίας βλαστικών κυττάρων από δέρμα αφορούσε το βόρειο λευκό ρινόκερο (Ceratotherium simum cottoni), ένα από τα πιο σπάνια και επαπειλούμενα ζώα στον πλανήτη. Μόνο εφτά λευκοί ρινόκεροι υπάρχουν που επιζούν ακόμα στην αιχμαλωσία (δύο από αυτούς στο ζωολογικό πάρκο του Σαν Ντιέγκο). Επίσης, αναπτύχθηκαν βλαστικά κύτταρα από ένα σπάνιο είδος δυτικοαφρικανικής μαϊμούς, που ανήκει στους μπαμπουίνους μανδρίλλους (Mandrillus leucophaeus).

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την ίδια τεχνική με αυτή που χρησιμοποιείται στους ανθρώπους για την μετατροπή δερματικών κυττάρων σε πολυδύναμα (όπως τα εμβρυικά) βλαστικά κύτταρα.


Διαβάστε περισσότερα...

Εκδήλωση για φιλανθρωπικό σκοπό στο ΣΕΦ



Διοργανώνεται από την «Dance for a cause».

Η διάθεση των ανθρώπων της Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Dance for a cause» για κοινωνική προσφορά, η επιθυμία για συμμετοχή σε εθελοντικά έργα, καθώς και το πάθος για το χορό, τους οδήγησε στην απόφαση να αυτονομηθούν ως ομάδα και να προχωρήσουν στην πραγματοποίηση της φιλανθρωπικής εκδήλωσης στο ΣΕΦ στις 8 και 9 Οκτωβρίου 2011, στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, τα έσοδα της οποία θα δοθούν στις ΜΚΟ «Μείνε δυνατός» και «Η πίστη».

Τα προγράμματα που θα διεξαχθούν είναι:yoga,pilates,aerobic, zumba, latin, capoeira,fight bo και για τους μικρούς μας φίλους, διάβασμα παραμυθιών, ζωγραφική, και δημιουργικά παιχνίδια., κτλ.

H είσοδος είναι δωρεάν για τους γονείς, και 5 ευρώ/ημέρα για τα παιδιά έως 15 ετών και το τρίτο παιδί δωρεάν, αλλά και 10 ευρώ/ημέρα για αυτούς που θέλουν να συμμετέχουν σε κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής.

Χώρος διεξαγωγής : Κλειστό γήπεδο μπάσκετ και κλειστό γήπεδο βόλεϊ
Ώρες διεξαγωγής : 10:00 - 20:00

Για πληροφορίες: www.danceforacause.gr, www.fb.com/danceforacause


Διαβάστε περισσότερα...

Σπεύδουν σε σύνταξη οι δημόσιοι υπάλληλοι



Πάνω από 50.000 στην έξοδο.

Πρόωρη συνταξιοδότηση υπό το φόβο της μισθωτής εφεδρείας, ή ακόμα και των απολύσεων, φαίνεται να επιλέγουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Ήδη φέτος, αναμένεται να σημειωθεί «ρεκόρ» αιτήσεων εξόδου από το Δημόσιο, καθώς οι συνολικές αιτήσεις συνταξιοδότησης υπολογίζεται να φτάσουν τις 50.000.

Όλοι όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα εξόδου, ακόμη και οι υπάλληλοι που δεν έχουν συμπληρώσει την απαιτούμενη ηλικία, έχουν απευθύνει σχετικό ερώτημα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Όπως δημοσιεύει η Ελευθεροτυπία, το πιο αποτελεσματικό τρικ για την πρόωρη συνταξιοδότηση αναδεικνύονται τα πλασματικά έτη ασφάλισης για τα παιδιά (ως 5).

Φέτος οι άντρες δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 25 χρόνια στο 56ο έτος, όπως εξάλλου και οι γυναίκες.


Διαβάστε περισσότερα...

Σπείρες «πωλούν» βίζες για μετανάστευση στην Αυστραλία



Ζητούν έως και 3.000 δολάρια για να βοηθήσουν.

Εταιρείες-φάντασμα με έδρα στο εξωτερικό ξεφύτρωσαν ήδη και εκμεταλλεύονται όσους λόγω κρίσης σκέφτονται τη μετανάστευση, υποσχόμενες βοήθεια για απόκτηση βίζας για την Αυστραλία.

Τα αλλεπάλληλα κρούσματα που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα και συνεχώς αυξάνονται έχουν κινητοποιήσει ήδη τις ελληνικές κοινότητες. Η σπείρα, που σύμφωνα με πληροφορίες «χτυπά» σε χώρες όπου υπάρχει οικονομική κρίση, εκμεταλλεύεται την απόγνωση όσων αποφασίζουν να ξενιτευτούν, κι έφτασε και στη χώρα μας, μέσω Διαδικτύου πάντα, χαρίζοντας απλόχερα ελπίδες για γρήγορη απόκτηση βίζας σε Έλληνες ανέργους.

Τη στιγμή που οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι μετανάστες τον τελευταίο χρόνο ξεπερνούν τους 4.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δίνει η ελληνική κοινότητα στη Μελβούρνη, οι καταγγελίες πέφτουν βροχή σε καθημερινή βάση.

Μία από αυτές τις εταιρείες-φάντασμα είναι σύμφωνα με το «Έθνος» η Ausfis.org που υπόσχεται διευκολύνσεις στην απόκτηση της βίζας για εγκατάσταση στην Αυστραλία, παραπλανώντας όσους επισκέπτονται την ιστοσελίδα και καταχωρούν τα στοιχεία τους, δίνοντας μάλιστα την εντύπωση ότι έχουν σχέσεις με το αυστραλιανό υπουργείο Μετανάστευσης και την κυβέρνηση της Αυστραλίας.

Τα ποσά που ζητούν ξεκινούν από 300 δολάρια για να ξεκινήσει η διαδικασία και φτάνουν τις 3.000 δολάρια, ποσό που απαιτείται όταν κάποιος κάνει αίτηση για βίζα στο υπουργείο Μετανάστευσης. Σε κάθε περίπτωση καλούν ύστερα από δύο μήνες και ενημερώνουν το θύμα τους ότι η αίτηση του απερρίφθη! Στην ιστοσελίδα τους αναφέρουν μάλιστα και διεύθυνση του γραφείου τους στη Μελβούρνη, γραφείο που φυσικά δεν υπάρχει.

Ο γενικός γραμματέας της ελληνικής κοινότητας στη Μελβούρνη, Κώστας Μάρκος, λέει πως οι καταγγελίες για τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι πολλές.

Οι Αρχές της Αυστραλίας είναι ενήμερες και κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να εντοπίσουν τη σπείρα. Ωστόσο, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Μετανάστευσης της Αυστραλίας (www.immi.gov.au ) τονίζεται σε όσους ενδιαφέρονται να μεταναστεύσουν και θέλουν να χρησιμοποιήσουν συμβούλους μετανάστευσης (migration agents) να αναθέτουν την υπόθεση μόνο σε κάποιον που λειτουργεί νόμιμα και με άδεια του υπουργείου.


Διαβάστε περισσότερα...

Χάνουν το αφορολόγητο όσοι χρωστάνε στην Εφορία



Νέα ρύθμιση - ανάχωμα σε φοροδιαφυγή και ληξιπρόθεσμα χρέη.

«Φορό-ψυχρολουσία» για παραβάτες και οφειλέτες του Δημοσίου ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και των απαλλαγών. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών έχουν εισηγηθεί στην πολιτική ηγεσία ρύθμιση που προβλέπει ότι θα χάνουν το αφορολόγητο στο εισόδημα και τα ακίνητα καθώς και τις επιπτώσεις δαπανών όσοι εντοπίζονται να έχουν διαπράξει φορολογικές παραβάσεις ή έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη.

Παράγοντες του υπουργείου επισημαίνουν ότι η πρόταση θα τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς για το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, αλλά σημειώνουν ότι ο «πυρήνας του μέτρου» έχει κλειδώσει και ότι η συζήτηση αφορά τα κριτήρια για την ενεργοποίησή του όπως το είδος και ο χρόνος τέλεσης της παράβασης, το ύψος του αποκρυβέντος εισοδήματος και του φόρου, το ποσό των ληξιπρόθεσμων χρεών και άλλα.

Επίσης δεν έχει αποφασισθεί αν η ρύθμιση θα αφορά όλα τα φυσικά πρόσωπα ανεξάρτητα από την πηγή και το ύψος εισοδήματος ή αν θα ισχύσει για κατηγορίες φορολογουμένων που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι παραβάτες και οι οφειλέτες θα πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος με συντελεστή 10% και δεν θα δικαιούνται καμία απαλλαγή.


Διαβάστε περισσότερα...

Η Ελλάδα διώχνει τα παιδιά της



Θέλουν να φύγουν 3 στους 4!
Με την ανεργία να κινείται πάνω από το 16% και το βιοτικό επίπεδο να υποβαθμίζεται ραγδαία, χιλιάδες Έλληνες και κυρίως νέοι, σκέφτονται να αναζητήσουν το μέλλον τους στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB για το «Πρώτο Θέμα», 4 στους 10 Έλληνες δηλώνουν έτοιμοι να φύγουν από τη χώρα αν τους δοθεί η κατάλληλη επαγγελματική ευκαιρία.

Ιδιαίτερα στους νέους 18-24 ετών, οι οποίο κυρίως πλήττονται από την ανεργία και δεν μπορούν να βρουν δουλειά, το ποσοστό ανέρχεται στο 75%, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 25-44, το ποσοστό είναι στο 50%.

Ακόμη και οι υπερπροστατευτικοί έλληνες γονείς δηλώνουν σε ποσοστό 53% ότι θέλουν να φύγουν τα παιδιά τους από την Ελλάδα.


Διαβάστε περισσότερα...

Συναυλία για τις ανάγκες του ειδικού σχολείου Καραβόσταμου




Θα πραγματοποιηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου.

Η Ομάδα γονέων και κηδεμόνων του ειδικού σχολείου Καραβοστάμου, διοργανώνει συναυλία με καλεσμένους το μουσικό συγκρότημα «Αερικά».

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στο Λύκειο Κεραμέ Ευδήλου, ενώ τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες του ειδικού σχολείου και του περιβάλλοντα χώρου.

Τιμή εισόδου: 12 ευρώ, παιδικό εισιτήριο: 8 ευρώ

Για πληροφορίες: 6972185354, 22750-24050



Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό παντοπωλείο για τους άπορους στη Θεσσαλονίκη




Τουλάχιστον πέντε οικογένειες εγγράφονται καθημερινά.

Στο πλευρό των ατόμων που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες βρίσκεται ο πολιτιστικός σύλλογος Χαλκηδόνας «Οι Θρακιώτες» στη Θεσσαλονίκη που εδώ και λίγο καιρό δημιούργησε και λειτουργεί ένα κοινωνικό παντοπωλείο και μια «τράπεζα» ρούχων.

Η ιδέα είχε αρχικά πέσει στο τραπέζι πριν από δύο χρόνια και η υλοποίησή της έγινε με δειλά βήματα, με την ίδρυση, αρχικά, ενός μίνι μάρκετ κι ενός χώρου, στον οποίο συλλέγονται είδη πρώτης ανάγκης.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα άρχισαν να συρρέουν στο χώρο αρκετοί άνεργοι, άποροι και πολύτεκνοι για να προμηθευτούν δωρεάν αναγκαία αγαθά από το κοινωνικό παντοπωλείο και σήμερα εγγράφονται καθημερινά έως και πέντε οικογένειες.

Στο κοινωνικό παντοπωλείο, τα τρόφιμα που συγκεντρώνονται και στη συνέχεια μοιράζονται στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, προέρχονται είτε από δωρεές εταιρειών, είτε από απλούς πολίτες. Όσο για την «τράπεζα» ρούχων στέλνονται πακέτα απ' όλη την Ελλάδα.

Ο σύλλογος σκέφτεται στο άμεσο μέλλον να δημιουργήσει και ένα πάρκο με ζώα, το οποίο θα μπορούν να επισκέπτονται οι μαθητές των σχολείων.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι να προσέξουν όσοι επιθυμούν να φοιτήσουν σε κολέγιο



Αναγνωρίζονται μόνο τα πτυχία των πανεπιστημίων των χωρών της Ε.Ε.
Οι νέοι που ενδιαφέρονται να φοιτήσουν σε κάποιο κολέγιο, που έχει πάρει άδεια από το υπουργείο Παιδείας, πρέπει να γνωρίζουν ότι η χορήγηση αυτών των αδειών δεν συνδυάζεται με κανέναν τρόπο με την αναγνώριση των πτυχίων των αποφοίτων των κολεγίων.

Με βάση τις ευρωπαϊκές Οδηγίες που εφαρμόζονται υποχρεωτικά στη χώρα μας μετά τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος 38/2010, αναγνωρίζονται μόνο τα πτυχία των πανεπιστημίων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετσι, τα κολέγια που δεν έχουν συνεργασίες με πανεπιστήμια της Ε.Ε. και δεν εξασφαλίζουν στους αποφοίτους τους τα σχετικά πανεπιστημιακά πτυχία και βεβαιώσεις, δεν υπάγονται στις ευρωπαϊκές Οδηγίες.

Επομένως, οι υποψήφιοι που θέλουν να εγγραφούν σε κάποιο κολέγιο πρέπει να ελέγχουν τα εξής:

1 Εάν το κολέγιο συνεργάζεται με ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο χώρας της Ε.Ε. για το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών. Αυτό μπορεί να γίνει με έλεγχο των εντύπων του κολεγίου αλλά και με επίσκεψη στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου ή της αντίστοιχης ξένης πρεσβείας στη χώρα μας.

2 Εάν η εγγραφή γίνεται στο μητρικό πανεπιστήμιο. Μπορείτε να ζητήσετε μια σχετική βεβαίωση για σπουδαστή προηγούμενου έτους.

3 Εάν το πτυχίο που θα λάβετε είναι πτυχίο ξένου πανεπιστημίου. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε να δείτε το πτυχίο ενός αποφοίτου προηγούμενου έτους.

4 Εάν το πτυχίο αυτό αναγνωρίζεται στη χώρα του πανεπιστημίου. Μπορείτε να ζητήσετε μία σχετική βεβαίωση Επιμελητηρίου ή κρατικής αρχής στη χώρα που εδρεύει το πανεπιστήμιο για έναν απόφοιτο προηγούμενου έτους.

Οι απόφοιτοι των κολεγίων που είναι μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων παίρνουν πτυχία βρετανικών πανεπιστημίων και ταυτόχρονα λαμβάνουν και μια βεβαίωση αναγνώρισης στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τον αντίστοιχο βρετανικό ΔΟΑΤΑΠ (NARIC).


Διαβάστε περισσότερα...