Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Συστράτευση για την μη κατάρρευση του δημόσιου συστήματος πρόνοιας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Έντονη αντίδραση του αναπηρικού κινήματος μετά την δραστική περικοπή της χρηματοδότησης των προνοιακών φορέων.

ΕΣΑμεΑ: «Θα στηρίξουμε όλες τις κινητοποιήσεις για την διάσωση των φορέων».



Η δραστική μείωση των δημόσιων δαπανών προς τους φορείς παροχής προνοιακών υπηρεσιών καταγγέλεται ως επιλογή “ηθικά και πολιτικά ανεπίτρεπτη” από το εθνικό αναπηρικό κίνημα, το οποίο προαναγγέλει μέτωπο διαρκούς αντίστασης εάν η επαπειλούμενη σήμερα κατάρρευση του συστήματος πρόνοιας δεν αποτραπεί.

Με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τους συναρμόδιους υπουργούς οικονομικών και υγείας, η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ επικαλείται την πρόσφατη απόφαση (2/59950/0020/26-8-2011) του Υπουργείου Οικονομικών, με την οποία μειώνονται σε μεγάλο ποσοστό τα ποσά που αφορούν στις δαπάνες μονάδων κοινωνικής φροντίδας, ψυχικής υγείας και γενικώς φορέων που παρέχουν προνοιακές υπηρεσίες, εξηγώντας ότι η περί ης ο λόγος απόφαση “έχει αναστατώσει το χώρο των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό”.

Tο κεντρικό σκεπτικό της επιστολής της ΕΣΑμεΑ έχει να κάνει με την αγνόηση των συνεχών προειδοποιήσεων του αναπηρικού κινήματος από πλευράς αρμοδίων για το τι σημαίνει η κατάρρευση του προνοιακού συστήματος για τα εκατοντάδες χιλιάδες ΑμεΑ και τις οικογένειές τους, αλλά και την συνεχή αγνόηση των προτάσεων των αναπηρικών φορέων ώστε να υπάρχει ένα στοιχειώδες δίχτυ προστασίας των ΑμεΑ από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Αντ’ αυτού, όπως επισημαίνει η ΕΣΑμεΑ, “αρχές Σεπτεμβρίου 2011, λίγες ημέρες πριν τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ανακοινώθηκε η περικοπή στις επιχορηγήσεις βασικών προνοιακών φορέων και μονάδων ψυχικής υγείας, οι οποίες παρείχαν τις υπηρεσίες τους και σε πρώην έγκλειστα άτομα σε Δημόσια Ψυχιατρεία. Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση που επαγγέλονταν το Υπουργείο Υγείας κινδυνεύει να κατεδαφιστεί, με τεράστια την πολιτική και ηθική ευθύνη για τη δυστυχία ανθρώπινων ζωών που η πολιτεία δεν βρίσκει τρόπους να τους προσφέρει έστω και στοιχειώδεις υπηρεσίες υποστήριξης και στέγασής τους. Μεταξύ αυτών των μονάδων και 6 Κέντρα Ημέρας Αυτισμού και 2 Κέντρα Αλτσχάιμερ. Άτομα με ψυχική αναπηρία, που το σύστημα ψυχιατρικής μεταρρύθμισης θα έπρεπε ήδη να έχει φροντίσει για την επαγγελματική τους ένταξη, άτομα με βαριές αναπηρίες όπως ο αυτισμός και η αναπτυσσόμενη με ταχείς ρυθμούς νόσος Αλτσχάιμερ βρίσκονται σε απελπιστική θέση και οδηγούνται στην εξαθλίωση”.

Το “διά ταύτα” της επιστολής της ΕΣΑμεΑ, αναφέρεται στην ανάγκη δραματικής αύξησης των κονδυλίων και διάσωσης των δημόσιων προνοιακών δομών. “Σε διαφορετική περίπτωση η ΕΣΑμεΑ θα είναι αρωγός και υποστηρικτής κάθε συλλογικής δράσης και κινητοποίησης με στόχο την προστασία των δημόσιων προνοιακών πολιτικών” επισημαίνεται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.