Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Απόφαση ΣτΕ για διαγραφή των προστίμων για αυθαίρετα



Αφορά σε όσους τα παραδίδουν για κατεδάφιση.

Σύμφωνα με το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας διαγράφονται όλα τα πρόστιμα, ανεξαρτήτως ύψους, που έχουν επιβληθεί ως αποζημίωση διατήρησης αυθαιρέτων κτισμάτων και κατασκευών εντός δασικής έκτασης, εφόσον οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων τα παραδώσουν οικειοθελώς για κατεδάφιση.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας, ερμηνεύοντας τη δασική νομοθεσία και τη νομοθεσία περί αυθαιρέτων κτισμάτων που έχουν κατασκευαστεί αυθαιρέτως σε δάσος ή δασική ή αναδασωτέα έκταση, έκριναν ότι οι δυσμενείς για τους πολίτες συνέπειες αίρονται, αν οι αυθαίρετες κατασκευές παραδοθούν οικειοθελώς προς κατεδάφιση.

Δηλαδή στις περιπτώσεις αυτές οι πολίτες απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής της ειδικής αποζημίωσης που τους έχει επιβληθεί με σχετικό πρωτόκολλο για τη διατήρηση των αυθαιρέτων σε «όποιο ποσό και αν έχει ανέλθει αυτή».

Η συγκεκριμένη υπόθεση, για την οποία λήφθηκε η απόφαση, έχει ως εξής: Τον Δεκέμβριο του 1994 διατάχθηκε από το Νομάρχη Ανατολικής Αττικής η κατεδάφιση τμήματος κατοικίας, μάντρας και περίφραξης, τα οποία κατασκευάστηκαν αυθαίρετα τον Μάρτιο του 1993 σε δημόσια δασική έκταση στη θέση «Καμίνη-Κακή Θάλασσα» του Δήμου Κερατέας Αττικής (η έκταση αυτή τον επόμενο χρόνο κηρύχθηκε αναδασωτέα).

Ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου προσέφυγε στην Δικαιοσύνη κατά της πράξης κατεδάφισης, η οποία από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών απορρίφθηκε το έτος 1996. Από την άλλη πλευρά, το 1998 ο δασάρχης Λαυρίου με σχετικό πρωτόκολλο επέβαλε ειδική αποζημίωση ύψους 39.005 ευρώ για διατήρηση αυθαιρέτου κτίσματος επί 1.691 ημέρες.

Κατά του πρωτοκόλλου του δασάρχη ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου άσκησε και πάλι ενώπιον της Δικαιοσύνης προσφυγή, η οποία έγινε δεκτή και ακυρώθηκε το επίμαχο πρωτόκολλο, καθώς οι αυθαίρετες κατασκευές παραδόθηκαν οικειοθελώς προς κατεδάφιση από τον ιδιοκτήτη τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρονικά και φέτος η υποβολή των μηχανογραφικών



Για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων.

Ηλεκτρονικά θα υποβάλουν και φέτος οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων ταμηχανογραφικά δελτία για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να αποκτήσουν κωδικό ασφαλείας για την υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου.

Α. Απόκτηση κωδικού ασφαλείας

Στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας, όλοι οι υποψήφιοι είτε των Γενικών Λυκείων (90% και 10%) είτε των Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδες Α' και Β') πρέπει από την Τρίτη 8-5-2012 ως και την Παρασκευή 18-5-2012 να προσέλθουν στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), που θα δημιουργήσουν οι ίδιοι. Με αυτό τον κωδικό, θα μπορούν σε επόμενη φάση, αφού μπουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr, να επεξεργαστούν και αργότερα τον Ιούνιο να υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό τους δελτίο. Οι ημερομηνίες για την οριστική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων θα ανακοινωθούν αργότερα.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Παιδείας, η διαδικασία είναι απλή και φιλική προς το χρήστη, ενώ τα δικαιολογητικά για την απόκτηση του προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password) είναι ελάχιστα. Αναλυτικά:

Οι υποψήφιοι Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-Β') για το 90% και οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ-Α' για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), θα επιδεικνύουν στο Λύκειό τους το δελτίο εξεταζομένου ή την αστυνομική τους ταυτότητα. Σε περίπτωση εξουσιοδοτημένου από τον υποψήφιο εκπροσώπου, θα κατατίθεται στο Λύκειο η πρωτότυπη εξουσιοδότηση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή.

Οι υποψήφιοι ημερήσιων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β' για το 10% για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), θα επιδεικνύουν στο Λύκειο την πρωτότυπη Βεβαίωση Πρόσβασης και την αστυνομική τους ταυτότητα. Σε περίπτωση εξουσιοδοτημένου από τον υποψήφιο εκπροσώπου, θα κατατίθεται στο Λύκειο η πρωτότυπη εξουσιοδότηση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή.

Β. Υπαγωγή των υποψηφίων Γενικού Λυκείου και Επαγγελματικού Λυκείου στις ειδικές περιπτώσεις (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κατά το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 - Διαδικασία και δικαιολογητικά:

Όπως είναι γνωστό, με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, καθορίστηκε ένα νέο πλαίσιο για τις ειδικές περιπτώσεις των πολύτεκνων, των τρίτεκνων και των κοινωνικών κριτηρίων. Συνοπτικά, αίρονται τα ηλικιακά όρια, απαλείφεται το εισοδηματικό κριτήριο και καταργείται ο γεωγραφικός περιορισμός της μιας και μοναδικής περιφέρειας.

Για την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων, την ίδια περίοδο (8-5-2012 ως 18-5-2012) που όλοι οι υποψήφιοι θα προσέλθουν στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), όσοι από αυτούς ανήκουν σε κάποια ειδική περίπτωση, θα προσκομίσουν στο Λύκειό τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά (μαζί με το πρότυπο ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ σχετικής αίτησης) και ύστερα από τον έλεγχο των δικαιολογητικών, θα χαρακτηρίζονται από τον (Υπο)Διευθυντή ως ειδική περίπτωση (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια). Για τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία, οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν είτε από το Λύκειό τους είτε από την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr, όπου αναρτώνται όλα τα σχετικά έγγραφα, εγκύκλιοι, υποδείγματα αίτησης και υπεύθυνων δηλώσεων κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι τα παραπάνω δεν αφορούν τις ειδικές κατηγορίες των πολύτεκνων, των τρίτεκνων κλπ. για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και τις Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, καθώς η διαδικασία και τα δικαιολογητικά γι' αυτές τις Σχολές καθορίζονται και ανακοινώνονται από τα αρμόδια υπουργεία.

Οι υποψήφιοι, τόσο για τη δημιουργία προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password) όσο και για την υποβολή και τον έλεγχο των δικαιολογητικών για υπαγωγή σε κάποια ειδική περίπτωση, απευθύνονται στο Λύκειο, ως εξής:

Όσοι υποψήφιοι (μαθητές και απόφοιτοι) υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2012 των ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, θα απευθυνθούν στο αντίστοιχο ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ.

Όσοι απόφοιτοι-κάτοχοι βεβαίωσης πρόσβασης 2010 ή 2011 από ημερήσιο ΓΕΛ ή ημερήσιο ΕΠΑΛ (ομάδα Β΄) υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο για το 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση, θα απευθυνθούν σε οποιοδήποτε ημερήσιο ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, κατά προτίμηση στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ή εκείνο της αποφοίτησής τους.

Τέλος, όσοι απόφοιτοι με την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου δήλωσαν υποψηφιότητα για το 90% των θέσεων (με νέα εξέταση), αλλά τελικά δεν προσέλθουν στις πανελλαδικές σε κανένα μάθημα, αμέσως μετά τη λήξη των πανελλαδικών θα προσέλθουν στο Λύκειό τους, για να τους επιστραφεί η Βεβαίωση Πρόσβασης. Αν αυτοί οι απόφοιτοι αποφασίσουν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση (το δικαίωμα αυτό έχουν οι κάτοχοι Βεβαίωσης Πρόσβασης ημερήσιων ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ-Β' των ετών 2010 ή 2011), θα πρέπει τον Ιούνιο να προσέλθουν πάλι στο Λύκειο, προκειμένου να δημιουργήσουν νέο προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και να χαρακτηριστούν εκ νέου από τον (Υπο)Διευθυντή ως ειδική περίπτωση (αν ανήκουν σε κάποια ειδική περίπτωση), ακόμα και αν θα το έχουν ήδη κάνει από 8-5-2012 ως και 18-5-2012.


Διαβάστε περισσότερα...

Μην κοιτάτε τη βελόνα



Δύο έρευνες επιβεβαιώνουν τη γνωστή συμβουλή για την ένεση.

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που δεν μπορούν να φοβούνται τις ενέσεις και συγκεκριμένα τις βελόνες. Δύο ακόμη έρευνες επιβεβαιώνουν τη γνωστή συμβουλή: «Μην κοιτάτε το χέρι σας όταν σας κάνουν ένεση».

Ιάπωνες ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Χιροσίμα εξέτασαν 19 συμμετέχοντες, στους οποίους έκαναν ένα μικρό ηλεκτροσόκ στο χέρι, την ώρα που τους έδειχναν φωτογραφίες χαρούμενων, λυπημένων ή ανέκφραστων προσώπων.

Παρόλο που η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος παρέμενε πάντα η ίδια, οι συμμετέχοντες ένιωθαν μεγαλύτερη δυσφορία όταν έβλεπαν λυπημένα πρόσωπα!

Στη δεύτερη γερμανική έρευνα, οι επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Hamberg – Eppendorf, υπέβαλαν 25 συμμετέχοντες σε ηλεκτρικά ερεθίσματα, ενώ κάποια από αυτά ήταν επίπονα και άλλα ανώδυνα.

Την ίδια ώρα οι συμμετέχοντες έβλεπαν εικόνες σε μία οθόνη ενός χεριού, το οποίο είτε το χάιδευαν με μπατονέτα, είτε το τρυπούσαν με μία βελόνα.

Η οθόνη βρισκόταν πάνω από το αριστερό χέρι των συμμετεχόντων και το δικό τους χέρι ήταν σκεπασμένο. Οι εθελοντές έτσι είχαν την εντύπωση ότι το χέρι που έβλεπαν στην οθόνη ήταν δικό τους.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες θεωρούσαν πιο ενοχλητικά τα επώδυνα και τα ανώδυνα ηλεκτρικά ερεθίσματα στο χέρι, όταν έβλεπαν στην οθόνη την ένεση. Αντίθετα, τα ερεθίσματα δεν ήταν τόσο ενοχλητικά όταν οι συμμετέχοντες έβλεπαν στην οθόνη ένα χέρι μόνο του ή ένα χέρι να το χαϊδεύουν με μία μπατονέτα.


Διαβάστε περισσότερα...

Καταπολεμήστε την εξάντληση



Οι συμβουλές του Dr Lipman για καλύτερη ζωή.

Ξυπνάτε κουρασμένοι, βασίζεστε στον καφέ και τη ζάχαρη για να βγάλετε τη μέρα και πατάτε την αναβολή στο ξυπνητήρι ξανά και ξανά;

Δεν είστε οι μόνοι. Ο Dr Frank Lipman, συγγραφέας ενός βιβλίου που βοηθά κάποιον να καταπολεμήσει την εξάντληση,ισχυρίζεται ότι μία ολόκληρη γενιά ανθρώπων που υπερεργάζονται υποφέρει από «επιδημία εξάντλησης».

Πώς μπορείτε λοιπόν να ανακτήσετε τη χαμένη σας ενέργεια;


Νιώθετε κουρασμένοι τις περισσότερες ημέρες, ανεξάρτητα από το πόσο κοιμηθήκατε; Χρειάζεστε καφεΐνη για να ξυπνήσετε το πρωί; Έχετε πρόβλημα συγκέντρωσης και συχνά αποσπάται η προσοχή σας όταν κάνετε κάτι; Ζητάτε συχνά κάτι γλυκό μετά από το απογευματινό σας γεύμα; Δυσκολεύεστε να χαλαρώσετε στο τέλος της ημέρας; Υποφέρετε από φούσκωμα ή δυσκοιλιότητα? Έχετε αϋπνίες, παρόλο που νιώθατε κουρασμένοι όλη την ημέρα; Ο Dr Lipman λέει ότι υποφέρετε από εξάντληση αν απαντήσατε «ναι» σε τρεις ή περισσότερες από τις παραπάνω ερωτήσεις.

Φροντίστε το πεπτικό σας σύστημα


Ο Dr Lipman ρωτάει πάντα τους ασθενείς του για το πεπτικό τους. «Οι περισσότεροι από εμάς δεν αντιλαμβανόμαστε ότι το πεπτικό μας σύστημα δεν δουλεύει σωστά. Έχουμε συνηθίσει τη δυσπεψία, τη δυσκοιλιότητα, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, που νομίζουμε ότι είναι φυσιολογικό, αλλά δεν είναι. Και αν λύσουμε κάποια από αυτά τα προβλήματα είναι πιθανόν να βρούμε τη λύση και για την εξάντληση.
Ακόμα κι αν κάνετε υγιεινή διατροφή, αν το πεπτικό σας σύστημα δεν δουλεύει σωστά , δεν θα απολαύσετε τις ευεργετικές της επιπτώσεις, με αποτέλεσμα να εξασθενίσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να νιώθετε μεγαλύτερη εξάντληση.
Ο Dr Lipman συμβουλεύει να αποφεύγουμε τη ζάχαρη και το αλκοόλ, καθώς και τα δύο μπορεί να επηρεάσουν το πεπτικό σύστημα. «Οι περισσότεροι από εμάς τρώμε πολύ γρήγορα και δεν μασάμε σωστά την τροφή μας, κάτι που οδηγεί σε κακή πέψη, ενώ «κάθεται» στο έντερο με αποτέλεσμα να προκαλείται φούσκωμα. Επίσης να κάθεστε σε ευθεία στάση, βοηθά πολύ στην πέψη.

Κάντε log out


Ο Dr Lipman πιστεύει ότι οι άνθρωποι που κάνουν υπερβολική χρήση της τεχνολογίας κινδυνεύουν να ξεμείνουν από ενέργεια. «Στο σύγχρονο κόσμο, πολλοί από εμάς δεν μπορούν να φύγουν από το pc. Είμαστε κολλημένοι στους υπολογιστές κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα κινητά μας τηλέφωνα στο δρόμο προς τη δουλειά και τα laptop το απόγευμα. Μετά υπάρχει η τηλεόραση. Όλα αυτά μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στην ποιότητα του ύπνου μας». Ο Dr Lipman συμβουλεύει τους πελάτες τους να κλείνουν τους υπολογιστές, την τηλεόραση και τα κινητά τηλέφωνα μία ώρα (δύο ακόμα καλύτερα) πριν κοιμηθούν
«Η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία πολύ κοντά στο κρεβάτι σταματά την έκκριση της ορμόνης του ύπνου, της μελατονίνη, που σημαίνει ότι ποτέ δεν μπορείτε να φθάσετε στο βαθύ αναζωογονητικό ύπνο που όλοι χρειαζόμαστε. Αυτό το είδος ύπνου σας ανανεώνει πλήρως μετά από επτά ή όκτώ ώρες, ενώ διατηρεί ισχυρό το ανοσοποιητικό σας σύστημα.».

Φτιάξτε τη διατροφή σας


Ο Dr Lipman πιστεύει ότι οι υπερεπεξαργασμένες τροφές και η υπερβολική ποσότητα ζάχαρης είναι δύο βασικοί παράγοντες εξάντλησης. «Θα πρέπει να στραφείτε στα πιο φυσικά και αγνά τρόφιμα. Επίσης να αποφεύγετε επεξεργασμένες τροφές όπως το junk food και τα έτοιμα γεύματα, ενώ μην αγοράζετε τρόφιμα που περιέχουν λιπαρά οξέα και έτοιμα γεύματα». Επίσης, συνιστά να αποφεύγουμε τροφές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένης ζάχαρης, όπως τα μπισκότα, τα γλυκά, ροφήματα και φαινομενικά υγιείς τροφές όπως οι μπάρες δημιτριακών, τα γιαούρτια που είναι χαμηλά σε λιπαρά και μερικές σως.
«Το σώμα σας επεξεργάζεται γρήγορα τη ζάχαρη και για αυτό του δίνει μια άμεση ενεργειακή ώθηση. Τότε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα υποχωρούν και η ενεργειακή ώθηση εξαφανίζεται. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί στο σώμα την επιθυμία για περισσότερη ζάχαρη και έτσι τρώτε περισσότερο για να αποκτήσετε κι άλλη ενέργεια και ξεκινά ένας φαύλος κύκλος».
Ο Dr Lipman συμβουλεύει τους ασθενείς του να τρώνε φυσικές τροφές, όπως το κοτόπουλο, το ψάρι, τα λαχανικά, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και υδατάνθρακες όπως τα μαύρα μακαρόνια και το ρύζι.

Χαλαρώστε


Ο Dr Lipman πιστεύει ότι πρέπει να διαθέτουμε χρόνο για τη χαλάρωσή μας. «Είτε πρόκειται για αναπνοές πριν τον ύπνο ή ασκήσεις χαλάρωσης, το να αφιερώνουμε ένα διάλειμμα καθημερινά θα μας βοηθήσει να ηρεμήσει το μυαλό μας και να νιώθουμε χαλαροί και ανανεωμένοι», αναφέρει. Πριν τον ύπνο, δοκιμάστε τα εξής: βρείτε ένα ήσυχο μέρος και καθήστε (σε μία καρέκλα ή στο πάτωμα) σε μία θέση που σας βολεύει. Κλείστε τα μάτια σας και τοποθετήστε τα χέρια σας στο στέρνο σας. Για πέντε λεπτά εισπνέετε από τη μύτι και εκπνέετε από αυτή. Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε το διαλογισμό για μερικά λεπτά την ημέρα. Θα δείτε τη διαφορά σχεδόν άμεσα.


Διαβάστε περισσότερα...

Άλλος ένας λόγος που η σοκολάτα κάνει καλό στην υγεία



Μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς.

Οι φίλοι της σοκολάτας έχουν άλλο ένα λόγο να συνεχίσουν να απολαμβάνουν το αγαπημένο τους γλύκισμα, αφού στη μαύρη μορφή της μπορεί να έχει ευεργετική δράση στη λειτουργία της καρδιάς, όπως προκύπτει από έρευνα του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας έχει θετική επίδραση καθώς κατεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αλλά και τα επίπεδα χοληστερίνης, ενώ αυξάνει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερίνης, με αποτέλεσμα να έχει ευεργετική δράση για την καρδιακή λειτουργία.

Οι ερευνητές χορήγησαν 50 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας σε 31 ανθρώπους για 15 ημέρες, μετρώντας το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα, τα λιπίδια, την πίεση και τη ροή του αίματος πριν και μετά το δεκαπενθήμερο, καταλήγοντας στο παραπάνω συμπέρασμα.

Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν για τους κινδύνους που έχει για την υγεία η υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας, καθώς διαθέτει υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και θερμίδων και συνεπώς πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι συνταξιούχοι εξαιρούνται των μειώσεων



Επείγουσα εγκύκλιος από το υπουργείο Εργασίας.

Μια εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο με την οποία διευκρινίζονται οι κατηγορίες συνταξιούχων που εξαιρούνται από τις μειώσεις των συντάξεων, εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Με το άρθρο 2 του Ν. 4024/2011 του μεσοπρόθεσμου σχεδίου 2112-2015 μειώνεται:

α) κατά 40% το ποσό της μηνιαίας κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ των συνταξιούχων κάτω των 55 ετών (παρ.1)

β) κατά 20% το ποσό της μηνιαίας κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ, εκτός από ορισμένες κατηγορίες όπως οι συνταξιούχοι αναπηρίας.

Με το Ν. 4038/2012 εξαιρέθηκαν από τη μείωση συνταξιούχοι, οι οποίοι και πριν την εφαρμογή του νόμου είχαν το δικαίωμα να λάβουν σύνταξη αναπηρίας, αλλά συνταξιοδοτήθηκαν με άλλες διατάξεις και όσοι λαμβάνουν συντάξεις γήρατος, αλλά η αναπηρία επήλθε μετά τη συνταξιοδότηση.

Με τον τρόπο αυτό αποκαταστάθηκε η αδικία που είχαν υποστεί αρχικά συνταξιούχοι που είχαν αποδεδειγμένα αναπηρία, αλλά προτίμησαν να συνεχίσουν να εργάζονται και συνταξιοδοτήθηκαν λόγω γήρατος. Οι συντάξεις της κατηγορίας αυτής είχαν περιληφθεί στις μειώσεις, ενώ συνταξιούχοι με αναπηρίες με τις ίδιες παθήσεις και με τα ίδια ποσοστά είχαν εξαιρεθεί.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για τους συνταξιούχους που τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας θα πιστοποιήσουν ότι είχαν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας πριν από την εφαρμογή του νόμου 27/10/11 για τις μειώσεις, θα επιστραφούν όλα τα ποσά που παρακρατήθηκαν.

Στις περιπτώσεις που η αναπηρία επήλθε μετά από αυτή την ημερομηνία, οι συνταξιούχοι θα εξαιρεθούν από τις μειώσεις από την ημερομηνία αυτή και μετά.


Διαβάστε περισσότερα...

Όχημα-πολυθρόνα από την Toyota



Εικόνα από το μέλλον θυμίζει το φουτουριστικό i-Real.

Ένα φουτουριστικό όχημα, βγαλμένο από το… μέλλον, παρουσίασε η Toyota στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Πεκίνου. Η ονομασία του είναι i-Real και περισσότερο φέρνει στο νου κάτι από ηλεκτρικό καρότσι αναπήρων και πολυθρόνα παρά όχημα που θα κυκλοφορεί στους δρόμους των πόλεων στο μέλλον.

Όπως είναι φυσικό, δεδομένων των τάσεων που ακολουθούν οι κατασκευαστές τα τελευταία χρόνια, το i-Real είναι ηλεκτροκίνητο. Χρησιμοποιεί μπαταρίες τεχνολογίας λιθίου ενώ η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει φθάνει μόλις τα 32 χλμ/ ώρα, κινούμενο σε τρεις τροχούς.

Το «τιμόνι» με το οποίο ο χειριστής κατευθύνει το όχημα, δεν είναι παρά δύο χειριστήρια που θυμίζουν αυτά ηλεκτρονικού παιχνιδιού και τα οποία βρίσκονται «κρυμμένα» στο εσωτερικό του i-Real στο ύψος των χεριών.



Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του φουτουριστικού οχήματος είναι ο μηχανισμός που του επιτρέπει να γίνει πιο σταθερό όσο αυξάνεται η ταχύτητα. Η πίσω ρόδα σταδιακά απομακρύνεται από τις μπροστινές και το όχημα χαμηλώνει. Επιπλέον, οι ενσωματωμένοι αισθητήρες προειδοποιούν τον οδηγό για εμπόδια και κίνδυνο σύγκρουσης.








Διαβάστε περισσότερα...

Προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τον Ιατρικό Σύλλογο



Σχετικά με τα 10 ευρώ για τις εξετάσεις των οδηγών.

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για την απόφαση του υπουργείου Υποδομών – Μεταφορών και Δικτύων περί Αποζημίωσης ιατρών Πρωτοβάθμιας ιατρικής εξέτασης.

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλει την απαράδεκτη μέχρι σήμερα στάση του υπουργείου Μεταφορών το οποίο ενώ εισέπραξε 20 ευρώ για την ιατρική εξέταση κάθε υποψηφίου οδηγού, καταβάλει εξ αυτών, με βάση αιφνιδιαστική παράνομη απόφασή του στην οποία ερμηνεύει κατά το δοκούν τις σχετικές διατάξεις, το ποσό των 10 ευρώ στους ιατρούς. Κάποιος καρπούται τη διαφορά των 10€ ανά υποψήφιο οδηγό αναδρομικά από 1-1-2012» αναφέρει

Ο Σύλλογος θα προσφύγει στη δικαιοσύνη τόσο για την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών, όσο και στο ΣτΕ για την ακύρωση της απόφασης του πουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι προβλέπει το «τεστ των παραμυθιών»



Τα πλεονεκτήματά του σε σχέση με άλλες εξετάσεις.

Το Fairy Tale Test είναι ένα προβολικό τεστ για παιδιά, ηλικίας από 6 έως 12 ετών. Αναπτύχθηκε ως μέρος της διδακτορικής διατριβής της δημιουργού του, Καρίνας Κουλάκογλου, στο Πανεπιστήμιο του Exeter στη Μ. Βρετανία και το θεωρητικό του υπόβαθρο συνίσταται στη σχέση παραμυθιών και ασυνείδητων διαδικασιών όπως αυτή έχει διαπιστωθεί και διερευνηθεί από πλειάδα μελετητών, κυρίως ψυχαναλυτικής προσέγγισης. Το Fairy Tale Test έχει μεταφρασθεί και σταθμιστεί σε διάφορες χώρες ενώ εκδίδεται και κυκλοφορεί ήδη στα γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά, γερμανικά, ουγγρικά, σλοβένικα, πολωνικά, ρώσικα και ελληνικά ενώ μεταφράζεται στα κινέζικα και τα τούρκικα.

Το τεστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά: (1) για την αξιολόγηση της προσωπικότητας σε πλαίσια ερευνητικά (πληθυσμιακές μελέτες/ διαπολιτισμικές μελέτες/ διαχρονικές μελέτες όπου παρακολουθείται η εξελικτική διαφοροποίηση του παιδιού ή η επίδραση ψυχοπιεστικών παραγόντων στον ψυχισμό του πχ η εμπειρία του σχολείου, το άγχος αποχωρισμού από τους γονείς, το διαζύγιο, η γέννηση ενός αδελφού, η ασθένεια ή ο θάνατος, κ.ά), (2) για τη διαγνωστική εκτίμηση κλινικών περιστατικών (π.χ. άγχος, φοβίες, κατάθλιψη, διαταραχές συμπεριφοράς) και (3) για την αξιολόγηση της έκβασης μιας ψυχοθεραπευτικής προσπάθειας.

Το τεστ αποτελείται από 21 κάρτες (7 σετ καρτών), που παρουσιάζονται στο παιδί ανά σετ των τριών, ένα εγχειρίδιο, και 25 πρωτόκολλα όπου αναγράφονται οι γενικές ερωτήσεις που τίθενται στο παιδί και καταγράφονται οι απαντήσεις του. Οι χαρακτήρες που απεικονίζονται στις κάρτες ανήκουν σε ένα ή περισσότερα παραμύθια («Η Κοκκινοσκουφίτσα», «Η Χιονάτη και οι 7 νάνοι», «Ο Τζακ και η φασολιά» κ.ά.). Καθώς στα παραμύθια, οι σκέψεις και τα συναισθήματα των διαφόρων χαρακτήρων συνήθως δεν προσδιορίζονται ξεκάθαρα, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία, μέσω της ταύτισης, να προβάλλουν τις δικές τους σκέψεις, συναισθήματα ή συγκρούσεις. Το υλικό που προκύπτει αξιολογείται βάσει 30 παραμέτρων προσωπικότητας αποκομίζοντας έτσι μια αρκετά ολοκληρωμένη εικόνα της ψυχοσύνθεσης του παιδιού.

Τα πλεονεκτήματά του σε σχέση με άλλα τεστ που κυκλοφορούν είναι τα εξής:

Η στάθμισή του σε μεγάλο δείγμα (περί τα 1000 παιδιά) του ελληνικού πληθυσμού δύο φορές (1990 – 2003) καθώς και η στάθμισή του σε κάθε χώρα όπου έχει μεταφρασθεί και, κατ’ επέκταση, σε διαφορετικά πολιτισμικά δεδομένα
Ο μεγάλος αριθμός μεταβλητών-παραμέτρων προσωπικότητας και η πληθώρα επεξηγηματικών παραδειγμάτων και σαφών οδηγιών για τη χορήγηση και την αξιολόγηση του υλικού
Οι ικανοποιητικές ψυχομετρικές ιδιότητές του (εγκυρότητα και αξιοπιστία)
Η ποσοτική και ποιοτική ερμηνεία των αποτελεσμάτων
Η δομή του (3 διαφορετικές απεικονίσεις του ήρωα ανά σετ) που δίνει στο παιδί τη δυνατότητα να σκεφτεί περαιτέρω ή να αναιρέσει τα λεγόμενά του επιτρέποντας στον εξεταστή να παρατηρήσει την ανάδειξη μηχανισμών άμυνας.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

O μυστικός κόσμος των ερωτικών φαντασιώσεων



Μπορεί να αποτελούν ταμπού, όμως συμβαίνουν σε όλους.

Aν θέλετε να αποκτήσει ενδιαφέρον το επόμενο δείπνο σας, θέστε αυτό το ερώτημα: ποιο ήταν το αντικείμενο της τελευταίας σεξουαλικής φαντασίωσής σας; Οι περισσότεροι θα υποστηρίξουν ότι δεν φαντασιώνονται ή ότι έχουν φαντασιώσεις μόνο με το σύντροφό τους. Είναι όμως σχεδόν βέβαιο ότι όλοι οι παρευρισκόμενοι στο τραπέζι έχουν ερωτικές φαντασιώσεις και μάλιστα απαγορευμένες . Ωστόσο σπάνια, αν όχι ποτέ, έχουν τη διάθεση να μιλήσουν για αυτό.

Η ερωτική φαντασίωση ταμπού;


Οι σεξουαλικές φαντασιώσεις είναι κάτι, το οποίο σπανίως συζητάμε, ακόμη και με τους πολύ στενούς μας φίλους. Οι βαθύτερες σεξουαλικές σκέψεις μας θεωρούνται συχνά κάτι πολύ παράξενο, παράλογο, ή απλά λάθος να το μοιραστούμε με οποιονδήποτε. Οι φαντασιώσεις μπορεί να υποδεικνύουν ότι κάτι δεν πάει καλά με τις σχέσεις μας, ή, ακόμη χειρότερα, με τον εαυτό μας. Ωστόσο η έρευνα δείχνει ότι οι σεξουαλικές φαντασιώσεις είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό, αν όχι αναγκαίο, κομμάτι της σεξουαλικής μας ταυτότητας. Δεν υπάρχει τίποτα περίεργο σε αυτό.

Οι περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν ότι σχεδόν όλοι έχουμε κρυφούς πόθους και επιθυμίες αλλά σχεδόν κανένας από εμάς δεν συζητάει για αυτό.

Στη διάρκεια έρευνας που έκανε κατά τη συγγραφή του βιβλίου του «Ποιος κοιμάται στο μυαλό σου: ο μυστικός κόσμος των σεξουαλικών φαντασιώσεων» ο Brett Kahr, ψυχολόγος από το Ηνωμένο Βασίλειο, υπέβαλε ανώνυμες ερωτήσεις σε 18.000 άτομα στη Βρετανία και την Αμερική. Οι ερωτήσεις αφορούσαν τη συχνότητα και το περιεχόμενο των φαντασιώσεών τους και διαπίστωσε ότι 9 στους 10 έχουν σεξουαλικές φαντασιώσεις. Και το σημαντικότερο ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτός ο ένας 10, που υποστηρίζει ότι δεν έχει σεξουαλικές φαντασιώσεις στην πραγματικότητα έχει και παραέχει, αλλά ντρέπεται πάρα πολύ να το παραδεχτεί.

Ακόμη και εκείνοι που παραδέχονται ότι έχουν φαντασιώσεις είναι απρόθυμοι να συζητήσουν τι είναι αυτό που τις προκαλεί. Το 95% από τους συμμετέχοντες στην έρευνα δεν έχουν ποτέ συζητήσει λεπτομερώς για τις φαντασιώσεις τους με κάποιο άλλο πρόσωπο. Παρά το γεγονός ότι κάποιες φαντασιώσεις μπορεί να είναι καλύτερο να μην αποκαλύπτονται-όπως για παράδειγμα το να αποκαλύψετε στο νέο σύντροφό σας ότι σκεφτόσασταν την προηγούμενη σχέση σας, την ώρα που κάνατε σεξ μαζί του, δεν το συζητάμε καν για τις σεξουαλικές σας φαντασιώσεις με φίλους-. Η ερωτική φαντασία αποτελεί ταμπού.

Αχαλίνωτη φαντασία


Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από ντροπή και ενοχή για τη «διεστραμμένη» φύση των φαντασιώσεών τους, έστω και αν αυτό που σκέφτονται ως «διεστραμμένο» μπορεί στην πραγματικότητα να είναι αρκετά κοινό. Αν και μια τυπική και μέτρια φαντασίωση τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες αφορά το σεξ με το σύντροφό τους, ο Brett Kahr διαπίστωσε ότι η δουλεία, η αιμομιξία, ο σαδομαζοχισμός και η ηδονοβλεψία περιλαμβάνονται επίσης στη φαντασία των «κανονικών» ανθρώπων.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ύπνος με φως προκαλεί... κατάθλιψη



Τελικά δεν πρέπει να φοβόμαστε το σκοτάδι, αλλά το φως.

Η έκθεση σε διαρκή φωτισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οχάιο ανακάλυψαν ότι ποντίκια που βρίσκονταν σε φωτισμένο δωμάτιο 24 ώρες την ημέρα εμφάνιζαν περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης σε σχέση με τα ποντίκια που είχαν φυσιολογικό κύκλο μέρας-νύχτας.
Επιπλέον, φάνηκε πως τα ποντίκια που ζούσαν σε διαρκώς φωτισμένο δωμάτιο αλλά μπορούσαν να αποτραβηχτούν σε σκοτεινό κύλινδρο όταν επιθυμούσαν εμφάνιζαν λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα σε σχέση με τα ποντίκια που δεν μπορούσαν να ξεφύγουν από τον τεχνητό φωτισμό που υπήρχε 24 ώρες την ημέρα.

Η δυνατότητα αποφυγής του φωτός φάνηκε να μετριάζει τα καταθλιπτικά συμπτώματα, δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Laura Fonken.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν την ανάγκη περαιτέρω κατανόησης του τρόπου με τον οποίο ο τεχνητός φωτισμός επηρεάζει τους ανθρώπους, δήλωσε ο ερευνητής Randy Nelson.

Όπως δήλωσε, ο συνεχής φωτισμός χωρίς δυνατότητα διαφυγής αύξανε τα καταθλιπτικά συμπτώματα. Τα αυξανόμενα ποσοστά κατάθλιψης στους ανθρώπους ανταποκρίνονται στην αυξανόμενη χρήση του νυχτερινού φωτός στη σύγχρονη κοινωνία. Πολλοί άνθρωποι εκτίθενται σε μη φυσιολογικούς κύκλους φωτός, γεγονός που ενδεχομένως μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες στην υγεία, πρόσθεσε.

Η Fonken δήλωσε ότι η έρευνα σχετικά με την επίδραση του τεχνητού φωτός στην υγεία είναι σημαντική για ανθρώπους που δουλεύουν νυχτερινή βάρδια και για παιδιά και ενήλικες που παρακολουθούν τηλεόραση αργά το βράδυ, διαταράσσοντας το φυσιολογικό κύκλο φωτός-σκοταδιού.

Ο Nelson σημειώνει ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν έντονο φωτισμό όλη τη νύχτα, γεγονός που ενδεχομένως μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στους ασθενείς.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπάρχουν τροφές που προκαλούν πείνα



Κυρίως οι τηγανιτές πατάτες.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, υπάρχουν τροφές που είναι υπεύθυνες για την αφύπνιση της πείνας, αφού οι τροφές που περιέχουν πολλά λιπαρά υποχρεώνουν την ορμόνη γρελίνη να ενεργοποιηθεί. Συγκεκριμένα οι τροφές αυτές είναι οι τηγανητές πατάτες, τα κρεμώδη τυριά και η μαγιονέζα.

Η ορμόνη γρελίνη, η οποία δραστηριοποιείται μέσω του ενζύμου Goat, συσσωρεύεται στη διάρκεια νηστείας και βρίσκεται στον οργανισμό σε μεγάλες ποσότητες λίγο πριν από το γεύμα, λειτουργεί έτσι ώστε να βελτιώσει το μεταβολισμό των θρεπτικών ουσιών και να ευνοήσει την αποθήκευση του σωματικού λίπους. Όπως αναφέρθηκε από την ομάδα του Matthias Tschop στην ιατρική επιθεώρηση “Nature medecine”, το ένζυμο Goat πρόκειται μελλοντικά να βοηθήσει για στοχευμένες θεραπείες σε ασθένειες που έχουν να κάνουν με το μεταβολισμό.

Πηγή: ygeianews.gr
Κυρίως οι τηγανιτές πατάτες
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, υπάρχουν τροφές που είναι υπεύθυνες για την αφύπνιση της πείνας, αφού οι τροφές που περιέχουν πολλά λιπαρά υποχρεώνουν την ορμόνη γρελίνη να ενεργοποιηθεί. Συγκεκριμένα οι τροφές αυτές είναι οι τηγανητές πατάτες, τα κρεμώδη τυριά και η μαγιονέζα.

Η ορμόνη γρελίνη, η οποία δραστηριοποιείται μέσω του ενζύμου Goat, συσσωρεύεται στη διάρκεια νηστείας και βρίσκεται στον οργανισμό σε μεγάλες ποσότητες λίγο πριν από το γεύμα, λειτουργεί έτσι ώστε να βελτιώσει το μεταβολισμό των θρεπτικών ουσιών και να ευνοήσει την αποθήκευση του σωματικού λίπους. Όπως αναφέρθηκε από την ομάδα του Matthias Tschop στην ιατρική επιθεώρηση “Nature medecine”, το ένζυμο Goat πρόκειται μελλοντικά να βοηθήσει για στοχευμένες θεραπείες σε ασθένειες που έχουν να κάνουν με το μεταβολισμό.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συμπτώματα που φανερώνουν το στρες



Ενδέχεται να εμφανιστούν και σωματικές επιπλοκές.

Με τους ρυθμούς που ζούμε, κάθε άνθρωπος εμφανίζει στρες σε κάποιο βαθμό. Εντούτοις, υψηλά επίπεδα στρες μπορούν να προκαλέσουν αισθήματα ανησυχίας ή φόβου, ενώ εκτός από ψυχολογικά συμπτώματα μπορούν να αποτελέσουν και την αιτία σωματικών προβλημάτων όπως υπέρταση και άλλα. Ενδείξεις που συνιστούν πιθανή ύπαρξη έντονου στρες, σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Ιδρύματος Πληροφόρησης Γυναικών των ΗΠΑ, είναι τα παρακάτω:

Αϋπνία

Διάρροια, δυσκοιλιότητα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ή στομαχικές κράμπες

Αίσθημα έντασης, ευερεθιστότητας, άγχους, θλίψης, θυμού

Δυσκολία στη συγκέντρωση ή αίσθημα έλλειψης ενέργειας

Σημαντικές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες ή στο σωματικό βάρος

Δερματικές αντιδράσεις

Αύξηση συμπτωμάτων που συνδέονται με το διαβήτη, το άσθμα ή την αρθρίτιδα

Αύξηση της αρτηριακής πίεσης

Μειωμένη ερωτική επιθυμία

Πόνος στη μέση ή τον αυχένα


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί οι μεταγγίσεις δεν είναι πάντα αθώες;



Τι υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες
.
Οι μεταγγίσεις αίματος που γίνονται σε ασθενείς κατά τη διάρκεια εγχειρίσεων χωρίς να είναι απαραίτητες κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα του πανεπιστημίου Johns Hopkins, επιστήμονες του οποίου παρατήρησαν το πρόβλημα και διεξήγαγαν σχετική μελέτη, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι εξακολουθούν να γίνονται συχνά περιττές μεταγγίσεις.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι άσκοπες μεταγγίσεις αίματος πρέπει να αποφεύγονται, τόσο επειδή το αίμα αποτελεί σπάνιο και ακριβό πόρο, άρα δεν πρέπει να γίνεται σπατάλη, όσο και επειδή -βάσει πρόσφατων μελετών- δεν ωφελούν σε τίποτα τους ασθενείς που υποβάλλονται σε αυτές. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να επιδεινώσουν την κατάστασή τους, κάτι που συμβαίνει επίσης και όταν γίνονται σε λάθος χρονική στιγμή.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή και επικεφαλής της έρευνας δρα Στίβεν Μ. Φρανκ, όταν γίνεται μια μετάγγιση αίματος, εισάγεται μια «ξένη» ουσία στον οργανισμό του ασθενούς, γεγονός που πυροδοτεί μια σειρά από σύνθετες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού. Συχνά οι ασθενείς αναπτύσσουν αντισώματα στα νέα ερυθρά αιμοσφαίρια, γεγονός που δυσχεραίνει την εύρεση κατάλληλου αίματος σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει μια νέα μετάγγιση στο μέλλον.

«Ο ασθενής ωφελείται από τη μετάγγιση αίματος όταν τα επίπεδα της αιμογλοβίνης, δηλαδή της ποσότητας ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο στον οργανισμό, έχουν πέσει τουλάχιστον κατά 50% και όχι όταν η μείωση είναι μικρή» εξηγεί ο δρ Φρανκ στην επιθεώρηση «Anesthesiology».


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι άντρες δυσκολεύονται να επισκεφτούν ψυχολόγο



Αρνούνται την ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς.

Δυστυχώς η κατάθλιψη έχει πάψει να αποτελεί αποκλειστικό «προνόμιο» του γυναικείου φύλου. Ένας στους 10 άνδρες πάσχει σήμερα απόκατάθλιψη, ένα υποδιαγνωσμένο και επικίνδυνο φαινόμενο, βυθισμένο μέσα στην σιωπή που το περιβάλλει.

Η εποχή μας δυστυχώς ευνοεί τις καταθλιπτικές εκδηλώσεις στους άνδρες, οι οποίοι «οφείλουν» κοινωνικά να κρατούν πάντα τα ηνία και την παντοδυναμία της ζωής τους. Οι άνδρες όμως δύσκολα παραδέχονται ότι είναι δυστυχείς, ταυτίζουν τη μελαγχολία με μια προσωπική αδυναμία ή αποτυχία.

Η άρνηση να επισκεφτείτε ψυχολόγο συντηρεί τα προσωπικά και υπαρξιακά σας αδιέξοδα, διότι κανένα ψυχοφάρμακο δεν μπορεί δώσει μαγικές λύσεις σε αυτά.

Οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν, ιδιαίτερα όταν είναι μεταξύ 20 και 50 ετών, άνεργοι, απομονωμένοι, ασθενείς και δίχως ολοκληρωμένη φαρμακευτική και ψυχολογική υποστήριξη.

Η κατάθλιψη είναι μια νόσος που μπορεί να καλυτερεύσει με την κατάλληλη ψυχοθεραπεία, παράλληλη φυσικά με την φαρμακευτική σας αγωγή, η οποία θα σας δώσει τη δυνατότητα να δείτε μια «άλλη όψη» της πραγματικότητας, έξω από την επώδυνη πλευρά της που η κατάθλιψη σάς επιτάσσει.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα θεραπεύουν στο μέλλον το μυοκάρδιο μετά το έμφραγμα



Επιστήμονες ανέπτυξαν μια απλή μέθοδο με τη χρήση βλαστοκυττάρων.

Mια θεραπεία που θα συμβάλει στην ταχύτερη αποκατάσταση του ιστού που έχει υποστεί βλάβη έπειτα από καρδιακή προσβολή φαίνεται ότι θα αρχίσει να εφαρμόζεται στα επόμενα δέκα χρόνια. Επιστήμονες από το ιατρικό κέντρο του πανεπιστημίου Duke ανέπτυξαν μια απλή μέθοδο με τη χρήση βλαστοκυττάρων, με την οποία ο ιστός που έχει υποστεί βλάβη μετατρέπεται σε καρδιακό μυ που λειτουργεί κανονικά, χωρίς την ανάγκη μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μικροσκοπικά γενετικά μόρια (μικρο-RNA), που λειτουργούν ως ρυθμιστές, ελέγχοντας τη δραστηριότητα πολλαπλών γονιδίων. Επίσης, εντόπισαν έναν συγκεκριμένο συνδυασμό τριών μικρο-RNA, που έδειχναν ότι μετατρέπουν τα κύτταρα του πληγωμένου ιστού σε κύτταρα του μυοκαρδίου. Οταν τα έφεραν σε επαφή σε εργαστηριακές συνθήκες, διαπίστωσαν ότι τα επαναπρογραμματισμένα κύτταρα άρχισαν να μετατρέπονται σε κύτταρα του μυοκαρδίου, κάτι που έγινε και στις δοκιμές τους σε ποντίκια.

Το τελευταίο τούς έδειξε ότι η μέθοδος αυτή έχει θεραπευτικές δυνατότητες. «Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη κατά την οποία γίνεται χρήση των μικρο-RNA και όπως αποδείχθηκε, η χρήση τους παρουσιάζει θεραπευτικές δυνατότητες» είπε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Victor Dzau.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γονίδιο φρενάρει την εξάπλωση του καρκίνου του παγκρέατος



Επιδρά με θεαματικό τρόπο στην εγκεφαλική λειτουργία.

Είναι εθιστική σαν ένα ναρκωτικό, αλλάζει την μορφή του εγκεφάλου πυροδοτώντας την τεστοστερόνη και την ντοπαμίνη και όταν την χάσουμε.... νιώθουμε όπως οι αλκοολικοί στην απεξάρτηση. Η εξουσία επιδρά στην εγκεφαλική λειτουργία με τρόπο θεαματικό εξηγεί ο καθηγητής Ψυχολογίας του Trinity College του Δουβλίνου Ιαν Ρόμπερτσον.

Η άσκηση της εξουσίας αλλάζει τον εγκέφαλο πυροδοτώντας την έκκριση τεστοστερόνης, εξηγεί ο καθηγητής σε άρθρο του στην εφημερίδα «Telegraph». Η τεστοστερόνη, και ιδιαίτερα ένα υποπροϊόν της, η 3-ανδροστενεδιόνη, προκαλούν εθισμό γιατί αυξάνουν τα επίπεδα ντοπαμίνης στο σύστημα της ανταμοιβής του εγκεφάλου και συγκεκριμένα σε μια περιοχή που ονομάζεται επικλινής πυρήνας.

Το σύστημα της ανταμοιβής, όπως αποδεικνύεται τα τελευταία χρόνια, είναι αυτό που μας κάνει ευάλωτους απέναντι στις περισσότερες εθιστικές συμπεριφορές. Σε αυτό επενεργούν επίσης τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, πυροδοτώντας έναν μηχανισμό ο οποίος προσφέρει άμεσα μεγάλη απόλαυση αλλά μακροπρόθεσμα οδηγεί στον εθισμό. Μέσω διαφορετικής οδού, η εξουσία καταλήγει όπως έχουν δείξει οι μελέτες ακριβώς στο ίδιο αποτέλεσμα. Ο βαθμός του εθισμού και της αλλοίωσης της συμπεριφοράς που θα προκαλέσει φαίνεται, όπως εξηγεί ο ψυχολόγος, να είναι ζήτημα «δόσεων».

Η κυριαρχία και η υποταγή είναι οι δυο όψεις – ή, αν θέλετε τα δυο απαραίτητα «συστατικά» – στην άσκηση της εξουσίας. Και τα δυο επενεργούν στα κυκλώματα της ανταμοιβής, με διαφορετικό τρόπο. Πειράματα σε μπαμπουίνους (από τους στενότερους συγγενείς του ανθρώπου) έχουν δείξει ότι τα ζώα που βρίσκονται στις κατώτερες βαθμίδες της ιεραρχίας, και άρα σε θέση υποταγής, έχουν χαμηλότερα επίπεδα ντοπαμίνης στις περιοχές της ανταμοιβής.

Μόλις όμως οι πίθηκοι προαχθούν σε ανώτερη βαθμίδα η αίσθηση της κυριαρχίας κάνει την εμφάνισή της αισθητή στον εγκέφαλο αυξάνοντας τη ντοπαμίνη. Γίνονται πιο επιθετικοί και σεξουαλικά δραστήριοι, κάτι το οποίο, όπως τονίζει ο κ. Ρόμπερτσον, συμβαίνει και στους ανθρώπους όταν αποκτούν εξουσία. Η ντοπαμίνη βελτιώνει επίσης τη λειτουργία των μετωπιαίων λοβών, χαρίζοντας καλύτερες γνωσιακές λειτουργίες – εν ολίγοις ευστροφία και εξυπνάδα.

Η υπερβολική εξουσία ωστόσο – και η υπερβολική έκκριση ντοπαμίνης – ενέχει κινδύνους και αρνητικά αποτελέσματα επιφέροντας διαταραχή τόσο των γνωσιακών όσο και των συναισθηματικών λειτουργιών. Όπως προειδοποιεί ο κ. Ρόμπερτσον, μπορεί να οδηγήσει σε χονδροειδώς λανθασμένες κρίσεις και αποφάσεις, άγνοια κινδύνου, εγωκεντρικότητα και έλλειψη οίκτου για τους άλλους.

Το βιβλίο του Ian Robertson με τίτλο «The Winner Effect: How Power Affects Your Brain» θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο από τις εκδόσεις Bloomsbury.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γονίδιο φρενάρει την εξάπλωση του καρκίνου του παγκρέατος



Ανοίγει ο δρόμος για μελλοντική θεραπεία.

Μία μεγάλη διεθνής επιστημονική ομάδα ανακάλυψε ένα γονίδιο που επιβραδύνει την εξάπλωση του καρκίνου του παγκρέατος, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μία μελλοντική πιο εστιασμένη θεραπεία.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Αυστραλία βρήκαν ότι το γονίδιο USP9X βοηθά στην καταπολέμηση των όγκων στο πάγκρεας των ποντικιών και μπορεί να έχει ανάλογη δράση και στον άνθρωπο.

Όταν το συγκεκριμένο γονίδιο απενεργοποιείται, τότε τα κύτταρα του παγκρεατικού καρκίνου προστατεύονται απέναντι στις φυσικές άμυνες του οργανισμού, γίνονται πιο επιθετικά και εξαπλώνονται ταχύτερα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το εν λόγω γονίδιο δυσλειτουργεί στο 15% περίπου των περιπτώσεων καρκίνου του παγκρέατος, οπότε μία πιθανή νέου τύπου θεραπεία που στοχεύει σε αυτό το γονίδιο, θα μπορούσε να βοηθήσει περίπου το 15% των ασθενών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ασθενείς που έχουν απενεργοποιημένο αυτό το γονίδιο, είναι εκείνοι που εμφανίζουν πολλές μεταστάσεις και πεθαίνουν πολύ γρήγορα μετά την αφαίρεση του όγκου στο πάγκρεας.

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι μία από τις πιο θανατηφόρες μορφές της νόσου. Αν και σταδιακά βελτιώνεται το προσδόκιμο ζωής των ασθενών, λιγότεροι από ένας στους πέντε ασθενείς ζουν για ένα χρόνο ή περισσότερο μετά τη διάγνωση της ασθένειας. Περίπου το 96% των ασθενών πεθαίνουν μέσα σε μία πενταετία μετά τη διάγνωση αφού η έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι δύσκολη.


Διαβάστε περισσότερα...

Σε μία εβδομάδα ξεκινά το... ραντεβού με την εφορία



Στις 9 Μαΐου ανοίγει η πύλη για την ηλεκτρονική υποβολή.

Ξεκινάει σε μία εβδομάδα το ετήσιο... ραντεβού 8,5 εκατ. φορολογουμένων με την εφορία.

Τα νέα έντυπα της φορολογικής δήλωσης άρχισαν να φτάνουν σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.00 ευρώ, καθώς και σε όλους τους συνταξιούχους που ανεξαρτήτως εισοδήματος μπορούν και φέτος να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις χειρόγραφα.

Όπως αναφέρει το Έθνος, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ετοιμάζεται στις 9 του μήνα να ανοίξει την ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, με την προθεσμία να εκπνέει στις 15 Ιουνίου για όλους τους φορολογούμενους ανεξαρτήτως ΑΦΜ και τρόπου υποβολής της δήλωσης.

Ήδη στις εφορίες, και συγκεκριμένα στο Μητρώο, επικρατεί το αδιαχώρητο με τους φορολογούμενους να σπεύδουν να προμηθευτούν τον κλειδάριθμο προκειμένου να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους.


Διαβάστε περισσότερα...