Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Τα ένστικτα των σπηλαίων ευνοούν τους πολιτικούς με τη βαθύτερη φωνή


Η βαθύτερη φωνή μεταφέρει ένα αίσθημα δύναμης και ικανότητας.

Όσο πιο βαθιά και υποβλητική φωνή έχει ένας πολιτικός, τόσες περισσότερες ψήφους μπορεί να κερδίσει, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη αποδίδει αυτή την υποσυνείδητη τάση των ψηφοφόρων στα έμφυτα ένστικτα που κουβαλάνε οι άνθρωποι από την εποχή των σπηλαίων. Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτή η ενστικτώδης προτίμηση δεν αφορά μόνο τους άνδρες αλλά και τις γυναίκες πολιτικούς, που έχουν βαθιά φωνή.

Η βαθύτερη φωνή μεταφέρει ένα αίσθημα δύναμης και ικανότητας, επηρεάζοντας τους ανθρώπους περισσότερο από ό,τι η σοφία της ηλικίας και η εμπειρία. Άλλωστε, σύμφωνα με τους επιστήμονες, και όχι μόνο, όταν οι πολιτικοί μιλάνε σε ένα ακροατήριο ή στα μέσα ενημέρωσης δεν έχει σημασία μόνο τι λένε, αλλά μετράει εξίσου -και ίσως ακόμη περισσότερο- πώς το λένε. Η χροιά της φωνής, εν προκειμένω, παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς παραπέμπει στην πανάρχαια τάση των ανθρώπων να θέλουν να έχουν έναν δυνατό ηγέτη, όχι μόνο στο μυαλό αλλά και στο σώμα.

Οι πολιτικοί επιστήμονες και βιολόγοι των πανεπιστημίων του Μαϊάμι της Φλόριντα και του Ντιουκ της Β. Καρολίνα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης Κέισι Κλόφσταντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, πειραματίστηκαν με ομάδες εθελοντών, που κλήθηκαν να διαλέξουν ανάμεσα σε μία ποικιλία ηχογραφημένων φωνών.

Οι άνδρες και γυναίκες με «βαρύτονη» φωνή έχουν γενικά περισσότερη ορμόνη τεστοστερόνη, ενώ συνήθως είναι σωματικά πιο δυνατοί και ψυχολογικά πιο επιθετικοί. Αν και, όπως είπε ο κ. Κλόφσταντ, στη σύγχρονη εποχή η πολιτική διαμάχη ξετυλίγεται γύρω από αντίπαλες ιδεολογίες και τα αντίστοιχα επιχειρήματα, στην πράξη συνεχίζει να λειτουργεί το ένστικτο του «δυνατού ηγέτη».

Το πρώτο πείραμα έδειξε κατ' αρχήν ότι οι άνθρωποι όταν καλούνται να ψηφίσουν ανάμεσα σε διάφορους υποψήφιους ηλικίας 30 έως 70 ετών, τότε το πιθανότερο είναι να προτιμήσουν κάποιον σαραντάρη ή πενηντάρη, δηλαδή ούτε πολύ νέο και άπειρο, ούτε ηλικιωμένο, ώστε να θεωρείται ότι χάνει πλέον τις σωματικές δυνάμεις του.

Το δεύτερο πείραμα αποκάλυψε πάλι ότι όταν οι άνθρωποι πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα σε υποψήφιους, επιλέγουν αυτόν με τη βαθύτερη φωνή σε ποσοστό 60% έως 76%. Συνεπώς ένας πολιτικός 40 έως 50 ετών με πολύ βαθιά φωνή είναι αυτός με το μεγαλύτερο πλεονέκτημα.

Οι ερευνητές υπολόγισαν τον τόνο της φωνής των υποψηφίων στις εκλογές των ΗΠΑ το 2012 και επιβεβαίωσαν ότι τη μεγαλύτερη πιθανότητα να εκλεγούν είχαν, πράγματι, εκείνοι με τη βαθύτερη φωνή. Βέβαια, όπως επεσήμαναν οι επιστήμονες, κατά πόσο, όντως, ένας τέτοιος πολιτικός θα είναι και ο πιο αποτελεσματικός για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα. Μία μελλοντική μελέτη θα προσπαθήσει να εξετάσει ακριβώς αυτό: Σε ποιο βαθμό ένας «βαρύτονος» πολιτικός είναι πράγματι και πιο αποτελεσματικός πολιτικός ηγέτης.

Πάντως, το μήνυμα, κατά τον Κλόφσταντ, είναι πως όσο κι αν οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι παίρνουν συνειδητές ορθολογικές αποφάσεις, δεν παύουν μπροστά στην κάλπη -καλώς ή κακώς- να επηρεάζονται και από υποσυνείδητες τάσεις με ρίζες που χάνονται στις απαρχές της ανθρώπινης εξέλιξης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επίθεση με μαχαίρι σε κατάστημα ΙΚΕΑ στη Σουηδία


Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλος ένας τραυματίστηκε σοβαρά σήμερα μέσα σε ένα κατάστημα της αλυσίδας ΙΚΕΑ στην πόλη Βεστερός της Σουηδίας, όταν ένας άνδρας τους επιτέθηκε με μαχαίρι, όπως έγινε γνωστό από τις τοπικές αστυνομικές αρχές. Τα αίτια της επίθεσης παραμένουν αδιευκρίνιστα.

«Γύρω στις 13.00 το μεσημέρι λάβαμε μια κλήση που μας ενημέρωνε για τραυματισμούς στο ΙΚΕΑ. Στο κατάστημα βρήκαμε έναν άνδρα και μία γυναίκα που είχαν δεχτεί μαχαιριές και κατόπιν υπέκυψαν στα τραύματά τους. Άλλος ένας άνθρωπος έχει τραυματιστεί σοβαρά», ανέφερε η αστυνομία της επαρχίας Βάστμανλαντ σε ανακοίνωσή της.

Οι αστυνομικοί έχουν συλλάβει έναν ύποπτο για την επίθεση. Ο τραυματίας είναι ένας άνδρας περίπου 35 ετών ο οποίος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο και εισήχθη αμέσως στο χειρουργείο, είπε η εκπρόσωπος των τοπικών υγειονομικών αρχών Έβα Λίνταλ. Μέχρι στιγμής η αστυνομία δεν έχει δώσει καμία άλλη διευκρίνιση για την ταυτότητα των θυμάτων και του υπόπτου.

Η πόλη Βεστερός, μια από τις μεγαλύτερες της Σουηδίας, βρίσκεται περίπου μία ώρα, στα δυτικά της πρωτεύουσας Στοκχόλμης.

Τα σουηδικά τηλεοπτικά κανάλια μετέδιδαν το απόγευμα εικόνες από το εξωτερικό του καταστήματος, το οποίο εκκενώθηκε και είναι περικυκλωμένο από αστυνομικούς. Η τοπική εφημερίδα VLT, επικαλούμενη τον διευθυντή του καταστήματος, ανέφερε ότι τα θύματα ήταν «τακτικοί πελάτες» και ότι η διπλή ανθρωποκτονία έγινε στο τμήμα μαγειρικών σκευών.








Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Τα ολοήμερα σχολεία θα εξακολουθήσουν κανονικά»


Το υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι έχει εξασφαλίσει τα χρήματα.

Το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα του γραπτού και ηλεκτρονικού τύπου σύμφωνα με τα οποία εξετάζεται η κατάργηση των ολοήμερων σχολείων προκειμένου να εξοικονομηθούν κονδύλια.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Τα ολοήμερα σχολεία θα εξακολουθήσουν κανονικά και απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, καθώς το υπουργείο έχει εξασφαλίσει όλες τις αναγκαίες πιστώσεις».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι έξι εξωπλανήτες που μοιάζουν περισσότερο με τη Γη


Ακόμη έναν, τον δέκατο κατά σειρά, εξωπλανήτη που έχει δύο ήλιους στον ουρανό του ανακάλυψε Ομάδα αστρονόμων, με επικεφαλής τον καθηγητή αστρονομίας Ουίλιαμ Γουέλς του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.



H σχετική ανακοίνωση θα γίνει στη γενική συνέλευση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU) στη Χαβάη

Ο νέος εξωπλανήτης είναι ο Κέπλερ-453b, ενώ ο πρώτος αυτής της κατηγορίας με δύο ήλιους είχε ανακαλυφθεί από τους ίδιους επιστήμονες το 2012, με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου «Κέπλερ». Είναι πιθανότατο ότι τέτοιοι πλανήτες είναι πολύ συχνοί στο σύμπαν.

Ο Κέπλερ-453b είναι ένας αέριος γίγαντας, που αποκλείεται να φιλοξενεί ζωή (τουλάχιστον όπως την ξέρουμε). Έχει ακτίνα 6,2 φορές μεγαλύτερη από τη Γη, αλλά μάζα 16 φορές μικρότερη, πράγμα που δείχνει ότι δεν είναι βραχώδης.

Το ένα μητρικό άστρο του εξωπλανήτη μοιάζει με τον Ήλιο μας, ενώ το άλλο είναι πολύ μικρότερο και πιο αχνό. Το εν λόγω διπλό «ηλιακό» σύστημα βρίσκεται στην κατεύθυνση του αστερισμού της Λύρας, σε απόσταση περίπου 1.400 ετών φωτός από τη Γη και έχει ηλικία ενός έως δύο δισεκατομμυρίων ετών, δηλαδή είναι πολύ νεότερο από το δικό μας.

Οι έξι πιο όμοιοι με τη Γη εξωπλανήτες

Από το 1995 που ανακαλύφθηκε ο πρώτος εξωπλανήτης γύρω από ένα άστρο, οι αστρονόμοι αισιοδοξούν ότι είναι θέμα χρόνου να ανακαλύψουν έναν πλανήτη πραγματικά «δίδυμο» της Γης. Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί σχεδόν 2.000 επιβεβαιωμένοι εξωπλανήτες (για πολλούς ακόμη εκκρεμεί η επιβεβαίωση) και μερικοί φαίνεται να μοιράζονται αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με τον δικό μας πλανήτη.

Η ύπαρξη βραχώδους επιφάνειας, νερού και ατμόσφαιρας είναι τα βασικά στοιχεία που καθιστούν έναν εξωπλανήτη «γήινο». Για να υπάρχουν αυτά, πρέπει να κινείται στη λεγόμενη «κατοικήσιμη» ζώνη του άστρου του, δηλαδή ούτε πολύ κοντά, ούτε πολύ μακριά από αυτό, ώστε να μην είναι ούτε καυτός, ούτε παγωμένος, πράγμα που θα επιτρέπει στο νερό του να υπάρχει σε υγρή μορφή στην επιφάνειά του.

Υπενθυμίζεται ότι η Γη είναι ένας βραχώδης πλανήτης ηλικίας 4,5 δισεκατομμυρίων ετών, καλυμμένος κατά περίπου 70% από νερό, ο οποίος περιφέρεται γύρω από ένα μεσαίου μεγέθους άστρο, που έχουμε ονομάσει Ήλιο. Σύμφωνα με τη NASA και το Space.com, οι έξι πιο γήινοι εξωπλανήτες μέχρι στιγμής είναι οι εξής (σχεδόν όλοι ανακαλύφθηκαν χάρη στο διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ»):

- Κέπλερ-452b: Ανακαλύφθηκε φέτος τον Ιούλιο σε απόσταση 1.400 ετών φωτός και θεωρείται ο πιο όμοιος με τη Γη έως τώρα. Το άστρο του μοιάζει πολύ με τον Ήλιο μας, ενώ ο πλανήτης είναι μόνο 1,6 φορές μεγαλύτερος από τη Γη, η τροχιά του φαίνεται να βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη και ο ίδιος να είναι βραχώδης.

- Γκλίζε 667Cc: Ανακαλύφθηκε από το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο στη Χιλή και είναι ο πιο κοντινός στη Γη, σε απόσταση μόλις 22 ετών φωτός. Έχει μάζα τουλάχιστον 4,5 φορές μεγαλύτερη από τον πλανήτη μας και δεν είναι βέβαιο αν είναι βραχώδης. Βρίσκεται υπερβολικά κοντά στο άστρο του, όμως το τελευταίο είναι ένας αχνός ερυθρός νάνος, πολύ πιο κρύος από τον Ήλιο μας, συνεπώς ο εξωπλανήτης μπορεί να βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη (δεν αποκλείεται όμως και να «ψήνεται» από το άστρο του).

- Κέπλερ-22b: Σε απόσταση 600 ετών φωτός, είναι ο πρώτος εξωπλανήτης που βρέθηκε στην κατοικήσιμη ζώνη ενός άστρου. Είναι 2,4 φορές μεγαλύτερος από τη Γη και δεν είναι βέβαιο αν είναι βραχώδης ή αέριος.

- Κέπλερ-69c: Μακρινός εξωπλανήτης, σε απόσταση 2.700 ετών φωτός, περίπου 70% μεγαλύτερος από τη Γη, παραμένει επίσης ασαφές αν είναι βραχώδης. Απέχει από το άστρο του όσο η Αφροδίτη από τον Ήλιο, αλλά επειδή το άστρο του είναι κατά 20% λιγότερο λαμπρό από τον Ήλιο, ο εξωπλανήτης μπορεί να κινείται στην κατοικήσιμη ζώνη.

- Κέπλερ-62f: Σε απόσταση 1.200 ετών φωτός, είναι περίπου 40% μεγαλύτερος από τη Γη. Αν και το άστρο του είναι πιο πολύ κρύο από τον Ήλιο, ο πλανήτης μπορεί να βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη.

- Κέπλερ-186f: Σε απόσταση 500 ετών φωτός από τη Γη, είναι σχεδόν στο μέγεθος της Γης (το πολύ 10% μεγαλύτερος) και φαίνεται να κινείται στην κατοικήσιμη ζώνη του άστρου του, που είναι ένας ερυθρός νάνος.

«Βαφτίσια» για 32 εξωπλανήτες

Με ονόματα που επέλεξε το ευρύ κοινό μετά από ανοιχτή ψηφοφορία, θα «βαφτιστούν» 32 εξωπλανήτες. Τα ονόματα θα ανακοινωθούν στη γενική συνέλευση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU) στη Χαβάη, που είχε και την πρωτοβουλία με την πρωτότυπη καμπάνια της «Δώστε όνομα στους Εξώ-κοσμους».

Όταν ανακαλύπτονται νέοι πλανήτες και άστρα, αυτομάτως παίρνουν τεχνικού χαρακτήρα ονόματα (π.χ. HD 149026), κάτι που προφανώς δεν εξάπτει ιδιαίτερα τη φαντασία του κοινού. Γι' αυτό, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση αποφάσισε να «εκλαϊκεύσει» τη διαδικασία ονοματοδοσίας και να την κάνει πιο δημοκρατική.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ενίσχυση 2,4 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. για την κρίση με τους μετανάστες


Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 473 εκατ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την ενίσχυση με 2,4 δισ. ευρώ, χωρών που αντιμετωπίζουν κρίση με τους μετανάστες, σε βάθος 6ετίας. Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται η Ελλάδα και η Ιταλία που βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλο αριθμό μεταναστών.

Η Ιταλία πρόκειται να λάβει το μεγαλύτερο μέρος των ενισχύσεων, περίπου 560 εκατ. ευρώ, ενώ η Ελλάδα θα λάβει 473 εκατ. ευρώ, όπως μεταδίδει το Reuters.


-----------------

Περίπου 470 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τη διαχείριση της μετανάστευσης

Η Κομισιόν αποδεσμεύει ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ευρωπαϊκά κονδύλια της τάξης των 470 εκατομμυρίων ευρώ για τη διαμόρφωση προγραμμάτων και την προώθηση ενεργειών που αφορούν τη διαχείριση της μετανάστευσης στην Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα παράσχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Επιτροπή ενέκρινε αυτόν τον μήνα 23 πολυετή εθνικά προγράμματα στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ). Η συνολική χρηματοδότηση των εγκριθέντων προγραμμάτων ανέρχεται σε 2,4 δισ. ευρώ περίπου, για την περίοδο 2014-2020.

Στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων για την Ελλάδα προβλέπονται αναλυτικά τα εξής:

Α. Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης

Η Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την έγκριση του σχετικού ελληνικού προγράμματος, ύψους 259,4 εκατ. ευρώ, επισημαίνοντας:

Η Ελλάδα θέτει ως στόχο την αύξηση της δυνατότητας υποδοχής κατά 2.500 θέσεις μέχρι το τέλος του 2015 σε συνδυασμό με τη βελτίωση της ποιότητας και την επίσπευση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων για άσυλο. Η Ελλάδα δεσμεύεται ακόμη να διευθετήσει τις συσσωρευμένες αιτήσεις που εκκρεμούν και για να ενισχύσει το σύστημα παρακολούθησης των χώρων στέγασης. Επιπλέον, η χώρα στοχεύει στην εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την ένταξη των μεταναστών όσον αφορά την απασχόληση, τη γλώσσα, την εκπαίδευση κλπ., με ιδιαίτερη μέριμνα στους ασυνόδευτους ανηλίκους.

Αναφορικά με τα μέτρα επιστροφής, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η Ελλάδα θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην εκούσια επιστροφή καθώς και στο διατηρήσιμο χαρακτήρα της επιστροφής μέσω της αποτελεσματικής επανεισδοχής στη χώρα προέλευσης. Επίσης, η Ελλάδα προτίθεται να επενδύσει στη βελτίωση των συνθηκών στα κέντρα κράτησης πριν την απομάκρυνση και στην ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων αντί της κράτησης για επαναπατριζόμενους.

Β. Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε, επίσης, σήμερα την έγκριση του ελληνικού προγράμματος ύψους 214,8 εκατ. ευρώ σημειώνοντας τα εξης:

Η Ελλάδα θα επικεντρωθεί στη βελτίωση του Συστήματος Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS), στον εκσυγχρονισμό των προξενικών υπηρεσιών, στην ορθή εφαρμογή των κανόνων Σένγκεν και στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Επιπλέον, η Ελλάδα σκοπεύει να ενισχύσει τόσο την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων όσο και την ικανότητά της για πρώτη υποδοχή. Θα ενισχυθούν οι δυνατότητες επιτήρησης των συνόρων ενώ θα βελτιωθεί η ανταλλαγή πληροφοριών, η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ των αρμόδιων αρχών.

Η αστυνομική διάσταση του ΤΕΑ περιλαμβάνει μέτρα για την πρόληψη, την ανίχνευση και την καταστολή του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας, της εμπορίας ατόμων και διακίνησης ναρκωτικών, του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και του οικονομικού εγκλήματος. Το Ταμείο θα στηρίξει την ανάπτυξη προηγμένων εργαλείων προσομοίωσης βάσει κινδύνου για την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας καθώς και για τη διαχείριση κινδύνων και κρίσεων. Επιπλέον, η Ελλάδα θα εφαρμόσει πρότυπα αστυνόμευσης βάσει εμπιστευτικών πληροφοριών, θα οργανώσει ειδικά μαθήματα κατάρτισης και θα προάγει τη ευαισθητοποίηση για την αποτελεσματική πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης που οδηγεί στην τρομοκρατία και στον βίαιο εξτρεμισμό.

Τέλος, με αφορμή την έγκριση των προγραμμάτων ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε τα εξής: «Τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν σήμερα πρωτοφανείς προκλήσεις στους τομείς της μετανάστευσης και της ασφάλειας και η Επιτροπή αναλαμβάνει δράση με πνεύμα αλληλεγγύης. Μέσω της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση και της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για την Ασφάλεια, η Επιτροπή λαμβάνει τολμηρά μέτρα για τη βελτίωση της διαχείρισης της μετανάστευσης, την ενίσχυση της συνεργασίας και την αύξηση της ασφάλειας στην Ευρώπη έναντι του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών. Τα εθνικά προγράμματα που ενέκρινε η Επιτροπή παρέχουν σημαντική οικονομική βοήθεια στα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να δείχνουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

11 προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους στην Ινδία


Τουλάχιστον 11 προσκυνητές έχασαν σήμερα τη ζωή τους σε συνωστισμό που προκλήθηκε στη διάρκεια μιας θρησκευτικής γιορτής μπροστά από έναν ινδουιστικό ναό στην ανατολική Ινδία στην οποία συμμετείχαν έως 150.000 άνθρωποι σε αυτό τον ιερό μήνα του ινδουιστικού ημερολογίου, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η τραγωδία συνέβη στον ιερό τόπο Μπαϊντιανάθ Τζιοτιρλίγνκα, στο κρατίδιο Τζαρκάντ, όταν άρχισε να διαδίδεται ότι οι πόρτες του ναού θα άνοιγαν.



Προσκυνητές που κοιμόντουσαν στη μακρά ουρά των πολλών χιλιομέτρων ποδοπατήθηκαν από άλλους που βιάζονταν να προχωρήσουν, έπειτα από τις πρώτες προσευχές, γύρω στις 04:00 τοπική ώρα (01:30 ώρα Ελλάδας) εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ΣΝ Πράχνταν, αξιωματικός της αστυνομίας.

Οι πιστοί είχαν συγκεντρωθεί πριν από την αυγή ενόψει της σημερινής, ημέρας που θεωρείται μία ημερομηνία με καλούς οιωνούς για να μεταβεί κανείς στον ιερό τόπο.

Αυτός περιλαμβάνει έναν κύριο ναό, καθώς και 21 μικρότερα κτίρια αφιερωμένα στον Σίβα, τον θεό της καταστροφής.



"Η πρώτη τελετή προσευχών έγινε υπό την καθοδήγηση των ιερέων του ναού, στη συνέχεια οι πόρτες άνοιξαν στους πιστούς", πρόσθεσε ο αστυνομικός, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

"Πολλοί προσκυνητές προσπάθησαν τρέχοντας να προωθηθούν στην ουρά, κάτι που προκάλεσε χάος και ενώ οι άνθρωποι άρχισαν να πέφτουν, μερικοί ποδοπατήθηκαν", είπε.

Έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου είκοσι τραυματίστηκαν.

Τα ποδοπατήματα κατά τη διάρκεια θρησκευτικών γιορτών στην Ινδία είναι σχετικά συχνά. Οι αστυνομικοί και οι εθελοντές που κινητοποιούνται για να διασφαλίσουν την ασφάλεια ανακαλύπτουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον μεγάλο αριθμό των συμμετεχόντων.

Η ουρά μέχρι τον ναό ξεπερνούσε τα έξι χιλιόμετρα αυτό τον μήνα του Σραβάν που θεωρείται ιερός για τους ινδουιστές. "Σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς μας, υπήρχαν από 100.000 έως 150.000 πιστοί", είπε ακόμη ο αξιωματικός της αστυνομίας.



Η αστυνομία θα στείλει ενισχύσεις στο σημείο στην προσπάθεια να ελέγξει τις κινήσεις του πλήθους.

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι εξέφρασε "λύπη για την απώλεια ανθρώπινων ζωών". "Οι σκέψεις και οι προσευχές μου αυτή την ώρα είναι με τις οικογένειες των ανθρώπων που έχουν πεθάνει".

Τον Ιούλιο, 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συνωστισμό στις όχθες ενός ιερού ποταμού στη νότια Ινδία, του Γκονταβάρι, όπου χιλιάδες άνθρωποι έκαναν το παραδοσιακό μπάνιο τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα τελευταία λόγια του δημοσιογράφου που δολοφόνησαν


Δείτε το βίντεο με όσα είπε λίγο πριν ξεψυχήσει.

Ο δημοσιογράφος που έχασε τη ζωή του μετά από επίθεση χούλιγκαν, Ρασίμ Αλίγεφ, πρόλαβε να μιλήσει στο μέσο στο οποίο εργαζόταν, λίγες ώρες πριν ξεψυχήσει.

Ο 30χρονος Αλίγεφ έγινε στόχος 5-6 αγνώστων μετά από το πλάνο που τράβηξε και έδειχνε τον αρχηγό της Καραμπάγκ, Γιαβίντ Χουσεΐν να διαπληκτίζεται με Κύπριο δημοσιογράφο μετά από τον αγώνα των Αζέρων με τον Απόλλων Λεμεσού, αλλά και για σχόλιο που είχε κάνει στο facebook για τον ποδοσφαιριστή.

Λίγες ώρες πριν υποκύψει στα τραύματά του από την άνανδρη επίθεση που δέχτηκε από ξάδερφο του ποδοσφαιριστή της ομάδας, Χουσεΐνοφ, και μια παρέα μπράβων, ο ίδιος περιέγραψε από το κρεβάτι του πόνου πώς του έστησαν αυτή την ενέδρα θανάτου.

«Το απόγευμα του Σαββάτου δέχθηκα τηλεφώνημα από κάποιον που συστήθηκε ως ξάδερφος του Χουσεΐνοφ, ο οποίος άρχισε να με βρίζει και να με απειλεί. Λίγο αργότερα με πήρε ο ίδιος ο Χουσεΐνοφ. Είχαμε μία νορμάλ συζήτηση. Μου είπε ότι η ενέργεια του παρερμηνεύτηκε. Ήθελε να τονίσει ότι το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία είναι φιλικές χώρες. Μετά με πήρε ο άνθρωπος που είπε ότι είναι ο ξάδελφος του Χουσεΐνοφ. Μιλήσαμε επίσης πολιτισμένα και σε ένδειξη συγνώμης μού πρότεινε να συναντηθούμε για να με κεράσει ένα τσάι. Του είπα ότι δεν χρειαζόταν, αλλά επέμενε. Όταν πήγα στο ραντεβού με περίμεναν 5-6 άνθρωποι, οι οποίοι μου όρμησαν αμέσως πάνω μου και άρχισαν να με χτυπάνε. Με χτύπησαν παντού, μου πήραν το κινητό και εξαφανίστηκαν. Πήγα μόνο μου σε σταθμό πρώτων βοηθειών και μετά με μετέφεραν στο νοσοκομείο», τόνισε ο άτυχος δημοσιογράφος.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επτά τραυματίες σε σιδηροδρομικό ατύχημα στη Βουλγαρία


Μηχανή τρένου πήγαινε να συνδεθεί με το βαγόνι και έπεσε σε διεθνή αμαξοστοιχία.

Έξι Ρουμάνοι και μία Βουλγάρα τραυματίστηκαν σε ατύχημα που σημειώθηκε χθες το βράδυ στον σιδηροδρομικό σταθμό της Φιλιππούπολης (Πλόβντιβ), στη νότια Βουλγαρία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Βουλγαρικών Σιδηροδρόμων, το ατύχημα σημειώθηκε, όταν μηχανή τρένου που εκτελούσε μανούβρες προκειμένου να συνδεθεί με βαγόνι έπεσε πάνω σε διεθνή αμαξοστοιχία που είχε ξεκινήσει από τη Σόφια με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Οι έξι Ρουμάνοι τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ πιο σοβαρά τραυματίστηκε η γυναίκα από τη Βουλγαρία, χωρίς ωστόσο να διατρέχει κίνδυνο η ζωή της. Στην αμαξοστοιχία επέβαινε γκρουπ 60 ξένων τουριστών, που μεταφέρθηκαν, με λεωφορείο στη συνοριακή διάβαση Καπίκουλε, στην Τουρκία.

Οι αρμόδιες βουλγαρικές αρχές ερευνούν τα αίτια της σύγκρουσης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται τραυματίας από πυρά στο Φέργκιουσον


Ανταλλαγή πυρών διαδηλωτών- αστυνομίας ένα χρόνο μετά το φόνο του Μάικλ Μπράουν- Φωτογραφίες και βίντεο.

Τεταμένο είναι το κλίμα στο Φέργκιουσον του Μιζούρι όπου στην πορεία που έγινε ένα χρόνο μετά το φόνο του μαύρου εφήβου Μάικλ Μπράουν από λευκό αστυνομικό, σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας με αποτέλεσμα να χτυπηθούν δύο άνθρωποι και ο ένας να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με το CNN ο τραυματίας βρίσκεται στο χειρουργείο και η κατάστασή του χαρακτηρίζεται κρίσιμη και ασταθής ενώ πάνω του βρέθηκε ένα κλεμμένο όπλο των 9 χιλιοστών.

Οι τέσσερις αστυνομικοί με πολιτικά που ενεπλάκησαν στην ανταλλαγή πυροβολισμών είχαν από έξι έως 12 χρόνια εμπειρίας και έχουν τεθεί σε αναγκαστική άδεια.

Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά από τούβλο στο πρόσωπο.

Πριν τις συγκρούσεις είχαν διοργανωθεί ειρηνικές εκδηλώσεις στη μνήμη του άτυχου νεαρού.
























Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ιστορία του άστεγου φωτογράφου μόδας


Κυκλοφορεί σαν επιχειρηματίας αλλά ζει στην οροφή ενός κτιρίου.

Ο Mark Reay δεν είναι απλά ένας ακόμα φωτογράφος μόδας. Ζει στην οροφή ενός κτιρίου στο East Village στη Νέα Υόρκη και πρόσφατα αρκετά μέσα των ΗΠΑ ασχολήθηκαν μαζί του, γιατί η ιστορία του είναι, εκτός από πιασάρικη και ιδιαίτερη.

Ο Reay είναι ένας αρκετά ευπαρουσίαστος μεσήλικας, στα 56 του χρόνια, ο οποίος φωτογραφίζει σόου μόδας καταξιωμένων σχεδιαστών όπως η Alexander Wang και στη περίπτωσή του, τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.

Οι περαστικοί βλέπουν τον Mark Reay να περπατά τους δρόμους της Νέας Υόρκης «σαν να είναι επιχειρηματίας», φορά κοστούμια διάσημων σχεδιαστών και ακριβά δερμάτινα παπούτσια. Ωστόσο, παρά τη γκλάμορους εργασία του, ο φωτογράφος τα τελευταία πέντε χρόνια κοιμάται σε μια ταράτσα και ετοιμάζει τις φωτογραφίες του σε δημόσιες τουαλέτες. Ο 56χρονος κατά το παρελθόν υπήρξε μοντέλο ακολούθως ηθοποιός και πλέον εργάζεται ως φωτογράφος ενώ όπως παραδέχεται, από τα χέρια του πέρασαν αρκετά χρήματα αλλά λόγω λάθος χειρισμών τα έχασε όλα.

Η ζωή του έγινε ντοκιμαντέρ, το «Homme Less».














Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το πιο αξιολάτρευτο πλάσμα του βυθού


Δείτε τις φωτογραφίες.

Μοιάζει βγαλμένος από ταινία κινουμένων σχεδίων και αποδεικνύει πως η φαντασία και η ποικιλία αφθονούν στη Φύση. Με τα παράξενα μαύρα μάτια του που του προσδίδουν μια διαρκή έκφραση έκπληξης, ο εικονιζόμενος θαλάσσιος γυμνοσάλιαγκας μοιάζει να είναι πλάσμα που γέννησε η φαντασία κάποιου συγγραφέα παιδικών βιβλίων.

Το εντυπωσιακό θαλάσσιο πλάσμα ζει στην ακτή του Μπαλί.





Η πολύχρωμη φιγούρα του φωτογραφήθηκε μαζί με άλλα σπάνια είδη από ερασιτέχνη φωτογράφο που συνέθεσε μια υπέροχη συλλογή υποβρυχίων φωτογραφιών.










Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποδείξεις με μηδενικό ΦΠΑ εκδίδει το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων στην Ακρόπολη


Με μηδενικό ΦΠΑ πουλά τα προϊόντα του στους τουρίστες το περίπτερο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων στην Ακρόπολη.

Δείτε το ρεπορτάζ του STAR.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ομάδα εμπειρογνωμόνων στις Μαλδίβες για το εξαφανισμένο Boeing


Η Μαλαισία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στείλει ομάδα εμπειρογνωμόνων στιςΜαλδίβες για να εξετάσουν τα συντρίμμια που εντοπίσθηκαν εκεί και προειδοποίησε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει σύνδεση με το εξαφανισμένο Boeing 777 τηςMalaysia Airlines.



Η ανακοίνωση έγινε μετά τις πληροφορίες ότι οι αρχές στις Μαλδίβες έχουν συλλέξει συντρίμμια από τις ακτές και τις θαλάσσιες περιοχές γύρω από το νησιωτικό σύμπλεγμα για την περίπτωση που ανήκουν στο αεροσκάφος της πτήσης MH370, έπειτα από τα ευρήματα στο νησί της Ρεϊνιόν.

"Όταν θα προσδιορισθεί εάν πρόκειται για συντρίμμια αεροσκάφους, θα διεξαχθούν συνομιλίες για να αποφασισθούν τα επόμενα βήματα της διαδικασίας ανάλυσης", αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναστάτωση στην παιδεία


Έντονη ανησυχία και προβληματισμό έχει προκαλέσει στην εκπαιδευτική κοινότητα η πρόταση των δανειστών για επιβολή ΦΠΑ 23% σε όλες τις δομές τις ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Η επιβολή του εν λόγω μέτρου θα έχει ως συνέπεια την αύξηση των διδάκτρων με αποτέλεσμα από τη μια πλευρά να επιβαρυνθεί περαιτέρω ο οικογενειακός προϋπολογισμός και από την άλλη, πολλά μικρά ΙΕΚ να οδηγηθούν σε κλείσιμο.

Παράλληλα, η απαίτηση των εκπροσώπων των δανειστών στο να υπαχθεί η ιδιωτική εκπαίδευση στο συντελεστή 23% του ΦΠΑ θα οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες γονείς, αλλά και μαθητές καθώς θα ανατραπεί πλήρως ο οικογενειακός τους προγραμματισμός λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Η αναβολή του μέτρου τουλάχιστον μέχρι την επόμενη εκπαιδευτική χρονιά έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια να σχεδιάσουν την πολιτική τους, αλλά και στους γονείς να προϋπολογίσουν τις αυξημένες δαπάνες εκπαίδευσης, θεωρείται επιβεβλημένη.

Την ίδια στιγμή, όλα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια έχουν προγραμματίσει μέσα σε ένα ήδη δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, να κινηθούν στα ίδια ή και χαμηλότερα δίδακτρα για τη φετινή χρονιά και ήδη έχουν ξεκινήσει οι εγγραφές με χαμηλότερα δίδακτρα.

Να σημειωθεί πως ΦΠΑ στην εκπαίδευση δεν εφαρμόζεται σχεδόν πουθενά ενώ μόνο στην Μ. Βρετανία που είχε γίνει κάποια προσπάθεια, το εγχείρημα εγκαταλείφτηκε στα πρώτα κιόλας βήματα του.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πεντάχρονος νανουρίζει… κουτάβι


Έχετε ένα υπερκινητικό κουτάβι και θέλετε να το αποκοιμίσετε, αλλά δεν ξέρετε πως; Ένας πεντάχρονος βρήκε τον τρόπο, όπως φαίνεται και στο βίντεο.

Όπως βλέπουμε και στο βίντεο, ο μικρός… γητευτής των σκύλων, κατάφερε να «χαλαρώσει» τον σκύλο του, αποκοιμίζοντάς τον με τη δική του συσκευή νανουρίσματος…

Δείτε πως… νανουρίζει ο πεντάχρονος τον σκύλο του.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αστροναύτες θα φάνε σήμερα το πρώτο διαστημικό… μαρούλι


Καλλιεργήθηκε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε συνθήκες μικροβαρύτητας.

Τα πρώτα σαλατικά που καλλιεργήθηκαν στο διάστημα, γεγονός που σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στον τομέα της... κηπουρικής σε συνθήκες μικροβαρύτητας, με την προοπτική των μελλοντικών επανδρωμένων αποστολών για τον Άρη, θα δοκιμάσουν σήμερα οι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΜΑΡΟΥΛΙ

Η NASA ελπίζει ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να παράσχει μια πηγή τροφοδοσίας για τους αστροναύτες που θα πραγματοποιούν μακροχρόνιες αποστολές στο διάστημα.

Ο Αμερικανός αστροναύτης Σκοτ Κέλι και τα άλλα μέλη του πληρώματος, ο Γκενάντι Παντάλκα και ο Μιχαήλ Κορνιένκο, θα φάνε «διαστημικό» μαρούλι.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά όπως οι ντομάτες, τα μύρτιλλα ή τα μαρούλια αποτελούν σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών» υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Ρέι Γουίλερ, ο υπεύθυνος του προγράμματος της NASA για την ανάπτυξη τεχνικών που θα επιτρέπουν τη διατήρηση συνθηκών ζωής στο διάστημα. «Το να έχουμε φρέσκα τρόφιμα στο διάστημα μπορεί επίσης να προσφέρει σημαντικό ψυχολογικό πλεονέκτημα για τους αστροναύτες αλλά και να τους παράσχει κάποιου είδους προστασία απέναντι στην κοσμική ακτινοβολία», πρόσθεσε.

«Πιστεύω ότι τα συστήματα καλλιέργειας φυτών σε συνθήκες μικροβαρύτητας θα καταστούν σημαντικά στοιχεία σε όλα τα μελλοντικά μακρινά ταξίδια στο διάστημα», είπε η Γκιόγια Μάσα, η οποία ασχολείται με τις έρευνες αυτές στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα. «Όσο περισσότερο απομακρύνονται οι άνθρωποι από τη Γη, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανάγκη να καλλιεργούν φυτά για να τρέφονται και για να παράγουν οξυγόνο», συνέχισε.

Οι διαστημικές σαλάτες κρίθηκαν κατάλληλες για κατανάλωση αφού τα πρώτα φυτά που παράχθηκαν στον ISS μεταφέρθηκαν πέρσι στη Γη και εξετάστηκαν ώστε να διαπιστωθεί αν ήταν ασφαλή για τον άνθρωπο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα πρώτα σκληρά μέτρα του τρίτου μνημονίου


Ποια είναι τα τρία βασικά «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση.

Σε εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις με της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών προκειμένου να αποφασιστεί το σύνολο των μέτρων που θα αποτελούν το τρίτο μνημόνιο για να ανοίξει ο δρόμος για την ψήφιση στη Βουλή μέσα σε αυτή την εβδομάδα. Ο στόχος είναι να συνεχιστούν οι συζητήσεις ακόμα και όλο το βράδυ αν χρειαστεί προκειμένου να υπάρξει συμφωνία αύριο, ενώ σύμφωνα με το MEGA, παραμένουν τρία βασικά αγκάθια στη διαπραγμάτευση που καθυστερούν την επίτευξη συμφωνίας.

Αυτά είναι η διαχείριση του ταμείου αποκρατικοποιήσεων, η διαχείριση των κόκκινων δανείων και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Όσον αφορά τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, οι δανειστές ζητούν να πωληθούν τα προβληματικά δάνεια σε ξένα funds, μια πρόταση που δεν δέχεται η κυβέρνηση.

Επιπλέον συζητιούνται και τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα συνοδεύσουν το νέο μνημόνιο και θα «ξεκλειδώσουν» την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Τα μέτρα αυτά είναι η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο σε δύο δόσεις, η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και το ΦΠΑ 23% σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια ως αντιστάθμισμα για τη μεταβολή του ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας (13%).

Παράλληλα, οι δανειστές επιμένουν για περιορισμό της «μετενέργειας» στους τρεις μήνες από έξι που είναι σήμερα, δηλαδή η ισχύς των συλλογικών συμβάσεων που προστατεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων όπως τα επιδόματα. Οι θεσμοί θέλουν επίσης να μπουν εισοδηματικά κριτήρια στις 100 δόσεις.

Παραμένει ακόμα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με το MEGA, και το θέμα της αύξησης των συντελεστών της εισφοράς αλληλεγγύης στο 8% για τα εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δικαίωση για την οικογένεια του άτυχου αστυνομικού Γ. Βασιλάκη


Το Διοικητικό Πρωτοδικείο επιδίκασε 580.000 ευρώ στους συγγενείς του υπασπιστή του Μ. Χρυσοχοΐδη.
Το συνολικό ποσό των 580.00 ευρώ αναγνωρίστηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο ότι θα πρέπει να καταβάλλει το Δημόσιο στους συγγενείς του άτυχου αστυνομικού Γ. Βασιλάκη, ο οποίος τον Ιούνιο του 2010 είχε βρει τραγικό θάνατο, όταν εξερράγη στα χέρια του εκρηκτικός μηχανισμός που ήταν τοποθετημένος σε ταχυδρομικό φάκελο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΥΠΑΣΠΙΣΤΗΣ ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

Ο 52χρονος, τότε, αστυνομικός ήταν υπασπιστής του τέως υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και η φονική έκρηξη είχε λάβει χώρα στον 7ο όροφο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Τώρα, πέντε περίπου χρόνια μετά το θάνατό του και με απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας αναγνωρίστηκε υποχρέωση αποζημίωσης από 120.000 ευρώ στη σύζυγο και σε καθένα από τα δυο παιδιά του άτυχου αστυνομικού, από 80.000 σε κάθε γονέα και από 30.000 εύρω σε κάθε ένα από τα δυο αδέλφια του.

Με την απόφασή του το δικαστήριο, αναγνώρισε ότι το Δημόσιο έχει ευθύνη για τον θάνατο του Γ. Βασιλάκη και ότι οφείλει χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης στους συγγενείς του. Αξίζει να σημειωθεί πως ο φονικός φάκελος εστάλη αρχικά στο πολιτικό γραφείο του υπουργού και από εκεί στο γραφείο του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Το δικαστήριο δέχθηκε ότι η αλληλογραφία προς την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, πρέπει να υποβάλλεται σε ειδικό έλεγχο από μέσα προηγμένης τεχνολογίας (ακτίνες Χ RAY ) ανεξαρτήτως της ιδιότητας του κομιστή.

Ακόμη, δέχθηκε ότι στην προκειμένη περίπτωση ακολουθει το πρακτική να εξαιρούνται του ηλεκτρονικού ελέγχου των αντικειμένων που μεταφέρουν όσοι κατέχουν ειδική κάρτα πρόσβασης (διαπιστευμένα πρόσωπα). Σύμφωνα ωστόσο με τους δικαστές αυτή η πρακτική δεν είχε έρεισμα στο νόμο, παραβίαζε την απόρρητη βασική διαταγή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και συνεπώς απάδει προς την εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Σύμφωνα τέλος με τη δικαστική απόφαση, η παράλειψη ελέγχου της αλληλογραφίας από ακτίνες Χ RAY, συνιστά παράλειψη οφειλόμενης ενέργειας των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων και εάν ο έλεγχος είχε πραγματοποιηθεί θα είχε εντοπιστεί ο μηχανισμός και θα είχε αποτραπεί η πυροδότηση και ο θάνατος του υπασπιστή.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βίντεο από το χαστούκι αστυνομικού σε μετανάστη στην Κω


Σε διαθεσιμότητα τέθηκε ο ένστολος και διατάχθηκε ΕΔΕ.

Σάλος έχει ξεσπάσει από την κίνηση αστυνομικού στην Κω να χαστουκίσει μετανάστη.

Το περιστατικό κατέγραψε ο ανταποκριτής του Associated Press, Nτάλτον Μπένετ, ο οποίος δημοσίευσε μια φωτογραφία στο Twitter, γράφοντας: «Έλληνας αστυνομικός κραδαίνει μαχαίρι και χαστουκίζει τρομοκρατημένους Πακιστανούς και Σύρους, ενώ περιμένουν για τα χαρτιά τους. Καλώς ήρθατε στην Κω».

Το φως της δημοσιότητας είδε λίγο αργότερα και το βίντεο από το περιστατικό, που μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Άμεση ήταν η αντίδραση της αστυνομίας, η οποία εκτός από κατεπείγουσα διοικητική έρευνα, έθεσε σε διαθεσιμότητα τον αστυνομικό, ενώ προανάκριση διενεργεί η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Δείτε το βίντεο...




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...