Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Φάτε περισσότερο, χάστε περισσότερο



Πώς να κρατηθείτε σε φόρμα καταπολεμώντας ταυτόχρονα την πείνα σας.

Πεινάτε και δεν ξέρετε τι να φάτε ώστε να καταναλώσετε όσο το δυνατόν λιγότερες θερμίδες; Η λύση είναι απλή, για να κρατηθείτε σε φόρμα διώχνοντας ταυτόχρονα μακριά το αίσθημα της πείνας. Αρκεί να ακολουθήσετε τις πέντε απλές στρατηγικές.

1. Φάτε ό,τι μεγαλώνει πάνω σε δέντρο

Ό,τι βρίσκεται πάνω σε δέντρο, θάμνο ή αμπέλι συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο αποτελεσματικούς «αποθαρρυντές» του λίπους. Στόχος σας θα πρέπει να είναι να δώσετε στον οργανισμό σας όσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά από φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς. Έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια έδειξε ότι ενώ ένας τυπικός άνθρωπος φυσιολογικού βάρους καταναλώνει τουλάχιστον δύο μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, ένας υπέρβαρος καταναλώνει μόνο μια.

Επίσης, τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που μας παρέχουν, συμβάλλουν δραστικά στην καταπολέμηση του κοιλιακού λίπους. Προτιμήστε καρύδια και λιναρόσπορο ως τις καλύτερες πηγές.

Διατροφικό μυστικό: Βάλτε φρούτα και λαχανικά σε κάθε γεύμα σας, ακόμη και στα σνακ. Φροντίστε να τα φάτε πρώτα, προκειμένου να καταναλώσετε λιγότερες θερμίδες από άλλες πηγές. Οι φυτικές ίνες που προσφέρουν, μειώνουν τις διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης που προκαλούν πείνα.

2. Βάλτε πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα

Οι πλούσιες σε πρωτεΐνη τροφές πυροδοτούν την ανάπτυξη των μυών. Στην πραγματικότητα, κάθε φορά που καταναλώνουμε 10 με 15 γραμμάρια πρωτεΐνης θέτουμε σε λειτουργία τους μηχανισμούς καύσης πρωτεΐνης για την σύνθεση μυϊκής μάζας. Κι όταν προσλαμβάνουμε 30 γραμμάρια, αυτή η διεργασία διαρκεί για τις τρεις επόμενες ώρες.
Σύμφωνα με παλιότεροι έρευνα, οι άνθρωποι που τρώνε αυγά στο πρωινό τους επιτυγχάνουν 65% περισσότερη απώλεια βάρους.

Διατροφικό μυστικό: Βάλτε στην διατροφή σας γαλακτοκομικά. Έρευνα έχει δείξει ότι εκείνοι που καταναλώνουν τρεις μερίδες γαλακτοκομικών, έχουν 60% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι, από εκείνους που δεν καταναλώνουν.

3. Φάτε πριν και μετά την άσκηση


Τα καλά νέα για όσους αγαπούν το φαγητό είναι ότι όταν έχουμε φυσική δραστηριότητα θα πρέπει 30 λεπτά πριν και μετά να φάμε ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να επιταχύνουμε την ανάπτυξη των μυών και την ανασύνταξη δυνάμεων.

Επιπλέον η τροφοδότηση του οργανισμού βοηθάει να διατηρήσουμε χαμηλά τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους που «λέει» στον εγκέφαλό μας να αποθηκεύσει λίπος. Σαν αποτέλεσμα, καίμε περισσότερο λίπος για τις επόμενες 24 ώρες.

Διατροφικό μυστικό: Όσο καθυστερούμε να φάμε ένα γεύμα μετά την σωματική άσκηση, τόσο ο οργανισμός μας θα μπαίνει στην διαδικασία να αποδομεί την υπάρχουσα μυϊκή μάζα.

4. Χειρότερο πρωινό, το καθόλου πρωινό


Αν συνηθίζετε να μην τρώτε τίποτα το πρωί, θα πρέπει απλώς να αλλάξετε συνήθειες. Ακόμη κι ένα κομμάτι πίτσα, από αυτήν που έμεινε το προηγούμενο βράδυ, είναι προτιμότερο από το τίποτα. Όταν δεν τρώμε, επιβραδύνουμε τον μεταβολισμό μας, δημιουργούμε «πείνα» στους μύες μας και έχουμε περισσότερες πιθανότητες να φάμε πολλές θερμίδες αργά το βράδυ. Για να μιλήσουμε με αριθμούς, η παράλειψη του πρωινού αυξάνει κατά 450% τις πιθανότητες να γίνουμε παχύσαρκοι.

Φάτε το 35% των ημερήσιων θερμίδων νωρίς, κάνοντας έναν συνδυασμό καλών πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Αν δεν πεινάτε χωρίστε το ένα μεγάλο γεύμα σε δύο μικρότερα, τα οποία θα φάτε ως πρωινό και δεκατιανό.

Διατροφικό μυστικό: Αν δεν έχετε καθόλου όρεξη το πρωί, πιείτε τουλάχιστον ένα ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών που θα σας δώσει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης και ασβέστιο που συμβάλλει στην καύση του λίπους.

5. Εμπιστευθείτε τις σαλάτες


Οι σαλάτες προσφέρουν στον οργανισμό μας πολλά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην απώλεια βάρους. Μένουμε ιδιαίτερα στο φυλλικό οξύ, που ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών Β. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερο φυλλικό οξύ, σύμφωνα με έρευνα, χάνουν 8,5 φορές περισσότερο βάρος από εκείνους που προσλαμβάνουν λίγο.

Διατροφικό μυστικό: Φάτε σαλάτα με κάθε σας γεύμα, προσθέτοντας φρέσκα λαχανικά και στα πρωτεϊνούχα τρόφιμα, για παράδειγμα προσθέστε στην ομελέτα σας σπανάκι, κολοκύθι και ντομάτα.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο κόσμος γυρίζει στα δημόσια νοσοκομεία



Η κρίση στέλνει τον κόσμο για νοσηλεία στο ΕΣΥ.

Ελλείψεις υλικών, απλήρωτες αγορές και υπηρεσίες, γραφειοκρατία και δυσκολία εξυπηρέτησης των ασθενών, οι οποίοι αναγκάζονται να πληρώνουν όλο και περισσότερα από την τσέπη τους, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που αποτυπώνονται και επισήμως στα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Το πρόβλημα των δημόσιων νοσοκομείων εντείνεται και από την ιδιαιτέρως αυξημένη προσέλευση ασθενών για νοσηλεία. Ο αριθμός των νοσηλευθέντων το 2010 στο ΕΣΥ ήταν κατά 24% μεγαλύτερος σε σχέση με το 2009, λόγω προφανώς της οικονομικής κρίσης.

Ενδειτικό της δυσλειτουργίας που παρουσιάζουν τα δημόσια νοσοκομεία είναι το γεγονός ότι ενώ οι διοικητές έχουν στη διάθεσή τους 900 εκατ. ευρώ για να αποπληρώσουν τους προμηθευτές τους, δεν προβαίνουν στην εκταμίευση των χρημάτων, επικαλούμενοι γραφειοκρατικά προβλήματα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλά νοσοκομεία και κυρίως τα μεγάλα, παρότι έχουν τις σχετικές πιστώσεις, έχουν καταβάλει μόλις το 2% των οφειλών τους σε προμηθεύτριες εταιρείες για το 2010. Τα μικρότερα νοσοκομεία εμφανίζουν καλύτερη εικόνα, καθώς κάποια έχουν αποπληρώσει ακόμη και το 40% των χρεών τους για το περασμένο έτος.

Το επόμενο διάστημα, με αφορμή πια και τις αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, αναμένεται να γίνουν απομακρύνσεις διοικητών. Μάλιστα καλά γνωρίζοντες του υπουργείου Υγείας έλεγαν ότι ημέρα-ορόσημο θεωρείται η 20ή Ιουλίου, καθώς μέχρι τότε έχουν προθεσμία οι επικεφαλής των νοσοκομείων να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους. Εξάλλου με βάση το νέο σύστημα καταγραφής όλων των εργασιών στα νοσοκομεία, το ESY.net, διαφαίνεται ξεκάθαρα ποιοι διοικητές ακολουθούν όλες τις διαδικασίες και ποιοι υστερούν στο έργο που πρέπει να υλοποιήσουν.

Από την επεξεργασία των μηνιαίων στοιχείων που δίνουν τα νοσοκομεία, το πρόβλημα εστιάζεται στην έγκαιρη ενημέρωση των βιβλίων των νοσοκομείων τόσο ως προς τις δαπάνες όσο και ως προς τα έσοδά τους. Εκτός αυτού διαπιστώνεται ότι πολλοί διοικητές δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τους διαγωνισμούς για την προμήθεια υλικών, ενώ δεν εφαρμόζονται και διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου μεταξύ του τμήματος προμηθειών και της διαχείρισης υλικού. Γεγονός που σημαίνει πως ακόμη στον τομέα των προμηθειών... χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα...

Η ανοργανωσιά της διοίκησης, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», φαίνεται και από το γεγονός ότι τους πρώτους μήνες του 2011 27 διοικητές δεν είχαν υποβάλει ακόμη προϋπολογισμό, ενώ 60 δεν είχαν ολοκληρώσει ούτε την κωδικοποίηση των υλικών που χρειάζονται και αγοράζουν, όπως προβλέπει η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας.

Παρ' όλα αυτά, ο περιορισμός των αγορών λόγω... μνημονίου έφερε μείωση του προϋπολογισμού του 2011 για τις νοσοκομειακές δαπάνες σε σύγκριση με το 2010, κατά 10%. Το 2010 οι αντίστοιχες μειώσεις σε σχέση με το 2009 είχαν αγγίξει το 5%.

Με βάση αυτήν την εικόνα των ελλείψεων και της κακής εξυπηρέτησης που παρουσιάζουν τα δημόσια νοσοκομεία, οι ασθενείς αποφεύγουν πλέον, όπως δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία, να πηγαίνουν εκεί για εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις. Για τη νοσηλεία τους όμως, θέλοντας και μη, επιλέγουν τα δημόσια νοσοκομεία καθότι το κόστος στα ιδιωτικά νοσηλευτικά κέντρα είναι εξαιρετικά υψηλό, σχεδόν απαγορευτικό.

Ετσι δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στο 2010 είχαμε μείωση κατά 16% του αριθμού των εξετασθέντων στα νοσοκομεία της Αθήνας (1η υγειονομική περιφέρεια), ενώ στα τμήματα επειγόντων περιστατικών προσήλθαν 9% λιγότεροι ασθενείς σε σύγκριση με το 2009.

Ο κόσμος όμως γύρισε... την πλάτη και στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, όπου η μείωση έφθασε στο 20% ενώ στα απογευματινά ιατρεία όπου οι ασθενείς πρέπει να πληρώνουν τους γιατρούς και από την τσέπη τους, οι επισκέψεις περιορίσθηκαν κατά 21%.

Στην Αθήνα τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη μείωση εξωτερικών ασθενών ήταν: «Αμαλία Φλέμινγκ» (-59%), «Παμμακάριστος» (-58%), Σπηλιοπούλειο «Η Αγία Ελένη» (-50%), «Αλεξάνδρα» (-43%), «Ερυθρός Σταυρός» (-34%).

Σημαντικές μειώσεις εξωτερικών ασθενών κατεγράφησαν και στα νοσοκομεία της 2ης υγειονομικής περιφέρειας. Ενδεικτικά: «Μεταξά» (-36%), Γ.Ν. Μυτιλήνης (-33%), Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Λήμνου (-31%), «Τζάνειο» (-25%), Γενικό Κρατικό Νίκαιας (-20%).

Η εικόνα όμως στις νοσηλείες είναι διαφορετική. Ο αριθμός των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία εμφανίζεται αυξημένος λόγω και της οικονομικής ανάγκης που υπάρχει. Το 2010 κατεγράφη αύξηση των νοσηλευθέντων στα δημόσια νοσοκομεία κατά 24% σε σύγκριση με το 2009, ενώ παράλληλα ο ετήσιος αριθμός ημερών νοσηλείας το 2010 παρουσίασε αύξηση 9%.

Τη μεγαλύτερη αύξηση ασθενών παρουσιάζει η 7η υγειονομική περιφέρεια της Κρήτης με 51% και ακολουθεί η 3η υγειονομική περιφέρεια με 37%. Στα νοσοκομεία της Αθήνας σημειώθηκε αύξηση νοσηλευθέντων ασθενών κατά 17%, ενώ στη 2η υγειονομική περιφέρεια (περιλαμβάνει τα νοσοκομεία του Πειραιά κ.ά.) άγγιξε το 25%.


Διαβάστε περισσότερα...

Κολύμπι και με συνταγή γιατρού



Το όφελος των παραλιακών εξορμήσεων.

«Φάρμακο» αποδεικνύεται για τον καταπονημένο από 5το άγχος οργανισμό αλλά και για πολλές χρόνιες ασθένειες ο θεραπευτικός συνδυασμός της θάλασσας με τον ήλιο.

Κατόπιν αυτού οι γιατροί σας στέλνουν για μπάνιο με... συνταγή, δεδομένου ότι η κίνηση μέσα στο νερό δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις, και συνεπώς ανακουφίζει από τις οδυνηρές παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος.

Το δε θεραπευτικό όφελος των παραλιακών εξορμήσεων και της κολύμβησης μεγιστοποιείται από τη στυπτική δράση του θαλασσινού νερού στην επιδερμίδα.

Στην ψωρίαση από την άλλη, είναι ξεκάθαρο ότι ο ήλιος βοηθά να καθαρίσει το δέρμα από τα χαρακτηριστικά λέπια και να υποχωρήσουν ο κνησμός και ο ερεθισμός.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, η με μέτρο και με τις δέουσες προφυλάξεις έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, επιταχύνει την επούλωση του δέρματος, περιορίζει τη φλεγμονή και φρενάρει την ταχύτατη κερατινοποίηση που ευθύνεται για τη δημιουργία των χαρακτηριστικών πλακών.


Διαβάστε περισσότερα...

Το Viagra μπαίνει στην εφηβεία



...και αποκτά ανταγωνιστές...

Δεκατρία χρόνια ζωής συμπληρώνει εφέτος το Viagra, το γαλάζιο χαπάκι κατά της στυτικής δυσλειτουργίας, το οποίο μετρά εκατομμύρια «φίλους» σε όλο τον κόσμο. Από το 1998 που κυκλοφόρησε κατάργησε τα ηλικιακά όρια στη σεξουαλική ζωή των ανθρώπων και βοήθησε την πρώιμη γενιά της δημογραφικής έκρηξης να βιώσει μια δεύτερη νεότητα.

Με πωλήσεις δύο δις. δολαρίων το χρόνο, το αποκαλούμενο «χάπι του έρωτα», δικαίως διεκδικεί τον τίτλο του πιο δημοφιλούς φαρμάκου, μετά την ασπιρίνη. Όμως οι ανταγωνιστές του, την έχουν στημένη «στη γωνία».

Από το Μάρτιο του 2012, η Pfizer παύει να έχει την αποκλειστικότητα της πατέντας της ουσίας του Viagra στις ΗΠΑ και από το 2013 σε όλο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι οι φαρμακευτικές θα μπορούν να παρασκευάσουν παρεμφερή χάπια, διατηρώντας τη δραστική ουσία sildenafil. Έτσι θα υπάρξουν πολλά φθηνότερα χάπια στην αγορά.

Ήδη, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του «Τύπου της Κυριακής», στην Ασία κυκλοφορούν ήδη πολλές απομιμήσεις του φαρμάκου, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι παράνομες.


Διαβάστε περισσότερα...

Λαχανικά εποχής ή όλο το χρόνο;



Ζωτικής σημασίας ο χρόνος από τη συγκομιδή μέχρι το τραπέζι μας.

Τα λαχανικά αποτελούν μία πολύ σημαντική ομάδα τροφίμων και προσθέτουν γεύση, υφή και χρώμα σε οποιοδήποτε γεύμα μας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη λαχανικών ανέρχεται σε 3 μερίδες

Για να καλύψουμε τις συστάσεις αυτές, αλλά και τις ανάγκες μας σε βιταμίνες, ανόργανα συστατικά και ιχνοστοιχεία, θα πρέπει να καταναλώνουμε ποικιλία λαχανικών.

Τα λαχανικά, όπως και τα φρούτα, αποτελούνται κατά 90% από νερό και κατά την συγκομιδή τους αρχίζουν να υφίστανται ενζυμική δραστηριότητα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια της υγρασίας τους, την ποιοτική τους υποβάθμιση και την ενδεχόμενη αλλοίωσή τους από μικρόβια. Οπότε για νά’ χουμε το μέγιστο διατροφικό πλεονέκτημα, ο χρόνος από τη συγκομιδή των φρέσκων λαχανικών έως το τραπέζι μας είναι ζωτικής σημασίας.

Πολλά λαχανικά ωστόσο, καλλιεργούνται και ευδοκιμούν σε διάφορα μέρη του πλανήτη, κάτω από συγκεκριμένες θερμοκρασίες και υγρασία περιβάλλοντος και σε ορισμένες εποχές του χρόνου. Εξαιτίας των συγκεκριμένων συνθηκών και λόγω του ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν κήπους στα σπίτια τους που να τους προμηθεύουν όλο το χρόνο φρέσκα λαχανικά, καθιστά αναγκαία την επεξεργασία λαχανικών με τέτοιο τρόπο, ώστε να φτάνουν σε όλους τους καταναλωτές του κόσμου στην καλύτερη ποιότητα για κατανάλωση.

Οι βιομηχανίες στην προσπάθειά τους να πετύχουν το στόχο αυτό και να εισάγουν στο καταναλωτικό κοινό προϊόντα με εγγύηση ασφάλειας, τα κονσερβοποιούν ή τα καταψύχουν.

Αν και η κοινή γνώμη θέλει τα φρέσκα λαχανικά να είναι πάντα καλύτερα, τόσο η κονσερβοποίηση όσο και η κατάψυξη έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα. Καθώς πολλοί έμποροι διανέμουν τρόφιμα από μια κεντρική τοποθεσία, τα λαχανικά μπορεί να έχουν συλλεχθεί αρκετό χρόνο πριν εμφανιστούν στο ράφι των σουπερμάρκετ. Προσθέτοντας σε αυτό και το χρόνο παραμονής στο ψυγείο μας, πριν καταλήξουν στο πιάτο μας, είναι αναπόφευκτη η καταστροφή μέρους του διατροφικού περιεχομένου τους.

Φυσικά, οι απώλειες αυτές μπορούν να μειωθούν, διατηρώντας τα φρέσκα λαχανικά στο ψυγείο και χρησιμοποιώντας τα όσο το δυνατό γρηγορότερα.

Σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί για την επίδραση της αποθήκευσης και της κατάψυξης στα φρέσκα λαχανικά, βρέθηκε ότι τα φρέσκα λαχανικά, αμέσως μετά τη συγκομιδή τους, περιέχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες ασκορβικού οξέος.

Ωστόσο, το ασκορβικό οξύ αρχίζει να υποβαθμίζεται αμέσως μετά τη συγκομιδή του. Για παράδειγμα, ο αρακάς βρέθηκε να χάνει κατά μέσο όρο 51,5% της βιταμίνης C που περιέχει στη διάρκεια των πρώτων 24-48 ωρών από τη συγκομιδή του. Επιπλέον, η βιταμίνη C αλλοιώνεται σταδιακά κατά την παρατεταμένη αποθήκευση, αν και η ψύξη μειώνει τον ρυθμό της αλλοίωσής της.

Για παράδειγμα, τα επίπεδα του ασκορβικού οξέος στον φρέσκο αρακά και στο φρέσκο σπανάκι που αποθηκεύθηκαν στους 4 oC έπεσαν μετά από 10 ημέρες, ενώ φρέσκα λαχανικά που ήταν αποθηκευμένα σε θερμοκρασία δωματίου, είχαν μεγαλύτερη απώλεια. Όταν ο αρακάς αποθηκεύτηκε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, έχασε το 50% της βιταμίνης C σε μία βδομάδα, ενώ το σπανάκι, αποθηκευμένο και αυτό σε θερμοκρασία δωματίου έχασε το 100% της βιταμίνης C σε λιγότερο από 4 ημέρες. Κάτι αντίστοιχο βρέθηκε να συμβαίνει και με την βιταμίνη Β1.

Το σπανάκι βρέθηκε να έχει απώλεια στην περιεκτικότητα θειαμίνης 13% και 46% κατά τη διάρκεια της αποθήκευσής του, σε 1 και 3 βδομάδες αντίστοιχα, στους 4-6o C. Ο αρακάς φαίνεται να διατηρεί περισσότερο τα επίπεδα θειαμίνης του, χάνοντας μόλις το 23% μετά από 3 βδομάδες αποθήκευσης στους 4oC. Παράλληλα, υποβαθμίζεται και η περιεκτικότητα ριβοφλαβίνης. Μετά από 3 βδομάδες στους 4oC, η ριβοφλαβίνη χάνεται σε ποσοστό 39% και 24% στο σπανάκι και στον αρακά αντίστοιχα).

Τα τελευταία 75 χρόνια, έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες για το κατά πόσο επηρεάζει η επεξεργασία, η αποθήκευση και το μαγείρεμα την θρεπτική ποιότητα των λαχανικών. Το πλύσιμο, το ξεφλούδισμα και το ζεμάτισμα (διαδικασία κατά την οποία τα λαχανικά βυθίζονται σε βραστό νερό για μικρό χρονικό διάστημα πριν καταψυχθούν για να αδρανοποιηθούν τα ένζυμα και οι ζύμες που θα συνέχιζαν να υποβαθμίζουν την ποιότητα των τροφίμων) είναι υπεύθυνα για τη μερική απώλεια των υδατοδιαλυτών θρεπτικών συστατικών τους.

Η θερμική επεξεργασία, που συχνά σχετίζεται με την κονσερβοποίηση και με τη χρήση ζεματίσματος, είναι βλαβερή για θρεπτικά συστατικά που είναι ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες, όπως το ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C) και η θειαμίνη (Β1). Άλλα θρεπτικά συστατικά διατηρούνται ευκολότερα, όπως οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και Ε.

Τα κατεψυγμένα λαχανικά πρέπει να καταψύχονται όσο είναι ακόμα φρέσκα, συνήθως εντός λίγων ωρών από τη συγκομιδή τους, για να διατηρούν τις ευεργετικές ιδιότητες της αρχικής φρεσκάδας εντός τους. Τα κατεψυγμένα λαχανικά έχουν μεγαλύτερο χρόνο ζωής στο ράφι από ό,τι τα φρέσκα, οπότε μπορούμε να τα απολαμβάνουμε οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου, ανεξαρτήτως εποχής.

Απώλειες ασκορβικού οξέος παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης αποθήκευσης των κατεψυγμένων προϊόντων. Οι απώλειες για τα αποθηκευμένα λαχανικά στους -18 oC έως -20 oC ανέρχονται στο 20-50%, για προϊόντα όπως το μπρόκολο και το σπανάκι. Τα σπαράγγια και ο αρακάς, που είναι γενικά περισσότερο ανθεκτικά στην επεξεργασία, υφίστανται μηδαμινές απώλειες.

Επίσης, η χρήση ζεματίσματος πριν την ψύξη, είναι υπεύθυνη για την απώλεια των υδατοδιαλυτών βιταμινών του συμπλέγματος Β. Απώλειες 9-60% θειαμίνης και πάνω από 20% ριβοφλαβίνης έχουν αναφερθεί για λαχανικά, όπως τα πράσινα φασόλια και ο αρακάς.

Ωστόσο, οι απώλειες του ασκορβικού οξέος κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης κονσερβοποιημένων αγαθών, τείνουν να είναι λιγότερες (<15%) όταν συγκριθούν με τις απώλειες αποθήκευσης των φρέσκων και κατεψυγμένων λαχανικών. Από έρευνες επισημάνθηκε ότι δεν υπάρχει στατιστικά σημαντική απώλεια βιταμίνης C, κατά την αποθήκευση πράσινων φασολιών σε θερμοκρασία δωματίου και ότι υπήρξε μία αμελητέα απώλεια της τάξεως του 6%, μετά από 18 μήνες αποθήκευσης πράσινων φασολιών.

Αυτά τα αποτελέσματα συμφωνούν με τις υπάρχουσες μελέτες, που υποστηρίζουν ότι το ασκορβικό οξύ διατηρείται (>85%) στα κονσερβοποιημένα προϊόντα σε θερμοκρασία δωματίου, για περισσότερο από έναν χρόνο.

Τα κονσερβοποιημένα λαχανικά έχουν μεγαλύτερο χρόνο ζωής στο ράφι, σε σχέση με τα κατεψυγμένα. Παραμένουν ασφαλή για κατανάλωση για σχεδόν ένα χρόνο, κάποιες φορές και περισσότερο. Παρόλο που τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά χάνονται στα αρχικά στάδια κατά την κονσερβοποίηση, σε σύγκριση με τα κατεψυγμένα, οι απώλειες κατά την αποθήκευση είναι μικρότερες σε σύγκριση, τόσο με τα κατεψυγμένα, όσο και με τα φρέσκα λαχανικά.

Συνοψίζοντας, παρατηρούμε ότι τα φρέσκα λαχανικά είναι συχνά καλύτερα σε αναλογία θρεπτικών συστατικών, εφόσον υφίστανται τη μικρότερη δυνατή αποθήκευση σε θερμοκρασία δωματίου ή ψυγείου. Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκε ότι τα κονσερβοποιημένα και τα κατεψυγμένα λαχανικά όταν μαγειρευτούν, έχουν όμοια ή και υψηλότερα επίπεδα ασκορβικού οξέος (εξαρτάται απ’ το εμπόρευμα) από ό,τι τα φρέσκα.

Ο σωστός τρόπος συντήρησης, συσκευασίας και κατάψυξης από μεγάλες και αξιόπιστες εταιρείες, καθιστά τα λαχανικά αυτά υγιεινές επιλογές για τη διατροφή μας, που μπορεί ακόμα και να υπερέχουν των φρέσκων, αν τα τελευταία έχουν εκτεθεί σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία, θέρμανση ή κακή συντήρηση, που καταστρέφουν τις βιταμίνες τους.

Τα φρέσκα λαχανικά είναι πάντα η καλύτερη επιλογή, αλλά όταν δεν μπορούμε να τα προμηθευτούμε είναι προτιμότερο να επιλέξουμε τα κατεψυγμένα ή τα κονσερβοποιημένα, από το να τα στερηθούμε.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράγοντες που επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών



Καθοριστικός ο ρόλος της οικογένειας.

Η παιδική ηλικία αποτελεί την κρισιμότερη περίοδο για την διαμόρφωση και υιοθέτηση ορθών διατροφικών συνηθειών. Ο κύριος λόγος είναι ότι σε αυτήν την περίοδο οι διατροφικές συνήθειες που υιοθετούνται εγκαθίστανται για όλη τη διάρκεια της ζωής του παιδιού. Η ηλικία αυτή αποτελεί σημαντικό στάδιο τόσο για την σωματική, όσο και για την πνευματική ανάπτυξη ενός παιδιού.

Ποιοι όμως είναι οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών;

Επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι τα σημερινά παιδιά αναπτύσσουν λανθασμένες αντιλήψεις τόσο για την ποσότητα όσο και για την ποιότητα του φαγητού.

Πρωταρχικό ρόλο στην διαμόρφωση των συνηθειών αυτών παίζει, φυσικά, η οικογένεια. Οι γονείς αποτελούν τα σημαντικότερα πρότυπα μιας και είναι υπεύθυνοι για τις επιλογές των τροφίμων που μπαίνουν στο σπίτι και σε μεγαλύτερο βαθμό οι μητέρες, αφού είναι αυτές που προετοιμάζουν το φαγητό και μεριμνούν για την διατροφή του παιδιού. Οι γονείς είναι όμως υπεύθυνοι και για τις «ανθυγιεινές επιλογές», γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην υιοθέτηση λανθασμένων συνηθειών, σημαντικών για την υγεία του παιδιού, στην ενήλικη ζωή του.

Επίσης, η ενθάρρυνση για κατανάλωση τροφής, όταν ένα παιδί είναι χαρούμενο ή λυπημένο, σημαίνει υιοθέτηση λανθασμένης αντίληψης για τη σχέση τροφής και συναισθήματος. Αυτό μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην μετέπειτα ζωή του παιδιού, αφού η παραμικρή συναισθηματική πίεση θα οδηγεί στο φαγητό ως μέσο ανακούφισης και παρηγοριάς.

Άλλο ένα θετικό παράδειγμα ,είναι η υιοθέτηση της συνήθειας για κατανάλωση πρωινού γεύματος. Για να μπορέσει ένα παιδί να ανταποκριθεί στις πνευματικές αλλά και σωματικές δραστηριότητες της καθημερινότητάς του, είναι απαραίτητο να μάθει να καταναλώνει ένα ισορροπημένο πρωινό, που θα του προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Εκτός φυσικά από την οικογένεια, ένα παιδί μπορεί να επηρεαστεί και από όλους όσους το φροντίζουν και πλαισιώνουν το συγγενικό και μη περιβάλλον του. Η προτροπή για λανθασμένες και μη διατροφικές επιλογές από τους φίλους κατά την παιδική ηλικία είναι σύνηθες παράδειγμα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η τάση για μιμητισμό που χαρακτηρίζει τα παιδιά, μιας και σε αυτήν την ηλικία δεν έχουν αναπτύξει πλήρως ακόμη την ατομική τους κρίση και προσωπικότητα.

Η προτροπή για κατανάλωση μεγαλύτερων από τις κανονικές ποσότητες με την γνωστή σε όλους επιρροή του λεγόμενου «κατοχικού συνδρόμου» είναι ένας ακόμη παράγοντας που ωθεί σε λανθασμένες διατροφικές συνήθειες στην μετέπειτα ζωή. Είναι σε όλους γνώριμο το παράδειγμα του παιδιού που πιέζεται να καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού με την δικαιολογία «είναι στην ανάπτυξη, το χρειάζεται». Μεγαλύτερες ποσότητες, ισοδυναμούν με άμεση πρόσληψη βάρους.

Τα παιδιά με υπερβάλλον σωματικό βάρος σε αυτή την ηλικία έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν ενήλικες με υπερβάλλον σωματικό βάρος και αυξημένο ρίσκο για πληθώρα παθήσεων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και η υπερλιπιδαιμία.

Επιπλέον, η τηλεόραση και οι διαφημίσεις αποτελούν σημαντικό παράγοντα. Όσα παιδιά γευματίζουν παρακολουθώντας τηλεόραση, φαίνεται να είναι περισσότερο ευάλωτα στα διαφημιστικά μηνύματα, γεγονός που τα επηρεάζει αρνητικά στις διατροφικές τους επιλογές με ιδιαίτερα αυξημένη ροπή στην υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και λιπαρών τροφών, χαμηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ψαριού και υψηλή κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων π.χ. πατατάκια, γαριδάκια, αναψυκτικά, κρουασάν κ.α.

Είναι προτιμότερο λοιπόν τουλάχιστον ένα κύριο γεύμα να πραγματοποιείται στο σπίτι με όλη την οικογένεια παρούσα, χωρίς εντάσεις, σε ήρεμο περιβάλλον και χωρίς τηλεόραση.

Ακόμη, τα προσφερόμενα από τα κυλικεία των σχολείων προϊόντα και οι δραστηριότητες των παιδιών είναι ιδιαίτερα σημαντικοί παράγοντες για την διαμόρφωση υγιεινών συμπεριφορών καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής των παιδιών.

Η ύπαρξη υγιεινών επιλογών στα σχολικά κυλικεία, οι ποικίλες δραστηριότητες και η συμμετοχή σε αθλήματα θα επηρεάσουν θετικά τις διατροφικές επιλογές των παιδιών. Όταν ένα παιδί συμμετέχει σε αθλητικές δραστηριότητες από μικρή ηλικία, είναι πιο πιθανό να υιοθετήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες που θα το ακολουθούν και αργότερα ως ενήλικα.

Τέλος, ο οικονομικός παράγοντας είναι εξίσου σπουδαίος, ειδικά στην εποχή που διανύουμε. Είναι σύνηθες φαινόμενο τα περισσότερα ανθυγιεινά τρόφιμα να είναι σε πιο προσιτές τιμές, γεγονός που συντελεί σε λανθασμένη επιλογή ευκολότερα.

Συμπερασματικά, ε τόσο η ισορροπημένη διατροφή στο σχολείο, αλλά κυρίως στο σπίτι, όσο και η ενημέρωση των παιδιών, των γονέων και των εκπαιδευτικών, είναι αναγκαία. Η σωστή διατροφική επιμόρφωση όλων όσων βρίσκονται στο άμεσο αλλά και έμμεσο κοινωνικό περιβάλλον του παιδιού, είναι ο κύριος παράγοντας για τη διαμόρφωση ορθών και υγιεινών διατροφικών συνηθειών.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προσοχή στις καλοκαιρινές δερματίτιδες



Τα συμπτώματα και πως να τα αντιμετωπίσετε.

Αμάνικα μπλουζάκια, σορτς, εξώπλατα φορέματα. Αυτός είναι ο βασικός ρουχισμός του καλοκαιριού, που στην παραλία γίνεται ακόμη λιγότερος, εκθέτοντας σχεδόν κάθε εκατοστό του σώματος στον ήλιο. Εξαιτίας αυτών των συνηθειών όμως, αυξάνονται οι πιθανότητες να εκδηλωθούν διαφόρων τύπων δερματίτιδες, με ορισμένα κοινά συμπτώματα: την ερυθρότητα του δέρματος και τον κνησμό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», η ερυθρότητα στα εκτεθειμένα στον ήλιο μέρη του σώματος, η ανάγλυφη υφή του δέρματος και ο κνησμός είναι τρία χαρακτηριστικά συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε φωτοδερματίτιδα, όπως είναι το πολύμορφο εκ φωτός η φωτοτοξική και η φωτοαλλεργική δερματίτιδα καθώς και η φυτο-φωτοδερματίτιδα.

Πολύμορφο εκ φωτός


Λίγα λεπτά, αλλά ακόμη και 2-3 ώρες μετά την πρώτη έκθεση στον ήλιο το δέρμα σας παρουσιάζει κοκκινίλες και έχετε φαγούρα. Τα συμπτώματα αυτά είναι χαρακτηριστικά της συχνότερης καλοκαιρινής φωτοδερματοπάθειας, του πολύμορφου εκ φωτός το οποίο δεν εξαρτάται από το χρώμα της επιδερμίδας ούτε από τη διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο. Επίσης ο ερεθισμός του δέρματος συχνά επεκτείνεται και στα σημεία του σώματος που είναι καλυμμένα από τα ρούχα. Ωστόσο καθώς περνάει ο καιρός και το δέρμα αποκτά μαύρισμα, τα παραπάνω συμπτώματα υποχωρούν, αφού το δέρμα αποκτά με τον τρόπο αυτό φωτοπροστασία.

Το πολύμορφο εκ φωτός αποτελεί μια αλλεργικού τύπου αντίδραση του δέρματος, το οποίο, κατά την πρώτη έκθεσή του στον ήλιο, «εκλαμβάνει» την υπεριώδη ακτινοβολία (τύπου Α ή Β) ως απειλή και δημιουργεί αντισώματα εναντίον της.

Ο δερματολόγος θα σας συστήσει αγωγή με κορτιζονούχες κρέμες και αντιισταμινικά από το στόμα. Εάν ο ερεθισμός είναι εκτεταμένος μπορεί να γίνει και ένεση βραδείας αποδέσμευσης κορτιζόνης ή από το στόμα ανθελονοσιακά χάπια που δρουν φωτοπροστατευτικά. Την επόμενη άνοιξη θα πρέπει να επισκεφτείτε ένα δερματολόγο ούτως ώστε να κάνετε ένα photo-test (ακτινοβόληση του δέρματος με υπεριώδεις ακτίνες Α και Β), για να διαπιστωθεί σε ποια ακτινοβολία έχετε ευαισθησία και να ακολουθήσετε την κατάλληλη αγωγή με θεραπευτικά φωτόλουτρα με την ακτινοβολία στην οποία δεν έχετε αλλεργία, με αποτέλεσμα το μαύρισμα του δέρματος και έτσι τη φωτοπροστασία. Η αγωγή επαναλαμβάνεται για 2-3 χρόνια μέχρις ότου το δέρμα σας απευαισθητοποιηθεί και το πολύμορφο εκ φωτός σταματήσει να εκδηλώνεται.

Φωτοτοξική δερματίτιδα


Αρκετή ώρα μετά την έκθεσή σας στον ήλιο, περίπου 12 ώρες μετά, παρουσιάζονται έντονο ερύθημα, πρήξιμο, φυσαλίδες, σαν να έχετε πάθει ένα ήπιο έγκαυμα στα σημεία του σώματος που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.

Τι φταίει: Τα παραπάνω συμπτώματα είναι χαρακτηριστικά της φωτοτοξικής δερματίτιδας η οποία προκαλείται από την έκθεση στον ήλιο σε συνδυασμό με τη λήψη φαρμάκων, π.χ. των διουρητικών κ.ά. Επάλειψη με κορτιζονούχες κρέμες και φωτοπροστασία. Για την αποφυγή του προβλήματος πάντως συνιστάται η ρύθμιση της όποιας φαρμακευτικής αγωγής ακολουθείτε, σε συνεννόηση με τον γιατρό σας.

Φωτοαλλεργική δερματίτιδα


Το δέρμα σας παρουσιάζει ήπια ερυθρότητα και κνησμό ώς φυσαλίδες, συμπτώματα που επεκτείνονται και στα σημεία του σώματος που είναι καλυμμένα με ρούχα. Τα συμπτώματα εκδηλώνονται περίπου 48 ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο, συνήθως μετά την επαφή με το αλλεργιογόνο.

Τα παραπάνω συμπτώματα είναι χαρακτηριστικά της φωτοαλλεργικής δερματίτιδας η οποία οφείλεται στην επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας (κυρίως της υπεριώδους) σε συνδυασμό με την προηγηθείσα τοπική χρήση σκευασμάτων (όπως οι κρέμες, τα καλλυντικά και τα αρώματα) σε άτομα με αλλεργική ευαισθησία. Για τη σωστή διάγνωση του ένοχου αλλεργιογόνου παράγοντα πρέπει να ληφθεί ένα λεπτομερές ιστορικό, ενώ αν χρειαστεί, γίνονται ορισμένα επιδερμιδικά διαγνωστικά τεστ photo patch tests, όπου τοποθετούνται στο αντιβράχιο και την πλάτη αλλεργιογόνες ουσίες και στη συνέχεια το δέρμα ακτινοβολείται.

Για την αντιμετώπιση του δερματικού ερεθισμού χορηγούνται κορτιζονούχες αλοιφές. Σε περίπτωση που ο ερεθισμός είναι εκτεταμένος μπορεί να γίνει και ένεση βραδείας αποδέσμευσης κορτικοστεροειδών. Για την αποφυγή της φωτοαλλεργικής δερματίτιδας το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να μη χρησιμοποιείτε τα προϊόντα που έχετε διαπιστώσει ότι την πυροδοτούν και φωτοπροστασία.

Φυτο-φωτοδερματίτιδα


Έπειτα από μια βόλτα στην εξοχή, παρατηρείτε ότι σε συγκεκριμένα σημεία του δέρματός σας παρουσιάζεται ένας κοκκινωπός ερεθισμός ο οποίος σταδιακά γίνεται μελανός.

Εάν η βόλτα σας ήταν σε μέρη με αγριόχορτα ή με εσπεριδοειδή δέντρα, τότε τα παραπάνω συμπτώματα οφείλονται στη λεγόμενη φυτο-φωτοδερματίδα. Η εν λόγω δερματοπάθεια εκδηλώνεται εξαιτίας της επαφής με ορισμένα φυτά (συνήθως λεμονιές, πορτοκαλιές, νεραντζιές και αγριόχορτα) και τη συνακόλουθη έκθεση στον ήλιο. Συνήθως στα σημεία όπου έχει ακουμπήσει το φυτό μένει ένα ίχνος σαν χαρακιά, αρχικά κόκκινο και στη συνέχεια μελανό.

Για την αντιμετώπιση της φυτο-φωτοδερματίτιδας χορηγούνται κορτιζονούχες αλοιφές, ενώ τους φθινοπωρινούς μήνες μπορεί να γίνει και θεραπεία με λευκαντικές ουσίες. Οσον αφορά το ένοχο φυτό, συνήθως εντοπίζεται με τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού. Απαιτείται φωτοπροστασία.


Διαβάστε περισσότερα...

Μεγάλος να γίνεις με… μαύρα μαλλιά



ΔΕΙΤΕ: Εντοπίστηκε η υπεύθυνη για το χρώμα μαλλιών πρωτεΐνη.

Επιστήμονες εντόπισαν μία πρωτεΐνη, με τον όνομα «wnt» που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή του χρώματος στα μαλλιά. Θεωρούν ότι θα μπορούμε στο μέλλον να διατηρούμε το φυσικό μας χρώμα στα μαλλιά και εννοείται δίχως την χρήση κάποιας χρωστικής βαφής.

Αντ’ αυτών θα χρησιμοποιούμε σαμπουάν, λοσιόν ή κάποια φαρμακευτική αγωγή που θα αυξάνει τα επίπεδα τη συγκεκριμένης πρωτεΐνης, χαρίζοντας μας φυσικό χρώμα μέχρι τα βαθειά γεράματα.

Αμερικανοί ερευνητές δημοσιοποίησαν την έρευνά τους πάνω στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη στο περιοδικό Cell. Τα πειράματα κατέδειξαν ότι η πρωτεΐνη ενεργοποιεί μία αλυσιδωτή αλληλουχία αντιδράσεων προκαλώντας την ωρίμανση των στελεχών στο τριχωτό της κεφαλής που παράγουν τη χρωστική ουσία που δίνει στα μαλλιά το χρώμα του. Η ίδια πρωτεΐνη είναι υπεύθυνη και για την ανάπτυξη της τρίχας, οπότε θα μπορούσε μία σχετική θεραπεία εκτός από τη διατήρηση του χρώματος, να λειτουργεί ανασταλτικά και στην μείωση του πάχους της με το πέρασμα των ετών.

Ωστόσο δεν εξαρτώνται όλα από την πρωτεΐνη, μία άλλη,βρετανική αυτή τη φορά, έρευνα έδειξε ότι η μη σωστή διατροφή και η παραμέληση του σώματός μας οδηγεί στην συγκέντρωση υπεροξειδίου του υδρογόνου σε υψηλά επίπεδα. Το τελευταίο εμποδίζει την παραγωγή της χρωστικής ουσίας. Αν και γενικά γενικότερα η εμφάνιση των λευκών τριχών εξαρτάται από τα γονίδια, οι καταχρήσεις μπορεί να επιταχύνουν την διαδικασία.


Διαβάστε περισσότερα...

Κάνετε χρήση μαριχουάνας; Απολύεστε!



Ακόμα κι αν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι.

Το δικαίωμα να απολύουν όσους εργαζόμενους κάνουν χρήση μαριχουάνας για ιατρικούς ή μη λόγους ακόμα κι αν αυτό δεν επηρεάζει την ποιότητα της δουλειάς τους, έχουν οι εργοδότες στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ουάσιγκτον.

Το θέμα πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης το 2006, όταν γυναίκα απολύθηκε από την εργασία της επειδή έκανε χρήση μαριχουάνας για να καταπολεμήσει τις ανυπόφορες ημικρανίες της.

Ο δικηγόρος της γυναίκας δήλωσε ότι θεωρεί υπερβολή το να απολύεται κάποιος έτσι απλά μόνο και μόνο επειδή κάνει χρήση της συγκεκριμένης ουσίας στο σπίτι του.


Διαβάστε περισσότερα...

Χάνουν τον ύπνο τους για να είναι λεπτές



Κρούουν τον κώδωνα κινδύνου οι ειδικοί.

Πολλά είναι τα κορίτσια που χάνουν κυριολεκτικά τον ύπνο τους λόγω της επιθυμίας να έχουν μια λεπτή σιλουέτα, αλλά και εξαιτίας της ψυχολογικής πίεσης που δέχονται από τα πρότυπα της εποχής και τις φίλες τους για να παραμένουν λεπτές, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Η έρευνα διενεργήθηκε ανάμεσα σε 789 μαθήτριες με μέσο όρο ηλικίας τα 12 έτη και τα αποτελέσματά της είδαν το φως της δημοσιότητας στην ετήσια συνάντηση των Associated Professional Sleep Societies στην Μιννεάπολη. Στην πλειοψηφία τους τα νεαρά κορίτσια ήταν λευκά (πάνω από 60%), όμως συμμετείχαν και πολλές αφροαμερικανές και λατινοαμερικάνες, που κατοικούν στο Τέξας.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τα κορίτσια να τους περιγράψουν πώς αισθάνονται με το σώμα και τα κιλά τους και σε ποιο επίπεδο τα απασχολεί να παραμένουν λεπτά. Στην συνέχεια, μελέτησαν τις συνήθειες ύπνου των κοριτσιών, καθώς και τις διακυμάνσεις που εμφανίζουν στην διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου.

Η εμμονή για ένα αδύνατο, συχνά οστεώδες σώμα, επηρεάζει σημαντικά την διάρκεια του ύπνου των νεαρών κοριτσιών, όπως λένε τα αποτελέσματα της έρευνας. Η διακύμανση αυτή φτάνει κατά μέσο όρο το 4,5% της συνολικής διάρκειας του ύπνου. Ανάμεσα μάλιστα στα λευκά κορίτσια, το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο, αγγίζοντας μείωση της τάξεως του 6%, σε ηλικίες που ο ύπνος είναι σημαντικός για την σωματική και ψυχική τους ανάπτυξη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πηγές αυτής της πίεσης, όπως τις ανέφεραν τα ίδια τα κορίτσια στους ερευνητές. Την μεγαλύτερη πίεση ασκούν οι συμμαθητές επηρεάζοντας όμως, ως επί το πλείστον τα λευκά κορίτσια σε σχέση με τις υπόλοιπες συμμετέχουσες. Ακολουθούν η οικογένεια, οι φίλοι και τα media.

Φαίνεται λοιπόν, από τα αποτελέσματα της έρευνας ότι το άγχος για την σιλουέτα στην εφηβεία γίνεται συχνά εμμονή επηρεάζοντας όχι μόνο τις διατροφικές συνήθειες, αλλά και όλη την ποιότητα ζωής των κοριτσιών. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αυτό συνδέεται με την ανάγκη των έφηβων κοριτσιών να είναι αποδεκτά, κυρίως από τον κοινωνικό τους περίγυρο, τον οποίο συνθέτουν συμμαθητές και φίλοι.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι τα αποτελέσματα αυτά ανοίγουν ένα νέο πεδίο έρευνας σε σχέση με την διαρκή προσπάθεια των νεαρών κοριτσιών να χάσουν βάρος. Εκτός από την υγεία του οργανισμού, τόσο η ψυχική όσο και η πνευματική υγεία επηρεάζονται αντιστοίχως και δεν θα πρέπει να το παραβλέπουμε. Η όποια διαταραχή στον ύπνο των θα πρέπει να χτυπά καμπανάκι στους γονείς. Μπορεί να είναι το πρώτο δείγμα μιας κρυμμένης διατροφικής διαταραχής.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Προβιοτικά: Τα βακτήρια - σύμμαχοι της καλής υγείας



Μάθετε τα πάντα για τις ευεργετικές ιδιότητες και τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Το γαστρεντερικό σύστημα είναι ένα περίπλοκο στη φύση του περιβάλλον και φιλοξενεί χιλιάδες τύπους βακτηρίων (βακτηριοειδή, εντεροβακτήρια, λακτοβάκιλος, στρεπτόκοκκος και σταφυλόκοκκος). O αριθμός των βακτηρίων του λεπτού εντέρου κυμαίνεται μέχρι τα 103 ανά γραμμάριο εντερικού περιεχομένου. Όλοι οι μικροοργανισμοί που βρίσκονται στο γαστρεντερικό σύστημα (παθογενείς και μη) αποτελούν την εντερική μικροχλωρίδα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια στο χώρο της υγείας για μία κατηγορία τροφίμων (π.χ. το γιαούρτι), που περιέχουν ζωντανή καλλιέργεια συγκεκριμένων στελεχών βακτηρίων (προβιοτικά βακτήρια), με στόχο την αύξηση του αριθμού τους στη μικροχλωρίδα του εντέρου. Με τον όρο προβιοτικά αναφερόμαστε κυρίως στα οξυγαλακτικά βακτήρια (lactic acid bacteria) και συγκεκριμένα στους γαλακτοβάκιλλους, στους εντερόκοκκους και τα bifidobacteria. Η επιστημονική κοινότητα προτείνει σήμερα ότι για να χαρακτηριστεί ένα βακτήριο ως προβιοτικό, πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

-Να μην είναι παθογενές.
-Να έχει αντοχή στις βάσεις και τα οξέα (είναι σημαντικό το προβιοτικό να διατηρεί τη βιωσιμότητά του κατά την έλευσή του από τη γαστρεντερική οδό).
-Να έχει την ικανότητα να παραμένει βιώσιμο κατά τη διάρκεια της περιόδου ημιζωής του τροφίμου.
-Να υπάρχουν αποδείξεις ότι έχει ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες.

Ευεργετικές ιδιότητες των προβιοτικών και ανεπιθύμητες ενέργειες

Μερικές επιβεβαιωμένες ευεργετικές ιδιότητες των προβιοτικών βακτηρίων στην υγεία (σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) είναι ότι μειώνουν την καρκινογόνο δράση διάφορων μικροοργανισμών, ενισχύουν την άμυνα απέναντι στις μολύνσεις, ενισχύουν την άμυνα του γαστρεντερικού συστήματος απέναντι στις αλλεργικές αντιδράσεις και βελτιώνουν τη ποιότητα ζωής των ασθενών, που υποφέρουν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα οξυγαλακτικά βακτήρια έχουν συσχετιστεί με μολύνσεις του γαστρεντερικού συστήματος. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς που μολύνθηκαν, είχαν σοβαρή υποκείμενη νόσο που τους προδιέθετε σε μόλυνση, επομένως σε αυτές τις περιπτώσεις οι γαλακτοβάκιλλοι ήταν επιβλαβείς λόγω της εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών.

Βιομηχανική επεξεργασία των προβιοτικών τροφίμων και νομοθετικές ρυθμίσεις για την ενίσχυση των τροφίμων με προβιοτικά βακτήρια

Τα προβιοτικά βακτήρια βρίσκονται σε πλήθος καταναλωτικών προϊόντων (τρόφιμα, διατροφικά συμπληρώματα, φάρμακα) μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλους μικροοργανισμούς. Η προβιοτική δράση τους εξαρτάται το είδος, το γένος και το στέλεχος του εκάστοτε βακτηρίου, από τη μορφή με την οποία βρίσκεται στα τρόφιμα/τα φάρμακα ή τα συμπληρώματα (μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλους μικροοργανισμούς), και από την ομάδα του πληθυσμού στην οποία απευθύνεται (κάποια προβιοτικά έχουν επίδραση μόνο στα βρέφη και τα παιδιά). Για να μπορούν να ενσωματωθούν στα καταναλωτικά προϊόντα τα στελέχη των οξυγαλακτικών βακτηρίων που θα επιλεχθούν, πρέπει να έχουν την ικανότητα να επιβιώνουν κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής επεξεργασίας (παραγωγή του τροφίμου, μεταφορά και αποθήκευση) σε ένα περιβάλλον όχι τόσο αποστειρωμένο όπως το εργαστηριακό.

Πριν ενισχύσουν τα τρόφιμά τους με προβιοτικά βακτήρια, οι παραγωγοί πρέπει να έχουν αποκτήσει κυβερνητική έγκριση ότι τα στελέχη των προβιοτικών που έχουν επιλέξει είναι διεθνώς αναγνωρισμένα ως ασφαλή. Επιπρόσθετα στην Ευρώπη έχουν θεσπιστεί νομοθετικές ρυθμίσεις για την πρόληψη της κακής σήμανσης της συσκευασίας των τροφίμων που τα περιέχουν (για παράδειγμα πιθανοί ισχυρισμοί για οφέλη υγείας πρέπει να αφορούν το στέλεχος του προβιοτικού και όχι το τρόφιμο αυτό καθαυτό).

Θέματα προς μελλοντική διερεύνηση

Παρόλο που η επιστημονική κοινότητα σήμερα είναι σύμφωνη όσον αφορά την ευεργετική δράση των προβιοτικών βακτηρίων, μένει να ξεκαθαριστούν ακόμη κάποιοι τομείς όσον αφορά τις πιθανές εφαρμογές τους στη βιομηχανία τροφίμων. Συγκεκριμένα, η γενετική τροποποίηση των προβιοτικών βακτηρίων μάς δίνει τη δυνατότητα να ενισχύσουμε τις ευεργετικές τους δράσεις τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τους προσδίδονται καινούριες ιδιότητες. Αυτή η επίδραση θα ωφελούσε ιδιαίτερα το καταναλωτικό κοινό, παρόλο που στην Ευρώπη υπάρχει ακόμη σκεπτικισμός σχετικά με τη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στα τρόφιμα. Τέλος, τα προβιοτικά βακτήρια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μεταφορείς ενζύμων, εμβολίων ή αντιμικροβιακών φαρμάκων, λόγω της εστιασμένης δράσης τους στη γαστρεντερική οδό.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δροσερό, ζουμερό και θρεπτικό!



Ο λόγος για το ροδάκινο!

Αποκλειστικά καλοκαιρινό, δροσερό, ζουμερό και γεμάτο άρωμα φρούτο, το ροδάκινο θεωρείται το φρούτο της αγνότητας και της αθανασίας, σύμφωνα με κάποιες ανατολίτικες παραδόσεις.

Ποσοστά περιεκτικότητας σε θρεπτικά στοιχεία

Το ροδάκινο περιέχει πρωτεΐνες, ζάχαρη, αρκετή ποσότητα βιταμίνης C και Ε, πολλά αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, φώσφορο, βιοτίνη, σίδηρο και ασβέστιο.

Οφέλη για την υγεία

Χάρη στο σύμπλεγμα βιταμινών, κυρίως C και Ε, που περιέχει προστατεύει από γαστρεντερικές διαταραχές, βοηθάει στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου, βοηθάει στην αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ είναι καλό διουρητικό και υπακτικό.

Το ροδάκινο αποτελεί καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της LDL-χοληστερόλης, γι αυτό συστήνεται η συχνή του κατανάλωση, ενώ λόγω του ογκώδους των διαφόρων λαχανικών και της χαμηλής ενέργειας την οποία παρέχουν καταναλώνονται από όσους επιδιώκουν να αδυνατίσουν. Επομένως, είναι ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή καθώς προσφέρει λίγες θερμίδες και μεγάλη ποσότητα βιταμινών.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι το ροδάκινο είναι ένα από τα πλουσιότερα σε νερό, φρούτα, καθώς αποτελείται κατά 89% από νερό. Επομένως ενυδατώνει το σώμα, την επιδερμίδα, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και είναι πολύτιμο για την υγεία και την ομορφιά του δέρματος. Eκτός όμως από τα πολύτιμα συστατικά που προσφέρει στον οργανισμό, χρησιμοποιείται και ως καλλυντικό.

Επίσης χάρη στην περιεκτικότητα του σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες, το ροδάκινο είναι κατάλληλο για όσους έχουν άγχος, υπερένταση και νιώθουν κόπωση. Δρα ως ηρεμιστικό και αγχολυτικό.

Αντιλαμβανόμαστε επομένως ότι η φύση δια μέσου των τροφίμων της, ιδιαίτερα με τα φρούτα, δεν μας προσφέρει μόνο τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την επιβίωσή μας. Μας δίνει απλόχερα πολύτιμες δραστικές ουσίες που μας θωρακίζουν και μας προστατεύουν από νοσήματα φθοράς, αυξάνοντας έτσι το προσδόκιμο επιβίωσης.

Προτεινόμενος τρόπος επιλογής

Το ροδάκινο έχει σφαιρικό σχήμα και βελούδινη χνουδωτή φλούδα ανάλογα με την ποικιλία (περίπου 50 σήμερα) σε διάφορους χρωματισμούς του κίτρινου, του λευκού, του κόκκινου αλλά και του λευκοκίτρινου. Η σάρκα του είναι χυμώδης, με ιδιαίτερα αρωματική γλυκιά και υπόξινη γεύση. Υπάρχουν όμως, αρκετά είδη ροδάκινου που διαφέρουν στο σχήμα, στο άρωμα, στο χρώμα και στη γεύση.

Έτσι προκύπτουν τα νεκταρίνια, τα λευκόσαρκα ροδάκινα, τα μηλοροδάκινα και οι γιαρμάδες (αν και είναι δύσκολο να τους βρεις σήμερα). Γενικά, η ποιότητα του ροδάκινου είναι καλύτερη σε περιοχές όπου τα καλοκαίρια είναι ζεστά και οι χειμώνες, ήπια, κρύοι.

Εμείς, τα ξεχωρίζουμε αρχικά από την μυρωδιά τους. Αυτά που δεν μυρίζουν χαρακτηριστικά τα αποφεύγουμε. Επίσης, δεν πρέπει να είναι χτυπημένα και καλό είναι να τρώγονται πάντα ξεφλουδισμένα, ή πολύ καλά πλυμένα.

Προτεινόμενος τρόπος συντήρησης

Ιδανική φάση για την κατανάλωσή τους είναι η πλήρης ωρίμανση, η οποία συμβαίνει, από τα μέσα Ιουνίου έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Ιδιαίτερη προσοχή όμως γιατί αμέσως μετά επέρχεται ταχύτατα η σήψη. Έτσι καλό θα είναι να καταναλώνονται νωπά, γιατί μπορούν να διατηρηθούν μόνο γύρω στις 15 ημέρες. Γενικά το ροδάκινο είναι αρκετά ευαίσθητο στη ζέστη και αν μείνει εκτός ψυγείου σαπίζει γρήγορα.

Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης

Εκτός από πολύτιμα φρούτα, τα οποία καταναλώνονται νωπά, τα ροδάκινα γίνονται μαρμελάδα, γλυκό, κομπόστα, λικέρ, αναψυκτικά και χυμοί γιατί έχουν νόστιμη, γλυκιά γεύση, ιδιαίτερο άρωμα και ζωντανό χρώμα.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πλούσιος σε αντιοξειδωτικά στοιχεία ο φραπές



Κρίνεται απαραίτητος το καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι έφτασε και τι πιο συνηθισμένο στην καθημερινότητά μας από τον φραπέ. Ξέρατε ότι η αγαπημένη συνήθεια πολλών από εμάς αποτελεί ελληνική πατέντα; Ας τον γνωρίσουμε.

Ο στιγμιαίος καφές πρωτοεμφανίστηκε την άνοιξη του 1938 στην Ελβετία. Από τότε ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο και εξελίχθηκε στο γνωστό αγαπημένο μας ρόφημα. Η κρύα όμως μορφή του στιγμιαίου καφέ, ο γνωστός σε όλους μας φραπές, δημιουργήθηκε στη χώρα μας. Tο 1957 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ένας εργαζόμενος έκανε τη μεγάλη «ανακάλυψη»: ανακάτεψε στο σέικερ στιγμιαίο καφέ με κρύο νερό. Αυτή ήταν και η στιγμή της γέννησης της ιδέας του frappe! Από τότε, το παγωμένο ρόφημα στιγμιαίου καφέ διαδόθηκε σε όλον τον κόσμο και ταυτίστηκε με την ελληνική κουλτούρα.

Ενώ οι περισσότεροι και κυρίως οι νέοι τον προτιμούν για την απόλαυση και τη δροσιστική αίσθηση, λίγοι γνωρίζουν πως ο φραπές ανήκει στην κατηγορία του στιγμιαίου καφέ, και είναι αντίστοιχα πλούσιος σε αντιοξειδωτικά συστατικά.

Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία τόσο του ζεστού όσο και του κρύου στιγμιαίου καφέ είναι οι γνωστές σε όλους μας πολυφαινόλες, και συγκεκριμένα είναι πλούσιος σε χλωρογενικό, καφεϊκό, φερουλικό και p-κουμαρικό οξύ, καθώς και σε μελανοϊδίνες. Στο σύνολό τους τα αντιοξειδωτικά μάχονται κατά της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό μας.

«Καλός φίλος» των ελεύθερων ριζών είναι το κάπνισμα, το στρες, η έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρύπους και η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου. Αυτό σημαίνει πως η αντιοξειδωτική προστασία το καλοκαίρι είναι μία από τις προτεραιότητές μας, λόγω της μεγαλύτερης έκθεσής μας στην ηλιακή ακτινοβολία.

Παράλληλα, ο φραπές, όπως και τα υπόλοιπα είδη καφέ, συμβάλλουν στην τόνωση του οργανισμού λόγω της καφεΐνης που περιέχει. Συγκεκριμένα, η καφεΐνη δρα στον οργανισμό αυξάνοντας την προσοχή και τη συγκέντρωση και μειώνοντας την πνευματική κόπωση.
Όσο για το μύθο του πλούσιου αφρού του καφέ οι ειδικοί είναι κατηγορηματικοί: Η σύσταση του στιγμιαίου καφέ φραπέ δεν διαφέρει από εκείνη του ζεστού στιγμιαίου καφέ καθώς και οι δύο παρασκευάζονται από σκόνη στιγμιαίου καφέ και νερό, με τη διαφορά ότι για την παρασκευή του φραπέ απαιτείται το «χτύπημα» του σε σέικερ ή με τη χρήση ειδικού μηχανήματος ανάμειξης. Με άλλα λόγια ο αφρός του φραπέ δεν είναι τίποτε άλλο από φυσαλίδες αέρα εγκλωβισμένες ανάμεσα σε νερό και καφέ και αποτελεί ένα απολύτως φυσικό προϊόν.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφή… στο αυτοκίνητο



Φαγητό στο τιμόνι!

Πόσο συχνά βρεθήκατε στο δρόμο είτε για ένα μεγάλο ταξίδι εκτός πόλης είτε μέσα στην πόλη. Όσοι μάλιστα ζουν σε μεγαλουπόλεις περνούν αρκετές ώρες της μέρας τους στο αυτοκίνητο. Αυτό ο τρόπος ζωής μας πειθαναγκάζει να οικειοποιηθούμε το αυτοκίνητο, μετατρέποντας ως το κυριότερο μέρος της ζωής μας, με αποτέλεσμα να το αισθανόμαστε σαν στο σπίτι μας.

Τι ρόλο παίζει το φαγητό σε έναν «οδικό» τρόπο ζωής;

Μία πρωταρχικές μας ανάγκες που οφείλουμε να ικανοποιήσουμε στο αυτοκίνητό μας είναι και το φαγητό. Πολύ είναι αυτοί που τρώνε κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής, αγνοώντας τη διατροφική παγίδα που τους επιφυλάσσεται;

Πέψη και οδήγηση… αταίριαστο δίδυμο

Το σώμα μας όταν οδηγούμε, βρίσκεται σε ένταση, γιατί είμαστε συγκεντρωμένοι στην οδήγηση. Συνεπώς ο οργανισμός δεν είναι πλήρως ενεργοποιημένος να μεταβολίσει αυτό που τρώμε, καθώς μια άλλη εργασία του σώματος είναι σε προτεραιότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην αιματώνεται σωστά το στομάχι και το υπόλοιπο γαστρεντερικό σύστημα, αφού η καρδιά στέλνει αίμα πρωταρχικά στον εγκέφαλο (για να είμαστε συγκεντρωμένοι στην οδήγηση) και στους μύες μας (για την κίνηση τιμονιού, πεντάλ, ταχυτήτων).

Φαγητό στο τιμόνι και τυμπανισμός

Κατά τη διάρκεια της οδήγησης έχουμε την τάση να μη μασάμε σωστά την τροφή, αλλά να την καταπίνουμε, πιστεύοντας πως το σώμα μας μπορεί να αλέσει και να χρησιμοποιήσει σαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή οτιδήποτε του ρίξουμε. Η ελλιπής μάσηση επηρεάζει την πέψη και το μεταβολισμό της τροφής, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου τον ρόλο της πέχης αναλαμβάνουν τα βακτήρια του εντέρου μέσω της διαδικασίας της ζύμωσης, με αποτέλεσμα να παράγονται αέρια και να δημιουργείται το αίσθημα του τυμπανισμού.

Οδήγηση και υπερφαγία

Παράλληλα, όταν καταναλώνουμε φαγητό στο τιμόνι δεν έχουμε την εικόνα της ποσότητας που καταναλώνουμε, ενώ ταυτόχρονα χάνουμε και μεγάλο μερίδιο της απόλαυσης και της γεύσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε την λανθασμένη αίσθηση πως δεν χορτάσαμε και να αναζητούμε μεγαλύτερη ποσότητα τροφής για να ικανοποιηθούμε.

Με απλά λόγια, το αυτοκίνητο, ως μέρος της ζωής μας, πρέπει να είναι εφοδιασμένο με γρήγορα και υγιεινά σνακ όπως δημητριακά, ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα, μπισκότων ολικής άλεσης, 100% φυσικοί χυμοί και light αναψυκτικά. Αρκεί να αποφύγουμε την κατανάλωσή τους κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Κάνουμε μικρές στάσεις, ώστε βγαίνοντας από το αμάξι να καθίσουμε και απολαύσουμε το κολατσιό μας.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θαυματουργά φάρμακα από την εποχή του Ιπποκράτη



Σε κάποια από αυτά περιέχονταν 100 διαφορετικές ουσίες
.
Από απλά σιρόπια, κολλύρια, αλοιφές, σταγόνες, χάπια έως και κολπικά υπόθετα που συνδύαζαν δεκάδες ουσίες, η φαρμακευτική αποτέλεσε από την αρχαιότητα μια ιδιαίτερα λεπτομερή επιστήμη για την αντιμετώπιση σχεδόν όλων των γνωστών ασθενειών.

Τα γραπτά του Ιπποκράτη αναφέρουν περίπου 250 φαρμακευτικά φυτά. Ο Γαληνός, που χαρακτηρίζεται ως ο δεύτερος σπουδαιότερος γιατρός της Αρχαιότητας μετά τον Ιπποκράτη, στις γραφές του περιέγραψε τα περίφημα «Γαληνικά Φάρμακα», μερικά εκ των οποίων περιείχαν έως και 100 διαφορετικές ουσίες έκαστο.

Ακολουθούν μερικά από τα φάρμακα της αρχαιότητας, όπως δημοσιεύονται στην «Καθημερινή»:

- Η «λήμνια γη» βοηθούσε στην επούλωση των πληγών.
- Η σκόνη χρυσού εθεωρείτο ότι θεράπευε τους ρευματισμούς.
- Από τα κούμαρα φτιάχνονταν φάρμακα για τη θρομβοφλεδίτιδα.
- Η φλούδα ιτιάς χρησιμοποιούνταν ως αναλγητικό.
- Χαμομήλι με μέλι και λεμόνι για τον πονόλαιμο.
- Αλοιφή από λάδι, κερί μέλισσας και μαστίχα έσβηνε τις πανάδες από το δέρμα.
- Η αλόη από την αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν ως μαλακτικό για το δέρμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Η εθνική κατάθλιψη οδηγεί σε τζόγο, αλκοόλ και ψυχοφάρμακα



Αντίδοτο ο εθελοντισμός.

Η ανεργία και εθνική κατάθλιψη λόγω της οικονομικής κρίσης οδηγεί τους Έλληνες στο νόμιμο τζόγο, στα ψυχοφάρμακα και στο αλκοόλ. Οι περισσότεροι πολίτες που στρέφονται στο τζόγο πιστεύουν ότι θα μπορέσουν θα βελτιώσουν τα οικονομικά τους.

Από την άλλη όσοι στρέφονται στο αλκοόλ και τα ψυχοφάρμακα δεν συνειδητοποιούν ότι τελικά τους δημιουργείται εξάρτηση.

Αυτά επισήμανε η γιατρός και υπεύθυνη εθελοντισμού και επικοινωνίας του κέντρου υποστήριξης εξαρτημένων ατόμων «Όασις», Πόπη Καλαϊτζή, με αφορμή την πρώτη δράση της καμπάνιας «Το κάνω… Γίνε μέρος της Λύσης και Εθελοντής της Όασης» που ξεκίνησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Στόχος της καμπάνιας είναι η προσέλκυση νέων εθελοντών για την επίτευξη του έργου του κέντρου «Όασις» καθώς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών κατά των εξαρτήσεων από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά και τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια αλλά και στο διαδίκτυο.

Προκειμένου να τεκμηριωθούν αυτές οι διαπιστώσεις πρώην εξαρτημένοι και εθελοντές του κέντρου «Όασις» μαζί με την Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος-Παράρτημα Θεσσαλονίκης» πραγματοποιούν από σήμερα έρευνα για την καθημερινή και εβδομαδιαία χρήση αλκοόλ, ναρκωτικών και άλλων ουσιών (π.χ. ψυχοφαρμάκων) καθώς και για τη στάση του πληθυσμού απέναντι στα τυχερά παιχνίδια και το διαδίκτυο.

Η έρευνα θα ολοκληρωθεί στο τέλος του Ιουνίου και η επεξεργασία των ερωτηματολογίων θα γίνει σε συνεργασία με εθελοντές ψυχολόγους, γιατρούς και άλλους επιστήμονες, προκειμένου να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.


Διαβάστε περισσότερα...

Εντοπίστηκε τσάι μολυσμένο από ραδιενεργό καίσιο



Κατασχέθηκε σε γαλλικό αεροδρόμιο.

Ένα φορτίο162 κιλών τσαγιού που προερχόταν από την επαρχία Σιζουόκα της κεντρικής Ιαπωνία εντοπίστηκε και κατασχέθηκε στο αεροδρόμιο Ρουασί όταν διαπιστώθηκε ότι ήταν μολυσμένο με ραδιενεργό καίσιο.

Οι εργαστηριακές αναλύσεις έδειξαν ότι τα επίπεδα καισίου στο τσάι ήταν διπλάσια από το κανονικό αφού έφταναν τα 1.038 μπεκερέλ ανά κιλό, ενώ το όριο που θέτει η Ευρώπη είναι τα 500 μπεκερέλ ανά κιλό για το συγκεκριμένο προϊόν.

Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται ραδιενεργά προϊόντα στη Γαλλία στο πλαίσιο των ελέγχων που έχουν ξεκινήσει μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα και το φορτίο πρόκειται να καταστραφεί από μια εξειδικευμένη εταιρεία.


Διαβάστε περισσότερα...

Από βουλιμία πάσχουν πολλά 10χρονα αγόρια



Σοκάρουν τα αποτελέσματα έρευνας.

Όλο και περισσότερα είναι τα παιδιά που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές και συγκεκριμένα από βουλιμία στις δυτικές χώρες με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν να αποδεικνύουν ότι πολλά είναι τα παιδιά που προκαλούν εμετό προκειμένου να αποφύγουν την αύξηση βάρους.

Μάλιστα, τα ευρήματα της έρευνας σοκάρουν καθώς θύματα της βουλιμίας είναι κατά βάση παιδιά ηλικίας 10 με 12 ετών και μάλιστα τα περισσότερα από αυτά είναι αγόρια.

Ως βασική αιτία αυτής της συμπεριφοράς οι γιατροί προβάλουν το λεγόμενο «bulling», δηλαδή η άσχημη συμπεριφορά που δέχονται τα θύματα από συμμαθητές ή φίλους.

Το φαινόμενο έχει αρχίσει να προβληματίζει αρκετά τη Βρετανία, όπου 5.000 παιδιά κάτω των 16 ετών πάσχουν από βουλιμία ενώ εξίσου ανησυχητικά είναι και τα επίπεδα που σημειώνονται στην Αμερική όπου τα 4 στα 100 παιδιά πάσχουν από βουλιμία.


Διαβάστε περισσότερα...

Φράουλα... κόκκινος γευστικός πειρασμός



Με ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας.

Διαθέτει το χρώμα του πάθους, γλυκιά διαπεραστική γεύση, άγρια ζουμερή ομορφιά και παραπέμπει συνειρμικά σε απολαυστικές στιγμές...

Ποσοστά περιεκτικότητας σε θρεπτικά στοιχεία:


Είναι ιδιαίτερα θρεπτική, καθώς έχει άφθονη βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Α (καροτίνη), ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, ιώδιο, μαγνήσιο, σελήνιο, τανίνες, και αρκετές φυτικές ίνες. Θερμιδικά αποδίδει 46 kcal ανά 100 gr. Δυστυχώς είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε ρυπαντικές ουσίες, λιπάσματα και φυτοφάρμακα.

Οφέλη για την υγεία:


Πολλαπλά είναι τα οφέλη για την υγεία, καταναλώνοντας φράουλες, ιδιαίτερα την εποχή αυτή που υπάρχουν άφθονες. Η σύστασή της έχει ευεργετικές επιπτώσεις σε όσους πάσχουν απο ρευματισμούς και χολή, (κυρίως λόγω των βιταμινών), σε όσους έχουν δυσκοιλιότητα, (κυρίως λόγω των φυτικών ινών), και σε όσους έχουν αναιμία και υπέρταση. Δρα επίσης καθαρτικά, διουρητικά, μαλακτικά ενώ βοηθά σημαντικά στις αποβολή τοξινών του οργανισμού, ενισχύοντας τα αντιοξειδωτικά στοιχεία. Διαθέτει όμως και καλλυντική δράση. Είναι παρατηρημένο ότι n μάσκα με φράουλα τονώνει τnv επιδερμίδα και τnv κάνει απαλή, όμορφn και σφριγηλή.

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη έδειξε ότι η μείξη φράουλας με αλκοόλ, σε μορφή κοκτέιλ, ενίσχυε κατά 30% τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές της, οι οποίες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν γήρανση στον οργανισμό και πολλές ασθένειες.

Επίσης, λόγω της Βιταμίνης C και του Καλίου που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες, οι φράουλες προσδίδουν επιπλέον οφέλη για την προστασία από τη σιωπηρή νόσο της οστεοπόρωσης, ενώ παρέχουν προστασία κατά της στεφανιαίας νόσου, πρόληψη κατά του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων, της αρθρίτιδας, και είναι ευεργετικές για την ισορροπία των υγρών του σώματος και της αρτηριακής πίεσης.

Αντιλαμβανόμαστε επομένως ότι η φύση δια μέσου των τροφίμων της, δεν μας προσφέρει μόνο τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την επιβίωση μας αλλά μας δίνει απλόχερα πολύτιμες δραστικές ουσίες που θωρακίζουν την υγεία μας.

Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης:


Καταγωγή από Χιλή, με τις Η.Π.Α. να έχουν σήμερα την μεγαλύτερη παραγωγή παγκοσμίως. Στη χώρα μας, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής η ευρωπαϊκή φράουλα, που έχει μικρό μέγεθος και γλυκιά γεύση. Αντίθετα, οι μεγάλες φράουλες ονομάζονται ‘Φράουλα Ανανάσα’. Γενικά, ο καρπός της φράουλας είναι σύνθετος και αποτελείται από μια ανθοδόχη με πολλά μικρά σπόρια στην επιφάνειά της. Αντέχει αρκετά, στις χειμερινές χαμηλές θερμοκρασίες, όμως μία απότομη αλλαγή θερμοκρασίας ή ένας παγετός μπορεί να τη βλάψει.

Η φράουλα φυτεύεται το φθινόπωρο έτσι ώστε να υπάρχει παραγωγή το επόμενο έτος, αν και η αυξανόμενη ζήτησή της, την μετέτρεψε σε μονοετές φυτό με πιο εντατική καλλιέργεια ακόμη και σε θερμοκήπια. Η συγκομιδή της γίνεται μόλις κοκκινήσει, συνήθως νωρίς την άνοιξη. Λόγω της ιδιαίτερης ευαισθησίας της συνηθίζεται η καλλιέργεια της να γίνεται όσο γίνεται πιο κοντά στα κέντρα ζήτησης και κατανάλωσης.

Προτεινόμενος τρόπος αγοράς και συντήρησης:


Αγοράζετε όσες έχουν μικρό έως φυσιολογικό μέγεθος, και μόνο όσες θα καταναλώσετε άμεσα. Να δείχνουν οπωσδήποτε καθαρές, συμπαγείς, λαμπερές, με ευδιάκριτες μικρές τριχίτσες στην επιφάνειά τους. Δείγμα φρεσκάδας είναι και τα πράσινα, καλοδιατηρημένα φυλλαράκια στην κορυφή του φρούτου. Απαραίτητο, όμως το προσεκτικό πλύσιμο τους με άφθονο νερό, μαζί με τα κοτσανάκια.

Όσον αφορά την συντήρησή τους, ώριμες δεν διατηρούνται περισσότερο από 2 ημέρες, ενώ η πλήρης κατάψυξη πρέπει να αποφεύγεται. Ελαφριά συντήρηση είναι εφικτή.

Προτεινόμενος τρόπος μαγειρέματος:


Τρώγονται ωμές, σκέτες ως φρούτο αλλά και μαζί με ζάχαρη, λεμόνι, γιαούρτι, σαντιγύ ή λίγο αλκοόλ. Χρησιμοποιούνται επίσης στη ζαχαροπλαστική, γίνονται γλυκά επιδόρπια, μαρμελάδα, λικέρ, κομπόστα. Μια ενδιαφέρουσα πρόταση: πλύνετέ τις με άφθονο νερό στο οποίο υπήρχε λεμόνι, βουτήξτε τις για 30 λεπτά σε ζαχαρωμένο κρασί και αφαιρέστε τους μικρούς εξωτερικούς κόκκους. Καλή όρεξη...


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το ροχαλητό τους στερεί κάθε χρόνο 3 εβδομάδες ύπνου



Οι γυναίκες υποφέρουν από τους... θορυβώδεις συντρόφους τους.

Η αγάπη μπορεί να νικά πολλά εμπόδια… όχι όμως και όλα! Και αυτό το γνωρίζουν ήδη πολύ καλά όσες υποφέρουν από το ροχαλητό του συντρόφου τους!

Ερευνητές του βρετανικού ινστιτούτου πνευμονολογίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μία στις τρεις γυναίκες χάνουν 3 εβδομάδες ύπνου το χρόνο, εξαιτίας του ροχαλητού του συντρόφου τους.

Ακόμη, ότι το ροχαλητό είναι η αιτία που σε ποσοστό 39% στέλνουν πολλές φορές τους… θορυβώδεις συντρόφους τους σε άλλο δωμάτιο, ενώ ένα στα εννιά ζευγάρια κοιμούνται μονίμως σε διαφορετικά δωμάτια!
Και αντίθετα με αυτό που θα ήθελαν να πιστεύουν οι γυναίκες, δεν είναι μόνο οι άνδρες ένοχοι για αυτήν την ενοχλητική συνήθεια, αν και είναι οι πιο κοινοί «δράστες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου, που μελέτησε 2.500 ενήλικες το 39% αυτών χάνουν 1,5 ώρα ύπνο κάθε βράδυ, δηλαδή 574 ώρες το χρόνο, δηλαδή περίπου 23 ημέρες.

Το ένα τέταρτο των ανδρών (ποσοστό 24%) δήλωσαν ότι τους ξυπνούσε η σύντροφός τους. Το ποσοστό των γυναικών που υπέφεραν από το ροχαλητό του συντρόφου τους ανήλθε σε 41%.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το δυνατό ροχαλητό μπορεί να είναι σύμπτωμα υπνικής άπνοιας, στην οποία οι μύες και οι ιστοί του λαιμού χαλαρώνουν τόσο πολύ κατά τη διάρκεια του ύπνου που μπλοκάρονται οι αεραγωγοί.

Οι ασθενείς με σοβαρή υπνική άπνοια συνήθως χρησιμοποιούν μια αναπνευστική συσκευή, παρόμοια στην εμφάνιση με μια μάσκα οξυγόνου, η οποία κρατά ανοιχτούς τους αεραγωγούς.


Διαβάστε περισσότερα...

Τροφές με αντηλιακή δράση!



Προφυλάξτε το δέρμα σας με τη διατροφή.

Η έντονη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία κατά τους θερινούς μήνες αυξάνει τις ανάγκες για φυσική προστασία των κυττάρων του δέρματος και την καλύτερη θωράκιση του οργανισμού.

Τα θρεπτικά συστατικά στα οποία επικεντρώνονται οι περισσότερες μελέτες, που εξετάζουν τη διατροφική προστασία του δέρματος από τις δυσμενείς επιδράσεις των ακτινών UV-A και UV-B, είναι χωρίς αμφιβολία τα καροτενοειδή.

Τα συστατικά αυτά φαίνεται να εμφανίζουν φωτοπροστατευτική δράση, και να δρουν ουσιαστικά σε περιπτώσεις διαταραχών της φυσιολογικής κατάστασης του δέρματος.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2000 των Lee και συνεργατών (Proc Soc Exp Biol Med 2000 Feb;223(2):170-4), έδειξε ότι τα φυσικά αυτά συστατικά μπορεί να προστατεύσουν από το ερύθημα που προκαλείται από την έντονη έκθεση σε UV-A και UV-B ακτινοβολία, ενώ παράλληλα προφυλάσσουν το δέρμα από τις οξειδωτικές μεταβολές που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία.

Σε παρόμοια αποτελέσματα κατέληξε και η μελέτη των Stahl και συνεργατών (Am J Clin Nutr 2000 Mar;71(3):795-8) που έδειξε επιπλέον, ότι η προστατευτική δράση των καροτενοειδών ενισχύεται από τη φυσική βιταμίνη Ε (καλές πηγές: αμύγδαλα, αβοκάντο, έλαιο φύτρου σιταριού, ελαιόλαδο, κ.λ.π.).

Το 2003 μια ακόμα μελέτη ( J Nutr 2003 Jan;133(1):98-101 ) επισφραγίζει την προστασία έναντι του ερυθήματος που προκαλούν οι UV-A και UV-B, που προσφέρουν καροτενοειδή όπως η λουτείνη, το λυκοπένιο και φυσικά το β-καροτένιο.

Σε γενικές γραμμές τα καροτενοειδή βρίσκονται στα φρούτα και στα λαχανικά. Ας δούμε όμως με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τις πλούσιες διατροφικές πηγές αυτών των συστατικών, που κατέχουν εξαιρετικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες:

Λυκοπένιο: Ντομάτα, καρπούζι, κόκκινο γκρέιπ φρούτ – το κόκκινο χρώμα αυτών των τροφών οφείλεται στο καροτενοειδές λυκοπένιο. Αξιοσημείωτο είναι δε πως η θέρμανση, μπορεί ακόμα και να πενταπλασιάσει την απορρόφηση του λυκοπενίου από τις ντομάτες.

Πιο συγκεκριμένα φαίνεται πως με τη θερμική επεξεργασία της ντομάτας, διασπώνται τα κύτταρα στα οποία βρίσκεται το λυκοπένιο, με αποτέλεσμα αυτό να απορροφάται και να αξιοποιείται καλύτερα.

Άλλες έρευνες δείχνουν πως η προσθήκη λίπους μπορεί να αυξήσει ακόμα περισσότερο την απορρόφηση και τη βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπενίου της ντομάτας, κάνοντας τη σάλτσα ντομάτας μια εξαιρετική πηγή λυκοπενίου…

Β-καροτένιο: Καρότο, κολοκύθα, μάνγκο, βερίκοκο, γλυκοπατάτα. Το β-καροτένιο μετατρέπεται εν μέρει στον οργανισμό μας στην πολύτιμη βιταμίνη Α, ενώ ένα άλλο μέρος του δρα αυτούσια ως καροτενοειδές.

Λουτεΐνη: Καλαμπόκι, σπανάκι, κόλιανδρο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, φιστίκια. Η λουτείνη αποτελεί καροτενοειδές που δεν μετατρέπεται σε βιταμίνη Α και σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα το ανάγουν εκτός από προστατευτικό των δομών το δέρματος και σε ένα εξαιρετικό μέσο πρόληψης από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας των οφθαλμών, που συχνά παρουσιάζεται στην Τρίτη Ηλικία…

Το 2005 μια ομάδα Γερμανών έδειξε ότι το λυκοπένιο που προμηθευόμαστε από πλούσιες διατροφικές πηγές του (π.χ. χυμός ντομάτας), απορροφά διάφορα μήκη κύματος της UV ακτινοβολίας, υποδεικνύοντας τη μέγιστη 'φωτοπροστατευτική' του δράση στο ανθρώπινο δέρμα.

Παρόλα αυτά, τα καροτενοειδή συνεργάζονται ώστε να είναι πάντα ενεργά ως προς την αντιοξειδωτική τους δράση, κάτι που σημαίνει πως οι συστάσεις για την επίτευξη διατροφικής ηλιοπροστασίας δεν πρέπει να στοχεύουν στην αύξηση της κατανάλωσης μόνο της ντομάτας που είναι πλούσια σε λυκοπένιο, αλλά γενικότερα των φρούτων και των λαχανικών, με έμφαση σε όσα προαναφέρθηκαν.

Μην ξεχνάμε ακόμα ότι τα καροτενοειδή δεν προστατεύουν απλά το δέρμα μας τους θερινούς μήνες, αλλά αποτελούν μια πρώτης τάξεως αντιοξειδωτική άμυνα για τον οργανισμό μας, με θετικές συνέπειες έναντι της εμφάνισης χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων, όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά και άλλα…

Τέλος αξίζει να αναφερθεί πως από τις πιο σημαντικές συστάσεις για τους αμετανόητους λάτρεις της ηλιοθεραπείας είναι η επαρκής ενυδάτωση, με βασικό μέσο ενυδάτωσης το νερό και τους φυσικούς χυμούς.

Το τρίπτυχο, διατροφή πλούσια σε καροτενοειδή, επαρκής ενυδάτωση και χρήση κατάλληλων αντηλιακών κρεμών, πρέπει να αποτελεί πρωταρχική μέριμνα για όσους αγαπούν την υγεία του δέρματός τους και θέλουν να διατηρήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό την νεότητά τους…


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς επιλέγουμε γυαλιού ηλίου



Σίγουρα δεν είναι πρώτο κριτήριο η φίρμα.

Η σωστή επιλογή γυαλιών ηλίου είναι μία πολύ σημαντική κίνηση, ειδικά το καλοκαίρι και πρωταρχικό κριτήριο θα πρέπει να είναι, όχι τόσο η φίρμα και η μόδα, αλλά η σωστή απορροφητικότητα και η εφαρμογή.

Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στην περιοχή των ματιών, εμφάνιση πτερυγίου (μιας μικρής δηλαδή μεμβράνης στο λευκό του ματιού), κερατοεπιπεφυκίτιδες και ανάπτυξη οφθαλμικών καρκίνων. Πέντε ώρες καθημερινά χωρίς προστασία στο ηλιακό φως κατά την εφηβική ηλικία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο να εμφανιστεί ωχρά κηλίδα κατά 50%, καθώς και καταρράκτη.

Τι προσέχω προτού αγοράσω ένα ζευγάρι γυαλιά:

Την ασφάλεια


Φροντίστε να επιλέξετε εκείνο που παρέχει 100% προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB. Θα πρέπει να αναγράφει «100% UV Protection» ή «UV 400». Αν το προϊόν δεν αναγράφει κάτι σχετικό με την ηλιακή ακτινοβολία ή αναφέρεται ως «cosmetic», αποφύγετέ το. Πρέπει επίσης να φέρουν το διακριτικό CE, που είναι υποχρεωτικό να υπάρχει στα γυαλιά ως εγγύηση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των φακών. Οι φακοί πρέπει να έχουν άριστη απορροφητικότητα στις αντανακλάσεις. Επιλέξτε ένα με πολωτικούς φακούς που περιορίζουν το «θάμπωμα» από τον ήλιο τις απογευματινές ώρες. Αν θέλετε να συνδυάσετε τα γυαλιά ηλίου με γυαλιά οράσεως, επιλέξτε φωτοχρωμικούς φακούς.

Την εφαρμογή

Η καλή εφαρμογή είναι απαραίτητη. Τα γυαλιά ηλίου που απέχουν από το μέτωπό 0,6 εκ. αφήνουν τα μάτια σας εκτεθειμένα σε 20% περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία, σύμφωνα με σύγχρονες μελέτες οπτικών. Γι αυτό όταν δοκιμάζετε ένα ζευγάρι γυαλιά αυτό πρέπει να ακουμπά μόνο στην μύτη και στα αφτιά, χωρίς να τα πιέζει και να μην έρχεται σε επαφή με τους κροτάφους και τις βλεφαρίδες.

Το χρώμα


Τα χρώματα των φακών που παρέχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία στα μάτια υπό όλες τις κλιματολογικές συνθήκες είναι δύο: το καφέ και το σκούρο κόκκινο, καθώς απορροφούν αρκετό «μπλε φως» και είναι κατάλληλοι για αυξημένη φωτεινότητα. Τα πιο ξεκούραστα είναι το G15 (πράσινο-γκρι) και το φιμέ (σκούρο γκρι) γιατί μειώνουν την ένταση του φωτός, χωρίς να αλλοιώνουν τα φυσικά χρώματα.

Το υλικό του φακού


Πρέπει να είναι κατασκευασμένο από οργανικά υλικά (π.χ. πλαστικό). Το σημαντικό είναι ο φακός να είναι ανθεκτικός στα χτυπήματα και τις γρατσουνιές. Οι polycarbonate (πολυκαρβονικοί) υπερτερούν σε σχέση με τα πλαστικά γιατί, εκτός από τη μεγάλη απορροφητικότητα που έχουν, είναι 50 φορές πιο ανθεκτικοί στα χτυπήματα και στα επιφανειακά γδαρσίματα από τα άλλα πλαστικά.

Γυαλιά για κάθε ηλικία


Νηπιακή: Τα νήπια θα πρέπει να φορούν πάντοτε καπέλο και γυαλιά ηλίου ειδικά κατασκευασμένα για παιδιά.

Προσχολική και σχολική: Επιλέξτε γυαλιά ηλίου με πλήρη απορρόφηση τόσο στην UVA όσο και στην UVB και φακούς polycarbonate.

Εφηβεία: Φροντίστε να κατευθύνετε τα παιδιά σας να επιλέγουν γυαλιά ηλίου βάσει προδιαγραφών και όχι σύμφωνα με τη μόδα. Η ενημέρωσή τους δεν θα βάλει σε κίνδυνο τα μάτια τους.

Ενήλικες: Επιλέξτε γυαλιά σύμφωνα με τις δραστηριότητές σας όπως η συχνή οδήγηση, το επάγγελμά σας, το hobby σας και η ανάγκη κάλυψης διαθλαστικών ανωμαλιών. Οι χρήστες φακών επαφής θα πρέπει πάντα να φορούν απορροφητικά γυαλιά ηλίου.


Πηγή: http://www.omorfamistika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ειδική κόλα σώζει από τα ανευρύσματα



Δυναμώνει τα τοιχώματα του αγγείου και εμποδίζει τη διαρροή αίματος
.
Γιατροί και ασθενείς δηλώνουν ενθουσιασμένοι σχετικά με καινοτόμο νέα αγωγή κατά των ανευρυσμάτων. Πρόκειται για μια κόλα.

Ερευνητές δοκίμασαν την ουσία που μοιάζει με σούπερ κόλα που ονομάζεται Onyx, και δηλώνουν ότι πρόκειται για λογική εναλλακτική λύση στη συμβατική χειρουργική αντιμετώπιση.

Στην περίπτωση της ασθενούς στην οποία δοκιμάστηκε η κόλα, πέτυχε η αγωγή. Ο νευροχειρούργος της δήλωσε ότι χρειαζόταν άμεσα χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση του ανευρύσματος.

Όταν διαρραγεί το ανεύρυσμα προκαλεί μαζική εγκεφαλική αιμορραγία. Στην περίπτωση που συνέβαινε, η ασθενής θα είχε 50 έως 60% πιθανότητες θνησιμότητας ή αναπηρίας.

Οι γιατροί εγχέουν την κόλα στον εγκέφαλο μέσω ενός καθετήρα που εισέρχεται στη βουβωνική περιοχή. Όταν φτάσει στο ανεύρυσμα, η κόλα στερεοποιείται δυναμώνοντας τα τοιχώματα του αγγείου για να εμποδιστεί η διαρροή αίματος.
Ο Koebbe δήλωσε ότι πρόκειται για μεγάλη εξέλιξη. Πρόκειται για «γέμισμα» του ανευρύσματος. Είναι επίσης γρήγορη τεχνική. Στην περίπτωση της συγκεκριμένης ασθενούς χρειάστηκε λιγότερο από μια ώρα.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η έγκυος και ο οδοντίατρος



Αποφύγετε τους κινδύνους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
.
Ο στόχος της οδοντιατρικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών χωρίς αυτές να προκαλούν δυσμενείς επιπτώσεις για τη μητέρα ή το αναπτυσσόμενο μωρό. Οποιαδήποτε εκτεταμένη θεραπεία θα πρέπει να αναβληθεί, όποτε είναι δυνατόν...

Όμως, η αποφυγή μίας αναγκαίας θεραπείας, ενδεχομένως να αποτελέσει μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τον κίνδυνο που συνδέεται με τη θεραπεία. Για παράδειγμα, αν υπάρχει μια μεγάλη έκταση φθοράς κοντά στο νεύρο, αυτή η κοιλότητα μπορεί να προκαλέσει ενδεχομένως μια μόλυνση που θα μπορούσε να είναι επιβλαβής για εσάς ή το μωρό σας. Το πρόβλημα αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατόν. Συνιστάται στις έγκυες ένας τουλάχιστον καθαρισμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, ώστε να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα ανάπτυξης ουλίτιδας (φλεγμονή, αιμορραγία και διόγκωση των ούλων που είναι αποτέλεσμα της πλάκας η οποία είναι αυξημένη λόγω των ορμονών που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη).

Συνιστάται οι ακτίνες Χ να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν δεν είναι απαραίτητες. Επιπρόσθετα, ο οδοντίατρος θα πρέπει να φροντίσει να αποφύγει τη χρήση τοπικών αναισθητικών που περιέχουν επινεφρίνη (αγγειοσυσπαστική) και γενικότερα φάρμακα που μπορεί να διαπεράσουν το φράγμα του πλακούντα. Η πενικιλίνη και η ερυθρομυκίνη θεωρούνται συνήθως αποδεκτά αντιβιοτικά όταν ο κίνδυνος μόλυνσης είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο λήψης αυτών των φαρμάκων. Κάθε λήψη φαρμάκου να γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο σας.

Εκτός λοιπόν από περίπτωση έκτακτης ανάγκης, κατά το 1ο τρίμηνο δεν πρέπει να διενεργούνται οδοντιατρικές πράξεις. Η καλύτερη στιγμή για κάποια οδοντιατρική περίθαλψη είναι κατά τη διάρκεια του 2ου τριμήνου και αυτό γιατί τα περισσότερα κρίσιμα συστήματα του σώματος του εμβρύου έχουν ωριμάσει σε σημείο που ο κίνδυνος για το έμβρυο να είναι λιγότερος, πάντα βέβαια με τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου. Κατά τη διάρκεια του 3ου τριμήνου μπορούμε να προβούμε σε οδοντιατρικές πράξεις εφόσον η ασθενής νιώθει άνετα στον οδοντίατρο.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα «αθόρυβη» τεχνητή καρδιά



ΔΕΙΤΕ: Στροβιλίζει το αίμα δίχως να «χτυπά».

Γιατροί εμφύτευσαν την πρώτη τεχνητή καρδιά που δεν «χτυπάει» αλλά είναι αθόρυβη στροβιλίζοντας το αίμα.

Ο Graig Lewis, 55 χρονών, έζησε για 5 βδομάδες με αυτή τη τεχνητή καρδιά χωρίς χτύπο. Πέθανε από διαφορετικά αίτια και οι γιατροί του δήλωσαν ότι η συσκευή λειτούργησε άψογα.

Η συγκεκριμένη είναι κατασκευασμένη από δύο περίπλοκα συνδεδεμένες αλληλοβοηθούμενες συσκευές που επιτελούν τη λειτουργία των κοιλιών μιας πραγματικής καρδιάς και μπορούν να την αντικαταστήσουν πλήρως. Αντί να χτυπά για να στέλνει το αίμα στο σώμα, στριφογυρίζει το αίμα με ένα συνεχή συγκεκριμένο ρυθμό.

Η χήρα πλέον κυρία Lewis δήλωσε ότι γνώριζε πως ήταν μία αρκετά ριψοκίνδυνη επέμβαση, όμως ούτε ο άντρας της ούτε και το συγγενικό του περιβάλλον ήθελαν να πεθάνει. Πριν την επέμβαση ζούσε σαν να ήταν σε κώμα, καθηλωμένος στο κρεβάτι του. Μετά από αυτή μπορούσε να σταθεί στα πόδια του, να καθίσει σε μία καρέκλα και να ζήσει κάποιες στιγμές ακόμα με την οικογένεια του. Δυστυχώς τα νεφρά και το συκώτι του τον πρόδωσαν και άφησε τη τελευταία του πνοή, μετά από πέντε βδομάδες.

Η συσκευή που είναι μία εφεύρεση των γιατρών Bill Cohn και OH 'Bud' Frazier, από το Ινστιτούτο Καρδιολογίας στο Χιούστον, είχε προηγουμένως δοκιμαστεί με επιτυχία σε αγελάδες. Εξηγούν ότι κάθε ζώο διαθέτει καρδιά που αποστέλλει το αίμα με «χτύπους», όμως το πρόβλημα με τις υπάρχουσες τεχνητές καρδιές είναι ότι ακριβώς επειδή θα πρέπει να επιτελούν το ίδιο έργο και να αποστέλλουν το αίμα μέσω συστολών επιβαρύνονται κατά πολύ. Με αριθμούς θα πρέπει δηλαδή να «χτυπούν» 100 χιλιάδες φορές την ημέρα και 35 εκατομμύρια φορές το χρόνο. Η συντήρησή τους όμως δεν είναι το ίδιο εύκολη όπως με μία οποιαδήποτε άλλη καθημερινή συσκευή.

Η νέα όμως τεχνητή καρδιά «συνεχούς ροής» ξεπερνά προβλήματα όπως δημιουργία θρομβώσεων, πήξη του αίματος ή εμφάνιση αιμορραγίας, ενώ προσφέρει και περισσότερες επιλογές για αυτούς που είναι στα τελευταία στάδια καρδιακής ανεπάρκειας. Μέχρι τώρα οι ασθενείς με ολική ανεπάρκεια είχαν δύο επιλογές ή την τεχνητή καρδιά, με όλους του περιορισμούς, ή να μπουν στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση. Τώρα όμως έχουν μία ακόμα επιλογή η οποία υποστηρίζει και τις δύο κοιλίες και για ολική αντικατάσταση, αλλά και για επιμέρους τόσο δεξιάς όσο και αριστερής κοιλίας.







Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εθισμένα στη νικοτίνη τα παιδιά των καπνιστών



Το παθητικό κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία.

Οι περισσότεροι καπνιστές γνωρίζουν πολύ καλά το κακό που κάνουν στην υγεία τους με αυτήν τους την κακιά συνήθεια… όπως επίσης γνωρίζουν ότι κάνουν κακό και στην υγεία όσων βρίσκονται στον ίδιο χώρο μαζί τους, οι οποίοι υποφέρουν από τον ενοχλητικό καπνό.

Σύμφωνα, μάλιστα, με μια πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ το κάπνισμα μπροστά σε παιδιά –εκτός από το ότι βλάπτει την υγεία τους- μπορεί να τα εθίσει στο τσιγάρο και τη νικοτίνη.

Τα παιδιά που βλέπουν τους γονείς τους να καπνίζουν έχουν πολλές πιθανότητες να γίνουν και τα ίδια καπνιστές, καθώς θεωρούν ότι δεν είναι κάτι κακό, αφού το κάνουν και οι γονείς τους, αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης και ψυχολόγος Simon Racicot.

Σύμφωνα με την Jennifer J. McGrath, καθηγήτρια στο τμήμα ψυχολογίας του πανεπιστημίου Concordia το 60% των παιδιών στη Βόρεια Αμερική εκτίθενται παθητικά στο τσιγάρο.

«Όσο μεγαλύτερη η έκθεση στον καπνό, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να εθιστούν στη νικοτίνη» προσθέτει.


Διαβάστε περισσότερα...