Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

«Ήταν πολύ τρομακτικό, σοκαρίστηκα, γίνεσαι παρανοϊκός σιγά σιγά»


Η Σοφία Βεργκάρα μιλά για την περιπέτειά της με τον καρκίνο.

Η Σοφία Βεργκάρα είναι από τις πιο αναγνωρίσιμες γυναίκες στο Χόλιγουντ, καθώς έχει προταθεί για βραβείο Emmy και συμμετέχει στη δημοφιλή σειρά του δικτύου ABC «Modern Family».

Ωστόσο, ένας από τους ρόλους που ελάχιστοι γνωρίζουν ότι έχει κληθεί να παίξει στη ζωή της είναι αυτός του επιζώντα από καρκίνο.

Η διάσημη ηθοποιός υποβλήθηκε σε επέμβαση αφαίρεσης θυρεοειδούς κι έπειτα έκανε την απαραίτητη θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο στην ηλικία των 28 ετών, εφόσον ανακάλυψε ότι πάσχει από καρκίνο στο θυρεοειδή. 



«Ήταν πολύ τρομακτικό, σοκαρίστηκα, γίνεσαι παρανοϊκός σιγά σιγά»

Πλέον, στα 40 της χρόνια λαμβάνει καθημερινή φαρμακευτική αγωγή για να ελέγχει τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού.

Πρόσφατα έγινε το πρόσωπο της καμπάνιας Follow the Script (Ακολούθησε το σενάριο) που προωθεί τις εξετάσεις για το θυρεοειδή και ενθαρρύνει όσους νοσούν από την ασθένεια να κινητοποιηθούν για τη θεραπεία της. Περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικανοί παρουσιάζουν κάποιας μορφής ασθένειας του θυρεοειδούς, οι πιο πολλές είναι γυναίκες, ενώ περίπου το 60% αυτών δεν γνωρίζουν ότι νοσούν.

Πριν από λίγο καιρό, η Σοφία Βεργκάρα ρωτήθηκε για την άσκηση και τη διατροφή που ακολουθεί.

- Πώς επηρέασε ο καρκίνος την άποψή σας για την υγεία και τον σωστό τρόπο ζωής;
«Στην αρχή, όταν το ανακάλυψα, ήταν πολύ τρομακτικό, σοκαρίστηκα. Ήμουν μόλις 28 ετών, δεν κάπνιζα, δεν έκανα τίποτα από όσα οι γιατροί θεωρούν ανθυγιεινά. Αρχίζεις, λοιπόν, να σκέφτεσαι “ποια πράγματα έφεραν τον καρκίνο;” και γίνεσαι παρανοϊκός σιγά σιγά. Σκεφτόμουν ότι από κει και πέρα θα έτρωγα μόνο οργανικά και βιολογικά τρόφιμα, μόνο υγιεινές τροφές και τίποτα άλλο. Μέχρι και ενέσεις με σπανάκι έκανα, ήταν τρελό. Ωστόσο, έπειτα από τους πρώτους τρεις μήνες συνειδητοποιείς ότι δεν γίνεται να ζεις τη ζωή σου έτσι, είναι εξοντωτικό».

- Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι η φυσική δραστηριότητα βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που έχουν αυτή την ασθένεια. Εσείς γυμνάζεστε κι αν ναι, πόσο συχνά;
«Τώρα που μεγαλώνω γυμνάζομαι περισσότερο. Προσπαθώ να κάνω έστω λίγη γυμναστική τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, αν δεν δουλεύω».

- Ποιο είναι το τυπικό πρόγραμμα εκγύμνασής σας;
«Έχω ένα γυμναστή και γυμνάζομαι μαζί του όταν είμαι στο Λος Άντζελες, αλλά πραγματικά δεν θέλω να αποκτήσω εμμονές με αυτό. Γυμνάζομαι όταν μπορώ, μερικές φορές με το γυμναστή μου, ενώ μερικές φορές κάνω spinning ή pilates».

- Υπάρχουν δυσκολίες στο να ενσωματώσετε την άσκηση στη ζωή σας εξαιτίας του προγράμματος που έχετε;
«Ναι, υπάρχουν δυσκολίες, ειδικά για κάποιον σαν εμένα που δεν απολαμβάνει τη γυμναστική. Προσωπικά, η γυμναστική είναι τιμωρία. Δεν είναι αυτό που πολλοί λένε ότι με ξεκουράζει να πηγαίνω στο γυμναστήριο. Δεν είναι ούτε χρόνος για τον εαυτό μου, όπως λέγεται, ούτε χρόνος διασκέδασης. Για μένα είναι χρόνος μαρτυρίου. Επομένως, φυσικά και προσπαθώ να το αποφύγω ή ψάχνω δικαιολογίες όλη την ώρα, ωστόσο, προσπαθώ πραγματικά να γυμνάζομαι τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, όταν δεν έχω γυρίσματα. Μακάρι να αγαπούσα τη γυμναστική, πιστέψτε με, εύχομαι να μπορούσα να την αγαπήσω».

- Ακολουθείτε κάποια ειδική διατροφή;
«Όχι, είμαι πολύ τυχερή, γιατί μου αρέσει η υγιεινή διατροφή. Απολαμβάνω το ψάρι, τα λαχανικά και τις σαλάτες. Μου αρέσουν βέβαια και τα γλυκά, γι’ αυτό προσπαθώ να τρώω τα πάντα με μέτρο. Το χόμπι μου είναι να πηγαίνω για φαγητό έξω σε διαφορετικά εστιατόρια. Προσπαθώ να τρώω υγιεινά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ούτως ώστε όταν πάω για βραδινό φαγητό έξω να μπορώ να φάω οτιδήποτε θελήσω. Δεν κάνω υπερβολές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αλλά τα σαββατοκύριακα, πραγματικά παραγγέλνω ό,τι θέλω. Συγκεκριμένα, μου αρέσει πολύ το σούσι και το φαγητό της μέσης ανατολής».

- Έχει αλλάξει η προσέγγιση σας στην άσκηση με την πάροδο του χρόνου κι αν ναι, με ποιους τρόπους;
«Κοιτάξτε, πλέον έχω αποδεχτεί ότι η άσκηση κάνει καλό και στην υγεία μου και προλαμβάνει τη γήρανση. Όταν ήμουν στην Κολομβία, οι γυναίκες δεν συνήθιζαν να γυμνάζονται. Δεν θυμάμαι καμιά γυναίκα στην οικογένειά μου ποτέ να πηγαίνει στο γυμναστήριο. Αυτό σημαίνει ότι ξεκίνησα αργά στη ζωή μου τη γυμναστική όταν μετακόμισα στην Αμερική κι αυτό νομίζω ότι έχει σημασία. Φαίνεται η διαφορά σε γυναίκες στην ηλικία μου που γυμνάζονται και σε όσες δεν γυμνάζονται, υπάρχουν σωματικές διαφορές».

- Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να αλλάξετε ή να βελτιώσετε σχετικά με τη ρουτίνα της άσκησης που ακολουθείτε;
«Εύχομαι να ήμουν πιο ενθουσιώδης με την άσκηση, γιατί όταν δεν έχω γυμναστή κοντά μου, σαμποτάρω τον ίδιο μου τον εαυτό. Απλώς δεν ξέρω πώς να με πιέσω, χρειάζομαι κάποιον να με πιέζει να συνεχίζω, αυτό εύχομαι να είχα που δεν έχω».

- Σας ορίζει ο γυμναστής σας συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να κάνετε ή είναι κοντά σας απλώς για να σας κινητοποιεί;
«Πρέπει να με πιέζει και να με σπρώχνει στα μηχανήματα για να κάτσω, αλλά προσπαθώ να χειραγωγήσω την κατάσταση ή συνήθως απαντάω στο τηλέφωνο και του λέω ότι το τηλεφώνημα είναι επείγον».

- Ποια είναι η συμβουλή σας για ανθρώπους που προσπαθούν να βάλουν πιο έντονα την άσκηση στη ζωή τους;
«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να το αποδεχτούν ως ένα κομμάτι της σύγχρονης ζωής, μιας κι έχει αποδειχτεί ότι η γυμναστική έχει πολλαπλά οφέλη. Θα βελτιώσει την εικόνα τους, το πώς νιώθουν, τον τρόπο που μεγαλώνουν, τα πάντα. Αν υπάρχουν εκεί έξω γυναίκες σαν κι εμένα που δεν αγαπούν τη γυμναστική, θα τους πω ότι θα πρέπει να πάρουν μια συνειδητή απόφαση αν θέλουν να μεγαλώνουν καλά και να ζήσουν περισσότερο».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

2ος στην Ευρώπη ο Δημήτρης Μπακοχρήστος του ΑΚΜΩΝ ΑμΕΑ Ιωαννίνων!


Την δεύτερη θέση στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα άρσης βαρών ΑμεΑ, που διεξάγεται στο Alexin στη Ρωσία, κατέκτησε... στην κατηγορία των 54 κιλών, ο αθλητής του ΑΚΜΩΝ Ιωαννίνων Δημήτρης Μπακοχρήστος!

Ο Μπακοχρήστος κατέρριψε το Πανευρωπαϊκό ρεκόρ την κατηγορία του με 163 κιλά,αλλά έμεινε τελικά στη δεύτερη θέση, μιας και ο αντίπαλός του απάντησε με νέα κατάρριψη του ευρωπαϊκού ρεκόρ! Στους ίδιους αγώνες, θα αγωνιστεί τις επόμενες ημέρες και ο αθλητής του ΑΚΜΩΝ Ιωαννίνων Αναστάσιος Μπάος.Ο προπονητής των αθλητών Χρήστος Τριφύλλης, δήλωσε πως περιμένει συνέχεια των επιτυχιών και από τον κ. Μπάο, μιας και όπως μας είπε, Μπάος και Μπακοχρήστος εκπροσωπούν πάντα επάξια την Πόλη μας.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα δείγματα για τη μηνιγγίτιδα στάληκαν στην Ελλάδα


Στην Ελλάδα στάληκαν τα δείγματα αναλύσεων για να διαπιστωθεί εάν ο 53χρονος υπάλληλος κρατικής Υπηρεσίας, πάσχει από μηνιγγίτιδα. Το περιστατικό που έγινε γνωστό προκαλεί ανησυχία στην κοινή γνώμη και ιδιαίτερα στην κρατική υπηρεσία που εργαζόταν ο υπάλληλος.

Όπως αποκάλυψε στο SigmaLive, o διευθυντής των Ιατρικών Υπηρεσιών καιΥπηρεσιών δημόσιας Υγείας του Υπ.Υγείας, Αντρέας Γεωργίου, ο 53χρονος έχει βεβαρημένο ιστορικό και νοσηλεύεται στην ‘Β Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, μέσα σε έντονα προληπτικά μέτρα.

Οι Υπηρεσίες δημόσιας Υγείας, επεσήμανε ο κ. Γεωργίου, αντέδρασαν άμεσα μόλις έγινε αντιληπτή η υποψία ότι ο ασθενής ίσως να πάσχει από μηνιγγίτιδα. «Οι υπηρεσίες μας, ειδοποίησαν αμέσως το εργασιακό και οικογενειακό του περιβάλλον και έλαβαν ήδη όλοι το φάρμακο επιλογής, ειδικό για μηνιγγιτιδόκοκο», ανέφερε.

Συγκεκριμένα, εξήγησε ο κ. Γεωργίου, έλαβαν προληπτική ιατροφαρμακευτική αγωή 26 ενήλικες και δύο παιδιά από το εργασιακό και οικογενειακό του περιβάλλον. Ο ασθενής, είπε νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση και οι θεράποντες γιατροί είναι σε συνεχή επικοινωνία με το Υπ. Υγείας.

Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και πανικού, υποστήριξε ο κ. Γεωργίου, αναφέροντας ότι σποραδικά μπορεί να εντοπίζονται περιστατικά μηνιγγίτιδας τα οποία εντοπίζονται έγκαιρα και γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες πρόληψης.

Η Μηνιγγίτιδα είναι μία σφοδρή μεταδοτική ασθένεια, προκαλούμενη από βακτήρια, ιούς και μύκητες, η οποία επιδρά στους ιστούς, που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Η ασθένεια μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Η διάγνωση της ασθένειας είναι σημαντική, καθώς υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ασθένειας και διαφορετικές θεραπευτικές μέθοδοι να αντιστοιχούν σε αυτούς.

Η μηνιγγίτιδα διαγνώσκεται λαμβάνοντας δείγμα από το εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Η ασθένεια αυτή χαρακτηρίζεται από πυρετό, πονοκεφάλους, αυχενική δυσκαμψία, ναυτίες και εμετούς. Επίσης, χαρακτηρίζεται από ευαισθησία στα έντονα φώτα, αλλαγές στην πνευματική κατάσταση και συχνά ένα μικρό μωβ εξάνθημα.

Υπάρχουν δυο τύποι μηνιγγίτιδας. Υπάρχει η ιογενής μηνιγγίτιδα, καθώς επίσης και η βακτηριακή μηνιγγίτιδα.

Η ιογενής μηνιγγίτιδα (ή η ασεπτική, όπως διαφορετικά ονομάζεται) είναι ο πιο κοινός τύπος μηνιγγίτιδας. Είναι πολύ σοβαρή, αλλά πιο σπάνια θανατηφόρα. Δεν υπάρχει καμία θεραπευτική αγωγή για αυτόν τον τύπο μηνιγγίτιδας μέχρι τώρα. Η ασθένεια διαρκεί για 7-10 ημέρες και το άτομο αναρρώνει τελείως. Πολλά διαφορετικά είδη ιών μπορούν να προκαλέσουν την ασθένεια.

Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι πολύ σοβαρή και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο, απώλεια ακοής, αναπηρία ή ακόμη και θάνατο. Η ταυτοποιήση των βακτηρίων είναι σημαντική για τη θεραπεία, έτσι ώστε να χορηγηθούν τα κατάλληλα αντιβιοτικά. Συνήθως, έχει τα ίδια συμπτώματα με την ιογενή μηνιγγίτιδα. Γι’ αυτό, ο καθένας , που εμφανίζει τα χαρακτηριστικά συμπτώματα, πρέπει να δει έναν ιατρό, όσο το δυνατόν πιο σύντομα.


Διαβάστε περισσότερα...

Διπλωματικό... παρκάρισμα


Το ξέρουμε ότι με το παρκάρισμα δεν τα πάμε και τόσο καλά. Οι περισσότεροι οδηγοί αφήνουν τα αυτοκίνητά τους όπου τους βολεύει, για να κάνουν τη δουλειά τους με ευκολία, χωρίς να σκέφτονται αν εμποδίζουν πεζούς, άτομα με αναπηρία, μαμάδες με καροτσάκια κ.ά..

Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες που μας έστειλε αναγνώστης από τη Θεσσαλονίκη, το πολυτελές 4x4 με διπλωματικές πινακίδες έχει παρκάρει πάνω στο πεζοδρόμιο, με αποτέλεσμα να εμποδίζει το πέρασμα των πεζών. Το... τρελό της υπόθεσης είναι πως στα 100 με 200 μέτρα υπάρχει ανοιχτός χώρος στάθμευσης!

Οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί μετά την πύλη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και ο χώρος στάθμευσης (αν δεν τον γνωρίζουν οι κύριοι) είναι απέναντι από τον Ερυθρό Σταυρό...



Φοβερό το... διπλωματικό παρκάρισμα



Το αυτοκίνητο στο πεζοδρόμιο και οι πεζοί στον... δρόμο.



Διαβάστε περισσότερα...

Ζητούνται συνοδοί απο το “ΒηματίΖΩ” | Κιλκίς, Ατόμων


Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία Ν. Κιλκίς «βηματίΖΩ» ζητά συνοδούς (σχετικούς με τον τομέα της αναπηρίας, με ειδικότητες όπως φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, γυμναστές, νοσηλευτές, εκπαιδευτικούς κ.τ.λ,) για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα ατόμων με αναπηρία για την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου 2013.

Θα συνεκτιμηθούν τα παρακάτω κριτήρια:

1. Ηλικία συνοδού 18 ετών και άνω

2. Να εργάζεται ή να έχει εργαστεί σε παρεμφερές αντικείμενο

3. Σπουδές ειδικότητας, σύμφωνα με το άρθρο 8, ΚΥΑ Γ2β/1542

4. Ο/Η συνοδός είναι Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος χώρας μέλους της Ε.Ε. ή χώρας εκτός Ε.Ε. αλλά διαθέτει άδεια παραμονής και εργασίας στην Ελλάδα

4. Ειδικές γνώσεις

α) Πρώτες Βοήθειες

β) Ναυαγοσωστική

γ) Δεξιότητες επικοινωνίας

δ) Δεξιότητες ψυχοσυναισθηματικής στήριξης

ε) Γνώσεις για κατασκευές (χειροτεχνία κλπ.)

στ) Γνώσεις από ψυχαγωγικές διαδικασίες

5. Προϋπηρεσία σε κατασκηνώσεις ΑμεΑ ή σε άλλες κατασκηνώσεις

6. Συστατικές επιστολές εφόσον υπάρχουν θα συνεκτιμηθούν

Υποβολή αιτήσεων έως Δευτέρα 27/5/2013, στα γραφεία του Συλλόγου.

Για τους συνοδούς προβλέπεται αμοιβή και βεβαίωση συμμετοχής.

Στοιχεία επικοινωνίας: Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία. Κιλκίς «βηματίΖΩ», 21ης Ιουνίου 36, Κιλκίς, 61100, τηλ-fax: 23410-76549, email: info@vimatizo.gr
www.vimatizo.gr.


Διαβάστε περισσότερα...

Στήριξη από Περιφέρεια…


Ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Φώτης Χατζηδιάκος έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον Πρόεδρο του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Επαρχίας Ρόδου, κ. Μανώλη Ζηδιανάκη στην οποία αναφέρονται τα παρακάτω: «Κύριε Πρόεδρε, ένα μεγάλο μπράβο στους αθλητές και στο τεχνικό επιτελείο της ομάδας μπάσκετ με καρότσι του Α.Σ. Δωδεκάνησος για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και κατ’ επέκταση του νταμπλ.

Οι προσπάθειές σας έφεραν για ακόμη μια χρονιά την πρωτιά στα Δωδεκάνησα, τα οποία έγιναν σημείο αναφοράς σε όλη την Ελλάδα. Αποτελείτε για εμάς πηγή έμπνευσης και το καλύτερο παράδειγμα για το τι σημαίνει θέληση και δύναμη ενώ τα αθλητικά σας κατορθώματα αποτελούν το μεγαλύτερο μάθημα ζωής στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε ως κοινωνία, πως η δύναμη της ανθρώπινης ψυχής ξεπερνάει όλα τα εμπόδια.

Από την πλευρά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, θέλω να επιβεβαιώσω τη στήριξή μας στις προσπάθειές σας. Είμαστε κοντά σας προκειμένου η τεράστια επιτυχία σας να έχει και συνέχεια. Για ακόμη μια φορά μας κάνατε υπερήφανους. Τα θερμά μου συγχαρητήρια για την μεγάλη σας επιτυχία».

Επίσης, και σωματεία της Ρόδου έσπευσαν να συγχαρούν την επιτυχία της Δωδεκανήσου. Αναλυτικά αναφέρεται ότι «ο ΠΑΟ Ιάλυσος, με τις Ακαδημίες μπάσκετ, και ο ΓΑΣ Ιάλυσος, με τα αγωνιστικά τμήματα, εκφράζουν τα συγχαρητήριά τους για την εξαίρετη παρουσία στα αγωνιστικά δρώμενα του Νομού μας, κυρίως όμως για την μεγαλειώδη φετινή εμφάνιση και κατάκτηση από το σύλλογο ΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ του Κυπέλλου και του Πρωταθλήματος ΕΛΛΑΔΟΣ στο μπάσκετ με καρότσι.

Η διπλή επιτυχία έγραψε με χρυσά γράμματα την πιο λαμπρή ιστορία στον αθλητισμό του τόπου μας και επιβεβαιώνει την μέχρι τώρα αξιέπαινη πορεία του συλλόγου δίνοντας ένα μήνυμα ότι με την δύναμη ψυχής μπορούμε να κερδίσουμε πάρα πολλά πράγματα στη ζωή.
Συγχαρητήρια και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο μέλλον.

Με εκτίμηση
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟ & τον ΓΑΣ ΙΑΛΥΣΟΣ
Μιχάλης Παπαγούρας,
Γιώργος Χατζηκαλημέρης».


Διαβάστε περισσότερα...

Πάτρα: 330.000 ευρώ ζητά γυναίκα που έμεινε ανάπηρη στα έργα του Διακονιάρη


Η ζωή της άλλαξε για πάντα το πρωί της 15ης Ιανουαρίου 2009. Εκείνη την ημέρα η 65χρονη Μαρία Βεσκούκη έπεσε σε ένα ανοιχτό φρεάτιο βάθους 5 μέτρων στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου και από πάνω της έπεσε ο μόλις 2,5 ετών εγγονός της. Σώθηκε από θαύμα γιατί τη σκηνή της πτώσης έτυχε να δει ο σύζυγός της που την περίμενε σε κοντινή απόσταση.

Εκείνη την περίοδο εκτελούνταν έργα στην οδό. Η γυναίκα παρά τις εγχειρήσεις εμφανίζει μόνιμη αναπηρία και δεν μπορεί να εργαστεί, να ανέβει σκάλες, ούτε καν να φορέσει γυναικεία παπούτσια, λόγω των αφόρητων πόνων.

Η γυναίκα δηλώνει πλέον ανάπηρη.

Με αγωγή που συζητείται σήμερα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πατρών διεκδικεί 331.000 ευρώ από την εταιρεία Μηχανική, ενώ ο εγγονός της 50.140 ευρώ. Χθες επρόκειτο να εκδικαστεί το ποινικό μέρος της υπόθεσης, το οποίο όμως αναβλήθηκε για τις 10 Ιουνίου. Η γυναίκα παρέμεινε συνολικά 20 μήνες στο κρεβάτι, στη συνέχεια κινείτο με αναπηρικό αμαξίδιο και πλέον χρησιμοποιεί πατερίτσες. Το παιδί παρακολουθείται από παιδοψυχίατρο γιατί έχει ανεξίτηλα τραύματα από την πτώση.

«Είμαι πλέον ανάπηρη γυναίκα που υποφέρω από τρομερούς πόνους για το υπόλοιπο της ζωής μου κι έχω αποκτήσει σοβαρές κινητικές αναπηρίες», αναφέρει στην αγωγή της, σύμφωνα με την "Πελοπόννησο".

Με αγωγή, που συζητείται σήμερα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πατρών, η γυναίκα διεκδικεί αποζημίωση 330.970 ευρώ και άλλα, μέσω των εκπροσώπων του, 50.140 ευρώ ο τότε 2,5 ετών εγγονός της για την τραυματική εμπειρία που βίωσε.

Χθες επρόκειτο να εκδικαστεί το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, που όμως αναβλήθηκε για τις 10 Ιουνίου.

«Η γυναίκα πλέον χαρακτηρίζεται ως ανάπηρη. Δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί, κάτι που επιβεβαιώνεται από δημόσιο έγγραφα νοσοκομείου. Δεν μπορεί να οδηγήσει, να φορέσει παπούτσια, να ανέβει σκάλες, ούτε να μαγειρέψει, ούτε καν στην τουαλέτα… Το ατύχημα οφείλεται σε εγκληματική αμέλεια των υπευθύνων της εταιρείας που δεν είχαν φροντίσει να πακτώσουν το ανοικτό φρεάτιο» σημειώνει στην «Π» ο συνήγορος της 65χρονης, Θανάσης Τασσόπουλος.

Το παιδί παρακολουθείται από παιδοψυχίατρο του Καραμανδανείου, γιατί τα τραύματα έχουν μείνει ανεξίτηλα μέσα του, ενώ μετά το ατύχημα εμφάνισε κύστη στο πόδι που οφείλεται στο τράνταγμα.

Το ατύχημα είχε προκαλέσει πανελλαδική αίσθηση και είχε δυναμιτίσει το ήδη τεταμένο κλίμα για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου.


Διαβάστε περισσότερα...

Αλεξανδρούπολη: Eγκρίθηκε ομόφωνα ο κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Κολυμβητηρίου


Ομόφωνα εγκρίθηκε στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Κολυμβητηρίου. Σήμερα θα γίνει η διοικητική παραλαβή του κολυμβητηρίου, ενώ τις επόμενες 15 ημέρες θα λειτουργήσει δοκιμαστικά χωρίς αντίτιμο, καθώς σύμφωνα με τον δήμαρχο Ευάγγελο Λαμπάκη δεν έχει παραληφθεί το σύστημα καρτών για τον έλεγχο των εισερχομένων –εξερχομένων. Να σημειωθεί ότι το κολυμβητήριο της Αλεξανδρούπολης είναι το δεύτερο κολυμβητήριο που κατασκευάστηκε από τα 22 που εξαγγέλθηκαν από το Αθήνα 2004 ,ενώ χρειάστηκαν τέσσερις δημοτικές αρχές για να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με το οργανόγραμμα ,υπεύθυνη για την Οργάνωση και Διαχείριση του Δημοτικού Κλειστού κολυμβητηρίου Αλεξανδρούπολης ορίζεται πενταμελής Επιτροπή στην οποία θα προεδρεύει ο εκάστοτε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Α.ΠΟ.Κ.Δ.Α.
Αλεξανδρούπολη: Eγκρίθηκε ομόφωνα ο κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Κολυμβητηρίου

Η διοικούσα αυτή Επιτροπή θα έχει την γενική επιστασία του συνόλου των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του κολυμβητηρίου και θα είναι αρμόδια για την σωστή εκτέλεση των καθηκόντων του προσωπικού και των εξωτερικών συνεργατών, για την τήρηση και πιστή εφαρμογή των διατάξεων του Κανονισμού Λειτουργίας και των εκάστοτε Αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και γενικά για την ομαλή λειτουργία του Δημοτικού Κλειστού κολυμβητηρίου Αλεξανδρούπολης. Υπεύθυνος λειτουργίας του Δημοτικού Κλειστού κολυμβητηρίου Αλεξανδρούπολης ορίζεται ο εκάστοτε Διευθυντής του Α.ΠΟ.Κ.Δ.Α. Σε αυτόν αναφέρεται το σύνολο του προσωπικού που απασχολείται στο Δημοτικό Κλειστό κολυμβητήριο Αλεξανδρούπολης, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών συνεργατών. Ο ανωτέρω εποπτεύει την ομαλή λειτουργία του Δημοτικού Κλειστού κολυμβητηρίου Αλεξανδρούπολης, αντιμετωπίζει οποιοδήποτε θέμα προκύπτει και δεν προβλέπεται από τον παρόντα Κανονισμό Λειτουργίας και αναφέρεται απευθείας στην Διοικούσα Επιτροπή και στον πρόεδρο αυτής. Οι ώρες λειτουργίας του Δημοτικού κολυμβητηρίου θα είναι: τις καθημερινές (Δευτέρα-Παρασκευή) από τις 7π.μ έως τις 10.30μ.μ Σάββατο από 7π.μ-3μμ,ενώ Σάββατο Κυριακή και αργίες θα λειτουργεί για την διεξαγωγή των αγώνων. Το αντίτιμο χρήσης κατά κατηγορία αθλουμένων καθορίζεται ως εξής: Για το κοινό 30 ευρώ τον μήνα, ΑΜΕΑ, άνεργοι, φοιτητές, σπουδαστές 50%, έκπτωση, πολύτεκνοι: το πρώτο παιδί 10 ευρώ, το 2ο 5 ευρώ και τα υπόλοιπα δωρεάν, ενώ η τέλεση αγώνων κατ΄ άτομο και κατά αγώνισμα, 4 ευρώ .



Πηγή: http://www.ert.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής: Εκλογές από 1 - 9 Ιούνη


Εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ θα γίνουν από 1 - 9 Ιούνη στον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής. Την Κυριακή έγινε η εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση με τη συμμετοχή νέων μελών που ανέδειξαν πολλές πλευρές σχετικά με την παρέμβαση και τις διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος.

Σύμφωνα με την Εφορευτική Επιτροπή, οι εκλογές θα διεξάγονται τις καθημερινές 10 π.μ. - 2.30 μ.μ. και 5.30 μ.μ. έως 8.30 μ.μ. και τα Σαββατοκύριακα 10 π.μ - 3 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος).

Οι υποψηφιότητες ή οι συνδυασμοί μπορούν να κατατίθενται μέχρι την Τετάρτη 29 Μάη έως τις 8.00 μ.μ με τους εξής τρόπους: Αυτοπροσώπως στα γραφεία του συλλόγου, με φαξ στο 210 5221.411 ή στις διευθύνσεις info@goneisamea.gr και seaan@hotmail.com.

Δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές έχουν όλα τα μέλη του Συλλόγου. Η ψηφοφορία πραγματοποιείται με την επίδειξη Αστυνομικής Ταυτότητας, διαβατηρίου, βιβλιαρίου Υγείας ή διπλώματος οδήγησης. Εγγραφές θα γίνονται μέχρι και την τελευταία μέρα των εκλογών.


Διαβάστε περισσότερα...

Πράσινο φως για το νέο δημοτικό σχολείο Γαζίου


Υπεγράφη σήμερα από τον υπ. Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο το κτιριολογικό πρόγραμμα του νέου, ολοήμερου 12θέσιου δημοτικού σχολείου Γαζίου, το οποίο θα διαθέτει και επιπλέον τμήμα ένταξης για παιδιά.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, η οποία φέρνει πιο κοντά την κατασκευή του σχολείου, για το οποίο έχει ήδη αγοραστεί το οικόπεδο από ίδια έσοδα του δήμου και οικονομική βοήθεια της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ ο Περιφερειάρχης κ. Στ. Αρναουτάκης έχει δεσμευτεί να εντάξει το έργο στο ΕΣΠΑ. Για το σημαντικό αυτό έργο, η δημοτική αρχή έχει ήδη ολοκληρώσει ορισμένες από τις απαραίτητες μελέτες ενώ σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο αυτών.

Η κατασκευή του νέου δημοτικού σχολείου, αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος της σχολικής στέγης που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή του Γαζίου και να δώσει στους μικρούς μαθητές τη δυνατότητα να απολαμβάνουν πραγματικά την εκπαιδευτική διαδικασία.

Το νέο σχολικό συγκρότημα θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο 3 περίπου στρεμμάτων στην οδό Ελευθερίας, θα περιλαμβάνει – εκτός από τις διδακτικές αίθουσες και τους χώρους των καθηγητών – γυμναστήριο, εργαστήρια φυσικών επιστημών, Η/Υ, ξένων γλωσσών και αισθητικής αγωγής, δυο υπαίθρια γήπεδα, βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κουζίνα, χώρους φαγητού, ιατρείο, αναρρωτήριο, χώρο στάθμευσης, γραφείο συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, πολλούς βοηθητικούς χώρους, ενώ θα είναι απόλυτα προσβάσιμο σε ΑμεΑ. Το συνολικό εμβαδόν του νέου δημοτικού σχολείου υπερβαίνει τα 2.100 τ.μ. και θα φιλοξενεί 300 μαθητές.

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, φανερά ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή, δήλωσε: «Ένα ακόμα καθοριστικό βήμα πραγματοποιήθηκε. Όπως γνωρίζεται, στο Μαλεβίζι καταγράφουμε υψηλότατους ρυθμούς ανάπτυξης του πληθυσμού. Εφέτος, η αύξηση στα δημοτικά της περιοχής αγγίζει το 100%, έναντι 60% που ήταν πέρυσι! 1 παιδί φεύγει για το γυμνάσιο, 2 έρχονται στην Α' τάξη! Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η κατασκευή ενός νέου, σύγχρονου, ολοήμερου δημοτικού σχολείου, ήταν κάτι παραπάνω από αναγκαία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για την σημαντική συμβολή του στην αγορά του οικοπέδου, αλλά και για τη δέσμευσή του για την ένταξη της κατασκευής του σχολείου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, τον βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη για το εντονότατο ενδιαφέρον που έχει δείξει για την υλοποίηση αυτού του έργου και φυσικά, τα στελέχη της τεχνικής μας υπηρεσίας που για μια ακόμα φορά, υπερέβαλαν εαυτούς για να αντεπεξέλθουν».



Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έτσι γίνονται τα αλκοτέστ στην Ιεράπετρα


Καταγγελία απέστειλε αναγνώστης του zougla.gr από την Κρήτη σχετικά με τους τροχονομικούς ελέγχους στο Νομό Λασιθίου.

«Εμείς παρανομήσαμε λόγω μέθης...Πληρώσαμε βαρύτατο πρόστιμο και αφαίρεση διπλώματος για 3 μήνες...

Τους συγκεκριμένους κυρίους θα τους τιμωρήσει κάποιος... Ένα βράδυ την είχαν “στήσει” επί δύο και πλέον ώρες για αλκοτέστ και είχαν παρκάρει σε θέση στάθμευσης ΑμΕΑ.

Ισχύει ο νόμος για όλους άραγε; 'H μήπως είναι 2 ταχυτήτων; Αλήθεια και το φραπεδάκι πάνω στο περιπολικό πώς σας φαίνεται;».




Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλές για καλύτερο ύπνο


Γιατί πρέπει να κοιμόμαστε καλύτερα.
Έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο Berkeley στην Καλιφόρνια έδειξε ότι παρουσιάζεται πτώση της διανοητικής λειτουργίας όταν ο άνθρωπος δεν κοιμάται αρκετά, φαινόμενο που εμφανίζεται κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Παρακάτω, λοιπόν, μπορείτε να διαβάσετε οκτώ συμβουλές για το πώς μπορείτε να κοιμάστε καλύτερα και να ξεκουράζετε το μυαλό σας όσο περισσότερο γίνεται...

Αναζητείστε την ποιότητα κι όχι την ποσότητα



Μολονότι η συμβουλή που δίνεται σε όλους τους ενηλίκους είναι να κοιμούνται οκτώ ώρες την ημέρα, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που αποτρέπουν την εφαρμογή αυτού. Χρόνιες ασθένειες, πόνος, προβλήματα ακράτειας, κατάθλιψη ή άγχος είναι μερικά από τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιος και που τον κρατούν ξύπνιο πολλές ώρες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου Berkeley στην Καλιφόρνια, η πτώση της ποιότητας του ύπνου (δυσκολία ύπνου, αϋπνία) κι όχι οι ώρες που θα κοιμηθούν είναι αυτό που τελικά εμποδίζει τις αναμνήσεις να διατηρηθούν στον εγκέφαλο των ανθρώπων.

Ξεχάστε τον καφέ αργά το απόγευμα



Είναι αλήθεια πως οι έρευνες που έχουν γίνει για την καφεΐνη δεν έχουν ακόμα αποφανθεί για το αν τελικά η συγκεκριμένη ουσία είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό ή όχι. Παρόλα αυτά, υπάρχει κάτι που παραμένει σταθερό στα συμπεράσματα όλων των ερευνών: η καφεΐνη διατηρεί το ανθρώπινο σύστημα λειτουργικό για αρκετές ώρες.

Επομένως, καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση καφέ αργά μέσα στην ημέρα, καθώς αν σταματήσετε να πίνετε καφέ γύρω στις τρεις ή τέσσερις το απόγευμα, όπως προτείνουν οι ειδικοί, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες για καλό και επαρκή ύπνο.

Αγοράστε ένα μηχάνημα «λευκού θορύβου»



Ίσως σας νανουρίζει ο ήχος των αυτοκινήτων που περνάνε ή το κελάιδισμα των πουλιών, ωστόσο μια πολύ καλή λύση για να διατηρήσετε τόσο τον εγκέφαλο όσο και το σώμα σας συγκεντρωμένο στον ύπνο είναι ένα μηχάνημα λευκού θορύβου.

Αυτή η συσκευή εξαλείφει το θόρυβο και παράγει συγκεκριμένους ήχους (ήχος του αέρα, ήχος του νερού σε καταρράκτη) και βοηθάει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών να έχουν έναν καλύτερο και πιο ήρεμο ύπνο. Ίσως επίσης να υπάρχει και εφαρμογή στο κινητό σας που κάνει το ίδιο πράγμα, απλώς φροντίστε αν χρησιμοποιήσετε το κινητό σας, να το έχετε όσο πιο μακριά γίνεται από το κρεβάτι σας με κλειστή την οθόνη.

Ακόμα καλύτερα, βάλτε το κινητό σε λειτουργία πτήσης, η οποία σας επιτρέπει να κάνετε και κλήσεις έκτακτης ανάγκης.

Γυμναστείτε



Διαλέξτε όποιο είδος γυμναστικής σας αρέσει, δεν έχει σημασία τι θα είναι, από zumba, γιόγκα, τζόκινγκ, τένις μέχρι μποξ, αρκεί να εντάξετε τη γυμναστική στη ζωή σας σε σταθερή βάση.

Το σώμα σας θα σας ανταμείψει, αν ασκείστε τακτικά, και θα το κάνει με πολλούς τρόπους, ένας από τους κυριότερους είναι η ποιοτικότερη ξεκούραση όταν έχετε τη δυνατότητα να κοιμηθείτε.

«Αποσυνδεθείτε»



Κλείστε την τηλεόραση, το κινητό τηλέφωνο, το iPad και τον υπολογιστή σας για λίγες ώρες. Αφήστε τον εγκέφαλο σας να αναπαυτεί για κάποιο χρονικό διάστημα από τη συνεχή πληροφόρηση. Αν πράγματι το καταφέρετε αυτό, θα νιώσετε πιο ανανεωμένοι και θα δείτε ότι έχετε τη δυνατότητα να διατηρείτε τη μνήμη σας όσο κοιμάστε.

Επιπλέον, ένα ακόμα όφελος της αποσύνδεσής σας από όλα αυτά είναι ότι θα αποφύγετε τον αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης που φαίνεται ότι προκαλεί η αυξημένη έκθεση στο τεχνητό φως της τηλεόρασης, του υπολογιστή και του smartphone σας.

Επιλέξτε άλλες πιο χαλαρωτικές δραστηριότητες για τις ώρες προτού κοιμηθείτε, όπως είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, η ανάγνωση ενός βιβλίου ή απλώς λίγες εύκολες δουλειές στο σπίτι.

Ανακαινίστε το υπνοδωμάτιο



Αλλάξτε διακόσμηση στο χώρο που κοιμάστε, αγοράστε καινούργια μαξιλάρια, σεντόνια, παπλώματα, πιο σκούρες κουρτίνες και ό,τι άλλο χρειάζεστε για να νιώθετε ηρεμία, ζεστασιά και ανυπομονησία για να πέσετε για ύπνο. Μια τέτοια αλλαγή αξίζει τα χρήματα που θα δώσετε, αλλά δεν είναι το μόνο που μπορείτε να αλλάξετε. Αν έχετε τηλεόραση μέσα στο υπνοδωμάτιο, βγάλτε την και πηγαίνετε την σε άλλο χώρο του σπιτιού.

Αν έχετε πολλά πράγματα, αδειάστε λίγο χώρο. Αν χρησιμοποιείτε το δωμάτιο σας και για γραφείο, μετακομίστε την δουλειά σας σε άλλο δωμάτιο, αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το υπνοδωμάτιο μας πρέπει να είναι χώρος μόνο για ύπνο και σεξ. Αυτός είναι ο πιο σημαντικός τρόπος να διασφαλίσουμε ποιοτική ξεκούραση.

Κρατήστε σημειώσεις



Μήπως όταν πέφτετε στο κρεβάτι το μυαλό σας αρχίζει να τρέχει; Οτιδήποτε κι αν βαραίνει το νου σας πρέπει να το αποβάλλεται, αν δεν θέλετε να στριφογυρνάτε όλο το βράδυ στο στρώμα.

Γι’ αυτό χρησιμοποιήστε τον πατροπαράδοτο τρόπο και πιάστε χαρτί και μολύβι (χαρτί και μολύβι είπαμε, όχι το σημειωματάριο του κινητού σας!). Αρχίστε να γράφετε στο χαρτί τις σκέψεις σας κι ό,τι άλλο σας βασανίζει, μην ανησυχείτε για τυχόν λάθη, απλώς αποτυπώστε γραπτώς οτιδήποτε υπάρχει στο μυαλό σας και σας εμποδίζει να ξεκουραστείτε.

Υπάρχουν, ωστόσο, και άνθρωποι που πιστεύουν ότι είναι καλύτερα να ξεχνάνε πράγματα παρά να αγχώνονται για αυτά, γι’ αυτά και δεν τα σκέφτονται καθόλου.

Μιλήστε με το γιατρό σας



Αν αυτό που σας κρατάει ξύπνιους το βράδυ και δεν σας αφήνει να κοιμηθείτε σωστά είναι κάποιο πρόβλημα, σωματικής ή ψυχικής φύσεως, τότε κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας και συζητείστε μαζί του αυτό που σας απασχολεί.

Ο γιατρός είναι σίγουρα καταλληλότερος να σας υποδείξει πώς θα αντιμετωπίσετε το οποιοδήποτε πρόβλημα σας βασανίζει ή μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα φάρμακο που ίσως να σας χαλαρώσει, ούτως ώστε να καταφέρετε να ξεκουραστείτε σωστά.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θρίλερ με ζευγάρι που βρέθηκε δολοφονημένο


Διπλό φονικό με πολλά ερωτηματικά ερευνούν οι αστυνομικοί του Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας.

Το ζευγάρι βρισκόταν στο εξοχικό του στην ακτή Νηρέως κοντά στο Αλιβέρι Ευβοίας. Η κόρη τους τηλεφωνούσε όλο το απόγευμα και κανείς δεν απαντούσε. Νωρίς το βράδυ ενημέρωσε το τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Όταν στις 10 το βράδυ του Σαββάτου οι αστυνομικοί έφτασαν στο σπίτι, σοκαρίστηκαν. Στην αυλή, στο πίσω μέρος του σπιτιού, βρήκαν νεκρή την 54χρονη συνταξιούχο γυναίκα χτυπημένη άγρια στο κεφάλι. Μπαίνοντας στο σπίτι βρήκαν νεκρό και τον 56χρονο γυναικολόγο σύζυγό της, στο υπνοδωμάτιο, επίσης χτυπημένο στο κεφάλι.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία το κίνητρο ήταν η ληστεία ενώ έχει προσαχθεί και εξετάζεται ως ύποπτος ένας αλλοδαπός.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θυμός στην εφηβεία. Πώς αντιμετωπίζεται;


Θυμός. Ένα συναίσθημα που δυσκολεύει τη ζωή μας. Ένα συναίσθημα πολύ κοινό στον εφηβικό πληθυσμό. Άραγε μπορούμε να τον κατευνάσουμε; Σήμερα, ο συνεργάτης μας, Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, δίνει πρακτικές συμβουλές στους εφήβους για να μπορέσουν να διαχειριστούν το συναίσθημα του θυμού. Τι θυμώνει άραγε τους εφήβους; Πότε οι έφηβοι αισθάνονται αδικημένοι μέσα στην οικογένεια; Τι πρέπει να κάνει ένας έφηβος για να ηρεμήσει;

ΝΙΩΘΟΝΤΑΣ ΘΥΜΩΜΕΝΟΣ :«Στην οικογένειά μου κανείς δεν εκφράζει το θυμό του. Κανείς, εκτός απ’ τον μπαμπά μου, δηλαδή. Όλοι πνίγουν τα συναισθήματά τους. Ορισμένες φορές κλείνομαι στο δωμάτιό μου και νιώθω ότι θα ήθελα να σπάσω τα πάντα γύρω μου».

Όλοι νιώθουμε θυμωμένοι ορισμένες φορές. Είναι φυσιολογικό και υγιές να θυμώνουμε όταν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος. Βέβαια, μερικές φορές νιώθουμε θυμωμένοι χωρίς να υπάρχει κάποια αιτία. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε το θυμό μας και να μην τον καταπιέζουμε. Ωστόσο, οι εκρήξεις οργής συνήθως χειροτερεύουν μια κατάσταση. Τα προβλήματα προκαλούνται από τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εκφράζουν το θυμό τους.

Γιατί θυμώνουμε;
Παρακάτω αναφέρονται μερικά παραδείγματα. Μπορεί να θυμώνουμε επειδή:
Μας στενοχωρούν ή μας φέρονται άσχημα.
Μας προσβάλλουν μπροστά σε κόσμο.
Βιώνουμε αλλαγές στην οικογένειά μας, όπως το διαζύγιο των γονιών μας.
Μας απογοητεύουν ή απογοητεύουμε τον εαυτό μας.
Μια κατάσταση είναι άδικη.
Αναγκαζόμαστε να κάνουμε κάτι που δε θέλουμε.
Δεν μας ακούν.
Νιώθουμε μόνοι ή αποκλεισμένοι.
Αντιμετωπίζουμε μεγάλη πίεση στο σπίτι ή στο σχολείο.
Κάποιος πέθανε ή μας εγκατέλειψε.
Είμαστε άρρωστοι.
Tα πράγματα δεν εξελίχτηκαν όπως ελπίζαμε.

Ο θυμός εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους Μπορεί…
Να χτυπήσουμε κάποιον.
Να βάλουμε τις φωνές ή να ξεσπάσουμε σε κάποιον.
Να συναναστρεφόμαστε άτομα που μας μπλέκουν σε φασαρίες.
Να σπάμε αντικείμενα.
Να χάσουμε τον έλεγχο.
Να προκαλούμε άλλους ανθρώπους…

ή μπορεί να στρέψουμε το θυμό και τον πόνο μας εναντίον του ίδιου μας του εαυτού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε….
Διατροφικές διαταραχές
Αισθήματα μελαγχολίας
Έκθεση του εαυτού μας σε κίνδυνο
Άρνηση να πάμε σχολείο
Αυτοκαταστροφικές πράξεις
Υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος
Χρήση ναρκωτικών

Ορισμένες από αυτές τις συμπεριφορές μπορεί να μας βοηθήσουν να νιώσουμε καλύτερα βραχυπρόθεσμα, αλλά, μακροπρόθεσμα, μπορεί να μας δημιουργήσουν προβλήματα που αντιμετωπίζονται πολύ δυσκολότερα. Επιπλέον, οι άλλοι άνθρωποι μπορεί να μην καταλαβαίνουν γιατί συμπεριφερόμαστε με αυτό τον τρόπο.


Αναγνωρίζοντας τα συναισθήματα θυμού

Όταν θυμώνουμε, το σώμα μας εκδηλώνει τη λεγόμενη αντίδραση «μάχης ή φυγής» που προκαλείται από την αδρεναλίνη, μια ορμόνη που βοηθάει το σώμα μας να αντιδράσει άμεσα στο στρες. Τα δόντια, το στομάχι, οι ώμοι, οι γροθιές και οι μύες μας σφίγγονται, ενώ η καρδιά μας χτυπάει γρηγορότερα. Όλες αυτές οι αντιδράσεις είναι φυσιολογικές και συχνά αποτελούν χρήσιμες ενδείξεις που μας προειδοποιούν ότι έχουμε αρχίσει να εκνευριζόμαστε.

«Η καρδιά μου χτυπούσε δυνατά και τα χέρια μου είχαν ιδρώσει. Δεν μπορούσα να σταθώ πουθενά, ένιωθα ότι είχα τόση ενέργεια που δεν με χωρούσε ο τόπος. Δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ σε καμία ασχολία, δεν μπορούσα ούτε να κοιμηθώ φυσιολογικά».

Ορισμένες φορές είναι δύσκολο να παραδεχτούμε σε κάποιον, ακόμα και στον ίδιο μας τον εαυτό, ότι είμαστε θυμωμένοι. Μπορεί να δεχόμαστε πίεση από τους άλλους, να ακούμε διαρκώς ότι δεν πρέπει να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας. Μπορεί να αντιλαμβανόμαστε ότι νιώθουμε άλλα πράγματα:

«Βαθιά μέσα μου ένιωθα άσχημα για τον εαυτό μου. Όταν ξέσπασα, αισθάνθηκα ότι έχανα εντελώς τον έλεγχο. Φοβόμουν, αλλά δεν το κατάλαβε κανείς – όλοι φοβόντουσαν εμένα». Όταν είμαστε επιθετικοί, προκαλούμε αισθήματα θυμού στους άλλους ανθρώπους – και όταν οι άλλοι είναι επιθετικοί απέναντί μας, πυροδοτούνται τα δικά μας αισθήματα θυμού. Έτσι, τελικά, τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν.

Τι μπορώ να κάνω όταν θυμώνω;

Καθώς μαθαίνουμε να υπερασπιζόμαστε τις απόψεις μας με σταθερότητα και ηρεμία, αρχίζει να βελτιώνεται και η επικοινωνία μας με τους άλλους. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνουμε να επιλύσουμε τις διαφορές μας ΚΑΙ να αποκτήσουμε αυτό που θέλουμε. «Θυμώνω όταν ο μπαμπάς μού φωνάζει επειδή βγαίνω τα απογεύματα. Φροντίζω πάντοτε να έχω τελειώσει προηγουμένως τα μαθήματά μου. Όλα τα παιδιά της γειτονιάς βγαίνουν έξω για να παίξουν, αλλά ο μπαμπάς κι η μαμά θέλουν να μένω μέσα για να προσέχω την αδελφή μου».
Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα με κάποιον, συμφωνήστε να καθίσετε και να το συζητήσετε αργότερα, όταν θα έχετε ηρεμήσει και οι δύο.
Βεβαιωθείτε ότι έχετε και οι δύο την ευκαιρία να εκφράσετε την άποψή σας (και μη διακόπτετε ο ένας τον άλλον!).
Μόλις κατανοήσετε σε ποιο σημείο διαφωνείτε, προσπαθήστε να σκεφτείτε και οι δύο λύσεις, ο καθένας με τη σειρά του. Μπορείτε να σημειώνετε αυτές τις λύσεις σε ένα χαρτί.
Αν, αφού καταλήξετε σε μια συμφωνία, τα πράγματα ορισμένες φορές μοιάζουν να είναι όπως παλιά, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε – αυτό δεν σημαίνει ότι η λύση που έχετε βρει δεν θα αποδειχτεί αποτελεσματική τελικά.

«Το συζήτησα με τον μπαμπά και τη μαμά. Στην αρχή δεν με καταλάβαιναν, αλλά τους εξήγησα ότι δεν είμαι πια παιδί και ότι έχω κι εγώ τη ζωή μου. Συμφωνήσαμε ότι θα μπορώ να βγαίνω, αρκεί να είμαι πίσω στις δέκα και να προσέχω τη μικρή μερικά απογεύματα». Φυσικά, ίσως χρειαστεί να γίνουν αλλαγές και από τις δύο πλευρές. Αν νιώθεις ότι δεν μπορεί να βρεθεί κάποια λύση, μπορείς να απευθυνθείς σε άλλους ανθρώπους που είναι διατεθειμένοι να σε ακούσουν και να σε βοηθήσουν.

Μην αφήνεις το θυμό σου να σε ελέγχει!

Ξέσφιξε τις γροθιές σου, χαμογέλα, χαλάρωσε!

Αν είσαι ήδη θυμωμένος για κάποια κατάσταση την οποία δεν μπορείς να αλλάξεις (π.χ. για το διαζύγιο των γονιών σου), είναι πιθανόν να εκνευρίζεσαι ευκολότερα και με άλλες καταστάσεις. Για παράδειγμα, έχεις την εντύπωση ότι ένας συμμαθητής σου σε προκαλεί, ενώ τα λόγια του δεν θα σε πείραζαν καθόλου κάποια άλλη μέρα. Όταν συνειδητοποιείς ότι αρχίζεις να θυμώνεις, μπορείς να καταφεύγεις σε κάποιες σκέψεις, που θα έχεις προετοιμάσει ειδικά γι’ αυτές τις δύσκολες περιστάσεις.

«Δεν αξίζει τον κόπο να εκνευρίζομαι για τέτοια άτομα».

«Δεν θα επιτρέψω στα λόγια του να με εκνευρίσουν».

«Είναι δικό του πρόβλημα, και όχι δικό μου».

«Μάλλον θα βαρεθούν και θα φύγουν, αν δεν τους δώσω σημασία».

Αν δεν επιτρέψεις στην κατάσταση να σε επηρεάσει, θα νιώσεις ότι μπορείς να ελέγξεις ευκολότερα τον εαυτό σου. Θα αποκτήσεις περισσότερη αυτοπεποίθηση και θα συνειδητοποιήσεις τι θέλεις πραγματικά να κάνεις, και όχι τι περιμένουν οι άλλοι από εσένα. Σε γενικές γραμμές, φρόντισε να μην εμπλέκεσαι σε καταστάσεις που σε εκνευρίζουν.

Μπορεί να μην έχει καμία σχέση μ’ αυτό που νομίζεις.

Ορισμένες φορές μπορεί να νιώσουμε πολύ καλύτερα αν καταφέρουμε να δούμε τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνία. Έτσι, θα είναι ευκολότερο να διαμορφώσουμε μια πιο ισορροπημένη άποψη για την κατάσταση και να κατανοήσουμε τις πραγματικές διαστάσεις της.
«Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, η προοπτική της επιστροφής στο σχολείο με είχε πραγματικά τρελάνει. Την πρώτη μέρα των μαθημάτων ήμουν διαρκώς εκνευρισμένος και όταν ο Γιάννης τόλμησε να με πειράξει, έχασα εντελώς τον έλεγχο.» Ορισμένες φορές, όταν τα συναισθήματά μας είναι πολύ έντονα, δυσκολευόμαστε να δούμε την κατάσταση από διαφορετική οπτική γωνία:
Τι θα έλεγες σε κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο αν βρισκόταν στην ίδια κατάσταση με εσένα;
Τι άλλο θα μπορούσε να σκέφτεται ή να κάνει το άτομο που σε ενόχλησε, πέρα από αυτό που πιστεύεις ότι σκεφτόταν ή ότι έκανε;

Πώς μπορώ να νιώθω πιο ήρεμος;

Είναι σημαντικό να βρίσκεις λίγο χρόνο για να χαλαρώνεις και να ασχολείσαι με πράγματα που σε ευχαριστούν. Κάθε άνθρωπος χαλαρώνει με διαφορετικό τρόπο. Παρακάτω προτείνονται μερικές ιδέες:
Άκου την αγαπημένη σου μουσική.
Μίλα με κάποιον – έτσι μπορεί να δεις την κατάσταση από άλλη οπτική γωνία.
Κάνε μια βόλτα.
Απόλαυσε ένα ζεστό αφρόλουτρο.
Πάρε αργές, βαθιές ανάσες, όταν νιώθεις ότι αρχίζεις να θυμώνεις.
Ασχολήσου με το σχέδιο και τη ζωγραφική ή άρχισε να σημειώνεις σε ένα ημερολόγιο πώς νιώθεις.
Ξεκίνα τρέξιμο, ποδηλασία, ποδόσφαιρο ή οποιαδήποτε άλλη έντονη σωματική δραστηριότητα.
Άκου μια κασέτα χαλάρωσης.
Διάβασε ένα καλό βιβλίο ή παίξε ένα ενδιαφέρον βιντεοπαιχνίδι.

Ζητώντας βοήθεια
Ορισμένες φορές δυσκολευόμαστε να εντοπίσουμε για ποιο λόγο είμαστε θυμωμένοι. Μπορεί να μας έχει συμβεί κάτι πριν από πολύ καιρό και τώρα να αντιδρούμε υπερβολικά σε όλες τις καταστάσεις. Καμιά φορά μπορεί, επίσης, να μην έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε στο άτομο που μας εκνευρίζει, γιατί ίσως δεν καταλαβαίνει ότι μας αναστατώνει ή μας φοβίζει. Σ’ αυτή τη περίπτωση, απαιτείται πολύ θάρρος για να ζητήσουμε βοήθεια, αλλά είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να μιλήσουμε σε κάποιον που εμπιστευόμαστε, όπως:
Σε ένα φίλο ή ένα συγγενή
Σε έναν αγαπημένο καθηγητή
Σε έναν ψυχολόγο
Στον οικογενειακό γιατρό
Στο διευθυντή του σχολείου
Στη νοσοκόμα του σχολείου

Επίσης, ο οικογενειακός γιατρός σας θα μπορούσε να σου συστήσει έναν εξειδικευμένο ψυχολόγο, που θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίζεις τις δύσκολες καταστάσεις. Συζητώντας για τα συναισθήματά σου, μαθαίνεις να τα ελέγχεις με μεγαλύτερη ευκολία και σιγουριά. Οι συζητήσεις σου με τον ψυχολόγο θα είναι εμπιστευτικές, κι έτσι, αν δεν το επιθυμείς, οι φίλοι σου, οι συμμαθητές σου και οι καθηγητές σου δεν χρειάζεται να γνωρίζουν ότι επισκέπτεσαι έναν ειδικό.



Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ολοκληρώνεται η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νέων 2013


Με μια μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση στο Πάρκο Ξαρχάκου ολοκληρώνεται σήμερα ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νέων 2013, που διεξαγόταν από τις 25 Μαΐου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από τις 12.00 έως τις 19.00, με τη συνεργασία των φορέων «Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014», «Νέα Γενιά σε Δράση & Eurodesk» και «Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης».

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, νεανικά καλλιτεχνικά σχήματα θα βρίσκονται στο Πάρκο ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει εργαστήριο για νέους που θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον κόσμο των graffiti.

Στο τέλος της ημέρας, θα γίνει η βράβευση του νικητή του διαγωνισμού για τη δημιουργία της αφίσας της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νέων 2013, κ. Νίκου Χήναρη.

Επίσης, στο Πάρκο Ξαρχάκου θα παραβρίσκεται το Europe Direct του Δήμου Θεσσαλονίκης προκειμένου να ενημερώνει τους πολίτες για το αντικείμενο δράσης του.

Ακόμη, το Europe Direct διοργανώνει για τα παιδιά κινητικά παιχνίδια που στόχο έχουν να αναδείξουν τη δυνατότητα συνύπαρξης μέσα στη διαφορετικότητα. Αντιστοίχως για τους ενήλικες θα διοργανωθούν παιχνίδια γνώσεων γύρω από την ιστορία και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νέων διοργανώνεται φέτος για έκτη φορά και αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των 31 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση».


Διαβάστε περισσότερα...

Λευκωσία: Παζλ για ρεκόρ από μαθητές


Μέσα από τη δημιουργική απασχόληση και ψυχαγωγία, παιδιά των σχολείων της Λευκωσίας επιχείρησαν εικαστικά την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.





Ταυτόχρονα, υπό το σύνθημα «Η Λευκωσία ενώνει», επιχείρησαν να ενώσουν τις ζωγραφιές τους και προσπαθώντας να κατασκευάσουν το μεγαλύτερο παζλ στον κόσμο με στόχο να καταλάβουν θέση μία θέση στο βιβλίο Γκίνες.



Η εικαστική αυτή δράση διοργανώθηκε από το Δήμο Λευκωσίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και παρέστη και ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κυριάκος Κενεβέζος.

Ο κ. Κενεβέζος εξήγησε ότι η δράση αφορά την προσπάθεια κατασκευής από μαθητές των δημοτικών σχολείων του Δήμου Λευκωσίας του μεγαλύτερου παζλ στον κόσμο – όπως αναφέρεται - με θέμα «Η Κύπρος και η Ευρώπη μέσα από τα μάτια των παιδιών».

Δείτε το βίντεο:
Διαβάστε περισσότερα...

Τα ρουσφέτια "επιβιώνουν" και στην κρίση


Όπως αναφέρουν πολιτικοί όλων των παρατάξεων τα αιτήματα έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αλλά εμφανίζουν έντονες ποιοτικές διαφορές.

"Το Δημόσιο πέθανε" σημειώνουν χαρακτηριστικά. Εκτός οτι στη συνείδηση του κόσμου έχει πια εδραιωθεί η λειτουργία του ΑΣΕΠ, το Δημόσιο δεν εγγυάται πλέον ούτε ασφάλεια ούτε υψηλές αποδοχές.

Οι περισσότεροι ζητούν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα. Δεν θέλουν να "τακτοποιηθούν", θέλουν μια δουλειά για να μπορέσουν να ζήσουν την οικογένειά τους.

Κατά κανόνα οι βουλευτές επιχειρούν να τους εξυπηρετήσουν με τις γνωριμίες που ο καθένας διαθέτει, αλλά το ποσοστό επιτυχίας δεν ξεπερνά το 5%-10%.

Σημαντικό τμήμα των αιτημάτων που φτάνουν στα γραφεία των βουλευτών αφορούν δυσλειτουργίες του Δημοσίου. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που αναφέρει κυβερνητικός βουλευτής που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του: "πριν από λίγες ημέρες με βρήκε ένας άνθρωπος με εμφανή αναπηρία μετά εγκεφαλικό, ο οποίος περίμενε ένα χρόνο για να περάσει από αξιολόγηση για αναπηρική σύνταξη. Έκανα οτι περνούσε από το χέρι μου για να βοηθήσω. Αν αυτό είναι ρουσφέτι τι να πω... Οι άνθρωποι δε ζητούν πια πολυτέλειες, ζητούν να; κάνεις αυτό που δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν εκείνοι".


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ατύχημα με θεατή στο Ακρόπολις


Κατά την 2η ειδική διαδρομή στο Λουτράκι και 12η συνολικά του Ράλι Ακρόπολις, ένας θεατής τραυματίστηκε και διακομίστηκε στο νοσοκομείο...

Ο Ισπανός οδηγός Αλεξάντερ Βιλανουέβα σε μια έξοδο του από την διαδρομή χτύπησε τον άτυχο θεατή με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να του προσφερθούν άμεσα οι πρώτες βοήθειες και να διακομιστεί στο νοσοκομείο, χωρίς να υπάρχει ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του.

Ο αγώνας μετά τον τραυματισμό διεκόπη για περίπου μισή ώρα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέφτουν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ


Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής» από τα βαθμολογικά κέντρα, ειδικά στα Μαθηματικά αλλά και στη Φυσική και στις σχολές που αυτά επηρεάζουν (Φυσικομαθηματικά, Πολυτεχνικές) αναμένεται πτώση των βάσεων, καθώς εφέτος υπήρξε δραματική πτώση των επιδόσεων των υποψηφίων.

«Στο δικό μας κέντρο αλλά και σε άλλα που έχω ακούσει από συναδέλφους δεν είχαμε ούτε ένα άριστο γραπτό» είπε χαρακτηριστικά στο «Βήμα» εκπαιδευτικός βαθμολογητής από το κέντρο της Αθήνας που, όπως είναι γνωστό, βαθμολογεί τα γραπτά υποψηφίων της επαρχίας.

«Εγώ προσωπικά δεν βρήκα ούτε έναν υποψήφιο που έχει να λύσει το θέμα Β3 στα Μαθηματικά κατεύθυνσης» προσθέτει ο ίδιος εκπαιδευτικός. Η ίδια όμως εικόνα καταγράφεται και σε πολλά βαθμολογικά κέντρα της Περιφέρειας, που βαθμολογούν γραπτά από την πρωτεύουσα, όπου τα άριστα γραπτά δεν φθάνουν το 1%...

Στην Τεχνολογική Κατεύθυνση τα γραπτά υποψηφίων με βαθμολογίες κάτω από τη βάση μπορεί να φθάσουν και το 85%, όπως λένε έμπειροι βαθμολογητές, ενώ στη Θετική Κατεύθυνση αναμένεται ότι θα κυμανθούν στο 35% με 40%. Αυτό κατά πολλούς σημαίνει ότι το 18 εφέτος θα είναι το άριστα για την εισαγωγή στα αντίστοιχα τμήματα.

Στο 2ο και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο που περιλαμβάνουν τα παραπάνω τμήματα έτσι, και ειδικά σε εκείνα τα τμήματα της Περιφέρειας που δέχονται υποψηφίους με βαθμολογίες από 13 ως 16, μπορεί να παρατηρηθούν εντυπωσιακές «βυθίσεις» των βάσεων, καθώς η επιλογή πολύ απαιτητικών θεμάτων οδηγεί συχνά σχεδόν στην... εξαφάνιση της «μεσαίας τάξης». Πτώση θα έχουν πιθανότατα στην επαρχία και αρκετά οικονομικά τμήματα.

Στα τμήματα των Θετικών Επιστημών βέβαια εφέτος θα δοθούν επιπλέον θέσεις εισακτέων, αλλά όχι τόσο μεγάλη όσο είχε ανακοινωθεί στην αρχική πρόταση του υπουργείου Παιδείας. Έτσι, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι πτώσεις των βάσεων δεν θα είναι μεγάλες λόγω της αυξημένης συζήτησης.

Στην Έκθεση, αντιστοίχως, η πλειονότητα των γραπτών, όπως λένε βαθμολογητές, κινείται στις βαθμολογίες μεταξύ 12 και 15, ενώ δεν αναμένεται αξιόλογη μεταβολή στα ποσοστά των αριστούχων σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Την ίδια στιγμή, όπως λένε εκπαιδευτικοί, στις Νομικές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου θα έχουμε εφέτος αλλαγή του τοπίου. Εδώ αναμένεται αύξηση των βάσεων, καθώς οι εισακτέοι εφέτος θα μειωθούν και από τους 1.500 πανελλαδικά, εφέτος πιθανότατα οι εισακτέοι θα... πέσουν στους 1.000. Η άνοδος αυτή, όπως λένε βαθμολογητές, πιθανότατα θα συμπαρασύρει τις Ψυχολογίες και τις Φιλολογίες ακόμη και στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Οι Ιατρικές είναι ένα «ερώτημα» εφέτος, όπως λένε έμπειροι βαθμολογητές. Αν μειωθούν οι θέσεις εισακτέων σε αυτές, κάτι που δεν φαίνεται πιθανό, ίσως καταγράψουν άνοδο των βάσεων. Αν οι θέσεις τους παραμείνουν οι ίδιες με την περυσινή χρονιά θα παραμείνουν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα με οριακή πτώση.

Τέλος, στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένεται η αναπόφευκτη πτώση των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές, αλλά και σε όλα τα μεσαίας ζήτησης τμήματα λόγω των απαιτητικών εφετινών θεμάτων στα Μαθηματικά.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απόψε η συναυλία για το συνάνθρωπο μας


Στις 19:00, ο καθένας μπορεί να... χαριστεί στο συνανθρωπό του! Αυτό ακριβώς είναι το νόημα της αποψινής εκδήλωσης στο θέατρο Μίκης Θεοδωράκης. Μια μέρα μουσικής κατάνυξης με εισιτήριο τρόφιμα και φάρμακα.

Το δελτίο Τύπου αναφέρει:

"Μία ολόκληρη μέρα χαριζόμαστε


Μια ιδέα που γεννήθηκε σε ένα λεπτό και που θα χαρίσει μία ολόκληρη μέρα μουσικής κατάνυξης & αλληλεγγύης
Κυριακή 2 Ιουνίου-Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης (Ρέντης) στις 19:00
Τιμή εισιτηρίου: Τρόφιμα και φάρμακα

Η Ιδέα γεννήθηκε, από την ερμηνεύτρια Βαρτουί Βαρτανιάν ακούγοντας το τραγούδι του Νίκου Ξύδη «Γυμνός χαρίστηκα». Ακούγοντας το λοιπόν, οραματίστηκε μια μέρα ολόκληρη, σε έναν ανοιχτό χώρο, άνθρωποι να συρρέουν, υπό τους ήχους πανέμορφων μουσικών και υπό το φως ψυχής αγαπημένων καλλιτεχνών να χαρίζουν και να χαρίζονται στους συνανθρώπους τους. Παντελής απουσία του χρήματος για μια μέρα, λοιπόν. Μαζί με την φίλη και συνεργάτιδα Κέλλυ Γκούνη, όλοι μας άνθρωποι και λάτρεις της τέχνης γίναμε μία γροθιά για την στήριξη και υλοποίηση της προσπάθειας αυτής.

Συμμετέχουν αλφαβητικά:
9mm, Imitate Your Mother (ex Dobler), Μελίνα Ασλανίδου, Βαρτουί Βαρτανιάν, Ελένη Βιτάλη, Βόμβοι, Λιζέτα Καλημέρη, Θοδωρής Κοτονιάς & Μακρινά Ξαδέρφια, Βαλερία Κουρούπη, Ντένια Κουρούση, Πάνος Λαμπρίδης, Δημήτρης Λάππας, Τάνια Νικολούδη, Γεωργία Nταγάκη, Νίκος Ξύδης, Λυδία Σέρβου, Κατερίνα Τσιρίδου, Βασίλης Ραψομανίκης

Οι ηθοποιοί
Ισαβέλλα Αναστασίου, Ντένυ Αργυροπούλου, Κωνσταντίνα Βάρδα, Χρήστος Γιακουμής, Γιώργος Κάλτσας, Κυριακή Μαρή, Έφη Μεράβογλου, Διονύσης Νικολόπουλος, Σπύρος Παζιώτης, Δέσποινα Παραβάλου

Οι ηχολήπτες
Μιχάλης Αλεξάκης & Σάκης Καρασαρίνης
Και με μία πληθώρα δεξιοτέχνων μουσικών που με τις σαγηνευτικές μουσικές τους θα μας ταξιδέψουν πιο κοντά στο στόχο μας, που είναι η συλλογή τροφίμων και φαρμάκων για όλους εκείνους που μας έχουν ανάγκη".



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Να παραιτηθεί η Σκοπούλη ζητά ο ΙΣΑ


Την παραίτηση της υφυπουργού Υγείας Φωτεινής Σκοπούλη ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, τονίζοντας ότι η παραμονή της "στον Υπουργικό Θώκο εντείνει την περαιτέρω υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας".

"Τον κίνδυνο που διατρέχει η Δημόσια Υγεία από τη «Διοίκηση Σκοπούλη» τόνισε επανειλημμένα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών μέσα από πολλαπλές τεκμηριώσεις. Μία κυβερνητική εκπρόσωπος της Υγείας που προσβάλλει τον Πρωθυπουργό, τους Κυβερνώντες, τους γιατρούς και τους ασθενείς και υποβαθμίζει όχι μόνο τη νοημοσύνη των φορέων της Υγείας, αλλά και της κοινής γνώμης, δεν έχει καμία θέση στην άσκηση πολιτικής για την Υγεία. Μία Υπουργός, που μιλά χωρίς να γνωρίζει, που εμποδίζει τη λειτουργία του Κράτους στα Κέντρα Αναφοράς για το AIDS, που παρακωλύει την εργασία του ΚΕΕΛΠΝΟ, που υπόσχεται εμβόλια χωρίς να υπάρχουν....όσο γρηγορότερα φύγει από το Υπουργείο Υγείας, τόσο καλύτερα για την Αποκατάσταση της Δημόσιας Υγείας", επισημαίνει ο ΙΣΑ σε ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος Γ.Πατούλης και ο γ.γ. Στ.Τσούκαλος.

"Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, εδώ και καιρό αιτήθηκε την παραίτηση και αποπομπή της κας Σκοπούλη από τον υπουργικό θώκο, δηλώνοντας ότι η Δημόσια Υγεία δε μπορεί άλλο να βρίσκεται στα χέρια άσχετων, αδιάφορων και επικίνδυνων καιροσκόπων", επισημαίνει.

"Δε μπορούμε να ασχολούμαστε με παραφιλολογίες. Πρέπει να ασχοληθούμε με την πολιτική στην πράξη. Γι αυτό, χρειάζεται ηγεσία με στρατηγική, γνώση και αποτελεσματικότητα", υπογραμμίζει.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο πολύς καφές «ένοχος» για παχυσαρκία και διαβήτη


Η μεγάλη κατανάλωση φέρνει συσσώρευση λίπους.
Άσχημα τα νέα για τους λάτρεις της καφεΐνης. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας της Δυτικής Αυστραλίας, η αυξημένη κατανάλωση καφέ αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων προβλημάτων υγείας, κάτι που προκαλεί εντύπωση, καθώς παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η σωστή κατανάλωση του καφέ θωρακίζει τον οργανισμό ενάντια σε μια σειρά παθήσεων.

Η κατανάλωση πέντε ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ την ημέρα, όπως λένε οι Αυστραλοί επιστήμονες, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και του κινδύνου εκδηλώσεως διαβήτη.

Ύστερα από πειράματα που πραγματοποίησαν σε ποντίκια, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφέ οδηγούσε στην προβληματική λειτουργία του ήπατος, η οποία στη συνέχεια έφερνε συσσώρευση λίπους.

«Σε ποσότητες αντίστοιχες με πέντε ή έξι φλιτζάνια καφέ την μέρα, τα αποτελέσματα της μελέτης μας ήταν αντίθετα με εκείνα προηγούμενων μελετών περί προστατευτικής δράσης του καφέ», υπογραμμίζει ο επίκουρος καθηγητής Βανς Μάθιους.

«Φαίνεται, λοιπόν, ότι η θετική επίδραση του καφέ στην υγεία μας εξαρτάται από τις δόσεις που καταναλώνουμε. Η ήπια κατανάλωση καφέ, δηλαδή μέχρι τρία ή τέσσερα φλιτζάνια, χαρίζει στον οργανισμό προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη τύπου 2», συνεχίζει.

«Υπάρχουν άλλωστε πολλοί άνθρωποι, ο οποίοι ενώ μοιάζουν αδύνατοι έχουν αυξημένη συσσώρευση λίπους στα κύτταρα που περιβάλλουν τα ζωτικά τους όργανα και το ήπαρ τους. Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να επιδεινωθεί μέσω της αυξημένης κατανάλωσης καφέ», καταλήγει.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παιδιά με Αναπηρίες: Παιδιά χωρίς ταυτότητα


UNICEF: Τα παιδιά με Αναπηρίες κινδυνεύουν να πέσουν θύματα σεξουαλικής βίας.
Μια βόμβα που εξερράγη δίπλα του και τον εκτίναξε αιμόφυρτο αρκετά μέτρα μακριά, ανάγκασε τους γιατρούς να κόψουν το πόδι του οκτάχρονου Λίμπαν από τη Σομαλία.

 


Ο Λίμπαν, οκτώ ετών, με κομμένο πόδι εξαιτίας βόμβας στη ΣομαλίαΚαθημερινά, πηγαίνει στον μαθητικό καταυλισμό με πατερίτσες. Στο υπαίθριο σχολείο στην Γκουλού της Ρουάντα, κάτω από τρύπιες τέντες, κωφά παιδιά από την ευρύτερη περιοχή μαθαίνουν γράμματα με κινήσεις χεριών. Πιο τυχερός ο εξάχρονος Νεμάνια στο Νόβι Σαντ της Σερβίας, χαμογελά με αισιοδοξία σε σχολείο αποϊδρυματοποίησης.

Κανένα αξιόπιστο στοιχείο δεν είναι σήμερα διαθέσιμο όσον αφορά τον αριθμό των παιδιών με αναπηρία στον κόσμο. Ένας υπολογισμός για 93 εκατομμύρια -δηλαδή τουλάχιστον ένα στα είκοσι παιδιά, ηλικίας 14 ετών και κάτω- απέχει πολύ από την πραγματικότητα, εκτιμά η UNICEF.

«Καμία κατηγορία παιδιών δεν είναι τόσο παραμελημένη, σχεδόν αόρατη στους άλλους, απ' ό,τι τα παιδιά με αναπηρίες», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της UNICEF Αντονι Λέικ κατά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης που τιτλοφορείται «Η Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο 2013» και η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Διδασκαλία κωφών παιδιών σε σχολείο στην Γκουλού της Ρουάντα 

«Πολλά παιδιά δεν δηλώνονται κατά τη γέννησή τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν δεν είναι η αναπηρία τους, αλλά οι διακρίσεις σε βάρος τους. Και καμιά φορά, όπως στην περίπτωση των αλμπίνων της Τανζανίας, τα σκοτώνουν στο όνομα των δεισιδαιμονιών που συνδέονται με τη μαύρη μαγεία», τόνισε ο Λέικ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της, τα παιδιά με αναπηρίες αντιμετωπίζουν τρεις με τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από τα υπόλοιπα να πέσουν θύματα σωματικής και σεξουαλικής βίας, έχουν λιγότερες πιθανότητες πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας ή στην εκπαίδευση και είναι περισσότερο εκτεθειμένα στη φτώχεια. Μάλιστα σε πολλές χώρες τα εγκαταλείπουν ή τα κλείνουν σε ιδρύματα, υπογραμμίζεται στην έκθεση. Ανθρωποι με αλμπινισμό, μια γενετική ασθένεια με χαρακτηριστικό το λευκό χρώμα στο δέρμα και τις τρίχες των μαλλιών και ολόκληρου του σώματος, είναι θύματα διακρίσεων σε πολλές περιοχές της Αφρικής όπου πιστεύουν ότι τα γεννητικά τους όργανα έχουν υπερφυσικές ικανότητες.

 

Ο εξάχρονος Νεμάνια, δεύτερος από αριστερά, σε σχολείο αποϊδρυματοποίησης στο Νόβι Σαντ της Σερβίας* Σύμφωνα με την έκθεση της UNICEF, τα κορίτσια με αναπηρίες έχουν λιγότερες πιθανότητες από τα αγόρια να έχουν τροφή και φροντίδα. Τα συμπεράσματα για πολλά παιδιά με αναπηρίες είναι τραγικά:

* Ο αποκλεισμός αρχίζει κατά τις πρώτες ημέρες της ζωής τους καθώς δεν καταγράφεται η γέννησή τους.

* Είναι χωρίς ταυτότητα, είναι αποκομμένα από τις υπηρεσίες κοινωνικής και νομικής προστασίας που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και το μέλλον τους.

* Είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν υγειονομική περίθαλψη ή να πάνε στο σχολείο.

* Είναι από τα πλέον ευάλωτα στη βία, την κακοποίηση, την εκμετάλλευση και την παραμέληση, ιδιαίτερα εάν είναι αφανή ή έχουν τοποθετηθεί σε ιδρύματα - όπως πολλά καταλήγουν εκεί εξαιτίας του κοινωνικού στίγματος και του οικονομικού κόστους της ανατροφής τους.

* Το φύλο είναι ένας βασικός παράγοντας, καθώς τα κορίτσια με αναπηρία είναι λιγότερο πιθανό, από ό,τι τα αγόρια, να λάβουν τροφή και φροντίδα.

* Περίπου το ένα τρίτο των χωρών του κόσμου δεν έχει ακόμα επικυρώσει τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Η έκθεση καλεί όλες τις κυβερνήσεις να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να εγγυηθούν την ισότητα των δικαιωμάτων όλων των πολιτών τους - συμπεριλαμβανομένων των πιο περιθωριοποιημένων και ευάλωτων παιδιών τους.

Η Ελλάδα έχει επικυρώσει τόσο τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και το σχετικό προαιρετικό πρωτόκολλο όσο και τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ΔΣΔΠ).

«Κάποτε είπαν σε ένα αγοράκι ότι δεν μπορεί να παίξει επειδή δεν μπορεί να περπατήσει», καταλήγει ο Αντονι Λέικ. «Σε ένα κοριτσάκι είπαν ότι δεν μπορεί να διαβάσει επειδή δεν μπορεί να δει. Εκείνο το αγόρι αξίζει μια ευκαιρία να παίξει. Παράλληλα, όλοι θα επωφεληθούμε όταν εκείνο το κορίτσι μπορεί να διαβάσει, να μάθει και να συνεισφέρει, όπως όλα τα παιδιά. Η μελλοντική πορεία είναι αρκετά απαιτητική. Αλλά τα παιδιά δεν δέχονται περιττούς περιορισμούς. Το ίδιο και εμείς».



Πηγή: http://www.enet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προκαταρκτική εξέταση για την έλλειψη οξυγόνου στο νοσοκομείο Σάμου


Εξηγήσεις έδωσε η διοικήτρια.

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για το περιστατικό που συνέβη το μεσημέρι της Πέμπτης στο νοσοκομείο της Σάμου, όταν το νοσοκομείο έμεινε χωρίς οξυγόνο για 45 λεπτά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η ζωή των ασθενών που ήταν διαωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ανακοίνωσε πως θα διατάξει η διοικήτρια, Βάσω Σίδερη-Πατλάκα.

Την δική της απάντηση, για το τι συνέβη την περασμένη Πέμπτη το μεσημέρι, ώστε το Νοσοκομείο Σάμου να μείνει χωρίς οξυγόνο για 45 λεπτά περίπου, έδωσε η διοικήτρια Βάσω Σίδερη-Πατλάκα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο ΑΜΠΕ, ανέφερε ότι ζήτησε εξηγήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες μόλις ενημερώθηκε για το περιστατικό και πληροφορήθηκε ότι ταυτόχρονα με την προειδοποίηση των συσκευών παροχής οξυγόνου υπήρχε και ο ανεφοδιασμός του Νοσοκομείου με φιάλες αερίου οξυγόνου.

«Ως διοικήτρια του Νοσοκομείου, μετά από αίτημα του τμήματος Τεχνικής υπηρεσίας, υπεύθυνου για την παραγγελία οξυγόνου έδωσα εντολή και υπέγραψα μόνο εγώ την παραγγελία στις 27-5-2013 για ποσότητα 100 φιαλών οξυγόνου και στις 29-5-2013 για ποσότητα 50 φιαλών. Παράλληλα είχε δρομολογηθεί από 21-3-2013 παραγγελία υγρού οξυγόνου από την εταιρία ΛΙΝΤΕ ΕΛΛΑΣ για ποσότητα 10.000 κυβικών μέτρων, η οποία διέθετε την ποσότητα αυτή στην τιμή μονάδας ανάλογα με το παρατηρητήριο τιμών που ισχύει, με την ανάλογη χρέωση μεταφορικών, προκειμένου να υπάρξει πλήρης κάλυψη των δεξαμενών που υπάρχουν στο χώρο του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία η εταιρία είχε υποσχεθεί να εκτελέσει την παραγγελία όμως δεν το έπραξε. Έτσι ο εφοδιασμός του νοσοκομείου γινόταν από τον εγχώριο προμηθευτή μας με τον οποίο είχαμε σύμβαση μετά από πρόχειρο διαγωνισμό. Στις 10-5-2013 κάναμε νέα παραγγελία σε οξυγόνο στη ΛΙΝΤΕ για την ίδια ποσότητα και με την ίδια συμφωνία και αναμένουμε τον εφοδιασμό με ειδικό πλοίο που έρχεται στη Σάμο για το σκοπό αυτό» δήλωσε η διοικήτρια του νοσοκομείου Σάμου.

Εξάλλου η κ. Σίδερη είπε ότι θα διατάξει προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες σε όσους έχουν ώστε να υποστούν και τις συνέπειες του νόμου.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να γίνετε καλύτεροι φίλοι


Βασική πράγματα που μπορεί να ξεχνάμε στην καθημερινότητα….

Όλοι είχαμε ή έχουμε στη ζωή μας φίλους, που αποτελούν το στήριγμά μας ή τουλάχιστον έτσι λέμε, γιατί πολλές φορές κάνουμε να τους δούμε μέρες ή και μήνες και δεν τηλεφωνούμε καν να δούμε τι κάνουν.

Εκτός από τη δικαιολογία ότι πραγματικά τους αγαπάμε και τους έχουμε στην καρδιά μας ακόμα και αν δεν τους βλέπουμε, τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να γίνουμε καλύτεροι φίλοι προς τους φίλους μας;

Σύμφωνα με την άποψη των ειδικών, μεγάλη σημασία σε μια φιλία έχουν όσα προσφέρει κάποιος στους φίλους του σε ένα υποβόσκον ψυχολογικό επίπεδο κι όχι τόσο όλα τα συμβατικά πράγματα που κάνουν οι φίλοι μεταξύ τους.

Διαβάστε παρακάτω μερικούς τρόπους για να συσφίξετε τις σχέσεις σας με τους φίλους σας και να επωφεληθείτε από τα ψυχολογικά και συναισθηματικά οφέλη μιας αξιοπρεπούς φιλίας.

Μοιραστείτε ένα μυστικό
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αν μοιραστείτε ένα μυστικό σας με ένα φίλο θα τον κάνετε να αισθανθεί ότι τον εμπιστεύεστε και τον εκτιμάτε. Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος που ένα μυστικό μπορεί να σας φέρει κοντά.

Η εμπιστοσύνη που θα δείξετε σε έναν άνθρωπο μπορεί να τον κάνει να πιστέψει ότι τον εκτιμάτε περισσότερο από ό,τι έναν άλλο κοινό γνωστό σας, λέει ο Peter DeScioli, μεταδιδακτορικό μέλος του κλάδου της ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, που έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένη έρευνα στη θεωρία «συμμαχίας» της φιλίας. Εκείνος ανακάλυψε ότι ακόμα κι αν δεν έχετε κάποιον πολύ ψηλά στο νου σας για κάποια χαρακτηριστικά, όπως η εξυπνάδα ή η καλοσύνη, είναι πιο πιθανό να τον τοποθετήσετε ψηλότερα μέσα σας σαν φίλο αν γνωρίζετε ότι βασίζεται πάνω σας και σας θεωρεί άξιο φίλο.

Ίσως αυτή η ιδέα περί αξιολόγησης να ακούγεται μικροπρεπής, αλλά ο DeScioli εξηγεί ότι «θέλουμε οι φίλοι μας να παίρνουν το μέρος μας ακόμα κι αν πρόκειται για μια ασήμαντη διαφωνία όπου όλοι θέλουν να πάνε έξω για φαγητό κι εμείς όχι». Επομένως, μοιραστείτε ένα μυστικό σας και ο φίλος σας θα νιώθει πολύτιμη συντροφιά στη ζωή σας.

Συμπεριφερθείτε στους φίλους σας σαν να είναι ενήλικοι, γιατί είναι!
Όταν ένας φίλος σας έχει κάποιο πρόβλημα ή μια δυσκολία σε κάτι είναι πολύ δελεαστικό να τον αρπάξετε από το λαιμό και να του πείτε ακριβώς τι θα πρέπει να κάνει κατά τη γνώμη σας. Έτσι κι αλλιώς, το να είσαι καλός φίλος δεν σημαίνει να δίνεις και καλές συμβουλές; Ίσως όχι, λένε ερευνητές που μελέτησαν την αποφασιστικότητα του ατόμου.

Ο Edward Deci, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ ανακάλυψε ότι στηρίζοντας την αυτονομία ενός φίλου, δηλαδή κάνοντας τον να αισθανθεί ότι μπορεί να πάρει αποφάσεις για τον εαυτό του, θέτετε βάσεις για μια καλύτερη φιλία και αυτό μπορεί να βελτιώσει ακόμα και την πνευματική υγεία του φίλου σας. Σε μια έρευνα, ο Deci και οι συνάδελφοί του πήραν εκ βαθέων συνεντεύξεις με ζευγάρια φίλων και βρήκαν ότι όσο περισσότερη στήριξη παρείχε ο ένας στον άλλον, τόσο πιο ικανοποιημένοι ήταν και οι δυο από τη φιλία και τόσο μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση είχαν ως άνθρωποι.

«Όταν οι άνθρωποι σχετίζονται μαζί σου, και συνειδητοποιούν την αίσθηση που έχεις για τη σπουδαιότητα των πραγμάτων και την ικανότητα, νιώθεις καλύτερα για τον εαυτό σου», προσθέτει ο Deci. Με άλλα λόγια, με το να συμπεριφέρεσαι σε έναν φίλο σαν να είναι απόλυτα συνειδητοποιημένος θα τον βοηθήσει να γίνει πραγματικά συνειδητοποιημένος.

Αποδεχτείτε ότι καμιά φιλία δεν είναι τέλεια
Όλοι συμφωνούν ότι οι τσακωμοί και οι διαμάχες είναι φυσιολογικό κομμάτι μιας σχέσης, ενός γάμου ή μιας φιλίας. Ειδικά στις φιλίες, οι άνθρωποι δεν νιώθουν τόσο άνετα να δεχτούν τις ατέλειες των άλλων. Αυτή η τάση μπορεί να οδηγήσει μια φιλία στο πρόωρο τέλος της όταν προκύπτει ένα πρόβλημα, σύμφωνα με τον Jan Yager, έναν κοινωνιολόγο και συγγραφέα του βιβλίου Friendshifts: The Power of Friendship and How It Shapes Our Lives.

«Οι άνθρωποι έχουν αυτή τη λανθασμένη αντίληψη ότι η φιλία θα πρέπει να είναι η ανάπαυλά τους από όλες τις άλλες προκλήσεις της ζωής», λέει ο Yager. «Θα πρέπει να αντιμετωπίσεις τους συναδέλφους ή το αφεντικό σου, θα πρέπει να τα βγάλεις πέρα με τους συγγενείς, αλλά τους φίλους σου τους επιλέγεις». Μην φοβάστε μια προσωρινή διαφωνία ή μια παρεξήγηση. Όταν την ξεπεράσετε, η φιλία σας θα είναι πιο δυνατή και σταθερή από ποτέ.

Να είστε κοντά στους φίλους σας στις δύσκολες στιγμές
Αν έχετε υπόψη σας ότι ένας φίλος σας πρόκειται να περάσει μια δύσκολη στιγμή, θα ήταν καλό να κανονίσετε το πρόγραμμά σας και να βρείτε χρόνο να είστε μαζί του, ως φυσική παρουσία κι όχι μόνο με τη σκέψη σας. Η γνώση ότι υπάρχει κάποιος φίλος κοντά μας μπορεί να ελαφρύνει το συναισθηματικό φορτίο σε μια κρίσιμη στιγμή της ζωής μας, σύμφωνα με μια έρευνα του William Bukowski, ενός ψυχολόγου στο Πανεπιστήμιο του Concordia.

Οι συνάδελφοί του και ο ίδιος ζήτησαν από μαθητές να κρατήσουν ημερολόγιο από τις προσωπικές τους συνδιαλλαγές και κουβέντες για τέσσερις μέρες, ενώ έπαιρναν καθημερινά από τα παιδιά αυτά δείγμα σάλιου για να μετρήσουν τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης.

Αυτό που βρήκαν ήταν ότι τα επίπεδα κορτιζόλης είναι σημαντικά μικρότερα σε παιδιά που ανέφεραν ότι υπήρχε κοντά τους ένας φίλος σε μια δύσκολη στιγμή, όπως το να έχουν μπλεξίματα με έναν καθηγητή. Ο Bukowski λέει ότι «τα σώματά μας αναγνωρίζουν ότι δεν χρειάζεται να ανταποκριθούν τόσο έντονα στον κίνδυνο όταν υπάρχει κάποιος δίπλα μας να βοηθήσει».


Διαβάστε περισσότερα...

Οι ελκυστικές γυναίκες δε σημαίνει πως είναι και... αξιόπιστες


Τι έδειξε έρευνα για την… καταπολέμηση της γοητεία που ασκούν τα εντυπωσιακά θηλυκά.

Το κόλπο είναι γνωστό σε ταινίες κατασκοπείας: Μια γοητευτική γυναίκα μπαίνει στη ζωή του ήρωα σε μια κρίσιμη στιγμή και αποπλανεί τον κατά τα άλλα αλάνθαστο πρωταγωνιστή, εξαπατώντας τον και κάνοντάς τον να παρεκκλίνει της θέσης του.

Το σενάριο είναι αποτελεσματικό στο Χόλιγουντ και στην πραγματική ζωή επίσης. Οι άνδρες τείνουν να λένε «ναι» σε γοητευτικές γυναίκες χωρίς στην πραγματικότητα να εξετάζουν το κατά πόσο αυτές είναι αξιόπιστες. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν βρει για πρώτη φορά ότι υπάρχει ένα φάρμακο που μπορεί να βοηθήσει τους άνδρες να ξεπεράσουν αυτή την παγίδα και να τους επιτρέπει να παίρνουν πιο λογικές αποφάσεις.

Περίπου 100 άνδρες συμμετείχαν στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε για το σκοπό αυτό. Στους μισούς άνδρες χορηγήθηκε μινοκυκλίνη, ένα αντιβιοτικό που σε φυσιολογικές συνθήκες χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ακμής, ενώ στους άλλους μισούς δόθηκε ένα εικονικό φάρμακο. Έπειτα από τέσσερις μέρες χρήσης των φαρμάκων, οι συμμετέχοντες έπαιξαν ένα παιχνίδι εμπιστοσύνης μέσω υπολογιστή, ένας προς έναν με οκτώ διαφορετικές γυναίκες, βασιζόμενοι μόνο στις φωτογραφίες των θηλυκών παικτών.

Σε κάθε γύρο, δίνονταν στον αρσενικό παίκτη 13 δολάρια και του έδειχναν μια φωτογραφία της παίκτριας. Ο άνδρας έπρεπε να αποφασίσει πόσα χρήματα θα κρατούσε και πόσα θα έδινε στην παίκτρια. Η ποσότητα που έδινε ο παίκτης θα τριπλασιαζόταν αργότερα και η παίκτρια θα αποφάσισε αν θα μοιραζόταν τα χρήματα με τον παίκτη ή αν θα τα κρατούσε όλα για τον εαυτό της. Ωστόσο, χωρίς να το γνωρίζουν οι άνδρες, οι γυναίκες κρατούσαν τα χρήματα κάθε φορά.

Οι ερευνητές επίσης ζήτησαν από τους άνδρες να αξιολογήσουν τις φωτογραφίες των θηλυκών παικτριών για να καθορίσουν πόσο αξιόπιστες και γοητευτικές φαίνονταν με κλίμακα από το 0 ως το 10.

Όπως ακριβώς είχαν υποθέσει οι ερευνητές, οι άνδρες που είχαν πάρει το εικονικό φάρμακο πείθονταν περισσότερο από γοητευτικές γυναίκες σε σχέση με τις λιγότερο γοητευτικές. Αυτοί οι άνδρες έδωσαν περίπου το 65% των χρημάτων τους στις γυναίκες που βαθμολόγησαν ως γοητευτικές και μόνο το 50% σε αυτές που δεν τους φάνηκαν γοητευτικές. Από την άλλη, οι άνδρες που έπαιρναν το πραγματικό φάρμακο, έδωσαν περίπου το 50% των χρημάτων τους σε κάθε ομάδα γυναικών, ανεξάρτητα από τη γοητεία τους.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το φάρμακο ίσως ξεκαθάρισε το μυαλό των ανδρών από περισπασμούς, όπως η διέγερση, σε αυτήν την περίπτωση, προκειμένου να αυξηθεί η συγκέντρωση του νου για τη λήψη λογικών αποφάσεων.

Μάλιστα, αυτοί οι επιστήμονες δεν ήταν οι πρώτοι που απέδειξαν ότι τα αντιβιοτικά έχουν κι άλλες συνέπειες πέραν μιας απλής θεραπείας. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η μινοκυκλίνη μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωση των ασθενών σε κοινωνικές περιστάσεις, να ενθαρρύνει τις νηφάλιες αποφάσεις και να βελτιώσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια και την κατάθλιψη.

Μολονότι η λήψη ρίσκων στην παρουσία γοητευτικών γυναικών μπορεί να είναι κάτι καλό όταν οι άνδρες αναζητούν σύντροφο, τα πράγματα αλλάζουν όταν μιλάμε για κοινωνικές και οικονομικές αποφάσεις. Αρκεί να δει κανείς τι συμβαίνει τελικά στις ταινίες όταν οι άνδρες εμπιστεύονται τυφλά μια γυναίκα χωρίς να πρέπει.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...