Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

«Μπλόκο» στη φορολογική δήλωση εάν δεν πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας



Τι θα πληρώσουν τη νέα χρονιά οι ιδιοκτήτες ΙΧ.

Στο taxisnet θα βγουν φέτος τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2013. Από τη νέα χρονιά, το σήμα που επικολλάται στο παρμπρίζ θα καταργηθεί και αποδεικτικό θα είναι η απόδειξη πληρωμής.

Ωστόσο, παρότι οι ιδιοκτήτες ΙΧ θα κληθούν για ακόμη μία χρονιά να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, το 2013, σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Γραμμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, εάν δεν πληρωθούν τα τέλη, θα... μπλοκάρεται η υποβολή της φορολογικής δήλωσης, καθώς όταν θα συμπληρώνει τον αριθμό κυκλοφορίας το σύστημα, αυτόματα, θα εμφανίζει την οφειλή που εκκρεμεί.

Στην περίπτωση που το τέλος κυκλοφορίας δεν εξοφληθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου θα διπλασιαστεί.

Για όσους δεν έχουν πιστοποιηθεί στο taxisnet το ειδοποιητήριο θα εκτυπωθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και θα τους αποσταλεί ταχυδρομικά.


Τι θα πληρώσουν τη νέα χρονιά οι ιδιοκτήτες ΙΧ:

- από 51 κ.ε. μέχρι 300 κ.ε. 22 ευρώ

- από 301 κ.ε. μέχρι 785 κ.ε 55 ευρώ

- από 786 κ.ε. μέχρι 1071 κ.ε. 120 ευρώ

- από 1071 κ.ε. μέχρι 1357 κ.ε. 135 ευρώ

- από 1358 κ.ε. μέχρι 1548 κ.ε. 240 ευρώ

- από 1549 κ.ε. μέχρι 1738 κ.ε. 265 ευρώ

- από 1739 κ.ε. μέχρι 1928 κ.ε. 300 ευρώ

- από 1929 κ.ε. μέχρι 2357 κ.ε. 660 ευρώ

- από 2358 κ.ε. μέχρι 3000 κ.ε. 880 ευρώ

- από 3001 κ.ε. μέχρι 4000 κ.ε. 1.100 ευρώ

- από 4001 κ.ε. και άνω 1.320 ευρώ


Διαβάστε περισσότερα...

Η ΕΟΔ Ηρακλείου σε δράση κατά της φτώχειας



Συγκέντρωση τροφίμων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο Ηρακλείου.

Κάλεσμα για συμμετοχή στη δράση του τμήματος Ανθρωπιστικών Αποστολών της ΕΟΔ Ηρακλείου με σκοπό την συγκέντρωση τροφίμων το Σάββατο 13/10/2012 σε super market στη Λ.Καζαντζίδη, απευθύνουν μέλη της πρωτοβουλίας.

Τα τρόφιμα θα διατεθούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Ηρακλείου.


Πηγή: http://www.flashnews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παρατείνεται το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»



Μόνο το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

Ομόφωνα δεκτή, εκτός από το ΚΚΕ, που δήλωσε «παρών», έγινε πριν από λίγο, από την Ολομέλεια της Βουλής, η τροπολογία που προβλέπει την παράταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2013.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης χαρακτήρισε πολύ θετική τη συναινετική στάση που έδειξαν οι πτέρυγες της Βουλής, ενώ απαντώντας σε επισημάνσεις σχετικά με τις μικρές καθυστερήσεις που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τις πληρωμές απασχολουμένων στο πρόγραμμα, τις απέδωσε σε γραφειοκρατικές εμπλοκές και διαβεβαίωσε ότι οι σχετικοί πόροι έχουν διασφαλιστεί.


Διαβάστε περισσότερα...

Βραδιές επιστήμης και λόγου για μικρούς και μεγάλους



Με ελεύθερη είσοδο.

Με μια εκδήλωση γεμάτη αφηγήσεις και κατασκευές για παιδιά, αλλά και για όσους αισθάνονται παιδιά... εγκαινιάζεται την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου στις 18:00, η συνεργασία της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου και της Βιβλιοθήκης του Δήμου Καλλιθέας.

Η πρώτη αυτή δραστηριότητα θα υλοποιηθεί στην παραλία της Καλλιθέας και θα προσφέρει στους μικρούς φίλους ένα ταξίδι στη γνώση εκτός των τειχών τους, με όχημα το παραμύθι και την αφήγηση.

Την ημέρα αυτή ο Γιώργος Ευγενικός αφηγείται παραμύθια και κατασκευάζει Origami, με τη μουσική συνοδεία του Κωνσταντίνου Μπαλταζάνη, ενώ αμέσως μετά οι ιστορίες της Νίκης Κάπαρη θα μας ταξιδέψουν «στων αστεριών τους μύθους» με τις μουσικές και ηχητικές ατμόσφαιρες που θα δημιουργήσει ο Γιάννης Ψειμάδας.

Η συνάντηση αυτή είναι η πρώτη μιας σειράς πρωτότυπων επιμορφωτικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που απευθύνονται στους πολίτες της Καλλιθέας, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει διαδραστικές δραστηριότητες, συζητήσεις ειδικών με το κοινό, αλλά και προγράμματα φιλαναγνωσίας και γνωριμίας μικρών και μεγάλων με ποικιλία επιστημονικών, κοινωνικών και παιδαγωγικών θεμάτων με την Επιστημονική και καλλιτεχνική επιμέλεια του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Χώρος συνάντησης θα είναι η παραλία της Καλλιθέας και η συμμετοχή θα είναι δωρεάν για το κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου: 210 9469631 και 632 και στα τηλέφωνα της Υπηρεσίας Πολιτισμού του Δήμου Καλλιθέας 210 9570001 και 210 9584832.

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012 Πρόγραμμα
18:00 - 18:40 Παραμύθια και origami: αφήγηση. Μια περιπλάνηση στη γεωμετρία και στη μηχανική μέσα από το παραμύθι.
18:45 - 19:15 Εργαστήριο κατασκευής origami
19:15 - 19:30 Ιστορίες με νότες : Οι νότες χορεύουν στο πεντάγραμμο και αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες.
Μουσική: Γιάννης Ψειμάδας, Κωνσταντίνος Μπαλταζάνης
19:30 - 20:15 Των αστεριών οι μύθοι: αφήγηση

Παραμύθια και Origami

Ένα χαρτί γίνεται τρίγωνο, τετράγωνο, πουλί και καράβι. Άραγε η απόφαση των ποντικών στη συνέλευσή τους είναι απλά μαθηματικά; Πώς η Γεωμετρία και η Μηχανική βοηθούν τους ήρωες των παραμυθιών να βρουν τον δρόμο τους μέσα στην ιστορία; O πιγκουίνος θα απονείμει δικαιοσύνη; Το χάρτινο καράβι θα γλιτώσει από την κόψη του ψαλιδιού; Μία παράσταση αφήγησης παραμυθιών με παράλληλη κατασκευή Origami, «κεντημένη» με παιδικά τραγούδια. Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός Μουσική: Κωνσταντίνος Μπαλταζάνης

Εργαστήριο κατασκευής Οrigami

Με γεωμετρικά σχήματα που αλλάζουν όσο το χαρτί διπλώνεται και με αφορμή τις ιστορίες που ακούστηκαν, τα παιδιά θα δημιουργήσουν με χαρτί ήρωες των παραμυθιών και μαζί με μια ευχή θα τους ταξιδέψουν στα πιο μακρινά αστέρια τ' ουρανού.

Το Origami είναι η τεχνική διπλώματος του χαρτιού, χωρίς τη χρήση κόλλας ή ψαλιδιού, για τη δημιουργία διάφορων σχημάτων. Μια πανάρχαια ιαπωνέζικη τεχνική, που η ιστορία της είναι περίπου τόσο παλιά. όσο η ιστορία του χαρτιού. Σχεδιασμός -υλοποίηση: Γιώργος Ευγενικός

Των αστεριών οι μύθοι

Μέσα από τις ιστορίες της, η αγαπημένη μας αφηγήτρια Νίκη Κάπαρη, θα μας ταξιδέψει στον μυθικό κόσμο που φαίνεται να είναι αποτυπωμένος στον έναστρο ουρανό. Ιστορίες από την ελληνική μυθολογία, ιστορίες που μιλούν για τα παλάτια του Ήλιου, για την αιώνια αγάπη που δένει τη Μικρή με τη Μεγάλη Άρκτο, για τα μυστικά που κρύβουν ο Ωρίων και η Πούλια. Το ταξίδι αυτό θα κάνουν ακόμα πιο μαγικό η μουσική και η ηχητική ατμόσφαιρα που θα δημιουργεί ο Γιάννης Ψειμάδας με πνευστά, έγχορδα και κρουστά όργανα. Αφήγηση: Νίκη Κάπαρη Μουσική: Γιάννης Ψειμάδας

Πληροφορίες: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Ευγενίδου: 210 9469631 και 632.

Υπηρεσία Πολιτισμού Δήμου Καλλιθέας 210 9570001 και 210 9584832.



Διαβάστε περισσότερα...

«Ραντεβού» των δήμων στο υπουργείο Οικονομικών



Διαμαρτύρονται για τη διακοπή των σχολικών μεταφορών.

Διαδήλωση διαμαρτυρίας προγραμματίζουν αύριο έξω από το υπουργείο Οικονομικών, οι δήμοι Σαρωνικού, Λαυρεωτικής, Μαρκοπούλου, Μεσογαίας, Κρωπίας, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας-Πικερμίου, Σπάτων-Αρτέμιδος και Μαραθώνος.

Έχουν δώσει «ραντεβού» στις 11.30 προκειμένου να διαμαρτυρηθούν, όπως αναφέρουν, για το πρόβλημα της διακοπής των σχολικών μεταφορών. Και λένε ότι το πρόβλημα έχει διογκωθεί διότι παραμένουν απλήρωτες οι παλαιές οφειλές προς τους μεταφορείς για το προηγούμενο σχολικό έτος και γι’ αυτό έχει κηρυχθεί στάση πληρωμών.

Οι δήμοι που αύριο θα διαδηλώσουν καταγγέλλουν την ολιγωρία της Πολιτείας για τα θέματα που σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ζητούν την αύξηση των κρατικών επιχορηγήσεων προς την εκπαίδευση. Συμπαραστέκονται στους καθηγητές και διαμαρτύρονται για τη διακοπή των σχολικών μεταφορών.


Διαβάστε περισσότερα...

Ταξίδια στον κόσμο των παραμυθιών και των συναισθημάτων



Αρχίζει στις 20 του μήνα στο Μουσείο Συναισθημάτων.

«Ταξίδια στον κόσμο των παραμυθιών και των συναισθημάτων» ονομάζεται το ετήσιο εργαστήριο που διοργανώνει το Μουσείο Συναισθημάτων για παιδιά 4-6 χρονών, εργαστήριο βασισμένο στην ανεκτίμητη αξία που έχουν τα παραμύθια για τη συναισθηματική καλλιέργεια των μικρών παιδιών.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά να φτιάξουν τα δικά τους παραμύθια και μέσα στον ασφαλή κόσμο των παραμυθιών τους να επεξεργαστούν δημιουργικά τα συναισθήματα.

Πιο συγκεκριμένα τα παιδιά στη διάρκεια της χρονιάς θα έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν τα δικά τους παραμύθια, να τα ζωγραφίσουν, να τα δραματοποιήσουν μέσα από παιχνίδια ρόλων και εκφραστικής κίνησης και ταυτόχρονα να κοινωνικοποιηθούν συμμετέχοντας σε μια δημιουργική ομάδα.

Ημέρες και ώρες εργαστηρίου: κάθε δεύτερο Σάββατο 10:00 – 11:30
Ημερομηνίες: 20 Οκτωβρίου, 3 και 24 Νοεμβρίου, 1 και 15 Δεκεμβρίου, 12 και 26 Ιανουαρίου, 9 και 23 Φεβρουαρίου, 9 και 23 Μαρτίου, 13 και 27 Απριλίου, 11 Μαΐου.

Διάρκεια εργαστηρίου: από 20 Οκτωβρίου έως 11 Μαΐου, σύνολο 21 ώρες

Μέγιστος αριθμός παιδιών στην ομάδα: έως 10 παιδιά.


Διαβάστε περισσότερα...

Είναι και οι δύο φορείς του «γονιδίου του καρκίνου»



Έχασαν ένα παιδί και έφεραν στον κόσμο δεύτερο, χωρίς το «κακό» γονίδιο.

Η Nicky και ο Neil Halford από το Coleford του Somerset έχασαν το γιο τους από μια εξαιρετικά σπάνια μορφή καρκίνου σε ηλικία πέντε ετών τον Οκτώβριο του 2010.

Πριν από λίγους μήνες έφεραν στον κόσμο ένα αγοράκι, «ειδικά σχεδιασμένο» να μην εμφανίσει τη θανατηφόρα ασθένεια που πήρε μαζί της τον αδερφό του.

Οι δύο γονείς είναι φορείς του σπάνιου γονιδίου καρκίνου Li-Fraumeni. Η Nicky έδωσε και η ίδια μάχη με τη νόσο σε ηλικία 21 ετών, έχοντας προσβληθεί από καρκίνο του μαστού.

Το ζευγάρι δε γνώριζε για το συγκεκριμένο γονίδιο, μέχρι που έγινε η διάγνωση στον πρώτο τους γιο, τον Ben.


Λίγο πριν πεθάνει ο Ben είχε ζητήσει από τους γονείς του ένα αδερφάκι κι εκείνοι έπρεπε να αποφασίσουν αν θα έπαιρναν το ρίσκο να κάνουν ένα παιδί, το οποίο είχε πολλές πιθανότητες να νοσήσει ή αν θα αρνούνταν να εκπληρώσουν την ευχή του.

Οι γιατροί τους ενημέρωσαν ότι ακολουθώντας την κατάλληλη θεραπεία, μπορούσαν να αποκτήσουν ένα υγιές παιδί, καθώς θα επιλέγονταν τα έμβρυα που δε θα έφεραν το «ελαττωματικό γονίδιο», προτού εμφυτευτούν στη μήτρα της Nicky.



Δύο χρόνια μετά το χαμό του πρώτου τους παιδιού, στη ζωή του ζευγαριού ήρθε ο μικρός Tom.

«Είχαμε μόνο ένα υγιές έμβρυο και προσπαθήσαμε να μη χάσουμε την ελπίδα μας. Είχαμε περάσει τόσα πολλά και αισθανόμασταν ότι αυτή τη φορά θα τα καταφέρναμε. Όταν μάθαμε ότι ήμουν έγκυος, ξεσπάσαμε και οι δύο σε κλάματα» είπε η 36χρονη Nicky.

Προτού αποκτήσουν τον Ben το ζευγάρι είχε επισκεφτεί γιατρό για να ενημερωθεί αν το γεγονός ότι η Nicky είχε εμφανίσει καρκίνο σε τόσο νέα ηλικία αύξανε τις πιθανότητες να συμβεί το ίδιο και με τα παιδιά τους.



«Μας διαβεβαίωσαν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν απροσδόκητο. Δε θέλαμε να “περάσουμε” αρρώστιες στα παιδιά που ενδεχομένως φέρναμε στον κόσμο, παρότι μας είπαν ότι ίσως ήταν δύσκολο να συλλάβω λόγω της θεραπείας που είχα κάνει» πρόσθεσε.

«Ο Ben ήταν απολύτως υγιής τους πρώτους 18 μήνες. Μετά η κατάσταση της υγείας του άρχισε να αλλάζει δραματικά. Έγινε οξύθυμος, έκλαιγε χωρίς αιτία και αφορμή και μας είπαν ότι ήταν “της ηλικίας”. Μετά άρχισε να χάνει την ισορροπία του και τον πήγαμε στο νοσοκομείο, όπου μας είπαν ότι είχε ένα μεγάλο όγκο στον εγκέφαλο στο μέγεθος ενός γκρέιπφρουτ» είπε ακόμη.

Οι χειρουργοί κατάφεραν να αφαιρέσουν το 95% του όγκου και οι χημειοθεραπείες αντιμετώπισαν το υπόλοιπο.



Όταν έγινε η διάγνωση στον Ben οι δυο τους ανακάλυψαν ότι ήταν φορείς του συγκεκριμένου γονιδίου, εξαιτίας του οποίου οι φορείς έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν λευχαιμία, καρκίνο στον εγκέφαλο και το στήθος.

Τον Οκτώβριο του 2010 μετά από ένα ονειρεμένο ταξίδι στην Disneyland ο Ben πέθανε.



Ένα χρόνο μετά το ζευγάρι ξεκίνησε τις θεραπείες σε ειδική κλινική στο Λονδίνο. Ο Tom που γεννήθηκε πριν από 2 μήνες έχει 4% πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο, αντί για 50%.



Διαβάστε περισσότερα...

Απολογισμός απογραφής


Ολοκληρώθηκε η φυσική καταγραφή των δικαιούχων κύριας σύνταξης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, επικουρικής σύνταξης ΕΤΕΑΜ, κύριας σύνταξης ΤΑΠΙΛΤ, καθώς και κύριας σύνταξης ΤΑΠ-ΟΤΕ, που διεξήχθη από 1/7/2012 έως 28/09/2012 και παρατάθηκε έως 05/10/2012.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία της φυσικής καταγραφής, μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ και μέσω των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, απεγράφησαν

972.866 δικαιούχοι κύριας σύνταξης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

627.263 δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης ΕΤΕΑΜ

2.361 δικαιούχοι κύριας σύνταξης ΤΑΠΙΛΤ


50.601 δικαιούχοι κύριας σύνταξης ΤΑΠ-ΟΤΕΔ

Δεν απεγράφησαν

52.189 δικαιούχοι κύριας σύνταξης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

33.960 δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης ΕΤΕΑΜ

222 δικαιούχοι κύριας σύνταξης ΤΑΠΙΛΤ

4.753 δικαιούχοι κύριας σύνταξης ΤΑΠ-ΟΤΕ

Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα να καταγραφούν και να λάβουν τις συντάξεις τους δικαιούχοι που δεν προσήλθαν, γνωστοποιεί τα παρακάτω:

Από 22 Οκτωβρίου 2012 οι δικαιούχοι σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΕΤΕΑΜ και του ΤΑΠΙΛΤ θα καταγράφονται στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τόπου κατοικίας και θα παραλαμβάνουν ειδική Εντολή Πληρωμής της σύνταξής τους, η οποία θα εξοφλείται στα ταμεία των υποκαταστημάτων.

Από 26 Οκτωβρίου 2012 οι δικαιούχοι σύνταξης του ΤΑΠ-ΟΤΕ θα καταγράφονται στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τόπου κατοικίας και θα παραλαμβάνουν ειδική Εντολή Πληρωμής της σύνταξής τους, η οποία θα εξοφλείται στα ταμεία των υποκαταστημάτων.

Επισημαίνεται ότι:
Όσοι συνταξιούχοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΕΤΕΑΜ και του ΤΑΠΙΛΤ προσήλθαν για φυσική καταγραφή στις 8 και 9 Οκτωβρίου 2012 θα πληρωθούν τη σύνταξή τους στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τόπου κατοικίας τους στις 22 Οκτωβρίου 2012.


Διαβάστε περισσότερα...

Μετακινήσεις, όχι απολύσεις




Υπέρ της κινητικότητας του προσωπικού στον δημόσιο τομέα, αλλά κατά των απολύσεων τάσσονται οι Γάλλοι αξιωματούχοι της Task Force, κρατώντας αποστάσεις από την απαίτηση της τρόικας για άμεσες απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Ο Γενικός Επιθεωρητής Οικονομικών Υποθέσεων της Γαλλίας και επικεφαλής της γαλλικής Ομάδας Δράσης, Πιερ Λεπετίτ τόνισε ότι η κινητικότητα των υπαλλήλων ακόμη και σε άλλες ειδικότητες, υπηρεσίες και πόλεις είναι το «κλειδί» για την επιτυχία της διοικητικής μεταρρύθμισης.

«Πρέπει να οργανωθεί η κινητικότητα των υπαλλήλων και θα βοηθήσω την ελληνική κυβέρνηση να την οργανώσει» είπε. Αναφερόμενος σε πιθανές απολύσεις από το Δημόσιο περιορίστηκε να απαντήσει: «Έχετε ένα πρόβλημα και πρέπει να σκεφτείτε πως θα το λύσετε». Έσπευσε, ωστόσο, όπως αναφέρουν τα Νέα, να διευκρινίσει ότι παρά την ύπαρξη οργανισμών που «δεν είναι χρήσιμοι, ούτε απαραίτητοι» ενδέχεται να μην προκύψει πλεονάζον προσωπικό μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δεδομένου ότι «πολλοί θα βγουν στη σύνταξη».

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και σε δηλώσεις του ο διευθυντής της Task force στην Ελλάδα Αλέν Σκριμπάν ο οποίος υπογράμμισε ότι έχει διαπιστώσει πως υπάρχει πολιτική βούληση για μεταρρυθμίσεις. «Δεν κάνετε μεταρρυθμίσεις για να ευχαριστήσετε τους έξω, αλλά για την Ελλάδα» τόνισε και πρόσθεσε: «Η μείζονος σημασίας σύσταση μας είναι να υπάρξει καλύτερος συντονισμός».



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η κατάθλιψη θεραπεύεται



Περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από κατάθλιψη, επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Ban Ki Moon, στο μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στην κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη είναι η συχνότερη ψυχική διαταραχή και αναμένεται κατά τα επόμενα 20 χρόνια να έχει αυξητικές τάσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η κατάθλιψη παγκοσμίως κατέχει σήμερα την 4η θέση, από πλευράς απώλειας ετών ζωής, απαλλαγμένων από αναπηρία και κοινωνική δυσλειτουργία, ενώ το 2020, θα καταλάβει τη 2η θέση στις δυτικές κοινωνίες και την 1η ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας.

Μία στις πέντε γυναίκες και ένας στους οκτώ άνδρες αναπτύσσουν κατάθλιψη κάποια στιγμή της ζωής τους σύμφωνα με τα υπάρχοντα διεθνή στοιχεία, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 25% των ανδρών (περίπου 850.000 Έλληνες) και το 33% των γυναικών (περίπου 1,1 εκ Ελληνίδες) πάσχουν από ήπια έως σοβαρή κατάθλιψη.


Διαβάστε περισσότερα...

Παιδικά ρούχα από δεύτερο χέρι


Η Ελίνα Χριστοφορίδου έγινε μαμά πριν από δύο χρόνια και είδε ότι ένα μωρό εκτός από την ευτυχία φέρνει και πολλά έξοδα. Αποφάσισε λοιπόν να ανοίξει ένα μαγαζί με μεταχειρισμένα ρούχα, παιχνίδια και αντικείμενα σε πολύ χαμηλότερες τιμές για γονείς που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.

«Αγοράζω τα πράγματα που έχουν να μου προσφέρουν οι γονείς και τα μεταπουλάω. Η έκπτωση κυμαίνεται από 50% έως 80% της αρχικής τους τιμής».

Αν και το μαγαζί λειτουργεί μόνο ένα μήνα σε ένα μικρό χώρο στη Άνω Γλυφάδα, η ανταπόκριση του κόσμου στην αγορά «από δεύτερο χέρι» είναι αρκετά θερμή


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι τρίτεκνοι στους δρόμους


Με σύνθημα «όχι στην εξαθλίωση της τρίτεκνης οικογένειας», πραγματοποιήθηκε σήμερα στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης, δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας τρίτεκνων, από τους πέντε νομούς της περιφέρειας Πελοποννήσου.

Οι τρίτεκνοι διαδήλωσαν ενάντια στα νέα μέτρα που προωθούνται από την κυβέρνηση, τα οποία, όπως επισήμαναν, τους οδηγούν στην εξαθλίωση.

Ακολούθως πραγματοποίησαν πορεία στο κτίριο διοίκησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπου αντιπροσωπεία των συλλόγων τους, συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη, Πέτρο Τατούλη και του παρέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματά τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Ραγδαία εξάπλωση της φτώχειας


Αντιμέτωπος με μια χωρίς προηγούμενο εξάπλωση της φτώχειας στην Ισπανία, ο Ερυθρός Σταυρός, η ημέρα του οποίου εορτάζεται σήμερα στη χώρα της Ιβηρικής, απηύθυνε έκκληση για προσφορές, προκειμένου να προσφέρει βοήθεια σε επιπλέον 300.000 οικογένειες.

Στα πρότυπα των εκτεταμένης κλίμακας εκστρατειών του για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις που συνήθως κάνει στο εξωτερικό, ο Ερυθρός Σταυρός ευελπιστεί να συγκεντρώσει 30,5 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν για τους πιο σοβαρά πληγέντες από την κρίση Ισπανούς, οι οποίοι δεν έχουν κοινωνική ασφάλιση, εξήγησε ο εκπρόσωπός του, Φερνάνδο Κουέβας.

«Είναι οι οικογένειες, των οποίων όλα τα μέλη σε εργάσιμη ηλικία είναι άνεργα, άνθρωποι που χάνουν την κατοικία τους λόγω εξώσεων, νέα πρόσωπα για τον Ερυθρό Σταυρό τα οποία δεν είναι συνηθισμένο να ζητούν βοήθεια από δίκτυα κοινωνικής προστασίας», πρόσθεσε.

Για να στηρίξει αυτήν την εκστρατεία, υπό την ονομασία «Σήμερα περισσότερο από ποτέ, απέναντι στην κρίση», η φιλανθρωπική οργάνωση διένειμε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα 25 δευτερολέπτων, το οποίο εμφανίζει τον πατέρα και τα δύο του παιδιά στην κουζίνα, γύρω από ένα αδειανό ψυγείο, να δειπνούν μία ομελέτα από μόλις ένα αυγό.

Να σημειωθεί ότι έως σήμερα, ο Ισπανικός Ερυθρός Σταυρός απαριθμούσε ως αποδέκτες της βοήθειάς του δύο εκατ. ανθρώπους.

Μολαταύτα όπως όλες οι υπόλοιπες ανθρωπιστικές οργανώσεις καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει μία εκρηκτική ζήτηση, όσο αυξάνεται η ανεργία στη χώρα, με συνεπακόλουθα αυξανόμενους δείκτες: το 24,63% του εργασιακά ενεργού πληθυσμού, με πάνω από 53% μεταξύ των νέων κάτω των 25 ετών και με 1.737.600 νοικοκυριά να έχουν όλα τα μέλη τους άνεργα.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι γλιτώνουν τις περικοπές


Περίπου 60.000 πολιτικοί υπάλληλοι του δημοσίου, για τους οποίους οι διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου, που τέθηκαν σε εφαρμογή από την 1η Νοεμβρίου 2011, προέβλεπαν περικοπές αποδοχών πάνω από 25% και μέχρι 52% σε τέσσερις δόσεις μέχρι και την 1η-11-2014, γλιτώνουν προσωρινά τις πέραν του 25% μειώσεις στις αμοιβές τους.


Σύμφωνα με διάταξη που περιελήφθη σε πολυνομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας την περασμένη Παρασκευή η δεύτερη δόση των περικοπών στις αποδοχές των συγκεκριμένων υπαλλήλων, η οποία επρόκειτο κανονικά να επιβληθεί την 1η-11-2012, αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, η αναστολή των περαιτέρω μειώσεων στις αποδοχές αφορά συνολικά περίπου 60.000 υπαλλήλους, οι οποίοι εργάζονται σε υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης, Υγείας και Υποδομών. 

Ειδικότερα, οι υπάλληλοι για τους οποίους αναστέλλεται η πέραν του 25% περικοπή των αποδοχών τους είναι οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, οι εργαζόμενοι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο Γενικό Χημείο του Κράτους, στις υπηρεσίες της Οικονομικής Επιθεώρησης, στην Ελληνική Στατιστική Αρχή, στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας-Ανταγωνιστικότητας που διενεργούν ελέγχους στον τομέα των πετρελαιοειδών και σε ορισμένες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών. Στους ευνοούμενους από τη ρύθμιση, σύμφωνα με την εφημερίδα, περιλαμβάνονται επίσης οι μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι επιθεωρητές Υγείας κ.α.


Διαβάστε περισσότερα...

Απόλυση 50.000 συμβασιούχων


Σχέδιο απομάκρυνσης από το δημόσιο περίπου 50.000 συμβασιούχων επεξεργάζεται η πορτογαλική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της τρόικας για τη μείωση των δημοσίων δαπανών. 


Το σχέδιο αναμένεται να υλοποιηθεί εντός του 2013. Σύμφωνα με την εφημερίδα Publico, στο πορτογαλικό δημόσιο απασχολούνται περίπου 85.000 συμβασιούχοι, κυρίως στις υπηρεσίες Υγείας και Αμυνας, δεδομένου ότι η στρατιωτική θητεία δεν είναι υποχρεωτική στη χώρα της Ιβηρικής.

Επίσης αποφασίστηκε η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης για τους υπαλλήλους του Δημοσίου από τα 63 στα 65 έτη. 

Ήδη, τα πορτογαλικά συνδικάτα βρίσκονται επί ποδός, έχοντας ανακοινώσει γενική απεργία για τις 14 Νοεμβρίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Οφθαλμίατροι κρούουν τον κώδωνα


Χιλιάδες ασθενείς χάνουν την όρασή τους κάθε χρόνο στη χώρα μας εξαιτίας των παθήσεων της ωχράς κηλίδας και του γλαυκώματος. Εξαιτίας της κρίσης στον τομέα της υγείας, οι ασθενείς στη χώρα μας συναντούν πλέον όμως σοβαρά εμπόδια, τόσο στη διάγνωση όσο και στην πρόσβαση στη θεραπεία της ωχράς κηλίδας, την ίδια ώρα που καταγράφεται μείωση ποσοστού τυφλότητας από το 2007 στη Δανία από παθήσεις της ωχράς κηλίδας, με τη χρήση νέων φαρμάκων.

Οι ασφαλιστικοί φορείς έχουν σταματήσει να αποζημιώνουν σημαντικές διαγνωστικές εξετάσεις, όπως η οπτική τομογραφία συνοχής (OCT), ενώ ταυτόχρονα επιβαρύνουν τον ασθενή με καταχρηστικές χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες ελέγχου. Το αποτέλεσμα είναι να καθυστερεί η άμεση αντιμετώπιση της νόσου, να υπονομεύεται το θεραπευτικό αποτέλεσμα και να οδηγούνται όλο και περισσότεροι ασθενείς στην τύφλωση.

Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν από τον πρόεδρο της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας και επίκουρο καθηγητή Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτριο Παπακωνσταντίνου, τον διευθυντή του Τμήματος Αμφιβληστροειδούς του Ιατρικού Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας Athens Vision, Αλέξανδρο Χαρώνη, και τον καθηγητή Οικονομικών της Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννη Υφαντόπουλο, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Όρασης.

Οι ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι, αν η νόσος αφεθεί χωρίς θεραπεία και προσεγγίσει το τελικό κλινικό της σημείο, δηλαδή την τύφλωση, οι οικονομικές συνέπειες είναι δυσβάσταχτες τόσο για τον ίδιο τον πάσχοντα και την οικογένειά του, όσο και για το σύστημα υγείας.


Διαβάστε περισσότερα...

Διαβήτης και υπέρταση οδηγούν και σε χρόνια νεφρική νόσο



Η υγεία των ασθενών μπορεί να βελτιωθεί με την τακτική σωματική άσκηση.

Ακόμη και σε ασθενείς χωρίς διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση, η ύπαρξη χρόνιας δυσλειτουργίας των νεφρών μπορεί να είναι ένα ισχυρό σημάδι για κίνδυνο θανάτου από νεφρική νόσο τελικού σταδίου.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο «The Lancet», προέκυψαν από δύο πρόσφατες μελέτες από το Johns Hopkins Bloomberg και την Αμερικανική Ένωση Πρόληψης Χρόνιας Νεφρικής Νόσου.

Σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα που είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), ο επιπολασμός της χρόνιας νεφρικής νόσου έχει αυξηθεί δραματικά, λόγω της ραγδαίας αύξησης στον αριθμό των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη και υπέρταση.

Χρόνια νεφρική νόσος είναι η αργή απώλεια της νεφρικής λειτουργίας με την πάροδο του χρόνου, δηλαδή της δυνατότητας να αφαιρεθούν τα απόβλητα και η περίσσεια του νερού από το σώμα μας. Εμφανίζεται, δε, στο 10% με 16% όλων των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ασία, την Ευρώπη και την Αυστραλία. Οι παθολογικές καταστάσεις που συνδέονται συχνότερα με την ασθένεια είναι η υπέρταση και ο διαβήτης, με την υπέρταση να κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά.

Πρόσφατη έκθεση αποκάλυψε ότι η υγεία των ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο μπορεί να βελτιωθεί με την τακτική σωματική δραστηριότητα. Οι ασθενείς, για παράδειγμα, μπορούν να επωφεληθούν από τη βελτιωμένη φυσική κατάσταση, καθώς διατηρώντας την αρτηριακή πίεση και τις καρδιολογικές ενδείξεις σε φυσιολογικά επίπεδα, με τακτική άσκηση, βελτιώνεται εντυπωσιακά η λειτουργία των νεφρών.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στις τελικές δοκιμές νέο φάρμακο για τη Σκλήρυνση



Αναμένεται να ξεκινήσει η τρίτη μελέτη Φάσης ΙΙΙ για την ουσία λακινιμόδη.

Ενθαρρυντικές είναι οι ενδείξεις για τη θεραπεία της υποτροπιάζουσας διαλείπουσας πολλαπλής σκλήρυνσης, με βάση την ουσία laquinimod, η οποία, εφόσον περάσει με επιτυχία τις τελικές δοκιμές, θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων από τη νόσο, δεδομένου του ότι θα χορηγείται από το στόμα. Ήδη, η φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ξεκινήσει την τρίτη μελέτη Φάσης III για το συγκεκριμένο φάρμακο.

Το πρωτόκολλο της κλινικής δοκιμής συμφωνήθηκε με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (FDA) μέσω διαδικασίας Ειδικής Αξιολόγησης Πρωτοκόλλου.

Στη μελέτη φάσης III της λακινιμόδης, θα αξιολογηθεί η χορήγηση δύο δόσεων του προϊόντος (0,6mg και 1,2mg) σε περίπου 1.800 ασθενείς για διάστημα έως και 24 μηνών. Το πρωταρχικό καταληκτικό σημείο θα είναι η επιβεβαιωμένη εξέλιξη της αναπηρίας, σύμφωνα με τη Διευρυμένη Κλίμακα Κατάστασης Αναπηρίας (Expanded Disability Status Scale-EDSS).

«Τα αποτελέσματα στις προηγούμενες δοκιμές Φάσης III της λακινιμόδης υποστηρίζουν την κλινική χρησιμότητα της συγκεκριμένης ουσίας ως μια ξεχωριστή θεραπευτική επιλογή για την πολλαπλή σκλήρυνση», δήλωσε ο Δρ. Michael Hayden, Πρόεδρος του Τμήματος Έρευνας & Ανάπτυξης και Επιστημονικός Διευθυντής της Teva Pharmaceutical Industries Ltd. «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τη συμφωνία του FDA σχετικά με τον σχεδιασμό της μελέτης και την προγραμματισμένη ανάλυση και ανυπομονούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τη λακινιμόδη ως δυνητική θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με υποτροπιάζουσα διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση».

Σχετικά με τη λακινιμόδη

Η λακινιμόδη είναι ένας ανοσοτροποποιητικός παράγοντας, χορηγούμενος από του στόματος μία φορά ημερησίως, ο οποίος δρα στο ΚΝΣ με ένα νέο μηχανισμό δράσης και αναπτύσσεται για τη θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης. Σε μοντέλα πειραματόζωων, η λακινιμόδη διαπερνά τον αιµατο-εγκεφαλικό φραγµό ώστε δυνητικά να έχει άμεση δράση στην τοπική φλεγμονή του ΚΝΣ και την νευροεκφύλιση.

Εκτός από τις κλινικές μελέτες για την πολλαπλή σκλήρυνση, η λακινιμόδη βρίσκεται σε Φάση II ανάπτυξης για τη νόσο του Crohn και τον Ερυθηματώδη Λύκο.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η διατροφή συμβάλει στον ύπνο



Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν.

Ο Μορφέας είναι ο καλύτερος φίλος των περισσότερων ανθρώπων λόγω της γνωστής πλέον σε όλους ιδιότητας του να νανουρίζει μικρά και μεγάλα παιδιά. Κάποιοι όμως δεν τα πάνε καθόλου καλά μαζί του, κι αυτό φαίνεται από τα συχνά κρούσματα αϋπνίας που ταλαιπωρούν πολύ κόσμο. Το παρακάτω κείμενο, λοιπόν, είναι αφιερωμένο σε εκείνους.

Ας πάρουμε τα πράγματα απ' την αρχή. -Γιατί κοιμόμαστε;
Ο ύπνος έχει στόχο την ξεκούραση του σώματος και του πνεύματος. Πιο αναλυτικά, ο οργανισμός αποτελείται από κύτταρα με διάφορες μορφές και λειτουργίες, τα οποία υφίστανται φθορές κατά την διάρκεια της ημέρας. Η αποκατάσταση των φθορών αυτών επιτυγχάνεται μόνο κατά την διάρκεια του ύπνου. Αν ένα βράδυ δεν κοιμηθούμε, η αναπλήρωση μεταφέρεται για την επόμενη νύχτα κ.ο.κ .

Γιατί υπάρχουν ανωμαλίες στον ύπνο;
Ένας σημαντικός λόγος είναι η μεταφορά των προβλημάτων της καθημερινότητας την ώρα που πέφτουμε για ύπνο. Όπως προαναφέρθηκε, στόχος είναι η ξεκούραση του σώματος αλλά και του μυαλού. Έτσι, ενώ ο εγκέφαλος κινεί τους μηχανισμούς του για την έναρξη του ύπνου, χαλαρώνοντας τις νευρικές και μυϊκές δραστηριότητες, εμείς τον αναγκάζουμε να σκεφτεί τα προβλήματά μας και προκαλούμε υπερδιέγερση, με συνέπεια να μην μπορούμε να κοιμηθούμε.

Ύπνος και διατροφή
Εκτός από το άγχος υπάρχουν και διατροφικές συνήθειες που προκαλούν αϋπνίες.
Το αλκοόλ, αν και αρχικά φέρνει υπνηλία, ευθύνεται σημαντικά για διαταραχές του ύπνου. Όταν ο οργανισμός λαμβάνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλης δυσκολεύεται να την απορροφήσει, κι έτσι εκκρίνει μία ορμόνη-την ινσουλίνη- για να τον διευκολύνει. Η ινσουλίνη όμως προκαλεί υπερδιέγερση. Η απορρόφηση, επίσης, σημαντικής ποσότητας αλκοόλης απαιτεί περίπου 8 ώρες ύπνου, τις οποίες «κλέβει» από την ξεκούραση μας. Συνεπώς, αν καταφέρουμε να κοιμηθούμε μετά από μερικά ποτά, δεν θα καταφέρουμε να ξυπνήσουμε ξεκούραστοι.

Το φαγητό, όταν καταναλώνεται αργά το βράδυ, είναι ικανό να δημιουργήσει ακατάστατο ύπνο. Και σ' αυτήν την περίπτωση εκκρίνονται ινσουλίνη και άλλα πεπτικά υγρά. Κατά την διάρκεια της χώνεψης ο οργανισμός δαπανά τεράστια ποσά ενέργειας, τα οποία στερεί από τους μηχανισμούς αναπλήρωσης των κυτταρικών φθορών.

Οι Βιταμίνες. Βασική αρχή για ήσυχο και ευεργετικό ύπνο είναι η εξασφάλιση των βιταμινών και θρεπτικών συστατικών από τις τροφές. Αν, για παράδειγμα, δημιουργηθεί στον οργανισμό έλλειψη βιταμινών B, C, A, E παρατηρούνται δυσλειτουργίες στο νευρικό σύστημα ,στην σωστή αναπλήρωση μυϊκών κυττάρων κτλ, με άμεση συνέπεια την ανησυχία στον ύπνο.

Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τροφές το βράδυ, όπως
-Αλάτι
-Φουντούκια και καρύδια.
-Σκληρά τυριά. Εμποδίζουν την επαρκή απορρόφηση μαγνησίου και ψευδαργύρου-ιχνοστοιχεία που παίζουν σημαντικό ρόλο στις χημικές και ορμονικές αντιδράσεις του νευρικού συστήματος, και η έλλειψή τους οδηγεί σε υπερένταση. Η ιδιαίτερη σύσταση των τυριών αυτών εμποδίζει επίσης την επαρκή πρόσληψη μαγγανίου και κοβαλτίου, ιχνοστοιχείων πολύτιμων για τον ύπνο και την χαλάρωση των μυών.
-Κύβοι λαχανικών.
-Άλλες διεγερτικές τροφές, όπως μουστάρδα, κάρυ, πικάντικα φαγητά, σοκολάτα και προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη.

Υπάρχουν όμως και τροφές που ευνοούν με φυσικό τρόπο τον ύπνο και την ηρεμία.

-Το βερίκοκο.
-Η βρώμη
-Το λάχανο. Πλούσιο σε φολικό οξύ-ουσία χρήσιμη για την χαλάρωση του νευρικού συστήματος και την καλή του λειτουργία.
-Το μήλο. Έχει δράση αντιοξειδωτική ,διουρητική και ηρεμιστική, πράγμα που το καθιστά εξαιρετικό φρούτο για το βράδυ. Είναι κατάλληλο για άτομα με άγχος, αϋπνία και προβλήματα δυσπεψίας.
-Το ροδάκινο.
-Επίσης το ελαιόλαδο, τα πλήρη δημητριακά, καθώς και τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α μας βοηθούν να κοιμόμαστε πιο εύκολα και πιο ξεκούραστα.

Γρήγορες συμβουλές για καλό ύπνο:
1. Περιορίστε την ποσότητα τροφής και θερμίδων κατά το βραδινό γεύμα
2. Μην προσλαμβάνετε ποτέ λιγότερες από 250 θερμίδες στο βραδινό γεύμα
3. Προσπαθείτε να τρώτε 3-4 ώρες πριν τον ύπνο

Αν λοιπόν ξαπλώνετε και περιμένετε υπομονετικά να σας πάρει ο ύπνος, αν ταλαιπωρείστε κάθε βράδυ από την προσπάθεια να ξεκουραστείτε, απλώς σκεφτείτε πως μπορείτε να υιοθετήσετε πολύ απλές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να δείτε το κρεβάτι σας με άλλο μάτι.

Διαβάστε περισσότερα...

Η πλατυποδία και η αντιμετώπισή της



Ενδεικτικές ασκήσεις για τα πόδια.

Η πλατυποδία είναι μία συχνή ανατομική δυσμορφία του άκρου πόδα, που διακρίνεται από πτώση ή απουσία της φυσιολογικής ποδικής καμάρας.

Το γεγονός αυτό συμβάλλει στη βλαισότητα πτέρνας, ενώ μπορεί να προκαλέσει αντισταθμιστικές αλλοιώσεις σε άλλες περιοχές όπως τα γόνατα (βλαισότητα) ή στην σπονδυλική στήλη (σκολίωση). Η αντίθετη βλάβη, δηλαδή η υπερβολική ποδική καμάρα ονομάζεται κοιλοποδία.

Φυσιολογικά λοιπόν, η ποδική καμάρα είναι μια καμπύλη με ημιθολωτό σχήμα, που επιτρέπει την ομοιόμορφη κατανομή του σωματικού βάρους. Αυτή η καμπυλότητα σχηματίζεται μετά την ηλικία του 1 έτους και ολοκληρώνεται γύρω στα 5 έτη.

Η πλατυποδία είναι αποτέλεσμα διαφόρων διαταραχών, με πιο συχνή περίπτωση τη χαλαρότητα των συνδέσμων που μπορεί να σχετίζεται με την κληρονομικότητα (χαλαρή πλατυποδία).

Εκτός από τη χαλαρή πλατυποδία, υπάρχει και η δύσκαμπτη πλατυποδία που είναι αποτέλεσμα συγγενών αιτίων (οστικά προβλήματα, νευρομυικές παθήσεις κ.α.) ή επίκτητων αιτίων (κατάγματα, φλεγμονές αστραγαλοπτερνικής κ.α.).

Οι γονείς κάποιες φορές, παρατηρούν στα υποδήματα των παιδιών τους ότι οι σόλες εσωτερικά, φθείρονται πιο γρήγορα από ό,τι εξωτερικά. Έτσι οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι πιθανόν το παιδί τους να έχει πλατυποδία.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, η βλάβη είναι αμφοτερόπλευρη. Αν η πλατυποδία είναι πιο έντονη στο ένα σκέλος, τότε εμφανίζεται χωλότητα κατά τη βάδιση.

Η διάγνωση της πλατυποδίας γίνεται με πελματογράφημα και αν χρειαστεί με ακτινογραφία. Η βλάβη συνήθως αντιμετωπίζεται με ειδικούς ορθοπαιδικούς πάτους στο εσωτερικό των υποδημάτων, που σχεδιάζονται σύμφωνα με το πελματογράφημα. Σε σπάνιες περιπτώσεις εξετάζεται η χειρουργική επέμβαση.

Ακολουθούν μερικές ασκήσεις για την αντιμετώπιση της πλατυποδίας...

1. Βαδίστε ακουμπώντας στην εξωτερική πλευρά των ποδιών (ανάσπαση έσω χείλους).
2. Βαδίστε στις μύτες των ποδιών (πελματιαία κάμψη).
3. Βαδίστε στις πτέρνες (ραχιαία κάμψη).
4. Πιάστε με τα δάκτυλα των ποδιών αντικείμενα όπως μολύβια ή πετσέτες (σύλληψη αντικειμένων).
5. Κρατήστε ισορροπία από όρθια θέση στο ένα πόδι. Επαναλάβετε και στο άλλο πόδι (ιδιοδεκτικότητα).


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δύσκολη η πρόσβαση των ασθενών με μελάνωμα στις νέες θεραπείες



Είναι η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος.

Το κακόηθες μελάνωμα αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου διεθνώς από καρκίνο του δέρματος καθώς είναι υπεύθυνο σχεδόν για το 80% των θανάτων και αποτελεί την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος. Εκτιμάται ότι παγκοσμίως διαγιγνώσκονται περίπου 130.000 νέες περιπτώσεις μελανώματος κάθε χρόνο, εκ των οποίων σχεδόν το 80% είναι στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Όταν το μελάνωμα διαγνωσθεί νωρίς είναι γενικά μια ιάσιμη νόσος. Ωστόσο, όταν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, είναι η πιο θανατηφόρα και η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος.

Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχει συντελεστεί μεγάλη πρόοδος για την αντιμετώπιση του μεταστατικού μελανώματος με νέα, αποτελεσματικά φάρμακα.

«Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, η πρόσβαση των ασθενών που πάσχουν από προχωρημένο μελάνωμα στα νέα φάρμακα είναι δύσκολη και χρονοβόρος, παρά τις προσπάθειες των ΙΦΕΤ- ΕΟΦ, ενώ κυκλοφορούν ελεύθερα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο δρ. Δημήτριος Μπαφαλούκος, Παθολόγος- Ογκολόγος, διευθυντής Α' της Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Metropolitan και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος.

«Αγωνιζόμαστε ώστε οι ασθενείς να έχουν άμεσα και εύκολα πρόσβαση στις νέες θεραπείες και στα νέα φάρμακα, ανεξαρτήτως κόστους, γιατί η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμη και να κοστολογείται», δήλωσε η πρόεδρος του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ», Ολυμπία Χαλδαίου- Μπήτρου.

Οι δωρεάν εξετάσεις πληθυσμού συμβάλλουν στην έγκαιρη διάγνωση μελανωμάτων σε αρχικά στάδια που δεν απειλούν την ανθρώπινη ζωή, είπε η Κωνσταντίνα Φραγκιά- Τσίβου, παθολογοανατόμος, πρόεδρος του Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Μελανώματος «ΜΕΛΑΜΠΟΥΣ». Σημείωσε επίσης, ότι με βάση την εμπειρία της έχει διαφανεί ότι το μελάνωμα εμφανίζεται σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες συχνότερα, σε σχέση με τις παλαιότερες δεκαετίες και αυτό φαίνεται να συνδέεται περισσότερο με τις συνήθειες του ατόμου σε σχέση με την έκθεσή του στον ήλιο, πολλαπλά εγκαύματα κατά τη διάρκεια των διακοπών, και λιγότερο με τον τόπο γέννησης ή διαβίωσής του. Όσο για την παράμετρο του stress, η κ. Φραγκιά- Τσίβου είπε ότι φαίνεται να συσχετίζεται με την ανάπτυξη του μελανώματος, γεγονός το οποίο βρίσκεται υπό έρευνα.

Το μελάνωμα καθώς και οι λοιπές κακοήθειες του δέρματος, εφ' όσον διαγνωστούν, πρέπει απαραιτήτως ν' αφαιρεθούν και να υποβληθούν σε ιστολογική εξέταση, ανέφερε ο δρ. Νικόλαος Σταυριανέας, καθηγητής Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η αιτιολογία του καρκίνου του δέρματος είναι σύνθετη και αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες.

Ο κυριότερος από αυτούς είναι η υπέρμετρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία. Ο κίνδυνος αυξάνεται στα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα ή στα άτομα που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους. Το μελάνωμα δεν είναι μια εποχιακή νόσος και η πρόληψή του στηρίζεται στην τήρηση των κανόνων αντηλιακής προστασίας και προσωπικού ελέγχου, υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Εάν κάποιος παρατηρήσει μεταβολή ενός σπίλου σε μέγεθος- χρώμα- όρια ή εμφανίσει κνησμό ή αιμορραγία δε θα περιμένει ένα χρόνο, αλλά θα πρέπει να τον δει άμεσα ο δερματολόγος του.

Οι δερματικές αλλοιώσεις που μοιάζουν με φακή καθώς και οι φακίδες πρέπει κι αυτές να εξετάζονται με προσοχή, επισημαίνουν οι επιστήμονες, καθώς κάθε μεταβολή τους μπορεί να σημαίνει αρχόμενο μελάνωμα και πρέπει αμέσως τα άτομα να απευθύνονται για κλινική και δερματοσκοπική εξέταση στον δερματολόγο τους.

Η κ. Χαλδαίου- Μπήτρου, αναφέρθηκε και στην εκστρατεία ενημέρωσης για το Μελάνωμα που έγινε από τον Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ» σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μελανώματος, με σύνθημα «Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές» και στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών για τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του δέρματος και του μελανώματος. Υπολογίζεται ότι μέσω των ενεργειών της καμπάνιας για τη νόσο, την πρόληψη, τη διάγνωση και τις νέες θεραπείες περισσότερα από 3.342.834 άτομα έγιναν αποδέκτες της ενημέρωσης.



Διαβάστε περισσότερα...

"Μαχαίρι" στα ειδικά μισθολόγια


Περικοπές αποδοχών από 5%-35% αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2012, προβλέπουν οι τελικές ρυθμίσεις για τους 250.000 δημόσιους υπαλλήλους που αμείβονται μέσω ειδικών μισθολογίων, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ι. Στουρνάρα.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», υπό την πίεση της τρόικας , για άμεση υλοποίηση των μέτρων, που προβλέπει το μνημόνιο, το τρέχον έτος, οι ρυθμίσεις για τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια αναμένεται να καταρτιστούν και να προωθηθούν άμεσα στη Βουλή, εντός των προσεχών ημερών, για να ψηφιστούν πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου.

-Στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται 6% ή 7,5%.

-Οι μισθοί των δικαστικών λειτουργών θα μειωθούν κατά 20%.

-Οι μισθοί των καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ: 5% για αποδοχές μέχρι 1000 ευρώ, 15% για αποδοχές από 1001 έως 1500 ευρώ, 25% για αποδοχές από 1501-2500 ευρώ και 30% για αποδοχές πάνω από 2.500 ευρώ.

-Οι περικοπές των γιατρών του ΕΣΥ θα ανέλθουν, κατά μέσο όρο, στο 13%, ενώ για τους διπλωματικούς υπαλλήλους στο 20%.

Δείτε τον πίνακα, με τα επιδόματα που προβλέπουν τα ειδικά μισθολόγια.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μπέρδεμα με τους συνταξιούχους


Αλαλούμ έχει δημιουργηθεί με τις απογραφές συνταξιούχων του ΙΚΑ, η προθεσμία για τις οποίες έληξε την περασμένη Παρασκευή.

Ωστόσο, από τη Δευτέρα πολλοί είναι οι συνταξιούχοι που επισκέπτονται τα υποκαταστήματα του
ΙΚΑ και ζητούν να απογραφούν. Κι αυτό γιατί θεώρησαν ότι είχαν απογραφεί με την περυσινή απογραφή, αγνοώντας ότι πρόκειται για δύο ξεχωριστές διαδικασίες.

Περίπου 50.000 συνταξιούχοι για κύρια σύνταξη και 32.000 για επικουρική δεν είχαν απογραφεί. Πέρυσι είχε διαπιστωθεί πως 7.000 συντάξεις καταβάλλονταν σε ασφαλισμένους-φαντάσματα
και ήδη έχει πιστοποιηθεί πως 3.500 συνταξιούχοι δεν ζουν.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, όσοι δεν απογράφηκαν δεν θα πάρουν τη σύνταξη στις 21 Οκτωβρίου. Ωστόσο θα μπορούν να απογράφονται στα υποκαταστήματα του Ιδρύματος. Η πρώτη καταβολή της σύνταξης μετά την απογραφή όσων καθυστέρησαν θα γίνει με τη χειρόγραφη διαδικασία και στη συνέχεια θα ενταχθούν στο μηχανογραφημένο σύστημα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν είχε γιατρούς το ΙΚΑ


Η έλλειψη γιατρών ήταν ο λόγος, σύμφωνα με τον Διοικητή του ΙΚΑ, Ροβέρτο Σπυρόπουλο, που υπήρχαν καθυστερήσεις στις αναπηρικές συντάξεις.

Ο κ. Σπυρόπουλος ρωτήθηκε και για τις χρεώσεις που υπάρχουν στις τηλεφωνικές γραμμές για ραντεβού στον ΕΟΠΥΥ.

Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1.

Διαβάστε περισσότερα...

Συγχωνεύσεις σχολείων


Νέες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση προετοιμάζει για το επόμενο σχολικό έτος το υπουργείο Παιδείας.

Οι συγχωνεύσεις που θα γίνουν εκτιμάται πως θα είναι πολύ μικρότερης έκτασης από τις περσινές, ενώ θα ιδρυθούν σχολεία σε περιοχές στις οποίες θα προκύψει ότι χρειάζονται.

Στόχος, κατά το υπουργείο Παιδείας, είναι ο εξορθολογισμός των υποδομών, η καλύτερη αξιοποίηση
του εκπαιδευτικού προσωπικού και η εφαρμογή καινοτόμων παιδαγωγικών προγραμμάτων, ενώ σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αύξηση του ωραρίου διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, το
υπουργείο επιχειρεί να περιορίσει τα κενά που εμφανίζονται κάθε χρόνο στα σχολεία.

Προκειμένου να σχεδιαστεί ο νέος χάρτης της εκπαίδευσης, ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου ζήτησε από τους διευθυντές εκπαίδευσης να φροντίσουν ώστε μέχρι τις 19 Οκτωβρίου να καταθέσουν προτάσεις για συγχωνεύσεις, ιδρύσεις, προαγωγές, υποβιβασμούς, καταργήσεις κ.λπ. σχολείων, τις οποίες θα περάσουν στο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η μάστιγα της νευρικής ανορεξίας



Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται.

Η νευρογενής ανορεξία συμπεριλαμβάνεται στις διατροφικές διαταραχές που πλήττουν κυρίως τις γυναίκες και χαρακτηρίζεται από την ηθελημένη διακοπή κατανάλωσης φαγητού με σκοπό τη διατήρηση ενός ασθενικά αδύνατου σώματος.

Θεωρείται σοβαρή ψυχική ασθένεια καθώς το 20% των ανορεξικών ατόμων, τα οποία είναι συνήθως νεαρές και έφηβες γυναίκες, καταλήγουν σε θάνατο.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

-Σημαντική απώλεια βάρους

-Αμηνόρροια δηλαδή διακοπή της περιόδου

-Υπερβολική σωματική άσκηση

-Έντονη ανησυχία του ατόμου μήπως πάρει βάρος

-Ελλιπής σωματική ανάπτυξη

-Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα

-Διαταραχές στον ύπνο

-Τελειομανία

-Κοινωνική απομόνωση

Πού οφείλεται;

Τα αίτια αυτής της πάθησης είναι ψυχογενή, το σώμα δηλαδή υφίσταται τις συνέπειες του ψυχαναγκασμού, της ψυχικής διαταραχής ή της συναισθηματικής αναστάτωσης του ανορεξικού ατόμου.

Οι ψυχικές ή συναισθηματικές διαταραχές μπορεί να πυροδοτούνται από κατάθλιψη ή από την ανάγκη/ψυχαναγκασμό του ανορεξικού ατόμου να ανταποκρίνεται στα πρότυπα που επιβάλλει η σύγχρονη κοινωνία, είτε να χειρίζεται τα άτομα του περιβάλλοντός του.

Το ανορεξικό άτομο αρνείται να ενηλικιωθεί και διακατέχεται από την εμμονή ότι είναι παχουλό, ακόμη και όταν είναι ασθενικά αδύνατο.

Τι είδους επιπλοκές μπορεί να παρουσιαστούν;

-Σοβαρές μεταβολικές διαταραχές

-Αμηνόρροια δηλαδή διακοπή της περιόδου

-Υπόταση

-Διαταραχές ύπνου

-Τριχόπτωση

-Ατροφία δοντιών

-Δυσκοιλιότητα

-Θάνατος

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η γενική θεραπεία της ανορεξίας περιλαμβάνει τη χορήγηση αντικαταθλιπτικών ή ηρεμιστικών φαρμάκων -καθώς δεν υπάρχει ειδική φαρμακευτική αγωγή- εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής και ψυχοθεραπεία.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι ατομική, ομαδική, οικογενειακή ή γνωσιακή. Σε ακραίες περιπτώσεις επιβάλλεται η αναγκαστική εισαγωγή σε νοσοκομείο.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πολύτιμο το ένστικτο του γιατρού



Σημαντική διαγνωστική αξία έχει η ενστικτώδης ανησυχία του ειδικού.

Οι γιατροί που νιώθουν ότι «κάτι δεν πάει καλά» με ένα παιδί που βλέπουν στο ιατρείο ή στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου δεν πρέπει να αγνοήσουν αυτή την ενστικτώδη ανησυχία τους. Αντιθέτως, πρέπει να δράσουν άμεσα κάνοντας τρία σημαντικά πράγματα: να κάνουν διεξοδικότατατες εξετάσεις στο παιδί, να ζητήσουν τη γνώμη ενός πιο πεπειραμένου γιατρού και να δώσουν τις κατάλληλες συμβουλές στους γονείς.

Σύμφωνα με την έρευνα από επιστήμονες της Βρετανίας και του Βελγίου που δημοσιεύθηκε online στο site της British Medical Journal η ενστικτώδης ανησυχία ενός γιατρού ότι ένα παιδί δεν είναι καλά, ακόμη και αν η εξέταση υποδηλώνει το αντίθετο, έχει σημαντική διαγνωστική αξία, εφάμιλλη ή και μεγαλύτερη από τα συμπτώματα του παιδιού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η ενστικτώδης ανησυχία του γιατρού είναι συχνότερη όταν υπάρχει ιστορικό σπασμών του παιδιού, όταν η συνολική εικόνα και αναπνευστική ικανότητα του παιδιού είναι ανησυχητική, καθώς και όταν οι γονείς εκφράζουν την ανησυχία τους ότι η ασθένεια είναι «διαφορετική».

Επίσης, το φαινόμενο είναι συχνότερο σε λιγότερο έμπειρους γιατρούς, χωρίς όμως αυτό να μειώνει την διαγνωστική του σημασία.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι γιατροί δεν πρέπει να αγνοήσουν το ένστικτό τους και να το χρησιμοποιήσουν στη λήψη αποφάσεων για ένα παιδιατρικό περιστατικό.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας


Με εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας «υποδέχονται» την σημερινή μέρα που είναι Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας το Σωματείο Εργαζομένων σε Φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή και το Συντονιστικό Εργαζομένων στην Ψυχική Υγεία, την Ειδική Αγωγή και την Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων.

Οι εργαζόμενοι θα διαμαρτυρηθούν για την συνεχιζόμενη δραματική υποχρηματοδότηση των δομών αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων, της ειδικής αγωγής και των δομών πρόληψης των εξαρτήσεων και θεραπείας για τους χρήστες ναρκωτικών.


Διαβάστε περισσότερα...

Η φώτο που σαρώνει: Ο ανάπηρος διαδηλωτής απέναντι στα ΜΑΤ



Πολλές οι εικόνες από τις χθεσινές διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Ωστόσο μια συγκλονιστική φωτογραφία από τις διαδηλώσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας κάνει το γύρο του Διαδικτύου και σαρώνει στα κοινωνικά δίκτυα.




Η φωτογραφία δείχνει έναν άνδρα, σε αναπηρικό καροτσάκι, να βρίσκεται απέναντι στις παρατεταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ.

Η δύναμη της ψυχής του Έλληνα αποτυπώνεται στην εικόνα αυτή του ανάπηρου διαδηλωτή, ο οποίος δεν πτοήθηκε από τις σημερινές απαγορεύσεις, δεν κάμφθηκε από όλα αυτά τα μέτρα και τους φόρους, και κατέβηκε προκειμένου να φωνάξει, να δώσει το δικό του μήνυμα με αφορμή την επίσκεψη της Άγκελας Μέρκελ.

Η φωτογραφία του συμπατριώτη μας κάνει ήδη το γύρο του κόσμου.


Διαβάστε περισσότερα...

Παροχή συσκευών αντισύλληψης σε αναπτυσσόμενες χώρες



Στόχος να αποφευχθούν εκατομμύρια ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.

Ένα αντισυλληπτικό το οποίο δρα απελευθερώνοντας μια ορμόνη μέσω του δέρματος θα διανεμηθεί σε γυναίκες που ζουν σε φτωχές χώρες ώστε να αποφευχθούν εκατομμύρια ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη μια διεθνής ομάδα στο περιθώριο της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το αντισυλληπτικό αναμένεται ότι θα βοηθήσει να αποφευχθούν σχεδόν 30 εκατομμύρια ανεπιθύμητες κυήσεις μέσα σε έξι χρόνια.

Η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίζεται από κοινού από το ίδρυμα «Πρωτοβουλία Κλίντον για Πρόσβαση στην Υγεία», τις κυβερνήσεις της Νορβηγίας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Σουηδίας, την φιλανθρωπική οργάνωση «Children's Investment Fund Foundation» και άλλες οργανώσεις.

«Όπως έχουμε δει ξανά και ξανά, η παροχή στις γυναίκες (που ζουν) στις αναπτυσσόμενες χώρες ασφαλών και οικονομικά εφικτών επιλογών ιατρικής θεραπείας, δεν έχει μόνο ουσιαστική επίδραση στις ζωές τους, αλλά και σε ολόκληρες κοινωνίες», αναφέρει σε δελτίο Τύπου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το αντισυλληπτικό, γνωστό με την εμπορική ονομασία Jadelle, αποτελείται από δύο πλαστικά ελάσματα το καθένα στο μέγεθος ενός σπίρτου. Η μικροσκοπική συσκευή αυτή εισάγεται στην εσωτερική πλευρά του μπράτσου και απελευθερώνει μια ορμόνη που εμποδίζει την εγκυμοσύνη.

Μπορεί να τοποθετηθεί από μια νοσηλεύτρια και να αφαιρεθεί οποιαδήποτε στιγμή επιθυμεί η γυναίκα να σταματήσει την αναστολή της γονιμότητάς της.

Εκτός της πρόληψης της εγκυμοσύνης, με το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να αποφευχθεί ο θάνατος 30.000 μητέρων και 280.000 νεογνών καθώς οι μητέρες θα αποκτούν περισσότερο χρόνο μεταξύ της μιας εγκυμοσύνης και της άλλης. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η αναμονή για δύο με τρία χρόνια από τη μια εγκυμοσύνη στην άλλη μειώνει τη θνησιμότητα των βρεφών και των παιδιών και ωφελεί την υγεία της μητέρας.



Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα συνδέει το υψηλό IQ με την ευτυχία



Τι διαπίστωσαν βρετανοί ερευνητές.

Άνθρωποι με χαμηλότερο IQ είναι περισσότερο πιθανό να είναι δυστυχισμένοι σε σχέση με τους πιο έξυπνους, σύμφωνα με βρετανούς ερευνητές.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 6.870 ανθρώπους έδειξε ότι η χαμηλότερη εξυπνάδα συχνά συνδεόταν με χαμηλότερο εισόδημα και φτωχή ψυχική υγεία, που συντελούσαν στη δυστυχία.

Οι ερευνητές καλούν σε περαιτέρω έρευνα και στήριξη προς τους ανθρώπους με χαμηλότερο IQ.

Οι ερευνητές του University College London, ανέλυσαν στοιχεία από την έρευνα Adult Psychiatric Morbity Survey στη Βρετανία.

Μια από τις ερωτήσεις ήταν «λαμβάνοντας υπόψη όλα μαζί πώς θα λέγατε ότι είστε αυτές τις ημέρες-πολύ ευτυχής, μέτρια ευτυχής ή όχι τόσο ευτυχής»; Αξιολογήθηκε επίσης το προφορικό IQ.

Το υψηλότερο ποσοστό που δήλωσε ότι ήταν «πολύ ευτυχής» παρατηρήθηκε σε ανθρώπους με IQ μεταξύ 120 και 129 - 43% δήλωσαν ότι ήταν πολύ ευτυχισμένοι.

Ωστόσο το υψηλότερο ποσοστό που δήλωσε «όχι τόσο ευτυχής» -12%- φάνηκε σε ανθρώπους με IQ μεταξύ 70 και 79.

Η Dr Angela Hassiotis, δήλωσε ότι άνθρωποι στο χαμηλότερο σκέλος της φυσιολογικής ακτίνας είναι περισσότερο πιθανό να θεωρούν τον εαυτό τους ως μη ευτυχισμένο.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι η χαμηλότερη ευφυΐα συνδεόταν με χαμηλότερο εισόδημα, χειρότερη υγεία και ανάγκη βοήθειας με την καθημερινότητα, όπως τα ψώνια και το νοικοκυριό-όλα συνέβαλαν στη δυστυχία.

Η Dr Hassiotis, δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι μακροχρόνιες εντατικές στρατηγικές που εστιάζουν σε μικρά παιδιά φτωχού υποβάθρου μπορεί να έχουν θετική επίδραση όχι μόνο στο IQ, αλλά επίσης στην ευεξία και τις ευκαιρίες της ζωής.

Ο ψυχίατρος Dr Jonathan Campion, δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι το υψηλότερο IQ φαίνεται να συνδέεται με βελτιωμένη ευεξία αλλά η συγκεκριμένη σχέση μεταξύ των 2 οφείλεται μερικώς στο ότι το υψηλότερο IQ συνδέεται με καλύτερο εισόδημα, υγεία και λιγότερη ψυχική νόσο.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα μορφή μαστογραφίας ετοιμάζουν ερευνητές



Θα εξασφαλίζει μια πιο ανώδυνη και αποτελεσματική εξέταση.

Οι ερευνητές από το κορυφαίο πανεπιστήμιο Tufts διεξάγουν πειράματα για μια νέα μορφή μαστογραφίας που θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Η νέα τεχνολογία που μελετούν οι ερευνητές θα μπορούσε να ανοίξει νέα μονοπάτια όσον αφορά στην έγκαιρη διάγνωση ενός όγκου αλλά και στην ανταπόκριση ενός ασθενούς στα πρώτα στάδια της χορηγούμενης θεραπείας.

Η νέα μαστογραφία είναι μη επεμβατική και βασίζεται στην τεχνολογία NIR (Near Infrared Light). H NIR ακτινοβολία σαρώνει το μαστό και στη συνέχεια με τη βοήθεια ενός αλγόριθμου αναλύονται τα δεδομένα της εξέτασης.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η ακτινοβολία απορροφάται με διαφορετικό τρόπο από τα βασικά δομικά μέρη του μαστού (νερό, λίπος, ιστοί πλούσιοι καθώς και φτωχοί σε οξυγόνο).

Το όφελος της νέας υπό μελέτη μαστογραφίας είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη διάκριση των βλαβών σε καλοήθεις και κακοήθεις. Επίσης, μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές επειδή δεν χρησιμοποιεί ιονίζουσα ακτινοβολία Χ όπως η κλασική μαστογραφία.

Επιπλέον, παρέχει πρόσθετες πληροφορίες για το μαστό όσον αφορά στην συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης και στην οξυγόνωσή του. Θεωρείται επίσης πιο απλή ως διαδικασία επειδή οι μαστοί συμπιέζονται λιγότερο κατά τη διεξαγωγή της.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η νέα οπτική μαστογραφία θα μπορούσε να γίνεται συμπληρωματικά με την κλασική μαστογραφία ειδικά για τις γυναίκες κάτω των 40 με πολύ πυκνούς μαστούς που μπορεί να μην αναλύονται καλά με την κλασική μαστογραφία.

Οι κλινικές δοκιμές της μαστογραφίας νέας τεχνολογίας έχουν ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσουν πέντε χρόνια.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η επίδραση του στρες στη διατροφική συμπεριφορά



Συνήθως επιλέγονται τρόφιμα με πολλές θερμίδες.

Η άριστη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού οφείλεται στον επιτυχή συγχρονισμό όλων των σωματικών λειτουργιών, εξασφαλίζοντας μια κατάσταση δυναμικής ισορροπίας (ομοιόσταση). Στον αντίποδα αυτής εντοπίζεται το στρες, το οποίο ορίζεται ως η κατάσταση πραγματικής ή απειλούμενης διαταραχής της ομοιόστασης που αποκαθίσταται μέσα από ένα σύνθετο πλέγμα συμπεριφορικών και φυσιολογικών αποκρίσεων προσαρμογής του οργανισμού.

Το στρες (distress) επάγει έναν καταρράκτη αντιδράσεων στο σώμα που ξεκινά από τον υποθάλαμο και το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και καταλήγει στα επινεφρίδια με την απελευθέρωση κορτιζόλης και κατεχολαμινών (επινεφρίνης και νορεπινεφρίνης). Η προκαλούμενη ανισορροπία επιφέρει άμεσες ή έμμεσες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, όπως δυσλειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, καταστολή της ανοσολογικής απάντησης και τροποποίηση συμπεριφορών υγείας. Η διατροφική συμπεριφορά, ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που καθορίζουν την υγεία, επηρεάζεται σημαντικά από το στρες.

Απάντηση στο στρες μέσω της τροφής

Ένα ποσοστό ατόμων όταν υποβάλλονται σε οξύ στρες τροποποιούν τη διατροφική τους συμπεριφορά ως απάντηση στο στρεσογόνο ερέθισμα (responders to stress). Αυτή η αλλαγή μπορεί να περιλαμβάνει μείωση (stress fasters) ή αύξηση (stress eaters) της καταναλισκόμενης τροφής, σε ποσοστό 30% και 70% αντίστοιχα.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από την ποσότητα της τροφής που θα καταναλωθεί, οι διατροφικές επιλογές στρέφονται προς μια σταθερή κατεύθυνση και πιο συγκεκριμένα προς την κατανάλωση υψηλών σε θερμίδες, και κυρίως σε λίπος, τροφίμων (τύπου σνακ, με γλυκιά γεύση).

Ποια άτομα είναι πιο επιρρεπή;

Υπό συνθήκες στρες, φαίνεται ότι οι γυναίκες έχουν την τάση να υποβαθμίζουν την ποιότητα της διατροφής τους συνολικά καταναλώνοντας περισσότερα ανθυγιεινά τρόφιμα, ενώ ουδέτερη ή μικρή επίδραση έχει το στρες στις διατροφικές επιλογές των ανδρών, οι οποίοι καταναλώνουν τα ίδια ή λιγότερα.

Μια πιθανή εξήγηση γι’ αυτή τη διαφοροποίηση είναι ο διαιτητικός περιορισμός, ένα χαρακτηριστικό που εντοπίζεται συχνότερα μεταξύ των γυναικών. Πιο συγκεκριμένα, υπό φυσιολογικές συνθήκες οι γυναίκες περιορίζουν την κατανάλωση γλυκών και λιπαρών τροφίμων, τόσο επειδή επιθυμούν να διατηρήσουν το σωματικό τους βάρος, όσο και εξαιτίας της αυξημένης ευαισθητοποίησής τους σε θέματα υγείας.

Ωστόσο, έρευνες υποστηρίζουν ότι τα άτομα αυτά είναι περισσότερο ευάλωτα σε διατροφικές παρεκτροπές υπό συνθήκες στρες, σε αντίθεση με τους μη περιοριστικούς τύπους επειδή ο γνωσιακός έλεγχος που ασκούν καταστέλλεται.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που σχετίζεται με την εν λόγω σχέση είναι η συναισθηματική υπερφαγία (emotional eating). Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα άτομα που καταναλώνουν φαγητό για να ανακουφιστούν από αρνητικά συναισθήματα.

Αν και το στρες, σε αντίθεση με το άγχος, δεν είναι συναίσθημα μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση αρνητικών συναισθημάτων και έτσι έμμεσα να οδηγήσει στην κατανάλωση «φαγητού προς ανακούφιση» (comfort food), δηλαδή τροφίμων που δημιουργούν μια αίσθηση ευεξίας μετά την κατανάλωσή τους.

Οι άνθρωποι που είναι επιρρεπείς στην κατανάλωση των συγκεκριμένων τροφίμων, επίσης, χαρακτηρίζονται και από αμέλεια σωστού προγραμματισμού των γευμάτων τους, με επακόλουθο την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού και σνακ.

Ποιοι είναι οι προτεινόμενοι μηχανισμοί;

Βιο-συμπεριφοριστικοί

Η σχέση ανάμεσα στο στρες και την αλλαγή στις διατροφικές επιλογές δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρη. Το 2007 προτάθηκε ένα ψυχοβιολογικό μοντέλο που περιγράφει τα 3 κύρια μονοπάτια που εμπλέκονται στη διαδικασία πρόσληψης τροφής υπό συνθήκες στρες.

Ο πρώτος μηχανισμός εμπλέκει τις φυσιολογικές επιπτώσεις του στρες, οι οποίες μιμούνται τα χαρακτηριστικά του κορεσμού.

Σε πρώτη φάση η όρεξη μειώνεται, εξαιτίας της άμεσης δράσης των κατεχολαμινών, όμως στη συνέχεια η ορεξιογόνος δράση της κορτιζόλης υπερτερεί οδηγώντας σε αύξηση της πρόσληψης τροφής.

Η δεύτερη προτεινόμενη εξήγηση προκύπτει από τη γενικότερη θεώρηση των επιπτώσεων που επιφέρει το στρες. Υπό συνθήκες στρες τα άτομα αναγκάζονται να κινητοποιήσουν τις δυνάμεις τους ώστε να αντιμετωπίσουν επιτυχώς το στρεσογόνο ερέθισμα (problem-focused coping), που σημαίνει ότι ο αυτοεπιβαλλόμενος περιορισμός παραμερίζεται και μακροπρόθεσμοι στόχοι όπως η συμμόρφωση σε ένα διαιτητικό πλάνο δεν είναι πια προτεραιότητα.

Τέλος, το στρες πολύ συχνά συνοδεύεται και από αρνητικά συναισθήματα. Σε αυτή την περίπτωση οι προσπάθειες διαχείρισής του έχουν σαν στόχο την επιτυχή αντιμετώπιση όχι μόνο του στρεσογόνου ερεθίσματος, αλλά και των αρνητικών συναισθημάτων που αυτό προκάλεσε (emotion-focused coping).

Ειδικά σε ανθρώπους ολιγαρκείς με το φαγητό, κάποια τρόφιμα φαίνεται να αποκτούν ιδιαίτερη αξία και χρησιμοποιούνται ως μέσα συναισθηματικής ανακούφισης.

Νευρο-ορμονικοί

Η ρύθμιση της πρόσληψης τροφής είναι μια ιδιαίτερα σύνθετη διαδικασία που λαμβάνει χώρα κεντρικά τόσο από τον υποθάλαμο (μέσω ρυθμιστικών νευροπεπτιδίων και θρεπτικών συστατικών), όσο και από άλλα εγκεφαλικά κυκλώματα όπως περιοχές του μεταιχμιακού συστήματος, του φλοιού και συστήματα νευροδιαβιβαστών. Είναι πλέον επιστημονικώς αποδεκτό ότι δεν είναι μόνο η πείνα και ο κορεσμός τα μοναδικά σήματα που καθορίζουν την πρόσληψη τροφής, αλλά και το αίσθημα ικανοποίησης και ανταμοιβής από την κατανάλωσή της.

Κάποια τρόφιμα, ιδιαίτερα τα πλούσια σε λίπος και ζάχαρη, λειτουργούν ως φυσική ανταμοιβή για τον οργανισμό προάγοντας την κατανάλωσή τους, ακόμα και απουσία ενεργειακής απαίτησης, ενώ συγχρόνως πυροδοτούν μαθημένες συσχετίσεις ανάμεσα στο ερέθισμα (τρόφιμο) και την ανταμοιβή. Εξελικτικά αυτή η ιδιότητα πρόσφερε σημαντικό πλεονέκτημα στον άνθρωπο επειδή εξασφάλιζε ότι το φαγητό θα καταναλωνόταν όταν ήταν διαθέσιμο, ανεξάρτητα από το αίσθημα του κορεσμού, επιτρέποντας την αποθήκευση της περίσσειας της ενέργειας με τη μορφή λίπους στο σώμα για μελλοντική χρήση. Ωστόσο στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, όπου δεν τίθεται θέμα ενεργειακής στέρησης, η ιδιότητα αυτή ενδέχεται να επιβαρύνει την ανθρώπινη υγεία.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες η συμπεριφορά αυτή είναι αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης πολλών νευρωνικών κυκλωμάτων, με την αμυγδαλή και τον ιππόκαμπο να επάγουν την κατανάλωση του τροφίμου-ανταμοιβή, τον προμετωπιαίο φλοιό να προσπαθεί να την αναστείλει (γνωσιακός έλεγχος) και τον υποθαλάμο να υπακούει στα ενεργειακά ερεθίσματα.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια «μάχη» ανάμεσα στα νευρωνικά αυτά κυκλώματα, με τον τελικό νικητή να καθορίζει τη διατροφική συμπεριφορά του ατόμου, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, υπό συνθήκες στρες παρατηρείται δυσλειτουργία σε πολλά σημεία του κυκλώματος, π.χ. έλλειμμα αποθεμάτων σεροτονίνης, μειωμένη απελευθέρωση ντοπαμίνης, δυσλειτουργία του προμετωπιαίου φλοιού, αυξημένη ανάγκη ενδογενών κανναβινοειδών, μειωμένος «ουδός ευχαρίστησης» κά.

Η ιδιότητα λοιπόν των τροφίμων-ανταμοιβή να «επιδιορθώνουν τις βλάβες» του στρες καλύπτοντας το κενό στη νευρωνική υπολειτουργία που δημιουργείται σταδιακά (π.χ. αυξάνοντας τη σεροτονίνη) σε συνδυασμό με την ικανότητά τους να τερματίζουν τον ίδιο τον άξονα του στρες (β-ενδορφίνη = φυσικό αναλγητικό) τα καθιστά μια εύκολη στρατηγική διαχείρισης της κατάστασης.

Έτσι εξηγείται σε ένα βαθμό πώς το άτομο σταδιακά αναπτύσσει και υιοθετεί μια συγκεκριμένη –μαθημένη – διατροφική συμπεριφορά κάθε φορά που έρχεται αντιμέτωπο με κάποιο στρεσογόνο ερέθισμα.

Συνοψίζοντας, το στρες διαταράσσει την ανθρώπινη φυσιολογία σε πολλαπλά επίπεδα, μεταξύ των οποίων και τη διατροφική συμπεριφορά. Αν και βραχυπρόθεσμα οι διατροφικές αλλαγές που παρατηρούνται δεν απειλούν την υγεία, όταν το στρες είναι καθημερινό η στιγμιαία τάση κατανάλωσης των λιπαρών, γλυκών σνακ γίνεται συνήθεια με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων σχετιζόμενων με την υπερκατανάλωση κορεσμένου λίπους και ζάχαρης, όπως παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα κλπ. Στη σημερινή «στρεσογόνο» εποχή είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για πιο αποτελεσματική διαχείριση των στρεσογόνων παραγόντων και μείωση του στρες. Η καθημερινή φυσική δραστηριότητα, η ισορροπημένη διατροφή μεσογειακού τύπου και επιστημονικές τεχνικές χαλάρωσης έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...