Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Απαισιόδοξοι 7 στους 10 Έλληνες


«Απαισιόδοξοι» σε ότι αφορά στην πορεία της ελληνική οικονομίας, δηλώνουν επτά στους δέκα πολίτες, σύμφωνα με την ποσοτική έρευνα «Οικονομικό Βαρόμετρο», η οποία πραγματοποιείται κατ' εντολή του ΕΒΕΑ από την εταιρεία ALCO, σημειώνοντας όμως μείωση κατά 10% από την προηγούμενη έρευνα, ενώ 2 στους 10 διατηρούν τόνους αισιοδοξίας και το υπόλοιπο 10% επέλεξε να μην συμμετάσχει.

Επίσης, σε αντίθεση με την προηγούμενη έρευνα, μειώθηκε τόσο το ποσοστό απαισιοδοξίας των πολιτών όσο και το ποσοστό αποχής, ενώ αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό αισιοδοξίας στα υψηλότερα ποσοστά που έχουν σημειωθεί από την αρχή διεξαγωγής της έρευνας.

Σχετικά με τα προσωπικά τους οικονομικά, το 76% του συνόλου δήλωσαν απαισιόδοξοι - μειωμένο κατά 5% από το αντίστοιχο ποσοστό της προηγούμενης περιόδου, ενώ το 17% των ερωτηθέντων δήλωσαν αισιόδοξοι σημειώνοντας το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό αισιοδοξίας καθ' όλη την διάρκεια διεξαγωγής της έρευνας.

Το πρώτο από τα ερωτήματα που παραδοσιακά πλέον συμπεριλαμβάνει το ΕΒΕΑ στο Οικονομικό Βαρόμετρο, για επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν το ευρύ κοινωνικό σύνολο, αφορά στη συμβολή της λειτουργίας των καταστημάτων έως 250 τ.μ. τις Κυριακές στην ενίσχυση της εμπορικής κίνησης.

Το ερώτημα αυτό βρήκε την πλειοψηφία των ερωτηθέντων αντίθετους, με σχεδόν 6 στους 10 συμμετέχοντες (57%) να απαντούν αρνητικά. Το 34% απάντησε θετικά ενώ το 9% δεν συμμετείχε. Τα ευρήματα αυτά είναι πιθανό να σχετίζονται και να δικαιολογούνται κατά ένα σημαντικό ποσοστό, με την έλλειψη της δυνατότητας για αύξηση της κατανάλωσης από τα νοικοκυριά, λόγω της μειωμένης αγοραστικής τους δύναμης.

Συνεχίζοντας, το δεύτερο ερώτημα αφορά το εάν η λύση για την αποτελεσματική λειτουργία του δημοσίου τομέα είναι η απομάκρυνση προσωπικού ή η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του. Η πλειοψηφία των πολιτών, περισσότεροι από 6 στους 10, θεωρεί ότι η αποτελεσματική λειτουργία του δημοσίου τομέα θα επιτευχθεί μέσω της αποτελεσματικότερης αξιοποίησης του ήδη υπάρχοντος προσωπικού, ενώ μόλις το 24% είναι σύμφωνο με τις μειώσεις προσωπικού στις δημόσιες υπηρεσίες.

Το τελευταίο από τα ερωτήματα που έθεσε και εδώ το ΕΒΕΑ αφορά την αξιολόγηση παραμονής στο ευρώ μετά και τις τελευταίες εξελίξεις. Συντριπτικά, το 75% έκρινε απαραίτητη της παραμονή της Ελλάδας ως κράτος-μέλος της Ευρωζώνης, ενώ μόλις το 17% απάντησε αρνητικά και το 8% επέλεξε να μην συμμετάσχει.

«Για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια παρουσιάζεται μία σημαντική βελτίωση του κλίματος στην αγορά και στην κοινωνία γενικότερα. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να διατηρηθεί αυτό το κλίμα επιστροφής στην αισιοδοξία, που τώρα οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην εκταμίευση της δόσης προς τη χώρα μας. Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει δυναμικά στην υλοποίηση μέτρων που θα δώσουν ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας και να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και βασίζεται στην αύξηση των φόρων και στη μείωση των εισοδημάτων και αποδεδειγμένα δεν απέφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.



Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση προθεσμίας για φόρο ακίνητης περιουσίας


Παρατείνεται η προθεσμία καταβολής του φόρου ακίνητης περιουσίας έτους 2010, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η πρώτη δόση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας φυσικών προσώπων έτους 2010, ο οποίος βεβαιώθηκε μέχρι και την 30η Νοεμβρίου 2012 και λήγει την 31/12/2012, μπορεί να καταβληθεί μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2013 μόνο στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, χωρίς την επιβολή προσαύξησης.


Διαβάστε περισσότερα...

Το βίντεο που φέρνει δάκρυα!


Μια 30χρονη γυναίκα, από τη Φλόριντα, ήταν πέντε μηνών έγκυος, όταν διαγνώστηκε με πρόβλημα στην καρδιά!

Δημιούργησε αυτό το βίντεο για να κάνει γνωστό το πρόβλημά της υγείας της σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να συγκεντρώσει χρήματα, να κάνει την επέμβαση και να μπορέσει να μεγαλώσει με αγάπη τα δύο της αγγελούδια, 3 ετών και 18 μηνών.

Σε αυτό το βίντεο, που αναρτήθηκε τον Οκτώβριο και προβλήθηκε από τα περισσότερα μέσα, η Jennifer Johnson αφηγείται με κάρτες την προσωπική της ιστορία.

Κατάφερε να συγκεντρώσει κάποια χρήματα και να κάνει την επέμβαση στις 14 Δεκεμβρίου του 2012.

Τρεις μέρες μετά όμως, άφησε την τελευταία της πνοή, ύστερα από επιπλοκές.

Δείτε το βίντεο που ακόμα και μετά το θάνατό της κάνει το γύρο του κόσμου





Διαβάστε περισσότερα...

Μετακινούνται 2.500 υπάλληλοι έως τα μέσα Φεβρουαρίου


Έως τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η μετακίνηση των 2.500 υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη.

Όπως σημείωσε ο κ. Μανιτάκης, «τα κενά στους τομείς του Δημοσίου ανέρχονται περίπου σε 7.500, άρα είναι πολλαπλάσια των υπαλλήλων που έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα. Μεταξύ αυτών, τα 3.314 κενά αφορούν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, 1.065 κενά βρίσκονται στο υπουργείο Εσωτερικών, 704 κενά έχουν μέχρι στιγμής εντοπισθεί στο υπουργείο Παιδείας, 650 κενά έχουν καταγραφεί στο υπουργείο Εργασίας και 636 κενά ήδη υπάρχουν στο υπουργείο Υγείας».

Έως το βράδυ της Πέμπτης, αναμένεται να εκδοθεί η εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη συγκρότηση του Τριμελούς Συμβουλίου που θα διεκπεραιώσει όλη τη διαδικασία της μετακίνησης των υπαλλήλων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα στις νέες τους θέσεις. Η Επιτροπή θα καταγράψει τα κενά, θα τα ιεραρχήσει, θα τα αποστείλει στις υπηρεσίες, οι υπάλληλοι θα δηλώσουν που επιθυμούν να μεταταχθούν και θα γίνει η κατάταξη.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου, το 2013 θα τεθούν επιπλέον 25.000 υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα. Αυτοί θα προκύψουν από τέσσερεις «δεξαμενές». Πρώτη «δεξαμενή» αποτελεί η αναδιάταξη των δομών και των υπηρεσιών των υπουργείων που αναμένεται να μειωθούν έως 50%. Οι νέες δομές και τα νέα οργανογράμματα 10 υπουργείων αναμένεται να είναι έτοιμα στα τέλη Ιανουαρίου.

Θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των δομών άλλων φορέων του Δημοσίου - όπως δήμοι, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, πανεπιστήμια και Ν.Π.Δ.Δ. Η αξιολόγηση αυτών των δομών θα ξεκινήσει πιλοτικά περίπου σε 25 φορείς, προκειμένου να δημιουργηθούν τα «πρότυπα» που θα ακολουθηθούν για την αξιολόγηση των ομοειδών φορέων στη συνέχεια. Σε όλες τις περιπτώσεις βασικός στόχος είναι να μετακινηθούν οι πλεονάζοντες. Αν υπάρχουν καταγεγραμμένα κενά, η μετακίνηση θα είναι άμεση. Διαφορετικά οι υπάλληλοι θα τίθενται σε διαθεσιμότητα. Τρίτη «δεξαμενή» αποτελούν οι οργανισμοί που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν.

Τέταρτη «δεξαμενή» θα αποτελέσει η αξιολόγηση όλων των υπαλλήλων του Δημοσίου. Όπως σημείωσε ο κ. Μανιτάκης, η αξιολόγηση θα γίνει με αξιοκρατικά και αντικειμενικά κριτήρια από το ΑΣΕΠ και δεν θα υπάρξει καμία παρέκκλιση από τον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων. Επίσης, αλλαγές θα υπάρξουν στον τρόπο επιλογής των προϊσταμένων. Η επανατοποθέτησή τους σε θέσεις ευθύνης, μετά την εφαρμογή των νέων οργανογραμμάτων, θα γίνει έπειτα από διαγωνισμό.

Με δεδομένες τις περίπου 35.000 αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεως το 2012, τα κενά στη διοίκηση θα είναι πολλαπλά το 2013. Σε καμία περίπτωση, λοιπόν, δεν μπορεί κάποιος να μιλά για αθρόες απολύσεις. Όπως, όμως τόνισε ο κ. Μανιτάκης, όσοι κριθούν ανεπαρκείς και ακατάλληλοι κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης θα απολυθούν. Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για τους επίορκους. Ήδη 800 περίπου επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν τεθεί σε αργία.
Διαβάστε περισσότερα...

"Ευχαριστώ" για ένα πιάτο φαγητό


Την ευγνωμοσύνη τους προς όλους εκείνους που τους βοηθάνε και τους στηρίζουν με τα γεύματα αγάπης εξέφρασαν σήμερα άποροι συνάνθρωποί μας από το Παγκράτι Λαμίας.

Κάθε μέρα, πηγαίνουν στην εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, όπου βρίσκουν ένα πιάτο φαγητό και λίγη ζεστασιά.

Τόσο ο εφημέριος του Ιερού Ναού, πατέρας Βασίλειος, όσο και οι εθελόντριες που μαγειρεύουν, ευχαρίστησαν τους ενορίτες που προσφέρουν τρόφιμα και άλλα αναγκαία αγαθά στην εκκλησία, η οποία με την σειρά της τροφοδοτεί όσους έχουν ανάγκη.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η κρίση έπληξε τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων


Την τριετία 2009-2011.

Φθίνουσα πορεία παρουσιάζουν τα συνολικά έσοδα των Ιδιωτικών Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Ελλάδα την τριετία 2009-2011, με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 8%, σύμφωνα με κλαδική μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της ICAP.

Όπως σημειώνεται στη μελέτη, οι δημογραφικοί παράγοντες και κυρίως η γήρανση του πληθυσμού αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες επηρεασμού της ζήτησης για υπηρεσίες φροντίδας ηλικιωμένων. Μάλιστα, τις τελευταίες δεκαετίες η αναλογία των ηλικιωμένων στο συνολικό πληθυσμό της χώρας μας έχει υπερδιπλασιασθεί, ενώ ραγδαία είναι και η αύξηση του δείκτη γήρανσης (1991:77,2%, 2010:131,9%).

Σχετικά με τη διάρθρωση και την εξέλιξη της αγοράς των Ιδιωτικών Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, η διευθύντρια Οικονομικών - Κλαδικών Μελετών της ICAP Group, κ. Σταματίνα Παντελαίου, τόνισε τα εξής: «Σε ολόκληρη τη χώρα εκτιμάται ότι λειτουργούν 7-10.000 κλίνες σε Ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, με το 70% αυτών να βρίσκεται συγκεντρωμένο στο λεκανοπέδιο Αττικής. Η συνολική αγορά των Ιδιωτικών Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (βάσει αξίας), παρουσίασε μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης της τάξης του 8% την τριετία 2009-2011, ο δε κλάδος χαρακτηρίζεται από διασπορά.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες συνθήκες και τάσεις της αγοράς, η τρέχουσα οικονομική κρίση θα έχει ως αποτέλεσμα τη συνέχιση της μείωσης της ζήτησης για τις υπηρεσίες του κλάδου. Για τη διετία 2012-2013 προβλέπεται μέσος ετήσιο ρυθμό μείωσης της τάξης του 8%-10%».

Στα πλαίσια της μελέτης έγινε εκτεταμένη χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων του κλάδου βάσει 19 επιλεγμένων αριθμοδεικτών για την πενταετία 2006-2010. Επίσης, συνετάχθη ομαδοποιημένος ισολογισμός (για τις χρήσεις 2009 και 2010) βάσει δείγματος 16 αντιπροσωπευτικών επιχειρήσεων εκμετάλλευσης Ι.Μ.Φ.Η.
Όπως προέκυψε από την εν λόγω ανάλυση, το σύνολο του ενεργητικού των Ιδιωτικών Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων δεν μεταβλήθηκε σημαντικά (μειώθηκε κατά 1,5%) το 2010 σε σχέση με το 2009.

Οι συνολικές πωλήσεις των 16 εταιρειών του δείγματος παρέμειναν στα ίδια επίπεδα το 2010/09, ενώ η μεταβολή που παρουσίασαν τα μη λειτουργικά έσοδα (μείωση) και έξοδα (αύξηση), οδήγησαν στην επιδείνωση των συνολικών καθαρών (προ φόρου) κερδών κατά περίπου 46%. Τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 21% περίπου το 2010 σε σχέση με το 2009.


Διαβάστε περισσότερα...

Αναλυτικές οδηγίες για την τοποθέτηση αλυσίδων


Η διαδικασία που πρέπει να γνωρίζει κάθε οδηγός.

Oι αντιολισθητικές αλυσίδες πρέπει να βρίσκονται πάντα στο χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου σας, ειδικότερα όταν οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή όπου ζείτε είναι κακές αλλά ακόμα κι αν χρειαστεί να κάνετε κάποιο ταξίδι.

Οι αλυσίδες που θα προμηθευτείτε από το εμπόριο θα πρέπει να αντιστοιχούν στη διάσταση των ελαστικών σας και να μην είναι μεγαλύτερες αφού είναι πολύ πιθανό να βγουν ή ακόμα και να δημιουργήσουν προβλήματα στο ίδιο το αυτοκίνητο και συγκεκριμένα στην ανάρτηση ή και στα φρένα.

Αφού λοιπόν έχετε αγοράσει τις αλυσίδες, θα πρέπει να γνωρίζετε σε ποιους τροχούς πρέπει να τοποθετηθούν. Φυσικά αυτοί είναι οι κινητήριοι τροχοί του αυτοκινήτου που σημαίνει ότι αν το αυτοκίνητο είναι προσθιοκίνητο θα πρέπει να τοποθετηθούν εμπρός και στο πισωκίνητο πίσω.

Αν για οποιοδήποτε λόγο δε γνωρίζετε πού μεταδίδεται η ισχύς του αυτοκινήτου σας, μη διστάσετε να ρωτήσετε κάποιον που γνωρίζει αφού είναι πολύ συνηθισμένο να βλέπουμε προσθιοκίνητα αυτοκίνητα με αλυσίδες πίσω ή πισωκίνητα με αλυσίδες εμπρός!

Στα τετρακίνητα αυτοκίνητα προτείνεται να τοποθετούνται στους εμπρός τροχούς που ευθύνονται και για τη διεύθυνση του οχήματος.

Απαραίτητο στοιχείο για την τοποθέτηση τους αποτελούν ένα ζευγάρι γάντια τα οποία θα πρέπει να έχουμε πάντα μαζί μας.

Στην περίπτωση που ταξιδεύουμε νύχτα ένας φακός είναι επίσης απαραίτητος, ενώ δεν πρέπει να παραλείπουμε να έχουμε σταθμεύσει το αυτοκίνητό μας σε ασφαλές σημείο στην άκρη του δρόμου και να ειδοποιούμε τους επερχόμενους οδηγούς με την τοποθέτηση του σχετικού τριγώνου και την ενεργοποίηση των αλάρμ.

Ακολουθούν αναλυτικές οδηγίες για την τοποθέτηση αλυσίδων...



Πρώτα πρέπει να φορέσουμε ένα ζευγάρι γάντια, ώστε να προστατεύσουμε τα χέρια μας από το κρύο και διάφορα χτυπήματα. Στη συνέχεια, απλώνουμε τις αλυσίδες πίσω από τον τροχό.



Μετά θα πρέπει να πιάσουμε τις δύο άκρες του κεντρικού σωλήνα και να τις ενώσουμε στο άνω άκρο του τροχού, τραβώντας τις με δύναμη.



Στη συνέχεια ενώνουμε το άκρο της αλυσίδας στο άνω τμήμα, ώστε να καλυφθεί η πάνω περίμετρος του τροχού.



Τραβάμε με δύναμη το γάντζο, ώστε να τεντωθεί η αλυσίδα γύρο από τον τροχό και τον περνάμε μέσα από το πλαστικό σε σχήμα U, που βρίσκεται στο κάτω μέρος.



Ενώνουμε το γάντζο στο πάνω μέρος του τροχού σε τέτοιο σημείο, ώστε να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο τεντωμένος. Μπαίνουμε στο αυτοκίνητο και κινούμαστε για λίγα μέτρα, ώστε να «πατήσει» η αλυσίδα στο ελαστικό.




Πηγή: http://www.autotriti.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κλείδωσε τον 4χρονο γιο της και τον τάιζε αλάτι


Η μητέρα και ο σύντροφός της κατηγορούνται για το θάνατό του.
Μια μητέρα και ο σύντροφός της έκλεισαν τον τετράχρονο γιο της σε ένα δωμάτιο χωρίς να του δίνουν φαγητό. Αντίθετα τον τάιζαν αλάτι μέχρι τελικά πέθανε από τα βασανιστήρια που υπέστη.

Η 27χρονη Magdelena Luczak και ο 33χρονος Mariusz Krezolek κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για κακοποίηση και τη δολοφονία του Daniel Pelka.

Το ζευγάρι δήλωσε αθώο όταν εμφανίστηκε στο δικαστήριο του Birmingham, αρνούμενοι ότι βασάνισαν τον ανήλικο από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο του 2011 που τελικά κατέληξε.



Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι το ζευγάρι «παραμέλησε, εγκατέλειψε, εξέθεσε σε κίνδυνο τον Daniel Pelak, του αρνήθηκαν φαγητό, τον κλείδωσαν σε ένα δωμάτιο και τον τάιζαν με αλάτι και δεν του παρείχαν την κατάλληλη ιατρική φροντίδα που απαιτούσε η κατάστασή του».

Όταν στις 3 Μαρτίου η μητέρα του κάλεσε ασθενοφόρο, το ιατρικό προσωπικό βρήκε αναίσθητο και σε τόσο άθλια κατάσταση τον μικρό Daniel που παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειές τους να τον επαναφέρουν, αυτό κατέστη αδύνατο.

Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι ο ανήλικος πέθανε εξαιτίας ενός χτυπήματος που είχε δεχτεί στο κεφάλι.


Διαβάστε περισσότερα...

«Έχουν ήδη εντοπιστεί 45.991 παράνομες συντάξεις»


Τέλη Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθεί το «παζλ» της ανομίας, λέει ο Γ. Βρούτσης.

Από τα μέχρι σήμερα απογραφικά στοιχεία σε μεγάλους ασφαλιστικούς οργανισμούς (ΙΚΑ, ΟΓΑ, κ.λ.π) έχουν ήδη εντοπιστεί 45.991 περιπτώσεις παράνομης λήψης συντάξεων και τα καταβληθέντα ποσά θα αναζητηθούν προς επιστροφή στο ακέραιο, ύστερα από την προσκόμιση των σχετικών στοιχείων στη Δικαιοσύνη, τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, μετά την συνάντηση εργασίας συναρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων για το δίκτυο «Αριάδνη».

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι αυτοπρόσωπες απογραφές πραγματοποιούνται με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων και για το σύνολο των ασφαλιστικών παροχών.

Οι απογραφές στα μεγάλα ταμεία ολοκληρώνονται σταδιακά μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ για ειδικές περιπτώσεις συνταξιοδοτικών παροχών (π.χ. συντάξεις αιτία θανάτου σε χήρες, άγαμες θυγατέρες κ.λπ.) η προθεσμία εκπνέει στις 28.2.2013, οπότε και θα προκύψει, για πρώτη φορά, η πλήρης εικόνα τόσο για το σύνολο των νόμιμα καταβαλλόμενων συντάξεων και ασφαλιστικών παροχών, όσο και για το μέγεθος των «διαρροών» του συστήματος λόγω παράνομων συντάξεων.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέο όπλο κατά του καρκίνου


Για πρώτη φορά τρεις φαρμακευτικές εταιρείες δηλώνουν έτοιμες να δοκιμάσουν μια νέα γενιά φαρμάκων που θα μπορούσαν να δρουν κατά διαφόρων μορφών καρκίνου-από το στήθος έως τον προστάτη και από το ήπαρ έως τους πνεύμονες.

Ερευνητές των φαρμακευτικών εταιρειών Merck, Roche και Sanofi εργάζονται αδιάκοπα για να προλάβουν να αναπτύξουν ένα φάρμακο που ελπίζουν ότι θα είναι ικανό να αποκαθιστά έναν μηχανισμό που εξαναγκάζει τα κατεστραμμένα κύτταρα να αυτοκαταστραφούν.

Η γενετική αλλοίωση που ελπιζουν να αντιμετωπίσουν οι επιστήμονες τους απασχολεί εδώ και δεκαετίες. Τα υγιή κύτταρα διαθέτουν ένα φυσικό μηχανισμό που τα εξαναγκάζει να αυτοκαταστραφούν σε περίπτωση που το DNA τους έχει καταστραφεί. Μία συγκεκριμένη πρωτεϊνη, η p53, την οποία ερευνητές της εταιρείας Merck αποκαλούν "άγγελο του θανάτου του κυττάρου" είναι υπεύθυνη για την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου μηχανισμού. Αλλά τα καρκινικά κύτταρα καταφέρνουν να την απενεργοποιήσουν είτε άμεσα μέσω μιας μετάλλαξης είτε έμμεσα μέσω της ένωσής της με μία άλλη πρωτεϊνη που μπλοκάρει τη λειτουργία της.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στα σκαριά η ρύθμιση για την τμηματική καταβολή φόρων


Ποια τα σχέδια της κυβέρνησης.

Στις αρχές Ιανουαρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση η οποία θα επεκτείνει τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να αποπληρώνουν φορολογικές υποχρεώσεις έως και σε 48 δόσεις.

Αν και το ΔΝΤ και η ΕΕ δεν συμφωνούν απόλυτα με τη ρύθμιση το υπουργείο Οικονομικών αναζητεί τρόπους να ανασχέσει την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που πλέον συνολικά αγγίζουν τα 54 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση έχει διαπραγματευθεί τις αλλαγές με την τρόικα και της έχει ξεκαθαρισθεί ότι δεν μπορεί να ξεφύγει από το υφιστάμενο πλαίσιο και ότι δεν μπορεί να κάνει ειδικές ρυθμίσεις πέρα από το πλαίσιο του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με την ρύθμιση που ενδεχομένως να κατατεθεί ως τροπολογία στο φορολογικό νομοσχέδιο οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν στον προϊστάμενο της ΔΟΥ αίτημα πρώτης διευκόλυνσης για τμηματική πληρωμή πάσης φύσεως ληξιπρόθεσμων χρεών.

Με την αλλαγή των κριτηρίων και των συντελεστών θα διευρυνθούν οι δόσεις και θα μπορούν πλέον οι οφειλέτες να πληρώσουν τα χρέη τους με την πρώτη αίτηση σε 36 δόσεις.
Στη ρύθμιση θα μπορούν να μπουν ακόμα και φορολογούμενοι που έχουν υπαχθεί στο παρελθόν σε ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών, που πλήρωσαν ορισμένες δόσεις και στη συνέχεια εγκατέλειψαν τη ρύθμιση.

Μάλιστα, αν πληρώσουν κανονικά την πρώτη δόση της νέας ρύθμισης, θα μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των δόσεων έως και σε 48.

Με τη νέα ρύθμιση εξετάζεται το ενδεχόμενο για ελάχιστη μηνιαία δόση της τάξης των 80-100 ευρώ, προκειμένου να διευκολυνθούν πραγματικά οι μικροοφειλέτες οι οποίοι αδυνατούν να τακτοποιήσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους και αφήνουν απλήρωτους φόρους και τέλη.

Το 2012 οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο έχουν υπερβεί τα 11 δισ. ευρώ, καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι αδυνατούν να τακτοποιήσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις και έχουν σταματήσει να πληρώνουν τις δόσεις του φόρου εισοδήματος.


Διαβάστε περισσότερα...

Στα σκαριά βάση δεδομένων με το προφίλ των φορολογουμένων


Προκειμένου να χτυπηθεί ουσιαστικά η φοροδιαφυγή.

Μια γιγαντιαία βάση δεδομένων, στην οποία θα περιλαμβάνεται το φορολογικό προφίλ του καθενός, δημιουργεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, προκειμένου να χτυπηθεί ουσιαστικά η φοροδιαφυγή.

Όπως δήλωσε στη ΝΕΤ ο γγ Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρης Θεοχάρης σε αυτήν, θα περιλαμβάνονται οι συναλλαγές, τα δάνεια και οι καταθέσεις που έχουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Το προφίλ του κάθε φορολογούμενου θα ενημερώνεται On line και το πόσο που κάποιος χρωστά στο Δημόσιο θα μπορεί να κατάσχεται από τον τραπεζικό του λογαριασμό.

Αναφερόμενος στην καταβολή του επιδόματος θέρμανσης ο κ. Θεοχαρης είπε ότι έγινε κατάθεση 6,5 εκατ. ευρώ σε 55 χιλιάδες δικαιούχους που είχαν τιμολόγια αγοράς πετρελαίου. Όπως είπε, κάθε δυο εβδομάδες θα γίνεται πληρωμή των δικαιούχων.


Διαβάστε περισσότερα...

Διανομή τροφίμων σε οικογένειες ορεινών περιοχών


Νέες δράσεις ξεκίνησε ο δήμος Ηρακλείου.

Διανομή 12 τόνων τροφίμων σε οικογένειες ορεινών περιοχών, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακόμη και επιβίωσης, ξεκίνησε σήμερα ο δήμος Ηρακλείου.

Εξάλλου, με πρωτοβουλία της δημοτικής Αρχής και κονδύλια του δήμου πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός για την προμήθεια τροφίμων από σούπερ μάρκετ σε άλλες 1.700 οικογένειες, που έχουν ήδη καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες.Οι οικογένειες αυτές θα μπορούν από σήμερα με ειδικά κουπόνια να προμηθεύονται από συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ τσάντα με γάλα, αλεύρι, ρύζι, μακαρόνια, όσπρια, ζάχαρη.

Οι οικογένειες, που στηρίζονται, ανέρχονται σε 2.420. Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης, δήλωσε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε την επόμενη περίοδο ο αριθμός των δικαιούχων να αυξηθεί ακόμα περισσότερο και να υποστηριχθούν περισσότεροι Έλληνες αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Η διανομή των τροφίμων ξεκίνησε σήμερα από τον Άγιο Σύλλα και τον Προφήτη Ηλία, ενώ ο δήμαρχος που βρέθηκε στις αποθήκες απ΄όπου ξεκίνησε η διανομή τόνισε ότι η δημοτική Αρχή και οι υπηρεσίες του δήμου στα πλαίσια της κοινωνικής αλληλεγγύης θα είναι δίπλα στις φτωχές οικογένειες, ιδιαίτερα των ορεινών αγροτικών περιοχών.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποδοσφαιρικός αγώνας για καλό σκοπό!


Τα έσοδα θα δοθούν σε άρρωστο δημότη στη Βόλβη.

Ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα στους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές του δήμου Βόλβης και του Ηρακλή Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου στις 3 το μεσημέρι στο γήπεδο του Βρασίδα Βρασνών.

Ο δήμος Βόλβης οργάνωσε αυτό τον ποδοσφαιρικό αγώνα σε συνεργασία με τους βετεράνους ποδοσφαιριστές, με σκοπό να συνδράμουν συνάνθρωπο μας που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας που απαιτεί πολυδάπανη θεραπεία.


Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς παράβολο οι αλλαγές οικογενειακής κατάστασης


Το ηλεκτρονικό σύστημα «Αριάδνη» όπλο κατά των παράνομων συντάξεων.

Υπό το βάρος των αντιδράσεων, η κυβέρνηση απέσυρε τα σχέδια επιβολής παράβολου ύψους 50 ευρώ για κάθε αλλαγή της οικογενειακής κατάστασης με συμβολαιογραφική πράξη. Σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας για την οριστικοποίηση του πλαισίου ανάπτυξης του δικτύου «Αριάδνη», που έχει στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου των παράνομων συντάξεων, αποφασίστηκε οι συναρμόδιες υπηρεσίες να αλληλοενημερώνονται ηλεκτρονικά για μία σειρά μεταβολές, χωρίς να χρειάζεται η παρέμβαση και το... βαλάντιο του πολίτη.

Με την ενεργοποίηση του δικτύου «Αριάδνη», θα καταστεί δυνατή η οριστική «σφράγιση» του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από μελλοντικές καταστρατηγήσεις, η ακύρωση κάθε απόπειρας λήψης πλασματικών παροχών και η «γέννηση» παραβατικότητας.

Στη συνάντηση οριστικοποιήθηκαν οι τεχνικές και διοικητικές λεπτομέρειες για την ενεργοποίηση του δικτύου «Αριάδνη» και, μεταξύ άλλων, αναδείχθηκε ο κομβικός ρόλος της ΗΔΙΚΑ, η οποία πρόσφατα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ολοκλήρωσε και δημιούργησε μία ψηφιακή-ηλεκτρονική βάση του συνόλου των συντάξεων, των συνταξιούχων.

Το δίκτυο «Αριάδνη», η λειτουργία του οποίου θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2013 και η πλήρης εφαρμογή του την 1η Μαρτίου 2013, συνιστά ένα δομημένο σύστημα έγκυρης αποτύπωσης των δημογραφικών/οικογενειακών αλλαγών των δικαιούχων ασφαλιστικών παροχών (π.χ. θάνατος, γάμος, διαζύγιο, κ.λπ.), καθώς και άμεσης ενημέρωσης των αντίστοιχων ασφαλιστικών ταμείων.

Λειτουργεί με τη μορφή δικτυακής συνεργασίας συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων (ΗΔΙΚΑ, ασφαλιστικά ταμεία, ληξιαρχεία, κ.λπ.), περιλαμβάνει οριακές προσαρμογές των διοικητικών διαδικασιών – χωρίς καμία δημοσιονομική δαπάνη - ενώ η εφαρμογή του δεν συνεπάγεται κανένα απολύτως κόστος είτε για τους δικαιούχους ασφαλιστικών παροχών είτε για τους άμεσους συγγενείς τους.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του δικτύου «Αριάδνη» η καταγραφή των αλλαγών (και η αντίστοιχη ενημέρωση) θα γίνεται ως εξής:

• Λόγω γέννησης ή θανάτου, από το υπουργείο Εσωτερικών (Ληξιαρχεία),

• Λόγω γάμου, από το υπουργείο Οικονομικών (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων).

• Λόγω συμφώνου συμβίωσης, από τα συμβολαιογραφικά γραφεία.

• Λόγω διαζυγίου, από τις δικαστικές αρχές.

Επιπρόσθετα, η λειτουργία του δικτύου «Αριάδνη» καθιστά περιττή οποιαδήποτε απογραφική διαδικασία των συνταξιούχων στο μέλλον.

Στη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε για την πορεία εξέλιξης των αυτοπρόσωπων απογραφών, οι οποίες πραγματοποιούνται με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων και για το σύνολο των ασφαλιστικών παροχών.

Οι απογραφές στα μεγάλα ταμεία ολοκληρώνονται σταδιακά μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ για ειδικές περιπτώσεις συνταξιοδοτικών παροχών (π.χ. συντάξεις αιτία θανάτου σε χήρες, άγαμες θυγατέρες κ.λπ.) η προθεσμία εκπνέει στις 28.2.2013, οπότε και θα προκύψει, για πρώτη φορά, η πλήρης εικόνα τόσο για το σύνολο των νόμιμα καταβαλλόμενων συντάξεων και ασφαλιστικών παροχών, όσο και για το μέγεθος των «διαρροών» του συστήματος λόγω παράνομων συντάξεων.

Πάντως, από τα μέχρι σήμερα απογραφικά στοιχεία σε μεγάλους ασφαλιστικούς οργανισμούς (ΙΚΑ, ΟΓΑ, κ.λ.π) έχουν ήδη εντοπιστεί 45.991 περιπτώσεις παράνομης λήψης συντάξεων, τα καταβληθέντα ποσά των οποίων θα αναζητηθούν στο ακέραιο ύστερα από την προσκόμιση των σχετικών στοιχείων στη Δικαιοσύνη.

Μετά τη συνάντηση εργασίας, ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης δήλωσε:

«Η παραβατικότητα στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, η αιμορραγία των ασφαλιστικών ταμείων από καταχρηστικές και παράνομες πρακτικές αποτελούσε ένα κεφάλαιο - όνειδος για την ελληνική κοινωνία. Για εκείνη τη μειοψηφία πολιτών που παρανομούσαν συστηματικά σε βάρος των νόμιμων και συνεπών φορολογουμένων της χώρας. Ήταν όνειδος, κυρίως, για την ίδια την πολιτεία και την ανεπάρκειά της να εξασφαλίσει όρους ισότιμης και δίκαιης μεταχείρισης όλων των πολιτών».

«Αυτό το κεφάλαιο κλείνει οριστικά σήμερα. Όχι, όμως, με ημίμετρα και αποσπασματικές, ατελέσφορες παρεμβάσεις, όπως στο παρελθόν. Αλλά με μια ολοκληρωμένη συνεργασία των συναρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών και φορέων και μια ορθολογική προσαρμογή των διοικητικών διαδικασιών – αυτό είναι το δίκτυο «Αριάδνη» - χωρίς καμία απολύτως δαπάνη για το κράτος, χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση για τους πολίτες», πρόσθεσε και τόνισε:

«Η οριστική αντιμετώπιση της παραβατικότητας στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης και η εξαφάνιση του φαινομένου των παράνομων συντάξεων, έχει προφανή και σοβαρά δημοσιονομικά οφέλη. Το κέρδος όμως δεν είναι μόνο οικονομικό, είναι, κυρίως, ηθικό».

«Πρόκειται για μια μεγάλη θεσμική επιχειρησιακή παρέμβαση η οποία θα εξαλείψει οριστικά την παραβατικότητα αναφορικά με τη χορήγηση συντάξεων και άλλων επιδομάτων σε μη δικαιούχους. Το Υπουργείο Εσωτερικών , το οποίο έχει την ευθύνη τήρησης των ληξιαρχικών πράξεων , έχει ανταποκριθεί πλήρως στην εθνική αυτή προσπάθεια, έχοντας ετοιμάσει το σχετικό νομικό και ηλεκτρονικό πλαίσιο», επισήμανε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χ. Αθανασίου.

«Τα ληξιαρχεία θα ενημερώνουν πλέον με ηλεκτρονικό τρόπο τα ασφαλιστικά ταμεία για όλες τις ληξιαρχικές μεταβολές, ούτως ώστε – μεταξύ άλλων – να πάψει το φαινόμενο των συντάξεων μαϊμού. Η ενημέρωση θα γίνεται χωρίς την παραμικρή χρηματική επιβάρυνση ή πρόσθετες υποχρεώσεις για τον πολίτη, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, τις οποίες η ηλεκτρονική διακυβέρνηση καθιστά περιττές. Το σημαντικό αυτό βήμα επετεύχθη με στενή συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων, μέσα σε πολύ σύντομο χρόνο, όπως ακριβώς επιβάλλουν οι συνθήκες της εποχής», τόνισε, εξάλλου, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μ. Βολουδάκης.

Τέλος, ο ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, κ. Χ. Θεοχάρης υπογράμμισε ότι «συνεργάστηκαν τέσσερα συναρμόδια υπουργεία, το Εργασίας, το Οικονομικών, το Εσωτερικών, το Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και αυτά τα τέσσερα υπουργεία δούλεψαν εντατικά και πέτυχαν ένα αυτονόητο αποτέλεσμα. Να μπει επιτέλους μία τάξη».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χ. Αθανασίου, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Μ. Βολουδάκης, ο επικεφαλής του Γραφείου Στρατηγικού και Ψηφιακού Σχεδιασμού του πρωθυπουργού κ. Δ. Πτωχός, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Π. Κοκκόρης, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Χ. Θεοχάρης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ κ. Χ. Χάλαρης, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογράφων κ. Κ. Βλαχάκης και αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης από το ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης


Συγκεντρώνει τρόφιμα και ρούχα.

Από τις 10:30 σήμερα το πρωί έως και τις 8 το βράδυ οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη συγκεντρώνουν στα γραφεία τους τρόφιμα, φάρμακα και ρούχα σε καλή κατάσταση, τα οποία θα διατεθούν, μεταξύ άλλων, σε σωματεία εργαζομένων που βρίσκονται σε απεργίες διαρκείας. Συγκεντρώνεται, επίσης, γραφική ύλη η οποία θα διατεθεί στο σχολείο «Οδυσσέας».

Οι ενδιαφερόμενοι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μπορούν να απευθύνονται στα κεντρικά γραφεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΕΚΜ, στην οδό Α. Σβώλου 15 και στις άλλες περιοχές στα γραφεία των οργανώσεων στην Τούμπα, Καλαμαριά, Νεάπολη-Συκιές, Κορδελιό- Εύοσμος και Ε΄Δημοτικό Διαμέρισμα.



Διαβάστε περισσότερα...

Εξαπατούν τους Κρητικούς στο όνομα του ΚΕΘΕΑ


Απατεώνες αποκομίζουν χρήματα για προσωπικό όφελος.

Την ευαισθησία της κοινωνίας της Κρήτης εκμεταλλεύονται ανεκδιήγητοι δράστες οι οποίοι στο όνομα της δράσης του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ ζητούν οικονομική ενίσχυση από τους πολίτες.

Όπως αναφέρει το prismanews.gr, με αφορμή σωρεία καταγγελιών για περιστατικά που συνέβησαν στα Χανιά και το Ηράκλειο, το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ ενημερώνει το κοινό για την ύπαρξη ατόμων που χρησιμοποιώντας το όνομα του ΚΕΘΕΑ και των Θεραπευτικών Κοινοτήτων και εκμεταλλευόμενοι την ευαισθησία του κοινού για το θέμα των εξαρτήσεων, αποκομίζουν χρήματα για προσωπικό όφελος.

Οι πρακτικές που χρησιμοποιούν τα άτομα αυτά, προκειμένου να αποσπάσουν χρήματα, ποικίλουν. Το ΚΕΘΕΑ επισημαίνει: Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε τους εξής: 1) η δήθεν οικονομική ενίσχυση των προγραμμάτων, με κόψιμο αποδείξεων, χωρίς διάτρηση, που φέρουν πλαστές σφραγίδες και ψεύτικο αριθμό φορολογικού μητρώου, 2) η πώληση περιοδικών αγνώστου προέλευσης με θέμα τα ναρκωτικά ή άλλων αντικειμένων σε εκκλησίες, στο δρόμο, σε υπηρεσίες, καταστήματα ή σπίτια, 3) η επαιτεία προκειμένου να εξασφαλιστεί η μετάβαση σε κάποια Θεραπευτική Κοινότητα, μετάβαση που στην πραγματικότητα είναι δωρεάν.

Το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ ενημερώνει ότι κανένα από τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ δεν καταφεύγει σε τέτοιες μεθόδους ανεύρεσης χρημάτων και παρέχει όλες τις υπηρεσίες του δωρεάν. Για το λόγο αυτό για ακόμα μία φορά εφιστά την προσοχή του κοινού, προκειμένου να μην πέφτει θύμα απάτης και εκμετάλλευσης. Όσοι πολίτες και φορείς είναι ευαισθητοποιημένοι και θα ήθελαν είτε να ενημερωθούν για τη λειτουργία του προγράμματος είτε να ενισχύσουν το έργο του μπορούν να απευθυνθούν στα παρακάτω τηλ.: Ηράκλειο 2810 261026, Άγιο Νικόλαο 28410 22981, Χανιά 28210 87040.



Διαβάστε περισσότερα...

Μεζέδες και εδέσματα στη Θεσσαλονίκη


Θα τα προσφέρουν οι καταστηματάρχες σε γειτονιές της πόλης.

Μεζέδες και γευστικά εδέσματα με παραδοσιακές αλλά και μοντέρνες γεύσεις της πόλης της Θεσσαλονίκης θα προσφέρουν, την ερχόμενη Πέμπτη, στο κοινό μεζεδοπωλεία, ουζερί, παραδοσιακά ταβερνάκια και εξαιρετικά εστιατόρια στα Λαδάδικα, τη Διαγώνιο και το Τσινάρι.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι καταστηματάρχες από τις τρεις ιστορικές γειτονιές, από τις 6 το απόγευμα ως τις 9 το βράδυ, θα παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους στους περαστικούς, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής ορχήστρας του δήμου, δίνοντας τον εορταστικό τόνο μιας μεγάλης γαστρονομικής γιορτής δρόμου.

«Οι απόψεις του κόσμου θα καταγραφούν ώστε, στη συνέχεια, να αναδειχτεί η γαστρονομική 'ταυτότητα' της πόλης που είναι ήδη γνωστή για την πλούσια ποικιλία και παράδοσή της» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού Σπύρος Πέγκας.

Παράλληλα, όπως αναφέρει, θα συνεχιστούν δράσεις που ξεκίνησαν από το δήμο, όπως τα εργαστήρια μαγειρικής και υγιεινής διατροφής στα σχολεία, τα γεύματα των δέκα ευρώ σε εστιατόρια της πόλης, ο "χάρτης των γεύσεων" και άλλες εκδηλώσεις γαστρονομίας.

Απώτερος στόχος του δήμου είναι η παρουσίαση του νέου γαστρονομικού οδηγού της Θεσσαλονίκης που θα συνδέεται με την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, θα περιλαμβάνει και τουριστικές διαδρομές διάρκειας μικρότερης της μίας ώρας, ώστε να τονωθεί η κίνηση των επισκεπτών.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

31 Δεκεμβρίου οι συντάξεις του ΤΑΕΔΥ


Στις 31 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΑΕΔΥ), μεταξύ των οποίων και οι τελωνιακοί την επικουρική σύνταξη του Ιανουαρίου 2013.

Σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση του Ταμείου επαναλαμβάνει ότι από τον Ιανουάριο του 2013, όλοι οι συνταξιούχοι του Τ.Ε.Α.Δ.Υ, και των Τομέων του Τ.Α.Δ.Κ.Υ. και Τ.Ε.Α.Π.Ο.Κ.Α. θα προπληρώνονται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα αναφοράς.

Δηλαδή στις 31-1- 2013 θα προπληρωθούν τον Φεβρουάριο 2013, στις 28 Φεβρουαρίου τον Μάρτιο κ.ο.κ.



Διαβάστε περισσότερα...

Όλες οι αλλαγές στο σχέδιο "Αριάδνη" για τις συντάξεις


Το πλαίσιο ανάπτυξης του δικτύου «Αριάδνη» για την οριστική καταπολέμηση του φαινομένου των παράνομων συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2013, αποφασίστηκε σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Στη συνάντηση μετείχαν ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χ. Αθανασίου, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Μ. Βολουδάκης, ο επικεφαλής του Γραφείου Στρατηγικού και Ψηφιακού Σχεδιασμού του πρωθυπουργού κ. Δ. Πτωχός, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Π. Κοκκόρης, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Χ. Θεοχάρης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ κ. Χ. Χάλαρης, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογράφων κ. Κ. Βλαχάκης και αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εργασίας, με την ενεργοποίηση του δικτύου «Αριάδνη»,θα καταστεί δυνατή η οριστική «σφράγιση» του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από μελλοντικές καταστρατηγήσεις, η ακύρωση κάθε απόπειρας λήψης πλασματικών παροχών και «γέννηση» παραβατικότητας.

Στη συνάντησηοριστικοποιήθηκαν οι τεχνικές και διοικητικές λεπτομέρειες για την ενεργοποίηση του δικτύου «Αριάδνη» και, μεταξύ άλλων, αναδείχθηκε ο ρόλος της ΗΔΙΚΑ, η οποία πρόσφατα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ολοκλήρωσε και δημιούργησε μία ψηφιακή-ηλεκτρονική βάση του συνόλου των συντάξεων, των συνταξιούχων.
Το δίκτυο «Αριάδνη», η λειτουργία του οποίου θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2013 και η πλήρης εφαρμογή του την 1η Μαρτίου 2013, συνιστά ένα σύστημα αποτύπωσης των δημογραφικών/οικογενειακών αλλαγών των δικαιούχων ασφαλιστικών παροχών (π.χ. θάνατος, γάμος, διαζύγιο, κ.λπ.), καθώς και άμεσης ενημέρωσης των αντίστοιχων ασφαλιστικών ταμείων.

Λειτουργεί με τη μορφή δικτυακής συνεργασίας συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων(ΗΔΙΚΑ, ασφαλιστικά ταμεία, ληξιαρχεία, κ.λπ.), περιλαμβάνει οριακές προσαρμογές των διοικητικών διαδικασιών – χωρίς καμία δημοσιονομική δαπάνη - ενώ η εφαρμογή του δεν συνεπάγεται κανένα απολύτως κόστος είτε για τους δικαιούχους ασφαλιστικών παροχών είτε για τους άμεσους συγγενείς τους.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του δικτύου «Αριάδνη» η καταγραφή των αλλαγών (και η αντίστοιχη ενημέρωση) θα γίνεται ως εξής:

• λόγω γέννησης ή θανάτου από το υπουργείο Εσωτερικών (Ληξιαρχεία),

• των αλλαγών λόγω γάμου από το υπουργείο Οικονομικών (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων),

• λόγω συμφώνου συμβίωσης από τα συμβολαιογραφικά γραφεία

• και λόγω διαζυγίου από τις δικαστικές αρχές.

Επιπρόσθετα, η λειτουργία του δικτύου «Αριάδνη» καθιστά περιττή οποιαδήποτε απογραφική διαδικασία των συνταξιούχων στο μέλλον.

Στη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίαςενημέρωσε για την πορεία εξέλιξης των αυτοπρόσωπων απογραφών, οι οποίες πραγματοποιούνται με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων και για το σύνολο των ασφαλιστικών παροχών. Οι απογραφές στα μεγάλα ταμεία ολοκληρώνονται σταδιακά μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ για ειδικές περιπτώσεις συνταξιοδοτικών παροχών (π.χ. συντάξεις αιτία θανάτου σε χήρες, άγαμες θυγατέρες κ.λπ.) η προθεσμία εκπνέει στις 28.2.2013, οπότε και θα προκύψει, για πρώτη φορά, η πλήρης εικόνα τόσο για το σύνολο των νόμιμα καταβαλλόμενων συντάξεων και ασφαλιστικών παροχών, όσο και για το μέγεθος των «διαρροών» του συστήματος λόγω παράνομων συντάξεων.

Πάντως, από τα μέχρι σήμερα απογραφικά στοιχεία σε μεγάλους ασφαλιστικούς οργανισμούς (ΙΚΑ, ΟΓΑ, κ.λ.π) έχουν ήδη εντοπιστεί45.991 περιπτώσεις παράνομης λήψης συντάξεων, τα καταβληθέντα ποσά των οποίων θα αναζητηθούν στο ακέραιο ύστερα από την προσκόμιση των σχετικών στοιχείων στη Δικαιοσύνη.

Μετά τη συνάντηση εργασίας ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσηςδήλωσε: «Η παραβατικότητα στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, η αιμορραγία των ασφαλιστικών ταμείων από καταχρηστικές και παράνομες πρακτικές αποτελούσε ένα κεφάλαιο - όνειδος για την ελληνική κοινωνία. Για εκείνη τη μειοψηφία πολιτών που παρανομούσαν συστηματικά σε βάρος των νόμιμων και συνεπών φορολογουμένων της χώρας. Ήταν όνειδος, κυρίως, για την ίδια την πολιτεία και την ανεπάρκειά της να εξασφαλίσει όρους ισότιμης και δίκαιης μεταχείρισης όλων των πολιτών. Αυτό το κεφάλαιο κλείνει οριστικά σήμερα. Όχι, όμως, με ημίμετρα και αποσπασματικές, ατελέσφορες παρεμβάσεις, όπως στο παρελθόν. Αλλά με μια ολοκληρωμένη συνεργασία των συναρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών και φορέων και μια ορθολογική προσαρμογή των διοικητικών διαδικασιών – αυτό είναι το δίκτυο «Αριάδνη» - χωρίς καμία απολύτως δαπάνη για το κράτος, χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση για τους πολίτες. Η οριστική αντιμετώπιση της παραβατικότητας στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης και η εξαφάνιση του φαινομένου των παράνομων συντάξεων, έχει προφανή και σοβαρά δημοσιονομικά οφέλη. Το κέρδος όμως δεν είναι μόνο οικονομικό, είναι, κυρίως, ηθικό».


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι αλλάζει το 2013 στα Μέσα Μεταφοράς


Η νέα χρονιά φέρνει αλλαγές στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Το 2013, θα ξεκινήσει η διάθεση της δεσμίδας των 11 εισιτηρίων από τα οποία το ένα θα διατίθεται δωρεάν και θα είναι διαφορετικού χρώματος.

Ο ΟΑΣΑ με αυτό τον τρόπο, επιχειρεί να βάλει τέλος στην εισιτηριοδιαφυγή στις αστικές συγκοινωνίες.

Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινωθούν και εκπτώσεις για τους κατόχους μηνιαίων και ετήσιων καρτών απεριόριστων διαδρομών για τις ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.



Διαβάστε περισσότερα...

Μειώσεις από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας


Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανακοίνωσε νωρίτερα, τη μείωση του κόστους των χρεώσεων αναφορικά με το σύστημα μεταφοράς και του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, που φτάνει και το 7% για τους οικιακούς πελάτες.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:





Διαβάστε περισσότερα...

2 τόνους τρόφιμα έφερε ο Καμμένος


Έκανε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, που έφτασε το πρωί στην Κρήτη με το πλοίο της γραμμής.

Ο Πάνος Καμμένος στις δηλώσεις του στάθηκε για μια ακόμα φορά στο μνημόνιο και τους δανειστές ''πρέπει να απεγκλωβιστούμε το γρηγορότερο από τη Μέρκελ και τους διεθνείς τοκογλύφους για να ανασάνει ο ελληνικός λαός'' δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πάνος Καμμένος θα μοιράσει στον Σύλλογο Αγάπης του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννη στο Ηράκλειο δύο τόνους τρόφιμα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θωρακίζουμε το ασφαλιστικό


«Με το πρόγραμμα Αριάδνη θωρακίζουμε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας» είπε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στην παρουσίαση του προγράμματος.

Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε εκφράσει -με ανακοίνωσή του- τις ενστάσεις του για τη χρησιμότητα του προγράμματος.

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Mega:






Διαβάστε περισσότερα...

Επιστολή παραπληγικών στον Πρόεδρο


Να σώσει το κράτος πρόνοιας καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου και Αντιπρόεδρος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων, Δημήτρης Λαμπριανίδης.

Σε ανοικτή επιστολή προς τον Πρόεδρο Χριστόφια, του ζητά να "μην επιτρέψετε τον εξευτελισμό αυτής της κοινωνίας εξοικονομώντας ψίχουλα με μειώσεις σε επιδόματα και παροχές που λαμβάνουν τα άτομα με αναπηρίες, τα οποία λαμβάνουν σαν αντιστάθμισμα του αυξημένου κόστους διαβίωσης που φέρνει στη ζωή τους η αναπηρία". Τώρα, αναφέρει, είναι που τα επιδόματα και οι παροχές χρειάζονται περισσότερο από κάθε άλλη φορά. "Προστατέψτε τις πιο αδύνατες ομάδες πληθυσμού και τα άτομα με αναπηρίες μεσούσης αυτής της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης στη χώρα μας".


Δεν φταίνε, προσθέτει, οι αδύναμες τάξεις πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας γι' αυτήν την κατάντια. "Θα δώσετε στην Τρόικα το έλεγχο των οικονομικών μας αλλά δεν πρέπει να δώσετε και την αξιοπρέπεια αυτής της κοινωνίας". Αναφέρει, τέλος, ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει ευθύνη να προστατέψει την αξιοπρέπεια αυτής της κοινωνίας και το κράτος πρόνοιας, που χτίστηκε με σκληρούς αγώνες.



Πηγή: http://www.sigmalive.com
Διαβάστε περισσότερα...

Πως θα πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας


Μέχρι την τελευταία ημέρα του 2012 στις 31 Δεκεμβρίου θα μείνει ανοιχτή η ηλεκτρονική πύλη της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για την εκτύπωση του «Εντύπου Τελών Κυκλοφορίας».

Η πληρωμή των τελών μπορεί να γίνει μέσω των τραπεζών, των ΕΛΤΑ, των ATMs αλλά και μέσω web-banking. Ως γνωστών, οι κάτοχοι οχημάτων δεν θα λάβουν το γνωστό αυτοκόλλητο σήμα παρά μία απόδειξη καταβολής των τελών.

Όλοι οι φορολογούμενοι, ακόμα και αυτοί που δεν είναι πιστοποιημένοι στο σύστημα Τaxis, μπορούν να εκτυπώσουν το έντυπο τελών κυκλοφορίας, βάζοντας μόνο τον ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος τους. Στα ειδοποιητήρια αναγράφεται ο κωδικός πληρωμής και ότι η προθεσμία για την πληρωμή των τελών είναι η 31η Δεκεμβρίου 2012.

Όσοι δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές μπορούν με την άδεια κυκλοφορίας και τον ΑΦΜ να μεταβούν στις τράπεζες και στα ΕΛΤΑ και να πληρώσουν απευθείας τα τέλη κυκλοφορίας και να παραλάβουν τη σχετική απόδειξη

Ειδικότερα:

1. Οι πιστοποιημένοι στο TAXISnet φορολογούμενοι εισάγουν το προσωπικό όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης τους. Στη συνέχεια, με την επιλογή:

«Κατάσταση οχημάτων», εμφανίζονται τα στοιχεία του οχήματος ή των οχημάτων τα οποία ανήκουν στο φορολογούμενο και τυχόν στην/στον σύζυγό του.

«Εκτύπωση Εντύπου Τελών Κυκλοφορίας», εκτυπώνεται για κάθε όχημα, εφόσον υπάρχει υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας, «Έντυπο Τελών Κυκλοφορίας», το οποίο περιέχει στοιχεία του ιδιοκτήτη και του οχήματος, τα ποσά των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου σε περίπτωση εκπρόθεσμης πληρωμής, καθώς και τον «Κωδικό Πληρωμής». Σε περίπτωση που έχουν εξοφληθεί τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2013, επί του «Εντύπου Τελών Κυκλοφορίας» θα εμφανίζεται σχετική ένδειξη.

2. Εναλλακτικά, οι πιστοποιημένοι και οι μη πιστοποιημένοι στο TAXISnet φορολογούμενοι, μέσω εφαρμογής στην ιστοσελίδα gsis.gr καταχωρίζουν τον ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος για το οποίο πρόκειται να καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας. Στην περίπτωση αυτή παρέχεται δυνατότητα εκτύπωσης του «Εντύπου Τελών Κυκλοφορίας» για το συγκεκριμένο όχημα.

Στις περιπτώσεις που υπάρχει διαφωνία ως προς τα στοιχεία κατόχου – οχήματος, ο φορολογούμενος πρέπει να απευθύνεται:

Στην αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών, στην οποία εκδόθηκε η άδεια κυκλοφορίας του οχήματός του, όταν τα εμφανιζόμενα στοιχεία είναι ίδια με τα αντίστοιχα που είναι τυπωμένα στην άδεια.

Σε οποιαδήποτε ΔΟΥ όταν διαφέρουν από τα αντίστοιχα της αδείας κυκλοφορίας, προσκομίζοντας την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.

Σε οποιαδήποτε ΔΟΥ, όταν εμφανίζεται όχημα το οποίο δεν ανήκει στον φορολογούμενο.

Στην αρμόδια ΔΟΥ, όταν δεν είναι ενημερωμένα τα στοιχεία οχήματος για απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας ή έχει τεθεί σε ακινησία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών σε οφειλέτες


Την κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών του Δημοσίου, την τοποθέτηση πρόσθετου προσωπικού για τον έλεγχο μεγάλων φορολογουμένων και την άμεση λήψη μέτρων για τον εντοπισμό όλο και περισσότερων περιπτώσεων απάτης ΦΠΑ συστήνει μεταξύ άλλων το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση που συνέταξε για την «κατάσταση της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εξέταση του ΦΠΑ».

Τα μέλη του ΔΝΤ και της ΕΕ συστήνουν για την είσπραξη των οφειλών να γίνουν άμεσα σημαντικές αλλαγές στα συστήματα αναγκαστικής είσπραξης, ιδιαίτερα στους τομείς αυτοματοποιημένων υπενθυμίσεων και την απευθείας χρέωση (κατάσχεση) τραπεζικών λογαριασμών.

Παράλληλα, προτείνουν να επαναπροσδιοριστεί το πρόγραμμα ελέγχων ώστε οι προσπάθειες το 2013 να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένους τομείς ελεύθερων επαγγελματιών υψηλού εισοδήματος (π.χ. γιατρούς και δικηγόρους) και να διασφαλιστεί ότι τα άτομα υψηλού πλούτου και οι ελεύθεροι επαγγελματίες υψηλού εισοδήματος παραμένουν σε υψηλά επίπεδα προτεραιότητας με τη δημιουργία ειδικής μονάδας για την αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής στην ομάδα αυτή.

Για τον κυνήγι του ΦΠΑ τα μέλη της Τρόικας προτείνουν να δρομολογηθεί ένα υποχρεωτικό ελάχιστο όριο για την εγγραφή μικροεπιχειρήσεων και να δημιουργηθούν μεταξύ άλλων μονάδες με αρμοδιότητες εντοπισμού περιπτώσεων απάτης ΦΠΑ και συντονισμού δραστηριοτήτων για την πρόληψή τους.

Ειδικά για την είσπραξη οφειλών, στην έκθεση επισημαίνεται ότι από τα 54 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές μόλις το 15%-20% είναι εισπράξιμο.

Από αυτά τα χρέη περίπου 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν οφειλές έως 3.000 ευρώ (συνολικού ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ). Σε αυτούς προτείνεται ένα αυτόματο σύστημα υπενθυμίσεων και προειδοποιήσεων. Σε επόμενη φάση θα μπορεί να γίνει σε συνεργασία με τις τράπεζες μία αυτόματη (αναγκαστική) άμεση χρέωση τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών. Αυτό ωστόσο θα απαιτήσει νομοθετικές αλλαγές, διαδικασίες που θα συμφωνηθούν με τις τράπεζες και αλλαγές μηχανογραφικών συστημάτων.

Σύμφωνα με την Τρόικα θα πρέπει να διευρυνθεί το φάσμα των υποθέσεων ώστε να συμπεριληφθούν κλιμάκια χαμηλότερων οφειλών που οι αρχές θεωρούν ότι μπορεί να αποδώσουν καλύτερες εισπράξεις, ξεκινώντας από τους 5.770 οφειλέτες με οφειλές που κυμαίνονται από 300.000 ευρώ έως 1 εκατομμύριο ευρώ (συνολικά ανέρχονται σε 3,1 δισ. ευρώ).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποζημιώσεις για δίκες που καθυστερούν


Πονοκέφαλο προκαλεί στο Δημόσιο η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να επιδικάζονται αποζημιώσεις για τις καθυστερήσεις σε δίκες. Ήδη το Συμβούλιο της Επικρατείας επέβαλε την πρώτη χρηματική ποινή για δική του βραδυπορία. Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι αναβολές λόγω των δικαστικών κινητοποιήσεων.

Πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλει το Δημόσιο για να «πληρώσει» την τεράστια καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, καθώς συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι σχετικές «ευρωκαταδίκες» και η αργοπορία γίνεται πλέον εφιαλτικότερη λόγω των εκατοντάδων χιλιάδων αναβολών που έχουν δοθεί στις δίκες στους τρεισήμισι μήνες των δικαστικών κινητοποιήσεων.

Μέσα σε περίπου ένα 6μηνο το Δημόσιο καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να πληρώσει ποσά που ξεπερνούν τα 2 εκατ. για βραδεία απονομή δικαιοσύνης και ο οικονομικός «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση μεγαλώνει καθώς (ύστερα από απαίτηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου) θεσπίστηκε η υποχρέωση και των ελληνικών δικαστηρίων να αποζημιώνουν για τέτοιες καθυστερήσεις, με το Συμβούλιο της Επικρατείας να επιβάλλει για δική του καθυστέρηση σε βάρος του Δημοσίου την πρώτη «καμπάνα» ύψους 6.000 ευρώ.

Το μέτρο αυτό θα «γεννήσει» εκατοντάδες χιλιάδες νέες δίκες, υπερφορτώνοντας τα ήδη «παραλυμένα» δικαστήρια με νέο τεράστιο όγκο υποθέσεων με σίγουρες αποζημιώσεις συνολικά τεράστιων κονδυλίων, αφού σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις ξεπερνιέται η 6ετία - 7ετία, που θεωρείται οριακά ως εύλογος χρόνος για να εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση (σε όλους τους βαθμούς).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λήγει η προθεσμία για τα τέλη κυκλοφορίας


Την ερχόμενη Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου, εκπνέει η διορία για την πληρωμή του «τέλους κυκλοφορίας» οχημάτων για το έτος 2013. Μετά τη λήξη της προθεσμίας -και εφόσον δεν δοθεί κάποια παράταση- οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να το πληρώσουν «διπλό», λόγω της επιβολής προστίμου ισόποσου με το τέλος κυκλοφορίας που αντιστοιχεί σε κάθε όχημα.

Οι πολίτες, είτε με τον κωδικό τους για το Taxisnet είτε με το ΑΦΜ τους, θα μπορούν να βρίσκουν το ειδοποιητήριο πληρωμής, να το τυπώνουν και ακολούθως να το εξοφλούν σε τράπεζες, ταχυδρομεία, εφορίες ή μέσω web banking. Η σχετική εφαρμογή βρίσκεται στη διεύθυνση: https://www1.gsis.gr/webtax2/telhkykl/login.do.

Όσοι δεν έχουν πιστοποιηθεί στο Taxisnet θα μπορούν να πληκτρολογήσουν τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους και τον ΑΦΜ τους στη σχετική ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και να τυπώσουν το ειδοποιητήριό τους.

Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα να πληρώσουν τα τέλη, χωρίς το σχετικό ειδοποιητήριο, στις τράπεζες, δίνοντας το ΑΦΜ τους και τον αριθμό κυκλοφορίας τους.

Η απόδειξη πληρωμής θα αντικαταστήσει το σήμα κυκλοφορίας -ο οδηγός θα πρέπει να το έχει πάντα μέσα στο αυτοκίνητο- και θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφει τον αριθμό κυκλοφορίας.

Από την κατάργηση των αυτοκόλλητων σημάτων, ο προϋπολογισμός θα εξοικονομήσει περίπου 80 εκατ. ευρώ.

Όσοι δεν καταβάλουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας 2013 θα κληθούν να πληρώσουν το αντίτιμο εις διπλούν, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να «μπλοκάρεται» η διαδικασία υποβολής της φορολογικής δήλωσης, η οποία είναι επίσης συνδεδεμένη με το taxisnet.

Οι παραβάτες θα εντοπίζονται από τη ΓΓΠΣ με διασταυρώσεις και θα λαμβάνουν ηλεκτρονικά το πρόστιμο μέσω taxisnet.

Τα τέλη κυκλοφορίας ανέρχονται σε:

- 22 ευρώ για οχήματα από 51 έως 300 κυβικά εκατοστά.

- 55 ευρώ για οχήματα από 301 έως 785 κυβικά εκατοστά.

- 120 ευρώ από 786 έως 1.070 κυβικά εκατοστά.

- 135 ευρώ για οχήματα από 1.071 έως 1.357 κυβικά εκατοστά.

- 240 ευρώ από 1.358 έως 1.548 κυβικά εκατοστά.

- 265 ευρώ από 1.549 έως 1.738 κυβικά εκατοστά.

- 300 ευρώ από 1.739 έως 1.928 κυβικά εκατοστά.

- 660 ευρώ από 1.929 έως 2.357 κυβικά εκατοστά.

- 880 ευρώ από 2.358 έως 3.000 κυβικά εκατοστά.

- 1.100 ευρώ για οχήματα από 3.001 έως 4.000 κυβικά εκατοστά.

- 1.320 ευρώ για αυτοκίνητα άνω των 4.001 κυβικών εκατοστών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέτρα για τις "μαϊμού" συντάξεις


Αλλαγές στο παρά πέντε για το σχέδιο «Αριάδνη» του υπουργείου Εργασίας με στόχο την αποδοτικότερη καταγραφή των συντάξεων και την πρόληψη της παραβατικότητας κυρίως μέσω της ηλεκτρονικής βάσης του υπουργείου Εσωτερικών και της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

Το θέμα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της σύσκεψης που συγκάλεσε για σήμερα στο υπουργείο Εργασίας ο Γιάννης Βρούτσης με στόχο την εξέταση του συστήματος. Μέχρι στιγμής το σχέδιο προέβλεπε τη δήλωση των θανάτων και όλων των δημογραφικών αλλαγών έναντι αμοιβής σε συμβολαιογράφους προκειμένου να λαμβάνουν ενημέρωση τα ασφαλιστικά Ταμεία και να διακόπτουν την καταβολή των συντάξεων.

Τελικά εξετάζεται οι θάνατοι και οι γεννήσεις να δηλώνονται στο ληξιαρχείο, το οποίο στη συνέχεια μέσω ενός μοναδικού κωδικού θα συνδέεται με την ηλεκτρονική βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών. Στη συνέχεια θα μεταφέρει τις δημογραφικές αλλαγές στην ΗΔΙΚΑ. Η ΗΔΙΚΑ με τη σειρά της θα τερματίζει την καταβολή συντάξεων και επιδομάτων σε περίπτωση που οι δικαιούχοι έχουν αποβιώσει.

Για τους γάμους αναμένεται να ισχύσει η δήλωση τους στις εφορίες. Απλώς θα απαιτείται πλέον ΑΦΜ και ΑΜΚΑ προκειμένου τα στοιχεία να μεταφέρονται και στην ΗΔΙΚΑ.

Τα στοιχεία για τα διαζύγια θα αποστέλλουν οι εισαγγελείς στην ηλεκτρονική βάση του υπουργείου Εσωτερικών και από εκεί στην ΗΔΙΚΑ. Τα σύμφωνα συμβίωσης παραμένουν στα συμβολαιογραφεία αλλά υπάρχει πλέον η υποχρέωση να ενημερώνουν τη βάση δεδομένων της ΗΔΙΚΑ.

Ήδη ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης έχει δηλώσει ότι θα στείλει στον εισαγγελέα τα ονόματα όσων εισπράττουν συντάξεις χωρίς να τις δικαιούνται και εκτιμώνται σε περίπου 45.997 άτομα. Συνολικά τα ασφαλιστικά Ταμεία επιβαρύνονται κάθε χρόνο με 320 εκατ. ευρώ. Επιπλέον η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας διαμηνύει ότι πρόκειται να διεκδικήσει στα δικαστήρια μέχρι και το τελευταίο ευρώ που εισέπραξαν οι «μαϊμού» συνταξιούχοι.

«Ποδαρικό» με σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά

Ανατροπές στα εργασιακά αναμένονται από τον νέο χρόνο με τις αλλαγές που προωθούνται και προβλέπουν την κατάργηση της ΕΓΣΣΕ και νέα δεδομένα στη συνταξιοδότηση.

Πιο συγκεκριμένα αναμένεται αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 έτη στα 67 έτη με αποτέλεσμα να συμπαρασύρονται όλα τα ειδικά όρια συνταξιοδότησης.

Νέες αλλαγές προβλέπονται και από τη νομοθέτηση του νέου κατώτατου μισθού και τη μείωση του απαιτούμενου χρόνου προειδοποίησης για τις απολύσεις.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Mειωμένες αποδοχές από σήμερα


Αντιμέτωποι με την πικρή αλήθεια θα βρεθούν σήμερα εκατοντάδες εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα καθώς αναμένεται για πρώτη φορά να δουν μειωμένες αποδοχές όταν επισκεφθούν το τραπεζικό μηχάνημα της περιοχής τους.

Η μείωση είναι 25% στις βασικές αποδοχές ενώ στο διάστημα της διαθεσιμότητας χάνουν και κάθε μορφής έκτακτη αμοιβή όπως υπερωρίες, νυχτερινά και αργίες που συχνά αποτελούν σημαντικό μέρος του τελικού μισθού ειδικά σε υπηρεσίες που εργάζονται σε επταήμερη 24ωρη βάση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παραδίδουν τις πινακίδες κυκλοφορίας


Καταθέτουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους, οι πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας. Στο Περιστέρι, στο παράρτημα του Υπουργείου Συγκοινωνιών, από το πρωί, πολίτες καταθέτουν τις πινακίδες. Μέσα σε μία ημέρα, κατατέθηκαν 70 πινακίδες αυτοκινήτων.

Και η παράδοση των πινακίδων, μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και τελειώνει η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Δείτε το βίντεο από το MEGA:






Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί αναστέλλεται η καταβολή συντάξεων στο ΙΚΑ


Αναστέλλεται από την 1 Ιανουαρίου η καταβολή συντάξεων από το ΙΚΑ σε όσους δεν προσήλθαν στην απογραφή, όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μη εγγεγραμμένοι φτάνουν τις 12.000 και το ύψος των συντάξεων αγγίζει τα 40 εκατομμύρια.

Στο μεταξύ, οι συντάξεις Δεκεμβρίου καταβλήθηκαν κανονικά στις 21 του μήνα όπως και το Δώρο (14/12).



Διαβάστε περισσότερα...

Τυπώνουν αλλά δεν πληρώνουν


Με την προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας να λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, ένας στους δύο φορολογούμενους φαίνεται πως αφήνει την καταβολή του ποσού για την τελευταία στιγμή. Εν τω μεταξύ, με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η κατάθεση πινακίδων στις εφορίες.

Σύμφωνα με Τα Νέα, η μέχρι χθες, Τετάρτη, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών είχαν καταγράψει 4,5 εκατομμύρια εκτυπώσεις ειδοποιητηρίων πληρωμής από την ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr) σε σύνολο 5,5 εκατομμυρίων ιδιοκτητών οχημάτων.

Πρακτικά, οκτώ στους δέκα φορολογουμένους είχαν τυπώσει το ειδοποιητήριο πληρωμής. Στο μέτωπο των εισπράξεων, όμως, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΓΑ: Σήμερα το επίδομα τρίτεκνων


Σήμερα Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου ξεκινά η καταβολή από τον ΟΓΑ του επιδόματος για το τρίτο παιδί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης του Οργανισμού, η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές του επιδόματος ανέρχεται στο ποσό των 3.874.992 ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Επιταγή αγάπης στα ανάπηρα παιδιά από τους εργαζόμενους της Alpha Bank




Ο Σύλλογος Προσωπικού προσέφερε το ποσό των 30.000 ευρώ στην ΕΛΕΠΑΠ.
Τραπεζική επιταγή με το ποσό των 30.000 ευρώ, παρέδωσε πριν μέρες ο πρόεδρος του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank κ. Τάσος Γκιάτης, στο προεδρείο της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παιδιών (ΕΛΕΠΑΠ).

Με την πρωτοβουλία αυτή ο Σύλλογος αναλαμβάνει ολόκληρο το ετήσιο κόστος της ιατρικής θεραπείας, δέκα απόρων και ανασφάλιστων παιδιών με σοβαρή αναπηρία, τα οποία φιλοξενούνται στο ίδρυμα.

Οι εργαζόμενοι στην Alpha Bank αποφάσισαν εφέτος, αντί της αγοράς δώρων για τα παιδιά τους, όπως συνέβαινε κάθε χρόνο, το ποσό αυτό να συγκεντρωθεί και να προσφερθεί - ως κίνηση ανθρωπιάς - προς τα παιδιά με σοβαρή αναπηρία, που τα έχουν περισσότερο ανάγκη.

«Οι εποχές που περνάει η χώρα, είναι δύσκολες και πρωτόγνωρες», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος των υπαλλήλων, «για τον λόγο αυτό οι εργαζόμενοι στην Alpha Bank πιστεύουν, πως το μεγαλύτερο "φάρμακο" απέναντι στην κρίση είναι η αλληλεγγύη».


Διαβάστε περισσότερα...

Εχθροί της υγείας πίεση και παχυσαρκία


Εκατομμύρια θάνατοι το 2010 παγκοσμίως.

Πάνω από 400 ερευνητές από 50 χώρες του κόσμου πήραν μέρος στην έρευνα που έδειξε ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση και η παχυσαρκία είναι δύο από ιδιαίτερα επιβαρυντικούς για την υγεία παράγοντες.

Ένας στους τρεις Αυστραλούς, ηλικίας 30-65 χρόνων, έχει διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με το Καρδιολογικό Ίδρυμα Αυστραλίας. Ο διευθυντής του ιδρύματος, Robert Grenfell, δήλωσε ότι η εν λόγω έρευνα προσθέτει ιδιαίτερη βαρύτητα σ' αυτό που ήδη ήταν γνωστό: ότι χρειάζεται ένα παναυστραλιανός σχεδιασμός προκειμένου να εντοπίζονται έγκαιρα προβλήματα αρτηριακής πίεσης και να προλαμβάνονται θάνατοι από έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης ήταν η αιτία 9,4 εκατ. θανάτων σε παγκόσμια κλίμακα, το 2010, ενώ το κάπνισμα ευθύνεται για 6,3 εκατ. θανάτους.

Στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αποδίδονται άλλα πέντε εκατ. θανάτων, ενώ το πάχος και η απουσία άσκησης ευθύνονται για άλλους 12,5 εκατ. θανάτους.

Διατροφή χωρίς φρούτα φαίνεται να είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος, κατά σειρά, κίνδυνος υγείας, ενώ το αλάτι τοποθετείται στην 11η θέση κινδύνου.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα που εντόπισε τα παραπάνω στοιχεία, το υπερβολικό σωματικό βάρος έχει προκαλέσει 3,4 εκατ. θανάτους το 2010 σε παγκόσμια κλίμακα, τον ίδιο αριθμό που έχουν προκαλέσει και υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ευθύνονται για 2 εκατ. θανάτους το 2010, ενώ η οστεοπόρωση προκάλεσε το θάνατο 200.000 ατόμων.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το κάπνισμα αφαιρεί χρόνια από τη ζωή ασθενών με HIV


Ερευνητές εστιάζουν στην αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών αγωγών.

Οι αγωγές για τον HIV είναι τόσο αποτελεσματικές που άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορούν να περιμένουν ένα σχεδόν φυσιολογικό προσδόκιμο επιβίωσης.

Νέα έρευνα ωστόσο, ανακάλυψε ότι αυτό δεν συμβαίνει στην περίπτωση που ο ασθενής είναι καπνιστής. Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Clinical Infectious Diseases», υποδεικνύει ότι προγράμματα για την ενθάρρυνση διακοπής του καπνίσματος στους ασθενείς θα πρέπει να ενσωματωθούν στη φροντίδα του HIV, σημειώνουν οι ερευνητές.

Η ερευνήτρια, Dr. Marie Helleberg, του Copenhagen University Hospital, στη Δανία, δήλωσε ότι τα ευρήματα τονίζουν τη σημασία της συμβουλευτικής σε ασθενείς με HIV για τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς μπορεί να επηρεάσει το προσδόκιμο επιβίωσης σημαντικά περισσότερο από τη λοίμωξη με τον ιό μόνη. Η Helleberg παρακολούθησε σχεδόν 3.000 ανθρώπους με HIV που έλαβαν αγωγή στη Δανία μεταξύ 1995 και 2010.

Στη Δανία η φροντίδα για τον HIV καλύπτεται από το δημόσιο και η αντιρετροϊκή θεραπεία είναι δωρεάν, επομένως οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ του πληθυσμού με HIV για να διαπιστώσουν ποιοι παράγοντες κινδύνου συνέβαλαν. Ανακάλυψε ότι περισσότεροι από το 60% των θανάτων από HIV σχετίζονταν με το κάπνισμα παρά με τον ιό HIV.

Για παράδειγμα, η έρευνα ανακάλυψε ότι ένας 35χρονος με HIV που καπνίζει έχει προσδόκιμο επιβίωσης 62,6 χρόνια σε σύγκριση με 78,4 για μη καπνιστή που προσβλήθηκε από τον ιό. Γενικά ανακάλυψαν ότι η θνησιμότητα σε ασθενείς με HIV ήταν 3 φορές υψηλότερη σε σχέση με πληθυσμό που δεν έχει υποστεί λοίμωξη από τον HIV.

Η καρδιαγγειακή νόσος και ο καρκίνος ήταν δυνητικές αιτίες θανάτου. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία της προτεραιότητας των παρεμβάσεων για τη διακοπή του καπνίσματος στη φροντίδα ασθενών με HIV και στο γενικό πληθυσμό.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κρούσματα λύσσας σε ζώα στη Βόρεια Ελλάδα


Το υπουργείο Υγείας εφιστά την προσοχή των κατοίκων.

Την προσοχή των κατοίκων, ιδιαίτερα των αγροτικών περιοχών, εφιστά το υπουργείο Υγείας, μετά τη διαπίστωση ότι το τελευταίο τρίμηνο εμφανίστηκαν ολιγάριθμα κρούσματα ζώων με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λύσσα στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα, τρεις αλεπούδες και δύο σκύλοι σε Καστοριά, Κοζάνη και Πέλλα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου «όλα τα άτομα που έτυχε να έρθουν σε επαφή, ή να υποστούν δήγματα, από ύποπτο ζώο, έχουν δεχτεί την κατάλληλη ιατρική φροντίδα μέσω εμβολιασμού και αντιλυσσικού ορού και είναι έως σήμερα καλά στην υγεία τους. Οι υγειονομικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι ενημερωμένες για το πρόβλημα και το υπουργείο Υγείας έχει διαθέσει επαρκή αριθμό εμβολίων πανελλαδικά».

Οι ειδικοί συστήνουν την ιδιαίτερη προσοχή όλων στην έκθεση σε δήγμα (δάγκωμα) ή επαφή με σίελο, βλεννογόνο ή νευρικό ιστό οποιουδήποτε άγριου ζώου (λύκος, αλεπού, κουνάβι, νυχτερίδα κ.λπ), ενώ σε ό,τι αφορά τα οικόσιτα ζώα (σκύλος, γάτα, βοοειδή, αιγοπρόβατα, άλογα, χοίροι κ.λπ.) θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία η αλλαγή της συμπεριφοράς του ζώου.

Η γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρακολουθεί συστηματικά το πρόβλημα και παρεμβαίνει ήδη με τις κατάλληλες ενέργειες για την ενημέρωση του κοινού και την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Επισημαίνει ότι, σε όλες τις περιπτώσεις, οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται στις τοπικές υγειονομικές αρχές για την παροχή κατάλληλης ιατρικής φροντίδας.

«Η λύσσα μεταδίδεται στον ανθρώπινο οργανισμό με την είσοδο του ιού, μέσω ανοιχτών τραυμάτων, πληγών ή μέσω επαφής με τους βλεννογόνους ή τον νευρικό ιστό του μολυσμένου ζώου και όχι με το χάϊδεμα ή την επαφή ακέραιου δέρματος με σάλιο, ούρα ή κόπρανα ζώου. Η ύποπτη συμπεριφορά για λύσσα χαρακτηρίζεται από αλλαγή της συνηθισμένης συμπεριφοράς του ζώου, μη αναγνώριση οικείων προσώπων, υπερβολική επιθετικότητα, σιελόρροια, δυσκολία κατάποσης, άρνηση φαγητού και νερού κ.λπ.» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.



Διαβάστε περισσότερα...

Μέσω ΕΟΠΥΥ τα τηλεφωνικά ραντεβού


Με αστική χρέωση και για όποια ειδικότητα επιθυμούν.

Τηλεφωνικά κέντρα δημιουργεί στα πολυιατρεία του ο ΕΟΠΥΥ, με στόχο σταδιακά να αντικαταστήσει τα 5ψήφια νούμερα των ιδιωτικών εταιρειών, οι κλήσεις προς τις οποίες κόστιζαν στους ασφαλισμένους, συνολικά, μέχρι και 19 εκατ. ευρώ, κάθε χρόνο.

Ένα από τα κέντρα αυτά εγκαινίασε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, στο πολυιατρείο του ΕΟΠΥΥ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Κάθε τηλεφωνικό κέντρο θα διαθέτει 20 γραμμές και θα λειτουργεί από τις 8.00 έως τις 14.00.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να κλείνουν όσα ραντεβού θέλουν με αστική χρέωση και για όποια ειδικότητα επιθυμούν. Επίσης θα μπορούν πλέον να κλείσουν ραντεβού, πρόσωπο με πρόσωπο, με τους υπαλλήλους που θα εργάζονται στα πολυιατρεία.

Ο στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να δημιουργηθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2013 περισσότερα από 105 κέντρα για τηλεφωνικά ραντεβού σ' όλη τη χώρα, τα οποία θα στελεχωθούν σε πρώτη φάση με 259 εργαζομένους από ταμεία που συγχωνεύθηκαν με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και από 150 δημοσίους υπαλλήλους τους οποίους θα υποδείξει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλλεργίες στα τρόφιμα


Με μια ποικιλία συμπτωμάτων μπορεί να εκδηλωθεί η αντίδραση.

Η τροφική αλλεργία ορίζεται ως μια ατομική δυσμενής αντίδραση του οργανισμού στις πρωτεΐνες της τροφής, μέσω ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία προκαλείται από την κατανάλωση (εκούσια ή μη) ενός αλλεργιογόνου τροφίμου.

Ως αποτέλεσμα, έχουμε την εμφάνιση αντικειμενικών και σταθερά αναπαραγόμενων συμπτωμάτων. Οι γενετικοί παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν ένα οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών, αλλά οι περιβαλλοντικοί παράγοντες ρυθμίζουν την εκδήλωση της τροφικής αλλεργίας.

Οι πραγματικές τροφικές αλλεργίες διαιρούνται στις άμεσες αντιδράσεις υπερευαισθησίας και στις καθυστερημένες αντιδράσεις υπερευαισθησίας. Στις άμεσες αντιδράσεις υπερευαισθησίας τα συμπτώματα αρχίζουν να εμφανίζονται μέσα σε λίγα λεπτά έως μία ώρα μετά την κατανάλωση του «ένοχου» τροφίμου και συχνά είναι αρκετά σοβαρές, ενώ στις καθυστερημένες αντιδράσεις υπερευαισθησίας η έναρξη των συμπτωμάτων γίνεται έως 24 ώρες ή και περισσότερο μετά την κατανάλωση του αλλεργιογόνου τροφίμου.

Η τροφική αλλεργία συχνά συγχέεται εσφαλμένα με την τροφική δυσανεξία. Οι τροφικές δυσανεξίες είναι μη φυσιολογικές αντιδράσεις στα τρόφιμα ή σε συστατικά των τροφίμων χωρίς τη μεσολάβηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι τροφικών δυσανεξιών.

Ο συνηθέστερος τύπος είναι οι μεταβολικές τροφικές διαταραχές, δηλαδή δυσμενείς αντιδράσεις σε ένα τρόφιμο ή σε ένα συστατικό των τροφίμων, αποτέλεσμα ενός ελαττώματος του μεταβολισμού αυτών (δυσανεξία στη λακτόζη) ή της επίδρασης αυτών σε φυσιολογικές διεργασίες του οργανισμού (φαβισμός).

Οι τοξικές αντιδράσεις μπορούν να μιμηθούν τις τροφικές αλλεργίες, ενώ τυπικά οφείλονται σε τοξικούς ρυπαντές ή φαρμακολογικές ουσίες, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν τα περισσότερα υγιή άτομα όταν χορηγούνται σε κατάλληλες δόσεις.

Υπάρχει επίσης μια σύγχυση των τροφικών αλλεργιών με τις τροφικές αποστροφές, με τη διαφορά ότι οι τελευταίες δεν αναπαράγονται όταν το άτομο καταναλώνει το τρόφιμο χωρίς να το γνωρίζει. Τέλος, υπάρχουν περιπτώσεις δηλητηριάσεων από τρόφιμα (κυρίως από χαλασμένο τόνο και σκουμπρί και από τυριά όπως το ελβετικό), με παρόμοια συμπτώματα με την τροφική αλλεργία.

Περίπου το 1,8%-4% των ενηλίκων, κυρίως γυναίκες, πάσχει από κάποια τροφική αλλεργία. Όσον αφορά στα παιδιά, η μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης τροφικών αλλεργιών (περίπου 6%) παρατηρείται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών, ενώ μετά τα 10 πρώτα έτη η συχνότητα μειώνεται.

Το 80-85% των μικρών παιδιών με αλλεργία στο γάλα, στο αβγό και στο σιτάρι και το 20% περίπου των παιδιών με αλλεργία στα φιστίκια φαίνεται ότι ξεπερνούν την αλλεργία στα πρώτα 5-10 χρόνια ζωής, ενώ το 35% των παιδιών αναπτύσσουν τροφικές αλλεργίες σε άλλα τρόφιμα.

Οι τροφικές αλλεργίες προκαλούνται κυρίως από οκτώ τρόφιμα: το αγελαδινό γάλα, το αυγό, τη σόγια, τα φιστίκια, τα καρύδια, το σιτάρι, τα ψάρια και τα οστρακοειδή. Στα μικρά παιδιά οι πιο κοινές αιτίες τροφικής αλλεργίας είναι το αγελαδινό γάλα (2,5%) και το αυγό (1,3%).

Οι ενήλικοι είναι πιο πιθανό να πάσχουν από αλλεργίες στα οστρακοειδή (2%), τα φιστίκια (0,6%), τους ξηρούς καρπούς (0,5%), και τα ψάρια (0,4%). Αλλεργικές αντιδράσεις στα φρούτα και τα λαχανικά είναι κοινές αλλά, συνήθως, όχι σοβαρές. Τα τρόφιμα που συχνότερα εμπλέκονται είναι φρούτα, όπως το ροδάκινο και το ακτινίδιο, ξηροί καρποί, όπως τα φιστίκια και τα αμύγδαλα, και λαχανικά, όπως η ντομάτα και το κολοκύθι.

Η πλειοψηφία των αλλεργικών αντιδράσεων στα φρούτα, τα λαχανικά και τους ξηρούς καρπούς σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με αλλεργίες στη γύρη και κυρίως στη γύρη της σημύδας. Άτομα αλλεργικά στη γύρη της σημύδας είναι πιθανό να αναπτύξουν αλλεργικά συμπτώματα μετά από κατανάλωση καρότου, μήλου, φουντουκιών και ακτινιδίου, ενώ άτομα αλλεργικά στο γρασίδι μετά από κατανάλωση ντομάτας.

Οι τροφικές αλλεργικές αντιδράσεις είναι υπεύθυνες για μια ποικιλία συμπτωμάτων, που περιλαμβάνουν το δέρμα, τη γαστρεντερική και την αναπνευστική οδό. Ωστόσο, χρόνια συμπτώματα είναι λιγότερο πιθανό να αποδοθούν αποκλειστικά σε μια τροφική αλλεργία.

Συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα είναι ο κνησμός του στόματος, το οίδημα των χειλιών ή της γλώσσας, ο κνησμός ή η αίσθηση στεγανότητας του λαιμού, η ναυτία, το κοιλιακό άλγος, ο έμετος και η διάρροια. Στα δερματικά συμπτώματα περιλαμβάνονται ο γενικευμένος κνησμός, ένα ερυθηματώδες εξάνθημα, η κνίδωση και το αγγειοοίδημα (διόγκωση των βλεννογόνων, όπως τα χείλη, η γλώσσα κι ο λάρυγγας).

Αναπνευστικά συμπτώματα μπορεί να είναι ο περιοφθαλμικός κνησμός, το ερύθημα του επιπεφυκότα και η δακρύρροια, ο ρινικός κνησμός και συμφόρηση, η ρινόρροια, το φτέρνισμα, το οίδημα του λάρυγγα δηλαδή συριγμός, κοφτός βήχας, βραχνάδα και αίσθηση σφιξίματος και το άσθμα. Περιστασιακά, προκαλούνται σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις, που μπορούν να αποβούν μοιραίες.

Ασθενείς με τροφικές αλλεργίες σχετιζόμενες με τη γύρη έχουν ήπια συμπτώματα της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας, όπως ο κνησμός των χειλιών, της γλώσσας και του λαιμού και, περιστασιακά, πρήξιμο των χειλιών και της γλώσσας.

Οι αλλεργικοί ασθενείς μπορούν επίσης να εμφανίσουν καρδιαγγειακά συμπτώματα (όπως υπόταση και καρδιακή δυσρυθμία). Τέλος, υπάρχει στους ενήλικες η σχετιζόμενη με τα τρόφιμα αναφυλαξία, που πυροδοτείται από την άσκηση –σε αυτήν την περίπτωση το τρόφιμο προκαλεί αναφυλαξία μόνον εάν η κατανάλωση του ακολουθείται χρονικά από άσκηση (μέσα σε 2-4 ώρες).

Όσον αφορά στα συμπτώματα των τροφικών δυσανεξιών, σε άτομα που πάσχουν από φαβισμό (μεταβολική διαταραχή που εκδηλώνεται μετά από κατανάλωση φάβας, κυρίως από κουκιά), η κατανάλωση κουκιών προκαλεί αιμόλυση.

Σε άτομα με δυσανεξία στους υδατάνθρακες (λακτόζη, φρουκτόζη), η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων στον «ένοχο» υδατάνθρακα προκαλεί μετεωρισμό και ναυτία, ενώ σε άτομα με δυσανεξία στα πρόσθετα τροφίμων παρατηρούνται διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος, δερματικά και γαστρεντερικά συμπτώματα. Γενικά συμπτώματα των τροφικών δυσανεξιών είναι η κνίδωση και τα οιδήματα, ο ερεθισμός του στομάχου ή του εντέρου, οι πονοκέφαλοι, η κόπωση ενώ στα παιδιά προκαλείται νευρική συμπεριφορά και διαταραγμένος ύπνος, παλινδρόμηση και έκζεμα με φαγούρα.

Η ομοιότητα των συμπτωμάτων των τροφικών αλλεργιών και των τροφικών δυσανεξιών μεταξύ τους αλλά και με άλλες παθήσεις και διαταραχές σχετιζόμενες ή μη με τα τρόφιμα καθιστά απαραίτητη την ιατρική γνωμάτευση σε περίπτωση υποψίας τροφικής αλλεργίας ή δυσανεξίας.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Τείχος προστασίας» απέναντι στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας


Υψώνει μια πρωτοποριακή μέθοδος Ελλήνων επιστημόνων.

Μία νέα «ασπίδα προστασίας» απέναντι στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αποκτούν οι γυναίκες μ' ένα πρωτοποριακό σύστημα αθροιστικού κινδύνου πρόβλεψης για καρκινογένεση τραχήλου της μήτρας που ανέπτυξαν επιστήμονες στη Γυναικολογική και Μαιευτική κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, πρόκειται για μία μέθοδο που έρχεται να συμπληρώσει κενά του υπάρχοντος συστήματος κυτταρολογικού προληπτικού ελέγχου του πληθυσμού και να «θωρακίσει», κατά το μέγιστο δυνατόν, τις γυναίκες απέναντι σε μία ασθένεια, η οποία ευθύνεται για περίπου 280 θανάτους, κάθε χρόνο, στην Ελλάδα.

«Θα ήταν βλασφημία να αμφισβητήσουμε την προσφορά του τεστ Παπανικολάου κι αυτό όχι μόνο για λόγους ιστορικούς, καθώς εφαρμόστηκε για έξι και πλέον δεκαετίες κι έχει αποδείξει ήδη την αποτελεσματικότητά του, ιδιαίτερα δε σε μία εποχή που αυτού του τύπου ο καρκίνος ήταν περισσότερο διαδεδομένος.

Ωστόσο, το τεστ Παπ εκτός από υποκειμενικότητα μπορεί να παρουσιάζει ψευδώς φυσιολογικά αποτελέσματα και για πολλούς άλλους λόγους» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής της Γυναικολογικής και Μαιευτικής κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου Ευάγγελος Παρασκευαΐδης.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Παρασκευαΐδης, στις 100 γυναίκες που κάνουν τεστ Παπ, οι 90 λαμβάνουν φυσιολογικό αποτέλεσμα και οι 10 παθολογικό. Ωστόσο, από 100 γυναίκες με προκαρκινική ή διηθητική αλλοίωση, ποσοστό της τάξεως άνω του 20% λαμβάνει ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα εξαιτίας μίας σειράς υποκειμενικών και άλλων παραγόντων.

Επιπροσθέτως, από το 10% των γυναικών με παθολογικό αποτέλεσμα, το 3% εμφανίζει σοβαρή αλλοίωση στον τράχηλο κι απ' αυτές περίπου οι μισές ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη διηθητικού καρκίνου. Από το υπόλοιπο 7% που, βάσει των αποτελεσμάτων του τεστ Παπανικολάου εμφανίζει ήπιο πρόβλημα, η συντριπτική πλειοψηφία (ποσοστό περίπου 80%) δεν αντιμετωπίζει όντως κάποια σοβαρή αλλοίωση ενώ το υπόλοιπο 20%, παρά το ήπιο κυτταρολογικό αποτέλεσμα, εμφανίζει σοβαρό πρόβλημα αλλοίωσης του τραχήλου και χρήζει περαιτέρω θεραπείας.

Τα κενά αυτά στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έρχεται να καλύψει αυτή η μέθοδος δευτερογενούς πρόληψης που αναπτύχθηκε από τον κ. Παρασκευαΐδη και τους συνεργάτες του.

Πρόκειται κατ' ουσίαν για έναν αλγόριθμο, που βασίζεται (πέραν του τεστ Παπ και της κολποσκοπικής εκτίμησης) σε μία σειρά εξετάσεων (που γίνονται από μία και μόνο λήψη τραχηλικού επιχρίσματος), όπως το HPV DNA τεστ, τεστ τυποποίησης που ανιχνεύουν συγκεκριμένους επικίνδυνους ογκογόνους υπότυπους του ιού, τεστ που δείχνουν το ιικό φορτίο, το τεστ mRNA που προσδιορίζει εάν πρόκειται για ενεργό ή παλαιότερη λοίμωξη κ.λπ., σε συνδυασμό με πληροφορίες που σχετίζονται με το ιστορικό της γυναίκας (π.χ. ηλικία ατόμου, αλλά και ηλικία έναρξης και συχνότητα σεξουαλικών επαφών, αριθμός σεξουαλικών συντρόφων, ιστορικό καπνίσματος κ.ο.κ.).

Από τα παραπάνω προκύπτει ένα εξατομικευμένο αθροιστικό μοντέλο κινδύνου, βάσει του οποίου οι επιστήμονες στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων ανέπτυξαν μία κλίμακα τριών σταδίων (και χρωμάτων)- ένα είδος «φωτεινού σηματοδότη» που ρυθμίζει την πορεία των γυναικών σε σχέση με την υγεία του τραχήλου τους- βάσει της οποίας οι γυναίκες με χαμηλό σκορ κατατάσσονται στην πράσινη κατηγορία και υποβάλλονται σε συμβατικό μόνο έλεγχο, όπως και ο υπόλοιπος γενικός πληθυσμός.

Αυτές με ενδιάμεσο σκορ εμπίπτουν στην πορτοκαλί κατηγορία και θα χρειαστεί να περνούν από επανέλεγχο κάθε έξι μήνες ή έναν χρόνο, ενώ αυτές που το σκορ τους θα χτυπά κόκκινο θα χρήζουν άμεσου περαιτέρω ελέγχου ή και θεραπείας.

Η παραπάνω μέθοδος, όπως αναφέρει ο κ. Παρασκευαΐδης, εφαρμόζεται την τελευταία επταετία σε γυναίκες που έχουν παθολογικό τεστ Παπ, ενώ πριν από τέσσερα χρόνια ξεκίνησε συνεργασία με το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (καθηγητής Α. Λουφόπουλος) και ταυτόχρονα με το κυτταρολογικό εργαστήριο του Νοσοκομείου «Αττικόν» (καθηγητής Π. Καρακίτσος).

Εδώ και περίπου δυόμισι χρόνια έχει επεκταθεί η εφαρμογή σε όλες τις πανεπιστημιακές κλινικές της χώρας, απ' όπου τα δείγματα αποστέλλονται στα δύο εργαστήρια που λειτουργούν γι' αυτό το σκοπό (ένα στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης κι ένα στο Αττικόν) και τον τελευταίο χρόνο έχουν προστεθεί στην πολυκεντρική αυτή συνεργασία διάφορα νοσοκομεία του εξωτερικού, κυρίως της Μεγάλης Βρετανίας (Hammersmith Hospital του Λονδίνου, Manchester, Lancaster, Newcastle) αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Μέχρι στιγμής έχουν μελετηθεί πάνω από 8.000 γυναίκες, έχουν προκύψει πάνω από 30 δημοσιεύσεις σε έγκυρα διεθνή ιατρικά περιοδικά καθώς και βραβεύσεις σε διάφορα συνέδρια (διεθνή και ελληνικά) για επιμέρους τμήματα του μέχρι πρότινος ερευνητικού άξονα, ο οποίος, σήμερα, πλέον εφαρμόζεται στην κλινική πράξη στα ανωτέρω κέντρα.

Διαβάστε περισσότερα...