Έως τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η μετακίνηση των 2.500 υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη.
Όπως σημείωσε ο κ. Μανιτάκης, «τα κενά στους τομείς του Δημοσίου ανέρχονται περίπου σε 7.500, άρα είναι πολλαπλάσια των υπαλλήλων που έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα. Μεταξύ αυτών, τα 3.314 κενά αφορούν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, 1.065 κενά βρίσκονται στο υπουργείο Εσωτερικών, 704 κενά έχουν μέχρι στιγμής εντοπισθεί στο υπουργείο Παιδείας, 650 κενά έχουν καταγραφεί στο υπουργείο Εργασίας και 636 κενά ήδη υπάρχουν στο υπουργείο Υγείας».
Έως το βράδυ της Πέμπτης, αναμένεται να εκδοθεί η εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη συγκρότηση του Τριμελούς Συμβουλίου που θα διεκπεραιώσει όλη τη διαδικασία της μετακίνησης των υπαλλήλων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα στις νέες τους θέσεις. Η Επιτροπή θα καταγράψει τα κενά, θα τα ιεραρχήσει, θα τα αποστείλει στις υπηρεσίες, οι υπάλληλοι θα δηλώσουν που επιθυμούν να μεταταχθούν και θα γίνει η κατάταξη.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου, το 2013 θα τεθούν επιπλέον 25.000 υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα. Αυτοί θα προκύψουν από τέσσερεις «δεξαμενές». Πρώτη «δεξαμενή» αποτελεί η αναδιάταξη των δομών και των υπηρεσιών των υπουργείων που αναμένεται να μειωθούν έως 50%. Οι νέες δομές και τα νέα οργανογράμματα 10 υπουργείων αναμένεται να είναι έτοιμα στα τέλη Ιανουαρίου.
Θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των δομών άλλων φορέων του Δημοσίου - όπως δήμοι, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, πανεπιστήμια και Ν.Π.Δ.Δ. Η αξιολόγηση αυτών των δομών θα ξεκινήσει πιλοτικά περίπου σε 25 φορείς, προκειμένου να δημιουργηθούν τα «πρότυπα» που θα ακολουθηθούν για την αξιολόγηση των ομοειδών φορέων στη συνέχεια. Σε όλες τις περιπτώσεις βασικός στόχος είναι να μετακινηθούν οι πλεονάζοντες. Αν υπάρχουν καταγεγραμμένα κενά, η μετακίνηση θα είναι άμεση. Διαφορετικά οι υπάλληλοι θα τίθενται σε διαθεσιμότητα. Τρίτη «δεξαμενή» αποτελούν οι οργανισμοί που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν.
Τέταρτη «δεξαμενή» θα αποτελέσει η αξιολόγηση όλων των υπαλλήλων του Δημοσίου. Όπως σημείωσε ο κ. Μανιτάκης, η αξιολόγηση θα γίνει με αξιοκρατικά και αντικειμενικά κριτήρια από το ΑΣΕΠ και δεν θα υπάρξει καμία παρέκκλιση από τον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων. Επίσης, αλλαγές θα υπάρξουν στον τρόπο επιλογής των προϊσταμένων. Η επανατοποθέτησή τους σε θέσεις ευθύνης, μετά την εφαρμογή των νέων οργανογραμμάτων, θα γίνει έπειτα από διαγωνισμό.
Με δεδομένες τις περίπου 35.000 αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεως το 2012, τα κενά στη διοίκηση θα είναι πολλαπλά το 2013. Σε καμία περίπτωση, λοιπόν, δεν μπορεί κάποιος να μιλά για αθρόες απολύσεις. Όπως, όμως τόνισε ο κ. Μανιτάκης, όσοι κριθούν ανεπαρκείς και ακατάλληλοι κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης θα απολυθούν. Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για τους επίορκους. Ήδη 800 περίπου επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν τεθεί σε αργία.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.