Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Η Ντίσνεϋλαντ τώρα και... στην Κίνα


Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε. Οι θαυμαστές της Nτίσνεϋ, που βρίσκονται στην Κίνα , δεν έχουν μόνο παρά να περιμένουν 5 μήνες μέχρι να ανοίξει το τεράστιο θεματικό της πάρκο στην Σαγκάη.

Η Ντίσνεϋλαντ τώρα και... στην Κίνα

Μετά από μια δεκαετία προσεκτικών προσχεδιασμών και επενδύσεων, που ανέρχονται στα 5.5 δισεκατομμύρια δολάρια, θα ανοίξει το μεγαλύτερο πάρκο διασκέδασης της Ντίσνεϋλαντ στην Κίνα, στις 16 Ιουνίου.

Η μελέτη περιλαμβάνει δύο ξενοδοχειακές μονάδες, ένα εμπορικό κέντρο και 6 θεματικά πάρκα: τη Συνοικία του Μίκυ, τους Φανταστικούς Κήπους, τη Χώρα των Θαυμάτων, το Νησί της Περιπέτειας, το Λιμάνι του Θησαυρού και τη Χώρα του Ποτέ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι «hijra» της Ινδίας που πιστεύεται πως ζουν ανάμεσα στα δύο φύλα


Θεωρούνταν σύμβολα καλοτυχίας και γονιμότητας αλλά σήμερα ζουν στο περιθώριο - Δείτε τις φωτογραφίες

Η φωτογράφος Jill Peters γοητεύτηκε από το λεγόμενο «τρίτο φύλο» στην Ινδία και αποτύπωσε στο φακό της σειρά πορτραίτων των γυναικών «hijra», που παραδοσιακά πιστεύεται πως βρίσκονται «ανάμεσα» στο αρσενικό και το θηλυκό φύλο.

Οι hijra, γράφει η Daily Mail, πιστευόταν πως έφερναν καλοτυχία αλλά η αυξανόμενη διάκριση σε βάρος τους τις σπρώχνει ολοένα και περισσότερο στο περιθώριο.

Η Peters, που μοιράζεται το χρόνο της μεταξύ Νέας Υόρκης και Μαϊάμι, συνάντησε ομάδα hijra για πρώτη φορά το 2007, σε ταξίδι της στο Νέο Δελχί και τις φωτογράφισε για τη φωτογραφική συλλογή με τίτλο «Nirvan: The Third Gender of India».

Η πρώτη της «επαφή» μαζί τους ήταν στην πραγματικότητα η συμβουλή να… μείνει μακριά τους, που της έδωσαν άλλοι.

Το ενδιαφέρον της όμως ήταν έντονο κι έτσι σε μεταγενέστερο ταξίδι της στη Βομβάη πλησίασε μια hijra στο δρόμο και της ζήτησε να τη φωτογραφίσει. Όπως εξηγεί στην ιστοσελίδα της, οι hijras μπορεί να είναι από εκ γενετής ερμαφρόδιτες έως άνδρες cross dresser.

«Με ιστορία που φτάνει τόσο παλιά όσο το Κάμα Σούτρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι hijra προκαλούσαν ταυτόχρονα σεβασμό και φόβο και θεωρούνταν ισχυρές οντότητες που ζούσαν ανάμεσα στα δύο φύλα», γράφει. «Πιστευόταν πως έφερναν καλοτυχία και γονιμότητα όταν χόρευαν σε γάμους ή τις γεννήσεις παιδιών».

Με το χρόνο ωστόσο, οι δυτικές προκαταλήψεις σε βάρος των ανθρώπων αυτών έκαναν τους άλλους να τους βλέπουν με καχυποψία.

«Στην πορεία της ιστορίας το στάτους και η χρησιμότητά τους στην κοινωνία επιβίωσαν σε αιώνες ιστορικής εξέλιξης. Σήμερα ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας. Υφίστανται σοβαρή παρενόχληση στα χέρια του κράτους και του ευρύτερου πληθυσμού. Η αστυνομική βία και οι σεξουαλικές επιθέσεις είναι κάτι σύνηθες. Επειδή σε γενικές γραμμές δεν θεωρούνται απασχολήσιμες, καταλήγουν να δουλεύουν στη βιομηχανία του σεξ ή να επαιτούν για να ζήσουν. Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος καθώς χαρακτηρίζονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας, το στερεότυπο αυτό ισχυροποιείται κι έτσι δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο να ξεφύγουν από τον ατέρμονο αυτό κύκλο», τονίζει.

Πολλές γυναίκες hijra αφηγήθηκαν στη Jill τις τραγικές ιστορίες τους.

Η Muskan έφυγε από το σπίτι της επειδή οι δικοί της δεν ενέκριναν την απόφασή της να γίνει κορίτσι. Στα 15 της έκανε επέμβαση αλλαγής φύλου αλλά τα ιατρικά έξοδά της την άφησαν καταχρεωμένη με αποτέλεσμα να κάνει διάφορες δουλειές και να ζητιανεύει για να ζήσει.

Η Sreesha αφηγήθηκε πως έβαλε σάρι για πρώτη φορά σε ηλικία 12 ετών και από τότε δεν ήθελε ποτέ να το αποχωριστεί. Στα 15 της προχώρησε σε αλλαγή φύλου. Οι γονείς της την αποδέχτηκαν και σήμερα έχει και σχέση.

Η Sangita απολύθηκε από τη δουλειά της- ήταν δασκάλα- επειδή ήταν πολύ θηλυπρεπής. Έφυγε από το σπίτι της και μετακόμισε στη Βομβάη όπου ζει ζητιανεύοντας.

Η Jill άρχισε βγάζοντας τις φωτογραφίες της στο στούντιο αλλά πολλές γυναίκες προτίμησαν να φωτογραφηθούν σε εξωτερικούς χώρους.

Υπάρχει ακόμα ισχυρή κοινότητα hijra στην Ινδία με πολλές γυναίκες να ζουν στις παρυφές της κοινωνίας προσπαθώντας να αποφύγουν τις διακρίσεις σε βάρος τους.

«Πρόθεσή μου ήταν να κάνω τα πορτραίτα τους ως φορείς ομορφιάς και χάρης, όπως ήθελαν, σαν το μονοπάτι τους προς τη νιρβάνα να μην είχε παρεμποδιστεί από ενάμιση αιώνα προκαταλήψεων και μη ανεκτικότητας», τόνισε η Jill.

Πέρσι το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας εξέδωσε απόφαση υπέρ του λεγόμενου «τρίτου φύλου», αναγνωρίζοντας τα μέλη της κοινότητας των hijra. Παρότι αναγνώριζε ορισμένα πολιτικά και οικονομικά δικαιώματά τους η διάκριση και η άγνοια ακόμα τις απειλεί.














Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η συσκευή που φορτίζει το κινητό σας με… νερό


Στην έκθεση CES παρουσίασε το καινοτόμο προϊόν μια σουηδική startup.

Η σουηδική startup MyFC παρουσίασε ένα πραγματικό καινοτόμο τεχνολογικό προϊόν που το ονομάζει JAQ στις 6 Ιανουαρίου στην έκθεση CES. Η συσκευή, η οποία είναι αρκετά μικρή ώστε να χωράει στην τσέπη σας, είναι στην πραγματικότητα ένας φορτιστής με κυψέλες καυσίμου.

Η συσκευή που φορτίζει το κινητό σας με... νερό

Η παράξενη συσκευή χρησιμοποιεί θαλασσινό νερό και οξυγόνο για να μετατρέψει τη χημική ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια. Στη συνέχεια χρησιμοποιεί αυτή την ηλεκτρική ενέργεια για τη φόρτιση της μπαταρίας του τηλεφώνου σας! Ο φορτιστής αποτελείται από μια κάρτα σε σχήμα πιστωτικής, τη λεγόμενη «κάρτα ισχύος» και μια θύρα εξόδου. Η κάρτα περιέχει θαλασσινό νερό και παράγει ηλεκτρική ενέργεια με χημικές αντιδράσεις όταν τοποθετείται στη θύρα. Για να γεμίσετε με ηλεκτρική ενέργεια την μπαταρία του τηλεφώνου σας, μπορείτε απλά να συνδέσετε το τηλέφωνό σας στη θύρα με ένα τυποποιημένο καλώδιο σύμφωνα με το mashable.

Μια κάρτα ισχύος JAQ παράγει τόσες ώρες ηλεκτρικής ενέργειας ώστε είναι αρκετή για να φορτίσει πλήρως ένα iPhone 6S. Σύμφωνα με τους δημιουργούς της μπορούν να φορτιστούν και μεγαλύτερες συσκευές, όπως tablets αλλά θα χρειαστούν περισσότερες από μία κάρτες για να φορτίσουν πλήρως. Επιπλέον οι συγκεκριμένες κάρτες αλμυρού νερού είναι για μία μόνο χρήση. Μετά από αυτήν σταματούν την παραγωγή των χημικών αντιδράσεων που είναι απαραίτητες για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Η συσκευή δεν είναι διαθέσιμη στην αγορά ακόμη, αλλά οι υπεύθυνοι της εταιρείας εκτιμούν ότι θα είναι μέσα στο τρέχον έτος και ουσιαστικά οι πελάτες θα τις αγοράζουν συνδρομητικά. Δηλαδή, οι πελάτες θα υπογράφουν για να λάβουν μέχρι έναν ορισμένο αριθμό καρτών κάθε μήνα. Θα διατίθενται επίσης και μεμονωμένες κάρτες στην αγορά και κατά πάσα πιθανότητα θα κοστίζουν περίπου 1,50 δολάριο η κάθε μία, σύμφωνα με δηλώσεις ενός εκπροσώπου της εταιρείας.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κόντρα κυβέρνησης με Eldorado Gold και στην μέση περιβάλλον και εργαζόμενοι


Η απάντηση της "Ελληνικός Χρυσός" για το πρόστιμο της κυβέρνησης


«Οι περιβαλλοντικοί όροι για εμάς δεν είναι ζήτημα υποχρέωσης αλλά ζήτημα ζωής. Και για τις αρχές τις εταιρίας μας και για το καλό του τόπου» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η «Ελληνικός Χρυσός» σχετικά με την επιβολή προστίμου από το υπουργείο Ενέργειας.

«Το ΥΠΕΝ αποφάσισε την κοινοποίηση και δημοσίευση δυο προστίμων (που αφορούν στα έργα Ολυμπιάδας & Στρατωνίου) ενάντια στην εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ λίγες μόνο ώρες μετά την συνέντευξη τύπου του διευθύνοντος συμβούλου της Eldorado Gold κ. Paul Wright όπου ανακοίνωσε την απόφαση της εταιρίας για αναστολή των εργασιών στις Σκουριές Χαλκιδικής» τονίζει η «Ελληνικός Χρυσός» και προσθέτει:

«Για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα με όρους εντυπώσεων και με μια στάση αδιανόητη απέναντι σε έναν θεσμικό επενδυτή. Η εταιρία επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματος της σχετικά με τα συγκεκριμένα πρόστιμα».

-----------------

Η απάντηση του Σκουρλέτη στην Eldorado Gold


Για αντιμετώπιση της Ελλάδας με όρους «μπανανίας» κατηγόρησε την Eldorado Gold ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τον διευθύνοντα σύμβουλο της καναδικής πολυεθνικής εταιρείας, Πολ Ράιτ (14:00).

Θέλουμε την επένδυση στη Χαλκιδική, αλλά με προϋποθέσεις, τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, σημειώνοντας ότι η πρώτη ερώτηση που θα θέσει στον κ. Ράιτ θα είναι «αν καταλαβαίνει πως η Ελλάδα είναι μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, κι όχι το Ελ Ντοράντο ή μπανανία».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος κατηγόρησε την Eldorado Gold ότι προσπαθεί να κάνει «πολιτικό σόου» εντυπωσιασμού, υποστηρίζοντας ότι η επιχείρηση δεν καταθέτει ουσιαστικές προτάσεις αλλά στέλνει «εκβιαστικά τελεσίγραφα» στην ελληνική κυβέρνηση, απαιτώντας από τις δημόσιες υπηρεσίες να «αυτοαναιρεθούν» και να εκδώσουν τις άδειες που έχει αιτηθεί.

Τόνισε μάλιστα πως από το 2007 η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ σε φόρους στο ελληνικό Δημόσιο – καθότι εμφανίζεται ζημιογόνα παρά το γεγονός ότι εξάγει μεταλλεύματα στην Κίνα – και ανέφερε ότι υπάρχει υποψία για τριγωνικές συναλλαγές.

Είπε ακόμα ότι την περίοδο 2012 έως 2014 οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν «καταχωνιάσει» διάφορα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στην Ελληνικός Χρυσός.

Ο υπουργός δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο συνολικής αναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης, προσθέτοντας όμως ότι δεν αποκλείει ούτε το ενδεχόμενο η εταιρεία να προσπαθεί να αποσυρθεί από την επένδυση λόγω της πτώσης στις τιμές του χρυσού.

Ο κ. Σκουρλέτης απέρριψε τις κατηγορίες της Eldorado Gold για μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών εξόρυξης, λέγοντας ότι «στη φάση που βρισκόμαστε δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση».

Υπογράμμισε παράλληλα πως υπάρχουν σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν, αναφέροντας ως παραδείγματα με τη μέθοδο της μεταλλουργίας και την κατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα.

Στις 13:00 μετά το μεσημέρι ο κ. Σκουρλέτης θα συναντηθεί και με τους εργαζόμενους της Ελληνικός Χρυσός.



-----------------

Η απάντηση της Ελληνικός Χρυσός στις καταγγελίες του Σκουρλέτη για το φόρο


Απάντηση στα όσα υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης ότι η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός δεν έχει πληρώσει φόρο στο ελληνικό Δημόσιο από το 2007 έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Ο κ. Θεοδωρακόπουλος τόνισε ότι την τελευταία τετραετία η Ελληνικός Χρυσός έχει πληρώσει περίπου 41,5 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους, ενώ αντίθετα τις οφείλονται επιστροφές ΦΠΑ ύψους περίπου 51,5 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Θεοδωρακόπουλος, για την παρακράτηση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών των εργαζόμενων η εταιρεία έχει πληρώσει περίπου 74 εκατ. ευρώ.

-----------------

Με τον πρόεδρο της Eldorado Gold συναντήθηκε ο Σκουρλέτης

«Δεν μπορούμε να συζητούμε κάτω από καθεστώς εκβιασμών», δήλωσε ο υπουργός.

«Προϋπόθεση για οποιονδήποτε διάλογο από εδώ και μπρος είναι να πάρει πίσω την απόφαση (για αναστολή των επενδύσεων) η εταιρεία. Δεν μπορούμε να συζητούμε κάτω από καθεστώς εκβιασμών» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, μετά τη λήξη της συνάντησης με τον πρόεδρο της Eldorado Gold Πολ Ράιτ και τη διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός.

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι με ευθύνη της εταιρείας έχει δημιουργηθεί ένα πάρα πολύ βαρύ κλίμα και προσέθεσε ότι όταν υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις μιας επενδυτικής εταιρείας με το Δημόσιο, αυτά λύνονται με διάλογο και όχι με την κατάθεση τελεσιγράφων.

«Ο κ. Ράιτ μπήκε και σε άλλα χωράφια, στα χωράφια της πολιτικής, και αυτό βάρυνε ακόμη περισσότερο το κλίμα. Θέσαμε ένα ερώτημα στον εκπρόσωπο της καναδικής εταιρείας, αν πράγματι τον ενδιαφέρει αυτή η επένδυση ή συνυπολογίζοντας και άλλες παραμέτρους που έχουν να κάνουν με την πορεία της τιμής του χρυσού θεωρεί ότι έχει κλείσει ο κύκλος της επένδυσης για την εταιρεία» τόνισε ο υπουργός. Διαβεβαίωσε, επίσης ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον, τις θέσεις εργασίας και εκεί και αλλού.

Πολύ εποικοδομητική χαρακτήρισε, από την πλευρά του, τη συνάντηση ο κ. Ράιτ. «Μας δόθηκε», προσέθεσε, «η ευκαιρία να αιτιολογήσουμε την απόφασή μας. Είμαστε εδώ ως επενδυτές, όχι για να κάνουμε πολιτική».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός, Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, ανέφερε ότι ξεκίνησε ένας διάλογος, ο οποίος δεν σταματάει.

-----------------

Συνάντηση με τους εργαζόμενους της Ελληνικός Χρυσός είχε ο Σκουρλέτης

Του ζήτησαν να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στα μεταλλεία Χαλκιδικής.

Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στα μεταλλεία Χαλκιδικής ζήτησαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, που συναντήθηκαν το απόγευμα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη.

Όπως ανέφεραν ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Αγία Βαρβάρα, Γιώργος Χατζής και των Υπογειτών Μεταλλωρύχων Χαλκιδικής, Χρήστος Ζαφειρούδας, ο υπουργός δεσμεύθηκε πως οι αιτήσεις και τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί από την εταιρεία θα ελεγχθούν από το υπουργείο στα χρονικά πλαίσια που ορίζει ο νόμος.

«Είναι ευθύνη και της κυβέρνησης και της ιδιοκτήτριας εταιρείας να μπορέσουν να έρθουν σε έναν σύντομο διάλογο, για να μπορέσουμε και εμείς να πάμε στις δουλειές μας» ανέφερε ο κ. Χατζής. Οι εργαζόμενοι ζητούν, επίσης, να υπάρξει συνολική λύση για όλους τους εργαζόμενους, καθώς το έργο, όπως ανέφεραν, είναι ενιαίο.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρούδα, έχουν ήδη απολυθεί 29 εργαζόμενοι από την εργολαβία στις Σκουριές και, στις επόμενες ημέρες, αναμένονται άλλες 30 απολύσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ασφαλιστικό: Τι προτάσεις κάνουν οι διάφοροι φορείς και πως αντιδρούν όσοι πλήττονται από τις αλλαγές


Θετικός για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ο Στουρνάρας


Προς τη σωστή κατεύθυνση κινούνται οι προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, αποκαλύπτονας ότι πλέον βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή συνεννόησης με το οικονομικό επιτελείο και τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.


Ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας χθες το βράδυ σε τηλεοπτική εκπομπή στο Σκάι, ανέφερε ότι η προτεινόμενη παρέμβαση είναι σοβαρή, καθώς σε μεσοπρόθεσμη βάση πράγματι βελτιώνει την κατάσταση, μειώνει τη δαπάνη για τη δημόσια ασφάλιση από το ‘18 . Ωστόσο, εξέφρασε επιφυλάξεις για τη μεταβατική περιόδο που περιλαμάνει το Σχέδιο Κατρούγκαλου έως το 2018.


Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, "το πρόβλημα έγκειται στην τριετία από σήμερα μέχρι το 2018. Για την τριετία αυτή, η κυβέρνηση επέλεξε να μην μειωθούν οι συντάξεις και επέλεξε ως λύση την αύξηση των εισφορών. Ωστόσο, η εμπειρία δείχνει ότι οι επιπτώσεις από την αύξηση των εισφορών είναι χειρότερες από ό,τι είναι από τη μείωση της δαπάνης. Ακριβώς εκεί πρέπει να βρούμε μία χρυσή τομή".


Ο ίδιος υποστήριξε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι αναγκαία, καθώς από το 2010 και εντεύθεν έχουν επιδεινωθεί οι μακροοικονομικές συνθήκες. Έτσι, σήμερα και παρά τις περικοπές, τις μεγάλες περικοπές που έγιναν σε συντάξεις, το ποσοστό των συντάξεων, ως ποσοστό στο εθνικό εισόδημα, υπερβαίνει κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.


Ο κ. Στουρνάρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθεί εκ νέου το ζήτημα της εξόδου της χώρας από το ευρώ (Grexit), ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος, αναφέροντας ότι, "εφόσον εμείς τηρούμε τα υπεσχημένα, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τεθεί στο τραπέζι κάτι τέτοιο. Και αν τεθεί, η συντριπτική πλειοψηφία θα είναι αντίθετη. Και στην Ευρωζώνη και στο Eurogroup και στο Ευρωσύστημα".


Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει πλέον κατανοήσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα, καθώς και την προοπτική ενός θετικού σεναρίου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε χαρακτηριστικά " Ναι, πιστεύω ότι τώρα το έχουν καταλάβει και ο Πρωθυπουργός το έχει καταλάβει και το οικονομικό επιτελείο. Γι' αυτό και έχουμε ανοιχτή γραμμή συνεννόησης πια".


Ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε ότι οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία από τα capital controls θα είναι σημαντικά λιγότερες από αυτές που εκτιμούσαν αρχικώς. Έτσι, ενώ αρχικώς όλοι θεωρούσαν πως η ύφεση θα είναι στο μείον 2,5%, φαίνεται πως θα κλείσει κάπου ανάμεσα σε μηδέν και μείον 0,5% περίπου. Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε πως ίσως έχουμε άρση των capital controls εντός του έτους εφόσον υπάρξει θετική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.


Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει με τους δανειστές από το 2010 και μετά, παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει λάθη και από τις δύο πλευρές. "Και η ελληνική πλευρά έχει κάνει λάθη, πισωγύριζε πολλές φορές, αλλά και οι εταίροι έκαναν λάθη. Αυτό ήταν ίσως το σημαντικότερο λάθος που έγινε από πλευράς εταίρων. Ενώ πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα και πολύ μεγαλύτερο από ό,τι είχε προϋπολογιστεί. Και, όμως, οι εταίροι υπαναχώρησαν τότε, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία ότι δεν είχαμε προχωρήσει επαρκώς στα άλλα, στα διαρθρωτικά κομμάτια του προγράμματος. Αυτό ήταν άλλοθι νομίζω" ανέφερε χαρακτηριστικά.


--------------

Πέντε φορές πάνω από τη Γαλλία οι εισφορές στην Ελλάδα για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Στουρνάρας: Οι επιπτώσεις από την αύξηση των εισφορών είναι χειρότερες

Οι εξοντωτικές εισφορές που επιβάλει το νέο ασφαλιστικό της κυβέρνησης στους ελεύθερους επαγγελματίες και σε όσους δουλεύουν με μπλοκάκι αναμένεται να βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της συνεδρίασης της κοινής επιτροπής των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων των ανεξάρτητων αυτοαπασχολουμένων (δικηγόρων - ιατρών - μηχανικών), αλλά και του οικονομικού επιμελητηρίου.

Οι αντιδράσεις όλων των φορέων των αυτοαπασχολουμένων, επιστημόνων και εμπόρων βιοτεχνών, επαγγελματιών κατά της κυβερνητικής πρότασης για τον καθορισμό των ασφαλιστικών εισφορών είναι έντονες, καθώς διαπιστώνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις το ύψος των εισφορών που θα κληθούν να καταβάλλουν από την 1η/1/2017 και μετά θα είναι εξοντωτικές.


Μεγάλο αγκάθι είναι οι υπέρογκες αυξήσεις των εισφορών που θα προκύψουν από την 1/1/2017 μετά τη σύνδεση των ασφαλίστρων με το φορολογητέο εισόδημα. Εως διπλάσια θα είναι τα ασφάλιστρα, κατά μέσο όρο, για όσους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες θα δηλώνουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 25.000 ευρώ - 30.000 ευρώ δημιουργώντας ισχυρό κίνητρο φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, αφού δεν προβλέπονται αντίστοιχα αυξημένες παροχές.


Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα συγκριτικά στοιχεία της βάσης δεδομένων του ΟΟΣΑ που παρουσιάζει η «Ναυτεμπορική» και από τα οποία προκύπτει ότι στη Γαλλία, για παράδειγμα, στο βασικό σύστημα ασφάλισης για κύρια σύνταξη οι αυτοαπασχολούμενοι πληρώνουν ως εξής: από 0-38.000 ευρώ ποσοστό εισφορών 8,23% και για το ποσό από τα 38.000 έως τα 190.000 ευρώ, επιπρόσθετη διαφορά επί του υπολοίπου κατά 1,87%.


Ετσι, με βάση τα στοιχεία αυτά και σε σύγκριση με την πρόταση του ασφαλιστικού σχεδίου της κυβέρνησης, για ένα εισόδημα 70.000 ευρώ, ο Ελληνας αυτοαπασχολούμενος θα πληρώσει 14.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχα ο Γάλλος αυτοαπασχολούμενος 3.725 ευρώ (3.127 ευρώ έως τα 38.000 ευρώ και άλλα 598 ευρώ για το υπόλοιπο ποσό των 32.000 ευρώ που υπολείπεται μέχρι τα 70.000 ευρώ). Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, εντελώς διαφορετική και πιο ήπια, σε σύγκριση με την κυβερνητική πρόταση, είναι η εισφοροδοτική αντιμετώπιση των αυτοαπασχολουμένων σε άλλες χώρες, όπως, για παράδειγμα, η Ιταλία και το Βέλγιο.


Σε παρέμβασή του για το ασφαλιστικό ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας τάχθηκε εμμέσως κατά της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. «Η εμπειρία δείχνει ότι οι επιπτώσεις από την αύξηση των εισφορών είναι χειρότερες απ’ ό,τι είναι από τη μείωση της δαπάνης Ακριβώς εκεί πρέπει να βρούμε μία χρυσή τομή», είπε.


Από την πλευρά του ο Γιώγος Κατρούγκαλος επιμένει. «Δεν αυξάνουμε τα ποσοστά για τους ελεύθερος επαγγελματίες, αυτό που κάνουμε είναι να εφαρμόσουμε και σ αυτούς τον κανόνα ότι θα υπολογίζονται πλέον στη βάση του πραγματικού εισοδήματος, όχι στη βάση ασφαλιστικών κλάσεων που ήταν εικονικές και προϋπόθεταν ότι το εισόδημα καθενός αυξάνεται όσο περνάει ο χρόνος» είπε ο υπουργός, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM».


Όπως είπε, η κυβερνητική πρόταση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος έχει έντονα χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης, αναδιανομής, εξορθολογισμού και συγκράτησης της δαπάνης. «Προσπαθούμε να κάνουμε ταυτόχρονα δύο πράγματα και να εξυπηρετούμε τον άνεργο, φτιάχνοντας τις προοπτικές για την ανάκαμψη της οικονομίας και επιταχύνοντας την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» υπογράμμισε.


--------------

«Λάθος η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών»

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος αρθρογραφεί στο newsbeast.gr.

Η επιλογή της κυβέρνησης να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές για εργοδότες και εργαζόμενους αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της λανθασμένης τακτικής που έχει εφαρμοστεί ως προς το ασφαλιστικό, από το 2010 και μετά.

Του Κωνσταντίνου Μίχαλου*


Ενώ για τρεις δεκαετίες σχεδόν είχαμε έναν ατελείωτο διάλογο που δεν κατέληγε πουθενά, τα τελευταία έξι χρόνια βλέπουμε έναν καταιγισμό νομικών αλλαγών και περικοπών, χωρίς συζήτηση, χωρίς στρατηγική, χωρίς κατεύθυνση.


Η επιμελητηριακή κοινότητα, εκφράζοντας το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου, ήταν και παραμένει κάθετα αντίθετη με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, όπως άλλωστε και με κάθε άλλο μέτρο που αυξάνει το κόστος των επιχειρήσεων και απομειώνει την ανταγωνιστικότητά τους.


Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση οφείλει να προχωρήσει στο πλαίσιο ενός ευρύτερου μεταρρυθμιστικού πλαισίου, με στόχο την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Με δεδομένο ότι κάθε σύστημα συντάξεων τροφοδοτείται από την παραγωγή, για να έχουν σύνταξη οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να έχουν δουλειά τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Θα πρέπει να υπάρχει μια οικονομία που ανθεί και αναπτύσσεται, ώστε να εξασφαλίζει καλές και σταθερές συντάξεις.


Το σύστημα ασφάλισης δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ανεξάρτητα από το στόχο της ανάπτυξης. Δεν μπορεί να στηρίζεται στη λογική του «όποιος πρόλαβε» ούτε και του «να πληρώσουν οι άλλοι». Χρειαζόμαστε ένα ασφαλιστικό που θα συνδυάζει την κοινωνική δικαιοσύνη με την ανάπτυξη. Και όχι ένα σύστημα που θα συντηρεί αδικίες, εξαιρέσεις και προνόμια, απομυζώντας την παραγωγή και το φορολογούμενο πολίτη.


Πάνω σε αυτή τη βασική λογική, οφείλουμε να κάνουμε μια νέα αρχή. Με διάλογο αλλά και με ουσιαστικές αλλαγές στην πράξη. Τα Επιμελητήρια έχουν ήδη καταθέσει συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων, το οποίο μπορεί να αποτελέσει ρεαλιστική βάση συζήτησης για μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση, με κοινωνικό και ταυτόχρονα αναπτυξιακό πρόσημο.


*Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος


--------------

Οι 10 προτάσεις των εμπόρων για το Ασφαλιστικό

«Να μην μειωθούν και άλλο οι 3 εκατομμύρια, ήδη μειωμένες έξι φορές, κύριες συντάξεις».

Επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Κατρούγκαλο απέστειλε χθες η ΕΣΕΕ, επισημαίνοντας σε αυτή τα 10 σημεία πάνω στα οποία εστιάζει την διαπραγματευτική λογική του εμπορικού χώρου για το Ασφαλιστικό.

«Από τον Ιανουάριο του 2016 δεχτήκαμε επιπλέον 1% μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών για τις επικουρικές των εργαζομένων, με τη προϋπόθεση να μην μειωθούν και άλλο οι 3 εκατομμύρια, ήδη μειωμένες έξι φορές, κύριες συντάξεις και να μην επιβληθεί ειδικό τέλος 1‰ στις τραπεζικές συναλλαγές των επιχειρήσεων», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.


Η ΕΣΕΕ ζητά επίσης να ενταχθούν στο σχέδιο οι παρακάτω 10 προτάσεις:


1. Επαναφορά της κοινής πρότασης για την μόνιμη και ουσιαστική τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, ώστε να επαναδιατυπωθεί στο νόμο το πάγωμα, η κεφαλαιοποίηση και αφαίρεση των οφειλών από τον υπολογισμό της αναλογικής σύνταξης ως ασφαλιστικός χρόνος.


2. Η αναλογικότητα των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα να υπολογίζεται στο «μετά φόρον εισόδημα».


3. Να μην συνδέονται οι ασφαλιστικές εισφορές με λογιστικές διαφορές που μπορεί να προκύπτουν μετά από φορολογικούς ελέγχους.


4. Να αναθεωρηθεί ο αυθαίρετος δεκαπλασιασμός για τον καθορισμό ανώτατου πλαφόν και να εξεταστεί μια νέα κλίμακα πολλαπλασιαστή από 4 έως 10 για εισοδήματα από 20.000 ευρώ και άνω (επισυνάπτεται σχετικός πίνακας).


5. Να επανεκτιμηθεί το ποσοστό 6,95% για τη περίθαλψη καθώς επίσης το 7,5% για επικουρικές και το 4% για προνοιακές ασφαλιστικές εισφορές.


6. Να καταργηθούν όλες οι έκτακτες εισφορές και τα 20 ευρώ ως βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενων, που δεν χρησιμοποιείται για το συγκεκριμένο σκοπό.


7. Να επεκταθεί το εργόσημο και σε άλλες εργασίες πέρα των αγροτικών δραστηριοτήτων.


8. Να υπολογιστεί η δυσανάλογη επιβάρυνση των νέων συνταξιούχων και να αναλυθεί το ποσοστό αναπλήρωσης.


9. Να υπάρξει ποσοστικοποίηση και να μην υπάρξουν εξαιρέσεις επαγγελματικών κλάδων και ομάδων στο νέο ασφαλιστικό.


10. Να κωδικοποιηθεί απλά και κατανοητά η ασφαλιστική νομοθεσία.


--------------

Επιστημονικοί φορείς ζητούν την απόσυρση του Ασφαλιστικού

Αίτημα για έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση.

Την απόσυρση του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό και την έναρξη ειλικρινούς διαλόγου από μηδενική βάση για τη δίκαιη αντιμετώπιση του ζητήματος ζητούν από την κυβέρνηση, με κοινή ανακοίνωσή τους, οι διοικήσεις πέντε επιστημονικών φορέων της Θεσσαλονίκης (γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών, οδοντιάτρων και φαρμακοποιών), κατόπιν σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι νέες ασφαλιστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, που προβλέπεται να ισχύσουν από 01/01/2017, καθιστούν αδύνατη την παραμονή στο επάγγελμα για χιλιάδες επιστήμονες αυτών των κλάδων.


Μάλιστα, καλούν τα μέλη τους σε πανεπιστημονική συγκέντρωση για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους και να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, την Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου στις 7 το βράδυ, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι πρόεδροι του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας, του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Δεβλιώτης, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, καθώς και ο γενικός γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Ράπτης.


--------------

Για σύνδεση φορολογικού-ασφαλιστικού μιλά ο Κατρούγκαλος


«Η κυβέρνηση εξετάζει το σύνολο της ασφαλιστικής και φορολογικής επιβάρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών, ώστε να υπάρχει κάποιο όριο», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. «Σ’ αυτές τις κατηγορίες υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, δηλαδή από το 27% που ισχύει για όλους στο 38%», πρόσθεσε, «επισημαίνοντας ότι το 80 με 85% των ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ ωφελούνται. Επειδή το σύστημα είναι ταξικά μεροληπτικό υπέρ των αδυνάτων», δήλωσε, «μοιραία πλήττονται όσοι έχουν εισόδημα από 15.000 ευρώ και πάνω. Με το νέο σχέδιο δεν αλλάζουν τα ποσοστά παρακράτησης των εισφορών, αλλά ο κανόνας που αναφέρεται στο πραγματικό τους εισόδημα».


Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι: «η κυβέρνηση επιδιώκει να ενώσει το φορολογικό με το ασφαλιστικό σύστημα για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Δεδομένο ότι με τις εισφορές πληρώνονται οι συντάξεις της προηγούμενης γενιάς», τόνισε, «εάν θέλουμε να διατηρήσουμε τις συντάξεις στο ίδιο ύψος από κάπου πρέπει να πάρουμε τις εισφορές. Αυτό που κάνουμε εμείς, είναι ότι προσπαθούμε να εξορθολογήσουμε το σύστημα και όποιο ποσοστό πλήρωναν οι μισθωτοί, να το εφαρμόσουμε σε όλους. Να μην είναι οι μισθωτοί που θα τραβάνε το κάρο της οικονομίας. Επίσης, αυτό το ποσοστό», δήλωσε, «να μην υπολογίζεται σ’ ένα εικονικό εισόδημα αλλά στο πραγματικό εισόδημα».


Αναφερόμενος στην προσωπική διαφορά των παλαιών συνταξιούχων, τόνισε, ότι: «αυτή θα διατηρηθεί μέχρι το 2018 και μετά θα μικραίνει μέχρι να μηδενιστεί σε σχέση με τους νέους συνταξιούχους, για να αρχίσουν να παίρνουν αυξήσεις. Η έννοια του περιορισμού της προσωπικής διαφοράς θα είναι προς όφελος των σημερινών συνταξιούχων», πρόσθεσε, «καθώς αντί να είναι παγωμένη η σύνταξή τους, εάν τα πράγματα πάνε καλά δεν θα έχουν την εγγύηση της σημερινής σύνταξης, αλλά και μία ελπίδα ότι θα ανεβεί».


Για τα ποσοστά αναπλήρωσης, δηλαδή για το κομμάτι του εισοδήματος θα πηγαίνει στις συντάξεις δήλωσε, ότι : «είναι εσκεμμένες οι αναφορές για μικρές διαφορές μεταξύ 25ετίας και 35ετίας. Ευνοήσαμε σκόπιμα εκείνους που έχουν χαμηλή κατηγορία ετών και μισθών ή ήταν άνεργοι», ανέφερε, «αλλά προβλέψαμε και για εκείνους που έχουν δυνατότητα να μείνουν στη δουλειά ένα κίνητρο. Στα ώριμα χρόνια μετά τα 27-30 οι εργαζόμενοι που έχουν την επιλογή να μείνουν στη δουλειά τους θα έχουν κίνητρο, γνωρίζοντας ότι κάθε χρονιά που μένουν θα μετράει διπλά στη σύνταξή τους».


Για τους αγρότες, δήλωσε ότι: «μέχρι τώρα πλήρωναν 6% στο εισόδημά τους και έπαιρναν πολύ χαμηλή σύνταξη. Αυτό το ποσοστό σταδιακά θα αυξηθεί μέχρι το 20%, κλιμακωτά μέχρι το 2020, με αποτέλεσμα να παίρνουν ό,τι και οι υπόλοιποι».


Ο κ. Κατρούγκαλος, ανέφερε, ότι: « η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είναι ανοιχτή και ότι η κυβέρνηση εκτός από τις κύριες συντάξεις για τις οποίες είναι ανυποχώρητη, θα προσπαθήσει και για τα υπόλοιπα θέματα το καλύτερο».


--------------

Τις δικές της προτάσεις για το ασφαλιστικό κατέθεσε η ΓΣΕΒΕΕ
Τι προτείνει η Συνομοσπονδία – Αναλυτικά παραδείγματα

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνάντηση στελεχών των κοινωνικών φορέων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ) και εκπροσώπων της κυβέρνησης, για να συζητηθούν οι πτυχές του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, πέραν της προσωρινής αύξησης των εργοδοτικών εισφορών κατά 1%, το οποίο (σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό) συμφωνήθηκε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό που έγινε την περασμένη Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ενόψει της συνάντησης, η ΓΣΕΒΕΕ καταθέτει τις παρατηρήσεις σχετικά με πτυχές του προσχεδίου νόμου που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και οι οποίες κρίνει ότι χρήζουν βελτιωτικών παρεμβάσεων, ενδεχομένως και πλήρους απαλοιφής.


Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει και από τα παραδείγματα που καταγράφονται παρακάτω από τη ΓΣΕΒΕΕ:


«Τα καθαρά φορολογητέα εισοδήματα άνω των 15.000-20.000 ευρώ (ανάλογα με την ασφαλιστική κλάση στην οποία ανήκουν) υφίστανται σημαντικές επιβαρύνσεις ως προς το σύνολο των ετήσιων εισφορών που καλούνται να πληρώσουν. Κρίνεται ότι θα πρέπει να υπάρξει ενδεχομένως μια φθίνουσα κλιμάκωση γι' αυτά τα εισοδήματα, ώστε να μην δημιουργούνται αντικίνητρα ασφάλισης και δήλωσης πραγματικών εισοδημάτων. Το πλαφόν που υπολογίζεται στο 10πλάσιο του κατώτατου μισθού είναι όχι μόνο αυθαίρετα υψηλό, αλλά και καταστροφικό για τις επιχειρήσεις και πρέπει να αναπροσαρμοστεί.


Η διατήρηση της αναλογικής χρέωσης στις εισφορές υγείας (6,95% με πολύ υψηλό ανώτερο πλαφόν), δημιουργεί σημαντικά κίνητρα φοροαποφυγής και εισφοροαποφυγής. Ειδικότερα, για τις εισφορές υγείας, είναι αδιανόητο να επιβαρύνονται οι επαγγελματίες με μικρομεσαία και υψηλά εισοδήματα, με χρεώσεις οι οποίες ανέρχονται έως και 4.888 ετησίως. Το υπουργείο θα πρέπει να επανεξετάσει το συντελεστή και να ορίσει ρητά το ανώτατο πλαφόν.


Η εξαγγελία περί ρύθμισης και κατανομής των ασφαλιστικών οφειλών, όσων εργάζονται με μπλοκάκι, προσκρούει σε σημαντικές τεχνικές δυσκολίες, νομικές ρυθμίσεις, αλλά και διαπραγματευτικές διευθετήσεις. Σήμερα, γνωρίζουμε ότι η δαπάνη και αμοιβή «εξωτερικών» συνεργατών γίνεται με βάση ένα προϋπολογισθέν κόστος, το οποίο θα επιβαρύνει τον τελικό ανάδοχο, ανεξάρτητα την κατανομή σε εργοδότη/εργαζόμενο. Η εξαγγελία αυτή θα προσθέσει σημαντικό διοικητικό και γραφειοκρατικό βάρος. Μάλιστα, στις περιπτώσεις ταυτόχρονης διατήρησης ιδιότητας μισθωτού και επαγγελματία, η καταβολή διπλών εισφορών λειτουργεί ως αντικίνητρο εργασίας και ανάληψης επιχειρηματικής δραστηριότητας (ίσως θα πρέπει να εξεταστεί η περίπτωση συνυπολογισμού στον εργασιακό βίο των επιπρόσθετων ενσήμων από πλεονάζουσες εισφορές).


Θεωρούμε δεδομένο ότι οι ασφαλιστικές εισφορές θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα. Τούτο θα πρέπει, όμως, να αναφέρεται ρητά στο νέο φορολογικό σχέδιο. Σε αυτήν την εκδοχή, βάσει υπολογισμού, θα θεωρείται το προηγούμενο έτος, διότι αλλιώς προκύπτουν θέματα κυκλικότητας υπολογισμών. Παραμένει ασαφές, αν θα υπάρχει ασφαλιστική εκκαθάριση στο τέλος του φορολογικού/ασφαλιστικού έτους.


Εκτιμά η ΓΣΕΒΕΕ ότι η έννοια και η εφαρμογή του τεκμαρτού εισοδήματος δεν έχει πλέον καμιά νομιμοποιητική βάση στο νέο φορολογικό, λόγω των αναλογικών και προοδευτικών επιβαρύνσεων στις ασφαλιστικές και φορολογικές κλίμακες. Θεωρεί δεδομένο ότι ο επιτηδευματίας με ζημίες ή πολύ χαμηλά κέρδη θα βρίσκεται στην ελάσσονα κατηγορία ασφάλισης για σύνταξη και υγεία, δίχως να υπολογίζεται ένα τεκμαρτό επίπεδο διαβίωσης, το οποίο καλύπτεται από τις παρελθούσες αποταμιεύσεις. Άλλωστε, η ύπαρξη τεκμαρτού υπολογισμού εισοδημάτων παράλληλα με την εφαρμογή του περιουσιολογίου και άλλων έμμεσων μορφών ελέγχου συνιστά αναχρονισμό, όπως σημειώνει η ΓΣΕΒΕΕ.


Οι παραπάνω βελτιώσεις εκτιμάται ότι αποτελούν αναγκαίους όρους για την ομαλή και αποτελεσματική εφαρμογή ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού και δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος. "Χωρίς αυτές τις ουσιαστικές παραμετροποιήσεις, η γενναία αποδοχή εκ μέρους των εργοδοτικών ενώσεων της οριακής αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών θα αποτελεί ακόμη μια θυσία της εγχώριας επιχειρηματικότητας που θα πέσει στο κενό" αναφέρει η συνομοσπονδία.


Παραδείγματα ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ (κλάδος σύνταξης και υγείας)


Α. Παράδειγμα νέου ασφαλισμένου με εισόδημα 7.000 ευρώ


Με καθαρό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα: 7.000 ευρώ έστω ότι είναι


1. στην 1η ασφαλιστική κλάση του ΟΑΕΕ:


210,71 ευρώ/μήνα * 12 = 2.528,52 ευρώ/ έτος


2. στην 4η ασφαλιστική κλάση του ΟΑΕΕ:


335,37 ευρώ/μήνα * 12 = 4.024,44 ευρώ/ έτος


3. στην 7η ασφαλιστική κλάση του ΟΑΕΕ:


466,54 ευρώ/μήνα * 12 = 5.598,48 ευρώ/έτος


Με το προτεινόμενο σύστημα θα πληρώνει:


7.000 ευρώ * 26,95% (20% + 6,95%) = 1.886,5 ευρώ/ έτος ή 157,2 ευρώ/μήνα


Β. Παράδειγμα νέου ασφαλισμένου με εισόδημα 15.000 ευρώ


Με καθαρό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα: 15.000 ευρώ έστω ότι είναι


1. στην 1η ασφαλιστική κλάση του ΟΑΕΕ:


210,71 ευρώ/μήνα * 12 = 2.528,52 ευρώ/ έτος


2. στην 4η ασφαλιστική κλάση του ΟΑΕΕ:


335,37 ευρώ/μήνα * 12 = 4.024,44 ευρώ/ έτος


3. στην 7η ασφαλιστική κλάση του ΟΑΕΕ:


466,54 ευρώ/μήνα * 12 = 5.598,48 ευρώ/έτος


Με το προτεινόμενο σύστημα θα πληρώνει:


15.000 ευρώ *26,95% (20% + 6,95%) = 4.042,5 ευρώ/ έτος ή 336,87 ευρώ/ μήνα


Γ. Παράδειγμα νέου ασφαλισμένου με εισόδημα 30.000 ευρώ


Με καθαρό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα: 30.000 ευρώ έστω ότι είναι


1. στην 1η ασφαλιστική κλάση του ΟΑΕΕ:


210,71 ευρώ/μήνα * 12 = 2.528,52 ευρώ/ έτος


2. στην 4η ασφαλιστική κλάση του ΟΑΕΕ:


335,37 ευρώ/μήνα * 12 = 4.024,44 ευρώ/ έτος


3. στην 7η ασφαλιστική κλάση του ΟΑΕΕ:


466,54 ευρώ/μήνα * 12 = 5.598,48 ευρώ/έτος


Με το προτεινόμενο σύστημα θα πληρώνει:


30.000 ευρώ *26,95% (20% + 6,95%) = 8.085 ευρώ/ έτος ή 673,75 ευρώ/ μήνα


Δ. Παράδειγμα νέου ασφαλισμένου με εισόδημα 50.000 ευρώ


Με καθαρό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα: 50.000 ευρώ έστω ότι είναι


1. στην 1η ασφαλιστική κλάση του ΟΑΕΕ:


210,71 ευρώ/μήνα * 12 = 2.528,52 ευρώ/ έτος


2. στην 4η ασφαλιστική κλάση του ΟΑΕΕ:


335,37 ευρώ/μήνα * 12 = 4.024,44 ευρώ/ έτος


3. στην 7η ασφαλιστική κλάση του ΟΑΕΕ:


466,54 ευρώ/μήνα * 12 = 5.598,48 ευρώ/έτος


Με το προτεινόμενο σύστημα θα πληρώνει:


50.000 ευρώ *26,95% (20% + 6,95%) = 13.475 ευρώ/ έτος ή 1.122,9 ευρώ/ μήνα


Σημειώνεται ότι σε όλες τις ασφαλιστικές κατηγορίες στον ΟΑΕΕ οι ασφαλισμένοι σήμερα έχουν τη δυνατότητα να κατέβουν μέχρι τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες. Δυνατότητα που δεν παρέχεται με το νέο σύστημα.


--------------

Σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή πορεία καλεί το ΔΣΑ

Θα επιδοθεί ψήφισμα για το ασφαλιστικό.

Κάλεσμα απευθύνει ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας στα μέλη του προκειμένου να συμμετάσχουν στην αυριανή πανδικηγορική-πανεπιστημονική πορεία προς το υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή, όπου θα επιδοθεί ψήφισμα για το ασφαλιστικό.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του «ο ΔΣΑ εκφράζοντας την ομόθυμη θέση του δικηγορικού σώματος, απορρίπτει απόλυτα και κατηγορηματικά το κυβερνητικό προσχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα. Μαζί με τους υπόλοιπους επιστημονικούς φορείς, κλιμακώνει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την απόσυρση του και την επανάληψη του κοινωνικού διαλόγου» και επαναλαμβάνει ότι «τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω σχέδιο θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην οικονομική και επαγγελματική εξόντωση της συντριπτικής πλειονότητας των δικηγόρων».


Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πορείας θα συνεδριάσει η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας «για να εκτιμήσει την κατάσταση και να λάβει αποφάσεις» καθώς αύριο λήγει η τριήμερη αποχή τους.


--------------

Αυτοκινητοπομπή αγροτών στην εθνική Πατρών-Πύργου

«Τα νέα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα μάς οδηγούν στην καταστροφή».

Κινητοποιήσεις ξεκίνησαν σήμερα οι αγρότες της Αχαΐας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, αγρότες της δυτικής Αχαΐας συγκεντρώθηκαν το πρωί στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με αγροτικά αυτοκίνητα προς την Πάτρα. Η αυτοκινητοπομπή των αγροτών έφθασε περίπου στις 12:00 έξω από τα γραφεία του ΟΓΑ, όπου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας.


«Τα νέα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα μάς οδηγούν στην καταστροφή. Είναι το τελευταίο και οριστικό χτύπημα στους αγρότες, με απρόβλεπτες συνέπειες για την οικονομία» υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των αγροτών.


Στο μεταξύ, αύριο, στις 11:00, αγρότες της Αιγιάλειας θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο δρόμο που ενώνει το Αίγιο με την εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου, στο ύψος των παλαιών διοδίων. Επίσης, την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου στις 19:00, αγρότες της δυτικής Αχαΐας θα συγκεντρωθούν στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, προκειμένου να αποφασίσουν για τις επόμενες κινητοποιήσεις τους.


--------------

Στους δρόμους για το Ασφαλιστικό και οι αγρότες της Ηπείρου

Αύριο θα ξεκαθαρίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Παράσταση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη στα γραφεία του ΟΓΑ Ιωαννίνων πραγματοποίησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Ήπειρο, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η Πρωτοβουλία Αγροτών για το Ασφαλιστικό. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν πολλοί νέοι αγρότες και από τους τέσσερις νομούς.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι τόνισαν πως ο ΟΓΑ δεν είναι απλά το ταμείο κύριας ασφάλισής τους, αλλά η ταυτότητά τους, γι' αυτό αντιδρούν στην ενδεχόμενη ένταξή του στο κοινό ταμείο.


«Το ασφαλιστικό, το οποίο θα προστεθεί στο φορολογικό και το υψηλό κόστος παραγωγής, θα τελειώσει τον πρωτογενή τομέα» επισήμανε ο γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Μιχάλης Τζίμας και εξέφρασε με βεβαιότητα την πεποίθηση πως «με αγώνα δεν θα περάσει». Ο κ. Τζίμας σημείωσε ότι υπάρχει συντονισμός αγροτών σε πανελλαδικό επίπεδο και πως αύριο, στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης, θα καθοριστεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.


--------------

Έστειλαν το ασφαλιστικό στις Βρυξέλλες… χωρίς μετάφραση

Παράγοντας της Ευρωζώνης δήλωσε ότι αναμένει την ολοκλήρωση της μετάφρασης ώστε να κρίνει το σχέδιο.

Στο τραπέζι του αυριανού Eurogroup θα βρίσκεται το νέο ασφαλιστικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να αναμένεται να αναπτύξει τα βασικά σημεία του σχεδίου στους ομολόγους του.

Ανώτατος παράγοντας της Ευρωζώνης, που επικαλείται το Mega, δήλωσε ότι εκ πρώτης όψεως φαίνεται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, προσθέτοντας όμως ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να το αξιολογήσει.

Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι περίπου 170 σελίδες του ασφαλιστικού δόθηκαν… στα Ελληνικά κι ακόμη δεν έχουν μεταφραστεί όλες, ώστε να μπορεί να αξιολογηθεί. Όπως είπε, λείπουν συγκεκριμένα στοιχεία και ποσοτικοποιήσεις.

Έτσι, οι ευρωπαίοι εταίροι βρίσκονται εν αναμονή της πλήρους μετάφρασης του σχεδίου προκειμένου να το κρίνουν.

--------------

Πληθαίνουν οι φωνές κατά του ασφαλιστικού

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζητούν γιατροί και οδοντίατροι - ελεύθεροι επαγγελματίες.

Την απόσυρση του προσχεδίου για το ασφαλιστικό ζητούν οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί και οδοντίατροι, δηλώνοντας τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση των επιστημονικών φορέων και στην κοινή πορεία προς το υπουργείο Εργασίας - Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τη Βουλή, την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου.

Επίσης, την αντίθεσή τους εκφράζουν η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας Πειραιά, (ΕΙΝΑΠ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), που καλούν τα μέλη του να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ το Σάββατο 16 Ιανουαρίου.

Σήμερα, σε συνάντηση που είχαν οι πρόεδροι των επιστημονικών φορέων με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλης Βλασταράκος, επανέλαβε, ότι το προσχέδιο για το ασφαλιστικό, έτσι όπως έχει παρουσιαστεί, «αποτελματώνει κάθε ατομική δραστηριότητα και οδηγεί τον ιατρικό κόσμο σε υπαλληλοποίηση, σε μετανάστευση και τους στερεί τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών και άλλων υποχρεώσεων τους.» Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ συνεδριάζει την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, προκειμένου να αποφασίσει για περαιτέρω ενέργειες.

Το προσχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, απορρίπτει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), που καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις των επιστημονικών φορέων, αναφέροντας ότι «η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω προσχέδιο, συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των επιστημόνων - ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (ΦΠΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.)».

Απόσυρση του προσχεδίου ζητούν και οι οδοντίατροι, τονίζοντας ότι «αποσκοπεί στην εξόντωση των επαγγελματιών επιστημόνων οι οποίοι μετατρέπονται σε είλωτες του ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος, υποχρεούμενοι να καταβάλλουν εξωπραγματικές εισφορές και φόρους που φτάνουν και στο 65% του καθαρού εισοδήματος τους».

«Δεν θα δεχθούμε σε καμία περίπτωση τη ληστρική υφαρπαγή οποιουδήποτε ύψους εισφορών με ανταπόδοση μετά από 40 χρόνια, ποσού μικρότερου από το μισό των δοθέντων εισφορών, σε σύνταξη», αναφέρει η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής, ενώ την έντονη δυσαρέσκεια του, εκφράζει και ο κλάδος των ελεύθερων επαγγελματιών φυσικοθεραπευτών.

--------------

Σε ξεσηκωμό καλεί το ΠΑΜΕ για το ασφαλιστικό

Διοργανώνει συλλαλητήρια την επόμενη βδομάδα και καλεί τη ΓΣΕΕ να προκηρύξει απεργία.

Ανοιχτή συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το ΠΑΜΕ σήμερα στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ με στόχο να ανοίξει η συζήτηση παντού ώστε να αποτραπεί «το νέο έγκλημα για την κοινωνική ασφάλιση», όπως χαρακτηρίστηκε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση.

Την επόμενη βδομάδα, με σύνθημα «Διαλύουν την ασφάλιση και βγαίνουμε στο δρόμο - Πάρτε πίσω το νόμο λαιμητόμο», το ΠΑΜΕ διοργανώνει παλλαϊκά συλλαλητήρια σε Αθήνα και σε άλλες πόλεις, ενώ στις 15/1 στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα προτείνουν πρόγραμμα απεργιακών κινητοποιήσεων με αφετηρία το τέλος Γενάρη.

Το ΠΑΜΕ χαρακτήρισε την πρόταση της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό «λαιμητόμο» για τα ασφαλιστικά δικαιώματα, για τις συντάξεις, «ταφόπλακα για τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης», καθώς όπως αναφέρει, σφαγιάζει κύριες και επικουρικές συντάξεις για τους νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους, διαλύει και μειώνει το ΕΚΑΣ, τις αναπηρικές συντάξεις, τα προνοιακά επιδόματα, νομιμοποιεί όλους τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους, καθώς όχι μόνο αφήνει αναλλοίωτο τον πυρήνα τους άλλα τον αντιδραστικοποιεί ακόμα περισσότερο.

Η κυβερνητική πρόταση, σύμφωνα με τον ΠΑΜΕ, στο όνομα της δικαιοσύνης, της ισότητας και της προστασίας δήθεν των νέων εργαζομένων, σαρώνει το τελικό ποσό των σύνταξης, κύριας και επικουρικής, που λαμβάνει σήμερα ένας συνταξιούχος. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από στοχευόμενα παραδείγματα που δημιουργούν εικονική πραγματικότητα. Η ποσοτικοποίηση του ασφαλιστικού, δηλαδή οι περικοπές εκφρασμένες σε χρήμα δείχνουν αν κάτι είναι προς το συμφέρον ή όχι του εργαζομένου λαού. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως μόλις ένα μήνα πριν, ψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός, ο οποίος, μόνο για το 2016, φορτώνει στις πλάτες ασφαλισμένων και συνταξιούχων κόστος ύψους 1,838 δισ. ευρώ από περικοπές συντάξεων, "εξοικονομήσεις" και αυξήσεις εισφορών».

Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου, δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από την αγωνιστική απάντηση για να μην περάσουν οι επιδιώξεις της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και της ΕΕ, και να μην πληρώσουν για πολλοστή φορά τις συνέπειες της κρίσης, τη λεηλασία των ταμείων που δεν έγινε με δική τους ευθύνη.

Σύμφωνα με κάποια στοιχεία που παρουσιάστηκαν, τα τελευταία χρόνια, με έξι διαφορετικούς νόμους, οι συνταξιούχοι είδαν τη σύνταξή τους να μειώνεται από 14,3% οι χαμηλότερες έως και 40%, ανάλογα με το ύψος τους. Το 2013 σε σχέση με το 2009 οι συνταξιούχοι των ταμείων κύριας και επικουρικής σύνταξης που ανήκουν στο υπουργείο Εργασίας πήραν 5 δισεκατομμύρια, 67 εκατομμύρια λιγότερα από το 2009, ενώ ο αριθμός τους έχει αυξηθεί. Οι συνεχόμενοι αντιασφαλιστικοί νόμοι έπληξαν παράλληλα την Υγεία, τα ΒΑΕ, την προστασία από εργατικό ατύχημα. Στις 11 μειώσεις των συντάξεων που επικαλείται η κυβέρνηση, υπάρχουν επιπλέον δυο μειώσεις δίκες της με τους νόμους των προηγούμενων μηνών που πέρασαν με τη μορφή του κατεπείγοντος, πχ οι καλοκαιρινές μειώσεις των συντάξεων με την αύξηση των εισφορών υπέρ υγείας στο 6%.

Επίσης, αναφέρθηκε ότι σε αυτούς που βγαίνουν στη σύνταξη από 1η Ιανουαρίου 2016 οι μειώσεις υπολογίζονται από 5% ως 30%, ενώ περίπου 900.000 συνταξιούχοι την επομένη δεκαετία θα δουν μειωμένες τις συντάξεις τους μεσοσταθμικά περίπου στο 15%.

Από το ΠΑΜΕ γίνεται λόγος για σφαγή στις επικουρικές συντάξεις, στο ΕΚΑΣ, στις αναπηρικές συντάξεις και στο εφάπαξ και ζητάει να μειωθούν δραστικά τα όρια συνταξιοδότησης και ο χρόνος εργασίας (60 ετών για τους άνδρες, 55 για τις γυναίκες, 55-50 για τα ΒΑΕ), να αυξηθούν ταυτόχρονα οι μισθοί, οι συντάξεις, να διευρυνθούν οι παροχές Υγείας, Πρόνοιας, τα κοινωνικά δικαιώματα.

Όπως αναφέρεται από το ΠΑΜΕ το ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν ακουμπά μόνο τους εργαζόμενους, χτυπά αρκετές ομάδες, όπως βιοτέχνες, ελευθεροεπαγγελματίες, αγρότες, τους εργαζόμενους με μπλοκάκια, μηχανικούς, δικηγόρους, φαρμακοποιούς, γιατρούς...

«Η κυβέρνηση μειώνοντας την κρατική χρηματοδότηση συνεχώς, καταφεύγει στην αύξηση των εισφορών για μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων. Τριπλασιάζει τις εισφορές στους αγρότες, αυξάνει τις εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες», σημειώνει το ΠΑΜΕ, ενώ κάνει λόγο για τεράστιες και εξωπραγματικές εισφορές ασφάλισης για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους. «Το νομοσχέδιο για την ασφάλιση αγκαλιά με τη φορολογία εισοδήματος, εξαναγκάζει χιλιάδες αυταπασχολούμενους να καταβάλλουν περίπου το 65% του εισοδήματός τους με λογικό αποτέλεσμα το κλείσιμο βιβλίων, της ανεργία», σημειώνει.

Για τους αγρότες αναφέρει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει μεγάλη αύξηση των εισφορών, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών να μην μπορέσει να ανταποκριθεί. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, εξηγεί, από το 2ο εξάμηνο του 2015 ξεκινάει η σταδιακή αύξηση του συντελεστή των ασφαλιστικών εισφορών για σύνταξη, ο οποίος από 7% που είναι σήμερα θα φτάσει στο 20% το 2019. Επιπλέον, από το 2017 αυξάνεται η εισφορά για την υγεία από 2,5% στο 6,95%, ενώ θα υπάρχει και εισφορά 0,5% για την αγροτική εστία. Έτσι, η συνολική επιβάρυνση του αγρότη/κτηνοτρόφου για την ασφάλισή του θα είναι 27,45% στο ασφαλιστικό εισόδημά του το 2019.

--------------

Κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ στο αντιασφαλιστικό συλλαλητήριο

Συγκέντρωση το μεσημέρι του Σαββάτου στην Ομόνοια.

Κάλεσμα για το συλλαλητήριο του Σαββάτου 16 Ιανουαρίου στις 12.00 στην Ομόνοια κάνει η ΑΔΕΔΥ προς όλους ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. Το συλλαλητήριο συνδιοργανώνει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με άλλους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ «οι πρόσφατες προτάσεις της κυβέρνησης προς το κουαρτέτο των δανειστών δεν συνιστούν, όπως αυτή ισχυρίζεται, ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που θα σώσει την κοινωνική ασφάλιση, αλλά νέα λεηλασία των συντάξεων με θύματα όλους τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα όσους θα βγουν στη σύνταξη από την ψήφιση του νόμου και μετά».

Όπως αναφέρεται «πρόκειται για μια συνολική αντεργατική, αντιασφαλιστική αναδιάρθρωση και όχι για κάποια νέα μέτρα που προστίθενται στα προηγούμενα, που διαλύει ότι έμεινε όρθιο από το Δημόσιο αλληλέγγυο ασφαλιστικό σύστημα, μετατρέποντάς το σε ανταποδοτικό με κατεύθυνση να γίνει πλήρως κεφαλοποιητικό».

Επίσης τονίζεται ότι το νομοθέτημα που θα φτάσει τελικά στη Βουλή, θα είναι ακόμα χειρότερο από την πρόταση της κυβέρνησης, καθώς μεσολαβεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

--------------

Την πρότασή του για το ασφαλιστικό παρέδωσε ο ΟΕΕ στον Κατρούγκαλο

«Οι εισφορές και οι φόροι δεν πρέπει να ξεπερνούν το 50% του καθαρού εισοδήματος».

Σε καμία περίπτωση, οι εισφορές και οι φόροι δεν πρέπει να ξεπερνούν το 50% του καθαρού εισοδήματος του ελεύθερου επαγγελματία, ανεξαρτήτως εισοδήματος, υπογραμμίζει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος στην πρότασή του για το ασφαλιστικό, που παρέδωσε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Κόλλιας, στον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, στη συνάντηση με τους επιστημονικούς φορείς - και το απόγευμα στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη, Φώφη Γεννηματά.

Ο κ. Κόλλιας τόνισε ότι "πρέπει αφενός να προστατεύσουμε τα χαμηλά εισοδήματα και αφετέρου να μην τιμωρήσουμε όσους - μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία - πάνε καλά, και, μάλιστα, είναι ειλικρινείς και δηλώνουν αυτά τους τα εισοδήματα".

Η μελέτη που εκπονήθηκε από επιτροπή του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, προβλέπει, μεταξύ άλλων:

Το διανεμητικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει το ασφαλιστικό σύστημα με διευρυμένα χαρακτηριστικά διαγενεακής και κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως ισχύει στη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Τη μακροχρόνια βιωσιμότητά του, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την άμεση εκπόνηση μελέτης, με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών (κοινωνικοί φορείς, επιμελητήρια, κτλ), η οποία θα ποσοτικοποιεί πλήρως τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και θα οδηγεί σε εύρεση της βέλτιστης επιλογής.

Τη διατήρηση των ποσοστών αναπλήρωσης σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να μην υφίστανται τόσο οι νέοι όσο και οι παλαιοί εργαζόμενοι σημαντική μείωση του βιοτικού τους επιπέδου εξερχόμενοι από την αγορά εργασίας και εισερχόμενοι στο συνταξιοδοτικό βίο. Σημαντικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση μπορούν να διαδραματίσουν τα συμπληρωματικά συνταξιοδοτικά συστήματα και η πρόβλεψη για επαρκείς δυνατότητες θεμελίωσης συμπληρωματικών συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και παροχών.

Την ετήσια ενημέρωση των ασφαλισμένων για το ποσό του συσσωρευμένου αποθεματικού κεφαλαίου τους, αλλά και για συνολικό ποσό που συσσωρεύεται στους αποθεματικούς λογαριασμούς του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Τρία Ταμεία Κύριας Ασφάλισης: Μισθωτών, Ελεύθερων Επαγγελματιών και Αγροτών, καθώς και ένα ταμείο επικούρησης και εφάπαξ με δύο αυτοτελείς κλάδους.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης στο πλαίσιο επίτευξης των βασικών του στόχων πρέπει να είναι:

Βασική Σύνταξη: Χρηματοδοτείται από το κράτος και χορηγείται χωρίς κριτήρια.

Αναλογική Σύνταξη: Βασίζεται στο σύστημα των καθορισμένων παροχών το οποίο λειτουργεί με βάση την αρχή της αλληλεγγύης των γενεών, την κοινωνική δικαιοσύνη και έχει ως σημείο αναφοράς το διανεμητικό σύστημα. Χρηματοδοτείται από τις εισφορές των ασφαλισμένων και των εργοδοτών.

Επικουρική Σύνταξη: Αποτελεί το δεύτερο πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης. Χρηματοδοτείται από τις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών. Επίσης, θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα μετατροπής των ταμείων επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ σε ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης υποχρεωτικής προσχώρησης, στο πλαίσιο των διατάξεων του Ν. 4052/2012, όπου το αναλογιστικό έλλειμμα θα κεφαλαιοποιείται σε βάθους χρόνου 30 ετών.

Να διερευνηθούν οι δυνατότητες ανάπτυξης των συμπληρωματικών συνταξιοδοτικών σχημάτων και της ιδιωτικής ασφάλισης, μέσω και των επαγγελματικών ταμείων (3ος πυλώνας κοινωνικής ασφάλισης).

Την αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.

--------------
Στους δρόμους και οι εκπαιδευτικοί των Χανίων για το νέο Ασφαλιστικό

Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ.

Τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό γνωστοποίησε σήμερα, με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων.

Ο Σύλλογος καλεί τα μέλη του σε σύσκεψη σωματείων, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη 14 Ιανουαρίου, το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης και παράλληλα ζητά τη συμμετοχή τους στο παγκρήτιο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ, το Σάββατο 16 Ιανουαρίου, στις 12:00, στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου.

Επίσης, συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, το απόγευμα, με θέμα τις εξελίξεις σε εργασιακά και εκπαιδευτικά ζητήματα.

--------------

Πορεία δικηγόρων για το Ασφαλιστικό

Μετά την πορεία θα ακολουθήσει συνεδρίαση για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Στους δρόμους κατεβαίνουν σήμερα οι δικηγόροι κατά του Ασφαλιστικού. Θα συγκεντρωθούν στις 12 στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία στο υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή.

Ο Σύλλογος «απορρίπτει απόλυτα και κατηγορηματικά το κυβερνητικό προσχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα. Μαζί με τους υπόλοιπους επιστημονικούς φορείς, κλιμακώνει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την απόσυρση του και την επανάληψη του κοινωνικού διαλόγου» και επαναλαμβάνει ότι «τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω σχέδιο θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην οικονομική και επαγγελματική εξόντωση της συντριπτικής πλειονότητας των δικηγόρων».

Αφού ολοκληρωθεί η πορεία προς τη Βουλή η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας θα συνεδριάσει για να εκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει το μέλλον των κινητοποιήσεών της. Οι δικηγόροι απέχουν από τα καθήκοντά τους από την Τρίτη και η τριήμερη αποχή τους λήγει αύριο.


Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το ναρκωτικό που σε οδηγεί στην παράνοια


Η σύλληψη ενός άντρα που έκανε σεξ με δέντρο και άλλες ιστορίες από χρήστες flakka.

Είναι φτηνό, εξαιρετικά εθιστικό και προκαλεί παρανοϊκές συμπεριφορές στους χρήστες. Είναι το ναρκωτικό flakka το οποίο κυκλοφορεί στις πιάτσες των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, και όχι μόνο. Το «ναρκωτικό του διαβόλου» και «η παράνοια των 5 δολαρίων», όπως το αποκαλούν, έχει συνδεθεί με μια σειρά από αλλόκοτες εγκληματικές πράξεις καθώς, όπως γράφει η Telegraph αυστραλίας, η εν λόγω ουσία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και τρομακτική.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν αρκετά βίντεο με χρήστες, οι οποίοι βρίσκονται υπό την επήρεια, είναι ανήμποροι να ελέγξουν το σώμα τους, να μιλήσουν ή απλά σκούζουν σαν ζώα. Το ναρκωτικό που μοιάζει με άλατα μπάνιου, είναι ένας λευκός ή ροζ κρύσταλλος που ο χρήστης μπορεί να φάει, να σνιφάρει, να κάνει ένεση ή και να διαλύσει σε συσκευή ηλεκτρονικού τσιγάρου, για παράδειγμα.

Το flakka

Η χημική ένωση A-PVP είναι ένα ιδιαίτερα εθιστικό διεγερτικό συνθετικό. Προκαλεί ένα είδους εκστατικό παραλήρημα, που συνοδεύεται με υπερδιέγερση, παράνοια και παραισθήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε βίαιη επιθετικότητα και αυτο-τραυματισμούς.

Διαθέσιμο με μόλις με 5 δολάρια, δείτε μερικές περιπτώσεις στις οποίες ο δράστης βρισκόταν υπό την επήρεια του εν λόγω ναρκωτικού. Όλες προέρχονται από τη Φλόριντα, εκεί όπου φέρεται ότι «γεννήθηκε» το επικίνδυνο συνθετικό ναρκωτικό:
Ο Kenneth Crowder, 41 ετών, ήταν υπό την επίδραση του flakka όταν άρχισε να τρέχει γυμνός στους δρόμους μιας συνοικίας στη Φλόριντα των ΗΠΑ, φωνάζοντας πως είναι ο Θεός ενώ προσπάθησε να συνουσιασθεί με ένα δέντρο.
Οι αστυνομικοί κατάφεραν και κατέβασαν από μια ταράτσα έναν χρήστη flakka, όταν άρχισε να πυροβολήσει προς τον ουρανό πιστεύοντας ότι τον καταδίωκε μια συμμορία από την Αϊτή.
Ο χρήστης flakka, Matthew Kenny, συνελήφθη γυμνός να τρέχει μέσα στην κίνηση πιστεύοντας ότι τον κυνηγούσε ένα εξωφρενικό πλάσμα.

Ο Kenneth Crowder


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκεί που τα ζώα κυκλοφορούν ελεύθερα και οι επισκέπτες μπαίνουν σε κλουβιά


Σε απόσταση αναπνοής από μεγάλα αιλουροειδή και αρκούδες - Δείτε τις φωτογραφίες.

Επισκέπτες και ζώα έχουν ανταλλάξει θέσεις σε ζωολογικό κήπο της Κίνας, όπου οι τουρίστες πληρώνουν για να κλειστούν μέσα σε κλουβιά και λεωφορεία και να βρεθούν δίπλα σε μεγάλα αιλουροειδή και αρκούδες.

Ο ζωολογικός κήπος Lehe Ledu Wildlife Zoo στην πόλη Chongqing δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να βρεθούν τόσο κοντά σε ορισμένα από τα θεωρούμενα ως αγριότερα ζώα του κόσμου, ώστε μπορούν ακόμα και να τα ταΐσουν.

Κομμάτια φρέσκου κρέατος τοποθετούνται στο εξωτερικό μέρος οχημάτων που περνούν μέσα από τον ζωολογικό κήπο, προσελκύοντας τους θηρευτές και προσφέροντας στους «επιβάτες» την ευκαιρία να τους δουν να γευματίζουν- χωρίς να κινδυνεύουν να γίνουν οι ίδιοι το γεύμα τους.

Το εν λόγω πάρκο είναι ένα από τα λίγα σε όλο τον κόσμο που διαθέτει όχημα- κλουβί ώστε οι επισκέπτες να βρίσκονται δίπλα σε μεγάλα αιλουροειδή και αρκούδες χωρίς να κινδυνεύουν, σε συνθήκες ελευθερίας.

Μέσα από το κλουβί οι επισκέπτες μπορούν να δώσουν φαγητό σε λιοντάρια και τίγρεις μέσα από ένα μικρό άνοιγμα και να δουν τα εντυπωσιακά ζώα να πηδούν πάνω στο όχημα για να τραφούν.

Συχνά χρησιμοποιούνται και… ζωντανά κοτόπουλα σαν δόλωμα προκειμένου να προσελκύσουν τα ζώα του κήπου, που μέχρι στιγμής είναι λιοντάρια, τίγρεις της Βεγγάλης και υποείδη τους, λευκές τίγρεις και αρκούδες.

«Θέλαμε να δώσουμε στους επισκέπτες την ευκαιρία να ζήσουν μια ‘επίθεση’ από μεγάλα αιλουροειδή χωρίς βέβαια τους κινδύνους», λέει η εκπρόσωπος του κήπου Chan Liang. «Προειδοποιούμε τους τουρίστες να μην βγάζουν τα χέρια ή τα δάχτυλά τους ούτε για μια στιγμή έξω από το κλουβί γιατί δεν ξέρουμε αν μια πεινασμένη τίγρης θα καταλάβει τη διαφορά».

Με το άνοιγμά του, το 2015, τα εισιτήρια για είσοδο στον ζωολογικό κήπο εξαντλήθηκαν για τρεις μήνες.
















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ομοφυλόφιλες που είναι ζευγάρι έμειναν έγκυες ταυτόχρονα


Η ιστορία δυο ερωτευμένων γυναικών που αποφάσισαν να ζήσουν ταυτόχρονα τη μητρότητα.

Είναι μια ιστορία αγάπης, λίγο διαφορετική από τα τετριμμένα, καθώς πρόκειται για δυο γυναίκες που αποφάσισαν να μοιραστούν το υπόλοιπο της ζωής τους κάτω από την ίδια στέγη. Οι Kate Elazegui, 41 ετών και η σύζυγός της Emily Kehe, 38 ετών, όχι μόνο ζουν με νόμιμο τρόπο τον έρωτά τους, μιας και έδωσαν όρκους αιώνιας πίστης όπως κάθε άλλο ζευγάρι που αποφασίζει να παντρευτεί, αλλά και απολαμβάνουν τη μητρότητα.

Οι δυο γυναίκες, όπως γράφει το New York Magazine, έλαβαν μια κάπως παράξενη απόφαση να γονιμοποιηθούν την ίδια περίοδο από δωρητή σπέρματος. Και τα κατάφεραν. Τον περασμένο Δεκέμβριο έφεραν στη ζωή τους γιους τους, Eddie και Reid, με μόλις ελάχιστες ημέρες διαφορά. Η γέννα ήρθε παρά τις προβλέψεις του γιατρού τους ότι είναι αδύνατον να μείνουν έγκυες ταυτόχρονα.

Το ζευγάρι, που παντρεύτηκε το 2013, ξόδεψε περί τα 10.000 δολάρια σε συγκεκριμένο δωρητή σπέρματος, έναν ποιητή, τον οποίο εκείνες ονόμασαν Keanu γιατί φαντασιώνονταν πως θα έμοιαζε στον ηθοποιό Keanu Reaves. Η Kate επί έξι μήνες προσπαθούσε με σπερματεγχύσεις όταν αποφάσισε να δοκιμάσει την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Όταν ο Δρ. Kang πρότεινε στην Emily τις σπερματεγχύσεις, και οι δυο διερωτήθηκαν τι θα γινόταν αν έμεναν και οι δυο έγκυες ταυτόχρονα, αλλά επειδή ήταν ανυπόμονες, δέχτηκαν να συνεχιστούν οι διαδικασίες.

Ο γιατρός τους τους κάλεσε δυο εβδομάδες αργότερα, προκειμένου να τις ενημερώσει ότι η Emily ήταν τελικά έγκυος και λίγες ημέρες μετά, το ευχάριστο νέο αφορούσε και στην Kate.

«Ήταν τόσο συγκινητικό! Αλλά μας έπιασε μια ανησυχία του τύπου ''Θεέ μου, τι θα κάνουμε; Πως θα ζήσουμε σε ένα δυάρι με δυο μωρά;''», λέει η Emily η οποία συμπλήρωσε πως μετακόμισαν από τη μεγάλη πόλη προς τα προάστια όπου και ζουν, στο Maplewood του Νιου Τζέρσεϊ.












Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η τελευταία φωτογραφία του Χάτσικο - Του σκύλου που συγκλόνισε


Ο Χάτσικο, ο σκύλος που είχε συγκινήσει τον κόσμο με την αγάπη του για το αφεντικό του, μπορεί να πέθανε στις 8 Μαρτίου του 1935, ωστόσο η φήμη του παραμένει μέχρι και σήμερα.



Δείτε τη τελευταία φωτογραφία που τραβήχτηκε με τον Χατσίκο που έγινε σύμβολο πίστης, εντυπωσιάζοντας τον κόσμο με την αφοσίωσή του στον νεκρό αφέντη του.

Δείτε τη φωτογραφία




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σοκάρει το αποστεωμένο κορίτσι του American Pie


Έντονη ανησυχία προκαλούν οι φωτογραφίες που «ανέβασε» στα social media η γνωστή ηθοποιός Τάρα Ριντ, καθώς απεικονίζεται σχεδόν αποστεωμένη, με αποτέλεσμα να φουντώσουν οι φήμες περί νευρικής ανορεξίας.

Θέλοντας να μοιραστεί με τους διαδικτυακούς της φίλους στιγμές από τις διακοπές της στο Πουέρτο Ρίκο, η ηθοποιός που έγινε γνωστή από την ταίνια "Αmerican Pie" πόζαρε με μπικίνι, βγάζοντας στη φορά το σκελετωμένο της κορμί.

Δείτε τις φωτογραφίες:








Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σύγχρονο ψηφιακό σεισμολογικό σταθμό εγκατέστησε στον Τύρναβο το ΑΠΘ


Ο συνολικός εξοπλισμός είναι τελευταίας τεχνολογίας και το σεισμόμετρο υψηλής ευαισθησίας.

Έναν σύγχρονο ψηφιακό σεισμολογικό σταθμό εγκατέστησε το εργαστήριο Γεωφυσικής του Γεωλογικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στους χώρους του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Κέντρου Γεωλογίας των Σεισμών στον Τύρναβο.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, καθώς ο σεισμογράφος και ο συνολικός εξοπλισμός του σταθμού είναι τελευταίας τεχνολογίας και ειδικότερα το σεισμόμετρο είναι υψηλής ευαισθησίας.

Ο σταθμός, ο οποίος λειτουργεί ήδη και είναι καταχωρισμένος στα διεθνή κέντρα με τον κωδικό TYRN καταγράφει όλες τις σεισμικές δονήσεις της ευρύτερης περιοχής, αλλά και συνολικά του ελλαδικού χώρου. Παράλληλα είναι συνδεδεμένος, με ταυτόχρονη μετάδοση δεδομένων, με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αλλά και τους άλλους φορείς του Εθνικού Δικτύου Σεισμογράφων της χώρας, και, κατ’ επέκταση και με τα Ευρωπαϊκά Σεισμολογικά Δίκτυα και Κέντρα Συλλογής Δεδομένων (ORFEUS, κλπ.). Οι καταγραφές του είναι ήδη προσβάσιμες από όλα τα ερευνητικά κέντρα του κόσμου, ενώ σύντομα θα είναι επίσης προσβάσιμες και μέσα από την ιστοσελίδα του Δήμου Τυρνάβου.

Επιπλέον, έχει την δυνατότητα να καταγράφει ακόμη και μη αισθητούς, πολύ μικρού μεγέθους σεισμούς, και θα συμβάλλει στη μελέτη της σεισμικότητας και της σεισμικής επικινδυνότητας της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα, δε, ο σταθμός μπορεί να εξυπηρετήσει και εκπαιδευτικούς σκοπούς.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...