Δεν κάνουν προληπτικό έλεγχο, καθυστερούν να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια και πληρώνουν από την τσέπη τους τη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού οι Ελληνίδες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.
Η έρευνα «Το ‘ταξίδι’ των γυναικών με καρκίνο του μαστού» που εστίασε στις συνθήκες πρόσβασης των ασθενών με καρκίνο του μαστού στις υπηρεσίες υγείας, έγινε σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» τον Δεκέμβριο του 2014 και τον Ιούνιο του 2015.
Στο πρώτο σκέλος συμμετείχαν 19 γυναίκες και στο δεύτερο 252. Οι συμμετέχουσες είχαν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού, σε πρώιμο ή τοπικά εντοπισμένο στάδιο, μετά τον Αύγουστο του 2011 και είχαν ολοκληρώσει τη θεραπεία τους. Ήταν κατά μέσο όρο 49 ετών, με μέσο μηνιαίο εισόδημα την περίοδο της διάγνωσης τα 1.524 ευρώ, μορφωμένες και κατά πλειοψηφία (77,1%) είχαν δημόσια ασφάλιση.
Από την επεξεργασία των απαντήσεων προέκυψε ότι, ενώ το 75,8% των γυναικών δήλωσαν ότι γνώριζαν να κάνουν ψηλάφηση μαστού, εντούτοις το 49% δεν είχε κάνει ποτέ αυτοεξέταση μαστού. Μία στις τρεις γυναίκες δεν είχε επισκεφτεί ποτέ γιατρό για ψηλάφηση, και το 35,7% δεν είχε κάνει ποτέ μαστογραφία.
Το 30,8% ανέφερε διάφορα εμπόδια στην πρόσβαση σε γιατρό, καθώς και στην πρόσβαση σε μαστογραφία για πρόληψη σε ποσοστό 26,5%, με κύριους λόγους «πολύ απασχολημένη», «αμέλεια», «κόστος». Το 69,3% εντόπισαν ένα σύμπτωμα (κυρίως ψηλάφισαν όγκο στο στήθος), το οποίο τις έκανε να απευθυνθούν σε γιατρό, ενώ το 30,7% εντόπισε κάποιο πρόβλημα στον προληπτικό έλεγχο.
Οι ασθενείς επισκέπτονται κατά μέσο όρο 2,9 γιατρούς (γυναικολόγο ή χειρουργό) μέχρι την επιβεβαίωση της διάγνωσης και 1,8 χειρουργούς για να επιλέξουν τον χειρουργό τους. Από την πρώτη επίσκεψη σε γιατρό μέχρι την παραπομπή για διερεύνηση πιθανότητας καρκίνου μεσολαβούν κατά μέσο όρο 18 ημέρες.
Το 21% των γυναικών δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να είχαν απευθυνθεί νωρίτερα σε γιατρό, αποδίδοντας την καθυστέρηση σε ψυχολογική άρνηση, άλλες υποχρεώσεις ή και φόβο.
Τα κριτήρια επιλογής νοσοκομείου για το χειρουργείο ήταν κατά κύριο λόγο ο γιατρός επιλογής τους και η ύπαρξη εξειδικευμένης μονάδας στο νοσοκομείο. Σε όλα τα στάδια της θεραπείας (χειρουργείο, χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες), οι γυναίκες φαίνεται ότι κατά βάση ακολουθούσαν τον γιατρό επιλογής τους, αν και άλλοι παράγοντες (όπως το κόστος ή η ποιότητα του εξοπλισμού) επηρέαζαν την επιλογή της μονάδας υγείας που έκαναν τις θεραπείες.
Στο στάδιο της παρακολούθησης, από τις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα το 5,6% ανέφερε εμπόδια στην πρόσβαση σε γιατρό, και 3,6% εμπόδια σε εξετάσεις με κυριότερους λόγους την αδυναμία κάλυψης του κόστους και την έλλειψη χρόνου.
Τις δαπάνες θεραπείας καλύπταν κατά κύριο λόγο τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και οι ίδιες οι ασθενείς με ιδιωτικές πληρωμές. Σε ποσοστό 91,4% χρησιμοποίησαν το ασφαλιστικό τους ταμείο, το οποίο κάλυψε μερικώς ή ολικά τη δαπάνη θεραπείας. Πάντως το 76,6% ανέφερε ότι κάλυψε μέρος της δαπάνης, είτε το σύνολο αυτής, με ιδιωτικές πληρωμές. Οι ιδιωτικές πληρωμές ξεπερνούσαν και τα 2000 ευρώ, ανάλογα με τη θεραπεία.
Περίπου 10% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα αναγκάστηκαν, είτε να δανειστούν, είτε εκποίησαν περιουσιακά στοιχεία. Η επιβάρυνση της οικογένειας είναι μεγάλη, καθώς το 48% πλήρωσαν, είτε για βοήθεια στο σπίτι, είτε για φύλαξη των παιδιών, ενώ πριν δεν χρειαζόταν. Από τις εργαζόμενες 30% σταμάτησε να δουλεύει για κάποιο χρονικό διάστημα ή πήρε άδεια άνευ αποδοχών, ενώ το 11% παραιτήθηκε από τη δουλειά του. Σε ποσοστό 35% δήλωσαν ότι μέλη της οικογένειάς του χρειάστηκε να εγκαταλείψουν προσωρινά τη δουλειά τους, και 28,5% να μετακομίσουν από τον τόπο κατοικίας για να βοηθήσουν.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, η Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», εξήγησε ότι «τέτοιες μελέτες μπορούν να γίνουν μοχλός πίεσης για την διεκδίκηση περισσότερων και καλύτερων υπηρεσιών υγείας για τις γυναίκες με καρκίνο μαστού στην Ελλάδα».
Ο καρκίνος του μαστού είναι συχνότερος γυναικολογικός καρκίνος και η πρώτη αιτία θανάτου γυναικών από νεοπλασματική νόσο. Μόνο τo 2012, 1,7 εκατομμύρια γυναίκες, παγκοσμίως, διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού, ενώ στην Ελλάδα την ίδια χρονιά αναφέρθηκαν 4.934 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού.
Από την πλευρά του Γιάννης Κυριόπουλος, καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας επεσήμανε ότι «τα ευρήματα της έρευνας είναι πολλά και εξαιρετικά τόσο όσον αφορά στην ευαισθητοποίηση των γυναικών για πρόληψη αλλά και όσον αφορά στα εμπόδια πρόσβασης σε προληπτικό έλεγχο ή και θεραπεία. Στόχος μας είναι η διερεύνηση των συνθηκών πρόσβασης των ασθενών με καρκίνο του μαστού στις υπηρεσίες υγείας, η ανίχνευση πιθανών εμποδίων στην πρόσβαση, η αποτύπωση της κοινωνικοοικονομικής επίπτωσης της νόσου στα νοικοκυριά, καθώς και των ψυχολογικών επιπτώσεων της νόσου».
Πηγή: http://www.boro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.