Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Σάλπισμα ανυπακοής των γονέων ΑμεΑ για την εργασιακή εφεδρεία

Καλούν τους προέδρους των Κέντρων Ημέρας ΑμεΑ να απέχουν από τις σχετικές διαδικασίες.




ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ : Εργασιακή εφεδρεία στα ΝΠΙΔ - Κέντρα Ημέρας ΑμεΑ σημαίνει στην πράξη κλείσιμο των φορέων.ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ : Εργασιακή εφεδρεία στα ΝΠΙΔ - Κέντρα Ημέρας ΑμεΑ σημαίνει στην πράξη κλείσιμο των φορέων. 
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ (ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ) καλεί τους προέδρους των ΝΠΙΔ – Κέντρων Ημέρας ΑμεΑ να απέχουν της προβλεπόμενης διαδικασίας για τις Εργασιακές Εφεδρείες που θα οδηγήσει τους φορείς τους νομοτελειακά σε κλείσιμο.

Η έκκληση – μήνυμα ανυπακοής περιλαμβάνεται σε επιστολή διαμαρτυρία της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι :

* Η Εργασιακή Εφεδρεία χωρίς κοινωνικά κριτήρια, θα οδηγήσει τις οικογένειες παιδιών με Αναπηρία σε πτώχευση.

* Στη λίστα των 151 φορέων του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα συμπεριλαμβάνονται και ΝΠΙΔ-Κέντρα Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, που σε καμία περίπτωση δε μπορούν να χαρακτηρισθούν φορείς του Δημόσιου ή ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, δεδομένου ότι μετά βίας καλύπτεται από το δημόσιο το 40% των λειτουργικών δαπανών τους, μάλιστα δε με πάγια κάθε χρόνο καθυστέρηση 6 μηνών.

* Βάσει των παραπάνω, η όποια Εργασιακή Εφεδρεία, σημαίνει κλείσιμο αυτών των Δομών που εξυπηρετούν 2.500 και πλέον οικογένειες της χώρας.

Στην επιστολή της, τέλος, η ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ, προαναγγέλει συμμετοχή των γονέων και κηδεμόνων ΑμεΑ από όλη την χώρα σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 19/9/2011 (στις 10:00, Υπουργείο Οικονομικών, πλατεία Συντάγματος) που διοργανώνει η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ.





Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"
Διαβάστε περισσότερα...

Εξαίρεση από την εργασιακή εφεδρεία ζητά η συνομοσπονδία ΑμεΑ

Με επιστολή της προς τον Ευ. Βενιζέλο.


Ειδεχθές έγκλημα χαρακτηρίζει η ΕΣΑμεΑ την μη εξαίρεση των ΑμεΑ από το μέτρο της εργασιακής εφεδρείαςΕιδεχθές έγκλημα χαρακτηρίζει η ΕΣΑμεΑ την μη εξαίρεση των ΑμεΑ από το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας


Την εξαίρεση των ΑμεΑ και των οικογενειών τους από το μέτρο για την εργασιακή εφεδρεία αξιώνει με επιστολή της προς τον υπουργό οικονομικών Ε. Βενιζέλο η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ , χαρακτηρίζοντας την εφαρμογή του μέτρου σε ότι ειδικά αφορά τον κοινωνικό χώρο των ΑμεΑ “ειδεχθές έγκλημα”.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή της συνομοσπονδίας , στην σχετική εγκύκλιο για την εφαρμογή του μέτρου που έχει αποσταλεί “δεν γίνεται ουδεμία αναφορά για την εξαίρεση των εργαζομένων που ανήκουν στην ευπαθή ομάδα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους”. Αντίθετα, “η εγκύκλιος αυτή αποστέλλεται σε δεκάδες φορείς ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες στα άτομα με βαριές και πολλαπλες αναπηρίες”.

Εξηγώντας το “ειδεχθές” της όλης κατάστασης η ΕΣΑμεΑ τονίζει ότι “ζητείται από φορείς, που στο πλείστο των περιπτώσεων είναι υποστελεχωμένοι ή το προσωπικό τους εργάζεται για μήνες απλήρωτο, να προβούν σε μία κα’ αρχή αποτίμηση πλεονάζοντος προσωπικού”. Και ακολούθως δηλώνει: “Με την ίδια εγκύκλιο ζητείται από φορείς μεγάλων Οργανισμών που έχουν στο εργατικό τους δυναμικό ΑμεΑ και συγγενείς ΑμεΑ Α΄ Βαθμού να προβούν ομοίως σε μία κατ’ αρχήν αποτίμηση του πλεονάζοντος προσωπικού τους, χωρίς να εξαιρούνται με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο οι εργαζόμενοι ΑμεΑ και εργαζόμενοι γονείς/κηδεμόνες/σύζυγοι ΑμεΑ, από αυτό το μέτρο”.

Στην κορύφωση της επιστολής η συνομοσπονδία αναρωτιέται, ρωτά, κρίνει και υπενθυμίζει: “Διερωτόμαστε εάν οι λειτουργοί της Πολιτείας γνωρίζουν την κοινωνική και ατομική πραγματικότητα και τα πραγματικά δεδομένα που ισχύουν στην πιο ευάλωτη και ευπαθή ομάδα του πληθυσμού. Πως είναι δυνατό να ζητάς αποτίμηση του πλεονάζοντος προσωπικού από ένα χώρο που απεγνωσμένα καταγγέλει την διαρκή υποβάθμιση και στελέχωσή του; Πως είναι δυνατό να μην εξαιρείς από το μέτρο αυτό εκείνες τις οικογένειές που σε όλο το βίο τους έχουν ένα τουλάχιστο μέλος τους άνεργο για λόγους αναπηρίας. Θυμίζουμε οικογένειες που ο ένας εκ των δύο γονέων είναι άνεργος γιατί δεν υπάρχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες για το παιδί τους με βαριά αναπηρία. Θυμίζουμε τις εκατοντάδες οικογένειές που έχουν τα μέλη τους με αναπηρία μακροχρόνια άνεργα. Θυμίζουμε τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται τα ίδια τα άτομα με αναπηρία λόγω έλλειψης υποστηρικτικών συνοδευτικών υπηρεσιών. Θυμίζουμε τις ελλείψεις στο υποστηρικτικό πλαίσιο των εργαζόμενων γονέων ατόμων με βαριές αναπηρίες που τείνει να καταργηθεί με τις νέες επιχειρησιακές συμβάσεις”.



Διαβάστε περισσότερα...