Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Έρευνα συνδέει τη μοναξιά με την άνοια


Ερευνητές εξέτασαν 2.000 ηλικιωμένους στην Ολλανδία.

Ηλικιωμένοι που αισθάνονται μοναξιά έχουν αυξημένο κίνδυνο για άνοια, σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι ερευνητές τόνισαν ότι το αίσθημα της μοναξιάς είναι διαφορετικό από το να ζει κάποιος μόνος.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry», περιέλαβε περισσότερους από 2.000 ηλικιωμένους στην Ολλανδία, που δεν εμφάνιζαν σημάδια άνοιας. Σχεδόν μισοί από τους συμμετέχοντες ζούσαν μόνοι, περίπου το 75% δήλωσε ότι δεν είχε κοινωνική στήριξη και περίπου το 20% δήλωσε ότι αισθανόταν μοναξιά.

Μετά από παρακολούθηση 3 ετών εμφανίστηκε άνοια σε ποσοστό περίπου 9% όσων ζούσαν μόνοι και περίπου στο 6% όσων ζούσαν με άλλους. Περίπου στο 5% όσων είχαν κοινωνική στήριξη και στο 11% όσων δεν είχαν, σε περισσότερο του 13% όσων ήταν μόνοι και σε σχεδόν 6% όσων δεν ήταν μόνοι.

Περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε ότι άνθρωποι που ζούσαν μόνοι ή που δεν ήταν πια παντρεμένοι είχαν 70 έως 80% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με όσους ζούσαν με άλλους ή ήταν παντρεμένοι, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Όσοι ήταν μόνοι είχαν περισσότερες από 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με όσους δεν ήταν, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας.

Όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες που επηρεάζουν, ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που ήταν μόνοι είχαν παρόλα αυτά 64% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια, ενώ άλλες πλευρές της κοινωνικής απομόνωσης δεν είχαν επίδραση.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα αισθήματα μοναξιάς, ανεξάρτητα, συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας αργότερα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα που αφορούν άντρες και γυναίκες είναι δυνητικά σημαντικά δεδομένου ότι ο πληθυσμός γερνά και αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν μόνοι.

Ενώ η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ της μοναξιάς και του αυξημένου κινδύνου για άνοια δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το περιβάλλον της μήτρας «ευθύνεται» για την ομοφυλοφιλία


Ερευνητές εστίασαν στο ρόλο της επιγενετικής.

Πιθανόν, δεν θα βρούμε ποτέ ένα «γονίδιο ομοφυλοφιλίας», υποστηρίζει διεθνής ομάδα ερευνητών, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν έχει καμία σχέση με τη γενετική, αλλά με την επιγενετική…

Πρόκειται για μια διαδικασία όπου η έκφραση του DNA επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες στο περιβάλλον, και όχι από τα γονίδια. Και στην περίπτωση της ομοφυλοφιλίας, οι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι το περιβάλλον αυτό είναι…η ίδια η μήτρα.

Η θεωρία της επιγενετικής

Γράφοντας στην «Quarterly Review of Biology», ερευνητές από τα Πανεπιστήμιο της Σάντα Μπάρμπαρα και της Ουψάλα, υποστηρίζουν ότι η ομοφυλοφιλία μπορεί να εξηγηθεί από την παρουσία των «επι-σημάτων», δηλαδή τους «προσωρινούς διακόπτες» που ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται τα γονίδιά μας κατά τη διάρκεια της κύησης αλλά και μετά τη γέννηση μας.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν «επι-σήματα» – ανάλογα με το φύλο – τα οποία, αντίθετα από τους περισσότερους γενετικούς κώδικες, περνάνε από τον πατέρα στην κόρη ή από τη μητέρα στο γιο. Τα περισσότεροι «επι-σήματα» συνήθως δεν περνούν μεταξύ των γενεών και ουσιαστικά «διαγράφονται». Οι ερευνητές λένε ότι αυτό εξηγεί γιατί η ομοφυλοφιλία φαίνεται να «τρέχει» μέσα σε ορισμένες οικογένειες, ωστόσο ουδέποτε βρέθηκε κάποιο σημαντικό γονίδιο που να ταυτίζεται με την ομοφυλοφιλία, παρά τις πολυάριθμες μελέτες των ερευνητών για πιθανή γενετική σύνδεση.

Οι επιγενετικοί μηχανισμοί μπορεί να θεωρηθούν ως ένα πρόσθετο «στρώμα πληροφοριών» που προσκολλάται στο DNA μας. Τα «επι-σήματα» ρυθμίζουν την έκφραση των γονιδίων, ανάλογα με το πόσο ισχυροί είναι κάποιοι εξωτερικοί παράγοντες. Ουσιαστικά, δηλαδή, τα γονίδια είναι το «βιβλίο οδηγιών», ενώ τα «επι-σήματα» καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο εκτελούνται αυτές οι οδηγίες. Για παράδειγμα, μπορούν να καθορίσουν το «πότε», το «πού» και το «πόσο» θα εκφραστεί ένα γονίδιο κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης.

Επιπλέον, τα «επι-σήματα» παράγονται συνήθως από την αρχή κάθε γενιάς – αλλά νέα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί, μερικές φορές, νε μεταφερθούν από το γονέα στο παιδί. Είναι αυτό ακριβώς το φαινόμενο που δίνει την εντύπωση ότι μοιραζόμαστε κοινά γονιδία με συγγενείς μας.

Αρρενοποίηση και θηλυκοποίηση

Για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα βιολογικό/ μαθηματικό μοντέλο που προσδιόρισε τον ρόλο της επιγενετικής στην ομοφυλοφιλία.

Τα σχετιζόμενα με το φύλο ειδικά «επι-σήματα» που παράγονται στις αρχές της ανάπτυξης του εμβρύου προστατεύουν κάθε φύλο από τη σημαντική φυσική μεταβολή της τεστοστερόνης που συμβαίνει στα επόμενα στάδια ανάπτυξης του εμβρύου. Τα σχετιζόμενα με το φύλο ειδικά «επι-σήματα» σταματούν τα θηλυκά έμβρυα από το να αρρενοποιηθούν όταν βιώσουν ασυνήθιστα υψηλή τεστοστερόνη, και αντίστροφα για τα αρσενικά έμβρυα. Διαφορετικά «επι-σήματα» προστατεύουν τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε φύλου από πιθανή αρρενοποίηση ή θηλυκοποίηση, (κάποια επηρεάζουν τα γεννητικά όργανα και κάποια τη σεξουαλική ταυτότητα).

Ωστόσο, όταν αυτά τα επι-σήματα μεταδίδονται από γενιά σε γενιά από τους πατέρες στις κόρες ή από τις μητέρες στους γιους, τότε μπορεί να αντιστραφούν οι επιδράσεις τους, όπως η θηλυκοποίηση ορισμένων χαρακτηριστικών των αγοριών, λ.χ. η σεξουαλική τους προτίμηση, και, ομοίως, η μερική αρρενοποίηση των κοριτσιών.

Η μελέτη λύνει το αίνιγμα της εξελικτικής ομοφυλοφιλίας, διαπιστώνοντας ότι «σεξουαλικώς ανταγωνιστικά» «επι-σήματα», μερικές φορές μεταφέρονται από γενιά σε γενιά και «προκαλούν» ομοφυλοφιλία σε απογόνους του αντίθετου φύλου από τη μητέρα ή τον πατέρα.

«Η μετάδοση των σεξουαλικά ανταγωνιστικών «επι-σημάτων» μεταξύ των γενεών είναι ο πιο πιθανός εξελικτικός μηχανισμός του φαινομένου της ανθρώπινης ομοφυλοφιλίας», καταλήγουν οι ερευνητές.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντιμετωπίζοντας την ψύξη


Τι συστήνουν οι ειδικοί για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η απότομη εναλλαγή θερµοκρασίας, όταν περνάµε από τη ζέστη στο κρύο, µπορεί να προκαλέσει ενοχλητικά συµπτώµατα, κυρίως στον αυχένα, την πλάτη αλλά και το πρόσωπο, γνωστά ως «ψύξη» ή επιστημονικά «µυϊκό σπασµό».

Διαβάστε τι συστήνουν οι ειδικοί για την αντιμετώπιση του προβλήματος...

Ορθοπεδικός (είναι ο πρώτος γιατρός στον οποίο πρέπει να απευθυνθείτε σε µια τέτοια περίπτωση)

1. Επάλειψη µε θερµαντική αλοιφή ή χρήση πάγου ανάλογα µε τη γνωµάτευση.

2. Λήψη φαρµάκων (συνήθως µυοχαλαρωτικών και αναλγητικών).

3. Χρήση κολάρου αν το πρόβλημα είναι στον αυχένα και τα συµπτώµατα έντονα.

4. Φυσικοθεραπεία, που συνήθως περιλαµβάνει διαθερµίες, υπέρηχους και χειροµαλάξεις µε κινησιοθεραπεία.

5. Χρήση θερµοφόρας ή ζεστής κοµπρέσας αν η ψύξη είναι στο πρόσωπο.

6. Προφύλαξη µε το κατάλληλο ντύσιµο από τις απότοµες εναλλαγές θερµοκρασίας.

Φυσικοθεραπευτής

1. Αν η ψύξη είναι στον αυχένα, συστήνονται ειδικές ασκήσεις που βοηθούν να διατηρείται η κινητικότητα στην περιοχή και εργονοµία για σωστή στάση του σώµατος ώστε ο αυχένας να είναι ευθυτενής.

Επίσης, καλό είναι να µην στηρίζετε το ακουστικό του τηλεφώνου στον ώµο όταν µιλάτε.

2. Αν δουλεύετε µε υπολογιστή, η οθόνη πρέπει να είναι ακριβώς µπροστά σας σε ευθεία µε το κεφάλι και η καρέκλα σας να έχει µπράτσα για να ακουµπούν οι αγκώνες.

3. Μην γυµνάζεστε χωρίς να έχετε πρώτα κάνει προθέρµανση και µετά αποθέρµανση.

Εναλλακτικός θεραπευτής

1. Ρεφλεξολογία, ινδικό κεφαλής (τεχνική µάλαξης που εστιάζει κυρίως στο κεφάλι και στον αυχένα), θιβετιανή µάλαξη (είδος µάλαξης µε έλαια και βεντούζες).

2. Μασάζ µε αιθέρια έλαια πεύκου, ευκάλυπτου και καµφοράς (5 σταγόνες σε 100 ml αµυγδαλέλαιο ή θερµαντικό λάδι βαλσάµικο).

3. Ένα ζεστό µπάνιο µε τα ίδια έλαια. Πρέπει ωστόσο να αποφεύγετε να κάνετε ντους ή µπάνιο λίγο πριν βγείτε έξω. Επίσης δεν πρέπει να αφήνετε τα µαλλιά σας βρεγµένα όταν λούζεστε.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης


Σκοπός η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Μια νέα θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση φαίνεται υποσχόμενη όσον αφορά την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και την προστασία από την οστεοπόρωση χωρίς να αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά ή καρκίνο.

Η θεραπεία προς το παρόν μελετάται με σκοπό να διαπιστωθεί η δράση της στο μαστό, την μήτρα και το καρδιαγγειακό σύστημα.

Ονομάζεται TSEC (Tissue Selective Estrogen Combination) και έχει σχεδιαστεί από τους ερευνητές Wake Forest Baptist Medical Center σε συνεργασία με μεγάλη φαρμακοβιομηχανία. Η υπό μελέτη θεραπεία βασίζεται στο συνδυασμό ενός συμβατικού οιστρογόνου με ένα φάρμακο της κατηγορίας SERM που θεωρείται ότι προστατεύει τα οστά με σκοπό να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της ορμονοθεραπείας και να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους.

Για τον έλεγχο της νέας θεραπείας έχουν διενεργηθεί έρευνες σε πειραματόζωα, καθώς και κλινικές έρευνες σε περισσότερες από 6000 γυναίκες τα συμπεράσματα των οποίων δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Menopause: The Journal of the North American Menopause Society. Απαιτούνται ωστόσο περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί η δραστικότητα και η αποτελεσματικότητα της νέας υπό μελέτη θεραπείας.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι ιατρικές επαναστάσεις του 2012


Οι ανακαλύψεις που μας εισάγουν σε έναν νέο κόσμο.

Οι τομές της επιστήμης είναι πάντα καλοδεχούμενες.

Όταν μάλιστα μιλάμε για επαναστάσεις της ιατρικής, που έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή μας, τότε τα νέα είναι συναρπαστικά.

Οι ανακαλύψεις της χρονιάς περιλαμβάνουν προαγωγή της γνώσης σε διάφορους τομείς, φέρνοντας ελπιδοφόρα μηνύματα για την τελειωτική μάχη με ασθένειες που ταλανίζουν τις ζωές μας εδώ και δεκαετίες.

Ας δούμε λοιπόν την παρακαταθήκη που θα αφήσει η παλιά χρονιά στην καινούρια, με την επιστήμη της ιατρικής να υπόσχεται θαύματα στη θεραπεία ανίατων ασθενειών και χρόνιων προβλημάτων υγείας...

Νο 10 - Οριστική θεραπεία της ακμής



Λένε ότι κάποιες φορές ο καλύτερος τρόπος να παλέψεις τη φωτιά είναι με φωτιά, κι αυτή ακριβώς είναι πλέον η προσέγγιση των γιατρών για την ακμή, το βάσανο αυτό της εφηβείας. Ο νέος τρόπος καταπολέμησης της ακμής γίνεται με την εισαγωγή στον οργανισμό ενός αδρανούς ιού που καταπολεμά τα βακτήρια που ευθύνονται για τις κηλίδες στο δέρμα. Στην πραγματικότητα, κάνουν τα βακτήρια να αυτοκαταστρέφονται, και είναι θέμα χρόνου να κυκλοφορήσει η θαυματουργή κρέμα με τον ιό, χαρίζοντας στους νέους κρυστάλλινο δέρμα μια για πάντα...

Νο 9 - Αναγέννηση ζωής από το μηδέν



Τα βλαστοκύτταρα έχουν καταφέρει πλέον αυτό που φάνταζε κάποτε ακατόρθωτο: μάχονται με τον διαβήτη, βοηθούν παράλυτους συνανθρώπους μας να ξαναπερπατήσουν, «επιδιορθώνουν» τον καρδιακό ιστό έπειτα από έμφραγμα. Ακόμα και για τα βλαστοκύτταρα όμως η αναγέννηση των πλέον θεμελιωδών στοιχείων της ζωής -των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων- από το μηδέν φάνταζε όνειρο μακρινό. Ιάπωνες επιστήμονες ωστόσο, χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα από ποντίκια, κατάφεραν να δημιουργήσουν βιώσιμα κύτταρα ωαρίων που μπορούν να γονιμοποιηθούν επιτυχώς για να παράξουν τα πρώτα ποντίκια που θα γεννηθούν από βλαστοκύτταρα! Τα υγιή ποντικάκια είναι το απόλυτο τεστ για τις αναγεννητικές ιδιότητες των βλαστοκυττάρων, που ευαγγελίζονται νέες καινοτόμες θεραπείες κατά της στειρότητας...

Νο 8 - Αποκωδικοποίηση των παιδικών όγκων



Ο δείκτης επιβίωσης των παιδιών με καρκίνο έχει βελτιωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια στο εντυπωσιακό ποσοστό του 80-90%, και γι' αυτό ευθύνεται η πρόωρη διάγνωση των όγκων, καθώς και οι νέες μέθοδοι θεραπείας, όπως η χημειοθεραπεία, η ακτινοβολία και η χειρουργική επέμβαση. Το φιλόδοξο τριετές επιστημονικό πρόγραμμα αποκωδικοποίησης του καρκινικού γονιδιώματος στα παιδιά, προϋπολογισμού 65 εκατ. δολαρίων, έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς, αποκαλύπτοντας κοινά καρκινικά πρότυπα σε διαφορετικά είδη της νόσου, επιτρέποντας στους ερευνητές να μεταφέρουν αποτελεσματικά θεραπείες μεταξύ όγκων διαφορετικής σύστασης. Το μέλλον της καρκινικής θεραπείας στα παιδιά υπόσχεται ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης...

Νο 7 - Επίσπευση των διαγνωστικών μεθόδων στα νεογέννητα



Πενήντα ώρες. Τόσο παίρνει πλέον η αποκωδικοποίηση και μετάφραση του γονιδιώματος ενός νεογέννητου, διαδικασία που έπαιρνε κάποτε βδομάδες, ακόμα και μήνες. Κι αυτές οι δύο μέρες μπορούν να κάνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για ένα νεογνό. Η γρηγορότερη γονιδιακή ανάλυση, που συνδέει τις 3.500 γνωστές γονιδιακές ατέλειες με τις παιδικές ασθένειες που επιφέρουν, επιτρέπουν πλέον στους γιατρούς να δρουν άμεσα και να παρέχουν τη σωστή θεραπεία, σώζοντας τη ζωή του βρέφους που κινδυνεύει...

Νο 6 - Κατανόηση του καρκίνου του μαστού



Ο καρκίνος του μαστού είναι αναμφίβολα μια πολύπλοκη νόσος, καθώς επηρεάζεται από μυριάδες γενετικούς παράγοντες αλλά και συνήθειες του τρόπου ζωής. Στις τελευταίες αναλύσεις του DNA των καρκινικών όγκων του μαστού ωστόσο διαφάνηκε ότι τα πράγματα είναι ενδεχομένως απλούστερα απ' όσο είχε αρχικά νομιστεί. Ο Άτλας του Γονιδιώματος του Καρκίνου βρήκε πάνω από 30.000 μεταλλάξεις σε 510 δείγματα όγκων του μαστού, όλα ωστόσο εμπίπτουν σε 4 βασικές κατηγορίες! Η πολύτιμη αυτή γνώση μεταμορφώνει τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι γιατροί τον καρκίνο του στήθους και οδηγεί σε αναβαθμισμένες θεραπείες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά μεταξύ οριστικής θεραπείας και απλής επιβίωσης...

Νο 5 - Ελπίδες για αναχαίτιση του αυτισμού



Τα νέα για τους γονείς αυτιστικών παιδιών είναι ενθαρρυντικά, καθώς οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι πρώιμες συμπεριφορικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην εξομάλυνση των εγκεφαλικών προτύπων που ευθύνονται για τα συμπτώματα της πάθησης. Έρευνες σε παιδιά που έχουν διαγνωστεί με παθήσεις του αυτιστικού φάσματος, οι οποίες περιλάμβαναν εντατικές γλωσσικές και κοινωνικές εμπλοκές με νήπια, έδειξαν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται αντικείμενα και πρόσωπα. Το ελπιδοφόρο αυτό σημάδι μπορεί ενδεχομένως να παύσει κάποιες από τις εγκεφαλικές αλλοιώσεις που συνδέονται με τον αυτισμό, ακόμα και να αναστείλει τη λειτουργία τους...

Νο 4 - Εργαστηριακά παραγόμενα ανθρώπινα μέλη



Με τη βοήθεια των βλαστοκυττάρων, ασθενείς που χρειάζονται νέα τραχεία μπορούν πλέον να «καλλιεργήσουν» τη δική τους. Χρησιμοποιώντας συνθετικές μικρο-ίνες και βλαστοκύτταρα από τον μυελό των οστών ασθενούς που είχε χάσει την τραχεία του εξαιτίας καρκίνου, ερευνητές του Ινστιτούτου Karolinska μπόρεσαν να αναπαράγουν την τραχεία! Η βιο-μηχανική κάνει πλέον θαύματα στον τομέα της αναγέννησης οργάνων και οστών, χρησιμοποιώντας σήμερα βλαστοκύτταρα από τον οργανισμό του ίδιου του ασθενούς, τα οποία λειτουργούν ως βάση για την αναγέννηση κάθε τύπου κυττάρων ή ιστών που απαιτεί αναγέννηση ή επιδιόρθωση...

Νο 3 - Το φάρμακο που αποτρέπει τη μόλυνση από το AIDS



Αποτελεί ήδη ένα ισχυρό όπλο κατά του HIV, το Truvada ωστόσο είναι πλέον ο πρώτος φαρμακευτικός τρόπος στην ανθρώπινη ιστορία για την αποτροπή της μόλυνσης από τον ιό σε υγιή άτομα. Έπειτα από δοκιμές που έδειξαν ότι υγιή υποκείμενα που χρησιμοποίησαν το φάρμακο είχαν χαμηλότερους δείκτες κινδύνου μόλυνσης από τον HIV, η χρήση του φαρμάκου μπορεί πλέον να γενικευτεί προληπτικά σε ομάδες υψηλού κινδύνου ή σε συντρόφους ασθενών με AIDS, καθώς τα ποσοστά μείωσης της μόλυνσης έπεσαν στις δοκιμές μεταξύ 42-75%! Τα νέα είναι πράγματι συγκλονιστικά: ο νέος τρόπος να παλέψουμε τη μάστιγα του AIDS είναι με το να αποτρέψουμε τη μόλυνση να συμβεί εξαρχής...

Νο 2 - Τα μικρόβια, οι φίλοι μας



Ποιο είναι το πολυπληθέστερο συστατικό του ανθρώπινου σώματος; Τα κύτταρα; Όχι. Τα γονίδια; Ούτε καν. Είναι τα μικρόβια! Τα μικρόβια, περιλαμβανομένων των βακτηρίων που ζουν μέσα μας, πάνω μας και γύρω μας, ξεπερνούν σε αριθμό τα ανθρώπινα κύτταρα κατά 10 προς 1. Οι έρευνες στρέφονται πλέον στην αναγνώριση του κόσμου των μικροβίων, της λειτουργίας και του σκοπού ύπαρξής τους. Οι ενδελεχείς μελέτες του 2012 αποκάλυψαν μάλιστα ότι τα περισσότερα είναι φίλοι μας, που δουλεύουν πυρετωδώς για να διασφαλίσουν ότι χωνεύουμε επαρκώς το φαγητό μας ή ότι χτίζουμε ισχυρά ανοσοποιητικά συστήματα. Την ώρα βέβαια που μαθαίνουμε περισσότερα για τα μικρόβια που ζουν μέσα μας, οι επιστήμονες ανακαλύπτουν τον σημαντικό ρόλο που παίζουν σε χρόνιες ασθένειες, όπως η παχυσαρκία και διάφορες φλεγμονές. Αντί λοιπόν να είναι παρείσακτοι εισβολείς, τα μικρόβια μπορούν τελικά να μας βοηθήσουν να θεραπεύσουμε κάποια από τα πλέον δισεπίλυτα και επίμονα προβλήματα υγείας...

Νο 1 - Γενετικά σκουπίδια; Μάλλον θησαυρός!



Αφού αναγνωρίστηκε αρχικά ως άχρηστα γενετικά σκουπίδια, το τεράστιο ποσοστό του 98% του ανθρώπινου γονιδιώματος που δεν αντιστοιχεί σε γνωστά γονίδια απέκτησε τελικά σκοπό! Αποδείχτηκε πλέον πως τα προηγουμένως ασήμαντα τμήματα του DNA είναι στην πραγματικότητα ο γενετικός «εγκέφαλος», που καθορίζει το πώς και το πότε θα λειτουργήσουν τα γονίδια. Χωρίς αυτά, ισχυρίζονται πλέον οι επιστήμονες, τα γονίδια θα ήταν ένα απλό κουβάρι λέξεων χωρίς νόημα. Οι έρευνες στρέφονται τώρα στην αποκωδικοποίηση και εκμετάλλευση του νέου αυτού θησαυρού βιολογικής πληροφορίας, που μπορεί να διαδραματίσει κεφαλαιώδη ρόλο στη θεραπεία λογής ασθενειών...



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς η διατροφή επηρεάζει τη γονιμότητα


Η υγιεινή δίαιτα και η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους βοηθούν στη σύλληψη.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στις μέρες μας, είτε από τους ειδικούς, είτε από τις ίδιες τις γυναίκες, στην επαρκή και σωστή διατροφή κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας. Τι ρόλο θα μπορούσε, όμως, να παίξει η διατροφή της γυναίκας πριν την εγκυμοσύνη; Πόσο πιθανό είναι η σύσταση της διατροφής να επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να συλλάβει;

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, η υγιεινή διατροφή είναι ένα τρόπος τόνωσης της γονιμότητας και για τα δύο φύλα.

Δεδομένα από τη μελέτη Nurses’ Health Study, στην οποία συμμετείχαν 116.000 νοσηλεύτριες ηλικίας 24-42 ετών, υπέδειξαν ένα «μοντέλο διατροφής» το οποίο φάνηκε να σχετίζεται με μεγαλύτερα ποσοστά γονιμότητας.

Το «μοντέλο» αυτό περιελάμβανε χαμηλή πρόσληψη trans λιπαρών οξέων με ταυτόχρονα αυξημένη πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών από φυτικές πηγές (κυρίως λαχανικά) και λιγότερο από ζωικές πηγές, καθώς επίσης αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών και γαλακτοκομικών προϊόντων με αυξημένα λιπαρά.

Συγκεκριμένα, οι συγγραφείς προτείνουν πως η προτίμηση trans ακόρεστων λιπαρών οξέων αυξάνει την πιθανότητα ανωορρηξίας. Αντιθέτως, η πρόσληψη (κυρίως) μη-αιμικού σιδήρου από τροφές όπως τα όσπρια και η πρόσληψη σιδήρου σε μορφή συμπληρώματος, μειώνουν την πιθανότητα διαταραχής της ωορρηξίας.

Επίσης, η χορήγηση πολυβιταμινούχου σκευάσματος και κυρίως βιταμινών του συμπλέγματος Β πιθανώς προφυλάσσει τις γυναίκες από την ανάπτυξη ανωορρηξίας.

Μία άλλη μελέτη, έδειξε ότι η δυτικού τύπου δίαιτα επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα. Η διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένο ή μη κόκκινο κρέας, πατάτες, πίτσα και μαγιονέζα και ταυτόχρονα φτωχή σε φρούτα, λαχανικά , ψάρι και ξηρούς καρπούς μπορεί να μειώσει την ικανότητα αναπαραγωγής. Αυτό φαίνεται να οφείλεται στο γεγονός ότι μια τέτοια διατροφή είναι φτωχή σε αντιοξειδωτικά, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν το οξειδωτικό στρες.

Η ικανότητα ωορρηξίας και ωρίμανσης του ωαρίου επηρεάζεται αρνητικά από το οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες επηρεάζει,επίσης, τη βιωσιμότητα του αντρικού σπέρματος, καθώς αλλοιώνεται η λειτουργικότητα της μεμβράνης του σπερματοζωαρίου. Συνεπώς, η πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, όπως ο ψευδάργυρος, η βιταμίνεςC, A, Ε,το σελήνιο, το φυλλικό οξύ και οι βιταμίνες Β12& Β6 είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες.

Σχετικά με το σελήνιο, η αυξημένη πρόσληψή του έχει συσχετιστεί με καλύτερη ποιότητα και ποσότητα σπέρματος, αλλά και αυξημένη γονιμότητα σε άτομα και των δύο φύλων. Έχει φανεί επίσης, πως γυναίκες με ανεξήγητα προβλήματα γονιμοποίησης έχουν χαμηλότερη συγκέντρωση σεληνίου στα ωοθυλάκια σε σχέση με τις γυναίκες εκείνες με μειωμένη γονιμότητα ανατομικής αιτιολογίας, καθώς επίσης και αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης SBP1 στις ωοθήκες, πρωτεΐνη η οποία δεσμεύει το σελήνιο.

Η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της γονιμότητας. Η μείωση του φυσιολογικού σωματικού βάρους κατά 10-15% είναι πιθανό να προκαλέσει αμμηνόρροια και σε περιπτώσεις διατροφικών διαταραχών, όπως η ψυχογενής ανορεξία, η αμμηνόρροια είναι πιθανό να μην αντιστραφεί αμέσως μετά την επανάκτηση βάρους. Παρόμοιες είναι οι πιθανές συνέπειες του πλεονάζοντος σωματικού βάρους.

Οι παχύσαρκες γυναίκες είναι πιθανό να εμφανίσουν διαταραχές εμμήνου ρύσεως έως και ανωορρηξία. Οι διαταραχές αυτού του είδους φαίνεται να οφείλονται κυρίως στην παρουσία κεντρικής παχυσαρκίας και ινσουλινοαντίστασης. Δεδομένα από τη Nurses’ Health Study, δείχνουν ότι οι γυναίκες με ΔΜΣ≥32 είχαν 1,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση μιας τέτοιας διαταραχής, σε σχέση με τις γυναίκες φυσιολογικού ΔΜΣ. Φαίνεται, επίσης, πως η υπερλιπιδαιμία και η ινσουλινοαντίσταση παίζουν το δικό τους ρόλο στην εμφάνιση υπογονιμότητας, διεγείροντας διάφορα μεταβολικά μονοπάτια.

Το αλκοόλ και το κάπνισμα είναι δύο ακόμη παράγοντες οι οποίοι, σε μεγάλες ποσότητες, θα μπορούσαν να επιδράσουν αρνητικά στη γονιμότητα. Αντιθέτως, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δρα μάλλον προστατευτικά στην ποιότητα και τη λειτουργικότητα του σπέρματος.

Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, ώστε να τονώσουμε τη γονιμότητά μας;

- Να διατηρούμε το βάρος μας σε φυσιολογικά για το ύψος μας επίπεδα.

- Να αυξήσουμε την κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών οξέων από φυτικές πηγές, όπως είναι το ελαιόλαδο και να μειώσουμε αυτή των κορεσμένων και κυρίως των trans λιπαρών οξέων

- Να προσλαμβάνουμε επαρκή ποσότητα αντιοξειδωτικών μέσα από πληθώρα φρούτων και λαχανικών

- Να προσλαμβάνουμε επαρκή ποσότητα σιδήρου, κυρίως από φυτικές πηγές ή υπό τη μορφή συμπληρώματος.

- Να καταναλώνουμε μία τουλάχιστον μερίδα πλούσιων σε λιπαρά γαλακτοκομικών

- Να προτιμούμε τρόφιμα φυτικής προελεύσεως, πλούσια σε φυτικές ίνες και φτωχότερα σε απλή ζάχαρη.

- Να μειώσουμε ή να αποφύγουμε το κάπνισμα και την υπερκατανάλωση αλκοόλ.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο «Μύλος των Ξωτικών» μοίρασε χαρά και χαμόγελα


Επισκέφθηκε το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων στα Τρίκαλα.

Τη Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου, μέλη της Οργανωτικής επιτροπής του «Μύλου των Ξωτικών», εθελοντές, ο Αϊ Βασίλης και τα ξωτικά του επισκέφθηκαν το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Τρικάλων, με σκοπό να χαρίσουν το γέλιο και χριστουγεννιάτικες ευχές σε όλους εκείνους που δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τους χώρους του Μύλου.

Ο διοικητής του Θεραπευτηρίου, κ. Νίκος Ευθυμιάδης, ευχαρίστησε το «Μύλο των Ξωτικών» για τη προσπάθεια του και ευχήθηκε τα καλύτερα για το νέο έτος που βρίσκεται προ των πυλών.

Μια ημέρα μετά, τα ξωτικά σκόρπισαν τη μαγεία των Χριστουγέννων και στη Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων. Οι μικροί νοσηλευόμενοι φωτογραφήθηκαν και έπαιξαν με τις μασκότ του Μύλου, αντάλλαξαν ευχές για «Καλή χρονιά» και δέχτηκαν με χαρά τα δώρα που τους προσέφεραν τα ξωτικά.



Όλοι μαζί, έδωσαν το σύνθημα για τα πιο… γλυκά Χριστούγεννα στη πόλη των Τρικάλων, στη πρωτεύουσα των Χριστουγέννων!

Οι εκδηλώσεις του «Μύλου των Ξωτικών» συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον και αυτό το Σαββατοκύριακο. Αναλυτικά το πρόγραμμα του διημέρου, είναι το εξής:



22/12/12
11:30 5ο Δημοτικό σχολείο Τρικάλων – Χορωδία
Διεύθυνση: Γιολάντα Ζάχου
12:00 Δημοτικό Ωδείο Τρικάλων – Παιδική Χορωδία
12:30 “Μωμόγεροι” Ποντιακό έθιμο του δωδεκαημέρου Από “Μορφωτικό Ποντιακό Σύλλογο Αγ.Δημητρίου Ρυακίου Κοζάνης” και “Εύξεινο Λέσχη” Ν.Τρικάλων – Υπεύθυνοι: Ε.Πασχαλίδης – Α.Λέρας
15:00 Σκακιστική Κίνηση Τρικάλων (ΣΚΑ.ΚΙ. ΤΡΙΚΑΛΩΝ).
«Σκάκι με Ανθρώπινες Φιγούρες» (Human Chess)
17:00 “Έκφραση και Δημιουργία” Σχολή Χορού Τρικάλων – “Καρυοθραύστης” του Τσαικόφσκι
Καλλιτεχνική διεύθυνση Ναταλία Διβάνη, Διασκευή Χορογραφιών, Διδασκαλία-Επιμέλεια : Ό.Παππά – Π.Ζαχαρόπουλος
18:00 Stelle Rosse di Corfu - Κόκκινες Μαζορέτες από την ΧΟΡΟΚΙΝΗΣΗ
19:15 Μουσικό Σχολείο Τρικάλων - Παραδοσιακή Ορχήστρα και Χορωδία
Υπεύθυνες χορωδίας: Δημητρούλα και Μαρία Κοσβύρα
Υπεύθυνη ορχήστρας: Παναγιώτα Ζαφειρίου
Κέντρο πόλης
12:30 “Μορφές” θέατρο δρόμου από την ομάδα Buffone
12:30 “Οί μουσικοί των Ξωτικών” στην πλατεία Δεσποτικού
13:00 “Μωμόγεροι”



23/12/12
11:00 10ο Δημοτικό Σχολείου Τρικάλων – Παιδική Χορωδία "Χριστούγεννα...μυρίζει!!!"
Δ/νση-Διδ/λεία: Λάσκου Κωνσταντία
11:00 Ιππικός Σύλλογος Τρικάλων «ΒΟΥΚΕΦΑΛΑΣ»
Δυο πανέμορφα pony θα βρίσκονται στον υπαίθριο χώρο του Μύλου για να παίξουν και να φωτογραφηθούν μικροί και μεγάλοι.
11:30 Μουσικής Σχολής “Παπαστάθη” – Χορωδία και Ορχήστρα
12:00 Δημοτικό Ωδείο Λάρισας – Παιδική Χορωδία - Χριστουγεννιάτικες μελωδίες και κάλαντα απ’ όλο τον κόσμο. Καλ. Διεύθυνση: Δ.Καρβούνης
12:30 3 Λαλούν - “Οι καλικάτζαροι και το δέντρο γής” - Κουκλοθέατρο
17:00 “Τρίκκη Σχολή Χορού” - Χριστουγεννιάτικα χορογραφήματα και μοντέρνοι χοροί
17:30 “Πολιτιστικός Σύλλογος Λεβεντιά”
Χορογραφίες με το σύνθημα «Ρυθμός – Χορός – Επικοινωνία».
18:15 “Lets Dance the Dancing Academy” - Σχολή Χορού – Μουσικοχορευτικό θέαμα με hiphop, Latin και Ζumba
19:15 “ΦΟΙΝΙΚΑΣ” - Χορωδία Ενηλίκων “Dreaming of a white Christmas” Διεύθυνση: Λίλα Αγγέλη
Κέντρο πόλης
12:30 “Stelle Rosse di Corfu” Οι Κόκκινες μαζορέτες ξεσηκώνουν.



Διαβάστε περισσότερα...

Καταβάλλεται σταδιακά το επίδομα θέρμανσης


Σε 180.000 δικαιούχους.

Στην καταβολή 6,5 εκατ. ευρώ στους 180.000 δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, προβαίνει σταδιακά το υπουργείο Οικονομικών.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων, Χ. Θεοχάρης διεμήνυσε πως «τις επόμενες μέρες θα κοιτάξουμε να θέσουμε τη διαδικασία σε τακτική βάση, ώστε όταν τα τιμολόγια ωριμάζουν, δηλ. στις 15 μέρες από ημερομηνία του τιμολογίου που δεν μπορεί να αλλάξει κάτι από τον πρατηριούχο, θα προχωράμε στην πληρωμή των τιμολογίων αυτών».

Μέχρι τώρα, από το σύνολο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, εγκρίθηκαν οι 180.000 και απορρίφθηκαν 40.000, που δεν πληρούσαν τα κριτήρια που έχουν οριστεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Το συνολικό κονδύλι επιστροφής φόρου του πετρελαίου θέρμανσης, για τη φετινή χειμερινή περίοδο, είναι 180 εκατ. ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

«Στον εισαγγελέα όσοι έπαιρναν παράνομες συντάξεις»


Βρούτσης: Τα λεφτά θα επιστραφούν μέχρι το τελευταίο ευρώ.

«Τις τελικές λίστες με τους συνταξιούχους που δεν έχουν υπογράψει, θα τις παραδώσω αυτοπροσώπως στον εισαγγελέα. Οι παράνομες συντάξεις θα επιστραφούν μέχρι το τελευταίο ευρώ», δήλωσε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Περί τους 45.991 συνταξιούχους δεν έχουν απογραφεί, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο δε Γιάννης Βρούτσης προσθέτει ότι «είναι πολύ σημαντικό, αν σκεφτεί κανείς ότι το όφελος από τη μείωση των συντάξεων και την κατάργηση των δώρων ανήλθε στα 4 δισ. ευρώ. Μπορεί και να είχαμε αποφύγει αυτό το μέτρο αν νοικοκυρεύαμε τα ταμεία εδώ και χρόνια», είπε.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προσφορά γάλακτος από τους αυτοδύτες στη Σάμο


Με τα κουτιά έστησαν χριστουγεννιάτικα δέντρα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Έχοντας επιτύχει διπλάσιο αριθμό προσφορών από αυτόν που είχαν θέσει αρχικά, τα μέλη του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου παρέδωσαν σήμερα 210 λίτρα γάλα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Μητρόπολης Σάμου, και με τα κουτιά αυτά έστησαν δύο χριστουγεννιάτικα δέντρα προσφοράς!

Ο Σύλλογος Αυτοδυτών έχει ολοκληρώσει με επιτυχία πολλές τέτοιες δράσεις με κοινωνικό χαρακτήρα που στοχεύουν στην ανακούφιση των ασθενέστερων κατοίκων του νησιού.

Το παντοπωλείο όλες τις προηγούμενες ημέρες, με τη συνδρομή των κοινωνικών λειτουργών και πλήθους εθελοντριών, μοίρασε πολλές τσάντες με τρόφιμα σε οικογένειες που πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Οι τσάντες περιείχαν όσπρια, ρύζι, μακαρόνια, αλεύρι, βούτυρο, γάλα, κονσέρβες, απορρυπαντικά, χαρτικά, αλλά και κοτόπουλο, ενώ σήμερα στάλθηκαν εκατό δέματα και στην Ικαρία.

Τα άτομα που έχουν απευθυνθεί φέτος στο κοινωνικό παντοπωλείο είναι περισσότερα από πέρυσι, αλλά ο ακριβής αριθμός δεν είναι ακόμη γνωστός, καθώς δεν έχει γίνει η τελική απογραφή. Το βέβαιο είναι ότι ξεπερνούν τα 1.200.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα καταιγίδα φόρων στα ακίνητα


Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

«Αδίκημα» που επιφέρει βαρύτατα «πρόστιμα» θα θεωρείται από το 2013 η κατοχή ακινήτων και οι ιδιοκτήτες θα αντιμετωπίσουν νέες «διώξεις» προκειμένου να εξοφλήσουν στην εφορία 3 δισ. ευρώ, τα οποία πρέπει να πληρώσουν γιατί τόσα χρόνια σχεδίαζαν χωρίς τον ξενοδόχο… τρόικα.

Με βάση τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου οι ανατροπές στη φορολογία ακινήτων, όπως αναφέρει η Real News, θα είναι οι εξής:

-Καθιερώνεται αυτοτελής φορολόγηση του εισοδήματος από ακίνητα με συντελεστή 10% για ετήσια μισθώματα έως 12.000 ευρώ και 33% για μεγαλύτερα μισθώματα. Ο συμπληρωματικός φόρος επί των μισθωμάτων, που ανέρχεται σε 1,5% επί του μισθώματος για τις κατοικίες και σε 3% για τις κατοικίες άνω των 300 τ.μ. και τους επαγγελματικούς χώρους διατηρείται.
-Επιβάλλεται φόρος 20% στην υπεραξία από την πώληση ακινήτων.
- Καταργούνται μεταξύ άλλων οι φοροαπαλλαγές που προέβλεπαν έκπτωση φόρου για τους τόκους στεγαστικών δανείων, αλλά και για τα ενοίκια.
-Ενσωματώνεται στη νομοθεσία η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι και επιθυμούν να το διαχωρίσουν από το λογαριασμό του ρεύματος, μπορούν να προσέλθουν στη ΔΥΟ, να καταβάλουν 50 ευρώ και να βεβαιωθεί στο όνομά τους.

Η σημαντικότερη πάντως αλλαγή στο καθεστώς φορολόγησης των ακινήτων θα είναι η θέσπιση του ενιαίου φόρου, που θα αντικαταστήσει το χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΦΑΟ, ενώ από το νέο σύστημα το οικονομικό επιτελείο προσδοκά να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία το επόμενο έτος 3 δισ. ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

«Κανένα σχολείο χωρίς θέρμανση»


Έχουν ήδη προβλεφθεί τα σχετικά κονδύλια δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών.

Ότι με την έναρξη της σχολικής χρονιάς από το νέο έτος δεν θα υπάρχει κανένα σχολείο το οποίο δεν θα έχει θέρμανση, υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ο υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε ότι «δε θα αφήσουμε τα σχολεία χωρίς θέρμανση, ήδη έχουν προβλεφθεί τα σχετικά κονδύλια» και τόνισε ότι στις 4 Ιανουαρίου που θα ανοίξει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα εκταμιευτούν τα απαραίτητα χρήματα προς τους δήμους.

Ο κ. Στυλιανίδης πρόσθεσε ακόμα ότι ήδη 42 δήμοι που ήταν στα όρια της χρεοκοπίας έλαβαν 255 εκατ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

Μέρος των χρημάτων, υποστήριξε ο υπουργός, θα μπορούσε να διατεθεί για αγορά πετρελαίου για τα σχολεία.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δώρα σε παιδιά με νεοπλασματική ασθένεια


Η ορχήστρα της Πολεμικής Αεροπορίας έπαιξε τα κάλαντα σε εκδήλωση.

Δώρα στα παιδιά που φιλοξενούνται στο Σπίτι των Παιδιών του συλλόγου γονέων με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα» μοίρασαν στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

Στην ίδια εκδήλωση η ορχήστρα της Πολεμικής Αεροπορίας έπαιξε και τραγούδησε τα κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια μαζί με τα παιδιά.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ακόμα και λίγα τσιγάρα διπλασιάζουν τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου


Έρευνα παρακολούθησε την υγεία 101.000 Αμερικανίδων νοσηλευτριών.

Γυναίκες που είναι ελαφρώς καπνίστριες διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου, υποδεικνύει μεγάλη έρευνα. Η έρευνα παρακολούθησε την υγεία 101.000 Αμερικανίδων νοσηλευτριών για τρεις δεκαετίες.

Οι γυναίκες που ήταν ελαφρώς έως μέτρια καπνίστριες είχαν διπλάσιες πιθανότητες θνησιμότητας από αιφνίδια καρδιακά αίτια σε σχέση με όσες δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Ωστόσο, όσες διέκοψαν το κάπνισμα εμφάνισαν μείωση του κινδύνου σε διάστημα 9 ετών, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολόγων.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας σημειώθηκαν 315 αιφνίδιοι θάνατοι από καρδιά.

Σε ανθρώπους ηλικίας 35 ή νεότερης αυτό οφείλεται κυρίως σε καρδιολογικό πρόβλημα που υπάρχει στην οικογένεια.

Αλλά σε ανθρώπους που είναι μεγαλύτεροι μπορεί να αποτελέσει το πρώτο σημάδι στεφανιαίας νόσου.

Από τους 315 αιφνίδιους θανάτους στην έρευνα, 75 ήταν μεταξύ των καπνιστριών, 148 μεταξύ των πρόσφατων ή πρώην και 128 αφορούσαν γυναίκες που δεν κάπνισαν ποτέ.

Ο Dr Roopinder Sandhu, έχοντας λάβει υπόψη άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη και οικογενειακό ιστορικό της νόσου, ανακάλυψε ότι οι γυναίκες που κάπνιζαν είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν αιφνιδίως ακόμα και αν κάπνιζαν ελαφριές ως μέτριες ποσότητες, μεταξύ 1 και 14 τσιγάρων την ημέρα.

Για κάθε 5 χρόνια συνεχούς καπνίσματος ο κίνδυνος αυξήθηκε κατά 8%.

Ωστόσο γυναίκες που διέκοψαν είδαν τον κίνδυνο να μειώνεται μέχρι αυτόν κάποιου που δεν είχε καπνίσει ποτέ μετά από 20 χρόνια διακοπής.

Ο Dr Sandhu, από το University of Alberta, του Καναδά, δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να σταματήσει κάποιος το κάπνισμα. Τα οφέλη όσον αφορά τη μείωση του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου υπάρχουν για όλες τις γυναίκες, όχι μόνο για όσες έχουν ήδη καρδιακή νόσο.

Μπορεί να είναι δύσκολη η διακοπή. Χρειάζεται μακροπρόθεσμος στόχος. Δεν είναι πάντα εύκολα εφικτός και μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μια προσπάθειες.

Πρόσφατη έρευνα στο περιοδικό Lancet που πραγματοποιήθηκε σε 1,2 εκατ. γυναίκες ανακάλυψε ότι όσες διέκοψαν το κάπνισμα μέχρι την ηλικία των 30 θα μπορούσαν σχεδόν να αποφύγουν τελείως τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από νόσους που σχετίζονται με το κάπνισμα.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διουρητικό μπορεί να βελτιώνει συμπτώματα του αυτισμού


Τι δείχνει νέα μελέτη.

Ένα διουρητικό μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα ορισμένων διαταραχών του αυτισμού, σύμφωνα με μια μελέτη ερευνητών του INSERM (το γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας) που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η διπλά τυφλή δοκιμή έγινε σε εξήντα παιδιά ηλικίας 3 ως 11 ετών προσβεβλημένα από αυτισμό, του συνδρόμου Άσπεργκερ περιλαμβανομένου, τα οποία έλαβαν με κλήρωση επί τρεις μήνες είτε το διουρητικό (1 mg βουμετανίδης την ημέρα) για να «μειωθούν τα επίπεδα του χλωρίου» στα κύτταρα, είτε ένα ψευδοφάρμακο.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, τα παιδιά παρακολουθήθηκαν επί 4 μήνες και στη διάρκεια του τελευταίου δεν ακολούθησαν καμιά θεραπεία.

Η σοβαρότητα των αυτιστικών διαταραχών των παιδιών εκτιμήθηκε στην αρχή της δοκιμής και στο τέλος της θεραπείας, δηλαδή έπειτα από 90 ημέρες και ένα μήνα μετά το τέλος αυτής της τελευταίας.

Μολονότι δεν θεραπεύει από τη νόσο, η αγωγή αυτή επέφερε, στα τρία τέταρτα των παιδιών που υποβλήθηκαν σ' αυτή, μια άμβλυνση της σοβαρότητας των αυτιστικών διαταραχών, σύμφωνα με τους ερευνητές του γαλλικού ινστιτούτου, οι εργασίες των οποίων δημοσιεύονται αυτή την εβδομάδα στην επιθεώρηση «Translational Psychiatry».
Όταν σταματά η αγωγή, μερικές διαταραχές επανεμφανίζονται.

«Έστω κι αν δεν μπορεί να θεραπεύσει τη νόσο, το διουρητικό μειώνει τη σοβαρότητα των αυτιστικών διαταραχών των περισσότερων παιδιών. Σύμφωνα με τους γονείς αυτών των παιδιών, είναι περισσότερο παρόντα», δήλωσε ο Γεχεζκέλ Μπεν-Άρι (INSERM, Μασσαλία, Γαλλία), έναν απ' αυτούς που συνυπογράφουν τη δοκιμή μαζί με τον δρα Ερίκ Λεμονιέ, παιδοψυχίατρο εξειδικευμένο στον αυτισμό. Ως παράδειγμα, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι βελτιώνονται η προσοχή και η επαφή.

Οι ερευνητές έχουν καταθέσει αίτημα για να εγκριθεί μια δοκιμή σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Υπογραμμίζουν την ανάγκη να εκτιμηθούν τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα αυτού του τύπου της θεραπείας και να εμβαθύνει η έρευνα στους μηχανισμούς μέσω των οποίων δρα.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι συνέπειες της εμφάνισης ινομυωμάτων στις γυναίκες


Μία στις δύο γυναίκες παρουσιάζει τέτοιου είδους αλλοιώσεις.

Διαταραχές της περιόδου, αποβολές, δυσκολία στη σύλληψη, αίσθημα πόνου στη διάρκεια του σεξ, αλλά και αύξηση του όγκου της μήτρας, είναι μερικές, μόνο, από τις συνέπειες της εμφάνισης ινομυωμάτων. Πρόκειται για μικρά καλοήθη ογκίδια που αναπτύσσονται στη μήτρα. Οι επιστήμονες αποδίδουν τη δημιουργία των ινομυωμάτων στις ορμόνες και επισημαίνουν ότι μία στις δύο γυναίκες παρουσιάζει, σε κάποια φάση της ζωής της, τέτοιου είδους ενοχλητικές αλλοιώσεις.

Υπάρχουν τριών ειδών ινομυώματα, το κάθε ένα με τις δικές του ιδιαιτερότητες, δυσκολίες, αλλά και θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Ινομυώματα μέσα στο τοίχωμα της μήτρας

Εφόσον το μέγεθος αυτών των ινομυωμάτων παραμένει σχετικά μικρό, γύρω στα 2 εκατοστά, τότε δεν δημιουργούν ιδιαίτερες δυσκολίες ή αίσθημα δυσφορίας στη γυναίκα. Το πιθανότερο είναι, η παρουσία τέτοιων ινομυωμάτων να συνοδεύεται από μια ελαφριά ανατομική αλλοίωση της μήτρας, καθώς μπορεί να σημειωθεί αύξηση του όγκου της, ωστόσο δεν παρατηρείται κάποια άλλη σοβαρή ενόχληση που να επιβάλλει την αφαίρεση αυτών των ινομυωμάτων. Όταν, ωστόσο, σημειωθεί αύξηση του μεγέθους τους, τότε πρέπει να παρέμβουμε θεραπευτικά. Και αυτό διότι μπορούν να δημιουργηθούν τα εξής προβλήματα:

-Αλλάζει εντυπωσιακά το σχήμα του ενδομητρίου.

-Σημειώνεται αυξημένη ροή αίματος κατά την περίοδο

-Παρατηρούνται δυσκολίες στη σύλληψη

Ινομυώματα προς τα κοιλιακά όργανα

Τα ινομυώματα αυτά, γνωστά και ως υπορρογόνια, σε γενικές γραμμές δεν δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που θα αναπτυχθούν σε τέτοιο μέγεθος ώστε να επηρεάζουν τη λειτουργία του ενδομητρίου. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυξάνονται προς το εξωτερικό της μήτρας, δηλαδή προς τα κοιλιακά όργανα. Δεν είναι απαραίτητη η αφαίρεσή τους, καθώς συνήθως δεν ταλαιπωρούν τη γυναίκα, ούτε με πόνους, ούτε με προβλήματα στη σύλληψη. Εάν, ωστόσο, αυτού του είδους τα ινομυώματα συγκρατούνται με τη μήτρα μέσω ενός μίσχου, τότε καλό είναι να προχωρήσουμε στην αφαίρεσή τους, καθώς αυτά- τα μισχωτά ινομυώματα- έχουν την τάση να αυξάνονται σε μέγεθος και να εμποδίζουν τη λειτουργία γειτονικών οργάνων.

Ινομυώματα στο εσωτερικό της ενδομήτριας κοιλότητας

Αυτού του είδους τα ινομυώματα ευθύνονται για τις διαταραχές στη ροή του αίματος της περιόδου, καθώς και για προβλήματα γονιμότητας, καθώς η παρουσία τους συνήθως επηρεάζει τη μορφολογία και την υφή του ενδομητρίου. Κατά κανόνα πρέπει να αφαιρούνται, ιδίως εάν η γυναίκα κάνει προσπάθειες να συλλάβει, δεδομένου ότι η παρουσία ινομυωμάτων στην ενδομήτρια κοιλότητα εμποδίζει την εμφύτευση των εμβρύων.

Πότε πρέπει να αφαιρεθούν τα ινομυώματα

Αν και η πιθανότητα ένα ινομύωμα να εξελιχθεί σε καρκινικό όγκο είναι εξαιρετικά μικρή, εντούτοις καλό είναι να αφαιρούνται εάν αναπτυχθούν πολύ σε μέγεθος. Και αυτό διότι μπορούν να δημιουργήσουν σημεία νέκρωσης ή να επηρεάσουν τη λειτουργία του εντέρου και της ουροδόχου κύστης. Ωστόσο, πριν αποφασίσει μια γυναίκα να τα αφαιρέσει, οφείλει να παρακολουθεί την εξέλιξή τους στη διάρκεια του χρόνου. Εάν μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, αν η υφή τους είναι τέτοια που επηρεάζει τη γονιμότητα, αν προκαλούν αιμορραγίες ή εάν ενοχλούν τα γειτονικά όργανα, τότε δεν υπάρχει λόγος να παραμένουν στη μήτρα, πολύ περισσότερο εάν η γυναίκα είναι νεαρής ηλικίας. Σε μεγαλύτερες γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, καθώς η ανάπτυξη των ινομυωμάτων σταματά μόλις μειωθεί η ποσότητα των οιστρογόνων. Σταδιακά, στις γυναίκες αυτές, τα ινομυώματα «μαραίνονται» και μικραίνουν σε μέγεθος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο τακτικός έλεγχος είναι απαραίτητος. Το υπερηχογράφημα κόλπου μπορεί να μας δείξει- στις περισσότερες περιπτώσεις- εάν έχουμε να κάνουμε με προβληματικά ινομυώματα. Θα πρέπει, όμως, η γυναίκα να επαναλαμβάνει τον έλεγχο κάθε 6 με 12 μήνες…

Θεραπεία

Τρεις είναι οι ενδεδειγμένες μέθοδοι για την εκρίζωση των ινομυωμάτων. Η λαπαροσκοπική χειρουργική αφαίρεση είναι αυτή που κερδίζει διαρκώς έδαφος τα τελευταία χρόνια. Φυσικά υπάρχει και η κλασική και δοκιμασμένη μέθοδος της λαπαροτομίας (με ανοιχτή κοιλιακή τομή), αλλά και η νεότερη λύση της υστεροσκοπικής μεθόδου, κατά την οποία εφαρμόζεται διαθερμία ή λέιζερ. Υπάρχει, ωστόσο, ακόμη μία εναλλακτική λύση, η οποία προτείνεται κυρίως σε γυναίκες μεγάλης ηλικίας ή με πολύ μεγάλα ινομυώματα, και αυτή η λύση είναι η υστερεκτομή, η αφαίρεση, δηλαδή, της μήτρας.

Λαπαροσκοπική μέθοδος. Απαιτεί απόλυτη εξειδίκευση από τον γυναικολόγο που θα αναλάβει να την κάνει, καθώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα ινομυώματα. Κριτήριο για την επιλογή της συγκεκριμένης μεθόδου αποτελεί το μέγεθος αλλά και η θέση όπου βρίσκονται τα ινομυώματα. Το γεγονός ότι η γυναίκα έχει πολύ καλή μετεγχειρητική πορεία και σύντομη ανάρρωση, σε συνδυασμό με το ότι δεν γίνονται μεγάλες τομές, κάνει τη λαπαροσκοπική μέθοδο πραγματικά δημοφιλή.

Μέθοδος λαπαροτομίας. Η συγκεκριμένη μέθοδος- με ανοιχτή κοιλιακή τομή- υπερτερεί της λαπαροσκοπικής μεθόδου στο γεγονός ότι ο χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει οποιοδήποτε ινομύωμα, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τη θέση όπου αυτό εντοπίζεται. Δεν παύει, όμως, να είναι ένα «μεγάλο» χειρουργείο, με αναισθησία, μεγαλύτερες τομές και ενδεχόμενη μετεγχειρητική αιμορραγία. Βεβαίως η μετεγχειρητική αιμορραγία μπορεί να σημειωθεί και με την προηγούμενη μέθοδο- τη λαπαροσκοπική. «Εάν αυτή η αιμορραγία δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο…», επισημαίνει ο κ. Τζεφεράκος, «…τότε αναγκαστικά πρέπει να προχωρήσουμε σε αφαίρεση της μήτρας».

Υστεροσκοπική μέθοδος. Είναι η λιγότερο επεμβατική μέθοδος, καθώς δεν γίνονται τομές ενώ έχει και τις λιγότερες πιθανές επιπλοκές. Το χαρακτηριστικό της μεθόδου είναι ότι η επέμβαση για την αφαίρεση των ινομυωμάτων γίνεται μέσω ενός μικρού καθετήρα και μιας μίνι κάμερας η οποία εισάγεται στη μήτρα. Μέσω αυτού του «φιλικού εξοπλισμού» το ινομύωμα αφαιρείται, είτε με διαθερμία είτε με λέιζερ. Η μέθοδος θεωρείται, μάλιστα, ιδανική για τις δύσκολες περιπτώσεις εκείνων των ινομυωμάτων που έχουν αναπτυχθεί στο εσωτερικό της ενδομήτριας κοιλότητας.

Η γυμναστική διώχνει τα ινομυώματα

Πρόσφατα, Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι η συστηματική σωματική άσκηση εμποδίζει την ανάπτυξη ινομυωμάτων στη μήτρα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε γυναίκες 35-49 ετών, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας, όσες γυμνάζονταν τουλάχιστον 7 ώρες την εβδομάδα είχαν κατά 40% μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης ινομυωμάτων από εκείνες που έκαναν γυμναστική λιγότερο από δύο ώρες την εβδομάδα. Οι επιστήμονες αποδίδουν τη δημιουργία των ινομυωμάτων στις ορμόνες. Η γυμναστική επηρεάζει την παραγωγή ορισμένων ορμονών που εμποδίζουν τη δημιουργία όγκων, είτε είναι κακοήθεις είτε καλοήθεις, όπως τα ινομυώματα.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ιδανικές τροφές για διαβητικούς


Λίστα τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και υψηλή διατροφική αξία.

Όσοι πάσχουν από διαβήτη έχουν ιδιαίτερες ανάγκες αλλά και κινδύνους να προσέξουν στη διατροφή τους έτσι ώστε να ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου τους και να μην έχουν δυσάρεστες εκπλήξεις στην καθημερινότητά τους.

Δείτε μια λίστα 10 τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και υψηλή διατροφική αξία καθώς χαρίζουν στον οργανισμό συστατικά όπως ασβέστιο, κάλιο, φυτικές ίνες, μαγνήσιο και βιταμίνες Α, C, E .

1. Φασόλια

Όλα τα είδη των φασολιών ενισχύουν τον οργανισμό με τις απαραίτητες φυτικές ίνες και επιπλέον είναι καλή πηγή μαγνησίου και καλίου. Χρειάζεται μόλις μισή κούπα την ημέρα για να δώσετε στον οργανισμό σας την πρωτεϊνη που θα έπαιρνε με μια μερίδα κρέας.

2. Σπανάκι και λάχανο

Πλούσια σε ενέργεια και υδατάνθρακες, φτωχά σε θερμίδες αυτού του είδους τα λαχανικά είναι ιδανικά για την διατροφή σας χωρίς να σας προβληματίζει η ποσότητα.

3. Εσπεριδοειδή

Γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια, λεμόνια και λάιμ. Διαλέξτε αυτό που σας ταιριάζει περισσότερο και εντάξτε το στην καθημερινή σας διατροφή για την απαραίτητη βιταμίνη C και φυτικές ίνες.

4. Γλυκοπατάτες

Πλούσιες σε βιταμίνη Α και φυτικές ίνες μπορούν να αντικαταστήσουν τις κανονικές πατάτες για πιο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

5. Βατόμουρα

Όλα τα είδη των βατόμουρων είναι εφοδιασμένα με αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Δοκιμάστε τε σκέτα ως φρούτα ή σνακ ή συνδυάστε τα με ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά για επιδόρπιο.

6. Ντομάτες

Οι ντομάτες περιέχουν βιταμίνη C, βιταμίνη E και σίδηρο.

7. Ψάρια-πλούσια σε Ωμέγα 3 λιπαρά

Ο σολομός είναι ο βασιλιάς αυτής της κατηγορίας, αρκεί να είναι ψημένος στη σχάρα και φυσικά να αποφεύγετε το τηγάνισμα ή το πανάρισμα.

8. Δημητριακά ολικής άλεσης

Χαρίζουν όλα τα απαραίτητα συστατικά που δεν θα βρείτε στα προϊόντα από μαλακό σιτάρι όπως το ψωμί. Επίσης το κριθάρι και η βρώμη είναι πηγές φυτικών ινών και καλίου.

9. Ξηροί καρποί

Μια μερίδα ξηροί καρποί χαρίζει καλά λιπαρά για τον οργανισμό και ταυτόχρονα κόβει την όρεξη. Προσφέρουν επιπλέον μαγνήσιο και φυτικές ίνες ενώ τα καρύδια περιέχουν επιπλέον και Ωμέγα 3 λιπαρά.

10. Γάλα και γιαούρτι χωρίς λιπαρά

Κανείς δεν αμφισβητεί την χρησιμότητα για τον οργανισμό των γαλακτοκομικών αρκεί να είναι χωρίς λιπαρά. Μπορούν να συνδυαστούν με τις περισσότερες από τις παραπάνω τροφές της λίστας είτε ως πρωινό, είτε ως κύριο γεύμα είτε ως σνακ και επιδόρπιο.

Η λίστα μπορεί να είναι ο οδηγός σας για ένα καθημερινό σωστό διαιτολόγιο για τους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη και όχι μόνο.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι μπορεί να «κρύβει» ένας επίμονος πόνος στη μέση


Τι είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα.

Μία φλεγμονώδη νόσο η οποία μπορεί να προκαλέσει εφ΄ όρου ζωής αναπηρία από 67% έως 80% ενδέχεται να «κρύβει» ένας πόνος στη μέση ο οποίος επιμένει και δεν περνάει με την ξεκούραση.

Η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα είναι μία μορφή αρθρίτιδας άγνωστης αιτιολογίας που προσβάλει τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης, καθιστώντας την σε προχωρημένο στάδιο σαν ένα καλάμι μπαμπού. Πλήττει κυρίως άτομα ηλικίας 15-45 ετών και η συχνότητα εμφάνισης της είναι τριπλάσια στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες.

Η νόσος αυτή μπορεί να διαγνωστεί πολύ εύκολα και η έγκαιρη διάγνωση σε συνδυασμό με την κατάλληλη θεραπεία μπορεί να αναχαιτίσει την εξέλιξή της και να εξασφαλίσει μια φυσιολογική ζωή στον ασθενή.

Μία οσφυαλγία που συνεχίζει να υπάρχει για περισσότερο από τρεις μήνες και δεν περνά με φάρμακα και φυσιοθεραπεία δημιουργεί υποψίες για αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, επισήμανε ο συντονιστής διευθυντής της ρευματολογικής κλινικής του νοσοκομείου Άγιος Παύλος, Παναγιώτης Αθανασίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη νόσο.

Τα συμπτώματα της νόσου στον αξονικό σκελετό είναι η φλεγμονώδης οσφυαλγία με ή χωρίς πόνο στους γλουτούς, που εμφανίζεται κατά τις νυχτερινές ώρες, προκαλεί προβλήματα στον ύπνο επιδεινώνεται με την ανάπαυση, βελτιώνεται με την άσκηση και χαρακτηρίζεται από πρωινή δυσκαμψία και κόπωση.

Η διάγνωση της νόσου, όπως ανέφερε ο διευθυντής του ρευματολογικού τμήματος του «στρατιωτικού νοσοκομείου 424», Χαράλαμπος Μπερμπερίδης γίνεται με εξειδικευμένες εξετάσεις στις οποίες περιλαμβάνεται ο ακτινογραφικός έλεγχος, η μαγνητική τομογραφία των κεφαλολαγόνιων αρθρώσεων, το σπινθηρογράφημα των οστών και ο προσδιορισμός του αντιγόνου HLA-B27 το οποίο υπάρχει στο 7% του γενικού πληθυσμού και στο 93% των ασθενών με αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα. Η ύπαρξη του αντιγόνου HLA-B27 δεν σημαίνει ότι τα άτομα που το έχουν θα εμφανίσουν την νόσο, αλλά ότι έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να προσβληθούν.

Σήμερα υπάρχουν προηγμένες θεραπείες που προσφέρουν γρήγορη και παρατεταμένη ανακούφιση από τα συμπτώματα και επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου, ανέφερε από την πλευρά του ο ρευματολόγος Αριστείδης Λαγουδάκης. Τα φάρμακα χορηγούνται με μία συγκεκριμένη σειρά, δηλαδή αρχικά συνιστώνται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, τροποποιητικά της νόσου αντιρρευματικά φάρμακα και φυσιοθεραπεία και αν αυτά δεν αποδώσουν χορηγούνται βιολογικοί παράγοντες, δηλαδή αντισώματα τα οποία στοχεύουν στον παράγοντα που προκαλεί την φλεγμονή, τον οποίο μπλοκάρουν.

Στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας για την αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα στις 13 Δεκεμβρίου οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη νόσο, τα συμπτώματα και τους τρόπους πρόληψης σε ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο που θα λειτουργεί στον πεζόδρομο της Γούναρη (Τσιμισκή & Δ. Γούναρη) από τις 9.00 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Λίγο αργότερα στις 7 μμ θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εκδήλωση για το κοινό στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Εθνικής Αμύνης 27, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί αναλυτική ενημέρωση από τους ρευματολόγους Γιώργο Βοσβοτέκα και Αθηνά Θεοδωρίδου.



Διαβάστε περισσότερα...

Μαύρη σοκολάτα για το βήχα


Μπορεί να αποτελέσει αντιβηχικό φάρμακο.

Η σοκολάτα μπορεί σύντομα να αποτελέσει αντιβηχικό φάρμακο, σύμφωνα με νέα έρευνα του βρετανικού Πανεπιστημίου Hull στην οποία συμμετέχουν 300 ασθενείς από δεκατρία βρετανικά νοσοκομεία.

Στους ασθενείς χορηγούνταν δυο φορές την ημέρα επί 14 ημέρες θεοβρωμίνη, ένα αλκαλοειδές συστατικό της σοκολάτας, που παράγεται κατά τη ζύμωση των καρπών του κακαόδεντρου και έχει διεγερτική δράση.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις το 60% των ασθενών ανάφεραν κάποια ανακούφιση (μικρού ή μεγάλου βαθμού) από το βήχα τους. Από την άλλη μεριά όμως ο βήχας επανήλθε μετά τη διακοπή της χορήγησης θεοβρωμίνης.

Η δόση θεοβρωμίνης που χορηγήθηκε στην διάρκεια της έρευνας ήταν 1000mg ημερησίως. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ένα κομμάτι πικρή μαύρη σοκολάτα (30γρ) περιέχει περίπου 500mg, ενώ ένα κομμάτι σοκολάτας γάλακτος περιέχει 150mg.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα βίαια videogames αυξάνουν την επιθετικότητα


Ερευνητές εστιάζουν στη μακροπρόθεσμη επιρροή των παιχνιδιών.

Το να παίζει κανείς βίαια videogames μόνο για 20 λεπτά καθημερινά επί τρεις μέρες είναι αρκετό για να αυξήσει την επιθετική συμπεριφορά των παικτών στον πραγματικό κόσμο σύμφωνα με νέα έρευνα. Από την άλλη μεριά ένα βίντεο παιχνίδι που δεν είναι βίαιο δεν επηρεάζει την επιθετική συμπεριφορά.

Αν και προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι και ένα μόνο παιχνίδι βίαιου βίντεο παιχνιδιού μπορεί να αυξήσει την επιθετικότητα, σύμφωνα με τους ερευνητές από το πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οhio η έρευνά τους είναι η πρώτη που εστιάζει στη μακροπρόθεσμη επιρροή αυτών των παιχνιδιών στην επιθετικότητα.

Στο πλαίσιο της έρευνας ζητήθηκε από 70 φοιτητές γαλλικών Πανεπιστημίων να παίξουν είτε ένα βίαιο βιντεο παιχνίδι επί τρεις συνεχόμενες μέρες, είτε ένα μη βίαιο για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν μέσα από σχετικά τεστ ότι κάθε μέρα που περνούσε η επιθετικότητα και οι επιθετικές προσδοκίες όσων έπαιζαν τα βίαια παιχνίδια αυξανόταν. Σύμφωνα με τους ειδικούς η συνεχόμενη ενασχόληση με αυτά τα παιχνίδια έχει σωρευτική δράση όσον αφορά την επιθετικότητα των παικτών.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περιορίστε τις θερμίδες των γιορτών


Συμβουλές «επιβίωσης» στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι περισσότεροι έχετε ήδη αρχίσει να παραδινόσαστε στη γλύκα και τη νοστιμιά των γευστικών πειρασμών των γιορτών...

Όμως, προσοχή, γιατί δεν είναι μόνο η σιλουέτα που θα πληρώσει το τίμημα. Κινδυνεύει και η υγεία σας, αφού πολλά από τα συστατικά του εορταστικού τραπεζιού την επιβαρύνουν.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να φερθείτε έξυπνα και να μην αφήσετε τίποτα να χαλάσει τις γιορτές και τη λάμψη τους. Για προσπαθήστε, λοιπόν, να δείτε τι μπορείτε να κάνετε απ’ τις παρακάτω προτάσεις...

Λιγότερες θερμίδες

Αν το φαγητό είναι σερβιρισμένο σε μπουφέ, σερβιριστείτε μόνοι σας, ξεκινώντας απ’ τις σαλάτες. Έτσι, θα μείνει λιγότερος χώρος στο πιάτο σας για τα υπόλοιπα εδέσματα.

Αρχίστε με το πρώτο πιάτο της βραδιάς, π.χ. γαλοπούλα με μυρωδάτη γέμιση και καλοψημένες πατάτες. Έτσι θα χορτάσετε και δεν θα χρειάζεστε ορεκτικά.

Προτιμήστε τα σπιτικά ορεκτικά και φαγητά και όχι τις έτοιμες τυποποιημένες τροφές, εφόσον ως γνωστό ο παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος είναι πάντα ο πιο υγιεινός.

Αποφύγετε τις σάλτσες και νοστιμίστε το φαγητό σας με αρωματικό ξύδι ή χυμό λεμονιού.

Μπορείτε να παραλείψετε το πρώτο πιάτο αν είναι σούπα.

Προτιμήστε για επιδόρπιο ένα κουραμπιέ, ένα μελομακάρονο ή μια φρουτοσαλάτα από τούρτα ή άλλα κρεμώδη γλυκά.

Αποφύγετε να πίνετε αλκοόλ μαζί με τα ορεκτικά και προτιμάτε απ’ τα κοκτέιλ τα σκέτα ποτά, που θα αραιώσετε με παγάκια ή νερό.

Μασάτε καλά το φαγητό σας για να έλθει έτσι γρηγορότερα το αίσθημα του κορεσμού.

Έξυπνες συμουλές για... λαίμαργους

Παραμονές των γιορτών ζυγιστείτε, για να γνωρίζετε το βάρος σας.

Καλύτερα να περιορίσετε τις θερμίδες όχι τη βραδιά της γιορτής, αλλά τις άλλες μέρες, ώστε να έχετε περιθώριο για κάποιες παραπάνω απολαύσεις τις γιορτινές ημέρες. Αποφεύγετε, λοιπόν, τα τσιπς, τα γλυκά, τους ξηρούς καρπούς και τα λιπαρά κρέατα και γλυκά τις μέρες πριν από τις γιορτές.

Μην πηγαίνετε στο ρεβεγιόν που είσαστε καλεσμένοι νηστικοί, γιατί έτσι δε θα μπορείτε να συγκρατηθείτε στα σαγηνευτικά ορεκτικά και φαγητά της βραδιάς. Φάτε λοιπόν προτού φύγετε απ’ το σπίτι, λίγη άπαχη πρωτεΐνη, όπως για παράδειγμα, ένα βραστό αβγό, ένα άπαχο γιαούρτι, λίγο άπαχο τυρί κ.τ.λ.

Μαγειρέψτε τ’ αγαπημένα σας φαγητά με υποκατάστατα. Για παράδειγμα, τις πατάτες φούρνου με ψητές στο αλουμινόχαρτο.

Τσιγαρίστε το κρέας χωρίς λάδι ή βούτυρο σε αντικολλητική κατσαρόλα ή τηγάνι. Αντί για ρύζι, ζαμπόν ή λουκάνικο φτιάχτε τη γέμιση για τη γαλοπούλα σας με κάστανα και λαχανικά. Τέλος, φτιάξτε τα γλυκά σας με βάση τα φρούτα (κέικ, τάρτες) και αποφύγετε τις παχυντικές τούρτες και πάστες.

Μη συνοδεύετε το ποτό σας με αλμυρούς ξηρούς καρπούς, κρακεράκια και τσιπς.

Φάτε λίγο απ’ όλα: ένα καναπεδάκι, μια πιρουνιά μακαρόνια, μια κουταλιά σουφλέ...

Μη στέκεστε κοντά στο μπουφέ ή σηκωθείτε απ’ το τραπέζι αμέσως μόλις φάτε.

Πιείτε με μέτρο αλκοόλ, γιατί αυτό όχι μόνο μειώνει τις αντιστάσεις στο φαγητό, αλλά έχει και πολλές θερμίδες.

Για να μη μεθύσετε

Μην πίνετε αλκοολούχα ποτά με άδειο στομάχι.

Μην πίνετε ποτά συγχρόνως με γλυκίσματα ή αναψυκτικά, καθώς η ζάχαρη και το ανθρακικό επιταχύνουν την απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό. Για τον ίδιο λόγο αποφεύγετε και τα σκούρα ποτά με τη γλυκιά γεύση.

Καλό είναι με το ποτό σας να πίνετε παράλληλα και νερό. Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγετε την αφυδάτωση που προκαλεί η μεγάλη κατανάλωση οινοπνεύματος.

Θυμηθείτε ότι ποτά όπως ούζο, μπράντι, λικέρ κ.ά. που εμπεριέχουν αιθέρια έλαια διευκολύνουν τη μέθη λόγω της μυρωδιάς τους.

Μην ανακατεύετε τα οινοπνευματώδη ποτά και προτιμήστε κάποιο απ’ τα ποτά που πίνετε συνήθως.

Επειδή τα γαλακτοκομικά προϊόντα επιβραδύνουν την απορρόφηση του οινοπνεύματος, γι’ αυτό καλό είναι να πίνετε το ποτό σας μαζί με κάποιο είδος τυριού.


Πηγή: http://www.belife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η διατροφή δρα θετικά στην καταπολέμηση του άγχους


Οι τροφές που μας βελτιώνουν τη διάθεση.

Οι ρυθμοί ζωής πλέον έχουν γίνει πολύ γρήγοροι. Συνεχώς ο καθένας από μας «τρέχει» για προλάβει κάτι, είτε αυτό είναι ένα λεωφορείο, είτε μια διορία, είτε η προθεσμία λήξης ενός δανείου. Αν σε αυτά συνυπολογίσουμε και την αβεβαιότητα για το μέλλον, με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα μας, τότε όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το άγχος κατέχει κυρίαρχη θέση στη ζωή μας.

Πέρα από τις τεχνικές των ψυχολόγων και τις προσωπικές διεξόδους, που έχει αναπτύξει ο καθένας μας για τη μείωση του άγχους και τη βελτίωση της διάθεσής του, υπάρχει και ένα ακόμα όπλο στα χέρια μας: η διατροφή!

Υπάρχουν τρόφιμα και ομάδες τροφίμων που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων άγχους στην καθημερινότητά και στη βελτίωση της διάθεσής.

Διαβάστε ποιες είναι οι τροφές-«αντίδοτα» στο άγχος και στην κακή διάθεση...

Άλιπη πρωτεΐνη (π.χ. κοτόπουλο, άπαχα γαλακτοκομικά κ.α): Συμβάλει στη παραγωγή ντοπαμίνης και νοραδρεναλίνης από τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου. Οι δύο αυτές ουσίες είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση της εγρήγορσης και του καλύτερου ελέγχου των αντιδράσεων του οργανισμού. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται το άγχος και περιορίζονται οι ακραίες αντιδράσεις

Επίσης είναι τροφές που περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα, είναι πλούσιες σε ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο και το σελήνιο, εξασφαλίζοντας έτσι γερά νεύρα και υγιές μυϊκό σύστημα.

Πατάτες, ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, ακτινίδια, ανανάς και μπανάνες είναι τροφές που συμβάλλουν στην παραγωγή σεροτονίνης, νευροδιαβιβαστή υπεύθυνου για το αίσθημα της ηρεμίας στον οργανισμό.

Λιπαρά ψάρια (π.χ. σκουμπρί, σαρδέλα, σολομός): Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους. Έρευνα στη Φιλανδία απέδειξε πως όποιος καταναλώνει ψάρι έχει 31% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει κατάθλιψη.

Φρούτα και λαχανικά: Πολύ καλές πηγές βιταμινών και αντιοξειδωτικών συστατικών, βοηθούν στην αντιμετώπιση των ελευθέρων ριζών που δημιουργούνται στον οργανισμό λόγω στρες. Πολλά από αυτά μάλιστα (π.χ. μπανάνα) είναι πλούσια σε μαγνήσιο που βοηθά στη χαλάρωση των μυών.

Σοκολάτα: Ένα και μόνο ένα σοκολατάκι είναι ικανό να σου χαρίσει ευφορία. Σύμφωνα με έρευνες η σοκολάτα περιέχει παρόμοιες ουσίες με τις αμφεταμίνες καθώς και ακόμα 380 χημικές ουσίες που επιδρούν σε συγκεκριμένους υποδοχείς του εγκεφάλου με αποτέλεσμα την αλλαγή της κακής διάθεσης.

Ξηροί καρποί: Περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα (π.χ. μαγνήσιο), που έχουν την ικανότητα να χαλαρώνουν τους μύες, να προλαμβάνουν τις αρρυθμίες και να διευκολύνουν τον ύπνο.

Δημητριακά ολικής αλέσεως: Ιδανικό σνακ σε περίπτωση που αισθανόμαστε κουρασμένοι και εκνευρισμένοι. Σε αυτή την περίπτωση τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα πιθανότατα έχουν πέσει. Οι υδατάνθρακες από τρόφιμα όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης απορροφούνται αργά από το γαστρεντερικό σωλήνα, παρέχοντας στον οργανισμό ενέργεια σε αργό ρυθμό, ώστε να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο.

Νερό: Χαμηλά επίπεδα υγρών στον οργανισμό μας μπορεί να οδηγήσουν σε εκνευρισμό, κούραση και έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης. Επομένως πίνοντας επαρκή ποσότητα νερού αποφεύγουμε τις δυσάρεστες αυτές συνέπειες μιας ήπιας αφυδάτωσης.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο αλκοόλ. Το αλκοόλ δίνει την αίσθηση χαλάρωσης, αλλά υπερβολή στην κατανάλωση του μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση και σε μεγαλύτερα προβλήματα.

Τέλος, τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη αλλά και προϊόντα από λευκό αλεύρι (π.χ. λευκό ψωμί, μακαρόνια) μπορεί να οδηγήσουν σε υπερδιέγερση εξαιτίας της απότομης αύξησης του σακχάρου στο αίμα.

Κλείνοντας θα πρέπει να τονιστεί ότι τα παραπάνω τρόφιμα είναι ένα συμπληρωματικό όπλο για τη βελτίωση της διάθεσης και την αντιμετώπιση του άγχους. Δεν θα πρέπει το φαγητό να αποτελεί καταφύγιο και να είναι ένας τρόπος για να ξεφεύγει κάποιος από την πραγματικότητα σε κάθε ψυχολογική μετάπτωση.

Γιατί τότε παρατηρούνται περιστατικά υπερφαγίας που μπορεί να οδηγήσουν σε άλλες ανεπιθύμητες συνέπειες. Άλλωστε η διατροφή μας πρέπει να διακατέχεται από μέτρο.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η διατροφική αντιμετώπιση της υπέρτασης


Λίστα με τροφές που μπορούν να καταναλώσουν χωρίς πρόβλημα οι υπερτασικοί.

Η υπέρταση ή υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι μια χρόνια πάθηση κατά την οποία η πίεση στις αρτηρίες είναι αυξημένη. Αυτή η αύξηση της πίεσης κάνει την καρδιά να εργάζεται πιο εντατικά από το φυσιολογικό για να κυκλοφορεί το αίμα μέσω των αιμοφόρων αγγείων.

Αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό, έμφραγμα του μυοκαρδίου, ανευρύσματα αρτηριών κ.λπ.

Οι αλλαγές στον τρόπο διατροφής μπορούν να βελτιώσουν τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και κατ' επέκταση να μειώσουν τους κινδύνους που προκύπτουν για την υγεία.

Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί, ότι συχνά είναι απαραίτητη η λήψη φαρμακευτικής αγωγής για την μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.

Η απώλεια βάρους, ο περιορισμός στην κατανάλωση αλκοόλ, η σημαντική μείωση του αλατιού στην διατροφή, ο περιορισμός στην κατανάλωση καφέ, το κόψιμο του καπνίσματος και φυσικά η σωματική άσκηση είναι μια καλή αρχή για την αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα τροφίμων που επιτρέπεται να καταναλώνουν οι υπερτασικοί, χωρίς φυσικά να προσθέσουν αλάτι...

- Φρέσκα φρούτα

- Φρέσκα λαχανικά

- Γάλα με χαμηλά λιπαρά

- Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

- Γλυκοπατάτες

- Ρύζι

- Μακαρόνια

- Κοτόπουλο

- Γαλοπούλα

- Ψάρια

- Ελαιόλαδο

- Μη αλατισμένοι ξηροί καρποί


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ουρές για μία θέση σεκιούριτι των 490 ευρώ


Πάνω από 1.500 άνεργοι έχουν ζητήσει πιστοποίηση από την ΕΛ.ΑΣ.

Συνωστισμός παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στη Μεσογείων, από νέους υπαλλήλους των εταιρειών σεκιούριτι που σπεύδουν να εφοδιαστούν με τα απαραίτητα πιστοποιητικά καταλληλότητας.

Σύμφωνα με τον Επενδυτή, από την αρχή του έτους έχουν ζητήσει να πιστοποιηθούν από το κέντρο μελετών της αστυνομίας περίπου 1.500 νέοι υπάλληλοι παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, οι περισσότεροι των οποίων προορίζονται για νέες εταιρείες με έδρα την Αττική, 210 για εταιρείες της Θεσσαλονίκης και περίπου 100 για εταιρείες της Κρήτης.

Ο συγκεκριμένος κλάδος παρουσιάζει ιδιαίτερη άνθηση, ιδίως τώρα που κλείνει η πόρτα των αστυνομικών σχολών, οι οποίες απορροφούσαν τουλάχιστον 1.000 με 2.000 νέα παιδιά κάθε χρόνο.

Τα πιστοποιητικά κοστίζουν 150 ευρώ το καθένα και αποτελούν προϋπόθεση απόκτηση άδειας εργασίας και λειτουργίας, αντίστοιχα, μίας εταιρείας.

Ο βασικός μισθός ενός νεοπροσλαμβανόμενου διαμορφώνεται στα 425 ευρώ και ενός «βετεράνου» στα 490 ευρώ.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όργιο αναξιοκρατίας στις στρατιωτικές σχολές. Μια απίστευτη ιστορία


Τα όσα συμβαίνουν στις στρατιωτικές σχολές κατά τη διαδικασία επιλογής των καθηγητών που κρίνονται επαρκείς για να διαδάξουν τους αυριανούς ηγέτες των Ενόπλων Δυνάμεων είναι τραγελαφικά. Και αποδεικνύουν ότι πάρα πολλά πρέπει άμεσα να αλλάξουν.

Η υπόθεση στην οποία θα αναφερθούμε δείχνει τον απόλυτο παραλογισμό αλλά και την αναξιοκρατία που τελικά κυριαρχεί. Όλα τα στοιχεία -ονόματα,σχολές κλπ- είναι στην διάθεση του Onalert σε περίπτωση που κάποιος αρμόδιος θέλει να ασχοληθεί με την υπόθεση. Όχι την συγκεκριμένη που είναι από τις πιο χαρακτηριστικές, αλλά συνολικά με το ζήτημα της πραγματικής αναβάθμισης των στρατιωτικών σχολών.

Έχουμε και λέμε:

Ανώτατο Στρατιωτικό Ίδρυμα εξετάζει τις υποψηφιότητες για τη διδασκααλία πολύ σημαντικού για τους σπουδαστές μαθήματος .

Η τριμελής επιτροπή που εξετάζει τις υποψηφιότητες καταλήγει σε μια εισηγητική έκθεση 25 σελίδων ,για τους πέντε υποψήφιους. Οι 10 σελίδες απ΄ αυτές καταγράφουν τα προσόντα ενός μόνο υποψηφίου! Ο οποίος είχε τα πάντα: πτυχία,διδακτορικά,συγγραφικό έργο, εμπειρία διδασκαλίας και πολλά άλλα. Δεν είχε ένα: φοίτηση στη ΣΕΘΑ ,στην οποία όμως...δίδασκε!!!

Ναι σωστά μαντέψατε ,αυτός ο υποψήφιος τελικά δεν επελέγη για τη θέση ,αλλά προτιμήθηκαν απόστρατοι οι οποίοι δεν είχαν τα ανάλογα προσόντα! Βέβαια είχαν φοιτήσει στη ΣΕΘΑ!!!

Και σαν να μην έφθανε αυτό ,στη συγκεκριμένη περίπτωση έγινε και το εξής απίστευτο που αποδεικνύει ότι η αξιοκρατεία είναι μάλλον έννοια άγνωστη σε ορισμένους: ο καθηγητής με τα πραγματικά εντυπωσιακά προσόντα είχε ειδοποιηθεί αρχικά ότι θα πάρει τη θέση. Ένα 48ωρο μετά από την ενημέρωσή του , τον πληροφόρησαν ότι …έγινε κάποιο λάθος!

Αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά παραδείγματα όσων συμβαίνουν στις στρατιωτικές σχολές μας.

Θα ασχοληθεί κανείς;


Διαβάστε περισσότερα...

Φυλάκιση εαν σας κλέψουν το αυτοκίνητο


Δεν φτάνει που θα σας κλέψουν το αυτοκίνητο σας, κινδυνεύεται με φυλάκιση δυο χρόνων ή με πρόστιμο 3400 ευρώ.

Να λαμβάνεται τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης του αυτοκινήτου σας προειδοποιεί η αστυνομία διαφορετικά οι αρχές θα σας καταγγείλουν και θα κινδυνεύετε με φυλάκιση, πρόστιμο ή και τα δυο.

Με ανακοίνωση της η αστυνομία καλεί τους πολίτες για ακόμη μια φορά να λαμβάνουν τα απαραίτητα προοληπτικά μέτρα προκειμένου να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός, συνεχίζεται στην ανακοίνωση, ότι από τη στιγμή που δεν λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα ασφαλούς φύλαξης ενός οχήματος, αυτό μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταστεί αντικείμενο κλοπής και στη συνέχεια, είτε να εμπλακεί σε τροχαίο δυστύχημα είτε να χρησιμοποιηθεί στη διάπραξη οποιουδήποτε εγκλήματος.
Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, κάθε ιδιοκτήτης μηχανοκίνητου οχήματος έχει υποχρέωση να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για αποτροπή της χρησιμοποίησης του οχήματος του από οποιοδήποτε μη εξουσιοδοτημένο πρόσωπο. Παράβαση της υποχρέωσης αυτής, συνιστά αδίκημα, το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο χρόνων ή με χρηματική ποινή μέχρι 3,400 ευρώ ή και τις δύο ποινές.

Η Αστυνομία, εφαρμόζοντας την υπό αναφορά νομοθεσία, αλλά και στο πλαίσιο της ευρύτερης προληπτικής της πολιτικής, κατά τη διερεύνηση υποθέσεων αυτής της φύσης, προχωρεί στην καταγγελία των παραβατών, αφού τέτοιο αδίκημα, ενδέχεται να οδηγήσει σε σοβαρές και δυσάρεστες καταστάσεις.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την αστυνομία ο οδηγός-ιδιοκτήτης οφείλει:

• Να μην αφήνει τα κλειδιά του αυτοκινήτου του εκτεθειμένα σε περίοπτα σημεία που μπορεί να έχει πρόσβαση ο οποιοσδήποτε και να μεριμνά για την ασφαλή φύλαξη τους, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται σε πολυσύχναστους χώρους όπου υπάρχει πιθανότητα να καταστούν αντικείμενο κλοπής.

• Να μην αφήνει το αυτοκίνητο του σε λειτουργία ακόμα και αν θα απουσιάσει έστω και για πολύ λίγο χρονικό διάστημα και ουδέποτε να αφήνει τα κλειδιά στη μηχανή ή στην πόρτα

• Να κλειδώνει πάντοτε τις πόρτες και να ανεβάζει πλήρως τα παράθυρα ακόμα και αν το αυτοκίνητο του είναι σταθμευμένο μπροστά από το σπίτι του ή σε άλλο σημείο που θεωρεί ασφαλές.

• Να σταθμεύει το αυτοκίνητο του πάντα σε σημεία όπου υπάρχει αρκετός οδικός φωτισμός. Τα σκοτεινά ή απόμερα σημεία καθιστούν ευκολότερο το έργο των κλεφτών

. • Να τοποθετεί σύστημα συναγερμού στο αυτοκίνητό του

• Όπου υπάρχει γκαράζ να χρησιμοποιείται

• Αν παραστεί ανάγκη να αφήσει αντικείμενα στο όχημα, αυτά να τοποθετούνται κάτω από τα καθίσματα ή στο χώρο αποσκευών.


Διαβάστε περισσότερα...

Κραυγή αγωνίας από μητέρα για την 7χρονη κόρη της



Αναγνώστρια του enikos.gr μας έστειλε μια συγκλονιστική επιστολή, στην οποία μας περιγράφει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το 7χρονο κοριτσάκι της και ζητά από την Πολιτεία να την βοηθήσει. Η μικρή παρουσιάζει στοιχεία αυτισμού και είναι έχει ανάγκη από παράλληλη στήριξη. Για να σταλεί, όμως, ειδικός εκπαιδευτικός στο σχολείο θα πρέπει να υπάρχει γνωμάτευση από κρατικό φορέα, στην συγκεκριμένη περίπτωση του ΚΕΔΔΥ. Το θέμα, όμως, είναι ότι για να βγει μια τέτοια γνωμάτευση χρειάζονται δύο με τρία χρόνια! Μέχρι τότε τι θα κάνει αυτό το παιδί;

Αναλυτικά η επιστολή της μητέρας:

"Είμαι η μητέρα ενός 7χρονου κοριτσιού που παρουσιάζει στοιχεία αυτισμού, σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και έλλειψη κοινωνικής παιδείας. Έχει εμμονές με συγκεκριμένα θέματα και δεν μπορεί να συνεργαστεί με άλλα παιδιά, όπως επίσης δεν αποδέχεται την σωματική επαφή από τους συμμαθητές της, ακόμα και από οικεία πρόσωπα.

Φοιτά για δεύτερη χρονιά στην Α’ Δημοτικού σε σχολείο του Πειραιά. Η αίτηση για γνωμάτευση από τον κρατικό φορέα (ΚΕΔΔΥ) έγινε τον Ιούνιο του 2012 και ακόμα δεν μας έχει δοθεί απάντηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι από όσα έχουμε μάθε ο μέσος χρόνος που απαιτείται για να δοθεί απάντηση είναι δύο με τρία χρόνια.

Ζητάμε παράλληλη στήριξη στην τάξη και για να προσληφθεί ειδικός εκπαιδευτικός-ψυχολόγος, χρειάζεται να υπάρχει γνωμάτευση. Τόσο δύσκολο είναι να εκδοθεί άμεσα η γνωμάτευση από τον κρατικό φορέα; Το παιδί θα πάει στη Β’ Δημοτικού την επόμενη χρονιά και φυσικά δεν θα μπορεί να παρακολουθήσει το επίπεδο της τάξης. Αυτό, όμως, που με προβληματίζει πολύ περισσότερο είναι ότι θα εξακολουθήσει να είναι στον «δικό του κόσμο» και να μην έχει ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο.

Θα ήθελα τέλος να επισημάνω ότι το γεγονός πως η κόρη μου δεν είναι επιθετική, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στο να έχει προτεραιότητα η περίπτωσή της σε σχέση με άλλα παιδιά. Υπάρχει κανείς από την Πολιτεία που μπορεί να με βοηθήσει;".



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όταν υπάρχει ανθρωπιά


Οι άγιες ημέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν και αυτές τις ώρες όλοι νοιώθουν το στομάχι τους να σφίγγει με τον καθημερινό αγώνα που δίνουν αρκετοί συνάνθρωποι μας για να επιβιώσουν. Η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Κυριών Θεσσαλονίκης που ιδρύθηκε το 1873 προσφέρει ένα πιάτο φαγητό σε αυτά τα άτομα που η ζωή και η τύχη τους γύρισε την πλάτη. Η μία και μοναδική μαγείρισσα που είναι επιφορτισμένη με την προετοιμασία 100 μερίδων τους υποδέχεται με χαμόγελο. Τους γνωρίζει με τα μικρά τους ονόματα, αφού πηγαίνουν εκεί καθημερινά.



Οι περισσότεροι είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Σήμερα στην Φιλόπτωχο σιτίζονται περίπου εκατό άτομα, ανάμεσά τους άνεργοι, άστεγοι, χαμηλοσυνταξιούχοι. Ένας από αυτούς είναι ο Ανέστης, ο οποίος είναι άνεργος από τον Αύγουστο και χάρη σε αυτή τη δράση καθημερινά έχει ένα πιάτο φαγητό.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαυραγάνης: Μαζέψτε αποδείξεις



«Μαζέψτε αποδείξεις για το 2013» είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, στο πρωινό του Mega, ενώ εξήγησε και τι θα γίνει με τις αντικειμενικές αξίες.

Δείτε το βίντεο:






Διαβάστε περισσότερα...

Βγήκε από την εντατική ο Βιλανόβα


Ο Τίτο Βιλανόβα βγήκε από την εντατική μονάδα θεραπείας, μόλις 24 ώρες μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης.

Ο τεχνικός της Μπαρτσελόνα θα παραμείνει για νοσηλεία τουλάχιστον τρεις ή τέσσερις ημέρες ενώ αμέσως μετά θα αρχίσει να υποβάλλεται σε χημειοθεραπείες και ραδιοθεραπείες για περίπου έξι εβδομάδες. Μάλιστα από σήμερα, ο Βιλανόβα μπορεί να δέχεται επισκέπτες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτές θα είναι οι αυξήσεις της ΔΕΗ



Αυξήσεις που θα προσεγγίζουν ενδεχομένως και το 20% για τα τιμολόγια της ΔΕΗ που διαμορφώνονται σήμερα κάτω του κόστους, στα οποία περιλαμβάνονται και αρκετές κατηγορίες οικιακών, προτείνει για το 2013 η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανατιμήσεις κυρίως για τις χαμηλές καταναλώσεις προκύπτουν και από τη σταδιακή κατάργηση των κλιμακίων με βάση τα οποία τιμολογείται η ενέργεια. Συγκεκριμένα τα κλιμάκια που ισχύουν σήμερα είναι 0-800 κιλοβατώρες, 801-1000, 1001-2000 και άνω των 2000 kwh. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις προτάσεις τόσο της ΡΑΕ, όσο και της ΔΕΗ αυτά θα καταργηθούν προκειμένου να υπάρχει μία τιμή ανά κιλοβατώρα για όλες τις καταναλώσεις (ανεξαρτήτως ύψους) στη χαμηλή τάση και άλλη μία για τη νυχτερινή κατανάλωση.

Οι αυξήσεις στο ρεύμα την επόμενη χρονιά προβλέπεται να γίνουν σε τρεις δόσεις: Ιανουάριο, Μάιο και Ιούλιο οπότε τα τιμολόγια της ΔΕΗ απελευθερώνονται πλήρως (με εξαίρεση εκείνα που θα ισχύουν για τους ευάλωτους καταναλωτές) και θα ελέγχονται απολογιστικά για υπερβολικό κέρδος ή τυχόν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την πλευρά της επιχείρησης.

Τον τελευταίο λόγο για τα τιμολόγια θα έχει βέβαια το ΥΠΕΚΑ πηγές του οποίου ανέφεραν σήμερα ότι οι αποφάσεις δεν αναμένονται πριν τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας και αφού κοινοποιηθεί επίσημα η εισήγηση της ΡΑΕ.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έπαιρνε τη σύνταξη της νεκρής μητέρας του


Τη σύνταξη της νεκρής μητέρας του συνέχιζε να λαμβάνει εννέα μήνες μετά το θάνατο της 57χρονο στην Πάτρα. Όλα ξεκίνησαν, μετά από καταγγελία της Διοίκησης του ΙΚΑ ότι ο 57χρονος λαμβάνει παράνομα τη σύνταξη της νεκρής μητέρας του, σε έρευνα που πραγματοποίησε η Οικονομική Αστυνομία διαπιστώθηκε ότι η σύνταξή της συνέχιζε να καταβάλλεται κανονικά σε κοινό λογαριασμό, που διατηρούσε με τον 57χρονο, παρόλο που αυτή είχε αποβιώσει στις 8 Μαρτίου.

Ο συλληφθείς είχε απογράψει τη μητέρα του ως συνταξιούχο περίπου έξι μήνες μετά το θάνατό της, στο Περιφερειακό Υποκατάστημα Ι.Κ.Α. Πατρών, μέσω εξουσιοδότησης την οποία φέρεται να είχε υπογράψει η αποθανούσα. Την πλαστή εξουσιοδότηση έφτιαξε και θεώρησε ο ίδιος, στις 11 Σεπτεμβρίου, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, όπου εργάζεται. Μέχρι σήμερα είχε καταβληθεί στο λογαριασμό 6.056 ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Ξάνθη: Δέματα ανθρωπιάς


Δέματα με τρόφιμα πρώτης ανάγκης διανέμονται τις τελευταίες ημέρες στους κατοίκους της ορεινής περιοχής της Ξάνθης, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Πρόκειται για πρωτοβουλία του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Σταυρούπολης το οποίο σε πρώτη φάση συγκέντρωσε και διανέμει 34 δέματα, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη διανομή μέχρι το τέλος των εορτών.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων θα παρασκευαστούν και θα διατεθούν περίπου 20 γεύματα σε οικογένειες με οικονομικά προβλήματα καθώς και σε μοναχικούς πολίτες, κυρίως ηλικιωμένους και ανήμπορους που κατοικούν στην περιοχή.

Τα δέματα αποτελούν μια μικρή ανακούφιση για ένα κομμάτι του πληθυσμού της ορεινής περιοχής, η οποία έχει αποψιλωθεί πλήρως μετά και τη συνεχόμενη υποβάθμιση των κοινωνικών της δομών και υπηρεσιών. 



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση στην ισχύ των συνταγών


Παράταση της ισχύος των συνταγών που εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών, οπότε και δεν διέθεταν φάρμακα με πίστωση, προχώρησε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του προέδρου Λευτέρη Παπαγεωργόπουλου, στην περίπτωση που έχει παρέλθει το πενθήμερο εκτέλεσης ηλεκτρονικών και χειρόγραγων συνταγών και εξακολουθεί να υπάρχει αναγκαιότητα χορήγησης των φαρμάκων, οι συνταγές εκτελούνται κανονικά.

Η διαδικασία που ακολουθεί ο δικαιούχος είναι η εξής:

-Ο θεράπων ιατρός αλλάζει την ημερομηνία έκδοσης της συνταγής βάζοντας σφραγίδα και την υπογραφή του.

-Η συνταγή με την διορθωμένη ημερομηνία εκτελείται εντός πέντε ημερών από τα φαρμακεία χειρόγραφα, και τοποθετείται στο πακέτο των χειρόγραφα εκτελεσμένων συνταγών.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...