Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Οι Έλληνες έχουν στραφεί στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας


Νέο καταναλωτικό μοντέλο.

Η κρίση έχει οδηγήσει τους Έλληνες στην υιοθέτηση ενός νέου καταναλωτικού μοντέλου. Με τους μισθούς και τις συντάξεις να έχουν περικοπεί σημαντικά, αλλά τις τιμές να παραμένουν στα ύψη, οι καταναλωτές αναζητούν την φθηνότερη λύση.

Η πιο συνηθισμένη επιλογή πλέον είναι η αγορά προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει η εφημερίδα Τα Νέα, οι καταναλωτές στη χώρα μας πληρώνουν περισσότερα από 1,9 δισ. ευρώ για προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Με τον μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης να φθάνει την τριετία 2009-2011 στο 6,5%, ενώ άλλες κατηγορίες προϊόντων έβλεπαν τις πωλήσεις τους να κινούνται πτωτικά, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας διαμορφώνουν εκ νέου την καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων.

Η αλλαγή αυτή μάλιστα οδήγησε τις αλυσίδες σουπερμάρκετ να επεκταθούν με νέες κατηγορίες προϊόντων στην γκάμα των ιδιωτικής ετικέτας που φιλοξενούν στα ράφια τους, αλλά και να εμπλουτίσουν τα ήδη υπάρχοντα.

Έτσι, αν πριν από μία δεκαετία οι εκπρόσωποι των σουπερμάρκετ θεωρούσαν ότι τα ιδιωτικής ετικέτας είναι συμπληρωματικά στα άλλα προϊόντα που πωλούσαν, σήμερα έχουν γίνει προϊόντα αιχμής και μάλιστα το παιχνίδι των τιμών και των προσφορών γίνεται σε μεγάλο βαθμό με αυτά.

Πάντως, υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο δημιουργίας νέων προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στη χώρα.

Ενδεικτικό είναι ότι στην Ελβετία το ποσοστό των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας είναι 53%, στη Μεγάλη Βρετανία 47%, στη Σλοβακία 44%, στην Ισπανία 42%, στη Γερμανία 41% και στο Βέλγιο και στην Αυστρία 38%. Χαμηλότερα είναι τα ποσοστά στην Ολλανδία 26%, στην Πολωνία 21%, στην Ιταλία 17% και στην Ελλάδα 17%.



Διαβάστε περισσότερα...

Οικονομικά παιχνίδια με τους καρδιοπαθείς


Όχι μόνο επικίνδυνα και παρωχημένης τεχνολογίας καρδιοχειρουργικά υλικά (στεντ), αλλά και ακριβότερα (παράδοξο!) κατά 200 ευρώ περίπου, υποχρεώνει τις διοικήσεις των νοσοκομείων να αγοράζουν -και τους γιατρούς να τα χρησιμοποιούν- η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας του υπουργείου Υγείας, ο αρμόδιος φορέας, δηλαδή, που διεξάγει τους διαγωνισμούς για την προμήθεια υλικών στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Όπως καταγγέλλουν στην εφημερίδα 6 μέρες, τα μέλη της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, η ΕΠΥ με ειδικές συστάσεις υποχρεώνει τις διοικήσεις στους νέους μικρούς διαγωνισμούς να προμηθεύονται στεντ ειδικής κατηγορίας, ενώ η παραγγελία των συγκεκριμένων στεντ θα πρέπει να καλύπτει υποχρεωτικά το 10% του συνολικού αριθμού της παραγγελίας.

Τα στεντ αυτά λένε οι γιατροί, έχουν χειρότερα αποτελέσματα, όπως έχει φανεί από πολλές μελέτες διεθνώς και μάλιστα έχουν και υψηλότερη τιμή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόσληψη 230 ατόμων εκτός ΑΣΕΠ για το ΚΕΕΛΠΝΟ


Θα γίνουν με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.

Την πρόσληψη 230 υπαλλήλων με διαδικασία εκτός ΑΣΕΠ για τη στελέχωση του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για νέες προσλήψεις αλλά ανανεώσεις συμβάσεων.

Στόχος είναι να μη χρειασθεί επιπλέον χρόνος εκπαίδευσης προσωπικού το οποίο δε θα διέθετε την απαραίτητη εμπειρία και δεν θα γνώριζε με ακρίβεια το αντικείμενο.

Οι θέσεις αφορούν την πρόσληψη:
Α. 40 ατόμων κατηγορίας ΠΕ Ιατρών
Β. 190ατόμων κατηγορίας ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ Νοσηλευτών
Οι προσλήψεις θα γίνουν με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας 2 ετών, για τη στελέχωση Μονάδων εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ειδικών Μονάδων και Τμημάτων Νοσοκομείων που βρίσκονται σε όλη την Ελληνική Επικράτεια.

Βασικό κριτήριο για όλες τις θέσεις είναι η προϋπηρεσία τουλάχιστον ενός έτους σε αντίστοιχες της ειδικότητας Μονάδας ή Τμήματα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ή να ταχυδρομήσουν την αίτηση τους με όλα τα δικαιολογητικά στη γραμματεία του ΚΕΕΛΠΝΟ (Αγράφων 3-5, Μαρούσι Αττική) μέχρι και την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013, κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες. Πληροφορίες παρέχονται στο τηλέφωνο: 210-5212854.



Διαβάστε περισσότερα...

Κάηκαν ζωντανά τρία παιδιά σε τροχόσπιτο


Τα είχαν κλειδώσει οι γονείς τους και είχαν φύγει.

Τρία παιδιά κάηκαν ζωντανά, όταν ξέσπασε πυρκαγιά, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στο τροχόσπιτο που κατοικούσαν μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους, σε συνοικία Ρομά στην πόλη του Βίντιν της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με τις αρχικές έρευνες των αστυνομικών αρχών, τα παιδιά βρίσκονταν μέσα στο τροχόσπιτο, το οποίο ήταν κλειδωμένο και δεν μπορούσαν να βγουν έξω, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας «Novinite».

Πυροσβέστες, αστυνομικοί και νοσηλευτικό προσωπικό που ειδοποιήθηκαν για την φωτιά στην συνοικία «Νέος Δρόμος» στο Βίντιν έσπευσαν στο σημείο, όπου είδαν το τροχόσπιτο τυλιγμένο στις φλόγες και επιχείρησαν να σβήσουν την πυρκαγιά.

Ωστόσο, δεν τα κατάφεραν, με αποτέλεσμα τα τρία παιδιά - δύο αγόρια ηλικίας 4 και 7 ετών, αντίστοιχα και η 17 μηνών αδελφή τους - να απανθρακωθούν.

Από την έρευνα των αστυνομικών αρχών προέκυψε ότι οι γονείς των παιδιών, 24 ετών η μητέρα και 33 ο πατέρας, τα είχαν αφήσει μόνα τους στο τροχόσπιτο.

Οι σοροί των παιδιών εστάλησαν στο νοσοκομείο για να γίνει ιατροδικαστική εξέταση και η αστυνομία διεξάγει δεύτερη έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς. Προς το παρόν ανακοινώθηκε ότι στο τροχόσπιτο υπήρχε ξυλόσομπα.

Σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της Βουλγαρίας αναφέρεται ότι ο πατέρας πήγε να πει ένα ποτό σε μια κοντινή ταβέρνα και κλείδωσε μέσα στο τροχόσπιτο τα παιδιά. Και οι δύο γονείς συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν έως ότου οριστεί ακρόαση.


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Προβληματική η εξόφληση οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 06.03.2013

Προβληματική έχει καταστεί η εξόφληση οφειλών όλων των ασφαλιστικών ταμείων προς τους ασφαλισμένους τους λόγω έλλειψης προσωπικού. Όμως οι ασφαλισμένοι που βρίσκονται σε συνεχή φαρμακευτική θεραπευτική και υποστηρικτική αγωγή, εάν δεν εξοφληθούν εγκαίρως και σε τακτά χρονικά διαστήματα, διατρέχουν τον κίνδυνο να διακόψουν τη θεραπεία τους με ολέθριες συνέπειες για την υγεία τους και εν τέλει την ίδια τους τη ζωή.

Οι ασφαλισμένοι όλων των εντασσόμενων ταμείων στον ΕΟΠΥΥ καλούνται από δω και στο εξής να προσέρχονται στις υποστελεχωμένες ΥΠΑΔ για την κατάθεση των δικαιολογητικών τους. Χρόνια πάσχοντες και άτομα με αναπηρία αναγκάζονται να περιμένουν επί 3 και 4 ώρες για την κατάθεση των δικαιολογητικών τους ενώ είναι άγνωστος ο χρόνος που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης και πληρωμής αυτών των δαπανών. Η κατάσταση στην ΥΠΑΔ Αθηνών που εξυπηρετεί το μεγαλύτερο όγκο των ασφαλισμένων είναι τραγική.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν νεφροπαθείς τελικού σταδίου των οποίων ασφαλιστικά ταμεία όπως ο ΟΓΑ δεν έχουν εξοφλήσει εδώ και μήνες το κόστος μετακινήσεων τους στα κέντρα αιμοκάθαρσης. Ινσουλινοεξαρτώμενοι χρήστες αντλίας ινσουλίνης ή θαλασσαιμικοί που κάνουν χρήση αντλίας αποσιδήρωσης αναμένουν προ της ίδρυσης ΕΟΠΥΥ την εξόφληση του κόστους αγοράς των αναλωσίμων υλικών των αντλιών τους. Παραπληγικοί – τετραπληγικοί και άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες (π.χ. νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση κ.α.) αναμένουν την εξόφληση των δαπανών για τη διενέργεια θεραπευτικών πράξεων (π.χ. φυσικοθεραπειών, εργοθεραπειών κ.λπ. ).

Η διένεξη μεταξύ των υπαλλήλων των ασφαλιστικών οργανισμών και των ασφαλισμένων που αγωνιούν για τη συνέχιση της θεραπευτικής τους αγωγής είναι μόνιμη και καθημερινή.

Από την εξεύρεση ικανοποιητικής λύσης κρίνεται η ποιότητα ζωής των ασφαλισμένων και ειδικά αυτών που η ζωή τους εξαρτάται από την πρόσβασή τους στην καθημερινή θεραπευτική τους αγωγή!


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 93 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 119 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Συνεχίζονται οι επαφές για τη σωστή λειτουργία του ΚΕΠΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 06.03.2013

Με κάθε τρόπο και προς πάσα κατεύθυνση εξακολουθεί να πιέζει και να αγωνίζεται η ΕΣΑμεΑ για το θέμα της ομηρείας 60.000 και πλέον συνανθρώπων μας, ατόμων με αναπηρία, στις λίστες της ντροπής του ΚΕΠΑ. Στο πλαίσιο δημοσιοποίησης αυτού του τεράστιου προβλήματος συνεχίζονται οι συναντήσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Χθες Τρίτη 5 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Συνομοσπονδίας με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕΙΚΑ) και την Διευθύντριας των ΚΕΠΑ κ. Νιαρχάκου, ενώ είχε προηγηθεί την προηγούμενη εβδομάδα συνάντηση μεταξύ ΕΣΑμεΑ και ΠΟΣΕΙΚΑ. Παραθέτουμε το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για τη χθεσινή συνάντηση.

«ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΙΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΚΕΠΑ

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του ΙΣΑ για τα θέματα αναπηρίας μεταξύ του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Πατούλη , του Προέδρου της ΕΣΑμεΑ κ. Βαρδακαστάνη, του Γενικού Γραμματέα της ΕΣΑμεΑ κ. Νάστα, της Διευθύντριας των ΚΕΠΑ κ. Νιαρχάκου και του Προέδρου της ΠΟΣΕΙΚΑ κ. Κυριακόπουλου . Στην συνάντηση συζητήθηκαν τα καίρια ζητήματα που αφορούν στα θέματα πιστοποίησης αναπηρίας.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ κ. Βαρδακαστάνης ανέφερε ότι η πιστοποίηση αναπηρίας εκθέτει το ΙΚΑ και τιμωρεί τους αναπήρους. Ανέφερε ότι το σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας πρέπει να ακολουθεί τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, καθώς επίσης έθεσε τα νομικά ζητήματα που τίθενται σύμφωνα με τον Ν. 3863/2010 για την σύσταση της γνωμοδοτικής επιτροπής. «Η αναπηρία ως έννοια έχει αμφισβητηθεί και διαπομπεύεται και πρέπει να βρεθεί λύση για να κρατήσουμε όρθιους όλους αυτούς τους ανθρώπους που μάχονται καθημερινά μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες». Ο Πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, ανέφερε ότι οι ανάπηροι πρέπει να έχουν την βεβαιότητα για την ιατρική κρίση και δεν θα πρέπει να εμπλέκεται το ποσοστό της αναπηρίας με την παροχή επιδομάτων. Το ποσοστό πρέπει να είναι αντικειμενικό και δεν πρέπει να εμπλέκονται πολιτικές “κουρέματος”».

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΕΙΚΑ κ. Κυριακόπουλος ανέφερε ότι το ΙΚΑ με αποδυναμωμένο το προσωπικό του επιφορτισμένο με νέες δομές τα δυο τελευταία χρόνια όπως τα ΚΕΠΑ , αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες των αναπήρων και ασφαλισμένων. Η προχειρότητα δημιούργησε κενά , το ΙΚΑ με το υπάρχον προσωπικό του δεν μπορεί να αντέξει το βάρος των ΚΕΠΑ.

Η Διευθύντρια των ΚΕΠΑ κ. Νιαρχάκου τόνισε ότι γίνονται μεγάλες προσπάθειες για την ομαλή λειτουργία των ΚΕΠΑ, συγκεκριμένα όταν ξεκίνησαν τα ΚΕΠΑ γίνονταν ελάχιστες επιτροπές συγκεκριμένα 9 έως 10 το μήνα. Σήμερα γίνονται 1000 έως 1100 επιτροπές μηνιαίως , στις οποίες συμμετέχουν περί τους 1200 ιατρούς. Στην Αττική ο χρόνος αναμονής έχει μειωθεί ιδιαιτέρως και έχει περιοριστεί στους 2 έως 4 μήνες, καθώς επίσης θα υλοποιηθούν και τα κατ’ οίκον αιτήματα. Γίνονται προσπάθειες να ενταχθούν και άλλοι ιατροί ιδίως άνεργοι που έχουν ανάγκη από την αμοιβή.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Πατούλης επιβράβευσε τις προσπάθειες των συνομιλητών του και τους μετέφερε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιατροί κατά τη στελέχωση των ΚΕΠΑ . Τόνισε ότι πρέπει να εκπαιδευτούν επαρκώς και να μην τους ανατίθενται αυτά τα καθήκοντα εσπευσμένως με αποτέλεσμα να οφείλουν να στελεχώσουν τις Επιτροπές των Κέντρων Εκτίμησης Πιστοποιητικών Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) σε απομακρυσμένες περιοχές της περιφέρειας. Επίσης ο Πρόεδρος τόνισε ότι τα κακώς κείμενα αλλάζουν μόνο με κοινή δράση έτσι και ο ΙΣΑ κατάφερε την αύξηση των αμοιβών των ιατρών των ΚΕΠΑ από 800 σε 1.400 ευρώ.

Ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι είναι απαράδεκτο να συκοφαντούνται όλοι οι ανάπηροι και οι ιατροί των ΚΕΠΑ, ως απατεώνες και η έλλειψη ελεγκτικού μηχανισμού από την πολιτεία να έχει ως αντέρεισμα την κατακραυγή της κοινής γνώμης. «Άλλο το επίδομα, άλλη η επιδοματική πολιτική και άλλο το ποσοστό αναπηρίας. Χρειάζεται προσπάθεια για να ανταλλάξουμε αντικειμενικό λόγο απέναντι στην κοινή γνώμη. Ο ανθρωπιστικός και κοινωνικός λόγος γίνεται πιο ισχυρός όταν δίνουμε στους αρμόδιους φορείς προτάσεις και έτοιμες λύσεις». Ζήτησε λοιπόν από τον Πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ να καταθέσει προτάσεις σύμφωνα με τα πρότυπα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να προωθηθεί η πρόταση στα Υπουργεία.

Συμφωνήθηκε να δοθεί κοινή δράση για τα δίκαια αιτήματα των αναπήρων να γίνουν διορθωτικές προσπάθειες για την τιμή των αναπήρων και των επιστημόνων ιατρών. Οι προτάσεις που θα κατατεθούν από την ΕΣΑμεΑ θα προωθηθούν για να δουλέψουμε όλοι από κοινού για το καλό της χώρας».

Η ΕΣΑμεΑ θα συνεχίσει να αγωνίζεται με κάθε πρόσφορο έδαφος μέχρι να σταματήσει η διαπόμπευση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 99 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ουσιαστική προστασία της αναπηρικής οικογένειας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 04.03.2013

Προτάσεις για την προστασία των εισοδημάτων συνταξιούχων ΑμεΑ και μελών των οικογενειών του καθώς και εργαζόμενων ΑμεΑ και μελών των οικογενειών του δημοσίου τομέα, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ Α΄ και Β Βαθμού καταθέτει η ΕΣΑμεΑ, ενόψει της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «Επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης, παροχή πιστώσεων και άλλες διατάξεις». Παράλληλα τονίζει ότι είναι υψίστης σημασίας για την επιβίωση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους η αποδοχή των προτάσεων της Συνομοσπονδίας που αφορούν στη συμπλήρωση/τροποποίηση/βελτίωση των διατάξεων του ν. 4093/2012 και των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου όπως κυρώθηκαν με την ψήφιση του ν. 4111/2013.

Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στον αναπηρικό χώρο είναι αυτοί που δεν έχουν προστατευτεί από τις μειώσεις προηγούμενων εφαρμοστικών νόμων, και ως εκ τούτου έχουν υποστεί δραματικές μειώσεις στα εισοδήματά τους.

Ταυτόχρονα η ΕΣΑμεΑ καταθέσει προτάσεις για φορολογικά και τελωνειακά θέματα που αναφέρονται στο νομοσχέδιο: Τονίζει ότι η ρύθμιση βάσει της οποίας ορίζεται ότι δεν γίνονται δεκτές οι γνωματεύσεις άλλων υγειονομικών επιτροπών θα δημιουργήσει εκρηκτικό πρόβλημα σε δικαιούχους οι οποίοι διαθέτουν ήδη γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής της οποίας δεν έχει λήξει η χρονική ισχύς της. Θα πρέπει οι συντάκτες των νομοθετικών ρυθμίσεων να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την αδυναμία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας να ανταπεξέλθει στις χιλιάδες αιτήσεις που κατατίθενται, οι οποίες αυξάνονται ταχείς ρυθμούς. Η αποδοχή γνωματεύσεων των οποίων δεν έχει λήξει η ισχύς τους αποτελεί πρόταση με την οποία προστατεύεται η ήδη προβληματική λειτουργία των ΚΕΠΑ και ταυτόχρονα η εφαρμογή ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους δικαιούχους.

Το εθνικό αναπηρικό κίνημα απαιτεί την προστασία της αναπηρικής οικογένειας από τη συνεχή και εντεινόμενη οικονομική κρίση.

Η επιστολή με τις προτάσεις αναλυτικά επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 93 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 150 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

Παίρνει φωτιά πάλι η ΔΕΗ


Τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην περαιτέρω αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ από την 1η Μαϊου, αποτυπώνουν δύο μίνι εκθέσεις της τρόικας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται «μια περαιτέρω αναθεώρηση των τιμών τελικού χρήστη για τους πελάτες χαμηλής τάσης, ύστερα από εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, θα πρέπει να λάβει χώρα και πάλι στο τέλος Μαρτίου και να τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαϊου 2013».

Επιπλέον, προαναγγέλλεται η πλήρης απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Ιουλίου, εξέλιξη η οποία είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει και σε νέες αυξήσεις των τιμολογίων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η απάντηση του ΙΚΑ για την σύνταξη των 360 ευρώ


Σήμερα απάντησε η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στο δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας (2/3/2012) με τίτλο "Στρώνουν χαλί για ένα Ταμείο και σύνταξη 360 ευρώ". Παρότι τονίζεται από τον κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο "ότι μου αποδίδονται απόψεις που απέχουν από αυτές που υποστηρίζω δημόσια", ουσιαστικά δεν διαψεύδεται ότι στόχος είναι η παροχή "Ενιαίας Εθνικής Σύνταξης 360 ευρώ προς όλους τους ασφαλισμένους, όπως αυτή ορίζεται στο Ν 3863/2010 και επιπρόσθετα στους ανασφάλιστους που δεν ξεπερνούν ένα κατώτατο όριο ετήσιου εισοδήματος με την ταυτόχρονη ισχύ της κατώτερης σύνταξης, συν ανταποδοτικής σύνταξης, η οποία αθροίζεται στην ενιαία και θα προκύπτει από τις εισφορές εργοδότη και εργαζομένου για τους μισθωτούς και μόνο από τις εισφορές του αυτοαπασχολούμενου για το σύνολο της ομάδας αυτής".

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Κύριοι,

σε δημοσίευμά σας με τίτλο «Στρώνουν χαλί για ένα Ταμείο και σύνταξη 360 ευρώ» (Σάββατο 2 Μαρτίου 2013), μου αποδίδονται απόψεις που απέχουν από αυτές που υποστηρίζω δημόσια. Θα ήθελα λοιπόν να σας κάνω γνωστό το πλαίσιο των απόψεών μου που αφορούν στο βασικό πυρήνα των αλλαγών, που κατά την άποψή μου απαιτούνται στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Τι Πρέπει να Αλλάξει στο ΙΚΑ

Έχει γίνει πια κατανοητό ότι η οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας συναρτάται απόλυτα με την ανατροπή των εκτεταμένων και παράλογων, για μια ευνομούμενη χώρα, φαινομένων εισφοροδιαφυγής – εισφοροαποφυγής – φοροδιαφυγής – φοροαποφυγής, φαινομένων υπέρμετρης παραβατικότητας και δυσλειτουργιών που προκαλεί ο συντεχνιακός κατακερματισμός των ασφαλιστικών ταμείων.
Ειδικότερα στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, όπου εντοπίζονται σοβαρές αδυναμίες τέτοιου είδους, είναι απόλυτη ανάγκη εφαρμογής τολμηρών και αποτελεσματικών αλλαγών για την ανατροπή των φαινομένων αυτών.

Οι αλλαγές αυτές πρέπει να αντιμετωπίζουν:
- την ανυπαρξία ενιαίας και συνολικής πολιτικής για την κοινωνική ασφάλιση με αποτέλεσμα τον κλαδικό κατακερματισμό των φορέων κοινωνικής ασφάλισης τα προηγούμενα 70 χρόνια.
- την έλλειψη αποτελεσματικών μεθόδων και μηχανισμών είσπραξης των μηνιαίων εισφορών και των ληξιπρόθεσμων οφειλών
- την παντελή απουσία αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου, εποπτείας και αποτροπής παραβατικών μεθοδεύσεων και πρακτικών

Παγιδευμένοι σε αυτές τις παθογένειες πορευτήκαμε με κυρίαρχη τη σκοπιμότητα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης σήμερα όμως με το πιστόλι στον κρόταφο καλούμαστε να ανατάξουμε συμπεριφορές, προβλήματα και λαθεμένες επιλογές δεκαετιών.

Ωστόσο δεν έχουμε άλλη επιλογή, ή θα διορθώσουμε τώρα τα λάθη μας ή αυτά θα μας σπρώξουν στο γκρεμό που απερίσκεπτα δεν προβλέψαμε ότι μπορεί να υπάρξει.

Στη βάση αυτή των διαπιστώσεων για το Σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης πρέπει να επικεντρωθούμε στην κυρίαρχη πολιτική επιλογή στήριξης του Δημόσιου και Καθολικού Αναδιανεμητικού Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης με σταθερή επιδίωξη επίτευξης των παρακάτω στόχων:

1ος στόχος: Δημιουργία ενός και μόνο Εθνικού Φορέα Συντάξεων με τους διακριτούς κλάδους (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες) για παροχή:
- Ενιαίας Εθνικής Σύνταξης 360 ευρώ προς όλους τους ασφαλισμένους, όπως αυτή ορίζεται στο Ν 3863/2010 και επιπρόσθετα στους ανασφάλιστους που δεν ξεπερνούν ένα κατώτατο όριο ετήσιου εισοδήματος με την ταυτόχρονη ισχύ της κατώτερης σύνταξης.
- Ανταποδοτικής σύνταξης, η οποία αθροίζεται στην ενιαία και θα προκύπτει από τις εισφορές εργοδότη και εργαζομένου για τους μισθωτούς και μόνο από τις εισφορές του αυτοαπασχολούμενου για το σύνολο της ομάδας αυτής.
(Την παροχή υπηρεσιών υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αντίστοιχα προς όλους τους ασφαλισμένους καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ)

2ος στόχος: Δημιουργία εναλλακτικών (προσωπικών) επιλογών θεμελίωσης επιπρόσθετων ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μέσω επαγγελματικών ταμείων για παροχή:
- Πρόσθετων τμημάτων σύνταξης
- Πρόσθετων υπηρεσιών υγείας
- Άλλων παροχών

Είναι πραγματικά απορίας άξιον, γιατί τελικά είμαστε σχεδόν η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που όχι μόνο δεν προχωρά στη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων αλλά και το πιο σημαντικό, δεν τολμούμε να εισαγάγουμε την έννοια των επαγγελματικών ταμείων στο δημόσιο διάλογο. Ο θεσμός των επαγγελματικών ταμείων έχει εισαχθεί στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με νόμο του 2002 ο οποίος δυστυχώς παραμένει ουσιαστικά ανενεργός.

3ος στόχος: Καθορισμός κανόνων που θα κατοχυρώνουν την επάρκεια των παροχών σύνταξης και υγείας, με κοινά αποδεκτούς όρους και προϋποθέσεις που θα εξισορροπούν την επάρκεια των συντάξεων και παροχών με τις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας και την ίδια την ανταγωνιστικότητά της. Ο στόχος αυτός απαιτεί τη μελέτη ειδικού μαθηματικού τύπου (αλγορίθμου) που θα συνδυάζει το ετήσιο ΑΕΠ, το ποσοστό του ΑΕΠ που διατίθεται στη χρηματοδότηση των συντάξεων, το ύψος των συντάξεων, το ύψος των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών, τους χρόνους ασφάλισης, τα όρια συνταξιοδότησης (Σουηδικό Μοντέλο).

4ος στόχος: Ανάπτυξη θεσμών λειτουργικής υποστήριξης των δομών Κοινωνικής Ασφάλισης που θα διασφαλίζουν:
- βέλτιστο λειτουργικό κόστος
- προάσπιση πόρων από κάθε είδους παραβατικές συμπεριφορές
- καθολική είσπραξη των θεσμοθετημένων πόρων και εισφορών
- θωράκιση της οικονομικής λειτουργίας από αυστηρούς και αποτελεσματικούς μηχανισμούς εποπτείας και ελέγχου.

Στην παρούσα φάση και ειδικότερα μετά τις σοβαρές παραμετρικές αλλαγές που έχουν συμβεί τα τελευταία 3 χρόνια στο Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν υπάρχει κανένα μα κανένα περιθώριο άλλων ανατροπών σε ό,τι αφορά τα όρια ηλικίας, το ύψος των συντάξεων και το επίπεδο των παροχών.

Αντίθετα, πρέπει να επικεντρωθούμε, με ιδιαίτερη επιμέλεια, με τόλμη και προγραμματισμό στην εξειδίκευση των προαναφερόμενων στόχων.

Από τη διοίκηση του ΙΚΑ ΕΤΑΜ".


Διαβάστε περισσότερα...

Μείωσε τα τέλη ο Δήμος Κορίνθου


Ο Δήμος Κορίνθου μείωσε το ύψος των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης για τους περισσότερους καταναλωτές.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κορίνθου, στο πλαίσιο της κοινωνικής του πολιτικής και με στόχο τη στήριξη των δημοτών του στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, μείωσε τα τέλη ύδρευσης.

Ειδικότερα, θέσπισε ειδικά μειωμένα τιμολόγια σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και συγκεκριμένα σε τρίτεκνους, πολύτεκνους, ΑμεΑ και αναπήρους πολέμου.

Επίσης, ομόφωνα εγκρίθηκε η πρόταση του διοικητικού συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Κορίνθου, για τα νέα τιμολόγια ύδρευσης. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, επέρχονται σημαντικές μειώσεις στη χρέωση σε μια μεγάλη γκάμα καταναλωτών. Οι μειώσεις θα φθάνουν μέχρι και το 10% για τα νοικοκυριά κι μέχρι και 3% για τους λοιπούς καταναλωτές.



Διαβάστε περισσότερα...

Η κόλαση των δόσεων...


Την κόλαση των δόσεων ζει τις τελευταίες εβδομάδες ο Έλληνας πολίτης. Ουρές ατελείωτες στα τέλη κάθε μήνα σε ΔΟΥ και ΔΕΗ.

Ατελείωτες ουρές ταλαιπωρίας στις οποίες δοκιμάζονται τα νεύρα των κατοίκων από όλη την Φθιώτιδας. Οι πολίτες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν και έχουν σπάσει τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν σε μηνιαίες δόσεις.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν αρκετά χιλιόμετρα αφού οι δόσεις και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν μπορούν να εξοφληθούν ούτε στις τράπεζες, ούτε στα ΕΛΤΑ αλλά ούτε και στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ.

Σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΗ το 50%των λογαριασμών βρίσκεται σε διακανονισμό και το ραντεβού με την ΔΕΗ πια έχει γίνει μηνιαίο τι κι αν η επιχείρηση εκδίδει λογαριασμούς κάθε δίμηνο.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σχολείο με ειδικές ανάγκες!


Με ελάχιστα χρήματα και ελλιπές προσωπικό, τα ειδικά σχολεία προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες στο χώρο της ειδικής αγωγής σε μια περίοδο που το κράτος πρόνοιας καταρρέει.

Στο ειδικό σχολείο Νέου Ηρακλείου, που στεγάζεται σε έναν μικρό χώρο σε ιδιωτικό κτίριο, φοιτούν περίπου 80 παιδιά με ειδικές ανάγκες. «Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας είναι το κτιριακό. Φέτος έγιναν επιπλέον 20 εγγραφές. Δεν μπορώ να μη δεχτώ τις αιτήσεις για εγγραφές, αλλά ούτε μπορώ να αναγκάσω τους υπόλοιπους μαθητές να στρομωχτούν σε ένα χώρο που μπορεί να φιλοξενήσει το πολύ 40 παιδιά» λέει ο διευθυντής, Σάββας Δήμου.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε που οδηγούν τα πεζοδρόμια για τυφλούς




Πεζοδρόμια που εγκαταστάθηκαν προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια σε άτομα με προβλήματα όρασης, στη Θεσσαλονίκη, οδηγούν πάνω σε μια ζαρντινιέρα ή ακόμα και μέσα από τραπέζια σε καφετέριες στην παραλία της πόλης.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο ΟΑΕΔ για το επίδομα ανεργίας


"Ο ΟΑΕΔ ενημερώνει τους δικαιούχους ότι η υποβολή των αιτήσεων, για την καταβολή του σχετικού βοηθήματος, στις αρμόδιες Υπηρεσίες του, θα αρχίσει μετά τη δημοσίευση της απόφασης (Α.Π. 2685/59-25.02.2013) του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΟΑΕΔ σχετικά με την καταβολή βοηθήματος στους ανέργους πρώην ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενους ασφαλισμένους στους φορείς: Ο.Α.Ε.Ε. και Ε.Τ.Α.Π. –Μ.Μ.Ε. και προσθέτει:

Ήδη ο Οργανισμός είναι τεχνικά έτοιμος για την υποδοχή των ενδιαφερομένων, μόλις δημοσιευτεί η απαραίτητη κανονιστική πράξη.

Η ακριβής ημερομηνία έναρξης της υποβολής των αιτήσεων θα γνωστοποιηθεί με νέα ανακοίνωση του Οργανισμού".


Διαβάστε περισσότερα...

Ρύθμιση οφειλών μέχρι 72 μήνες


Εγκριση για μια μακράς διάρκειας ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 15 δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα επιδιώξει να αποσπάσει από την τρόικα το υπουργείο Εργασίας, με κύριο επιχείρημα την πτώση των εσόδων τους λόγω της μεγάλης ύφεσης, της έλλειψης ρευστότητας και της δυσπραγίας.

Η πρόταση για τη νέα ρύθμιση είναι έτοιμη από το υπουργείο και περιλαμβάνει μέγιστο αριθμό μεταξύ 60 ή 72 δόσεων, ενώ το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης είναι πιθανό να είναι και κάτω από τα 100 ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι αλλαγές στην καταβολή του ΦΠΑ


Στην τελική ευθεία οι αλλαγές στην καταβολή του ΦΠΑ. Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, οι αλλαγές στις διατάξεις για τον ΦΠΑ είναι προς όφελος της καλύτερης λειτουργίας της διαδικασίας υποβολής, χωρίς να επιβαρύνει τον συνεπή φορολογούμενο.

Συγκεκριμένα, μία από τις πάγιες αλλαγές που ζητούνται από τους ειδικούς, αλλά και την υπηρεσία, ήταν και είναι η αποσύνδεση της δήλωσης από την πληρωμή του ποσού που οφείλει η επιχείρηση. Αυτό είναι σωστό από την άποψη της χρηστής διοίκησης, καθώς ο φόρος θα είναι γνωστός από τότε που οφείλεται και δεν θα απασχολείται το ελεγκτικό προσωπικό σε ήσσονος σημασίας, τετριμμένους ελέγχους.

Οι επιχειρήσεις δεν επιβαρύνονται υπέρμετρα σε σχέση με το σημερινό σύστημα, καθώς σήμερα πληρώνουν 2% προσαύξηση για τις δόσεις αυτές σε σχέση με 1% που θα πληρώνουν με το νέο σύστημα.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως οι επιχειρήσεις υποβάλλουν κάθε μήνα ΦΠΑ. Συνεπώς μετά από 3 μήνες λειτουργίας μιας επιχείρησης ο ΦΠΑ που καταβάλλεται είναι ολόκληρος ενός μηνός. Για παράδειγμα (δήλωση €10.000 ΦΠΑ κάθε μήνα):



Με το νέο σύστημα έχουμε βεβαίωση του ποσού με την δήλωση (τέλος μήνα της δήλωσης):



Με το σημερινό σύστημα οι επιχειρήσεις πληρώνουν προσαυξήσεις 2% οι οποίες τώρα πια γίνονται “ταμειακές” δηλαδή 1%.

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, το νέο σύστημα είναι απλούστερο, επιτρέπει στη διοίκηση να ξέρει τα πραγματικά στοιχεία των δηλώσεων ΦΠΑ, βοηθάει τις επιχειρήσεις που σήμερα θέλουν να πληρώσουν και δεν το κάνουν λόγω ρευστότητας και απελευθερώνει ελεγκτές για να ασχοληθούν με ουσιαστικούς ελέγχους εκεί που η φοροδιαφυγή είναι μεγαλύτερη.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά το ΙΝΚΑ


Να δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη χώρα προέλευσης των προϊόντων.

Να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί με τα προϊόντα που αγοράζουν και να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη χώρα προέλευσής τους καλεί τους καταναλωτές το ΙΝΚΑ.

«Αρκετά προϊόντα αναφέρουν στη συσκευασία τους πως είναι ελληνικά, όμως με μια πιο προσεκτική ματιά, το ΙΝΚΑ διαπίστωσε πως γράφουν ότι συσκευάζονται ή παρασκευάζονται από ελληνική εταιρεία, ενώ ταυτόχρονα δεν αναγράφεται η χώρα προέλευσης - παραγωγής».

Αυτό υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος - ΙΝΚΑ και υπενθυμίζει ότι ο νόμος ορίζει πως αν ένα προϊόν είναι από χώρα Ε.Ε., μπορεί να αναγράφει την ένδειξη «Προϊόν ΕΕ», αλλιώς αν είναι από χώρα εκτός ΕΕ, να αναγράφει τη χώρα από την οποία προέρχεται.

Στο πλαίσιο της υποστήριξης των ελληνικών προϊόντων που επιδιώκουν οι καταναλωτές, το ΙΝΚΑ σημειώνει ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί στις επιλογές τους, εάν θέλουν να υποστηρίξουν προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας.


Διαβάστε περισσότερα...

Άμεσα δάνεια από το νέο ταμείο στήριξης των μικρομεσαίων


Διαθέτει 450 εκατ. και θα παρέχει κεφάλαια κίνησης με ευνοϊκό επιτόκιο.

Ολοκληρώθηκε από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) η αξιολόγηση των προτάσεων των τραπεζών, που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή των τελευταίων - από κοινού με το ΕΤΕΑΝ - στο νέο Ταμείο Δανειοδοτήσεων του Ταμείου Επιχειρηματικότητας «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση».

Το νέο Ταμείο, σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα προγραμματισμό του, θα δραστηριοποιηθεί άμεσα στην παροχή δανείων κεφαλαίου κίνησης με ευνοϊκό επιτόκιο, συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η ΕΤΕΑΝ ΑΕ γνωστοποίησε ότι επισπεύδει την ολοκλήρωση των σχετικών διατυπώσεων προς την επενδυτική επιτροπή του Ταμείου και την υπογραφή των συμβάσεων με τις τράπεζες, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων, η χορήγηση των χαμηλότοκων δανείων, που θα αποτελέσουν μία σημαντική ενίσχυση ρευστότητας για την αγορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Συνολικά κατατέθηκαν προτάσεις από 14 τράπεζες από τις τράπεζες.

Σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, τα συνολικά κεφάλαια του Ταμείου καθορίζονται με βάση τη σχέση συνεπένδυσης μεταξύ ΕΤΕΑΝ και τραπεζών, η οποία διαμορφώνεται σε 1:1 και μέχρι του ποσού των 225 εκατ. ευρώ, που αναλογούν στη συμμετοχή της ΕΤΕΑΝ, με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εθνικών πόρων.

Οι προσφορές των τραπεζών ανήλθαν σε περίπου 350 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά σχεδόν 55% την αρχικώς προϋπολογιζόμενη συμμετοχή τους στο Ταμείο.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο Ταμείο από την πλευρά των χρηματοπιστωτικών οργανισμών παραμένει ανοιχτή, σε όλη τη διάρκεια ισχύος της δράσης, μέχρι εξαντλήσεως των κεφαλαίων του.


Διαβάστε περισσότερα...

Το νέο μηχανογραφικό δελτίο


Μειωμένες οι επιλογές για τους υποψήφιους φοιτητές.

Ανάμεσα σε 518 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα κληθούν να επιλέξουν μέσα από το μηχανογραφικό που θα συμπληρώσουν φέτος οι υποψήφιοι φοιτητές.

Σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας, θα εισαχθούν περίπου 49.675 υποψήφιοι (51.485), εκ των οποίων οι 36.700 στα πανεπιστήμια και οι 12.975 στα ΤΕΙ.

Ο αριθμός αυτός, σύμφωνα με το Έθνος, αφορά τη γενική σειρά του 90% και δεν συμπεριλαμβάνονται οι εισακτέοι Στρατιωτικών, Εκκλησιαστικών Σχολών και Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων.

Από τα 518 τμήματα τα οποία θα δουν φέτος οι υποψήφιοι στο μηχανογραφικό, τα 384 αφορούν τα ΑΕΙ και τα υπόλοιπα 134 είναι Στρατιωτικές Σχολές, Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, Εκκλησιαστικές Σχολές και, επίσης, τμήματα τα οποία εντάσσονται σε δύο Επιστημονικά Πεδία.

Για παράδειγμα, οι 9 Παιδαγωγικές Σχολές και τα Τμήματα Φυσικής Αγωγής συμπεριλαμβάνονται στο μηχανογραφικό δελτίο τόσο στο 1ο όσο και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο. Το ίδιο συμβαίνει και με ακόμα μερικές ομάδες τμημάτων.

Συνολικά φέτος θα χαθούν για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ 1.810 θέσεις. Οι ευνοημένοι θα είναι οι υποψήφιοι του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών, αφού θα εισαχθούν 14.425 άτομα, αρκετά βέβαια λιγότεροι από τους 16.971 της περσινής χρονιάς.

Ακολουθούν οι υποψήφιοι του 4ου Επιστημονικού Πεδίου (Τεχνολογικός Τομέας), όπου θα εισαχθούν 12.075 άτομα, ενώ πέρυσι είχαν εισαχθεί 12.883.

Στα Τμήματα του 2ου Επιστημονικού Πεδίου θα εισαχθούν περισσότεροι από πέρυσι και συγκεκριμένα 9.850 από 7.483 που εισήχθησαν πέρυσι.

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Υγείας) η εικόνα όσον αφορά τους εισακτέους δεν θα έχει αποκλίσεις, αφού θα εισαχθούν 4.600 άτομα από 4.625 πέρυσι.



Διαβάστε περισσότερα...

Θα τακτοποιηθούν και τα αυθαίρετα σε δημοτικά πάρκα


Νομοθετικές ρυθμίσεις προανήγγειλε η κυβέρνηση.

Νομοθετική ρύθμιση για τις αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγές χρήσεων σε δημοτικά πάρκα εξήγγειλε η κυβέρνηση, με αφορμή ερώτηση για το Άλσος Βεΐκου

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης αναφέρει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει και ειδικές ρυθμίσεις με τις οποίες θα επιχειρείται η επίλυση στο σύνολο ζητημάτων που αφορούν αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσεων δημοτικών εγκαταστάσεων άθλησης ή αναψυχής στην επικράτεια,

Οι ρυθμίσεις αυτές θα κατατεθούν στο πλαίσιο του νομοσχεδίου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τα αυθαίρετα.

Ο κ. Καλαφάτης κάνει, επίσης, γνωστό, ότι άμεσα θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση σχετικά με τις προδιαγραφές σύνταξης μελετών διαχείρισης πάρκων, όπως το Άλσος Βεΐκου.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε έπειτα από ερώτηση που είχε απευθύνει στο υπουργείο ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, με την οποία είχε ζητήσει να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τον καθορισμό προδιαγραφών σύνταξης μελετών διαχείρισης αλσών ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία νομιμοποίησης των αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων του Άλσους Βεΐκου.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε ζητήσει επίσης από το υπουργείο να ενημερώσει τη Βουλή αν θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα με τις κοινωφελείς δημοτικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν εντός αναδασωτέων περιοχών.



Διαβάστε περισσότερα...

Στον «αέρα» το σχέδιο νόμου για τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών


Σοβαρές ενστάσεις από την τρόικα.

Στον «αέρα» βρίσκεται ακόμη το σχέδιο νόμου για τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών αλλά και για την αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς η τρόικα και στη σημερινή συνάντηση που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσε ότι διατηρεί τις ενστάσεις της για τις επιπτώσεις των αλλαγών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ενστάσεις, τις οποίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ελπίζει να κάμψει στη νέα πενταμερή συνάντηση που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί τις αμέσως επόμενες μέρες με τη συμμετοχή εκπροσώπων της τρόικας, της Τράπεζας της Ελλάδας, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Το σχέδιο χαρακτηρίζεται γενναιόδωρο από την τρόικα και θέτει σε κίνδυνο την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών Τραπεζών.

«Κάθε υπολογισμός κόστους έχει στοιχεία αυθαιρεσίας αυτή τη στιγμή και ουσιαστικά αυτό που αναζητούν όλες οι πλευρές είναι να υπάρξει η μεγαλύτερη διευκόλυνση για τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χωρίς ωστόσο να δημιουργηθεί θέμα στην ευστάθεια του συστήματος» ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθ. Σκορδάς μετά τη συνάντηση.

Αναφορικά με το θέμα των πλειστηριασμών ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε μετά τη συνάντηση ότι «δεν τέθηκε το θέμα αυτό σε αυτή τη συζήτηση».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, εκτός από το θέμα των δανείων εκτενώς συζητήθηκε και το θέμα δημιουργίας Επενδυτικού Ταμείου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο ίδιος ο υπουργός μέχρι τώρα υπήρχαν ενστάσεις από την πλευρά της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ενώ η Κομισιόν είχε άρει τις επιφυλάξεις εδώ και κάποιους μήνες. Προκειμένου να πεισθούν η πλευρά της τρόικα η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης παρουσίασε μελέτη του διεθνούς οίκου Oliver Winmann η οποία υποστηρίζει ότι υπάρχει λόγος σύστασης του Ταμείου και προστιθέμενη αξία καθώς μπορεί να καλύψει ως ένα βαθμό το κενό της έλλειψης ρευστότητας από το Τραπεζικό σύστημα.

Ο υπουργός ανέφερε ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί η δομή του συγκεκριμένη Ταμείου, ωστόσο ο σχεδιασμός προβλέπει η πλειοψηφία των μετόχων θα την έχει ο ιδιωτικός τομέας και το management θα είναι υψηλού επιπέδου. Ο ίδιος δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την πορεία των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι αν ιδρυθεί το συγκεκριμένο Ταμείο θα αντιμετωπιστεί το θέμα της ρευστότητας, για έργα υποδομών, ενέργειας, κ.λπ.

Στο μεταξύ στο τελικό στάδιο βρίσκεται το νομοσχέδιο για την ΥΠΑ το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί πιθανότατα και αύριο. Επίσης στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της περαιτέρω διευκόλυνσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Όπως ανέφερε ο υπουργός έγινε ενημέρωση σε σχέση με τη μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας ενώ ο στόχος είναι έως τον Μάιο να έχει ολοκληρώσει η κυβέρνηση την παρουσίαση των μέτρων προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη στα συμπεράσματα του Doing Business Report.

Τέλος, η τρόικα ζήτησε και έλαβε τη διαβεβαίωση από το υπουργείο Ανάπτυξης ότι δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση στον προϋπολογισμό από την αποκέντρωση της εκτέλεσης του ΕΣΠΑ.

Σημειώνεται ότι για το θέμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών έχει ζητήσει συνάντηση με την τρόικα και η ΕΚΠΟΙΖΩ αλλά δεν έχει λάβει απάντηση ακόμη.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οικογενειακό δράμα στα Τρίκαλα


Αστυνομικοί αναζητούν τους φυσικούς γονείς 2χρονου κοριτσιού.

Μια οικογενειακή υπόθεση με θύμα ένα κορίτσι δύο ετών προκάλεσε την επέμβαση των αρμοδίων Αρχών. Ένα ζευγάρι παράτησε το μόλις ενός έτους βρέφος στους γονείς της κοπέλας σε μια συνοικία των Τρικάλων και εξαφανίστηκαν.

Οι μεγάλης ηλικίας γονείς του πατέρα δεν μπορούν να μεγαλώσουν το μωρό, και γι’ αυτό πήραν την απόφαση να απευθυνθούν στις αρμόδιες Αρχές και έτσι η Εισαγγελία Τρικάλων έδωσε εντολή και πλέον οι αστυνομικοί αναζητούν τους φυσικούς γονείς του κοριτσιού.



Διαβάστε περισσότερα...

Γεννήθηκε χωρίς μάτια και μύτη!


Η Cassidy δεν το βάζει κάτω και συνεχίζει να ονειρεύεται.

Η 16χρονη Cassidy Hooper γεννήθηκε με μια σπάνια γενετική πάθηση, εξαιτίας της οποίας δεν αναπτύχθηκαν ούτε τα μάτια ούτε η μύτη της.

Η νεαρή μαθήτρια από τη βόρεια Καρολίνα ετοιμάζεται να υποβληθεί στην τελευταία σειρά επεμβάσεων, προκειμένου να αποκτήσει μια πραγματική μύτη!

Οι επεμβάσεις θα γίνουν στο νοσοκομείο παίδων Levine που βρίσκεται στην περιοχή Charlotte μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων. Οι γιατροί θα χρησιμοποιήσουν χόνδρους και οστά από το κρανίο της για να κατασκευάσουν την καινούρια της μύτη.

Το νεαρό κορίτσι περιμένει με μεγάλη χαρά και αγωνία τις επεμβάσεις, καθώς θα μπορέσει για πρώτη φορά στη ζωή της να μυρίσει και να αναπνεύσει από τη μύτη της.

Οι γιατροί έμειναν έκπληκτοι με την περίπτωσή της όταν γεννήθηκε, καθώς δεν παρουσίαζε κανένα άλλο ιατρικό πρόβλημα και μπορούσε να ζήσει μια φυσιολογική ζωή. «Η καρδιά και ο εγκέφαλός της λειτουργούν κανονικά» είχε πει η μητέρα της τότε στο ABC News.

Από τα 11 της χρόνια μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία, όπου υποβάλλεται σε χειρουργικές επεμβάσεις με δερματικά μοσχεύματα.

«Θα έχω μια πραγματική μύτη όπως όλοι οι άλλοι» λέει η ίδια χαρούμενη.

Ο γιατρός που την έχει αναλάβει, ο Dr. David Matthews, τα τελευταία πέντε χρόνια προσπαθεί να «επεκτείνει» το πρόσωπό της και να δημιουργήσει ένα «άνοιγμα», όπου θα τοποθετηθεί ο χόνδρος που θα αποτελέσει τη μύτη της.

Στο παρελθόν η Cassidy έβαζε προσθετικά μάτια, όμως οι γονείς της δε μπορούσαν να αντέξουν το οικονομικό βάρος καθώς μεγάλωνε. Κάθε ζευγάρι ματιών τους στοίχιζε 5.000 δολάρια.

Μέχρι στιγμής το δυσκολότερο πράγμα που είχε να αντιμετωπίσει η Cassidy ήταν οι κοινωνικές συναναστροφές.

Η 16χρονη μαθήτρια πηγαίνει σε σχολείο τυφλών. Είναι ιδιαίτερα δραστήρια και έχει αποκτήσει μεγάλη αυτοπεποίθηση.

Ονειρεύεται να γίνει ραδιοφωνική παραγωγός, ενώ πρόσφατα συμμετείχε σε ραδιοφωνική εκπομπή τοπικού σταθμού.

«Ήταν η πρώτη φορά που έκανα για μία ώρα εκπομπή στο ραδιόφωνο. Ακούω ραδιόφωνο από μικρή και μου αρέσει πολύ» είπε η ίδια.





Διαβάστε περισσότερα...

Η ενημέρωση για το έμφραγμα σώζει ζωές


Σημαντική η διατήρηση της μεσογειακής διατροφής για τη φροντίδα της καρδιάς μας
.
Το 3 έως 5 λεπτά που προλαμβάνουν και σώζουν στον εμφραγματία τη ζωή τόνισε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ) και Διευθυντής του Τζάνειου Νοσοκομείου, Στέφανος Φούσας, σε Ενημερωτική Εκδήλωση Πολιτών του Δήμου Αμαρουσίου, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πρόεδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργου Πατούλη

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της ΕΚΕ και όλους τους δημότες, ο κος Πατούλης τόνισε την ύψιστη σημασία της Πρόληψης και τον Καθοριστικό Ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ενημέρωση των πολιτών, λέγοντας: «Ο Δήμος έχει χρέος να διατηρεί Υγιείς τους πολίτες του. Στόχος μας είναι να εγκαθιδρυθεί επιτέλους και στην Ελλάδα μια Εθνική Πολιτική Πρόληψης, που θα διατηρεί τους πολίτες της χώρας μας υγιείς και θα ανιχνεύει έγκαιρα τους νοσούντες πριν εκδηλωθεί η νόσος τους.

Ως Δημοτική Αρχή διοργανώνουμε, συχνά και συστηματικά, εκστρατείες ενημέρωσης για σημαντικά θέματα Υγείας, γιατί πρωταρχική μας αξία είναι η Ισότιμη πρόσβαση όλων των Πολιτών μας στην υγεία. Δημιουργούμε στο Δήμο Αμαρουσίου Παράρτημα του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, μέσα από το οποίο ξεκινούμε σε συνεργασία με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και τον κο Φούσα προσωπικά Πανελλαδική Εκστρατεία Πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων ως την ακριτική Κόνιτσα».

Ο κος Φούσας, κατά την ομιλία του, εξήγησε τη διαδικασία της αθηρωμάτωσης και της δημιουργίας καρδιαγγειακών νοσημάτων, μίλησε για τη σημασία της άσκησης στην καθημερινή ζωή των πολιτών, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της συμμετοχής της κάθε οικογένειας στην ελληνική μαγειρική και στη διατήρηση της μεσογειακής διατροφής για τη φροντίδα της καρδιάς μας.

Το κάπνισμα ως τον πρώτιστο προδιαθετικό θανατηφόρο παράγοντα για το έμφραγμα και το εγκεφαλικό τόνισε με τα μελανότερα χρώματα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «όλοι που θα φύγουν από αυτοί την αίθουσα πρέπει απόψε να σταματήσουν το κάπνισμα».

Το κυριότερο μήνυμα που πέρασε ο κος Φουσας στο κοινό του Αμαρουσίου ήταν η ευαισθητοποίηση στη γρήγορη αναγνώριση του εμφράγματος από τον ίδιο τον εμφραγματία!!! «Εκεί χάνεται ο ποιο πολύτιμος χρόνος. Ο ενδεικνυόμενος χρόνος από τη στιγμή που θα πονέσει κάποιος στο στήθος, ώσπου να καλέσει το ΕΚΑΒ, είναι 3-5 λεπτά..Είναι ο πιο κρίσιμος και για τη ζωή και για τη γρήγορη μεταφορά του αρρώστου στο νοσοκομείο, δεδομένου ότι 1 στους 4 εμφραγματίες πεθαίνει την πρώτη ώρα του εμφράγματος!!!. Μην περιμένετε, όταν πονέσετε, μην καλέσετε το γείτονα, καλέστε ΑΜΕΣΩΣ το ΕΚΑΒ» τόνισε χαρακτηριστικά.

Παρόντες στη διάλεξη ήταν ο επίτιμος πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Σωτήρης Ρηγάκης, ο κος Δρίτσας, Μέλος ΔΣ ΙΣΑ, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Καρλαύτης, Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, Δημήτρης Σμυρνής, και Ρένα Χαλιώτη, εκπρόσωποι από τον ιατρικό χώρο και τον κλάδο της καρδιολογίας, καθώς και πλήθος κόσμου.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με 3 σεντς διαγιγνώσκεται ο καρκίνος στο πάγκρεας


Χάρη σε ένα τεστ που ανακάλυψε ένας έφηβος από τις ΗΠΑ.

Ο έφηβος Τζακ Αντράκα, ο οποίος στα 15 του χρόνια έγινε παγκοσμίως διάσημος με μια εφεύρεση καθόλου χαρακτηριστική για εφήβους -ένα τεστ για τη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος-, αφηγήθηκε σε συνέδριο στην Καλιφόρνια πώς κατάφερε, χάρη στο διαδίκτυο, να δώσει ελπίδες σε εκατομμύρια καρκινοπαθείς και να... βάλει τα γυαλιά στην ιατρική κοινότητα.

«Χάρη στο διαδίκτυο, όλα είναι δυνατά», είπε ο Τζακ που τον Ιανουάριο γιόρτασε τα 16α γενέθλιά του.
«Μπορούμε να κάνουμε μ' αυτό πολύ περισσότερα πράγματα από το να ανεβάζουμε αστείες φωτογραφίες μας. Αν ένας 15χρονος έφηβος που δεν ξέρει καν τι είναι το πάγκρεας κατάφερε να βρει έναν τρόπο για να εντοπίζει τον καρκίνο αυτού του οργάνου, φανταστείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε εσείς», πρόσθεσε μιλώντας στο συνέδριο TED του Λονγκ Μπιτς.

Ο Αντράκα είπε ότι άρχισε να ενδιαφέρεται για τον καρκίνο του παγκρέατος πριν από 3 χρόνια, με αφορμή το θάνατο ενός συγγενούς του. Ανακάλυψε τότε ότι ο καρκίνος αυτός διαγιγνώσκεται πολύ αργά για να σωθεί ο ασθενής και ότι το διαγνωστικό τεστ που χρησιμοποιείται σήμερα είναι μια μέθοδος που εφευρέθηκε πριν από 60 χρόνια.

«Είναι πιο γέρικο κι από τον πατέρα μου» αστειεύτηκε. «Όμως κυρίως, είναι πολύ ακριβό και όχι ιδιαίτερα αξιόπιστο», πρόσθεσε.

Για να πετύχει το σκοπό του, ο νεαρός στράφηκε στους δύο καλύτερους φίλους ενός εφήβου: το Google και τη Βικιπαίδεια και διαβάζοντας άρθρα έμαθε ότι στο αίμα ενός ανθρώπου που πάσχει από καρκίνο του παγκρέατος μπορούν να εντοπιστούν χιλιάδες πρωτεΐνες, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μία από αυτές, η μεσοθηλίνη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την έγκαιρη διάγνωση και έφτιαξε ένα απλό τεστ αίματος, παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιούν οι διαβητικοί, για τον εντοπισμό της.

Όπως είπε ο ίδιος, το τεστ του είναι «τόσο απλό όσο η συνταγή για να φτιάξεις μπισκότα». Επιπροσθέτως, το τεστ αυτό είναι πάμφθηνο -στοιχίζει μόλις 3 σεντς- διαρκεί λίγα λεπτά και, όπως υποστηρίζει ο Αντράκα, είναι αξιόπιστο 100%.

Ο Τζακ Αντράκα βραβεύτηκε για την ανακάλυψή του με το Μεγάλο Βραβείο 2012 της Διεθνούς Έκθεσης Επιστήμης και Μηχανικής.

Σήμερα συνεχίζει τις έρευνές του στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς του Μέριλαντ και ελπίζει ότι θα μπορέσει να εφαρμόσει το τεστ του για την έγκαιρη διάγνωση και άλλων μορφών καρκίνου ή σοβαρών ασθενειών.





Διαβάστε περισσότερα...

Διαβήτης και υπογλυκαιμικά επεισόδια


Τι δείχνει μελέτη που βασίζεται στις εισαγωγές στο νοσοκομείο «Αττικόν».

«Η υπογλυκαιμία είναι μία από τις ανεπιθύμητες ενέργειες που προκαλείται από τα φάρμακα στους διαβητικούς πάσχοντες. Κάποια παλαιότερα φάρμακα προκαλούν συχνότερα υπογλυκαιμίες, εκ των οποίων ορισμένες μπορεί να είναι σοβαρές και να οδηγήσουν τους πάσχοντες στο Νοσοκομείο για νοσηλεία», δηλώνει ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (Β΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική & Διαβητολογικό Κέντρο Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν») κ. Παναγιώτης Χαλβατσιώτης.

Μελέτη η οποία βασίζεται στις εισαγωγές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν» πασχόντων από διαβήτη, που εκδήλωσαν υπογλυκαιμικό επεισόδιο την τελευταία πενταετία (από το 2007 έως το πρώτο εξάμηνο του 2012), δείχνει ότι οι περισσότεροι εξ αυτών παρουσίασαν λόγω της υπογλυκαιμίας κι άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας (νευρολογικές διαταραχές, σπασμούς, εγκεφαλικά επεισόδια, επιδείνωση χρόνιων νοσημάτων). Σε ορισμένους, η κατάσταση αυτή, τους κόστισε τη ζωή.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της μελέτης (βρίσκεται σε εξέλιξη), 325 πάσχοντες από διαβήτη εισήχθησαν στο Νοσοκομείο, το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, λόγω υπογλυκαιμικών επεισοδίων. Απ’ αυτούς, 158 περιστατικά αφορούσαν την ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών. Τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά παρουσίασαν κι άλλα προβλήματα υγείας, ενώ 4 ασθενείς έχασαν τη μάχη για τη ζωή. Η νοσηλεία τους διήρκεσε κατά μέσο όρο περίπου μια εβδομάδα, πράγμα που αυξάνει παράλληλα και την οικονομική επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων.

«Η υπογλυκαιμία αποτελεί κατά κύριο λόγο μια ανεπιθύμητη ενέργεια της αντιδιαβητικής αγωγής, είτε με χάπια είτε με ινσουλίνη, και συχνά οδηγεί σε εισαγωγές στο νοσοκομείο αλλά και σε επιβάρυνση της ποιότητας ζωής των διαβητικών. Οι διαβητικοί άνω των 65 ετών χαρακτηρίζονται ως η πιο ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα με πολυφαρμακία λόγω της συνύπαρξης άλλων νοσημάτων (δυσλιπιδαιμία, υπέρταση, νοσήματα του καρδιαγγειακού, μειωμένες διανοητικές καταστάσεις) αλλά και με αυξημένους γενικά τους δείκτες νοσηρότητας και θνητότητας», τονίζει ο κ. Χαλβατσιώτης, και προσθέτει: «Σύμφωνα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής και της Αμερικανικής Εταιρείας, η αντιδιαβητική θεραπεία που θα επιλέγεται από τον θεράποντα ιατρό θα πρέπει να εξατομικεύεται με στόχο ένα επαρκές θεραπευτικό αποτέλεσμα με τη δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση της ποιότητας ζωής του διαβητικού. Σήμερα, σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές που μπορεί να εξασφαλίσουν την ποθούμενη ποιότητα ζωής των διαβητικών».

Το σοβαρό πρόβλημα της υπογλυκαιμίας στους πάσχοντες από διαβήτη βρήκε τη λύση του με την κυκλοφορία μίας νέας κατηγορίας αντιδιαβητικών φαρμάκων των DPP4 αναστολέων, ένας εκπρόσωπος των οποίων είναι και η βιλνταγλιπτίνη.

Η βιλνταγλιπτίνη έλαβε τον Οκτώβριο του 2012 έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να χορηγείται σε συνδυασμό με μία σταθερή δόση ινσουλίνης (με ή χωρίς μετφορμίνη) σε ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ, όταν η δίαιτα και η άσκηση μαζί με την ινσουλίνη δεν παρέχουν επαρκή γλυκαιμικό έλεγχο. Η δεύτερη ένδειξη αφορά τη χορήγηση της βιλνταγλιπτίνης μαζί με σουλφονυλουρία και μετφορμίνη ως τριπλή θεραπεία από το στόμα, όταν η δίαιτα και η άσκηση μαζί με τη διπλή θεραπεία (σουλφονυλουρία και μετφορμίνη) δεν έχουν επίσης, τα απαιτούμενα αποτελέσματα.

Η βιλνταγλιπτίνη, μπορεί επίσης, να χορηγηθεί ακόμα και σε ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, καθώς και σε ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση. Συμπερασματικά, οι κλινικές μελέτες έδειξαν ότι με την προσθήκη βιλνταγλιπτίνης στις παραπάνω θεραπείες, τα επεισόδια υπογλυκαιμίας στους πάσχοντες από διαβήτη τύπου ΙΙ δεν αυξάνονται σημαντικά σε σχέση με το εικονικό φάρμακο.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι χορτοφάγοι ζουν 10 χρόνια περισσότερο


Μελέτη 10 ετών σε 96.000 άτομα δείχνει ότι oι χορτοφάγοι άντρες ζουν κατά μέσο όρο 9,5 χρόνια περισσότερο και οι γυναίκες 6,1 χρόνια περισσότερο.

Όπως αναφέρει η Huffington post, oι αυστηρά χορτοφάγοι είναι, κατά μέσο όρο, 30 κιλ ελαφρύτεροι από τους κανονικούς κρεατοφάγους.

Οι χορτοφάγοι είναι επίσης ελαφρύτεροι κατά πέντε μονάδες στην κλίμακα ΔΜΣ (δείκτη μάζα σώματος) από τους κρεατοφάγους.

Για να γίνει η συγκεκριμένη έρευνα, το 2002, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της ΗΠΑ έδωσε στην ερευνήτρια Λόμα Λίντα, επιχορήγηση για μελέτη σε 96.000 άτομα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρέπει να καταναλώνει 5.000 θερμίδες καθημερινά


Κινδυνεύει η ζωή της αν παραλείψει ένα γεύμα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για την απώλεια βάρους, περιμένουν να… τρώνε λιγότερο μετά το χειρουργείο.

Αυτό όμως δεν ισχύει για την περίπτωση της Julie Dunbar από το Leeds, η οποία είναι αναγκασμένη να καταναλώνει 5.000 θερμίδες την ημέρα προκειμένου να παραμείνει ζωντανή!

Η 51χρονη γυναίκα που ζύγιζε 130 κιλά αποφάσισε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για να χάσει βάρος, όμως κάτι πήγε στραβά και τελικά έχασε πολύ περισσότερο απ’ ό,τι περίμεναν οι γιατροί, με αποτέλεσμα να φτάσει σε επικίνδυνο σημείο υποσιτισμού.



Μέσα σε ένα χρόνο η ζυγαριά της έπεσε 92 κιλά!

Χρειάστηκε να υποβληθεί σε τρεις νέες επεμβάσεις, ενώ τρεφόταν με σωλήνα μέσα από τη μύτη της, για να ανακτήσει δυνάμεις το εύθραυστο σώμα της. Οι γιατροί της «μεγάλωσαν» ξανά το στομάχι δύο φορές, για να μπορεί ο οργανισμός της να απορροφήσει περισσότερες θρεπτικές ουσίες.



Τελικά οι γιατροί διέγνωσαν ένα χρόνο μετά την περιπέτειά της ότι πάσχει από εγκεφαλοπάθεια Wernicke, ασθένεια που προέκυψε από τον σοβαρό υποσιτισμό της και την έλλειψη βιταμινών και θρεπτικών συστατικών.



Τώρα πια είναι αναγκασμένη να περνά την ημέρα της… τρώγοντας, καθώς οι γιατροί της είπαν ότι πρέπει να διασφαλίσει ότι θα έχει επαρκή πρόσληψη θρεπτικών ουσιών για να παραμείνει ζωντανή!



«Κανείς δε με πιστεύει ότι τρώω όλα αυτά κάθε μέρα. Ο λογαριασμός στο σούπερ μάρκετ είναι τεράστιος. Κάθε εβδομάδα ξοδεύω πάνω από 230 ευρώ. Πλέον το να τρώω είναι η κύρια απασχόλησή μου. Έχω πάντα κάτι μαζί μου και τρώω συνεχώς. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας ξυπνάω για να τσιμπήσω κάτι. Τρώω πολύ περισσότερο απ’ ό,τι όταν ήμουν υπέρβαρη. Είχε πλάκα στην αρχή, όμως τώρα δεν είναι ευχάριστο. Ακόμη κι αν δε θέλω, πρέπει να φάω» λέει η ίδια.



Διαβάστε περισσότερα...

Εκπτώσεις στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών λόγω απεργιών


Τι προβλέπει το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης.

Με αφορμή τις πρόσφατες εκτεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προωθεί προς έγκριση στη Διυπουργική Επιτροπή ΔΕΚΟ σχέδιο Απόφασης με το οποίο προβλέπεται ημερήσια αποζημίωση των κατόχων καρτών απεριορίστων διαδρομών.

Με την προωθούμενη Απόφαση παρέχεται έκπτωση στους αγοραστές μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών του επόμενου μηνός, για κάθε ημέρα 24ωρης απεργίας και με ανώτατο ποσοστό έκπτωσης 25% επί της αξίας της κάρτας. Η έκπτωση θα παρέχεται σε όλους τους τύπους μηνιαίας κάρτας αξίας 20, 45 και 140 ευρώ (και στις αντίστοιχες μειωμένες κάρτες τους), ανάλογα με το συγκοινωνιακό μέσο ή τα μέσα που απεργούν.

Ο υπολογισμός της έκπτωσης γίνεται για κάθε ημέρα 24ωρης απεργίας και αυξάνει ανάλογα με τη βαρύτητα του μεταφορικού έργου του συγκοινωνιακού μέσου που απεργεί.

Συνεπώς προβλέπονται εκπτώσεις που αντιστοιχούν στο 1/30 ή 1/45 ή 1/60 της αξίας της μηνιαίας κάρτας για κάθε ημέρα 24ωρης απεργίας και σε σχέση με το μέσο ή τα μέσα που απεργούν.

Ειδικότερα εκπτώσεις προβλέπονται στις εξής πέντε περιπτώσεις:

- Σε περίπτωση απεργίας των Λεωφορείων, του Ηλεκτρικού (Γραμμή 1) και του Μετρό (Γραμμές 2 και 3) όλοι οι κάτοχοι μηνιαίων καρτών δικαιούνται έκπτωσης ίσης με το 1/30 της αξίας αυτών για κάθε ημέρα απεργίας.

- Σε περίπτωση απεργίας των Λεωφορείων και του Ηλεκτρικού (Γραμμή 1) ή των Λεωφορείων και μιας εκ των γραμμών του Μετρό (Γραμμή 2 ή 3), οι μεν κάτοχοι καρτών των 45 (και 23 ευρώ) και 140 (και 70 ευρώ) δικαιούνται έκπτωσης ίσης με το 1/45 της αξίας αυτών, οι δε κάτοχοι καρτών των 20 (και 10 ευρώ) δικαιούνται έκπτωσης ίσης με το 1/30 της αξίας αυτών, για κάθε ημέρα απεργίας.

- Σε περίπτωση απεργίας του Ηλεκτρικού (Γραμμή 1) και του Μετρό (Γραμμές 2 και 3) οι κάτοχοι μηνιαίων καρτών των 45€ (και 23€) και των 140€ (και 70€) δικαιούνται έκπτωσης ίσης με το 1/45 της αξίας αυτών, για κάθε ημέρα απεργίας.

- Σε περίπτωση απεργίας είτε του Ηλεκτρικού (Γραμμή 1) είτε της Γραμμής 2 είτε της Γραμμής 3 του Μετρό οι κάτοχοι μηνιαίων καρτών των 45 (και 23 ευρώ) και των 140 (70 ευρώ) δικαιούνται έκπτωσης ίσης με το 1/60 της αξίας αυτών, για κάθε ημέρα απεργίας.

- Σε περίπτωση απεργίας μόνο των Λεωφορείων οι μεν κάτοχοι καρτών των 45 (και 23 ευρώ) και 140 (και 70 ευρώ) δικαιούνται έκπτωσης ίσης με το 1/60 της αξίας αυτών, οι δε κάτοχοι καρτών των 20 (και 10 ευρώ) δικαιούνται έκπτωσης ίσης με το 1/30 της αξίας αυτών, για κάθε ημέρα απεργίας.

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση αυτή στοχεύει στη διατήρηση και την ενίσχυση της αξιοπιστίας του επιβατικού κοινού απέναντι στα ΜΜΜ και ταυτόχρονα δικαιώνει τους τακτικούς χρήστες που επιλέγουν τις δημόσιες συγκοινωνίες για τη μετακίνηση τους.

Με απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΣΑ που εκδίδεται μέχρι τις 20 εκάστου μηνός προσδιορίζονται οι παρεχόμενες εκπτώσεις για όλες τις μηνιαίες κάρτες του επόμενου μήνα λόγω των απεργιών του προηγούμενου μήνα. Επίσης θα προσδιορίζεται με ανάλογο τρόπο η παροχή εκπτώσεων στις ετήσιες κάρτες απεριορίστων διαδρομών.

Οι απεργίες του μήνα Ιανουαρίου θα αποζημιωθούν τον πρώτο μήνα που θα ακολουθήσει από την έγκριση της σχετικής πρότασης από τη Διυπουργική Επιτροπή ΔΕΚΟ.

Η προτεινόμενη ρύθμιση συμπληρώνει το προηγούμενο μέτρο ανταμοιβής των τακτικών χρηστών των ΜΜΜ, δηλαδή τη δεσμίδα δέκα συν ένα και εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα του υπουργείου για την εξυγίανση των συγκοινωνιακών ΔΕΚΟ και την καταπολέμηση της εισιτηριοδιαφυγής.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα χωριά όπου ο καρκίνος «κρύβεται» σε κάθε πηγάδι


Η ζωή είναι δύσκολη για τους κατοίκους των «καρκινογόνων περιοχών» της Κίνας.

Με το πρόβλημα των «Χωριών του Καρκίνου» αναγκάζεται να ασχοληθούν οι Αρχές της Κίνας, μιας και το θέμα έχει πάρει διαστάσεις με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Χωρία του Καρκίνου» είναι η ονομασία που έχει δοθεί σε περιοχές της Κίνας, όπου η μόλυνση είναι τέτοια ώστε να οδηγεί σε ραγδαία αύξηση των περιστατικών καρκίνου και κυρίως του στομάχου.

Το πρόβλημα έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις με όλο και περισσότερα χωρία να παίρνουν το προσωνύμιο «καρκινογόνα» και τους ακτιβιστές να προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη και τις Αρχές, μέσω των κοινωνικών μέσων.

Σε σύμβολο του αγώνα, έχει αναδεχθεί το χωριό Huangjiawa, στην περιοχή Weifang της επαρχίας Shandong, μετά την ανακοίνωσε ότι έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνων του στομάχου σε παγκόσμιο επίπεδο.



Τα πηγάδια του χωριού πιστεύεται πως είναι μολυσμένα με τοξικά από παρακείμενο εργοστάσιο αλουμινίου. «Δέκα χρόνια πριν, το νερό στα ποτάμια μας ήταν τόσο καθαρό, πιο καθαρό μάλιστα απ’ ό,τι το νερό του δικτύου είναι σήμερα», λέει ο Zhang μιλώντας στους Financial Times.

Η κατάσταση στο χωριό, υπέπεσε στην προσοχή του ακτιβιστή Deng Fei, που έχει πάνω από 3 εκατ. followers στο Weibo, το αντίστοιχο του Twitter στην Κίνα. Έτσι διέδωσε τα νέα.

Τον προηγούμενο μήνα οι Αρχές αναγκάστηκαν να παραδεχτούν την ύπαρξη των «Χωριών του Καρκίνου» με το υπουργείο Περιβάλλοντος να παραδεχτεί ότι η παραγωγή και χρήση επικίνδυνων χημικών εξακολουθεί να λαμβάνει χώρα στην Κίνα, όταν σε πολλά κράτη έχει απαγορευτεί.

«Τα τοξικά χημικά έχουν προκαλέσει πολλές καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης για το περιβάλλον που συνδέονται με το νερό και τον αέρα», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.














Διαβάστε περισσότερα...

Αυτοποιημένο σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων στην Καρδίτσα


Θα ξεκινήσει δοκιμαστικά πριν την πλήρη λειτουργία του.

Σε πιλοτική εφαρμογή και χρήση του από περιορισμένο αριθμό χρηστών για ένα μικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να δοκιμαστεί στην πράξη πριν τεθεί σε πλήρη λειτουργία, έθεσε ο δήμος Καρδίτσας το αυτοματοποιημένο σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων.

Τα ποδήλατα του συστήματος τοποθετήθηκαν από τους υπεύθυνους της αναδόχου εταιρείας, παρουσία εκπροσώπων του δήμου Καρδίτσας, στους σταθμούς που έχουν εγκατασταθεί στην Κεντρική Πλατεία (Ελευθερίας), Παυσίλυπο, Δημοτικό Στάδιο- Αθλητικό Πάρκο Καρδίτσας, Πλατεία Λάππα, Κτηνιατρική Σχολή και ΟΑΕΔ, ΟΣΕ (έναντι Σταθμού).

Οι σταθμοί περιλαμβάνουν 102 θέσεις κλειδώματος ποδηλάτων (17 ανά σταθμό) ενώ διαθέτουν οθόνη αφής απ΄ όπου, όταν το σύστημα τεθεί σε λειτουργία, θα μπορούν οι χρήστες να εγγραφούν απευθείας στο σύστημα, καθώς και αναγνώστη πιστωτικής κάρτας.

Οι χρήστες θα μπορούν να παραλαμβάνουν ποδήλατα από τους σταθμούς, αφού προηγηθεί διαδικασία ταυτοποίησής τους, χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα και εν συνεχεία, μετά την ολοκλήρωση της χρήσης τους να τα επιστρέφουν σ' αυτούς.

Από τα 70 ποδήλατα που παρέλαβε ο δήμος τα 60 θα βρίσκονται στους σταθμούς και τα 10 θα είναι εφεδρικά και θα επιστρατεύονται σε περιόδους υψηλής ζήτησης ή θα αντικαθιστούν άλλα που επισκευάζονται ή δεν μπορούν να διατεθούν για χρήση για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση» με πόρους του Πράσινου Ταμείου, όπου εντάχθηκε η σχετική πρόταση που υπέβαλε ο δήμος, ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του είναι 231.024,75 ευρώ.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ιταλικά για δημοσίους υπαλλήλους


Από το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Ειδικά τμήματα ιταλικών, για δημόσιους υπαλλήλους, διοργανώνει το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης «στο πλαίσιο διερεύνησης δυνατοτήτων συνεργασίας με φορείς τού ελληνικού Δημοσίου».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση τού υπουργείου, το Ινστιτούτο σχεδίασε και υλοποιεί αυτά τα ειδικά τμήματα ιταλικών, ειδικά για δημόσιους υπαλλήλους, διάρκειας 90 ωρών, σε δύο περιόδους, οι οποίες αρχίζουν το Μάρτιο του 2013 η πρώτη, και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, η δεύτερη.

Επισημαίνεται ότι στην παρούσα φάση τα ανωτέρω μαθήματα θα πραγματοποιούνται από το Ινστιτούτο μόνο στην Αθήνα.
Οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες για τη διαδικασία αιτήσεων, τα απαραίτητα δικαιολογητικά, το κόστος, το πρόγραμμα μαθημάτων, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια για τα ειδικά τμήματα ιταλικών για δημόσιους υπαλλήλους στην ιστοσελίδα του ινστιτούτου.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σκληρή μάχη για τις απολύσεις στο Δημόσιο


Η τρόικα δεν έχει πειστεί ότι το σχέδιο Μανιτάκη μπορεί να αποδώσει.

«Τώρα αρχίζει η διαπραγμάτευση με την τρόικα» λένε στην κυβέρνηση αφού «ο πρώτος γύρος στο ρίνγκ της διαπραγμάτευσης ξεκινά με τις σημερινές συναντήσεις στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας».

Η δόση του Μαρτίου συνδέεται πλέον ευθέως με την μεταρρύθμιση στο Δημόσιο και τις αποχωρήσεις- απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Η τρόικα επιχειρεί να τις φέρει πιο μπροστά εντός του 2013 και η κυβέρνηση να τις σπρώξει πιο πίσω από την πρόβλεψη του μνημονίου για τις αρχές του 2014.

Η ουσία όπως λένε στο οικονομικό επιτελείο είναι φύγουν άμεσα, εάν είναι δυνατόν έως τον Ιούνιο, 6.000-70000 υπάλληλοι από τη δεξαμενή των επίορκων, όσων έχουν μπει με πλαστά πτυχία και απολυτήρια και των μη ενεργά απασχολούμενων ή των κοπανατζήδων, προκειμένου η τρόικα να πειστεί ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διαρρήξει τις σχέσεις με το πελατειακό κράτος.

Ακόμη η τρόικα δεν έχει πειστεί ότι το σχέδιο Μανιτάκη μπορεί να εφαρμοστεί και να αποδώσει και για αυτό επιμένει. «Δώστε μας ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία ότι βγαίνουν τα νούμερα και τότε μπορείτε να το εφαρμόσετε» είπαν ορθά-κοφτά στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Μέχρι την Παρασκευή αναμένουν ότι θα ολοκληρωθούν όλα τα χρονοδιαγράμματα και θα και τα οργανογράμματα των υπουργείων και στη συνέχεια θα εξελιχθεί το παζάρι με την τρόικα.

Εκτός από την κατάργηση οργανικών θέσεων η τρόικα ζητά και την κατάργηση κλάδων ενώ στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι υποχρεωτικής εκπαίδευσης και οι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπάλληλοι. «Υπάρχουν άνεργοι με μεταπτυχιακά, εξειδικευμένοι επιστήμονες.

Διώξτε όσους δεν μπορούν να αποδώσουν και προσλάβετε νέο αίμα» για να γίνει αποτελεσματικό το Δημόσιο είπε σε υπουργό στέλεχος της τρόικας και εκείνος δεν είχε τι να αντιτείνει. Εξάλλου, το τρομοκρατικό δίλλημα της τρόικας ή θα μειωθεί το Δημόσιο ή θα έλθουν νέοι φόροι και μειώσεις μισθών δεν αφήνει πολλά περιθώρια για άλλες επιλογές στην κυβέρνηση.

Μπορεί, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποκλείει εμπλοκή, να τεθεί στη σημερινή συνάντηση με τον κ. Βρούτση ζήτημα για τον μηχανισμό του κατώτατου μισθού.

Είναι, επίσης, βέβαιον ότι η τρόικα αν δεν πάρει κάτι στο θέμα του Δημοσίου ότι δεν θα συναινέσει εύκολα στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ή στις παραπάνω δόσεις για ληξιπρόθεσμα στις εφορίες ή τα ταμεία.



Διαβάστε περισσότερα...