Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Οι ευεργετικές επιδράσεις του ελληνικού καφέ


Αποτελεί εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών.
Στην ελληνική επικράτεια, ο καφές κάνει την εμφάνισή του κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, καθώς και αυτοί της Βορείου Ελλάδος, είναι οι πρώτοι που υιοθετούν την κατανάλωση του καφέ και τη μετατρέπουν σε αγαπημένη συνήθεια.

Με την πάροδο των ετών, ο καφές κερδίζει την αγάπη όλο και περισσότερων Ελλήνων. Παράλληλα, όλο και περισσότερες μελέτες υποστηρίζουν, ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί και συνεισφέρει ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο καφές αποτελεί ένα από τα πιο πλούσια ροφήματα σε αντιοξειδωτικά. Έρευνα των Fukushima Y et al, 2009 έδειξε ότι ο καφές, σε σύγκριση με άλλα πλούσια σε πολυφαινόλες ροφήματα, όπως το κρασί για παράδειγμα, έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα. Μία παλιότερη μελέτη σε νορβηγούς ενήλικες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο καφές αποτελούσε την κυριότερη πηγή αντιοξειδωτικών.

Με κύρια αντιοξειδωτικά: το χλωρογενικό οξύ, το καφεϊκό οξύ και τις μελανοϊδίνες, ο ελληνικός καφές, με το ένα φλιτζανάκι να παρέχει περίπου 150mg, μπορεί να αποτελέσει μία εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και να προστατεύσει τον ανθρώπινο οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβες στους ιστούς και είναι υπεύθυνες για την γήρανση.

Η καφεΐνη, ένα από τα πιο αντικρουόμενα συστατικά του καφέ, φαίνεται πως αποτελεί ένα ήπιο διεγερτικό του νευρικού συστήματος και σε μέτριες ποσότητες μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης για του ενήλικες φτάνει τα 400mg.

Η περιεκτικότητα του ελληνικού καφέ σε καφεΐνη, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της βρίσκεται στο ίζημα που δημιουργείται κατά την παρασκευή του, είναι περίπου 40mg ανά φλιτζανάκι. Το γεγονός αυτό, δίνει τη δυνατότητα στους λάτρεις του ελληνικού καφέ να μπορούν να τον απολαύσουν αρκετές φορές μέσα στην ημέρα.

Επιπλέον, το θερμιδικό περιεχόμενο του ελληνικού καφέ είναι εξαιρετικά χαμηλό. Οι κόκκοι του έχουν πολύ μικρή περιεκτικότητα σε συστατικά που περιέχουν θερμίδες όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη. Κατά τη διάρκεια του καβουρντίσματος, τα συστατικά αυτά μετατρέπονται σε ενώσεις που δεν αποδίδουν ενέργεια. Επιπλέον, πολλά από αυτά βρίσκονται στο ίζημα του ελληνικού καφέ, αποτέλεσμα: το ένα φλιτζανάκι αποδίδει μόνο 1 kcal. Αν κάποιος λοιπόν καταναλώνει ελληνικό καφέ χωρίς την προσθήκη ζάχαρης ή γάλακτος δεν επιβαρύνει καθόλου τη θερμιδική του πρόσληψη.

Αν και οι μελέτες για την Ελλάδα δεν είναι πολλές, παρ’ όλα αυτά, τα αποτελέσματα για τις ευεργετικές επιδράσεις του καφέ φαίνονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Mελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ικαρία σε 485 υπερτασικούς ηλικιωμένους, έδειξε τη θετική επίδραση της μέτριας κατανάλωσης ελληνικού καφέ στην αορτική ελαστικότητα. Φάνηκε δηλαδή να βελτιώνει την ικανότητα των αρτηριών να κάμπτονται καλύτερα και να μην σκληραίνουν, ευνοώντας έτσι μια καλύτερη διαχείριση της πίεσής τους.

Επιπλέον, μία παλιότερη ερευνητική προσπάθεια, που διεξήχθη σε νησιά της Μεσογείου, συνδέει και αυτή τη μέτρια κατανάλωση καφέ με οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό, αφού βρέθηκε, ότι μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη.

Μείνετε σταθεροί λοιπόν στις παραδόσεις, καθώς φαίνεται πως οι ευεργετικές επιδράσεις του ελληνικού καφέ είναι πολλαπλές!


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα εμφύτευμα ανοίγει... «παράθυρο» στον εγκέφαλο


Τι υποστηρίζει νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας
.
Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα εμφύτευμα το οποίο θα επιτρέπει στους γιατρούς να δουν μέσα από το κρανίο και, ενδεχομένως, αυτό να συμβάλλει στη θεραπεία των ασθενών.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας υποστηρίζει ότι θα μπορούσε το εμφύτευμα αυτό να επιτρέπει τις λέιζερ θεραπείες στο εγκέφαλο για τις νευρολογικές διαταραχές.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι αναδυόμενες λέιζερ θεραπείες για τα εγκεφαλικά επεισόδια και τον καρκίνο, καθώς και η απεικόνιση του εγκεφάλου, απαιτούν την πρόσβαση στον εγκέφαλο.

Ωστόσο, η πρόσβαση με τα μέχρι τώρα μέσα είναι περιορισμένη, καθώς ένα μέρος του κρανίου πρέπει να αφαιρεθεί και να αντικατασταθεί, κάθε φορά που εκτελείται μια θεραπεία.

Αντ' αυτού, η ομάδα των επιστημόνων επινόησαν ένα διαφανές εμφύτευμα που θα αντικαταστήσει ένα μικρό τμήμα του κρανίου.

Συγκεκριμένα χρησιμοποίησαν ένα υλικό το οποίο χρησιμοποιείται σε ορισμένα κεραμικά εμφυτεύματα ισχίου και οδοντιατρικές γέφυρες , το οποίο ύστερα από την κατάλληλη επεξεργασία μετατράπηκε σε διαφανές. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το υλικό αυτό είναι ασφαλές για να χρησιμοποιηθεί ως εμφύτευμα, ενώ επειδή είναι διαφανές παρέχει ένα... «παράθυρο» στον εγκέφαλο.

«Αυτό είναι ένα κρίσιμο πρώτο βήμα, προς μία νέα καινοτόμο ιδέα που θα μπορούσε να παρέχει ένα κλινικά βιώσιμο μέσο για την οπτική πρόσβαση του εγκεφάλου, σε μεγάλες περιοχές, καθώς και σε χρονίως επαναλαμβανόμενη βάση», τόνισε ο καθηγητής Γουλιέρμο Αγκιλάρ.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντίστροφη μέτρηση για τo Φεστιβάλ Δράμας


Στις 16 Σεπτεμβρίου το 36ο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους.
Το 36ο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους καταφθάνει στη μακεδονική πόλη με πολλές κι ενδιαφέρουσες συμμετοχές και αφιερώματα.

Tο μεγάλο ραντεβού ταινιών μικρού μήκους δίνεται για 36η φορά στη Δράμα, όπου μεταξύ 16 και 21 Σεπτεμβρίου θα προβληθούν 213 ταινίες από 47 συνολικά χώρες. Και παρά την οικονομική κρίση –η οποία, πάντως, αποτελεί βασικό θέμα και πηγή έμπνευσης για τις περισσότερες από τις ελληνικές ταινίες, όπως τόνισαν οι διοργανωτές– οι δηλώσεις συμμετοχής από ντόπιους κινηματογραφιστές σημείωσαν νέο ρεκόρ: 184 ταινιάκια, από τα οποία θα προβληθούν τα 39. Επίσης σημαντικό κι ελπιδοφόρο, το γεγονός ότι 19 σκηνοθέτριες υπογράφουν ή συνυπογράφουν φέτος συμμετέχουσες ταινίες. Όσον αφορά τη θεματολογία, ανεργία, φτώχεια, εθνικιστική έξαρση, ρατσιστικά εγκλήματα, χρέη και κατασχέσεις, αυτοκτονίες, διαδηλώσεις, ΜΑΤ, μετανάστευση, εργασιακή εκμετάλλευση παρελαύνουν από το σελιλόιντ, ενώ σταθερή αξία συνιστούν οι διαπροσωπικές σχέσεις (οικογένεια, έρωτας, φιλία, ομοφυλοφιλία.
Από τις ταινίες που θα διαγωνιστούν στο ελληνικό τμήμα του φεστιβάλ –με κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τους Τάσο Ψαρρά, Γιώργο Κρασσακόπουλο, Φωτεινή Κοτρώτση, Τάκη Σπυριδάκη και Δημήτρη Σπύρου– οι 35 είναι μυθοπλασίας, ενώ υπάρχουν και δύο ντοκιμαντέρ και δύο κινούμενα σχέδια. Ενώ στο διεθνές τμήμα του δραμινού φεστιβάλ –πρόεδρος της κριτικής επιτροπής σε αυτό το τμήμα είναι ο Ηλίας Δημητρίου– θα προβληθούν 55 ταινίες από 47 χώρες (σημειωτέον, αίτηση συμμετοχής υπέβαλαν πάνω από 1.200 ταινίες). Τέλος, ανάμεσα στην πληθώρα παράλληλων εκδηλώσεων του φεστιβάλ ξεχωρίζουν το γερμανικό αφιέρωμα με επιλογές από τα μικρομηκάδικα φεστιβάλ Δρέσδης και Ρένγκενσμπουργκ και η παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του Ντίνου Κατσουρίδη.


Πηγή: http://tospirto.net
Διαβάστε περισσότερα...

Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία συνδέεται με την εικόνα του σώματος


Μπορεί να οδηγήσει σε οριστική διάσταση το ζευγάρι.

Ένα από τα πλέον σημαντικά και ευαίσθητα προβλήματα στη σεξουαλική ζωή της γυναίκας είναι αυτό της μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας. Με την απουσία ή τη σταδιακή μείωση της επιθυμίας, η γυναίκα αρχίζει να αισθάνεται πως δεν είναι ικανή πλέον όχι μόνο να ικανοποιήσει τον σύντροφό της, αλλά ούτε να τον διεκδικήσει. Νιώθει ότι δεν έχει επιθυμία για σεξουαλική συνεύρεση, ότι δεν είναι επιθυμητή, ντρέπεται για το σώμα της.

Ειδικά στη σύγχρονη κοινωνία, όπου τα σεξουαλικά ερεθίσματα βομβαρδίζουν καθημερινά τη ζωή των ανθρώπων, μέσα από εικόνες και κείμενα της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου και των περιοδικών, η γυναίκα νιώθει ανήμπορη να «διαγωνιστεί» και να διεκδικήσει το σύντροφό της μέσα σε αυτόν τον έντονο σεξουαλικό ανταγωνισμό. Η έλλειψη ερωτικής επιθυμίας στη γυναίκα δηλώνει την δυσκολία της να επιθυμεί και να διεκδικεί το άγγιγμα, το χάδι, ή την οποιαδήποτε κίνηση που θα την οδηγούσε στη σεξουαλική επαφή.

Συχνά η μείωση της ερωτικής επιθυμίας συνδέεται με την «κακή» εικόνα σώματος που έχει η ίδια για τον εαυτό της. Μια εγκυμοσύνη που έφερε παραπάνω κιλά, που δεν «χάθηκαν», κιλά που μπορεί να πήρε εγκλωβισμένη σε μια σχέση που δεν την εκφράζει, συναισθηματικό βάρος ή θυμός που δεν εκφράζεται αλλά συγκεντρώνεται σωματικά, έμφαση στο μητρικό ρόλο και παραμέληση του ρόλου ως γυναίκα και σεξουαλικού συντρόφου είναι κάποιοι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν στην απόκτηση κιλών και τη μείωση της ερωτικής επιθυμίας.

Είναι επόμενο μια γυναίκα που δεν αισθάνεται καλά με το σώμα της να μην αισθάνεται καλά και κατά τη σεξουαλική πράξη όπου η έκθεση του σώματος και η σωματική εγγύτητα είναι δεδομένη και απαραίτητη. Έτσι αρχίζει να αποφεύγει το σεξ, ζητάει σεξ με κλειστά τα φώτα, αποφεύγει να τη δει γυμνή ο σύντροφος και πάει λέγοντας. Η σεξουαλικότητα συνεχώς συρρικνώνεται ο φόβος ότι δεν είναι επιθυμητή μεγαλώνει και μπορεί και η επιθυμία για φαγητό να αυξηθεί.

Πολλές είναι οι περιπτώσεις στις οποίες ο σύντροφος μιας γυναίκας με μειωμένη σεξουαλική επιθυμία θα αναγκαστεί σχεδόν πάντα να κάνει μια πρώτη κίνηση, μία προσπάθεια για σεξουαλική συνεύρεση τους. Με τον καιρό ο άντρας - σύντροφος κουράζεται από αυτή τη συνεχή προσπάθεια, η οποία πολλές φορές είναι ανεπιτυχής, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντάσεις, καυγάδες και θυμοί ανάμεσα στο ζευγάρι.

Από την άλλη πολλές φορές η γυναίκα ενδίδει στη σεξουαλική δραστηριότητα χωρίς και η ίδια να συναινεί φοβούμενη την αντίδραση του άντρα ή ότι απειλείται η σχέση ή ο γάμος της. Πολλές φορές και η ίδια η γυναίκα δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει και έχει αυτή τη συμπεριφορά, αποφεύγει να δει το πρόβλημα και η ένταση, ο φόβος και η αγωνία συνεχίζονται. Ο άντρας χρεώνεται τη συμπεριφορά της συντρόφου, δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει, απομακρύνεται ή θυμώνει και το πρόβλημα συνεχίζει να τρέφεται από τη στάση αμηχανίας ή άγνοιας και των δυο.

Η έλλειψη επικοινωνίας και ο φόβος εκδήλωσης αυτής της μειωμένης επιθυμίας φέρνει πολλές φορές το ζευγάρι σε αποχή συμμετοχής σε οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα, η οποία με τη σειρά της προκαλεί δυσφορία και προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις του ζευγαριού.

Αντιμετώπιση

Το πρόβλημα της μειωμένης ερωτικής επιθυμίας λύνεται. Είναι σημαντικό να αποδεχτεί η γυναίκα ότι το πρόβλημα αυτό κάτι έχει να της πει. Για την ίδια, για την εικόνα του σώματος της ή για το πώς αυτή αντιλαμβάνεται την εικόνα της, για το πώς είναι η σχέση της, για το πώς διαχειρίζεται γενικότερα τις δυσκολίες της και τα συναισθηματικά της βάρη που τελικά μπορεί να γίνονται και σωματικό βάρος.

Η βοήθεια από ειδικό είναι χρήσιμη για να καταλάβει από που προέρχονται όλα αυτά τα θέματα και για να μπορέσει να ξεκαθαρίσει μέσα της τι γίνεται με το σώμα της, τη σεξουαλικότητά της, τον εαυτό της, τη σχέση της.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι ονειροπόλοι ταλαιπωρούνται από αϋπνίες


Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια ανέλυσαν μαγνητικές τομογραφίες.

Οι άνθρωποι που χάνονται στις ονειροπολήσεις τους στη διάρκεια της ημέρας και το μυαλό τους ταξιδεύει διαρκώς είναι πιο πιθανό να ταλαιπωρούνται από αϋπνίες σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Sleep.

Η ομάδα του επικεφαλής ερευνητή Dr Sean Drummond αναπληρωτή καθηγητή ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια συνέκρινε τις μαγνητικές τομογραφίες 25 ενηλίκων μέσου όρου ηλικίας 32 ετών οι οποίοι δεν είχαν προβλήματα ύπνου με εκείνες 25 ενηλίκων που ταλαιπωρούνταν από αϋπνίες.

Το ενδιαφέρον εύρημά τους είναι ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια της ονειροπόλησης παρέμεναν ενεργοποιημένες ακόμη και την ώρα που ο εγκέφαλος των συγκεκριμένων ενηλίκων είχε στραφεί προς τη διεκπεραίωση άλλων πολύπλοκων εργασιών.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλός τους εργάζεται πιο εντατικά για την ολοκλήρωση μιας εργασίας και κουράζεται περισσότερο.

Σύμφωνα με τον Dr Drummond «οι άνθρωποι με αϋπνία δεν έχουν προβλήματα μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά ο εγκέφαλός τους δεν λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά και στη διάρκεια της ημέρας. Αυτά τα ημερήσια προβλήματα σχετίζονται με μετρήσιμες ανωμαλίες της εγκεφαλικής δραστηριότητας οι οποίες μας παρέχουν βιολογικούς δείκτες για την επιτυχή αντιμετώπιση της αϋπνίας».


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΗΠΑ: Πράσινο φως σε μελέτη για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας με βλαστοκύτταρα


Η μελέτη θα ερευνήσει τη δυνατότητα ύφεσης της σκλήρυνσης κατά πλάκας χρησιμοποιώντας βλαστικά κύτταρα που συλλέγονται από το μυελό των οστών του ασθενούς

Την έγκριση για την έρευνα νέας φαρμακευτικής ουσίας (IND) από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έλαβε το Tisch MS Research Center της Νέας Υόρκης ώστε να ξεκινήσει η φάση Ι της μελέτης όπου θα χρησιμοποιηθούν αυτόλογα νευρικά βλαστικά κύτταρα για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ ). «Εξ όσων γνωρίζω, αυτή είναι η πρώτη εγκεκριμένη από τον FDA χρήση βλαστικών κυττάρων στις ΗΠΑ τα οποία χορηγούνται στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό των ασθενών με ΣΚΠ, και αποτελεί μια πρωτοποριακή μέθοδο αντιμετώπισης της ΣΚΠ» δήλωσε ο Δρ Saud A. Sadiq, συνεργάτης στο Tisch MS Research Center της Νέας Υόρκης και κύριος ερευνητής της μελέτης.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, η πρωτοποριακή μελέτη θα διερευνήσει τα αποτελέσματα της χρήσης των βλαστοκυττάρων που συλλέγονται από το μυελό των οστών του ασθενούς. Τα βλαστικά κύτταρα θα χορηγηθούν ενδοραχιαίως (στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό που περιβάλλει το νωτιαίο μυελό) σε 20 συμμετέχοντες ασθενείς, οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια ένταξης για την κλινική μελέτη.

Στη συγκεκριμένη θα ενταχθούν ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί, ενώ θα μελετηθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα. Η μελέτη εξ ολοκλήρου θα πραγματοποιηθεί στο Tisch MS Research Center και στο International Multiple Sclerosis Management Practice (IMSMP). Η κλινική εφαρμογή των αυτόλογων προγονικών κυττάρων στη ΣΚΠ είναι το επίτευγμα μιας δεκαετούς έρευνας που διεξάγεται από μια ειδική ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Δρ Sadiq και Δρ Violaine Harris, που εργάζεται επίσης στο Tisch MS Research Center.

Στις προκλινικές δοκιμές διαπιστώθηκε ότι η έγχυση των κυττάρων αυτών μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή του εγκεφάλου και την επιταχύνει την ανάπλαση της μυελίνης και / ή τη νευροπροστασία. «Αυτή η μελέτη αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της αφοσίωσης των επιστημόνων του Τisch MS Research Center στην επιστήμη και την μεταφορά της έρευνας στο ασθενή και ταυτόχρονα γεννά ελπίδα ότι η μακροχρόνια αναπηρία μπορεί να αντιστραφεί στη ΣΚΠ," τόνισε ο Δρ Sadiq.

Οι συμμετέχοντες θα υποβληθούν σε μια μοναδική συλλογή του μυελού των οστών, από τον οποίο θα διαχωριστούν τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα, στη συνέχεια θα μετατραπούν σε νευρικά και ενδοραχιαία θα χορηγηθούν στους 20 ασθενείς. Οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν τρεις ενδοραχιαίες ενέσεις ανά μήνα και η χορηγήσεις θα ολοκληρωθούν σε τρεις μήνες. Οι παράμετροι ασφαλείας και αποτελεσματικότητας θα αξιολογηθούν από όλους τους συμμετέχοντες μέσω τακτικών επισκέψεων παρακολούθησης.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας ανήκει στις αυτοάνοσες παθήσεις και μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία η οποία να προλαμβάνει τις εξάρσεις και να αποκαθιστά τις αναπηρίες, μας αναφέρει η καθηγήτρια Ιστολογίας-Εμβρυολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Κοκκώνα Κουζή-Κολιάκου σχολιάζοντας την ανακοίνωση.

«Κατά καιρούς», προσθέτει, «μεγάλες κλινικές μελέτες δημοσιευμένες σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά αναφέρονται στην χρήση των βλαστοκυττάρων στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας και γενικότερα των αυτοάνοσων παθήσεων, κοινός παρονομαστής των οποίων είναι η παθολογική διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος και η στροφή του εναντίον των οργάνων του ίδιου του ασθενούς. Διεθνώς σήμερα χρησιμοποιούνται με επιτυχία δύο πηγές λήψης βλαστοκυττάρων, ο μυελός των οστών και ο λιπώδης ιστός με παρόμοια αποτελέσματα. Της χορήγησης των βλαστοκυττάρων προηγείται ήπια χημειοθεραπεία η οποία ελαττώνει τον αριθμό των λεμφοκυττάρων και την επίθεση στα όργανα.

Στη χώρα μας υπάρχει σημαντική εμπειρία στη διαχείριση των βλαστοκυττάρων και επομένως μια αντίστοιχη θεραπεία θα μπορούσε να προσφέρει πολλά στους πάσχοντες όχι μόνο από τη σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά και από άλλες αυτοάνοσες παθήσεις.» καταλήγει η κ. Κολιάκου.



Πηγή: http://www.protothema.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το μόνο που δεν ξέρουν… το χρώμα του μεταλλίου!


Η Εθνική ομάδα πόλο των Νεάνιδων, επικράτησε της Ολλανδίας με 8-4 στον ημιτελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, και εξασφάλισε μαζί με τη συμμετοχή της στον τελικό και ένα μετάλλιο!



Θέση στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος πόλο των Νεάνιδων που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη εξασφάλισε η Εθνική ομάδα. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επικράτησε της Ολλανδίας με 8-4 και στον αυριανό τελικό (19:00) θα αντιμετωπίσει τις Ισπανίδες που νωρίτερα νίκησαν με 10-9 την Ιταλία.

Αυτό που απομένει πλέον για τα κορίτσια του Γιώργου Μορφέση είναι να μάθουν το… χρώμα του μεταλλίου τους!

Η Εθνική ομάδα αν και μπήκε καλύτερα στο πρώτο οκτάλεπτο δεν κατάφερε να πάρει προβάδισμα. Στη συνέχεια όμως εκμεταλλεύτηκε την επιθετική αδυναμία της Ολλανδίας και έφτασε στο ημίχρονο προηγούμενη 3-2. Τα κορίτσια του Γιώργου Μορφέση δεν σταμάτησαν εκεί. Φούλαραν τις μηχανές ξέφυγαν με 6-2 και «κλείδωσαν» νίκη, πρόκριση και μετάλλιο φτάνοντας εύκολα στο τελικό 8-4.

Τα οκτάλεπτα: 1-1, 2-1, 3-0, 2-2

Ελλάδα: Β. Πλευρίτου 1, Χυδηριώτη 1, Ελ. Πλευρίτου 3, Ξενάκη 2, Καλογεράκου 1

Ολλανδία: Μέγκενς 2, Κέουνινγκ 1, Κούλχας 1


Διαβάστε περισσότερα...

Δέκα μέρες κατασκήνωση για τα ΑμεΑ της Ημαθίας


Για άλλη μια χρονιά ο Φιλανθρωπικός μη Κερδοσκοπικός Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Ν. Ημαθίας συμμετείχε στο Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα ΑμεΑ 2013 της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, στα πλαίσια του Κρατικού Κατασκηνωτικού Προγράμματος του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων & Πρόνοιας.

Για δέκα ημέρες, από 05 έως 14 Αυγούστου 2013, πενήντα δύο (52) παιδιά του Συλλόγου μας και είκοσι οχτώ (28) συνοδοί, φιλοξενήθηκαν στις άρτιες και λειτουργικές εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης στον Άγιο Ανδρέα, Μαραθώνα Αττικής.

 


Αυτές τις μέρες, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν, να συναναστραφούν και να διασκεδάσουν μέσα από διάφορες δραστηριότητες αθλητικές και καλλιτεχνικές.


Ευχαριστούμε τους υπεύθυνους της κατασκήνωσης και τους συνοδούς που φρόντισαν με ευαισθησία, κατανόηση και υπομονή για την αναψυχή των παιδιών μας.
Ευχαριστούμε για τις υπέροχες αναμνήσεις που συντροφεύουν τα παιδιά μας!

Ευχαριστήριο στα ΚΤΕΛ Ημαθίας 





Ο Φιλανθρωπικός μη Κερδοσκοπικός Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Ν. Ημαθίας ευχαριστεί θερμά:

Την ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΗΜΑΘΙΑΣ ΜΟΝ.Ε.Π.Ε. για την ασφαλή μεταφορά των παιδιών του Συλλόγου προς και από την κατασκήνωση στον Αγ.Ανδρέα Αττικής και για τη δωρεά του χρηματικού ποσού των 200 ευρώ, καθώς και τους οδηγούς Μπούτση Γεώργιο, Γκλεζάκο Δημήτριο και Σιδηρόπουλο Χρήστο για την ευαισθησία, την κατανόηση και την υπομονή τους.

Από το Δ.Σ του Συλλόγου



Πηγή: http://www.inveria.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τράβηξε την προσοχή ο "Ορίζοντας"


Στον 20ο γύρο οροπεδίου Λασιθίου. Συνολικής απόστασης 24.5χλμ πήραν μέρος και τέσσερα μέλη της αθλητικής παρέας του 'Ορίζοντα', τα οποία δικαιολογημένα τράβηξαν την προσοχή όλων, αφού είχαν μαζί τους, πάνω στο καροτσάκι του ένα ΑμεΑ.

Στον αγώνα τερμάτισαν 122 άτομα και οι Μάνος Ρουμελιωτάκης, Μιχάλης Μουσχουντάκης, Απόστολος Διαμαντόπουλος, Γιάννης Τσιρτσάκης, τερμάτισαν μαζί με τον Σπύρο Κουτσορινάκη στην 93η θέση (η κατάταξη ήταν μέχρι και την 97η, με κοινό χρόνο 2 ώρες 34' 00'').

Σε σχετικό δελτίο Τύπου του 'Ορίζοντα', μεταξύ άλλων, αναφέρεται «... 'αλήθεια πόσα ψυχικά και σωματικά αποθέματα πρέπει να έχει κάποιος, ώστε να τρέχει σπρώχνοντας αυτά τα 24.500μ, το καρότσι ενός ΑμεΑ τερματίζοντας και με καλό χρόνο. Συγχαρητήρια έχετε τον θαυμασμό μας και την αγάπη μας, ζηλεύουμε το μεγαλείο της ψυχής σας'. Αυτά ανέφερε το πρωτοσέλιδο τοπικής εφημερίδας στο Λασίθι και αφορούν την αθλητική παρέα του συλλόγου της πόλης μας "Ορίζοντας", που έτρεξε εκεί, κάνοντας τον γύρο του οροπέδιου Λασιθίου με αφετηρία και τερματισμό στο Ψυχρό, σπρώχνοντας το αναπηρικό αμαξίδιο του Σπύρου Κουτσορινάκη. 

Τα μέλη της αθλητικής παρέας του Ορίζοντα, πήραν μέρος σε αυτόν τον αγώνα και στα πλαίσια της προπόνησης τους για το μεγάλο εγχείρημα που ετοιμάζουν, δηλαδή τη συμμετοχή τους στον Μαραθώνιο του Άμστερνταμ, που θα γίνει τον προσεχή Οκτώβριο, έχοντας ξανά στη παρέα τον Σπύρο και διαδίδοντας το μήνυμα του 'Ορίζοντα', που είναι 'Αγώνας για Ζωή'. Η συγκινητική υποδοχή που τους επεφύλαξαν στον τερματισμό, στο Ψυχρό, δικαίωσε την επίπονη προσπάθεια τους και τους δίνει κουράγιο να συνεχίσουν τις προπονήσεις μέχρι την μεγάλη μέρα του Οκτωβρίου».

* Για την ιστορία, νικητής του γύρου (που συνδιοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ψυχρού ' Ο Ξένιο Ζευς', ο Όμιλος Υπεραποστάσεων Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου και ο Δήμος Οροπεδίου) ήταν ο Γιάννης Ματταλιωτάκης (Λιβυκός) με 1.30.28, ενώ ακολούθησαν ο Μανώλη Σηφάκης (ΣΚΜ-1.31.22) και ο Ανδρέας Βογιατζής (ΓΟ Γιάννης Παλάσκας-1.33.19).
Πέμπτος τερμάτισε ο Μαροκινός αθλητής του Κύδωνα, Abdelbast Ettabbai (1.37.05), ενώ στ' αποτελέσματα, από τα Χανιά αναφέρονται και οι Γιαννουλάκης Κώστας (Σαμονάς Αποκορώνου-1.57.27), Κουκάκη Κατερίνα (ΣΔΥΧ-2.12.49), Οικονομάκης Αναστάσιος (ΣΔΥΧ-2.14.22), Φουρναράκης Αριστοτέλης (Γεράνι Χανίων-2.27.04).

20ος  ΓΥΡΟΣ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ


Διαβάστε περισσότερα...

Ήλιος και θάλασσα χωρίς αποκλεισμούς


Η ελεγχόμενη παραμονή κάτω από τον ήλιο είναι ευχάριστη και ευεργετική, ο ήλιος όμως θέλει προσοχή, καπέλο, γυαλιά για την προστασία των ματιών, κατάλληλο αντιηλιακό, και βέβαια στην παραλία να υπάρχει ομπρέλα ή σκιερό μέρος.

«Το ζήτημα είναι από πού βλέπει κανείς τον ουρανό. Εγώ τον έχω δει από καταμεσίς της θάλασσας» ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣΗ παραμονή και μόνο μέσα στο θαλασσινό νερό δρα χαλαρωτικά και ευεργετικά, η κίνηση και ιδιαίτερα η κολύμβηση γυμνάζει και δυναμώνει όλο το μυϊκό σύστημα και βοηθά στον καλύτερο συντονισμό του νευρικού συστήματος. Είναι εύκολη η πρόσβαση για συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα; Μιλάμε με τον Τηλέμαχο Γαβαλά, εκπαιδευτικό, τέως διευθυντή του Ειδικού Σχολείου στην Κέρκυρα, τέως περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, σχολικό σύμβουλο Φυσικής Αγωγής και πρόεδρο του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Κέρκυρας.

- Προσβάσιμες οι παραλίες;

«Δυστυχώς, όχι. Στους ελάχιστους χώρους στάθμευσης και όπου αυτοί υπάρχουν δεν βρίσκονται οριοθετημένες θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ, οι υποδομές για ΑμεΑ, αποδυτήρια, τουαλέτες, διάδρομοι, ράμπες, δεν υπάρχουν και οι ελάχιστες που υπάρχουν δεν είναι σχεδιασμένες ώστε να εξυπηρετούν. Η άμμος και τα βότσαλα είναι μεγάλο πρόβλημα, ελάχιστες παραλίες είναι πραγματικά προσβάσιμες. Ακόμα και οι μικροί διάδρομοι που κατασκευάζονται δεν έχουν το κατάλληλο πλάτος για το αμαξίδιο ή για παράλληλη κίνηση ΑμεΑ και συνοδού».

- Οι προϋποθέσεις;

«Πρέπει τουλάχιστον να έχει ένα δρομάκι ξύλινο ή από τσιμέντο που να καταλήγει σε μια προβλήτα αρκετά φαρδιά κοντά ή μέσα στη θάλασσα, με ράμπα και σκαλάκια για να εξυπηρετούνται και τα ΑμεΑ με καρότσι και άλλοι με ελαφρότερες αναπηρίες».

- Με αμαξίδια;

«Θα μπορούσε, βέβαια, η εξυπηρέτηση στην παραλία να γίνει και με ειδικά αμαξίδια όπου κάθεται ο λουόμενος χωρίς υποβοήθηση και με αυτονομία να απολαύσει τη θάλασσα. Ομως σε ελάχιστες παραλίες στην Ελλάδα υπάρχουν τέτοιες υποδομές. Εμείς κάνουμε το άλλο, με τέσσερις πανάλαφρους αλουμινένιους διαδρόμους, που μεταφέρονται πανεύκολα, δημιουργούμε προσπελασιμότητα σε κάθε αμμουδιά, την ειδική κατασκευή που θα επιτρέπει στα άτομα με κινητικά προβλήματα να χαίρονται με ασφάλεια τη θάλασσα».

- Τι χρειάζεται;

«Η εγκατάσταση αποτελείται από χώρο στάθμευσης, ειδικά αποδυτήρια, διάδρομο που οδηγεί στη θάλασσα και ένα ειδικό, πλωτό αμαξίδιο, το οποίο επιτρέπει στα ΑμεΑ να μπαίνουν με αυτό μέσα στο νερό. Παράλληλα, έχει σηματοποιηθεί κατάλληλα η διαδρομή πρόσβασης στην παραλία. Κατασκευάσαμε στην Αμμουδάρα τις κατάλληλες υποδομές για να μπορούν οι συντοπίτες μας, που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, να χαίρονται με ασφάλεια τη θάλασσα, αλλά να πραγματοποιούν και ορισμένες από τις θεραπείες και τις ασκήσεις τους στο υδάτινο στοιχείο».

- Μεγαλύτερη ασφάλεια;

«Τα παιχνίδια με τη θάλασσα και το νερό είναι επικίνδυνα για όλους, γι' αυτό και έχουμε κάθε καλοκαίρι τόσους πνιγμούς. Οι απλοί κανόνες που ισχύουν για όλους μας ισχύουν σε μεγαλύτερο βαθμό στα ΑμεΑ. Ενδεδειγμένος τρόπος για να απολαύσει ένα άτομο με κινητικά προβλήματα με ασφάλεια το θαλάσσιο μπάνιο είναι το μικρό σωσίβιο γιλέκο, το οποίο είναι κομψό, μοντέρνο, εξασφαλίζει ασφάλεια και άνεση (δεν είναι τυχαίο που επιβάλλεται και στα περισσότερα θαλάσσια αθλήματα)».

- Θαλάσσια αθλήματα;

«Η συμμετοχή, βέβαια, σε κάποιο οργανωμένο ναυτικό όμιλο που δίνει τη δυνατότητα για άθληση σε σχέση με το υγρό στοιχείο, αποτελεί εξαιρετική επιλογή.Υπάρχουν Ναυτικοί Όμιλοι στο κέντρο και στην περιφέρεια που έχουν τμήματα κολύμβησης, κωπηλασίας, κανό και ιστιοπλοΐας για ΑμεΑ. Η άσκηση εκεί γίνεται με ειδικούς προπονητές και με ειδικά προσαρμοσμένο εξοπλισμό».



Πηγή: http://www.enet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

17χρονος Έλληνας μαθητής, φιναλίστ σε διαγωνισμό της Google


Ο Χαράλαμπος Ιωάννου, ο 17χρονος μαθητής ο οποίος σχεδίασε ένα εξωσκελετικό γάντι για άτομα με αναπηρία στα άνω άκρα, κατάφερε να βρεθεί ανάμεσα στους 15 φιναλίστ στο διεθνή επιστημονικό διαγωνισμό της Google που απευθύνεται σε έφηβους, οι οποίοι έχουν ιδέες για επιστημονικές και τεχνολογικές εφευρέσεις. Αφορμή για την κατασκευή γαντιού αποτέλεσε η θέληση του 17χρονου να διευκολύνει την καθημερινή ζωή της γιαγιάς του, η οποία πάσχει από αναπηρία στο χέρι της, όπως διαβάζουμε στο ellines.com

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, μια μέρα είδα τη γιαγιά μου να προσπαθεί να πιάσει το χειριστήριο της τηλεόρασης και να γλιστράει από τα δάχτυλά της, αφού πάσχει από μια χρόνια αναπηρία του άνω χεριού. Αυτό με παρακίνησε να προσπαθήσω να φτιάξω μια συσκευή, προκειμένου να την βοηθήσω.

Ο Χαράλαμπος έφτασε στις 15 πρώτες θέσεις του διαγωνισμού Google Science Fair 2013, με το εξωσκελετικό γάντι, στον μεγαλύτερο επιστημονικό online διαγωνισμό του κόσμου για νέους ηλικίας 13 εώς 18 ετών, που φέτος είχε θέμα 90 τρόποι για να αλλάξετε τον κόσμο. Η νίκη στον διαγωνισμό του Google Science Fair θα με ενθαρρύνει να συνεχίσω να δημιουργώ πρότζεκτς που θα κάνουν τη ζωή των ανθρώπων ευκολότερη και καλύτερη, δήλωσε ο 17χρονος και πρόσθεσε ότι ενώ το χρηματικό έπαθλο και η αναγνώριση, θα δώσουν σίγουρα τεράστια ώθηση στην καριέρα μου, το σημαντικότερο είναι ότι η νίκη αυτή θα με βοηθήσει στην προώθηση, την ολοκλήρωση και την μαζική παραγωγή του πρότζεκτ μου, που θα βοηθήσει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Το εξωσκελετικό γάντι ενισχύει και στηρίζει την κίνηση της ανθρώπινης παλάμης, προκειμένου να βοηθήσει τους ανθρώπους που πάσχουν από αναπηρία στο άνω μέρος του χεριού. Η κεντρική ιδέα της πρότασής του είναι ότι ένας μεταλλικός σκελετός σε σχήμα γαντιού, θα φοριέται από τον χρήστη και αφού θα τοποθετείται στο σωστό σημείο -ώστε να πιέζει τους αισθητήρες κίνησης- θα μπορεί να ανιχνεύσει το κινητικό ερέθισμα του χρήστη, το οποίο στη συνέχεια θα ενισχύεται με τη χρήση των σερβοκινητήρων.

Το μεγάλο βραβείο του νικητή του Google Science Fair που θα ανακοινωθεί στις 23 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει ένα 10-ήμερο ταξίδι στα νησιά Γκαλαπάγκος με την αποστολή του National Geographic, μία υποτροφία ύψους 50.000 δολαρίων, μία hands-on εμπειρία σε έναν από τους συμμετέχοντες οργανισμούς (LEGO, CERN ή Google) και επιχορήγηση για το σχολείο του αξίας 10.000 δολαρίων.

Ο Χαράλαμπος έφτασε στις 15 πρώτες θέσεις του διαγωνισμού Google Science Fair 2013, με το εξωσκελετικό γάντι, στον μεγαλύτερο επιστημονικό online διαγωνισμό του κόσμου για νέους ηλικίας 13 εώς 18 ετών.



Διαβάστε περισσότερα...

Απίστευτη ταλαιπωρία από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας


Με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς πραγματοποιούνται οι εξετάσεις των πολιτών από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη μακρά αναμονή και φυσικά την ταλαιπωρία τους.

Όπως είναι γνωστό από 1η Σεπτεμβρίου 2011 καταργήθηκαν όλες οι υγειονομικές επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας που λειτουργούσαν στους Φ.Κ.Α., στις Νομαρχίες και το Δημόσιο, με εξαίρεση τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές, Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε.), Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε.), Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.) και την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας, και δημιουργήθηκε το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), υπαγόμενο στη Διεύθυνση

Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης ΙΚΑ.ΕΤΑΜ, για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων, για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίηση της αναπηρίας.

Δυστυχώς όμως υπάρχει έλλειψη γιατρών πανελλαδικά για τη στελέχωση κλιμακίων ελέγχου και μάλιστα για ορισμένες ειδικότητες και συγκεκριμένα για τις περιπτώσεις που απαιτείται εξέταση κατ’ οίκον το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο ώστε να δημιουργούνται τραγικές καταστάσεις.

Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί συμπολίτες μας είναι αιχμάλωτοι αυτής της κατάστασης και εκφράζουν την αγανάκτησή τους με δηλώσεις τους στη «Ρ».
Η περίοδος αναμονής από τη μέρα που υποβάλλουν την αίτηση είναι αρκετά μεγάλη φτάνοντας και τον ένα χρόνο, ενώ και οι ρυθμοί εξέτασης είναι επίσης πολύ αργοί, με αποτέλεσμα να μην ικανοποιούνται οι ανάγκες τους.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν φαίνεται ότι το ενδιαφέρον από τους γιατρούς και μάλιστα συγκεκριμένων ειδικοτήτων είναι ελάχιστο όπως για παράδειγμα νευρολόγους ή ψυχίατρους κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μένουν πίσω οι αντίστοιχες περιπτώσεις που πρέπει να εξεταστούν.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες οι αποζημιώσεις των γιατρών είναι μηδαμινές και για το λόγο αυτό δεν υπάρχει ενδιαφέρον, ενώ υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα μήνα γιατροί του ΚΕΠΑ είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας επειδή ήταν… απλήρωτοι.

Πάντως σε κάθε περίπτωση καταβάλλονται προσπάθειες για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και στην περιοχή μας καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία μέσα στον επόμενο μήνα θα λειτουργήσουν αρκετές επιτροπές για τις ανάγκες του νησιού μας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου θα εξεταστούν συνολικά 50 περιπτώσεις νευρολογικού και ψυχιατρικού αντικειμένου, ενώ αντίστοιχα θα υπάρξουν επιτροπές και για όλες τις άλλες περιπτώσεις.

Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι τον προηγούμενο μήνα λειτούργησαν επιτροπές στην Κάλυμνο, χτες άλλη επιτροπή βρέθηκε στη Λέρο, σύντομα θα έρθει η σειρά της Κω και τον επόμενο μήνα θα πάρει σειρά και η Ρόδος.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Πάντως θα πρέπει να αναφερθεί ότι τις σοβαρές αδυναμίες που παρουσιάστηκαν στη λειτουργία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), το οποίο έχει ως αρμοδιότητα την ενιαία εκτίμηση αναπηρίας για όλους τους πολίτες και για το σύνολο παροχών που συνδέονται με την αναπηρία, επεσήμανε σε Ειδική Έκθεσή του ο Συνήγορος του Πολίτη.

Η ανεξάρτητη Αρχή επικροτεί την προσπάθεια ώστε η πιστοποίηση της αναπηρίας να γίνεται με μεγαλύτερες εγγυήσεις αντικειμενικότητας και επιστημονικής τεκμηρίωσης, ωστόσο, διαπιστώνει την αύξηση του χρόνου αναμονής για εξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές (συχνά υπερβαίνει τους έξι μήνες), μία δυσλειτουργία που μπορεί να συνεπάγεται τη στέρηση προνοιακού επιδόματος, αναπηρικής σύνταξης και βιβλιάριου υγείας για αντίστοιχο διάστημα.

Επίσης, ως αδυναμίες καταγράφονται ο εξαναγκασμός των πολιτών να υποβάλλονται σε νέες ιατρικές εξετάσεις, με πρόσθετο κόστος για τους ίδιους και τα ασφαλιστικά ταμεία, η έκδοση γνωματεύσεων με ελλιπή αιτιολογία και με περιορισμένο χρόνο ισχύος, η μη

συνεκτίμηση άλλων παραγόντων που επηρεάζουν τη βιοποριστική ικανότητα όπως η ηλικία και το σύνηθες επάγγελμα του ενδιαφερόμενου, η έλλειψη ενημέρωσης και συντονισμού των συναρμόδιων υπηρεσιών, καθώς και η επιβάρυνση με το κόστος εξέτασης για πολλές κατηγορίες πολιτών.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ
Για το σοβαρό αυτό θέμα ο συμπολίτης μας Κώστας Καλογιαννίδης έστειλε στη «Ρ» την παρακάτω επιστολή: «Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, της οικονομικής κρίσης, και της κακομοιριάς μας, κάθε μεταρρύθμιση θα έπρεπε να είναι ευπρόσδεκτη και επωφελής για όλους τους Έλληνες πολίτες που τόσο ταλαιπωρούνται καθημερινά απ΄αυτό το απρόσωπο «τέρας» που λέγεται ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ.

Ως μια τέτοια καινοτομία εμφανίστηκε η ίδρυση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, των «περίφημων» ΚΕ.Π.Α. Θα περίμενε κανείς ότι αυτός ο νέος θεσμός αξιολόγησης των παντός είδους αναπηριών θα επέφερε αφενός την εξακρίβωση των απανταχού «μαϊμούδων» αναπήρων και αφετέρου την τάχιστη απόδοση των ποσοστών αναπηρίας για κάθε εξεταζόμενο ώστε, επιτέλους, να αποφευχθούν οι τυχόν καθυστερήσεις του παρελθόντος. Όμως φευ!!Το αντίθετο ακριβώς συνέβη.

Για πολλούς και διάφορους λόγους (π.χ ελλειπής στελέχωση επιτροπών) οι καθυστερήσεις των συνεδριάσεων των επιτροπών έγιναν από πολύμηνες σε ετήσιες ή και μεγαλύτερης διάρκειας ενώ συγχρόνως οι συντάξεις αναπηρίας, οι συντάξεις γήρατος ειδικών κατηγοριών εργαζομένων και τα επιδόματα αναπηρίας αναστέλλονται για τα υπό εξέταση ʼτομα Με Ειδικές Ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α) που αφήνονται, από οικονομικής άποψης,έρμαια της μοίρας τους.

Αυτή είναι η κοινωνική ευαισθησία που δείχνει το Ελληνικό Κράτος για το πιο αδύναμο κομμάτι του; Αν ναι ας μας το πουν τουλάχιστον για να μη τρέφουμε και αυταπάτες.

Ως ακόμη ένα υπό εξέταση Α.Μ.Ε.Α των επιτροπών των ΚΕ.Π.Α στο απώτερο μέλλον (διότι στο προσεχές μέλλον αυτό φαντάζει απίθανο έως αδύνατο) δεν θα ήθελα να έχω φρούδες ελπίδες ότι, ως δια μαγείας, θα εξαλειφθούν τα κακώς κείμενα που ανέφερα προηγουμένως.Θα ήθελα, όμως, σ΄αυτό το σημείο να προτείνω κάποιες ιδέες-μέτρα που θα μπορούσαν ως ένα βαθμό να απαλείψουν τις συνέπειες από τη δυσλειτουργία των ΚΕ.Π.Α όπως:

1) Να δίνεται η δυνατότητα στα υπό εξέταση Α.Μ.Ε.Α που ζητούν την παράταση ισχύος των συντάξεων αναπηρίας, συντάξεων γήρατος ειδικών κατηγοριών εργαζομένων και επιδομάτων αναπηρίας να υποβάλουν τη σχετική αίτηση ένα χρόνο τουλάχιστον πριν από τη λήξη ισχύος αυτών ώστε να μειωθεί το χρονικό διάστημα αναμονής που υπάρχει ανάμεσα στην ημερομηνία λήξης και στην ημερομηνία εξέτασης του αιτήματός του από τα ΚΕ.Π.Α.

2) Να παραταθεί κατά 6 μήνες τουλάχιστον η ισχύς των συντάξεων και επιδομάτων αναπηρίας που έληξαν ώστε ακόμη κι αν υπάρχουν λογικές χρονικές καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα οικονομικής εξαθλίωσης Α.Μ.Ε.Α που καταντούν κυριολεκτικά επαίτες.(Για να είμαι δίκαιος αυτή η ρύθμιση εξετάζονταν σοβαρά από το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Το αν ψηφίστηκε ή όχι δεν το γνωρίζω με σιγουριά αλλά είναι βέβαιο από προσωπική πείρα ότι η παράταση ισχύος δεν αφορά τις συντάξεις γήρατος ειδικών κατηγοριών εργαζομένων όπως π.χ τετραπληγικών-παραπληγικών, τυφλών και νεφροπαθών που αν μη τι άλλο η στοιχειώδης λογική μου τους κατατάσει στα Α.Μ.Ε.Α).

Δεν θα ήθελα να μακρηγορήσω άλλο.Δεν θέλω να πιστεύω ότι η Ελληνική Πολιτεία είναι τόσο ανάλγητη απέναντι στο πιο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας της και θα επιδείξει επιτέλους τη λίγη καλή θέληση που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά ο ελπιδοφόρος θεσμός των ΚΕ.Π.Α. “


Διαβάστε περισσότερα...

Βρήκαν τα αυτοκίνητα τους χωρίς πινακίδες


Χωρίς πινακίδες βρήκαν τα αυτοκίνητά τους εκατοντάδες οδηγοί το τελευταίο δεκαπενθήμερο στα Χανιά. Οι οδηγοί αυτοί δεν είχαν πέσει θύματα κλοπής από επιτήδειους, αλλά βρέθηκαν στο στόχαστρο του γερανού της Τροχαίας που καθημερινά βγαίνει στους δρόμους για να εντοπίσει παρανόμως παρκαρισμένα και διπλοπαρκαρισμένα οχήματα, όπως διαβάζουμε στα Χανιώτικα Νέα.

Μόνο χθες, μέσα σε λίγα λεπτά, επί της οδού Αποκορώνου, ο γερανός αφαίρεσε τις πινακίδες από τρία οχήματα. Το πρώτο ήταν στη Γεφυροπλάστιγγα, στη συμβολή της Αποκορώνου με την Κυδωνίας. Ακριβώς στο σημείο αυτό κάποιος οδηγός είχε παρκάρει το αυτοκίνητό του. Οταν ο γερανός πέρασε, του πήρε τις πινακίδες. Όταν, ωστόσο, ο γερανός απομακρύνθηκε, κάποιος άλλος οδηγός που έφτασε στο σημείο μετά και δεν είχε αντιληφθεί τι είχε προηγηθεί, στάθμευσε κι αυτός ακριβώς στο φανάρι, πίσω από το πρώτο αυτοκίνητο.



Στη συνέχεια ο γερανός έκανε στάση επί της Αποκορώνου στη συμβολή της με την πλατεία Κολοκοτρώνη. Εκεί οι αστυνομικοί αφαίρεσαν τις πινακίδες από ένα αυτοκίνητο, αλλά και από ένα δίκυκλο που είχε σταθμεύσει στη θέση για τα ΑμεΑ. Να σημειώσουμε ότι στο συγκεκριμένο σημείο η διαγράμμιση με το σήμα για τα ΑμεΑ έχει αρχίσει να ξεθωριάσει, επομένως τα αρμόδια συνεργεία απαιτείται να την ξαναβάψουν.

Όπως είπε στα Χανιώτικα Νέα ο διοικητής της Τροχαίας Χανίων κ. Βλαχάκης, ο γερανός βγήκε για πρώτη φορά στους δρόμους στις 31 Ιουλίου και βγαίνει καθημερινά από τις 5 Αυγούστου. Από την ημέρα εκείνη και μέχρι προχθές Τρίτη 20 Αυγούστου, δηλαδή μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο, είχαν κοπεί συνολικά 400 κλήσεις. Δηλαδή περίπου είκοσι κλήσεις την ημέρα. Σε περισσότερες από τριακόσιες κλήσεις, είχαμε και την αφαίρεση πινακίδων.



Ο κ. Βλαχάκης πρόσθεσε ότι το μέτρο θα συνεχιστεί μέχρι τις αρχές του Σεπτεμβρίου σε καθημερινή βάση, αλλά και αργότερα, αν διαπιστωθεί πως παρά τη μείωση της κίνησης οι οδηγοί επιμείνουν να διπλοπαρκάρουν ή να σταθμεύουν σε θέσεις για ΑμεΑ ή σε σημεία στα οποία δεν επιτρέπεται.



Διαβάστε περισσότερα...

Η ταλαιπωρία των ΑμεΑ και ένα ανέκδοτο...


Κύριε διευθυντά,
διαβάζοντας για τα προβλήματα γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι ανάπηροι, εξοντωτικά γι' αυτούς, θυμήθηκα ένα ανέκδοτο και με μια διασκευή σας το στέλνω.
Ο Χριστός βλέποντας τα προβλήματα που έχει η Ελλάδα θέλει να κατέβει στη Γη να βοηθήσει τους Ελληνες, αλλά ο Θεός Πατέρας του δεν θέλει να το επιτρέψει μια και είναι και λίγο θυμωμένος. Τελικά πείθεται και επιτρέπει στον Χριστό να κατέβει, αλλά να κάνει μόνο τρία θαύματα.
Ο Χριστός διαλέγει μια όμορφη ήρεμη περιοχή, την οποία πολλοί ξένοι έχουν διαλέξει να ζουν και κυρίως αφού πάρουν τη σύνταξή τους.
Μπαίνει σε ένα καφενείο που κάθονται ένας Γάλλος, ένας Γερμανός και ένας Ελληνας και πίνουν τις τσικουδιές τους.
Χαίρετε, είμαι ο...
- Ελα, έλα δεν μας νοιάζει ποιος είσαι, έλα να πιούμε μια μαζί, του λένε πριν προλάβει να συστηθεί.
- Εγώ κερνάω πρώτος έναν γύρο λέει ο Γάλλος, άντε άσπρο πάτο.
Ο Χριστός, που δεν ήταν συνηθισμένος, του κόβεται η αναπνοή από το κάψιμο στον λαιμό και δεν προλαβαίνει να μιλήσει.
- Δικός μου είναι ο γύρος λέει ο Γερμανός και αμέσως μετά ο Ελληνας.
Τελικά ο Χριστός βρίσκει τη μιλιά του και λέει:
- Είμαι ο Ιησούς.
- Α, του λένε, δεν είσαι συνηθισμένος και σε βάρεσε λιγάκι. Δεν πειράζει!
- Αλήθεια, είμαι ο Ιησούς, λέει και πλησιάζει τον Γάλλο και τον ακουμπά στον ώμο.
- Α ναι, ναι σίγουρα είναι ο Ιησούς ξεφωνίζει ο Γάλλος. Μόλις με ακούμπησε και μου έφυγε ο πόνος στη μέση και στο χέρι που δεν μπορούσα να το κινήσω, Να, δείτε τώρα πως το κουνώ και δεν πονώ καθόλου.
Ο Χριστός πλησιάζει και ακουμπά τον Γερμανό και κείνος αναφωνεί:
- Ναι, ναι είναι ο Ιησούς, μόλις με ακούμπησε άρχισα να βλέπω καθαρά, τα μάτια μου έγιναν καλά.
Ο Ιησούς πάει να πλησιάσει τον Ελληνα και αυτός τραβιέται πιο πέρα φωνάζοντας:
- Μη με πλησιάζεις, μη με ακουμπήσεις.
- Τρελάθηκες του λένε οι άλλοι και ο Ιησούς τον ρωτά γεμάτος απορία γιατί.
- Μη με ακουμπάς μη, λέει ο Ελληνας και μόλις πριν έναν μήνα πήρα την αναπηρική μου σύνταξη, που παιδευόμουν χρόνια να πάρω.


Διαβάστε περισσότερα...

ΑΜΕΑ και Πρόσβαση στις Παραλίες: Πολιτισμός και Αλληλεγγύη


Παρέμβαση του Λάμπρου Μπούκλη, Γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοπποννήσου.
"Πρόσφατα γίναμε δέκτες παραπόνων από συνανθρώπους μας -ΑΜΕΑ καθώς δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε παραλίες.

Μην ξεχνάμε ότι μέσα στην οικονομική κρίση, οι συνάνθρωποι μας – ΑΜΕΑ είναι ακόμα πιο ευάλωτοι και στην πλέον δυσχερή θέση.

Το ΕΣΠΑ είναι ένα εργαλείο, που εάν εφαρμοσθεί για το σκοπό αυτό, από την Περιφέρεια, οργανωμένα στους Δήμους, αφενός θα είναι μία απόδειξη για τον Πολιτισμό μας και την Κοινωνική ευαισθησία μας,αφετέρου, μην ξεχνάμε, ότι η διευκόλυνση της πρόσβασης στις παραλίες από τα Άτομα με Αναπηρία, αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα ισότιμης συμμετοχής τους στα κοινωνικά αγαθά και στη συλλογική ζωή.

Οι Περιφερειακές και Δημοτικές αρχές της Πελοποννήσου πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες, σύμφωνα με την υλοποίηση της υπ’ αριθμ. 1052758/ 1451/Β0010/10.04.2012 (Β΄ 1411) Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α. του 2012) αναφορικά με την πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία στις παραλίες.

Καλούμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου να αναλάβει πρωτοβουλίες, σχεδιασμού και υλοποίησης των έργων, σε συνεργασία με τους παραθαλάσσιους Δήμους για τον εξοπλισμό των Πελοποννησιακών παραλιών, ώστε να είναι προσβάσιμες και στα Άτομα με Αναπηρία.

Στην Πελοπόννησο έχουν υπάρξει αξιόλογες πρωτοβουλίες από Δήμους. Είναι όμως μεμονωμένες περιπτώσεις. Σε άλλες Περιφέρειας, όπως π.χ. στο Νότιο Αιγαίο υλοποιούνται είκοσι (20) ολοκληρωμένες παρεμβάσεις προσβασιμότητας.

Οι μελλοντικές δράσεις των Δήμων και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, πρέπει να αξιοποιηθούν και μέσω των Δημοτικών δράσεων τουριστικής προβολής και μέσω του προγράμματος τουριστικής προβολής «Μυθική Πελοπόννησος», αντίστοιχα.

Πρέπει, έστω και το 2014, η Περιφέρεια μας, να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και σε συνεργασία με τους Δήμους, να επικεντρώσει τις δράσεις της, σε πρώτη φάση, σε όλες τιςοργανωμένες παραλίες.

Η βελτίωση της καθημερινότητας των Ατόμων με Αναπηρία αποτελεί κοινωνική υποχρέωση όλων μας και μία αναγκαία, όσο ποτέ, Πολιτισμική απόδειξη Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Oσύγχρονος Ελληνικός Πολιτισμός κρίνεται και δοκιμάζεται στην σκληρή καθημερινότητα και στον σεβασμό στην διαφορετικότητα".
ΑΜΕΑ και Πρόσβαση στις Παραλίες: Πολιτισμός και Αλληλεγγύη Παρέμβαση του Λάμπρου Μπούκλη, Γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοπποννήσου


Λάμπρος Μπούκλης

Περιφερειακός Σύμβουλος

Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Στην Τρίπολη ο Ι. Βαρδακαστάνης στις 9 Σεπτεμβρίου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 06.09.2013

Στη σύσκεψη όλων των φορέων ΑμεΑ της Πελοποννήσου θα παρευρεθεί ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, του EDF και της IDA Ιωάννης Βαρδακαστάνης, την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου και ώρα 6 μ.μ.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Συλλόγου ΑμεΑ Ν. Αρκαδίας, παλαιό κτίριο Δημαρχείου.

(σ.σ. EDF, European Disability Forum, Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, IDA, International Disability Alliance, Παγκόσμια Οργάνωση για την Αναπηρία.)


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 92 KB).


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Στην Πάτρα ο Ι. Βαρδακαστάνης στις 8 Σεπτεμβρίου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 06.09.2013

Στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Δυτ. Ελλάδας και Ν. Ιονίων Νήσων θα παρευρεθεί ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, του EDF και της IDA Ιωάννης Βαρδακαστάνης, την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 12 π.μ.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Ομοσπονδίας, Ακτή Δυμαίων 5 στην Πάτρα.

(σ.σ. EDF, European Disability Forum, Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, IDA, International Disability Alliance, Παγκόσμια Οργάνωση για την Αναπηρία.)


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 92 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

Σε διαθεσιμότητα αστυνομικός


Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας, σε βάρος 27χρονου αστυφύλακα, ο οποίος κατηγορείται για το αδίκημα της κλοπής.

Ειδικότερα, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι το μεσημέρι της Πέμπτης, στην περιοχή Ευαγγελισμού Λάρισας, ο αστυφύλακας αφαίρεσε δύο εξατμίσεις, συνολικής αξίας 1000 ευρώ, από δίκυκλη μοτοσικλέτα που φυλασσόταν σε αύλειο περιφραγμένο χώρο του Τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Γόννων, λόγω εμπλοκής σε τροχαίο ατύχημα.

Με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ο αστυφύλακας, ο οποίος υπηρετεί σε Υπηρεσία της Αττικής, τέθηκε σε διαθεσιμότητα, ενώ παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος του Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Ο συλληφθείς οδηγείται σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας.


Διαβάστε περισσότερα...

Λουκέτο στα σχολεία μετά τον αγιασμό


Σενάρια άμεσης πολιτικής επιστράτευσης.

Λουκέτο στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ετοιμάζονται να βάλουν οι καθηγητές λίγες μέρες μετά τον αγιασμό. Ήδη οι εκπαιδευτικοί, μετά την ολοκλήρωση των γενικών συνελεύσεων του κλάδου, βρίσκονται σε τροχιά πενθήμερων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων από τη Δευτέρα 16 του μήνα, διαμαρτυρόμενοι για τη διαθεσιμότητα και τις υποχρεωτικές μετατάξεις.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά, ενώ η κυβέρνηση,,σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», εξετάζει και πάλι το σενάριο της άμεσης επιστράτευσης.

Η εικόνα που υπάρχει από τις γενικές συνελεύσεις των τοπικών ενώσεων καθηγητών δείχνει ότι οι εκπαιδευτικοί προσέρχονται με προτάσεις για πενθήμερες απεργίες. Έως χθες το απόγευμα είχαν ολοκληρώσει τις συνεδριάσεις τους 66 ΕΛΜΕ από τις συνολικά 88. Από αυτές, οι 60 υπερψήφισαν την εισήγηση των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς για επαναλαμβανόμενες πενθήμερες κινητοποιήσεις αρχής γενομένης από την 16η Σεπτεμβρίου.

Αυτό σημαίνει πως εάν οριστικοποιηθεί η πρόθεση των εκπαιδευτικών για απεργίες, τα σχολεία θα λειτουργήσουν από τις 11 έως τις 13 Σεπτεμβρίου και εν συνεχεία θα κλείσουν επ' αόριστον.

Σε κάθε περίπτωση η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί τη Δευτέρα 9 του μήνα, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των προέδρων των ΕΛΜΕ στην Αθήνα.



Διαβάστε περισσότερα...

Δύο συλλήψεις για το φόνο νηπίου στη Νέα Υόρκη


Δέχθηκε τη μοιραία σφαίρα ενώ ήταν βόλτα μέσα στο καρότσι του.

Δύο άνδρες συνέλαβαν χθες οι αρχές στις ΗΠΑ για το φόνο του ενός έτους Antiq Hennis στη Νέα Υόρκη. Το άτυχο αγοράκι είχε δεχθεί μία σφαίρα στο κεφάλι ενώ οι γονείς του το είχαν βγάλει βόλτα μέσα στο καροτσάκι του.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης συνέλαβε τον 21χρονο Daquan Breland και τον 19χρονο Daquan Wright, και εκτιμά πως στόχος των πυροβολισμών ήταν ο μπαμπάς του αγοριού και πως τα πυρά ενδεχομένως συνδέονται με τον πόλεμο των συμμοριών.

Ο ίδιος έσπρωχνε το καρότσι με τον μικρό Antiq Hennis όταν ακούστηκαν οι πυροβολισμοί, την Κυριακή, με αποτέλεσμα το αγόρι να τραυματιστεί σοβαρά και να εκπνεύσει στο νοσοκομείο.

Ο δήμαρχος της πόλης Michael Bloomberg χαρακτήρισε το φόνο του παιδιού «μία τραγωδία για την οικογένειά του, αυτή την κοινότητα, για όλη την πόλη».



Διαβάστε περισσότερα...

Το σύστημα Υγείας του Χονγκ Κονγκ το καλύτερο παγκοσμίως


Η Ελλάδα βρίσκεται στην 30η θέση.

Τα συστήματα Υγείας 48 χωρών σε όλο τον κόσμο ανέλυσε και βαθμολόγησε το πρακτορείο Bloomberg, αναδεικνύοντας αυτά του Χονγκ Κονγκ, της Σιγκαπούρης και της Ιαπωνίας ως τα καλύτερα παγκοσμίως. Στην ίδια λίστα η Ελλάδα κατέχει την 30η θέση.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η κάθε χώρα βαθμολογήθηκε με τρία κριτήρια: το προσδόκιμο ζωής, την κατά κεφαλήν δαπάνη στις υπηρεσίες υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ και την κατά κεφαλήν δαπάνη στις υπηρεσίες υγείας σε απόλυτους αριθμούς.

Το Χονγκ Κονγκ καταλαμβάνει την πρώτη θέση, με το προσδόκιμο ζωής να ξεπερνά τα 83 χρόνια, την κατά κεφαλήν δαπάνη να ανέρχεται στο 3,8% του ΑΕΠ και τη δαπάνη σε απόλυτους αριθμούς στα 1409 δολάρια κατ' άτομο.

Στην τέταρτη θέση τοποθετείται το σύστημα υγείας του Ισραήλ, ενώ στη δεκάδα εντάσσονται και η Ισπανία, η Ιταλία, η Αυστραλία, η Νότια Κορέα, η Ελβετία και η Σουηδία.

Η Ελλάδα κατέχει την 30η θέση με το προσδόκιμο ζωής να είναι στα 80,7 χρόνια, η κατά κεφαλήν δαπάνη στο 13% του ΑΕΠ και στα 2.864 δολάρια σε απόλυτους αριθμούς. Την ίδια θέση κατέχει και η Γερμανία, όπου το προσδόκιμο ζωής είναι το ίδιος, το ποσοστό των δαπανών υγείας στο 11,7% του ΑΕΠ και το κατά κεφαλήν κόστος σε απόλυτους αριθμούς στα 4.875 δολάρια.

Σχεδόν στον πάτο της λίστας, στη 46η θέση, βρέθηκαν οι ΗΠΑ, όπου η νομοθεσία για την καθολική κάλυψη της υγειονομικής περίθλαψης ψηφίστηκε μόλις κατά την προεδρία Ομπάμα και αυτή εξαρτάται ακόμα σε μεγάλο βαθμό από τις εισφορές εργοδοτών και πολιτών.

Οι 48 χώρες, που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα του Bloomberg, επιλέχθηκαν με κριτήρια να έχουν πάνω από πέντε εκατομμύρια κατοίκους πληθυσμό, να έχουν προσδόκιμο ζωής των κατοίκων τουλάχιστον τα 70 χρόνια και το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) να είναι τουλάχιστον 5.000 δολάρια.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι πρέπει να κάνουν και φέτος το αντιγριπικό εμβόλιο


Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Kέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Εν όψει των πρώτων φθινοπωρινών ιώσεων που έρχονται ταυτόχρονα με το άνοιγμα των σχολείων, αρχίζει σταδιακά η διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων. Ήδη, τo Kέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το ποιες ομάδες ατόμων πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης. Αντίστοιχες οδηγίες ισχύουν, βεβαίως, και για τα υπόλοιπα κράτη του βορείου ημισφαιρίου.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι στα βρέφη κάτω των 6 μηνών δεν μπορεί να γίνει το εμβόλιο, αλλά, για να προστατευθούν, συνίσταται ο εμβολιασμός των υπολοίπων μελών της οικογένειας.

Στην Ελλάδα οι πληθυσμιακές ομάδες που πρέπει να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να κάνουν το εμβόλιο είναι:

- Τα παιδιά από 6 μηνών έως και 4 ετών

- Ενήλικες πάνω από 65 ετών

- Ενήλικες που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα από φάρμακα ή μακροχρόνιες ασθένειες.

- Παιδιά και ενήλικες με άσθμα.

- Παιδιά και έφηβοι που λαμβάνουν ασπιρίνη τακτικά ή βρίσκονται σε κίνδυνο για ανάπτυξη του συνδρόμου Reye.

- Νοσηλευτικό προσωπικό κέντρων υγείας

- Νηπιαγωγοί ή βρεφοκόμοι

Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις ατόμων που θα πρέπει να αποφεύγουν τον εμβολιασμό:

- Άτομα με σοβαρή αλλεργία στα αυγά και στα προϊόντα τους

- Άτομα με προγενέστερη αντίδραση σε εμβολιασμούς

-Άτομα με το σύνδρομο Guillain-Barré (μια σπάνια πάθηση που επηρεάζει το ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημα)

Στην Ελλάδα, σύμφωνα και με σχετική σύσταση του ΚΕΕΛΠΝΟ, εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο). Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος, που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λειτουργεί από 3/9 η ΜΕΘ στο νοσοκομείο Αγρινίου


Μέχρι τότε η εξυπηρέτηση των ασθενών γινόταν από περιφερειακά νοσοκομεία.

Άρχισε από 3/9 η λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Αγρινίου.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Ιδρύματος όλα είναι έτοιμα, η απολύμανση στον χώρο έγινε και η Μονάδα μπορεί να δέχεται τους πρώτους ασθενείς.

Έως τώρα, η εξυπηρέτηση των ασθενών γινόταν από περιφερειακά νοσοκομεία και αναμένονταν ένας εντατικολόγος για να αντικαταστήσει τον διευθυντή της μονάδας που έλαβε άδεια άνευ αποδοχών για να εργαστεί στο Ντουμπάι, αφήνοντας αυτό το μεγάλο κενό πίσω του, στο πιο ευαίσθητο κομμάτι του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με την διοίκηση, ο τέταρτος γιατρός αναμένεται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και παράλληλα επικουρικά θα συνδράμει και ένας ακόμη από την Πάτρα για τις εφημερίες. Γι’ αυτό το διάστημα η Μονάδα θα λειτουργεί με τρεις γιατρούς.

Οι εγκαταστάσεις είναι υπερσύγχρονες και η Μονάδα διαθέτει συνολικά δώδεκα κλίνες. Η ΜΕΘ θα ξεκινήσει αρχικά με πέντε-έξι κλίνες, όσες δηλαδή διέθετε και στο παλιό νοσοκομείο. Σκοπός της διοίκησης όμως είναι σύντομα να λειτουργήσουν οι άλλες έξι κλίνες, διπλασιάζοντας έτσι τις δυνατότητες της μονάδας. Προκειμένου να καταστεί αυτό εφικτό είναι απαραίτητο να προσληφθεί επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με την διοίκηση του νοσοκομείου να έχει απευθύνει το σχετικά αίτημα προς τους αρμόδιους φορείς, αν και η πλήρωση των θέσεων που απαιτούνται χαρακτηρίζεται πολύ δύσκολη υπό τις παρούσες συνθήκες.
Με τη λειτουργία αυτού του νευραλγικού τμήματος του νοσοκομείου ολοκληρώνεται ουσιαστικά και η μεταφορά του παλιού νοσοκομείου στο καινούριο κτίριο.


Πηγή: http://www.agriniopress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

To "ευχαριστώ" της Τζένης Βάνου


Ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά της εκφράζει η Τζένη Βάνου στον γιατρό, αλλά και στο νοσοκομείο που ανέλαβαν ανιδιοτελώς την εγχείρηση και τη νοσηλεία της.

H δημοφιλής ερμηνεύτρια μέσω της εφημερίδας "Espresso" τονίζει: "Δεν θα ζούσα αυτή τη στιγμή, αν δεν με αγκάλιαζαν και δεν με φιλοξενούσαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι".

Όταν η Τζένη Βάνου διαπίστωσε ότι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας στον λάρυγγα, κάποιος στενός της φίλος της συνέστησε να επισκεφτεί τον διακεκριμένο καθηγητή χειρουργό Σπύρο Παπασπύρου, ο οποίος κρίθηκε ο ιδανικός να αναλάβει την περίπτωσή της: "To πρώτο πράγμα που είπα τηλεφωνώντας στον κύριο Παπασπύρου ήταν ότι ασφάλειά μου είναι ο ΕΟΠΠΥ και πως δεν είχα τη δυνατότητα να τον πληρώσω. 'Ελάτε από εδώ να σας εξετάσω' μου απάντησε με πολλή ευγένεια και αγάπη" εξολομολείται στην Espresso.

"Συγκινήθηκα τόσο πολύ από την στάση αυτών των ανθρώπων που με έπιασαν τα κλάματα. Γιατί η αλήθεια είναι πως αυτοί ήταν τελικά οι άγγελοί μου, χωρίς αυτούς θα είχα πεθανει" συμπλήρωσε.



Διαβάστε περισσότερα...

Μείωση των ενοικίων ζητούν οι φοιτητές


«Πυρετός» επικρατεί μεταξύ των νέων φοιτητών που πέτυχαν να εισαχθούν σε κάποια σχολή μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, στην προσπάθεια εύρεσης νέας κατοικίας.

Και αυτό γιατί, παρά την κρίση, τα ενοίκια παραμένουν στα ύψη και σε πολλές περιπτώσεις το όνειρο των σπουδών δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Η Φοιτητική Ένωση του Πανεπιστημίου Κύπρου θεωρεί «απαράδεκτο το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ενοικιαστών διαμερισμάτων κοντά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διανύουν οι φοιτητές μας αυτή τη στιγμή, ακόμα δεν έχουν μειώσει τις τιμές των ενοικίων».

Η ίδια αίσθηση υπάρχει, όχι μόνο στους Κύπριους φοιτητές, αλλά και στους Ελλαδίτες, με αποτέλεσμα, ενώ έχουν πετύχει σε σχολή της αρεσκείας τους εκτός της πόλης τους, σε πολλές περιπτώσεις να μην πηγαίνουν τελικά να κάνουν εγγραφή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συναυλίες στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων


Το πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου.

Κρητικά, ρεμπέτικα, νησιώτικα, ηπειρώτικα , μουσικές από τα Βαλκάνια, από την Αλγερία, την Υεμένη και την Παλαιστίνη μέχρι τη μεσαιωνική Γαλλία και πολλά ακόμα περιλαμβάνει το πρόγραμμα των συναυλιών που παρουσιάζονται το Σεπτέμβριο στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων στην Πλάκα.

Η αρχή γίνεται στις 18 Σεπτεμβρίου με τον Γιώργο Ξυλούρη ενώ ο Σεπτέμβριος «κλείνει» με το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία» και τους προσκεκλημένους τους στις 30 του μήνα.

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων
Φοίβου Ανωγειανάκη-Κέντρο Εθνομουσικολογίας
Διογένους 1-3, Πλάκα 105 56
Τηλ. 210-3250198, 210-3254119, 210-3254129

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, 20:30
Γιώργης Ξυλούρης (Ψαρογιώργης)
“Ετούτος ο τραγουδιστής κι αυτός ο λαγουτάρης
είναι μεγάλης δύναμης, είναι μεγάλης χάρης”
Γιάννης Παπατζανής (κρουστά), Γιώργος Πολυχρονάκος (κοντραμπάσο)
Παραγωγή: Specs ‘n’ arts
Γενική είσοδος: 12 ευρώ
Μειωμένο: 10 ευρώ

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, 20:30
Ευγένιος Βούλγαρης και Δημήτρης Μυστακίδης
“Ψιθυρίζοντας το ρεμπέτικο”
Σκοποί από τη Σμύρνη με δύο δεξιοτέχνες μουσικούς, που αποτελούν εγγύηση για μια αυθεντική ρεμπέτικη βραδιά, στην οποία το μπουζούκι και ο μπαγλαμάς θα αντικατασταθούν από το yayli tanbur και τη λαϊκή κιθάρα.
Παραγωγή: Specs ‘n’ arts
Γενική είσοδος: 12 ευρώ
Μειωμένο: 10 ευρώ

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, 20:30
Στάθης Κουκουλάρης
“Αυθεντικό νησιώτικο πανηγύρι”
Βαγγέλης Κουκουλάρης (λαούτο), Μάρθα Μαυροειδή (πολίτικο λαούτο & το τραγούδι),
Γιώργος Βεντουρής (κοντραμπάσο) και Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά)
Παραγωγή: Specs ‘n’ arts
Γενική είσοδος: 12 ευρώ
Μειωμένο: 10 ευρώ

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, 20:30
Λαουτάρικη Κομπανία
Κωστής Καλάϊτζάκης-Κλέαρχος Κορκόβελος
Τρείς δεξιοτέχνες και μια γυναικεία φωνή παντρεύουν τραγούδια και σκοπούς κυρίως της στεριανής Ελλάδας με μελωδίες των αστικών κέντρων της Ιωνίας σ’ ένα κλίμα πολύ κοντινό στις μουσικές παραδόσεις των Βαλκανίων.
Κωστής Καλαϊτζάκης (λαούτο & φωνή), Πολυτίμη Τόλη (φωνή),
Κλέαρχος Κορκόβελος (κύμβαλο), Θοδωρής Κουέλης (κοντραμπάσο)
Είσοδος ελεύθερη

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, 20:30
Νότης Μαυρουδής
“Με το φως της νύχτας…”
Ένα Ανθολόγιο τραγουδιών τού Νότη Μαυρουδή (και όχι μόνο) από διαφορετικές εποχές,
με οδηγό τις κιθάρες. Με τους Μόρφω Τσαϊρέλη και Γιώργο Τοσικιάν.
Παραγωγή: Πολύτροπο Τέχνης
Γενική είσοδος: 10 ευρώ

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, 20:30
Lamia Bedioui
“Fin' Amor”
Από την Αλγερία, την Υεμένη και την Παλαιστίνη μέχρι τη μεσαιωνική Γαλλία, από τον 13ο μέχρι τον 20ο αιώνα, μια συναυλία για κρουστά και φωνή, ανοιχτή στον αυτοσχεδιασμό. Lamia Bedioui (φωνή), Solis Barki (κρουστά), Νίκος Σουλιώτης (κρουστά)
Παραγωγή: Ειλισσός
Γενική είσοδος: 10 ευρώ

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, 20:30
15 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ
Γιορτή Πολυφωνίας με το πολυφωνικό σύνολο “Χαονία” και προσκεκλημένους του!
Ηπειρώτικα πολυφωνικά τραγούδια αλλά και διφωνίες από το Βώλακα Δράμας και την ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία.
Και στο τέλος, κυκλωτικός Ηπειρώτικος χορός!
Παραγωγή: Άπειρος
Είσοδος ελεύθερη



Διαβάστε περισσότερα...

Προσπάθεια για δεύρυνση των κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης


Στουρνάρας: Πολύ νωρίς για μείωση του ΦΠΑ και πέραν της εστίασης.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε ως άμεσο σχέδιο το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και το νέο αναπτυξιακό πρότυπο, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την επίσκεψή του σε περίπτερα της 78ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, μετά την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στα εγκαίνια.

Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός ανέφερε τη λέξη «εξωστρέφεια», σημειώνοντας ότι αυτή «σημαίνει εξάγουμε ή παράγουμε για να υποκαταστήσουμε τις εισαγωγές».

«Όταν φτάσουμε εκεί θα είμαστε μια οικονομία με πολύ σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ κληθείς να σχολιάσει το μήνυμα του κ. Σαμαρά προς τους εταίρους για το θέμα του χρέους σημείωσε: «Υπάρχει νομική βάση στο Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου. Πάνω εκεί θα στηριχθούμε».

Σε ό,τι αφορά το θέμα του πετρελαίου, ο κ. Στουρνάρας είπε πως «θα προσπαθήσουμε να διευρύνουμε τα κριτήρια του επιδόματος, να τα κάνουμε περισσότερο ελκυστικά και περισσότερο ευέλικτα».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μείωσης συντελεστών ΦΠΑ πέραν του κλάδου της εστίασης, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι είναι «πολύ νωρίς ακόμη γι' αυτό» και συμπλήρωσε: «Ας δούμε πρώτα αν πετύχει η μείωση στην εστίαση».



Διαβάστε περισσότερα...

Εντοπίστηκαν χαμηλά επίπεδα αρσενικού σε προϊόντα ρυζιού στις ΗΠΑ


Δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία, υποστηρίζει η FDA.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ανακοίνωσε σήμερα ότι αφού έλεγξε 1.300 δείγματα ρυζιού και προϊόντων που περιέχουν ρύζι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ποσότητα ανιχνεύσιμου αρσενικού που εντοπίστηκε είναι πολύ χαμηλή ώστε να προκαλέσει άμεσα ή βραχυπρόθεσμα προβλήματα υγείας.

Η FDA ανέφερε ότι το επόμενο βήμα της θα είναι να χρησιμοποιήσει μια σειρά νέων επιστημονικών εργαλείων που παρέχουν μεγαλύτερη ακρίβεια στις μετρήσεις των διαφόρων ειδών αρσενικού που περιέχεται στα τρόφιμα. Με τον τρόπο αυτό θα αναλύσει τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας έκθεσης του οργανισμού σε χαμηλά επίπεδα αρσενικού.

Το 2012 το Consumer Reports, το περιοδικό της αμερικανικής ένωσης καταναλωτών, κάλεσε την κυβέρνηση να μειώσει το επιτρεπόμενο ποσοστό αρσενικού στα τρόφιμα μετά από αναλύσεις που έδειξαν ότι περισσότερα από 60 δημοφιλή προϊόντα, από τα Rice Krispies της εταιρείας Kellogg's μέχρι τα βρεφικά δημητριακά της Gerber, περιείχαν ένα ποσοστό ανόργανου αρσενικού, μιας ουσίας που θεωρείται καρκινογόνος.


Διαβάστε περισσότερα...

Έβαψε τα μαλλιά του ροζ ο Βαλντεράμα


Σε καμπάνια κατά του καρκίνου του μαστού συμμετείχε ο παλαίμαχος Κολομβιανός.

Σε καμπάνια για την αφύπνιση κατά του καρκίνου του μαστού συμμετείχε ο Κάρλος Βαλντεράμα και το έκανε αλλάζοντας το βασικό του χαρακτηριστικό: τα μαλλιά του!

Ο 52χρονος θρύλος έβαψε τα μαλλιά του ροζ και εμφανίστηκε σε συνέντευξη τύπου στην Κολομβία, για να μιλήσει για την ασθένεια που έχει κοστίσει πολλές ζωές γυναικών στη χώρα του την τελευταία δεκαετία, ανάμεσά τους και μέλη της οικογένειάς του. Όπως τόνισε μάλιστα στους δημοσιογράφους δεν το σκέφτηκε πολύ για να αλλάξει την εμβληματική του κώμη, για τον συγκεκριμένο σκοπό.








Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τις εγγραφές στις Σχολές


Η προθεσμία είναι από τις 11 Σεπτεμβρίου έως και 27 Σεπτεμβρίου.

Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας στο «Διαύγεια» τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τις εγγραφές. Όπως είναι γνωστό η προθεσμία είναι από τις 11 Σεπτεμβρίου ημέρα Τετάρτη έως και 27 Σεπτεμβρίου Παρασκευή.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ανά κατηγορία επιτυχόντων είναι τα εξής:

1. ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟΙ – ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑ∆ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΕΛ & ΕΠΑΛ-Β΄ ή ΕΠΑΛ-Α΄.

-Αίτηση για εγγραφή.

-Τίτλος απόλυσης: απολυτήριο ή πτυχίο ή αποδεικτικό του σχολείου αποφοίτησης ή νοµίµως κυρωµένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο των τίτλων αυτών.

-Υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι δεν είναι εγγεγραµµένοι σε άλλη σχολή ή τµήµα της Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

-Τέσσερις (4) φωτογραφίες τύπου αστυνοµικής ταυτότητας.

- Εκτός των παραπάνω, και µόνο όσοι πέτυχαν από το Γενικό Λύκειο και ΕΠΑΛ - ΟΜΑ∆Α Β΄ (90% και 10%) υποβάλλουν και νοµίµως κυρωµένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης πρόσβασης (∆ΕΝ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΠΟΤΕ Η ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ).

Κατά την προσέλευσή τους για εγγραφή, οι εισαχθέντες πρέπει να έχουν µαζί τους την αστυνοµική ταυτότητα/διαβατήριο ή άλλο δηµόσιο έγγραφο, από το οποίο να αποδεικνύονται τα ονοµαστικά τους στοιχεία και η ακριβής ηµεροµηνία γέννησης.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση οι εισαχθέντες µπορούν να απευθύνονται στις Γραµµατείες των οικείων σχολών. Η γραµµατεία, κατά την εγγραφή, ελέγχει και αντιπαραβάλλει τα στοιχεία αυτών που προσέρχονται για εγγραφή µε το ατοµικό δελτίο επιτυχίας τους και το επίσηµο αντίγραφο του ονοµαστικού πίνακα. Για λόγους εξαιρετικής ανάγκης, όπως παρατεταµένη θεοµηνία, σοβαρή ασθένεια, στράτευση ή απουσία στο εξωτερικό, είναι δυνατή η εγγραφή σπουδαστή που καθυστέρησε να εγγραφεί µέσα στην καθορισµένη προθεσµία 11-27 Σεπτεµβρίου µε αιτιολογηµένη απόφαση του συµβουλίου του τµήµατος ή σχολής Πανεπιστηµίου ή Τ.Ε.Ι., κατά περίπτωση, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόµενου σπουδαστή, η οποία υποβάλλεται σε αποκλειστική προθεσµία τριάντα (30) ηµερών από τη λήξη της προθεσµίας εγγραφής και στην οποία εκτίθενται και οι λόγοι της καθυστέρησης. Σπουδαστής που δεν εγγράφηκε ούτε µε την ανωτέρω διαδικασία χάνει το δικαίωµα εγγραφής για το συγκεκριµένο ακαδηµαϊκό έτος καθώς και για τα επόµενα έτη.

Υποψήφιος που έχει εγγραφεί σε Σχολή ή Τµήµα της τριτοβάθµιας εκπαίδευσης µε το σύστηµα των πανελληνίων εξετάσεων και εισάγεται µε τις φετεινές πανελλήνιες εξετάσεις σε άλλη Σχολή ή Τµήµα δεν µπορεί να εγγραφεί στη νέα Σχολή ή στο Τµήµα εισαγωγής του, αν προηγουμένως δεν διαγραφεί από την σχολή ή το Τµήµα, στο οποίο είναι ήδη εγγεγραμμένος.

Η προθεσµία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνοµικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδηµίας, στις Ακαδηµίες Εµπορικού Ναυτικού καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές. Οι ιδιώτες επιτυχόντες στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωµατικών της Ελληνικής Αστυνοµίας θα εγγραφούν κατά το ακαδηµαϊκό έτος 2015-2016.

Επισηµαίνεται ότι κατά την εγγραφή των επιτυχόντων µε τις ειδικές περιπτώσεις των πολυτέκνων, των τριτέκνων και των κοινωνικών κριτηρίων δεν απαιτείται ούτε και φέτος κανένας επιπλέον έλεγχος από τις Γραµµατείες των τµηµάτων. Ο έλεγχος των σχετικών δικαιολογητικών έχει ήδη υλοποιηθεί από τις σχολικές µονάδες. Επιπλέον, από το Υπουργείο Παιδείας θα γίνει περαιτέρω δειγµατοληπτικός έλεγχος σε Λύκεια όλης της χώρας.

2. ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟΙ – ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Οι υπαγόµενοι σε αυτή την ειδική κατηγορία οφείλουν να προσκοµίσουν στη γραµµατεία της Σχολής ή Τµήµατος εισαγωγής κατά την εγγραφή τους, εκτός από τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στο Κεφάλαιο Α΄ της παρούσας, επιπλέον βεβαίωση ∆ήµου των Νοµών Ξάνθης, Ροδόπης ή Έβρου, στα δηµοτολόγια των οποίων είναι γραµµένοι. Αν έχουν µετεγγραφεί σε άλλο ∆ήµο άλλης περιοχής, τότε θα πρέπει από τη βεβαίωση του συγκεκριµένου ∆ήµου, να προκύπτει ότι µετεγγράφησαν σ’ αυτόν, από ∆ήµο των ανωτέρω 3 Νοµών (Φ.151/64998/Β6/15-6-2011(ΦΕΚ1307Β΄).

3. ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟΙ – ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΑΛΛΟ∆ΑΠΟΙ-ΑΛΛΟΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΛΥΚΕΙΩΝ Ή ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΡΑΤΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ

Σύµφωνα µε τη µε αριθ. Φ.151/20049/Β6/20.02.2007 (ΦΕΚ 272B/01-03-07) Υπουργική Απόφαση όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, προβλέπονται διάφορες κατηγορίες υποψηφίων για τους οποίους ισχύουν ειδικές διατάξεις για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση της χώρας µας. ∆ύο από αυτές τις κατηγορίες είναι:

A) οι Αλλοδαποί-Αλλογενείς (Απόφοιτοι Λυκείων εκτός Ε.Ε.) και

B) οι Απόφοιτοι Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. µη Ελληνικής Καταγωγής.
Ο υποψήφιος µπορεί να υπαχθεί σε µια από τις ανωτέρω κατηγορίες, εφόσον δεν έχει ελληνική καταγωγή ο ίδιος και κανένας από τους δύο γονείς του.

Σύµφωνα µε το άρθρο 3 της αριθ. Φ.151/64998/Β6 (ΦΕΚ 1307-Β/16.6.2011) οι επιτυχόντες της ανωτέρω ειδικής κατηγορίας οφείλουν να καταθέσουν για έλεγχο στις Γραµµατείες των Σχολών και Τµηµάτων επιτυχίας τα δικαιολογητικά τους προκειµένου να εγκριθεί και να ολοκληρωθεί η εγγραφή τους. Στη συνέχεια οι Σχολές και τα Τµήµατα εισαγωγής µετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών εκδίδουν βεβαίωση εισαγωγής προκειµένου οι εισαχθέντες να την προσκοµίσουν στις αρµόδιες αρχές για την χορήγηση άδειας παραµονής για την πραγµατοποίηση των σπουδών τους. Τα δικαιολογητικά για την εγγραφή στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση για όσους εισήχθησαν µε την ειδική κατηγορία των αλλοδαπών-αλλογενών και αποφοίτων λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών-µελών της Ε.Ε. µη ελληνικής καταγωγής, αναφέρονται στην αριθ. Φ.151/20049/Β6/20.2.2007 (ΦΕΚ 272-Β΄) Υπουργική Απόφαση, και είναι τα εξής:

1. ∆ΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

α) Πρωτότυπος τίτλος απόλυσης επικυρωµένος από την αρµόδια εκπαιδευτική αρχή της χώρας του υποψηφίου.
β) Βεβαίωση της µέσης γενικής βαθµολογίας του απολυτηρίου του, η οποία να έχει εκδοθεί από i) το Υπουργείο Παιδείας ή από την αρµόδια Εκπαιδευτική Αρχή της χώρας του, ii) την Πρεσβεία της χώρας αυτής στην Ελλάδα, iii) ∆ιεύθυνση ∆ευτεροβάθµιας Εκπ/σης της Ελλάδας ή από τη ∆/νση ΠΟ∆Ε του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων.

Η µέση γενική βαθµολογία πρέπει να εκφράζεται σε εικοσάβαθµη (0-20) κλίµακα, µε άριστα το 20 και ελάχιστο το 0. Για τους κατόχους απολυτηρίου Λυκείου της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας απαιτείται Βεβαίωση Πρόσβασης µε το γενικό βαθµό.

γ) Βεβαίωση της αρµόδιας εκπαιδευτικής ή διπλωµατικής αρχής της οικείας χώρας, από την οποία να προκύπτει ότι ο τίτλος ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης που κατέχει ο υποψήφιος του παρέχει τη δυνατότητα εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα της χώρας αυτής. Η εν λόγω βεβαίωση δεν απαιτείται για τους κατόχους απολυτηρίου Λυκείου της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας.

δ) Βεβαίωση της αρµόδιας εκπαιδευτικής ή διπλωµατικής αρχής της οικείας χώρας, από την οποία να προκύπτει η χώρα, το πρόγραµµα σπουδών της οποίας ακολουθεί το σχολείο αποφοίτησης του υποψηφίου. Η εν λόγω βεβαίωση δεν απαιτείται για τους κατόχους απολυτηρίου Λυκείου της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας.

ε) Βεβαίωση της αρµόδιας εκπαιδευτικής ή διπλωµατικής αρχής της οικείας χώρας από την οποία να προκύπτει ότι ο υποψήφιος έχει φοιτήσει µε πλήρη φοίτηση την τελευταία τάξη του Λυκείου ή του αντίστοιχου σχολείου στη χώρα αποφοίτησής του, δηλαδή ο µαθητής να έχει παρακολουθήσει τα οικεία µαθήµατα από την έναρξη του διδακτικού έτους και καθ’ όλη τη διάρκειά του.

στ) Βεβαίωση που να δείχνει την καταγωγή του υποψηφίου και των γονέων του. (Να προκύπτει σαφώς ότι κανένας από αυτούς δεν έχει ελληνική καταγωγή).

ζ) Επικυρωµένο αντίγραφο του διαβατηρίου (VISA), ταυτότητας ή της άδειας παραµονής αν ο υποψήφιος διαµένει στην Ελλάδα

η) Υπεύθυνη δήλωση ότι ο υποψήφιος :

i. δεν είναι απόφοιτος ελληνικού σχολείου που λειτουργεί στην Ελλάδα
ii. δεν είναι κάτοχος πτυχίου σχολής ή τµήµατος της Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας
iii. δεν έχει εισαχθεί σε σχολή ή τµήµα της Ανώτατης Εκπ/σης της Ελλάδας το έτος 2011 ή προγενέστερα. Οι υποψήφιοι κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, δηλώνουν υπεύθυνα ότι κατέχουν βεβαίωση πρόσβασης του τρέχοντος έτους.
iv. δεν έχει αποκτήσει δια αλληλογραφίας τίτλο ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης του εξωτερικού
v. έχει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την ένταξή του στην ειδική κατηγορία όπου υπάγεται και θα τα προσκοµίσει για την εγγραφή του στη Γραµµατεία της Σχολής ή Τµήµατος της εισαγωγής του.

Σηµειώνεται ότι οι υποψήφιοι έχουν υποβάλει την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση µαζί µε το ηλεκτρονικό Μηχανογραφικό ∆ελτίο στην αρµόδια Επιτροπή Συγκέντρωσης και Ελέγχου Αιτήσεων Συµµετοχής και Μηχανογραφικών ∆ελτίων Αλλοδαπών-Αλλογενών και Αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών – Μελών της Ε.Ε. µη ελληνικής καταγωγής, την οποία καταθέτουν και στη γραµµατεία ή συµπληρώνουν εκ νέου.

Προϋπόθεση για την εγγραφή των επιτυχόντων, εκτός των ανωτέρω, είναι η γνώση της ελληνικής γλώσσας. Αυτή αποδεικνύεται µε βεβαίωση του ∆ιδασκαλείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστηµίου Αθήνας ή του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης ή πιστοποιητικό τουλάχιστον επιπέδου Β2 (Γ΄) του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας. Η βεβαίωση αυτή δεν απαιτείται, αν ο εισαγόµενος έχει τίτλο απόλυσης από Κυπριακό σχολείο. Οι επιτυχόντες που δεν έχουν την ανωτέρω βεβαίωση κατά το έτος εισαγωγής ολοκληρώνουν την εγγραφή τους µετά την προσκόµιση αυτής µέσα στην προθεσµία εγγραφών των νεοεισαγόµενων φοιτητών µε την οικεία ειδική κατηγορία του επόµενου έτους. Σε αντίθετη περίπτωση ο εισαγόµενος χάνει το δικαίωµα εγγραφής του. Ο έλεγχος όµως των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την ένταξη των υποψηφίων στην ανωτέρω ειδική κατηγορία µπορεί να πραγµατοποιηθεί και φέτος.

Για την ολοκλήρωση της εγγραφής τους οι εισαχθέντες προσέρχονται στη Γραµµατεία της Σχολής ή Τµήµατος εισαγωγής µε τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στην καθορισµένη προθεσµία. Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Σχολής ή του Τµήµατος, µετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών, εγκρίνεται η εγγραφή των επιτυχόντων-εισαγοµένων, µέσα σε προθεσµία είκοσι (20) ηµερών, από την λήξη της ηµεροµηνίας εγγραφής. Η απόφαση εγγραφής ανακοινώνεται από τη Γραµµατεία της Σχολής ή του Τµήµατος αρµοδίως. Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης υπόκειται στη διαλυτική αίρεση έγκρισης νοµιµότητας της τελευταίας από το Πρυτανικό Συµβούλιο του Πανεπιστηµίου ή το Συµβούλιο του ΤΕΙ. Εάν το Πρυτανικό Συµβούλιο του Πανεπιστηµίου ή το Συµβούλιο του ΤΕΙ κρίνει ότι η εγγραφή δεν πρέπει να πραγµατοποιηθεί, στην περίπτωση µη συνδροµής των προϋποθέσεων του άρθρου 59 παρ. 11 του Ν.3966/2011 (ΦΕΚ. Α΄118), λόγω υποβολής ψευδών ή µη νόµιµων δικαιολογητικών και ότι δεν συντρέχουν οι νόµιµες προϋποθέσεις υπαγωγής στην ειδική κατηγορία, τότε δεσµεύεται η Γενική Συνέλευση του Τµήµατος να την ανακαλέσει µε οριστική απόφαση διαγραφής από τους καταλόγους της Σχολής ή του Τµήµατος εισαγωγής. Η απόφαση αυτή κοινοποιείται στους ενδιαφεροµένους και στο Υπουργείο Παιδείας για την ανάκληση της απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευµάτων κύρωσης των πινάκων εισαγωγής υποψηφίων στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση, κατά το µέρος που αφορά τη διαγραφή αυτών και τον αποκλεισµό τους κατά τα επόµενα δύο ακαδηµαϊκά έτη από κάθε διαδικασία εισαγωγής από όλα τα Πανεπιστήµια, Τ.Ε.Ι ή Σχολές.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα δικαιολογητικά κατατίθενται από τους ίδιους τους υποψήφιους ή από άλλο εξουσιοδοτηµένο από αυτούς πρόσωπο.

2. ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ∆ΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ

Όλα τα δικαιολογητικά που εκδίδονται από ξένη υπηρεσία (σχολείο, άλλη εκπαιδευτική αρχή κ.λπ.) πρέπει να είναι:

α) Επικυρωµένα πάνω στο πρωτότυπο για τη γνησιότητα της υπογραφής αυτού που τα υπογράφει από ελληνική διπλωµατική αρχή στο εξωτερικό ή από διπλωµατική αρχή της ξένης χώρας στην Ελλάδα µε επικύρωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας. ∆ικαιολογητικά, πιστοποιητικά σπουδών κ.λπ., που έχουν εκδοθεί από τις χώρες Αγ. Βικέντιος & Γρεναδίνες, Άγιος Μαρίνος, Αζερµπαϊτζάν, Ανδόρα, Αντίγκουα & Μπαρµπούντα, Αργεντινή, Αρµενία, Αυστραλία, Αυστρία, Βανουάτου, Βέλγιο, Βενεζουέλα, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερµανία, Γρενάδα, ∆ανία, ∆οµινίκα, ∆οµινικανή ∆ηµοκρατία, Εκουαδόρ (Ισηµερινός), Ελ Σαλβαδόρ, Ελβετία, Εσθονία, Η.Π.Α., Ηνωµένο Βασίλειο Μεγ. Βρετανίας και Βορ. Ιρλανδίας, Ιαπωνία, Ινδία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καζακστάν, Κίνα (µόνο ηδιοικητική περιφέρεια του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο), Κολοµβία, Κορέα, Κόστα Ρίκα, Κροατία, Λεσόθο, Λετονία, Λευκορωσία, Λιβερία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Λουξεµβούργο, Μαλάουι, Μάλτα, Μαυρίκιος, Μαυροβούνιο, Μεξικό, Μολδαβία, Μονακό, Μπαρµπάντος, Μπαχάµες, Μπελιζέ, Μποτσουάνα, Μπρουνέι-Νταρουσαλάµ, Ναµίµπια, Νέα Ζηλανδία, Νησιά Κουκ, Νησιά Μάρσαλ, Νιούε, Νορβηγία, Νότιος Αφρική, Ολλανδία, Οµάν, Ονδούρα, Ουγγαρία, Ουκρανία, Παναµάς, Πολωνία, Πορτογαλία, Πράσινο Ακρωτήριο, Πρώην Γιουγκοσλαβική ∆ηµοκρατία της Μακεδονίας, Ρουµανία, Ρωσική Οµοσπονδία, Σαµόα, Σαιντ Κιτς & Νέιβις, Σάντα Λουτσία, Σάο Τόµε & Πρίνσιπε, Σερβία, Σεϋχέλλες, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουαζιλάνδη, Σουηδία, Σουρινάµ, Τόγκα, Τουρκία, Τρινιντάντ & Τοµπάγκο, Τσεχία, Φινλανδία, Φίτζι, δε χρειάζεται να έχουν επικυρωθεί για τη γνησιότητά τους από ελληνική διπλωµατική αρχή στο εξωτερικό, µε την προϋπόθεση, όµως, ότι στα έγγραφα αυτά θα υπάρχει επισηµείωση, που προβλέπουν τα άρθρα 3 και 4 της σύµβασης της Χάγης (APOSTILLE) της 5ης Οκτωβρίου 1961 από τις αρµόδιες για το σκοπό αυτό αρχές, που σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 6 της ίδιας Σύµβασης, υποχρεώνεται να ορίσει το κάθε συµβαλλόµενο Κράτος.

β) Μεταφρασµένα από την ελληνική διπλωµατική αρχή στο εξωτερικό ή από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας. Επίσης γίνονται δεκτές µεταφράσεις που γίνονται από δικηγόρο που έχει το δικαίωµα µετάφρασης σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 53 του Ν.∆. 3026/1954.

γ) ΚΥΠΡΟΣ: Όσον αφορά τη χώρα µας, είναι ελεύθερα περαιτέρω επικύρωσης α. τα δηµόσια έγγραφά της και β. τα ιδιωτικά επικυρωθέντα από τις δηµόσιες αρχές της Κύπρου.

3. ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

• Οι απόφοιτοι ελληνικού σχολείου που λειτουργεί στην Ελλάδα δεν έχουν δικαίωµα εισαγωγής στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση µε τις διατάξεις αυτές (Φ.151/41977/Β6/6.04.2011 ΦΕΚ 832Β/12.05.2011).

• ∆εν γίνονται δεκτοί οι τίτλοι ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης του εξωτερικού που έχουν αποκτηθεί δι’ αλληλογραφίας.

• Στις περιπτώσεις πολιτικών προσφύγων που δεν διαθέτουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι αναγκαία η επικοινωνία µε το Ελληνικό Συµβούλιο για τους Πρόσφυγες (τηλ. 210-3800990)

4. ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ ΜΕ ∆ΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑ∆ΕΣ

Στην ίδια προθεσµία υποβάλλουν αίτηση για εγγραφή µαζί µε τα σχετικά δικαιολογητικά στα Πανεπιστηµιακά Τµήµατα οι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου, οι οποίοι διακρίθηκαν στη Βαλκανική ή τη ∆ιεθνή Ολυµπιάδα Μαθηµατικών, Πληροφορικής, Φυσικής, Χηµείας ή Βιολογίας ή στον Ευρωπαικό ∆ιαγωνισµό για νέους επιστήµονες και στα ΤΕΙ οι κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ-Α΄, οι οποίοι διακρίθηκαν στη Βαλκανική ή τη ∆ιεθνή Ολυµπιάδα Πληροφορικής και τους έχει απονεµηθεί πρώτο, δεύτερο ή τρίτο βραβείο (χρυσό, αργυρό ή χάλκινο µετάλλιο ή ειδική διάκριση, αν πρόκειται για τον Ευρωπαικό ∆ιαγωνισµό για νέους επιστήµονες) (Φ.151/20049/Β6/20-2-2007/ΦΕΚ272Β΄Υ.Α.). Τα σχετικά δικαιολογητικά είναι:

-Αίτηση για εγγραφή.

-Τίτλο απόλυσης Γενικού Λυκείου ή απολυτήριο ΕΠΑ.Λ- Α΄ ή επικυρωµένο αντίγραφό του.

-Τέσσερις (4) φωτογραφίες τύπου αστυνοµικής ταυτότητας.

-Βεβαίωση της Ελληνικής Μαθηµατικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Επιστηµόνων και Επαγγελµατιών
Πληροφορικής και Επικοινωνιών, της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών ή Χηµικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστηµόνων, από την οποία να προκύπτει η βράβευσή τους και το βραβείο που τους απονεµήθηκε.

-Βεβαίωση της ∆/νσης Οργάνωσης και ∆ιεξαγωγής Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, από την οποία να προκύπτει ότι το µάθηµα στο οποίο διακρίθηκαν και τα µαθήµατα αυξηµένης βαρύτητας που λαµβάνονται υπόψη για την εισαγωγή στο συγκεκριµένο Τµήµα ανήκουν στα µαθήµατα της κατεύθυνσης που παρακολούθησαν στο Λύκειο οι υποψήφιοι, αν πρόκειται για αποφοίτους ΓΕΛ ή

-Βεβαίωση της ∆/νσης Οργάνωσης και ∆ιεξαγωγής Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, από την οποία να προκύπτει ότι το µάθηµα στο οποίο διακρίθηκαν είναι συναφές µε το µάθηµα ειδικότητας στο οποίο εξετάζονται οι κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ (ΟΜΑ∆Α Α΄) για την εισαγωγή τους στο συγκεκριµένο Τµήµα ΤΕΙ, αν πρόκειται για κατόχους απολυτηρίου ΕΠΑΛ-Α. Αντίστοιχα δικαιολογητικά υποβάλλονται από τους αποφοίτους ΕΠΑΛ (ΟΜΑ∆Α Β΄) που έχουν διακριθεί στη Βαλκανική ή τη ∆ιεθνή Ολυµπιάδα Μαθηµατικών, Φυσικής ή Βιολογίας.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...