Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Λαχτάρα για... σφουγγάρια!



Πού οδηγεί η διατροφική διαταραχή pica.

Περισσότερα από χίλια... σφουγγάρια (!) έχει φάει μία γυναίκα από τη Βρετανία η οποία ανέπτυξε μία παράξενη λαχτάρα για σαπούνι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.



Η 22χρονη Νικόλ Μπόνερ πάσχει από τη διατροφική διαταραχή pica που ωθεί τους ανθρώπους- συνήθως γυναίκες και παιδιά- να καταναλώνουν μη βρώσιμα αντικείμενα.



Η Μπόνερ εξήγησε πως η επιθυμία της να τρώει είδη που χρησιμοποιούμε στο μπάνιο άρχισε όταν ήταν έγκυος τον Οκτώβριο του 2007. Άρχισε να της αρέσει πολύ η μυρωδιά του σαπουνιού και μετά είχε την παρόρμηση να τρώει σφουγγάρια με σαπουνάδα. Παρότι γνώριζε πως ήταν τρελό, το απολάμβανε.

Σήμερα έχει καταφέρει να περιορίσει την κατανάλωση σφουγγαριών από 1,5 που έτρωγε όταν ήταν έγκυος σε μισό ανά ημέρα.




Διαβάστε περισσότερα...

Λήγει αύριο η απογραφή των προνοιακών επιδομάτων



Δεν έχουν απογραφεί δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι.

Περίπου 30.000-40.000 άτομα από τις 240.000 που ελάμβαναν προνοιακά επιδόματα δεν έχουν απογραφεί στα ΚΕΠ, είτε διότι δεν προσήλθαν καθόλου, είτε δεν διέθεταν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ενώ η προθεσμία λήγει αύριο.

Η διαδικασία απογραφής των δικαιούχων αποκλείει όσους μέχρι σήμερα ελάμβαναν παράνομα επίδομα, υπογραμμίζουν παράγοντες του υπουργείου Υγείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 700 «τυφλούς» που αποκαλύφθηκαν πέρυσι στη Ζάκυνθο και έπαιρναν το επίδομα τυφλότητας, προσήλθαν για έλεγχο στις υγειονομικές επιτροπές μόνον οι 100 και από αυτούς διαπιστώθηκε ότι οι 60 δεν ήταν τυφλοί.

Ο έλεγχος πάντως δεν σταματά με την απογραφή, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Υγείας. Χρησιμοποιώντας την εμπειρία που υπάρχει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δίνουν ποσοστά για κάθε ασθένεια, θα ξεκινήσουν στοχευμένοι έλεγχοι σε δήμους που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά δικαιούχων επιδομάτων.


Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγή της νομοθεσίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά



Δυνατότητα διατήρησης ακατάσχετου λογαριασμού έως 2.000 ευρώ.

Αναμορφώνεται η νομοθεσία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με τροπολογία που θα ενσωματωθεί στο επικείμενο προς κατάθεση σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.

Κάθε πολίτης θα έχει δικαίωμα σε έναν τραπεζικό λογαριασμό που δεν θα κατάσχεται μέχρι 2.000 ευρώ, ενώ προβλέπονται και άλλες αλλαγές για να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες και να καταστεί ασφαλέστερη η προοπτική απαλλαγής τού υπερχρεωμένου οφειλέτη από χρέη που δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, Δ. Σπυράκος, σε ομιλία του στην εσπερίδα, που οργανώθηκε από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και την ΕΚΠΟΙΖΩ, στο Εφετείο Αθηνών, σχετικά με την εφαρμογή τού νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, οι αλλαγές αφορούν στα εξής:

- Καθιερώνεται το δικαίωμα κάθε πολίτη να διατηρεί έναν τραπεζικό λογαριασμό, του οποίου ποσόν κατάθεσης μέχρι το ύψος των 2.000 ευρώ θα είναι ακατάσχετο και θα προστατεύεται και από κάθε πράξη μονομερούς συμψηφισμού απαιτήσεων της τράπεζας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η ομαλή πρόσβαση των καταναλωτών σε τραπεζικές συναλλαγές που είναι εξαιρετικής σημασίας για τη σύγχρονη καθημερινότητά τους, καθώς διευκολύνει καθοριστικά τη συμμετοχή τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή (διενέργεια συναλλαγών, πληρωμή λογαριασμών, εξοικονόμηση χρόνου, διαφύλαξη ενός ελάχιστου ποσού για την κάλυψη βασικών βιοτικών αναγκών).

- Δεν είναι πλέον υποχρεωτική για τον οφειλέτη η απόπειρα εξώδικης ρύθμισης των χρεών πριν την κατάθεση της αίτησης για δικαστική ρύθμιση των χρεών. Τα αποτελέσματα από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης δεν είναι ικανοποιητικά, εξαιτίας, κυρίως, της απροθυμίας των πιστωτικών ιδρυμάτων να επεξεργαστούν κατά ουσιαστικό τρόπο τα σχετικά αιτήματα των οφειλετών. Η επιδίωξη της εξώδικης ρύθμισης καθίσταται έτσι τυπική, προκαλώντας αδικαιολόγητα επιβάρυνση και επιβράδυνση της διαδικασίας.

- Η περίοδος ρύθμισης των χρεών, που θα ανέρχεται σε πέντε έτη, θα αρχίζει με την κατάθεση της αίτησης και όχι από την έκδοση της απόφασης. Αν οι καταβολές που πραγματοποιούνται από τον οφειλέτη κατά την περίοδο που μεσολαβεί μέχρι την έκδοση της απόφασης υπολείπονται αυτών που ορίζονται με την απόφαση, ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να καταβάλει το ποσόν αυτό και μέχρι ένα έτος από τη λήξη της περιόδου ρύθμισης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζονται και οι δυσμενείς συνέπειες για τον οφειλέτη από τυχόν καθυστέρηση στην εκδίκαση της αίτησής του.

- Στις περιπτώσεις οφειλετών με πλήρη αδυναμία καταβολής, η απαλλαγή από τα χρέη θα επέρχεται στα τρία έτη.

- Το ποσόν μέχρι το 85% της εμπορικής αξίας της κύριας κατοικίας τού οφειλέτη, την εξόφληση τού οποίου πρέπει να ρυθμίσει ο οφειλέτης για να την εξαιρέσει από τη ρευστοποίηση, θα μπορεί πλέον να ρυθμίζεται και σε μεγαλύτερο των είκοσι ετών χρονικό διάστημα.

- Στις περιπτώσεις που οι απαιτήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων έχουν εκχωρηθεί σε εταιρείες που έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό, πρέπει να ορίζουν αντίκλητο στην Ελλάδα, ώστε να διευκολύνεται η συμπερίληψή τους στην αίτηση του οφειλέτη.

- Ενισχύεται ο συλλογικός χαρακτήρας της ρύθμισης των χρεών, που άλλωστε εξυπηρετεί και το συμφέρον του οφειλέτη. Δηλαδή, πρέπει κατ’ αρχήν η ρύθμιση να περιλαμβάνει τα χρέη όλων των πιστωτών (δεν θίγονται οι προβλεπόμενες στο νόμο εξαιρέσεις).

- Καθορίζεται χαμηλότερο κόστος για τις επιδόσεις δικογράφων της διαδικασίας.

- Προβλέπεται η δυνατότητα ρύθμισης του ποσού που θα κληθεί αναδρομικά να καταλάβει ο οφειλέτης σε περίπτωση αύξησης των μηνιαίων καταβολών με την εφετειακή απόφαση.

- Επιτρέπεται η αίτηση αναστολής της αναγκαστικής εκτέλεσης, σε περίπτωση που η πρωτόδικη απόφαση είναι απορριπτική, μέχρι την έκδοση εφετειακής απόφασης.

Όπως σημείωσε ο κ. Σπυράκος, οι αλλαγές είναι καρπός διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε με τα προεδρεία Ειρηνοδικείων, τους εκπροσώπους των καταναλωτών και των πιστωτικών φορέων, καθώς και τους φορείς διαμεσολάβησης στη ρύθμιση των χρεών.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρθηκε στην ημερίδα, σύμφωνα με τα αιτήματα υπερχρεωμένων καταναλωτών προς τράπεζες -που έχει διαχειριστεί η ΕΚΠΟΙΖΩ- αυτά ανέρχονται στον αριθμό των 20.386 από 5.500 καταναλωτές και αυτό σημαίνει ότι ο καταναλωτής χρωστάει κατά μέσο όρο σε 3,8 τράπεζες και οι οφειλές αφορούν 8-11 τραπεζικά προϊόντα.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία τού Συνηγόρου του Καταναλωτή, τα στοιχεία για το προδικαστικό στάδιο δεν είναι ενθαρρυντικά, επειδή οι τράπεζες είναι απρόθυμες να ανταποκριθούν στην εξωδικαστική επίλυση και αυτό «φρενάρει» τη ροή των υποθέσεων προς τα δικαστήρια.

Τέλος, ο κ. Σπυράκος ανέφερε ότι ετοιμάζεται η λειτουργία μόνιμου δικτύου παροχής συμβουλών πρόληψης και αντιμετώπισης τής υπερχρέωσης με κεφάλαια τού ΕΣΠΑ και ολοκληρώνεται η μελέτη, ώστε αυτό το δίκτυο «να χρηματοδοτηθεί εκούσια και από τα πιστωτικά Ιδρύματα», όπως είπε.


Διαβάστε περισσότερα...

Λάμβανε παράνομα επιδόματα παρότι είχε γίνει καλά!



Καταδικάστηκε ένας 64χρονος από τη Βρετανία.

Έλεγε πως είχε σημαντική αναπηρία έπειτα από ένα ατύχημα, πως είναι αναγκασμένος να κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Λάμβανε μάλιστα επιδόματα ύψους 62 χιλιάδων λιρών. Αλλά ο 64χρονος Τέρι Πικ όχι μόνο μπορούσε να κινηθεί αλλά συμμετείχε σε διεθνείς διαγωνισμούς τοξοβολίας και ταξίδεψε μέχρι την Ταϊλάνδη για να βρει γυναίκα.

Όταν το βρετανικό υπουργείο Εργασίας τον ανακάλυψε- καθώς εκπροσωπούσε τη Βρετανία στο πρωτάθλημα τοξοβολίας του 2002 στη Μελβούρνη!- ο Πικ εξαφανίστηκε αλλά συνελήφθη τελικά το Φεβρουάριο στο αεροδρόμιο του Μπέρμιγχαμ, αφού είχε εκδοθεί ένταλμα για τη σύλληψή του.

Οι ερευνητές τον κατέγραψαν να φορτώνει αποσκευές σε ένα τρέιλερ.

Όταν η απάτη του αποκαλύφθηκε έφυγε από τη Βρετανία, πήγε στην Ταϊλάνδη όπου και νυμφεύτηκε και στη συνέχεια έφτασε στην Αυστραλία. Εντοπίστηκε όμως όταν κυκλοφόρησαν φωτογραφίες του σε μία πισίνα.

Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε φυλάκιση εννέα μηνών αφού δήλωσε ένοχος για παράνομη λήψη επιδομάτων ύψους 62 χιλιάδων λιρών- περίπου 75.000 ευρώ-το διάστημα Οκτωβρίου 2002- Μαΐου 2007.

Στο δικαστήριο αποκαλύφθηκε πως ο Πικ είχε όντως τραυματιστεί πολύ σοβαρά σε ατύχημα το 1994, με αποτέλεσμα όντως να μην μπορεί να κινηθεί και να αναγκαστεί να αφήσει τη δουλειά του.

Η κατάστασή του άρχισε να βελτιώνεται από το 2000, αλλά η βελτίωση ήταν τόσο σταδιακή που δεν ενημέρωσε, ως όφειλε, την αρμόδια υπηρεσία που χορηγούσε τα επιδόματα.







Διαβάστε περισσότερα...

Ενημέρωση και δωρεάν εξετάσεις για την ηπατίτιδα C



Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται σε πολυϊατρεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Με αφορμή τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων ηπατίτιδας C που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS διοργανώνει καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη νόσο.

Στο πλαίσιο αυτό, όσοι ενδιαφέρονται θα μπορούν να πραγματοποιήσουν δωρεάς εξέταση για την ασθένεια.

Η καμπάνια θα διαρκέσει έξι μήνες, διάστημα κατά το οποίο, όποιος θέλει μπορεί να καλεί χωρίς χρέωση στη γραμμή της PRAKSIS 800 11 11 600. Καλώντας οι ενδιαφερόμενοι, θα λάβουν περισσότερες πληροφορίες και θα ενημερωθούν για τα τεστ που μπορούν να γίνουν στα πολυϊατρεία της PRAKSIS σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το τεστ θα πραγματοποιείται με δείγμα σιέλου και θα γίνεται δωρεάν, ανώνυμα και γρήγορα, ενώ τα αποτελέσματα θα βγαίνουν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.


Διαβάστε περισσότερα...

Πατάτες, ρύζι και φασόλια χωρίς μεσάζοντες



Συνεχίζεται η εξάπλωση του κινήματος.

Ξεκίνησε από νωρίς το πρωί η διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης στη Θεσσαλονίκη.

Στο στρατόπεδο Μεγάλου Αλεξάνδρου θα διατίθενται πατάτες, ρύζι και φασόλια και στο πάρκινγκ της οδού 28ης Οκτωβρίου (δίπλα στο Β΄ ΚΑΠΗ Αμπελοκήπων) θα διατίθενται μόνο πατάτες.

Όσοι δηλώσουν - από σήμερα έως και τις 20 Μαρτίου- ότι επιθυμούν να προμηθευτούν αυτά τα προϊόντα, θα ενημερωθούν για μεταγενέστερη ημερομηνία διάθεσης.


Διαβάστε περισσότερα...

Εθελοντική αιμοδοσία στο δήμο της Νέας Κίου



Το Σάββατο 17 Μαρτίου στο δημοτικό σχολείο της περιοχής.

Εθελοντική αιμοδοσία στο δήμο της Νέας Κίου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 17 Μαρτίου στο δημοτικό σχολείο της περιοχής.

Οι ώρες που μπορούν να προσέλθουν όσοι ενδιαφέρονται να δώσουν αίμα, είναι από τις 9.00 μέχρι τις 14.00.

Πρόκειται για την τρίτη αιμοδοσία που διοργανώνεται από το σύλλογο «Δεσμοί Αίματος» και την πρώτη στο συγκεκριμένο δήμο, όπου και βρίσκονται τα γραφεία του συλλόγου.

Οι διοργανωτές θεωρούν πώς θα στεφθεί με επιτυχία όπως και οι δύο προηγούμενες που έγιναν στις πόλεις του Άργους και του Ναυπλίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Συσσίτιο σε ρυμουλκούμενο μαγειρείο!



Φαγητό στους άπορους από το Σύλλογο Ιστορικών Στρατιωτικών Οχημάτων.

Ένα μαγειρείο, που περισσότερο παραπέμπει σε χώρο στρατοπέδου, θα «ξεφυτρώσει» το πρωί της Κυριακής 18 Μαρτίου στο προαύλιο του Ιερού Ναού της Αγίας Βαρβάρας, στην Άνω Τούμπα Θεσσαλονίκης.

Το ξεχωριστό αυτό, ρυμουλκούμενο μαγειρείο, που θα προσφέρει φαγητό στους άπορους, θα στηθεί από μέλη του Συλλόγου Ιστορικών Στρατιωτικών Οχημάτων (ΣΙΣΟ) και θα περιλαμβάνει όλο τον εξοπλισμό εστίασης, ένα αντίσκηνο, τραπέζια, ένα φορτηγό REO και δύο συνοδευτικά τζιπ αυτοκίνητα.

Τα μέλη του ΣΙΣΟ έχουν ήδη λάβει από την εκκλησία τον κατάλογο με τα ονόματα των απόρων, που φτάνουν τουλάχιστον τα 160 άτομα. Από νωρίς το πρωί θα ξεκινήσουν την προετοιμασία του φαγητού και λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι θα είναι έτοιμοι να προσφέρουν από ένα πιάτο φασολάδα, δύο φέτες ψωμί, τουρσί και ελιές σε κεσεδάκια.

Είναι το πρώτο συσσίτιο που θα πραγματοποιήσουν τα μέλη του ΣΙΣΟ και θα γίνεται με δικά τους έξοδα μία φορά το μήνα. Αν, όμως, βρεθούν χορηγοί το συσσίτιο θα πραγματοποιείται κάθε Κυριακή.

Τα μέλη του ΣΙΣΟ είναι ιδιώτες, λάτρεις των αυτοκινήτων -και συγκεκριμένα των στρατιωτικών οχημάτων- που κατάφεραν με δικά τους έξοδα, να τα αγοράσουν, να τα ανακατασκευάσουν και να τα διατηρήσουν. Ο σύλλογος, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αριθμεί περίπου 100 μέλη.


Διαβάστε περισσότερα...

Σανίδα σωτηρίας οι Γιατροί του Κόσμου



Γυναικολόγοι και παιδίατροι έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση.

Σημαντική χείρα βοηθείας για τους Έλληνες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, αλλά και για αλλοδαπούς που δεν μπορούν να καλύψουν την την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, είναι το Πολυϊατρείο των «Γιατρών του Κόσμου» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Καθημερινά, ολοένα και αυξάνονται οι ανάγκες των ατόμων που ζητούν βοήθεια από την ανθρωπιστική μη κυβερνητική οργάνωση. Χαρακτηριστικό είναι πως τα προγραμματισμένα ραντεβού στο Πολυϊατρείο φτάνουν έως και τα τέλη Απριλίου, με τους γυναικολόγους και τους παιδιάτρους να έχουν το μεγαλύτερο φόρτο εργασίας, αλλά και την έλλειψη εμβολίων να αποτελεί τον μεγάλο «πονοκέφαλο» των υπευθύνων.

Οι γιατροί που το στελεχώνουν φτάνουν τους 27, ενώ σε 50 αυξήθηκαν και οι εθελοντές γιατροί εκτός Πολυϊατρείου. Αν κάποιος χρειαστεί εξετάσεις ή εξειδικευμένες ειδικότητες, όπως οφθαλμιάτρους και μικροβιολόγους, οι γιατροί τους στέλνουν δωρεάν σε συναδέλφους τους.

Το Πολυϊατρείο λειτουργεί καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, ενώ τις Τετάρτες εξυπηρετεί τα άτομα που έχουν ανάγκη μέχρι τις 9 το βράδυ.

Σε μία προσπάθεια οικονομικής ενίσχυσης της δράσης, οι «Γιατροί του Κόσμου» διοργανώνουν ένα ανοιξιάτικο bazaar βιβλίου το Σάββατο 17 Μαρτίου από τις 11:00-15:00 σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Μπαρμπουνάκης».

Στην εκδήλωση θα συμμετέχει η εθελοντική ομάδα των Thessalonistas, καθώς και η ομάδα κρουστών του προγράμματος εναλλακτικής θεραπείας εξαρτημένων ατόμων «ΑΡΓΩ» που θα χαρίσει μουσικές στιγμές, στέλνοντας μήνυμα πως όσοι κάνουν αγώνα απεξάρτησης μπορούν να συνεισφέρουν ενεργά και εποικοδομητικά στο κοινωνικό σύνολο.

Σημειώνεται πως το έργο των «Γιατρών του Κόσμου» μπορεί να ενισχυθεί με φαρμακευτικό υλικό που υπάρχει στα σπίτια και περισσεύει, όπως γάζες, επιδέσμους, αντιβιοτικά, αντιπυρετικά, φάρμακα για το στομάχι και άλλα, όπως επίσης και με είδη πρώτης ανάγκης, ρούχα και παπούτσια σε καλή κατάσταση.


Διαβάστε περισσότερα...

Γύρος αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου



Θα δώσουν τρόφιμα σε διάφορες πόλεις της Στερεάς Ελλάδας.

Στις 16, 17 και 18 Μαρτίου οι Γιατροί του Κόσμου με ένα κομβόι από 26 αυτοκίνητα 4x4, θα καλύψουν μια πορεία 1.160 χιλιομέτρων διαδίδοντας το μήνυμα της εθελοντικής προσφοράς και της βοήθειας στον συνάνθρωπο.

Οι Γιατροί θα συλλέξουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης και στη συνέχεια θα τα διαθέσουν σε οικογένειες με οικονομικά προβλήματα και άπορους σε διάφορες πόλεις της Στερεάς Ελλάδας.

Με εφτά ενδιάμεσους σταθμούς η αφετηρία και ο τερματισμός της αποστολής θα είναι στην πλατεία Φλοίσβου στο Παλαιό Φάληρο.

Το εγχείρημα οργανώνεται για δεύτερη χρονιά, πάντα σε συνεργασία με τις Ελληνικές Λέσχες - Club των τετρακίνητων οχημάτων. Το 2011 οι Γιατροί πρόσφεραν τη βοήθειά τους σε 90 απομακρυσμένα χωριά της Πίνδου.

Ήδη από χθες άρχισαν να λειτουργούν χώροι συγκέντρωσης τροφίμων σε σημαντικές πόλεις της επαρχίας, σε συνεργασία με δήμους και φορείς των τοπικών κοινωνιών.

Οι εκδηλώσεις παράδοσης/παραλαβής των τροφίμων θα πραγματοποιηθούν στις παρακάτω πόλεις:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16/03:

Π. Φάληρο - Πλ. Φλοίσβου (ΑΦΕΤΗΡΙΑ): 19:00

Ασπρόπυργος: 19:30-20:15

ΣΑΒΒΑΤΟ 17/03:

Δελφοί: 02:00-03:30

Αγρίνιο: 15:00-16:30

ΚΥΡΙΑΚΗ 18/03:

Καρπενήσι: 00:30-03:00

Λαμία: 07:00-08:30

Χαλκίδα: 16:00-17:30

Ασπρόπυργος: 20:00-20:15

Π. Φάληρο - Πλ. Φλοίσβου (τερματισμός) 21:00

Καθ' όλη την διάρκεια της διαδρομής θα λειτουργεί το σύστημα itrack, το οποίο θα δίνει την δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί να μπορεί να δει πού βρίσκεται το κομβόι, μέσω του google earth.


Διαβάστε περισσότερα...

«Πρέπει να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία»

«Πρέπει να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία» 

Ο ΕΦΕΤ για το «Κίνημα του οβελία» ενόψει Πάσχα.

Στην τήρηση των προβλεπόμενων από την υγειονομική και κτηνιατρική νομοθεσία κανόνων, ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία, αλλά και για να αποτραπούν ενδεχόμενα παραπλάνησης των καταναλωτών, επιμένει ο ΕΦΕΤ ενόψει του Πάσχα.

Με αφορμή τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, που κάνουν λόγο για το «Κίνημα του Οβελία», σύμφωνα με το οποίο οι κτηνοτρόφοι προτίθενται να προχωρήσουν στη διάθεση αμνοεριφίων απευθείας στον καταναλωτή, μέσω δήμων ή φορέων, ο ΕΦΕΤ προχώρησε στις εξής πρωτοβουλίες:

- Ζήτησε συντονισμό δράσεων των συναρμόδιων υπουργείων, που εμπλέκονται στη διαχείριση του θέματος.

- Ενημέρωσε την Κεντρική ένωση Δήμων Ελλάδας, σχετικά με ζητήματα, που αφορούν στη διασφάλιση της δημόσιας Υγείας και στην προάσπιση του καταναλωτή, σε περίπτωση που μέλη της εμπλακούν στη διάθεση αμνοεριφίων.

- Ενημέρωσε τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΦΕΤ, τις αιρετές Περιφέρειες και τις Περιφερειακές Ενότητες, σχετικά με ζητήματα υποστήριξης και εντατικοποίησης των ελέγχων, ενόψει του Πάσχα.

Όλα τα σφάγια που πωλούνται στην ελληνική αγορά, θα πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένο σφαγείο, να έχουν υποβληθεί στον απαραίτητο κτηνιατρικό- υγειονομικό έλεγχο και να φέρουν σήμα καταλληλότητας- σφραγίδα, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις.

Η πώληση των αμνοεριφίων απαιτεί την τήρηση κατάλληλων συνθηκών υγιεινής και ιδιαίτερα, την εξασφάλιση της ψυκτικής αλυσίδας και την κατάλληλη θερμοκρασία των χώρων συντήρησης και έκθεσης των κρεάτων (συνθήκες ψύξης).

Όπως ανέφερε ο ΕΦΕΤ, η διάθεση τροφίμων από τον παραγωγό ή τον κτηνοτρόφο απευθείας στον καταναλωτή, με κατάργηση των μεσαζόντων, όπως έγινε αρχικά με το Κίνημα της Πατάτας και όπως σχεδιάζεται να γίνει με το Κίνημα του Οβελία, ενόψει του Πάσχα, ώστε να ωφεληθούν οι ομάδες του πληθυσμού, που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση, αποτελεί μία θεμιτή πρακτική.


Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό Παντοπωλείο από σήμερα στα Χανιά



Βοήθεια για τους αδύναμους πολίτες που τη χρειάζονται.

Αρχίζει από σήμερα η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Χανίων. Θα εγκαινιαστεί με τελετή αγιασμού στις 6 το απόγευμα και θα λειτουργεί στην οδό Περίδου 27, σε χώρο ο οποίος παραχωρήθηκε από την Ι.Μ. Γουβερνέτου.

Η λειτουργία του εντάσσεται στην προσπάθεια του Δήμου Χανίων για άσκηση αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής και δημιουργίας δομών για την υποστήριξη των κοινωνικά και οικονομικά αδύναμων συμπολιτών.


Διαβάστε περισσότερα...

Καταστρέφουν τα δόντια οι χυμοί και τα φρούτα;



Τι διαπίστωσαν βρετανοί οδοντίατροι.

Οι βρετανοί οδοντίατροι διαπιστώνουν ότι οι ασθενείς τους έχουν ολοένα και πιο καθαρά δόντια, αλλά με προβλήματα στο σμάλτο, τα οποία προκαλούνται από φρούτα, ιδίως εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό στα παιδιά. Η Κάθι Χάρλι, επικεφαλής του τμήματος οδοντιατρικής στη βασιλική ιατρική σχολή του Λονδίνου εξηγεί ότι ένα στα δύο παιδιά ηλικίας πέντε ετών παρουσιάζουν φθορά στο σμάλτο των δοντιών τους.

Η επιστήμονας μάλιστα, συνιστά στα σχολεία να απαγορεύσουν τους χυμούς φρούτων και να προσφέρουν στη θέση τους νερό και γάλα. «Ας προσφέρουν τους χυμούς μόνο τα Σάββατα και να περιορίσουν την κατανάλωση φρούτων την ώρα των κύριων γευμάτων και όχι ανάμεσα στα γεύματα», προτείνει σε γονείς και αρμόδιες αρχές η Χάρλι.


Πηγή: https://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το κακό σεξ φέρνει... θλίψη

Το κακό σεξ φέρνει... θλίψη 

Το 1/3 των ενηλίκων στις αναπτυγμένες χώρες αντιμετωπίζει σεξουαλικό πρόβλημα.

Τo λίγο και κακής ποιότητας σεξ οδηγεί σε μείωση του συναισθήματος της χαράς. Ενα θλιμμένο πρόσωπο ή μια απότομη συμπεριφορά μπορεί να έχει τις... ρίζες του σε ένα βαρετό βράδυ που πέρασε το ζευγάρι. Σήμερα το 1/3 των ενηλίκων -αντρών και γυναικών- στις αναπτυγμένες χώρες αντιμετωπίζει ένα τουλάχιστον σεξουαλικό πρόβλημα, ενώ το 16% του συνολικού αριθμού των αντρών ηλικίας 20-75 χρόνων αντιμετωπίζουν πρόβλημα στύσης.

«Συχνά ως συνέπεια των σεξουαλικών προβλημάτων δημιουργούνται αισθήματα φόβου, αρνητική αυτοεικόνα, μείωση της εκτίμησης που έχει κανείς για τον εαυτό του και δυστυχώς πολλά προβλήματα στη σχέση του ζευγαριού», δηλώνει ο πρόεδρος του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας της χώρας που φιλοξενείται στο Α.Π.Θ., Σταμάτης Παπαχαρίτου.


Πηγή: https://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χάπι κατά του αλκοόλ



Το φάρμακο Nalmefene καταπολεμά τον αλκοολισμό.

Ελπίδες στους αλκοολικούς, έστω να μειώσουν το πάθος τους, δίνει χάπι που βοηθά να πίνουν λιγότερο. Το φάρμακο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν έρχονται αντιμέτωποι με ένα ποτήρι-πειρασμό, δρα αναστέλλοντας τη λειτουργία του τμήματος του εγκεφάλου το οποίο ελέγχει την απόλαυση που προσφέρει το αλκοόλ.

Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του σκευάσματος ήταν πολύ ενθαρρυντικά, αφού οι εθισμένοι με τη λήψη του Nalmefene σε συνδυασμό με παρακολούθηση συμβουλευτικών συνεδριών, κατάφεραν να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, ενώ βοηθήθηκαν να περικόψουν τον αριθμό των ημερών που μεθούσαν. Σύμφωνα με τον μελετητή δρα Ντέιβιντ Κόλιερ, τα άτομα που πήραν μέρος εθελοντικά στις δοκιμές του φαρμάκου αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα εξάρτησης στο αλκοόλ.

Τα περισσότερα δεν είχαν ποτέ ζητήσει βοήθεια και άλλα είχαν προσπαθήσει σταματώντας τελείως την κατανάλωση αλκοόλ. «Από τις δοκιμές διαπιστώσαμε ότι η μείωση κατανάλωσης αλκοόλ σε ασφαλέστερα επίπεδα μπορεί να είναι ρεαλιστικός στόχος. Αυτό σημαίνει ότι η θεραπεία σε εθισμένους στο αλκοόλ μπορεί να έχει σημαντικά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία τους» σημείωσε ο καθηγητής. Το Nalmefene, που αναμένει έγκριση προκειμένου να κυκλοφορήσει στην αγορά, θεωρείται «επίτευγμα», επειδή είναι το πρώτο χάπι που αποσκοπεί στη μείωση της ποσότητας του αλκοόλ που καταναλώνεται.

Επίσης, δεν έχει παρενέργειες, όπως εμετός, διαταραχές του ύπνου, ζαλάδα και ρίγη, όπως έχουν άλλα φάρμακα που προορίζονται για την αντιμετώπιση του αλκοολισμού. Στο Συνέδριο των μελών της Ευρωπαϊκής Ψυχιατρικής Ενωσης, στην Πράγα, οι δημιουργοί του χαπιού ανακοίνωσαν ότι σε εξάμηνη δοκιμή, 604 ασθενείς σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες μείωσαν την κατανάλωση αλκοόλ από ένα μπουκάλι κρασί σε ένα μεγάλο ποτήρι.

Επίσης, κατά τις κλινικές δοκιμές διαπιστώθηκε ότι οι αλκοολικοί συμμετέχοντες μείωσαν τον αριθμό των ημερών του μήνα κατά τις οποίες μεθούσαν από δεκαεννιά σε μόλις επτά.


Πηγή: https://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το νέφος φέρνει εγκεφαλικά

Το νέφος φέρνει εγκεφαλικά 

Η κακή ποιότητα ατμοσφαιρικού αέρα επιδρά στο μυαλό μας.

Εγκεφαλικό ή απώλεια μνήμης απειλούν όσους ζουν σε πυκνοκατοικημένες πόλεις ή κοντά σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας, όπου η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα είναι κακή.

Στο διόλου θετικό αυτό συμπέρασμα καταλήγουν δύο διαφορετικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ και δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Archives of Internal Medicine».

Η μία από αυτές διαπίστωσε μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού στους κατοίκους της Βοστώνης έπειτα από μέρες κατά τις οποίες η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα ήταν μέτρια και ειδικά όταν η μόλυνση που προερχόταν από την κίνηση ήταν υψηλή.

Η άλλη έρευνα, κατά την οποία παρακολουθήθηκαν χιλιάδες γυναίκες, έδειξε πιο γρήγορα εξελισσόμενο εκφυλισμό της μνήμης αλλά και επιδείνωση της ικανότητας σκέψης γενικότερα στις γυναίκες που ζούσαν στις περιοχές των ΗΠΑ με τα υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων.«Ενα από τα βασικά σημεία είναι ότι σε επίπεδα ρύπων που θεωρούνται ασφαλή από τις αρμόδιες υπηρεσίες περιβάλλοντος διαπιστώνουμε σοβαρή αρνητική επίδραση στην υγεία» δήλωσε ο Γκρέγκορι Γουελένιους του Πανεπιστημίου Brown του Ροντ Αϊλαντ, που ήταν επικεφαλής της έρευνας για τη μόλυνση και τα εγκεφαλικά.Αυτός και οι συνάδελφοί του επανεξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους 1.700 ασθενών που εισήχθησαν στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess της Βοστώνης με εγκεφαλικό στο διάστημα από το 1999 έως το 2008.

Βασιζόμενη σε στοιχεία που πήρε από τον τοπικό σταθμό μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων, η ομάδα διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν κατά 34% υψηλότερος για 24 ώρες μετά την καταγραφή μέτριας ρύπανσης, σε σύγκριση με τις μέρες χωρίς ρύπανση. Ο αυξημένος κίνδυνος, όπως διαπίστωσαν, συνδεόταν με το διοξείδιο του αζώτου, έναν ρύπο που συνδέεται με τους ρύπους από τις εξατμίσεις.

Στην άλλη έρευνα ομάδα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Rush του Σικάγου ανέλυσα\ε μια σειρά από τεστ νοητικής αξιολόγησης που δόθηκαν σε περίπου 20.000 γυναίκες, οι οποίες ήταν ως επί το πλείστον στα εβδομήντα τους. Αυτές που ζούσαν στις περιοχές με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση «προηγούνταν» σε νοητική επιδείνωση κατά ένα με δύο χρόνια, σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους που ζούσαν σε πιο καθαρές περιοχές.
Διαβάστε περισσότερα...

Ως τον Απρίλιο η «επέλαση» της γρίπης

Ως τον Απρίλιο η «επέλαση» της γρίπης 

Προσοχή συνιστούν οι ειδικοί.

Ως και τον Απρίλιο εκτιμά η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Τζένη Κρεμαστινού ότι θα διαρκέσει η γρίπη, που αυτήν την περίοδο παρουσιάζει έξαρση στην Ελλάδα.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5 η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ είπε ότι όσοι επιθυμούν μπορούν ακόμη και τώρα να εμβολιαστούν κατά της γρίπης.

«Από τις εργαστηριακές εξετάσεις αποδεικνύεται ότι πρόκειται για 2 τύπους γρίπης» ανέφερε η κ. Κρεμαστινού, σημειώνοντας ότι ασθενείς με συμπτώματα γρίπης θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους αν ο πυρετός διαρκεί πάνω από τρεις ημέρες.


Συναγερμός με τους 15 νεκρούς

Ως το τέλος της περασμένης εβδομάδας, 15 άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της, ενώ 70 είχαν νοσηλευτεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν ηλικιωμένοι, ανεμβολιάστοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα, ανάμεσά τους, ωστόσο, περιλαμβάνονται και δύο παιδιά.

Οι επιδημιολόγοι κάνουν λόγο για υψηλά επίπεδα δραστηριότητας, τα οποία οφείλονται σε στελέχη του ιού Α (Η3Ν2) και Β.

Ο πανδημικός ιός Α (Η1Ν1), πάντως, δεν εμφανίζεται στον ελληνικό πληθυσμό, καθώς από τα 62 «ύποπτα» δείγματα που εστάλησαν στα κέντρα αναφοράς γρίπης μόλις ένα βρέθηκε θετικό στο συγκεκριμένο ιό.


Διαβάστε περισσότερα...

Διήμερη διατροφή κάνει θαύματα!

Διήμερη διατροφή κάνει θαύματα! 

Χάστε κιλά χωρίς στερήσεις.

Πετάξτε τον θερμιδομετρητή και κόψτε το πολύ φαγητό για δύο ημέρες. Αυτό είναι τουλάχιστον το συμπέρασμα έρευνας που έγινε στο University Hospital του Μάντσεστερ, σχετικά με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο απώλειας βάρους.

Όπως ανακάλυψαν οι ειδικοί, γυναίκες που έτρωγαν φρούτα, λαχανικά και άπαχο κρέας δύο ημέρες την εβδομάδα, ύστερα από ένα χρονικό διάστημα που επέτρεπαν στους εαυτούς τους να φάνε ό,τι ήθελαν, σημείωναν διπλάσια απώλεια βάρους συγκριτικά με τις γυναίκες που βρίσκονταν μόνιμα σε δίαιτα.

Το αποτέλεσμα της διήμερης δίαιτας φάνηκε να επεκτείνεται και στις ημέρες της εβδομάδας, όπου εκείνες έτρωγαν φυσιολογικά. Όπως επισήμανε η επικεφαλής της μελέτης, Μισέλ Χάρβι, η πλειονότητα των γυναικών συνέχιζε να τρώει υγιεινά ακόμα και τις πέντε ημέρες της εβδομάδας που δεν υπήρχαν περιορισμοί.«Αυτό που ανακαλύψαμε είναι ότι έτρωγαν λιγότερο από μόνες τους» είπε χαρακτηριστικά.

Στην έρευνα συμμετείχαν 115 εθελόντριες, οι οποίες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ακολούθησε διατροφικό πρόγραμμα 650 θερμίδων δύο ημέρες την εβδομάδα και ελεύθερο πρόγραμμα τις υπόλοιπες, η δεύτερη αφαίρεσε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή της για δύο ημέρες την εβδομάδα, χωρίς άλλο περιορισμό, ενώ η τρίτη ακολουθούσε καθημερινά στάνταρ διατροφή για απώλεια βάρους.Μετά από τρεις μήνες οι δύο πρώτες ομάδες παρουσίασαν διπλάσια σχεδόν απώλεια βάρους συγκριτικά με την τρίτη.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βρετανοί επιστήμονες ετοιμάζουν πραγματικά «avatar» ασθενών

Βρετανοί επιστήμονες ετοιμάζουν πραγματικά «avatar» ασθενών 

Μια επαναστατική ιατρική μέθοδος περίθαλψης.

Σύμφωνα με επιστήμονες, βρετανοί ιατροί αναπτύσσουν μια μέθοδο ψηφιακής χαρτογράφησης του ανθρώπινου σώματος, κάτι που θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση στο τρόπο περίθαλψης των ασθενών.

Συγκεκριμένα, ένα 3D αντίγραφο του σώματος του ασθενούς θα δημιουργείται μέσω των ιατρικών δεδομένων και θα προσφέρει μια συνολική εικόνα της υγείας του.

Το 3D «avatar» θα παρουσιάζεται στον υπολογιστή και θα επιτρέπει στους ιατρούς να δοκιμάζουν πάνω σ’ αυτό διαφορετικές θεραπείες, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να εξετάζουν πια απ’ όλες καθίσταται πιο κατάλληλη για την εκάστοτε ασθένεια.

Επιπλέον, η λεπτομερής προσομοίωση θα προειδοποιεί για ανεπιθύμητες παρενέργειες, προτού αυτές συμβούν στον ασθενή.

Οι ιατροί έχουν ήδη αναπτύξει το ψηφιακό μοντέλο ενός εγκεφαλικού ανευρίσματος, το οποίο προβλέπει τη πιθανότητα ρήξης και αξιολογεί την αναγκαιότητα θεραπείας.

Η τεχνολογική πρόοδος θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη πρόβλεψη καταγμάτων σε ασθενείς με οστεοπόρωση, μέσω της κατασκευής ενός μυοσκελετικού μοντέλου από τα δεδομένα της οστικής πυκνότητας.

«Μέσω της ανάπτυξης μοντέλων ολοκληρωμένων συστημάτων οργάνων, όπως του καρδιαγγειακού συστήματος, οι κλινικοί ιατροί θα είναι σε θέση να γνωρίζουν εάν η θεραπεία της συστολής σε μια στεφανιαία αρτηρία, θα μπορούσε να βελτιώσει ή να επιδεινώσει τη παροχή αίματος σε άλλες στεφανιαίες αρτηρίες ασθενών με πολλαπλές βλάβες», αναφέρει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, Αλεχάνδρο Φράνγκι.

Το σύστημα αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία, μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής και Μοντελοποίησης.


Διαβάστε περισσότερα...

H νηστεία είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό μας



Πώς μπορούμε να «ενισχύσουμε» τον οργανισμό μας με νηστίσιμες τροφές.

Η νηστεία της Σαρακοστής είναι πολύ καλή ευκαιρία για υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Χαρακτηρίζεται από τη μη κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών, αυγών και ψαριών, ενώ επιτρέπονται θαλασσινά, πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά, φρούτα, λαχανικά και όσπρια.

Αναλυτικότερα, στη νηστεία της Σαρακοστής, η αποχή από το κρέας και τα ζωικά λιπαρά συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων, καθώς επίσης και στη μείωση του σωματικού βάρους. Αντίθετα, η υψηλή κατανάλωση ξηρών καρπών και θαλασσινών αυξάνει την πρόσληψη μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ. Η λειτουργία του έντερου αποκαθίσταται και βελτιώνονται τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

Η αναπλήρωση των αναγκών σε πρωτεΐνη λόγω αποχής από ζωικής προέλευσης τρόφιμα προκύπτει από την ευρύτερη κατανάλωση σε όσπρια, σουσάμι, ταχίνι, μανιτάρια, θαλασσινά και ξηρούς καρπούς. Κατά τη διάρκεια της νηστείας δεν παρατηρείται ιδιαίτερη έλλειψη σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία. Ωστόσο, λίγο παραπάνω προσοχή χρειάζεται η πρόσληψη ασβεστίου, σιδήρου και των βιταμινών Β12 και D, τα οποία καλύπτονται αν ακολουθήσουμε τα εξής διατροφικά tips.

Νηστίσιμα τρόφιμα που είναι καλές πηγές ασβεστίου

• Μπρόκολο
• Αποξηραμένα φρούτα (ειδικά τα σύκα)
• Όσπρια
• Ταχίνι – σουσάμι
• Εμπλουτισμένα δημητριακά ολικής αλέσεως
• Σόγια
• Εμπλουτισμένοι χυμοί
• Ξηροί καρποί

Συμβουλές για καλύτερη απορρόφηση της βιταμίνης D

Η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο και η επαρκής πρόσληψή της είναι απαραίτητη προκειμένου να έχουμε καλά αποθέματα ασβεστίου στον οργανισμό. Επειδή είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη, για την απορρόφησή της απαιτείται η παρουσία λίπους στο γεύμα (δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα). Επίσης, η βιταμίνη D παράγεται και από το δέρμα μας, οπότε επαρκής έκθεση στον ήλιο μπορεί να εξασφαλίσει καλά επίπεδα βιταμίνης D, ανεξάρτητα από τη διαιτητική πρόσληψη.

Νηστίσιμα τρόφιμα που είναι καλές πηγές σιδήρου

• Όσπρια
• Αποξηραμένα φρούτα
• Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
• Μύδια, στρείδια
• Εμπλουτισμένα δημητριακά ολικής αλέσεως

Συμβουλές για καλύτερη απορρόφηση του φυτικού σιδήρου

Συνοδεύετε τα παραπάνω τρόφιμα με πηγές βιταμίνης C (εσπεριδοειδή, πράσινες πιπεριές, μπρόκολο, φράουλες, ακτινίδια, λαχανάκια Βρυξελλών).
Αποφεύγετε όσο γίνεται την ταυτόχρονη κατανάλωση πολυφαινολών (π.χ. ταννίνες τσάι), οξαλικού οξέος (σπανάκι, σέλινο, παντζάρια, μελιτζάνα, χόρτα, μπάμιες, (μούρα, ξηροί καρποί, τσάι, κακάο), φυτικών ινών και φυτικού οξέος (τρόφιμα ολικής άλεσης, καφές, κρόκος αυγού, όσπρια, ξηροί καρποί) και ασβεστίου.

Νηστίσιμα τρόφιμα που είναι καλές πηγές βιταμίνης Β12

• Εμπλουτισμένα τρόφιμα (κυρίως δημητριακά ολικής αλέσεως)

Έτσι, αν ακολουθήσουμε όλες τις παραπάνω οδηγίες μπορούμε να κερδίσουμε όλα τα οφέλη της νηστείας:
* Αποτοξινώνει τον οργανισμό
* Βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου
* «Ξεκουράζει» το πεπτικό σύστημα και το ήπαρ
* Ελαττώνει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια
* Μειώνει την αρτηριακή πίεση
* Ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Από σήμερα η απογραφή συνταξιούχων του Δημοσίου



Μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομήνιας αναστέλλεται η σύνταξη.

Στην καταγραφή των συνταξιούχων του Δημοσίου με υποχρεωτική φυσική παρουσία τους στις τράπεζες, από τις οποίες λαμβάνουν τη σύνταξή τους, προχωρεί η Υπηρεσία Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Η απογραφή γίνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τα Διατραπεζικά Σύστήματα (ΔΙΑΣ) και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η καταγραφή αφορά σε όλους του συνταξιούχους του Δημοσίου εκτός εκείνων που είναι κάτοικοι εξωτερικού και των παιδιών, κάτω των 12 χρόνων, που λαμβάνουν σύνταξη από μεταβίβαση. Η καταγραφή θα διαρκέσει δύο μήνες, από 15/03/2012 έως 15/05/2012. Μετά την ημερομηνία αυτή, θα ανασταλεί η καταβολή της σύνταξης.

Από 15/03/2012 έως 15/05/2012 οι συνταξιούχοι θα πρέπει να προσέλθουν στην τράπεζα, από την οποία τους καταβάλλεται η μηνιαία σύνταξη επιδεικνύοντας το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή το Διαβατήριό τους και έγγραφο που θα τους έχει ήδη αποσταλεί στο άνω δεξιό μέρος του οποίου αναγράφεται ο κωδικός αριθμός καταγραφής τους.

Σε περίπτωση αποδεδειγμένης αδυναμίας του συνταξιούχου να προσέλθει στην τράπεζα, θα πρέπει εναλλακτικά είτε ο νόμιμος πληρεξούσιος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο με πρόσφατη εξουσιοδότηση (τριμήνου), θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής, ή ο Διευθυντής του ιδρύματος στο οποίο νοσηλεύεται ή διαμένει ο συνταξιούχος, να προσέλθει στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (Υ.Δ.Ε.) του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους της Νομαρχίας διαμονής του συνταξιούχου, φέροντας την πρόσφατα θεωρημένη εξουσιοδότηση (όχι προγενέστερη του 3μήνου), το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή το διαβατήριο του συνταξιούχου και το έγγραφο το οποίο του έχουμε αποστείλει, προκειμένου να καταγραφεί στην Υπηρεσία αυτή.

Εναλλακτικά ο συνταξιούχος θα μπορεί να καταγραφεί με παρουσία κατ' οίκον της δημοτικής αστυνομίας ή δημοτικού υπαλλήλου, ο οποίος θα οριστεί από τον δήμο ύστερα από σχετικό αίτημα του συνταξιούχου.

Όπως διευκρινίζεται, τα εξουσιοδοτημένα πρόσωπα δεν μπορούν να προσέλθουν για καταγραφή στις τράπεζες παρά μόνο στις Νομαρχίες. Εξαιρούνται τα εξουσιοδοτημένα πρόσωπα συνταξιούχων που κατοικούν στο Δήμο Αθηναίων, τα οποία θα προσέλθουν για την καταγραφή τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Κάνιγγος 29).


Διαβάστε περισσότερα...

Όσο μεγαλώνουμε τόσο πιο ευτυχείς γινόμαστε



Κρίσιμη ηλικία τα 45.

Την εικόνα του ηλικιωμένου που γκρινιάζει συνεχώς για όλους και για όλα, έρχεται για να ανατρέψει νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Warwick.

Σύμφωνα με τους ερευνητές όσο μεγαλώνουμε, τόσο πιο χαρούμενοι γινόμαστε.

Παρόλο που σωματικά ο οργανισμός αρχίζει να «πέφτει» μετά τα 45-50, η ψυχική ικανοποίηση αυξάνεται.

Η έρευνα του πανεπιστημίου του Warwick συνάδει και με προηγούμενες έρευνες, που υποστήριζαν ότι τα επίπεδα ευτυχίας φτάνουν στο κατώτατο επίπεδο στα 45 (γράφημα με τη μορφή U) ενώ όσο περνούν τα χρόνια αυξάνονται.

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι από την Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εκτίμησαν την ποιότητα της ζωής με οκτώ διαφορετικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων της γενικής αντίληψης για την υγεία, τον πόνο, την κοινωνικότητα και την ψυχική υγεία.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Dr Saverio Stranges, ανέφερε ότι η ευτυχία αυξανόταν με την ηλικία, καθώς οι άνθρωποι ανέπτυσσαν μεγαλύτερες ικανότητες να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες που προέκυπταν, συγκριτικά με τους νεότερους.

Η ίδια έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι κοιμόντουσαν από 6 έως 8 ώρες τη μέρα είχαν καλύτερες σωματικές και ψυχικές επιδόσεις, σε σχέση με αυτούς που κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο λιγότερο από έξι ώρες ή περισσότερες από οκτώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Όταν η μύτη αιμορραγεί



Πώς να αντιμετωπίσετε τις ρινορραγίες.

Πανικό και φόβο προκαλούν πολλές φορές οι ρινορραγίες (αιμορραγίες από τη μύτη) αν και στις περισσότερες φορές δεν είναι επικίνδυνες. Ωστόσο, πολλοί γονείς βλέποντας το παιδί τους να χάνει πολύ αίμα καταλαμβάνονται από πανικό.

Η μύτη έχει πολλά αιμοφόρα αγγεία τα οποία αν για κάποιο λόγο σπάσουν προκαλούν αυτά τα φαινόμενα αιμορραγίας.

Ποιοι λόγοι προκαλούν τις ρινορραγίες; Μπορεί να είναι κάποιο κρυολόγημα, αλλεργίες που ερεθίζουν τη μύτη, κάποιο χτύπημα σε αυτή την περιοχή, γδαρσίματα στη βλεννογόνο που πολλές φορές προκαλούν τα παιδιά με τα νυχάκια τους, παρενέργειες από τη λήψη ορισμένων φαρμάκων ή ακόμα και ανωμαλίες που ενδεχομένως να υπάρχουν στη δομή της μύτης.

Η αιμορραγία από τη μύτη σταματά αν την κρατήσουμε σφιχτά με τον αντίχειρα και τον δείκτη και από τις δύο πλευρές της κάτω από την περιοχή των ρινικών οστών για περίπου 10 λεπτά.

Επίσης ο ασθενής θα πρέπει να έχει το κεφάλι του ελαφρώς γερμένο μπροστά και ποτέ πίσω καθώς σε αυτή την περίπτωση καταπίνει το αίμα και μπορεί να προκληθούν ναυτίες, εμετοί και διάρροιες. Εάν η ρινορραγία δεν σταματήσει μετά από 20 λεπτά θα πρέπει να ζητήσουμε ιατρική συμβουλή.


Διαβάστε περισσότερα...

Βάλτε μουσική και αποκτήστε ενέργεια



Πώς βοηθά στη γυμναστική.

Αποκτήστε ενέργεια και γυμναστείτε! Τα πράγματα πολλές φορές είναι πολύ πιο απλά από αυτά που νομίζουμε. Δηλαδή δεν χρειάζεται πάντα να πίνουμε ένα ρόφημα που δίνει ενέργεια στον οργανισμό. Γιατί πολύ απλά μπορούμε να δυναμώσουμε τη μουσική και να «χτυπηθούμε» στους ρυθμούς της…

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στο άκουσμα κάποιων μπιτάτων τραγουδιών, πολλοί έχετε αυξήσει την ταχύτητα στο διάδρομο. Κι αυτό αναμφίβολα δεν είναι σύμπτωση καθώς με την κατάλληλη μουσική μπορείτε να αυξήσετε την ένταση της προπόνησής σας.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι έρευνες έχουν δείξει ότι η μουσική κατά τη διάρκεια της ποδηλασίας αύξησε την αποδοτικότητα σε εκείνους που συμμετείχαν. Ήταν σαν να τους παρακινούσε να γυμναστούν ακόμη πιο σκληρά.

Οι ειδικοί παρατήρησαν επίσης ότι στις ασκήσεις δύναμης για τα πόδια, η πιο δυνατή μουσική αποδείχτηκε ακόμα πιο ωφέλιμη.

Πιστεύουν μάλιστα βάσει ερευνών ότι τα πιο γρήγορα μουσικά κομμάτια ενθαρρύνουν τους ασκούμενους να αυξήσουν την ένταση της προπόνησής τους σε σχέση με αυτά που έχουν χαμηλότερο.

Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί ασκούμενοι στα γυμναστήρια, δεν αποχωρίζονται ποτέ το mp3 τους, στα οποία έχουν φροντίσει να περάσουν τα αγαπημένα τους τραγούδια.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα αυξημένα περιστατικά γρίπης προβληματίζουν τους επιστήμονες

Τα αυξημένα περιστατικά γρίπης προβληματίζουν τους επιστήμονες 

Ποια είναι τα συμ
πτώματα και πώς θα τα αντιμετωπίσετε.
Χαμηλά χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες τα επίπεδα της γρίπης που καταγράφονται φέτος στην Ελλάδα, αλλά τους προβληματίζει το γεγονός ότι αυξάνονται τα περιστατικά γρίπης που οφείλονται σε υποτύπους Α, αλλά και Β, οι οποίοι δείχνουν να βρίσκονται στην αρχή μιας μορφής μετάλλαξης.

Μία από τις «γενετικές και αντιγονικές μετακινήσεις», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Τζένη Κρεμαστινού, η οποία αποτελεί υπότυπο του στελέχους Β της γρίπης και ονομάζεται «Γιαμαγκάτα», έχει ήδη αναγνωριστεί στις ΗΠΑ, αλλά εκτιμάται ότι έχει «περάσει» και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να αποκλείεται και η χώρα μας.

Το κύριο χαρακτηριστικό του «Γιαμαγκάτα» είναι ότι η γρίπη που προκαλεί δείχνει να υποχωρεί σε 3-4 ημέρες, αλλά όταν ο ασθενής θεωρεί ότι έχει περάσει η ίωση, η γρίπη επιστρέφει και τότε εγκυμονεί κινδύνους για επιπλοκές.

Οι ειδικοί συνιστούν επίσκεψη σε γιατρό, εφόσον τα συμπτώματα επιμένουν και είναι έντονα, και τονίζουν ότι το υπάρχον εμβόλιο αποτελεί ασφαλή τρόπο προφύλαξης, παρότι δεν προστατεύει 100% από τα στελέχη της γρίπης. Μάλιστα, τονίζουν ότι του χρόνου το νέο εμβόλιο θα παρέχει προστασία και από τους νέους υποτύπους των ιών Α και Β, που δείχνουν να αυξάνονται μέσα στον πληθυσμό.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέχρι σήμερα στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 17 θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης, από τους οποίους οι 13 συνέβησαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Συνολικά, 72 ασθενείς χρειάστηκε φέτος να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ, ενώ πέρυσι είχαν φθάσει τους 355 και οι θάνατοι εξαιτίας της γρίπης ήταν πολύ περισσότεροι καθώς συνολικά 149 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας επισημαίνει ότι δύο είναι τα κύρια στελέχη του ιού της γρίπης, ο Α και ο Β. Θετικό χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες το γεγονός ότι τα περιστατικά γρίπης στην Ελλάδα είναι μοιρασμένα και αφορούν κατά 50% στα στελέχη Α και Β, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου είναι πολύ πιο συχνή (ποσοστό 95%) η βαριά μορφή της γρίπης (τύπου Α). Αξίζει να σημειωθεί ότι το 90% από τους 17 θανάτους που έχουν καταγραφεί φέτος στη χώρα μας, οφείλονταν σε επιπλοκές που προκάλεσαν υπότυποι του στελέχους Α.

Συμπτώματα και οδηγίες αντιμετώπισης

Στην ενημέρωση που έγινε στο Υπουργείο Υγείας από τους επιστήμονες, τονίστηκε ότι η γρίπη είναι μια αυτοϊώμενη λοίμωξη του αναπνευστικού, η οποία όμως αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές κυρίως σε ευπαθείς ομάδες, όπως χρόνιους ασθενείς, παιδιά αλλά και ηλικιωμένους.

Τα συμπτώματα της γρίπης δεν διαφέρουν από αυτά του κοινού κρυολογήματος, με κύριο χαρακτηριστικό τον υψηλό πυρετό και τις μυαλγίες. Τα συμπτώματα διαρκούς 3- 5 ημέρες και συνήθως υποχωρούν σταδιακά, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η έντασή τους ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, οι ειδικοί συνιστούν την επίσκεψη σε γιατρό, ο οποίος θα δώσει τις κατάλληλες οδηγίες παρότι το τεστ που γίνεται για την επιβεβαίωση ότι πρόκειται για στέλεχος της γρίπης, αργεί.

Οι ειδικοί συνιστούν ανάπαυση στο σπίτι, λήψη υγρών, αντιπυρετικών, αποσυμφορητικών και αναλγητικών φαρμάκων. Είναι λάθος η χρήση των αντιβιοτικών, ενώ ειδικά αντιικά φάρμακα για τη γρίπη θα πρέπει να χορηγούνται μόνο μετά από παρότρυνση και συνταγή γιατρού.

Παράλληλα, τονίζουν ότι υπάρχει πρόληψη για τους ιούς της γρίπης, μέσω του εμβολιασμού, της ολοκληρωμένης διατροφής και της καλής υγιεινής.

Ένταση κατά την ενημέρωση του υπουργού Υγείας

Στη σημερινή ενημέρωση για τη γρίπη στο υπουργείο, είχε προγραμματιστεί να συμμετάσχει και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, κάτι το οποίο όμως δεν κατέστη δυνατό, καθώς εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Σωτηρία» συγκεντρώθηκαν στην είσοδο της αίθουσας που επρόκειτο να δοθεί η συνέντευξη, διαμαρτυρόμενοι για τη συγχώνευση του νοσοκομείου με το «Γενικό Κρατικό Αθηνών». Οι εργαζόμενοι επιχείρησαν να μπουν στην αίθουσα και για λίγο επικράτησε ένταση.

Η συνέντευξη άρχισε λίγα λεπτά αργότερα παρουσία του γγ του υπουργείου Υγείας Αντώνη Δημόπουλου και των επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ.

O A. Λοβέρδος επέστρεψε στην αίθουσα με τους δημοσιογράφους και απάντησε σε μία τελευταία ερώτηση που αφορούσε τα αντιγριπικά εμβόλια που είχαν παραγγελθεί τα προηγούμενα χρόνια.

«Η Ελλάδα, το ΚΕΕΛΠΝΟ κέρδισε την αγωγή κατά της εταιρείας Παστέρ και θα επιστραφούν 7 εκατομμύρια ευρώ από τα εμβόλια, ενώ θα κερδίσει και τη Glaxo, γιατί είχαμε δίκιο. Κι επειδή κι εδώ πάνε να βρουν κάποιοι και να πουν για σκάνδαλα και τα λοιπά, εγώ σας έχω δηλώσει ότι και αν ήμουν στη θέση της προηγούμενης ηγεσίας το ίδιο θα έκανα, το κάνανε και οι μισές κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Λοιπόν, έλεος. Ας επικεντρωθούμε στους ανθρώπους, φτάνει πια αυτή η ιστορία, όπου ότι και να λέμε το γυρίζουμε στα οικονομικά», τόνισε ο υπουργός Υγείας.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα μάθετε εάν πάσχετε από υπερφαγία

Πώς θα μάθετε εάν πάσχετε από υπερφαγία 

Γιατί το φαγητό δεν είναι διέξοδος.

Το φαγητό λένε είναι απόλαυση αλλά πρέπει πάντοτε να καταναλώνεται με μέτρο. Τι συμβαίνει όμως στις περιπτώσεις που το ρίχνουμε… έξω νομίζοντας ότι θα ξεχάσουμε -έστω και προσωρινά- συναισθηματικά προβλήματα; Σε αυτή την περίπτωση έρχεται η υπερφαγία, μια μορφή διατροφικής και συναισθηματικής διαταραχής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η πάθηση έχει τα χαρακτηριστικά της ακατάσχετης επιθυμίας για φαγητό, η οποία προκύπτει από τη στιγμή που το άτομο αντιμετωπίζει δύσκολες ψυχολογικές καταστάσεις όπως στρες, άγχος, μοναξιά. Και γι’ αυτό κάθε άτομο αναζητά τρόπους διαφυγής μέσα από το φαγητό.

Όμως, η υπερφαγία δημιουργεί προβλήματα στον οργανισμό. Κι αυτό γιατί η ανακούφιση είναι πρώτον προσωρινή και δεύτερον, όποιος τρώει ακατάσχετα, προσθέτει στο σώμα του περιττά κιλά. Δεν είναι δύσκολο από κει και πέρα να προκληθεί και η παχυσαρκία και μαζί με αυτήν να έρθει στο άτομο κακή ψυχολογική κατάσταση λόγω της άσχημης σωματικής εικόνας.

Γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζετε ότι τα επεισόδια υπερφαγίας συμβαίνουν σε περιπτώσεις που καταναλώνονται τροφές, πλούσιες σε θερμίδες. Το άτομο μάλιστα μπορεί να τρώει κρυφά και να σταματάει μόνο όταν υπάρχει πόνος ή όταν νυστάζει. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορεί να ελέγξει ούτε την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνει. Γι΄αυτό πρέπει να συμβουλευτεί έναν ψυχολόγο που θα το βοηθήσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του από τη ρίζα του.


Διαβάστε περισσότερα...

Πιλοτικό πρόγραμμα άσκησης φοιτητών/τριων και προσωπικού με αναπηρίες (Α.μεΑ.)



Πιλοτικό πρόγραμμα άσκησης φοιτητών/τριων και προσωπικού με αναπηρίες (Α.μεΑ.).

H Επιτροπή Εποπτείας του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου του Α.Π.Θ., σε συνεργασία με την Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας, στηρίζοντας την προσπάθεια του Α.Π.Θ. να παρέχει προσβασιμότητα σε χώρους και υπηρεσίες του ιδρύματος σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας που έχουν κινητικά προβλήματα – αναπηρίες, ανακοινώνει το παρακάτω πιλοτικό πρόγραμμα άσκησης και καλεί τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν συμμετοχή στο Πιλοτικό Πρόγραμμα Φυσικής δραστηριότητας – Ενδυνάμωσης & Αναψυχής, κάθε ΤΕΤΑΡΤΗ 15.00-17.00 και ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15.00-17.00.


Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος σε κατάλληλα δομημένα προγράμματα άσκησης καθώς και να βοηθηθούν εξατομικευμένα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της φυσικής τους κατάστασης και της προσωπικής τους ψυχαγωγίας. Για την εφαρμογή του προγράμματος θα χρησιμοποιηθούν εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι των αθλητικών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου του Α.Π.Θ.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει την Τετάρτη 29/2/12 και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 29/6/2012.

Για την εγγραφή απαιτείται η έκδοση της κάρτας εισόδου του γυμναστηρίου.
Τηλέφωνα επικοινωνίας για συμμετοχή: 2310-992672, καθημερινά από τις 9:00 έως και τις 21:00.
Επικοινωνία: 2310 992672

Διαβάστε περισσότερα...

Τεράστιο το ενδιαφέρον για τα προϊόντα «χωρίς μεσάζοντες»



Τις 3.000 έχουν ξεπεράσει οι παραγγελίες στο Δήμο Νεάπολης στη Θεσσαλονίκη.

Τις 3.000 έχουν ξεπεράσει μέχρι στιγμής οι παραγγελίες στον δήμο Νεάπολης-Συκεών για πατάτες, λάδι, αλεύρι και ρύζι, απευθείας από τους παραγωγούς.

Στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο δήμος, με τη συμμετοχή εκπρόσωπου του ΚΕΠΚΑ, των συλλόγων γονέων και άλλων φορέων, ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης τόνισε ότι στόχος δεν είναι να αντικατασταθούν οι έμποροι, αλλά να ενταθούν οι δράσεις για την πάταξη της αισχροκέρδειας.

Σημείωσε ότι κατά τη διάθεση των προϊόντων θα υπάρξουν ταμειακές μηχανές και απηύθυνε έκκληση για συμμετοχή εθελοντών, προκειμένου να τηρηθεί η τάξη και να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες

Η προθεσμία για παραγγελίες λήγει την Παρασκευή και κατόπιν θα αποφασιστεί η ημερομηνία διάθεσης. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να συμπληρώσουν ειδικό έντυπο παραγγελίας που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του δήμου (www.sykies.gr) και να το αποστείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση symbouleutikos.sykies@n3.syzefxis.gov.gr ή να απευθυνθούν στις υπηρεσίες του Συμβουλευτικού Σταθμού του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Εξετάζεται, πάντως η πιθανότητα οι πολίτες να κληθούν κατά ομάδες 1000 ατόμων για την παραλαβή των προϊόντων.


Διαβάστε περισσότερα...

Στο BBC η «επανάσταση της πατάτας»



Το διεθνές δίκτυο αναφέρει ότι «οι Έλληνες απαντούν στην κρίση με αλληλεγγύη».

Εκατοντάδες Έλληνες κάνουν ουρές για να λάβουν μέρος σε αυτό που λένε «επανάσταση της πατάτας», γράφει το BBC, αναφερόμενο φυσικά στο νέο κίνημα που έχει δημιουργηθεί εδώ και μερικές εβδομάδες με τα απευθείας προϊόντα. Το διεθνές δίκτυο φιλοξενώντας συνέντευξη από Έλληνες τονίζει πως το κίνημα γίνεται ολοένα πιο δημοφιλές στη χώρα μας, η οποία «μαστίζεται από την χειρότερη ύφεση της σύγχρονης ιστορίας».

«Ορισμένα σούπερ-μάρκετ μείωσαν τις τιμές τους ως απάντηση στο κίνημα», αναφέρει.

«Η αλληλεγγύη και η αποφασιστικότητα για αντεπίθεση είναι κατά μία έννοια ένα θετικό αποτέλεσμα αυτής της κρίσης. Οι Έλληνες βρίσκουν νέους τρόπους και ιδέες να αντιμετωπίσουν την κρίση. Το κίνημα ριζώνει στην μεταβαλλόμενη και βαθιά ταραγμένη Ελλάδα».



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν τεστ ΠΑΠ στο Ρέθυμνο



Μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί 406 γυναίκες.

Συνεχίζεται η δωρεάν προληπτική εξέταση με τεστ Παπανικολάου για όλες τις γυναίκες στο Ρέθυμνο, ηλικίας από 20 έως 65 ετών.

Πρόκειται για δράση της Κοινωνικής Υπηρεσίας του δήμου Ρεθύμνου, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία, καθώς, έως σήμερα έχουν εξετασθεί 406 γυναίκες.

Αρχικά, το πρόγραμμα αφορούσε γυναίκες από 25 ετών και άνω αλλά, λόγω του γεγονότος ότι στις μικρές ηλικίες εντοπίστηκαν περισσότερα γυναικολογικά ευρήματα, αποφασίστηκε να συμπεριληφθούν και οι γυναίκες ηλικίας από 20 ετών έως 25 ετών.

Οι γυναίκες που ενδιαφέρονται να κλείσουν ραντεβού ή να λάβουν περαιτέρω πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2831026070, από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9.00-13.00.


Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται «κύμα» απολύσεων και μειώσεων αποδοχών



Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την αγορά εργασίας.

«Κύμα» απολύσεων, μειώσεων αποδοχών και πάγωμα προσλήψεων, αναμένεται να πλήξει την αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Αυτό προέκυψε, μεταξύ άλλων, από την έρευνα «Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας», σύμφωνα με την οποία τέσσερις στις δέκα εταιρείες θα μειώσουν το προσωπικό τους, άλλες τόσες θα μειώσουν τους μισθούς, ενώ μόλις μία στις 7 θα κάνει προσλήψεις, το επόμενο εξάμηνο. Και ενώ οι εταιρείες προχωρούν σε δύσκολες αποφάσεις, για να αντιμετωπίσουν την οικονομική ύφεση, μία στις δύο δηλώνει αισιόδοξη για το μέλλον.

Ο Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας, για το 1ο εξάμηνο του 2012, σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποίησε το τμήμα Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας του ALBA Graduate Business School at The American College of Greece, παραμένει χαμηλός και για το επόμενο εξάμηνο. Ο Δείκτης συνεχίζει, για 6ο εξάμηνο, να είναι κάτω από την τιμή του 100 (82.1), γεγονός που μεταφράζεται σε μείωση και στασιμότητα των δραστηριοτήτων προσέλκυσης και επιλογής νέων στελεχών.

Η έρευνα Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας έχει ως στόχο την καταγραφή των τάσεων, που επικρατούν στις διαδικασίες προσέλκυσης και επιλογής στελεχών, αλλά και την καταγραφή των προσδοκιών, για τους επόμενους έξι μήνες, στην Ελλάδα.

Ο 1ος κύκλος (1ο εξάμηνο) του 2012 διεξήχθη κατά το χρονικό διάστημα Δεκέμβριος 2011 - Ιανουάριος 2012 και τα αποτελέσματα συνοψίζονται ως εξής:

- Το 41,7% των επιχειρήσεων του δείγματος ενδέχεται να προβεί σε μείωση του εργατικού δυναμικού, το επόμενο εξάμηνο, ενώ το 42,4% των εταιρειών έχει ήδη κάνει απολύσεις, το τελευταίο εξάμηνο. Μόνο το 15,8% των εταιρειών θα πραγματοποιήσει προσλήψεις.

- Το 23% έχει μειώσει μισθούς, ενώ το 38.5% θα το κάνει, το επόμενο εξάμηνο. Το 57.9% των εταιρειών δεν έδωσε καθόλου αυξήσεις, τον τελευταίο χρόνο, ενώ το ποσοστό αυτό θα αγγίξει το 63.2%, τους επόμενους 12 μήνες. Μόνο το 7.1% θα δώσει αυξήσεις πάνω από 3%.

- Το 59,4% των εταιρειών δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί πολύ ή και δραματικά από την παρούσα οικονομική κρίση, ενώ μόνο το 0,9% των εταιρειών δηλώνει ότι έχει μείνει τελείως ανεπηρέαστο.

- Σε αντίθεση με το γενικότερο οικονομικό κλίμα, μία στις δύο επιχειρήσεις εξακολουθεί να εμφανίζεται αισιόδοξη (51.2%).

- Άνοδο πάνω από 20% στις ενέργειες προσέλκυσης και επιλογής προσωπικού αναμένεται μόνο στον κλάδο των Υπηρεσιών. Στους κλάδους της Εκπαίδευσης, των ΜΜΕ/Εκδόσεις και των Μεταφορών/Logistics, οι προσδοκίες αύξησης ενεργειών προσέλκυσης νέου προσωπικού είναι μηδενικές, ενώ εξίσου πολύ χαμηλό ποσοστό ενεργειών προσέλκυσης και επιλογής προσωπικού παρουσιάζει και ο κλάδος των Κατασκευαστικών.

- Το 41.7% των εταιρειών θεωρεί πιθανό ή πολύ πιθανό να μειώσει την εκπαίδευση των εργαζομένων, ενώ στο 44% των εταιρειών θα επηρεαστεί αρνητικά και η εκπαίδευση των διευθυντικών στελεχών. Επίσης, περίπου το 62.3% των εταιρειών σκοπεύει να μειώσει τα μπόνους, ενώ το 4.8% μόνο των εταιρειών σκέφτεται να μετεγκαταστήσει τμήμα ή ολόκληρη την εταιρεία στο εξωτερικό (ποσοστό μειωμένο συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο).

- Και σε αυτό το εξάμηνο, συνεχίζεται η προτίμηση των επιχειρήσεων προς τα νεαρά στελέχη/αποφοίτους (32.7%).

- Όσες εταιρείες προχωρήσουν σε προσλήψεις, θα στραφούν, κυρίως, στους τομείς των Πωλήσεων, της Εξυπηρέτησης Πελατών και των Οικονομικών/Λογιστικής.

- Τα website αναζήτησης εργασίας παραμένουν για τις εταιρείες η πιο δημοφιλής μέθοδος προσέλκυσης και αναζήτησης προσωπικού. Ακολουθούν, οι εταιρικές βάσεις βιογραφικών, η ενδο-εταιρική αναζήτηση για εσωτερική κάλυψη θέσεων, τα εταιρικά web sites και η μέθοδος αναζήτησης, που σχετίζεται με το κοινωνικό περιβάλλον των εργαζομένων (από στόμα σε στόμα). Η πιο επιτυχημένη μέθοδος, σε σχέση με το πλήθος των εταιρειών, που την χρησιμοποίησαν, παραμένουν τα web-site αναζήτησης.

- Το 60.4% των εταιρειών χρησιμοποιεί τις συνεντεύξεις ως το βασικό εργαλείο επιλογής προσωπικού, ενώ το 38,8% χρησιμοποιεί και άλλα εργαλεία, όπως ψυχομετρικά τεστ και τεστ δεξιοτήτων (Η/Υ, ξένων γλωσσών κλπ).

- Περίπου το 50% των εταιρειών απάντησε ότι στις αγγελίες, που αφορούν θέσεις γραμματείας, λογιστηρίου, τεχνικούς Η/Υ, και υπάλληλους γραφείου, ζητά πιστοποιημένη γνώση Η/Υ.

Η πλειοψηφία των εταιρειών κρίνει σημαντική την ύπαρξη πιστοποίησης γνώσης Η/Υ, αγγλικών ή άλλων επαγγελματικών δεξιοτήτων, για την τελική επιλογή νέου προσωπικού.

- Το 51,8% των εταιρειών θεωρεί βασική προϋπόθεση για την επιλογή νέου προσωπικού την ύπαρξη μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.

- Ενώ πολλές εταιρείες σκοπεύουν να μειώσουν το προσωπικό τους, παραμένουν ακόμα διστακτικές στο να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες επανατοποθέτησης των εργαζομένων στην αγορά εργασίας (outplacement), όπως προέκυψε από το ειδικό θέμα του ερωτηματολογίου της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε, με την υποστήριξη της KPMG.

Επισημαίνεται ότι από το σύνολο των 217 εταιρειών, που συμμετείχαν στην έρευνα, το 54,4% είναι ελληνικές, ενώ το 45.6% πολυεθνικές.

Η πλειοψηφία των εταιρειών του δείγματος είναι ιδιωτικές και δραστηριοποιούνται στην Αττική. Το 19.8% προέρχεται από τον κλάδο της Βιομηχανίας, το 21.2% δραστηριοποιείται στον κλάδο της παροχής Υπηρεσιών, ενώ το 23.5% των επιχειρήσεων δραστηριοποιείται στον κλάδο του Εμπορίου.

Αναφορικά με το μέγεθος των επιχειρήσεων, που πήραν μέρος στην έρευνα, το 46,5% είναι εταιρείες με λιγότερους από 100 εργαζομένους, το 31,8% είναι μεγάλες επιχειρήσεις (100-499 άτομα) και ακολουθούν σε ποσοστό 21,6% εταιρείες με προσωπικό άνω των 500 εργαζομένων.

Η συλλογή στοιχείων για το 2ο κύκλο (2ο εξάμηνο) του 2012 θα διενεργηθεί κατά την περίοδο Μάιος - Ιούνιος 2012.


Διαβάστε περισσότερα...

Απαλλάσσονται από το τεκμήριο διαβίωσης οι Έλληνες του εξωτερικού



Ώστε να μην πληρώνουν διπλή φορολογία.

Στην απαλλαγή των Ελλήνων εργαζόμενων στο εξωτερικό, από το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης που είχε θεσπισθεί με τον νόμο 3842/2010 για όλους τους Έλληνες φορολογούμενους προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών με τον νόμο 3943/2011.

Αυτό διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με επιστολή διαμαρτυρίας που εστάλη στο υπουργείο από Έλληνες εργαζόμενους στη Γερμανία, οι οποίοι για τα εισοδήματα που απόκτησαν το 2010 κλήθηκαν από την εφορία Ελλήνων του εξωτερικού να πληρώσουν επιπλέον φόρο, εκτός από τον φόρο εισοδήματος τον οποίον κατέβαλαν στη Γερμανία.

Στην επιστολή τους οι Έλληνες εργαζόμενοι στη Γερμανία διαμαρτύρονται καθώς καλούνται να πληρώσουν διπλή φορολογία και μάλιστα για εισόδημα που, όπως αναφέρουν, δεν έχουν στην Ελλάδα καλώντας το υπουργείο Οικονομικών να επανεξετάσει το μέτρο αυτό θεωρώντας το «άδικη μεταχείρισή απέναντί τους».

Από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι με το νόμο 3842 του 2010 θεσπίστηκαν ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης (τεκμήριο) οι οποίες για τον άγαμο φορολογούμενο προσδιορίστηκαν στις 3.000 ευρώ και για τους δύο συζύγους στις 5.000 ευρώ. Πράγματι, με βάση το όριο αυτό φορολογήθηκαν και Έλληνες εργαζόμενοι στη Γερμανία οι οποίοι διέθεταν ακίνητο στην Ελλάδα ή ελάμβαναν κάποιο ποσό ενοικίου από την εκμετάλλευση ακινήτου. Έτσι κλήθηκαν να πληρώσουν φόρο για το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα που θεσπίσθηκε.

Επίσης, το υπουργείο επισημαίνει ότι με άλλη διάταξη που προβλέπει ο νόμος 3943/2011, οι φορολογούμενοι αυτοί απαλλάχθηκαν του ελάχιστου τεκμηρίου διαβίωσης. Η συγκεκριμένη διάταξη ισχύει για τα εισοδήματα που αποκτώνται από 1.1.2011 και μετά, οπότε δεν θα επιβαρυνθούν εκ νέου.


Διαβάστε περισσότερα...