Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Πώς θα μάθετε εάν πάσχετε από υπερφαγία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Πώς θα μάθετε εάν πάσχετε από υπερφαγία 

Γιατί το φαγητό δεν είναι διέξοδος.

Το φαγητό λένε είναι απόλαυση αλλά πρέπει πάντοτε να καταναλώνεται με μέτρο. Τι συμβαίνει όμως στις περιπτώσεις που το ρίχνουμε… έξω νομίζοντας ότι θα ξεχάσουμε -έστω και προσωρινά- συναισθηματικά προβλήματα; Σε αυτή την περίπτωση έρχεται η υπερφαγία, μια μορφή διατροφικής και συναισθηματικής διαταραχής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η πάθηση έχει τα χαρακτηριστικά της ακατάσχετης επιθυμίας για φαγητό, η οποία προκύπτει από τη στιγμή που το άτομο αντιμετωπίζει δύσκολες ψυχολογικές καταστάσεις όπως στρες, άγχος, μοναξιά. Και γι’ αυτό κάθε άτομο αναζητά τρόπους διαφυγής μέσα από το φαγητό.

Όμως, η υπερφαγία δημιουργεί προβλήματα στον οργανισμό. Κι αυτό γιατί η ανακούφιση είναι πρώτον προσωρινή και δεύτερον, όποιος τρώει ακατάσχετα, προσθέτει στο σώμα του περιττά κιλά. Δεν είναι δύσκολο από κει και πέρα να προκληθεί και η παχυσαρκία και μαζί με αυτήν να έρθει στο άτομο κακή ψυχολογική κατάσταση λόγω της άσχημης σωματικής εικόνας.

Γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζετε ότι τα επεισόδια υπερφαγίας συμβαίνουν σε περιπτώσεις που καταναλώνονται τροφές, πλούσιες σε θερμίδες. Το άτομο μάλιστα μπορεί να τρώει κρυφά και να σταματάει μόνο όταν υπάρχει πόνος ή όταν νυστάζει. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορεί να ελέγξει ούτε την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνει. Γι΄αυτό πρέπει να συμβουλευτεί έναν ψυχολόγο που θα το βοηθήσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του από τη ρίζα του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.