Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Ο γάτος που δίνει μαθήματα ζωής




Είναι γεμάτος όρεξη για παιχνίδι, παρά την αναπηρία του.

Ο Άνακιν ο γάτος, είναι ασταμάτητος. Παίζει συνεχώς με τα παιχνίδια του και του αρέσει να... μασουλά τα δάκτυλα των αφεντικών του. Απολαμβάνει τις αγκαλιές τους και γουργουρίζει από ικανοποίηση. Η συμπεριφορά του δεν διαφέρει από τη συμπεριφορά οποιασδήποτε άλλης γάτας. Όμως ο Άνακιν έχει μια ιδιαιτερότητα: γεννήθηκε χωρίς τα πίσω ποδαράκια του και χωρίς λεκάνη.

Οι κτηνίατροι ήθελαν να του κάνουν ευθανασία, όμως τα αφεντικά του ήταν πεπεισμένα ότι μπορούσαν να του χαρίσουν μια φυσιολογική ζωή. Έτσι και έγινε. Ο Άνακιν κινείται και παίζει σχεδόν σαν φυσιολογικός γάτος. Τα πίσω πόδια δεν του λείπουν, απλούστατα γιατί δεν τα είχε ποτέ!

Διαβάστε περισσότερα...

Χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα



Στο «κόκκινο» χιλιάδες νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις που αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα. Σε ένδειξη «κοινωνικής ευαισθησίας», η ΔΕΗ φρόντισε να διακόψει την ηλεκτροδότηση σε 27.500 πελάτες στην Αττική.

Ήδη όπως γράφει το Έθνος της Κυριακής, ο πρόεδρος της Ένωσης των Δήμων του Λεκανοπεδίου, Νίκος Σαράντης, παρενέβη, ζητώντας να μην εκδίδονται εντολές διακοπής ρεύματος για νοικοκυριά που έχουν αντικειμενική αδυναμία.


Διαβάστε περισσότερα...

Αντισυνταγματική η μείωση μισθών


Αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) αλλά και αντίθετη στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας κρίθηκαν, με μια απόφαση των πολιτικών δικαστηρίων, που ανατρέπει τα έως σήμερα δεδομένα, οι δύο μνημονιακοί νόμοι 3833/2010 και 3845/2010 που επέβαλαν μείωση των αποδοχών, των επιδομάτων, κ.λπ. των εργαζομένων στο Δημόσιο τομέα.

Είναι η πρώτη απόφαση των πολιτικών δικαστηρίων που έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι οι μνημονιακοί περιορισμοί στις αποδοχές, δώρα, κ.λπ. των εργαζομένων είναι συμβατοί με τις επιταγές του Συντάγματος και την Ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία.

Ειδικότερα, η απόφαση αναφέρει ότι τόσο ο νόμος 3833/2010 που αφορά τα επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης, όσο και ο νόμος 3845/2012 για τα μέτρα εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της Ζώνης του Ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό ταμείο (ΔΝΤ), είναι αντίθετοι στα άρθρα 4, 22, 23, 25, 28 και 106 του Συντάγματος, στο άρθρο 11 της ΕΣΔΑ και στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας 151/1978 και 14/1981.

Υπογραμμίζεται στη δικαστική αυτή απόφαση ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν σε βάρος των εργαζομένων πραγματοποιούν ανεπίτρεπτη επέμβαση στη συλλογική αυτονομία με αποτέλεσμα να καταλύουν τα άρθρα 22 και 23 του Συντάγματος, ενώ δεν συνοδεύονται από αντισταθμιστικά μέτρα, όπως είναι η μείωση των τιμών και των φόρων. Αντίθετα, μάλιστα, προσθέτει η απόφαση, επιβλήθηκαν φοροεισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα. Ακόμη, σημειώνεται στην δικαστική απόφαση, ότι παραβιάζεται και το άρθρο 4 του Συντάγματος (περί ισότητας), καθώς έγινε μείωση ίδιου ύψους στις αποδοχές τόσο των υψηλόμισθών όσο και των χαμηλόμισθων.

Η επίμαχη απόφαση δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό «Επιθεώρησης Εργατικού Δικαίου» (τεύχος 10/2012) και είναι του Ειρηνοδικείου Αθηνών (599/2012) με ειρηνοδίκη τη Σταυρούλα Κουτρουβίδα. Στη Δικαιοσύνη είχαν προσφύγει οι εργαζόμενοι στην Ανώνυμη Εταιρεία ΣΤΑΣΥ» (πρώην ΑΜΕΛ Α.Ε.) η οποία είναι θυγατρική της «Αττικόν Μετρό Α.Ε.» και ανήκει στον Δημόσιο τομέα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νησί αφιλόξενο για τους ΑμεΑ οι Παξοί



Η Βιβή Βλαχοπούλου είναι αναγνώστρια του enikos.gr. Ζει σε ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Ελλάδας, όμως νιώθει ότι δεν βρίσκει καμία ανταπόκριση. Ο λόγος; Στους Παξούς δεν υπάρχουν ράμπες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

"Αποφάσισα να στείλω αυτό το κείμενο- παράπονο γιατί, ως συνήθως εδώ στην Ελλάδα και ιδιαίτερα εδώ στο νησί που κατοικώ και από πού κατάγομαι, δεν βρίσκω καμία μα καμία ανταπόκριση.

Δεν γνωρίζω αν εσείς μπορείτε να κάνετε κάτι…
Αλλά ας πάρω τα πράγματα από την αρχή.
Είμαι άτομο με ειδικές ανάγκες, κινούμαι με αναπηρικό αμαξίδιο και είμαι 30 ετών. Κατάγομαι και κατοικώ στο όμορφο νησί Παξούς.
Για τους περισσότερους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού, έλληνες και ξένους τουρίστες, η μεγαλύτερη χαρά κα ι απόλαυση τους είναι η θάλασσα και το κολύμπι.
Όχι όμως για μένα...

Γιατί εδώ, σ΄αυτό τον παράδεισο που τόσο διαφημίζεται από τα ΜΜΕ blog, sites, εκπομπές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές, περιοδικά με τις ομορφες παραλίες του νησιού, αλλά και από όσους ήρθαν και θα ξανάρθουν, χωρίς όμως να έχει φροντήσει ο Δήμος και οι αρμόδιοί του να κατασκευάσουν μια απλή ράμπα, είτε ξύλινη ή από τσιμέντοδιάδρομος, για να διευκολίνει το καροτσάκι να πάει μέχρι τα πρώτα βότσαλα της θάλασσας. Με αποτέλεσμα να έχω να κάνω μπάνιο στη θάλασσα τουλάχιστον 6 καλοκαίρια.

Δεν απαίτησα ράμπα σε όλες τις παραλίες αλλά έστω σε μία, για να χαρούμε και μεις τη θάλασσα και τον ήλιο.

Επίσης να προσθέσω ότι είμαστε 2 όλα και όλα άτομα με καροτσάκι, συν οι ξένοι τουρίστες -επισκέπτες σε καροτσάκια , τους παίρνουν στα χέρια. Είναι πολύ άσχημο θέαμα και μεγάλη ντροπή αυτό καθώς χάνεται η αξιοπρέπεια και η περηφάνια ενός ΑΜΕΑ.

Σας ευχαριστώ πολύ
ΒΙΒΗ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ"


Διαβάστε περισσότερα...

Συνέλαβαν καρκινοπαθή για χρέος 600 ευρώ



Κατέβαλε το ποσό και αφέθηκε ελεύθερη.

Για χρέος 600 ευρώ βρέθηκε στο κρατητήριο μια 70χρονη καρκινοπαθής από τα Τρίκαλα. Η σύλληψή της έγινε για οφειλή 300 ευρώ προς την ΑΕΠΙ η οποία μετά την εκδίκαση της υπόθεσης, πριν επτά χρόνια, ανήλθε σε χρηματική ποινή, ποσού 600 ευρώ.

Όπως αναφέρει το trikalanews.gr η γυναίκα συνελήφθη όταν αστυνομικοί προσήγαγαν την κόρη της για εξακρίβωση στοιχείων. Η 70χρονη αντέδρασε με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην Ασφάλεια Τρικάλων, όπου διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ένταλμα εις βάρος της για την οφειλή στην ΑΕΠΙ.

Η γυναίκα, αλλά και η κόρη της προσπάθησαν να εξηγήσουν ότι είναι σοβαρά άρρωστη και ότι δεν μπορούσε να παραμείνει στο κρατητήριο. Όμως δεν μπορούσε να αφεθεί ελεύθερη διότι δεν υπήρχε Εισαγγελέας, λόγω του Σαββατοκύριακου.

Τελικά, τα μεσάνυχτα βρέθηκε τρόπος για να κινηθούν οι διαδικασίες και η 70χρονη πλήρωσε το ποσό και αφέθηκε ελεύθερη.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ενοχλήσεις στο στομάχι μετά το φαγητό;



Πώς να αντιμετωπίσετε τις γαστρεντερικές διαταραχές.

Το άγχος της οικονομικής κρίσης για το παρόν και το μέλλον έχει μετατραπεί σε καθημερινή συνήθεια στη χώρα μας. Δεν είναι ωστόσο λίγες οι περιπτώσεις που το συνεχές και αυξανόμενο στρες μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες ενοχλήσεις στο σώμα μας και κυρίως στο γαστρεντερικό σύστημα. Τι μπορείτε να κάνετε εάν αρχίσετε να ακούτε το στομάχι σας να διαμαρτύρεται με ενοχλήσεις ή πόνους;

Η πρώτη κίνησή σας είναι να σταματήσετε να αγνοείτε τα σημάδια και να ξεκινήσετε τη διερεύνηση... Παρατηρήστε πώς τρέφεστε στην καθημερινότητά σας το τελευταίο διάστημα. Σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να αναζητήσετε είναι αν αλλάξατε το μέγεθος της μερίδας σας στα γεύματά σας ή εάν το τελευταίο διάστημα έχετε προσθέσει στη διατροφή σας νέα τρόφιμα ή νέες συνήθειες π.χ. τρώτε πιο αργά τα βράδια ή παραλείπετε κάποια γεύματά σας και ελέγξετε κατά πόσο τέτοιες αλλαγές σχετίζονται με τις ενοχλήσεις που νιώθετε στο στομάχι.

Εάν στο τέλος μιας τέτοιας διερεύνησης παρατηρήσετε πως δεν έχει συμβεί κάποια σημαντική αλλαγή στη διατροφική σας καθημερινότητα είναι σημαντικό να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός γαστρεντερολόγου ώστε να ανιχνεύσετε το ενδεχόμενο κάποιας στομαχικής πάθησης. Συχνά οι ενοχλήσεις στο στομάχι εμφανίζονται ως επακόλουθο ή αποτέλεσμα κάποιας φλεγμονής, όπως η γαστρίτιδα ή ακόμη και το πεπτικό έλκος. Τέτοιου είδους παθήσεις προκύπτουν είτε από κάποιον ιό, μικρόβιο ή παράσιτο είτε μπορεί να οφείλονται σε κάποιες καθημερινές συνήθειες του τρόπου ζωής μας, όπως είναι η χρόνια χρήση φαρμάκων, το κάπνισμα, το στρες αλλά και η υπερκατανάλωση αλκοόλ. Τα συνηθέστερα συμπτώματα των παραπάνω στομαχικών παθήσεων είναι η δυσπεψία, ο πόνος και η αίσθηση «καψίματος» στο στομάχι, η ναυτία ή ακόμη και η μείωση της όρεξης.

Στην περίπτωση που αντιληφθείτε πως τα συμπτώματα αυτά υπάρχουν, μπορείτε να ακολουθήσετε κάποιες διατροφικές οδηγίες που μπορούν να αποτρέψουν την επιδείνωσή τους όπως:

Κατά τη διάρκεια του φαγητού
• Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα. Παράλληλα φροντίστε να μη καταναλώνετε το βραδινό σας πολύ αργά και να αποφύγετε την κατάκλιση αμέσως μετά την κατανάλωσή του.

• Αποφύγετε την κατανάλωση νερού μαζί με το φαγητό, αραιώνει το περιεχόμενο του στομάχου και δυσκολεύει την πέψη.

Επιλέγοντας το φαγητό σας
• Αποφύγετε τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά ή πικάντικα τρόφιμα, όπως τα καρυκεύματα και οι σάλτσες.

• Από την ομάδα του κρέατος προτιμήστε πουλερικά και ψάρια, ενώ καλό θα ήταν να περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κυρίως των κομματιών με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος.

• Τα φρούτα και τα λαχανικά, ως κύριες πηγές αντιοξειδωτικών δε θα πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας εφόσον έρευνες δείχνουν πως τα αντιοξειδωτικά και κυρίως τα φλαβονοειδή μπορούν να αναστείλουν στην ανάπτυξη του βακτηριδίου που ευθύνεται για την εμφάνιση φλεγμονών στο στομάχι (Helicobacter Pylori).

• Τις περιόδους με έντονα συμπτώματα καλό θα ήταν να αποφύγετε τη συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων και ραφιναρισμένων τροφίμων.

• Αναζητήστε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ασβέστιο, όπως αμύγδαλα, τρόφιμα ολικής άλεσης, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και γαλακτοκομικά χαμηλά.

Περιορίστε ή κόψτε τις "κακές" συνήθειες...
• Μειώστε το κάπνισμα.

• Το αλκοόλ ερεθίζει το επιθήλιο του στομάχου με αποτέλεσμα να κάνει πιο έντονα τα συμπτώματα, για αυτό είναι σημαντικό να το αποφεύγετε

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να μην αμελήσετε την επίσκεψη στο γαστρεντερολόγο, εφόσον όταν βρεθεί η ακριβής αιτία του προβλήματος θα μπορέσετε να ακολουθήσετε και την κατάλληλη θεραπεία.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφικές διαταραχές που βασανίζουν σώμα και ψυχή



Ενημερωθείτε, προλάβετε, αντιμετωπίστε.

Η φροντίδα για τη λήψη τροφής αποτελεί μια από τις κυριότερες καθημερινές ασχολίες στην ιστορία του ανθρώπου. Η ώρα του φαγητού αποτελεί πρόσκληση προς τα μέλη της οικογένειας να βρεθούν μαζί και να επικοινωνήσουν. Όσο σημαντική είναι για τον άνθρωπο η τροφή το ίδιο σημαντική είναι η έλλειψη μέτρου στην πρόσληψή της είτε με τη μορφή της ακατάσχετης κατανάλωσής της όπως συμβαίνει στην παχυσαρκία, στην επεισοδιακή υπερφαγία και την ψυχογενή βουλιμία είτε με τη μορφή της εκούσιας στέρησής της όπως συμβαίνει στην ψυχογενή ανορεξία.

Παρά τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση διαφόρων σοβαρών ασθενειών, η σύγχρονη κοινωνία φαίνεται να έρχεται σε επαφή με μία δυσεπίλυτη επιδημία, αυτή των διαταραχών πρόσληψης τροφής. Παρότι η ανορεξία και η βουλιμία είναι γένους θηλυκού και αφορούν ως επί το πλείστον έφηβες, τελευταία παρουσιάζεται αύξηση των περιπτώσεων αφενός μεν σε παιδιά και ενήλικες, αφετέρου δε και στους άρρενες.

Γενετικοί, ψυχολογικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες συμβάλουν στην εμφάνιση των διαταραχών πρόσληψης τροφής. Οι συγγενείς πρώτου βαθμού ανορεξικών ή βουλιμικών ασθενών έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν και οι ίδιοι διαταραχή στην πρόσληψη της τροφής. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ορμονικοί και νευροβιολογικοί παράγοντες πιθανώς να συμβάλλουν στην εξέλιξη των διαταραχών αυτών. Η δομή της οικογένειας, στοιχεία της προσωπικότητας, το στρες, η εφηβεία και κοινωνικοπολιτισμικοί παράγοντες επίσης ενοχοποιούνται.

Οι πιο συνηθισμένες διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι η ψυχογενής ανορεξία, η ψυχογενής βουλιμία και η ψυχαναγκαστική υπερφαγία. Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής χαρακτηρίζονται από ακραία συναισθήματα, σκέψεις και συμπεριφορές σχετικά με τη λήψη τροφής, το βάρος και την εικόνα του σώματος.

Ψυχογενής Ανορεξία (anorexia nervosa)
Η περιγραφή της ψυχογενούς ανορεξίας έγινε το 19ο αιώνα στη Μ. Βρετανία και τη Γαλλία με αναφορές ήδη από το 17ο αιώνα. Η συστηματική όμως μελέτη της νόσου ξεκίνησε στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα και η επίπτωσή της φαίνεται να αυξάνεται σταθερά από το 1930.

Η ψυχογενής ανορεξία είναι μια σοβαρή και σε μερικές περιπτώσεις επικίνδυνη για τη ζωή ασθένεια, η οποία χαρακτηρίζεται από σημαντική μείωση της πρόσληψης τροφής. Οι πάσχοντες ασχολούνται υπερβολικά με το τι τρώνε, με τη μέτρηση των θερμίδων και αποστρέφονται καθετί παχυντικό. Έχουν διαταραγμένη εικόνα του σχήματος και βάρους του σώματος τους και έστω και αν είναι σημαντικά ελλιποβαροί επιμένουν ότι πρέπει να χάσουν ακόμα « κάποια λίγα κιλά » για να δείχνουν εντάξει. Η όλη κατάσταση οδηγεί σε επικίνδυνη απώλεια βάρους (περίπου κάτω από το 15% του φυσιολογικού).

Τα κύρια χαρακτηριστικά της νόσου είναι η εκούσια μείωση του σωματικού βάρους με μείωση του δείκτη μάζας σώματος (BMI) κάτω του 17,5, ο έντονος φόβος για αύξηση του βάρους και παχυσαρκία, η διαταραγμένη εικόνα του σώματος με αποτέλεσμα το άτομο, παρόλο που παραμένει ελλιποβαρές να συνεχίζει τις προσπάθειες για απώλεια βάρους ενώ αρνείται τη σοβαρότητα των επιπτώσεων του χαμηλού σωματικού του βάρους. Σε γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία παρατηρείται συχνά αμηνόρροια δηλαδή απουσία τουλάχιστον τριών διαδοχικών εμμηνορρυσιακών κύκλων.

Η ψυχογενής ανορεξία μπορεί να παρουσιαστεί σε άτομα οποιασδήποτε εθνικότητας ή κοινωνικοοικονομικής τάξης, συχνότερα δε αναπτύσσεται σε κορίτσια που ασχολούνται με τη γυμναστική, το μπαλέτο δραστηριότητες οι οποίες απαιτούν λεπτό σώμα. Στα αρχικά στάδια το άτομο περιορίζει την πρόσληψη τροφής στις διαιτητικές και επομένως υγιεινές τροφές και αποφεύγει την κατανάλωση λιπών και υδατανθράκων.

Ο/η ασθενής μετράει με ιδιαίτερη επιμέλεια τις θερμίδες που προσλαμβάνει και προσπαθεί η ημερήσια κατανάλωση να είναι η μικρότερη δυνατή. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της ψυχογενούς ανορεξίας είναι η ικανοποίηση του ασθενούς όταν κατορθώνει να μειώσει το βάρος του. Η ιδιαίτερη σημασία του σωματικού σχήματος και βάρους για την αποτίμηση της προσωπικής αξίας σε συνδυασμό με τη μειωμένη, λόγω του υποσιτισμού, γαστρική κένωση συμμετέχουν στη διαιώνιση της διαταραχής, καθώς ο ασθενής λόγω της δυσπεψίας και του φουσκώματος που νιώθει περιορίζει περαιτέρω τα γεύματα. Στο βουλιμικό τύπο της ψυχογενούς ανορεξίας, ο περιορισμός της προσλαμβανόμενης τροφής συνδυάζεται με υπερφαγικά επεισόδια. Η υπερφαγία τελειώνει με την πρόκληση εμετού και μπορεί να συνδυάζεται με κατάχρηση καθαρτικών ή διουρητικών, ως μέσων απαλλαγής από το περιττό βάρος. Η πολύωρη γυμναστική και γενικότερα η αυξημένη σωματική δραστηριότητα αποτελεί έναν άλλο τρόπο μείωσης του βάρους.

Ψυχογενής Βουλιμία (bulimia nervosa)
Είναι επίσης μια σοβαρή ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από ένα κύκλο συμπεριφορών, που συνήθως ξεκινούν με επεισόδια ανεξέλεγκτης και υπερβολικής πρόσληψης τροφής. Τυπικά, το άτομο «καταβροχθίζει» σε σύντομο χρόνο μεγάλες ποσότητες φαγητού συνήθως πλούσιες θερμιδικά (π.χ. σοκολάτες, τσιπς, μπισκότα κλπ.). Χαρακτηριστικά, όσο το επεισόδιο είναι σε εξέλιξη νιώθει ότι είναι αδύνατο να σταματήσει το φαγητό. Αμέσως μετά, κυριεύεται από συναισθήματα ενοχών και δυσανεξίας και ξεκινά ορισμένα μέτρα αντιμετώπισης όπως εντατική γυμναστική, προκλητός εμετός, χρήση φαρμάκων όπως διουρητικά και καθαρτικά, τα οποία συνήθως προσπαθεί να τα κρατήσει κρυφά. Το βάρος του ατόμου παραμένει κατά κανόνα στα ευρέως φυσιολογικά όρια.

Τα χαρακτηριστικά στοιχεία στη συμπεριφορά του ασθενούς με ψυχογενή βουλιμία είναι τα επανειλημμένα επεισόδια υπερφαγίας και η απώλεια αυτοελέγχου κατά την κατανάλωση της τροφής. Μεγάλη ποσότητα τροφής καταναλώνεται γρήγορα και το άτομο αισθάνεται ότι δεν μπορεί να σταματήσει να τρώει ή να ελέγξει τι και πόσο τρώει. Προκειμένου να αποτραπεί η αύξηση του βάρους ο ασθενής καταλήγει σε πρόκληση εμέτου, λήψη καθαρτικών, διουρητικών ή άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων, νηστεία ή υπερβολική άσκηση. Μολονότι η ψυχογενής βουλιμία συχνά θεωρείται σύμπτωμα της ψυχογενούς ανορεξίας, μπορεί να αποτελέσει ξεχωριστή διαταραχή πρόσληψης τροφής. Παρατηρείται συχνότερα σε νεαρές γυναίκες φυσιολογικού βάρους ή ελαφρά υπέρβαρες και σε συχνότητα 2-4% στους εφήβους. Σε σύγκριση με τα άτομα που πάσχουν από ψυχογενή ανορεξία, οι ασθενείς με ψυχογενή βουλιμία τείνουν να παρουσιάζουν συχνότερα συναισθηματικές διαταραχές, συνυπάρχει δε σε μεγάλο βαθμό με κατάθλιψη.

(Επεισοδιακή Πολυφαγία binge eating): Η κατάσταση αυτή σχετικά πρόσφατα αναγνωρίστηκε ως μια ξεχωριστή κατηγορία. Χχαρακτηρίζεται από επεισόδια ανεξέλεγκτης και παρορμητικής υπερφαγίας (binge eating), πέρα από το σημείο του να αισθανθείς «ικανοποιητικά χορτάτος». Όχι σπάνια, τα επεισόδια αυτά συνοδεύονται από ενοχές και δυσαρέσκεια για το γεγονός. Διαφέρει όμως από τη ψυχογενή βουλιμία στο ότι δεν υπάρχουν επεισόδια προκλητού εμετού. Υπάρχουν όμως περίοδοι επαναλαμβανόμενων διαιτών, για αυτό και σε κάποιες περιπτώσεις το βάρος αυτών των ανθρώπων μπορεί να κυμαίνεται υπερβολικά. Κατά καιρούς, σε πολλούς ανθρώπους, παρατηρούνται επεισόδια πολυφαγίας.

Συνήθως τα επεισόδια αυτά, εμφανίζονται μετά από μια περίοδο κατά την οποία τα άτομα κάνουν αυστηρή δίαιτα, η οποία μόλις τελειώσει δίνει τη θέση της στην πολυφαγία. Μέχρι στιγμής δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την ακριβή αιτία για την οποία οι άνθρωποι τρώνε υπερβολικά • έχουν γίνει πολλές εικασίες για τα αίτια του προβλήματος τα οποία έρχονται να προστεθούν στο ιστορικό της αυστηρής δίαιτας που ακολούθησαν κάποιοι άνθρωποι στο παρελθόν.

Τα συνήθη αίτια είναι το άγχος, η ανησυχία για την πορεία μιας σχέσης, τα οικογενειακά προβλήματα, η κατάθλιψη και η ανία. Έως τώρα η έρευνα δεν έχει δώσει μια ικανοποιητική εξήγηση, μολονότι όπως προαναφέρθηκε οι ψυχοφυσιολογικές αλλαγές που προκύπτουν από μια αυστηρή δίαιτα ή οι ψυχολογικές μεταπτώσεις που συνδέονται με την αρνητική –καταθλιπτική διάθεση, μπορούν να προκαλέσουν την αλλαγή της ισορροπίας των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο που καταλήγουν στην επεισοδιακή πολυφαγία. Επειδή στη συντριπτική πλειοψηφία των πασχόντων η πολυφαγία δεν επηρεάζει την ποιότητα της ζωής τους, σπάνια επιδιώκεται η βοήθεια από κάποιον ειδικό.

Ωστόσο σε μερικές περιπτώσεις η ζωή του ατόμου επηρεάζεται, η ψυχική του υγεία αποδιοργανώνεται, η διαταραχή επεισοδιακής πολυφαγίας γίνεται κυρίαρχη στη διατροφική του συμπεριφορά και τότε ο πάσχων ζητά βοήθεια από εδικούς. Κάποιοι άνθρωποι, θεωρώντας πως αυτό από το οποίο πάσχουν είναι πρωτίστως η παχυσαρκία, και όχι η διαταραχή επεισοδιακής πολυφαγίας, απευθύνονται σε γιατρούς με στόχο την καταπολέμηση της παχυσαρκίας τους. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως οι άνθρωποι που πάσχουν από επεισοδιακή πολυφαγία δεν έχουν συμπτώματα ψυχογενούς ανορεξίας, καθώς ο Δείκτης Σωματικής Μάζας είναι μεγαλύτερος του 17.5.Ούτε έχουν ψυχογενή βουλιμία, επειδή δεν χρησιμοποιούν επικίνδυνες μεθόδους ελέγχου του σωματικού βάρους, όπως ασιτία, εμετό, χρήση καθαρτικών φαρμάκων.

Ποσοστό που κυμαίνεται από το 10-30% των παχύσαρκων ανθρώπων που έχουν αρκετά συχνά επεισόδια πολυφαγίας, θεωρείται ότι πάσχουν από διαταραχή επεισοδιακής πολυφαγίας. Οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν πως η διάγνωση της επεισοδιακής πολυφαγίας, θα πρέπει να γίνεται μόνο όταν ο ασθενής είναι υπέρβαρος (ΔΜΣ>25) ή παχύσαρκος (ΔΜΔ >30). Ωστόσο, κάποιοι άλλοι δεν αποδέχονται ότι πρόκειται για μια διακριτή διαταραχή πρόσληψης τροφής και θεωρούν ότι όλες οι περιπτώσεις θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία. των Άτυπων Διαταραχών Πρόσληψης τροφής (EDNOS).

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Επεισοδιακής Πολυφαγίας

Επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας π.χ. καταναλώνεται μια σημαντικά μεγάλη ποσότητα φαγητού σε σύντομο χρονικό διάστημα, συνήθως μέσα σε 2 ώρες. Η ποσότητα του φαγητού που καταναλώνεται είναι σαφώς περισσότερη από αυτή που θα έτρωγαν οι υπόλοιποι άνθρωποι το ίδιο χρονικό διάστημα.
Κατά τη διάρκεια της επεισοδιακής πολυφαγίας, χάνεται ο έλεγχος του φαγητού π.χ. αισθάνεται ότι δεν μπορεί να σταματήσει να τρώει ή ότι έχει χάσει τον έλεγχο στον πώς και στο τι τρώει. Η επεισοδιακή πολυφαγία συνδέεται με τουλάχιστον τρία από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
Τρώει πιο γρήγορα από ότι συνήθως
Τρώει μέχρι να νιώσει άβολα
Τρώει μεγάλες ποσότητες φαγητού, ακόμη και όταν δεν πεινάει
Τρώει μόνος του επειδή ντρέπεται σχετικά με το πόσο τρώει
Αισθάνεται αηδία για τον εαυτό του κατάθλιψη και ενοχές για την υπερφαγία
Είναι πολύ αγχωμένος σε σχέση με την επεισοδιακή πολυφαγία
Τα επεισόδια πολυφαγίας συμβαίνουν κατά μέσο όρο 2 μέρες την εβδομάδα για διάστημα 6 μηνών ή και περισσότερο
Η επεισοδιακή πολυφαγία, δεν συμβαίνει αποκλειστικά κατά τη διάρκεια της Νευρικής Ανορεξίας ή της Νευρικής Βουλιμίας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η «ασιτία»... παχαίνει



Περισσότερες θερμίδες προσλαμβάνει ο οργανισμός μετά από νηστεία.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν φάει επί πολλές συνεχόμενες ώρες πρακτικά «βουτούν» στα τρόφιμα με πολλές θερμίδες μόλις τους δοθεί η ευκαιρία και τείνουν να προσλαμβάνουν πολύ περισσότερες θερμίδες από αυτά τα τρόφιμα σε σχέση π.χ., με τα φρούτα και τα λαχανικά.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Cornell «επιστράτευσαν» 128 φοιτητές τους οποίους χώρισαν σε δυο ομάδες. Από τους φοιτητές της πρώτης ομάδας ζητήθηκε να μην φάνε τίποτα από το απόγευμα στις 6 μ.μ. μέχρι την επόμενη μέρα το μεσημέρι. Από εκείνους της δεύτερης ομάδας ζητήθηκε να φάνε ως συνήθως.

Να σημειωθεί ότι δεν κατάφεραν όλοι οι φοιτητές να μείνουν νηστικοί επί 18 συνεχόμενες ώρες. Για την ακρίβεια οι 43 από τους 83 δεν συμμετείχαν στην έρευνα την επόμενη μέρα, επειδή είχαν φάει, γεγονός που υποδηλώνει ότι μάλλον η αποχή από το φαγητό δεν είναι στη φύση μας.

Την επόμενη μέρα, την ώρα του μεσημεριανού οι ερευνητές παρακολουθούσαν με κάμερες τις επιλογές των φοιτητών που συμμετείχαν στην έρευνα.

Όσοι είχαν μείνει νηστικοί επέλεξαν αρχικά τηγανιτές πατάτες και πρωτεΐνες (κοτόπουλο και τυρί) από τα οποία προσέλαβαν 47% περισσότερες θερμίδες συγκριτικά με τα άλλα τρόφιμα.

Επομένως, εξηγούν οι ερευνητές, μετά την νηστεία για οποιοδήποτε λόγο (λόγω εξετάσεων, δίαιτας κλπ.) πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή ώστε να μην το παρακάνουμε με πλούσια σε θερμίδες φαγητά μόλις μας δοθεί η ευκαιρία να φάμε.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Internal Medicine.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Γέννησα την κόρη μου ενώ ήμουν σε κώμα»



Η Έμμα Μάινορς δεν θυμόταν καν ότι ήταν έγκυος.

Η Έμμα Μάινορς προσβλήθηκε από πνευμονία και έπεσε σε κώμα, ενώ ήταν έγκυος 7 μηνών στην κορούλα της. Το μωρό γεννήθηκε ενώ η Μάινορς ήταν αναίσθητη και όταν ξύπνησε από το κώμα ήρθε αντιμέτωπη με κάτι εντελώς παράδοξο: οι νοσοκόμες της έδιναν συγχαρητήρια για την νεογέννητη κόρη της, αλλά εκείνη δεν θυμόταν καν ότι ήταν έγκυος!

«Θυμόμουν ότι είχα σύζυγο και ένα αγοράκι, αλλά όχι ότι ήμουν έγκυος όταν μπήκα στο νοσοκομείο. Οι νοσοκόμες μου έφεραν το μωρό και δεν ήξερα τι να κάνω», λέει σήμερα η 23χρονη κοπέλα από το Έσσεξ.

Το κοριτσάκι, που πήρε το όνομα Έιμι, ήταν πρόωρο, αλλά υγιέστατο. Η Έμμα συνήλθε από το κώμα 2 εβδομάδες αργότερα και πήρε εξιτήριο μετά από έναν μήνα.

Σήμερα, έχει ξεπεράσει εντελώς τα προβλήματα και κρατά στην αγκαλιά της τα δύο παιδάκια της. Ωστόσο, εξακολουθεί να μην θυμάται παρά μόνο λίγες λεπτομέρειες από την εγκυμοσύνη της.





Διαβάστε περισσότερα...

Το περπάτημα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Το περπάτημα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Μπορεί να περιορίσει τη φλεγμονή και να μειώσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Όσοι ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου να εμφανίσουν διαβήτη, αλλά περπατούν καθημερινά, έχουν λιγότερες πιθανότητες τελικά να νοσήσουν σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν καμία σωματική δραστηριότητα, προκύπτει από αμερικανική μελέτη.

Η επικεφαλής της έρευνας Αμάντα Φρετς και οι συνεργάτες της ζήτησαν από περισσότερους από 1.800 ανθρώπους να φορέσουν ένα ποδόμετρο για μια εβδομάδα για να μετρήσουν τον αριθμό των βημάτων που έκαναν κατά μέσον όρο καθημερινά.

Όλοι τους προέρχονταν από κοινότητες των ΗΠΑ στην Αριζόνα, την Οκλαχόμα, την Βόρεια και τη Νότια Ντακότα, όπου είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι κάτοικοί τους έχουν πολύ μικρή σωματική δραστηριότητα και όπου καταγράφονται υψηλά ποσοστά στα κρούσματα διαβήτη, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Σχεδόν το ένα τέταρτο της ομάδας αυτής είχαν πολύ μικρή δραστηριότητα κάνοντας λιγότερα από 3.500 βήματα την ημέρα, ενώ οι μισοί από αυτούς έκαναν λιγότερα από 7.800 βήματα την ημέρα. Ένα μίλι είναι περίπου 2.000 βήματα και η σύσταση για καθημερινό περπάτημα συνήθως είναι το λιγότερο 10.000 βήματα.

Στις αρχές της μελέτης κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε διαβήτη, αλλά ύστερα από πέντε χρόνια παρακολούθησης, 243 άνθρωποι εμφάνισαν τη νόσο.

Σχεδόν το 17% των ανθρώπων που είχαν ενταχθεί στην ομάδα με την μικρότερη σωματική δραστηριότητα εμφάνισαν διαβήτη σε σύγκριση με 12% εκείνων που έκαναν περισσότερα από 3.500 βήματα την ημέρα.

Λαμβάνοντας υπ΄όψιν την ηλικία των εθελοντών, το αν ήταν καπνιστές και άλλους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, η ομάδα της Φρετς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εκείνοι που περπατούσαν περισσότερο είχαν 29% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη σε σχέση με εκείνους που περπατούσαν λιγότερο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν αποδεικνύουν ότι όσο περισσότερο περπατάει κάποιος τόσο λιγότερο κινδυνεύει από διαβήτη, αλλά η Φρετς πρόσφερε ορισμένες πιθανές εξηγήσεις για το πώς μπορεί να βοηθήσει το περπάτημα.

«Η αυξημένη σωματική δραστηριότητα μπορεί να προλάβει την αύξηση βάρους και να ενθαρρύνει την απώλεια βάρους, σημαντικό παράγοντα κινδύνου για διαβήτη», είπε η ίδια. Επίσης, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να περιορίσει την φλεγμονή και να μειώσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα που με την σειρά τους βοηθούν στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο ρόλος των συμπληρωμάτων διατροφής



Οι διαιτολόγοι χρησιμοποιούν συμπληρώματα και τα συστήνουν και στους πελάτες.

Μια ισορροπημένη και με ποικιλία διατροφή καλύπτει συνήθως τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά ενός υγιούς πληθυσμού χωρίς η συμπληρωματική χρήση διατροφικών στοιχείων να είναι αναγκαία. Ωστόσο για πολλούς, μια ισορροπημένη διατροφή είναι δύσκολο να επιτευχθεί λόγω των ρυθμών της καθημερινότητας ή λόγω ιδιαίτερων διατροφικών συνηθειών (πχ χορτοφαγία) και φυσικής δραστηριότητας (πχ αθλητής), οπότε τα συμπληρώματα είναι απαραίτητα.

Η επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει την ανάγκη για τα συμπληρώματα διατροφής λαμβάνοντας ωστόσο υπ’όψιν τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ανθρώπου όπως είναι η κατάσταση υγείας και η επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά.

Στις ΗΠΑ, περισσότερο από 50% του πληθυσμού χρησιμοποιεί συμπληρώματα διατροφής. Παρόλο που η πρώτη προσέγγιση των διαιτολόγων για να επιτευχθεί διατροφική επάρκεια στους πελάτες, είναι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, πολλές έρευνες δείχνουν ότι οι επιστήμονες υγείας χρησιμοποιούν συμπληρώματα διατροφής οι ίδιοι και τα συστήνουν και στους πελάτες τους.

Σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Journal με τη συμμετοχή 300 διαιτολόγων που έβλεπαν πελάτες ή ασθενείς στο ιδιωτικό τους γραφείο ή σε κλινική, έδειξε ότι το 74% των διαιτολόγων, έπαιρναν τακτικά συμπληρώματα διατροφής οι ίδιοι, ενώ το 22% τα χρησιμοποιούσαν περιστασιακά ή εποχιακά. Ο κύριος λόγος χρήσης των διατροφικών συμπληρωμάτων ήταν για την υγεία των οστών (58%), για τη συνολική υγεία και την ευεξία (53%) και για την κάλυψη διατροφικών «κενών» (42%).

Όταν ερωτήθηκαν αν έχουν συστήσει διατροφικά συμπληρώματα σε πελάτες τους, η συντριπτική πλειοψηφία (97%) απάντησε θετικά. Οι κύριοι λόγοι ήταν για την υγεία των οστών (70%), την κάλυψη των διατροφικών «κενών» (67%) και τη συνολική υγεία και ευεξία (49%).

Ποσοστό 87% των διαιτολόγων συμφώνησε επίσης με την παρακάτω δήλωση: «Υπάρχουν κενά στη διατροφή των πελατών που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με διατροφικά συμπληρώματα;». Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες της έρευνας (95%) εξέφρασαν ενδιαφέρον να συνεχίσουν εκπαιδεύονται σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής σε μία ποικιλία θεμάτων που μπορεί να απασχολήσουν τους πελάτες τους.

Όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας, στην εποχή μας, πολλοί διαιτολόγοι όπως και άλλοι επαγγελματίες υγείας χρησιμοποιούν τα συμπληρώματα διατροφής ως μέρος της θεραπείας που προσφέρουν προκειμένου να προάγουν την υγεία των ασθενών τους έχοντας όμως σαν πρώτη γραμμή προσέγγισης την αλλαγή και ρύθμιση της διατροφής του ατόμου. Πληθυσμιακά, υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ανάγκη τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής. Αυτοί είναι, υγιής άνθρωποι που ακολουθούν μια ισορροπημένη δίαιτα συμπεριλαμβάνοντας στη διατροφή τους τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων, όπως:

Ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες και άλλα μη επεξεργασμένα δημητριακά Φρούτα και λαχανικά
Πουλερικά, λιπαρά ψάρια, άπαχο κρέας και εναλλακτικά όσπρια και ξηρούς καρπούς
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Ελαιόλαδο

Παρόλα αυτά, μια ισορροπημένη διατροφή δεν είναι αρκετή πάντα για κάποιους ανθρώπους και σε αυτές τις περιπτώσεις τα διατροφικά συμπληρώματα χρειάζονται για να καλύψουν τις ελλείψεις που υπάρχουν. Οι περιπτώσεις που χρειάζεται η χρήση διατροφικού συμπληρώματος αξιολογούνται από τον επιστήμονα υγείας και η θεραπεία γίνεται κάτω από την επίβλεψή του. Κάποια παραδείγματα αποτελούν:

Οι αυστηρά φυτοφάγοι (vegan)
Άτομα που βρίσκονται σε ολιγοθερμιδική δίαιτα κάτω των 1600kcal την μέρα
Άτομα που δεν καταναλώνουν πλήρη και επαρκή γεύματα
Άτομα ελλιποβαρή
Άτομα που πάσχουν ή κινδυνεύουν από οστεοπόρωση
Γυναίκες που πάσχουν από προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο
Γυναίκες σε περιόδου εγκυμοσύνης και θηλασμού
Βρέφη κάτω των 2 ετών
Ασθενείς με προβλήματα όπως: σύνδρομο δυσαπορρόφησης, μεταβολικά νοσήματα, εγκαύματα, ηπατοχολικά νοσήματα κ.ά.
Άτομα εξαρτημένα από αλκοόλ και ναρκωτικά
Άτομα τα οποία κάνουν χρόνια χρήση φαρμάκων

Στην αγορά υπάρχει πληθώρα διατροφικών συμπληρωμάτων, που μπορεί ο καταναλωτής να αγοράσει χωρίς συνταγή. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι το άτομο είναι απαραίτητα και εκπαιδευμένο να κρίνει αν πραγματικά χρειάζεται το προϊόν.

Πολλές φορές, μπορεί η επιλογή του προϊόντος να στηρίζεται στη διαφήμιση, στα λόγια ενός φίλου ή σε λόγους άλλους και όχι στις πραγματικές ανάγκες του οργανισμού. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην αλόγιστη χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής, αφού η υπερβολική πρόσληψη ορισμένων βιταμινών και μετάλλων, μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα. Πριν χρησιμοποιήσετε κάποιο προϊόν πάρτε τη γνώμη ενός ειδικού.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η πρώτη σεξουαλική εμπειρία δεν είναι καλή για πολλούς



Σύμφωνα με έρευνα η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση εξασφαλίζει πιο ασφαλές σεξ.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έρευνα της Durex, μόνο ένας στους τρεις ανθρώπους παγκοσμίως (35%) δήλωσε ότι απόλαυσε το σεξ την πρώτη του φορά! Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 31%, παρουσιάζοντας εμφανή διαφορά στο βαθμό ικανοποίησης μεταξύ ανδρών και γυναικών (47% και 16% αντίστοιχα).

Οι κάτοικοι της Βόρειας Αμερικής είναι εκείνοι που βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης και φαίνεται πως απολαμβάνουν την πρώτη ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα (44%), με τις ΗΠΑ να διατηρούν τα ηνία κατέχοντας ποσοστό 45%.

Παρόμοια επίπεδα ευχαρίστησης παρατηρήθηκαν στη Νότια Αμερική (42%), με τη Βραζιλία να είναι στην κορυφή συγκεντρώνοντας ποσοστό 43%. Στην περιοχή της Αυστραλασίας το ποσοστό αυτό έφτασε το 37% - όντας κατά κάποιο τρόπο πίσω - με τη Νέα Ζηλανδία να ηγείται κατά 35%. Αντίστοιχα αποτελέσματα βρέθηκαν και στην Ευρώπη (36%), με την Ισπανία στο 43% να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά. Στην Ασία, όπου μόνο το 27% ανέφερε ότι απήλαυσε το σεξ την πρώτη φορά, υπήρχε μεγάλη διακύμανση, ως προς τα αποτελέσματα ανά χώρα. Η Ινδία ήταν η πιο ‘ενθουσιώδης’ από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου συγκεντρώνοντας ποσοστό 53%, σε αντίθεση με την Ιαπωνία (16%), μία από τις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά.

Αξίζει να σημειωθεί πως το χαμηλό ποσοστό που παρατηρήθηκε στην Αφρική (22%), φαίνεται πως επηρεάζεται από τη Νιγηρία με 3%, γεγονός που την κατατάσσει στη χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό σε ολόκληρο τον κόσμο.

Επιπλέον, ανάμεσα στα αποτελέσματα που εμφανίζουν τις περισσότερες απαντήσεις όσον αφορά στην πρώτη ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή, συγκαταλέγονται το αίσθημα της αγάπης – όντας η δεύτερη προτιμώμενη απάντηση για την Ασία (23%) και τρίτη για τη Νότια Αμερική (25%) – της ετοιμότητας και της σιγουριάς – με τη Βόρεια Αμερική (36%), την Ευρώπη (27%) και την Αυστραλασία (24%) να συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά – αλλά και της προκατάληψης, εκλαμβάνοντας την παρθενικότητα ως τεράστιο ορόσημο, όντας η δεύτερη προτιμώμενη απάντηση για τη Νότια Αμερική (33%). Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του Ευρωπαϊκού πληθυσμού ανέφερε πως θεωρούσε ταμπού την σεξουαλική του παρθενικότητα (23%), με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται στις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά (30%).

Για να εξετάσουμε, όμως, τους λόγους έλλειψης σεξουαλικής απόλαυσης που φαίνεται να εμφανίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο, πρέπει πρώτα να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις επιπτώσεις έλλειψης βασικής σεξουαλικής εκπαίδευσης. Φαίνεται πως, όταν πρόκειται για την σεξουαλική εκμάθηση, οι άνθρωποι εξέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος των πληροφοριών τους εκτός σχολείου.

Η έρευνα αποκάλυψε πως, σε παγκόσμιο επίπεδο, η βασικότερη πηγή σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και πληροφόρησης είναι οι συμμαθητές ή φίλοι (42%), ακολουθούμενο από τα βιβλία (41%) και το Διαδίκτυο (35%). Στην Ελλάδα, μάλιστα, αν και τα επίπεδα σεξουαλικής εκπαίδευσης έχουν σταθερή αυξητική πορεία, ακόμη και σήμερα, ένας στους τρεις Έλληνες δηλώνει πως δεν έλαβε ποτέ καμία μορφή σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας σε παγκόσμιο επίπεδο, η κύρια πηγή πληροφόρησης στη Νότια Αμερική είναι τα βιβλία (50%), ενώ στην Ευρώπη (47%), τη Βόρεια Αμερική (46%), και την περιοχή της Αυστραλασίας (37%) οι νέοι φαίνεται να επικαλούνται τους φίλους και τους συμμαθητές τους για τις σεξουαλικές τους γνώσεις τους. Στην Ασία το 47% του πληθυσμού προτιμά να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για την σχετική διαπαιδαγώγηση. Μόνο στην Αφρική, δήλωσαν οι περισσότεροι (49%) πως προτιμούν να βασίζονται στην πληροφόρηση που έχει δοθεί από το σχολείο.

Οι Έλληνες είναι οι πρώτοι που συμβουλεύονται φίλους και συμμαθητές για την σεξουαλική τους πληροφόρηση με το συντριπτικό ποσοστό του 67%, ενώ μόνο το 7% του Ελληνικού πληθυσμού δήλωσε πως έχει λάβει αντίστοιχη διαπαιδαγώγηση από κάποιο εκπαιδευτικό φορέα. Ακολουθούν οι Ιταλοί (60%) και οι Τσέχοι (59%) δηλώνοντας ως πρώτη επιλογή για πληροφόρηση το στενό τους κύκλο. Αντίθετα, οι Μεξικανοί και οι Κολομβιανοί (52%) εμπιστεύονται τα βιβλία (60%), ενώ στην περιοχή της Ασίας, η Μαλαισία (66%), η Ταϊλάνδη (59%) η Ινδονησία (56%) στηρίζονται στο διαδίκτυο ως την κύρια πηγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης τους.

Αν και η πλειοψηφία των νέων λαμβάνει την απαραίτητη σεξουαλική πληροφόρηση από άλλες πηγές εκτός εκπαιδευτικών φορέων, περίπου τέσσερις στους πέντε ανθρώπους παγκοσμίως (79%) πιστεύουν ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση επιτρέπει στους ανθρώπους να είναι πιο υπεύθυνοι, όταν κάνουν σεξ. Έτσι, στην Ελλάδα – καθώς εκεί φαίνεται πως οι κάτοικοι δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην σεξουαλική τους ζωή – το 83% των νέων έως 25 ετών δήλωσε πως χρησιμοποιεί προφυλακτικό σε μόνιμη βάση για την αποφυγή κυρίως πιθανής εγκυμοσύνης (48%) και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (29%).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, αυτό φαίνεται να είναι αποδεκτή αλήθεια για ολόκληρο τον κόσμο, από την Αφρική - με το 85% του πληθυσμού να συμφωνεί με τη θετική επίδραση της τυπικής σεξουαλικής εκπαίδευσης – έως τη Νότια Αμερική – παρουσιάζοντας παρόμοια ποσοστά (83%) - και τη Βόρεια Αμερική (82%). Τα ποσοστά της Ευρώπης και της περιοχής της Αυστραλασίας βρίσκονταν στο 79%, με την Ασία να ακολουθεί στο 77%.

Αυτή η παγκόσμια εξάπλωση είναι περισσότερο εμφανής όταν εξετάζεται ανά χώρα. Για παράδειγμα, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη (με ποσοστό 90%) στη λίστα με τις χώρες που διατηρούν θετική στάση ως προς την πεποίθηση ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση επιτρέπει στους ανθρώπους να είναι περισσότερο υπεύθυνοι, ακολουθούμενη από την Ινδονησία και τη Ρουμανία (89%), καθώς και τη Ν. Αφρική (88%). Αν και με χαμηλότερα ποσοστά, το Χονγκ Κονγκ (64%), η Σιγκαπούρη (65%) και η Πολωνία (68%) βρίσκονται σε υψηλή θέση στη συγκεκριμένη λίστα.

Ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έλαβε καμία επίσημη σχολική σεξουαλική εκπαίδευση. Συνολικά, το ποσοστό αυτό ήταν ένας στους πέντε (22%).

Σε περιφερειακό επίπεδο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 30% του πληθυσμού στην Ευρώπη, το 24% στην Αυστραλασία και το 23% στη Βόρεια Αμερική, δεν λαμβάνουν επίσημη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Στην Ασία και την Αφρική, το 13% δήλωσε ότι αυτό συνέβη και στη Νότια Αμερική το ποσοστό αυτό ήταν μόνο 9%. Συγκεκριμένα, όσον αφορά την Ευρώπη, η οποία και συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά έλλειψης σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, περιλαμβάνει επίσης και τις τρεις πρώτες χώρες στην παγκόσμια κατάταξη, οι οποίες είναι η Ιταλία (55%), Πορτογαλία (44%) και Ελλάδα (42%). Στην ίδια ερώτηση, το αμέσως επόμενο μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων των συγκεκριμένων χωρών απάντησε πως δεν θυμάται πότε έλαβε κάποια επίσημη σεξουαλική εκπαίδευση (Ελλάδα και Πορτογαλία 22%, και Ιταλία 16%).


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα προφυλάξετε το παιδί σας από τα ναρκωτικά



Δέκα βήματα απομακρύνουν τον κίνδυνο χρήσης.

Yπάρχουν τρόποι να πλησιάσετε το παιδί σας και να του μιλήσετε για ένα τόσο δύσκολο θέμα όπως είναι τα ναρκωτικά. Αν έχετε από νωρίς λάβει τα κατάλληλα μέτρα, τότε δεν θα χρειαστεί ποτέ να αναρωτηθείτε αν το παιδί σας έχει «μπλέξει» κάπου. Μερικές χρήσιμες συμβουλές.

Μιλήστε με το παιδί σας για το αλκοόλ και τα ναρκωτικά

Μπορεί να βοηθήσετε να αλλάξουν κάποιες ιδέες που ίσως έχει το παιδί σας, ότι 'όλοι πίνουν, καπνίζουν, παίρνουν ναρκωτικά'.

Μάθετε να ακούτε τα παιδιά σας

Το πιο πιθανό είναι το παιδί να μιλήσει μαζί σας όταν είναι σίγουρο ότι το ακούτε με προσοχή, όταν του δείχνετε με τη στάση και τη συμπεριφορά σας ότι ακούτε πραγματικά αυτά που έχει να σας πει.

Βοηθήστε το παιδί σας να νιώθει καλά με τον εαυτό του

Το παιδί σας θα νιώθει καλά, όταν επαινείτε τις προσπάθειες και τις επιτυχίες του και όταν επικρίνετε κάποια συγκεκριμένη αρνητική ενέργεια ή συμπεριφορά χωρίς να απορρίπτετε το ίδιο το παιδί.

Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει αξίες

Ένα ισχυρό σύστημα αξιών μπορεί να δώσει στο παιδί σας τη δύναμη να λέει 'όχι', αντί να παρασύρεται από 'φίλους και παρέες'.

Να είστε ένα θετικό πρότυπο, ένα καλό παράδειγμα

Οι δικές σας συνήθειες και στάσεις μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις ιδέες του παιδιού σας για το αλκοόλ, τον καπνό, τα ναρκωτικά.

Βοηθήστε το παιδί σας να αντιμετωπίσει τις πιέσεις 'των φίλων'

Ένα παιδί που έχει μάθει να λέει πάντα 'ναι' για να μη δυσαρεστεί τους άλλους, μπορεί να χρειάζεται 'την ενθάρρυνσή σας' για να αντισταθεί στις πιέσεις.

Δημιουργήστε τους κανόνες τις οικογένειας

Βοηθά πολύ να δημιουργήσετε στην οικογένειά σας σαφείς κανόνες που απαγορεύουν στο παιδί σας να κάνει χρήση αλκοόλ, ναρκωτικών και καπνού. Βοηθά επίσης πολύ να συμφωνήσετε από πριν με το παιδί σας ποια θα είναι η τιμωρία του, αν παραβεί τους κανόνες αυτούς.

Ενθαρρύνετε τις θετικές δραστηριότητες του παιδιού σας

Οι εκπαιδευτικές, αθλητικές, καλλιτεχνικές, πολιτιστικές, ψυχαγωγικές, σχολικές εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες μπορούν να αποτρέψουν το παιδί σας από τη χρήση αλκοόλ, καπνού, ναρκωτικών και να δώσουν νόημα στη ζωή του.

Ενωθείτε με άλλους γονείς

Συζητήστε, αναλάβετε πρωτοβουλία, δημιουργήστε ή ενταχθείτε σε υποστηρικτικές ομάδες που θα ενισχύσουν τη στάση σας στο σπίτι.

Μάθετε τι να κάνετε, αν υποψιαστείτε ότι υπάρχει πρόβλημα

Ζητήστε βοήθεια. Απευθυνθείτε στους εξειδικευμένους φορείς.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Oι διαφημίσεις... παχαίνουν



Η εικόνα λαχταριστών φαγητών μας ανοίγει την όρεξη.

Και μόνο η θέα νόστιμων, αλλά παχυντικών φαγητών π.χ., στην οθόνη της τηλεόρασης ή σε μια φωτογραφία μπορεί να ενεργοποιήσει τη δραστηριότητα περιοχών του εγκεφάλου που ελέγχουν την όρεξη και την ανταμοιβή σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Με επικεφαλής τη δρ. Kathleen Page από το πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνα οι ερευνητές υπέβαλαν σε λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου 13 παχύσαρκες γυναίκες σε διαφορετικές συνθήκες, προκειμένου να διαπιστώσουν πώς αντιδρούν τα κέντρα του εγκεφάλου που ελέγχουν την όρεξη και την επιθυμία για φαγητό.

Οι γυναίκες αρχικά είδαν φωτογραφίες παγωτών και κέικ δηλαδή θερμιδογόνων τροφίμων, στη συνέχεια είδαν φωτογραφίες φρούτων και λαχανικών, καθώς και εικόνες χωρίς τρόφιμα.

Η επιθυμία τους για γλυκά και σνακ εξετάστηκε και σε δυο ακόμη περιπτώσεις. Όταν είχαν πιει 50 γρ. γλυκόζης – όση περιέχεται σε ένα κουτάκι αναψυκτικού – και όταν είχαν καταναλώσει φρουκτόζη.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η μεγαλύτερη δραστηριότητα των κέντρων του εγκεφάλου που ελέγχουν την όρεξη σημειώθηκε όταν οι γυναίκες έβλεπαν εικόνες γλυκών και σνακ πλούσιων σε θερμίδες, αλλά και όταν είχαν καταναλώσει τα γλυκά υγρά ιδιαίτερα τη φρουκτόζη.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί



Ξεκίνησε η καταβολή των οφειλών του Απριλίου από τον ΕΟΠΥΥ.

Ανακούφιση προκαλεί σε χιλιάδες ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα και κυρίως στην Αττική, η απόφαση των φαρμακοποιών να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς άρχισαν από σήμερα να τους καταβάλλονται από τον ΕΟΠΥΥ οι οφειλές του Απριλίου. Η αποπληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 5 Ιουλίου, όπως δεσμεύθηκε ο νέος υπουργός υγείας Α. Λυκουρέντζος.

Η διοίκηση του Οργανισμού δέσμευσε την Τετάρτη το ποσό των 127 εκατομμυρίων ευρώ, για να εξοφλήσει με αυτά τους φαρμακοποιούς για το μήνα Απρίλιο.

Μετά από την εξέλιξη αυτή, το προεδρείο του ΦΣΑ αποφάσισε σήμερα το απόγευμα να αναστείλει τις κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα 1η Ιουλίου.

Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε απόψε και στον υπουργό Υγείας ο πρόεδρος του ΦΣΑ ο οποίος τον συνάντησε στο υπουργείο Υγείας. Μετά τη συνάντηση αυτή ο κ. Λουράντος δήλωσε ικανοποιημένος από την τήρηση των δεσμεύσεων του υπουργού Υγείας και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί άμεσα λύση και για τα χρέη του 2011. Από την πλευρά του, μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Υγείας Α. Λυκουρέντζος επισήμανε ότι κατανοεί τα προβλήματα των φαρμακοποιών και είπε ότι ο ΕΟΠΥΥ θα μπορεί σύντομα να χρηματοδοτείται ώστε να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θ. Αμπατζόγλου επικοινώνησε τηλεφωνικά το πρωί με τους 54 προέδρους των Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας και τους ζήτησε να σταματήσουν και αυτοί τις κινητοποιήσεις.

Άφησε ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο οι φαρμακοποιοί να διακόψουν ξανά την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων καθώς τα χρήματα που έχουν απομείνει στον ΕΟΠΥΥ για τον επόμενο μήνα είναι ελάχιστα.

Οι φαρμακοπoιοί αναρωτιούνται από που θα αντλούνται κάθε φορά τα χρήματα για να τους πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ.


Διαβάστε περισσότερα...

Σκουλήκι 13 εκατοστών είχε εγκατασταθεί στο μάτι ηλικιωμένου!



Άγνωστο πώς εισέβαλε στον οργανισμό του.

Ο 75χρονος Π.Κρισναμούρτι διαμαρτυρόταν εδώ και καιρό για έντονους πόνους και φαγούρα στο δεξί μάτι. Οι γιατροί σε νοσοκομείο του Μουμπάι, στην Ινδία, του είχαν πει να μην ανησυχεί και του είχαν χορηγήσει αντιισταμινικά, πιστεύοντας ότι επρόκειτο για αλλεργία.

Όμως, τα συμπτώματα επέμεναν και ο ηλικιωμένος ζήτησε τη συμβουλή άλλων γιατρών. Εκείνοι τον υπέβαλαν σε εξωνυχιστικές εξετάσεις και έπαθαν σοκ! Πίσω από το βολβό του ματιού του είχε... εγκατασταθεί ένα σκουλήκι μήκους περίπου 13 εκατοστών!

Ο 75χρονος υποβλήθηκε σε επέμβαση για να αφαιρεθεί το σκουλήκι και τώρα αναρρώνει. Αν δεν είχε εντοπιστεί το πρόβλημα, θαμπορούσε να απειληθεί όχι μόνο η όραση, αλλά και η ζωή του.

Αυτό που δεν γνωρίζει κανείς είναι το πώς εισέβαλε το πλάσμα στον οργανισμό του.


Διαβάστε περισσότερα...

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια το Σεπτέμβριο



Τη διαβεβαίωση έκανε ο υπουργός Παιδείας στη Σύνοδο των πρυτάνεων.

Τα πανεπιστήμια το Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν κανονικά, διαβεβαίωσε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, μιλώντας το Σάββατο στη Σύνοδο των πρυτάνεων στην Ερέτρια.

Πρέπει να αφήσουμε το παρελθόν και να κοιτάξουμε το μέλλον, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος άκουσε τους πρυτάνεις αλλά δεν έκανε καμία δήλωση για τις προθέσεις του, καθώς δεν έχουν γίνει ακόμη οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Λίγο νωρίτερα, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ είχαν εκδώσει ψήφισμα για τον νέο Νόμο - Πλαισίο, τον οποίο και χαρακτήρισαν «αντι-ακαδημαϊκό» και «ανεφάρμοστο», ενώ ζήτησαν την απόσυρσή του.


Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται φορολογική καταιγίδα



Αλλεπάλληλα θα είναι τα φορολογικά «χτυπήματα» που θα δεχθούν το επόμενο διάστημα εκατομμύρια πολίτες αφού πλέον έχουμε μπει στην τελική ευθεία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αλλά και αποστολής μιας σειράς εκκαθαριστικών που έχουν να κάνουν με την ακίνητη περιουσία των πολιτών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι τρίτεκνες οικογένειες που διαπιστώνουν με το πάτημα του κουμπιού για την ηλεκτρονική αποστολή της φορολογικής τους δήλωσης ότι πρέπει να πληρώσουν τριπλάσιο φόρο σε σύγκριση με πέρυσι μόνο από τη μείωση του αφορολογήτου στις 12.000 ευρώ από 23.500 που ίσχυε για το 2011.

Τα φορολογικά «χτυπήματα» όμως αφορούν περίπου 7 στους 10 φορολογούμενους πολίτες, πολλοί από τους οποίους, όπως ανέφεραν σε πρόσφατη συνέντευξή τους οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (εφορίες), αντιμετωπίζουν προβλήματα για την εξόφληση των φόρων όχι γιατί δεν θέλουν αλλά γιατί δεν έχουν τα χρήματα λόγω της αυξημένης ανεργίας, των μειώσεων των μισθών, των συντάξεων και της διατήρησης τιμών των προϊόντων στα ύψη.

Όσοι λάβουν το εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας τις επόμενες εβδομάδες και με δεδομένο ότι τελευταία προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων είναι η 16η Ιουλίου για τις ηλεκτρονικές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο πρόσθετος φόρος που θα προκύψει σε αυτούς που θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό μπορεί να πληρωθεί σε τρεις δόσεις.

Τα «χαράτσια» όμως δεν τελειώνουν εδώ. Το επόμενο που έρχεται είναι το ΕΕΤΗΔΕ για τα ακίνητα που πέρυσι πληρώθηκε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Για εφέτος ακόμη δεν έχει αποφασιστεί από το υπουργείο Οικονομικών αν θα περιληφθεί εκ νέου στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ή τελικά θα το στείλουν οι εφορίες. Αυτό διότι η ΔΕΗ λόγω του χαρατσιού διαπίστωσε ότι 500.000 πελάτες της όχι μόνο δεν πλήρωσαν το χαράτσι αλλά και την κατανάλωση ρεύματος. Στο υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζονται να στείλουν το ΕΕΤΗΔΕ στους πολίτες μέσω των εφοριών και να παρακάμψουν τη ΔΕΗ.

Σε ό,τι αφορά την εξόφληση του ΕΕΤΗΔΕ ο νόμος προβλέπει για εφέτος πέντε δόσεις με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Λόγω όμως του ότι έχει καθυστερήσει η αποστολή, δεν αποκλείεται να αλλάξει και ο αριθμός των δόσεων.

Πάντως αυτή τη στιγμή έχουν σταλεί στις εφορίες τα ονόματα των ιδιοκτητών ακινήτων που δεν εξόφλησαν το ΕΕΤΗΔΕ μαζί με τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Το επόμενο διάστημα αναμένεται οι ΔΟΥ να ξεκινήσουν να αποστέλλουν μαζικά σημειώματα με την απειλή κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων σε όσους δεν ανταποκριθούν άμεσα στην πληρωμή του αναγραφόμενου ποσού.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δίωξη για επιδοτήσεις



Στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά του ενός επιχειρηματία και των δύο εμπλεκομένων υπαλλήλων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας προχώρησε η ανακρίτρια που έχει αναλάβει τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης των διπλών επιδοτήσεων.

Οπως αποκαλύπτρει η "Πελοπόννησος της Κυριακής" επικαλούμενη ανώτερες δικαστικές πηγές, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η λήψη απολογιών από τους εμπλεκόμενους και να ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα της υπόθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διώξεις που έχουν ασκηθεί αφορούν τα αδικήματα της απάτης, ηθικής αυτουργίας και συνέργειας στο συγκεκριμένο αδίκημα και είναι σε βαθμό κακουργήματος.

Η δίωξη αφορά επιχειρηματία από την Πάτρα που έλαβε διπλή επιδότηση έχοντας προηγουμένως εκχωρήσει το δικαίωμα είσπραξης με την τράπεζα με την οποία συνεργαζόταν. Η αποκάλυψη είχε γίνει πριν από δύο χρόνια και είχε προκαλέσει αίσθηση.

Ο επιχειρηματίας είχε εισπράξει δύο φορές το ποσό των 230.000 ευρώ για επιδότηση που του είχε εγκριθεί. Εντάχθηκε στον επενδυτικό νόμο, αλλά εκχώρησε το δικαίωμα ένταξής του στην Αχαϊκή Τράπεζα, αποσπώντας από αυτήν το ποσό του συνόλου της επιδότησης.

Η τράπεζα έστειλε έγγραφο στις υπηρεσίες της τότε Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με το οποίο τις ενημέρωνε ότι είναι πλέον η δικαιούχος της εγκριθείσας επιδότησης.

Τον Ιούλιο του 2009 έκανε πάλι εμφάνιση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας. Προσκόμισε τότε μια απλή υπεύθυνη δήλωση στην οποία ανέφερε ότι επανέκτησε από την Αχαϊκή Τράπεζα το δικαίωμα είσπραξης της επιδότησης.

Κατάφερε τότε να πάρει μία επιταγή με το ποσό των 230.000 ευρώ και αμέσως κατευθύνθηκε στην Εθνική Τράπεζα για να εισπράξει το ποσό. Κατάφερε να πάρει το ποσό, αφού η τράπεζα έλαβε τη διαβεβαίωση ότι όλα ήταν νόμιμα. Τρεις ημέρες μετά, οι υπάλληλοι της Περιφέρειας άρχισαν να ψάχνουν τον επιχειρηματία.

Στη συνέχεια η Αχαϊκή Τράπεζα έστειλε έγγραφο ζητώντας να εισπράξει τα χρήματά της. Οι υπάλληλοι όμως καθυστερούσαν να εξοφλήσουν την τράπεζα και τότε αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο. Ο τότε περιφερειάρχης Τάσος Αποστολόπουλος διέταξε τη διενέργεια ΕΔΕ που παραδόθηκε στις δικαστικές αρχές και αποτέλεσε τη βάση για την άσκηση της δίωξης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παρελθόν το οκτάωρο και η πενθήμερη εργασία



«Έκρηξη» στις ελαστικές μορφές απασχόλησης.
Ανεργία και ελαστικές μορφές απασχόλησης έφερε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Μέσα σε έναν χρόνο (2010/2011) ο μέσος αριθμός των απασχολουμένων μειώθηκε κατά 6,8% (298.000) ενώ περισσότερες από 58.000 συμβάσεις εργασίας μετατράπηκαν από πλήρους απασχόλησης σε μερικής ή εκ περιτροπής. Η δραματική επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας είχε άμεσο αντίκτυπο στον τομέα της απασχόλησης και δυσμενείς συνέπειες στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με έρευνα της ICAP Group, η επιδείνωση στην αγορά εργασίας είναι ραγδαία λόγω της συνεχιζόμενης και παρατεταμένης ύφεσης με συνέπεια ο χάρτης της αγοράς εργασίας να αλλάζει, με έντονα αρνητικές επιπτώσεις για την απασχόληση.

Το 2011 οι εξελίξεις στην Ελλάδα επιδεινώθηκαν πέρα από κάθε προσδοκία αφού οι μεταβολές των μακροοικονομικών μεγεθών ήταν κατά πολύ δυσμενέστερες, διαψεύδοντας όλες τις προβλέψεις που είχαν γίνει από εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς, οι οποίες απέτυχαν να εκτιμήσουν το εύρος της πτώσης στην τελική εγχώρια ζήτηση. Η ύφεση επεκτάθηκε το 2011 και το ΑΕΠ κατέγραψε πτώση 6,9% σε ετήσια βάση, ενώ συμπληρώνεται μια πενταετία συνεχούς συρρίκνωσής του.

Στοιχεία της Ερευνας Εργατικού Δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που δημοσιεύονται στα Νέα, δείχνουν ότι ο μέσος αριθμός των απασχολουμένων μειώθηκε το 2011 σε σχέση με το 2010, με ραγδαία επιδείνωση το τελευταίο τρίμηνο του 2011 κατά το οποίο ο αριθμός των απασχολουμένων έπεσε για πρώτη φορά κάτω από τα 4 εκατομμύρια στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας. Η κάμψη της απασχόλησης συνεχίζεται και το 2012, αφού ο αριθμός των απασχολουμένων κατά το α' τρίμηνο του έτους μειώθηκε σε 3.837.900 γεγονός που σημαίνει ότι σε έναν χρόνο υπήρξε απώλεια 356.500 θέσεων εργασίας.

Το 2009 οι μισθωτοί πλήρους απασχόλησης μειώνονταν και ο αριθμός των μερικώς απασχολούμενων εργαζομένων παρουσίαζε αύξηση. Ωστόσο, όπως αναφέρεται και στην έρευνα της ICAP, το β' τρίμηνο του 2011 περιορίσθηκαν και οι θέσεις μερικής απασχόλησης, γεγονός που οφείλεται στην όξυνση της κρίσης. Παρ' όλα αυτά, το ποσοστό της μερικής απασχόλησης αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια και από 6,8% που ήταν το α' τρίμηνο του 2010 διαμορφώθηκε στο 7,2% το α' τρίμηνο του 2011.

Ταυτόχρονα υιοθετούνται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, με συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας και μερικής απασχόλησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), το 2011 οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης διαμορφώθηκαν σε 300.230, οι δε συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης σε 84.519 εμφανίζοντας υποχώρηση (σε απόλυτα μεγέθη) συγκριτικά με το 2010.

Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ το 2011 διευρύνθηκε το ποσοστό των μερικώς απασχολουμένων. Επιπλέον οι νέες συμβάσεις στο διάστημα αυτό αφορούν σε ποσοστό 9% συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας έναντι ποσοστού 6,9% το 2010 και 4,3% το 2009. Τα μεγέθη αυτά δείχνουν ότι η κρίση έφερε στην αγορά εργασίας ευέλικτες μορφές απασχόλησης.


Διαβάστε περισσότερα...

Άγριο κυνηγητό από την Εφορία



Μαζικά ειδοποιητήρια, με τα οποία ζητά κατασχέσεις μισθών για ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο αποστέλλει η Εφορία ακόμα και στα λογιστήρια ιδιωτικών εταιρειών. Την ίδια ώρα, βροχή πέφτουν στα δικαστήρια οι αιτήσεις από τράπεζες για διαταγές πληρωμής με την προειδοποίηση της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων κατά δανειοληπτών που δεν πληρώνουν τις δόσεις των δανείων.

Η επιχείρηση κατάσχεσης μισθών από την Εφορία για ληξιπρόθεσμες οφειλές βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση στο στόχαστρο μπαίνουν 18.500 πολίτες που χρωστούν στην Εφορία από 300 μέχρι 3000 ευρώ ο καθένας και δεν έχουν κάποιο περιουσιακό στοιχείο στο όνομά τους.

Από την άλλη πλευρά, το Πρωτοδικείο Αθηνών κατακλύζεται καθημερινά από αιτήσεις διαταγών πληρωμής από τράπεζες κατά δανειοληπτών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 20000 ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Είμαι καρκινοπαθής και μου κόβουν το ρεύμα

Απίστευτο, αλλά ελληνικό.





"Είμαι καρκινοπαθής και μου κόβουν το ρεύμα. Θέλω να πεθάνω με αξιοπρέπεια" λέει σχεδόν κλαμμένος συμπολίτης μας από τη Θεσσαλονίκη. Δείτε το βίντεο από τον ΣΚΑΪ.


Διαβάστε περισσότερα...

Η ορθοστασία της εγκύου επηρεάζει το κεφάλι του εμβρύου



Αυξημένες οι πιθανότητες να γεννηθεί το παιδί με μικρό κεφάλι.

Η έγκυος που στέκεται όρθια για αρκετές ώρες κάθε ημέρα έχει αυξημένες πιθανότητες να γεννήσει μωρό με μικρό κεφάλι και να επιβραδυνθεί η νοητική ανάπτυξή του. Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί αν μία γυναίκα εργάζεται πάνω από 40 ώρες την εβδομάδα κατά την εγκυμοσύνη της - καθιστή ή όρθια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Άλεξ Μπούρντορφ του τμήματος δημόσιας υγείας του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Ρότερνταμ, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που λόγω της δουλειάς τους είναι αναγκασμένες να εργάζονται όρθιες ή να περπατάνε πολλές ώρες καθημερινά, γεννάνε μωρά με κεφάλι περίπου 3% μικρότερο -ή ένα εκατοστό περίπου- σε σχέση με τις υπόλοιπες εγκύους που δεν είναι υποχρεωμένες να μένουν όρθιες.

Κατά πόσο πάντως αυτή η διαφορά στην ανάπτυξη του κεφαλιού έχει μακροπρόθεσμη επίπτωση για το παιδί, δεν είναι ακόμα απολύτως σαφές, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Δεν είμαστε βέβαιοι γι’ αυτό. Υπάρχουν όμως σαφείς ενδείξεις πως ένα μικρότερο κεφάλι μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην νοητική ανάπτυξη», δήλωσε ο Μπούρντορφ, αν και, όπως είπε, δεν μπορεί να προβλέψει κανείς ποια θα είναι τελικά η επίδραση σε κάθε παιδί ξεχωριστά. Σε συλλογικό επίπεδο πάντως, κατά τους ερευνητές, τα παιδιά με μικρότερο κεφάλι θεωρείται ότι κάνουν ένα ξεκίνημα από δυσμενέστερη θέση, όσον αφορά την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νου τους, αναφέρει το ΑΜΠΕ.


Διαβάστε περισσότερα...

Παράδοση ή σύγχρονη λύση τα οικογενειακά γεύματα;



Οι γονείς μπορούν να ελέγξουν την ποιότητα και την ποσότητα των τροφών.

Η παχυσαρκία είναι από τις μεγαλύτερες μάστιγες της εποχής μας για την παγκόσμια υγεία. Μελέτες και στην Ελλάδα έχουν δείξει ότι είναι ένα φαινόμενο που ξεκινάει από την παιδική κιόλας ηλικία με ανησυχητικά επίπεδα τόσο σε αγόρια όσο και σε κορίτσια. Και δυστυχώς, τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες σε σύγκριση με παιδιά φυσιολογικού βάρους.

Τα τελευταία χρόνια, πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν αναδείξει την αξία των οικογενειακών γευμάτων στην προαγωγή της ανάπτυξης και της υγείας των παιδιών. Κι αυτό γιατί, όπως φαίνεται, τα οικογενειακά γεύματα αποτελούν ασπίδα στην εμφάνιση παιδικής παχυσαρκίας και βοηθούν τα παιδιά να υιοθετήσουν υγιεινές και ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες.

Είναι λογικό ότι όταν τα παιδιά γευματίζουν οικογενειακά, είναι λιγότερο πιθανό να καταναλώσουν ακατάλληλα τρόφιμα, καθώς οι γονείς μπορούν ευκολότερα να ελέγξουν την ποιότητα και την ποσότητα των τροφών, ενώ ταυτόχρονα τα παιδιά αποκτούν ένα ζωντανό παράδειγμα προς μίμηση.

Ο καλύτερος, λοιπόν, τρόπος για να ενθαρρύνετε το παιδί σας να τρώει υγιεινά είναι να εφαρμόζετε οι ίδιοι τις αρχές της ισορροπημένης διατροφής, καθώς τα παιδιά μιμούνται αυτά που βλέπουν καθημερινά από τους γονείς. Οπότε, στείλτε τα σωστά μηνύματα μέσω πράξεων.

Για οικογενειακά και ισορροπημένα γεύματα, ακολουθήστε μερικές απλές συμβουλές:

Προγραμματίστε το εβδομαδιαίο μενού της οικογένειας έτσι ώστε να περιλαμβάνει μία ποικιλία τροφών, προκειμένου τα παιδιά να εξοικειώνονται με διαφορετικές γεύσεις
Τα λαχανικά συνιστάται να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος κάθε γεύματος
Μην διστάσετε να συμπεριλάβετε στο τραπέζι γεύσεις που δεν αρέσουν στα παιδιά, καθώς ενδέχεται μέσα από τη μίμηση των δικών σας συνηθειών να πειστούν να τις δοκιμάσουν
Βάλτε το φαγητό στην πραγματική του βάση: μην το χρησιμοποιείτε ούτε ως επιβράβευση ούτε ως τιμωρία
Παροτρύνετε τα παιδιά να συμμετέχουν στην αγορά των προϊόντων διατροφής και μάθετέ τα να διαβάζουν τις ετικέτες, για να εξοικειωθούν με τα συστατικά και τη διατροφική αξία διαφόρων προϊόντων.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εισαγωγή οξυγόνου στο αίμα μέσω μικροφυσαλίδων



Ελπιδοφόρα μέθοδο ανέπτυξαν Αμερικανοί επιστήμονες.

Μία πρωτότυπη τεχνική απευθείας εισαγωγής μικροσκοπικών φυσαλίδων γεμάτων αέριο οξυγόνο στο αίμα των ασθενών, ανέπτυξαν αμερικανοί επιστήμονες. Αυτό μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο στα έκτακτα ιατρικά περιστατικά ασθενών που δεν μπορούν να αναπνεύσουν μόνοι τους και ο εγκέφαλος, η καρδιά τους ή άλλο όργανο κινδυνεύουν άμεσα από τη στέρηση οξυγόνου.

Μάλιστα, οι ερευνητές έκαναν πετυχημένες δοκιμές με κουνέλια, που είχαν φραγμένες τραχείες και δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν φυσιολογικά, τα οποία όμως κατάφεραν να μείνουν ζωντανά έως και 15 λεπτά χωρίς να πάρουν αναπνοή, χάρη στην εισαγωγή των μικροσωματιδίων οξυγόνου στο αίμα τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καρδιολόγο Τζον Κάιρ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστόνης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», σύμφωνα με το «Nature» και το «Science», κατάφεραν να οξυγονώσουν το αίμα των πειραματόζωων παρακάμπτοντας τελείως τους πνεύμονες και επαναφέροντας το ποσοστό του οξυγόνου από το επικίνδυνα χαμηλό ποσοστό του 70% σχεδόν στο ιδανικό 100%.

Οι επιστήμονες, όπως δημοσιεύει το ΑΜΠΕ, ευελπιστούν ότι στο μέλλον η τεχνική θα μπορούσε να σώσει ανθρώπους που δεν μπορούν να αναπνεύσουν και έτσι να προλάβουν την κατάρρευση της καρδιάς και του εγκεφάλου τους εξαιτίας της στέρησης του οξυγόνου.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το οξυγόνο κυκλοφορεί στο αίμα δεσμευμένο από το μόριο της αιμοσφαιρίνης. Μέχρι τώρα, οι γιατροί έχουν προσπαθήσει να εισάγουν απευθείας μικρές ποσότητες ελεύθερου οξυγόνου στην κυκλοφορία του αίματος, όμως είχαν περιορισμένη επιτυχία, καθώς αυτή η μέθοδος είναι δυνητικά επικίνδυνη, επειδή το ελεύθερο αέριο οξυγόνο μπορεί να συγκεντρωθεί σε μεγαλύτερες φυσαλίδες και να προκαλέσει θανατηφόρα πνευμονική εμβολή. Από την άλλη, η εισαγωγή οξυγόνου σε υγρή μορφή στο αίμα αποφεύγει τον κίνδυνο του αερίου, όμως η διαδικασία πρέπει να πραγματοποιηθεί σε επικίνδυνα χαμηλές θερμοκρασίες.

Οι Αμερικανοί ερευνητές, χρησιμοποίησαν μικροκάψουλες, που είναι σφαιρικές μεμβράνες από βιολογικά μόρια (λιπίδια), μέσα στις οποίες υπάρχει μία μικροσκοπική φυσαλίδα αέριου οξυγόνου. Επειδή το οξυγόνο δεν είναι ελεύθερο, αλλά περιβάλλεται από μία κάψουλα, αποκλείεται να ενωθεί σε μεγαλύτερες αέριες φυσαλίδες και να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς.

Οι κάψουλες εισάγονται απευθείας στο αίμα και εκεί αναμιγνύονται αμέσως με τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το οξυγόνο απελευθερώνεται από το περίβλημά του και διαχέεται στα κύτταρα, καταλήγοντας έτσι στους πνεύμονες.

Τα κουνέλια, που έζησαν για 15 λεπτά χωρίς αναπνοή, είχαν φυσιολογική πίεση αίματος και σφυγμό, ενώ δεν εμφάνισαν κάποια ένδειξη βλάβης στην καρδιά, στους πνεύμονες ή στο ήπαρ. Οι μικροκάψουλες οξυγόνου είναι εύκολες στην παραγωγή τους και φθηνές, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι πιστεύουν ότι μπορούν να βελτιώσουν την τεχνική τους, ώστε ο ασθενής να μένει ζωντανός έως 30 λεπτά χωρίς εισπνοή οξυγόνου. Όμως πέρα από αυτό το χρονικό όριο θεωρούν πολύ δύσκολο να παραταθεί η επιβίωση μόνο με το οξυγόνο από τις μικροκάψουλες.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι λιποδιαλύτες αποτελούν μύθο ή αλήθεια;



Τα πιο δημοφιλή λιποδιαλυτικά σκευάσματα.

Η ρύθμιση του βάρους απασχολεί καθημερινά αρκετούς από εμάς. Πως θα ήταν δυνατόν να επιτευχθεί αυτή; Η πρόταση ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, ισοσκελισμένου θρεπτικά, δεν είναι ικανοποιητική για αρκετούς. Και πώς να είναι άλλωστε, όταν μια γρήγορη περιήγηση στο διαδίκτυο, η παρακολούθηση τηλεόρασης ακόμη και μια ολιγόλεπτη περιήγηση στις βιτρίνες των φαρμακείων της γειτονιάς παρουσιάζουν τους θαυματουργούς «Λιποδιαλύτες»!

H χρήση λοιπόν λιποδιαλυτών, τόσο φυτικών, όσο και χημικών, καθώς και το αν υπάρχουν τρόφιμα με λιποδιαλυτική δράση, αποτελούν πολυσυζητημένα θέματα, με ποικίλες απόψεις και θεωρίες! Γενικά τα λιποδιαλυτικά σκευάσματα υποτίθεται ότι μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού καθώς και στην καταστολή της όρεξης, συμβάλλοντας έτσι στη μειωμένη αποθήκευση του λίπους.

Τελικά τι ισχύει; Οι λιποδιαλύτες αποτελούν μύθο ή αλήθεια;

Σε κάθε περίπτωση πριν επιλέξουμε κάποιο προϊόν θα ήταν ωφέλιμο να ελέγξουμε την ένδειξη με την έγκριση του ΕΟΦ και κυρίως να ζητήσουμε τη συμβουλή του θεράποντος διαιτολόγου ή του φαρμακοποιού μας.

Σε γενικές γραμμές αυτά τα προϊόντα χρησιμοποιούν συστατικά τα οποία έχουν κάποια δράση σε σχέση με τον μεταβολισμό του λίπους. Στη μνήμη όμως οφείλουμε να έχουμε ότι επί της ουσίας, για να βοηθήσουν να αλλάξουν την λιπώδη σύσταση του ανθρώπινου σώματος αυτό θα πρέπει να γίνει παράλληλα με ένα οργανωμένο υποθερμιδικό πρόγραμμα διατροφής από πτυχιούχο διαιτολόγο και πάντα σε συνδυασμό με σωματική άσκηση.

Για παράδειγμα σίγουρα, θα έχετε διαβάσει κάπου για τροφές όπως το πράσινο τσάι, το λευκό φασόλι, τα καυτερά μπαχαρικά, το λεμόνι, το μηλόξυδο ότι διαθέτουν λιποδιαλυτικές ιδιότητες.

Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν φλαβονοειδή με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και φυτικές ίνες που προσφέρουν ένα ικανοποιητικό αίσθημα κορεσμού και μας αποτρέπουν από το τσιμπολόγημα ενώ έχουν και διουρητική δράση. Δυστυχώς όμως όχι λιποδιαλυτική δράση μιας και η διαδικασία της λιπογένεσης και λιπόλυσης είναι μια πολύπλοκη διαδικασία με πολλές ενδοορμονικές διεργασίες.

Μια ευρέως διαδεδομένη ουσία σε συμπληρώματα διατροφή που επίσης υπόσχεται θαύματα, στην απώλεια βάρους είναι η λεκιθίνη. Τι πραγματικά ισχύει;

Οι εταιρείες που την προμηθεύουν ισχυρίζονται ότι η λεκιθίνη αποτρέπει τη συσσώρευση του διατροφικού λίπους στο σώμα, διασπώντας τα σε μικρότερα σωματίδια. Η λεκιθίνη είναι μια ουσία που παράγεται στον οργανισμό από το συκώτι και μια από τις ιδιότητες της είναι να συνδέεται με το λίπος προκειμένου να το κάνει διαλυτό στο νερό (γαλακτωματοποίηση).

Ως φυσικός λοιπόν γαλακτωματοποιητής του λίπους προλαμβάνει τη συσσώρευση χοληστερίνης ενώ μπορεί και να αυξήσει την ικανότητα που έχει η χολή να διαλύει τη χοληστερόλη. Καμιά επιστημονική έρευνα δεν έχει αποδείξει τη θετική συσχέτιση της συμπληρωματικής χορήγησης λεκιθίνης και της μείωσης του σωματικού λίπους!!

L- Carnitine: Τι γνωρίζετε για αυτήν την ουσία; Από τις δημοφιλέστερες ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε λιποδιαλυτικά σκευάσματα, η λ- καρνιτίνη συντίθεται φυσιολογικά από τον ανθρώπινο οργανισμό από δύο αμινοξέα, τη λυσίνη και τη μεθειονίνη. Πρόκειται για μια σημαντική ουσία σε ό, τι αφορά έναν από τους μηχανισμούς μεταβολισμού των λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια και ουσιαστικά της υδρόλυσης των λιπών και της δημιουργίας ενέργειας.

Για τον «άριστο αυτό λιποδιαλύτη» δεν έχει αποδειχθεί και πάλι ερευνητικά, ότι η συμπληρωματική χορήγηση της μπορεί να αυξήσει την δυνατότητα της ουσίας αυτής. Ο μεγαλύτερος όγκος της περίσσειας L-καρνιτίνης αποβάλλεται μέσω των νεφρών, ενώ η λ-καρνιτίνη που κατακρατείται από τον ανθρώπινο οργανισμό καθίσταται ανενεργή και χρησιμοποιείται μόνο σε περίπτωση μείωσης των φυσιολογικών επιπέδων της L-καρνιτίνης.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι αυτό πέρα από κάθε ενίσχυση με τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής αυτό που χρειάζεται για να ρυθμίσουμε το σωματικό μας βάρος είναι μια προσπάθεια αλλαγής των διατροφικών μας συνηθειών πάντα σε συνέργεια με την καθημερινή σωματική άσκησης με υπομονή και τη βοήθεια των ειδικών.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εμβολίασαν ποντίκια κατά του καπνίσματος

Εμβολίασαν ποντίκια κατά του καπνίσματος

Το εμβόλιο θα καθαρίζει το αίμα από τη νικοτίνη πριν επιδράσει στον οργανισμό.

Τις πρώτες επιτυχείς δοκιμές σε ποντίκια, τα οποία εμβολίασαν κατά της νικοτίνης, πραγματοποίησαν αμερικανοί ερευνητές.

Οι καπνιστές θα μπορούν μελλοντικά να εμβολιάζονται και να μειώνουν την ποσότητά της νικοτίνης που απορροφάται από τον οργανισμό και φθάνει στον εγκέφαλο. Έτσι θα «αναισθητοποιούνται» όσον αφορά την απόλαυσή της, με αποτέλεσμα να μπορούν να κόψουν πιο εύκολα το κάπνισμα.

Το εμβόλιο, για το οποίο φαίνεται να αρκεί μία μόνο δόση, προλαμβάνει να καθαρίζει το αίμα από τη νικοτίνη, πριν αυτή έχει οποιαδήποτε βιολογική επίδραση. Δεν είναι πάντως ακόμα δεδομένο, αν η μείωση κατά 85% που παρατηρήθηκε στα ποντίκια θα μπορούσε να επαναληφθεί και στους ανθρώπους και κατά πόσο θα ήταν αρκετή για να κόψει κανείς το τσιγάρο.

Οι επιστήμονες του Ιατρικού Κολλεγίου Weill Cornell του πανεπιστημίου Κορνέλ, με επικεφαλής τον καθηγητή γενετικής ιατρικής Ρόναλντ Κρίσταλ, διευκρίνισαν ότι θα χρειαστούν ακόμα αρκετά χρόνια ερευνών προτού το εμβόλιο δοκιμαστεί σε ανθρώπους. Δήλωσαν όμως αισιόδοξοι ότι, όταν αυτό συμβεί, θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη για τους καπνιστές και θα τους απαλλάξει, αν το θέλουν, από την χρόνια εξάρτησή τους από τη νικοτίνη. Σε επόμενο στάδιο, το εμβόλιο θα δοκιμαστεί σε αρουραίους και μετά σε πιθήκους, πριν έρθει η σειρά των ανθρώπων.

Οι επιστήμονες σε αυτή την έρευνα δημιούργησαν ένα γενετικά τροποποιημένο ιό (ώστε να είναι αβλαβής), που περιέχει «οδηγίες» για τη δημιουργία αντισωμάτων κατά της νικοτίνης και εισάγεται στα κύτταρα του ήπατος, όπου αρχίζει η μαζική αναπαραγωγή τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς συνδέεται ο διαβήτης με την κατάθλιψη



Μια σωματική ασθένεια συχνά επιφέρει και την εκδήλωση μιας ψυχιατρικής διαταραχής.

Η σχέση του διαβήτη και της κατάθλιψης έχει απασχολήσει, τόσο τους επαγγελματίες υγείας, όσο και τους ίδιους τους πάσχοντες από αυτή τη χρόνια ασθένεια. Πολλά γράφονται κατά καιρούς και πολύ συχνά μπερδεύουν και τρομοκρατούν τους άμεσα ενδιαφερόμενους, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την πορεία της ασθένειας και την ποιότητα της ζωής τους.

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο και να δούμε προσεκτικά πώς συνδέεται ο διαβήτης με την καταθλιπτική συμπτωματολογία.

Είναι γεγονός, πως η σύγχρονη έρευνα συνδέει θετικά την εμφάνιση διαβήτη και κατάθλιψης. Συγκεκριμένα, επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν πως η εμφάνιση διαβήτη υπερδιπλασιάζει την εμφάνιση καταθλιπτικής συμπτωματολογίας, αλλά και το αντίστροφο. Τι δημιουργεί και τι ισχυροποιεί όμως αυτόν τον δεσμό;

Η ύπαρξη μια σωματικής ασθένειας πολύ συχνά επιφέρει και την εκδήλωση μιας ψυχιατρικής διαταραχής, όπως η κατάθλιψη, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως η κατάθλιψη συναντάται πιο συχνά στον διαβήτη από ότι σε άλλες χρόνιες ασθένειες.

Ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά, βλέπουμε πως η χρονιότητα της νόσου, οι επιπλοκές της, οι βιολογικές και ορμονικές αλλαγές που την συνοδεύουν είναι οι παράγοντες που συνδέονται με την εμφάνιση της κατάθλιψης.

Συγκεκριμένα:

Όπως κάθε χρόνια ασθένεια, έτσι και ο διαβήτης επιφέρει αλλαγές στην καθημερινότητά μας, στις σχέσεις μας, στα σχέδιά μας και στη ζωή μας γενικότερα. Αυτές τις αλλαγές είναι δύσκολο να τις αποδεχθούμε και η μη προσαρμογή στις νέες συνθήκες έχει πολύ συχνά ψυχολογικές επιπτώσεις. Συναισθήματα θυμού, ματαίωσης, άγχος και θλίψη έρχονται στην επιφάνεια και όχι σπάνια επιμένουν. Η αλλαγή του τρόπου ζωής με την ενσωμάτωση νέων συνηθειών και υποχρεώσεων (π.χ. ανάγκη για συγκεκριμένο διαιτολόγιο, για άσκηση και ιατρική περίθαλψη), εκτός από μόνιμο άγχος, διεγείρει συναισθήματα απώλειας της προηγούμενης υγιούς πορείας ζωής του ασθενούς. Επιπλέον, η αίσθηση ελέγχου της ζωής του ατόμου διακυβεύεται έντονα και το αίσθημα της αυτοαποτελεσματικότητας σχετικά με την προσαρμογή στις νέες συνθήκες επαναξιολογείται. ‘Όλοι αυτοί οι παράγοντες, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και σωστά από τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, ενδέχεται να οδηγήσουν στην εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Οι έρευνες υποδεικνύουν μια αρκετά υψηλή συσχέτιση ανάμεσα στις επιπλοκές του διαβήτη και στην κατάθλιψη, αν και η σχέση αυτή είναι αρκετά πολύπλοκη. Η κατάθλιψη φαίνεται να συνδέεται με συγκεκριμένες επιπλοκές του διαβήτη (νευροπάθεια, νεφροπάθεια, σεξουαλική δυσλειτουργία, τύφλωση και κυκλοφορικά προβλήματα), αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν προηγείται ή έπεται αυτών, όπως επίσης δεν είναι ξεκάθαρος ο βαθμός συσχέτισής της με τις επιπλοκές αυτές (με κάποιες φαίνεται να συνδέεται περισσότερο από ό,τι με άλλες).

Η υπόθεση που θέλει τις ορμονικές και βιοχημικές αλλαγές που συνοδεύουν ειδικά τον διαβήτη τύπου ΙΙ να ευθύνονται 100% για την εκδήλωση καταθλιπτικής διαταραχής δεν φαίνεται τελικά να μπορεί να υποστηριχθεί επιστημονικά.

Συνοψίζοντας, θα ήταν πιο εύστοχο και έγκυρο να πούμε πως ενώ υπάρχει όντως μια θετική συσχέτιση ανάμεσα στην εμφάνιση του διαβήτη και της κατάθλιψης, η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη και πολύπλοκη: ο διαβήτης ως χρόνια ασθένεια πολύ συχνά συνοδεύεται από καταθλιπτικά συμπτώματα λόγω των χαρακτηριστικών που σχετίζονται με την χρονιότητα και τις επιπλοκές της νόσου και της κακής διαχείρισης αυτών των χαρακτηριστικών. Επιπρόσθετα, η εμφάνιση κατάθλιψης και των συνοδών συμπτωμάτων αυτής (άγχος, αλλαγή σωματικού βάρους κ.ά.), φαίνεται πως ευνοεί θετικά την εμφάνιση του διαβήτη.

Σε περίπτωση που βιώνετε συμπτώματα διαβήτη ή και κατάθλιψης ή υποψιάζεστε πως υπάρχει μια συνάφεια των διαταραχών στην περίπτωσή σας, αναλάβετε δράση και φροντίστε την υγεία σας.

Απευθυνθείτε στο γιατρό σας και συζητήστε λεπτομερώς την κατάστασή σας.
Απευθυνθείτε σε ένα ψυχολόγο/ψυχοθεραπευτή με ειδίκευση στις χρόνιες ασθένειες και τις διαταραχές διάθεσης.
Πληροφορηθείτε σχετικά με τον διαβήτη και την κατάθλιψη από αξιόπιστες και έγκυρες πηγές.
Συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο και διαμορφώστε μαζί ένα διαιτολόγιο προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας.
Μιλήστε με το στενό σας περιβάλλον και επικοινωνήστε τους ανοιχτά τα συναισθήματα και τις ανάγκες σας σχετικά με την κατάσταση υγείας που βιώνετε.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δύο κούπες καφέ τη μέρα ωφελούν την καρδιά



Μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας.

Δύο κούπες καφέ την ημέρα κάνουν… την καρδιά να λειτουργεί καλύτερα! Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση καφέ συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων.

Με το 40% αυτών που πάσχουν από καρδιακά να πεθαίνει μέσα σε ένα χρόνο από την ημέρα της διάγνωσης, η καρδιακή ανεπάρκεια έχει τα χειρότερα ποσοστά επιβίωσης συγκριτικά με πολλές μορφές καρκίνου.

Η τελευταία μελέτη του Dr Murray Mittleman από το ιατρικό κέντρο Beth Israel Deaconess στη Βοστόνη έδειξε ότι η συχνή κατανάλωση καφέ, πάντα με μέτρο, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων.

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα πέντε προηγούμενων μελετών, στις οποίες συμμετείχαν περίπου 150.000 άνδρες και γυναίκες, φάνηκε ότι όσοι απολάμβαναν μέχρι 2 κούπες καφέ την ημέρα είχαν 11% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή ανεπάρκεια σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου.

Μάλιστα, όφελος από την κατανάλωση καφέ είχαν τόσο όσοι είχαν ήδη κάποιο καρδιακό πρόβλημα όσο και οι υγιείς.

Βέβαια, η κατανάλωση πέντε ώ περισσότερων καφέδων την ημέρα όχι μόνο δεν έκανε καλό, αλλά το αντίθετο μάλιστα, έκανε κακό στην καρδιά, σύμφωνα με δημοσίευμα του επιστημονικού περιοδικού Circulation Heart Failure.


Διαβάστε περισσότερα...

Στο κρατητήριο για 300€



Απίστευτο και δυστυχώς ελληνικό...

Συνελήφθη το Σάββατο στα Τρίκαλα μια 70χρονη καρκινοπαθής για χρέος 300€ προς την ΑΕΠΙ.

Η ηλικιωμένη οδηγήθηκε στα κρατητήρια της Ασφάλειας Τρικάλων, ενώ μέχρι τα μεσάνυχτα δεν είχε αφεθεί ελεύθερη, αφού δεν υπήρχε, σύμφωνα με πληροφορίες, άνθρωπος στη γραμματεία της Εισαγγελίας προκειμένου να δώσει σχετική εντολή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διαβήτης και... σεξουαλικά προβλήματα



Προκαλεί προβλήματα σε άνδρες και γυναίκες.

Τόσο οι άνδρες όσο και γυναίκες με διαβήτη μπορούν να αναπτύξουν σεξουαλικά προβλήματα, εξαιτίας βλάβης στα νεύρα και τα μικρά αιμοφόρα αγγεία. Η σωστή λειτουργία του Νευρικού συστήματος είναι στενά συνυφασμένη με την παρουσία Σακχαρώδη Διαβήτη. Η μεταφορα των νευρικών ερεθισμάτων, όπως της αισθητικότητας πρός τον εγκεφαλο επιτυγχάνεται μέσω των νευρικών οδών του Περιφερικού Νευρικού συστήματος , που σταδιακά κατστρέφονται από το ΣΔ.

Η αισθητικότητα επηρεάζεται κυρίως στα κάτω άκρα αλλά, μπορεί να οδηγήσει και σε μειωμένη αισθητικότητα στα γεννητικά όργανα. Η απάντηση του σώματος σε σεξουαλικά ερεθίσματα είναι επίσης ακούσια, και ελέγχεται από αυτόνομο νευρικά σήματα που αυξάνουν τη ροή του αίματος προς τα γεννητικά όργανα και να προκαλούν τη χαλάρωση του λείου μυϊκό ιστόυ . Βλάβη σε αυτά τα νεύρα μπορεί να εμποδίσει την κανονική λειτουργία της στύσης στον άνδρα. Ο ΣΔ συνοδέυεται επίσης, και από βλάβη του τοιχώματος των αγγείων, ιδιίατερα των μικρών αγγείων του σώματος, και βέβαια τα αγγεία του πέους είναι από τα πιο μικρά αγγεία.

Ο ΣΔ εκτός απο τη διαταραχή του ελέγχου του σακχάρου στο σώμα αποτελεί και κομμάτι ενός συνδρόμου, που τα συμπτώματα του περιλαμβάνουν και διαταραχή των λιπιδίων του αίματος και του μεταβολισμού του σώματος. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η μειωμένη ροή του αίματος στο πέος, που προκύπτει από βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία κα σεξουαλική δυσλειτουργία.

Ποια σεξουαλικά προβλήματα μπορεί να συμβούν σε άνδρες με διαβήτη;

Στυτική Δυσλειτουργία

Ο όρος περιλαμβάνει την ανικανότητα να έχει ο άνδρας στύση και την αδυναμία να διατηρήσει τη στύση.

Οι εκτιμήσεις για την συχνότητα της στυτικής δυσλειτουργίας στους άνδρες με διαβήτη ποικίλλει σημαντικά, από 20 έως 75%. Οι άνδρες που πάσχουν από διαβήτη έχουν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν στυτική δυσλειτουργία από τους άνδρες που δεν έχουν διαβήτη. Μεταξύ των ανδρών με στυτική δυσλειτουργία, τα άτομα με διαβήτη μπορεί να εμφανίσουν το πρόβλημα 10 με 15 χρόνια νωρίτερα από τους άνδρες χωρίς διαβήτη. Επίσης, έρευνες δείχνουν ότι η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι πρώιμος δείκτης του διαβήτη, ιδιαίτερα στους άνδρες ηλικίας 45 και κάτω.

Εκτός από το διαβήτη, άλλες σημαντικές αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας που είναι αποτέλεσμα του διαβήτη, περιλαμβάνουν την υπέρταση και τη νεφρική νόσο. Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί επίσης να συμβεί λόγω των ανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμάκων, από ψυχολογικούς παράγοντες, το κάπνισμα, και ορμονικές διαταραχές.

Οι άνδρες που παρουσιάζουν στυτική δυσλειτουργία θα πρέπει να εξεταστούν από Ουρολόγο, που θα ρωτήσει για το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, το είδος και τη συχνότητα των σεξουαλικών προβλημάτων, τα φάρμακα, το κάπνισμα και άλλα προβλήματα υγείας. Η φυσική εξέταση και οι εργαστηριακές εξετάσεις θα βοηθήσουν στην διάγνωση των αιτίων των σεξουαλικών προβλημάτων.

Οι θεραπείες για τη στυτική δυσλειτουργία που προκαλείται από τη βλάβη των νεύρων, που ονομάζεται επίσης νευροπάθεια, ποικίλουν και κυμαίνονται από του στόματος χάπια, αντλία κενού, πεικές ενέσειες εως τη χειρουργική επέμβαση. Όλες αυτές οι μέθοδοι έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ψυχολογική υποστήριξη για να μειώσουν οι ασθενείς το άγχος ή για την αντιμετώπιση άλλων ζητημάτων μπορεί να είναι επίσης, απαραίτητη. Η χειρουργική επέμβαση για την εμφύτευση πεικής πρόθεσης είναι συνήθως η τελική και οριστική θεραπεία μετά την αποτυχία όλων των άλλων θεραπειών.

Παλίνδρομη εκσπερμάτιση

Παλίνδρομη εκσπερμάτιση είναι μια κατάσταση κατά την οποία μέρος ή το σύνολο του σπέρματος ενός άνδρα πηγαίνει στην ουροδόχο κύστη αντί να βγαίνει από την άκρη της ουρήθρας του πέους κατά την εκσπερμάτιση. Παλίνδρομη εκσπερμάτιση συμβαίνει όταν οι εσωτερικοί μύες, που ονομάζεται σφιγκτήρες, δεν λειτουργούν κανονικά. Στην παλίνδρομη εκσπερμάτωση, σπέρμα εισέρχεται στην κύστη, αναμιγνύεται με τα ούρα, και αφήνει το σώμα κατά την ούρηση. Ένας άνδρας αναγνωρίζει ότι πάσχει από παλίνδρομη εκσπερμάτιση όταν παρατηρεί ότι λίγο σπέρμα παράγεται κατά την εκσπερμάτιση ή εάν προκύψουν προβλήματα γονιμότητας. Η ανάλυση του δείγματος ούρων μετά την εκσπερμάτιση, θα αποκαλύψει την παρουσία του σπέρματος.

Η ανεπαρκής ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος και η επακόλουθη βλάβη των νεύρων μπορεί να προκαλέσει παλίνδρομη εκσπερμάτωση. Άλλες αιτίες παλίνδρομης εκσπερμάτισης περιλαμβάνουν τη χειρουργική επέμβαση στον προστάτη και κάποια φάρμακα. Παλίνδρομη εκσπερμάτιση που προκαλείται από το διαβήτη ή μια χειρουργική επέμβαση μπορεί να διορθωθεί με ένα φάρμακο που ενισχύει το μυϊκό τόνο του σφιγκτήρα της ουροδόχου κύστης. Ένας ουρολόγος με εμπειρία σε θεραπείες υπογονιμότητας μπορεί να βοηθήσει για την βελτίωση της γονιμότητας, όπως η συλλογή σπέρματος από τα ούρα και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας το σπέρμα αυτό, για την τεχνητή γονιμοποίηση.

Ποιά σεξουαλικά προβλήματα μπορεί να συμβούν σε γυναίκες με διαβήτη;

Πολλές γυναίκες με διαβήτη αντιμετωπίζουν σεξουαλικά προβλήματα. Αν και η έρευνα σχετικά με τα σεξουαλικά προβλήματα στις γυναίκες με διαβήτη είναι περιορισμένη, μια μελέτη διαπίστωσε το 27% των γυναικών με διαβήτη τύπου 1 πάσχει από σεξουαλική δυσλειτουργία. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε το 18% των γυναικών με διαβήτη τύπου 1 και 42% των γυναικών με διαβήτη τύπου 2 έχει προβλήματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Τα σεξουαλικά προβλήματα μπορεί να περιλαμβάνουν

Μειωμένη λίπανση του κόλπου, με αποτέλεσμα την κολπική ξηρότητα
Δυσάρεστη ή επώδυνη σεξουαλική επαφή
Μειωμένη ή καθόλου επιθυμία για σεξουαλική δραστηριότητα
Μείωση ή απουσία σεξουαλικής ανταπόκρισης
Μείωση ή καθόλου αίσθηση στην περιοχή των γεννητικών οργάνων
Και τη συνεχή ή περιστασιακή αδυναμία να φτάσουν σε οργασμό

Αιτίες των σεξουαλικών προβλημάτων στις γυναίκες με διαβήτη περιλαμβάνουν νευρικές βλάβες, μειωμένη ροή αίματος στα έξω γεννητικά όργανα και τον κόλπο, και ορμονικές αλλαγές. Άλλες πιθανές αιτίες σεξουαλικής συσλειτουργίας περιλαμβάνουν κάποια φάρμακα, η κατάχρηση αλκοόλ, το κάπνισμα, τα ψυχολογικά προβλήματα, όπως άγχος ή κατάθλιψη, οι γυναικολογικές λοιμώξεις, άλλες ασθένειες, καθώς και αιτίες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση.

Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν σεξουαλικά προβλήματα ή παρατηρούν μια αλλαγή στη σεξουαλική υγεία τους θα πρέπει να συζητήσουν το πρόβλημα με τον ιατρό, ο οποίος θα ρωτήσει για το ιατρικό ιστορικό τους, γυναικολογικές λοιμώξεις, ο τύπος και η συχνότητα των σεξουαλικών προβλημάτων, τα φάρμακα, το κάπνισμα και το αλκοόλ που προσλαμβάνουν, και άλλα προβλήματα υγείας. Η φυσική εξέταση και οι εργαστηριακές εξετάσεις μπορεί επίσης να συμβάλουν στην διάγνωση των αιτίων των σεξουαλικών προβλημάτων. Ο ιατρός, επίσης, θα μιλήσει με τον ασθενή για τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και τις θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν.


Πηγή :http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...