Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Προσφυγή στο ΣτΕ για τον μηχανισμό Claw back


Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και Ιατρικό Κέντρο Αθηνών τον καταγγέλλουν ως αντισυνταγματικό.

Με προσφυγή τους, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών καταγγέλλουν ως αντισυνταγματικό και αντίθετο στην ΕΣΔΑ το μηχανισμό αυτόματων επιστροφών δαπανών περίθαλψης (Claw back).

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός που θέσπισε το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των δαπανών, προβλέπει «αναδρομική μείωση της νόμιμης και συμβατικής αμοιβής των γιατρών και λοιπών παροχών υπηρεσιών υγείας (Ιατρικά Κέντρα, κ.λπ.) για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Δηλαδή, η μηνιαία δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις, νοσηλεία, φυσικοθεραπείες, κ.λπ. που παρέχονται από συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας (κλινικές, κ.λπ.) δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/12 των εγκεκριμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού του Οργανισμού.

Ότι ποσό υπερβαίνει αυτό το όριο πρέπει να επιστραφεί από τους παρόχους υπηρεσιών υγείας και το clawback υπολογίζεται σε εξαμηνιαία βάση. Αν δεν γίνει αυτό τότε διακόπτεται η σύμβαση.

Οι γιατροί , στις προσφυγές τους, ισχυρίζονται πως καλούνται να επιστρέψουν ποσά τα οποία «δεν έχουν εισπράξει», καθώς όπως είναι γνωστό ο ΕΟΠΥΥ καταβάλλει τις νόμιμες αμοιβές στους γιατρούς μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις.

Χαρακτηρίζουν, μάλιστα, τιμωρητικού χαρακτήρα το μέτρο ενώ θεωρούν ότι θίγεται το δικαίωμα στην περιουσία και την ιδιοκτησία των γιατρών.



Διαβάστε περισσότερα...

Απετράπησαν 3 προθέσεις αυτοκτονίας από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος


Από τις αρχές του έτους έχουν αποτραπεί 126 περιπτώσεις.

Ακόμα τρεις περιπτώσεις πρόθεσης αυτοκτονίας, από χρήστες του διαδικτύου, απέτρεψαν, μετά από άμεσες και συντονισμένες ενέργειες, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση, προχθές το πρωί, ενημερώθηκε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ότι άτομο, εκδήλωσε την πρόθεσή του να αυτοκτονήσει, μέσω ανάρτησης στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης «Facebook».

Άμεσα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διεξήγαγαν ενδελεχή ψηφιακή αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας κατάφεραν να εντοπίσουν τα ηλεκτρονικά ίχνη του ατόμου αλλά και τη διεύθυνση κατοικίας του σε περιοχή της Καλαμάτας. Ύστερα από ενημέρωση του τοπικού Α.Τ. και από τη συνεχιζόμενη έρευνα διαπιστώθηκε πως πρόκειται για μια 21χρονη ημεδαπή. Οι αστυνομικοί του τοπικού Α.Τ., μετέβησαν στην οικία της, όπου εντόπισαν την 21χρονη, η οποία στη συνέχεια διακομίσθηκε σε Νοσοκομείο για την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης.

Όσον αφορά στην δεύτερη περίπτωση, σήμερα (22.06.2014) το πρωί, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκε, πως άτομο εκδήλωσε πρόθεση αυτοκτονίας, από συνομιλία μέσω διαδικτύου σε πραγματικό χρόνο «IRC». Στο πλαίσιο της ψηφιακής έρευνας και ανάλυσης των ηλεκτρονικών ιχνών της συγκεκριμένης σύνδεσης, εντοπίστηκε άμεσα η γεωγραφική της θέση και προέκυψε πως ανήκει σε 39χρονο ημεδαπό στο Χαϊδάρι. Άμεσα ενημερώθηκαν αστυνομικοί του τοπικού Α.Τ., οι οποίοι έσπευσαν στην οικία του 39χρονου και διασφάλισαν την σωματική του ακεραιότητα.

Τέλος, όσον αφορά στην τρίτη περίπτωση, σήμερα πάλι το πρωί η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκε πως χρήστης online παιχνιδιού συγκεκριμένης εταιρείας, απέστειλε στην εταιρεία αυτή, μήνυμα στο οποίο εκδήλωνε την πρόθεση του να αυτοκτονήσει.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν και σε αυτήν την περίπτωση, τα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τα οποία ύστερα από ενδελεχή ψηφιακή έρευνα διαπίστωσαν πως το επίμαχο μήνυμα είχε αποσταλεί από ηλεκτρονική σύνδεση σε περιοχή του Βύρωνα. Διαπιστώθηκε πως ο χρήστης του παιχνιδιού είναι ανήλικος και συγκεκριμένα 16χρονος ημεδαπός. Στη συνέχεια ενημερώθηκαν αστυνομικοί του τοπικού Α.Τ. για τον εντοπισμό του ανήλικου, οι οποίοι διασφάλισαν την σωματική ακεραιότητά του.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει αποτρέψει υποθέσεις πρόθεσης αυτοκτονίας, μέσω του διαδικτύου.

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας: τηλεφωνικά στους αριθμούς 11012 και 210-6476464 ή με e-mail στα ccu@cybercrimeunit.gov.gr & 11012@hellenicpolice.gr.



Διαβάστε περισσότερα...

Χάθηκαν στη Γερμανία, βρέθηκαν στη Μάλτα


Η περίεργη ιστορία τριών γυναικών και των παιδιών τους.

Μια ομάδα τριών γυναικών με τα πέντε παιδιά τους, που όλοι φέρονταν ως αγνοούμενοι στη Γερμανία, έχουν εντοπιστεί στη Μάλτα, ανακοίνωσε χθες η αστυνομία του νησιού της Μεσογείου.

Η αστυνομική έρευνα ξεκίνησε την Τρίτη όταν εντοπίστηκε ένα εξάχρονο αγόρι γερμανικής καταγωγής το οποίο περπατούσε σε ένα σημείο του νησιού Γκόζο που είναι ένα μικρό νησί δίπλα στη Μάλτα.

Η εφημερίδα Τάιμς της Μάλτας ανέφερε ότι οι τρεις γυναίκες και τα πέντε παιδιά τους εντοπίστηκαν να ζουν σε ένα διαμέρισμα στο μικρό νησί μαζί με ένα ακόμη παντρεμένο ζευγάρι επίσης από τη Γερμανία. Το ζευγάρι είπε στους αστυνομικούς ότι απλώς προσέφερε καταφύγιο «στις κακοποιημένες γυναίκες».

Στην υπόθεση σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των τοπικών ειδησεογραφικών δικτύων εμπλέκονται ήδη η γερμανική αστυνομία και ο εθνικός οργανισμός κοινωνικής πρόνοιας της Μάλτας. Πάντως προς το παρόν η αστυνομία του νησιού της Μεσογείου όπου εντοπίστηκαν οι τρεις γυναίκες και τα πέντε παιδιά τους δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο Πικάσο έκρυβε έναν… Πικάσο


Ένα έργο του Πάμπλο Πικάσο που εικονίζει έναν γενειοφόρο άνδρα βρέθηκε κρυμμένο κάτω από ένα άλλο έργο του Πικάσο, το "Γαλάζιο Δωμάτιο" που ανήκει στη Συλλογή Φίλιπς στην Ουάσινγκτον.



Οι ειδικοί υποψιάζονταν από τη δεκαετία του 1950 ότι κάποιο έργο κρυβόταν κάτω από τον πίνακα του 1901, της "Γαλάζιας Περιόδου" του Ισπανού ζωγράφου, όπως δήλωσε η συντηρήτρια του Μουσείου, Σούζαν Φρανκ.



Οι υποψίες τους επιβεβαιώθηκαν για πρώτη φορά το 2008, μετά από εξέταση του πίνακα με υπέρυθρες ακτίνες. Μόνο τους τελευταίους μήνες όμως, αφού ανέλυσαν και τις χρωστικές ουσίες που είχαν χρησιμοποιηθεί, διαπίστωσαν με βεβαιότητα ότι το "κρυφό" έργο ανήκε και αυτό στον Πικάσο.



Ο άνδρας που εικονίζεται κάτω από το "Γαλάζιο Δωμάτιο" έχει μούσι και μουστάκι, είναι ηλικίας περίπου 40 ετών και από το κοστούμι του συμπεραίνεται ότι είναι εύπορος. Οι ιστορικοί τέχνης εικάζουν ότι ίσως να είναι προσωπογραφία του εμπόρου έργων τέχνης Αμπρουάζ Βολάρ ή του κριτικού Γκιστάβ Κοκιό, όμως προς το παρόν τίποτα δεν είναι βέβαιο, διευκρίνισε η Φρανκ.



"Οι μουσαμάδες ήταν ακριβοί και εκείνη την εποχή ο Πικάσο ήταν πολύ φτωχός", είπε η συντηρήτρια, εξηγώντας γιατί ο ζωγράφος επέλεξε να χρησιμοποιήσει την ίδια επιφάνεια δύο φορές.

Ο πίνακας ανήκει από το 1927 στη Συλλογή Φίλιπς.



Διαβάστε περισσότερα...

Ισοπεδώνουν κορυφή των Άνδεων για το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο


Ένα τεχνητό οροπέδιο σε βουνοκορφή των Άνδεων στη Χιλή, σε ύψος 3.000 μέτρων, θα κατασκευάσουν μηχανικοί ανατινάσσοντας τα τελευταία 40 μέτρα του βουνού.

Το οροπέδιο θα φιλοξενήσει το μεγαλύτερο οπτικό τηλεσκόπιο του κόσμου, το «Ευρωπαϊκό Υπερβολικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο» (E-ELT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO).

Το Ευρωπαϊκό Υπερβολικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο έχει ήδη βαφτιστεί ως «το μεγαλύτερο μάτι του κόσμου προς τον ουρανό».

Η έκρηξη θα τινάξει στον αέρα τα τελευταία 40 μέτρα ενός βουνού στη Βόρεια Χιλή, σκορπώντας ολόγυρα σχεδόν ένα εκατ. τόνους βράχων. Μάλιστα, η σπάνια και θεαματική έκρηξη θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου (στις 19:30 έως 21:30 ώρα Ελλάδος), στο Livestream ή στο YouTube, για να τις παρακολουθήσει όποιος θέλει από οπουδήποτε στη Γη.
Ισοπεδώνουν κορυφή των Άνδεων για το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο

Το E-ELT, που θα έχει διάμετρο 39 μέτρων και θα κάνει παρατηρήσεις στο οπτικό και στο εγγύς υπέρυθρο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, έχει ήδη βαφτιστεί «το μεγαλύτερο μάτι του κόσμου προς τον ουρανό». Θα είναι σε θέση να συλλάβει 15 φορές περισσότερο αστρικό φως από οποιοδήποτε άλλο οπτικό τηλεσκόπιο σήμερα λειτουργεί. Οι εικόνες του από το σύμπαν θα είναι 16 φορές πιο καθαρές από αυτές του διαστημικού τηλεσκοπίου «Χαμπλ».

Οι αυξημένες αυτές δυνατότητες κάνουν από τώρα τους αστρονόμους να ονειρεύονται τις νέες ανακαλύψεις που θα μπορέσουν να κάνουν, στα βάθη του χώρου και του χρόνου, έως τις εσχατιές του ορατού σύμπαντος. Πιθανότατα επίσης, για πρώτη φορά, θα μπορούν να κάνουν απευθείας οπτικές παρατηρήσεις εξωπλανητών, εν δυνάμει φιλόξενων για ζωή.

Το τηλεσκόπιο, που αναμένεται να είναι έτοιμο το 2022, κατασκευάζεται από μία κοινοπραξία 15 χωρών και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες διακρατικές επιστημονικές συνεργασίες στην παγκόσμια ιστορία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι πλούσιοι έγιναν… πλουσιότεροι


Ο αριθμός των εκατομμυριούχων σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε κατά σχεδόν 2 εκατομμύρια πέρυσι, ενώ έγιναν και κατά 14% πιο πλούσιοι ενισχυμένοι από την άνοδο των χρηματιστηρίων και τη ανάκαμψη των οικονομιών, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο αριθμός των προσώπων που διαθέτουν 1 εκατομμύριο δολάρια ή περισσότερα για να επενδύσουν, αυξήθηκε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κατά 15% σε 13,7 εκατομμύρια το 2013, ενώ ο συνολικός τους πλούτος έφτασε τα 52,62 τρισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση για πρώτη φορά από την οικονομική κρίση του 2008, σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση για τον πλούτο του Capgemini and RBC’s Management.

Αν και οι περισσότεροι εκατομμυριούχοι βρίσκονται στη Βόρειο Αμερική, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού έρχεται στη δεύτερη θέση και αναμένεται να ξεπεράσει τη Βόρειο Αμερική το 2014, καθώς αυξάνεται ο πλούτος στην Ιαπωνία και την Κίνα.

Οι περισσότεροι εκατομμυριούχοι ζούσαν το 2013 στις ΗΠΑ, συνολικά 4 εκατομμύρια, και ακολουθούσε η Ιαπωνία με 2,3 εκατομμύρια. Η Γερμανία ήταν στην τρίτη θέση με 1,1 εκατομμύριο και η Κίνα στην τέταρτη με 758.000. Σε αυτές τις χώρες συγκεντρώνεται περίπου το 60% του παγκόσμιου πλούτου.

Μεταξύ των εκατομμυριούχων υπήρχαν πέρυσι 128.300 πολυεκατομμυριούχοι, οι οποίοι διαθέτουν περισσότερα από 30 εκατομμύρια δολάρια για να επενδύσουν. Αυτοί, αν και εκπροσωπούν μόνο το 0,9% του πλούσιου πληθυσμού συγκεντρώνουν το 34,6% του συνολικού πλούτου της ομάδας.

Άλλες χώρες όπου υπάρχει μεγάλη μερίδα πλουσίων είναι η Νορβηγία και το Κουβέιτ, που είναι πλούσιες σε πετρέλαιο, τα οικονομικά κέντρα του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης, και οι γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ινδίας, της Ρωσίας και τη Ταϊβάν.

Η έκθεση βασίστηκε σε μια έρευνα περισσότερων από 4.500 πλούσιων ανθρώπων σε 23 χώρες.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι αιτίες που προκαλούν πόνο στη πλάτη


Οι παράγοντες που ευθύνονται για τον πόνο στην πλάτη, πέρα από τα παθολογικά αίτια, είναι οι καθημερινές συνθήκες ζωής αλλά και η εργασία, ειδικά αν αυτή απαιτεί να καθόμαστε για μεγάλο διάστημα της ημέρας σε ένα γραφείο είτε να είμαστε όρθιοι.

Σύμφωνα με τον Jay Khanna, MD, ορθοπεδικό χειρουργό σπονδυλικής στήλης στην Ιατρική Σχολή του Johns Hopkins οι τέσσερις κοινές αιτίες πόνου είναι η πολύωρη καθιστή θέση, το βάρος, το κάπνισμα αλλά και το λάθος νούμερο παπούτσι. Όπως υποστηρίζει ο ειδικός επιστήμονας η καθιστή θέση όλη τη μέρα στο γραφείο ασκεί υπερβολική πίεση στην πλάτη, με αποτέλεσμα να αντιδρά με πόνο.

Bαριά τσάντα

Η βαριά τσάντα συνεχίζει ο δρ. Khanna ιδιαίτερα όσοι κουβαλούν μαζί τους το φορητό υπολογιστή ευθύνεται για τον πόνο στη πλάτη. Μάλιστα προτείνει σε όσους υποφέρουν από πόνους στην πλάτη να χρησιμοποιούν μία τσάντα με μακρύ λουρί ώστε να μειώνεται το βάρος και η ένταση που ασκείται στον ένα ώμο.

Κάπνισμα

Σύμφωνα με Φινλανδική έρευνα , οι καπνιστές έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν πόνο στην πλάτη. Οι γιατροί δεν είναι ακόμη σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό, μία θεωρία όμως είναι πως με το κάπνισμα μειώνεται η αιμάτωση της σπονδυλικής στήλης.

Λάθος νούμερο παπούτσια

Οι γυναίκες που φορούν συχνά ψηλοτάκουνα παπούτσια υποφέρουν από πόνους στην πλάτη καθώς τα δωδεκάποντα κάνουν την πλάτη να καμπυλώνει με λάθος τρόπο ενώ από την άλλη τα ίσια, μπορεί να μην προσφέρουν τη σωστή υποστήριξη. Για το λόγο αυτό ο ειδικός επιστήμονας συνιστά κυρίως στις γυναίκες να προτιμούν ένα τακούνι των 4-5 εκατοστών.

Πώς θα προλάβουμε τους πόνους;

Η Αμερικανική Ορθοπεδική εταιρεία συνιστά για να προλάβουμε τους πόνους στην πλάτη στο γραφείο, στο αυτοκίνητο αλλά και στο σπίτι να τηρούμε τους παρακάτω κανόνες:

Προσαρμόζουμε την οθόνη του υπολογιστή στο ύψος των ματιών μας προκειμένου να μην καμπουριάζουμε για να δούμε καλύτερα.

Καθόμαστε σε μία καλή ανατομική καρέκλα και προσαρμόζουμε το ύψος, ώστε τα μάτια μας να βρίσκονται στην ευθεία της οθόνης του υπολογιστή, αλλά και την κλίση της, έτσι ώστε να παραμένει σε ορθή θέση η πλάτη μας.

Χρησιμοποιούμε υποπόδιο στα πόδια και αν είναι εφικτό φροντίζουμε κάθε μια ώρα σηκωνόμαστε από την θέση μας.

Στο αυτοκίνητο χρησιμοποιούμε μικρά μαξιλάρια, ένα για να καθόμαστε, ένα στην πλάτη και το ειδικό μαξιλάρι της θέσης για να ακουμπάμε το κεφάλι μας.

Τις δουλειές του σπιτιού τις κάνουμε με τα γόνατα λυγισμένα ενώ επιλέγουμε για τον ύπνο στρώμα και μαξιλάρι τα οποία παίρνουν τη μορφή του σώματος.


Πηγή: http://www.metrogreece.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποια ήταν κάποτε τα κατοικίδια του μέλλοντος


Ποια «ζωάκια» πιστεύαμε ότι θα μας συντροφεύουν στο μέλλον.

Πίσω στη (μακρινή πια) δεκαετία του 1990 ο σκύλος-ρομπότ αποτελούσε τη «μεγάλη υπόσχεση» για το μέλλον.

Τουλάχιστον κάπως έτσι το θυμούνται, όσοι ήταν τότε παιδιά.

Φυσικά, μερικές –ή και αρκετές- δεκαετίες πριν, τα ρομποτικά τετράποδα δεν ήταν τα μοναδικά «κατοικίδια του μέλλοντος».

Από τα άλογα μινιατούρες μέχρι τους μικρούς δεινόσαυρους, δείτε παρακάτω τα έξι «ζώα του μέλλοντος» όπως τα έβλεπαν κάποιοι τα παλιά τα χρόνια.

(Το αφιέρωμα παρουσιάστηκε στην ιστοσελίδα paleofuture.gizmodo.com).

1. Σκύλοι-ρομπότ



Στην Παγκόσμια Έκθεση της Νέας Υόρκης το 1939 το κοινό ενθουσιάστηκε με το ρομπότ Elektro. Ήταν ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ το οποίο μπορούσε να μιλήσει και να συζητήσει, κάπνιζε, φούσκωνε μπαλόνια και κουνούσε τα άκρα του.

Η Westinghouse το 1940 παρουσίασε τον πρώτο μηχανικό φίλο του ανθρώπου: το σκύλο-ρομπότ Sparko.

2. Άλογα μινιατούρες



Το 1905 το περιοδικό Life δημοσίευσε το άλογο-μινιατούρα του μέλλοντος. Το περιοδικό επέμενε ωστόσο, ότι θα χρειαζόταν να περάσουν 1.000 χρόνια μέχρι να γίνει πραγματικότητα.

3. Γενετικά μηχανικοί μίνι-ρινόκεροι



Το βιβλίο του 1982 «The Kids' Whole Future Catalog» εξηγούσε πως μέχρι πρόσφατα «ήταν δυνατή η διασταύρωση ειδών τα οποία ήταν παρόμοια». Για παράδειγμα, από μία φοράδα και ένα γαϊδούρι προκύπτει το μουλάρι, όμως τα αναπαραγωγικά κύτταρα ενός αλόγου και ενός σκύλου δε θα μπορούσαν να «ενωθούν».

Σύντομα αυτό θα άλλαζε και μια νέα εποχή παράξενων υβρίδιων ζώων θα ερχόταν στην επιφάνεια.

4. Φίδια



Στις μέρες μας τα φίδια μπορεί να μην θεωρούνται το πιο κοινό κατοικίδιο, ωστόσο αρκετοί τα προτιμούν έναντι των πιο «κλασικών»: σκύλος ή γάτα.

Πίσω στο 19ο αιώνα όμως, κάποιοι άνθρωποι επέμεναν ότι τα φίδια ήταν τα κατοικίδια του μέλλοντος.

5. Δεινόσαυροι



Το 1964 στην Παγκόσμια Έκθεση της Νέας Υόρκης ένα έκθεμα έκλεψε την παράσταση: οι δεινόσαυροι.

Ακόμη κι αν οι ενήλικες δεν ενθουσιάζονταν τόσο από την ιδέα ενός δεινόσαυρου-κατοικίδιο, τα παιδιά σίγουρα θα πετούσαν από τη χαρά τους!

6. Καθόλου ζώα



Από τους σκύλους ρομπότ, μέχρι τα άλογα μινιατούρες και τους δεινόσαυρους οι προβλέψεις σε ό,τι αφορά τα «κατοικίδια του μέλλοντος» κατά τη διάρκεια των ετών ήταν πολλές.

Υπήρχαν όμως κι εκείνοι που «οραματίστηκαν» το μέλλον χωρίς καθόλου ζώα. Ποιος θα χρειαζόταν για παράδειγμα τα άλογα, από τη στιγμή που άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους τα αυτοκίνητα;

Όπως δείχνει και η γαλλική καρτ ποστάλ το 1900-1910 ο δημιουργός της είχε προβλέψει πως το άλογο θα ήταν κάτι εντελώς «περίεργο» το 2000.



Διαβάστε περισσότερα...

Τάφος της μινωικής περιόδου βρέθηκε έξω από τη Μονή Μαλεβιζίου


Εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια εκσκαφών για την κατασκευή εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού.

Λαξευτός τάφος της ύστερης μινωικής περιόδου (περίπου του 1300 πΧ) βρέθηκε σε αγροτικό δρόμο, λίγο έξω από το χωριό Μονή Μαλεβιζίου κατά τη διάρκεια των εκσκαφών για την κατασκευή των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού των οικισμών Μονής, Κεραμουτσίου και Καμαρίου.

Πρόκειται για έναν ομαδικό τάφο που περιείχε πήλινες σαρκοφάγους, αγγεία και πολλά άλλα ευρήματα. Η ανακάλυψη οδήγησε στην αναγκαία σύντομη διακοπή στο έργο, προκειμένου η Αρχαιολογική Υπηρεσία να παρέμβει για την ανασκαφή και προστασία των αρχαίων θησαυρών. Έπειτα από εντατική έρευνα, τα αρχαία αντικείμενα περισυνελέγησαν στα εργαστήρια συντήρησης της αρμόδιας ΚΓ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων και το έργο της κατασκευής του βιολογικού καθαρισμού συνεχίζεται κανονικά.

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, σε δηλώσεις του, αφού ευχαρίστησε τους αρχαιολόγους και τα στελέχη της εφορείας για την έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβασή τους, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νέα αυτή αρχαιολογική ανακάλυψη που αναδεικνύει, όπως δήλωσε, τον μεγάλο πολιτιστικό πλούτο της ευρύτερης περιοχής του Μαλεβιζίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Διάθεση 44 εκατ. ευρώ για τη «Δράση για το κλίμα»


Το υποπρόγραμμα αποτελεί μέρος του προγράμματος της Ε.Ε. «LIFE 2014-2020».

Τη διάθεση 44 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για έργα δράσης για το κλίμα ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, πρόκειται για το υποπρόγραμμα «Δράση για το κλίμα» του προγράμματος LIFE με κονδύλια 44,26 εκατ. ευρώ για το 2014 που αφορούν στην ανάπτυξη και την εφαρμογή καινοτόμων τρόπων για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το υποπρόγραμμα αποτελεί μέρος του προγράμματος της Ε.Ε. «LIFE 2014-2020» και θα χορηγήσει 864 εκατ. ευρώ σε δράσεις για το κλίμα κατά την επόμενη επταετία. Θα συμβάλει επίσης στη βελτίωση της επικοινωνίας, της συνεργασίας και της διάδοσης των δράσεων μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογής σε αυτήν.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι ενδιαφερόμενοι οργανισμοί ενθαρρύνονται να αρχίσουν την προετοιμασία όσο το δυνατόν νωρίτερα, αναπτύσσοντας ιδέες για έργα, διαμορφώνοντας εταιρικές σχέσεις με σχετικούς ενδιαφερομένους και εντοπίζοντας συμπληρωματική χρηματοδοτική υποστήριξη. Τα διακρατικά σχέδια είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτα, δεδομένου ότι η διασυνοριακή συνεργασία έχει ουσιαστική σημασία για την εξασφάλιση των στόχων της ΕΕ για το κλίμα, τονίζει η Επιτροπή.

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει στις 16 Οκτωβρίου 2014. Η επόμενη πρόσκληση υποβολής προτάσεων του προγράμματος LIFE θα στοχεύει σε επιδοτήσεις λειτουργίας μη κερδοσκοπικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα του κλίματος και του περιβάλλοντος και θα δημοσιευτεί το φθινόπωρο, καταλήγει η Κομισιόν.



Διαβάστε περισσότερα...

Δημιουργήθηκε επαναστατική χημική μικρο-ίριδα φακών


Ανοίγει ο δρόμος για την επόμενη γενιά μικροσκοπικών καμερών σε φορητές συσκευές.
Γερμανοί ερευνητές δημιούργησαν μια μικροσκοπική και πολύ λεπτή ίριδα φακού, πολύ μικρότερη από τις υπάρχουσες μηχανικές ίριδες, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την κατασκευή μιας νέας γενιάς μικροσκοπικών καμερών για τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα και τους υπολογιστές-ταμπλέτες.

Η καινοτομική ίριδα, η οποία είναι κατασκευασμένη από ένα νέο ηλεκτροχρωμικό υλικό, το πολυμερές PEDOT (που αποκαλείται και «έξυπνο» γυαλί), είναι ηλεκτρο-χημική και όχι μηχανική όπως οι σημερινές, πράγμα που επιτρέπει τη σημαντική συρρίκνωση του μεγέθους της.

Επιπλέον, έχει πολύ χαμηλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που την καθιστά ιδανική για μια ευρεία γκάμα φορητών ηλεκτρονικών συσκευών με μπαταρία και κάμερα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Καϊζερλάουτεν, με επικεφαλής τον Τομπίας Ντόϊτσμαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό οπτικής «Journal of Optics», σύμφωνα με το BBC, χρησιμοποίησαν ένα υλικό που είναι διατεταγμένο σε ομόκεντρους διαδοχικούς δακτύλιους, οι οποίοι μεταμορφώνονται από διαφανείς σε αδιαφανείς, όταν διαπερνιούνται από χαμηλής ισχύος ηλεκτρικό ρεύμα (επειδή αλλάζει χρώμα υπό την επίδραση του ηλεκτρισμού, το υλικό λέγεται ηλεκτροχρωμικό).

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η μικρο-ίριδα πάχους μόλις 55 μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου) δουλεύει με ρεύμα μόνο 1,5 βολτ, που δεν χρειάζεται καν να είναι συνεχές για να παραμένει αδιαφανές το υλικό, καθώς αυτό έχει «μνήμη».

Στο ανθρώπινο μάτι η ίριδα ελέγχει τη διάμετρο της κόρης και συνεπώς την ποσότητα του φωτός που εισέρχεται έως τον αμφιβληστροειδή φακό. Στις κάμερες ο ρόλος της ίριδας είναι ουσιαστικά ο ίδιος, ελέγχοντας το άνοιγμα του διαφράγματος και συνεπώς την ποσότητα του φωτός που φθάνει στους αισθητήρες.

Παραδοσιακά, οι κάμερες χρησιμοποιούν μηχανικά κινούμενες ίριδες φακών, οι οποίες προσαρμόζονται ανάλογα με τις συνθήκες του φωτισμού και τις επιθυμίες του φωτογράφου. Όμως, όσο πιο δημοφιλείς και ελαφριές γίνονται οι κάμερες των κινητών τηλεφώνων, τόσο πιο δύσκολο είναι να σμικρυνθούν αυτά τα μηχανικά μέρη, καθώς έχουν προσεγγίσει το φυσικό όριο του μεγέθους τους.

Γι' αυτό ακριβώς είναι σημαντική η νέα ανακάλυψη, που ανοίγει το δρόμο σε ηλεκτρο-χημικές ίριδες φακών χωρίς μηχανικά μέρη.



Διαβάστε περισσότερα...

Απίστευτες συμπτώσεις που έγραψαν ιστορία


Το ταξί του θανάτου, η σφαίρα της εκδίκησης, η χαμένη κόρη και άλλα εφτά περίεργα περιστατικά.

Τύχη, μοίρα, προσχεδιασμένη στρατηγική ή υπερφυσικές δυνάμεις; Ό,τι κι αν ισχύει σε κάθε ξεχωριστή περίπτωση ένα είναι σίγουρο.

Ότι οι παρακάτω απίστευτες ιστορίες συμπτώσεων «ξεπερνούν» ακόμη και το νόμο των πιθανοτήτων!

Δείτε παρακάτω 10 συναρπαστικές ιστορίες συμπτώσεων:

10. Ο κατάσκοπος της διπλανής πόρτας

Ένας φανταστικός χαρακτήρας που καταλήγει… πραγματικός! Όταν ο αμερικανός μυθιστοριογράφος Norman Kingsley Mailer εργαζόταν επάνω στο βιβλίο του με τίτλο «Barbary Shore», σε κάποια φάση αποφάσισε να συμπεριλάβει μέσα στην ιστορία το χαρακτήρα ενός ρώσου κατασκόπου.



Αρχικά ο ρόλος του μέσα στο μυθιστόρημα ήταν σχεδόν ασήμαντος, όμως στη συνέχεια κατέληξε να είναι ο κύριος χαρακτήρας.

Όταν ολοκληρώθηκε το μυθιστόρημα η αμερικανική υπηρεσία μετανάστευσης συνέλαβε τον συνταγματάρχη Rudolf Abel, ένα ρώσο κατάσκοπο, ο οποίος ζούσε ένα όροφο πάνω από το διαμέρισμα του Mailer.

9. Το βιβλίο



Το 1973, ο βρετανός ηθοποιός Anthony Hopkins υπέγραψε συμβόλαιο για την ταινία «The Girl From Petrovka», η οποία βασιζόταν σε ένα βιβλίο του George Feifer.

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στο Λονδίνο, ο Hopkins έψαξε σε πολλά βιβλιοπωλεία όμως δε βρήκε σε κανένα ένα αντίτυπο του βιβλίου. Αργότερα, ενώ περίμενε το τρένο στο σταθμό, συνειδητοποίησε σοκαρισμένος ότι το βιβλίο στεκόταν δίπλα του στο παγκάκι.

Το σοκ του έγινε ακόμη μεγαλύτερο όταν αντιλήφθηκε ότι το συγκεκριμένο αντίτυπο ήταν το προσωπικό αντίγραφο του Feifer, το οποίο είχε κλαπεί από το αυτοκίνητο ενός φίλου του.

8. Το μυστικό που κρύβεται πίσω από το ίδιο όνομα



Όταν δύο Αμερικανίδες πήγαν στις αρμόδιες υπηρεσίες να παραπονεθούν γιατί είχαν τον ίδιο αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, εξαιτίας κάποιου λάθους στο σύστημα του υπολογιστή, αποκαλύφθηκε μια παράξενη αλυσίδα ομοιοτήτων. Οι γυναίκες είχαν το ίδιο όνομα -Patricia Ann Campbell- είχαν γεννηθεί την ίδια ημερομηνία -13 Μαρτίου 1941- ο πατέρας και των δύο λεγόταν Robert Campbell, και οι δύο είχαν παντρευτεί το 1959 με στρατιωτικούς, είχαν αποκτήσει από δύο παιδιά -τα οποία τότε ήταν ηλικίας 21 και 19 ετών- και οι δύο λάτρευαν τη ζωγραφική με λαδομπογιές, είχαν και οι δύο εργαστεί ως βιβλιοθηκάριοι και είχαν σπουδάσει και οι δύο αισθητική.

7. Ο μυστηριώδης μοναχός



Ο Joseph Matthaus Aigner ήταν ένας αυστριακός ζωγράφος, ο οποίος σε ηλικία μόλις 18 ετών αποπειράθηκε να απαγχονιστεί. Την απόπειρα αυτοκτονίας διέκοψε ένας μυστηριώδης μοναχός καπουτσίνος.

Τέσσερα χρόνια μετά ο Joseph προσπάθησε και πάλι να βάλει ένα τέλος στη ζωή του, όμως ο ίδιος μοναχός εμφανίστηκε στο ίδιο σημείο και τον εμπόδισε.

Λόγω της ριζοσπαστικής πολιτικής του δραστηριότητας, η αυστριακή κυβέρνηση τον καταδίκασε σε θάνατο, αλλά και πάλι επέζησε χάρη στον ίδιο μοναχό. Ο Joseph τελικά αυτοκτόνησε όταν ήταν 68 ετών με το προσωπικό του πιστόλι.
Την κηδεία του έκανε ο ίδιος μοναχός.

6. Η χαμένη κόρη



Ο Michael Dick έψαχνε απεγνωσμένα επί δέκα χρόνια την κόρη του Lisa, η οποία είχε εξαφανιστεί δέκα χρόνια νωρίτερα. Μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες αποφάσισε να πλησιάσει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Τελικά, η Lisa είδε τη φωτογραφία του πατέρα της σε μια εφημερίδα και η οικογένεια επανενώθηκε.

Η περίεργη σύμπτωση αυτής της ιστορίας είναι η εξής: όταν τα ΜΜΕ φωτογράφισαν την οικογένειά της, η Lisa βρισκόταν στο… φόντο!

5. Πιάσε με αν μπορείς



Το 1937, την ώρα που ο Joseph Figlock περπατούσε αμέριμνος σε ένα δρόμο, ένα μωρό προσγειώθηκε επάνω του, πέφτοντας στο κενό από τον 4ο όροφο ενός κτιρίου.

Μετά από ένα χρόνο, το ίδιο μωρό έπεσε και πάλι από το ίδιο παράθυρο και… προσγειώθηκε και πάλι (!) επάνω στον ίδιο άνθρωπο.

4. Η σφαίρα της εκδίκησης



Το 1893, ο Henry Ziegland που κατοικούσε στο Τέξας, αποφάσισε να χωρίσει από την τότε φιλενάδα του. Το γεγονός αυτό προκάλεσε μεγάλο σοκ στην ίδια, με αποτέλεσμα να αυτοκτονήσει.

Η αυτοκτονία της εξόργισε τον αδερφό της, ο οποίος αποφάσισε να σκοτώσει τον Ziegland. Έτσι, μια μέρα τον πλησίασε και τον πυροβόλησε. Ο ίδιος αφού πίστεψε ότι τον είχε δολοφονήσει, στη συνέχεια έστρεψε το όπλο επάνω του και αυτοκτόνησε. Όμως η πρώτη σφαίρα είχε βρει μεν τον Ziegland στο πρόσωπο, αλλά στη συνέχεια εξοστρακίστηκε και καρφώθηκε σε ένα δέντρο, χωρίς να τον σκοτώσει.

Το 1913 ο Ziegland αποφάσισε να κόψει το τεράστιο δέντρο –το οποίο είχε ακόμη επάνω του τη σφαίρα- με τα χέρια του, όμως άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει δυναμίτη.

Από την έκρηξη η σφαίρα εκσφενδονίστηκε και… καρφώθηκε στο κεφάλι του σκοτώνοντάς τον.

3. Το πόκερ



Η ιστορία αυτή μας πάει πίσω στο 1858, όταν ο βρετανικής καταγωγής Robert Fallon δέχτηκε πυροβολισμούς από τους συμπαίκτες του στο πόκερ. Ισχυρίστηκαν ότι ο Fallon είχε κερδίσει 600 δολάρια κλέβοντας στα χαρτιά.

Την κενή καρέκλα του πήρε αμέσως ένας ξένος, ο οποίος σύντομα μετέτρεψε τα κέρδη του Fallon σε πάνω από 2.200 δολάρια.

Όταν έφτασε η αστυνομία για να ερευνήσει τον τόπο του εγκλήματος, απαίτησαν από τον ξένο να επιστρέψει τα 600 δολάρια στους οικείους του νεκρού. Τελικά, ο ξένος ανακάλυψε ότι ο Fallon ήταν ο πατέρας του, τον οποίο δεν είχε δει τα τελευταία 7 χρόνια.

2. Επιτέλους, στο σπίτι



Το 1899, ο καναδός ηθοποιός Charles Francis Coghlan με καταγωγή από το Prince Edward Island, έφτασε στο Galveston για να συμμετέχει σε μια παράσταση.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αρρώστησε και τελικά πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια.

Καθώς ήταν αδύνατο να επιστρέψουν τη σορό του στην πατρίδα του, που βρισκόταν 3.500 μίλια μακριά, αποτεφρώθηκε και θάφτηκε εκεί.

Το 1900 το Galveston χτυπήθηκε από ένα φονικό τυφώνα, ο οποίος κατέστρεψε το νεκροταφείο παρασέρνοντας το φέρετρό του στον Κόλπο του Μεξικού. Το 1908 το φέρετρό του εντοπίστηκε από ένα ψαρά κοντά στις ακτές του νησιού Prince Edward Island… την πατρίδα του Coghlan.

Αργότερα, θάφτηκε σε μια εκκλησία στην πατρίδα του.

1. Το ταξί του θανάτου



Το 1975 ένας άντρας από τις Βερμούδες σκοτώθηκε όταν το μοτοποδήλατό του συγκρούστηκε με ένα ταξί.

Ένα χρόνο μετά, ο αδερφός του θύματος οδηγούσε το ίδιο μοτοποδήλατο και συγκρούστηκε με το ίδιο ταξί, με αποτέλεσμα να χάσει και εκείνος τη ζωή του.

Το ταξί οδηγούσε ο ίδιος οδηγός και μέσα σε αυτό επέβαινε ο ίδιος επιβάτης, όπως και στην πρώτη σύγκρουση.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο Πύργος της οδού Θήρας ζωντανεύει


Φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια ζωής και ανοίγει τις πύλες του για το κοινό
.
Το κτίσμα αυτό σε παραπέμπει σε σκηνικό μερικών από τα πιο αγαπημένα κλασικά παραμύθια. Μάγισσες, ιππότες, πριγκίπισσες και ξωτικά, θαρρείς πως θα ξεπροβάλουν από τα ανοίγματά του. Και μπορεί να μην είναι σκηνικό παραμυθιού, όμως ο Πύργος της οδού Θήρας 54, στο κέντρο της Αθήνας, που φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια ζωής του, θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό για να ξορκίσει την 20ετή εγκατάλειψή του και να «αφηγηθεί» μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα αληθινά παραμύθια.

Η πρώτη εντύπωση μόλις φτάσει κανείς στην οδό Θήρας 54 είναι ο κατάφυτος κήπος του οικοπέδου: αγγελικές, ακακίες, λεμονιές, εξωτικοί κάκτοι, φοίνικες και μια τεράστια μουριά συνθέτουν μια όαση, από τις λίγες στην περιοχή της Πατησίων. Μόλις ο επισκέπτης καταφέρει να σηκώσει το βλέμμα του λίγο πιο ψηλά μία ακόμα έκπληξη τον περιμένει: αντικρίζει ένα αρχιτεκτόνημα σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα, έναν νεογοτθικό πύργο, που παρά την εμφανή εγκατάλειψή του, στέκει ακόμα αγέρωχος.

Τον πύργο έχτισε το 1914 ως κατοικία η οικογένεια Τυπάλδου από την Κεφαλονιά. Ο Τζώρτζης Αλφονσάτος Τυπάλδος ασχολήθηκε με το εμπόριο και τις εισαγωγές φαρμάκων και οι επαφές του από τη δύση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο αρχιτεκτονικό ύφος της κατοικίας του. Το νεογοτθικό στυλ του, άμεσα συνδεδεμένο με την Αγγλία των μέσων του 19ου αιώνα, είναι ιδιαίτερα σπάνιο στον ελλαδικό χώρο. Ο πύργος της οδού Θήρας με τον κατάφυτο κήπο του φαίνεται ότι αποτελούσε στην εποχή του πρότυπο βίλας εξοχής.

Όπως σημειώνεται σε αιτιολογική έκθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ, με βάση την οποία το κτίριο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 2008, «ο νεογοτθισμός του κτιρίου εκφράζεται εύγλωττα με την φρουριακού τύπου αρχιτεκτονική του, που χρησιμοποιεί με μέτρο στοιχεία του ανάλογου λεξιλογίου, όπως τα στηθαία τύπου επάλξεων, τα οξυκόρυφα τόξα των ανοιγμάτων, οι ιδιότυποι πεσσοί του κεντρικού πρόπυλου, οι ρόδακες, τα εμβλήματα κλπ».

Και αναφέρεται στη συνέχεια: «Ταυτόχρονα όμως το κτίριο διαρθρώνεται άψογα με βάση επιτηδευμένους κανόνες του νεοκλασικού λεξιλογίου. Έτσι το κτίριο έχει τριμερή διάρθρωση με κεντρική μορφολογική ενότητα, διαβάθμιση της διακόσμησης, μέτρο και ρυθμό με την επανάληψη στοιχείων σε άλλα κλίματα, κορνίζες ανοιγμάτων, ταινία στέψης κλπ».

Ο πύργος απαρτίζεται από υπόγειο, ισόγειο και δύο ορόφους. Στο ισόγειο βρίσκεται το σαλόνι, η τραπεζαρία και το μαγειρείο. Τα υπόγεια στέγαζαν αποθήκες, ενώ στον 1ο όροφο βρισκόταν τα δύο δωμάτια, η γκαρνταρόμπα και το λουτρό. Στο δεύτερο όροφο υπάρχει το δώμα. Σήμερα λίγα μόνο από τα έπιπλα των δωματίων βρίσκονται στη θέση τους ως ανάμνηση των τελευταίων κατοίκων του πύργου, του Άγγελου και της Ρόζας Τυπάλδου Ξυδιά, οι οποίοι μετακόμισαν από εκεί το 1993, έπειτα από ληστεία που βίωσαν στο σπίτι.
Ο Πύργος της οδού Θήρας ζωντανεύει

Έκτοτε ο πύργος παρέμεινε κλειστός, κατά καιρούς χώρος κατάληψης περιθωριακών ή στέγη αδέσποτων ζώων, μέχρι πρόσφατα οπότε η κληρονόμος του πύργου, Σίλια Καλλιμάνη, προχώρησε στον καθαρισμό του και σχεδιάζει να τον αποκαταστήσει και να τον καταστήσει επισκέψιμο για το κοινό.

«Είναι ένα σπίτι, όπου ονειρεύεται κανείς. Το όραμά μου είναι να ανοίξει για τον κόσμο ως ένας χώρος καθημερινού πολιτισμού και να ηρεμήσει η πολύπαθη γειτονιά» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ιδιοκτήτρια του κτιρίου Σίλια Καλλιμάνη.

Η ιδιοκτήτρια του κτιρίου ονειρεύεται εργαστήρια κεραμικής και ψηφιδωτών, βιβλιοθήκες, θεατρικό παιχνίδι, αφηγήσεις παραμυθιών και πολλές άλλες δραστηριότητες, «ποιοτικές, προσιτές και δωρεάν» που θα προσελκύουν κόσμο όλων των ηλικιών.

Ωστόσο, η αποκατάσταση του κτιρίου χρειάζεται τη διάθεση επταψήφιου ποσού χρημάτων για να υλοποιηθεί, γι’ αυτό και η κ. Καλλιμάνη έχει ήδη απευθυνθεί στο υπουργείο Πολιτισμού και το δήμο Αθηναίων, αναζητώντας τα κατάλληλα χρηματοδοτικά προγράμματα. Οι ζημιές του κτιρίου είναι πολλές: τα σάπια δάπεδα και τα σπασμένα κουφώματα δίνει μόνο μια ιδέα γιατί το τι άλλα προβλήματα μπορεί να έχει το κτίριο. Όμως, παρά τις φθορές, πολλά αξιόλογα στοιχεία του πύργου μένουν αγέρωχα στη θέση τους: οι πολεμίστρες του δευτέρου ορόφου, ο μαρμάρινος και οι ξύλινοι θυρεοί της οικογένειας Τυπάλδου με το άλογο ή οι κουρτίνες της τραπεζαρίας με το γαλλικό κρίνο fleur-de-lis, ελάχιστα δείγματα των άλλοτε εντυπωσιακού εξωτερικού και εσωτερικού του.

Το πρώτο βήμα στην κατάκτηση του δικού της παραμυθιού, της απόδοσης του πύργου της οδού Θήρας στο κοινό, θα γίνει αυτό το Σάββατο, στις 6 μμ, με εκδήλωση που διοργανώνει στον προαύλιο χώρο του σε συνεργασία με τη «Monumenta» και την Ένωση Πολιτών Πλατείας Καλλιγά. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει το κιθαριστικό τρίο «Cosa NosTres», ενώ θα γίνει και ξενάγηση γνωριμίας του κοινού με τον πύργο. Επίσης, θα παρουσιαστεί ένα παραμύθι βγαλμένο από τη ζωή: μια σειρά φωτογραφιών που καταγράφει όλη την προσπάθεια της ιδιοκτήτριας και των βοηθών της να μετατρέψει τον κτίσμα αυτό από εγκαταλειμμένο κουφάρι και πάλι σε ένα μαγικό πύργο.



Διαβάστε περισσότερα...

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη με σπρέι πιπεριού κατά διαδηλωτών!


Εταιρεία στη Νότια Αφρική παρήγγειλε 25 Skunk.

Η νοτιοαφρικανική εταιρεία τεχνολογίας Desert Wolf ανακοίνωσε ότι διέθεσε προς πώληση 25 μη επανδρωμένα μικρά αεροσκάφη που εκτοξεύουν σπρέι πιπεριού προκειμένου να απωθήσουν εξαγριωμένους διαδηλωτές χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία προσωπικού ασφαλείας.

Η εταιρεία που προμηθεύτηκε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν έγινε γνωστή.

Η ονομασία των μικρών αεροσκαφών είναι Skunk. Διαθέτουν σύστημα εκτόξευσης σπρέι πιπεριού ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία γνωστοποίησε ότι υπάρχει πρόβλεψη ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πλαστικές σφαίρες. Παράλληλα, τα μη επανδρωμένα μικρά αεροσκάφη διαθέτουν μεγάφωνα ώστε να μπορούν να απευθύνουν προειδοποιήσεις στο συγκεντρωμένο πλήθος.

«Λάβαμε παραγγελία για την κατασκευή 25 μη επανδρωμένων αεροσκαφών» δήλωσε ο διευθύνοντας σύμβουλος της Desert Wolf, Χένι Κίσερ, μιλώντας στο BBC. «Δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε το όνομα του πελάτη» πρόσθεσε ο ίδιος.

Η ανακοίνωση της Desert Wolf όπως ήταν αναμενόμενο έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων. Όπως είναι φυσικό, εμπορικές ενώσεις αλλά και πλήθος οργανισμών έχει ταχθεί κατά της κυκλοφορίας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.




Διαβάστε περισσότερα...

Κούνια στην άκρη του κόσμου


Μια πρωτόγνωρη εμπειρία… στο κενό με πολλούς φαν.

Αποκαλείται «κούνια στην άκρη του κόσμου» γιατί βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου του Εκουαδόρ. Όσοι δοκιμάζουν αυτή τη διαφορετική εμπειρία, να κάνουν κούνια στο χείλος του γκρεμού και να κοιτάζουν… την άβυσσο, ομολογούν ότι το συναίσθημα σε κατακλύζει.

Αν και η λέξη «κούνια» δεν ακούγεται δελεαστική σε πολλούς, πρόκειται για κάτι τελείως διαφορετικό και σίγουρα όχι παιδικό. Είναι κρεμασμένη από μια μεταλλική ράβδο που είναι βιδωμένη σε ένα δεντρόσπιτο. Το συγκεκριμένο σπίτι ονομάζεται La Casa del Árbol και βρίσκεται στο χείλος ενός γκρεμού βάθους 2.660 μέτρων.

Ουσιαστικά αποτελείται από δυο σχοινιά που κρέμονται από τη μεταλλική ράβδο και μια σανίδα που λειτουργεί σαν κάθισμα για τους... τολμηρούς που θα πάρουν το ρίσκο να αιωρηθούν στο κενό. Η αδρεναλίνη εκτοξεύεται στα ύψη θυμίζοντας κάτι από extreme sports.

Όσο απίθανο κι αν φαντάζει, πολλοί επισκέπτες έρχονται μέχρι εδώ μόνο και μόνο για να κουνηθούν, να ταλαντευτούν πολύ ψηλά πάνω από τον γκρεμό, σε ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της περιοχής.














Διαβάστε περισσότερα...

Έξι από τα σημαντικότερα ψέματα της ιστορίας


Από το Δούρειο Ίππο μέχρι το οικονομικό σκάνδαλο του Madoff.

Λένε ότι η αλήθεια απελευθερώνει, όμως η ιστορία έχει αποδείξει ότι το «κλειδί» για τη δόξα, τα πλούτη, την εξουσία και την εκδίκηση το έχει... το ψέμα!

Στο πέρασμα των χρόνων, η «αλήθεια» αυτή οδήγησε σε περίτεχνες φάρσες, επίορκους, πλαστογραφίες και σκάνδαλα με τεράστιες παράπλευρες συνέπειες.

Δείτε παρακάτω μια λίστα με μερικά από τα σημαντικότερα ψέματα της παγκόσμιας ιστορίας, όπως παρουσιάστηκαν από την ιστοσελίδα howstuffworks.com:

1. Ο Δούρειος Ίππος



Ο δούρειος ίππος στην ελληνική μυθολογία είναι κατασκευή εμπνευσμένη από τον Οδυσσέα, ένα ξύλινο άλογο-κρύπτη. Σκοπός του Οδυσσέα ήταν να παραπλανηθούν οι Τρώες και να το εκλάβουν ως δώρο και ως δείγμα καλής θελήσεως και ειρήνης από τους Αχαιούς. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια κατασκευή που έκρυβε εντός της τους σημαντικότερους αρχαίους Έλληνες ήρωες. Εκείνοι, μετά την είσοδο του ίππου στην Τροία, βγήκαν από αυτόν και άνοιξαν τις πύλες στους υπόλοιπους, προκειμένου να ξεκινήσει η λεηλασία της πόλης.

«Οι Αχαιοί προετοιμαζόμενοι για την άλωση της Τροίας ετοιμάζουν το ξύλινο άλογο και χαράζουν επάνω του την επιγραφή Έλληνες, Αθηνά χαριστήριον. Με τον Οδυσσέα επικεφαλής κρύβονται οι γενναιότεροι των Αχαιών και μαζί τους ο κατασκευαστής του αλόγου Επειός. Ο υπόλοιπος στρατός, προκειμένου να πείσει τους Τρώες για την αναχώρησή του βάζει φωτιά στο στρατόπεδο και τις εγκαταστάσεις του, επιβιβάζεται στα πλοία και κρύβεται στην Τένεδο για να μην είναι ορατός από την Τροία. Οι Τρώες πεπεισμένοι από τον κατάσκοπο των Αχαιών Σίνωνα και βλέποντας την επιγραφή, θέλουν να φέρουν το ξόανο εντός των τειχών της πόλης, προκειμένου να αντικαταστήσουν το κλεμμένο από τον Οδυσσέα Παλλάδιο. Στην απόφαση αντιστέκεται ο Λαοκόων, που γνωρίζει ως μάντης ότι ο ίππος είναι τέχνασμα των Αχαιών και προοιωνίζει τον χαμό της Τροίας. Τον Λαοκόοντα και έναν από τους γιους του καταβροχθίζουν δύο φίδια σταλμένα από τον Απόλλωνα που έρχονται από τη θάλασσα. Κατά άλλη εκδοχή, τα φίδια έστειλε ο θεός Ποσειδώνας. Οι Τρώες διασκεδάζουν, θεωρώντας ότι η πολύχρονη δοκιμασία τελείωσε και πέφτουν σε ύπνο βαθύ. Η μόνη που αντιλαμβάνεται την αλήθεια είναι η Ελένη, η οποία προσπαθεί μάταια να εξαναγκάσει με τρόπο μαγικό τους Αχαιούς να μιλήσουν και να αποκαλυφθούν, μιμούμενη τις φωνές των γυναικών τους» αναφέρει η Wikipedia.

2. Οι πλαστογραφίες του Han van Meegeren



Ο Han van Meegeren ήταν ένας καλλιτέχνης που ένιωθε αδικημένος και πίστευε ότι θα μπορούσε να ξεγελάσει τους κριτές, κάνοντάς τους να παραδεχτούν την ιδιοφυία του.

Στις αρχές του 20ου αιώνα οι μελετητές εξέφραζαν αντίθετες απόψεις ως προς το αν ο σπουδαίος ζωγράφος Johannes Vermeer είχε δημιουργήσει μια σειρά έργων με βιβλικές αναπαραστάσεις.

Ο Van Meegeren άρπαξε την ευκαιρία και πλαστογράφησε προσεχτικά ένα από τα πιο αμφισβητούμενα έργα του: The Disciples at Emmaus.

Με ακούραστη προσοχή στη λεπτομέρεια, έφτιαξε ακόμη και τις ρωγμές που υπήρχαν στον πίνακα μετά από πολλά χρόνια ζωής.

Το κόλπο του πέτυχε. Οι ειδικοί χαιρέτισαν το έργο ως αυθεντικό και ο Van Meegeren πούλησε πολλούς ακόμη ψεύτικους πίνακες του Vermeers.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1940 έκανε ένα μεγάλο λάθος. Πούλησε έναν πίνακα σε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των Ναζί στη Γερμανία. Μετά τον πόλεμο, οι συμμαχικές δυνάμεις θεώρησαν ότι ήταν συνωμότης, καθώς είχε πουλήσει έναν «εθνικό θησαυρό» στον εχθρό.

Ο Van Meegeren αναγκάστηκε να αποδείξει την αθωότητά του… ζωγραφίζοντας. Πλαστογράφησε ακόμη έναν πίνακα παρουσία των Αρχών. Τελικά τη γλίτωσε με μια μικρή ποινή φυλάκισης ενός έτους.

Πέθανε από καρδιακή προσβολή δύο μήνες μετά τη δίκη του.

3. Το οικονομικό σκάνδαλο του Bernie Madoff



Όταν ο Bernie Madoff παραδέχτηκε ότι η επενδυτική του εταιρεία ήταν «ένα μεγάλο ψέμα», αυτό ήταν μια συγκρατημένη περιγραφή του τι ίσχυε στην πραγματικότητα.

Το 2008 ομολόγησε ότι είχε εξαπατήσει τους επενδυτές, που του εμπιστεύονταν τις αποταμιεύσεις τους, αποσπώντας από αυτούς περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η απάτη του διήρκεσε πάνω από μια δεκαετία. Ο ίδιος βασίστηκε στο λεγόμενο «σχέδιο Ponzi».

O όρος «Σχέδιο Πόνζι» (Ponzi Scheme) αναφέρεται σε οποιαδήποτε χρηματική απάτη στηρίζεται σε «πυραμίδα» επενδυτών. Σύμφωνα με τη Wikipedia, η πυραμίδα επενδυτών αποτελεί ένα παράνομο επενδυτικό σχήμα που περιλαμβάνει την πληρωμή απόδοσης σε επενδυτές από τα χρήματα που πληρώνονται από μεταγενέστερους επενδυτές, αντί από τα καθαρά κέρδη που συγκεντρώνονται από πραγματικές πωλήσεις.

4. Anna Anderson: η ψεύτικη πριγκίπισσα



Με το ξέσπασμα της ρωσικής επανάστασης, η ύπαρξη της βασιλικής οικογένειας δε μπορούσε να γίνει ανεκτή από τους μπολσεβίκους και το 1918 έσφαξαν την οικογένεια Romanov: τον τσάρο Νικόλαο II, τη γυναίκα του, το γιο του και τις τέσσερις κόρες τους, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι αργότερα δε θα εμφανιζόταν κάποιος νόμιμος κληρονόμος, ο οποίος θα μπορούσε να συσπειρώσει το λαό.

Σύντομα, άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες ότι κάποια μέλη της βασιλικής οικογένειας είχαν διαφύγει και είχαν επιζήσει.

Και όπως θα περίμενε κανείς, εμφανίστηκαν πολλοί που προσπάθησαν να «πάρουν» τη θέση τους. Μία από αυτούς ήταν η Anna Anderson.

Το 1920 η ίδια μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, μετά από απόπειρα αυτοκτονίας, έχοντας ομολογήσει ότι ήταν η πριγκίπισσα Αναστασία, η νεότερη κόρη της βασιλικής οικογένειας.

Η ομοιότητά της με αυτή έκανε πολλούς να την πιστέψουν, μεταξύ των οποίων και κάποιοι συγγενείς και γνωστοί της.

Το 1927 μια πρώην συγκάτοικος της Anderson ισχυρίστηκε ότι το πραγματικό της όνομα δεν ήταν Anna, αλλά Franziska Schanzkowska -και σίγουρα όχι Anastasia.

Το 2009 εντοπίστηκαν τα λείψανα των μελών της βασιλικής οικογένειας, και επιβεβαιώθηκε ότι κανείς τους δεν είχε γλιτώσει το 1918.

5. Το σχέδιο εκτέλεσης του βασιλιά Καρόλου του Β΄



Ο Τίτος Όουτς (Titus Oates) ήταν Άγγλος Προτεστάντης ιερέας που διέπραξε ψευδορκία «κατασκευάζοντας» συνωμοσία για δήθεν δολοφονία του Βασιλιά από Καθολικούς.

Σπούδασε στο Κολέγιο του Κέιμπριτζ και έγινε Αγγλικανός ιερέας, αλλά αποπέμφθηκε κατηγορούμενος για μέθη και για σοδομισμό. Με τις ίδιες κατηγορίες έχασε και τη θέση του ως ιερέας στην ενορία Μπόμπινγκ του Σάσσεξ. Το 1677 , όντας στρατιωτικός ιερέας στο πλοίο Adventurer συνελήφθη ξανά για σοδομισμό. Γλίτωσε την αυστηρότατη ποινή επειδή ήταν κληρικός.

Το 1678 ένας γνωστός του Βασιλιά Καρόλου Β΄ της Αγγλίας, ο Κρίστοφερ Κέρκμπι, προειδοποίησε τον ίδιο για συνωμοσία με σκοπό την ανατροπή του, χωρίς αποτέλεσμα. Ο Τονγκ πλησίασε τον Βασιλιά και τον προειδοποίησε ξανά για φερόμενη συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία του, στην οποία εμπλέκονταν οι Ιησουίτες, οι Άγγλοι καθολικοί και ο Βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΔ΄ της Γαλλίας. Ο Βασιλιάς δεν εντυπωσιάστηκε αλλά διέπραξε το σφάλμα να εμπιστευτεί το μυστικό στον φανατικό εχθρό των καθολικών, κόμητα του Ντανμπάι. Ο Τόνγκε τον σύστησε με τον Όουτς.

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1678 οι Όουτς και Τονγκ πλησίασαν τον εισαγγελέα Σερ Έντμουντ Μπέρι Γκόντφρεϊ. Ο Όουτς του κατήγγειλε ότι είχε αποδείξεις ότι σχεδιαζόταν η δολοφονία του Βασιλιά και η αντικατάστασή του με τον αδελφό του, καθολικό, Ιάκωβο, δούκα της Υόρκης.

Από τη μανία του Όουτς δε γλίτωσε ούτε η ίδια η Βασίλισσα. Στις 24 Νοεμβρίου τη διέβαλε στο Βασιλιά, λέγοντας ότι σκόπευε να τον δηλητηριάσει μαζί με το γιατρό της. Ο Βασιλιάς ανέκρινε τον Όουτς και βρήκε ανακρίβειες και ψεύδη στα λεγόμενά του, με συνέπεια να διατάξει τη σύλληψή του. Λίγες ημέρες όμως μετά, το Κοινοβούλιο τον ανάγκασε να τον ελευθερώσει, υπό την απειλή συνταγματικής κρίσης.

Με τη άνοδο του Ιακώβου Β΄ στο θρόνο, ο Όουτς δικάστηκε ξανά και καταδικάστηκε για ψευδορκία σε ετήσια διαπόμπευση, στέρηση ασκήσεως του επαγγέλματος του ιερέα και ισόβια κάθειρξη. Τον έβγαλαν έξω από το κελί του φορώντας ένα καπέλο που έγραφε Τίτος Όουτς, καταδικάστηκε με αδιάσειστες αποδείξεις ότι διέπραξε δύο απαίσιες ψευδορκίες. Τον έδεσαν στο στύλο του εξευτελισμού και οι περαστικοί από την πύλη της Αίθουσας του Ουεστμίνστερ του έριχναν αυγά.

Την επόμενη ημέρα διαπομπεύτηκε στο Λονδίνο και την τρίτη τον έδεσαν γυμνό σε κάρο και τον μαστίγωσαν από το Αλντγκέιτ στο Νιουγκέιτ. Το μαστίγωμα επαναλήφθηκε την επομένη ημέρα.

Παρέμεινε στη φυλακή για 3 χρόνια και του δόθηκε χάρη το 1688 όταν ανέβηκαν στο θρόνο ο Γουλιέλμος της Οράγγης και η Μαρία, αναφέρει η Wikipedia.

6. Piltdown Man



Μετά τη δημοσίευση του επαναστατικού έργου του Δαρβίνου «Περί της Καταγωγής των Ειδών» το 1859, οι επιστήμονες προσπαθούσαν να βρουν στα απολιθώματα στοιχεία των εξαφανισμένων προγόνων του ανθρώπου.

Το 1910 ο αρχαιολόγος Charles Dawson ανακάλυψε μερικά κομμάτια ενός κρανίου και σιαγόνες με τραπεζίτες. Το εύρημα εντοπίστηκε στην περιοχή Piltdown στο Sussex της Αγγλίας. Ο ίδιος το πήγε σε έναν επιφανή παλαιοντολόγο της εποχής, τον Arthur Smith Woodward, ο οποίος επιβεβαίωσε την αυθεντικότητά του.

Παρότι η ανακάλυψη του «Piltdown man» γνώρισε παγκόσμια φήμη, το ψέμα που κρυβόταν πίσω από αυτόν άρχισε σιγά σιγά να ξετυλίγεται.

Οι ανακαλύψεις των επόμενων δεκαετιών φανέρωσαν ότι η ιστορία του «Piltdown man» δεν ταίριαζε σε αυτήν της ανθρώπινης εξέλιξης.

Τη δεκαετία του 1950 τεστ αποκάλυψαν ότι το κρανίο ήταν μόλις 600 ετών και πως οι σιαγόνες ανήκαν σε ένα ουρακοτάγκο.



Διαβάστε περισσότερα...