Κυριακή, 22 Ιουνίου 2014

Ισοπεδώνουν κορυφή των Άνδεων για το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ένα τεχνητό οροπέδιο σε βουνοκορφή των Άνδεων στη Χιλή, σε ύψος 3.000 μέτρων, θα κατασκευάσουν μηχανικοί ανατινάσσοντας τα τελευταία 40 μέτρα του βουνού.

Το οροπέδιο θα φιλοξενήσει το μεγαλύτερο οπτικό τηλεσκόπιο του κόσμου, το «Ευρωπαϊκό Υπερβολικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο» (E-ELT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO).

Το Ευρωπαϊκό Υπερβολικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο έχει ήδη βαφτιστεί ως «το μεγαλύτερο μάτι του κόσμου προς τον ουρανό».

Η έκρηξη θα τινάξει στον αέρα τα τελευταία 40 μέτρα ενός βουνού στη Βόρεια Χιλή, σκορπώντας ολόγυρα σχεδόν ένα εκατ. τόνους βράχων. Μάλιστα, η σπάνια και θεαματική έκρηξη θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου (στις 19:30 έως 21:30 ώρα Ελλάδος), στο Livestream ή στο YouTube, για να τις παρακολουθήσει όποιος θέλει από οπουδήποτε στη Γη.
Ισοπεδώνουν κορυφή των Άνδεων για το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο

Το E-ELT, που θα έχει διάμετρο 39 μέτρων και θα κάνει παρατηρήσεις στο οπτικό και στο εγγύς υπέρυθρο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, έχει ήδη βαφτιστεί «το μεγαλύτερο μάτι του κόσμου προς τον ουρανό». Θα είναι σε θέση να συλλάβει 15 φορές περισσότερο αστρικό φως από οποιοδήποτε άλλο οπτικό τηλεσκόπιο σήμερα λειτουργεί. Οι εικόνες του από το σύμπαν θα είναι 16 φορές πιο καθαρές από αυτές του διαστημικού τηλεσκοπίου «Χαμπλ».

Οι αυξημένες αυτές δυνατότητες κάνουν από τώρα τους αστρονόμους να ονειρεύονται τις νέες ανακαλύψεις που θα μπορέσουν να κάνουν, στα βάθη του χώρου και του χρόνου, έως τις εσχατιές του ορατού σύμπαντος. Πιθανότατα επίσης, για πρώτη φορά, θα μπορούν να κάνουν απευθείας οπτικές παρατηρήσεις εξωπλανητών, εν δυνάμει φιλόξενων για ζωή.

Το τηλεσκόπιο, που αναμένεται να είναι έτοιμο το 2022, κατασκευάζεται από μία κοινοπραξία 15 χωρών και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες διακρατικές επιστημονικές συνεργασίες στην παγκόσμια ιστορία.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.