Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Η κατάρα να είσαι... ψηλή


Πολλές γυναίκες εύχονται να ήταν λίγους ...πόντους ψηλότερες. Για κάποιες άλλες όμως το ύψος είναι κατάρα. 'Εχετε σκεφτεί ποτέ τι δυσκολίες συναντούν στην καθημερινότητά τους οι πολύ ψηλές γυναίκες;

Δείτε στο παρακάτω βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το πικάπ που παίζει τη μουσική... των δέντρων


Διαβάζει φέτες από κορμούς και τους «μεταφράζει» σε ήχο - Δείτε το βίντεο.

Ένα ξεχωριστό πικάπ δημιούργησε ο καλλιτέχνης Bartholomäus Traubeck, το οποίο αντί για τους συνηθισμένους δίσκους βινυλίου, παίζει τη μουσική… των δέντρων!

Η συσκευή ονομάζεται «Years» και αυτό που κάνει είναι να «μεταφράζει» τους δακτυλίους των κορμών σε ήχο.

Το «Years» διαβάζει φέτες από κορμούς και τις μετατρέπει σε μουσική, με τη βοήθεια μιας κάμερας PlayStation Eye.

Κάθε δακτύλιος αναλύεται σχετικά με την αντοχή, το πάχος και το βαθμό «ανάπτυξής» του. Τα δεδομένα αυτά «μεταφράζονται» σε μουσική πιάνου που βασίζεται στα χαρακτηριστικά των δακτυλίων.

Ουσιαστικά, αφού αναλυθούν τα χαρακτηριστικά των δακτυλίων, τα δεδομένα τοποθετούνται σε μια ορισμένη κλίματα που έχει επιλεγεί με βάση τη συνολική «εμφάνιση του ξύλου», όπως εξηγείται στην περιγραφή του project.

Δείτε το «Years» εν δράσει...










Διαβάστε περισσότερα...

Εξαφανισμένα ναυάγια που ήρθαν στο φως


Χάθηκαν στα βάθη της θάλασσας και εντοπίστηκαν πολλά χρόνια μετά.

Η πρόσφατη ανακάλυψη –όπως υποστηρίζουν αρχαιολόγοι- του πλοίου του Χριστόφορου Κολόμβου στο βυθό της θάλασσας στα ανοιχτά των βόρειων ακτών της Αϊτής αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές στην ιστορία της θαλάσσιας αρχαιολογίας.

Κάτω από τα κύματα των ωκεανών «παραμονεύουν» πολλά ακόμη πλοία ιστορικής σημασίας, που έχουν εξαφανιστεί από την ιστορία... για να ξαναέρθουν στην επιφάνεια από τα βάθη της θάλασσας αιώνες μετά.

Ας γνωρίσουμε μερικά από αυτά, όπως παρουσιάστηκαν από το Fox News.

1. RMS Titanic



Αναμφισβήτητα αποτελεί το πιο διάσημο ναυάγιο όλων των εποχών. Η τύχη του Τιτανικού, του μεγαλύτερου υπερωκεάνιου στην ιστορία παρέμενε άγνωστη για πολλές δεκαετίες μετά τη βύθισή του το 1912.

Το 1985 το κουφάρι του Τιτανικού εντοπίστηκε σε βάθος 12.500 ποδιών στα ανοιχτά των ακτών της Νέας Γης. Το ναυάγιο αποτελείται από δύο μεγάλα τμήματα, που γλίστρησαν στο βυθό και εγκαταστάθηκαν σε απόσταση περίπου ενός τρίτου του μιλίου το ένα από το άλλο.

Λόγω του μεγέθους και της κατάστασης του σκάφους δε μπορεί να ανασυρθεί στην επιφάνεια. Επιπλέον, μετά από τόσα χρόνια έχει μετατραπεί σε ένα ολόκληρο υποβρύχιο οικοσύστημα με μεγάλες ποικιλίες καβουριών, ψαριών και βακτηρίων να «κατοικούν» στα καταστρώματά του.

2. Queen Anne's Revenge



Η ναυαρχίδα ενός από τους πιο διαβόητους πειρατές στην ιστορία, το Queen Anne's Revenge είχε εξαφανιστεί για αιώνες μετά από την προσάραξη και βύθισή του το 1718.

Το ναυάγιο του Queen Anne's Revenge ανακαλύφθηκε το 1995 στα ανοιχτά των ακτών της Βόρειας Καρολίνας. Χρειάστηκε να περάσουν ακόμη 15 χρόνια μέχρι οι ερευνητές να συλλέξουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία και να ανακοινώσουν με βεβαιότητα πως επρόκειτο για τη θρυλική πειρατική φρεγάτα.

Στο ναυάγιο εντοπίστηκε μια καμπάνα, στην οποία είναι χαραγμένη η ημερομηνία 1705, βάρη των φαρμακοποιών της εποχής, λίγος χρυσός και φυσικά μια κρύπτη με πολλά όπλα, συμπεριλαμβανομένου και ενός κανονιού.

3. Whydah Gally



Σε αντίθεση με την περίπτωση του ναυαγίου του Queen Anne's Revenge, το ναυάγιο που ανακαλύφθηκε το 1984 δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι ήταν το πειρατικό σκάφος Whydah Gally.

Η ναυαρχίδα του καπετάνιου "Black Sam" Bellamy προσάραξε και βυθίστηκε στα ανοιχτά των ακτών του Cape Cod στις ΗΠΑ, μετά από μια σφοδρή καταιγίδα το 1711.

Βασιζόμενοι σε ένα χάρτη, σύγχρονο της εποχής του Bellamy, οι εξερευνητές ήταν σε θέση να γνωρίζουν τη θέση του ναυαγίου. Σε αυτό εντοπίστηκαν περισσότερα από 200.000 αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων κανονιών, νομισμάτων και της καμπάνας του πλοίου με την επιγραφή «The Whydah Gally 1716»

4. Black Swan



Αν είχατε βρει ένα θησαυρό στα βάθη της θάλασσας αξίας μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων, θα μπορούσατε να το κρατήσετε μυστικό;

Το 2007 η εταιρεία υποβρύχιων διασώσεων Odyssey Marine Expeditions ανακάλυψε ένα ναυάγιο της εποχής της αποικιοκρατίας στον Ατλαντικό ωκεανό, φορτωμένο με περισσότερα από μισό εκατομμύριο ασημένια νομίσματα, εκατοντάδες χρυσά νομίσματα και πολλά ακόμη λάφυρα.

Το ναυάγιο με την κωδική ονομασία «The Black Swan» θεωρήθηκε ότι ήταν η ισπανική φρεγάτα Nuestra Señora de las Mercedes, η οποία είχε βυθιστεί στις αρχές του 19ου αιώνα.

Η ανακάλυψη του ναυαγίου οδήγησε στα δικαστήρια την εταιρεία και την ισπανική κυβέρνηση, με την πρώτη τελικά να αναγκάζεται να παραιτηθεί όλου του πολύτιμου φορτίου. Στη διεκδίκηση του θησαυρού ενεπλάκη και η κυβέρνηση του Περού, η οποία υποστήριξε ότι τα νομίσματα είχαν εξορυχτεί και κοπεί εντός των συνόρων της χώρας.

5. Nuestra Señora de Atocha



Το πλοίο Nuestra Señora de Atocha είναι από τα πιο… πολύτιμα της ιστορίας.

Βυθίστηκε το 1622 με τα αμπάρια του φορτωμένα με πολύτιμα κοσμήματα και μέταλλα από το Νέο Κόσμο.

Περίπου 460 χρόνια μετά το ναυάγιο εντόπισε ο Mel Fisher, ένας αγρότης και κυνηγός θησαυρών από την Ιντιάνα των ΗΠΑ.

Η τεράστια περιουσία όμως που ανακάλυψε πληρώθηκε με βαρύ αντίτιμο. Ο Fisher είχε χάσει τη σύζυγο και το γιο του σε προηγούμενη αποστολή εξερεύνησης για τον εντοπισμό του χαμένου θησαυρού του ναυαγίου, όταν το σκάφος τους ανατράπηκε.

Από την ημέρα που ανακαλύφθηκε το Nuestra Señora de Atocha εκτιμάται ότι ο θησαυρός που έχει ανασυρθεί αγγίζει τα 450 εκατομμύρια με μισό δισεκατομμύριο δολάρια, ενώ οι εργασίες ανάσυρσης συνεχίζονται.

6. Vasa



Το Vasa ήταν ένα σουηδικό, πολεμικό πλοίο του 17ου αιώνα, το οποίο έγινε περισσότερο γνωστό μετά τον εντοπισμό του.

Ήταν ένα ακριβό και περίτεχνο σκάφος, που είχε κατασκευαστεί για το βασιλιά Gustavus Adolphus. Το Vasa ξεκίνησε το παρθενικό του ταξίδι το 1628 και αφού έπλευσε περίπου μισό μίλι από την ακτή, βυθίστηκε.

Τη δεκαετία του 1950 η σουηδική κυβέρνηση ξεκίνησε μια επιχείρηση για την ανάσυρσή του από το βυθό, κάτι που τελικά ολοκληρώθηκε το 1961.

Παρότι είχαν περάσει σχεδόν τρεισήμισι αιώνες, το Vasa ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, με αποτέλεσμα να εκτεθεί και να γίνει ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά αξιοθέατα της χώρας.

7. Silver Standard



Το 2011 εντοπίστηκε το ναυάγιο του βρετανικού πλοίου S.S. Gairsoppa. Το 125 μέτρων πλοίο είχε επάνω του το 1941 περισσότερες από 1.200 μπάρες από ασήμι (1,4 εκατομμύρια ουγκιές) όταν τορπιλίστηκε από ένα γερμανικό υποβρύχιο.



Διαβάστε περισσότερα...

Η κατάρα του «Club των 27»


Η επιστήμη προσπαθεί να εξηγήσει γιατί πολλοί καλλιτέχνες πέθαναν στα 27.

Η θεωρία της «κατάρας των 27» άρχισε να κυριεύει την κοινή γνώμη, με την αυτοκτονία πριν από 20 χρόνια του διάσημου τραγουδιστή, κιθαρίστα και συνθέτη του ροκ συγκροτήματοςNirvana, Κερτ Κομπέιν.

Αρθρογράφοι και λάτρεις της μουσικής του –και όχι μόνο- άρχισαν να καταγράφουν τη σχέση που υπήρχε ανάμεσα στον Κομπέιν και μια σειρά ακόμη ταλαντούχων καλλιτεχνών και ερμηνευτών –από τον Μπράιαν Τζόουνς, στον Τζίμι Χέντριξ, τη Τζάνις Τζόπλιν, τον Τζιμ Μόρισονκαι πολλούς ακόμη- οι οποίοι είχαν πεθάνει στην ίδια ακριβώς ηλικία: 27 ετών.

Το 2011 η Έιμι Γουάινχάουζ είχε την ίδια μοίρα. Ο θάνατός της ξεσήκωσε αμέσως θύελλα θεωριών συνομωσίας, γύρω από το αν τα 27 χρόνια ήταν μια «καταραμένη ηλικία».

Πολλοί άρχισαν να πιστεύουν, ότι όλα αυτά δεν ήταν απλές συμπτώσεις, γράφει ο Zachary Stockill στον ιστότοπο policymic.com.

Δύο δεκαετίες μετά τη μυθοποίηση του «club των 27» η επιστήμη δείχνει ότι υπάρχει περισσότερη αλήθεια σε αυτό, απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς.

Το 2011 βρετανοί ερευνητές μελέτησαν την ιστορία 1.500 ερμηνευτών σε διάστημα 40 ετών.

Συνέκριναν το μέσο όρο ζωής των ροκ σταρ με αυτούς που δεν ανήκαν στην ίδια κατηγορία, το ίδιο χρονικό διάστημα.

Για παράδειγμα, ο μέσος όρος ζωής του Έλβις συγκρίθηκε με αυτόν άλλων ανδρών, οι οποίοι ήταν 21 ετών όταν έβγαλε το «Hound Dog» το 1955.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, «οι βορειοαμερικανοί σταρ της ποπ είχαν 87,6% πιθανότητες να είναι ζωντανοί, όσο και οι μη-ροκ σταρ ίδιας ηλικίας και εθνικότητας, καταγράφοντας το χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης από οποιαδήποτε άλλη ομάδα που συμπεριελήφθη στη μελέτη».

Οι ροκάδες της Ευρώπης, αν και ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με τους βορειοαμερικανούς ομολόγους τους, κατά μέσο όρο είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν νέοι συγκριτικά με τους μη-ροκ ευρωπαίους αστέρες.

Η υπερβολική χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ ήταν ανάμεσα στις πιο κοινές αιτίες θανάτου.

Ο συγγραφέας Howard Sounes καταγράφει 50 «μέλη» στο βιβλίο του «The 27 Club», η πλειοψηφία των οποίων αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα εθισμού με ναρκωτικές ουσίες.

Ο ίδιος ακόμη αναφέρει ότι οι περισσότεροι από αυτούς είχαν «εντυπωσιακά δύσκολη παιδική ηλικία», με αποτέλεσμα η ζωή τους να συνοδεύεται από τέτοια συναισθηματικά τραύματα, που έσπρωχναν τους καλλιτέχνες σαν τον Κομπέιν και τον Χέντριξ στην αναζήτηση ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ σε μια προσπάθεια μέσω της μουσικής τους να αυτοθεραπευτούν.

Υπάρχει ακόμη μια περίεργη τάση, που εμφανίζεται στις σχέσεις που ανέπτυσσαν τα μέλη αυτού του «κλαμπ».

Ο πόνος προσελκύει περισσότερο πόνο και τα ναρκωτικά άλλους χρήστες ναρκωτικών στη ζωή τους.

Τα περισσότερα μέλη του «27 Club» είχαν ρομαντικές σχέσεις με άλλους χρήστες ναρκωτικών την περίοδο του θανάτου τους.

Η σύντροφος του Τζιμ Μόρισον είπε ψέματα στην αστυνομία όταν πέθανε, στην προσπάθειά της να αποκρύψει το γεγονός ότι και η ίδια έκανε χρήση ναρκωτικών, με αποτέλεσμα να εντείνεται η παραφιλολογία γύρω από το θάνατο του frontman των Doors.

Οι συγγραφείς της μελέτης, που δημοσιεύτηκε το 2011, αναφέρουν ότι στις μέρες μας το lifestyle του ροκ έχει λιγότερα θύματα απ’ ό,τι τις δεκαετίες του ’60 και ’70. Ο Mark Bellis, ένας εκ των συγγραφέων της έρευνας και εμπειρογνώμονας γύρω από την κατάχρηση ουσιών, υποψιάζεται ότι η «επαγγελματοποίηση» του χώρου μπορεί να είναι μία εξήγηση.

Η μουσική βιομηχανία πια θεωρείται αυτό ακριβώς… ένας επιχειρηματικός χώρος, σε αντίθεση με αυτό που ίσχυε παλαιότερα, όπου «προβληματικοί» νέοι αναζητούσαν διέξοδο στη μουσική.



Διαβάστε περισσότερα...

Πού κρύφτηκε ο πανέξυπνος πιγκουίνος;


Ένας πανέξυπνος πιγκουίνος καταφέρνει να ξεφύγει από το φονικό κυνήγι μιας ομάδας φαλαινών δολοφόνων. Πώς;

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί…




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όλη η απόφαση για την υγραεριοκίνηση στα ΙΧ


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση με την οποία ανοίγει ο δρόμος για τη μετατροπή των αυτοκινήτων από βενζινοκίνητα σε «αεριοκίνητα». Μετά τη χρήση υγραερίου, οι οδηγοί θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιλέξουν και την κίνηση με φυσικό αέριο το οποίο είναι το φθηνότερο καύσιμο που διατίθεται αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Με την απόφαση καθορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές του ειδικού εξοπλισμού με τον οποίο θα καταστεί δυνατή η χρήση πεπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) για την κίνηση των αυτοκινήτων αλλά και οι όροι και προϋποθέσεις ελέγχου. Πλέον ανοίγει ο δρόμος για τον πολλαπλασιασμό των συνεργείων που θα αναλαμβάνουν την εγκατάσταση του “kit» φυσικού αερίου. Με την αύξηση της προσφοράς, αναμένεται ταχύτατη πτώση και της τιμής μετατροπής η οποία αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται ακόμη και στις 3000-5000 ευρώ.

Όλη η απόφαση για την κίνηση των ΙΧ με φυσικό αέριο.

Η υψηλή τιμή μετατροπής αποτελεί το ένα βασικό «μειονέκτημα» της μετατροπής του αυτοκινήτου ώστε να χρησιμοποιεί φυσικό αέριο. Κι αυτό διότι η μετατροπή για τη χρήση υγραερίου κοστίζει πλέον περίπου 800-1000 ευρώ με αποτέλεσμα, προς το παρόν το υγραέριο να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον παρά το γεγονός ότι είναι ακριβότερο ως καύσιμο από το φυσικό αέριο. Με τον πολλαπλασιασμό των συνεργείων, οι ισορροπίες αναμένεται να αλλάξουν. Το δεύτερο μειονέκτημα είναι ο μικρός αριθμός πρατηρίων. Ωστόσο και αυτό το θέμα θα αντιμετωπιστεί καθώς η ΔΕΠΑ έχει προγραμματίσει επέκταση του δικτύου πρατηρίων υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, οι δεξαμενές με το νέο καύσιμο θα πρέπει να ελέγχονται ανά 48 μήνες μετά την πρώτη εγκατάσταση ενώ το όχημα θα πρέπει υποχρεωτικά να περνά από έλεγχο σε περίπτωση που υπάρξει εμπλοκή σε ατύχημα. Η διάρκεια «ζωής» της δεξαμενής του καυσίμου ορίζεται στα 20 χρόνια. Επίσης, όπως αναφέρεται, το αυτοκίνητο που θα αλλάξει καύσιμο, θα περνάει υποχρεωτικά από έλεγχο:

«Μετά την εγκατάσταση σε όχημα συστήματος κίνησης με φυσικό αέριο, δηλαδή των συσκευών και των εξαρτημάτων που του προσδίδουν την ικανότητα να χρησιμοποιεί για την κίνησή του και φυσικό αέριο, η διασκευή εγκρίνεται από Δημόσιο ή ιδιωτικό ΚΤΕΟ».


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκδηλώσεις για το Δίστομο


Εβδομήντα χρόνια από τη σφαγή του Διστόμου συμπληρώνονται την Τρίτη 10 Ιουνίου και γι' αυτό σήμερα το πρωί διοργανώθηκε πορεία στο Σύνταγμα και στη συνέχεια συμβολική περικύκλωση της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Την δράση οργάνωσαν η «Ομάδα Δράσης ΑΚ» από το Αμβούργο και το «Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καθημερινά προβλήματα στον τρίτο κόσμο


Αφυπνιστικό βίντεο.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έβαλαν μεταλλικά καρφιά για να διώχνουν τους άστεγους!


Αγανάκτηση προκαλούν οι φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Twitter.

Το θυμό και την αντίδραση στα κοινωνικά δίκτυα προκάλεσαν φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν χτες στο Twitter και δείχνουν την τοποθέτηση μεταλλικών καρφιών σε συγκρότημα πολυτελών διαμερισμάτων στο Λονδίνο προκειμένου να μην μπορούν να βρουν καταφύγιο οι άστεγοι.

Πολλοί έσπευσαν να επισημάνουν την ομοιότητα των καρφιών με αυτά που τοποθετούνται για να κρατήσουν μακριά τα περιστέρια.

Τις φωτογραφίες με τα καρφιά τράβηξε ο 33χρονος Andrew Horton την Τετάρτη, την ώρα που πήγαινε στη δουλειά του. Τις ανέβασε στο Twitter, συνοδεύοντας τες με το σχόλιο «Ως κάποιος που κοιμόταν στο δρόμο, εκφράζω την αηδία μου για αυτούς που έχουν εγκαταστήσει αυτό το τερατούργημα!»

Ένας κάτοικος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στη βρετανική «Telegraph» ότι «υπήρχε ένας άστεγος που κοιμόταν εκεί πριν από 6 εβδομάδες. Έπειτα από περίπου 2 βδομάδες πριν, ξαφνικά τοποθετήθηκαν τα καρδιά. Υποθέτω ότι αποτρέπουν τους άστεγους από το να κοιμούνται εκεί».

Δείτε τις επίμαχες φωτογραφίες...




Διαβάστε περισσότερα...

Αγόρι 5 ετών παρασύρθηκε από αυτοκίνητο


Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο του Ρίου.
Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ένα 5χρονο αγόρι στο νοσοκομείο του Ρίου, καθώς παρασύρθηκε χτες το πρωί από αυτοκίνητο στο χωριό Βουνιχώρα στη Φωκίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του lamiareport.gr το 5χρονο αγόρι ξέφυγε από την προσοχή του πατέρα του και προσπάθησε να διασχίσει το δρόμο.

Δυστυχώς ο 42χρονος οδηγός που περνούσε εκείνη τη στιγμή προσπάθησε αλλά δεν μπόρεσε να αποφύγει το κακό και το παιδί βρέθηκε κάτω από τις ρόδες του αυτοκινήτου.

Ο 5χρονος αρχικά διακομίστηκε στο νοσοκομείο Άμφισσας και στη συνέχεια λόγω του σοβαρού τραυματισμού του στο νοσοκομείο του Ρίου, όπου και νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.



Διαβάστε περισσότερα...

Στην Καλαμάτα το παγκόσμιο πρωτάθλημα jet ski


Θα συμμετέχουν 50 αθλητές από 35 χώρες.

Σημαντικό παράγοντα προσέλκυσης τουριστών αναμένεται να αποτελέσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα jet ski, που θα γίνει στην Καλαμάτα, από 9-14 Ιουνίου, υπό την αιγίδα του δήμου.

Πρόκειται για ένα διεθνές αθλητικό γεγονός, με μεγάλη απήχηση, στο οποίο θα μετέχουν 50 αθλητές από 35 χώρες.


Διαβάστε περισσότερα...

Αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών με άσκηση


Εδώ και πολλά χρόνια η σωματική άσκηση χρησιμοποιείται ως θεραπευτική τεχνική για άτομα που πάσχουν από ψυχοπαθολογικά προβλήματα. Η ψυχική διάθεση των εφήβων αλλά και των ενηλίκων επηρεάζεται από την άσκηση καθώς έρευνες δείχνουν ότι η καθημερινή συμμετοχή σε προγράμματα άσκησης συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης. Μάλιστα αρκετές έρευνες δείχνουν την ύπαρξη θετικής σχέσης μεταξύ άσκησης και ψυχικής υγείας σε περιπτώσεις αλκοολισμού ή ακόμα και σχιζοφρένειας!

Η άσκηση έχει σημαντική επίδραση στην ψυχική υγεία!

Κατά τους ερευνητές η σχέση άγχους και ημερήσιας ή χρόνιας άσκησης προσομοιάζει τις τεχνικές ψυχολογικής παρέμβασης όπως πχ. τη χαλάρωση, το διαλογισμό και την ανάπαυση. Τα αποτελέσματα της άσκησης στη μείωση του άγχους σε άτομα όλων των ηλικιών και στα δύο φύλα, μπορούν να διαρκέσουν από 2 έως και 4 ώρες μετά την ολοκλήρωσή της, όπως έδειξαν έρευνες κατά τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν ψυχοφυσιολογικές μέθοδοι καταγραφής όπως η ηλεκτομυογραφία και η ηλεκτροεγκεφαλογραφία.

Η άσκηση ως ένας ασφαλής, οικονομικός και φυσικός τρόπος αντιμετώπισης ψυχικών διαταραχών

Η γυμναστική λειτουργεί υποστηρικτικά στη λήψη φαρμακευτικής αγωγής ή σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί ακόμα και αντικαταστήσει τα φάρμακα. Μάλιστα σε πρόσφατες έρευνες φαίνεται ότι η καθημερινή σωματική άσκηση μέτριας ή υψηλής έντασης έχει παρόμοια επίδραση με την επιπλέον χορήγηση δεύτερου αντικαταθλιπτικού φαρμάκου που συχνά δίδεται όταν η αρχική θεραπευτική αγωγή δεν είναι αρκετή. Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι ο συνδυασμός άσκησης και φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να μειώσει ή και να αναστείλει πλήρως τα συμπτώματα κατάθλιψης ακόμα και σε περιπτώσεις που αυτή είναι βαριάς μορφής. Όμως το είδος, η διάρκεια και η ένταση της άσκησης που επιλέγεται πρέπει να είναι πάντα ανάλογα με τα ιδιαίτερα ψυχικά και σωματικά χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου. Έτσι η άσκηση δεν μπορεί να είναι ίδια για όλους τους ανθρώπους που πάσχουν από παρόμοια ψυχική διαταραχή. Αντίθετα πρέπει να προσαρμόζεται στα ιδιαίτερα ψυχικά αλλά και σωματικά χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου. Παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, το βάρος και το αρχικό επίπεδο φυσικής κατάστασης πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν κατά το σχεδιασμό του προπονητικού προγράμματος που πρέπει να γίνεται πάντα μετά από συνεργασία ψυχολόγου και ειδικά εκπαιδευμένου γυμναστή. Έτσι με την κατάλληλη καθοδήγηση η άσκηση μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τη θεραπεία αλλά και τη διασφάλιση της υγείας ατόμων που πάσχουν από ασθένειες της ψυχής.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι φοβίες των… σταρ


Φοβίες, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με την κοινή λογική, έχουν ακόμα και οι.. σταρ. Γνωστές διασημότητες εξομολογούνται τις δικές τους.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν φαντάζεσαι πόσα οφέλη έχει η μαστίχα


Γνωστή ως «θαυματουργή» τροφή από την αρχαιότητα, η μαστίχα χρησιμοποιείται στη μαγειρική, στην ποτοποιία και στην κοσμετολογία.

Η ρητίνη, βασικό συστατικό της μαστίχας είναι γνωστή για τη μεγάλη αντιοξειδωτική, αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη της δράση. Επίσης στη μαστίχα συναντάμε μεγάλη συγκέντρωση πολυφαινολών, ισχυρών αντιοξειδωτικών συστατικών που καταστρέφουν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες και αποτρέπουν τη γήρανση.

Όπως έχει αποδειχθεί επιστημονικά, η μαστίχα μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση και τη χοληστερίνη, βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς, ενισχύει τη στοματική υγιεινή, απομακρύνει τα βλαβερά βακτήρια που υπάρχουν στη στοματική κοιλότητα μέσω της έκκρισης περισσότερου σάλιου και ενισχύει τη λειτουργία του πεπτικού και ανοσοποιητικού συστήματος.

Μαστίχα μπορείτε να καταναλώσετε σε φυσική μορφή, ως τσίχλα ή να τη χρησιμοποιήσετε αλεσμένη σε φαγητά και γλυκά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποια διατροφή μπορεί να σώσει από τον καρκίνο του μαστού;


Μία διατροφή με μειωμένες θερμίδες μπορεί να μειώνει τις πιθανότητες εξάπλωσης σε άλλα όργανα μίας επιθετικής μορφής καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Τόμας Τζέφερσον, στην Φιλαδέλφεια, ανακάλυψαν πως ο περιορισμός των ημερήσιων θερμίδων κατά 30% μπορεί να εμποδίσει την εξάπλωση των τριπλά αρνητικών καρκινικών όγκων του μαστού, ενισχύοντας τον ιστό (λέγεται κάψα) που τους περιβάλλει.

Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού αντιπροσωπεύει το περίπου ένα έκτο των κρουσμάτων της νόσου και, σε αντίθεση με τις συχνότερες μορφές μαστικού καρκίνου, δεν είναι ορμονοεξαρτώμενος. Η νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του Τόμας Τζέφερσον και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Breast Cancer Research & Treatment», διεξήχθη σε ποντίκια με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια δρα Νικόλ Σιμόουν, έδιναν στα μισά από αυτά μια φυσιολογική διατροφή και στα άλλα μισά τα ίδια φαγητά αλλά σε μικρότερες ποσότητες, ώστε να καταναλώνουν κατά το ένα τρίτο λιγότερες θερμίδες.

Όπως διαπίστωσαν, τα ποντίκια που έτρωγαν λιγότερο είχαν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν απομακρυσμένες μεταστάσεις. Όταν, εξάλλου, δοκίμασαν οι ερευνητές τον συνδυασμό της περιορισμένης διατροφής με ακτινοθεραπεία, διαπίστωσαν πως οι πιθανότητες μετάστασης μειώνονταν ακόμα περισσότερο.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η περιορισμένη διατροφή ενεργοποίησε έναν επιγενετικό μηχανισμό που προστάτευε τα ζώα από τη μεταστατική νόσο», δήλωσε η δρ Σιμόουν. Και εξήγησε, πως στα ποντίκια που έτρωγαν λιγότερο μειώθηκαν σημαντικά οι αποικίες ορισμένων μικροβίων οι οποίες σε προγενέστερες μελέτες έχει αποδειχθεί ότι τροφοδοτούν τους τριπλά αρνητικούς καρκίνους.

Η μείωση των μικροβιακών αποικιών ήταν ιδιαιτέρως εμφανής όταν ο περιορισμός των θερμίδων συνοδευόταν από ακτινοθεραπεία, ενώ οδηγούσε σε αύξηση της παραγωγής ορισμένων πρωτεϊνών που ενισχύουν την κάψα των καρκινικών όγκων. Με αυτό τον τρόπο εμποδίστηκε η διαφυγή των καρκινικών κυττάρων από την αρχική θέση και η δημιουργία μεταστάσεων.

Πρόσφατες μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι η αύξηση του σωματικού βάρους καθιστά λιγότερο αποτελεσματικές τις θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού, καθώς και ότι οι γυναίκες που παχαίνουν εν όσω κάνουν θεραπεία, έχουν χειρότερη εξέλιξη της νόσου τους, είπε η δρ Σιμόουν. Αυτό σημαίνει πως «είναι σημαντικό να εξετάζουμε τον μεταβολισμό όταν χορηγούμε θεραπεία σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού», πρόσθεσε.
Ωστόσο, καμία ασθενής δεν πρέπει να προχωρήσει σε δίαιτα δίχως να συμβουλευθεί πρώτα τον γιατρό της.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνο για την υγεία το πολύ αλκοόλ σε λίγη ώρα


Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ σε λίγη ώρα είναι πιο επιζήμια για την υγεία απ’ ό,τι νόμιζαν έως τώρα οι επιστήμονες, ιδίως για τις γυναίκες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Όπως έδειξε, δύο έως τρία ποτηράκια κρασί μέσα σε μία ώρα μπορεί να πλημμυρίσουν το αίμα με τοξίνες, οι οποίες προέρχονται από μικρόβια που διαπερνούν το τοίχωμα του εντέρου και μπαίνουν στο αίμα.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης (UMASS), οι οποίοι εξέτασαν τις επιδράσεις της απότομης κατανάλωσης αλκοόλ σε 11 άνδρες και 14 γυναίκες, που δεν έπασχαν από προβλήματα υγείας. Οι εθελοντές ήπιαν γρήγορα αρκετό αλκοόλ ώστε να ξεπεράσουν μέσα σε μία ώρα τα επίπεδα του οινοπνεύματος στο αίμα τους τα όρια του αλκοτέστ. Οι ερευνητές έπαιρναν δείγματα αίματος από τους εθελοντές κάθε 30 λεπτά και επί τέσσερις ώρες μετά την κατανάλωση αλκοόλ, ενώ η δειγματοληψία επαναλήφθηκε 24 ώρες αργότερα. Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «PLoS One», η γρήγορη κατανάλωση αλκοόλ οδήγησε σε ταχεία αύξηση των επιπέδων των ενδοτοξινών στο αίμα, ενώ εντοπίστηκε και βακτηριακό DNA - με τις συνέπειες αυτές να είναι εντονότερες στις γυναίκες απ' ό,τι στους άντρες.

Οι ενδοτοξίνες είναι χημικές ουσίες που υπάρχουν στο τοίχωμα ορισμένων βακτηρίων και απελευθερώνονται όταν πεθάνει το βακτήριο. Η δε εμφάνιση βακτηριακού DNA στο αίμα, υποδηλώνει ότι ορισμένα βακτήρια είχαν διαπεράσει το έντερο και είχαν εισέλθει στο αίμα. Όλ’ αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθεί αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο παρήγαγε κύτταρα που σχετίζονται με τον πυρετό, την φλεγμονή και την καταστροφή των ιστών. «Ανακαλύψαμε ότι μία και μόνη συνεδρία υπερκατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να επιφέρει ανοσοποιητική αντίδραση, επηρεάζοντας αρνητικά την υγεία κατά τα άλλα υγιών ανθρώπων», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζάιονυϊ Ζάμπο, καθηγήτρια στον Τομέα Γαστρεντερολογίας της Ιατρικής Σχολής του UMASS. «Αυτό σημαίνει ότι η υπερκατανάλωση αλκοόλ σε λίγη ώρα είναι πιο επικίνδυνη απ’ ό,τι νομίζαμε έως τώρα». Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να μεταβολίζει 1 ποτό την ώρα και γι’ αυτό κάθε ποσότητα πέραν αυτής θεωρείται επιζήμια.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης


Με μικρές εξαιρέσεις, συνήθως μπορείτε να εξακολουθήσετε μια φυσιολογική υγιεινή διατροφή πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σωστή διατροφή σημαίνει τακτικά γεύματα στα οποία περιλαμβάνονται:

• Αρκετά αμυλούχα, υδατάνθρακες -ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά για πρωινό και πατάτες.

• Αρκετά φρούτα και λαχανικά – τουλάχιστον πέντε μερίδες ημερησίως.

• Γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά όπως γάλα, γιαούρτι, φρέσκα και παστεριωμένα τυριά.

• Άπαχες πηγές πρωτεΐνης, όπως, κρέας, πουλερικά, ψάρι, αυγά (καλά μαγειρεμένα), φασόλια και όσπρια.

• Όχι πολλές παχυντικές τροφές και γλυκά.

• Τουλάχιστον οκτώ μέτρια ποτήρια νερό την ημέρα.

• Ελάχιστο έως καθόλου αλκοόλ.

Σε γενικές γραμμές, η εγκυμοσύνη μπορεί να προχωρήσει καλά με μικρή ανάγκη για αυξημένη πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, λιπαρά, βιταμίνες και μέταλλα. Το πεπτικό σύστημα της εγκύου αλλάζει από μόνο του και απορροφά πιο αποτελεσματικά ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Ουσιαστικά, με πολύ μικρές εξαιρέσεις, τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται η έγκυος μπορεί να τα βρει με μια καλά ισορροπημένη και πλούσια διατροφή. Αυτό λοιπόν που λένε «τρώω για δύο» δεν σημαίνει ότι πραγματικά πρέπει κανείς να καταναλώνει τη διπλάσια ποσότητα φαγητού.

Πρόσληψη βάρους στην εγκυμοσύνη

Το ιδανικό επίπεδο πρόσληψης βάρους κατά την εγκυμοσύνη εξαρτώνται από το βάρος πριν. Το μωρό και τα αμνιακά υγρά αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος των επιπλέον κιλών. Το υπόλοιπο είναι λίπος που προσλαμβάνει και αποθηκεύει ο οργανισμός της μητέρας για να έχει την απαραίτητη ενέργεια που θα χρειαστεί κατά το θηλασμό. Στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές όσον αφορά την πρόσληψη βάρους. Ωστόσο, στις ΗΠΑ, οι πιο αδύνατες γυναίκες ενθαρρύνονται να πάρουν λίγο περισσότερο βάρος, κάπου μεταξύ 12,8kg και 18kg, ενώ οι γυναίκες με κανονικό βάρος θα πρέπει να έχουν ως στόχο τα 11,5kg και 16kg.

Θρεπτικά συστατικά και εγκυμοσύνη

Ενέργεια

Θεωρητικά, το κόστος σε ενέργεια για μια εγκυμοσύνη εκτιμάται στις 80.000 θερμίδες περίπου. Οι περισσότερες επιπλέον θερμίδες είναι απαραίτητες στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και εκτιμώνται σε επιπλέον 300 kcals καθημερινά. Για κάποιες γυναίκες που είναι πολύ λιγότερο ενεργές κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, αυτό σημαίνει ελάχιστα μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού για τον απλό λόγο ότι δεν καταναλώνουν πολύ ενέργεια. Για τις γυναίκες που εξακολουθούν να παραμένουν δραστήριες, ένα μικρό κολατσιό με μερικές φέτες ψωμί του τοστ με κάποιο αλειβόμενο τυρί και ένα ποτήρι γάλα ή ένα γιαούρτι είναι ότι χρειάζονται.

Πρωτεΐνη

Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη έτσι δεν τίθεται ζήτημα αύξησης της πρόσληψης πρωτεΐνης. Προσπαθήστε να ακολουθείτε κατά κανόνα υγιεινή διατροφή, συμπεριλάβετε στα γεύματά σας άπαχο κρέας, ψάρια ή πουλερικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, σπόρους, ξηρούς καρπούς και όσπρια.

Φυτικές ίνες

Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν πολύ μικρή ποσότητα φυτικών ινών. Η κατανάλωση φυτικών ινών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι εξαιρετικά σημαντική για την αποφυγή της δυσκοιλιότητας και των αιμορροΐδων. Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών καταναλώνοντας αρκετά φρούτα και λαχανικά, ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, ζυμαρικά ολικής άλεσης και όσπρια. Θα πρέπει επίσης να πίνετε αρκετά υγρά, διότι η αύξηση των φυτικών ινών χωρίς αρκετά υγρά μπορεί να επιδεινώσει τη δυσκοιλιότητα.

Φολικό οξύ

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό πριν τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Οι μητέρες που δεν έχουν ικανοποιητικές ποσότητες φολικού οξέως αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν μωρό με κάποιο έλλειμμα του νευρικού σωλήνα (NTD), όπως η περίπτωση δισχιδούς ράχης.

Από τη στιγμή που ξεκινάει κανείς την προσπάθεια για να αποκτήσει παιδί και μέχρι τη συμπλήρωση των 12 εβδομάδων, θα πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά 400 μικρογραμμάρια φολικού οξέως. Στις γυναίκες με ιστορικό NTD θα πρέπει να συνταγογραφείται συμπλήρωμα 5mg.

Αυτά τα συμπληρώματα είναι επιπλέον της ποσότητας που προσλαμβάνεται από τη διατροφή, από την οποία θα πρέπει να λαμβάνει κανείς ημερησίως 200 μικρογραμμάρια. Μπορείτε να ενισχύσετε την πρόσληψη φολικού οξέως επιλέγοντας τροφές όπως:

• Πράσινα λαχανικά -λάχανο, μπρόκολο, σπανάκι, λαχανάκια Βρυξελλών, φρέσκα κρεμμύδια, κατσαρό λάχανο, μπάμιες και φασολάκια φρέσκα.

• Όσπρια -ρεβίθια, μαυρομάτικα φασόλια και φακές

• Ενισχυμένα δημητριακά για πρωινό

• Ψωμί και κουλούρια ολικής άλεσης και πολύσπορα, ή προϊόντα με πρόσθετο φολικό οξύ.

Το φολικό οξύ χάνεται εύκολα κατά το μαγείρεμα, έτσι καλό είναι να μαγειρεύετε στον ατμό τα λαχανικά σας ή να τα βράζετε σε πολύ λίγο νερό για λίγη ώρα, ώστε να διατηρήσετε όσα περισσότερα από τα συστατικά τους γίνεται. Συχνά τα σουπερμάρκετ ή οι κατασκευαστές προσδιορίζουν ποιες τροφές αποτελούν καλή πηγή φολικού οξέως, με μια ειδική ετικέτα. Αναζητήστε τα την επόμενη φορά που θα πάτε να ψωνίσετε.

Σίδηρο

Συχνά οι γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου. Διασφαλίστε ότι προσλαμβάνετε αρκετό σίδηρό από τη διατροφή σας πριν την εγκυμοσύνη ώστε να αυξηθούν τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό, καθώς αυτό θα βοηθήσει την έλλειψη σιδήρου κατά την εγκυμοσύνη. Τα επίπεδα σιδήρου παρακολουθούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και εάν βρεθεί ότι είναι χαμηλά θα σας δοθεί συμπλήρωμα. Οι έγκυες θα πρέπει να προσπαθήσουν να προσλαμβάνουν ικανοποιητική ποσότητα σιδήρου από τη διατροφή τους ώστε να επωφεληθούν και από τα υπόλοιπα θρεπτικά στοιχεία αυτών των τροφών.

Οι καλές πηγές σιδήρου μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: ζωικής προέλευσης (haem) και φυτικής προέλευσης (non haem). Ο οργανισμός δεν απορροφά το σίδηρο το ίδιο εύκολα από της φυτικές τροφές όσο από της ζωικής προέλευσης τροφές. Μπορείτε, ωστόσο, να αυξήσετε την πρόσληψη σιδήρου από τον οργανισμό προσθέτοντας στο γεύμα λίγη βιταμίνη C. Αντίθετα, οι τανίνες που εμπεριέχονται στο μαύρο τσάι, μειώνουν την πρόσληψη. Άρα το πρωί μαζί με τα δημητριακά σας καλύτερα αντί για ένα φλιτζάνι τσάι, πιείτε ένα ποτήρι πορτοκαλάδα.

Ασβέστιο

Οι απαιτήσεις του οργανισμού για αυτό το πολύτιμο διατροφικά μέταλλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διπλασιάζονται και αυξάνονται ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα εβδομάδων της κύησης όταν ενισχύονται τα οστά του εμβρύου με ασβέστιο. Παρόλα αυτά, δεν χρειάζεται ενίσχυση της διατροφής με ασβέστιο διότι ο ίδιος ο οργανισμός προσαρμόζεται και απορροφά περισσότερο ασβέστιο από την τροφή.

Καλές πηγές αποτελούν το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί, το γιαούρτι και τα φρέσκα τυριά. Οι έγκυες θα πρέπει να προσπαθούν να καταναλώνουν τρεις μερίδες από αυτή την ομάδα τροφών ημερησίως, συνήθως η μερίδα είναι ένα ποτήρι γάλα, γάλα με δημητριακά, ένα κομμάτι σκληρό τυρί (σε μέγεθος σπιρτόκουτου) ή ένα μικρό γιαούρτι (125g με 150g). Άλλες πηγές ασβεστίου είναι το ψωμί, τα πράσινα λαχανικά, οι κονσέρβες με μαλακά ψάρια που έχουν κόκαλα που τρώγονται (σολομός, μικρές και μεγάλες σαρδέλες), τα αποξηραμένα βερίκοκα, το σουσάμι, το τόφου, ο ενισχυμένος χυμός πορτοκαλιού και το γάλα σόγιας.

Τροφική δηλητηρίαση

Οι έγκυες θα πρέπει να προσέχουν και να μην θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο για τροφική δηλητηρίαση, διότι μπορεί να προκληθεί βλάβη στο έμβρυο, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις λιστερίωσης και τοξοπλάσμωσης.

Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να προφυλαχθείτε από τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.

• Πάντα πλένετε τα χέρια σας πριν ετοιμάσετε το φαγητό.

• Φροντίστε προσεκτικά για την καθαριότητα των επιφανειών μαγειρικής, των εργαλείων που χρησιμοποιείτε στην κουζίνα και των κουζινόπανων.

• Αποθηκεύστε το μαγειρεμένο και το έτοιμο φαγητό σε ξεχωριστά δοχεία και ράφια στο ψυγείο, προσέξτε να μην τρέξουν μέσα στο μαγειρεμένο φαγητό, υγρά από ωμό κρέας ή ψάρι.

• Χρησιμοποιείτε άλλο ξύλο κοπής για το κρέας και τα πουλερικά και άλλο για τα φρούτα και τα λαχανικά.

• Πλύνετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά για να απομακρύνετε τις βρωμιές και το χώμα.

• Μην καταναλώνετε ληγμένα τρόφιμα

• Μαγειρέψτε καλά το φαγητό και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

• Βάλτε το υπόλοιπο φαγητό στο ψυγείο και καταναλώστε το εντός 24 ωρών.

• Πλύνετε καλά τα χέρια σας μετά την επαφή με ζώα.

• Αποφύγετε το κουτί της άμμου της γάτας -εάν χρειάζεται να το πιάσετε χρησιμοποιήστε γάντια.

Ποιες τροφές να αποφύγετε

Όταν είστε έγκυος αποφύγετε ορισμένες τροφές που μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

Ορισμένα είδη τυριών

Αποφύγετε τυριά όπως το Καμαμπέρ, το Μπρι ή άλλα τυριά με παρόμοια κρούστα. Επίσης πρέπει να αποφύγετε τα «μπλε» – τυριά. Όλα αυτά τα τυριά μπορεί να περιέχουν λιστέρια, το οποίο είναι ένα βακτήριο που μπορεί να βλάψει το έμβρυο. Τα σκληρά τυριά, όπως το Τσένταρ, το κότατζ, τα κατεργασμένα ή τα αλειβόμενα τυριά δεν έχει φανεί να σχετίζονται με κίνδυνο.

Πατέ

Μπορεί επίσης να περιέχει λιστέρια, οπότε είναι καλύτερο να αποφύγετε όλα τα είδη.

Ωμά ή ελαφρά μαγειρεμένα αυγά

Τα αυγά μπορεί να περιέχουν σαλμονέλα, βακτήριο που προκαλεί ένα είδος δηλητηρίασης. Να τρώτε καλά μαγειρεμένα αυγά, αυτό σημαίνει και το ασπράδι και ο κρόκος πρέπει να είναι σφιχτά. Αποφύγετε τροφές που είναι πιθανό να περιέχουν ωμά ή μερικώς μαγειρεμένα αυγά, όπως είναι η μαγιονέζα, οι σως για σαλάτες και τα παγωτά. Οι περισσότερες μαγιονέζες του εμπορίου καθώς και οι σως για σαλάτες περιέχουν παστεριωμένα αυγά που δεν αποτελούν κίνδυνο.

Ωμό ή λίγο μαγειρεμένο κρέας ή ψάρι

Τρώτε καλά μαγειρεμένο κρέας το οποίο είναι ζεστό μέχρι μέσα και δεν είναι πλέον ροζ στο εσωτερικό.

Αλκοόλ

Η σοβαρή κατανάλωση αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να βλάψει το έμβρυο, ενώ επίσης υπάρχουν ενδείξεις ότι σχετίζεται με προβλήματα κατά τη γέννηση και λιπόβαρη μωρά. Επίσης, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διατροφική ισορροπία της μητέρας, επιδρώντας στην απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων ή περιορίζοντας την όρεξή της για μια πιο θρεπτική τροφή.

Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και μη ξεπερνάτε τα ένα με δύο ποτά την εβδομάδα. Ο Σύλλογος Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, αναφέρει πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ένα με δύο ποτά την εβδομάδα θα βλάψουν το έμβρυο, παρόλα αυτά ορισμένες γυναίκες επιλέγουν να διακόψουν εντελώς τη χρήση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.



Διαβάστε περισσότερα...

Εξετάσεις: Πόσο πρέπει να κοιμάμαι για να θυμάμαι καλύτερα


Τον ακριβή μηχανισμό με τον οποίο ένας καλός ύπνος το βράδυ βελτιώνει τη μάθηση και τη μνήμη εντόπισε διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν προηγμένες τεχνικές μικροσκοπίας και ανακάλυψαν πως στη διάρκεια του ύπνου δημιουργούνται νέες συνδέσεις (επιστημονικά λέγονται συνάψεις) ανάμεσα στα κύτταρα του εγκεφάλου, καθώς αυτός αναβιώνει όσα ζήσαμε στη διάρκεια της ημέρας.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει πως αν θέλει κάποιος να θυμάται, πρέπει να κοιμάται - και αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αυτή την περίοδο, που οι μαθητές έχουν εξετάσεις. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Science», έδειξε ακόμα πως τίποτα, ούτε καν η εντατική προσπάθεια, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις νέες συνάψεις που χάνονται όταν δεν κοιμόμαστε καλά ή/και αρκετά το βράδυ. Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι ο ύπνος παίζει καθοριστικό ρόλο στη μνήμη και τη μάθηση, αλλά έως τώρα παρέμενε άγνωστο πως ακριβώς γίνεται αυτό.

«Το εύρημα πως όταν κοιμόμαστε δημιουργούνται νέες συνάψεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων είναι κάτι που ουδείς έως σήμερα γνώριζε», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γουενμπιάο Γκαν, καθηγητής στο Τμήμα Νευροεπιστήμης, Φυσιολογίας & Μοριακής Νευροβιολογίας του Ιατρικού Κέντρου Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Και συνέχισε: «Πιστεύαμε ότι ο ύπνος συμβάλλει στη μνήμη, αλλά δεν ξέραμε πως. Η μελέτη μας απέδειξε πως όταν κοιμόμαστε ο εγκέφαλος δεν είναι ήσυχος, αλλά αναβιώνει ό,τι συμβαίνει στη διάρκεια της ημέρας και το αποθηκεύει με τη μορφή νέων συνάψεων».

«Ένα από τα κύρια μηνύματα αυτής της μελέτης είναι πως για να θυμόμαστε καλά κάτι, πρέπει να κοιμηθούμε», είπε ο δρ Γκαν.«Για τους μαθητές που έχουν εξετάσεις, αυτό σημαίνει πως πρέπει να διαβάζουν και αμέσως μετά να κοιμούνται, αντί να συνεχίζουν το διάβασμα μέχρι αργά τη νύχτα».



Διαβάστε περισσότερα...

Διαμαρτυρία στην Κρήτη για τα χημικά


Δεκάδες πολίτες, μικροί και μεγάλοι, συμμετείχαν στη διαμαρτυρία στο λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης, την Κυριακή.





Η συγκέντρωση – διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των μαθητών της 47ης σχολής ανοιχτής θαλάσσης του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Ηρακλείου.



Με την συνδρομή των εκπαιδευτικών σκαφών και άλλων πλωτών μέσων και την παρουσία πολιτών στο χώρο του λιμανιού, οι διαδηλωτές βροντοφώναξαν το σύνθημά τους «Καταστρέψετε τα χημικά όχι τη θάλασσα» για ν' ακουστεί από άκρη σε άκρη, όπως υπογραμμίζουν.



Με την κίνηση αυτή, εξέφρασαν την αντίθεση τους σε οποιαδήποτε δραστηριότητα τωρινή ή μελλοντική που μπορεί να αποτελέσει απειλή για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και το περιβάλλον γενικότερα.



Η καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο έχει ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων κι έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανθρώπινη αλυσίδα 123 χιλιομέτρων


Δεκάδες χιλιάδες Βάσκοι σχημάτισαν σήμερα μια ανθρώπινη αλυσίδα 123 χιλιομέτρων στη βόρεια ισπανική περιφέρεια της Χώρας των Βάσκων διεκδικώντας το δικαίωμα να πραγματοποιήσουν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους.

Η πρωτοβουλία "Γκούρε Έσκου Ντάγκο" ("Είναι στα χέρια μας") που οργάνωσε την εκδήλωση, υπολόγισε πως στην αλυσίδα συμμετείχαν περίπου 100.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους βάσκοι πολιτικοί και συνδικαλιστές ηγέτες. Παρόμοια εκδήλωση είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι στις 11 Σεπτεμβρίου στην Καταλονία, μια άλλη ισπανική περιφέρεια με μεγάλο κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας.



Διαδηλωτές τυλιγμένοι σε κόκκινες, λευκές και πράσινες βασκικές σημαίες ύψωναν τα ενωμένα χέρια τους καθώς ελικόπτερα πετούσαν πάνω από την ανθρώπινη αλυσίδα η οποία εκτεινόταν από την πόλη Ντουράνγκο μέχρι την Παμπλόνα, που δεν βρίσκεται στη Χώρα των Βάσκων, αλλά στη γειτονική περιφέρεια της Ναβάρας, η οποία θεωρείται τμήμα της βασκικής πολιτιστικής και γλωσσικής περιοχής.

Μια παρατεταμένη οικονομική κρίση και σκάνδαλα πολιτικής διαφθοράς έχουν προκαλέσει την απογοήτευση των πολιτών από σημαντικούς θεσμούς της Ισπανίας.

Η υποστήριξη προς τους άλλοτε κυρίαρχους σοσιαλιστές και το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα έχει μειωθεί δραματικά, κινήματα ανεξαρτησίας ενισχύονται στην Καταλονία και τη Χώρα των Βάσκων και χθες, Σάββατο, χιλιάδες άνθρωποι έκαναν πορεία στη Μαδρίτη και άλλες πόλεις ζητώντας την κατάργηση της μοναρχίας που αποκαταστάθηκε το 1975.

Η Χώρα των Βάσκων, η οποία έχει τη δική της γλώσσα και κουλτούρα, επιδιώκει παραδοσιακά μεγαλύτερη αυτονομία από την Ισπανία.

Τα τελευταία χρόνια βάσκοι ηγέτες διαπραγματεύθηκαν μεγαλύτερη φορολογική ανεξαρτησία από την Ισπανία ενώ οι αυτονομιστικές διαδηλώσεις έχουν σιγάσει. Η ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, εξασθενημένη από συλλήψεις και τη μείωση της λαϊκής υποστήριξης, κήρυξε το 2011 το τέλος του ένοπλου αγώνα της.

Όμως ένα δημοκρατικό κίνημα για την ανεξαρτησία έχει ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες, εμπνεόμενο εν μέρει από τις μαζικές διαδηλώσεις στην Καταλονία. Στις 29 Μαΐου βάσκοι βουλευτές υιοθέτησαν μια συμβολική διακήρυξη αυτοδιάθεσης, αυξάνοντας την πίεση για περισσότερες εξουσίες.

Ο πρόεδρος της Καταλωνίας Αρτούρ Μας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα προς το Ρόιτερς ότι προχωρεί με τα σχέδιά του να πραγματοποιήσει στις 9 Νοεμβρίου ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, τη διεξαγωγή του οποίου η κεντρική κυβέρνηση λέει ότι θα εμποδίσει ως αντισυνταγματική.



Διαβάστε περισσότερα...

Αναβαθμίζεται το Instagram


H δημοφιλής εφαρμογή του Instagram για iOS και Android συσκευές αναβαθμίζεται και φέρνει πολλές νέες λειτουργίες αλλά και σχεδιαστικές αλλαγές.

Η νέα έκδοση του Instagram φέρνει 10 νέα και 7 ανανεωμένα εργαλεία, τα οποία επιτρέπουν στο χρήστη να κάνει ακόμα περισσότερες αλλαγές στη φωτογραφία του. Φυσικά μπορεί ακόμα να χρησιμοποιεί την εφαρμογή όπως τη χρησιμοποιούσε μέχρι σήμερα, δηλαδή τραβάω φωτογραφία – επιλέγω φίλτρο – ανεβάζω.



Όσοι θέλουν όμως να πάνε την επεξεργασία της φωτογραφίας ένα βήμα παραπέρα το Instagram πρόσθεσε εργαλεία και λειτουργίες για να το κάνουν πραγματικότητα…

Έτσι λοιπόν στην 6η έκδοση του Instagram έχουμε την βασικότερη αλλαγή η οποία πλέον επιτρέπει την επιλογή για το “πόσο φίλτρο” (από τα διαθέσιμα) θέλουμε να βάλουμε στην φωτογραφία μας.



Αν αυτό μόνο δεν μας ικανοποιεί τότε πατώντας το νέο κουμπί στη δεξιά πλευρά κάτω από την φωτογραφία μπορούμε πλέον να “πειράξουμε” τη φωτεινότητα (Brightness), την αντίθεση (Contrast), την θερμότητα του χρώματος (Warmth), τον κορεσμό του χρώματος (Saturation), να κάνουμε πιο έντονα τα φωτεινά σημεία ή τις σκιές (Highlights, Shadows), να κάνουμε Vignette και να δώσουμε μεγαλύτερη λεπτομέρεια στην εικόνα (Sharpen).





Επίσης υπάρχουν ακόμα τα εργαλεία περιστροφής της εικόνας, αποκοπής αλλά και του focus – tilt shift effect τα οποία έχουν βελτιωθεί αρκετά.

Με αυτό τον τρόπο το Instagram θέλει να δώσει μία πολύ απλή λύση για να μπορούν οι χρήστες να επεξεργάζονται εύκολα και γρήγορα τις φωτογραφίες τους, χωρίς να χρειάζονται επιπλέον πολύπλοκες εφαρμογές επεξεργασίας.

Η νέα αναβάθμιση του Instagram θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους χρήστες σταδιακά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θρήνος για 21χρονο στο Βόλο


Ανείπωτη θλίψη στο Βόλο και ειδικότερα στη Ν. Ιωνία, προκαλεί το άκουσμα της είδησης ότι ο 21χρονος που νοσηλεύονταν εδώ και μέρες στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, μετά από τροχαίο ατύχημα έφυγε τελικά από τη ζωή.

Τις τελευαταίες ημέρες γίνονταν μεγάλη προσπάθεια ώστε να βρεθεί αίμα και αιμόπετάλια που χρειάζονταν ο νεαρός. Το enikos.gr είχε κάνει σχετική ανάρτηση - έκκληση για αίμα.

Τελικά όμως ο 21χρονος δεν άντεξε και άφησε την τελευταία του πνοή το απόγευμα του Σαββάτου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Έσβησε» ο Σηφάκης


Σε ηλικία 40 ετών έφυγε από τη ζωή ο αθλητής των Παρολυμπιακών Αγώνων.

Τελικά ο Γιώργος Σηφάκης δεν κατάφερε να βγει νικητής στον πιο δύσκολο αγώνα της ζωής του.



Ο αθλητής των Παρολυμπιακών Αγώνων χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια προπόνησης με το ειδικό αμαξίδιο από επερχόμενο Ι.Χ. και για αρκετές μέρες νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας του ΠΑΓΝΗ.

Χρειάστηκε να υποβληθεί στις απαραίτητες χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά η κατάστασή του παρέμενε κρίσιμη και το πρωί της Κυριακής άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 40 ετών.

Τραγικό παιχνίδι της μοίρας, πριν από αρκετά χρόνια, ένα άλλο ατύχημα τον είχε καθηλώσει σε αναπηρικό αμαξίδιο.


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ψάχνουμε λάθος για εξωγήινη ζωή


Τι υποστηρίζει ένας αστρονόμος σε πρόσφατη έρευνά του.

Δεδομένου ότι είναι απίθανο να κάνουμε –ως ανθρώπινο γένος- μια επίσκεψη σε κάποιο εξωπλανήτη στο άμεσο μέλλον, οι αστρονόμοι αναζητούσαν εδώ και καιρό αν είναι δυνατό να ανιχνεύσουν έστω και ένα απλό σημάδι ύπαρξης εξωγήινης ζωής από απόσταση.

Πολλοί πιστεύουν ότι η ισχυρότερη ένδειξη θα ήταν η ανακάλυψη οξυγόνου και μεθανίου στον ίδιο οργανισμό. Επίσης, ότι η πιθανότητα εύρεσης ενός τέτοιου σημαδιού ζωής είναι πιο μεγάλη σε έναν πλανήτη παρόμοιο με τη γη, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι σαν τον ήλιο.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα όμως, οι αστρονόμοι που ήλπιζαν όλα τα παραπάνω μάλλον… θα πάρουν μια απογοήτευση, καθώς όπως υποστηρίζουν ερευνητές δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το οποιοδήποτε τέτοιο «σημάδι», είναι στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα εξωγήινης ζωής.

Το πρόβλημα, όπως αποδεικνύεται, είναι ότι η ατμόσφαιρα μιας έξω-σελήνης θα είναι δυσδιάκριτη από αυτή του πλανήτη γύρω από τον οποίο περιφέρεται.

Αναζητώντας τον E.T.

Η αναζήτηση εξωγήινης ζωής δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι αστρονόμοι πρέπει αρχικά να αρχίσουν να ψάχνουν για ένα αστέρι που έχει τους δικούς του πλανήτες.

Στη συνέχεια, πρέπει να βεβαιωθούν ότι τουλάχιστον ένας από αυτούς περιφέρεται σε τροχιά γύρω από αυτό το αστέρι στην κατοικήσιμη ζώνη -μια περιοχή γύρω από το αστέρι στην οποία υποθέτουμε ότι θα μπορούσε να υπάρχει νερό σε υγρή κατάσταση.

Τέλος, θα πρέπει να καταγράψουν ότι το αχνό φως που προέρχεται από το λαμπερό αστέρι και αντανακλάται έξω από τον εξωπλανήτη, έχει περάσει μέσα από την ατμόσφαιρά του.

Αυτό το αχνό φως, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του The Time, ακόμη κι αν είναι μερικά φωτόνια, όταν συγκριθεί με το φως από το μητρικό άστρο είναι αρκετό για να δώσει κάποιες πληροφορίες στους επιστήμονες για τις χημικές ουσίες που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα αυτού του πλανήτη.

Η ζωή όπως τη γνωρίζουμε δημιουργεί δύο αέρια, που σε διαφορετική περίπτωση δε θα ήταν παρόντα στην ατμόσφαιρα την ίδια στιγμή – το οξυγόνο από τη φωτοσύνθεση και το μεθάνιο από τα μικρόβια.

Φρούδες ελπίδες

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, ο επιστήμονας Hanno Rein από το πανεπιστήμιο του Τορόντο και οι συνεργάτες του, αναρωτήθηκαν γύρω από το τι άλλο θα μπορούσε να «μιμηθεί» αυτή τη «βιο-σφραγίδα».

Ενώ εργαζόταν επάνω στα σημάδια που θα μπορούσαν να δείχνουν την ύπαρξη ζωής, αλλά δεν είναι ζωή, ο Rein βρήκε ένα πολύ σημαντικό: τα έξω-φεγγάρια.

Σύμφωνα με τον Rein οι παρατηρητές από τη Γη δε θα είναι σε θέση να πουν αν τα σημάδια μεθανίου και οξυγόνου προέρχονται από ένα και μόνο ουράνιο σώμα, ή από δύο κοντινούς κόσμους.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί γιατί, ενώ η Γη έχει μία Σελήνη, υπάρχει η περίπτωση οι εξωπλανήτες να έχουν περισσότερα από ένα φεγγάρια.

Αν λοιπόν, και αυτά τα δύο ουράνια σώματα έχουν μια ατμόσφαιρα και στις ατμόσφαιρές τους ο εξωπλανήτης έχει οξυγόνο και το έξω-φεγγάρι μεθάνιο (ή αντίστροφα), τότε κάποιος παρατηρητής από τη Γη αυτό που θα δει θα είναι ένα σημάδι (βιο-σφραγίδα) ύπαρξης οξυγόνου και μεθανίου μαζί.

Κι ενώ αυτό θα φανεί ως απόδειξη ύπαρξης ζωής, στην πραγματικότητα θα είναι τα αέρια που παράγονται από μη ζωντανές διαδικασίες σε δύο διαφορετικά ουράνια σώματα. Κι από τη στιγμή που δε μπορούν να αλληλεπιδράσουν, θα φτάνουν σε υψηλά επίπεδα.

Επιπλέον, όπως αναφέρει ο Rein «ακόμη κι αν με κάποιο τρόπο είχαμε βρει ένα τρόπο για να εντοπίζουμε τα έξω-φεγγάρια, δε θα είμαστε σε θέση να καταλάβουμε τη διαφορά στις ατμόσφαιρές τους, δεδομένης της περιορισμένης ποσότητας φωτός που φτάνει σε εμάς».

Η έρευνα αυτή δείχνει, ότι ίσως δε θα πρέπει να αναζητούμε μια εξωγήινη ζωή αποκλειστικά σε ένα μόνο μέρος.

Ο Rein επισημαίνει ότι οι πιθανότητες εξάλειψης αυτών των ψευδών θετικών «βιο-υπογραφών» αυξάνουν όσο το αστέρι γίνεται σκοτεινότερο ή μελετώνται μεγαλύτεροι πλανήτες.

Ίσως, λοιπόν, η εξωγήινη ζωή να μην είναι μόνο διαφορετική από αυτήν που υπάρχει στη Γη, αλλά και να κατοικεί σε ένα μέρος που δε μοιάζει με τη Γη.



Διαβάστε περισσότερα...

Ένα σχολείο έργο τέχνης


Και στη φτώχεια υπάρχει πλούτος.

Από το 2006, κάθε χρόνο στο φτωχικό χωριό Sujata της Ινδίας διοργανώνεται ένα ιδιαίτερο φεστιβάλ τέχνης. Καλλιτέχνες από την Ινδία και την Ιαπωνία ζωγραφίζουν τους τοίχους του σχολείου. Το φεστιβάλ αυτό διαρκεί τρεις εβδομάδες και δίνει ζωή και κουράγιο στο απομονωμένο αυτό χωριό.


















Διαβάστε περισσότερα...