Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Για ποιο σχόλιο το BBC ζήτησε συγγνώμη; Έθιγε άτομα με αναπηρία;


O κύριος της φωτογραφίας είναι υψηλό στέλεχος της εταιρείας MENSA. Καλεσμένος στην εκπομπή "Breakfast" του ΒΒC προχώρησε σε ένα προσβλητικό σχόλιο που ανάγκασε το κανάλι να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη...

Όλα ξεκίνησαν όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Peter Bainbridge για το μέσο όρο του δείκτη νοημοσύνης.

Εκείνος είπε: "Ο μέσος όρος είναι το 100. Εκείνοι που έχουν περίπου 60 δείκτη είναι καρότα".

Αυτό το σχόλιο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους τηλεθεατές, οι οποίοι έκαναν παράπονα στον τηλεοπτικό σταθμό για προσβλητικά σχόλια που αφορούν σε ανθρώπους που έχουν μαθησιακές δυσκολίες.

Το twitter πήρε φωτιά και ο εκπρόσωπος του BBC αναγκάστηκε να κάνει δηλώσεις ζητώντας "συγγνώμη".


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εν αναμονή της κυβερνητικής απόφασης


Θέμα εικοσιτετραώρων είναι οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, σε τρεις δόσεις από την Πρωτοχρονιά.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, μετά από πολύωρη συνεδρίαση αποφάσισε να εισηγηθεί αναπροσαρμογή από 13% έως 15%, μεσοσταθμικά, ενώ ταυτόχρονα θα μεταφέρει στο αρμόδιο υπουργείο την πρόταση της ΔΕΗ για δυο ακόμα «καπέλα», τα οποία, αν ισχύσουν θα πολλαπλασιαστεί η επιβάρυνση για εκατοντάδες καταναλωτές.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να περιορίσει όσο είναι δυνατό, την τελική αύξηση και να διευρύνει την εφαρμογή του κοινωνικού τιμολογίου για τους ασθενέστερους.

Δείτε το βίντεο από το MEGA





Διαβάστε περισσότερα...

Δεκάδες τόνοι τροφίμων σε ευπαθείς ομάδες


Από το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Περιφέρειας Κρήτης.

Τρόφιμα για 5.000 οικογένειες συγκεντρώθηκαν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Περιφέρειας Κρήτης και η διανομή τους ξεκίνησε από χθες στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.

Εκπρόσωποι των δήμων και από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης, παραλαμβάνουν δεκάδες τόνους τροφίμων, προκειμένου με τη σειρά τους, να διαθέσουν στις οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Όπως ανέφερε η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη, περίπου 5.000 οικογένειες θα παραλάβουν βασικά είδη διατροφής όπως είναι λάδι, μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, βούτυρο, γάλα, παξιμάδια, καφέ, αναψυκτικά , χυμούς, νερό, χαρτικά, απορρυπαντικά και διάφορα είδη προσωπικής υγιεινής.

Παράλληλα, η αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε ιδιαίτερα για τους τόνους τροφίμων που συγκεντρώθηκαν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, «τους απλούς ανθρώπους, τις οικογένειες, που έσπευσαν και από το υστέρημα τους πρόσφεραν τρόφιμα για τους συνανθρώπους μας, με στόχο να μην περάσει καμία οικογένεια τις ημέρες των Χριστουγέννων, δίχως τα απαραίτητα αγαθά».

Τέλος, η κ. Βρέντζου ευχαρίστησε όλες τις επιχειρήσεις , που ανταποκρίθηκαν για άλλη μια φορά στο κάλεσμα της Περιφέρειας Κρήτης, προκειμένου να συγκεντρωθεί η μεγάλη αυτή ποσότητα τροφίμων.

Οι διανομές τροφίμων θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, έως τις αρχές του νέου έτους, σε ιδιώτες και δήμους, από το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Περιφέρειας Κρήτης.


Διαβάστε περισσότερα...

Παιδιά επαίτες στα χέρια επιτήδειων


Παιδιά ξυπόλητα, με κοντομάνικα μπλουζάκια μέσα στο κρύο βγάζουν επιτήδειοι προκειμένου να εκβιάσουν τον οίκτο των περαστικών.

Το φαινόμενο της επαιτείας, όσο πλησιάζουμε στις γιορτές, σημειώνει έξαρση.

Στην Κρήτη από μικτά κλιμάκια περιπολούν, πρωί και βράδυ, στο κέντρο του Ηρακλείου, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η κατάσταση.
Η οδηγία που έχει δοθεί περιλαμβάνει την κατάσχεση των ειδών που πωλούν οι πλανόδιοι μικροπωλητές, ενώ με ευαισθησία θα αντιμετωπίζεται το θέμα των μικρών παιδιών, που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης στα χέρια επιτήδειων, που στα προσωπάκια τους βλέπουν ...πηγή εσόδων.

Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Η βία δεν έχει θέση στα Πανεπιστήμια"


Εναντίον των φαινομένων βίας στα πανεπιστήμια τάχθηκε σήμερα ο υφυπουργός Παιδείας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, εκτιμώντας πως πρόκειται για καθοδηγούμενη βία, «καθαρά ποινική» και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται.

«Οι μεταπράτες της βίας δεν έχουν θέση στα πανεπιστήμια, δεν έχουν θέση στην κοινωνία. Αυτή η βία που ασκείται και που νομίζω ότι είναι καθοδηγούμενη σε πάρα πολλές περιπτώσεις, όχι μόνο δεν έχει χώρο αλλά δεν έχει και πολιτικό πρόσημο. Είναι καθαρά ποινική και έτσι πρέπει να αντιμετωπισθεί».

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο υφυπουργός, στο τέλος της συνάντησης που είχε με τον υπουργό Παιδείας της Κύπρου, Γιώργο Δημοσθένους, παρουσία του πρεσβευτή της Κύπρου στην Αθήνα Ιωσήφ Ιωσήφ, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν θέματα συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της εκπαίδευσης.

Ο Κύπριος υπουργός εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του που βρίσκεται στην πατρίδα, «στον τόπο που σπούδασα καθώς φοίτησα στο Πολυτεχνείο» και ανέφερε πως στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν και τα δύο υπουργεία και «διαπιστώσαμε συναντίληψη για εκπλήρωση κοινών στόχων για τη διασφάλιση της ποιότητας στην εκπαίδευση για τη στενή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου».

Αναφερόμενος στη σημερινή οικονομική κρίση που μαστίζει και την Κύπρο, ο κ. Δημοσθένους είπε πως «πρέπει να περάσουμε την κρίση με όσο το δυνατό λιγότερα προβλήματα» και τόνισε ότι «ειδικά σε καιρούς κρίσης πρέπει να στηρίζουμε την εκπαίδευση και τον πολιτισμό για να μη δημιουργήσουμε μόνιμες πληγές».

Ο κ. Παπαθεοδώρου, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι υπάρχει μόνιμη συνεργασία και συναντίληψη με το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου, ενώ χαρακτήρισε δυναμικές και αποτελεσματικές τις συνεργασίες με τους Κυπρίους. Ανέφερε, επίσης ότι στη συζήτηση που είχαν με τον Κύπριο υπουργό διαπιστώθηκε η συναντίληψη σε διάφορα θέματα, όπως είναι η συνεργασία σε επίπεδο πανεπιστημίων, αλλά και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό Παντοπωλείο από τον δήμο Αμαρίου


Σήμερα και τα εγκαίνια στο Ρέθυμνο
.
Κοινωνικό Παντοπωλείο οργάνωσε και λειτουργεί ο δήμος Αμαρίου στο πλαίσιο της κοινωνικής του πολιτικής. Από τις αιτήσεις που κατατέθηκαν αρχικά θα εξυπηρετούνται σαρανταπέντε οικογένειες, οι οποίες πληρούν τα κριτήρια που έθεσε η επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου. Σήμερα Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια και ο Αγιασμός του Κοινωνικού Παντοπωλείου το οποίο θα λειτουργεί ανά δεκαπενθήμερο, στο δημοτικό κτίριο στην Τοπική Κοινότητα Βυζαρίου.

Από το ερχόμενο Σάββατο 22 Δεκεμβρίου και από τις 9:00 το πρωί μέχρι και τη μία το μεσημέρι θα εξυπηρετηθούν όλοι οι δικαιούχοι με τρόφιμα και προϊόντα για την εορταστική περίοδο.

«Μέσω τις περιφέρειας η προσπάθεια ώστε να ενισχυθούν οικογένειες είχε κάποια προβλήματα με αποτέλεσμα να αποφασίσουμε την οργάνωση δημορικού Κοινωνικού Παντοπωλείου» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Στέφανος Σημαντήρας. Όπως ανέφερε, στην επαρχία Αμαρίου η οποία αποτελείται από 26 πρώην κοινότητες και 40 οικισμούς, υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης, ειδικά σε μοναχικά άτομα και πολύτεκνες οικογένειες.

«Η κατάσταση μπορεί να μην είναι ορατή, διότι οι κοινωνίες είναι κλειστές και ο κόσμος ντρέπεται, έχει συστολές στο να απευθυνθεί για βοήθεια, όμως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε ηλικιωμένα άτομα με 300 ευρώ που μόνο για τα φάρμακα τους χρειάζονται τα διακόσια».

Σύμφωνα με τον κ. Σημαντήρα, η ανεργία έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό αλλά δυστυχώς -όπως ανέφερε- δεν μπορεί να καταγραφεί και όλα τα στοιχεία που υπάρχουν είναι πλασματικά. Παρά ταύτα, όση απαισιοδοξία και να επικρατεί, στην περιφέρεια του δήμου Αμαρίου οι κάτοικοι διατηρούν και ενισχύουν την αλληλοβοήθεια, την παρέα και τη συντροφικότητα, στοιχεία απαραίτητα για να ξεπεραστεί όσο είναι δυνατόν το πρόβλημα της κρίσης.

«Είναι σημαντικό ότι αλυσίδες προμηθευτών και ιδιώτες επιχειρηματίες έδωσαν μεγάλες προσφορές, ενίσχυσαν την κοινωνική πολιτική του δήμου, την περίοδο των εορτών θα προσφερθούν κρέας τυρί, κηπευτικά και γλυκά, ενώ και απλοί πολίτες ή και ο συνεταιρισμός βοηθούν ώστε τα 215 παιδιά στα τρία δημοτικά σχολεία κάθε πρωί να έχουν δωρεάν το κολατσιό τους» είπε ο δήμαρχος Αμαρίου.

Ο δήμος μερίμνησε και τοποθετήθηκαν καλάθια σε επιλεγμένα σημεία πώλησης τροφίμων και καταστημάτων στο Ρέθυμνο και το Αμάρι, ώστε όσοι πολίτες επιθυμούν να ενισχύσουν με τρόφιμα -και όχι μόνο- την προσπάθεια αλληλεγγύης και την κοινωνική πολιτική του δήμου Αμαρίου, να το πράξουν. «ήδη τα καλάθια μας έχουν αδειάσει και γεμίσει δύο φορές» ανέφερε ο κ. Σημαντήρας.



Διαβάστε περισσότερα...

Παρατείνεται η φροντίδα ηλικιωμένων και αναπήρων


Μέχρι το τέλος του 2013, με πόρους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο
.
Την παράταση των Προγραμμάτων για τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) και τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) αναπήρων μέχρι τις 31.12.2013, με την χρήση κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ανακοίνωσαν σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Οι 68 δομές ΚΗΦΗ εξυπηρετούν σήμερα 1.521 ηλικιωμένους, ενώ οι εργαζόμενοι ανέρχονται σε 276.

Τα 43 Κέντρα Διημέρευσης εξυπηρετούν 1176 άτομα με αναπηρίες και απασχολούν 460 εργαζόμενους.

«Στην καρδιά της σφοδρότερης οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, η κυβέρνηση πρωτοστατεί στον πόλεμο κατά της φτώχειας στηρίζοντας με ότι δυνάμεις διαθέτει τις κοινωνικές ομάδες που δοκιμάζονται σκληρά», δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης, τονίζοντας ότι «μέσα από αυτές τις δομές στηρίζουμε ηλικιωμένους ανθρώπους και άτομα με αναπηρία, που έχουν πραγματικά ανάγκη το κοινωνικό κράτος»..

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνέχιση των προγραμμάτων ΚΗΦΗ και «Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας».

Τόνισε δε ότι η χρηματοδότηση των δυο αυτών προγραμμάτων εξασφαλίστηκε μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), ενώ το 2013 θα είναι έτος αξιολόγησης αυτών των δομών από φορείς του υπουργείου Εργασίας».


Διαβάστε περισσότερα...

Καταβολή εφάπαξ για 1.200 συνταξιούχους του Δημοσίου


Θα εκταμιευτούν 40 εκατ. ευρώ.

Το ποσό των 40 εκατομμυρίων ευρώ θα εκταμιευθεί σήμερα προκειμένου να καταβληθούν τα εφάπαξ σε 1.200 συνταξιούχους του Δημοσίου.

Μέσω της καταβολής των εφάπαξ αλλά και της διάθεσης του ποσού των 255,3 εκατομμυρίων ευρώ για 42 δήμους το Δημόσιο αρχίζει τη διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά τη σύσκεψη που είχε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έως το τέλος του έτους θα δοθεί ένα δις ευρώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δίπλα στα παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου»


Εορταστικές εκδηλώσεις ενόψει Χριστουγέννων.

Στις 22, 23, 24, 27, 29 και 31 Δεκεμβρίου εννέα πολύ γνωστά ονόματα της μουσικής και του θεάτρου «αγκαλιάζουν» τις προσπάθειες της «Κιβωτού του Κόσμου» και προσφέρουν αφιλοκερδώς τις δικές τους υπηρεσίες στην αίθουσα τέχνης Ιανός.

Με αφορμή τις ημέρες των χριστουγεννιάτικων εορτών οι Γιώργος Νταλάρας, Χρήστος Θηβαίος, Γιάννης Κότσιρας, Κωστής Μαραβέγιας, Γιώργος Ανδρέου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Παντελής Θαλασσινός και Ντίνα Κώνστα θα διαβάσουν παραμύθια και θα τραγουδήσουν για τα παιδιά που ζουν στο σπιτικό της Κιβωτού.

Η «Κιβωτός του Κόσμου» δημιουργήθηκε το 1998 από τον 26χρονο τότε ιερέα Αντώνιο Παπανικολάου ως μια φωλιά στοργής και φροντίδας για τα παιδιά της «άλλης» Αθήνας. Για τα παιδιά που χουν χωρίς ιατρική φροντίδα, σε συνθήκες εξαθλίωσης και υποσιτισμού, χωρίς μέλλον και κυρίως χωρίς οικογένεια.

Κάθε παιδί που θα μπαίνει στο χώρο των εκδηλώσεων στον Ιανό δεν θα πληρώνει είσοδο, αλλά θα προσφέρει ένα δώρο για τα παιδιά της Κιβωτού. Όσο για τον γονιό, αγοράζοντας το εισιτήριο των 5 ευρώ, θα πρέπει να γνωρίζει ότι το ποσόν θα πηγαίνει απευθείας στην Κιβωτό. Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης με την βοήθεια των μικρών του φίλων θα φτιάξει το σκηνικό των εκδηλώσεων.

«Αποφασίσαμε φέτος να διοργανώσουμε στον Ιανό τη σειρά εκδηλώσεων "Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες από τον Ιανό στην Κιβωτό" με σκοπό την ενίσχυση της Κιβωτού του Κόσμου. Θεωρούμε το έργο της Κιβωτού πολύ σημαντικό σε μια εποχή που έχουμε πραγματική ανάγκη από τέτοιες πρωτοβουλίες ανθρωπισμού. Το έργο του πατέρα Αντώνιου Παπανικολάου δίνει δύναμη στα παιδιά και σε όλους μας να πιστεύουμε σε έναν καλύτερο κόσμο» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή την εκδήλωση ο πρόεδρος της Αλυσίδας Πολιτισμού Ιανόs Νίκος Καρατζάς.

«Γιορτινές μέρες ακόμα και στις πιο δύσκολες μέρες ανήκουν στα παιδιά, και πιο πολύ στα παιδιά που έχουν ανάγκη από ένα παραμύθι, ένα τραγούδι, ένα χάδι, ένα δώρο, ένα ζεστό σπίτι όπως αυτό που προσφέρει η Κιβωτός. Χρόνια Πολλά, χρόνια καλά, με υγεία. Το Σάββατο θα ανταλλάξουμε ευχές, θα πούμε χριστουγεννιάτικα παραμύθια και θα στηρίξουμε το πολύ δύσκολο έργο που έχει αναλάβει η Κιβωτός για τα παιδιά» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Νταλάρας.

«Τα όνειρα τα παιδικά να γίνουν όνειρα αντρών και γυναικών βουτηγμένα σε σοκολάτα, μπιχλιμπίδια και ζαχαρωτά. Κι αυτή η ζωή να ξεχειλίζει από ευτυχία, αγάπη και υγεία. Σύνεση, μέτρο ως προς τη σκέψη και χείμαρρος-ωκεανός συναισθημάτων. Να είναι η ζωή ορόσημο και άστρο για τις επόμενες γενιές» ευχήθηκε από την πλευρά του ο Κωστής Μαραβέγιας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων :

Σάββατο 22/12: Γιώργος Νταλάρας

Κυριακή23/12: Χρήστος Θηβαίος

Δευτέρα 24/12: Γιάννης Κότσιρας

Πέμπτη 27/12: Κωστής Μαραβέγιας

Παρασκευή 28/12: Γιώργος Ανδρέου, Ελένη Τσαλιγοπούλου

Σάββατο 29/12: Ελευθερία Αρβανιτάκη

Δευτέρα 31/12: Παντελής Θαλασσινός, Ντίνα Κώνστα.



Διαβάστε περισσότερα...

To αδιαχώρητο για λίγα τρόφιμα!


Ουρές στην Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής στη Θεσσαλονίκη.

Εκατοντάδες πολίτες έχουν συγκεντρωθεί σήμερα το πρωί στην Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης, στην οδό Μοναστηρίου, για τη διανομή πακέτων τροφίμων και κρεάτων, την οποία τροφοδοτούν επιχειρήσεις της πόλης.

Σήμερα θα δοθούν τρόφιμα σε δημότες της 1ης και 2ης δημοτικής κοινότητας, ενώ στις 27 Δεκεμβρίου στους δημότες των υπόλοιπων τριών δημοτικών κοινοτήτων. Εκατοντάδες άτομα βρίσκονται στο χώρο και περιμένουν να πάρουν λίγα αγαθά, για να περάσουν τις γιορτές, σύμφωνα με το thestival.gr.









Διαβάστε περισσότερα...

Καταργείται ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων το 2013


Σύμφωνα με την τρόικα ενθαρρύνει τη διαφθορά του φορολογικού μηχανισμού.

Την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα πρέπει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση έως το Μάιο 2013 ζητά η τρόικα.

Σύμφωνα με εκθέσεις του ΔΝΤ, της ΕΕ, αλλά και της Ομάδας Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων ενθαρρύνει τη διαφθορά του φορολογικού μηχανισμού και τη συναλλαγή με τους πολίτες και δεν συμβάλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στην είσπραξη εσόδων.

Συγκεκριμένα η τρόικα θεωρεί πως σήμερα ο ΚΒΣ οδηγεί σε μεγάλα πρόστιμα για μικρές φορολογικές παραβάσεις και επιτρέπει σε επίορκους εφοριακούς να αποσπούν χρηματικά ποσά από επιχειρήσεις και επιτηδευματίες.

Όπως σημειώνεται σε σχετική έκθεση από 3,7 εκατομμύρια παραβάσεις που βεβαίωσε το ΣΔΟΕ το 2011, το 80% αφορούσε σε παραβάσεις του ΚΒΣ. Ωστόσο, από τα πρόστιμα που επιβάλλονται για παραβάσεις του ΚΒΣ, εισπράττεται μόλις το 1%.

Στο ίδιο πλαίσιο η τρόικα επιδιώκει από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 να καθιερωθεί συνολικά ο Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών καταργώντας τον ΚΒΣ.

Σημειώνεται πως ο Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών που ισχύει τους τελευταίους μήνες έχει φέρει αλλαγές στον τρόπο τήρησης των βιβλίων για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, στην έκδοση των φορολογικών στοιχείων με την καθιέρωση ηλεκτρονικών τιμολογίων, ενώ καταργεί και την υποχρέωση τήρησης ορισμένων πρόσθετων βιβλίων.


Διαβάστε περισσότερα...

«Κούρεμα» 50% στα υπουργεία φέρνει η αξιολόγηση


Αποχωρήσεις εργαζομένων από τη συρρίκνωση των δομών.

Σημαντικές μειώσεις, που ξεπερνούν το 50%, στις δομές και στις οργανικές μονάδες υπουργείων, καθώς και εξορθολογισμό του ανθρωπίνου δυναμικού προωθεί η κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, παρά το γεγονός ότι, χθες, ο Αντώνης Σαμαράς διαβεβαίωσε ότι δεν έγινε λόγος για απολύσεις στο Δημόσιο στη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επί της ουσίας οι αποφάσεις εκεί οδηγούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «μικροσκόπιο» έχουν μπει περίπου 1.500 οργανισμοί, που απασχολούν 150.000 άτομα. Από αυτούς θα προκύψει, κατά κύριο λόγο, η δεξαμενή του προσωπικού που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Οι σαρωτικές αλλαγές που έρχονται θα μειώσουν στο μισό τις θέσεις εργασίας.

Με την αξιολόγηση υπηρεσιών και προσωπικού ωστόσο οι θέσεις που θα προκύψουν θα είναι πολύ λιγότερες από τις υπάρχουσες και έτσι αναγκαστικά θα υπάρξουν και χιλιάδες υπάλληλοι που μετά τον ένα χρόνο σε καθεστώς διαθεσιμότητας δεν θα επιστρέψουν στο Δημόσιο, με λίγα λόγια θα απολυθούν.


Διαβάστε περισσότερα...

Επιδοτήσεις σε ξενοδοχεία από τον ΟΑΕΔ


Απαραίτητο κριτήριο να είχαν διακόψει τις εργασίες τους την προηγούμενη πενταετία
.
Ξεκινάει σήμερα, μετά την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου από τον ΟΑΕΔ, το πρόγραμμα επιχορήγησης ξενοδοχείων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας του έτους 2012-2013.

Σκοπός του προγράμματος είναι να διατηρηθούν οι θέσεις σε ξενοδοχεία που λειτουργούν εποχικά, κατά την χειμερινή περίοδο (από Νοέμβριο έως Φεβρουάριο).

Στο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν οι κάθε μορφής ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εφόσον λειτουργούν με άδεια του Ε.Ο.Τ. και εκτός της περιοχής του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης .

Πρέπει επίσης να είναι εποχιακές, να διέκοψαν δηλαδή τις εργασίες τους κατά την προηγούμενη πενταετία (2007-2011), τουλάχιστον για δύο χρόνια από 1η Νοέμβρη μέχρι 28η Φεβρουαρίου. Εκτός αν οι επιχειρήσεις μετείχαν σε ένα τουλάχιστον από τα προηγούμενα προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας για τη χειμερινή περίοδο ή είναι νέες (άρχισαν δηλαδή να λειτουργούν από τη 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά), οπότε θα πρέπει να διέκοψαν τη λειτουργία τους κατά το 2011 πριν από τη 10η Νοεμβρίου. Επιχειρήσεις, που άρχισαν να λειτουργούν από τη 1η Νοεμβρίου 2011 και μετά, δεν επιχορηγούνται.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, στο πρόγραμμα δεν μπορεί να υπαχθεί ξενοδοχειακή επιχείρηση για το προσωπικό της, το οποίο πριν την 1η Νοεμβρίου 2012 είχε συνεχόμενη δωδεκάμηνη απασχόληση στην επιχείρηση.

Η επιχορηγούμενη επιμήκυνση αρχίζει από την 1η Νοεμβρίου 2012, δεν μπορεί όμως να υπερβαίνει τους τέσσερις μήνες από την έναρξη της και ολοκληρώνεται έως την 28η Φεβρουαρίου 2013.

Οι ημέρες επιχορήγησης της ξενοδοχειακής επιχείρησης δεν μπορούν να υπερβαίνουν τον αριθμό των ημερησίων επιδομάτων ανεργίας, που δικαιούται ο ξενοδοχοϋπάλληλος, κατά την έναρξη της περιόδου επιμήκυνσης της λειτουργίας της επιχείρησης και αφαιρούνται από την επιδότηση της ανεργίας του, όπως αυτή προκύπτει κατά την έναρξη της λειτουργίας της επιχείρησης.

Το ύψος της επιχορήγησης καθορίζεται ίσο με το ημερήσιο επίδομα ανεργίας που ισχύει κατά τη διάρκεια της επιμήκυνσης και δικαιούται ο ξενοδοχοϋπάλληλος, για κάθε ημέρα εργασίας του στην επιμήκυνση, με ανώτερο όριο τις 25 ημέρες κατά μήνα και τις 100 ημέρες για όλη τη διάρκεια της επιμήκυνσης.

Οι ενδιαφερόμενες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, πρέπει να υποβάλουν στην κατά τόπους αρμόδια Υπηρεσία Απασχόλησης του ΟΑΕΔ τα εξής δικαιολογητικά:

α) Αίτηση με τα βασικά στοιχεία της επιχείρησης (επωνυμία, διεύθυνση, νόμιμο εκπρόσωπο κτλ) που θα περιέχει την επιθυμία της να υπαχθεί στο πρόγραμμα σύμφωνα με τους όρους που θεσπίζει η παρούσα απόφαση.

β) Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 ότι οι εργαζόμενοι που θα απασχολήσει στην επιμήκυνση δεν ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό της.

γ) 'Αδεια του Ε.Ο.Τ. για τη λειτουργία της επιχείρησης.

δ) Βεβαίωση του Ε.Ο.Τ. για την εποχική λειτουργία της επιχείρησης.

ε) Αναλυτική κατάσταση των εργαζομένων που θα απασχολήσουν κατά την περίοδο της επιμήκυνσης των εργασιών τους και των ημερών εργασίας του καθένα εξ αυτών στη διάρκειά της.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόβλημα με το πετρέλαιο θέρμανσης στα νοσοκομεία


Κραυγές αγωνίας από τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην Πάτρα.

Ένα από τα φλέγοντα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας που εδρεύει στην Πάτρα, είναι αυτό της προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης για τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Όπως αναφέρει ο κ. Κατσιβέλας το 5,5% επί της τιμής διαπραγμάτευσης που προβλέπει ο νόμος είναι αποτρεπτικό για τους βενζινοπώλες, καθώς το κέρδος τους είναι μηδενικό και αυτό σημαίνει, όπως εξηγεί, ότι όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν πρόβλημα προμήθειας πετρελαίου, πλην ορισμένων που ακόμα δεν έχουν λήξει οι συμβάσεις τους.

Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί το μοναδικό πρόβλημα του ΕΣΥ.
Ένα ακόμα ζήτημα για τον κ. Κατσίβελα είναι αυτό των κενών σε γιατρούς στα πρωινά τακτικά νοσοκομεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, πρόβλημα το οποίο εντείνεται τώρα με την οικονομική κρίση καθώς πολλοί δεν μπορούν να πληρώσουν για να εξυπηρετηθούν από τα απογευματινά ιατρεία, με αποτέλεσμα να μπαίνουν σε λίστες αναμονής ή ακόμα και να μην αντιμετωπίζουν το πρόβλημά τους.

Μάλιστα ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ έχει ζητήσει να του δοθούν εγγράφως στοιχεία σχετικά με την εικόνα των απογευματινών ιατρείων και των πρωινών τακτικών ιατρείων, καθώς όπως αναφέρει, είναι αδιανόητο ο αριθμός ορισμένων απογευματινών να ξεπερνά τα πρωινά τακτικά.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε εορταστικούς ρυθμούς η Θεσσαλονίκη


Προσφορές σε όσους έχουν ανάγκη και πλήθος εκδηλώσεων.

Τρόφιμα, φάρμακα, παιδικά ρούχα, παιχνίδια αλλά και χαρά, μέσα από εορταστικές εκδηλώσεις, ενόψει των Χριστουγέννων προσφέρουν σε κάθε γωνιά της Θεσσαλονίκης φορείς της αυτοδιοίκησης, κοινωνικές οργανώσεις, εκπρόσωποι της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εθελοντές και κινήσεις πολιτών.

Και όσο η οικονομική κρίση εντείνεται, τόσο δυναμώνει το αίσθημα της αλληλεγγύης και της προσφοράς σε όσους έχουν περισσότερη ανάγκη και πλήττονται βαρύτερα από τις επιπτώσεις της ύφεσης.

Δωροεπιταγές για την αγορά τροφίμων και πακέτα με τρόφιμα καθώς και κουπόνια για δωρεάν ιατρικές εξετάσεις συνολικής αξίας 55.000 ευρώ διανεμήθηκαν το μεσημέρι από τους εκπροσώπους των μητροπόλεων και κοινωνικών φορέων σε οικογένειες που έχουν ανάγκη, αναφέρει δημοσίευμα του ΑΜΠΕ-ΜΠΕ.

Πρόκειται για δράση που συντόνισε η αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης και από την οποία εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν περίπου 1.600 οικογένειες. Πακέτα τροφίμων και κρεάτων που συγκεντρώθηκαν από επιχειρήσεις της πόλης διανεμήθηκαν από την αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε δημότες της 1ης και 2ης δημοτικής κοινότητας. Η διανομή θα συνεχιστεί στις 27 Δεκεμβρίου στις υπόλοιπες τρεις δημοτικές κοινότητες.

Έντονη ήταν και η κινητικότητα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Παύλου Μελά από όπου διανεμήθηκαν σήμερα μεγάλες ποσότητες τροφίμων που αγοράστηκαν με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από μουσικές εκδηλώσεις με νέους δημιουργούς αλλά και θεατρικές παραστάσεις. Εντός της περασμένης εβδομάδας ξεκίνησε, άλλωστε, να λειτουργεί το κοινωνικό ιατρείο και φαρμακείο για τους ανασφάλιστους του δήμου. Ο δήμος Βόλβης διανέμει δωρεάν 12,5 τόνους τροφίμων σε 1.181 άπορους δημότες του από 29 χωριά, με βάση το ειδικό πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στο μεταξύ, η ομάδα εθελοντών της δημοτικής ενότητας Τριανδρίας θέλοντας να στηρίξει τις δράσεις της «Ομάδας Εθελοντών Δημοτικής Κοινότητας Τριανδρίας», προς τους κατοίκους της περιοχής που έχουν ανάγκη από βοήθεια και αλληλεγγύη, καλεί όσους μπορούν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια συγκέντρωσης φαρμάκων, τροφίμων και παιχνιδιών, στον 2ο όροφο του πρώην Δημαρχείου Τριανδρίας κάθε ημέρα από 09.00-14.30.

Απόψε στις 5 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί Φιλανθρωπικό Παζάρι του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας, στο Φουαγιέ Θεάτρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου ενώ το παζάρι θα διαρκέσει ως την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου. Την ίδια μέρα στις 6 το απόγευμα διοργανώνεται Πολιτιστική βραδιά του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης, «Είμαστε όλοι μαζί» στην Αίθουσα Θεάτρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου.
Από την πλευρά τους οι «Γιατροί του κόσμου» απευθύνουν έκκληση στο κοινό για τη στήριξη του έργου τους και συγκεκριμένα των πολυιατρείων της οργάνωσης που δίνουν φάρμακα, τρόφιμα και ελπίδα σε χιλιάδες ανθρώπους.

Εκδηλώσεις

Την ίδια ώρα προετοιμάζονται διάφορες εκδηλώσεις με επίκεντρο τα παιδιά και τους μικρούς μαθητές. Απόψε η παιδική Σκηνή «Το μουσικό παιχνιδοθέαμα του Κρουστόφωνου» και η Μπάντα Δρόμου θα παρουσιάσουν στις 19.30 το απόγευμα στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο δραματοποιημένα κείμενα για τα Χριστούγεννα και τους Καλικάντζαρους. Επίσης η Μπάντα του Δρόμου του Κορουστόφωνου θα παρουσιάσει την παράσταση «Παρέλαση με κρουστά» την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου στις 8 το βράδυ στο Βαφοπούλειο και την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου στις 11.30 το πρωί στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο με πρώτη τη γιορτή αλληλεγγύης που θα γίνει αύριο στις 12 το μεσημέρι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, για τη συγκέντρωση τροφίμων, φαρμάκων, παιδικών ρούχων, παιχνιδιών και ειδών πρώτης ανάγκης.

Με αυτά θα στηριχθεί το έργο των οργανώσεων «Άρσις» και «Γιατροί του Κόσμου», καθώς και το Κοινωνικό Ιατρείο που λειτουργεί στο λιμάνι, αλλά και το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία (πρώην Αγ. Δημήτριος). Επιπλέον, για έξι ολόκληρες ώρες η ΟΛΘ ΑΕ σε συνεργασία με την «Παράλλαξη / Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς», τα μουσεία που φιλοξενούνται στην α΄ προβλήτα και δημιουργικές ομάδες της Θεσσαλονίκης θα αλλάξουν την όψη των χώρων του λιμανιού και προσφέρουν δυνατότητες διασκέδασης σε μικρούς, αλλά και μεγάλους με μουσική, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών, προβολές κινουμένων σχεδίων και δημιουργικά εργαστήρια.

Για την Κυριακή έχει προγραμματιστεί εκδήλωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης, στις 10 το πρωί στην πλατεία Αριστοτέλους για τη συγκέντρωση παιχινιδιών που θα διατεθούν σε ιδρύματα.

Μία ώρα αργότερα, στις 11 στην Κατερίνη, η εθελοντική ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας και οι «Γιατροί του κόσμου» θα στήσουν χριστουγεννιάτικο δέντρο με γάλατα εβαπορέ ενώ το δίκτυο ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών Θεσσαλονίκης που έχει έδρα την Καλαμαριά θα διοργανώσει στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς, το πρώτο παζάρι χωρίς χρήματα.

Πρόκειται για μια εκδήλωση στην οποία θα μπορεί κανείς να ανταλλάξει αντικείμενα και προϊόντα, χρησιμοποιώντας το «κοινωνικό νόμισμα», μια μορφή εναλλακτικών συναλλαγών χωρίς χρήματα. Η εν λόγω πρωτοβουλία ανήκει στην Κίνηση Πολιτών Καλαμαριάς. Εξάλλου την ίδια μέρα, η θεατρική ομάδα του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου παρουσιάζει στις 9 το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου το έργο «Ποια Ελένη;» των Ρέππα - Παπαθανασίου, κάνοντας έκκληση στο κόσμο που θα προσέλθει για να παρακολουθήσει την παράσταση, αντί για εισιτήριο να προσφέρει τρόφιμα τα οποία θα διατεθούν στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Τέλος, γεύμα αγάπης για άτομα, μέλη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού διοργανώνει ο Δήμος Καλαμαριάς την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012 το μεσημέρι στο θεατράκι Χηλής.



Διαβάστε περισσότερα...

Μεσοσταθμικές αυξήσεις 13% στα τιμολόγια της ΔΕΗ προτείνει η ΡΑΕ


Θα γίνουν σε τρεις δόσεις: Ιανουάριο, Μάιο και Ιούλιο.

Μεσοσταθμικές αυξήσεις 13% στα τιμολόγια της ΔΕΗ προτείνει για το 2013 η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Οι αυξήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές, θα προσεγγίζουν ενδεχομένως και το 20% για τιμολόγια της ΔΕΗ που διαμορφώνονται σήμερα κάτω του κόστους, στα οποία περιλαμβάνονται και αρκετές κατηγορίες οικιακών.

Ανατιμήσεις κυρίως για τις χαμηλές καταναλώσεις προκύπτουν και από τη σταδιακή κατάργηση των κλιμακίων με βάση τα οποία τιμολογείται η ενέργεια.

Τα κλιμάκια που ισχύουν σήμερα είναι 0-800 κιλοβατώρες, 801-1000, 1001-2000 και άνω των 2000 kwh τα οποία σύμφωνα με τις προτάσεις τόσο της ΡΑΕ όσο και της ΔΕΗ σταδιακά θα καταργηθούν, προκειμένου να υπάρχει μία τιμή ανά κιλοβατώρα για όλες τις καταναλώσεις (ανεξαρτήτως ύψους) στη χαμηλή τάση και άλλη μία για τη νυχτερινή κατανάλωση.

Οι αυξήσεις στο ρεύμα την επόμενη χρονιά προβλέπεται να γίνουν σε τρεις δόσεις: Ιανουάριο, Μάιο και Ιούλιο οπότε τα τιμολόγια της ΔΕΗ απελευθερώνονται πλήρως (με εξαίρεση εκείνα που θα ισχύουν για τους ευάλωτους καταναλωτές) και θα ελέγχονται απολογιστικά για υπερβολικό κέρδος ή τυχόν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την πλευρά της επιχείρησης.

Τον τελευταίο λόγο για τα τιμολόγια θα έχει πάντως το ΥΠΕΚΑ πηγές του οποίου ανέφεραν σήμερα ότι οι αποφάσεις δεν αναμένονται πριν τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας και αφού κοινοποιηθεί επίσημα η εισήγηση της ΡΑΕ.



Διαβάστε περισσότερα...

Έδωσαν το χαρτζιλίκι τους για τους άπορους


Μαθητές δημοτικού στο Καρπενήσι αγόρασαν τρόφιμα για το «Κοινωνικό Παντοπωλείο».

Παιδικές φωνές γέμισε το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» στο Καρπενήσι. Την προηγούμενη Δευτέρα οι μαθητές της Γ’ τάξης του 1ου δημοτικού σχολείου στήριξαν εκείνους που βοηθούν τις οικογένειες που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.

Με πρωτοβουλία της δασκάλας τους, συγκέντρωσαν χρήματα από το χαρτζιλίκι τους, αγόρασαν τρόφιμα και τα προσέφεραν στο «Κοινωνικό Παντοπωλείο».

Έτσι, με παράδειγμα την πρωτοβουλία των μαθητών, οι υπεύθυνοι ζητούν και φυσικά χρειάζονται τη στήριξη όλων.



Διαβάστε περισσότερα...

Θα μαγειρέψουν για τους άπορους


Δεκάδες νέοι άνθρωποι, λάτρεις της μαγειρικής και ερασιτέχνες του είδους, μαγειρεύουν αύριο για οικογένειες που έχουν ανάγκη. Η εκδήλωση με τίτλο «We cook for good», θα φιλοξενηθεί στον συνεργατικό χώρο «123P», Πειραιώς 123, Κάτω Πετράλωνα.

Δεκάδες άνθρωποι, αναμένεται να συγκεντρωθούν εκεί στις 10 το πρωί, προκειμένου να επιστρατεύσουν τη φαντασία, το μεράκι και την αγάπη τους για τη μαγειρική και να παρασκευάσουν εκατοντάδες μερίδες φαγητού για οικογένειες που έχουν πληγεί από την κρίση. Προσκεκλημένοι στην εκδήλωση, που θα διαρκέσει ως τις 5 το απόγευμα, είναι επαγγελματίες και ερασιτέχνες μάγειρες.

«Η πρωτοβουλία αυτή αξιοποιεί τη μαγειρική, που αγαπώ, για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Αυτό που κάνεις στο σπίτι σου είναι ωραίο να το κάνεις και για ανθρώπους που έχουν ανάγκη», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εμπνευστής του εγχειρήματος, Μαρία Χατζησταύρου.

Οι περίπου 400- 500 μερίδες που θα παρασκευαστούν θα δοθούν σε οικογένειες στον Ταύρο και τον Κεραμεικό που έχουν ανάγκη και τις οποίες θα υποδείξει στους διοργανωτές η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μπορούμε». Μαζί με τα μαγειρευτά φαγητά θα διανεμηθούν ξηρά τροφή και αντικείμενα, όπως ρούχα, κουβέρτες και είδη προσωπικής υγιεινής.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δήμος κατήργησε το "ειδικό τέλος"


Μετά από παρέμβαση τού Συνηγόρου τού Πολίτη και αφού είχε προηγηθεί καταγγελία, ο δήμος Σκύδρας επανεξέτασε την επιβολή τού ετήσιου ειδικού τέλους, ύψους 25 ευρώ, «από την ωφέλεια τοπικών έργων» και -με νεότερη απόφασή του- κατάργησε το ειδικό αυτό τέλος. Όπως σημειώνει η ανεξάρτητη Αρχή, “η υπόθεση αποτελεί παράδειγμα επίλυσης διοικητικής διαφοράς με εξωδικαστικό τρόπο, που συμβάλλει στην αποσυμφόρηση της διοικητικής δικαιοσύνης”.

Ειδικότερα για την υπόθεση, η ανεξάρτητη Αρχή αναφέρει ότι “σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι δυνατή εκ μέρους των Δήμων, η επιβολή ανταποδοτικών τελών, για την αντιμετώπιση δαπανών για υπηρεσίες ή έργα στην περιοχή τους, που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην ανάπτυξη της περιοχής και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Τα τέλη αυτά έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και το ύψος τους, οι υπόχρεοι καταβολής τους, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια, ορίζονται με απόφαση τού δημοτικού συμβουλίου”.

Η κανονιστική απόφαση, με την οποία επιβάλλεται το τέλος πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

α) καθορισμό του έργου ή της ειδικής υπηρεσίας που παρέχεται και συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής και την εξυπηρέτηση των βαρυνόμενων δημοτών,

β) προσδιορισμό των προσώπων που ωφελούνται από την ειδική υπηρεσία ή έργο και

γ) σχέση αναλογίας μεταξύ επιβαλλόμενου τέλους και δαπάνης που απαιτείται για την παροχή της υπηρεσίας ή του έργου.

Ο δήμος Σκύδρας, με σχετική απόφασή του, που εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης, επέβαλε ετήσιο τέλος «[λόγω] ωφέλειας εκτέλεσης τοπικών έργων», ύψους 25 ευρώ ανά κατάστημα ή διαμέρισμα τής περιοχής. Με το τέλος αυτό σχεδιάστηκε να καλυφθούν οι τοκοχρεολυτικές δόσεις που αφορούσαν σε δημοτικά έργα.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επεσήμανε στο δήμο Σκύδρας, καθώς και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, ότι η απόφαση για την επιβολή του ειδικού ανταποδοτικού τέλους δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένη, καθώς έλειπαν τα στοιχεία σχετικά με τον προσδιορισμό των έργων ή υπηρεσιών, τα πρόσωπα που θα ωφελούνταν, καθώς και η αναλογική σχέση τέλους και δαπάνης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Aφαιρέθηκε ο όγκος από τον Βιλανόβα


Το απόγευμα της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης κακοήθους όγκου από την παρωτίδα του προπονητή της Μπαρτσελόνα Τίτο Βιλανόβα. Στη θέση του στον πάγκο των «μπλαουγκράνα» ο Τζόρντι Ρόουρα!

Η ισπανική ομάδα εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία τονίζει πως όλα πήγαν βάσει προγράμματος! Σύμφωνα με τους ιατρούς ο 44χρονος προπονητής θα παραμείνει στο νοσοκομείο για τέσσερις ημέρες και στη συνέχεια για έξι εβδομάδες, θα υποβάλλεται σε συμπληρωματική συνδυαστική χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.

«Η επέμβαση ήταν επιτυχής και πήγε όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί. Η πορεία της υγείας του θα καθορίσει και το χρονικό διάστημα παραμονής του στο νοσοκομείο. Κατά τη διάρκεια της απουσίας του Βιλανόβα, ο Τζόρντι Ρόουρα θα έχει την τεχνική ευθύνη της πρώτης ομάδας», αναφέρει η ανακοίνωση της ισπανικής ομάδας. Ο 45χρονος Ρόουρα έγινε βοηθός του Βιλανόβα όταν ο τελευταίος ανέλαβε πρώτος προπονητής πριν από έξι μήνες, μετά την αποχώρηση του Πεπ Γκουαρντιόλα. Ο Ρόουρα είναι παλιός παίκτης της Μπαρτσελόνα, όπως άλλωστε ο Βιλανόβα αλλά και ο Γκουαρντιόλα.

«Το πρώτο μήνυμα που πήραμε ήταν ότι η επέμβαση πήγε καλά. Ελπίζουμε ότι ο Τίτο θα είναι και πάλι πίσω μαζί μας το συντομότερο δυνατό. Όταν μάθαμε ότι χρειαζόταν να υποβληθεί και πάλι σε επέμβαση, ήταν κάτι πολύ σκληρό για μας. Όμως, μας εξήγησε ο ίδιος τα πάντα και αυτό μας έδωσε δύναμη», δήλωσε ο αρχηγός της ομάδας, Κάρλες Πουγιόλ και πρόσθεσε για τον Ρόουρα: «Είμαστε σε καλά χέρια, πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε όπως γνωρίζουμε».

Να θυμίσουμε πως ο Βιλανόβα, είχε υποβληθεί στην πρώτη αφαίρεση όγκου στην παρωτίδα το Νοέμβριο του 2011, αλλά σε μία από τις τελευταίες εξετάσεις οι γιατροί διέγνωσαν ότι υπήρξε υποτροπή. Κάτι που έγινε γνωστό την Τετάρτη με τους γιατρούς να παίρνουν την απόφαση να χειρουργηθεί ο τεχνικός της «Μπάρτσα» το συντομότερο δυνατό... Όπως και έγινε...

Δείτε το βίντεο που ετοίμασε η Μπαρτσελόνα για τον τεχνικό της...




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιστρέφονται πινακίδες και άδειες οδήγησης


Με απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια, επιστρέφονται από σήμερα Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου οι άδειες οδήγησης, οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων), προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στη μετακίνησή τους για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις Αστυνομικές Αρχές μέχρι και την 20.12.2012.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της ίδιας απόφασης, δεν θα εκτελεστούν οι εκκρεμείς διοικητικές αποφάσεις, επιδοθείσες ή μη, που εκδόθηκαν κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ. «επιβολή διοικητικών μέτρων», για τροχαίες παραβάσεις που βεβαιώθηκαν μέχρι και την Από την παραπάνω απόφαση εξαιρούνται και δεν επιστρέφονται τα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων, που αφορούν στις εξής παραβάσεις:

• Οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος

• Οδήγηση με ταχύτητα πέραν της επιτρεπόμενης

• Παραβίαση της ένδειξης ερυθρού σηματοδότη

• Κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων

• Μη καταβολή τέλους διοδίων

Οι αποφάσεις, που έχουν εκδοθεί από Δικαστικές ή άλλες Αρχές, εκτελούνται κανονικά.

Επισημαίνεται ότι για την επιστροφή των παραπάνω στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας θα πρέπει προηγουμένως να καταβληθεί το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο.


Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο θα πληρώσουμε για τα ακίνητα


Μέσα στις γιορτές αναμένεται να αποσταλούν τα ραβασάκια για τον ΦΑΠ του 2010 και ακολουθούν τα ειδοποιητήρια για τον ΦΑΠ του 2011 και το ειδικό τέλος ακινήτων.

Τριπλό χτύπημα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που μέσα στις γιορτές άρχισαν να λαμβάνουν τα ειδοποιητήρια για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010 και από τις αρχές του νέου έτους θα ακολουθήσουν τα «ραβασάκια» για τον ΦΑΠ του 2011 και το ειδικό τέλος ακινήτων.

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών αποστέλλει σε 140.000 ιδιοκτήτες, που είχαν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 400.000 ευρώ, ειδοποιητήρια για τον ΦΑΠ του 2010.

Ο φόρος επιβάλλεται κλιμακωτά με συντελεστή που ξεκινά από το 0,1% και η εκκαθάριση γίνεται ξεχωριστά για κάθε σύζυγο. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τέλος του μήνα και το ποσό μπορεί να μοιραστεί σε 3 μηνιαίες δόσεις. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει έσοδα ύψους περίπου 340 εκατ. ευρώ.

Στις αρχές του 2013 αναμένεται να επιβληθεί και ο ΦΑΠ για το 2011 που υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 500 χιλιάδες ιδιοκτήτες. Ο φόρος αναμένεται να είναι υψηλότερος καθώς το αφορολόγητο όριο είναι στις 200.000 ευρώ και η κλίμακα ξεκινάει με χαμηλότερο συντελεστή το 0,2%.

Εντός των ημερών οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν και την επόμενη δόση για το ειδικό τέλος ακινήτων που αναγράφεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ


Επιβεβαιώθηκαν από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από το νέο έτος προκειμένου να καλυφθεί το αυξημένο κόστος παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος. Η απόφαση της ΡΑΕ αναμένεται να καθαρογράφει και να αποσταλεί σήμερα στον υφυπουργό Ενέργειας, Ασημάκη Παπαγεωργίου, ο οποίος και θα αποφασίσει τελικά για το ύψος των αυξήσεων.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αφού μελέτησε τα κοστολογικά στοιχεία της ΔΕΗ, αποφάσισε να εισηγηθεί στην κυβέρνηση ανώτατες αυξήσεις της τάξεως του 15 - 17%, απορρίπτοντας το μεσοσταθμικό που ζητούσε η ΔΕΗ για αυξήσεις 24,9%.

Έτσι, σύμφωνα με την ΡΑΕ προβλέπεται ότι αυτή η αύξηση δεν θα επηρεάσει τόσο τα τιμολόγια των οικιακών καταναλωτών και ειδικά των ευπαθών κοινωνικά ομάδων καθώς εκεί οι αυξήσεις θα είναι περίπου στα 5 ευρώ κατά μέσο όρο το μήνα.

Οι ανατιμήσεις θα πραγματοποιηθούν σε τρεις δόσεις και θα ξεκινήσουν σταδιακά από τον Ιανουάριο του 2013. Με τη δεύτερη και τρίτη δόση να έρχονται στους λογαριασμούς του Μαΐου και του Ιουλίου 2013.

Όπως αναφέρει η διοίκηση της ΔΕΗ οι ανατιμήσεις οφείλονται στην αύξηση του λειτουργικού κόστους της εταιρίας, την άνοδο των πρώτων υλών, αλλά και την εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ.

Πάντως, αυτή είναι και η τελευταία φορά που η πολιτεία αποφασίζει για τα τιμολόγια της ΔΕΗ καθώς από τον Ιούλιο του 2013, τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος της εταιρείας απελευθερώνονται πλήρως όπως προβλέπεται από τους όρους του Μνημονίου με την τρόικα.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φτωχικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι


Την τελευταία στιγμή περιμένουν οι καταναλωτές προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, καθώς ευελπιστούν πως θα μειωθούν οι τιμές και θα μπορέσουν οι τσέπες τους να «αντέξουν» τα έξοδα. Δεν λείπουν παρόλα αυτά και πολίτες οι οποίοι δεν περιμένουν πτώση των τιμών αλλά έχουν από τώρα αποφασίσει πως η γαλοπούλα στο τραπέζι τους φέτος θα αντικατασταθεί από το κοτόπουλο, καθώς τα χρήματα δεν φτάνουν...

Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα είναι φέτος φθηνότερο κατά 4,64%, σύμφωνα με τον δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Πιο συγκεκριμένα, το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι θα κοστίσει 151,56 ευρώ έναντι 158,93 ευρώ που κόστιζε πέρυσι την ίδια ακριβώς περίοδο, περιλαμβάνοντας τα ίδια ακριβώς προϊόντα. Η διαφορά αυτή των 7,37 ευρώ (που μεταφράζεται σε μείωση 4,64%) σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2011 οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση της τιμής του χοιρινού, όσον αφορά στα κρεατικά, η τιμή του οποίου κατά μέσο όρο εκτιμάται στα 3,70 ευρώ το κιλό και εμφανίζει μία μείωση 26% σε σχέση με πέρυσι καθώς επίσης και στα φθηνότερα οπωροκηπευτικά προϊόντα, με εξαίρεση τις πατάτες. Η γενική εικόνα που διαμορφώνεται αναφορικά με την τιμή των κρεατικών τη φετινή περίοδο σε σχέση με την αντίστοιχη του 2011, αποτυπώνεται στην οριακή μείωση της τιμής του ντόπιου αρνιού στα 7 ευρώ το κιλό και στην μικρή αύξηση της τιμής της γαλοπούλας (3,85%).

Αναφορικά με τις τιμές των οπωροκηπευτικών, οι ντομάτες εμφανίζουν αξιοσημείωτη μείωση κατά 26,88%, όπως και το λάχανο (34,78%) αλλά και το μαρούλι (15,56%) και μόνο οι πατάτες εμφανίζουν μικρής κλίμακας αύξηση κατά 3,08%. Στο ίδιο πτωτικό πλαίσιο κινούνται και οι τιμές των φρούτων, οι οποίες καταγράφουν μία μεσοσταθμική μείωση περίπου κατά 18% (πορτοκάλια, μήλα), ενώ όσον αφορά στα γλυκά, τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες εμφανίζουν κάποιες μικρές ανοδικές και καθοδικές αυξομειώσεις. Τέλος, τα ποτά και τα αναψυκτικά (προϊόντα σούπερ μάρκετ) συνεχίζουν τη σταθερή εδώ και μια τριετία ανοδική τους πορεία.




Η μειωμένη καταναλωτική δαπάνη που αποτυπώνεται στο διαχρονικά μειούμενο τζίρο, αποτελεί για ακόμη μία χρονιά το σήμα κατατεθέν της φετινής χριστουγεννιάτικης περιόδου, καθώς οι απώλειες στις πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων αναμένεται να προσεγγίσουν περίπου το 18% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με εκτίμηση να διαμορφωθεί η κατανάλωση στα 7,6 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 9,25 δισ. ευρώ το 2011 και με συνολική απώλεια του εορταστικού τζίρου φέτος κατά 1,6 δισ. ευρώ. Η σύγκριση του 2012 σε σχέση με το 2008 είναι απογοητευτική, αφού τα 21,9 δισ. ευρώ του εορταστικού τζίρου θα συρρικνωθούν στα 7,6 δισ. ευρώ δηλαδή με απώλεια 65,3% που σημαίνει ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια χάθηκαν τα δύο τρίτα του χριστουγεννιάτικου τζίρου.





Τα ωράρια των καταστημάτων


Εξάλλου, με το εορταστικό ωράριο λειτουργούν από την προηγούμενη Πέμπτη τα εμπορικά καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΑΘΗΝΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21/12 09:00-21:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 22/12 09:00-18:00
ΚΥΡΙΑΚΗ 23/12 10:00-18:00
ΔΕΥΤΕΡΑ 24/12 09:00-18:00
ΤΡΙΤΗ 25/12 ΚΛΕΙΣΤΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 26/12 ΚΛΕΙΣΤΑ
ΠΕΜΠΤΗ 27/12 09:00-21:00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/12 09:00-21:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 29/12 09:00-18:00
ΚΥΡΙΑΚΗ 30/12 10:00 - 18:00
ΔΕΥΤΕΡΑ 31/12 09:00-18:00
ΤΡΙΤΗ 1/1 ΚΛΕΙΣΤΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 2/1 ΚΛΕΙΣΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21/12 10:00 – 21:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 22/12 10:00 – 18:00
ΚΥΡΙΑΚΗ 23/12 10:00 – 18:00
ΔΕΥΤΕΡΑ 24/12 10:00 – 18:00
ΤΡΙΤΗ 25/12 ΚΛΕΙΣΤΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 26/12 ΚΛΕΙΣΤΑ
ΠΕΜΠΤΗ 27/12 10:00 – 21:00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/12 10:00 – 21:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 29/12 10:00 – 18:00
ΚΥΡΙΑΚΗ 30/12 ΚΛΕΙΣΤΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ 31/12 10:00 – 18:00
ΤΡΙΤΗ 1/1/13 ΚΛΕΙΣΤΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 2/1/13 ΚΛΕΙΣΤΑ


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς φάρμακα στην Κέρκυρα


Σοκ για τους Κερκυραίους, από την απόφαση του τοπικού φαρμακευτικού συλλόγου να μην αναστείλει την απόφαση μη χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Την απόφαση αυτή έλαβε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κέρκυρας σε μία συνεδρίαση η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν έντονη και πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι.

Έτσι, οι φαρμακοποιοί της Κέρκυρας, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους των περισσότερων περιοχών της χώρας, δεν θα χορηγούν επί πιστώσει φάρμακα και οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν κανονικά την αξία τους και, στη συνέχεια, να πηγαίνουν στο ταμείο τους προκειμένου να εισπράξουν το αντίτιμο.

Οι φαρμακοποιοί του νησιού δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι με την απόφαση της διοίκησης του πανελλήνιου συλλόγου τους να αναστείλουν την κινητοποίηση με μοναδικό «αντάλλαγμα» από την κυβέρνηση αόριστες υποσχέσεις για αποπληρωμή μέρους των φετινών οφειλομένων τις επόμενες ημέρες, καθώς θεωρούν ότι οι υποσχέσεις Λυκουρέντζου αλλά και των προκατόχων του έχουν αποδειχθεί ψευδείς πολλές φορές μέχρι σήμερα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΗΠΑ: Αύξηση των αιτήσεων για συσσίτιο το 2012


Ο αριθμός των αστέγων και των ατόμων που ζητούν να τους προσφερθεί συσσίτιο αυξήθηκε το 2012 στις ΗΠΑ, ενώ στις πόλεις που δεν διαθέτουν πόρους, οι δημότες στερούνται τα βασικά αγαθά για τη διαβίωσή τους, καθώς δεν μπορούν να βοηθηθούν από κοινωνικές υπηρεσίες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Ο αριθμός των αστέγων που ζητούν βοήθεια αυξήθηκε κατά 7% από το 2011, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από τις κοινωνικές υπηρεσίες 25 μεγάλων αμερικανικών πόλεων, ύστερα από πρωτοβουλία της Διάσκεψης των δημάρχων.

Η μελέτη δείχνει παράλληλα ότι σχεδόν το 19% των ατόμων που ζητούσαν βοήθεια για τη σίτισή τους, δεν είδαν το αίτημά τους να ικανοποιείται, παρότι οι μερίδες μειώθηκαν σε ποσότητα ώστε να τραφεί όσο το δυνατό μεγαλύτερος αριθμός πολιτών από την ίδια διαθέσιμη ποσότητα τροφίμων.

"Στη Φιλαδέλφεια βλέπω κόσμο που πεινάει και που έχει ανάγκη από στέγη καθημερινά", δήλωσε ο δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης της Πενσυλβάνιας, στις ανατολικές ΗΠΑ, ο Μάικλ Νάτερ, εκτιμώντας ότι το Κονγκρέσο που συνεργάζεται με τον πρόεδρο Ομπάμα στις δύσκολες διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό βάραθρο, πρέπει να καταρτίσει ένα "δίκαιο και ισορροπημένο προϋπολογισμό" που να μην υιοθετεί δραστικές κοινωνικές περικοπές.

Η μεγαλύτερη αύξηση των αστέγων παρατηρήθηκε κυρίως στις οικογένειες, σύμφωνα με τη μελέτη. Επίσης το 17% των ατόμων που ζητούσαν να φιλοξενηθούν, δεν είδαν το αίτημά τους να ικανοποιείται με αποτέλεσμα να μείνουν στο δρόμο ελλείψει θέσεων.

Ανάμεσα σε αυτούς που ζητούσαν βοήθεια για τη σίτιση, το 37% είχε εργασία και το 9% δεν είχε στέγη. Όσον αφορά τις οικογένειες, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν φθηνά ενοίκια ήταν η πρώτη αιτία που ξαναβρέθηκαν στο δρόμο, μετά τη φτώχεια, την ανεργία ή ακόμη την ενδοοικογενειακή βία.

Οι ίδιες αιτίες ισχύουν για τα άτομα που ζουν μόνα χωρίς οικογένεια. Στις αιτίες αυτές προστίθενται επίσης ψυχικές νόσοι και τα προβλήματα εθισμού που αντιμετωπίζουν τα πρόσωπα αυτά.

Η μελέτη δείχνει ότι το 30% των αστέγων έχει σοβαρές ψυχικές διαταραχές, το 18% έχει μια αναπηρία, το 16% έχει πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας, αλλά επίσης ότι το 17% έχει εργασία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εθνικό σχέδιο για τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη φτώχεια


Θέμα χρόνου είναι η παρουσίαση από την κυβέρνηση συγκροτημένου εθνικού σχεδίου για τον κοινωνικό αποκλεισμό και την κοινωνική φροντίδα ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, σύμφωνα με όσα προανήγγειλε, μιλώντας το πρωί στη Βουλή, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο υφυπουργός είχε κληθεί να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Σπύρου Λυκούδη για την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των μονογονεϊκών οικογενειών για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι απειλούνται από τη φτώχεια σε ποσοστό που πλησιάζει το 45%, όπως είπε ο βουλευτής.

Ο υφυπουργός αναφερόμενος στο εθνικό σχέδιο που εκπονείται, είπε ότι τα συναρμόδια υπουργεία συνεργάζονται προκειμένου με ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο να δημιουργηθεί μια ομπρέλα κοινωνικής φροντίδας για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, με πολιτικές και πρακτικά αποτελέσματα που δεν θα είναι απλές εξαγγελίες, αλλά θα φθάνουν μέχρι τη βάση.



Διαβάστε περισσότερα...

Σήμερα το δώρο στον ιδιωτικό τομέα


Τελευταία ημέρα σήμερα για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με πάγια υπουργική απόφαση.

Για τους εργαζόμενους στο δημόσιο και για τους συνταξιούχους το επίδομα δώρου Χριστουγέννων του 2012, θα είναι το τελευταίο που θα καταβληθεί.

Οι εργαζόμενοι που εργάσθηκαν από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου, δικαιούνται το σύνολο του δώρου των Χριστουγέννων που είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Όσοι εργάσθηκαν για μικρότερο χρονικό διάστημα είτε λόγω απόλυσης είτε λόγω οικειοθελούς θα λάβουν ποσοστό του δώρου Χριστουγέννων.

Το δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται πάντα μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους και υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, ενώ δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Σε περίπτωση μη καταβολής του δώρου Χριστουγέννων από τον εργοδότη, προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως έξι μήνες και χρηματική ποινή, της οποίας το πόσο δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε πάνω του 50% του οφειλόμενου ποσού.

Σήμερα, επίσης, θα καταβληθεί από τον ΟΑΕΔ και το δώρο Χριστουγέννων στους επιδοτούμενους ανέργους, καθώς και στους δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας. Η καταβολή θα γίνει με πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.


Διαβάστε περισσότερα...

Χριστουγεννιάτικο γεύμα για τους άπορους στο ΑΠΘ


Το καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο γεύμα για τους άπορους θα πραγματοποιηθεί στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου (τις ώρες 13.00 – 15.00) στην κάτω φοιτητική λέσχη (είσοδος από Εγνατία).

Το εορταστικό γεύμα θα συνοδευτεί με κρασί και κουραμπιέδες, αλλά και μουσική από το συγκρότημα «Λεχρίτες».



Διαβάστε περισσότερα...

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και όσα αφορούν τους ΑμεΑ και οι εξαιρέσεις της γι' αυτούς


Οι δυσάρεστες εκπλήξεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τους ΑμεΑ πάνω στο Ν.4093/2012.

Είναι πολύ σημαντικό να διαβαστεί η Νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων του ν.4046/2012 και του ν.4093/2012) που έφερε δυσάρεστες αλλαγές για τους πολίτες με αναπηρία πάνω στον N. 4093/2012 (Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016 − Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016), ο οποίος είχε ψηφιστεί & δημοσιευθεί μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα με ΦΕΚ Α’ 222/12-11-2012.

Συνοπτικά, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με θέμα «Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων του ν.4046/2012 και του ν.4093/2012», ισχύουν πλέον τα εξής:
  • Για τους συνταξιούχους του ΝΑΤ & των φορέων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας: Άλλαξε η διάταξη που εξαιρούσε από τις περικοπές συντάξεων τους συνταξιούχους με αναπηρία και πλέον η εξαίρεση αυτή θα αφορά ΜΟΝΟ εκείνους στους οποίους χορηγείται το μηνιαίο εξωϊδρυματικό επίδομα (ΑΡΘΡΟ 10, παρ. 4).
  • Για τους συνταξιούχους του Δημοσίου: Εξακολουθούν να εξαιρούνται της μείωσης συντάξεων οι συνταξιούχοι του Δημοσίου που λαμβάνουν επίδομα ανικανότητας (ΑΡΘΡΟ 1, παρ.3).
  • Για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, του ΝΑΤ & των φορέων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας: Άλλαξε η διάταξη που εξαιρούσε από την κατάργηση των Δώρων την καταβολή που αντιστοιχεί στο επίδομα απόλυτης αναπηρίας και το επίδομα ανικανότητας και πλέον προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί η καταβολή των εν λόγω ποσών (επιμερισμένων σε 12μηνη βάση) ΜΟΝΟ στους συνταξιούχους εκείνους στους οποίους χορηγείται το μηνιαίο εξωϊδρυματικό επίδομα (ΑΡΘΡΟ 10, παρ. 6).
  • Σχετικά με την καταβολή του ΕΚΑΣ: Άλλαξε η διάταξη που εξαιρούσε από το όριο ηλικίας για την καταβολή του ΕΚΑΣ τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας. (ΑΡΘΡΟ 10, παρ. 3).
ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
«Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων του ν.4046/2012 και του ν.4093/2012»


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


Έχοντας υπόψη:
1. Την παράγραφο 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος.
2. Την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για την αντιμετώπιση κατεπειγόντων θεμάτων σχετικά με την ορθή νομοθέτηση ορισμένων διατάξεων του ν.4046/2012 και του ν.4093/2012, που αποτελούν προαπαιτούμενες ενέργειες στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016.
3. Τη σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίζουμε:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’
ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ
Άρθρο 1
Συμπλήρωση διατάξεων του ν.3865/2010 και του ν.4093/2012


1. Για τον υπολογισμό της σύνταξης, τα όρια ηλικίας και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των υπαλλήλων της Βουλής, εφαρμόζονται οι διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, κατά περίπτωση, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά για τους τακτικούς υπαλλήλους των Υπουργείων. Ως μισθός για τον υπολογισμό της σύνταξης των ανωτέρω προσώπων λογίζεται ο συντάξιμος μισθός τακτικού υπαλλήλου Υπουργείου αντίστοιχης κατηγορίας, με τα ίδια έτη υπηρεσίας, όπως αυτός ισχύει κάθε φορά σύμφωνα με τις οικείες συνταξιοδοτικές διατάξεις. Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής έχουν εφαρμογή από 1.1.2013 για όσα από τα αναφερόμενα σε αυτές πρόσωπα υπηρετούν κατά την ημερομηνία αυτή, ανεξαρτήτως του χρόνου θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματός τους. Από την ίδια ημερομηνία καταργούνται οι διατάξεις του άρθρου 15 του ν. 3865/2010 (Α΄ 120).

2. Οι διατάξεις της υποπερίπτωσης γγ΄ της περ. α’ της υποπαραγράφου Β.3. της παραγράφου Β του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α΄ 222) αντικαθίστανται ως εξής :
«γγ. από 2.000,01 ευρώ έως και 3.000,00 ευρώ, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 15% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.800,01 ευρώ και
δδ. από 3.000,01 ευρώ και άνω, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά ποσοστό 20% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 2.550,01 ευρώ.»

3. Οι διατάξεις της περ. δ’ της υποπαραγράφου Β.3. της παραγράφου Β του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 αντικαθίστανται ως εξής:
«Εξαιρούνται των ανωτέρω μειώσεων οι τετραπληγικοί και παραπληγικοί καθώς και όσοι έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των δύο άνω ή των δύο κάτω άκρων ή του ενός άνω και του ενός κάτω άκρου, που λαμβάνουν σύνταξη από το Δημόσιο με βάση τις διατάξεις του τέταρτου εδαφίου της περ. α’ της παρ. 1 των άρθρων 1 και 26 του π.δ. 169/2007 (Α΄210) ή λαμβάνουν το επίδομα ανικανότητας της παρ. 5 ή της παρ. 6 του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007 (Α΄210).»

4. Στο τέλος της υποπαραγράφου Β.4. της παραγράφου Β του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 προστίθεται εδάφιο ως εξής :
«Κατ’ εξαίρεση από 1.1.2013 το συνολικό ετήσιο ποσό των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας που καταβαλλόταν στα πρόσωπα της περ. δ’ της υποπαραγράφου Β.3. πριν από την ισχύ του νόμου αυτού, επιμερίζεται σε δωδεκάμηνη βάση και το ποσό που αντιστοιχεί κατά μήνα προσαυξάνει τη μηνιαία σύνταξή τους.»

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’
ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Άρθρο 2
Επείγουσες μισθολογικές διατάξεις


1. Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 46 του ν. 3205/2003, όπως τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις της υποπερίπτωσης Ι) της περίπτωσης 28 της υποπαραγράφου 1 της παραγράφου Γ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012, αντικαθίσταται από 1.8.2012, ως εξής:
«1. Ο μηνιαίος βασικός μισθός όλων των βαθμών της ιεραρχίας των υπαλλήλων του διπλωματικού κλάδου του Υπουργείου Εξωτερικών, του επιστημονικού προσωπικού της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας, των υπαλλήλων του κλάδου Εμπειρογνωμόνων, καθώς και του κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του ίδιου Υπουργείου, καθορίζεται με βάση το βασικό μισθό του Ακολούθου Πρεσβείας, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με τους παρακάτω συντελεστές και στρογγυλοποιείται στην πλησιέστερη μονάδα ευρώ:
α. Πρέσβης 1,79
β. Πληρεξούσιος Υπουργός Α΄ Τάξεως, Ειδικός Νομικός Σύμβουλος και Νομικός Σύμβουλος Α’, Εμπειρογνώμονας Πρεσβευτής Σύμβουλος Α΄ Τάξεως και Γενικός Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α’
1,67
γ. Πληρεξούσιος Υπουργός Β΄ Τάξεως, Νομικός Σύμβουλος Β‘, Εμπειρογνώμονας Πρεσβευτής Σύμβουλος Β΄ Τάξεως και Γενικός Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β’ 1,56
δ. Σύμβουλος Πρεσβείας Α΄ Τάξεως, Αναπληρωτής Νομικός Σύμβουλος, Εμπειρογνώμονας Α΄ Τάξεως και Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α’ 1,44
ε. Σύμβουλος Πρεσβείας Β΄ Τάξεως, Εμπειρογνώμονας Β΄ Τάξεως και Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β’ 1,33
στ. Γραμματέας Πρεσβείας Α΄ τάξεως, Εισηγητής της Ειδικής Νομικής
Υπηρεσίας και Γραμματέας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α’ 1,25
ζ. Γραμματέας Πρεσβείας Β΄ Τάξεως και Γραμματέας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β’ 1,17
η. Γραμματέας Πρεσβείας Γ΄ Τάξεως και Γραμματέας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Γ’ 1,09
θ. Ακόλουθος Πρεσβείας και Ακόλουθος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων 1,00. »

2. Για τη διαμόρφωση των νέων βασικών μισθών της προηγούμενης παραγράφου ο μηνιαίος βασικός μισθός του Ακολούθου Πρεσβείας ορίζεται σε χίλια εξήντα ένα ευρώ (1.061 €).»

2. Οι παράγραφοι 5 και 6 του άρθρου 47 του ν. 3205/2003, όπως τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις της υποπερίπτωσης ΙΙΙ) της περίπτωσης 28 της υποπαραγράφου 1 της παραγράφου Γ του ν.4093/2012 αντικαθίστανται από 1.8.2012 ως εξής:
«5. Ξενίας − παράστασης και ξένων γλωσσών, οριζόμενο ως εξής:
α. Για το βαθμό του Ακολούθου Πρεσβείας και Ακολούθου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων διακόσια τριάντα ένα ευρώ (231 €).
β. Για το βαθμό του Γραμματέα Πρεσβείας Γ΄ μέχρι και για το βαθμό του Γραμματέα Πρεσβείας Α΄, για το βαθμό του Εισηγητή της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας καθώς και για το βαθμό του Γραμματέα Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Γ’ μέχρι και το βαθμό του Γραμματέα Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α’, διακόσια τριάντα ένα ευρώ (231€).
γ. Για το βαθμό Συμβούλου Πρεσβείας Β΄, Εμπειρογνώμονα Β΄ τάξεως και Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β’ διακόσια σαράντα επτά ευρώ (247 €).
δ. Για το βαθμό Συμβούλου Πρεσβείας Α΄, του Αναπληρωτή Νομικού Συμβούλου, του Εμπειρογνώμονα Α΄ τάξεως και Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α’, τριακόσια πέντε ευρώ (305 €).
ε. Για το βαθμό του Πληρεξούσιου Υπουργού Β΄, του Νομικού Συμβούλου Β’, του Εμπειρογνώμονα Πρεσβευτή Συμβούλου Β΄, Γενικού Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β΄και για όλους τους ανώτερους βαθμούς τριακόσια δέκα οκτώ ευρώ (318 €).
6. Πάγια αποζημίωση, λόγω των ειδικών συνθηκών προσφοράς διπλωματικών ή επιστημονικών υπηρεσιών και της απασχόλησής τους πέραν του κανονικού ωραρίου εργασίας, οριζόμενη κατά βαθμό ως εξής:
α. Ακόλουθος Πρεσβείας και Ακόλουθος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων εκατόν δώδεκα ευρώ (112 €).
β. Γραμματέας Πρεσβείας Γ΄ τάξεως και Γραμματέας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Γ’, εκατόν δώδεκα ευρώ (112 €).
γ. Γραμματέας Πρεσβείας Β΄ τάξεως και Γραμματέας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β’, εκατόν πενήντα τέσσερα ευρώ (154 €).
δ. Γραμματέας Πρεσβείας Α΄ τάξεως, Εισηγητής της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας και Γραμματέας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α’, εκατόν ενενήντα τέσσερα ευρώ (194 €).
ε. Σύμβουλος Πρεσβείας Β΄ τάξεως, Εμπειρογνώμονας Β΄ τάξεως και Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β’, διακόσια πενήντα έξι ευρώ (256 €).
στ. Σύμβουλος Πρεσβείας Α΄ τάξεως, Αναπληρωτής Νομικός Σύμβουλος, Εμπειρογνώμονας Α΄ τάξεως και Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α’, τριακόσια δέκα τρία ευρώ (313 €).
ζ. Πληρεξούσιος Υπουργός Β΄ τάξεως, Νομικός Σύμβουλος Β’, Εμπειρογνώμονας Πρεσβευτής Σύμβουλος Β΄ τάξεως και Γενικός Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β’, τριακόσια ενενήντα τρία ευρώ (393 €).
η. Πληρεξούσιος Υπουργός Α΄ τάξεως, Ειδικός Νομικός Σύμβουλος και Νομικός Σύμβουλος Α’, Εμπειρογνώμονας Πρεσβευτής Σύμβουλος Α΄ τάξεως και Γενικός Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α’, τετρακόσια εβδομήντα ευρώ (470 €).
θ. Πρέσβης πεντακόσια πέντε ευρώ (505 €).»

Άρθρο 3
Τροποποίηση διατάξεων του ν.4093/2012


1. Το σύνολο των προς έκδοση κανονιστικών πράξεων που προβλέπονται στο άρθρο πρώτο του ν.4093/2012 και αφορούν διατάξεις εφαρμογής του ν.3919/2011 εκδίδονται το αργότερο μέχρι 31.12.2012.

2. Στην περίπτωση 4 της υποπαραγράφου Γ.2. της παραγράφου Γ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 οι λέξεις «του π.δ. 113/2000» αντικαθίστανται με τις λέξεις «του π.δ. 113/2010. »

3. Στο τέλος της υποπαραγράφου Γ.3 της παραγράφου Γ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«και οι οποίες πραγματοποιήθηκαν καθ’ υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων ή κατά παρέκκλιση των περί δεσμεύσεως πιστώσεων σχετικών διατάξεων είτε κατ‘ εξαίρεση κάθε άλλης σχετικής διάταξης της κείμενης νομοθεσίας,»

4. Στην υποπαράγραφο Δ.2. της παραγράφου Δ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 προστίθεται περίπτωση 6. ως εξής:

«6. Στο τέλος της παραγράφου 7 του άρθρου 2 του ν.3986/2011 (Α΄152) προστίθενται εδάφια ως εξής:
«Μετά την αξιοποίηση των μετοχών των ανωνύμων εταιριών του άρθρου δεύτερου του ν.4092/2012 από το Ταμείο, επί των εν λόγω εταιριών εφαρμόζονται αποκλειστικά οι διατάξεις του κ.ν.2190/1920 και του ν.3016/2002, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του τελευταίου. Μέχρι την αξιοποίησή των μετοχών τους από το Ταμείο, οι ανωτέρω εταιρείες συνεχίζουν να διέπονται από το καθεστώς που τις διείπε.»

5. α. Στο τρίτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν.718/1977 (Α’ 304), όπως αντικαταστάθηκε με την περίπτωση 1 της υποπαραγράφου Ε.5. της παραγράφου Ε του ν.4093/2012 μετά τις λέξεις «φυσικά ή νομικά πρόσωπα» προστίθενται οι λέξεις «ή ενώσεις προσώπων».

β. Στο τρίτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν.718/1977, όπως αντικαταστάθηκε με την περίπτωση 1 της υποπαραγράφου Ε.5. της παραγράφου Ε του ν.4093/2012, οι λέξεις «της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αντικαθίστανται με τις λέξεις «του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου».

γ. Στο πρώτο και τέταρτο εδάφια της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν.718/1977 (Α’ 304), όπως αντικαταστάθηκε με την περίπτωση 1 της υποπαραγράφου Ε.5. της παραγράφου Ε του ν.4093/2012, η λέξη «πρόσωπο» αντικαθίσταται με τις λέξεις «φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή ένωση προσώπων»

δ. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 8 του ν.718/1977, όπως αντικαταστάθηκε με την περίπτωση 1 της υποπαραγράφου Ε.5. της παραγράφου Ε του ν.4093/2012, οι λέξεις «εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος» αντικαθίστανται με τις λέξεις «μέχρι 31.12.2012».

Άρθρο 4
Τροποποίηση των διατάξεων του ν.4093/2012 σχετικά με τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών


Ο Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών που θεσπίστηκε με την περίπτωση 1 της υποπαραγράφου Ε.1. της παραγράφου Ε του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 τροποποιείται ως εξής:

1. Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 6 αντικαθίστανται οι λέξεις «εκδίδουν τιμολόγιο» με τις λέξεις «αποδεικνύουν τις συναλλαγές με τη σύνταξη, εντός των προθεσμιών που προβλέπονται στις παραγράφους 14 και 15 αυτού του άρθρου, τίτλου κτήσης στον οποίο περιλαμβάνονται, τα στοιχεία των συμβαλλομένων καθώς και τα στοιχεία της συναλλαγής, όπως αναφέρονται στις παραγράφους 10 και 11 του άρθρου αυτού,».

2. Στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 8 του άρθρου 6 αντικαθίστανται οι λέξεις «αυτό εκδίδεται από τον αντιπρόσωπο» με τις λέξεις «εφαρμόζεται αναλόγως η παράγραφος 5 του παρόντος άρθρου».

3. Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 9 του άρθρου 6 οι λέξεις «η ημερομηνία και τα στοιχεία της συναλλαγής» αντικαθίστανται με τις λέξεις «η ημερομηνία της συναλλαγής, εφόσον δεν συμπίπτει με την ημερομηνία έκδοσης του τιμολογίου, και τα στοιχεία αυτής».

4. Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 9 του άρθρου 6 διαγράφονται οι ακόλουθες λέξεις: «καθώς και ο αύξων αριθμός ή οι αριθμοί των δελτίων αποστολής που εκδόθηκαν για τη διακίνηση ή την παραλαβή των αγαθών που αφορά το τιμολόγιο».

5. H δεύτερη υποπαράγραφος της παραγράφου 11 του άρθρου 6 («Επί παροχής πολλαπλών συναφών υπηρεσιών ως είδος μπορεί να αναγράφεται συνοπτική περιγραφή τούτων, εφόσον γίνεται παραπομπή στην οικεία σύμβαση») διαγράφεται.

6. Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 12 του άρθρου 6 οι λέξεις «εκτός από τα στοιχεία του, τα στοιχεία του αντισυμβαλλόμενου οίκου εξωτερικού και τα στοιχεία της συναλλαγής, όπως αυτά αναφέρονται στις παραγράφους 9, 10 και 11 του άρθρου αυτού αναφέρει τον αριθμό του τιμολογίου ή της παραγγελίας στα οποία αναφέρεται η προμήθεια» αντικαθίστανται με τις λέξεις «αναφέρει τον ΑΦΜ του, καθώς και το πλήρες ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνσή του».

7. Στο στοιχείο β) της παραγράφου 15 του άρθρου 6, όπως αναριθμήθηκε με την προηγούμενη παράγραφο του παρόντος διαγράφονται οι λέξεις «και αντίτυπο αυτών παραδίδεται στον πελάτη».

8. Στο στοιχείο γ) της παραγράφου 15 του άρθρου 6, όπως αναριθμήθηκε με την προηγούμενη παράγραφο του παρόντος, διαγράφονται οι λέξεις «υπό την προϋπόθεση της αποδοχής του στοιχείου αυτού από τον αντισυμβαλλόμενο».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’

ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ, ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Άρθρο 5
Επείγουσες ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης


1. Στο τελευταίο εδάφιο της περίπτωσης 3 της υποπαραγράφου Ζ.1. της παραγράφου Ζ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012, μετά τις λέξεις «των άρθρων 28 και 29» προστίθενται οι λέξεις «παράγραφος 1».

2. Το όγδοο εδάφιο της περίπτωσης 4 της υποπαραγράφου Ζ.1. της παραγράφου Ζ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 διαγράφεται.

3. Η περίπτωση 7 της υποπαραγράφου Ζ.1 της παραγράφου Ζ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 αντικαθίσταται ως εξής:

«Για τις περιπτώσεις της παρούσας υποπαραγράφου δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 71 του ν. 3528/2007 (Α΄26), όπως ισχύουν».

4. Στην υποπερίπτωση ββ) της περίπτωσης 1 της υποπαραγράφου Ζ.4. της παραγράφου Ζ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012, μετά τη λέξη «υπαλλήλων» προστίθεται η φράση «όλων των εκπαιδευτικών κατηγοριών».

5. Στην υποπερίπτωση ββ) της περίπτωσης 1 της υποπαραγράφου Ζ.4. της παραγράφου Ζ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012, η φράση «ή το» αντικαθίσταται από τη φράση «και του».

6. Στην περίπτωση 1 της υποπαραγράφου Ζ.4. της παραγράφου Ζ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 μετά τη φράση «εκπαιδευτικής βαθμίδας» και πριν το τελευταίο εδάφιο προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:

«Η παρούσα διάταξη δεν καταλαμβάνει τους υπαλλήλους που υπάγονται στις περιπτώσεις η), θ), ι), ια) της παραγράφου 7 του άρθρου 33 του ν.4024/2011 καθώς και εκείνους που υπάγονται στις περιπτώσεις αα), ββ), γγ), δδ) της περίπτωσης β) της παραγράφου 7 του άρθρου 37 του ν. 3986/2011 όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 34 του ν. 4024/2011, καθώς και τους υπαλλήλους των οποίων ο ή η σύζυγος τίθεται σε διαθεσιμότητα κατ’ εφαρμογή του παρόντος νόμου.»

Άρθρο 6
Επείγουσες ρυθμίσεις θεμάτων Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων


1. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 4 του π.δ. 340/1998 (Α’ 228), όπως τροποποιήθηκε με την περίπτωση 2 της υποπαραγράφου Η.5. της παραγράφου Η του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012, μετά τις λέξεις «συνοδεύεται υποχρεωτικά από» προστίθεται η λέξη «απλά» και μετά τις λέξεις «όπως ορίζεται στο άρθρο 15» προστίθενται οι λέξεις «του παρόντος».

2. Η παρ. 6 του άρθρου 4 του π.δ. 340/1998, όπως τροποποιήθηκε με την περίπτωση 2 της υποπαραγράφου Η.5. της παραγράφου Η του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012, αντικαθίσταται ως εξής:

«6. Η απόφαση της Κεντρικής Διοίκησης ή της αρμόδιας Τοπικής Διοίκησης Περιφερειακού Τμήματος του ΟΕΕ για τη χορήγηση της επαγγελματικής ταυτότητας ή για την απαγόρευση της άσκησης του επαγγέλματος του λογιστή φοροτεχνικού εκδίδεται εντός ενός μηνός από την ημερομηνία της αναγγελίας και της πλήρους υποβολής των προβλεπομένων νομίμων δικαιολογητικών. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία του ενός μηνός από την ημερομηνία της αναγγελίας και της πλήρους υποβολής των προβλεπομένων νομίμων δικαιολογητικών, η άσκηση του επαγγέλματος του λογιστή φοροτεχνικού επιτρέπεται αυτοδικαίως με την επίδειξη του αντιγράφου της αναγγελίας και αποδεικνύεται αυτομάτως η επαγγελματική ιδιότητα του λογιστή – φοροτεχνικού. Σε περίπτωση απαγόρευσης της άσκησης του επαγγέλματος λογιστή φοροτεχνικού, το ΟΕΕ ενημερώνει εγγράφως τον ενδιαφερόμενο, γνωστοποιώντας τους λόγους της απαγόρευσης. Το ΟΕΕ μπορεί οποτεδήποτε, ακόμη και μετά την παρέλευση ενός μηνός από την αναγγελία, να απαγορεύσει την άσκηση του επαγγέλματος και να προβεί στην αφαίρεση της επαγγελματικής ταυτότητας, αν διαπιστώσει ότι δεν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος του λογιστή φοροτεχνικού. (εδάφιο γ της παρ.1 του άρθρου 3 του ν.3919/2011).»

3. Η παράγραφος 10 του άρθρου 4 του π.δ. 340/1998, όπως τροποποιήθηκε με την περίπτωση 2 της υποπαραγράφου Η.5. της παραγράφου Η του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012, αντικαθίσταται ως εξής:
«Για την έκδοση της επαγγελματικής ταυτότητας και την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης απαιτείται η καταβολή δικαιωμάτων υπέρ του Ο.Ε.Ε, το ύψος των οποίων καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομικών. Η ιδιότητα του μέλους του ΟΕΕ δεν αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος του λογιστή φοροτεχνικού μετά την 1.1.2014.»

4. Το άρθρο 10 του π.δ. 340/1998 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 10
Νομικά πρόσωπα παροχής λογιστικών & φοροτεχνικών υπηρεσιών – Αντιπρόσωποι
1. Για τη λειτουργία νομικών προσώπων παροχής λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών απαιτείται αναγγελία έναρξης λογιστικών και φοροτεχνικών εργασιών, στο ΟΕΕ με την ακόλουθη διαδικασία.
2. Για την εν λόγω αναγγελία έναρξης υποβάλλεται από το νόμιμο εκπρόσωπο του νομικού προσώπου δήλωση έναρξης λειτουργίας επιχείρησης παροχής λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών, η οποία συνοδεύεται από επικυρωμένα αντίγραφα των κατά νόμο εγγράφων ή πιστοποιητικών, από τα οποία προκύπτουν η νόμιμη σύσταση, λειτουργία, εκπροσώπηση και φορολογική έναρξη δραστηριότητας του νομικού προσώπου. Εάν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία ενός (1) μηνός από την ημερομηνία της αναγγελίας και της πλήρους υποβολής των προβλεπομένων νομίμων δικαιολογητικών, το νομικό πρόσωπο μπορεί αυτοδικαίως να ασκεί λογιστικές και φοροτεχνικές υπηρεσίες με μόνη την επίδειξη του αντιγράφου της αναγγελίας.
3. Κάθε πρόσωπο μπορεί να συμμετέχει ως εταίρος ή και ως νόμιμος εκπρόσωπος σε νομικά πρόσωπα παροχής λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών. Κάθε φυσικό πρόσωπο που συνδέεται με οποιαδήποτε σχέση με τα παραπάνω νομικά πρόσωπα και είναι εξουσιοδοτημένο να υπογράφει για λογαριασμό τους πράξεις που ανάγονται στο αντικείμενο εργασιών του Λογιστή Φοροτεχνικού πρέπει υποχρεωτικά να είναι κάτοχος της επαγγελματικής ιδιότητας του Λογιστή Φοροτεχνικού.»

5. Το εδάφιο β΄ της περίπτωσης 1 της υποπαραγράφου Η.3 «Διάθεση παρασκευασμάτων πρώτης βρεφικής ηλικίας» της παραγράφου Η του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 καταργείται.

6. Η υποπαράγραφος 13 της παραγράφου ΙΕ. «Προσαρμογή στην Οδηγία 2006/1/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 18ης Ιανουαρίου 2006 «Για τη χρησιμοποίηση μισθωμένων οχημάτων χωρίς οδηγό στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές και άλλες διατάξεις» του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 καταργείται και αναριθμούνται οι υποπαράγραφοι 14 και 15 σε 13 και 14 αντίστοιχα.

Άρθρο 7
Επείγουσες ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού


1. Στην υποπερίπτωση γ) της περίπτωσης 2 της υποπαραγράφου Θ.3. της παραγράφου Θ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 μετά τις λέξεις «Τα Κέντρα Δια βίου μάθησης» προστίθενται οι λέξεις «είναι πάροχοι υπηρεσιών μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης, κατάρτισης και συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και».

2. Στο πρώτο εδάφιο της περίπτωσης 13 της υποπαραγράφου Θ.3. της παραγράφου Θ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 οι λέξεις «ως προς τη συνδρομή των προϋποθέσεων του ισχύοντος Οικοδομικού Κανονισμού» αντικαθίστανται με τις λέξεις «ως προς τη συνδρομή των κτιριολογικών προϋποθέσεων του παρόντος».

3. Στο δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης 13 της υποπαραγράφου Θ.3. της παραγράφου Θ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012, οι λέξεις «εντός τριάντα (30) ημερών» αντικαθίστανται με τις λέξεις «εντός δεκαπέντε (15) ημερών».

4. Η περίπτωση 16 της υποπαραγράφου Θ.3. της παραγράφου Θ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012, τροποποιείται ως εξής:
α. Στο πρώτο εδάφιο της ως άνω περίπτωσης διαγράφονται οι λέξεις «και φροντιστηρίου και Κέντρου Ξένων Γλωσσών» και οι λέξεις «προς έγκριση».
β. Στο δεύτερο εδάφιο της ως άνω περίπτωσης οι λέξεις «της εγκρίσεως» αντικαθίστανται με τη λέξη «υποβολής».

5. Στην περίπτωση 3 της υποπαραγράφου Θ.4. της παραγράφου Θ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012, οι λέξεις «της υποπαραγράφου Θ.1.» αντικαθίστανται με τις λέξεις «της υποπαραγράφου Θ.3.»

6. Η παράγραφος 1 του άρθρου 1 του ν.3696/2008 (Α’ 177), όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 45 του ν.3848/2010 (Α’ 71) και αντικαταστάθηκε με την περίπτωση 1 της υποπαραγράφου Θ.7. της παραγράφου Θ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012, αντικαθίσταται ως εξής:
«1.α. Τα Κολλέγια είναι πάροχοι υπηρεσιών μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, που παρέχουν κατ’ αποκλειστικότητα σπουδές βάσει συμφωνιών πιστοποίησης (validation) και δικαιόχρησης (franchising) με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, αναγνωρισμένα από τις αρμόδιες αρχές στη χώρα που εδρεύουν, οι οποίες οδηγούν σε πρώτο πτυχίο (bachelor) τουλάχιστον τριετούς διάρκειας σπουδών και φοίτησης ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.
β. Επίσης περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη κατηγορία (κολέγια) πάροχοι υπηρεσιών μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, τα προγράμματα σπουδών των οποίων οδηγούν σε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, εφόσον αυτά τα συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών έχουν πιστοποίηση (accreditation) από διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ορίζονται οι διεθνείς οργανισμοί πιστοποίησης.
γ. Τα πτυχία, οι τίτλοι, οι βεβαιώσεις, τα πιστοποιητικά σπουδών και οποιασδήποτε ονομασίας βεβαίωση που χορηγούν τα κολλέγια των στοιχείου α’ και β’ της παρούσας παραγράφου δύνανται της αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων ανώτατης εκπαίδευσης του ελληνικού συστήματος τυπικής εκπαίδευσης σύμφωνα με την διαδικασία και τις προϋποθέσεις της Θ.16 της παρούσης. »

7. Η παράγραφος 4 του άρθρου 10 του ν.3696/2008, όπως προστέθηκε με την περίπτωση 4 της υποπαραγράφου Θ.7. της παραγράφου Θ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 διαγράφεται.

8. Στην περίπτωση Θ.11. της παραγράφου Θ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 οι λέξεις «έως την 30η Αυγούστου 2013» αντικαθίστανται με τις λέξεις «έως την 30η Απριλίου 2013».

9. H περίπτωση 4 της υποπαραγράφου Θ.12. της παραγράφου Θ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 διαγράφεται.

10. Η παράγραφος 2 του άρθρου 1 του π.δ.38/2010 (Α’ 79), όπως τροποποιήθηκε με την περίπτωση 1 της υποπαραγράφου Θ.16. της παραγράφου Θ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης, τουλάχιστον τριετούς διάρκειας σπουδών και φοίτησης, όταν πρόκειται για πτυχίο πρώτου κύκλου σπουδών, μικρότερο τριετούς διάρκειας σπουδών και φοίτησης όταν πρόκειται για μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης και τουλάχιστον τριετούς διάρκειας σπουδών και φοίτησης όταν πρόκειται για διδακτορικό κύκλο σπουδών άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.»

11. Η παράγραφος 5 του άρθρου 3 του π.δ.38/2010, όπως προστέθηκε με την περίπτωση 4 της υποπαραγράφου Θ.16. της παραγράφου Θ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012, αντικαθίσταται ως εξής:
«5. Για τους σκοπούς της παραγράφου 3 του άρθρου 2 νοείται ως «τίτλος τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης» ο αναγνωρισμένος τίτλος τουλάχιστον τριετούς διάρκειας σπουδών και φοίτησης, όταν πρόκειται για πτυχίο πρώτου κύκλου σπουδών, μικρότερο τριετούς διάρκειας σπουδών και φοίτησης όταν πρόκειται για μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης και τουλάχιστον τριετούς διάρκειας σπουδών και φοίτησης όταν πρόκειται για διδακτορικό κύκλο σπουδών, που απονέμεται από ίδρυμα τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

12. H περίπτωση 22 της υποπαραγράφου Θ.16. της παραγράφου Θ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 αντικαθίσταται ως εξής:
«22. Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 57 αντικαθίστανται ως εξής:
«1. Η αναγνώριση του δικαιώματος ασκήσεως ορισμένου επαγγέλματος, σύμφωνα με την Οδηγία 2005/36/ΕΚ, γίνεται με ειδικώς αιτιολογημένη απόφαση του Συμβουλίου Αναγνωρίσεως Επαγγελματικών Προσόντων ή μιας των λοιπών αρμόδιων προς τούτο αρχών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 54 του παρόντος.
2. Η αίτηση αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων υποβάλλεται στην υπηρεσία του άρθρου 59 του παρόντος και καταχωρείται σε ειδικό βιβλίο. Με την αίτηση υποβάλλονται και τα έγγραφα και πιστοποιητικά του παραρτήματος VII του παρόντος διατάγματος σε επίσημη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα και ορίζεται τυχόν αντίκλητος του αιτούντος, ο οποίος πρέπει να είναι κάτοικος Αθηνών. Η ίδια Υπηρεσία βεβαιώνει την παραλαβή του φακέλου εντός ενός μηνός από την παραλαβή και ενημερώνει τον αιτούντα για τυχόν ελλείποντα έγγραφα. Η αίτηση συνοδεύεται από παράβολο υπέρ του Δημοσίου, ύψους εκατό ευρώ. Το ύψος του παραβόλου αυτού μπορεί να αναπροσαρμόζεται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.»».

13. Στην περίπτωση 1 της υποπαραγράφου Θ.17. της παραγράφου Θ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 οι λέξεις «καθίσταται η 31η Δεκεμβρίου 2012» αντικαθίστανται με τις λέξεις «μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013».

14. Η περίπτωση 4 της υποπαραγράφου Θ.17. της παραγράφου Θ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 αντικαθίσταται ως εξής:
«4, Κατ’ εξαίρεση, για προγράμματα σπουδών τα οποία λειτουργούν νομίμως στο πλαίσιο αδειών λειτουργίας Κέντρου Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης (Κ.Ε.Μ.Ε) και δεν εντάσσονται στην περίπτωση 1 της υποπαραγράφου Θ.7. της παρούσας παραγράφου, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, ο πάροχος υποχρεούται να συνεχίσει να τα παρέχει έως την ολοκλήρωσή τους, οπότε και καταργούνται.»

15. Στην περίπτωση 5 της υποπαραγράφου Θ.17. της παραγράφου Θ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 η φράση «ότι δεν έχουν επέλθει μεταβολές στα κτίρια που ελέγχθηκαν ή αδειοδοτήθηκαν με την ισχύουσα άδεια» αντικαθίσταται με τη φράση «ότι ισχύουν οι κτιριολογικές προϋποθέσεις του παρόντος .»

16. Η περίπτωση 9 της υποπαραγράφου Θ.3. της παραγράφου Θ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 διαγράφεται.

17. Στο τέλος του στοιχείου i) της υποπερίπτωσης α της περίπτωσης 14 της υποπαραγράφου Θ.3. της παραγράφου Θ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 προστίθεται η φράση «που ορίζεται στις περιπτώσεις 4, 5, 6, 8, 9 και 10 της παρούσας υποπαραγράφου.»

Άρθρο 8
Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες – Ενεργειακοί Επιθεωρητές – Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ)


1. Η πιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και η επιθεώρηση των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού διεξάγονται με ανεξάρτητο τρόπο από ειδικευμένους ή/και διαπιστευμένους εμπειρογνώμονες μηχανικούς, οι οποίοι αποκτούν την ιδιότητα του Ενεργειακού Επιθεωρητή με την εγγραφή τους στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών.

2. Για την εγγραφή στα μητρώα Ενεργειακών Επιθεωρητών και τη διαχείριση αυτών καταβάλλεται εφάπαξ παράβολο εκατόν πενήντα (150) ευρώ και ετησίως εκατό (100) ευρώ, αντίστοιχα. Από τα νομικά πρόσωπα καταβάλλεται εφάπαξ παράβολο εκατόν πενήντα (150) ευρώ για την εγγραφή τους. Τα ποσά αυτών εισπράττονται από τις Δ.Ο.Υ. και αποδίδονται υπέρ του Πράσινου Ταμείου (ΚΑΕ 3745). Με κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δύναται να καθορίζεται η καταβολή και η είσπραξη των ανωτέρω ποσών μέσω τραπεζικού λογαριασμού του Πράσινου Ταμείου.

3. Ο υποψήφιος Ενεργειακός Επιθεωρητής πρέπει να διαθέτει τα παρακάτω προσόντα, με την επιφύλαξη της παραγράφου 5:
α) Να είναι Διπλωματούχος Μηχανικός ή Αρχιτέκτονας , μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) ή Πτυχιούχος Μηχανικός Τεχνολογικής Εκπαίδευσης ή μηχανικός που έχει αποκτήσει αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων στη χώρα μας κατ΄ εφαρμογή της σχετικής ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας.
β) Να παρακολουθήσει εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και να συμμετέχει επιτυχώς σε εξετάσεις σύμφωνα με τα οριζόμενα στην 192/2011 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος. Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

4. Οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί έχουν δικαίωμα διενέργειας ενεργειακών επιθεωρήσεων κτιρίων όλων των κατηγοριών και χρήσεων και συστημάτων θέρμανσης ή κλιματισμού ανεξαρτήτως θερμικής και ψυκτικής ισχύος.
Οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί έχουν δικαίωμα διενέργειας ενεργειακών επιθεωρήσεων κτιρίων κατοικίας και συστημάτων θέρμανσης ή κλιματισμού κτιρίων κατοικίας, συνολικής θερμικής ή/και ψυκτικής ισχύος έως εκατό κιλοβάτ (100 kW). Μετά την πάροδο τεσσάρων (4) ετών οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί δύνανται να διενεργούν ενεργειακές επιθεωρήσεις κτιρίων όλων των κατηγοριών και χρήσεων και συστημάτων θέρμανσης ή κλιματισμού ανεξαρτήτως θερμικής και ψυκτικής ισχύος.

5. Οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές που έχουν πιστοποιηθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να εγγραφούν στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών και να ασκήσουν τη δραστηριότητα του Ενεργειακού Επιθεωρητή, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 13 του π.δ.38/2010 (Α’ 78).

6. Οι πιστοποιημένοι και νόμιμα εγκατεστημένοι σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ενεργειακοί Επιθεωρητές, που δεν μετακινούνται προς την ελληνική επικράτεια για μόνιμη επαγγελματική εγκατάσταση, αλλά προκειμένου να ασκήσουν προσωρινά ή περιστασιακά το εν λόγω επάγγελμα στη χώρα μας, υπάγονται στις ρυθμίσεις των άρθρων 5 έως 9 του παραπάνω π.δ. 38/2010.

7. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διεξάγεται από Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας ή Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης πιστοποιημένα από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ). Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, σε κάθε εκπαιδευόμενο που το παρακολούθησε επαρκώς, χορηγείται σχετική Βεβαίωση Επαρκούς Παρακολούθησης από τον εκπαιδευτικό φορέα.

8. Η εξεταστική διαδικασία πραγματοποιείται από το ΤΕΕ, τουλάχιστον δύο (2) φορές το χρόνο, με την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), γραπτώς ή ηλεκτρονικώς, επί θεμάτων της ύλης του εκπαιδευτικού προγράμματος και με ανωνυμία των εξεταζομένων έως την έκδοση των αποτελεσμάτων.
Για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων στις εξετάσεις καταβάλλεται παράβολο εκατόν πενήντα (150) ευρώ στο φορέα που τις διενεργεί.

9. Για το σκοπό των εξετάσεων συγκροτείται, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εξεταστική επιτροπή προκειμένου να εξασφαλίζεται το αδιάβλητο, η ισοτιμία και η διαφάνεια της διαδικασίας.
Η εξεταστική επιτροπή είναι εννεαμελής και αποτελείται από:
α) πέντε (5) εκπροσώπους του ΤΕΕ, οριζόμενους από το ΤΕΕ,
β) δύο (2) εκπροσώπους της Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών (ΕΕΤΕΜ), οριζόμενους από την ΕΕΤΕΜ,
γ) δύο (2) εκπροσώπους του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

10. Εφόσον οι ανωτέρω φορείς δεν υποδείξουν τους εκπροσώπους τους εντός διαστήματος ενός (1) μηνός από τη σχετική έγγραφη πρόσκλησή τους και για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της εξεταστικής επιτροπής, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ορίζει τα ελλείποντα μέλη κατά την κρίση του, από ειδικούς εμπειρογνώμονες σε θέματα ενεργειακών επιθεωρήσεων από πανεπιστημιακούς ή ερευνητικούς φορείς.

11. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είναι δυνατόν να αναπροσαρμόζονται τα ποσά των παραβόλων του παρόντος άρθρου.

12. Με διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού δύναται να καθορίζονται: α) ειδικότερα προσόντα και επιστημονικά πεδία προέλευσης των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων μηχανικών και β) ειδικότερες διαδικασίες πιστοποίησης και κατάρτισης των σχετικών Μητρώων.

13. Για την άσκηση της δραστηριότητας του Ενεργειακού Επιθεωρητή ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου 3 του ν. 3919/2011 (Α’ 32), ήτοι:
α) Υποβολή Αναγγελίας έναρξης άσκησης της δραστηριότητας του Ενεργειακού Επιθεωρητή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν. 3919/2011, προς την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας (ΕΥΕΠΕΝ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Η Αναγγελία πραγματοποιείται από τον ενδιαφερόμενο ή με εξουσιοδότηση αυτού και με την υποβολή της αποδίδεται στον αιτούντα Βεβαίωση Υποβολής Αναγγελίας. Η Αναγγελία υποβάλλεται ηλεκτρονικά συνοδευόμενη από τα παρακάτω δικαιολογητικά:
αα) Φωτοαντίγραφο του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, ή διαβατηρίου.
ββ) Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75) με επικύρωση του γνησίου της υπογραφής, με την οποία ο υποψήφιος δηλώνει ότι δεν συντρέχουν νομικά ή άλλα κωλύματα ή ασυμβίβαστα, ότι δεν είναι Επιθεωρητής Ενέργειας (υπάλληλος της ΕΥΕΠΕΝ), ότι δεν είναι υπάλληλος στο δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, με σχέση δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ότι αποδέχεται το δικαίωμα για χρήση, στατιστική επεξεργασία και κοινοποίηση στοιχείων σχετικών με τις ενεργειακές επιθεωρήσεις στις οποίες έχει προβεί, με την επιφύλαξη προστασίας των προσωπικών δεδομένων και των εμπορικά ευαίσθητων πληροφοριών, καθώς και ότι είναι αληθή όλα τα στοιχεία που συνοδεύουν την αίτησή του.
γγ) Αντίγραφο διπλώματος ή πτυχίου από ελληνικές σχολές ανώτατης εκπαίδευσης ή σε περίπτωση σπουδών σε σχολές της αλλοδαπής, ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο αναγνωρισμένο σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία ή απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων στη χώρα μας κατ΄ εφαρμογή της σχετικής ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας. Για Διπλωματούχους Μηχανικούς αρκεί η βεβαίωση εγγραφής στο ΤΕΕ, ενώ για Πτυχιούχους Μηχανικούς Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, που έχουν εγγραφεί στο βιβλίο Τεχνικών Επωνυμιών του ΤΕΕ, αρκεί η βεβαίωση εγγραφής τους.
δδ) Βεβαίωση Επαρκούς Παρακολούθησης από τον αντίστοιχο φορέα εκπαίδευσης.
εε) Πιστοποιητικό Επιτυχούς Εξέτασης.
στστ) Παράβολο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.
β) Η υποβολή της Αναγγελίας του σημείου α) γίνεται εφόσον ο ενδιαφερόμενος έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία υποχρεωτικής εκπαίδευσης και εξετάσεων του άρθρου 17 και όπως αποδεικνύεται από τις σχετικές Βεβαιώσεις Επαρκούς Παρακολούθησης και Επιτυχούς Εξέτασης των φορέων εκπαίδευσης και εξέτασης αντίστοιχα.
γ) Η ΕΥΕΠΕΝ, μετά τη λήψη όλων των παραπάνω δικαιολογητικών, προβαίνει στις προβλεπόμενες διαδικασίες και ελέγχους με σκοπό τη διαπίστωση συνδρομής όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη νόμιμη άσκηση της δραστηριότητας του ενεργειακού επιθεωρητή.
δ) Η προαναφερόμενη διαδικασία ολοκληρώνεται εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία λήψης της Αναγγελίας και της πλήρους υποβολής όλων των προβλεπομένων παραπάνω νομίμων δικαιολογητικών.
ε) Στην περίπτωση που δεν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις ή δεν προκύπτει η συνδρομή τους από τα υποβληθέντα στοιχεία, η ΕΥΕΠΕΝ ενημερώνει εγγράφως τον ενδιαφερόμενο ότι του απαγορεύει την άσκηση της δραστηριότητας, γνωστοποιώντας και τους σχετικούς λόγους. Άλλως, μετά παρέλευση τριμήνου ο ενδιαφερόμενος ασκεί τη δραστηριότητα ελεύθερα, χωρίς άλλη ειδοποίηση ή ενέργεια από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο.

14. Απαγορεύεται η διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης από Ενεργειακό Επιθεωρητή σε κτίριο ή τμήματα αυτού εφόσον:
α) στη μελέτη ή κατασκευή ή επίβλεψη, ή διαχείριση ή λειτουργία ή συντήρηση συμμετείχε με οποιοδήποτε τρόπο ο ίδιος ή νομικό πρόσωπο του οποίου είναι μέλος, ή εταίρος ή υπάλληλος,
β) έχει δικαίωμα κυριότητας, νομής ή κατοχής, ο ίδιος, ή σύζυγος, ή συγγενής του έως β’ βαθμού ή νομικό πρόσωπο του οποίου ο ίδιος είναι εταίρος.

15. Η ιδιότητα του Ενεργειακού Επιθεωρητή, είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του υπαλλήλου στο δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, με σχέση δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Για την εφαρμογή του παρόντος, ισχύουν οι ορισμοί του άρθρου 2, παράγραφοι 2 και 3, του ν. 3310/2005 (Α’ 30).

16. Ενημερωμένοι κατάλογοι Ενεργειακών Επιθεωρητών είναι διαθέσιμοι στο κοινό ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών και της κεντρικής ιστοσελίδας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

17. Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) του ν. 3661/2008 (Α’ 89) είναι δεκαετούς ισχύος κατ’ ανώτατο όριο. Εάν στο κτίριο ή στην κτιριακή μονάδα γίνει ριζική ανακαίνιση πριν παρέλθει το διάστημα των δέκα (10) ετών, η ισχύς του ΠΕΑ λήγει κατά το χρόνο ολοκλήρωσης της ανακαίνισης. Εφόσον υπάρχει ΠΕΑ σε ισχύ, δεν απαιτείται έκδοση νέου ΠΕΑ για τις περιπτώσεις της πώλησης ή μίσθωσης κτιρίου ή κτιριακής μονάδας.

Άρθρο 9
Τροποποίηση διατάξεων του ν.4001/2011 και του ν.3889/2010


1. Η περίπτωση γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 143 του ν.4001/2011 (Α΄179) αντικαθίσταται από την έναρξη ισχύος της παρούσας πράξης νομοθετικού περιεχομένου ως εξής:

«(γ) Έσοδα από την επιβολή ειδικού τέλους για τη Μείωση Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) επί της κατανάλωσης, που διαφοροποιείται ανά κατηγορία Πελατών, περιλαμβανομένων και των αυτοπαραγωγών, ομοιόμορφα για όλη την ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με μεθοδολογία η οποία καθορίζεται με Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που εκδίδεται μετά από γνώμη της ΡΑΕ. Η μεθοδολογία περιλαμβάνει συντελεστές που διαφοροποιούν το ειδικό τέλος κατά κατηγορία Πελατών, έτσι ώστε να προκύπτει χρέωση που εξισορροπεί τις οικονομικές συνέπειες μεταξύ των κατηγοριών Πελατών. Οι αριθμητικές τιμές των συντελεστών της ανωτέρω μεθοδολογίας, καθώς και οι μοναδιαίες χρεώσεις που επιβάλλονται στους Πελάτες, προσδιορίζονται με απόφαση της ΡΑΕ που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τον 12ο μήνα εκάστου έτους προκειμένου να εφαρμοσθεί το επόμενο ημερολογιακό έτος, μετά από προϋπολογιστική εκτίμηση των εσόδων και εξόδων του ειδικού διαχειριστικού Λογαριασμού. Οι ανωτέρω μοναδιαίες χρεώσεις αναθεωρούνται με την ίδια διαδικασία, τον 6ο μήνα κάθε ημερολογιακού έτους για εφαρμογή από την 1η Ιουλίου έως την 31η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, εφόσον αυτό απαιτείται με βάση την εξέλιξη των εσόδων και εξόδων του ειδικού διαχειριστικού Λογαριασμού εντός του έτους. Για την περίοδο 2013-2014 το ύψος των μοναδιαίων χρεώσεων καθορίζεται κατά τρόπο ώστε το έλλειμμα του ειδικού διαχειριστικού Λογαριασμού να αποσβεστεί έως το τέλος της διετίας.».

2. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 2 του ν. 4001/2011 μετά το στοιχείο (ζ), προστίθεται στοιχείο (ζ1) ως εξής:

«(ζ1) Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου: κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο διεκπεραιώνει το έργο της μεταφοράς Φυσικού Αερίου και είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία, τη συντήρηση και, αν χρειάζεται, την ανάπτυξη του Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου σε μία δεδομένη περιοχή και, κατά περίπτωση, των διασυνδέσεών του με άλλα συστήματα, και για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ικανότητας του συστήματος να ανταποκρίνεται στην εύλογη ζήτηση μεταφοράς Φυσικού Αερίου»

3. Το άρθρο 63Α του ν. 4001/2011, όπως αυτό προστέθηκε δυνάμει της περίπτωσης 5 της υποπαραγράφου Ι.4. της παραγράφου Ι του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012, αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 63Α
Ειδικές διατάξεις για τον ΔΕΣΦΑ ΑΕ
1. Ειδικώς όσον αφορά στον ΔΕΣΦΑ ΑΕ, ο οποίος συστάθηκε με το πδ 33/2007 (Α΄ 31) κατ’ εξουσιοδότηση των διατάξεων του άρθρου 7 του ν. 3428/2005 (Α’ 313), δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 62 και 63 για τους Διαχωρισμένους Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, αλλά εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 63Β έως και 63Θ και η παράγραφος 5 του άρθρου 63Ι.
2. Κάθετα Ολοκληρωμένη Επιχείρηση Φυσικού Αερίου που έχει στην κυριότητά της Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να παρεμποδίζεται να λάβει μέτρα για τη συμμόρφωσή της με τις διατάξεις των άρθρων 62 και 63 του παρόντος για τους Διαχωρισμένους Διαχειριστές Συστημάτων Φυσικού Αερίου και το πρότυπο του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 (παράγραφος 1) της Οδηγίας 2009/73/ΕΚ. Εφόσον ο ΔΕΣΦΑ ΑΕ και οι μέτοχοί του λάβουν τέτοια μέτρα, εφαρμόζονται και στον ΔΕΣΦΑ ΑΕ οι διατάξεις των άρθρων 62 και 63 του παρόντος.»

4. Στα άρθρα 63Α έως και 63Ι του ν. 4001/2011, όπως αυτά προστέθηκαν δυνάμει της περίπτωσης 5 της υποπαραγράφου Ι.4 της παραγράφου Ι του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012, οι λέξεις «ΔΕΠΑ ΑΕ» αντικαθίστανται με τις λέξεις «Κάθετα Ολοκληρωμένη Επιχείρηση Φυσικού Αερίου» ή «Κάθετα Ολοκληρωμένης Επιχείρησης Φυσικού Αερίου», κατά περίπτωση.

5. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 63Β του ν. 4001/2011, όπως αυτό προστέθηκε δυνάμει της περίπτωσης 5 της υποπαραγράφου Ι.4 της παραγράφου Ι του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012, η φράση «σύμφωνα με το άρθρο 67» αντικαθίσταται με τη φράση «σύμφωνα με το άρθρο 63Ε».

6. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 63Ε του ν. 4001/2011, όπως αυτό προστέθηκε δυνάμει της περίπτωσης 5 της υποπαραγράφου Ι.4 της παραγράφου Ι του άρθρου 1 του ν. 4093/2012, η φράση «Με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 4 του άρθρου 72» αντικαθίσταται με τη φράση «Με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 5 του άρθρου 63Ι».

7. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 63Ε του ν. 4001/2011, όπως αυτό προστέθηκε δυνάμει της περίπτωσης 5 της υποπαραγράφου Ι.4 της παραγράφου Ι του άρθρου 1 του ν. 4093/2012, η φράση «το οποίο αναπτύσσεται σύμφωνα με το άρθρο 71 του παρόντος» αντικαθίσταται με τη φράση «το οποίο αναπτύσσεται σύμφωνα με το άρθρο 63Θ του παρόντος».

8. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 63Ε του ν. 4001/2011, όπως αυτό προστέθηκε δυνάμει της περίπτωσης 5 της υποπαραγράφου Ι.4 της παραγράφου Ι του άρθρου 1 του ν. 4093/2012, αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Η σύνθεση του Εποπτικού Συμβουλίου θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξασφαλίζει ότι τουλάχιστον το ήμισυ των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου, πλην ενός:»

9. Η παράγραφος 7 του άρθρου 63Ε του ν. 4001/2011, όπως αυτό προστέθηκε δυνάμει της περίπτωσης 5 της υποπαραγράφου Ι.4 της παραγράφου Ι του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012, αντικαθίσταται ως εξής:

«7. Οι διατάξεις των άρθρων 22α, 22β και 23α του κ.ν. 2190/1920 εφαρμόζονται κατ’ αναλογία και για τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου»

10. Η παράγραφος 11 του άρθρου 63Θ του ν. 4001/2011, όπως προστέθηκε δυνάμει της περίπτωσης 5 της υποπαραγράφου Ι.4 της παραγράφου Ι του άρθρου 1 του ν. 4093/2012, αντικαθίσταται ως εξής:

«11. Σε περίπτωση που η ΡΑΕ λάβει τα μέτρα που περιγράφονται στην παράγραφο 9, το κόστος των εν λόγω επενδύσεων καλύπτεται από τα τιμολόγια που καθορίζονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 88.»

11. Η περίπτωση (β) της παραγράφου 2 του άρθρου 63Ι του ν. 4001/2011, όπως αυτό προστέθηκε δυνάμει της περίπτωσης 5 της υποπαραγράφου Ι.4 της παραγράφου Ι του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012, αντικαθίσταται ως εξής:

«(β) ο υποψήφιος Ανεξάρτητος Διαχειριστής Συστήματος Φυσικού Αερίου έχει αποδείξει ότι διαθέτει τους απαιτούμενους οικονομικούς, τεχνικούς, υλικούς και ανθρώπινους πόρους για την εκτέλεση των καθηκόντων του ΔΕΣΦΑ ΑΕ δυνάμει του άρθρου 68, και του εγκεκριμένου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 63Θ του παρόντος Προγράμματος Ανάπτυξης του ΕΣΦΑ»

12. Η παράγραφος 3 του άρθρου 63Ι του ν. 4001/2011, όπως αυτό προστέθηκε δυνάμει της περίπτωσης 5 της υποπαραγράφου Ι.4. της παραγράφου Ι του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012, αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Εφόσον ο υποψήφιος Ανεξάρτητος Διαχειριστής Συστήματος Φυσικού Αερίου πληροί τις προϋποθέσεις της αμέσως προηγούμενης παραγράφου 2 ή του άρθρου 65 του παρόντος, εφαρμόζεται η διαδικασία πιστοποίησης είτε του άρθρου 64 του παρόντος και του άρθρου 3 του Κανονισμού (ΕΚ) 715/2009, είτε του άρθρου 65 του παρόντος νόμου»

13. Η παράγραφος που ακολουθεί την παράγραφο 3 του άρθρου 63 Ι του ν. 4001/2011, όπως αυτό προστέθηκε δυνάμει της περίπτωσης 5 της υποπαραγράφου Ι.4. της παραγράφου Ι του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012, και η οποία φέρει ομοίως αριθμό παραγράφου 3, αναριθμείται σε παράγραφο 4.

14. Οι παράγραφοι 4, 5 και 6 του άρθρου 63Ι του ν. 4001/2011, όπως αυτό προστέθηκε δυνάμει της περίπτωσης 5 της υποπαραγράφου Ι.4 της παραγράφου Ι του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012, αναριθμούνται σε παραγράφους 5, 6 και 7 αντίστοιχα.

15. Η παράγραφος 2 του άρθρου 195 του ν. 4001/2011, αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Τα εδάφια τρίτο και τέταρτο της παραγράφου 5 του άρθρου 7 του ν. 3428/2005, η παράγραφος 6, καθώς και η παράγραφος 14 του ίδιου άρθρου καταργούνται από την πλήρωση ως προς τον ΔΕΣΦΑ ΑΕ των όρων και προϋποθέσεων των διατάξεων των άρθρων 62 επ. ή 63Α επ. του παρόντος νόμου.»

16. Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 4 του ν.3889/2010 (Α’ 182), όπως προστέθηκε με την περίπτωση β) της παραγράφου 6 του άρθρου 39 του ν.4024/2011 (Α’ 226), οι λέξεις «το πέντε τοις εκατό (5%) επί του συνόλου των διαθεσίμων του κατά το τέλος του προηγούμενου έτους» αντικαθίσταται με τις λέξεις «το δύο και ήμισυ τοις εκατό (2,5%) επί του συνόλου των διαθεσίμων του κατά το τέλος του προηγούμενου έτους».

Άρθρο 10
Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας


1. Στο τέλος της υποπερίπτωσης 6 της περίπτωσης ΙΙΙ της υποπαραγράφου ΙΑ.1. της παραγράφου ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012, προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Το ύψος της συνολικής δαπάνης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.»

2. Στο τέλος του δεύτερου εδαφίου της περίπτωσης 2 της υποπαραγράφου ΙΑ.3. της παραγράφου ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012, μετά τη λέξη «αποκλεισμού» προστίθενται οι λέξεις «και η προκαλούμενη δαπάνη από αυτό δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ.»

3. Η περίπτωση 6 της υποπαραγράφου ΙΑ.4. της παραγράφου ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 αντικαθίσταται ως εξής:

«Από 1.1.2014 το προβλεπόμενο από τις διατάξεις του άρθρου 34 του ν. 3996/2011 (Α΄ 170) Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Κ.Α.Σ.) καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας.»
«4.To τελευταίο εδάφιο της περίπτωσης 1 της υποπαραγράφου ΙΑ.5. της παραγράφου ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 αντικαθίσταται ως εξής:

Από τις ανωτέρω μειώσεις εξαιρούνται όσοι λαμβάνουν το μηνιαίο εξωϊδρυματικό επίδομα των παρ. 1 και 2 του άρθρου 42 του ν.1140/1981 (Α΄ 68), όπως ισχύουν».

5. Το τελευταίο εδάφιο της περίπτωσης 2 της υποπαραγράφου ΙΑ.5. της παραγράφου ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 καταργείται.

6. Το τελευταίο εδάφιο της περίπτωσης 3 της υποπαραγράφου ΙΑ.6. της παραγράφου ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 αντικαθίσταται ως εξής:

«Κατ’ εξαίρεση από 1.1.2013 χορηγείται σε όσους λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα των παρ. 1 και 2 του άρθρου 42 του ν.1140/1981, όπως ισχύουν, ως δώρο Χριστουγέννων ολόκληρο το ποσό του εξωϊδρυματικού επιδόματος και ως δώρο Πάσχα και επιδόματος αδείας το ήμισυ του μηνιαία καταβαλλόμενου επιδόματος.
Το ανωτέρω συνολικό ετήσιο ποσό των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας επιμερίζεται σε δωδεκάμηνη βάση και προσαυξάνει τη μηνιαία σύνταξή τους.»

7. Στο τέλος της περίπτωσης 8 της υποπαραγράφου ΙΑ.6. της παραγράφου ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 προστίθενται εδάφια ως εξής:
«Από 1.1.2013 ως ημερομηνία καταβολής όλων των μηνιαίων συντάξεων κύριων, επικουρικών και μερισμάτων των Ασφαλιστικών Οργανισμών αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και του Δημοσίου ορίζεται η τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την υλοποίηση του παρόντος καθώς και ο τρόπος εφαρμογής για Ασφαλιστικούς Οργανισμούς που καταβάλλουν παροχές που δεν ανάγονται σε μηνιαία βάση.»

8. H περίπτωση 7 της υποπαραγράφου ΙΑ.7. της παραγράφου ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 αντικαθίσταται ως εξής:
«Το σύνολο των κανονιστικών πράξεων που προβλέπονται ανωτέρω εκδίδονται το αργότερο μέχρι 31.12.2012, σταδιακά και κατά προτεραιότητα αναγκαιότητας από τη δημοσίευση του παρόντος.»

9. Το τελευταίο εδάφιο της διάταξης του άρθρου 1 του ν.2112/1920 (Α’ 67), όπως αυτή αντικαταστάθηκε με την περίπτωση 1 της υποπαραγράφου ΙΑ.12. της παραγράφου ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 αντικαθίσταται ως εξής:
«Εργοδότης που προειδοποιεί εγγράφως τον εργαζόμενο ιδιωτικό υπάλληλο κατά τα ανωτέρω, καταβάλλει στον απολυόμενο το ήμισυ της αποζημίωσης απόλυσης για καταγγελία χωρίς προειδοποίηση».

10. Στην πρώτο εδάφιο της περίπτωσης 3 της υποπαραγράφου ΙΑ.12. της παραγράφου ΙΑ του ν.4093/2012 η φράση «καταβάλλεται αποζημίωση απόλυσης επιπλέον της προβλεπόμενης στο προηγούμενο εδάφιο αποζημίωσης» αντικαθίσταται ως εξής:
«καταβάλλεται αποζημίωση απόλυσης επιπλέον της προβλεπόμενης στην προηγούμενη περίπτωση αποζημίωσης.»

Άρθρο 11
Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας


1. Στο τέλος του στοιχείου α΄ του άρθρου 11 του ν.4052/2012 (Α΄41), όπως αυτό αντικαταστάθηκε με την περίπτωση 1 της υποπαραγράφου ΙΒ.2. του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 προστίθενται εδάφια ως εξής:
«Από 01.01.2013 εισάγεται έκτακτο τέλος για τα φαρμακευτικά προϊόντα που συμπεριλαμβάνονται στον θετικό κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων που αποζημιώνονται από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ).
Το έκτακτο τέλος που οφείλει να καταβάλει ο κάθε κάτοχος αδείας κυκλοφορίας (ΚΑΚ) φαρμακευτικών προϊόντων, που συμπεριλαμβάνονται στον θετικό κατάλογο, ορίζεται σε 15% επί των λιανικών πωλήσεων κάθε φαρμακευτικού προϊόντος που πραγματοποιήθηκαν κατά το έτος 2011 και καταβάλλεται, σε λογαριασμό που θα υποδείξει ο ΕΟΠΥΥ, έως τις 15 Δεκεμβρίου 2012.
Το έκτακτο τέλος που οφείλει να καταβάλει ο κάθε κάτοχος αδείας κυκλοφορίας (ΚΑΚ) φαρμακευτικών προϊόντων που συμπεριλαμβάνονται στον θετικό κατάλογο, για το έτος 2013 δύναται να συμψηφίζεται με το καταβληθέν ή συμψηφισθέν ποσό που του αντιστοιχεί από το claw back του έτους 2012. Σε περίπτωση που το έκτακτο τέλος υπερβαίνει το claw back του 2012, δύναται μετά τον ανωτέρω συμψηφισμό το υπολειπόμενο ποσό να συμψηφιστεί με το claw back του 2013 ή το rebate του νόμου 4052/2012 για τα φάρμακα που περιέχονται στον θετικό κατάλογο του 2013.
Φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα για τα οποία δεν έχει καταβληθεί το έκτακτο τέλος κατά τα ανωτέρω, μεταφέρονται αυτόματα από το κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων και αποζημιούμενων από τους Φ.Κ.Α. (θετικός κατάλογος), στον κατάλογο φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή και δεν αποζημιώνονται από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης (αρνητικός κατάλογος).
Η παρούσα διάταξη δεν εφαρμόζεται στις περιπτώσεις των ΚΑΚ που έχουν καταβάλει ή συμψηφίσει το claw back του 2012, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4052/2012 και του ν.4093/2012 και τις κείμενες υπουργικές αποφάσεις, μέχρι 10.12.2012.
Η διάταξη αυτή δύναται να ενεργοποιείται αυτόματα σε κάθε περίπτωση όπου, μετά την πάροδο ενός μήνα, οι ΚΑΚ δεν συμμορφώνονται με τις κείμενες διατάξεις και δεν καταβάλουν κανονικά ή δεν συμψηφίζουν το claw back πους τους αναλογεί.
Με απόφαση του Υπουργού Υγείας δύναται να αναπροσαρμόζεται το ύψος του έκτακτου τέλους, ο τρόπος υπολογισμού του και να ρυθμίζονται τα ειδικότερα ζητήματα εφαρμογής της άνω διάταξης, για να επιτευχθούν οι στόχοι της φαρμακευτικής δαπάνης σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του νόμου 4052/2012, του νόμου 4093/2012 και των κείμενων υπουργικών αποφάσεων και η ενεργοποίησή της σε περιπτώσεις που οι ΚΑΚ δεν συμμορφώνονται με τις κείμενες διατάξεις αναφορικά με το claw back. »

2. Στο άρθρο 29 του ν. 3918/2011 (Α΄ 31) προστίθεται παράγραφος 4 ως εξής:
«4. Συστήνεται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, προκειμένου να διαπραγματεύεται με όλους τους συμβεβλημένους παρόχους τις αμοιβές τους, τους όρους των συμβάσεων του Οργανισμού, τις τιμές των ιατροτεχνολογικών υλικών και φαρμάκων, καθώς και να εισηγείται στο Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. την διατήρηση ή την τροποποίηση όλων των ανωτέρω. Στα μέλη της Επιτροπής δεν καταβάλλεται αποζημίωση. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας καθορίζεται η σύνθεση, η συγκρότηση, ο τρόπος και η διαδικασία λειτουργίας της Επιτροπής, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.»

3. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 29 του ν. 3918/2011 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας εγκρίνεται ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας, ύστερα από πρόταση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., με τον οποίο καθορίζεται το είδος, η έκταση, το ύψος των παροχών υγείας, ο τρόπος και η διαδικασία χορήγησης τους, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.»

4. Το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης 12 της υποπαραγράφου ΙΒ.2 της παραγράφου ΙΒ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 διαγράφεται.

5. H περίπτωση 10 υποπαραγράφου ΙΒ.2. του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 αντικαθίσταται ως εξής:
«10. Οι διατάξεις των περιπτώσεων 5,6 και 8 της παρούσας υποπαραγράφου ΙΒ.2. εφαρμόζονται αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2012.»
Άρθρο 12
Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων


1. α. Από δημοσιεύσεως της παρούσης, οι περιπτώσεις που υπάγονται στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 94 του ν.δ.3026/1954 (Α’ 235), όπως ισχύει, διέπονται, ως προς τον υπολογισμό της αποζημίωσης, από τα οριζόμενα στους πίνακες των περιπτώσεων 2 και 3 της υποπαραγράφου ΙΑ.12. του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012. Ειδικότερα, για τον υπολογισμό αποζημίωσης του προηγούμενου εδαφίου που εμπίπτει στον Πίνακα Υπολογισμού Αποζημίωσης της περίπτωσης 3 της υποπαραγράφου ΙΑ.12. του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012, ισχύουν οι ειδικότερες προϋποθέσεις υπό i) και ii) της περίπτωσης 3 της υποπαραγράφου ΙΑ.12. του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012.

β. Κάθε διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης αντίθετη με τα οριζόμενα στην παρούσα παράγραφο καταργείται.

2. α. Η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 92 του ν.δ.3026/1954, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

«Όταν ο δικηγόρος για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του αμείβεται μόνο με πάγια περιοδική αμοιβή (άρθρο 63 παρ.4 εδάφιο α’), το όριο αυτής ορίζεται με ελεύθερη συμφωνία με τον εντολέα του.»

β. Κάθε διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης αντίθετη με τα οριζόμενα στην παρούσα παράγραφο καταργείται.

Άρθρο 13
Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Τουρισμού


1. Τα δυο τελευταία εδάφια της παραγράφου 4 του άρθρου 3 του ν. 710/1977, όπως τροποποιήθηκε με την περίπτωση 3 της υποπαραγράφου ΙΔ.1. του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012, αντικαθίστανται ως εξής:
«Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης της εν λόγω προθεσμίας χωρίς η αρμόδια υπηρεσία να έχει γνωστοποιήσει στον υποβάλλοντα τους λόγους για τους οποίους δεν δύναται να ασκήσει το επάγγελμα του ξεναγού, τόσο η βεβαίωση συνδρομής των νομίμων προϋποθέσεων για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού όσο και το δελτίο ταυτότητας ξεναγού χορηγούνται αυτόματα».

2. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρο 14 του ν. 710/1977, όπως τροποποιήθηκε με την περίπτωση 8 της υποπαραγράφου ΙΔ.1. του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«Με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία εκδίδεται μέχρι 31.12.2012, καθορίζεται το αναλυτικό πρόγραμμα ταχύρρυθμων προγραμμάτων διάρκειας έως δύο (2) μηνών για την κατάρτιση Ελλήνων υπηκόων ή υπηκόων κρατών μελών της Ε.Ε. αποφοίτων τμημάτων Αρχαιολογίας, Ιστορίας και Ιστορίας της Αρχαιολογίας Πανεπιστημίων της ημεδαπής και αναγνωρισμένων της αλλοδαπής στην ειδικότητα του ξεναγού».

Άρθρο 14

Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος, αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, Νοεμβρίου 2012

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ Κ. ΣΑΜΑΡΑΣ

ΤΑ ΜΕΛΗ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Δημήτριος Αβραμόπουλος
Ιωάννης Στουρνάρας
Πάνος Παναγιωτόπουλος
Ευριπίδης Στυλιανίδης
Αντώνιος Μανιτάκης
Κωνσταντίνος Χατζηδάκης
Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος
Ευάγγελος Λιβιεράτος
Ιωάννης Βρούτσης
Ανδρέας Λυκουρέντζος
Αθανάσιος Τσαυτάρης
Αντώνιος Ρουπακιώτης
Νικόλαος – Γεώργιος Δένδιας
Όλγα Κεφαλογιάννη
Κωνσταντίνος Μουσουρούλης
Θεόδωρος Καράογλου
Δημήτριος Σταμάτης
Χρήστος Σταϊκούρας
Χαράλαμπος Αθανασίου
Σταύρος Καλογιάννης
Κωνσταντίνος Τζαβάρας
Σταύρος Καλαφάτης
Μάριος Σαλμάς
Μάξιμος Χαρακόπουλος

-------------

Σημειώσεις στα πιο πάνω:
  • Παράγραφος 3 Άρθρο 1: Οι εξαιρέσεις αυτής της παραγράφου αφορούν αποκλειστικά και μόνο σε συνταξιούχους του Δημοσίου.
  • Παράγραφος 3 Άρθρο 10: Πλέον και χωρίς την εξαίρεση των συνταξιούχων λόγω αναπηρίας θα χορηγείται το ΕΚΑΣ με την προϋπόθεση της συμπλήρωσης του 65ου έτους της ηλικίας τους.
  • Παράγραφος 4 Άρθρο 10: Έγινε αφαίρεση της φράσης που εξαιρούσε τους συνταξιούχους του ΝΑΤ & των φορέων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας Υπ.Εργασίας που λαμβάνουν το επίδομα απολύτου αναπηρίας, οι οποίοι πλέον δεν εξαιρούνται από τις μειώσεις συντάξεων και εφάπαξ βοηθήματος.
  • Παράγραφος 6 Άρθρο 10: Εξαιρούνται πλέον από την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων/Πάσχα και του επιδόματος αδείας, μόνο όσοι λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα (δηλ. δεν εξαιρούνται όσοι λαμβάνουν το επίδομα απόλυτης αναπηρίας και οι συνταξιούχοι Δημοσίου που λαμβάνουν το επίδομα ανικανότητας).
-------------

Εξαιρέσεις από τη διαθεσιμότητα
  1. Ο σύζυγος ή η σύζυγός τους έχει ενταχθεί και εξακολουθεί να τελεί σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή εργασιακή εφεδρεία.
  2. Ο σύζυγος, η σύζυγος ή τέκνο τους που τους βαρύνει φορολογικά και ζει μαζί τους έχειαναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%.
  3. Έχουν προσληφθεί με διαδικασίες που αφορούν ΑΜΕΑ.
  4. Είναι πολύτεκνοι, εφόσον τα τέκνα τους βαραίνουν φορολογικά.
  5. Είναι προστάτες μονογονεϊκής οικογένειας με τέκνο που συνοικεί και τους βαραίνει φορολογικά.


Παράλληλα, σύμφωνα με το νόμο, οι θέσεις των συγκεκριμένων υπαλλήλων καταργούνται μόνον εφόσον:
  • ο αριθμός των υπαλλήλων που εμπίπτουν στη ρύθμιση είναι μεγαλύτερος των δέκα ανά υπηρεσία ή φορέα, ώστε να μην επηρεαστούν οι μικρές σε μέγεθος υπηρεσίες και να μην υπάρξουν δυσλειτουργίες.
  • οι υπάλληλοι αυτοί ανέρχονται σε ποσοστό μικρότερο του 25% του συνολικού αριθμού των υπηρετούντων διοικητικών υπαλλήλων (μονίμων και ΙΔΑΧ) των ως άνω κλάδων και ειδικοτήτων (δηλαδή των διοικητικών), ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας. Αν υπερβαίνουν το 25%, οι υπηρεσίες εξαιρούνται.
  • οι υπάλληλοι αυτοί είναι λιγότεροι από το 10% του συνόλου του τακτικού προσωπικού που υπηρετεί στην υπηρεσία ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας, κλάδου και ειδικότητας, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα.

Με τη Προϋπόθεση οι περιορισμοί αυτοί  να συντρέχουν συσωρευτικά.

Εξαιρέσεις από τις μειώσεις συντάξεων
Εξειδίκευση του πεδίου εξαιρέσεων, από τις μειώσεις συντάξεων (5%-20% ανάλογα με το ύψος της σύνταξης από 1/1/2013), μόνο για όσους λαμβάνουν το μηνιαίο επίδομα ανικανότητας της παρ. 5 ή της παρ. 6 του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007 (Α΄210), δηλαδή τετραπληγικούς, παραπληγικούς και ακρωτηριασμένους διότι μόνο αυτοί εμπίπτουν στις ως άνω παραγράφους του Προεδρικού διατάγματος.
Το σχετικό απόσπασμα από τη Πράξη
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’
ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ
Άρθρο 1, παρ. 3
Συμπλήρωση διατάξεων του ν.3865/2010 και του ν.4093/2012  
Οι διατάξεις της περ. δ’ της υποπαραγράφου Β.3. της παραγράφου Β του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 αντικαθίστανται ως εξής :
«Εξαιρούνται των ανωτέρω μειώσεων οι τετραπληγικοί και παραπληγικοί καθώς και όσοι έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των δύο άνω ή των δύο κάτω άκρων ή του ενός άνω και του ενός κάτω άκρου, που λαμβάνουν σύνταξη από το Δημόσιο με βάση τις διατάξεις του τέταρτου εδαφίου της περ. α’ της παρ. 1 των άρθρων 1 και 26 του π.δ. 169/2007 (Α΄210) ή λαμβάνουν το επίδομα ανικανότητας της παρ. 5 ή της παρ. 6 του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007 (Α΄210).»

Εξαιρέσεις από τη κατάργηση των Δώρων

Εξαίρεση από την πλήρη κατάργηση των δώρων μόνο για τους παραπληγικούς και τετραπληγικούς. Το δώρο Χριστουγέννων, το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας θα αθροίζονται και θα επιμερίζονται πλέον σε 12μηνη βάση και το ποσό που αντιστοιχεί κατά μήνα θα καταβάλλεται μαζί με τη σύνταξη.

Διαβάστε το σχετικό απόσπασμα από τη πράξη
Άρθρο 10, Παράγραφος  6
(Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας)
Το τελευταίο εδάφιο της περίπτωσης 3 της υποπαραγράφου ΙΑ.6. της παραγράφου ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 αντικαθίσταται ως εξής:

«Κατ’ εξαίρεση από 1.1.2013 χορηγείται σε όσους λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα των παρ. 1 και 2 του άρθρου 42 του ν.1140/1981, όπως ισχύουν, ως δώρο Χριστουγέννων ολόκληρο το ποσό του εξωϊδρυματικού επιδόματος και ως δώρο Πάσχα και επιδόματος αδείας το ήμισυ του μηνιαία καταβαλλόμενου επιδόματος. Το ανωτέρω συνολικό ετήσιο ποσό των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας επιμερίζεται σε δωδεκάμηνη βάση και προσαυξάνει τη μηνιαία σύνταξή τους.»

Εδώ θα βρείτε και τα φεκ των δυο νόμων: του ν.4046/2012 και του ν.4093/2012
Διαβάστε περισσότερα...