Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Δήμος κατήργησε το "ειδικό τέλος"

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μετά από παρέμβαση τού Συνηγόρου τού Πολίτη και αφού είχε προηγηθεί καταγγελία, ο δήμος Σκύδρας επανεξέτασε την επιβολή τού ετήσιου ειδικού τέλους, ύψους 25 ευρώ, «από την ωφέλεια τοπικών έργων» και -με νεότερη απόφασή του- κατάργησε το ειδικό αυτό τέλος. Όπως σημειώνει η ανεξάρτητη Αρχή, “η υπόθεση αποτελεί παράδειγμα επίλυσης διοικητικής διαφοράς με εξωδικαστικό τρόπο, που συμβάλλει στην αποσυμφόρηση της διοικητικής δικαιοσύνης”.

Ειδικότερα για την υπόθεση, η ανεξάρτητη Αρχή αναφέρει ότι “σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι δυνατή εκ μέρους των Δήμων, η επιβολή ανταποδοτικών τελών, για την αντιμετώπιση δαπανών για υπηρεσίες ή έργα στην περιοχή τους, που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην ανάπτυξη της περιοχής και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Τα τέλη αυτά έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και το ύψος τους, οι υπόχρεοι καταβολής τους, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια, ορίζονται με απόφαση τού δημοτικού συμβουλίου”.

Η κανονιστική απόφαση, με την οποία επιβάλλεται το τέλος πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

α) καθορισμό του έργου ή της ειδικής υπηρεσίας που παρέχεται και συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής και την εξυπηρέτηση των βαρυνόμενων δημοτών,

β) προσδιορισμό των προσώπων που ωφελούνται από την ειδική υπηρεσία ή έργο και

γ) σχέση αναλογίας μεταξύ επιβαλλόμενου τέλους και δαπάνης που απαιτείται για την παροχή της υπηρεσίας ή του έργου.

Ο δήμος Σκύδρας, με σχετική απόφασή του, που εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης, επέβαλε ετήσιο τέλος «[λόγω] ωφέλειας εκτέλεσης τοπικών έργων», ύψους 25 ευρώ ανά κατάστημα ή διαμέρισμα τής περιοχής. Με το τέλος αυτό σχεδιάστηκε να καλυφθούν οι τοκοχρεολυτικές δόσεις που αφορούσαν σε δημοτικά έργα.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επεσήμανε στο δήμο Σκύδρας, καθώς και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, ότι η απόφαση για την επιβολή του ειδικού ανταποδοτικού τέλους δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένη, καθώς έλειπαν τα στοιχεία σχετικά με τον προσδιορισμό των έργων ή υπηρεσιών, τα πρόσωπα που θα ωφελούνταν, καθώς και η αναλογική σχέση τέλους και δαπάνης.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.