Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Καταργείται ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων το 2013

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σύμφωνα με την τρόικα ενθαρρύνει τη διαφθορά του φορολογικού μηχανισμού.

Την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα πρέπει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση έως το Μάιο 2013 ζητά η τρόικα.

Σύμφωνα με εκθέσεις του ΔΝΤ, της ΕΕ, αλλά και της Ομάδας Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων ενθαρρύνει τη διαφθορά του φορολογικού μηχανισμού και τη συναλλαγή με τους πολίτες και δεν συμβάλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στην είσπραξη εσόδων.

Συγκεκριμένα η τρόικα θεωρεί πως σήμερα ο ΚΒΣ οδηγεί σε μεγάλα πρόστιμα για μικρές φορολογικές παραβάσεις και επιτρέπει σε επίορκους εφοριακούς να αποσπούν χρηματικά ποσά από επιχειρήσεις και επιτηδευματίες.

Όπως σημειώνεται σε σχετική έκθεση από 3,7 εκατομμύρια παραβάσεις που βεβαίωσε το ΣΔΟΕ το 2011, το 80% αφορούσε σε παραβάσεις του ΚΒΣ. Ωστόσο, από τα πρόστιμα που επιβάλλονται για παραβάσεις του ΚΒΣ, εισπράττεται μόλις το 1%.

Στο ίδιο πλαίσιο η τρόικα επιδιώκει από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 να καθιερωθεί συνολικά ο Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών καταργώντας τον ΚΒΣ.

Σημειώνεται πως ο Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών που ισχύει τους τελευταίους μήνες έχει φέρει αλλαγές στον τρόπο τήρησης των βιβλίων για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, στην έκδοση των φορολογικών στοιχείων με την καθιέρωση ηλεκτρονικών τιμολογίων, ενώ καταργεί και την υποχρέωση τήρησης ορισμένων πρόσθετων βιβλίων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.