Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Γάλα στα παιδιά για γερό μυεσκελετικό σύστημα



Εναλλακτικές και γευστικές λύσεις για τα παιδιά που δεν πίνουν το γάλα τους.

Πόσες φορές σας έχει τύχει να αρνείται πεισματικά να πιει το γάλα του; Σίγουρα, η περίοδος ανάπτυξης είναι καθοριστική για την εξέλιξη ενός παιδιού σε έναν υγιή ενήλικα και η διατροφή του πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του σε μία πληθώρα θρεπτικών συστατικών, ιδιαίτερα σε αυτά που συμβάλλουν στο χτίσιμο ενός γερού μυοσκελετικού συστήματος.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα πράγματι αποτελούν μία βασική πηγή θρεπτικών συστατικών, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ο φώσφορος.

Συστατικών που συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού και στο «χτίσιμο» γερών και υγιών οστών, ενώ ταυτόχρονα βοηθούν στην επίτευξη της μέγιστης οστικής μάζας, συντελώντας στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και της οστεοπενίας στη μετέπειτα ζωή.

Σε κάποιες περιπτώσεις όμως τα παιδιά δυσκολεύονται να τα καταναλώσουν, είτε επειδή δεν τους αρέσει η γεύση τους, είτε διότι έχουν κάποια δυσανεξία σε αυτά.

Επιπλέον, πολύ συχνά, τα μικρότερα παιδιά λένε «όχι» στα συγκεκριμένα τρόφιμα λόγω ενός φυσικού ενστίκτου που ονομάζεται νεοφοβία και χαρακτηρίζεται από την αποφυγή και την απροθυμία στο να δοκιμάσουν οτιδήποτε καινούριο.

Εναλλακτικές και γευστικές λύσεις

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη που κυκλοφορούν στην αγορά μπορούν να δώσουν τη λύση στην περίπτωση που πίσω από το πρόβλημα «κρύβεται» κάποια δυσανοχή. Διαφορετικά μπορείτε να στραφείτε σε «ισοδύναμες» ως προς τη θρεπτική τους αξία επιλογές, ή ακόμη και σε έξυπνους τρόπους σερβιρίσματος των γαλακτοκομικών προϊόντων, προκειμένου να μπορέσουν τα παιδιά να τα καταναλώσουν ευχάριστα.

Σκαρφιστείτε τρόπους για να κάνετε τα γαλακτοκομικά πιο.. ενδιαφέροντα! Μην ξεχνάτε πως τα παιδιά υπακούν στις αισθήσεις τους. Προσθέστε πολύχρωμα φρούτα ή λίγο γλυκό του κουταλιού στο γιαούρτι τους, κάντε το γάλα τους σοκολατένιο και φτιάξτε παρέα σπιτικά milkshakes που θα καταναλώσουν ως σνακ. Επίσης, το τυρί θα μπορούσε να αποτελέσει μία ακόμη εναλλακτική του γάλακτος, προσθέτοντάς το στις σαλάτες, στα τοστ, ή ως συνοδευτικό του κυρίως πιάτου.

Ανήκει στην ομάδα των γαλακτοκομικών καθώς εκτός από καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, που περιέχουν δηλαδή μεγάλο αριθμό αλλά και τη σωστή αναλογία απαραίτητων αμινοξέων που απαιτούνται από τον ανθρώπινο οργανισμό, περιέχει και σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, φωσφόρου και μαγνησίου.

Επιπλέον, περιέχει και άλλα σημαντικά συστατικά απαραίτητα για την ανάπτυξη των παιδιών όπως βιταμίνη Α, που συμμετέχει στην καλή λειτουργία της όρασης και «οχυρώνει» το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, υπεύθυνες για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Έχετε υπόψιν σας πως από το δεύτερο έτος της ζωής τους και μετά, τα παιδιά συστήνεται να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και τυριά χαμηλά σε λιπαρά, καθώς περιέχουν σημαντικά μικρότερη ποσότητα κορεσμένου λίπους.

Επιλέξτε λοιπόν ημιαποβουτυρωμένο γάλα και γιαούρτι και κάποιο κίτρινο τυρί χαμηλό σε λιπαρά, βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει και «εφοδιάστε» το σώμα τους θρεπτικά.. μέχρι το κόκκαλο!


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

SOS για το ΑΙDS στη βόρεια Ελλάδα





Συναγερμός έχει σημάνει στη βόρεια Ελλάδα από τη μυστηριώδη αύξηση ενός ανθεκτικού στελέχους του ιού HIV που θερίζει φορείς και ασθενείς.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το επικίνδυνο στέλεχος του ιού φέρει το 22% των οροθετικών από το Βόλο έως την Αλεξανδρούπολη και αφορά αποκλειστικά άνδρες που έχουν έρθει σε σεξουαλική επαφή με άνδρες.

Το ανθεκτικό στέλεχος μπορεί να μολύνει όχι μόνο υγιή άτομα, αλλά και να μολύνει οροθετικούς, δηλαδή να κολλήσουν ξανά, στην πραγματικότητα, την ίδια νόσο αλλά και πιο "δυνατή".

Οι αριθμοί

13.000 είναι οι οροθετικοί σε όλη την Ελλάδα. Οι 8.000 από αυτούς λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή.

1.250 και ίσως περισσότερα θα είναι τα άτομα που κόλλησαν τη νόσο το 2012, 50% περισσότερες μολύνσεις από το 2011.

50% των νέων περιστατικών είναι χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών. Οι 25% των χρηστών κάνουν συστηματικά σεξ χωρίς προφυλάξεις.

22% είναι οι φορείς στη βόρεια Ελλάδα που δεν ανταποκρίνονται καλά στα φάρμακα.

6,4% στη νότια Ελλάδα που δεν ανταποκρίνονται καλά στα φάρμακα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δίνει εισιτήρια σε άνεργους η Κέρκυρα



Για τον αγώνα κόντρα στη Βέροια.

Την ευκαιρία σε 30 φιλάθλους της, οι οποίοι είναι μακροχρόνια άνεργοι, να παρακολουθήσουν τον εντός έδρας αγώνα κόντρα στη Βέροια δίνει η Κέρκυρα. Η ΠΑΕ, σε συνεργασία με τους οργανωμένους φιλάθλους του συλλόγου «Vourligans», πήραν αυτή την πρωτοβουλία, προκειμένου να βοηθήσουν άτομα που έχουν οικονομικά προβλήματα και δεν μπορούν να δουν από κοντά τους αγώνες της αγαπημένης τους ομάδας.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΠΑΕ:

«Η ΠΑΕ ΑΟ Κέρκυρα, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλάθλων ΑΟ Κέρκυρα «Vourligans», στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης που οφείλει να έχει ένα αθλητικό σωματείο, ειδικά στους δύσκολους καιρούς που διάγουμε, αποφάσισε την προσφορά 30 εισιτηρίων σε μακροχρόνια άνεργους συμπολίτες μας, προκειμένου να παρακολουθήσουν δωρεάν τον κυριακάτικο (25/11, 15.00) αγώνα με τη Βέροια, στο ΕΑΚ Κέρκυρας.

Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά δράσεων που θα γνωστοποιηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα και οι οποίες, ως σταθερό σημείο αναφοράς τους έχουν την ευαισθησία που η κοινωνία του ΑΟ Κέρκυρα, ως πρώτο σωματείο του νησιού, επιβάλλεται να επιδείξει, έχοντας επίγνωση, τόσο του αθλητικού, όσο του ευρύτερου κοινωνικού της ρόλου. Όχι ως υποχρέωση, αλλά ως συνειδητό καθήκον.

Η διάθεση των εισιτηρίων θα γίνεται από τα γραφεία των «Vourligans», στην πλατεία Θεοφίλου Φρόνιμου, επί της Μητροπολίτου Μεθοδίου (τηλ. 26610- 36124), Πέμπτη – Σάββατο, ώρες 18.30- 21.30.

Σημειώνεται πως, προκειμένου να εξασφαλιστεί πως η πρωτοβουλία θα εκπληρώσει απόλυτα και μόνο τον σκοπό, για τον οποίο λαμβάνεται, οι ενδιαφερόμενοι να πρέπει να προσκομίσουν τον αριθμό της κάρτας ανεργίας τους».


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παρέμβαση από το Συνήγορο του Πολίτη για το χαράτσι



Ζητά να επαναξεταστεί ο τρόπος υπολογισμού και είσπραξης.

Την επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με την επιβολή, τον υπολογισμό και την είσπραξη του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), ζητά από το υπουργείο Οικονομικών, η Συνήγορος του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού.

Σε επιστολή που απέστειλε προς τον Γιάννη Στουρνάρα, ζητά την παρέμβασή του, τονίζοντας ότι «πρέπει να επανεξεταστεί ο τρόπος υπολογισμού και είσπραξης του φόρου, με γνώμονα τις αρχές της νομιμότητας, της δικαιοσύνης και αναλογικότητας της φορολόγησης».

Αναλυτικότερα, στην επιστολή της, η κ. Σπανού προτείνει:

1. Να προβλεφθεί διαδικασία διόρθωσης του ΕΕΤΗΔΕ των ετών 2011 και 2012 στις ΔΟΥ, καθώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν έγιναν οι διορθώσεις που ζήτησαν οι πολίτες μέσω των δήμων και δεν υπήρξε ανάλογος συμψηφισμός στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελεί η μη διόρθωση της τιμής ζώνης, την ορθότητα της οποίας οι δήμοι όλης της χώρας όφειλαν να ελέγξουν και σε περίπτωση σφάλματος να διορθώσουν ανεξάρτητα από την υποβολή σχετικής αίτησης των πολιτών.

2. Να μην επιβαρυνθούν με ΕΕΤΗΔΕ οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι είχαν ζητήσει τη διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε χρόνο προγενέστερο της 17ης Σεπτεμβρίου 2011 αλλά το αίτημά τους ικανοποιήθηκε από τη ΔΕΗ σε μεταγενέστερο χρόνο.

3. Να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της καθυστέρησης αποστολής από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προς τις ΔΟΥ των αιτήσεων που υπέβαλαν οι πολίτες ηλεκτρονικά έως 20.3.2012, για μείωση του τέλους, επικαλούμενοι αδυναμία καταβολής του.

Σημειώνει, επίσης, ότι «δεν παραγνωρίζει τους έκτακτους δημοσιονομικούς λόγους που οδήγησαν στην επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ», προσθέτοντας ότι η Ανεξάρτητη Αρχή «από την πολύχρονη εμπειρία της στις δομές και στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, είχε επισημάνει εγκαίρως ότι η προβλεπόμενη διαδικασία για τον υπολογισμό και την είσπραξη του τέλους θα επέφερε ιδιαίτερες δυσλειτουργίες, οι οποίες θα πρέπει να επιλυθούν».


Διαβάστε περισσότερα...

Ανάπτυξη δικτύου για την αντιμετώπιση της φτώχειας



Δημιουργείται κοινωνικό εταιρικό σχήμα στο Ηράκλειο.

Ένα κοινωνικό εταιρικό σχήμα, με στόχο την ανάπτυξη δικτύου άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας, δημιουργείται στον δήμο Ηρακλείου, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Γιάννης Κουράκης, παρουσιάζοντας τις νέες κοινωνικές δομές του δήμου.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το σχήμα θα προχωρήσει στη δημιουργία δομών αντιμετώπισης της φτώχειας στο πλαίσιο της κοινωνικής του πολιτικής για την ανακούφιση των πολιτών που αντιμετωπίζουν ακόμη και πρόβλημα επιβίωσης, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν , οι οικογένειες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, αγγίζουν τις 2.500. Είναι χαρακτηριστικό ότι μήνα με τον μήνα αυξάνονται οι άνθρωποι που προσεγγίζουν τις κοινωνικές υπηρεσίες ζητώντας, κυρίως, τρόφιμα για τα παιδιά τους.

Ο κ. Κουράκης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των νέων κοινωνικών δομών του δήμου, ευχαρίστησε όλους τους φορείς που συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή και τόνισε ότι για την αντιμετώπιση του φαινομένου της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού απαιτείται η οργανική διασύνδεση των πολιτικών κοινωνικής προστασίας με τις πολιτικές ανάπτυξης και απασχόλησης μέσω της ευρύτερης δραστηριοποίησης όλων των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.

Οι κοινωνικές δομές που θα δημιουργηθούν στον δήμο Ηρακλείου, όπως τονίστηκε, θα παρέχουν μία δέσμη ομογενοποιημένων υπηρεσιών προς τους πολίτες και θα λειτουργούν με συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του δικτύου εντάσσονται, μεταξύ άλλων, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Ανοιχτό Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, Δομή Παροχής Συσσιτίων, Κοινωνικό Φαρμακείο, Δημοτικός Λαχανόκηπος και Γραφεία Διαμεσολάβησης.

Οι φορείς που αποτελούν το εταιρικό κοινωνικό σχήμα και έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για την αντιμετώπιση της φτώχειας στον δήμο Ηράκλειου, είναι δεκατρείς καθώς και δύο επιχειρήσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Τους είχαν πει ότι δε θα γίνονταν γονείς ποτέ


Και σήμερα κρατάνε στην αγκαλιά τους τον νεογέννητο γιο τους.
Μετά από τέσσερα χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών οι γιατροί είπαν στην Helen Laurence και το σύζυγό της Andi ότι δε θα μπορούσαν ποτέ να αποκτήσουν δικό τους παιδί, καθώς και οι δύο αντιμετώπιζαν προβλήματα γονιμότητας.

Κι όμως τώρα το ευτυχισμένο ζευγάρι από το York κρατά στην αγκαλιά του τον νεογέννητο γιο του Murphy.

Ένα χρόνο αφότου οι δυο τους ξεκίνησαν τις προσπάθειες να αποκτήσουν παιδί η 32χρονη Helen παρουσίασε έντονους πόνους στην περιοχή της κοιλιάς. Οι γιατροί διέγνωσαν ενδομητρίωση. Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση κατά την οποία το ενδομήτριο αναπτύσσεται σε περιοχές έξω από τη μήτρα, δηλαδή στα όργανα της κοιλιάς και της λεκάνης, όπως το εξωτερικό των σαλπίγγων, των ωοθηκών και της ουροδόχου κύστεως, και μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα.



Η Helen έπασχε ακόμη από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, με αποτέλεσμα να νιώθει πολύ κουρασμένη ακόμη και με πολύ ελαφριές εργασίες.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά ανακάλυψαν ότι και ο Andi είχε χαμηλό αριθμός σπερματοζωαρίων με μικρή κινητικότητα.



«Οι γιατροί μας είπαν ότι δεν μπορούμε να κάνουμε παιδιά την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου του 2008. Ήταν λίγο ειρωνικό να το μαθαίνουμε εκείνη την μέρα. Ένιωθα πως ήταν η χειρότερη μέρα της ζωής μου» είπε η Helen.

Μετά και από μια αποτυχημένη προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης, το ζευγάρι αποφάσισε τελικά ότι δεν ήταν «γραφτό του».



«Ο Andi το έριξε στη δουλειά, για να μαζέψουμε λίγα χρήματα και ίσως να ξαναπροσπαθούσαμε για εξωσωματική λίγο καιρό μετά. Εγώ αγόρασα το αυτοκίνητο που πάντοτε ήθελα, ένα Ford Puma και συνεχίσαμε τη ζωή μας. Και μετά από λίγο καιρό άρχισα να νιώθω τα συμπτώματα. Πήγαμε να πάρουμε τεστ εγκυμοσύνης όμως δεν περιμέναμε θετικό αποτέλεσμα. Όταν το είδα δεν μπορούσα να το πιστέψω» πρόσθεσε.



«Το συνειδητοποίησα μόνο όταν γυρίσαμε στο σπίτι από το νοσοκομείο μετά τη γέννα. Ο γιος μας κοιμόταν και εγώ κάθισα στην άκρη του κρεβατιού, τον κοιτούσα και άρχισα να κλαίω. Ήταν δάκρυα χαράς» είπε ακόμη.




Διαβάστε περισσότερα...

Τραγουδιστές ενώνουν τις φωνές τους για τα παιδιά


Τα έσοδα θα δοθούν σε ανασφάλιστα και ανάπηρα παιδιά.
Μια συναυλία για καλό σκοπό θα δοθεί την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ του Ο.Α.Κ.Α με πρωτοβουλία του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, του Φιλανθρωπικού Οργανισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» και με την υποστήριξη του δήμου Αμαρουσίου και του ΟΑΚΑ.

Είκοσι ένας καλλιτέχνες θα ενώσουν τις φωνές τους και τα έσοδα από τη συναυλία θα διατεθούν για τα ανασφάλιστα και τα παιδιά με αναπηρία, που στηρίζει πανελλαδικά το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής.

Στη συναυλία θα συμμετάσχουν:

Γεράσιμος Ανδρέατος
Μελίνα Ασλανίδου
Χάρης Βαρθακούρης
Γλυκερία
Μιχάλης Δημητριάδης
Στέλιος Διονυσίου
Γιάννης Ζουγανέλης
Αρετή Κετιμέ
Δημήτρης Κόκοτας
Κώστας Μακεδόνας
Ευαγγελία Μουμούρη
Γρηγόρης Μπιθικώτσης
Σάκης Μπουλάς
Αλέξανδρος Μπουρδούμης
Πίτσα Παπαδοπούλου
Ζωή Παπαδοπούλου
Σοφία Παπάζογλου
Θάλεια Προκοπίου
Μαρία Σουλτάτου
Μπάμπης Τσέρτος
Μιχάλης Χατζηγιάννης

Παρουσιαστής της βραδιάς θα είναι ο Γρηγόρης Βαλτινός.

Συμμετέχουν η χορωδία του Σπύρου Λάμπρου και το Νεανικό Χορωδιακό Σύνολο «Έμπνευσις» και η Λαϊκή Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής «Έμμετρον». Τη μουσική επιμέλεια έχει ο Μανώλης Γεροστάθης.

Προπώληση εισιτηρίων:

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (Σεβαστουπόλεως 113, Αμπελόκηποι)

Μ.Κ.Ο Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» (Ήρας 8 και Δέσπως Σέχου, Νέος Κόσμος)

Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου Αθηνών - Πειραιώς (Ε.Ι.Ν.Α.Π.) (Θεμιστοκλέους 34 & Ακαδημίας, Αθήνα)

Δήμος Αμαρουσίου (Βασ. Σοφίας 9, Μαρούσι)

Εμπορικό Κέντρο Avenue (Λεωφ. Κηφισίας 41, Μαρούσι)

Κατάστημα Public στο the Mall Athens

Αλυσίδα Πολιτισμού ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24, Αθήνα)

Γενική είσοδος για το κοινό 5 ευρώ



Διαβάστε περισσότερα...

«Στείλτε στοιχεία ή όλοι σε διαθεσιμότητα»


Εγκύκλιος-σοκ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Νέα εγκύκλιο-σοκ για το καθεστώς της διαθεσιμότητας στο δημόσιο απεστάλη σήμερα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος από τις Διευθύνσεις Προσωπικού και τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς επισήμως δεν έχει δοθεί παράταση για την αποστολή στοιχείων και ενώ, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, η ροή με τις λίστες όσων, εντάσσονται σε διαθεσιμότητα, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και έχει «ξεπεράσει κατά πολύ το 50%».

Η διορία για τις λίστες, όσων θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και στη συνέχεια άμεσα, στο πλαίσιο της κινητικότητας, θα τοποθετηθούν στη νέα θέση τους, έχει λήξει από τη Δευτέρα και γι' αυτό το υπουργείο καλεί «όσες υπηρεσίες δεν έχουν ακόμη ανταποκριθεί, για λόγους είτε υπαίτιους είτε ανυπαίτιους, οφείλουν άμεσα να εισαγάγουν στο σύστημα τα σχετικά στοιχεία, σύμφωνα με τις οδηγίες».

Υπενθυμίζεται δε ότι η παράλειψη των Διευθύνσεων να αποστείλουν τα στοιχεία συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα, ενώ επιπλέον σημειώνεται ότι «η υποχρέωση υποβολής των στοιχείων επιβάλλεται από τις διατάξεις του νόμου για την απογραφή, σύμφωνα με τις οποίες οι Διευθύνσεις Διοικητικού-Προσωπικού υποχρεούνται να συμπληρώσουν τα στοιχεία των υπαλλήλων στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου και να τα επικαιροποιούν για κάθε υπηρεσιακή μεταβολή.

Τέτοια μεταβολή συνιστά ασφαλώς η θέση του υπαλλήλου σε διαθεσιμότητα ή σε αυτοδίκαιη αργία».

Το υπουργείο προειδοποιεί ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί και χωρίς την αποστολή στοιχείων τονίζοντας ότι θα «λάβει κατά ανάγκη υπόψη τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, όπως αυτά έχουν εισαχθεί στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων (Απογραφή) μέχρι σήμερα από τις ίδιες τις υπηρεσίες».

Επιπροσθέτως, επισημαίνει ότι «η παράλειψη των φορέων να αποστείλουν στοιχεία αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την εκκίνηση του μηχανισμού της κινητικότητας που αποσκοπεί στην αξιοποίηση του προσωπικού που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα σε φορείς που παρουσιάζουν άμεσες και ιδιαιτέρως επιτακτικές ανάγκες ενίσχυσης σε προσωπικό. Καθυστερεί δηλαδή τη δυνατότητα μεταφοράς των υπαλλήλων και την έξοδό τους από το καθεστώς διαθεσιμότητας στο οποίο έχουν ήδη τεθεί εκ του νόμου».

Επίσης, σύμφωνα με την εγκύκλιο, «η παράλειψη των υπηρεσιών να αποστείλουν στοιχεία θα αποβεί σε βάρος των υπαλλήλων εκείνων οι οποίοι θα εξαιρούντο από την εφαρμογή του νόμου, είτε επειδή εισήχθησαν στο δημόσιο με διαγωνιστική διαδικασία ή με διαδικασίες για πρόσληψη τακτικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, είτε επειδή ως προς αυτούς συντρέχει προσωπικός λόγος απαλλαγής (υπάγονται δηλ. στις προνοιακές εξαιρέσεις), δεδομένα, τα οποία μπορούν να εξαχθούν μόνο από τα προσωπικά μητρώα των υπαλλήλων».

Τέλος, από το υπουργείο επισημαίνεται ότι «μόνο με τη γνωστοποίηση των αναγκαίων στοιχείων θα επιτρέψει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιοποίησης του προσωπικού προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, αλλά και των ιδίων των εργαζομένων».


Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί τα παιδιά λένε ψέματα;


Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα παιδί λέει ψέματα- κατάσταση συνηθισμένη και δικαιολογημένη στις μικρές ηλικίες. Λόγος ανησυχίας, όμως, γεννιέται όταν το παιδί αρχίζει να πιστεύει τα ψέματα που λέει ως αληθινά.

Γιατί τα παιδιά λένε ψέματα; Λένε ψέματα, όπως και οι μεγάλοι, για να ξεφύγουν από κάποια δυσκολία στη σχέση τους με τους άλλους, ή για να αποτρέψουν τις αναπόφευκτες συνέπειες των πράξεών τους. Ή λένε ψέματα γιατί νιώθουν πως έτσι αναπληρώνουν πραγματικές ή φανταστικές τους ατέλειες.
Τα παιδιά, καθώς δεν έχουν την πείρα των μεγάλων, μπορεί να υπερ-γενικεύσουν μία απλή παρατήρηση που τους γίνεται για ένα απλό και συγκεκριμένο παράπτωμα και να την αναγάγουν σε αρνητική κριτική, για γενική τους αναξιότητα και απόρριψη. Ένα παιδί το οποίο έχει τη στοργή και την ενθάρρυνση που χρειάζεται και πολλές και ποικίλες επιτυχίες- από τα στοιχεία αυτά απορρέει η αυτό-εκτίμηση- δε νιώθει μεγάλη ανάγκη να πει ψέματα, εκτός όταν πρόκειται για κάποια γυμνάσματα της φαντασίας του.

Η στρατηγική του ψέματος

οι μεγάλοι που περιμένουν πάρα πολλά από τα παιδιά, είναι δυνατόν να τα αναγκάσουν να πουν ψέματα. Οι φιλοδοξίες για κοινωνική προβολή κάποιων άλλων από τους μεγάλους στο σπίτι μπορεί να οδηγήσουν το παιδί σε διάφορες υπερβολές και ευφάνταστες ιδέες.
Επίσης, η παρατεταμένη και απόλυτη εξάρτηση από τους μεγάλους που βιώνει το παιδί, αναπτύσσει από τη φύση της στο άτομο βαθιά ριζωμένα αισθήματα κατωτερότητας, τα οποία πρέπει να αποδεχτεί και τελικά να ξεπεράσει. Το παιδί, καθώς βρέθηκε στο έλεος ενός κόσμου των μεγάλων, αναπτύσσει νωρίς στη ζωή του έναν ιδιαίτερο «τρόπο ζωής», μια σειρά δηλαδή από στρατηγικές για να αντιμετωπίζει τις διάφορες καταστάσεις. Αυτός ο ιδιαίτερος τρόπος ζωής συνίσταται σε στάσεις και μορφές συμπεριφοράς, οι οποίες αφενός το βοηθούν να αντισταθμίσει τα συναισθήματα κατωτερότητας και αφετέρου αποτελούν τη βάση για τη θεμελίωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς του.
Το ψέμα είναι μόνο μία από τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν τα παιδιά για να προστατεύσουν το αυτό-συναίσθημά τους. Αυτή η στρατηγική, σε μεγάλο βαθμό εγκαταλείπεται, καθώς το παιδί αποκτά περισσότερη αυτοπεποίθηση και δύναμη.

Όταν τα όρια συγχέονται

Μερικά άτομα συνεχίζουν να λένε ψέματα και όντας ενήλικοι και τελικά καταλήγουν να μη μπορούν να κάνουν τη διάκριση ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα.
Αυτό είναι ένα από τα πρώτα κριτήρια για να χαρακτηρίσουμε τα παιδικά ψέματα ως εκδήλωση παθολογίας. Όταν, μετά από μια αρκετά μεγάλη χρονική περίοδο, το παιδί δείχνει εντελώς ανίκανο να διακρίνει το φανταστικό από το πραγματικό, είναι η στιγμή να δούμε προσεκτικά τι ακριβώς συμβαίνει με το παιδί.
Όταν το παιδί λέει επιμόνως ψέματα, η συμπεριφορά αυτή αποτελεί ένα «σήμα κινδύνου», ότι κάτι δεν πάει καλά. Είναι σημαντικό να ανακαλύψουμε το λόγο για τον οποίο το παιδί έχει ανάγκη να λέει ψέματα. Π.χ ένα παιδί μπορεί να νιώθει τόσο ανασφαλές και μειονεκτικό στο σχολείο, ώστε ο μόνος τρόπος να προστατεύσει τον εαυτό του είναι να λέει ψέματα. Έχει δοκιμάσει αυτή την τακτική και έχει πειστεί ότι ένα ψέμα, ειπωμένο στην κατάλληλη στιγμή, μπορεί κάλλιστα να σημαίνει πολλά για την αποδοχή από τους γύρω του. Μερικά πάλι παιδιά αναγκάζονται να λένε ψέματα, επειδή οι γονείς τους ζητούν επίμονα να μάθουν λεπτομέρειες γύρω από την προσωπική τους ζωή.
Τα παιδιά, καθώς μεγαλώνουν, ειδικά όταν φτάσουν στην εφηβεία, έχουν τα μυστικά τους, τα οποία θέλουν να κρατήσουν κρυφά, ακόμα και από τους γονείς τους. Αυτό είναι εντελώς φυσικό.
Αν, τέλος, ένα παιδί φαίνεται να λέει ψέματα συχνά και πολύ επίμονα, οι γονείς θα πρέπει να διερευνήσουν και να ξεκαθαρίσουν κατά πόσο το λάθος βρίσκεται στις απαιτήσεις τους από το παιδί ή στη σχέση τους μαζί του. Επίσης, η δική τους στάση απέναντι στα ψέματα είναι επαρκώς ξεκαθαρισμένη;
Το κρίσιμο ερώτημα που έχουν να κάνουν είναι: «Γιατί το παιδί μου έχει ανάγκη να λέει ψέματα;» ένα τέτοιο ερώτημα για να απαντηθεί, απαιτεί να έχουμε κατανοήσει το παιδί μας σε όλες τις διάφορες καταστάσεις της ζωής του. Αν, παρόλα αυτά, η ψευδολογία του παιδιού επιμένει ή επιδεινώνεται, θα πρέπει να ζητηθεί η βοήθεια ειδικού.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Ελλάδα πρώτη στα αντιβιοτικά


Σαν καραμέλες χρησιμοποιούν οι Έλληνες τα αντιβιοτικά, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται όλο και πιο ανθεκτικά μικρόβια. Η χώρα μας παραμένει πρώτη στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρώπη και μία από τις χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά.

Η δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών στην προμήθεια των αντιβιοτικών χωρίς την προσκόμιση ιατρικής συνταγής, και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της κατανάλωσης των αντιβιοτικών (>80%) προέρχεται από την συνταγογράφηση αντιβιοτικών για την θεραπεία ιογενών λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού, στις οποίες δεν ενδείκνυται η χορήγηση αντιμικροβιακής θεραπείας, είναι οι πιο σημαντικές διαπιστώσεις που διογκώνουν το πρόβλημα στη χώρα μας.

Τα παραπάνω δεδομένα ενισχύονται και από δημοσκοπική έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, η οποία πραγματοποιήθηκε από το 2007 έως το 2010.

Η έρευνα έδειξε ότι για το 2010, το 13% των ερωτηθέντων προμηθεύτηκαν αντιβιοτικά χωρίς συνταγή ιατρού, ενώ τρεις στους 10 ερωτηθέντες έχουν αντιβιοτικά στο σπίτι τους για «ώρα ανάγκης». Η συνολική χρήση των αντιβιοτικών στην κοινότητα αυξήθηκε το 2010 σε 57% από 47% το 2009, ενώ τρεις στις 10 περιπτώσεις χρήσης αντιβιοτικού αφορούν χορήγηση σε παιδί κάτω των 14 ετών. Τα συμπτώματα για τα οποία, συνήθως, συνταγογραφούνται αντιβιοτικά αφορούν ιογενείς λοιμώξεις, όπως συνάχι, βήχας πονόλαιμος και πυρετός.

Σημαντικά θα μπορούσε να βοηθήσει και η χρήση απλών και γρήγορων διαγνωστικών δοκιμασιών, π.χ. το Strept.test ή το γρήγορο test για την γρίπη, τα οποία μπορούν να εκτελεστούν και στο χώρο εξέτασης του ασθενούς και να χρησιμοποιηθούν για την ασφαλή διάγνωση των λοιμώξεων εκείνων, για τις οποίες πραγματικά απαιτείται η χορήγηση αντιμικροβιακής θεραπείας.

Με αφορμή τη 18η Νοεμβρίου, ευρωπαϊκή ημέρα ευαισθητοποίησης για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών, το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει, ότι θα πρέπει να προβληματιστούμε όλοι, οι πολιτικές ηγεσίες, η επιστημονική κοινότητα, αλλά και οι πολίτες, γιατί οι λύσεις που προτείνονται είναι απλές και εφικτές και συνοψίζονται σε μία πρόταση: «μην παίρνετε αντιβιοτικά χωρίς λόγο για να παραμείνουν χρήσιμα όταν πραγματικά θα τα χρειαστείτε».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς μεσάζοντες στην Ελευσίνα


Ο Δήμος Ελευσίνας συνεχίζει τις δράσεις του στο κίνημα «Χωρίς Μεσάζοντες» θέλοντας έμπρακτα να ενισχύσει τον κοινωνικό ιστό της πόλης. Ο Δήμος εξασφάλισε, άριστης ποιότητας αγροτικά προϊόντα από την Ελληνική γη, κατευθείαν από τους παραγωγούς, σε προσιτές τιμές, προχωρώντας σε νέες παραγγελίες προκειμένου να στηρίξει τους καταναλωτές. Τα προϊόντα, τα οποία επιλέχθηκαν από την αρμόδια επιτροπή του Δήμου, έχουν ελεγχθεί και πιστοποιηθεί για την ποιότητά τους, και είναι τα εξής:

1) Μέλι Πεύκου & άλλων κωνοφόρων από το Κασσανδρινό Χαλκιδικής 15 ευρώ τα 3κιλά.

2) Μέλι Πορτοκαλιού από τις Μυκήνες Άργους 14 ευρώ τα 3κιλά.

3) Μέλι θυμαρίσιο από την Κρήτη 15 ευρώ τα 2 κιλά.

4) Φασόλια πλακέ από το Χρυσοχώρι Καβάλας 10 ευρώ τα 4 κιλά

5) Ρύζι νυχάκι από την Ανθήλη Λαμίας 5 ευρώ τα 5 κιλά

6) Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Λακωνίας Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) και Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, ψυχρής έκθλιψης, φρέσκο 15 ευρώ τα 5 λίτρα

7) Καθώς και φρέσκα οπωροκηπευτικά (πορτοκάλια, μανιτάρια κλπ)

Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν από:

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου έως Τετάρτη 28η Νοεμβρίου

1. στο Δημαρχείο Ελευσίνας (Χατζηδάκη 41 & Δήμητρος) στους εθελοντές μας ,

2.στο Δημοτικό Κατάστημα Μαγούλας (Ηρώων Πολυτεχνείου 2),

3.στο e-mail: ggaelefsinas@gmail.com (συμπληρώνοντας την αίτηση που υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου, ή στο ιστολόγιο (http://dimos-elefsinas-geoponika-nea.blogspot.com),

4.στο fax στο 210-5537274

5.ή ακόμα και τηλεφωνικά στο 210-5537242.

Επίσης μπορείτε να μπείτε στο ακόλουθο ιστολόγιο για περισσότερες πληροφορίες:

http://dimos-elefsinas-geoponika-nea.blogspot.gr/2012/11/blog-post_15.html

Η διανομή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012 (φασόλια, μέλι, ρύζι) και το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου (ελαιόλαδο) και πάλι στο πάρκινκ απέναντι από το κτίριο της Περιφέρειας (πρώην Νομαρχία Δυτικής Αττικής) επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου, με τη μέθοδο της εποχούμενης εισόδου-εξόδου (drive in) 8-12 π.μ.

Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε με την προϊσταμένη του τμήματος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Κανατσούλη Βασιλική στο 210-5537209 ή τις Γεωπόνους του Δήμου: Δημοπούλου Μαρία και Παναγέα Σταυρούλα στο 210-5537242.


Διαβάστε περισσότερα...

Αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ;


Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ασημάκης Παπαγεωργίου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια του ρεύματος δηλώνοντας τα ακόλουθα:

«Είχαμε πει για το 2012 ότι δεν θα υπάρχει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, κάτι το οποίο τηρήσαμε. Το 2013 είναι μια χρονιά, που με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία και τη μνημονιακή υποχρέωση θα πρέπει να προχωρήσουμε σε απελευθέρωση των τιμολογίων… Σημαίνει ότι στις εταιρίες που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα πρέπει να έχουν συνάφεια οι τιμές με το κόστος παραγωγής… Από εμάς, γίνεται κάθε προσπάθεια ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή λύση επί του συγκεκριμένου ζητήματος».



Διαβάστε περισσότερα...

Τσουχτερά πρόστιμα για ανασφάλιστη εργασία


Πρόστιμα ύψους 181.000 ευρώ επέβαλε το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε επιχειρήσεις στις περιοχές Φθιώτιδας, Τρικάλων - Καρδίτσας και Αργολίδας στο πλαίσιο μεγάλης επιχείρησης κατά της εισφοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας που πραγματοποίησε η ειδική υπηρεσία ελέγχου ασφάλισης (Ε.ΥΠ.Ε.Α. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) το τριήμερο 16-18/11/2012 σε συνεργασία με τις Αστυνομικές Διευθύνσεις των παραπάνω περιοχών.

Συγκεκριμένα στην περιοχή Φθιώτιδας έγινε έλεγχος σε 82 επιχειρήσεις όπου διαπιστώθηκε απασχόληση 138 ανασφάλιστων εργαζομένων και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 80.500 ευρώ.

Στην περιοχή Τρικάλων - Καρδίτσας ελέγχθηκαν 77 επιχειρήσεις όπου διαπιστώθηκε απασχόληση 159 ανασφάλιστων εργαζομένων και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 81.500 ευρώ.

Επίσης στην ασφαλιστική περιοχή Αργολίδας ελέγχθηκαν 44 επιχειρήσεις όπου διαπιστώθηκε απασχόληση 30 ανασφάλιστων εργαζομένων και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 19.000 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Εφευρέτης ετών 17... έφτιαξε ηλεκτρονικό γάντι για ΑμεΑ



Το... ηλεκτρονικό γάντι πετά ένας 17χρονος μαθητής σε όσους υποστηρίζουν ότι στην Ελλάδα της κρίσης και της μιζέριας οι νέοι άνθρωποι έχουν στερέψει από ιδέες και διάθεση για δημιουργία.

Ο μαθητής της Γ' Λυκείου, Χάρης Ιωάννου, κατασκεύασε ένα τεχνητό ηλεκτρονικό γάντι, το οποίο βοηθά τους ανθρώπους που έχουν σοβαρό πρόβλημα στο χέρι να επανακτήσουν μέρος της κίνησης και βραβεύτηκε χθες από τη Unicef στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Η ιδέα για την κατασκευή του γαντιού προέκυψε όταν ο Χάρης παρατήρησε τις κινητικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε η γιαγιά του, η οποία δυσκολευόταν να κρατήσει ακόμα και τα πιο ελαφριά αντικείμενα καθημερινής χρήσης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ισότητα με νομοσχέδιο


Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, με τη στήριξη όλων των κομμάτων, πλην του ΚΚΕ που δήλωσε «παρών», το νομοσχέδιο για ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών κατά την άσκηση αυτοτελούς επαγγελματικής δραστηριότητας.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο κοινοτική οδηγία για την ίση μεταχείριση αυτοαπασχολούμενων γυναικών.

Κατά τη συζήτηση επί των άρθρων, ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΚΚΕ δήλωσαν «παρών» στο άρθρο 6 που αφορά τη χορήγηση επιδόματος εγκυμοσύνης και μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες γυναίκες, ζητώντας μεταξύ άλλων να οριστεί με σαφήνεια τόσο ο χρόνος όσο και το ακριβές ποσό. Αντίθετα η Χρυσή Αυγή το υπερψήφισε.

Η ΔΗΜΑΡ, ζήτησε περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές, τονίζοντας ότι πρέπει να καθοριστούν με ακρίβεια οι όροι και τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος.

Ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος, διευκρίνισε ότι όταν θα εξειδικευθεί με κοινή υπουργική απόφαση ο τρόπος χορήγησης του επιδόματος στους δικαιούχους, θα συμπεριλαμβάνεται και η αγρότισσα.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων, απαγόρευση οποιασδήποτε διάκρισης φύλων και η διασφάλιση από σεξουαλική παρενόχληση σε χώρους εργασίας, ενώ για την παρακολούθηση ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών ορίζεται ο Συνήγορος του Πολίτη.


Διαβάστε περισσότερα...

Αυτά θα είναι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων


Το «πράσινο φως» για τη δημιουργία των πρώτων 63 Κέντρων Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων στις περιοχές στις οποίες ανεστάλη η λειτουργία ΔΟΥ στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των εφοριών, δίνει η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Πρόκειται για Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων στους ακόλουθους δήμους της χώρας:

Ξυλοκάστρου, Αμφιλοχίας, Ακτίου- Βόνιτσας, Σπετσών, Γορτυνίας (Δημητσάνα), Νότιας Κυνουρίας (Λεωνίδιο), Βόρειας Κυνουρίας (Παράλιο Άστρος), Διονύσου (Άγιος Στέφανος), Άνδρου, Λαυρεωτικής (Λαύριο), Κέας, Μεγαρέων, Αίγινας, Πόρου, Ύδρας, Σαλαμίνος, Αιγιαλείας (Αίγιο), Καλαβρύτων, Δεσκάτης, Καρπάθου, Καλυμνίων, Λέρου, Διδυμοτείχου, Ιστιαίας- Αιδηψού (Ιστιαία), Καρύστου, Κύμης -Αλιβερίου (Κύμη), Ήλιδας (Αμαλιάδα), Ζαχάρως, Ανδραβίδας- Κυλλήνης (Λεχαινά), Αλεξανδρείας, Νάουσας, Φαιστού (Μοίρες), Χαλκηδόνος (Άγιος Αθανάσιος), Θάσου, Παγγαίου (Ελευθερούπολη), Παξών (Γάιος), Ιθάκης, Μυκόνου, Τήνου, Θήρας, Πάρου, Ανατολικής Μάνης (Γύθειο), Μονεμβασιάς (Μολάοι), Κυθήρων, Ελασσόνας, Φαρσάλων, Ιεράπετρας, Σητείας, Λέσβου (Καλλονή), Λήμνου (Μύρινα), Αλμυρού, Σκιάθου, Σκοπέλου, Τριφυλίας (Κυπαρισσία), Πύλου- Νέστορος (Πύλος), Αλμωπίας (Αριδαία), Ικαρίας (Άγιος Κήρυκος), Σιντικής (Σιδηρόκαστρο), Ηράκλειας, Αμφίκλειας- Ελάτειας (Αμφίκλεια), Λοκρών (Αταλάντη), Αριστοτέλη (Αρναία).

Σημειώνεται ότι προϋπόθεση για τη λειτουργία των ΚΕΦ είναι η ύπαρξη κατάλληλου χώρου στέγασης και η ανάληψη από τους δήμους των εξόδων λειτουργίας τους πλην του κόστους μισθοδοσίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Online οι εγκύκλιοι για τα εργασιακά



Όλες οι σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό μέσα από 18 εγκυκλίους του υπουργείου Εργασίας.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι του υπουργείου Εργασίας για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Οι αλλαγές, που προβλέπουν οι 18 συνολικά εφαρμοστικές εγκύκλιοι των νέων μέτρων, αγγίζουν σχεδόν όλες τις κατηγορίες των ασφαλισμένων και θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2013.

Ειδικότερα, με τις νέες ρυθμίσεις αυξάνονται τα όρια ηλικίας. Oι αυξήσεις θα ξεκινούν από τα 2 χρόνια και θα φτάνουν έως και τα 7, καθώς οι αλλαγές του νέου νόμου θα συμπέσουν με τις αυξήσεις που περιλαμβάνει ο προηγούμενος ασφαλιστικός νόμος.

Τα γενικά όρια ηλικίας αυξάνονται από τα 65 που ισχύει ως τώρα, στα 67 για τους άνδρες με 4.500 ένσημα. Στα 67 χρόνια, από τα 63, ανεβαίνουν και τα όρια ηλικίας για τις γυναίκες με 4.500 ένσημα.

Μεγάλες «χαμένες» είναι οι μητέρες ανηλίκων, αφού οι ασφαλισμένες από 1η του 1993 επιβαρύνονται με 7 χρόνια υπηρεσίας, ενώ οι ασφαλισμένες μετά τον Ιανουάριο του 1993 επιβαρύνονται με 12 χρόνια. Με τον προηγούμενο νόμο το όριο ανέβαινε στα 65 από το 2013 και με τις νέες ρυθμίσεις συνταξιοδοτείται στα 67.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένος με 40 χρόνια εργασίας από τα 60 έτη που ισχύει σήμερα, θα πάρει σύνταξη με τις νέες ρυθμίσεις στα 62. Επίσης, ασφαλισμένος που το 2013 συμπληρώνει 11.400 ένσημα θα πάρει σύνταξη στα 62 από 60 που προβλέπεται σήμερα.

Στο απυρόβλητο μένουν έξι συνολικά κατηγορίες ασφαλισμένων που δεν θίγονται από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης:

α. Όσοι έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως 31.12.2012.

θεμελιωμένο δικαίωμα θεωρείται όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας (όπου αυτό προβλέπεται).

β. Όσοι έχουν κατοχυρώσει ή κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως 31.12.2012. Κατοχυρωμένο δικαίωμα θεωρείται όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει συγκεκριμένο, κατά περίπτωση, χρόνο ασφάλισης, με βάση τον οποίο «κλειδώνει» ορισμένο συνδυασμό απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και απαιτούμενου ορίου ηλικίας, προκειμένου να λάβει σύνταξη γήρατος.

γ. Συγκεκριμένες κατηγορίες αναπήρων, όπως τυφλοί, παραπληγικοί/ τετραπληγικοί, πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, αιμορροφιλικοί κ.ά., με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, που συνεχίζουν να συνταξιοδοτούνται με ευνοϊκές προϋποθέσεις, δηλαδή με 15 έτη ασφάλισης και χωρίς όριο ηλικίας.

δ. Οι γονείς και οι σύζυγοι αναπήρων που συνεχίζουν να συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης και χωρίς όριο ηλικίας.

ε. Οι μητέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία παιδιών, καθώς και οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία παιδιών, συνεχίζουν να συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση 5.500 ημερών ασφάλισης και του 50ού (μειωμένη σύνταξη) ή 55ου έτους της ηλικίας (πλήρης σύνταξη).

στ. Όσοι ασφαλισμένοι των φορέων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας -εργαζόμενοι στο Δημόσιο με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου - έχουν ενταχθεί στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας του Ν. 4024/2011.

Με άλλη εγκύκλιο, τίθενται σε ισχύ από την 1η του χρόνου οι μειώσεις στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις από 5 έως και 20% για ποσά άνω των 1.000 ευρώ, ενώ περικόπτονται τα εφάπαξ έως και 83%.

Oι 18 ερμηνευτικές εγκύκλιοι του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό που περιλαμβάνονται στο νόμο 4093/2012 έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Διαύγεια (http://diavgeia.gov.gr) καθώς και στο site του υπουργείου (http://www.ypakp.gr).


Διαβάστε περισσότερα...

Κόβουν τη σύνταξη των αναπήρων


Έως και τρεις συντάξεις τον χρόνο χάνουν οι συνταξιούχοι με μεγάλα ποσοστά αναπηρίας, καθώς αιφνιδιαστικά δεν εξαιρέθηκαν από τις μειώσεις με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Μόνο οι τετραπληγικοί και οι παραπληγικοί εξαιρέθηκαν από τις περικοπές των συντάξεων, παρ’ όλο που το αρχικό σχέδιο νόμου προέβλεπε την εξαίρεση ατόμων με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%.

«Οι άνθρωποι με αναπηρία ενημερώθηκαν για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία στην κυριολεξία ανέτρεψε το νόμο για το μεσοπρόθεσμο. Όλο αυτό το πλαίσιο κατεδαφίστηκε μονομιάς αντιδημοκρατικά και αντικοινωνικά», ανέφερε στον Real Fm, ο πρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Γιάννης Βαρδακαστάνης.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Συνδέσμου Τυφλών, Ηλίας Μαριόλας κάνει λόγο για «αιφνιδιαστική ενέργεια της κυβέρνησης που δημιουργεί βίαιη ανατροπή στην καθημερινή ζωή των τυφλών».

Την αδυναμία των συνταξιούχων να εξασφαλίσουν ακόμη και τα φάρμακά τους επισημαίνει στον Real Fm και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία, Δήμος Βασίλης.

Ακούστε το ρεπορτάζ της Αργυρώς Μαυρούλη στον Real Fm



Διαβάστε περισσότερα...

Οι αποβολές συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιoπάθειας



Ερευνητές εξέτασαν στοιχεία υγείας σε 1 εκατ. γυναίκες.

Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι γυναίκες με μια ή περισσότερες αποβολές στο ιστορικό τους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για αθηροσκλήρωση, που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο της American Heart Association, στο Λος Άντζελες. Ερευνητές εξέτασαν στοιχεία υγείας περισσότερων από 1 εκατ. γυναίκες για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ αποβολής και καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή νεφραγγειακής υπέρτασης, που είναι η υψηλή πίεση του αίματος που προκαλείται από τη στένωση των αρτηριών που μεταφέρουν αίμα στα νεφρά.

Σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είχαν αποβολές, γυναίκες με μια αποβολή είχαν 11% περισσότερες πιθανότητες για καρδιακή προσβολή. Ο κίνδυνος ήταν υπερδιπλάσιος σε γυναίκες με 4 ή περισσότερες αποβολές.

Γυναίκες με μια αποβολή είχαν 13% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και όσες είχαν 4 ή περισσότερες αποβολές εμφάνισαν αυξημένο κίνδυνο κατά 89%.

Γυναίκες που είχαν μια αποβολή είχαν αυξημένο κίνδυνο κατά 15% για νεφραγγειακή υπέρταση και όσες είχαν 4 και άνω αποβολές είχαν σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο.

Κάθε επιπλέον αποβολή που είχε μια γυναίκα οδήγησε σε αύξηση 9% του κινδύνου για καρδιακή προσβολή, 13% για εγκεφαλικό επεισόδιο και 19% για νεφραγγειακή υπέρταση.

Αν και η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ του αριθμού των αποβολών και ορισμένων παραγόντων κινδύνου για την καρδιά δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

Καθώς η έρευνα παρουσιάστηκε σε ιατρικό συνέδριο τα ευρήματα θα πρέπει να θεωρηθούν προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε επιστημονικό περιοδικό.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το «σωσίβιο» επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου



Η δίαιτα μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο σύμφωνα με έρευνα.

Θέλετε να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας; Χάστε το λίπος γύρω από την κοιλιά.

Αυτό υποστηρίζει μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας. Οι ερευνητές εντόπισαν ότι η ποιότητα του ύπνου βελτιώθηκε σημαντικά όταν υπήρχε απώλεια βάρους λόγω δίαιτας ή με συνδυασμό δίαιτας και άσκησης.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι παχυσαρκία και προβλήματα ύπνου βαδίζουν χέρι χέρι.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου Johns Hopkins διήρκεσε 6 μήνες και συμμετείχαν 77 άτομα που είχαν είτε διαβήτη τύπου 2 είτε προδιάθεση. Επίσης καταγράφηκαν όλες οι διαταραχές ύπνου που αντιμετώπιζαν. Μετά το τέλος της μελέτης είχαν κατά μέσο όρο χάσει περίπου 15 κιλά και περίπου 15% λίπος από την κοιλιά.

Επίσης όλοι οι συμμετέχοντες βελτίωσαν την ποιότητα του ύπνου τους κατά 20%.

Τα μακροχρόνια προβλήματα διαταραχής ύπνου μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο, εμφράγματος, αρτηριακής πίεσης, αρρυθμίες και εγκεφαλικό.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θεραπεία με βλαστοκύτταρα για την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση


Αισιόδοξα μηνύματα ένα χρόνο μετά την εφαρμογή της.
Αισιόδοξα μηνύματα έδωσε η πιλοτική εφαρμογή θεραπείας με βλαστοκύτταρα σε ασθενείς με Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση (ΙΠΙ) στο πλαίσιο μελέτης επιστημόνων της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ένα χρόνο μετά την εφαρμογή θεραπείας με ενδοβρογχική έγχυση βλαστοκυττάρων σε 12 ασθενείς με ΙΠΙ παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά την αναπνευστική λειτουργία, την ικανότητα άσκησης και την ποιότητα ζωής.

Τα τελευταία χρόνια υψηλής πλαστικότητας, δηλαδή υψηλής ικανότητας διαφοροποίησης, ενήλικα βλαστοκύτταρα μεσεγχυματικής προέλευσης έχουν απομονωθεί από μια ποικιλία πηγών, συμπεριλαμβανομένων του ομφάλιου λώρου, του μυελού των οστών και πρόσφατα του λιπώδους ιστού και έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο για αισθητικούς λόγους όσο και για τη θεραπεία πλειάδας χρόνιων ανίατων νοσημάτων, όπως η νόσος του Parkinson, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, οι συγγενείς καρδιοπάθειες, οι φλεγμονώδεις εντεροπάθειες, η οστεοαρθρίτιδα και η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ανίατες ασθένειες, όπως η ΙΠΙ, εμφανίζουν ολοένα αυξανόμενη επίπτωση τα τελευταία χρόνια, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης διεξήγαγε σε συνεργασία με την εταιρεία Adistem Ltd την πρώτη σε διεθνές επίπεδο πιλοτική μελέτη ασφάλειας και αποτελεσματικότητας της ενδοβρογχικής έγχυσης αυτόλογων απομονωθέντων από το λιπώδη ιστό βλαστοκυττάρων σε 12 ασθενείς ήπιας - μέτριας βαρύτητας ΙΠΙ.

Οι ασθενείς υποβλήθησαν σε λήψη λιπώδους ιστού με λιποαναρρόφηση, στη συνέχεια απομονώθηκαν τα βλαστικά κύτταρα, ενεργοποιήθηκαν με πρωτεΐνη αιμοπεταλίων και φωτο-ενεργοποίηθηκαν και κατόπιν τα ενεργοποιημένα βλαστοκύτταρα χορηγήθηκαν στους ασθενείς με 3 ενδοβρογχικές εγχύσεις ανά μήνα. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν στατιστικά σημαντική διαφορά στην αναπνευστική λειτουργία, την ικανότητα άσκησης και την ποιότητα ζωής 12 μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας.

Όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια του συνεδρίου τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα και ειδικά εκείνα που προέρχονται από το λιπώδη ιστό, μπορούν να αποτελέσουν από τον ασθενή μια ηθικά αποδεκτή, καλά ανεκτή και οικονομική πηγή Βλαστοκυττάρων εντός της επόμενης πενταετίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Άσκηση κατά της οστεοαρθρίτιδας


Συγκεκριμένο πρόγραμμα γυμναστικής προτείνουν ερευνητές.
Οι ενήλικες με πόνο στις αρθρώσεις των γονάτων εξαιτίας της οστεοαρθρίτιδας θα πρέπει να στραφούν προς ορισμένες μορφές άσκησης όπως η αερόβια γυμναστική, η γυμναστική στο νερό και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης με βάρη – για να μειώσουν τον πόνο και να αυξήσουν τη λειτουργικότητα των αρθρώσεών τους σύμφωνα με νέα ανάλυση 193 μελετών που δημοσιεύθηκαν μεταξύ του 1970 και του 2012.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα που ανέλυσαν τα δεδομένα των 193 μελετών παρατήρησαν με ποιο τρόπο οι διάφορες παρεμβάσεις παρείχαν βελτίωση όσον αφορά τη μείωση του πόνου και την αύξηση της λειτουργικότητας των ασθενών. Με βάση τα συμπεράσματά της ανάλυσής τους οι παρεμβάσεις όπως το τάι τσι, το μασάζ ή η ηλεκτρική διέγερση των νεύρων δεν φάνηκε να παρέχουν βελτίωση με μεγάλη διάρκεια. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ήταν λίγες οι θεραπευτικές παρεμβάσεις με αποτελεσματικότητα διαρκείας.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Tatyana Shamliyan δήλωσε ότι είναι σημαντικό όσοι υποφέρουν από πόνους στα γόνατα εξαιτίας της οστεοαρθρίτιδας να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ασκήσεων με αερόβιες ασκήσεις, γυμναστική στο νερό και ασκήσεις με βάρη υπό τις οδηγίες ενός φυσιοθεραπευτή. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ικανοποίηση στον Ιατρικό Σύλλογο για τις εξαιρέσεις στη συνταγογράφηση



Επιμένει στην απόσυρση του μέτρου της δραστικής ουσίας.

Σημαντική εξέλιξη χαρακτηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, (ΙΣΑ), τις εξαιρέσεις στη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας, ωστόσο, όπως αναφέρει, «αποτελούν την ''ασπιρίνη'' και όχι το φάρμακο του προβλήματος», ζητώντας εκ νέου την απόσυρση του «επικίνδυνου και επιστημονικά απαράδεκτου μέτρου της δραστικής ουσίας».

Ο ΙΣΑ καλεί τα μέλη του να συνεχίσουν να συνταγογραφούν ως εξής: «Εφόσον στις συνταγές απαλειφθεί το πεδίο ''προτεινόμενη θεραπεία'', να αναγράφουν το φαρμακευτικό σκεύασμα που θεωρούν αναγκαίο για τον ασθενή τους με την εμπορική του ονομασία στο πεδίο ''οδηγία''» και προσθέτει ότι «ουδεμία ευθύνη φέρω σε περίπτωση τροποποίησης της συνταγής».



Διαβάστε περισσότερα...

Προσωρινή σύνταξη σε όσους έχουν αναγνωρίσει πλασματικά χρόνια


Τι προβλέπει ρύθμιση του ΙΚΑ.

Η προσωρινή σύνταξη μπορεί να χορηγείται και στις περιπτώσεις υποψηφίων συνταξιούχων του ΙΚΑ για τους οποίους έχουν εκδοθεί αποφάσεις αναγνώρισης πλασματικών χρόνων και η εξόφληση της οφειλής δεν γίνεται εφάπαξ αλλά παρακρατείται από τη μηνιαία σύνταξη.

Η ρύθμιση περιλαμβάνεται σε έγγραφο της Διοίκησης του ΙΚΑ (Σ00/87/16-11-2012), το οποίο αποστέλλεται σε όλα τα υποκαταστήματα και παραρτήματα του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ισχύοντα (παρ 5 του άρθρου 38 του Ν. 3996/2011) δεν προβλέπεται η έκδοση αποφάσεων προσωρινής σύνταξης, στις περιπτώσεις που είναι απαραίτητη η προηγούμενη αναγνώριση χρόνων ασφάλισης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Οι λόγοι που επέβαλαν τη ρύθμιση είναι σύμφωνα με το έγγραφο του ΙΚΑ, ο μεγάλος αριθμός υποψήφιων συνταξιούχων που αναγνωρίζει πλασματικούς χρόνους, η δυσκολία να καταβληθεί η εφάπαξ εξόφληση της εξαγοράς και ο μακρύς χρόνος αναμονής για την έκδοση οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης.


Διαβάστε περισσότερα...

Ιδρύεται Ανώτερη Σχολή Ξενοδοχειακού Μάνατζμεντ


Αναβαθμίζεται η εκπαίδευση για τον τουρισμό.
Πρωτοβουλίες αναβάθμισης στην εκπαίδευση για τον τουρισμό, ανακοίνωσαν οι υπουργοί Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος και Τουρισμού Ολ. Κεφαλογιάννη.

Ιδρύεται Ανώτερη Σχολή Ξενοδοχειακού Μάνατζμεντ στα πρότυπα επιτυχημένων σχολών του εξωτερικού με σπουδές, στην ελληνική και την αγγλική, προκειμένου η Ελλάδα, όπως πρωτοστατεί στην τουριστική βιομηχανία, να πρωτοστατήσει και στην τουριστική εκπαίδευση. Στόχος είναι η προσέλκυση φοιτητών από τα Βαλκάνια και τη Ρωσία. Επιπλέον, αναμορφώνεται η δευτεροβάθμια Τεχνική Εκπαίδευση, στα Τεχνολογικά Λύκεια, απελευθερώνονται και ενισχύονται τα προγράμματα σπουδών κατάρτισης και δια βίου εκπαίδευσης. Όλα αυτά, όπως σημείωσαν οι δύο υπουργοί, με πόρους του ΕΣΠΑ, που έως χθες λίμναζαν.

«Ο τουρισμός μαζί με την εμπορική ναυτιλία είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας. Κι αυτός δεν είναι ευφημισμός, αλλά μία πραγματικότητα, η οποία αποτυπώνεται και στην επανίδρυση των δύο υπουργείων». Πρόσθεσε ότι «ο τουρισμός στηρίζεται στις υπηρεσίες προς τους επισκέπτες, γι αυτό η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και της τουριστικής βιομηχανίας συνιστά πρωταρχικό στόχο και με τις δράσεις, που εξαγγέλλουμε, ενισχύουμε το ανθρώπινο δυναμικό. Αυτό, άλλωστε, είναι και το πρόταγμα του πρωθυπουργού: να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα στον δρόμο της ανάπτυξης» τόνισε ο υπουργός Παιδείας.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε, από την πλευρά της, ότι ανάπτυξη του τουρισμού σημαίνει ανάκαμψη της οικονομίας, νέες θέσεις εργασίας, εισροή εσόδων, αναθέρμανση της αγοράς, ευκαιρίες στην επιχειρηματικότητα και προοπτικές επενδύσεων. Αλλά και ανάκαμψη του τουρισμού σημαίνει ποιοτική, βιώσιμη και σταθερή στον χρόνο τουριστική εκπαίδευση, κατάρτιση και επιμόρφωση. «Γι αυτόν τον λόγο χτίζουμε βήμα βήμα, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, ένα νέο σχέδιο κατάρτισης και εκπαίδευσης στον τουρισμό».

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν ότι:

-Ενισχύονται τα προγράμματα σπουδών των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

-Ιδρύεται τριετούς φοιτήσεως Διεθνής Σχολή Ξενοδοχειακού Μάνατζμεντ.

-Θα λειτουργήσουν νέα προγράμματα σπουδών εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στον τουρισμό σε συνεργασία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

-Θα λειτουργήσουν προγράμματα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και κατάρτισης για επαγγελματίες και νέους επιχειρηματίες, όπως επίσης και εργαζόμενους με προτεραιότητα σε θεματικό και εναλλακτικό τουρισμό.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προλάβετε τη στεφανιαία νόσο με «σύμμαχο» τη διατροφή


Τα τρόφιμα που περιλαμβάνει η ιδανική δίαιτα.
Η στεφανιαία νόσος (αθηροσκλήρωση των στεφανιαίων αρτηριών) είναι η πιο συχνή αιτία ισχαιμίας του μυοκαρδίου, δηλαδή μειωμένης τροφοδότησης του μυοκαρδίου με αίμα.

Η στεφανιαία νόσος χωρίζεται σε δύο κατηγορίες τη στηθάγχη και το έμφραγμα μυοκαρδίου.

Αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου για άντρες και γυναίκες του δυτικού κόσμου. Ο τρόπος ζωής και οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν την εκδήλωση και ανάπτυξη της νόσου.

Ας δούμε τα βασικά σημεία αλλαγής για την πρόληψη της νόσου...

- Αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς.
- Άμεση απώλεια βάρους όταν αυτό είναι αυξημένο.
- Αύξηση της σωματικής δραστηριότητας με ήπια αεροβική άσκηση.
- Ρύθμιση και συνεχή παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης (<=115/75mmHg)
- Διακοπή του καπνίσματος.
- Περιορισμός του αλκοόλ.
- Δίαιτα χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη και θερμίδες.
- Ρύθμιση και παρακολούθηση της γλυκόζης του αίματος.
- Μειωμένη κατανάλωση νατρίου. Με προσοχή στις κρυφές πηγές αυτού (όπως είναι οι τυποποιημένες σάλτσες, οι κονσέρβες)

Διαιτητική αντιμετώπιση

Μία ιδανική δίαιτα θα πρέπει να ενθαρρύνει το άτομο για μία ισορροπημένη διατροφή η οποία θα στηρίζεται στη:

- Μειωμένη κατανάλωση υδατανθράκων και ιδιαίτερα ραφιναρισμένων και με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

- Αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (5 μερίδες ημερησίως) καθώς επίσης και την κατανάλωση σύνθετων δημητριακών.

- Αυξημένη πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών, την κατανάλωση δηλαδή τροφών πλούσιων σε ω3, ω6 λιπαρά όπως τα ψάρια, τα χόρτα, τα φυτικά λάδια.

- Μέτρια πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά

- Μέτρια πρόσληψη ανάλατων ξηρών καρπών.

- Μειωμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, γλυκών και αναψυκτικών με ζάχαρη.

- Κατανάλωση πουλερικών και άσπρου κρέατος.

Ένα διαιτολόγιο με βάση τα παραπάνω, προσφέρει στον οργανισμό πλούσια θρεπτικά συστατικά τόσο σε μακροθρεπτικά, όσο και σε μικροθρεπτικά και τον καθιστά δυνατό και εφοδιασμένο επαρκώς για όλες του τις λειτουργίες και ανάγκες.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα παραπάνω αποτελούν απλές οδηγίες και πως το κάθε άτομο είναι μοναδικό και χρίζει ατομικού, εξατομικευμένου διατροφικού προγράμματος σταθμισμένο στις προσωπικές του απαιτήσεις.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όταν η μέση «λυγίζει»...



Πώς προλαμβάνουμε και αντιμετωπίζουμε την οσφυαλγία.

Η οσφυαλγία (πόνος στη μέση) μας ειδοποιεί πως η μέση μας δε λειτουργεί κανονικά. Πρόκειται για πόνο που εξελίσσεται σταδιακά ή κατά κρίσεις και είναι δυνατό να προσβάλει τον καθένα μας σε κάποια φάση της ενήλικης ζωής. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παρουσιάζουν κάποια μορφή οσφυαλγίας.

Αυτή δεν οφείλεται σε ψύξη, ρεύματα ή καιρικές μεταβολές, όπως πίστευαν παλαιότερα. Αλλά σε ποσοστό έως και 80% οι περισσότερες οσφυαλγίες αποδίδονται στην κακή στάση του σώματος, καθώς και στο γεγονός ότι η σπονδυλική στήλη κάποια στιγμή παύει να λειτουργεί φυσιολογικά.

Η σπονδυλική μας στήλη είναι το κεντρικό σύστημα που στηρίζει ολόκληρο το σώμα. Διαπιστώνουμε πόση δουλειά κάνει η μέση μας μόνο όταν κάτι δεν πάει καλά.

Σήμερα όλοι είμαστε πιο ευπρόσβλητοι στα προβλήματα της μέσης, εξαιτίας της καθιστικής ζωής, των κακών συνηθειών στάσης του σώματος, του υπερβολικού βάρους, των συνηθειών εργασίας και, γενικά, του συχνού στρες που δεχόμαστε.

Σε κοινωνίες σαν τη δική μας το 60-80% του πληθυσμού υποφέρει από πόνους στη μέση και πιο συχνά άτομα μέσης ηλικίας (30-50 χρόνων).

Οι πόνοι της μέσης (οσφυαλγία-ισχιαλγία) είναι η δεύτερη κατά σειρά συνηθισμένη αιτία απώλειας εργάσιμων ημερών μετά το κρυολόγημα.

Τι προκαλεί πόνο στη μέση

Συνήθως ο πόνος στη σπονδυλική στήλη εντοπίζεται στα πιο ευκίνητα μέρη της, όπως στον αυχένα (αυχενικό σύνδρομο) και χαμηλά στη μέση (οσφυαλγία).

Για την οσφυαλγία, λοιπόν, μπορεί να ευθύνονται:

- Οι τραυματισμοί των μυών και των συνδέσμων της σπονδυλικής στήλης.

- Διάφορες δραστηριότητες που εκτελούνται λανθασμένα, όπως σκύψιμο, σήκωμα βάρους, κακή στάση στην όρθια ή καθιστή θέση.

- Η εμφάνιση κήλης σε μεσοσπονδύλιο δίσκο που προκαλεί ισχυρό πόνο, ακόμα και αναπηρία (μούδιασμα, μυϊκή αδυναμία) στο πόδι από πίεση των νεύρων.

- Η οστεοαρθρίτιδα, εκφυλιστική δηλαδή βλάβη της σπονδυλικής στήλης.

- Το άγχος και τα ψυχολογικά προβλήματα, καθώς προκαλούν σπασμό των μυών.

- Οι κληρονομικές ατέλειες και τα μη φυσιολογικά κυρτώματα της σπονδυλικής στήλης, όπως λόρδωση, σκολίωση, κύφωση.

- Η οστεοπόρωση, η ελάττωση δηλαδή της οστικής μάζας στους σπονδύλους, με αποτέλεσμα να τους κάνει αδύνατους και εύθραυστους, έτσι ώστε και με τη μικρότερη αιτία να σπάζουν (να καθιζάνουν), προκαλώντας έντονο πόνο.

Πώς θα βοηθήσετε τη μέση σας

Προσέχετε πάντα πώς χρησιμοποιείτε τη μέση σας.

Βελτιώστε τη στάση του σώματος και τον τρόπο που κινείστε, που κάθεστε, που εργάζεστε ή που παίζετε.

Συμπεριλάβετε την τακτική σωματική άσκηση στην καθημερινότητά σας.

Μειώστε το στρες στη ζωή σας.

Όταν ξαπλώνετε, ο πόνος στη μέση μπορεί να ανακουφιστεί όταν ξαπλώνετε στο πάτωμα με τα γόνατα λυγισμένα. Για τον ύπνο βάζετε το στρώμα σας σε σκληρή βάση (σουμιέ) και χρησιμοποιείτε πάντα χαμηλό μαξιλάρι.

Αποφεύγετε να ξαπλώνετε μπρούμυτα, γιατί έτσι πιέζετε τον αυχένα και το κάτω μέρος της μέσης. Όταν κοιμάστε, ξαπλώνετε στο πλάι με λυγισμένα τα γόνατα ή ανάσκελα με ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα.

Το καλύτερο κρεβάτι για μια κακή, ταλαιπωρημένη μέση είναι αυτό που βρίσκετε ότι είναι άνετο και όταν ξυπνάτε το πρωί νιώθετε ελάχιστα ή καθόλου πόνο.

Όταν κάθεστε, τα πόδια να ακουμπάνε καλά στο πάτωμα, τα γόνατα να βρίσκονται πιο ψηλά από τα ισχία, η ράχη σας να στηρίζεται σταθερά στην πλάτη του καθίσματος. Μπορείτε να στηρίζετε τα πόδια σε ένα σκαμνάκι.

Όταν οδηγείτε, τα γόνατα να είναι λυγισμένα και πιο ψηλά από τα ισχία. Μην κάθεστε μακριά από το τιμόνι με τα πόδια τεντωμένα.

Όταν σηκώνετε βάρη, πατάτε σταθερά στο έδαφος, λυγίζετε τα γόνατά σας –όχι τη μέση σας– και σηκώστε το αντικείμενο κοντά στο σώμα σας. Σηκώνετε το αντικείμενο μόνο μέχρι το ύψος του στήθους, δίχως να «ξαφνιάζετε» τη μέση σας.

Όταν στέκεστε, αλλάζετε συχνά στάση και στηρίζετε το ένα πόδι σας σε χαμηλό στήριγμα. Μη στέκεστε για πολλή ώρα στην ίδια θέση. Αν χρειαστεί, λυγίστε τα γόνατά σας για να είναι έτσι η στάση σας σε ευθεία.

Όταν περπατάτε, φοράτε αναπαυτικά παπούτσια, κρατάτε το κεφάλι ψηλά και το σαγόνι σας προς τα μέσα, διατηρείτε ίσια τη λεκάνη. Αποφεύγετε τόσο τα ψηλοτάκουνα όσο και τα εντελώς επίπεδα παπούτσια.

Γενικότερα:

Μη σκύβετε με τεντωμένα γόνατα.

Μην ανασηκώνεστε στρίβοντας το σώμα.

Τι να κάνετε εάν σας ενοχλεί η μέση σας

Ξεκουραστείτε για λίγα λεπτά. Κρατηθείτε από κάπου σταθερά και καθίστε στα πόδια σας.

Καθίστε κάπου και σκύψτε εμπρός, με τέτοιον τρόπο που το κεφάλι σας να ακουμπήσει στο γόνατό σας. Μείνετε στη θέση αυτή για 3-5 λεπτά.

Ξαπλώστε ανάσκελα στο πάτωμα και τοποθετήστε τα πόδια σας σε ένα κάθισμα για 15 λεπτά.

Κρατήστε ίσια την πλάτη σας, διότι η καλή στάση του σώματός μας αποτελεί φροντίδα για τη μέση μας, αφού:

- Διατηρεί τη σπονδυλική στήλη σε άριστη στάση.

- Πιέζονται λιγότερο οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι.

- Επιτρέπει στη σπονδυλική στήλη, στο κεφάλι, στους βραχίονες και στους μηρούς να κινούνται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.

- Βελτιώνει την ικανότητα αναπνοής.

- Επιτρέπει στα εσωτερικά όργανα να λειτουργούν πιο αποδοτικά.

- Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

- Μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα και να έχουμε ωραιότερη εμφάνιση.

Μην ξεχνάτε ότι:

Στη σωστή θέση θα πρέπει μια κάθετη γραμμή που ξεκινάει από το αφτί να διασχίζει τον ώμο, το μέσο των γοφών, να περνάει πίσω από το γόνατο και να καταλήγει μπροστά από τον αστράγαλο.

Καλή στάση του σώματος δε σημαίνει ακαμψία, αλλά μια συνειδητή ισορροπία χαλάρωσης και τεντώματος του κορμού, που μπορούν να τηρηθούν σε όλες τις στάσεις και σε όλες τις δραστηριότητές μας.

Αυτό συμβαίνει όταν, για παράδειγμα, σηκώνουμε ένα αντικείμενο πιο ψηλά από το κεφάλι μας, οπότε αισθανόμαστε να διατρέχει το σώμα μας ένα αίσθημα επιμήκυνσής του.

Τότε το σαγόνι πέφτει, οι ώμοι παραμένουν χαμηλά, ο θώρακας διευρύνεται και ανασηκώνεται, το στομάχι μπαίνει μέσα, η λεκάνη μαζεύεται προς τα κάτω και τα γόνατα χαλαρώνουν.


Πηγή: http://www.belife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφή κατά την εγκυμοσύνη



Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της κύησης.

Εγκυμοσύνη: η περίοδος των αλλαγών, της αυξημένης όρεξης, των ιδιαίτερων γευστικών συνδυασμών, της έξαρσης των ορμονών, αλλά και η περίοδος που επιβάλλεται περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή η σωστή υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων καθώς και μια ισορροπημένη σε θρεπτικά συστατικά διατροφή.

Το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας αποδυναμώνεται κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών της κύησης, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο επιρρεπείς σε τροφογενείς λοιμώξεις.

Η μόλυνση από λιστέρια, σαλμονέλα, E-Coli και τοξόπλασμα μπορεί να οδηγήσουν σε αποβολή ή να βλάψουν την υγεία του εμβρύου.

Οι έγκυες πρέπει να τηρούν τα εξής:

- Να αποφεύγουν τα ωμά ή μη επαρκώς μαγειρεμένα αυγά όπως σε μαγιονέζα, παγωτά γλυκά και σαλάτες.

- Να αποφεύγουν τα ωμά θαλασσινά όπως σούσι, ωμά/αχνιστά οστρακοειδή π.χ στρείδια/μύδια και μαλάκια, κατεψυγμένα πατέ ή τα καπνιστά θαλασσινά, εκτός αν έχουν μαγειρευτεί ή είναι κονσερβοποιημένα.

- Να αποφεύγουν ορισμένα είδη ψαριών όπως καρχαρία, ξιφία, σκουμπρί, λευκός μπακαλιάρος-σολομός, πέρκα, τόνο διότι περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου.

- Να αποφεύγουν το κρέας και τα πουλερικά που δεν έχουν μαγειρευτεί επαρκώς.

- Να αποφεύγουν το συκώτι και παράγωγά του γιατί περιέχουν υψηλά επίπεδα Βιταμίνης Α που μπορεί να βλάψουν το έμβρυο.

- Να αποφεύγουν τους μη-παστεριωμένους χυμούς φρούτων ή λαχανικών καθώς και τα άπλυτα φρούτα και λαχανικά.

- Να μην καταναλώνουν τρόφιμα που περιέχουν μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το ροκφόρ, το μπρι, το καμεμπέρ, μερικά κατσικίσια τυριά καθώς και φέτα αγνώστου προέλευσης.

- Να μην καταναλώνουν άβραστα ή άψητα χοτ ντογκ, ζαμπόν, γαλοπούλα, σαλάμι και άλλα αλλαντικά που διατίθενται προτεμαχισμένα. Τα συγκεκριμένα προϊόντα πρέπει να καταναλώνονται μόνο αφού ξαναζεσταθούν σε βραστό νερό.

- Να αποφεύγουν το τσάι με βότανα, την καφεΐνη (έως 220 mg/την ημέρα) και το αλκοόλ.


Πηγή: http://www.myself.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παριστάνουν τους άρρωστους



Συμπολίτες μας παριστάνουν τους άρρωστους για να εισαχθούν σε νοσοκομείο, ώστε να εξασφαλίσουν ζεστασιά και ένα πιάτο φαγητό, όπως διαβάσατε και χθες στο enikos.gr.

Δείτε το βίντεο από το πρωινό του Mega.





Διαβάστε περισσότερα...

«Φέρτε τη σύνταξη των νεκρών πίσω»


Ειδοποιητήρια ΙΚΑ σε Πατρινούς.
«Σας παρακαλούμε να προσέλθετε στα γραφεία μας προκειμένου να μας δώσετε πληροφορίες σχετικά με την υπόθεσή σας (αναζήτηση του ποσού των … ευρώ, από τη σύνταξη του θανόντος συνταξιούχου … το οποίο πρέπει να εξοφλήσετε εντός πενθημέρου από την παραλαβή της παρούσης…».

Αυτό ανακοινώνεται στους Πατρινούς που έχει διαπιστωθεί μετά από έρευνα ο,τι ελάμβαναν παράνομα σύνταξη για λογαριασμό ανθρώπων που είχαν φύγει από τη ζωή.

Όπως έγραφε χθες η «Πελοπόννησος», έχουν ήδη βεβαιωθεί 31 τέτοιες υποθέσεις Πατρινών.

Σε πέντε περιπτώσεις έχει γίνει ήδη κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, ενώ παράλληλα προχωράει και η εκδίκαση του ποινικού μέρους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η πλειοψηφία των παρανομούντων φέρονται να είναι ευκατάστατοι και κατέχουν, ή κατείχαν στο παρελθόν, καίριες θέσεις σε διάφορους τομείς του Νομού Αχαΐας.

Εκτός από τη διαδικασία που ακολουθεί το ΙΚΑ (διακανονισμός επιστροφής των οφειλόμενων ή κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων) όλες οι υποθέσεις παραπέμπονται στις εισαγγελικές αρχές προκειμένου να επιβληθούν και οι ποινές που προβλέπει ο νόμος.


Πηγή: http://www.pelop.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σαλμάς: Στήνουμε τηλεφωνικό κέντρο για ραντεβού


Σε περίπου ένα μήνα θα έχει στηθεί, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά τηλεφωνικό κέντρο από δημοσίους υπαλλήλους για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, που τόσο ταλαιπωρούνται με τα τηλεφωνικά ραντεβού.

Ηδη έχουν καταργηθεί κάποιες διαφημίσεις, μετά από αποστολή εξωδίκων και σύμφωνα με τον κ. Σαλμά, που μίλησε νωρίτερα στον AΝΤ1, έχει ζητηθεί από τον κ. Μανιτάκη να μεταταγεί πλεονάζον προσωπικό δημοσίων υπαλλήλων για τη δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΠΥΥ, δίχως να επιβαρύνονται οι ασφαλισμένοι.

Από τη Δευτέρα, είπε ο κ. Σαλμάς, θα λειτουργούν πιλοτικά, για το σκοπό αυτό, κάποια πολυϊατρεία του ΙΚΑ στο κέντρο της Αθήνας.





Διαβάστε περισσότερα...

Έτσι θα γίνεται η συνταγογράφηση με τη δραστική ουσία


Διευκρινίσεις σχετικά με το νόμο για τη δραστική ουσία έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, αναφέροντας ότι οι πολλές εξαιρέσεις ασθενών που προστέθηκαν στο νόμο, καθιστούν την χορήγηση φαρμάκων πιο εύκολη.

Σύμφωνα με αυτές η εμπορική ονομασία παράλληλα με την δραστική ουσία δύναται να αναφέρεται στις περιπτώσεις φαρμάκων που προκαλούν αλλεργίες και αντιδράσεις, που χορηγούνται σε μεταμοσχευμένους και ανοσοκατασταλμένους, στα παράγωγα αίματος, τις ινσουλίνες, τα εμβόλια, τα βιοτεχνολογικά και τα συνδυασμένα προϊόντα, για τα οποία η υποκατάσταση και η ανταλλαγή δεν είναι ουσιαστικά εφικτή και επιστημονικά ορθή.

Επιπλέον από την συνταγογράφηση αποκλειστικά με βάση την δραστική ουσία δύναται να εξαιρούνται φάρμακα στενού θεραπευτικού εύρους, φάρμακα τα οποία απαιτούν ιατρική επίβλεψη ή ειδικά μέτρα προστασίας ή ειδική μεθοδολογία κατά την χορήγηση τους ή φάρμακα με υψηλή τοξικότητα (χημειοθεραπευτικά και παράγωγα).

Ειδικές περιπτώσεις φαρμάκων που επίσης δύναται να εξαιρούνται αφορούν τα φάρμακα για την επιληψία, την ψύχωση, την σχιζοφρένεια, το άσθμα, τα χρόνια εκφυλιστικά και αυτοάνοσα νοσήματα, χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές).

Τέλος δύναται να εξαιρούνται φάρμακα των οποίων η χορήγηση γίνεται με συσκευές που απαιτούν εκπαίδευση των ασθενών.

Πάντως οι αποκλίσεις, από τις ρυθμίσεις υποχρεωτικής συνταγογράφησης με βάση την δραστική ουσία δεν δύναται να υπερβαίνουν το 15% της αξίας της συνολικής συνταγογράφησης του κάθε γιατρού στην διάρκεια του έτους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαθητές που δεν έχουν να φάνε!


Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης λαμβάνονται πλέον και στα σχολεία αφού πολλές οικογένειες αδυνατούν να εξασφαλίσουν ακόμη και το φαγητό στα παιδιά τους.

Σε σχολείο της Αθήνας γονείς και εκπαιδευτικοί ένωσαν τις δυνάμεις τους με στόχο όλοι οι μαθητές να έχουν το καθημερινό κολατσιό.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ALPHA






Διαβάστε περισσότερα...

Η γενιά των 300 ευρώ


Εξαιρετικά δύσκολα είναι τα πράγματα στην αγορά εργασίας ιδιαίτερα για τους νέους. Οι περισσότεροι είναι άνεργοι, ενώ οι... τυχεροί που έχουν δουλειά έχουν μισθό 300 ευρώ! Η πλειονότητα αυτών που δουλεύουν είναι ανασφάλιστοι και όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν δεν μπορούν να κάνουν όνειρα για το μέλλον.

Δείτε το βίντεο από τον ΣΚΑΪ





Διαβάστε περισσότερα...

"Επιστρέφει" στο 184 ο ΕΟΠΥΥ


Στην επιστροφή του τριψήφιου αριθμού 184 για δωρεάν τηλεφωνικά ραντεβού των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ με γιατρούς προσανατολίζεται ο οργανισμός, μετά και εξώδικα που εστάλησαν στις εταιρείες των πενταψήφιων αριθμών για τις οποίες ο ΕΟΠΥΥ κρίνει ότι προσβάλλουν το κύρος του.



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: 3η Δεκέμβρη - Εθνική Ημέρα ΑμεΑ - Παν-αναπηρική Κινητοποίηση



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 20.11.2012.

Τη φετινή 3η Δεκέμβρη τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους βρίσκονται όπως η πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας, εν μέσω καταιγιστικών οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων. Στη δίνη αυτής της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης, ζωτικοί τομείς για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους όπως η υγεία, η αποκατάσταση και η ψυχική υγεία έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, επιφέροντας τραγικές συνέπειες στην υγεία και στην ποιότητα της καθημερινής ζωής τους.

Τα ΑμεΑ βιώνουν τη δραστική περικοπή των δαπανών που κατευθύνονται στην υγεία, αποκατάσταση και ψυχική υγεία, με αποτέλεσμα τη συνεχή υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας-αποκατάστασης, την κατάρρευση της πολλά υποσχόμενης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και την συνεχή μείωση των κονδυλίων που κατευθύνονται στο χώρο της ψυχικής υγείας γεγονός που οδηγεί στην υποβάθμιση έως και το κλείσιμο των κέντρων ψυχικής υγείας, των κέντρων ημέρας, τη συνεχή υποχρηματοδότηση και παρεπόμενα υποβάθμιση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας του Ε.Ο.Π.ΥΥ, την περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών παροχών για κατηγορίες χρονίως πασχόντων, τη συμμετοχή των βαριά κινητικά αναπήρων στις δαπάνες για την αγορά θεραπευτικών ορθοπεδικών μέσων κλπ. Οι ασυντόνιστες πολιτικές για τη μείωση της ομολογουμένως ανεξέλεγκτης φαρμακευτικής δαπάνης έχουν οδηγήσει στην έλλειψη σημαντικών φαρμακευτικών σκευασμάτων, ενώ η ενσωμάτωση των ΚΑΦΚΑ, άνευ σχεδιασμού, στα νοσοκομεία της χώρας, και η απαράδεκτη, άκριτη ένταξη των ΚΕΚΥΚΑμεΑ, τα οποία απαιτείται να επιστρέψουν στον τομέα της πρόνοιας όπου ανήκουν φύσει και θέση. αποδιοργανώνουν πλήρως τον προνοιακό χάρτη.

Μπροστά σε αυτή την επώδυνη κατάσταση η Ε.Σ.Α.μεΑ., ανήμερα την 3η Δεκέμβρη, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10 το πρωί, καλεί όλους τους φορείς που εκπροσωπούν τα άτομα με αναπηρία χρόνια πάθηση και τις οικογένειές τους, τα ίδια τα άτομα με αναπηρία & χρόνια πάθηση, τα μέλη των οικογενειών τους, κάθε εργαζόμενο σε υπηρεσίες παροχών υγείας-πρόνοιας-αποκατάστασης-ψυχικής υγείας και κάθε πολίτη ευαισθητοποιημένο στα θέματα που αφορούν την αναπηρία έξω από το Υπουργείο Υγείας, στην οδό Αριστοτέλους 17, για να διεκδικήσουν τη διασφάλιση ενός δημοσίου συστήματος υγείας που θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, ψυχικής υγείας και αποκατάστασης και θα εγγυάται την δωρεάν παροχή φαρμάκων, θεραπευτικών, μέσων-ορθωτικών μέσων και κάθε σύγχρονης θεραπείας.

Στην περιφέρεια, την 3η Δεκέμβρη 2012, καλεί κάθε σωματείο πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο, κάθε Περιφερειακή και Κλαδική Ομοσπονδία να συντονιστούν και μπροστά από υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου της επιλογής τους, οι οποίες σχεδιάζουν και εφαρμόζουν μέτρα για την υγεία & πρόνοια-αποκατάσταση – ψυχική υγεία να αναδείξουν τα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζει η αναπηρική οικογένεια και να διεκδικήσουν τη λήψη δημόσιων μέτρων και πολιτικών για την υγεία, αποκατάσταση και ψυχική υγεία.

Είναι αδήριτη η ανάγκη να κατανοήσει το σύνολο της Πολιτείας και της Κοινωνίας ότι η διατήρηση του κοινωνικού κράτους δικαίου αποτελεί βασική και αναγκαία προϋπόθεση για την προστασία της αναπηρίας.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 118 KB)
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 95 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Αυτό το κοινωνικό πραξικόπημα δεν θα περάσει!



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 20.11.2012.
Τα άτομα με αναπηρία, οι οικογένειές τους με αγανάκτηση και οργή πληροφορήθηκαν μέσω της πράξης νομοθετικού περιεχομένου την επαίσχυντη και απαράδεκτη ενέργεια της κυβέρνησης να ανατρέψει σχεδόν καθολικά τις διατάξεις του μεσοπρόθεσμου για την προστασία των ατόμων με αναπηρία.

10 μόλις ημέρες μετά την ψήφιση του ν. 4093/2012, αυτός καταργήθηκε με τρόπο βαθύτατα αντιδημοκρατικό και κοινωνικά ανάλγητο. Οι διατάξεις που είχαν προβλεφθεί στο μεσοπρόθεσμο κάλυπταν τουλάχιστον περιορισμένο αριθμό ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και μέλη των οικογενειών τους που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία.

Οι κατέχοντες την πολιτική ευθύνη ΔΕΝ έχουν αντίληψη τι σημαίνει βαριά αναπηρία και χρόνια πάθηση! Οι ρυθμίσεις αυτής της πράξης νομοθετικού περιεχομένου είναι αναπηροκτόνες!

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. εκφράζοντας το σύνολο των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους καλεί τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και στήριξαν στη Βουλή τη θέσπιση των νομοθετικών διατάξεων του μεσοπρόθεσμου να πάρουν δημόσια θέση, γιατί αυτή η πράξη τους εκθέτει πολιτικά.

Το αναπηρικό κίνημα της χώρας ΔΕΝ πρόκειται να δεχτεί τη σφαγή των ελάχιστων προστατευτικών παροχών που υπάρχουν για τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα.

Ο μόνος δρόμος για την Κυβέρνηση είναι να πάρει πίσω ΤΩΡΑ τις ρυθμίσεις της πράξης νομοθετικού περιεχομένου πίσω!
Αυτό το κοινωνικό πραξικόπημα δεν θα περάσει!

Η επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 92 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 111 KB)



Πηγή: http://www.esaea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα σημάδια της «nomophobia»


Νέα φοβία πλήττει τους χρήστες κινητών.

Μήπως, στην ιδέα να μείνετε χωρίς κινητό, σάς λούζει κρύος ιδρώτας; Βλέπετε την μπαταρία να εξαντλείται, είστε μακριά από πηγή φόρτισης και σας πιάνε άγχος; Εν τέλει, η προοπτική μερικών ημερών χωρίς τη μικρή συσκευή στην τσέπη του παντελονιού ή στην τσάντα, σας τρομοκρατεί;

Αν η απάντηση στα παραπάνω είναι καταφατική, τότε δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να πάσχετε από «nomophobia». Έτσι ονομάζεται στα αγγλικά μια νέου τύπου τεχνολογική φοβία που αφορά στο να μένει κανείς χωρίς τηλέφωνο.

Στη συμπτωματολογία της φοβίας περιλαμβάνεται ο φόβος για την απώλεια σήματος και την αποφόρτιση και φυσικά ο τρόμος στην προοπτική της μετακίνησης δίχως τη συσκευή.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της SecurEnvoy, βρετανικής εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας, το 66% των ερωτώμενων, δήλωσαν ότι φοβούνται πως θα χάσουν το κινητό τους ή θα το αποχωριστούν για κάποιο λόγο. Μάλιστα, το 41% παραδέχτηκε πως έχει περισσότερες από μια συσκευή λόγω αυτού του φόβου.

Αναφορικά με το φύλο, περισσότερες είναι οι γυναίκες που έχουν αυτήν τη φοβία συγκριτικά με τους άντρες, με ποσοστό 70% έναντι 61%, ενώ οι άντρες είναι πιο πιθανό να έχουν μέχρι και δύο κινητά, με ποσοστό 47% έναντι 36%.

Oσον αφορά πάλι στις ηλικιακές κατηγορίες, στο δείγμα των 1.000 ανθρώπων που ρωτήθηκαν, περισσότερο εθισμένοι στη χρήση του κινητού τηλεφώνου φαίνεται να είναι οι νέοι 18- 24 ετών με ποσοστό 77%, ενώ ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 25- 34 ετών με ποσοστό 68%.

Η έρευνα κατατάσσει στα «ανησυχητικά σημάδια» τα εξής:

- Αδυναμία να κλείσουμε το κινητό μας

- Τάση να ελέγχουμε μανιωδώς τις ειδοποιήσεις μηνυμάτων, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αναπάντητων κλήσεων.

- Επιθυμία να έχουμε συνέχεια το κινητό συνδεδεμένο με το φορτιστή για να μην αδειάσει η μπαταρία.

- Να μην πηγαίνουμε ούτε μέχρι το μπάνιο χωρίς το κινητό μας.

Η μελέτη έδειξε πως οι χρήστες ελέγχουν το κινητό τους κατά μέσο όρο 34 φορές την ημέρα. Ωστόσο, παρόλο που το 49% των ερωτηθέντων, όπως είπαν, ενοχλούνται εάν κάποιος ελέγξει τα μηνύματά τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους, οι περισσότεροι δεν βάζουν καμία ρύθμιση ασφαλείας, ενώ μόνο το 46% χρησιμοποιεί κάποιον κωδικό για να διασφαλίσει την ιδιωτικότητα του τηλεφώνου του.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό Παντοπωλείο από το δήμο Αχαρνών


Λειτουργεί καθημερινά από 8 το πρωί έως 2 το μεσημέρι.
Κοινωνικό Παντοπωλείο για τις ευπαθείς ομάδες δημιούργησε ο δήμος Αχαρνών, στο οποίο γίνονται δεκτές προσφορές σε τρόφιμα, κατά προτίμηση μακράς διαρκείας, είδη καθαριότητας, σχολικά είδη, είδη ρουχισμού και παιχνίδια.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο βρίσκεται στην οδό Αγ. Τριάδος 86, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, και λειτουργεί καθημερινά από 8 το πρωί έως 2 το μεσημέρι.


Διαβάστε περισσότερα...