Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Χαρίζεται... σπέρμα και κληρονομιά!


Αυστραλός δίνει σε άτεκνο ζευγάρι το σπέρμα και την περιουσία του στο παιδί που θα γεννηθεί.

Ένας Αυστραλός θέλει να χαρίσει το σπέρμα του σε ένα ζευγάρι που δεν μπορεί να τεκνοποιήσει και ολόκληρη την περιουσία του στο παιδί που θα γεννηθεί!

Πρόκειται για μια αγγελία που δημοσιεύτηκε στο δημοφιλές περιοδικό της Αυστραλίας «Australian Jewish News».

Η μόνη δέσμευση που ζητάει ο άνδρας από το ζευγάρι που θα δεχτεί την προσφορά του είναι, να μη ζητήσουν ούτε ευρώ από την περιουσία του όσο βρίσκεται ακόμα εν ζωή...

«Έχω καταθέσει τη διαθήκη μου στην οποία αναφέρεται πως το παιδί που θα γεννηθεί από το σπέρμα μου θα κληρονομήσει ότι κατέχω, 18 χρόνια μετά από τον θάνατό μου» αναφέρεται στην αγγελία, χωρίς να δημοσιεύεται το όνομα παρά μόνο το email του άγνωστου άνδρα.

Ο διευθυντής του περιοδικού Rod Kenning δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του πως η συγκεκριμένη προσφορά είναι η πρώτη σε ολόκληρο τον κόσμο και πως στο παρελθόν είχε δημοσιεύσει στο περιοδικό αγγελίες μόνο από γυναίκες που ήταν διατεθειμένες να χαρίσουν τα ωάριά τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Φοιτητής βρέθηκε παγιδευμένος μεταξύ δύο κτιρίων!


Μεγάλη επιχείρηση στήθηκε για τον απεγκλωβισμό του.

Μεγάλη επιχείρηση από σωστικά συνεργεία στήθηκε χτες στη Νέα Υόρκη για τον απεγκλωβισμό ενός φοιτητή από είχε σφηνώσει μεταξύ δύο κτιρίων!

Ο Asher Vongtau από το New York University αγνοούνταν από το πρωί του Σαββάτου, για να εντοπιστεί τελικά το απόγευμα της Κυριακής σφηνωμένος στο στενό χώρο μεταξύ του κτιρίου της φοιτητικής εστίας και ενός γκαράζ!

Τα σωστικά συνεργεία έπρεπε να διαλύσουν ένα τοίχο από τσιμέντο προκειμένου να φτάσουν στο Vongtau και να τον απελευθερώσουν. Συνολικά, χρειάστηκαν 90 λεπτά για να βγάλουν το 19χρονο από τη στενή «παγίδα», πλάτους περίπου 50 εκατοστών!



Δεν είναι ξεκάθαρο πώς ο νεαρός βρέθηκε παγιδευμένος στο σημείο, με την πυροσβεστική να σημειώνει ότι ο μόνος τρόπος να βρεθείς εκεί είναι από την οροφή των κτιρίων.

Μετά τη διάσωση το αγόρι μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.








Διαβάστε περισσότερα...

Νέες διακρίσεις για τα ελληνικά πανεπιστήμια


Εμφανίζονται σε 13 από τα 14 επιστημονικά πεδία της αξιολόγηση του NTU.

Μετά τη διάκριση που έλαβε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ως ένα από τα top business school, άλλος ένας φορέας αξιολόγησης των πανεπιστημίων κατατάσσει τα ελληνικά πανεπιστήμια σε αξιοπρεπείς θέσεις. Πρόκειται για τη λίστα κατάταξης που έδωσε στη δημοσιότητα το πανεπιστήμιο της Ταϊβάν και που συμπεριλαμβάνει πολλά ελληνικά πανεπιστήμια.

Η εν λόγω λίστα στηρίζεται στο πλήθος των δημοσιεύσεων των τελευταίων ετών καθώς και στην ποιότητα των περιοδικών. Σύμφωνα λοιπόν με το πλήθος των δημοσιεύσεων το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών καταλαμβάνει την 199η θέση, ενώ το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης βρίσκεται στην 315η θέση. Δεν είναι όμως τα μοναδικά πανεπιστήμια που αναφέρονται στην εν λόγω κατάταξη.

Πιο χαμηλά βρίσκει κανείς το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που είναι στην 441η θέση στον κόσμο ενώ λίγο κάτω από τα 500 κορυφαία πανεπιστήμια βρίσκονται το Πανεπιστήμιο Κρήτης (510η), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (520) και Πανεπιστήμιο Πάτρας (529).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αξιολόγηση του National Taiwan University υπάρχουν και επιμέρους κατατάξεις τόσο σε θεματικό όσο και σε επιστημονικό πεδίο. Όσον αφορά τα ελληνικά πανεπιστήμια το Αριστοτέλειο στον τομέα της γεωπονίας καταλαμβάνει την 175η θέση ενώ το πανεπιστήμιο Αθηνών κατατάσσεται στην 146η θέση στον τομέα της κλινικής ιατρικής. Διακρίσεις είχαμε και στον τομέα της μηχανολογίας με το ΕΜΠ να είναι 194ο, το Αριστοτέλειο 226ο και το Πανεπιστήμιο Πάτρας 238ο.

Όσον αφορά τα θεματικά πεδία τα ελληνικά πανεπιστήμια είχαν παρουσία σε έντεκα κατηγορίες οι οποίες και παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί. Από τα ελληνικά πανεπιστήμια το ΑΠΘ έχει πετύχει διάκριση σε 12 θεματικά πεδία, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε 5 τομείς, όσους και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο ενώ σε 4 τομείς είχε παρουσία το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Διακρίσεις έλαβαν και άλλο πανεπιστήμια όπως το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πολυτεχνείο Κρήτης καθώς και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.


Ευρύτερο επιστημονικό πεδίο
Πανεπιστήμιο
Θέση
Agriculture
ΑΠΘ
175η θέση
Engineering
ΕΜΠ
194η θέση
ΑΠΘ
226η θέση
Πανεπιστήμιο Πάτρας
238η θέση
Clinical Medicine
ΕΚΠΑ
146η θέση

Πεδίο
Πανεπιστήμιο
Κατάταξη
Agriculture Sciences
ΑΠΘ
74ο
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
104ο
ΕΚΠΑ
184ο
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
291ο
Civil Engineering
ΕΜΠ
72ο
ΑΠΘ
96ο
Πανεπιστήμιο Πάτρας
116ο
Πολυτεχνείο Κρήτης
220ο
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
291ο
Chemical Engineering
ΕΜΠ
88ο
ΑΠΘ
123ο
Πανεπιστήμιο Πάτρας
131ο
Chemistry
ΑΠΘ
299ο
Computer Science
ΕΜΠ
180ο
ΑΠΘ
202ο
Πανεπιστήμιο Πάτρας
208ο
ΕΚΠΑ
256ο
Electrical Engineering
ΑΠΘ
179ο
ΕΜΠ
214ο
ΕΚΠΑ
294ο
Environment/Ecology
ΑΠΘ
123ο
Geoscience
Πανεπιστήμιο Κρήτης
209ο
ΑΠΘ
243ο
ΕΚΠΑ
300ο
Mechanical Engineering
ΕΜΠ
77ο
Πανεπιστήμιο Πάτρας
223ο
ΑΠΘ
233ο
Pharmacology & Toxicology
ΕΚΠΑ
107ο
ΑΠΘ
203ο
Plant & Animal Science
ΑΠΘ
229ο
Physics
ΕΚΠΑ
133ο
Mathematics
ΕΚΠΑ
271ο

Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στα ΚΕΠ η συμπλήρωση δελτίου απογραφής από στρατεύσιμους


Η προθεσμία υποβολής παρατείνεται σε τρεις μήνες.

Το δελτίο απογραφής θα μπορούν πλέον να συμπληρώνουν οι στρατεύσιμοι σε ΚΕΠ αλλά και οποιαδήποτε στρατολογική υπηρεσία.

Τη δυνατότητα αυτή παρέχει απόφαση που υπέγραψε η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώφη Γεννηματά και προωθήθηκε στα συναρμόδια υπουργεία.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με την απόφαση αυτή εναρμονίζονται οι διαδικασίες παρακολούθησης και απογραφής στρατευσίμων με την πλήρη μηχανογράφηση των στρατολογικών υπηρεσιών.

Με την ίδια απόφαση παρατείνεται, από δύο σε τρεις μήνες, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι στρατεύσιμοι υποχρεούνται να καταθέσουν τα δελτία απογραφής.



Διαβάστε περισσότερα...

Φωτογραφικό φεστιβάλ στην Τεχνόπολη


Έως τις 20 Νοεμβρίου.

Τo Athens Photo Festival, το κορυφαίο φεστιβάλ φωτογραφίας της νοτιοανατολικής Ευρώπης, επιστρέφει για τρίτη συνεχή χρονιά, στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, έως τις 20 Νοεμβρίου 2013, με νέες ιδέες και προτάσεις.

Εκθέσεις φωτογραφίας με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και επιμελητών από όλο τον κόσμο, εκπαιδευτικά προγράμματα, portfolio reviews, ομιλίες, μαραθώνιος φωτογραφίας καθώς και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, τοποθετούν την Αθήνα στο επίκεντρο της διεθνούς φωτογραφικής σκηνής. Ο βασικός κορμός του εκθεσιακού προγράμματος ενισχύει τον αισθητικό και κοινωνικό διάλογο, διασταυρώνοντας επιλεγμένες καλλιτεχνικές πρακτικές που χαρακτηρίζονται για την ιδιαιτερότητα και τη ζωτικότητά τους.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης θα πλαισιωθεί από μια σειρά εκθέσεων και δράσεων που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορους εκθεσιακούς χώρους της πόλης, όπως μορφωτικά ινστιτούτα, αίθουσες τέχνης και άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς.

Τιμές εισιτηρίων: 5€ γενική είσοδος, 3€ φοιτητικό

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές 17.00 - 22.00
Σάββατο & Κυριακή 12.00 - 22.00



Διαβάστε περισσότερα...

Παζάρι βιβλίου στην πλατεία Κοτζιά


Έως τις 20 Νοεμβρίου.

Το 1ο Φθινοπωρινό Παζάρι Βιβλίου διοργανώνεται έως τις 20 Νοεμβρίου στην Πλατεία Κοτζιά από το Σύλλογο Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, το Σύλλογο Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Συμμετέχουν 120 εκδότες με χιλιάδες τίτλους βιβλίων (ελληνική και ξένη λογοτεχνία, παιδικά, πολιτική, ιστορία, ψυχολογία κ.ά.) που διατίθενται σε πολύ χαμηλές τιμές (με έκπτωση τουλάχιστον 70%).

Στόχος των διοργανωτών είναι να συμβάλουν στην ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας, γι' αυτό ο σύλλογος εδώ και τρία χρόνια κάνει μια προσπάθεια να ενισχύσει τις βιβλιοθήκες τις χώρας με το κοινωνικό μήνυμα «Με διάβασες; Χάρισέ με!». Έχοντας λοιπόν ως στόχο την προώθηση της φιλαναγνωσίας, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, θα διατεθεί 2% των καθαρών κερδών του 1ου Φθινοπωρινού Παζαριού Βιβλίου για τον εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών των παιδικών χωριών SOS και 1% στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών του Δήμου Αθηναίων.

Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων θα ντύσει μουσικά το Παζάρι Βιβλίου.



Διαβάστε περισσότερα...

«Αποτυχημένη η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων»


Αρνητικός ο απολογισμός σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Στις περισσότερες πόλεις της περιφέρειας (και σε ποσοστό άνω του 70%) μετά από αποφάσεις των, κατά τόπους, εμπορικών συλλόγων και λόγω της απεργίας των εμποροϋπαλλήλων, τα καταστήματα δεν άνοιξαν.

Εμπορικοί σύλλογοι και σωματεία εργαζομένων διοργάνωσαν κοινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και παρεμβάσεις σε αρκετές πόλεις.

Οι μεγάλες γνωστές, πολυεθνικού χαρακτήρα, αλυσίδες, επιχείρησαν να λειτουργήσουν, όμως σε πολλές περιπτώσεις μετά από παρεμβάσεις των απεργών αναγκάστηκαν να κλείσουν.

Είναι σημαντικό το ότι γνωστές ελληνικές επιχειρήσεις από το χώρο των τροφίμων σεβάστηκαν την Κυριακή Αργία και παρέμειναν κλειστές.

Αυτός είναι ο απολογισμός της 24ωρης χθεσινής Πανελλαδικής απεργίας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ομοσπονδίας.

Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «η μάχη της «επικοινωνίας» δόθηκε σε 2 - 3 μεγάλες πόλεις της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα), όπου λειτούργησε μόνο μερίδα των καταστημάτων και αυτό σε συγκεκριμένους Δήμους, περιοχές και εμπορικές ζώνες. Στο κέντρο της Αθήνας τα καταστήματα που λειτούργησαν ήταν μόνο στην οδού Ερμού, καθώς και κάποια άλλα στους τριγύρω δρόμους, ενώ το show, που έστησε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας με τη βοήθεια του Δημάρχου Αθηναίων, ξεθώριασε από τη μαζική και μαχητική διαδήλωση της ΟΙΥΕ και των σωματείων της».



Διαβάστε περισσότερα...

Προγράμματα κατάρτισης για 3.800 αγρότες


Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος υπέγραψε Απόφαση για την επιχορήγηση του ΕΛΓΟ-Δήμητρα με 2.238.000 ευρώ για την «Επαγγελματική Κατάρτιση Αυτοαπασχολούμενων στον Πρωτογενή Τομέα», η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την πληρωμή της τρίτης δόσης στους δικαιούχους του προγράμματος Νέων Αγροτών.

Με την υπογραφή της έγκρισης χρηματοδότησης θα υλοποιηθούν 160 προγράμματα κατάρτισης, τα οποία θα παρακολουθήσουν 3.800 Νέοι Αγρότες. Έχουν ήδη υλοποιηθεί 210 αντίστοιχα προγράμματα για 4.500 Νέους Αγρότες σε όλη την επικράτεια, προϋπολογισμού 2.900.000 ευρώ. Ενώ, με την ολοκλήρωση των νέων προγραμμάτων, θα έχει εκπαιδευτεί το σύνολο των 8.300 δικαιούχων του Μέτρου 1.1.2 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» 2009-2010.

Τα προγράμματα γεωργικής επαγγελματικής κατάρτισης έχουν διάρκεια 150 ώρες (5 εβδομάδες) και παρέχουν στους Νέους Αγρότες εξειδικευμένες γνώσεις για το τεχνικό μέρος της καλλιέργειας ή της εκτροφής. Επιπροσθέτως, οι συμμετέχοντες ενημερώνονται για θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΥπΑΑΤ και τις δυνατότητες χρηματοδότησης από πόρους της ΕΕ, στην επιχειρηματική γεωργία, στην καινοτομία στην παραγωγική διαδικασία, στην υγιεινή και ασφάλεια της αγροτικής εργασίας και στην προώθηση αγροτικών προϊόντων.

Οι Νέοι Αγρότες λαμβάνουν βεβαίωση παρακολούθησης, εφόσον ολοκληρώσουν με επιτυχία την αξιολόγησή τους και καλύψουν τις συνολικές απαιτήσεις του προγράμματος κατάρτισης, μία εκ των οποίων είναι η ανελλιπής παρακολούθησή του. Η βεβαίωση αυτή αποτελεί προαπαιτούμενο για την πληρότητα του φακέλου που υποχρεούται να καταθέσει ο Νέος Αγρότης για να εισπράξει την τρίτη δόση του πριμ πρώτης εγκατάστασης, ύψους 3.500 ευρώ κατά μέσο όρο, που αντιστοιχεί στο υπόλοιπο 15% του συνολικού ποσού.

Η κατάρτιση των Νέων Αγροτών εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού», το οποίο υλοποιείται με συνδρομή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, και αφορά στις:

α) 8 Περιφέρειες Σύγκλισης (Ανατολική Μακεδονία –Θράκη, Θεσσαλία, Ήπειρος, Ιόνια Νησιά, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Κρήτη, Βόρειο Αιγαίο), με προϋπολογισμό 1.250.000 ευρώ.

β) 3 Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου (Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Αττική), με προϋπολογισμό 778.000 ευρώ.

γ) 2 Περιφέρειες Σταδιακής Εισόδου (Στερεά Ελλάδα, Νότιο Αιγαίο), με προϋπολογισμό 210.000 ευρώ.

Εντός του Νοεμβρίου 2013 οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να μετάσχουν στα προγράμματα γεωργικής επαγγελματικής κατάρτισης, βάσει της ημερομηνίας ένταξής τους στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών, τηλεφωνικώς και με συστημένη επιστολή από τον τοπικό υπεύθυνο του ΕΛΓΟ-Δήμητρα. Τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης γίνονται στις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δομές του Οργανισμού ή σε πιστοποιημένες δομές κοντά στον τόπο κατοικίας των παραγωγών.

Με την ευκαιρία της υπογραφής της Απόφασης, ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε τα εξής:

«Οι νέοι αγρότες αποτελούν εγγύηση για τη συνέχεια της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας. Η επένδυση στην εκπαίδευσή τους είναι απαρέγκλιτη προϋπόθεση για την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιοτικής μας αγροδιατροφικής παραγωγής. Γι΄ αυτό στηρίζουμε τους νέους ανθρώπους που παραμένουν στην ύπαιθρο και ασχολούνται με τη γη και τα ζώα. Τους δίνουμε τη δυνατότητα να εκπαιδευθούν μέσω των προγραμμάτων γεωργικής επαγγελματικής κατάρτισης, να βελτιώσουν τη δουλειά τους και το προϊόν τους αλλά και να αποκτήσουν καλύτερη γνώση των εργαλείων της ΚΑΠ και της αγοράς. Θέλουμε νέους αγρότες με γνώση για μια πρωτογενή παραγωγή πιο ανταγωνιστική, πιο ωφέλιμη για τους ίδιους και για την Ελλάδα».



Διαβάστε περισσότερα...

Αυτά προτείνει ο Συνήγορος για την επιχειρηματικότητα


Θέσπιση σταθερού και απλού φορολογικού νομοθετικού πλαισίου και λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της διαφθοράς, προτείνει, μεταξύ άλλων, ο Συνήγορος του Πολίτη σε ειδική έκθεση για την υγιή ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η ανεξάρτητη Αρχή, στην πρώτη ειδική έκθεσή της, εστιάζει στα εμπόδια που προκύπτουν από την εφαρμογή των κανόνων περί είσπραξης και εξόφλησης οφειλών από τους δημόσιους φορείς.

Η Αρχή διαπιστώνει ότι τα τελευταία έτη, με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και τη συνακόλουθη προσπάθεια του κράτους να περιορίσει τις δαπάνες του και να αυξήσει τα έσοδά του, έχουν δημιουργηθεί σειρά προβλημάτων που έχουν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, ενώ, ταυτόχρονα, δεν υπάρχουν αποτελεσματικές μέθοδοι ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων και κατάλληλο περιβάλλον για την επανεκκίνηση της δραστηριότητάς τους.

Ενόψει των ανωτέρω, ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει:

1. Προς αντιμετώπιση των προβλημάτων καθυστέρησης των δημοσίων φορέων να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς τους ιδιώτες/επιχειρήσεις:

- Επανεξέταση της αναγκαιότητας διατήρησης του συνόλου των προληπτικών εγκρίσεων και ελέγχων προς αντικατάστασή τους από αυστηρούς κατασταλτικούς ελέγχους, ώστε, και να μην τίθενται χρονικά και διαδικαστικά προσκόμματα στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας αλλά και να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά (εκ των υστέρων) οι διαπιστωθείσες παραβάσεις.

- Διευκρίνιση, με νομοθετική ρύθμιση, του ουσιώδους ζητήματος της έκτασης του ελέγχου, κατά την εκκαθάριση της δαπάνης, της νομιμότητας των διοικητικών πράξεων επί των οποίων στηρίζεται μία δαπάνη φορέα του δημοσίου, ήτοι εάν ο έλεγχος μπορεί να κάμπτει το τεκμήριο νομιμότητας της διοικητικής πράξης.

- Πρόβλεψη ως χρονικό σημείο έκδοσης του τιμολογίου από τον επιχειρηματία- αντισυμβαλλόμενο δημοσίου φορέα, εκείνο μετά την ολοκλήρωση και της διαδικασίας θεώρησης του χρηματικού εντάλματος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, δηλαδή κατά την είσπραξη της απαίτησης.

- Αξιοποίηση- εφαρμογή στην πράξη των ήδη υπαρχουσών διατάξεων που προβλέπουν την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών μεταξύ των πολιτών και των δημοσίων φορέων, ώστε οι πολίτες, οι απαιτήσεις των οποίων απορρίπτονται κατά την εκκαθάριση της δαπάνης ως μη νόμιμες, να μην εξαναγκάζονται στην άσκηση ενδίκων βοηθημάτων, αλλά να κρίνονται οι απαιτήσεις τους εξωδικαστικώς. Προς την κατεύθυνση αυτήν, ο ρόλος του Συνηγόρου του Πολίτη ως του μοναδικού θεσμού διαμεσολάβησης μπορεί, επίσης, να είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

- Αυτοδίκαιη αναστολή της είσπραξης του ΦΠΑ όταν αυτός αφορά συναλλαγές για τις οποίες το τιμολόγιο ή η απόδειξη παροχής υπηρεσίας επιστράφηκαν από τον δημόσιο φορέα ως μη δυνάμενα να θεωρηθούν.

- Τροποποίηση των διατάξεων περί παραγραφής απαιτήσεων κατά του Δημοσίου, με πρόβλεψη αναστολής αυτής λόγω των έκτακτων δημοσιονομικών συνθηκών και κατά χρονικό διάστημα αντίστοιχο με την περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.

- Δημοσιοποίηση, πχ μέσω ανάρτησής τους στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, των πινάκων όπου καταγράφονται οι εξοφληθείσες απαιτήσεις των δημοσίων φορέων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ώστε να καμφθεί η γενικευμένη και δυστυχώς πολλές φορές δικαιολογημένη δυσπιστία για τα κριτήρια προτεραιότητας, βάσει των οποίων δημόσιοι φορείς (κυρίως ΟΤΑ) προβαίνουν στην εξόφληση των εις βάρος τους οικονομικών απαιτήσεων.

- Πρόβλεψη εναλλακτικών τρόπων εξόφλησης χρηματικών οφειλών δημοσίων φορέων έναντι πολιτών και επιχειρήσεων (πχ μέσω αντιπαροχής), ειδικά στην περίπτωση χρηματικών απαιτήσεων χαμηλής οικονομικής αξίας, εφόσον, βεβαίως, κάτι τέτοιο θα το αποδεχόταν ο δικαιούχος.

2. Προς αντιμετώπιση των προβλημάτων από την εντατικοποίηση του τρόπου αναζήτησης και είσπραξης των απαιτήσεων των δημοσίων φορέων κατά των ιδιωτών/επιχειρήσεων:

- Πιστή τήρηση των διατάξεων για την αποσβεστική προθεσμία εντός της οποίας πρέπει να βεβαιώνονται ταμειακά οι οφειλές των δημοσίων φορέων, σε συμμόρφωση προς την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

- Τήρηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες (πχ δικαστικά τμήματα των ΔΟΥ, κλπ) των αρχών της αναλογικότητας και της χρηστής διοίκησης, κατά τη λήψη των μέτρων αναγκαστικής κατάσχεσης, καθώς και ορθή εφαρμογή των διατάξεων περί χορήγησης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας.

- Πρόβλεψη εναλλακτικών τρόπων εξόφλησης των οφειλών των πολιτών προς τους δημόσιους φορείς, πέραν της χρηματικής καταβολής (πχ μέσω μεταβίβασης ακινήτων).

- Επανεξέταση της ποινικής απαξίας της μη εμπρόθεσμης καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ή, πάντως, αύξηση των ποσών, η μη αποπληρωμή των οποίων θα θεωρείται ποινικό αδίκημα.

3. Προς διεύρυνση των δυνατοτήτων συμψηφισμού των εκατέρωθεν οφειλών μεταξύ ιδιωτών/επιχειρήσεων και δημοσίων φορέων:

- Κατάργηση της εξαίρεσης από τη δυνατότητα υπαγωγής σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, για τους οφειλέτες που έχουν καταδικασθεί ή έχει ασκηθεί κατά αυτών ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή.

- Παροχή ουσιαστικών διευκολύνσεων στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, μέσω ρυθμίσεων.

- Άμεση έκδοση της προβλεπόμενης, στην παράγραφο 5 του άρθρου 83 ΚΕΔΕ, απόφασης του υπουργού Οικονομικών περί εξαίρεσης μη ληξιπρόθεσμων οφειλών από τον συμψηφισμό.

- Εξαίρεση, από τον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό, περιπτώσεων στις οποίες η οφειλή του δημόσιου φορέα προέρχεται από σύμβαση, καθώς και όταν αιτιολογημένα δεν υφίσταται κίνδυνος ζημίας του δημόσιου φορέα.

- Συμψηφισμός, υπό προϋποθέσεις, φορολογικών και άλλων οικονομικών υποχρεώσεων έναντι του «στενού» δημόσιου τομέα, με βέβαιες και εκκαθαρισμένες απαιτήσεις του οφειλέτη σε βάρος φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.



Διαβάστε περισσότερα...

Στάσεις στα αεροδρόμια την Τετάρτη


Προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν όσοι έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν με αεροπλάνο μεθαύριο Τετάρτη, λόγω της απόφασης των Eλεγκτών Eναέριας Kυκλοφορίας και των εργαζομένων στην Yπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) να συμμετάσχουν με στάσεις εργασίας στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ.

Συγκεκριμένα, η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΕΚΕ) θα πραγματοποιήσει τρίωρη στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 15:00, ενώ η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) θα πραγματοποιήσει τετράωρη στάση εργασίας, από τις 12.00 έως τις 16.00.

Κατά τη διάρκεια των στάσεων, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΣΥΠΑ, θα εξυπηρετούνται οι εξής πτήσεις μόνον: Πολιτικών και στρατιωτικών αεροσκαφών που υπερίπτανται και διασχίζουν το FIR Αθηνών-Μακεδονίας, ελληνικών και ξένων στρατιωτικών αεροσκαφών που συμμετέχουν σε προγραμματισμένες ασκήσεις, αεροσκαφών που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης, νοσοκομειακές πτήσεις, πτήσεις στις οποίες επιβαίνουν αρχηγοί κρατών και πτήσεις που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Σε ανακοίνωσή της, η ΟΣΥΠΑ, τονίζει ότι οι εργαζόμενοι προχωρούν σε κινητοποιήσεις «λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη αντεργατική, αντικοινωνική και υφεσιακή πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας και επειδή η επανάληψη του “λάθους” από το ΔΝΤ στην περίπτωση όχι μόνο της εκποίησης των ελληνικών κρατικών αεροδρομίων, αλλά και της διάλυσης της ΥΠΑ, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον τουρισμό».



Διαβάστε περισσότερα...

Θανατηφόρο τροχαίο λόγω κινητού


Οδηγός φορτηγού, ο οποίος χάζευε φωτογραφίες γυναικών στο ίντερνετ μέσω του κινητού του, προκάλεσε τροχαίο δυστύχημα με θύμα έναν αστυνομικό.

Ο Χόρχε Εσπινόζα οδηγούσε φορτηγό με καύσιμα στην Αριζόνα των ΗΠΑ, αλλά το μυαλό του και η προσοχή του δεν βρίσκονταν στο τιμόνι και τον δρόμο. Ο 33χρονος οδηγός χάζευε φωτογραφίες γυναικών στο Facebook και μάλιστα όπως τονίζουν οι αρχές, έψαχνε κάποιες «πικάντικες», με αποτέλεσμα να μην δει τα τρία σταθμευμένα αυτοκίνητα της αστυνομίας που είχαν κλείσει τον αυτοκινητόδρομο λόγω ενός τροχαίου.

Ο Εσπινόζα παρέσυρε με το φορτηγό του ό,τι βρήκε μπροστά του (με ταχύτητα 65 μίλια την ώρα) και σκότωσε έναν 47χρονο αστυνομικό που εκείνη την ώρα βρισκόταν μέσα στο ένα εκ των περιπολικών.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απαισιόδοξοι οι Έλληνες μαθητές


Απαισιόδοξοι εμφανίζονται ως προς το εργασιακό τους μέλλον οι μαθητές και μαθήτριες στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της VPRC υπό τον τίτλο «Η Ευρώπη των νέων», η οποία έγινε για λογαριασμό της Ελληνογερμανικής Αγωγής και παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι οι νέοι στην Ελλάδα είναι χωρισμένοι στα δύο σχετικά με την εγγύτητα της εξόδου από την οικονομική κρίση. Ένα ποσοστό 56% απαντάει «μάλλον όχι» στο ερώτημα εάν πλησιάζει το τέλος της οικονομικής κρίσης για την Ελλάδα. Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό 43% απαντάει «μάλλον ναι». «Όχι» απαντά το 83% του δείγματος στο ερώτημα «πιστεύεις ότι η ποιότητα εκπαίδευσης που παρέχει το ελληνικό σχολείο είναι καλύτερη από αυτή που παρέχουν τα σχολεία στις άλλες χώρες της Ε.Ε.;».

Ποσοστό 63% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το ευρωπαϊκό όραμα, βάσει του οποίου συγκροτήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν παραμένει ισχυρό σήμερα στους λαούς των κρατών-μελών της. Αυξημένα παρουσιάζονται τα ποσοστά εκείνων που θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην ΕΕ (κατά 12% μέσα σε έναν χρόνο), ωστόσο το ευρώ και η κοινή νομισματική πολιτική των χωρών-μελών της χάνουν την εμπιστοσύνη των νέων.

Έτσι, το ευρώ μέσα σε έναν χρόνο έχει πέσει στην εκτίμηση των νέων της χώρας κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ κατά 25% έχουν ανέβει τα ποσοστά εκείνων που ελπίζουν στην κινητικότητα μεταξύ των χωρών της Ένωσης και τελικά στη μετανάστευση. Πάντως παρά τις αμφιβολίες που εκφράζονται, το 89% του δείγματος θεωρoύν το ευρώ ένα σημαντικό χαρακτηριστικό στην προσπάθεια ενοποίησης της Ευρώπης.

Στο ερώτημα ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι στην Ελλάδα, καταγράφεται μεγάλη αύξηση στα ποσοστά εκείνων που απαντούν η ανεργία. Το ποσοστό των ερωτηθέντων που επέλεξαν αυτή την απάντηση τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο ήταν 29,6%, σήμερα και με τα τελευταία ευρήματα της έρευνας, είναι 43%.

Στο ερώτημα «πώς αισθάνεσαι όταν σκέφτεσαι το εργασιακό σου μέλλον», το 63% του δείγματος απαντάει «απαισιόδοξος» και το 37% «αισιόδοξος».

Στο ερώτημα περί πιθανής μετανάστευσης προς αναζήτηση εργασίας, το 61% του δείγματος απαντάει ότι θέλει να ζήσει και να εργαστεί στην Ελλάδα και το 37% ότι θέλει να ζήσει και να εργαστεί στο εξωτερικό. Το 73% των νέων που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο δηλώνουν ότι «η πολιτική δεν τους ενδιαφέρει» (πέρυσι ήταν 76%), ενώ το 27% ότι τους ενδιαφέρει (πέρυσι ήταν 24%).

Αυξημένα παρουσιάζονται τα ποσοστά των νέων που επιλέγουν τις διαδηλώσεις και τις απεργίες ως μέθοδο κοινωνικής διαμαρτυρίας και μόνο το 0,6% των νέων επιλέγει την ψήφο ως πολιτική ενέργεια. Φέτος το 45,6% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η πιο αποτελεσματική ενέργεια για να φτάσει η φωνή των πολιτών στα αυτιά των υπευθύνων που χαράζουν πολιτικές είναι «η συμμετοχή σε διαδηλώσεις, πορείες» (πέρυσι ήταν 36,4%). Το 21,1% απαντάει «η συμμετοχή σε απεργίες/στάσεις εργασίας» (πέρυσι ήταν 12,9%).

Τα δείγμα που επιλέχθηκε ήταν κυρίως μαθητές των τελευταίων τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου (700 άτομα) των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας.

Μ. Σουλτς: Ανάγκη να δοθεί ελπίδα στους νέους

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έκθεσης, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε ότι πρέπει να δοθεί ελπίδα στους νέους και ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη ενότητας και αλληλεγγύης στην Ευρώπη.

Ο κ. Σουλτς αναφέρθηκε και στην άνοδο της ακροδεξιάς, λέγοντας ότι η απάντηση πρέπει να είναι περισσότερη κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη.

«Ο ακραίος εθνικισμός φέρνει μόνο δυστυχία» πρόσθεσε, ενώ προέβη και σε σχόλιο για το αιματηρό περιστατικό στο Ν. Ηράκλειο, λέγοντας ότι η δολοφονία πολιτικών αντιπάλων είναι τραγικό γεγονός και εκφράζοντας την ελπίδα να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά στην Ελλάδα.

Ερωτηθείς από μαθητή για την έξοδο της χώρας από την κρίση, ο κ. Σουλτς απάντησε ότι η Ελλάδα έχει πολλές πιθανότητες κάποια στιγμή να τα καταφέρει.

Πραγματιστές βρήκε τους νέους στην παρέμβασή της η επίτροπος Αλιείας της Ε.Ε. Μαρία Δαμανάκη, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για τη νεανική ανεργία από την ΕΕ δεν απαντούν στη δομική φύση του προβλήματος. Τόνισε ακόμη ότι οι παλαιότερες γενιές δεν μπορούν να αντιληφθούν πλήρως τα προβλήματα των νεότερων.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Τίτλοι τέλους στα αυθαίρετα»


«Τίτλοι τέλους στα αυθαίρετα, είναι ο νέος νόμος», τόνισε από τα Γιάννενα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης, κατά την ομιλία του σε σχετική ημερίδα, του ΤΕΕ Ηπείρου. Ο κ. Καλαφάτης, έκανε εκτενή αναφορά στους λόγους που στοιχειοθετούν τον κοινωνικό χαρακτήρα του νόμου, καθώς αυτοί αποτελούν, όπως επισήμανε, το «καλύτερο σενάριο», για το δημόσιο συμφέρον και για τα ατομικά περιουσιακά δικαιώματα.

Πρώτον, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, δεν μετατέθηκε η τελεία, για «λίγο πιο μετά». Δεν θα υπάρχει το «λίγο πιο μετά». Μπήκε και η «παύλα» και έκλεισε το κεφάλαιο.

«Ο νόμος δεν ακολουθεί την παλιά συνταγή της μετάθεσης των χρονικών ορίων, που προβλέπει αυτός που αντικατέστησε. Αντιθέτως, ενισχύει και θωρακίζει θεσμικά την κόκκινη γραμμή του Ιουλίου 2011 για τα αυθαίρετα, όπως προβλέπεται στον 4014».

Στην πράξη, όπως διευκρίνισε ο κ. Καλαφάτης, «για τον πολίτη αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπορούν να μεταβιβαστούν, ούτε να αξιοποιηθούν ακίνητα που είναι αυθαίρετα ή έχουν αυθαιρεσίες. Χάνονται, λοιπόν, περιουσιακά δικαιώματα, τα οποία μόνο με την υπαγωγή στο νόμο μπορούν να ανακτηθούν. Είναι απολύτως σαφές ότι, ο πολιτικός στόχος, είναι ταυτισμένος με την κοινωνική αναγκαιότητα να υπάρξουν κανόνες, καθαρές διαδικασίες και συνέχεια στο σχεδιασμό του κράτους», είπε ο υπουργός.

Με το συγκεκριμένο νόμο, αλλάζει τελείως η δυνατότητα ελέγχου για να εντοπιστεί η αυθαιρεσία. Δεν θα εξισώνεται πλέον, λόγω αδυναμίας ελέγχου, εκείνος που αυθαιρετεί με εκείνον που ακολουθεί τη νομιμότητα, καθώς έχει προβλεφθεί ένας πλήρης μηχανισμός, ένα οπλοστάσιο, στη διάθεση της πολιτείας, πρόσθεσε ο υπουργός.

Για πρώτη φορά, υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης, γίνεται διάκριση ανάμεσα στην μεγάλη παρανομία και στη μικρο-αυθαιρεσία, καθώς θεσπίστηκαν κατηγορίες με πολεοδομικά κριτήρια για την υπαγωγή κτισμάτων και χρήσεων στο πεδίο εφαρμογής του νόμου.

«Υποστηρίζεται έμπρακτα το περιουσιακό δικαίωμα όλων, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης, που μπορεί να δυσχεραίνει την υπαγωγή στο νόμο. Ειδικά εκείνων που είναι πιο ευάλωτοι στις σκληρές συνέπειες της κρίσης. Με αυτό το σκεπτικό αυξήθηκε η περίοδος αποπληρωμής του προστίμου και βελτιώθηκε ο τρόπος καταβολής.

Με αυτό το σκεπτικό, διευρύνθηκαν οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, για τις οποίες υπάρχει ειδική μέριμνα, που φθάνει σε κάποιες περιπτώσεις σε έκπτωση επί του προστίμου μέχρι και 80%. Πρώτη φορά, τίθεται πρόβλεψη για τους ανέργους και τις μονογονεϊκές οικογένειες, τους τρίτεκνους, μαζί με τους πολύτεκνους, τα άτομα με αναπηρία και άλλους. Διευκολύνονται οι συναλλαγές των πολιτών, δίνεται η δυνατότητα επισκευών σε ακίνητα με αυθαιρεσίες, με τις παράπλευρες θετικές συνέπειες που έχει για τον νομικό κλάδο και τον κλάδο της οικοδομής», τόνισε ο κ. Καλαφάτης.

Ιδιαίτερη έμφαση, όπως είπε ο υπουργός, δίδεται στο γεγονός ότι μέσω του νόμου, τα προβλήματα λύνονται στη βάση της πραγματικότητας, έτσι όπως τα αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην καθημερινότητα.

«Οι διατάξεις του νόμου είναι αναλυτικές, σε συμφωνία με τις αρχές του αστικού δικαίου και των πολεοδομικών διατάξεων, ώστε να είναι στιβαρός και εξαιρετικά λειτουργικός. Για τον πολίτη, ο νόμος είναι πραγματικά μια μεγάλη ευκαιρία που δίνει η πολιτεία, ώστε να μην χάνει η περιουσία του την αξία της», κατέληξε ο υπουργός.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...