Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Γιατί πιστεύουμε ότι η πανσέληνος μας «τρελαίνει»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση που να στηρίζει την άποψη.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η Σελήνη έχει κάποια επίδραση επάνω μας. Θα έχετε ακούσει άλλωστε φράσεις όπως «σεληνιάστηκε», «με έχει επηρεάσει η πανσέληνος», «με την πανσέληνο βγαίνουν οι καλλικάνταροι/λυκάνθρωποι» και άλλες παρόμοιες.

Όπως αναφέρει η Claudia Hammond σε άρθρο της στο BBC, η Royal Society διοργάνωσε μάλιστα και ένα συνέδριο, για να διαμορφωθεί ένα είδος συναίνεσης για το πώς δημιουργήθηκε η Σελήνη.

Η πεποίθηση ότι η Σελήνη έχει κάποιες «δυνάμεις» που επηρεάζουν τους θνητούς και τους κάνει να τρελαίνονται κυριαρχεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Από εκεί άλλωστε προήλθε και η λέξη παραφροσύνη (στα αγγλικά lunacy).

Ορισμένοι αστυνομικοί και εργαζόμενοι σε νοσοκομεία μάλιστα επιμένουν ότι σημειώνονται περισσότερα ατυχήματα και βίαια περιστατικά και εισαγωγές στα ψυχιατρεία όταν το φεγγάρι είναι «γεμάτο».

Το 2007 η αστυνομία του Brighton προσέλαβε επιπλέον αξιωματικούς όταν είχε πανσέληνο, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη το καλοκαίρι που μας πέρασε, οι συμμετέχοντες σε ένα πείραμα που έγιναν μέσα σε ένα εργαστήριο ανέφεραν ότι η ποιότητα του ύπνου τους ήταν κατά 15% χειρότερη όταν είχε πανσέληνο, παρότι οι ίδιοι δε μπορούσαν να δουν το φεγγάρι, ενώ τους πήρε κατά μέσο όρο πέντε λεπτά παραπάνω για να καταφέρουν να κοιμηθούν.

Η μελέτη αυτή πήρε μεγάλη δημοσιότητα, όμως στο πείραμα συμμετείχαν μόλις 33 άτομα, και οι ίδιοι οι συγγραφείς ήταν πολύ επιφυλακτικοί για τα αποτελέσματά της.

Οι αμερικανοί ψυχολόγοι James Rotton και Ivan Kelly συνέδεσαν τα αποτελέσματα 37 διαφορετικών ερευνών το 1985, γύρω από τις επιδράσεις του κύκλου της Σελήνης.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν είχε καμία σχέση με τον αριθμό των εισαγωγών στα ψυχιατρεία, δολοφονιών, αυτοκινητιστικών, αυτοκτονιών και άλλων εγκλημάτων.

Όταν εξέτασαν κάθε μία μελέτη ξεχωριστά, βρήκαν άλλα στοιχεία που εξηγούσαν αυτά τα «φαινόμενα», όπως για παράδειγμα ότι η πανσέληνος συνέπιπτε με κάποια γιορτή ή έπεφτε μέσα σε σαββατοκύριακο κ.ά.

Μία άλλη συγκριτική μελέτη 20 διαφορετικών ερευνών, το 1992, κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε καμία σχέση ανάμεσα στις φάσεις της Σελήνης και τον αριθμό των αυτοκτονιών που σημειώθηκαν εκείνο το διάστημα.
Γιατί λοιπόν εξακολουθούν ακόμη πολλοί να πιστεύουν ότι «κάτι κρύβεται» πίσω από τη Σελήνη;

Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση θέλει, την εποχή που ακόμη δεν είχαμε φως στους δημόσιους χώρους, οι άστεγοι να καταλαμβάνονταν από μανία και κρίσεις, εξαιτίας της έλλειψης ύπνου που τους δημιουργούσε το έντονο φως του φεγγαριού.

Άλλοι ισχυρίζονται ότι οι «δυνάμεις της Σελήνης» επηρεάζουν μόνο ορισμένους και ότι θα έπρεπε να γίνουν περαιτέρω μελέτες σε αυτά τα άτομα.

Προς το παρόν πάντως δεν υπάρχει κάποια επιστημονική εξήγηση για το πώς η πανσέληνος επηρεάζει τους ανθρώπους...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.