Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Εκσπερμάτιζε στον καφέ της συναδέλφου του


Ήταν ερωτευμένος μαζί της και ήθελε, λέει, να της τραβήξει την προσοχή.

Κατηγορίες για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά αντιμετωπίζει ο 34χρονος John Lind από τη Μινεσότα, ο οποίος παραδέχθηκε ότι επανειλημμένως εκσπερμάτιζε στον καφέ και το γραφείο μιας συναδέλφου του.

Ο 34χρονος άνδρα, σύμφωνα με τη New York Dailynews, παραδέχθηκε τις ανώμαλες ορέξεις του εξομολογούμενος ότι προέβη στη συγκεκριμένη πράξη δύο φορές στην κούπα του καφέ της συναδέλφου του και τέσσερις φορές στο γραφείο της.

Ο άνδρας έγινε «τσακωτός» από το θύμα του στις 26 του περασμένου Αυγούστου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην αστυνομία το θύμα, το απόγευμα εκείνης της ημέρας βρήκε τον 34χρονο να είναι μπροστά στο γραφείο της και τα χέρια του να είναι κοντά στον καβάλο του ενώ γούρλωσε τα μάτια του όταν αντιλήφθηκε την παρουσία της. Στη συνέχεια κάλεσε την αστυνομία άνδρες της οποίας κατάσχεσαν την κούπα της κι ένα κοκαλάκι το οποίο, όπως τους είπε το θύμα, είχε απορροφήσει τη μεγαλύτερη ποσότητα των σωματικών υγρών.

Δύο ημέρες μετά την καταγγελία ο Lind πήγε στο αστυνομικό τμήμα και ομολόγησε την πράξη του λέγοντας ότι το έκανε γιατί ήταν ερωτευμένος με τη συνάδελφό του και πίστευε ότι με αυτόν τον τρόπο θα της τραβούσε την προσοχή.

Η κοπέλα υποστήριξε ότι ο καφές της είχε παράξενη γεύση περισσότερες από δύο φορές τους τελευταίους έξι μήνες πιστεύοντας ότι το γάλα που χρησιμοποιούσε ήταν χαλασμένο.

Ο 34χρονος άνδρας θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο στις 29 Σεπτεμβρίου και αν καταδικαστεί μπορεί να βρεθεί για ένα χρόνο στη φυλακή και να καταβάλει πρόστιμο 4.500 δολαρίων.



Διαβάστε περισσότερα...

Ινδία: Τη χώρισε επειδή του ζητούσε συνέχεια σεξ


Ινδός πήγε στα δικαστήρια τη σύζυγό του επειδή του ζητούσε να κάνουν σεξ συνέχεια.

Ο Ινδός άνδρας εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου και υποστήριξε πως είχε φτάσει στα φυσικά όρια αντοχής του καθώς η γυναίκα του τον πίεζε συνεχώς για περισσότερο σεξ.

Ο ίδιος εξήγησε πως κάθε φορά που αδυνατούσε να την ικανοποιήσει, αυτή προκαλούσε με τη συμπεριφορά της καυγάδες και διενέξεις. Μάλιστα τον απειλούσε πως αν δεν την ικανοποιήσει, θα έβρισκε εραστή.

Τελικά το διαζύγιο βγήκε υπέρ του Ινδού.



Διαβάστε περισσότερα...

Κι όμως υπάρχει… κουνελονήσι


Το νησί της Ιαπωνίας όπου χιλιάδες άγρια κουνέλια συμβιώνουν ειρηνικά με τους κατοίκους.

Στην Ελλάδα έχουμε το…ποντικονήσι, στην Ιαπωνία το κουνελονήσι! Με τη διαφορά όμως ότι στο νησί της ανατολικής αυτής χώρας κατοικείται πράγματι από εκατοντάδες κουνέλια.

Ονομάζεται Ōkunoshima και πρόκειται για ένα μικροσκοπικό νησάκι στην Εσωτερική Θάλασσα της Ιαπωνίας δικαιοδοσίας Χιροσίμα. Το νησί ωστόσο είναι κυρίως γνωστό ως Usagi Jima που σημαίνει νησί των κουνελιών, λόγω των πολλών άγριων κουνελιών που περιφέρονται στο χώρο και τα οποία είναι ήρεμα και εύκολα προσεγγίσιμα από τους ανθρώπους.

Για την ιστορία πάντως κατά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, από το 1929 ως το 1945 πάνω από 6.000 τόνοι χημικών όπλων και δηλητηριωδών αερίων κατασκευάστηκαν στο απομακρυσμένο νησί στο πλαίσιο μυστικού προγράμματος.

Ενώ τώρα, επικρατεί η τάξη και η ειρήνη... Για το γραφικό, κατά τα άλλα νησάκι, γυρίστηκε και φιλμάκι το οποίο προβάλλεται από το κανάλι του youtube «My BB Bunny’s». Και ιδού το πρώτο επεισόδιο.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέες καμπάνες για ρατσιμό από την UEFA


Ποινές σε Λουντογκόρετς και Στεάουα για ρατσιστικές συμπεριφορές οπαδών.

Αυστηρές ποινές σε Λουντογκόρετς και Στεάουα, σχετικά με θέματα ρατσισμού, επέβαλε η Πειθαρχική Επιτροπή της UEFA.

Η αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας «έριξε» πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ αλλά και μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών στον ρουμανικό σύλλογο για ρατσιστική συμπεριφορά των οπαδών στο ματς των προκριματικών του Champions League απέναντι στην Λουντογκόρετς. Για τον ίδιο λόγο ποινή επιβλήθηκε και στους Βούλγαρους, που στο ματς της πρώτης αγωνιστικής των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης θα δουν μέρος της θύρας των οργανωμένων οπαδών τους να παραμένει κλειστή.

Στην γνωστοποίηση των ποινών η UEFA υπογραμμίζει ότι η μάχη κατά του ρατσισμού, εντός και εκτός γηπέδου, αποτελεί βασική προτεραιότητα.


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Σάββατο θα ανακοινωθούν τα ονόματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών



Θα προσληφθούν 2.500 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί και 500 καθηγητές.

Το Σάββατο θα ανακοινωθούν, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, τα ονόματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η πλήρης ανακοίνωση:

Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων γνωστοποιεί ότι αύριο Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014 θα ανακοινωθούν τα ονόματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που προσλαμβάνονται. Συγκεκριμένα θα προσληφθούν 2.500 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί (ΠΕ 70 και ΠΕ 60 αντίστοιχα) και 500 καθηγητές των κλάδων ΠΕ 02, ΠΕ 03 και ΠΕ 04.



Διαβάστε περισσότερα...

Είδε το λογαριασμό της ΔΕΗ και πήγε να πάθει εγκεφαλικό


Εγκεφαλικό κόντεψε να πάθει ένας καταστηματάρχης στη Ρόδο βλέποντας το λογαριασμό της ΔΕΗ.

Από 300 έως 400 ευρώ που πλήρωνε συνήθως κάθε δίμηνο στους λογαριασμούς του καταστήματός του, αντίκρισε το ποσό των 21.000 ευρώ. γεγονός το οποίο τον έκανε να… ιδρώσει.


Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας διατηρεί κατάστημα με χρυσά και κοσμήματα στην Παλιά Πόλη της Ρόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΡΟΔΙΑΚΗΣ όταν συνήλθε από το σοκ επικοινώνησε με τα γραφεία της ΔΕΗ στη Ρόδο όπου τον παρέπεμψαν στην Αθήνα. Σε συνομιλία που είχε με τους υπαλλήλους, τον διαβεβαίωσαν ότι στον λογαριασμό είχε μπει λάθος ένδειξη (με ένα ή με περισσότερα μηδενικά στις κιλοβατώρες που καταναλώθηκαν) με αποτέλεσμα ο λογαριασμός να… βραχυκυκλώσει και να εκτοξευτεί στα 21.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα rodiaki.gr. οι αρμόδιοι της ΔΕΗ του υποσχέθηκαν πάντως ότι θα διευθετήσουν σύντομα το λάθος αυτό και θα αποκαταστήσουν την αδικία.


Διαβάστε περισσότερα...

Αστυνομικός έπεσε πάνω σε αυτοκίνητο εν κινήσει


Ένα πρωτοφανές περιστατικό κατέγραψαν οι κάμερες τηλεοπτικών συνεργείων της Αργεντινής σε αυτοκινητόδρομο της χώρας.

Ενώ μια διμοιρία της αστυνομίας διέσχιζε πεζή δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, ο επικεφαλής έπεσε ενδεχομένως εσκεμμένα πάνω σε ένα αυτοκίνητο και προσποιήθηκε ότι τραυματίστηκε.

Αποτέλεσμα ήταν να συλληφθεί από τους αστυνομικούς ο οδηγός ενώ η κυκλοφορία διακόπηκε για αρκετή ώρα.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κυρώσεις για τον παιδοχειρουργό ζητά από τον Λοβέρδο ο Βορίδης


Το υλικό της υπόθεσης διαφθοράς του 59χρονου γιατρού κοινοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας.

Στον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο, κοινοποίησε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης το υλικό της υπόθεσης διαφθοράς 59χρονου διευθυντή του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη.

Ο 59χρονος διευθυντής της Α’ Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς», που κατηγορείται για διαφθορά (δωροληψία) ανήκει στο δυναμικό πανεπιστημιακής σχολής και ως εκ τούτου οι όποιες διοικητικές κυρώσεις είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας.

Ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης κοινοποίησε στον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο, ενημερωτικό σημείωμα, που του απέστειλε η Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Β. Ελλάδος της ΕΛΑΣ, για τις περαιτέρω ενέργειες.

«Αταλάντευτη θέση του υπουργείου Υγείας είναι ότι, πέραν της ποινικής διαδικασίας, για κάθε ανάλογη περίπτωση, οι διοικητικές κυρώσεις πρέπει να είναι -και είναι- άμεσες, με γνώμονα την υπεράσπιση των Ελλήνων ασθενών», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.



Διαβάστε περισσότερα...

Οικονομική βοήθεια στις χώρες που πλήττονται από τον Έμπολα


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπόσχεται να χορηγήσει 140 εκατ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε σήμερα ότι θα διαθέσει βοήθεια ύψους 140 εκατ. ευρώ (181 εκατ. δολάρια) για να ενισχύσει τις υπηρεσίες υγείας τεσσάρων κρατών της δυτικής Αφρικής τα οποία πασχίζουν να αντιμετωπίσουν τη χειρότερη επιδημία του θανατηφόρου ιού Έμπολα που έχει σημειωθεί ποτέ.

Η χρηματοδότηση αυτή θα αξιοποιηθεί για να ενισχυθούν τα εθνικά συστήματα υγείας, να εκπαιδευτούν οι εργαζόμενοι του υγειονομικού τομέα και να αγοραστούν κινητές μονάδες εργαστηριακών εξετάσεων στη Σιέρα Λεόνε, στη Λιβερία, στη Γουινέα και στη Νιγηρία, όπου πάνω από 1.900 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το ξέσπασμα της επιδημίας του ιού τον Μάρτιο.

Πάνω από 97,5 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για να χορηγηθεί δημοσιονομική στήριξη στη Λιβερία και στη Σιέρα Λεόνε ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν δημόσιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών υγείας, καθώς και για να διατηρηθεί η μακροοικονομική σταθερότητα, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια ανακοίνωσή της.

«Η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο», σχολίασε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για την Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση Κρίσεων. «Συμβάλλουμε να αλλάξει η κατάσταση επί του πεδίου, αλλά οι ανάγκες αυξάνονται με ρυθμό που ξεπερνάει τη δυνατότητα της διεθνούς κοινότητας να αντιδράσει», σημείωσε η ίδια.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε προχθές Τετάρτη ότι θα χρειαστεί να δαπανηθούν τουλάχιστον 600 εκατ. δολάρια για να αντιμετωπιστεί η επιδημία του ιού Έμπολα.



Διαβάστε περισσότερα...

Σαν σήμερα εκτοξεύτηκε το Βόγιατζερ 1


To μη επανδρωμένο διαπλανητικό διαστημόπλοιο, Βόγιατζερ 1, εκτοξεύτηκε 16 ημέρες μετά τον Βόγιατζερ 2, στις 5 Σεπτεμβρίου 1977, από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ με προωθητικό σύστημα τον πύραυλο-φορέα Τιτάν IIIE-Κένταυρο.





Η διαστημική του τροχιά ήταν έτσι προγραμματισμένη, ώστε να πλησιάσει στον Ουρανό πολύ νωρίτερα από τον δίδυμο Βόγιατζερ 2.



Αρχικά το Βόγιατζερ 1 έφερε τον κωδικό Μάρινερ 11 και προοριζόταν να ενταχθεί στα πλαίσια του προγράμματος Μάρινερ.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 η NASA ανακοίνωσε ότι το Βόγιατζερr 1 είναι επισήμως το πρώτο ανθρώπινο κατασκεύασμα που φτάνει στο διαστρικό χώρο. Η είσοδος στο διαστρικό χώρο έγινε στις 25 Αυγούστου του 2012, όπως προέκυψε από την ανάλυση της πυκνότητας του πλάσματος.



Το Βόγιατζερ 1 πήρε τις πρώτες φωτογραφίες προσεγγίζοντας τον Δία τον Ιανουάριο του 1979. Η κοντινότερη προσέγγιση ήταν 278.000 km στις 5 Μαρτίου 1979. Στα πλαίσια της αποστολής αυτής λήφθηκαν σχεδόν 19.000 φωτογραφίες. Πλησίασε τον δορυφόρο Ιώ στα σχεδόν 18.640 km και ανακάλυψε τις πρώτες εξωγήινες ηφαιστειακές δραστηριότητες.

Χάρη στην επίδραση του πεδίου βαρύτητας του Δία συνέχισε το ταξίδι του επιταχύνοντας την πορεία του, έτσι ώστε στις 12 Νοεμβρίου 1980, σε απόσταση μόλις 124.200 km από τον Κρόνο, φωτογράφησε το σύστημα των δακτυλίων του και ανέλυσε τη σύσταση της ατμόσφαιρας και του Κρόνου και του δορυφόρου του Τιτάνα.

Στις 18 Φεβρουαρίου 1998, στις 00:10 ώρα το πρωί, η απόστασή του από τον ήλιο ήταν 10,4 δισεκατομμύρια km, δηλαδή έγινε μεγαλύτερη και από αυτή του Πάιονηρ 10, ο οποίος είχε εκτοξευτεί το 1972 με προορισμό τον Κρόνο.

Στις 14 Οκτωβρίου 2005 το Βόγιατζερ 1 απείχε 14,5 δισεκατομμύρια km (ισοδυναμεί με 97,1 AU ή 13,4 ώρες φωτός) από τον Ήλιο, έχοντας διανύσει 115 AU ή 17,2 δις km από την ημέρα της εκτόξευσής του.

Στις 20 Μαρτίου 2013 ανακοινώθηκε ότι το Βόγιατζερ 1 είναι το πρώτο αντικείμενο κατασκευασμένο από τον άνθρωπο που βγήκε από το ηλιακό μας σύστημα. "Είμαστε σε μια νέα περιοχή. Και ό,τι μετράμε είναι διαφορετικό και συναρπαστικό." είπε ο Bill Webber, ομότιμος καθηγητής αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του New Mexico.

Σήμερα το Βόγιατζερ 1 απέχει από τη γη περίπου 19 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα ή 127 AU, όντας το πιο απομακρυσμένο από τη γη αντικείμενο ανθρώπινης κατασκευής.

Η ταχύτητά του είναι περίπου 3,6 AU (ισοδυναμεί με 600 εκατομμύρια χιλιόμετρα) τον χρόνο εν συγκρίσει με τον Ήλιο.

Δηλαδή, σε σχέση με τον Ήλιο η ταχύτητά του είναι περίπου 17 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Όπως και το δίδυμό του, Βόγιατζερ 2, το Βόγιατζερ 1 μεταφέρει ένα δίσκο από χρυσάφι με ένα χαιρετισμό προς τα τυχόν νοήμονα όντα που, ίσως συναντήσει κάποτε το σκάφος. Ο δίσκος περιλαμβάνει ήχους, μουσική και 115 εικόνες από τον πλανήτη Γη.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πότε θα επιστρέφονται δίπλωμα και άδεια κυκλοφορίας για τα ανασφάλιστα


Νομοθετική ρύθμιση προωθείται με πρωτοβουλία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης Βασίλη Κικίλια σχετικά με περιπτώσεις παραβάσεων για ανασφάλιστα οχήματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, θα επιστρέφονται πλέον τα στοιχεία κυκλοφορίας (άδεια ικανότητας οδήγησης, άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας), πριν την παρέλευση της προβλεπόμενης χρονικής περιόδου αφαίρεσης (από έξι μήνες έως δύο χρόνια), με την προϋπόθεση της καταβολής του διοικητικού προστίμου.

Με τη ρύθμιση αυτή ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα, ιδίως επαγγελματιών οδηγών, ιδιοκτητών επαγγελματικών οχημάτων και αγροτών που χρησιμοποιούν τα οχήματα τους ως αναγκαίο μέσο εξυπηρέτησης των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι 10 πιο διεφθαρμένες χώρες


Η Διεθνής Διαφάνεια είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός που ασχολείται με την καταπολέμηση της διαφθοράς στον κόσμο. Αυτό συμπεριλαμβάνει, χωρίς να περιορίζεται μόνο, τη διαφθορά στην πολιτική.



Ο οργανισμός είναι ευρύτερα γνωστός για τη σύνταξη, από το 1995 του ετήσιου Δείκτη Αντίληψης για τη Διαφθορά (Corruptions Perceptions Index - CPI), ενός συγκριτικού καταλόγου για τη διαφθορά παγκοσμίως.

Σε αυτή τη λίστα βρίσκονται και οι 177 χώρες του κόσμου, αλλά ποιες βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα;

1. Σομαλία

2. Βόρεια Κορέα

3. Αφγανιστάν

4. Σουδάν

5. Νότιο Σουδάν

6. Λιβύη

7. Ιράκ

8. Ουζμπεκιστάν

9. Τουρκμενιστάν

10. Συρία

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 97η θέση.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νάπολη: Αυτός είναι ο 17χρονος που πυροβόλησαν οι αστυνομικοί


Σοκ έχει προκαλέσει στην Ιταλία η δολοφονία ενός 17χρονου από αστυνομικό στη Νάπολι. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας ο Νταβίντε Μπιφόλκο επέβαινε σε ένα σκούτερ μαζί με δύο φίλους του. Οι τρεις νεαροί δεν σταμάτησαν σε μπλόκο της αστυνομίας και συνέχισαν την πορεία τους.





Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές λίγα μέτρα πιο κάτω έπεσε το μηχανάκι και οι νεαροί άρχισαν να τρέχουν. Οι καραμπινιέροι συνέλαβαν τους δύο, ενώ ένας αστυνομικός άνοιξε πυρ κατά του Μπιφόλκο με συνέπεια να τον τραυματίσει σοβαρά. Ο άτυχος νεαρός κατέληξε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο, όπου διεκομίσθη.



Όταν έγινε γνωστός ο θάνατος του 17χρονου, ομάδα νεαρών συγκεντρώθηκε έξω από το τοπικό αστυνομικό τμήμα και κατέστρεψε δύο περιπολικά. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι ο αστυνομικός ήθελε να πυροβολήσει στον αέρα για να φοβίσει τον Μπιφόλκο, όμως, ο αδερφός του δηλώνει ότι πρόκειται για «δολοφονία».




Διαβάστε περισσότερα...

Ηράκλειο: 126 "λουκέτα" μόνο τον Αύγουστο


Περισσότερες από 100 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο στο Ηράκλειο Κρήτης τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχειά του Επιμελητηρίου 126 καταστήματα έκλεισαν ενώ άνοιξαν 57.

Η κατάσταση στην τοπική αγορά όπως αναφέρει η ιστοσελίδα cretapost.gr, επιδεινώθηκε σημαντικά κατά τον φετινό Αύγουστο, σε σχέση με τον περυσινό όπου είχαν δημιουργηθεί 69 επιχειρήσεις και είχαν διακόψει τη λειτουργία τους 99 επιχειρήσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Εφαρμόζεται πιλοτικά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα


Σε πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα προχωρήσει τους επόμενους μήνες το υπουργείο Εργασίας, με στόχο ο νέος θεσμός να επεκταθεί στη συνέχεια σε όλη τη χώρα.

Αυτό ανέφερε σήμερα η αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας (αρμόδια για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία) Λόρα Τακ (Laura Tuck), μετά από συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νίκο Δένδια. Η Παγκόσμια Τράπεζα παρέχει τεχνική βοήθεια στην κυβέρνηση για την υλοποίηση του μέτρου, προκειμένου -όπως ανέφερε η κ. Τακ- να βοηθηθούν οικογένειες που δεν έχουν κανένα εισόδημα.

Η Τράπεζα παρέχει, επίσης, τεχνογνωσία στην κυβέρνηση για τη διευκόλυνση της ίδρυσης επιχειρήσεων. Σχετικός νόμος ψηφίστηκε τον Μάιο και αναμένεται τώρα να αποσταλούν από τους εμπειρογνώμονες της Τράπεζας στοιχεία με βάση τη διεθνή εμπειρία και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για τη διαμόρφωση της δευτερογενούς νομοθεσίας (Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις) για την ενεργοποίηση του νόμου.

Στις δηλώσεις της η κ. Τακ αναφέρθηκε και στο «άλμα» 110 θέσεων που έκανε η Ελλάδα πέρυσι σε ό,τι αφορά τη διευκόλυνση της ίδρυσης επιχειρήσεων, όπως αυτή καταγράφεται στην ετήσια έκθεση της Τράπεζας για το επιχειρείν. Η περυσινή επίδοση ήταν, όπως ανέφερε η κ. Τακ, η καλύτερη στον κόσμο. Συνολικά σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα (και όχι μόνο την ίδρυση επιχειρήσεων) η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ανέβηκε στην 72η από την 100η θέση.

Εξάλλου, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι με την αλλαγή του καθεστώτος των αδειοδοτήσεων στόχος είναι η μετάβαση από ένα γραφειοκρατικό σε ένα χρήσιμο και σύγχρονο καθεστώς, «προκειμένου να υπάρξει συνολικά επανεκκίνηση της οικονομίας, να βοηθήσουμε την ανάπτυξη που φαίνεται να έρχεται και να ξεφύγουμε από την κρίση των έξι τελευταίων ετών».

Στη συνάντηση, όπως είπε ο ίδιος, παρουσίασε στα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μετατροπή της οικονομίας από κλειστή, με κρατικιστικό πρότυπο, σε ανοιχτή, φιλική στις επενδύσεις και τον πολίτη που θέλει να επιχειρήσει.



Διαβάστε περισσότερα...

Τασούλας για Αμφίπολη: Θα μιλήσει το μνημείο, όχι τα σενάρια


Με τη φράση "θα μιλήσει το ίδιο το μνημείο, όχι τα σενάρια", ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας συνέστησε υπομονή σε ό,τι αφορά την πορεία του ανασκαφικού έργου στην Αρχαία Αμφίπολη, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο των σημερινών εγκαινίων της έκθεσης "Μακεδονικοί Θησαυροί" στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας.

"Η Αμφίπολη μέχρι στιγμής είναι αυτό που βλέπουμε. Κι αυτό που βλέπουμε, αυτό που καμαρώνει ο ελληνικός λαός είναι ένα ταφικό μνημείο, σημαντικών, πρωτοφανών διαστάσεων και σημαντικής καλλιτεχνικής φροντίδας. Από εκεί και πέρα, θα μιλήσει το ίδιο το μνημείο, όχι τα σενάρια. Έτσι γίνεται πάντα στην αρχαιολογία. Δεν θα αποτελέσει η Αμφίπολη εξαίρεση" τόνισε ο υπουργός.

Υπογράμμισε, δε, ότι "η αρχαιολογική επιστήμη είναι μια επιστήμη, η οποία κατά κανέναν τρόπο δεν συναρτάται με την αδημονία" αλλά "με την υπομονή, με τη δεοντολογία και συναρτάται και με τη χαρά που μας δίνει, με τα ευρήματα που διαχρονικά έχει" και πρόσθεσε πως οι επόμενες ανακοινώσεις για την πορεία του ανασκαφικού έργου θα γίνουν, κατά πάσα πιθανότητα, την προσεχή Κυριακή.

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα των ανασκαφών στην Αρχαία Αμφίπολη, ο υπουργός τόνισε ότι "η πορεία η αρχαιολογική δεν μπορεί να προδικαστεί γιατί ένα μικροεμπόδιο, μια ανάγκη συντήρησης, μία στερέωση μπορεί να ανατρέψει οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα" και πρόσθεσε: "προφανώς έχουμε φτάσει στους προθαλάμους και προφανώς η δουλειά που γίνεται είναι πολύ σωστή και πολύ προσεκτική".

Νωρίτερα, στην ομιλία του κατά τα εγκαίνια της έκθεσης, ο κ. Τασούλας χαρακτήρισε την πρόσφατη δημοσιότητα γύρω από την Αμφίπολη "μεγάλη ευκαιρία να ξανα-ανακαλύψει ο ελληνικός λαός τη γοητεία του πολιτισμού του, τη γοητεία ενός πολιτισμού που δεν τον κρατάει δεμένο με το παρελθόν, αλλά του δίνει κουράγιο για να ξεπεράσει το δύσκολο παρόν".



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Πότε επιτέλους θα συνεδριάσει η Επιτροπή του άρθρου 7 (ν. 3863/2010);


Δελτίο Τύπου 05.09.2014

Αρ. Πρωτ.: 3197

Για πολλοστή φορά η ΕΣΑμεΑ ζητά από τον κ. Π. Κοκκόρη, Γεν. Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων & Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του άρθρου 7 του ν. 3863/2010, να συγκαλέσει άμεσα την ανωτέρω επιτροπή σε συνεδρίαση για να εξεταστούν κατεπείγοντα θέματα που αφορούν στην επικαιροποίηση και αναθεώρηση του ισχύοντος Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας. Η τελευταία συνεδρίαση αυτής της Επιτροπής διεξήχθη σχεδόν 1 χρόνο πριν!

Από τότε και μέχρι σήμερα η ΕΣΑμεΑ ζητά συνεδρίαση διότι συνεχίζει να εκκρεμεί η ένταξη μόνιμων και σοβαρών κατηγοριών αναπηρίας στον Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας ή στο Πίνακα των μη αναστρέψιμων παθήσεων, σύμφωνα με τα αιτήματα που έχουν καταθέσει η Ε.Σ.Α.μεΑ. και οι οργανώσεις φορείς - μέλη της.

Η καθυστέρηση της σύγκλησης της Επιτροπής για την επικαιροποίηση και τη συμπλήρωση του Πίνακα μη αναστρέψιμων παθήσεων έχει άμεση σχέση με την μόνιμη δυσλειτουργία των ΚΕΠΑ, την έκδοση αντιεπιστημονικών και αυθαίρετων αποφάσεων από μέρους των υγειονομικών επιτροπών του ΚΕΠΑ γεγονός που οδηγεί αναπόφευκτα σε αντιδικίες μεταξύ των γιατρών και των αιτούντων την πιστοποίηση της αναπηρίας τους.

Η εξέταση αιτημάτων που αφορούν στην αναθεώρηση των ποσοστών αναπηρίας ορισμένων κατηγοριών αναπηρίας ή στην ένταξη κατηγοριών αναπηρίας/χρόνιας πάθησης που δεν έχουν συμπεριληφθεί στον Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας, όπως και στη συμπλήρωση του Πίνακα των 43 μη αναστρέψιμων παθήσεων, αποτελεί ζωτικό θέμα για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Η επικαιροποιημένη ατζέντα των αιτημάτων στην επιστολή που επισυνάπτεται.
Το Δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (135.45 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας αιτήσεων εκπαιδευτών μέχρι την Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014


Ανακοίνωση 05.09.2014


Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ε.Σ.Α.μεΑ. (Ν.Π.Ι.Δ.) στο πλαίσιο του Υποέργου 1, Δράσης 5 της Πράξης «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ - ΑΠ 7,8,9», που υλοποιείται μέσω του Ε.Π. «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ),

ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ

Ότι στο πλαίσιο της υπ' αριθ. πρωτ. 2816/30.07.2014 Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για Εκπαιδευτές για την Πράξη «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ – Α.Π. 7,8,9» ΥΠΟΕΡΓΟ 1 ΔΡΑΣΗ 5

Παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων των ενδιαφερομένων μέχρι Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014.

Η παράταση δίνεται λόγω μη κατάθεσης επαρκούς αριθμού αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Συνημμένα σε αυτό τον σύνδεσμο.
Ανακοίνωση σε μορφή MS Word 2013 (1015.09 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

Τραυματίστηκε 37χρονος χειριστής kite-surf στη Ρόδο


Παρασύρθηκε από τον άνεμο και χτύπησε σε βράχια.

Ένας 37χρονος αλλοδαπός τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου, όταν στην προσπάθειά του να ανυψωθεί με αετοσανίδα (kite-surf) στην παραλία Κρεμαστή, παρασύρθηκε από τον άνεμο και χτύπησε σε βράχια.



Ο 37χρονος παραμένει νοσηλευόμενος και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν διατρέχει κίνδυνο.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανοίγει τις πύλες του το φεστιβάλ βιβλίου


Στον υπαίθριο χώρο του Ζαππείου.

Το 43ο φεστιβάλ βιβλίου, ο αγαπημένος θεσμός της πόλης των Αθηνών, ανοίγει απόψε τις πύλες του, στον υπαίθριο χώρο του Ζαππείου και πρόκειται να διαρκέσει έως την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου.


Ανοίγει τις πύλες του το φεστιβάλ βιβλίου

Στο φεστιβάλ, που συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.) και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.) σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF, συμμετέχουν πάνω από 80 εκδοτικοί οίκοι ενώ φέτος είναι αφιερωμένο στο λογοτεχνικό και εικαστικό έργο του μεγάλου έλληνα ποιητή Νάνου Βαλαωρίτη.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00, εκδήλωση στην οποία ο ποιητής θα συζητήσει με τον δημοσιογράφο Γιάννη Μπασκόζο για την ποίηση, τα νεωτεριστικά ρεύματα, τους συγγραφείς που γνώρισε και τον σημάδεψαν, τη δημιουργικότητα στη συγγραφή και στη ζωγραφική, την κριτική και την κρίση. Επίσης θα παρουσιαστούν τα εικαστικά πεπραγμένα και τα οπτικά ανάλεκτα του Νάνου Βαλαωρίτη από την επιμελήτρια και ιστορικό τέχνης Νάντια Αργυροπούλου, ενώ, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα λειτουργεί έκθεση εικαστικών έργων του και θα παρουσιάζεται το πολυσήμαντο συγγραφικό του έργο, καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

Επίσης, σε συνεργασία με το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, θα πραγματοποιηθεί το μουσικό φεστιβάλ «Athens Gardens Festival», από την Παρασκευή 12 έως την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου στις 21:00, πλημμυρίζοντας τον κήπο με τη μουσική των πόλεων.

Οι ώρες λειτουργίας του 43ου φεστιβάλ βιβλίου είναι: Δευτέρα έως Σάββατο, 18:00-23:00 και Κυριακή 10:30-23:00.



Διαβάστε περισσότερα...

Πόσοι αναπληρωτές αναμένονται να προσληφθούν σήμερα


Προσπάθεια να ενεργοποιηθούν πιστώσεις μέσω ΕΣΠΑ.

Σήμερα αναμένονται εκτός απροόπτου οι πρώτες προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών για το νέο σχολικό έτος. Το Υπουργείο Παιδείας, όπως έγραψε το newsbeast.gr, θα αξιοποιήσει άμεσα τις 2000 πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού ενώ γίνεται προσπάθεια να πραγματοποιηθούν προσλήψεις και μέσω του ΕΣΠΑ για την Α'θμια εκπαίδευση.

Για τις προσλήψεις του ΕΣΠΑ, περίπου 1000 στον αριθμό, σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr έχει ήδη μπει η πρώτη υπογραφή από τον Υπουργό Οικονομικών ενώ αναμένεται και η υπογραφή του υπουργού Διοικητικές Μεταρρύθμισης.

Από τις 2000 πιστώσεις οι 1500 θα κατευθυνθούν στην Α'θμια εκπαίδευση με τη μερίδα του λέοντος να την έχουν οι δάσκαλοι. Στη δευτεροβάθμια περίπου 230 προσλήψεις αναμένονται για τους φιλολόγους, ενώ από 100 προσλήψεις πιθανόν να έχουν οι μαθηματικοί και οι βιολόγοι και μικρότερος θα είναι ο αριθμός προσλήψεων για φυσικούς, χημικούς, γεωλόγους.

Ακόμα δεν έχουν μπει οι σχετικές υπογραφές και τα πιο πάνω νούμερα είναι ενδεικτικά ενώ σημειώνουμε ότι ο κ. Μπράτης, αιρετός στο ΚΥΣΠΕ, ενημέρωσε μέσα από ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ότι αναμένονται 1130 προσλήψεις δασκάλων και 360 νηπιαγωγών.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται και νέα φάση πρόσληψης εκπαιδευτικών ειδικοτήτων μέσω του ΕΣΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα πραγματοποιηθούν και άλλες φάσεις πρόσληψης μέσα στο Σεπτέμβριο και για την ειδική αγωγή καθώς και για δασκάλους, νηπιαγωγούς και εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας.

Οι περισσότερες προσλήψεις θα αφορούν νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές ενώ γίνεται προσπάθεια να πραγματοποιηθούν κάποιες προσλήψεις και σε κεντρικές περιοχές ώστε να μην αδικηθούν όσοι βρίσκονται σε καλή θέση στους πίνακες αναπληρωτών και να έχουν τη δυνατότητα πρόσληψης σε περιοχές των πρώτων επιλογών τους.



Διαβάστε περισσότερα...

«Μακεδονικοί Θησαυροί» στην Πέλλα


Έκθεση στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Ως μια «συναρπαστική έκθεση» που δείχνει «την προετοιμασία την πολιτιστική, την εμπορική, την κοινωνική του μεγάλου μακεδονικού και ελληνικού έπους της Ασίας, που πραγματοποίησε το ιστορικό τέκνο αυτής της περιοχής (σ.σ. της Πέλλας), ο Μέγας Αλέξανδρος» χαρακτήρισε ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας την έκθεση «Μακεδονικοί Θησαυροί», εγκαινιάζοντάς την, σήμερα, στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας.

Μοναδικοί θησαυροί από τις Αιγές και το Αρχοντικό (προκάτοχος της Πέλλας στα αρχαϊκά χρόνια, 7ος-6ος αι. π.Χ.) παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, σε μια μεγάλη περιοδική έκθεση, με χρυσά στεφάνια, χρυσές μάσκες, κοσμήματα, χρυοποίκιλτα όπλα, μοναδικά γλυπτά, μετάλλινα, αλαβάστρινα και πήλινα αγγεία και πολλά ακόμη ευρήματα – «δώρα» της αρχαιολογικής έρευνας των τελευταίων 25 χρόνων από τις δύο πολύχρυσες νεκροπόλεις.

«Είναι πολιτισμός να προστατεύεις και να αναδεικνύεις τον πολιτισμό σου» τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός, ενώ λίγο αργότερα, σε δηλώσεις του, υπογράμμισε: «Αποστολή του υπουργείου Πολιτισμού είναι να αναδεικνύει το παρελθόν, όχι για να στρεφόμαστε αποκλειστικά σε αυτό, αλλά για να έχουμε το παρελθόν ως αφετηρία, ως υπερηφάνεια, ως δείγμα αξιοπρέπειας και για να μπορέσουμε να κάνουμε νέα βήματα επιτυχημένα, που τόσο ανάγκη τα έχει η Ελλάδα και που θα γίνουν, στηριγμένοι σε πολύ γερές και πολύ συναρπαστικές ρίζες. Ο ελληνικός λαός έχει πολύ ενδιαφέρουσες ρίζες γι' αυτό κι έχει πολύ καλές προοπτικές».

Ο κ. Τασούλας δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας, λέγοντας πως «θησαυρός της Μακεδονίας» δεν είναι μόνο τα χρυσά εκθέματα, αλλά «και αυτό το ωραιότατο μουσείο, που με έναν τρόπο διακριτικό και συνεσταλμένο, μέσα στο τοπίο το αρχαιολογικό, κρύβει όλο αυτό το παρελθόν και το παρουσιάζει», αλλά και για το αρχαιολογικό έργο που συντελείται στην περιοχή -τις προσπάθειες του ΥΠΠΟ, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, της ΙΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων- χαρακτηρίζοντάς το σπουδαίο.

Αναφέρθηκε, δε, στους κατοίκους και τις προοπτικές ανάπτυξης της Πελλαίας γης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θησαυρός της Μακεδονίας είναι και οι σύγχρονοι Μακεδόνες, είναι και οι σύγχρονες δυνατότητες αυτής της ιστορικής περιοχής».

Στα σημερινά εγκαίνια της έκθεσης, που θα φιλοξενείται στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015, το παρών έδωσαν -μεταξύ άλλων- η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη, βουλευτές, εκπρόσωποι των τοπικών και θρησκευτικών αρχών του νομού, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος.

Η έκθεση
Περισσότερα από 500 αντικείμενα παρουσιάζονται στην έκθεση που, όπως είπε η διευθύντρια της ΙΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αγγελική Κοτταρίδη, στόχο έχει να παρουσιάσει μια όσο το δυνατόν πιο πλήρη εικόνα του πολιτισμού στην "καρδιά" της Μακεδονίας στα αρχαϊκά και πρώιμα κλασικά χρόνια, την εποχή δηλαδή που συντελούνται οι θεμελιώδεις αλλαγές και μπαίνουν οι βάσεις για την εδραίωση του βασιλείου των Μακεδόνων.

Το 2011, ορισμένα από τα αντικείμενα της έκθεσης κατέκτησαν το ευρωπαϊκό κοινό σε δύο μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού, στην Οξφόρδη (Μουσείο Ashmolean) και το Παρίσι (Λούβρο) και τώρα πλέον παρουσιάζονται στη γενέτειρά τους, μαζί με πολλούς άλλους θησαυρούς της μακεδονικής γης.

Η περίφημη «Δέσποινα των Αιγών», σύζυγος του Αμύντα Α΄ (530-495 π.Χ.), βασίλισσα και πρωθιέρεια των Μακεδόνων, με το σύνολο των χρυσών κοσμημάτων και των χρυσών ελασμάτων που διακοσμούσαν τη φορεσιά της αποτελεί ένα από τα κεντρικά εκθέματα. Απέναντί της στέκονται οι χρυσοφόροι πολεμιστές του Αρχοντικού με τις εντυπωσιακές πανοπλίες και τις μυστηριώδεις χρυσές νεκρικές μάσκες που φορούν αυτοί και οι γυναίκες τους, μαρτυρίες αδιάψευστες της ηγετικής τους θέσης.

Πλάι στα εντυπωσιακά χρυσά κοσμήματα και άλλα ευρήματα στέκουν τα αινιγματικά πήλινα κεφάλια δαιμόνων και θεών, που χρησιμοποιήθηκαν στις ταφικές τελετές μιας βασίλισσας των Αιγών, εύγλωττοι μάρτυρες της μακεδονικής τέχνης στην αυγή της κλασικής εποχής (480 π.Χ.), αλλά και οι πολυδαίλαδες πανοπλίες, τα περίτεχνα χάλκινα αγγεία και σκεύη, οι λευκές λήκυθοι με την υπέροχη ζωγραφική του 5ου αι. π.Χ., τα μελανόμορφα και ερυθρόμορφα αγγεία, τα μοναδικά αλαβάστρινα και μαρμάρινα σκεύη από τον τάφο της βασίλισσας του Περδίκκα Β΄(454-413 π.Χ.), αλλά και από τον τάφο της βασίλισσας Ευρυδίκης, μητέρας τριών βασιλιάδων και γιαγιάς του Μεγαλέξανδρου, καθώς και τα εξωτικά όσο και πολύτιμα αβγά στρουθοκαμήλου, τα ολόγλυφα μυροδοχεία και τα αντικείμενα από φαγιεντιανή και πολύχρωμο γυαλί.

Στο τέλος της έκθεσης παρουσιάζεται ένα σύνολο αγγείων συμποσίου με αντικείμενα του 4ου αιώνα από τις Αιγές και την περιοχή της Πέλλας που αποτελεί το συνδετικό κρίκο με την μόνιμη έκθεση του μουσείου που αναπτύσσεται στο ισόγειο και είναι αφιερωμένη στην ίδια την Πέλλα.

Κοντά στην είσοδο του μουσείου, δύο πολύτιμα χρυσά στεφάνια, το αντρικό στεφάνι βελανιδιάς από το ιερό της Εύκλειας στις Αιγές που συσχετίζεται με την οικογένεια του Αλέξανδρου και ένα γυναικείο στεφάνι μυρτιάς από την περιοχή της Πέλλας ζευγαρώνουν, συμβολίζοντας την Ελληνιστική Κοινή, την ενιαία «γλώσσα» που θα κυριαρχήσει στις τέχνες, τα γράμματα και τον πολιτισμό της ελληνιστικής Οικουμένης.

Ενώ στην εισαγωγική γκαλερί αναπτύσσεται η φωτογραφική έκθεση «Εικόνες του Μεγαλέξανδρου», που είναι αφιερωμένη στον τρόπο που οι λαοί και οι αιώνες είδαν τον πρώτο Πολίτη και δημιουργό της Ελληνιστικής Οικουμένης.

Οι ανασκαφές στην Πέλλα
Σε ό,τι αφορά το ανασκαφικό έργο στην Πέλλα, ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά τα εγκαίνια, επεσήμανε πως όλη η αρχαιολογική δουλειά που γίνεται στην Πέλλα και την ευρύτερη περιοχή χρηματοδοτείται κυρίως από το ΕΣΠΑ.

Διευκρίνισε, δε, πως «στην ευρύτερη περιοχή ξεπερνάει τα 35 εκατομμύρια ευρώ (η χρηματοδότηση) αυτή τη στιγμή και η Υπηρεσία έχει υποβάλλει ήδη από τον Μάιο, για την επόμενη προγραμματική περίοδο, ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα για έργα, ανασκαφές και κυρίως πολιτιστικές και φυσιολατρικές διαδρομές σε όλη την ευρύτερη περιοχή, οι οποίες θα αναδείξουν περισσότερο την ομορφιά των αρχαιοτήτων της περιοχής, αλλά και θα τις δέσουν ακόμη περισσότερο με τους επισκέπτες».

«Ο πολιτισμός δεν είναι μια διαδικασία, η οποία είναι ξέχωρη από την οικονομία. Ο πολιτισμός, εκτός από μόρφωση, εκτός από παιδεία, παράγει και ανάπτυξη. Και στην Ελλάδα, είναι ένας από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης» κατέληξε ο κ. Τασούλας.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέοι έλεγχοι στην αλυσίδα διακίνησης καυσίμων για τα συστήματα εισροών-εκροών


Στοχευμένες δράσεις ξεκινά η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Νέους ελέγχους στην αλυσίδα διακίνησης καυσίμων για να επιβεβαιώσει την εγκατάσταση ολοκληρωμένων συστημάτων εισροών - εκροών ξεκινά η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Μετά από καταγγελία των πρατηριούχων καυσίμων για ελλείπεις ελέγχους η ΓΓΔΕ λαμβάνει πρωτοβουλίες προκειμένου να καταδείξει ότι η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων συνιστά βασική προτεραιότητα της Πολιτείας στην προσπάθεια της για την αύξηση των Δημοσίων Εσόδων και την ορθή λειτουργία της αγοράς καυσίμων.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά το πέρας της προθεσμίας - στις 27/8/2014 - που είχε δοθεί στα πρατήρια, για την εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος εισροών - εκροών, στο σύνολο της Επικράτειας, οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ξεκινούν άμεσα ελέγχους για τη συμμόρφωση των υπόχρεων και την αποστολή στοιχείων στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), καθώς και την επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων.

Εκτός από το σύστημα εισροών - εκροών στα πρατήρια, η Διυπουργική Επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών, από τους Γενικούς Γραμματείς των συναρμόδιων υπουργείων με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Κατερίνα Σαββαΐδου, παρακολουθεί και την εξέλιξη της εγκατάστασης και άλλων συστημάτων, όπως σύστημα εισροών - εκροών στις φορολογικές και ελεύθερες αποθήκες, GPS στα βυτιοφόρα, βάση δεδομένων στην ΓΓΠΣ κλπ.



Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα για τυχόν ευθύνες του υπουργείου Οικονομικών για το θέμα των ενστόλων


Για μη εφαρμογή της δικαστικής απόφασης.

Στο μικροσκόπιο του Συμβουλίου της Επικρατείας μπαίνουν ενδεχόμενες ευθύνες του ΥΠ.ΟΙΚ. για τη μη συμμόρφωση του δημοσίου στην δικαστική απόφαση με την οποία πρέπει να αποκατασταθούν μισθολογικά οι ένστολοι.

Σήμερα, συνήλθε σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών η Τριμελής Επιτροπή συμμόρφωσης του ΣτΕ, η οποία ασχολήθηκε με το θέμα ενώ παράλληλα απέρριψε το αίτημα της Κυβέρνησης και των ενστόλων να παρασταθούν στην συζήτηση, καθώς αυτό δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία. Εκτός από τον πρόεδρο του ΣτΕ κ. Ρίζο, μέλη της Επιτροπής είναι οι σύμβουλοι Επικρατείας Ευθύμιος Αντωνόπουλος και Δημήτρης Αλεξανδρής

Τις επόμενες μέρες θα συνεχιστεί η διάσκεψη και η επιτροπή μπορεί να αναγνωρίσει προσωπική ευθύνη προς αποζημίωση σε υπουργό ή όποιον άλλον αρμόδιο κρατικό λειτουργό ή φορέα, κρίνει ότι ευθύνεται για την μη συμμόρφωση. Βέβαια τα ποσά που επιδικάζονται έως σήμερα από την επιτροπή δεν είναι υψηλά, και καταγράφουν το στοιχείο της ηθικής απαξίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ τον περασμένο Ιανουάριο έκρινε ομόφωνα ότι οι περικοπές των αποδοχών των ενστόλων που έγιναν αναδρομικά από τη 1η Αυγούστου 2012 είναι αντισυνταγματικές και υποχρέωσε την Κυβέρνηση να καταβάλει τις διαφορές των αποδοχών τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Αφέθηκε ελεύθερος ο γιατρός που συνελήφθη για «φακελάκι»


Εγγύηση 10.000 ευρώ για τον διευθυντή κρατικού νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης.

Ελεύθερος, υπό τον όρο της καταβολής χρηματικής εγγυοδοσίας ύψους 10.000 ευρώ, αφέθηκε, μετά την απολογία του σε ανακρίτρια της Θεσσαλονίκης, ο διευθυντής της παιδοχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», που συνελήφθη, κατηγορούμενος ότι ζήτησε και πήρε "φακελάκι" από νεαρό, τον οποίο επρόκειτο να χειρουργήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 59χρονος πανεπιστημιακός γιατρός, κατά την απολογία του, αρνήθηκε ότι ζήτησε το «φακελάκι», που, σύμφωνα με τη δικογραφία περιείχε 1000 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι ο 20χρονος ασθενής ήταν αυτός που του το προσέφερε ως "δώρο", προκειμένου να τον ευχαριστήσει προκαταβολικά. Μάλιστα, όπως φέρεται να απολογήθηκε, την ώρα που επέστρεφε τα χρήματα επενέβησαν οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. και τον συνέλαβαν.

Τελικώς, η ανακρίτρια και ο εισαγγελέας αποφάσισαν να τον αφήσουν ελεύθερο μέχρι να γίνει η δίκη, με τον μοναδικό όρο της καταβολής χρηματικής εγγύησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο 59χρονος διώκεται για δωροληψία, σε βαθμό κακουργήματος, και ψευδή βεβαίωση (πλημμέλημα), επειδή «βάφτισε» τον ασθενή ως 14χρονο για να μπορέσει να τον χειρουργήσει στην κλινική, στην οποία προΐσταται.



Διαβάστε περισσότερα...

Φθινοπωρινό bazaar από το Φιλωζωικό Σωματείο Νίκαιας- Κερατσινίου


Βοηθήστε τους εθελοντές να συνεχίσουν το έργο τους.

Το φθινοπωρινό του bazaar διοργανώνει το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Σεπτεμβρίου το Φιλοζωικό Σωματείο Νίκαιας- Κερατσινίου, στον πολιτιστικό χώρο «Μάνος Λοΐζος» στη Νίκαια.

Το bazaar θα λειτουργεί από τις 11 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και οι επισκέπτες θα βρουν μεταξύ άλλων είδη pet shop, φθηνα σχολικά είδη, χειροποιήτα καλλυντικά και κρέμες, χειροποιήτα κοσμήματα για μικρούς και μεγάλους, φθινοπωρινά αξεσουάρ, είδη διακόσμησης και τα μπλουζάκια του Σωματείου.

Τα έσοδα θα βοηθήσουν στα ιατρικά έξοδα, τις στειρώσεις και την σίτιση των τετράποδων που ήδη φιλοξενούνται στο καταφύγιο του Σωματείου αλλά και στην αντιμετώπιση των νέων «περιστατικών» που συνεχώς αναλαμβάνουν οι εθελοντές του.

Τα περιστατικά είναι αυξημένα οπότε η στήριξη των επισκεπτών όπως κάθε φορά είναι το μεγαλύτερο δώρο, τονίζουν οι διοργανωτές.

Στην εκδήλωση είναι ευπρόσδεκτοι εκτός από τους δίποδους και... τετράποδοι επισκέπτες.

13 και 14 Σεπτεμβρίου, 11:00- 21:00

Πολιτιστικός χώρος «Μάνος Λοΐζος»

Θηβών 243, Νίκαια- απέναντι από τα Village Park του Ρέντη

Τηλ. Επικοινωνίας: 6982 263181



Διαβάστε περισσότερα...

Δράσεις της ΕΛ.ΑΣ. και της πυροσβεστικής στη ΔΕΘ


Ο Β. Κικίλιας θα δώσει το παρών στην 79η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η ασφάλεια του πολίτη τίθεται στο επίκεντρο των δράσεων από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη που συμμετέχει στην 79η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με τα Πληροφοριακά Περίπτερα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Παρουσία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλη Κικίλια, τα εγκαίνια του Πληροφοριακού Κέντρου της Ελληνικής Αστυνομίας θα πραγματοποιηθούν αύριο, Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014, στις 12.30 και τα εγκαίνια του Πληροφοριακού Κέντρου του Πυροσβεστικού Σώματος θα πραγματοποιηθούν επίσης αύριο, Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014, στις 13.30.

Πληροφοριακό Κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας

Το «Πληροφοριακό Κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας» στεγάζεται σε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, που βρίσκεται δίπλα στον πύργο του Ο.Τ.Ε. Στις ειδικές προθήκες που βρίσκονται εντός του περιπτέρου είναι αναρτημένες αφίσες που θα παρουσιάζουν το έργο εξειδικευμένων Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και σημαντικές δράσεις για την καθημερινή ασφάλεια του πολίτη.

Στο περίπτερο αναπτύσσονται καινοτόμες δράσεις της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της Τροχαίας. Συγκεκριμένα, εντός και εκτός του περιπτέρου, παρουσιάζονται δύο δράσεις που αναλαμβάνει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων από τη νέα σχολική χρονιά. Οι δράσεις αυτές είναι η «Ασφαλής Διαδικτυακή Πλοήγηση» και το «Πρόγραμμα της Κυκλοφοριακής Αγωγής».

Ειδικότερα έχουν δημιουργηθεί ειδικά desk με πέντε (5) υπολογιστές που θα δίνουν την δυνατότητα στα παιδιά, να παίξουν “live” το παιχνίδι CyberExpert και να ενημερωθούν για την εφαρμογή του Cyberkid και τις δυνατότητες του Cyber Alert. Στο παιχνίδι αυτό ο «μικρός σέρφερ» επιλέγει τον αντίστοιχο χαρακτήρα - άβαταρ (social, internet, email, google κ.λπ.) και ενημερώνεται μέσα από ερωτήσεις για τη σωστή χρήση του Ίντερνετ, ενώ παράλληλα μαθαίνει για τους κινδύνους του διαδικτύου, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισή τους. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να απαντήσει σωστά όλες τις ερωτήσεις και να αποκτήσει την ταυτότητα του «μικρού σέρφερ». Στους «μικρούς σέρφερ» που θα απαντάνε με επιτυχία στις ερωτήσεις, θα δίνονται και αναμνηστικά δώρα.

Στον εξωτερικό χώρο του περιπτέρου έχει τοποθετηθεί video wall, στο οποίο θα προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και εικόνα από το χώρο όπου θα πραγματοποιούνται δεκάλεπτες παρουσιάσεις (δύο ανά ημέρα) από εξειδικευμένους αξιωματικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι οποίοι μέσα από τη διαδραστική επικοινωνία με το κοινό θα αναπτύσσουν θέματα αναφορικά με την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Σημειώνεται ότι θα υπάρχει διαθέσιμη ασύρματη σύνδεση διαδικτύου VDSL, με τη χρήση της οποίας το κοινό θα μπορεί να «κατεβάζει» την εφαρμογή Cyberkid στα κινητά του τηλέφωνα και να συμμετέχει σε σχετικούς διαγωνισμούς.

Παράλληλα, στον προαύλιο χώρο του περιπτέρου, η Τροχαία θα παρουσιάζει το πρόγραμμα προαγωγής της κυκλοφοριακής αγωγής, που ξεκινά από τη νέα σχολική χρονιά στους μαθητές της Γ΄ και Δ΄ τάξης όλων των Δημοτικών Σχολείων της χώρας με συναπόφαση των Υπουργών Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Αναλυτικότερα, στον προαύλιο χώρο του περιπτέρου, με τη χρήση ενός επιδαπέδιου σταυροδρομίου (μουσαμάς), διαστάσεων 4χ7 οι μικροί επισκέπτες της Έκθεσης μέσα από το διαδραστικό παιχνίδι θα μπορούν να κατανοούν τους βασικούς κανόνες οδικής ασφάλειας. Κάθε παιδί θα συμμετέχει στο παιχνίδι είτε ως πεζός είτε ως συνεπιβάτης ή οδηγός. Στόχος είναι μέσα από την εναλλαγή αυτών των ρόλων το παιδί να αντιλαμβάνεται το νόημα της κυκλοφοριακής αγωγής. Για τη συμμετοχή του, κάθε παιδί θα επιβραβεύεται με το «Βραβείο Κυκλοφοριακής Αγωγής» και θα παίρνει δώρο ένα σχολικό τετράδιο που θα περιλαμβάνει και χρήσιμες συμβουλές σε θέματα οδικής ασφάλειας του παιδιού.

Προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, θα βρίσκεται εκεί όλες τις ημέρες της Έκθεσης, για να υποδέχεται και να ενημερώνει τους επισκέπτες σχετικά με θέματα της Αστυνομίας και να διανέμει ενημερωτικό υλικό με χρηστικές συμβουλές.

Πληροφοριακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος

Σε ένα οκταγωνικό εκθεσιακό χώρο συνολικού εμβαδού 85 τ.μ., στη θέση Κύτταρο 11, στεγάζεται το περίπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος. Η εκθεσιακή παρουσία του Πυροσβεστικού Σώματος στην ΔΕΘ υπερβαίνει τις 4 δεκαετίες.

Ο κύριος εκθεσιακός χώρος περιλαμβάνει περιμετρικά ειδικά stands πάνω στα οποία έχουν τοποθετηθεί τα βασικά εκθέματα. Η όλη δομή και διάταξη του περιπτέρου έχει γίνει κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να πραγματοποιεί μία ιστορική αναδρομή. Μπαίνοντας αριστερά ο επισκέπτης μπορεί να δει μία αντλία ιππηλάτης άμαξας, η οποία χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα και ήταν σε χρήση μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα. Την άμαξα πλαισιώνουν 2 πυροσβέστες του Λόχου Πυροσβεστών, οι οποίοι είχαν αναλάβει το έργο της πυρόσβεσης πριν τη ίδρυση του Πυροσβεστικού Σώματος, το 1930.

Στη συνέχεια παρουσιάζονται ορειχάλκινοι αυλοί διαφόρων διαμετρημάτων που ήταν σε χρήση από το 1920 μέχρι το 1950. Παρουσιάζονται ακόμη ατομικές διηθητικές προσωπίδες και μία αναπνευστική συσκευή που το Πυροσβεστικό Σώμα χρησιμοποιούσε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μεταγενέστερα. Στα εκθέματα συγκαταλέγεται ακόμη μία διθέσια μοτοσυκλέτα τύπου BMW με επιβαίνον προσωπικό. Αυτού του τύπου μοτοσυκλέτες χρησιμοποιούσε το Πυροσβεστικό Σώμα στις δεκαετίες 1950 -1970.

Η ιστορική αναδρομή ολοκληρώνεται με την παρουσίαση μίας σειράς από φορητούς ορειχάλκινους πυροσβεστήρες νερού, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς από το Πυροσβεστικό Σώμα από το 1940 μέχρι το 1955.

Η δεξιά πτέρυγα του περιπτέρου έχει αξιοποιηθεί για την παρουσίαση όλων των σύγχρονων νέου τύπου στολών που χρησιμοποιεί σήμερα το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος και ειδικότερα: Στολή χημικής προστασίας με αναπνευστική συσκευή κλειστού κυκλώματος, Αντιπυρική στολή προσεγγίσεων – διελεύσεων πυρκαγιών, Στολή πιλότου εναερίων Μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος, Στολή Ορειβάτη – Χιονοδρόμου, Στολή Καταδύτη, Στολή Επεμβάσεων σε πυρκαγιές, Στολή Υπηρεσίας Μόνιμου Προσωπικού και Στολή Συμβασιούχου Προσωπικού.

Σημειώνεται ότι στο περίπτερο έχουν τοποθετηθεί οθόνες για την προβολή οπτικοακουστικού υλικού σχετικό με την ιστορία, την αποστολή και το επιχειρησιακό έργο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Το περίπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος θα λειτουργεί όλες τις ώρες λειτουργίας της Έκθεσης με μόνιμο προσωπικό και εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος, που θα υποδέχονται και θα ενημερώνουν επισκέπτες, ενώ παράλληλα θα διανέμεται και ενημερωτικό υλικό.



Διαβάστε περισσότερα...

Υπογράφηκε και αναρτήθηκε η εγκύκλιος για την καταβολή των διατροφικών επιδομάτων για τον μήνα Αύγουστο 2014


Αθήνα, 4 Σεπτεµβρίου 2014
Αριθµ. Πρωτ.: 32635 


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΕΝ. ∆/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ &
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Τ.A.
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ T.A.
Ταχ. ∆/νση: Σταδίου 27
Ταχ. Κωδ.: 10183 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες: Αν. Καραµατσούκης
Τηλέφωνο: 213-1364734 , FAX: 213-1364713
E-mail: a.karamatsoukis@ypes.gr

ΘΕΜΑ: Κατανοµή ποσού ύψους 5.599.919,13 € στις Περιφέρειες της χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2014, προς καταβολή του διατροφικού επιδόµατος στους κατά νόµο δικαιούχους, για το µήνα Αύγουστο του τρέχοντος έτους.

ΑΠΟΦΑΣΗ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1.- Τις διατάξεις του άρθρου 94 παρ. 3β περίπτωση 17 και του άρθρου 260 του ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α΄) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης – Πρόγραµµα Καλλικράτης».

2.- Τη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 49 του ν. 3943/2011 (ΦΕΚ 66Α΄). 

3.- Το Π.∆. 89/10.06.2014 (ΦΕΚ 134Α’) σχετικά µε το διορισµό υπουργών.

4.- Την αριθµ. Υ490/01.08.2014 Απόφαση του Πρωθυπουργού «Καθορισµός αρµοδιοτήτων του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Θεόφιλου Λεονταρίδη»,

5.- Την µε Α.Π. Α2γ/5014/1982 (ΦΕΚ 591 Β΄) Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονοµικών και Υγείας και Πρόνοιας «Έγκριση εφαρµογής προγράµµατος επιδότησης νεφροπαθών που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας».

6. Την µε Α.Π. Υ3β/οικ.5220/2000 (ΦΕΚ 1353 Β΄) Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονοµικών και Υγείας και Πρόνοιας «Αύξηση του διατροφικού επιδόµατος των νεφροπαθών», µε την οποία το διατροφικό επίδοµα χορηγήθηκε και στους µεταµοσχευµένους νεφροπαθείς.

7.- Την µε Α.Π. Υ1/Γ.Π.οικ.84391/2007 (ΦΕΚ 1165 Β΄) Κοινή Απόφαση των Υφυπουργών Οικονοµίας και Οικονοµικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Επέκταση της χορήγησης του διατροφικού επιδόµατος των νεφροπαθών στους µεταµοσχευµένους καρδιάς, ήπατος, πνευµόνων και µυελού των οστών».

8.- Την µε Α.Π. Υ1/Γ.Π.οικ.101270/2009 (ΦΕΚ 1591 Β΄) Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονοµίας και Οικονοµικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Περί χορηγήσεως του διατροφικού επιδόµατος των νεφροπαθών σε αλλοδαπούς και οµογενείς».

9.- Τις πιστώσεις που έχουν εγγραφεί στον Κρατικό Προϋπολογισµό έτους 2014 και αφορούν στα έσοδα των Περιφερειών από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.

10.- Την υπ’ αριθµ. 61 (Α.Π. 74894/30-12-2010) εγκύκλιό µας, περί άσκησης πρόσθετων αρµοδιοτήτων από τους ∆ήµους, από την 1η Ιανουαρίου 2011, του “Προγράµµατος Καλλικράτης”.

11.- Την ανάγκη επιχορήγησης των Περιφερειών της χώρας, προς καταβολή του διατροφικού επιδόµατος στους κατά νόµο δικαιούχους λήψης αυτού, για το µήνα Αύγουστο του τρέχοντος έτους.

12.- Τα σχετικά στοιχεία που έχουν περιέλθει στο Υπουργείο µας, από τις Περιφέρειες της χώρας.

13.-Το χρηµατικό υπόλοιπο του τηρούµενου στο Ταµείο Παρακαταθηκών και ∆ανείων λογαριασµού του Υπουργείου µε τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Περιφερειών».

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Α. Κατανέµουµε, από το λογαριασµό του Υπουργείου Εσωτερικών που τηρείται στο Ταµείο Παρακαταθηκών και ∆ανείων µε τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Περιφερειών», συνολικό ποσό 5.599.919,13 €, στις Περιφέρειες της χώρας, αποκλειστικά και µόνο προς καταβολή του διατροφικού επιδόµατος στους κατά νόµο δικαιούχους νεφροπαθείς, στους µεταµοσχευµένους νεφροπαθείς, στους µεταµοσχευµένους καρδιάς, ήπατος, πνευµόνων και µυελού των οστών καθώς και σε αλλοδαπούς και οµογενείς νεφροπαθείς, για το µήνα Αύγουστο έτους 2014, ως ακολούθως:

(τον πίνακα θα τον βρείτε και στο πιο κάτω αρχείο)

Β. Από το ανωτέρω συνολικό ποσό, αυτό που αφορά σε κάθε δικαιούχο Περιφέρεια, αποδίδεται στον οικείο λογαριασµό της έδρας της, µε χρηµατική εντολή του Υπουργείου µας προς το Ταµείο Παρακαταθηκών και ∆ανείων.
Γ. Επισηµαίνεται ιδιαιτέρως ότι οι αποδιδόµενες µε την παρούσα Απόφαση πιστώσεις, αφορούν στην καταβολή του διατροφικού επιδόµατος στους κατά νόµο δικαιούχους για το µήνα Αύγουστο του τρέχοντος έτους και για όσο χρονικό διάστηµα καθίστανται δικαιούχοι λήψης αυτού.
∆. Οι Περιφέρειες, στις οποίες κοινοποιείται η Απόφαση αυτή, να µας γνωρίσουν έως τις 26/09/2014, τον αριθµό των δικαιούχων καθώς και τα ποσά που απαιτούνται για την κάλυψη του εν λόγω επιδόµατος µηνός Σεπτεµβρίου έτους 2014, για τις Περιφερειακές Ενότητες χωρικής αρµοδιότητάς τους, προκειµένου να επιχορηγηθούν αναλόγως.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙ∆ΗΣ

ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΛΕΣΒΟΥ 46.336,00
ΧΙΟΣ 25.000,00
ΣΑΜΟΥ 22.000,00
ΣΥΝΟΛΟ
93.336,00
ΚΡΗΤΗΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 159.099,13
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 41.268,00
ΡΕΘΥΜΝΗΣ 32.580,00
ΧΑΝΙΩΝ 80.726,00
ΣΥΝΟΛΟ 313.673,13
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ
5.599.919,13 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1. Αποκεντρωµένες ∆ιοικήσεις του Κράτους
Γραφεία Γεν. Γραµµατέων
2. Περιφέρειες της Χώρας – Έδρες τους
α) Γραφεία Περιφερειαρχών
β) ∆/νσεις Οικονοµικού
γ) ∆/νσεις ∆ηµόσιας Υγείας
3. Ένωση Περιφερειών (ΕΝ.ΠΕ.)
Μεσογείων 15, Τ.Κ. 115 26-ΑΘΗΝΑ
4. Ταµείο Παρακαταθηκών και ∆ανείων
Ακαδηµίας 40, Τ.Κ. 101 74-ΑΘΗΝΑ
5. Ελληνική Στατιστική Αρχή
∆/νση Εθνικών Λογαριασµών
Πειραιώς 46 & Επονιτών Τ.Κ. 18510 – ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ∆ΙΑΝΟΜΗ:
1.- Γραφείο Υπουργού
2.- Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού
3.- Γραφείο Υφυπουργού
4.- Γραφείο Γενικού Γραµµατέα
5.- Γραφείο Γεν. ∆/ντη Οικονοµικών Υπηρεσιών
6.- ∆/νση Οικονοµικής και Αναπτυξιακής
Πολιτικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης
-Τµήµα Επιχορηγήσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης
7.- ∆/νση Μηχ/ης και Η.Ε.Σ. (προς ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου)

Η απόφαση υπάρχει και εδώ.

------------

Το σχόλιό μας: Για περισσότερες πληροφορίες για την ακριβή ημερομηνία καταβολής των επιδομάτων και της κατάθεσης στους λογαριασμούς των δικαιούχων σε κάθε δήμο ξεχωριστά, καλό είναι ο κάθε αναγνώστης να επικοινωνεί με την πρόνοια που ανήκει ή τον δήμο που κατοικεί και είναι αρμόδιος για τις πληρωμές, για να μαθαίνει το τι θα γίνει ακριβώς στην περιοχή του. 


Νότης
Διαβάστε περισσότερα...

Ποινές "χάδι" για τα πιστοποιητικά της μικρής Μαρίας - Τι απαντά ο Δήμος


Αθώα η διευθύντρια του ληξιαρχείου, επίπληξη στην προϊσταμένη, πρόστιμο αποδοχών 15 ημερών σε μία υπάλληλο. Αυτές ήταν όλες κι όλες οι ποινές που επέβαλε η ελεγκτική αρχή του δήμου Αθηναίων για την πλημμελή έρευνα στα πλαστά πιστοποιητικά τα οποία οδήγησαν στην παράνομη υιοθεσία της μικρής Μαρίας πριν από ένα χρόνο. Βασική δικαιολογία των τριών εμπλεκομένων ήταν ο φόρτος εργασίας.

Δείτε το βίντεο της ΝΕΡΙΤ



Από την πλευρά του στελέχη του δημοτικής αρχής επισημαίνουν ότι από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το ζήτημα των παράτυπων ετεροχρονισμένων δηλώσεων γέννησης στο Ληξιαρχείο Αθηνών, κάλεσε επί τόπου το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να διερευνήσει την υπόθεση και διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Παράλληλα, τονίζουν, απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους όλοι οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι -για τους οποίους σημειωτέον κινείται από τη Δικαιοσύνη η ποινική διαδικασία- προκειμένου να διευκολυνθεί ο έλεγχος καθώς και η λειτουργία της υπηρεσίας.

"Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε, έως σήμερα, καμία νομοθετική πρωτοβουλία που θα θωράκιζε τη διαδικασία, λόγω των προληπτικών μέτρων που ελήφθησαν από τον δήμο Αθηναίων μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, οι αιτήσεις ετεροχρονισμένων δηλώσεων γέννησης εντός του 2014 περιορίζονται σε μονοψήφιο αριθμό", σημειώνουν κύκλοι της δημοτικής αρχής, υπογραμμίζοντας ότι ο Γιώργος Καμίνης έχει ζητήσει όλο όλο το φάκελο της υπόθεσης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι “κερδισμένοι” του ΕΝΦΙΑ


Σημαντική μείωση του φόρου ακινήτων έφερε ο ΕΝΦΙΑ σε πολλούς ιδιοκτήτες οικοπέδων στην ανατολική Αττική. Πρόκειται για τους «κερδισμένους» του νέου φόρου, ενώ στους μεγάλους «χαμένους» είναι όσοι έχουν «εκτός σχεδίου» εκτάσεις, καθώς για πρώτη φορά θα πληρώσουν φόρο.

Δείτε το ρεπορτάζ από το STΑR.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα φύκια στην... υπηρεσία της κλωστουφαντουργίας


Για τη δημιουργία προηγμένων προϊόντων.

Κλωστές από φύκια θα μπορούν να φτιάχνουν οι βιομηχανίες στο μέλλον και μάλιστα με χαμηλό κόστος, με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Τα φύκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, επισήμανε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ευκαιρία μιας ανακοίνωσης σχετικής με το έργο AT~SEA το οποίο χρηματοδοτεί η ΕΕ. Μέσω της κοινοτικής χρηματοδότησης έχουν αναπτυχθεί προηγμένα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα από επιπλέουσες μονάδες φυκοκαλλιέργειας.

Ο συντονιστής του έργου Μπερτ Γκρονεντάλ, ο οποίος εργάζεται στη βιομηχανία Sioen στο Βέλγιο, δήλωσε ότι η καλλιέργεια φυκιών στην κλίμακα που είναι εφικτή χάρη στα νέα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα μπορεί να διευκολύνει τη δημιουργία κλάδου αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ στην Ευρώπη και να οδηγήσει σε τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Η Sioen είναι μια από τις επτά εταιρείες που συμμετέχουν στο έργο, μαζί με τέσσερα ερευνητικά κέντρα.

Η επίτροπος Έρευνας, Καινοτομίας και Επιστημών Μόιρα Γκέγκεν-Κουίν δήλωσε σχετικά: «Το έργο AT~SEA είναι ένα μόνο από τα πολλά έργα που δείχνουν πώς οι χρηματοδοτήσεις της ΕΕ βοηθούν τους ερευνητές και τις επιχειρήσεις να συνεργάζονται για να προάγουν την καινοτομία. Η συγκεκριμένη έρευνα θα δώσει στις επιχειρήσεις της ΕΕ τη δυνατότητα για αποτελεσματική καλλιέργεια ενός πολύτιμου πόρου που θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά τους στις διεθνείς αγορές. Το νέο πρόγραμμα της ΕΕ για την έρευνα “Ορίζοντας 2020”, ύψους 80 εκατ. ευρώ, διευκολύνει τις εταιρείες και τις επιχειρήσεις να μεταφέρουν νέες ιδέες από το εργαστήριο στην αγορά, γρήγορα και με χαμηλό κόστος».



Διαβάστε περισσότερα...

Το... έγκλημα που διέπραξε «κραυγάζει» στο πρόσωπό της


Μαντέψτε για ποιο λόγο συνελήφθη αυτή η γυναίκα απλά κοιτώντας τη φωτογραφία της.

Είναι η φωτογραφία από τη σύλληψή της και αν είσαστε δυνατός στα αστυνομικά μυστήρια, το αδίκημα που διέπραξε αποκαλύπτεται ολοκάθαρα από το πρόσωπό της. Η Brandy Allen από το Αρκανσο των ΗΠΑ, η οποία «ποζάρει» για την αστυνομία φορώντας στα μάτια της πολύχρωμες σκιές, συνελήφθη με τη κατηγορία της κλοπής.

Η γυναίκα, σύμφωνα με το Associated Press, «σήκωσε» από κατάστημα τι άλλο; σκιές ματιών αξίας 144 δολαρίων.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η Allen πιάστηκε να βάζει στη τσάντα της τις σκιές ενώ στην προσπάθειά της να πείσει τους αστυνομικούς ότι τα προϊόντα ήταν χρησιμοποιημένα, τα έβγαλε από τη θήκη τους και τα φόρεσε στα μάτια της. Κάτι ωστόσο που δεν έπεισε τις αρχές.




Διαβάστε περισσότερα...

Σωλήνας ποτίσματος αποκάλυψε την αλήθεια για τους λίθους του Στόουνχετζ


Σχημάτιζαν έναν πλήρη κύκλο.

Τι μπορεί να αποκαλυφθεί από έναν σωλήνα ποτίσματος που είναι μικρότερος από τον κανονικό; Μια από τις πιο σημαντικές αρχαιολογικές αναζητήσεις στην ιστορία του Στόουνχετζ, του διασημότερου μνημείου στη Βρετανία. Το μακραίωνο μυστήριο του νεολιθικού μεγαλιθικού μνημείου σχετικά με το αν οι αρχαίοι λίθοι που το απαρτίζουν αποτελούν έναν πλήρη κύκλο, ίσως βρήκε τη λύση του και μάλιστα με τον πιο ανορθόδοξο τρόπο.


Σωλήνας ποτίσματος αποκάλυψε την αλήθεια για τους λίθους του Στόουνχετζ

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας επιστάτης του αρχαιολογικού χώρου, παρατήρησε πέρσι τον Ιούλιο ότι στα σημεία της νοτιοδυτικής «ανοιχτής» πλευράς του μνημείου, που δεν ποτίζονταν εξαιτίας ενός κοντού σωλήνα, το γρασίδι δεν μεγάλωνε με τον ίδιο ρυθμό από ό,τι στα υπόλοιπα. Τα σημάδια της ξεραμένης χλόης, που εκτείνονται στο κενό το οποίο σχηματίζεται από το ελλιπές -σήμερα- τόξο των λίθων, οδήγησαν τους αρχαιολόγους στην υπόθεση ότι πρόκειται για τα σημεία πάνω στα οποία ορθώνονταν κάποτε πέτρες. Δηλαδή, υπήρχαν οι υπόλοιποι λίθοι του μνημείου, το οποίο σχημάτιζε έναν πλήρη κύκλο.

Όπως αναφέρθηκε πρόσφατα σε δημοσίευμα του BBC, τα σημεία στο έδαφος, που πιθανόν διαταράχθηκαν από το σκάψιμο της προϊστορικής πέτρας και αποκαλύφθηκαν λόγω της ξηρασίας, έδωσαν στους αρχαιολόγους την εικόνα που τους οδήγησε στην παραπάνω ανακάλυψη. «Αν σε αυτά τα σημάδια στηρίζονταν πέτρες, τότε έχουμε έναν πλήρη κύκλο. Είναι μια πολύ σημαντική ανακάλυψη, που μας δείχνει πόσα ακόμα έχουμε να μάθουμε για το Στόουνχετζ», ανέφερε η ιστορικός Σούζαν Γκρίνεϊ στο BBC. Εξήγησε, δε, ότι αν και το γρασίδι στο μνημείο βρέχεται κατά τη διάρκεια των ξηρών καλοκαιρινών μηνών, έτυχε το λάστιχο του ποτίσματος να μη φτάνει στην άλλη πλευρά του πέτρινου κύκλου. «Αν το λάστιχο ήταν πιο μακρύ, δεν θα μπορούσαμε να δούμε τα σημάδια», κατέληξε.

Το φαινόμενο αναφέρθηκε για πρώτη φορά πριν από ένα χρόνο από τον Βρετανό αρχαιολόγο Μάικ Πιτς και περιγράφεται με λεπτομέρεια στο τρέχον τεύχος του βρετανικού αρχαιολογικού περιοδικού «Antiquity».



Διαβάστε περισσότερα...