Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Πώς εξαφανίστηκαν 502 παιδιά των φαναριών


Πεντακόσια δυο παιδιά εξαφανίστηκαν υπό άγνωστες συνθήκες την τριετία 1999 -2002 από το ίδρυμα «Αγία Βαρβάρα», σύμφωνα με ρεπορτάζ του Κώστα Ζαφειρόπουλου για την Εφημερίδα των Συντακτών. Κανείς δεν ξέρει σήμερα αν ζουν. Για την υπόθεση (πιθανής εμπορίας παιδιών) που έχει την κωδική ονομασία «Αgia Varvara», ο ΟΗΕ απεύθυνε πρόσφατα επείγουσες συστάσεις σε Ελλάδα και Αλβανία να ασχοληθούν επιτέλους με το θέμα.

Από το 1993 μέχρι το 1999 στην Αθήνα συλλαμβάνονταν κατά μέσο όρο 300 παιδιά τον χρόνο για επαιτεία – το 90% από τα οποία προέρχονταν από την Αλβανία. Το Νοέμβρη του 1998 ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Φίλιππος Πετσάλνικος μαζί με τον υφυπουργό Υγείας και Πρόνοιας Θ. Κοτσώνη ανακοινώνουν το ειδικό πρόγραμμα «Προστασία και κοινωνική φροντίδα των παιδιών στον δρόμο» με στόχο τη συγκέντρωση και φροντίδα των παιδιών των φαναριών σε ιδρύματα του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας και την εξάρθρωση των κυκλωμάτων εκμετάλλευσής τους. Θα εφαρμοζόταν δοκιμαστικά σε 70-80 παιδιά και στη συνέχεια θα επεκτεινόταν σε όλα τα παιδιά των φαναριών, που υπολογίζονταν τότε σε 3.000.

Τον Ιανουάριο του 2003, η διεθνής MKO Terre des Hommes δημοσιεύει μια έκθεση με τίτλο «The Trafficking of Albanian Children in Greece», η οποία έκανε λόγο για «αλβανική μαφία». Έπαιρναν τα παιδιά από τις οικογένειές τους στην Αλβανία, στις οποίες υπόσχονται ότι θα στέλνουν λεφτά. Σύμφωνα με την έκθεση, τα παιδιά που δούλευαν στους δρόμους των ελληνικών πόλεων έβγαζαν 30-50 ευρώ τη μέρα και τα έδιναν στο «αφεντικό», το οποίο σπάνια έστελνε λίγα λεφτά στους γονείς.

Μια έκθεση που έφτασε στην Terre des Hommes από τη Θεσσαλονίκη έλεγε: «Το αγόρι είναι 13 ετών. Έχει σοβαρή αναπηρία και στα δύο χέρια. Εξαιτίας της μπορεί να βγάλει 200 ευρώ σε ένα Σαββατοκύριακο». Ένα από τα αφεντικά τον Αύγουστο του 2001 είχε το θράσος να δηλώσει: «Όλη μου τη ζωή δεν έχω δουλέψει ποτέ. Έχω εμπειρία σ’ αυτόν τον τομέα (σ.σ.: εμπορία παιδιών). Στην Ελλάδα, ο μόνος τρόπος να επιζήσει ένας τεμπέλης όπως εγώ είναι να βάλει τα παιδιά να δουλέψουν, είτε τα δικά του είτε άλλα. Έχω βάλει παιδιά να ζητιανέψουν στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Πάντα διαλέγω παιδιά από οικογένειες που ξέρω καλά».

Από το 1998 μέχρι το 2001, 661 παιδιά των φαναριών είχαν φιλοξενηθεί στο ίδρυμα «Αγία Βαρβάρα» στην Αθήνα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Προστασία και κοινωνική φροντίδα των παιδιών στον δρόμο».

Το «Αγία Βαρβάρα» δεν είχε ούτε τις υποδομές ούτε το προσωπικό για να δεχτεί τόσα παιδιά. Οι υπάλληλοι που δούλευαν εκεί δεν ήταν εκπαιδευμένοι να προσέχουν πιτσιρίκια, πολλά από τα οποία δεν μιλούσαν καν ελληνικά. «Τον Μάριο τον απήγαγαν στα Τίρανα σε ηλικία 9 χρόνων. Έγινε "ρομπότ" στην Αθήνα, αναγκασμένος να ζητιανεύει και να κάνει μικροκλοπές. 14 ώρες την ημέρα. 3 φορές τον συνέλαβε η αστυνομία και τοποθετήθηκε σε κοινωνικό φορέα ("Αγία Βαρβάρα"), όμως 2 φορές ήρθαν τα αφεντικά του να τον ψάξουν» (έκθεση της Terre des Hommes, 2003).

Από τα 661 παιδιά που πέρασαν από το «Αγία Βαρβάρα», τα 90 παραδόθηκαν στους γονείς τους, τα 47 μεταστεγάστηκαν σε παιδουπόλεις, τα 22 παρελήφθησαν από την αστυνομία. Και τα 502 χάθηκαν! (Στοιχεία από την ΕΛ.ΑΣ. προς τον Έλληνα Συνήγορο του Πολίτη).

«Παρότι από το 2007 όλα τα έγγραφα για την υπόθεση προωθήθηκαν στις δημόσιες αρχές της χώρας, πρέπει να αναγνωριστεί ότι έκτοτε δεν έγινε καμιά ενέργεια», παραδέχεται στην Επιτροπή του ΟΗΕ τον Μάιο του 2012 η ελληνική αντιπροσωπεία για το θέμα με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης και συμμετοχή στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών.

«Έχουμε γίνει περίγελος του ΟΗΕ γι' αυτή την υπόθεση. Παρά τις αλλεπάλληλες συστάσεις της Επιτροπής η Ελλάδα περιφρονεί το θέμα. Είναι σαν να λένε ότι Αλβανογυφτάκια εξαφανίστηκαν, άρα κάτι τρέχει στα γύφτικα», λέει στην «Εφ.Συν.» οΠαναγιώτης Δημητράς από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, ο οποίος ασχολείται με το θέμα εδώ και μια δεκαετία.

«Σε ποιες ενέργειες προέβησαν μετά την παραδοχή της αδράνειας των αρχών σχετικά με την εξαφάνιση από κρατικό ίδρυμα 502 παιδιών Ρομά από την Αλβανία ώστε, σε συνεργασία με τις αλβανικές αρχές, να υλοποιηθούν οι συστάσεις της Επιτροπής του ΟΗΕ;», αναφέρει σε πρόσφατη ερώτησή της για το θέμα η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Γιαννακάκη.



Πηγή: http://tvxs.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ανάσες δροσιάς» στο δημοτικό κολυμβητήριο Τούμπας


Το κολυμβητήριο Τούμπας παραμένει ανοιχτό για το κοινό καθημερινά.
«Διέξοδο δροσιάς» σε όσους επιλέξουν να μείνουν στην πόλη τον Αύγουστο προσφέρει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, καθώς το κολυμβητήριο Τούμπας παραμένει ανοιχτό για το κοινό καθημερινά από τις 08:30-14:30 και από τις 15:30-21:00 και το Σάββατο από τις 08:30 έως τις 14:30.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να κολυμπήσει κανείς στην πισίνα είναι να προσκομίσει ιατρική βεβαίωση (από δερματολόγο και παθολόγο ή καρδιολόγο, ενώ για παιδιά έως 13 ετών από παιδίατρο) προκειμένου να τηρηθούν οι στοιχειώδεις κανόνες υγείας και ασφάλειας.

Στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Τούμπας λειτουργούν τμήματα υδρογυμναστικής υψηλής επιβάρυνσης-aqua aerobic, υδρογυμναστικής χαμηλής επιβάρυνσης, εκμάθησης κολύμβησης ενηλίκων, παίδων-εφήβων (προχωρημένων και αρχαρίων) και Ακαδημία.

Δωρεάν μπορούν να χρησιμοποιούν την πισίνα οι μακροχρόνια άνεργοι, οι πολύτεκνοι, (γονείς και παιδιά), οι δικαιούχοι βιβλιαρίων υγείας (απορίας), τα προστατευόμενα μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, οι ηλικιωμένοι (άνω των 65 ετών) και τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω, καθώς στο Δημοτικό Κολυμβητήριο υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός και η κατάλληλη υποδομή για την άθληση και των ΑμεΑ.

Στις κατηγορίες με έκπτωση 50% συμπεριλαμβάνονται οι μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ιδιωτικών και δημοσίων ΙΕΚ, στρατευμένοι, δημοτικοί υπάλληλοι, σύζυγοι και ανήλικα τέκνα αυτών.

Για πληροφορίες και εγγραφές στο Δημοτικό Κολυμβητήριο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ. 2310. 907711 από τις 08:00 έως τις 22:00, τις εργάσιμες ημέρες.




Πηγή: http://voria.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η απίστευτη ιστορία του “παιδιού- ψαριού”


Το βίντεο που θα παρακολουθήσετε είναι σκληρό. Θα δείτε την ιστορία ενός μικρού Βιετναμέζου που πάσχει από μια σπάνια δερματική πάθηση. Η πάθηση λέγεται “ιχθύασις” και το χαρακτηριστικό της είναι ότι το δέρμα έχει εξαιρετική ευαισθησία στις φυσιολογικές συνθήκες (ήλιος, αέρας) και μετατρέπεται σε δέρμα ψαριού. Δηλαδή έχει φολίδες, λέπια, είναι ξηρό και συχνά πυκνά μοιάζει με παχύρρευστο. Ο Μικρός Βιετναμέζος θα μείνει μέχρι να πεθάνει σε ένα νοσοκομείο στη Σαϊγκόν. Τον βρήκαν νεογέννητο στα σκουπίδια, έτοιμο να πεθάνει αφού οι πραγματικοί του γονείς τον παράτησαν βρέφος ακόμη εξαιτίας της ασθένειας του...

Ο Μιν Αν, εκτός από τη δερματική πάθηση που έχει, παρουσιάζει ολική εγκεφαλική αναπηρία. Ο Μιν νοσηλεύεται μόνιμα στο Νοσοκομείο Χο Τσι Μινχ, μαζί με άλλα 60 παιδάκια που έχουν εγκεφαλικές και σωματικές αναπηρίες, στην πόλη της Σαϊγκόν. Στο βίντεο θα παρακολουθήσετε ένα 24ωρό του. Από τις 5.30 το πρωί οπότε και η νοσοκόμα μπαίνει στον θάλαμο και ξυπνάει όλα τα παιδάκια, μέχρι το βράδυ που ο Μιν πέφτει πάλι για ύπνο.

Ο Μιν κοιμάται δεμένος για να προστατευτεί από τον ίδιο του τον εαυτό, αφού ο κίνδυνος να αυτοτραυματιστεί (και το εξαιρετικά ευαίσθητο δέρμα του) είναι τεράστιος. Μόνο ένα πράγμα κάνει ευτυχισμένο τον Μιν. Μόνο ένα πράγμα τον ανακουφίζει: Το νερό. Το δέρμα του δεν έχει πόρους, δεν μπορεί να αναπνεύσει και το κλίμα στο Βιετνάμ είναι βασανιστικό για εκείνον. Νιώθει συνέχεια να φλέγεται. Η ώρα του μπάνιου 2 φορές τη μέρα, με παγωμένο νερό, είναι θείο δώρο. Μετά το μπάνιο του εφαρμόζουν σε ολόκληρο το κορμί μια ειδική κρέμα που τον βοηθάει στον κνησμό. Ακόμη και το να ξυστεί μπορεί να τον τραυματίσει.

Τα άλλα παιδιά στο νοσοκομείο τον αποκαλούν Κα, που στη γλώσσα τους σημαίνει: “ψάρι”. Ο Μιν όμως έχει έναν άνθρωπο που τον λατρεύει. Μια Αγγλίδα γυναίκα η οποία συχνά πυκνά πηγαίνει στο Βιετνάμ, να τον επισκεφτεί και να περάσουν λίγες ώρες μαζί. Τότε μόνο χαμογελάει και είναι χαρούμενος. Όταν την βλέπει από την άκρη του διαδρόμου να έρχεται, τρέχει και πέφτει με αγαλλίαση στην αγκαλιά της.

Η Μπρέντα από το Έσσεξ πιστεύει ότι ο Μιν, εγκεφαλικά δεν είναι στην κατάσταση που οι γιατροί στο Βιετναμ, νομίζουν. Θεωρεί ότι είναι έξυπνος και μπορεί να αλλάξει η ζωή του. Τα 60 ορφανά στο νοσοκομείο είναι θύματα του μακροχρόνιου πολέμου του Βιετνάμ. Οι γονείς τους εκτέθηκαν σε χημικά όπλα και σε διοξίνες και το DNA τους αλλοιώθηκε.

Ένας Βιετναμέζος δερματολόγος πιστεύει ότι η δερματική πάθηση του Μιν δεν είναι αποτέλεσμα της έκθεσης των γονιών του σε χημικά. Τον φωτογράφισε και έστειλε τις φωτογραφίες σε έναν καθηγητή δερματολογίας τον δρ Ντέιβιντ Πέιτζ στο Λονδίνο για μια δεύτερη γνώμη. Ο γιατρός διέγνωσε “ιχθύασις” και σύστησε μια ειδική αγωγή διαφορετική από εκείνη που το χορηγούσαν στο νοσοκομείο. Και πραγματικά τα πρώτα αποτελέσματα αρχίζουν να γίνονται εμφανή.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ




Πηγή: http://www.iatropedia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η μαύρη ιστορία των εξορκισμών παιδιών


Οι δοξασίες σχετικά με δαιμονοληψίες όσο και οι εξορκισμοί έχουν μακρά ιστορία.

Ένας άνδρας από τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ καταδικάστηκε πρόσφατα για το θάνατο ενός δίχρονου κατά τη διάρκεια ενός εξορκισμού. Ο Eder Guzman-Rodriguez ξυλοκόπησε την κόρη του μέχρι θανάτου, προσπαθώντας να την απαλλάξει από το δαίμονα που πίστευε ότι την είχε καταλάβει.

Όταν η αστυνομία κατέφτασε στον τόπο του εγκλήματος, είδε ότι έξω από το σπίτι είχαν μαζευτεί άνθρωποι με βίβλους στα χέρια. Ο Guzman-Rodriguez δήλωσε ότι και αυτός κατελήφθη από ένα κακό πνεύμα όταν γρονθοκοπούσε και έπνιγε την κόρη του. Το κορίτσι βρέθηκε σε ένα κρεβάτι, τυλιγμένο με μια κουβέρτα και περιτριγυρισμένο από Βίβλους.

Τόσο οι δοξασίες σχετικά με δαιμονοληψίες όσο και οι εξορκισμοί που επακολουθούν, έχουν μακρά ιστορία και ίσως βλάψουν τα πιο αθώα πλάσματα στην κοινωνία μας, τα παιδιά.

Η ψυχολογία του εξορκισμού

Οι δοξασίες για δαίμονες που καταλαμβάνουν ανθρώπους είναι από τις πιο διαδεδομένες θρησκευτικές αντιλήψεις στον κόσμο. Το Βατικανό εξέδωσε για πρώτη φορά οδηγίες εξορκισμού το 1614 και τις αναθεώρησε το 1999. Σύμφωνα με το Συμβούλιο Καθολικών Επισκόπων των ΗΠΑ, ενδείξεις δαιμονοληψίας είναι η υπεράνθρωπη δύναμη, το φτύσιμο, οι ύβρεις, η απέχθεια για τον αγιασμό και η ομιλία αγνώστων γλωσσών.

Όσοι κάνουν εξορκισμούς είναι βαθιά θρησκευόμενοι και πιστεύουν πραγματικά πως κάνουν καλό χτυπώντας και βασανίζοντας αθώους. Αν και τα πνεύματα μπορούν να καταλάβουν το σώμα οποιουδήποτε, τα παιδιά θεωρούνται πιο ευάλωτα. Μάλιστα, οι αταξίες που κάνουν (μέχρι και οι πιο αθώες πράξεις τους) ίσως θεωρηθούν ενέργειες κατευθυνόμενες από δαίμονες.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Guzman-Rodriguez ισχυρίστηκε πως η κόρη του «του έγνεφε λες και ήθελε να χτυπηθούν». Για πολλούς, ο ξυλοδαρμός δε θεωρείται τιμωρία για το παιδί, αλλά για το δαίμονα που κρύβεται μέσα του, επειδή το σώμα του παιδιού θεωρείται απλώς ένα δοχείο που περιέχει το κακό πνεύμα, και η σωματική τιμωρία θεωρείται μια δυσάρεστη αλλά απαραίτητη πράξη για τη διάσωση της ψυχής του.

Εξορκισμοί παιδιών

Κι όμως, υπάρχουν προηγούμενα τέτοιων περιστατικών. Πριν από έναν αιώνα στην Ιρλανδία, θεωρούταν πως οι νεράιδες καταλάμβαναν βρέφη και παιδιά. Κάποιοι γονείς θεωρούσαν πως τα παιδιά τους ήταν «κίβδηλα» επειδή κινούνταν από νεράιδες – οι οποίες θα έφευγαν μέσω της κακομεταχείρισης και του ξυλοδαρμού.

Το 1828, η Ann Roche έπνιξε ένα τετράχρονο αγόρι που θεωρούσε δαιμονισμένο, και, όπως ακριβώς ο Guzman-Rodriguez, ισχυρίστηκε πως δεν ήθελε να βλάψει το παιδί αλλά να διώξει τα κακά πνεύματα από μέσα του. Σε αντίθεση όμως με τον Guzman-Rodriguez, o οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 21 ετών, η Roche αθωώθηκε και αφέθηκε ελεύθερη.

Αν και η πίστη στην ύπαρξη νεράιδων έχει ξεθυμάνει με το πέρασμα του χρόνου, πολλές δοξασίες μας έχουν ακολουθήσει στο σήμερα.

Το 2003, στο Μιλγουώκι των ΗΠΑ, ένα αυτιστικό οκτάχρονο αγόρι πέθανε κατά τη διάρκεια ενός εξορκισμού που αποσκοπούσε στην εκδίωξη των δαιμόνων που ευθύνονταν για τον αυτισμό του. Το 2005, μια νεαρή καλόγρια στη Ρουμανία πέθανε από τα χέρια ενός ιερέα, καθώς ήταν δεμένη σε έναν σταυρό, φιμωμένη και αφημένη για μέρες χωρίς φαγητό και νερό, προκειμένου να φύγουν οι δαίμονες. Το 2010, ένα 14χρονο αγόρι στην Αγγλία δάρθηκε και πνίγηκε από τους ίδιους του τους συγγενείς που ήθελαν να το εξορκίσουν.

Αν και η πίστη σε πνεύματα και δαίμονες είναι κομμάτι της ανθρωπότητας για χιλιετίες, έχει και μια σκοτεινή πλευρά που μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα τους πιο αθώους από μας.



Διαβάστε περισσότερα...

Κεγκέρογλου: Αυτόφωρο για τους εργοδότες με ανασφάλιστoυς


Αντιμέτωποι με την αυτόφωρη διαδικασία θα έρχονται πλέον οι εργοδότες που απασχολούν ανασφάλιστο προσωπικό, καθώς το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να νομοθετήσει υπέρ ενός αυστηρότατου πλαισίου προκειμένου να ανακόψει τη μαύρη εργασία, η οποία τείνει να γίνει πλέον κανόνας στην Ελλάδα.

Μιλώντας στο prismanews.gr, ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, από το Ηράκλειο όπου βρίσκεται, παρουσίασε για πρώτη φορά τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, ενώ οι σχετικές επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα.

H κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Την ώρα που βιώνουμε τα πλέον υψηλά ποσοστά ανεργίας των τελευταίων ετών, έχουμε υψηλά ποσοστά αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας. Το 40% των ελεγχόμενων επιχειρήσεων απασχολούν αδήλωτους και ανασφάλιστους εργαζόμενους, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός και σημείωσε: Με τη στόχευση, τους συντονισμένους ελέγχους και τον προγραμματισμό του τελευταίου διαστήματος, αντιμετωπίστηκε σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα. Όμως αυτό δεν αρκεί. Από τη Δευτέρα ανακοινώνονται νέα μέτρα αυτόφωρης διαδικασίας, που αφορούν όσους εργοδότες απασχολούν εργαζόμενους χωρίς ασφάλιση.

Πρόστιμα – μαμούθ

Παράλληλα με το αυτόφωρο, τους εργοδότες που δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία και έχουν το προσωπικό τους χωρίς την προβλεπόμενη ασφάλεια, θα τους επιβάλλονται και αυστηρότατα πρόστιμα.

Τα πρόστιμα θα είναι πάρα πολύ υψηλά και ο μόνος δρόμος είναι η ασφάλιση των εργαζομένων. Η μαύρη εργασία στρέφεται ενάντια στην κοινωνία, ενάντια στην βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, ενάντια στον ίδιο τον εργαζόμενο και δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό ανάμεσα στις επιχειρήσεις που τηρούν τους νόμους και σε αυτές που παρανομούν. Η παράβαση διαπράττεται κατά συρροήν, δήλωσε στο prismanews.gr o υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στο ενεργητικό τους από τους συνεχείς ελέγχους που πραγματοποιούν, ενώ οι έλεγχοι αυτοί θα ενταθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Όπλο στα χέρια των ελεγκτών θα είναι πλέον το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, που θα θεσπίσει το υπουργείο το επόμενο διάστημα.

Επιβραβεύονται οι νόμιμοι εργοδότες

Παράλληλα, ο υφυπουργός επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που θέλουν το υπουργείο να μελετά μέτρα ... επιβράβευσης των εργοδοτών που εκπληρώνουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, καθώς θα θεσπιστούν μέτρα μέσω των οποίων οι εισφορές τους στο ΙΚΑ θα είναι μειωμένες.

Χρόνια τώρα, οι συνεπείς εργοδότες δεν επιβραβεύονταν. Είναι μέσα στις προθέσεις του υπουργείου να επεξεργαστεί άμεσα το πλαίσιο μέσα από το οποίο θα υλοποιηθεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους συνεπείς επιχειρηματίες, που συμβάλουν στη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος και ενισχύουν τα δημόσια οικονομικά, δήλωσε ο κ. Κεγκέρογλου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χτύπησε "κόκκινο" το Ειρηνοδικείο Πάτρας


Κυριολεκτικά πανικός επικρατεί στις Υπηρεσίες του Ειρηνοδικείου της Πάτρας, παρά το γεγονός οτι μετακινήθηκαν εκεί υπάλληλοι από άλλες Υπηρεσίες του Δημοσίου στο πλαίσιο της κινητικότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, ο κύριος όγκος εργασίας, που συνοδεύεται και από υπερβολική γραφειοκρατία, σχετίζεται με τις περιπτώσεις προσφυγής συμπολιτών στον Νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα το σύστημα να έχει ήδη χτυπήσει "κόκκινο".

Γνώστες του αντικειμένου αναφέρουν ότι αν δεν απλοποιηθούν οι διαδικασίες και δεν ενισχυθεί η Υπηρεσία με επιπλέον προσωπικό, η ισχύουσα κατάσταση όχι μόνο δεν θα βελτιοποιηθεί, αλλά θα χειροτερέψει επικίνδυνα.

Είναι χαρακτηριστικό οτι η εκδίκαση υποθέσεων ξεπερνά πλέον και το δεύτερο εξκάμηνο του 2015 με ορίζοντα το 2018, παρά το γεγονός οτι η συγκεκριμένη δικαστική Υπηρεσία διαθέτει εννέα Ειρηνοδίκες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συμπαράσταση στους ανθρώπους με αναπηρίες


Υπογραφές συμπαράστασης 117 ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών από όλη τη χώρα και άλλες 59 υπογραφές ανθρώπων της Λέσβου συγκεντρώνει το κείμενο-έκκληση που συνέταξε ο Λέσβιος ανάπηρος ποιητής Άρης Ταστάνης. Αφορμή για τη συγκέντρωση υπογραφών στάθηκε το γεγονός ότι σε λίγες εβδομάδες θα πάψουν να καταβάλλονται τα νοσήλια των ανθρώπων με βαριές αναπηρίες και των ασθενών με μακροχρόνιες βλάβες.

Η έκκληση του κ. Ταστάνη αποτελεί μία προσπάθεια αντίστασης στη βαρβαρότητα ενάντια στους ανθρώπους που βιώνουν την ανύπαρκτη μέριμνα-περίθαλψη σε ιδρύματα και τονίζει στο κείμενό του ότι η διακοπή των νοσηλίων θα στείλει στο θάνατο χιλιάδες κατάκοιτους ανθρώπους, που θα καλούνται να πληρώνουν από την τσέπη τους. Με αυτό τον τρόπο, υποστηρίζει, πετιούνται στα κοινωνικά αζήτητα πάνω από 3.000 άνθρωποι με βαριές αναπηρίες, άνθρωποι που, όπως σημειώνεται, επί δεκαετίες «απολαμβάνουν» μισά, τσακισμένα κοινωνικά δικαιώματα.

Βίωμα…
Ο κ. Ταστάνης που είναι άτομο με βαριά κινητική αναπηρία (μυοπάθεια) και δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί, έχει βιώσει, όπως αναφέρει, από παιδί την αδιαφορία, την υποκρισία, την αναλγησία της Πολιτείας στην περίθαλψη, στη μέριμνα, στην αποκατάσταση, στην παιδεία, στην πρόσβαση και την επανένταξη στην καθημερινή ζωή.

«Μπορώ ο ίδιος με όλη τη δύναμη του νου και της ψυχής μου να σας διαβεβαιώσω ότι οι επί δεκαετίες πολιτικές ένταξης για τα ΑμεΑ ήταν ψευδεπίγραφες, τα περί ισοτιμίας δικαιωμάτων δεν ήταν παρά ένα χυδαίο ρητορικό άλλοθι», γράφει στο κείμενό του. Βέβαια, όπως σημειώνει λίγο παρακάτω, τα άλλοθι αυτά εξαντλήθηκαν μετά τον ερχομό του Μνημονίου.

Μάλιστα, στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι μια στοιχειωδώς πολιτισμένη κοινωνία, έχει απόλυτη υποχρέωση να υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια όσων πολιτών της λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασής τους δεν μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Γι’ αυτόν το λόγο και καλεί τους πάντες να σταθούν αλληλέγγυοι, γιατί όπως αναφέρει δεν μπορεί να αναγνωρίσει άλλο δρόμο άμυνας, πέραν από αυτόν της αλληλεγγύης των πολιτών για το συμπολίτη, των ανθρώπων για το συνάνθρωπο, κυρίως για τον αδύναμο συνάνθρωπο, τον πεταμένο στ’ αζήτητα…




Διαβάστε περισσότερα...

Για το χάλκινο οι Παίδες


Ο δρόμος για τον τελικό ήταν ανοιχτός, ωστόσο, οι Σέρβοι ύψωσαν απαγορευτικό...

Η Εθνική Ελλάδας θα διεκδικήσει το χάλκινο μετάλλιο αύριο (18/8), μετά την ήττα 49-65 με από τη Σερβία στον σημερινό ημιτελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Παίδων που διεξάγεται στην Ουκρανία.

Η Σερβία μπήκε από την αρχή πιο δυνατά στην αναμέτρηση, ξεκίνησαν με ένα 0-8 (3) και ένα ξεκάθαρο στόχο να μην περάσει η μπάλα στους Χαραλαμπόπουλο - Παπαγιάννη, προσπαθώντας να αποκλείσουν τους δύο αυτούς παίκτες.

Η Ελλάδα στο πρώτο δεκάλεπτο έμεινε μέσα στο παιχνίδι, αφού μείωσε (6-8 620, 11-13 10), αλλά από τα μισά της δεύτερης περιόδου, φάνηκε να χάνει την επαφή με το σκορ. Οι Σέρβοι ανέβασαν τη διαφορά στο +11 (17-28, 1545), με την ελληνική ομάδα να έχει και πάλι αρνητικά ποσοστά ευστοχίας με 7/25 στο 1630 (17-30). Κόνιαρης και Φλιώνης προσπάθησαν να μειώσουν την απόσταση (21-30, 17) , αλλά δύο εύστοχα τρίποντα των Σέρβων διαμόρφωσαν το 21-36 (18), πριν το πρώτο μισό του αγώνα κλείσει 23-36. Με 0/6 τρίποντα για την ελληνική ομάδα και 4/9 για τους Σέρβους.

Το πρώτο τρίποντο για την Ελλάδα μετά από σχεδόν... ενάμιση αγώνα ήρθε στο 24 από τον Κόνιαρη, ο οποίος διαμόρφωσε το 29-45 (24). Η προσπάθεια για μια αντεπίθεση συνεχίστηκε ως το 33-45 (2530), αλλά δεν υπήρχε η απαραίτητη διάρκεια.

Η Σερβία φαινόταν να έχει τις λύσεις, ήταν αποτελεσματική στην άμυνα και έφτασε στο +21 με την ολοκλήρωση και της τρίτης περιόδου (34-55). Το σκηνικό δεν άλλαξε στην τέταρτη περίοδο. Η Ελλάδα συνέχισε να προσπαθεί, αλλά η Σερβία σε κάθε περίπτωση έδειχνε να έχει τις λύσεις, φτάνοντας έτσι στην επικράτηση με το τελικό

Δεκάλεπτα: 11-13, 23-36, 34-55, 49-65

ΕΛΛΑΔΑ (Μανουσέλης): Κόνιαρης 7, Ντουζίδης 3, Καμάρας, Φλιώνης 8 (5ρ), Μιχαλούτσος 9, Πεφάνης, Σκουλίδας 2 (4ρ), Ψυχίδης,Φραγκιαδάκης, Μουράτος 9, Παπαγιάννης 9 (ρ), Χαραλαμπόπουλος 2

ΣΕΡΒΙΑ: Πένο 6, Τζίρκοβιτς, Μαρίνκοβιτς 5, Γκλίσιτς 17, Ρακίτσεβιτς 3, Στογιάνοβιτς 13, Γιοβάνοβιτς 3, Σίμανιτς, Άνιτσιτς, Κένιτς 4, Αρανίτοβιτς 5, Μιλαντίνοβιτς 9


Για το χάλκινο οι Παίδες


Διαβάστε περισσότερα...

Νέες μειωμένες τιμές ακτοπλοϊκών εισιτηρίων δικαιούνται άτομα με αναπηρία


Νέες μειωμένες τιμές ακτοπλοϊκών εισιτηρίων δικαιούνται άτομα με αναπηρία, οι συνοδοί και τα αναπηρικά τους οχήματα.

Νέες μειωμένες τιμές ακτοπλοϊκών εισιτηρίων δικαιούνται άτομα με αναπηρία, οι συνοδοί και τα αναπηρικά τους οχήματα Υπογράφηκε Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία εγκρίθηκε μείωση στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για άτομα με κινητικές και νοητικές αναπηρίες, αυτισμό, σύνδρομο Down, για τους συνοδούς τους και για αναπηρικά οχήματα που τυχόν έχουν στην κατοχής.

Από τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013 που εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση (Υ.Α.) του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Υ.Ε.Ν. & Ν.Π.) με Αρ. Πρωτ.3324.1/01/13 και με θέμα: «Καθορισμός υποχρεώσεων δημόσιας υπηρεσίας στα Ε/Γ και Ε/Γ‐Ο/Γ συμβατικά και ταχύπλοα», καθορίζεται η έκπτωση 50% στην ισχύουσα τιμή του εκάστοτε ναύλου και ισχύει σε όλα τα ακτοπλοϊκά πλοία, ανεξάρτητα από τον τρόπο δρομολογήσεως, ως εξής:


Μείωση ναύλου κατά 50% (για οποιαδήποτε θέση επιλέξει ο δικαιούχος). Δικαιούχοι θεωρούνται τα άτομα με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, με την επίδειξη σχετικής απόφασης των αρμόδιων υγειονομικών επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή των Υγειονομικών Επιτροπών της αρμόδιας διοικητικής αρχής ή ασφαλιστικού φορέα (εφόσον η ημερομηνία ισχύος τους δεν έχει λήξει). 


Μείωση ναύλου κατά 50% (στην ίδια θέση με αυτή του δικαιούχου) δικαιούνται οι συνοδοί των ατόμων με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, εφόσον ο δικαιούχος είναι άτομο με παραπληγία - τετραπληγία, τύφλωση, νοητική αναπηρία αυτισμό, σύνδρομο Down. Εάν ο μεταφορέας απαιτήσει συνοδεία για το άτομο με μειωμένη κινητικότητα, τότε ο συνοδός του ατόμου αυτού μεταφέρεται δωρεάν [άρθρο 4, Ν.3709/2008 (ΦΕΚ Α’ 213), άρθρο 35, Ν.4150/2013 (ΦΕΚ Α ́102)].


Για τα αναπηρικά Ι.Χ. επιβατικά οχήματα (συνοδευόμενα από το δικαιούχο και φέροντα ειδικές πινακίδες αναπήρων πολέμου ή δελτίο στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ) δικαιούνται μείωση ναύλου κατά 50%. Επισημαίνεται δε, στην ίδια Υπουργική Απόφαση ότι, οι παραπάνω εκπτώσεις στις τιμές των εισιτηρίων, δεν ισχύουν για μετακινήσεις με Ταχύπλοα/Δυναμικώς Υποστηριζόμενα πλοία, τις ημέρες Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, εάν οι συγκοινωνιακές ανάγκες τις συγκεκριμένες ημέρες καλύπτονται και από συμβατικό πλοίο.



Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι για παράνομες σταθμεύσεις


Περισσότερες από 900 παραβάσεις διαπίστωσε χθες η Τροχαία.

Συστηματικούς ελέγχους για την αποτροπή των παράνομων σταθμεύσεων και τη βεβαίωση αντίστοιχων παραβάσεων διενεργούν καθημερινά οι Υπηρεσίες Τροχαίας, με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας και την αναβάθμιση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας, στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου της Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια χθεσινών ελέγχων βεβαιώθηκαν συνολικά 924 παραβάσεις παράνομων σταθμεύσεων εκ των οποίων, 687 σε Ι.Χ.Ε., 8 σε Δ.Χ.Ε., 208 σε δίκυκλα, 19 σε φορτηγά και 2 σε λεωφορεία.

Οι έλεγχοι για τις παράνομες σταθμεύσεις, που συχνά αποτελούν και αιτία πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, θα συνεχιστούν αμείωτα.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο Λονδίνο το Ευρωπαϊκό κολύμβησης


Στο Λονδίνο θα διεξαχθεί το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης το 2016, όπως αποφάσισε και γνωστοποίησε η LEN.

Για την πόλη που θα αναλάβει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης το 2016 αποφάσισε την Τρίτη η LEN στη συνεδρίασή της στο Μπιρό της Βαρκελώνης. Όπως αποφάσισε, το Λονδίνο θα είναι αυτό που θα φιλοξενήσει τους κορυφαίους στην Ευρώπη, με τους αγώνες να διεξάγονται στο «Aquatic Centre» του Ολυμπιακού Πάρκου της πρωτεύουσας της Αγγλίας.


Στο Λονδίνο το Ευρωπαϊκό κολύμβησης


Πηγή: http://www.gazzetta.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοποριακή διάβαση στη Λεωφόρο Συγγρού!


To mail που μας έστειλε ο αναγνώστης Ν.Π. δημοσιεύουμε παρακάτω χωρίς να αλλάξουμε τίποτα από αυτά που μας έγραψε. Διαβάστε και θα καταλάβετε...

«Αγαπητοί φίλοι,
Μια φορά κι ένα καιρό, έγινε η …..μεταπολίτευση (1974).
Μετά από λίγους μήνες, θα υποδεχόμασταν στην Αθήνα τον Πρόεδρο της φίλης Γαλλίας (Ζισκάρ ντε Εστέν).

Αποφασίσαμε τότε να φτιάξουμε την Λεωφόρο Συγγρού… για μια εντυπωσιακή υποδοχή.
Την φτιάξαμε και μάλιστα χωρίς φανάρια και με αδιαπέραστη κεντρική νησίδα, από το Ιntercontinental περίπου και κάτω. 
Υπάρχουν όμως και οι ταλαίπωροι πεζοί, που χρειάζονται να την διασχίσουν. Φτιάξαμε λοιπόν και 5-6 υπόγειες διαβάσεις πεζών ή και οχημάτων.
Και όλα αυτά τα πληρώσαμε και μάλιστα υποθέτω ακριβά.
Μία από αυτές τις διαβάσεις πεζών είναι στο ύψος της οδού Σκρά (Καλλιθέας). Στο ύψος της… κάποτε κλινικής Δαβάκη ή αν θέλετε… του γκαράζ της Αστυνομίας του πιο άσχημου και βρώμικου κτιρίου της Λ. Συγγρού. Συγγρού 286, για να είμαστε ακριβείς.
Η διάβαση αυτή «ενώνει» Νέα Σμύρνη με Καλλιθέα και υπάρχει εκεί από το 1975 περίπου, όπως είπαμε.


Αλλά...
Ενώ από την πλευρά της Νέας Σμύρνης έχει και σκαλοπάτια και ράμπα (για καροτσάκια αναπήρων κλπ), δηλαδή δύο τρόπους πρόσβασης, από την μεριά της Καλλιθέας... έχει μόνο σκαλοπάτια.
Βλέπε φωτογραφίες, τραβηγμένες προ ημερών.
Χρησιμοποιώ αυτή την διάβαση συχνά. Έχει τύχει να δv ανάπηρους ή μαμάδες με καροτσάκια, να κατεβαίνουν από την πλευρά της Νέας Σμύρνης, να πάνε να βγουν στην Καλλιθέα... και να γυρίζουν πίσω αγανακτισμένοι, γιατί διαπιστώνουν…. ότι το κράτος τους κάνει… πλάκα, εδώ και 40 χρόνια.
Κάποιος εργολάβος τα κατασκεύασε, κάποιοι μηχανικοί του δημοσίου τα παρέλαβαν, ο εργολάβος προφανώς πληρώθηκε και... δεν «βαριέσαι αδερφέ» που λέει και ο Σαββόπουλος ή ο Χατζής…
Κι εγώ λέω: ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΛΛΑΔA...
Σημειώστε ότι δεν ξέρω αν τέτοιες πρωτοτυπίες υπάρχουν και σε άλλες διαβάσεις της Συγγρού. Αλλά γιατί όχι, μια και είναι ένας απλός και έξυπνος τρόπος να «κονομήσουν» ημέτεροι εργολάβοι».



Διάβαση πεζών (από τη μία πλευρά) με ράμπα για καρότσια, άτομα με αναπηρία κ.ά.



Αλλά... μόνο με σκαλιά από την άλλη!!!

Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγές στο σύστημα μετεγγραφών φοιτητών που έχουν γονέα ή αδελφό με αναπηρία ζητάει η ΕΣΑμεΑ


Με επιστολή της στο υπουργείο Παιδείας η ΕΣΑμεΑ ζητά την αναμόρφωση του συστήματος μετεγγραφών φοιτητών που έχουν γονέα ή αδελφό με αναπηρία.

Το μέχρι σήμερα υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο είναι ελλιπές αφού δεν προβλέπει την προστασία των φοιτητών που ο γονέας τους έχει βαριά αναπηρία/χρόνια πάθηση. Ενδεικτικά αναφέρουμε γονείς θαλασσαιμία, καρκινοπαθείς, μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων, ινσουλινοεξαρτώμενοι, βαριά ψυχική αναπηρία, κυστική ίνωση, και λοιπές αναπηρίες χρόνιες παθήσεις.

Συστηματικά επίσης αγνοούνται οι οικογένειες των ατόμων με βαριές αναπηρίες συγκεκριμένων κατηγοριών αναπηρίας, όπως νοητική υστέρηση, σύνδρομο down, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση. Επίσης, δεν προστατεύει τους φοιτητές των οποίων οι γονείς έχουν σοβαρές και μόνιμες αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις.

Σημαντικό είναι και το θέμα της ορολογίας που χρησιμοποιείται για κάποιες κατηγορίες αναπηρίας, η οποία είναι άκρως αναχρονιστική και καθιστά ανεφάρμοστη ακόμα και αυτή την ελλιπή ρύθμιση. Στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο χρησιμοποιείται ο αναχρονιστικός όρος «κωφαλαλία» και δεν συνάδει με τις νέες γνωματεύσεις αναπηρίας. Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο προστατεύει φοιτητές γονέων με χρόνια νεφροπάθειας τελικού σταδίου που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση αγνοώντας ότι οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου υποβάλλονται και σε περιτοναϊκή κάθαρση ή είναι μεταμοσχευμένοι εκ νεφρού. Για την κατηγορία των τυφλών το ποσοστό, βάσει του νέου Πίνακα Προσδιορισμού Αναπηρίας, πρέπει να προσδιοριστεί στο 80%. Επίσης για να προστατευτούν οι οικογένειες των κινητικά αναπήρων πρέπει να αναφερθεί για αυτή την κατηγορία το ποσοστό 67%.

Στην παρούσα κρίσιμη οικονομική περίοδο θα έπρεπε να δοθεί η δυνατότητα μετεγγραφής φοιτητή που έχει ο ίδιος αναπηρία ή έχει γονέα με αναπηρία/χρόνια πάθηση ή αδελφό με βαριά αναπηρία των οποίων φροντίζει η ίδια η οικογένειά του, άνευ εισοδηματικού κριτηρίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Υπογράφτηκε το κονδύλι για τους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες


Όπως είχε γράψει το «Ε», η ακριτική Χίος θα φιλοξενήσει αυτήν τη χρονιά τον κορυφαίο θεσμό στο Αιγαίο, τους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες Στίβου, οι οποίοι έχουν προγραμματιστεί να γίνουν 5 - 6 Οκτωβρίου.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτισμού της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Ηρακλής Κουντουρέλλης, επιβεβαίωσε και ενημέρωσε τους διοργανωτές, αλλά και τον κεντρικό ΣΕΓΑΣ, ότι υπογράφθηκε το σχετικό κονδύλι για τη χρηματοδότηση των Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων Στίβου.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, υπέγραψε τη σχετική απόφαση για το ποσό των 70 χιλιάδων ευρώ, που θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, Νησιωτικής Πολιτικής και με το οποίο θα καλυφθούν τα έξοδα μετακίνησης των ομάδων, της διαμονής τους και της διατροφής τους. Στην κορυφαία διοργάνωση θα συμμετάσχουν 400 αθλητές και αθλήτριες από το αρχιπέλαγος, συνοδοί, αλλά και παράγοντες των ΕΑΣ που θα βρεθούν στο νησί της μαστίχας.

Πολλά τα αγωνίσματα
Συνολικά στους 26ους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες Στίβου θα γίνουν 45 αγωνίσματα, ενώ θα υπάρξουν και αγωνίσματα για ΑμεΑ, όπως συμβαίνει κάθε φορά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ, οι δηλώσεις συμμετοχής πρέπει να σταλούν μέχρι την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου.

Στους Άνδρες θα γίνουν τα αγωνίσματα: 100, 400, 800 και 3.000 μέτρα, 400 μ. εμπόδια, Ύψος, Μήκος, Σφαίρα, Δίσκος, Ακόντιο, 4x100 μ..

Στις Γυναίκες: 100, 400 και 1.500 μέτρα, 3.000 μέτρα βάδην, Ύψος, Μήκος, Σφαίρα, Δίσκος, 4x100 μ..

Στους Παίδες: 200 και 1.500 μέτρα, Σφαίρα.

Στις Κορασίδες: 200 και 800 μέτρα, Σφαίρα, Ακόντιο.

Στους Παμπαίδες Α΄: 80, 300 και 1,000 μέτρα, Μήκος, Σφαίρα.

Στις Παγκορασίδες Α΄: 80, 300 και 1.000 μέτρα, Μήκος, Σφαίρα.

Στους Παμπαίδες Α΄: 60, 150 και 1.000 μέτρα, Μήκος, Σφαίρα.

Στις Παγκορασίδες Β΄: 60, 150 και 1.000 μέτρα, Μήκος, Σφαίρα.

Στη διοργάνωση, που θα φιλοξενηθεί φέτος στο Δημοτικό Στάδιο Χίου, θα πάρουν μέρος οι καλύτεροι αθλητές/-τριες από τα σωματεία του Αιγαίου, ανάμεσά τους και αρκετοί που διακρίθηκαν στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών.

Εκτός από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, τη συνδιοργάνωση των αγώνων θα έχουν η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Χίου - Σάμου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η Περιφερειακή Ενότητα Χίου και ο Δήμος Χίου.

Από την αναβίωση των αγώνων το 1986, με πρωτοβουλία τότε του Υπουργείου Αιγαίου και του ΣΕΓΑΣ, είναι η τρίτη φορά που θα φιλοξενηθούν στη Χίο. Έχουν γίνει πάλι το 1987 και το 1999. Προπολεμικά, η Χίος τούς είχε φιλοξενήσει το 1936, ενώ μεταπολεμικά φιλοξενήθηκαν το 1954.






Πηγή: http://www.emprosnet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΑΕΔ Πέντε μήνες, 500 ευρώ για 50.000 ανέργους


Μέσω ΟΑΕΔ αναμένεται να προκηρυχθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 50.000 δικαιούχους, μέλη οικογενειών που δεν έχουν κανένα εισόδημα.

Συνολικά έως το τέλος του έτους θα διατεθούν 170 εκατομμύρια ευρώ για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί όχι μόνο από τους δήμους αλλά και από άλλους δημόσιους φορείς, οι προσλήψεις θα γίνουν με την επίβλεψη του ΑΣΕΠ και θα αφορούν σε 5μηνη απασχόληση με αμοιβή 500 ευρώ το μήνα. Σύμφωνα με την αρχική πρόταση του ΟΑΕΔ, τα προγράμματα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν μικρά κατασκευαστικά έργα δημοσίων υποδομών - αθλητικών υποδομών, ή έργα συντήρησης, δράσεις ανάδειξης πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, εργασίες αποκατάστασης και βελτίωσης αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος (π.χ. φυτεύσεις σε γειτονιές), αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων, διαχείριση και προστασία υδάτινων πόρων και δασών αλλά και προσωπικές κοινωνικές υπηρεσίες, όπως κατ’ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων, ΑμεΑ κλπ., κοινωνικές δράσεις όπως κοινωνικά παντοπωλεία, εξωσχολικά προγράμματα για μαθητές και δράσεις οδικής ασφάλειας μαθητών, ειδικά μετά την κατάργηση των σχολικών φυλάκων και τροχονόμων.



Πηγή: http://www.makthes.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Να βρεθούν όλοι δίπλα στην Εθνική μας»


Η Εθνική Ανδρών θα δώσει σήμερα στο Ηράκλειο στις 21:00 φιλικό ματς κόντρα στο Φλόριντα Στέιτ στο πλαίσιο του τουρνουά «Γ. Κολοκυθάς» και ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Αρναούτακης καθώς και ο Δήμαρχος της πόλης, κ. Κουράκης μίλησαν για την διοργάνωση.

Το τουρνουά «Γιώργος Κολοκυθάς» συνδιοργανώνουν ΕΟΚ, ΕΚΑΣΚ, Δήμος-ΔΟΠΑΦΜΑΗ και η Περιφέρεια Κρήτης.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναούτικης δήλωσε: «Είναι μία σημαντική διοργάνωση για την Κρήτη και πρέπει όλοι να δώσουμε το παρών μας. Είναι μία εκδήλωση που αναδεικνύει τόσο τον αθλητισμό όσο και τον πολιτισμό και οι συμπατριώτες μας θα έχουν τη δυνατότητα μέσα από το ευ αγωνίζεσθε να δουν ένα όμορφο θέαμα. Ιδιαίτερα από την Εθνική μας που έχει προσφέρει αμέτρητες διακρίσεις στη χώρα μας»

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος της πόλης του Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης τόνισε: «Καλωσορίζουμε στην πόλη μας την Εθνικής μας Ομάδας Μπάσκετ Ανδρών. Ευχαριστούμε που επέλεξαν το Ηράκλειο για το τελικό στάδιο της προετοιμασίας τους πριν το Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στους Ηρακλειώτες αλλά και όλους του Κρητικούς να δουν από κοντά την επίσημη αγαπημένη όλων των Ελλήνων στα δυο φιλικά που θα δώσει στο Κλειστό του Δήμου Ηρακλείου στα Δυο Αοράκια. Καλωσορίζουμε επίσης και τις 6 ακόμα αποστολές των ομάδων και τους ευχόμαστε καλή διαμονή στην πόλη μας».



Διαβάστε περισσότερα...

Οργώνουν τα σύνορα... με τα πόδια


Χωρίς περιπολικά λόγω βλάβης οι συνοριοφύλακες.

Παρατηρούν, καταγράφουν, ενημερώνουν, χωρίς όμως να μπορούν να επεμβαίνουν και να αποτρέπουν. Αυτή είναι πλέον η καθημερινότητα των συνοριακών φυλάκων που υπηρετούν στην περιοχή του Έβρου.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, όπως αναφέρουν τα «Παραπολιτικά» πάνω από το 85% των οχημάτων που έχουν στη διάθεσή τους είναι χαλασμένα, με αποτέλεσμα να παραμένουν ακινητοποιημένα σε μάντρες.

Τα περισσότερα δε από αυτά χρονολογούνται από το 2000 και έχουν διανύσει πάνω από 700.000 χιλιόμετρα.

Στον Έβρο όπως αναφέρει η εφημερίδα υπάρχουν περίπου 200 αυτοκίνητα με τα 180 από αυτά να χρειάζονται άμεσα επισκευή με αποτέλεσμα να είναι παρατημένα σε διάφορους χώρους γύρω από τα τμήματα των υπηρεσιών δεδομένου ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα για τις επισκευές.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του τμήματος συνοριακής φύλαξης Φερών. Από τα 55 οχήματα που βρίσκονται στη διάθεση της υπηρεσίας είναι ενεργά μόλις τα τέσσερα.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες των συνεργείων που μέχρι πρόσφατα είχαν αναλάβει τη συντήρηση των οχημάτων πλέον αρνούνται να συνεχίσουν τη συνεργασία, καθώς θα πρέπει να προπληρώσουν τα ανταλλακτικά και να πάρουν τα χρήματα μετά από έξι μήνες από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στα 500 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου Αριστοτέλειο και Καποδιστριακό


Δόθηκε στη δημοσιότητα η Λίστα της Σαγκάης για το 2013.

Η Academic Ranking of World Universities (ARWU) ή Shanghai Ranking παρουσιάζει κάθε χρόνο τα 500 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο. Για το 2013 στη λίστα της Σαγκάης συμπεριλαμβάνονται για ακόμη μια φορά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στις θέσεις 301-400, καθώς και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών που επίσης κατατάσσεται στις ίδιες θέσεις (301-400).

Συγκριτικά με το προηγούμενο έτος δεν άλλαξε κάτι για τα δυο ακαδημαϊκά ιδρύματα. Η αξιολόγηση πραγματοποιείται από το πανεπιστήμιο Shanghai Jiaotong με βάση τις ακαδημαϊκές και ερευνητικές επιδόσεις κάθε πανεπιστημίου. Για την αξιολόγηση λαμβάνονται υπόψη μια σειρά από παράμετροι, ανάμεσα στις οποίες είναι και ο αριθμός των πανεπιστημιακών που κερδίζουν βραβεία νόμπελ και μετάλλια-διακρίσεις στο αντικείμενο τους, αριθμός δημοσιεύσεων σε συγκεκριμένα επιστημονικά περιοδικά, οι κατά κεφαλή επιτυχίες (performance) σε σχέση με το μέγεθος του ιδρύματος κ.α.


Διαβάστε περισσότερα...

«Θα προστατευθούν άνεργοι και φτωχοί»


Γ. Στουρνάρας: Κινδυνεύουν όσοι έχουν λεφτά και δεν πληρώνουν τα στεγαστικά τους.

Τη δυνατότητα να προχωρήσουν έστω και την τελευταία ώρα σε ρύθμιση των δανείων τους, προκειμένου να μη χάσουν το σπίτι τους, θα έχουν οι δανειολήπτες, με αφορμή την άρση του μέτρου προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, από τις αρχές του 2014.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει στα «Παραπολιτικά» ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα προστατευθούν άνεργοι και φτωχοί και όχι οι έχοντες περιουσία και οι “μπαταχτσήδες”.

Η πλήρης δήλωση του κ. Στουρνάρα έχει ως εξής: «Το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο. Μελετούμε ένα σύστημα με πολύ μεγάλη κοινωνική ευαισθησία για εκείνους που δεν μπορούν να πληρώσουν, όπως ο άνεργος και ο φτωχός, που πρέπει να προστατευθούν. Αυτός όμως, που πήρε δάνειο και πλήρωσε μια - δυο δόσεις και μετά δεν το ξαναπλήρωσε ενώ διαθέτει περιουσία για να το αποπληρώσει, καταλαβαίνετε ότι δεν πρέπει να προστατευθεί. Αυτούς τους πληρώνουμε οι υπόλοιποι, το κοινωνικό σύνολο.

Διότι και οι τράπεζες, αν δεν εισπράξουν χρειάζονται παραπάνω κεφάλαια, που κάποιος πρέπει να τα βάλει.

Συμπερασματικά: Πρέπει να δούμε το θέμα με κοινωνική ευαισθησία αλλά από την άλλη πλευρά δεν θέλουμε να πάψει να υπάρχει η στεγαστική πίστη. Θα δημιουργηθεί μεγάλη κρίση αν οι τράπεζες σταματούν να δίνουν δάνεια για κατοικίες».



Διαβάστε περισσότερα...

Πολιτιστικός Αύγουστος στη Λέρο


«Φεστιβάλ των Τριών Φεγγαριών».

Mε τον καλοκαιρινό τίτλο «Φεστιβάλ των Τριών Φεγγαριών» ανοίγει αυλαία για πρώτη φορά στο νησί της Λέρου, ένα φεστιβάλ που σκοπό έχει να θεσμοθετηθεί στα πολιτιστικά δρώμενα των Δωδεκανήσων.

Καλοκαίρι 2013 λοιπόν, και η Λέρος έχει το δικό της φεστιβάλ με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, και άλλες εκδηλώσεις οι οποίες πραγματοποιούνται τις μέρες γύρω από τις πανσελήνους των μηνών Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου.

Συγκεκριμένα σε ό, τι αφορά την πιο σπουδαία του καλοκαιριού, εκείνη του Αυγούστου όσοι βρεθούν στο όμορφο νησί θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν από κοντά:

Τρίτη 20-8-2013, ώρα 21:15

«Η σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου.
Θεατρική παράσταση από τη Θεατρική ομάδα Λέρου
Η αγωνία ενός ανθρώπου για τη μοναξιά, τη ζωή που λιγοστεύει, την ερωτική επιθυμία, την παρηγοριά της μνήμης αλλά και την παρηγοριά της τέχνης. Ένας μονόλογος που συμπυκνώνει την εμπειρία ολόκληρης της ζωής, την απόγνωση και την ομορφιά της. Μια παράσταση για τον έρωτα, τη ζωή και το θάνατο.
Γυναίκα με τα μαύρα: Φανή Ιωαννίδου
Νέος: Αντώνης Γιαννακός
Στο πιάνο η: Κατερίνα Μαυρουδή
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Διαμαντάρας
Σκηνογραφία: Ρένα Φιλιππίδου

Στο γκρεμισμένο κτίριο της Μερικιάς.
Είσοδος ελεύθερη

Τετάρτη 21-8-2013, ώρα 21:15

Συναυλία με τους «Χαίνηδες»
Γήπεδο Γυμνασίου-Λυκείου Πλατάνου

Πέμπτη 22-8-2013, ώρα 21:15
Το ηλεκτρονικό περιοδικό Γεωφύλακτο ταξιδεύει στη Λέρο με την έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Καββαδία, με θέμα «Πινελιές στον κόσμο», ομιλίες και βιντεοπροβολές από το αρχείο τους.

Πλατεία Σοφούλη στην Αγία Μαρίνα
Είσοδος ελεύθερη

Παρασκευή 23-8-2013, ώρα 18:00
«Ξέρεις από Vespa?»
Διαδρομές στο παρελθόν
Εκκίνηση από την Αγ.Μαρίνα, Τερματισμός στην πλατεία του κινηματοθεάτρου στο Λακκί


Διαβάστε περισσότερα...

Μεταφέρουν νερό με υδροφόρες λόγω λειψυδρίας


Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει περιοχή του δήμου Πλατανιά στα Χανιά.

Πρόβλημα στην υδροδότηση εξαιτίας της λειψυδρίας αντιμετωπίζει η Τοπική Κοινότητα Κουφού στο Δήμο Πλατανιά ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει μεταφορές νερού με υδροφόρες προκειμένου οι κάτοικοι να μην πουν το νερό νεράκι.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το flashnews.gr, η ΔΕΥΑΒΑ, μετά από συνεργασία που είχε με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας, υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και κατοίκους της περιοχής προέβη αυθημερόν σε μεταφορά νερού με υδροφόρα στην εκεί δεξαμενή υδροδότησης.

Η μεταφορά νερού θα συνεχιστεί σε ημερήσια βάση προκειμένου να μην υπάρξει σπίτι που να στερηθεί αυτό το πολύτιμο αγαθό και μάλιστα σε μια περίοδο με αυξημένες ανάγκες για ύδρευση, προτάσσοντας τις ανάγκες των κατοίκων έναντι του όποιου κόστους που προκύπτει.

Ο Δήμος Πλατανιά σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Παρακαλούμε τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί στην κατανάλωση του νερού και να την περιορίζουν μόνο για την κάλυψη αναγκών ύδρευσης. Η ΔΕΥΑΒΑ έχει δρομολογήσει σε σύντομο διάστημα να προβεί σε οριστική λύση του προβλήματος με δημιουργία νέου δικτύου».



Διαβάστε περισσότερα...

Το πόρισμα των ιατροδικαστών για το θάνατο του 19χρονου


Δεν έχει σημάδια από βίαια χτυπήματα ούτε ίχνη στα πόδια από παγίδευση στην πόρτα.

Από βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση στο πίσω μέρος της κεφαλής του λόγω της πτώσης του από ψηλό σημείο και εσωτερικής αιμορραγίας που ακολούθησε προήλθε ο θάνατος του 19χρονου στο Περιστέρι. Όπως αναφέρεται στο πόρισμα των ιατροδικαστών που αποκαλύπτει το tovima.gr, το σώμα του άτυχου 19χρονου είχε μόνο ορισμένες εκχυμώσεις στον βραχίονα και «ερυθροειδείς εστίες» στην τραχηλική χώρα. Ακόμη είχε μία μικρή εκχύμωση στο μέτωπο. Δεν έφερε ενδείξεις από άλλα κτυπήματα σε ζωτικά σημεία.

Όπως αναφέρει επίσης το πόρισμα, ο 19χρονος βρήκε τραγικό θάνατο το βράδυ της Τρίτης στο Περιστέρι, πέφτοντας από το τρόλεϊ, ύστερα από διαπληκτισμό με έναν 29χρονο ελεγκτή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ιατροδικαστών, με βάση τα ευρήματα της νεκροψίας, ο ελεγκτής προσπάθησε να τον συγκρατήσει από το χέρι και ακούμπησε τον λαιμό του 19χρονου, χωρίς ωστόσο να τον κτυπήσει με βιαιότητα, όπως αναφερόταν σε ορισμένες μαρτυρίες αλλά ούτε και να του δημιουργήσει αίσθηση πνιγμού.

Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι από την νεκροψία δεν προέκυψε ότι ο 19χρονος είχε κάποιον μώλωπα στα πόδια. Κι έτσι δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται αρχικά στοιχεία πραγματογνωμοσύνης, σύμφωνα με τα οποία «το πόδι του 19χρονου παγιδεύτηκε από την πόρτα του τρόλεϊ που έκλεινε και αυτό οδήγησε στην μοιραία πτώση του στην άσφαλτο».

Σύμφωνα με το ίδιο πόρισμα ο 19χρονος έφερε εκδορές στους ώμους λόγω της πτώσης του στην άσφαλτο και πιθανόν του γεγονότος ότι σύρθηκε στην άσφαλτο λόγω της κεκτημένης ταχύτητας -αδρανειακή κίνηση- που είχε το τρόλεϊ εκείνη την στιγμή, που υπολογίζεται σε περίπου 20 χιλιόμετρα την ώρα.

Πάντως οι ιατροδικαστές επεσήμαναν ότι από τη νεκροψία δεν μπορεί να διαπιστωθεί εάν ο νεαρός δέχτηκε σπρωξίματα, αφού αυτές οι ενέργειες δεν μπορούν να «αποτυπωθούν στο σώμα» εάν δεν είναι εξαιρετικά βίαιες.

Το πόρισμα των ιατροδικαστών θα ολοκληρωθεί μετά και από την παράδοση των τοξικολογικών εξετάσεων.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανοίγουν αυλαία τη Δευτέρα τα Μερκούρεια


Εκδηλώσεις στο δήμο Νεάπολης-Συκεών προς τιμήν της Μελίνας.

Πρεμιέρα τη Δευτέρα για τα Μερκούρεια, τις εκδηλώσεις του δήμου Νεάπολης- Συκεών, που είναι αφιερωμένες στη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη.

Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βορείου Αιγαίου-Θέατρο 4 Εποχές, Ρούμελης, Ιωαννίνων, Καλαμάτας-Αγρινίου, Κοζάνης, Λάρισας-Θεσσαλικό Θέατρο, Κρήτης, Καβάλας-Θεατρικός Οργανισμός «Κ» και το Δημοτικό Θέατρο Συκεών και το Θεατρικό Εργαστήρι «ΘΕΣΠΙΣ».

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013
«Σύντροφε Μεγαλειότατε» του Αλέκου Σακελλάριου
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ & Θέατρο 4 Εποχές

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013
«ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι “P.I.G.S. REVOLUTION” » Summer Edition
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Τετάρτη 21 Αυγούστου
«Φωνάζει ο Κλέφτης» του Δημήτρη Ψαθά
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΡΟΥΜΕΛΗΣ

Πέμπτη 22 Αυγούστου
«Το Αμάρτημα της Μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Παρασκευή 23 Αυγούστου
«Το Φυντανάκι» του Παντελή Χορν
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ «ΘΕΣΠΙΣ»

Σάββατο 24 Αυγούστου
«Ελένη» του Ευριπίδη
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΑΛΑΜΑ ΤΑΣ - ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Κυριακή 25 & Δευτέρα 26 Αυγούστου
«Αγαμέμνων» του Αισχύλου
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΟΖΑΝΗΣ

Τρίτη 27 Αυγούστου
«Φαύστα» του Μέντη Μποσταντζόγλου
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΛΑΡΙΣΑΣ – ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Τετάρτη 28 Αυγούστου
«Υπάρχει και Φιλότιμο» των Αλ. Σακελλάριου – Χ. Γιαννακόπολου
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΡΗΤΗΣ

Πέμπτη 29 Αυγούστου
«Το Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΑΒΑΛΑΣ σε συνεργασία με το Θεατ ρικό Οργανισμό «Κ»

Παρασκευή 30 Αυγούστου
«Εσωτερικαί Ειδήσεις» τoυ Μάριου Ποντίκα
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΚΕΩΝ

Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 21.00.



Διαβάστε περισσότερα...

Χωρικοί σκότωσαν γυναίκα επειδή πίστευαν ότι ήταν μάγισσα


Σε τρεις συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία στο Νεπάλ.

Μέχρι θανάτου ξυλοκοπήθηκε μια γυναίκα στο νότιο Νεπάλ από ένα πλήθος συγχωριανών της που την κατηγορούσαν ότι ήταν μάγισσα, μετέδωσαν σήμερα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η 45χρονη γυναίκα δέχτηκε επίθεση από τον εξαγριωμένο όχλο στην περιοχή Πάρσα, στις νότιες πεδιάδες του Νεπάλ. Οι χωρικοί την κατηγορούσαν ότι έκανε μάγια στην κόρη ενός γείτονά της.

Η αστυνομία συνέλαβε τρεις γυναίκες που εμπλέκονται στην υπόθεση ενώ οι άνδρες του χωριού έφυγαν για να αποφύγουν τη σύλληψη.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εικόνες σοκ από το υδραγωγείο Ιεράπετρας


Ξηλωμένοι πεζόδρομοι, ημιτελή και κακοφτιαγμένα έργα συναντούν οι επισκέπτες της Ιεράπετρας.

Αυτό όμως που πραγματικά σοκάρει είναι οι φωτογραφίες από το υδραγωγείο της Ιεράπετρας στην περιοχή Περιστερά.

Σκουριασμένες σωλήνες από αμίαντο, εστίες μόλυνσης και υποδομές που παραπέμπουν σε άλλες δεκαετίες.







Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κεφαλονιά: «Βούρκος» σε κολυμβητήριο


Σε βλάβη της σκούπας καθαρισμού αποδίδεται ο «βούρκος» στο κολυμβητήριο Αργοστολίου στην Κεφαλονιά.

Όπως βλέπετε και από τις φωτογραφίες, στον πυθμένα της πισίνας υπάρχουν πολλές ακαθαρσίες.








Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μειώθηκε ο αριθμός των νεκρών σε τροχαία


Μειώθηκε ο αριθμός των νεκρών σε τροχαία δυστυχήματα που σημειώθηκαν, το πρώτο εξάμηνο του 2013, στη Δυτική Ελλάδα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2012, όπως επίσης και ο αριθμός των ατόμων που τραυματίστηκαν σοβαρά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, το πρώτο εξάμηνο του 2013, σημειώθηκαν 31 τροχαία δυστυχήματα, έναντι 30 που είχαν καταγραφεί το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2012, 30 τροχαία με σοβαρό τραυματισμό ατόμων, έναντι 44, το πρώτο εξάμηνο του 2012 και 159 τροχαία με ελαφρύ τραυματισμό ατόμων, έναντι 126, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, το πρώτο εξάμηνο του 2013, έχασαν τη ζωή τους 32 άτομα, έναντι 37, το πρώτο εξάμηνο του 2012, 38 άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά, έναντι 60, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι και 247 άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά, έναντι 217, το πρώτο εξάμηνο του 2012.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, καταγράφεται στη Δυτική Ελλάδα μία σταθερή μείωση των τροχαίων και των θυμάτων. Σύμφωνα με αξιωματικούς της Τροχαίας, η μείωση αυτή οφείλεται αφενός στη μείωση της κίνησης των οχημάτων, κυρίως, λόγω της κρίσης και αφετέρου στο γεγονός ότι, σε μεγάλο τμήμα της εθνικής οδού Πατρών- Κορίνθου, έχουν τοποθετηθεί κορύνες, λόγω των έργων, με αποτέλεσμα να υπάρχει μόνο μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση.

Έτσι, σύμφωνα με αξιωματικούς της Τροχαίας, οι οδηγοί δεν μπορούν να κάνουν προσπεράσεις και να μπαίνουν στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, που ήταν και είναι μία από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης τροχαίων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του γραφείου ενημέρωσης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, αστυνόμο Β΄, Χαράλαμπο Σφέτσο, σημαντικό ρόλο στη μείωση των τροχαίων έχουν παίξει και οι συνεχείς δράσεις των υπηρεσιών Τροχαίας. Οι δράσεις αυτές, όπως αναφέρει ο Χ. Σφέτσος, αφορούν τόσο στους ελέγχους που πραγματοποιούνται όλο το χρόνο και, ιδιαίτερα, στις ημέρες μαζικών μετακινήσεων όσο και στον τομέα της πρόληψης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πραγματοποιούνται συχνά ενημερωτικές ημερίδες, ενώ, παράλληλα, αξιωματικοί της Τροχαίας επισκέπτονται σχολεία και ενημερώνουν τους μαθητές πάνω σε ζητήματα πρόληψης και οδικής ασφάλειας.

Σχετικά με τον απολογισμό των τελευταίων χρόνων, το 2009, σημειώθηκαν 125 τροχαία δυστυχήματα, το 2010, μειώθηκαν στα 97, το 2011, έφθασαν τα 76 και, το 2012, καταγράφηκαν 66 θανατηφόρα τροχαία.

Επίσης, το 2011, 83 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία, ενώ πέρυσι ο αριθμός των θυμάτων μειώθηκε στους 74. Ακόμη, το 2011, τραυματίστηκαν σοβαρά 125 άτομα, ενώ, το 2012, οι σοβαρά τραυματίες έφθασαν τους 124.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, οι κυριότερες αιτίες πρόκλησης των τροχαίων που σημειώθηκαν, το πρώτο εξάμηνο του 2013, ήταν η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη, η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, η παραβίαση της προτεραιότητας, η υπερβολική ταχύτητα, κ.α.

Ακόμη, το ίδιο χρονικό διάστημα, έγιναν 42.645 έλεγχοι αλκοτέστ και βεβαιώθηκαν 1.372 παραβάσεις, έναντι 1.644, τον προηγούμενο χρόνο.

Επιπλέον, το ίδιο χρονικό διάστημα, βεβαιώθηκαν 3.078 επικίνδυνες παραβάσεις, μεταξύ των οποίων 13.938 για υπερβολική ταχύτητα, 3.716 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση, 3.100 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση, 1.093 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και 733 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Σκανάρουν» τις παραλίες για εντοπισμό αυθαιρέτων


Με συστήματα χαρτογράφησης αλά NASA επαναχαράσσει τον ελληνικό αιγιαλό το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να μάθει επιτέλους ποια είναι η δημόσια περιουσία και τι μέρος της έχει καταπατηθεί και αυθαιρέτως χτιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών «σκανάρει» ολόκληρη την ακτογραμμή της χώρας, προκειμένου, τα επόμενα χρόνια, η παραλιακή ζώνη να αλλάξει, να αναβαθμιστεί και όπου είναι εφικτό, να αξιοποιηθεί επενδυτικά, με αιχμή του δόρατος υποδομές τουρισμού.

Επιπλέον, στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι να γκρεμιστούν αυθαίρετα και να αποκατασταθούν καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου.

Το πλάνο χαρτογράφησης του αιγιαλού (ερημικές παραλίες χιλιομέτρων, βραχονησίδες, νησάκια) έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή, με τη χρήση της πιο προηγμένης τεχνολογίας, βασιμένης σε διαστημικές μεθόδους που χρησιμοποιεί η NASA, ενώ, όπως σημείωναν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, θα υιοθετηθούν οι πιο σύγχρονοι περιβαλλοντικοί και οικιστικοί κανόνες, που θα επιτρέψουν την ήπια αξιοποίηση από ιδιώτες για ξενοδοχειακές μονάδες, τουριστικά θέρετρα, ενοικιαζόμενα δωμάτια ή αθλητικά κέντρα κοντά στην παραλιακή ζώνη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, μετά την επεξεργασία των δεδομένων, τα αρμόδια υπουργεία θα καταρτίσουν πλήρες νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και την παραλία, με το οποία θα δίνεται, για πρώτη φορά, η δυνατότητα αξιοποίησης χιλιάδων στρεμμάτων χερσαίας γης για επενδυτικούς και εμπορικούς σκοπούς.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να κατατεθεί και μέσα στο φθινόπωρο στη Βουλή.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπονται κατεδαφίσεις όλων των αιθαιρέτων που βρίσκονται στον αιγιαλό. Ειδικό κλιμάκιο θα πραγματοποιεί αυτοψία και εν συνεχεία θα συντάσσει έκθεση στην οποία θα εξηγούνται αναλυτικά οι λόγοι της κατεδάφισης του κτίσματος. Εκτός από τις κατεδαφίσεις, θα επιβάλλονται και τσουχτερά πρόστιμα για όσους έχουν χτίσει στην...άκρη του κύματος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο οικονομικό επιτελείο έχει κατατεθεί πρόταση νομιμοποίησης αυτών των κτισμάτων με την καταβολή ενός ιδιαίτερα υψηλού χρηματικού ποσού.

Ωστόσο, απορρίφθηκε αμέσως από την αρμόδια επιτροπή που χειρίζεται το θέμα, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να έδινε «ανάσα» στο ταμειακό πρόβλημα του προϋπολογισμού, πλην, όμως, θα συντηρούσε την άναρχη κατάσταση στη ζώνη του αιγιαλού.

Αρμόδιες πηγές εξηγούσαν δε ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά και από το νέο νόμο για τα αυθαίρετα. Εξαιρούνται μόνο οι περιπτώσεις για τις οποίες υφίστανται νομίμως εμπράγματα δικαιώματα πολιτών που προϋφίστανται της σχετικής οριοθέτησης του παλαιού αιγιαλού, καθώς και οι περιπτώσεις όπου εκκρεμεί δικαστική απόφαση.

Εκτιμάται ότι το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό θα έρθει να συμπληρώσει το νέο νόμο για τα αυθαίρετα, οι διατάξεις του οποίου έχουν ξεκινήσει να καθαρογράφονται.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαζικές αποχωρήσεις στην εκπαίδευση


Κύμα φυγής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με περισσότερες από 7.000 συνταξιοδοτήσεις δασκάλων, καθηγητών, πανεπιστημιακών και διοικητικών υπαλλήλων, καταγράφεται, το τελευταίο διάστημα.

Ο φόβος για νέες λίστες διαθεσιμότητας, οι υποχρεωτικές μετατάξεις χιλιάδων εκπαιδευτικών και οι φήμες για αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ οδηγούν χιλιάδες εκπαιδευτικούς στην...έξοδο από σχολεία και πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Υπολογίζεται ότι συνολικά 7.357 εκπαιδευτικοί και διοικητικοί υπάλληλοι θα βγουν τους αμέσως επόμενους μήνες σε σύνταξη. Από αυτούς, οι 3.500 θα είναι καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, περισσότεροι από 1.800 δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ περίπου 1.400 διοικητικοί υπάλληλοι σε ΑΕΙ-ΤΕΙ έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης.
Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η αρχική εκτίμηση που υπήρχε, βάσει των προθέσεων για συνταξιοδότηση που είχαν εκδηλώσει οι καθηγητές στις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τον Ιούνιο, ήταν ότι θα κατέθεταν αίτηση παραίτησης 2.050 εκπαιδευτικοί. Τελικά, οι αιτήσεις ανήλθαν σε 3.500.

Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ο αριθμός των αιτήσεων για συνταξιοδότηση που υποβλήθηκαν από 1 έως και 10 Ιουλίου 2013, ανέρχεται σε 1.562. Αν σ΄ αυτές προστεθούν και οι 265 που εγκρίθηκαν από το ΚΥΣΠΕ, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 1.827.

Οι αιτήσεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι αυξημένες, σε σχέση με πέρυσι κατά 10% (πέρυσι είχαν συνταξιοδοτηθεί και στις δύο βαθμίδες 4.765 δάσκαλοι και καθηγητές).
Από τα σχολεία της πρωτοβάθμιας, ο κύριος όγκος που αποχωρεί, είναι δάσκαλοι (1.287), 408 νηπιαγωγοί, 132 καθηγητές αγγλικής γλώσσας, φυσικής αγωγής και μουσικής.

Την περσινή χρονιά, τη μερίδα του λέοντος στις συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών είχαν οι φιλόλογοι με 1.074 αποχωρήσεις, όσες περίπου είχαν και οι δάσκαλοι. Ακολούθησαν οι μαθηματικοί με 517, οι φυσικοί με 224, αγγλικής 188, γυμναστές 165.

Στα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης, παρατηρείται κύμα συνταξιοδοτήσεων των διοικητικών υπαλλήλων, καθώς πολλοί φοβούνται μήπως και ενταχθούν στις λίστες της διαθεσιμότητας.

Και στους πανεπιστημιακούς δασκάλους, πάντως, υπάρχει έντονη κινητικότητα, όσον αφορά στο θέμα της συνταξιοδότησης.

Από τους περίπου 9.000 καθηγητές θα αποχωρήσει σίγουρα το 7%, δηλαδή 630 άτομα. Το υπουργείο Παιδείας, πάντως, εξασφάλισε για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος κονδύλια για την πρόσληψη 402 μελών ΔΕΠ για τα ΑΕΙ και 53 εκπαιδευτικού προσωπικού για τα ΤΕΙ και την ΑΣΠΑΙΤΕ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγές στους ελέγχους εισιτηρίων


Για «αλλαγές στους ελέγχους» εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς έκανε λόγο ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «δημοκρατίας», με αφορμή το θάνατο του 19χρονου.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης παρέπεμψε, όμως, για τα περαιτέρω στον αρμόδιο υφυπουργό Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλο, υποστηρίζοντας ότι εκείνος χειρίζεται το θέμα. Ο τελευταίος, σε χθεσινές δηλώσεις του, παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν κενά στη διαδικασία ελέγχου εισιτηρίων», χωρίς να αναφερθεί λεπτομερώς στις αλλαγές που εξετάζει το υπουργείο.

Μετά τις σοβαρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν, η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών συνιστά ψυχραιμία, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ υποστηρίζουν ότι οι διοικήσεις των αστικών συγκοινωνιών έχουν μετατρέψει τη διαδικασία ελέγχου εισιτηρίων σε «κυνήγι κεφαλών». οι ίδιοι κάνουν λόγο για ελλιπή εκπαίδευση και για ανάγκη λήψης μέτρων, ώστε να μην επαναληφθεί το τραγικό συμβάν του Περιστερίου.

Το μπόνους (φτάνει το 50% επί του προστίμου, με το καθαρό ποσό να ανέρχεται σε 18%-20%) που λαμβάνουν οι ελεγκτές της ΟΣΥ (λεωφορεία και τρόλεϊ) θεωρείται ότι ενισχύει τα «φαινόμενα ανθρωποφαγίας».

Πολλοί οδηγοί κάνουν τον ελεγκτή, μετά τη λήξη της βάρδιας τους, καθώς, εξαιτίας των μεγάλων περικοπών στους μισθούς, έχουν ανάγκη τα επιπλέον χρήματα.
Χθες, ο γενικός γραμματέας Μεταφορών, Νίκος Σταθόπουλος, υποστήριξε ότι οι ελεγκτές των ΟΣΥ εισπράττουν όντως ένα ποσοστό από τα πρόστιμα, όταν αυτά καταβληθούν. Πρόσθεσε, όμως ότι, σε κάθε περίπτωση, τα χρήματα αυτά δεν ξεπερνούν τα 200 με 250 ευρώ το μήνα (όσα πρόστιμα και αν επιβάλουν), καθώς περιορίζονται από τα ισχύοντα για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Η Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ (στα μέσα σταθερής τροχιάς, όπως ο ηλεκτρικός και το μετρό, δεν προβλέπεται μπόνους, καθώς διαθέτουν επαρκή αριθμό ελεγκτών) υποστηρίζει με χθεσινή ανακοίνωσή της ότι έχει προτείνει τη μείωση της τιμής του εισιτηρίου στο ένα ευρώ, καθώς και δωρεάν μετακίνηση για ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ακούσιος «επιδειξίας» σε αεροπλάνο


Δικαιολογήθηκε μιλώντας για φαγούρα…

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για έναν άνδρα από τη Γιούτα των ΗΠΑ ο οποίος άνοιξε το παντελόνι του και… γνωρίστηκε πολύ καλά με τους υπόλοιπους επιβάτες ενώ βρισκόταν μέσα σε αεροπλάνο που πετούσε από τη Μινεάπολις στο Σολτ Λέικ Σιτι.

Ο 48χρονος Stuart Ronald Clarke βρισκόταν σε αεροπλάνο της Delta Air Lines όταν άρχισε να τρίβει το παντελόνι του στο σημείο των γεννητικών οργάνων, στη συνέχεια το άνοιξε και αποκαλύφθηκε στους υπόλοιπους επιβάτες.

Μία γυναίκα ανέφερε το περιστατικό στην αεροσυνοδό, η οποία με τη σειρά της επικοινώνησε με την αστυνομία του αεροδρομίου στο Σολτ Λέικ Σίτι για να αναζητήσουν τον άνδρα όταν το αεροσκάφος θα προσγειωνόταν.

Οι αστυνομικοί δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν εκείνη την ώρα τον Clarke γιατί εκείνος έφυγε χωρίς καν να παραλάβει τις αποσκευές του, όπως γράφει η Daily Mail.

Η αστυνομία παρέλαβε τις αποσκευές του και μέσω αυτών τον εντόπισε δύο ημέρες αργότερα και τον ανέκρινε για το περιστατικό, που είχε συμβεί το Νοέμβριο του 2012.

Ο Clarke είπε στην αστυνομία πως τον έπιασε πονοκέφαλος στο Άμστερνταμ, την αφετηρία του ταξιδιού του. Για να ανακουφιστεί έκανε μασάζ με έλαιο μέντας στο μέτωπό του. Στη συνέχεια, μετά την προσγείωση στη Μινεάπολις, άλλαξε αεροπλάνο και επιβιβάστηκε στην πτήση για Σολτ Λέικ Σίτι. Κατά τη διάρκεια της πτήσης πήγε στην τουαλέτα του αεροπλάνου όπου, όπως είπε στην αστυνομία, προφανώς ακούμπησε τα γεννητικά του όργανα, με αποτέλεσμα, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, να μεταφερθεί το μινθέλαιο από τα χέρια του στο πέος του.

Όταν επέστρεψε στο κάθισμά του άρχισε να νιώθει κάψιμο. Έβαλε στα πόδια του το μπουφάν του για να «κρατηθεί ζεστός» και άρχισε να ξύνεται… Όταν ο αστυνομικός τον ρώτησε γιατί δεν πήγε στην τουαλέτα για να το κάνει αυτό, ο 48χρονος είπε πως δεν θα βοηθούσε γιατί το νερό επιδεινώνει την κατάσταση. Σύμφωνα με την κατάθεση του Clarke, άνοιξε το παντελόνι του και ξεγυμνώθηκε.

Έρευνα στις αποσκευές του που κατασχέθηκαν στο αεροδρόμιο, έδειξε πως μετέφερε διάφορα τρόφιμα και γλυκά και δυο μικρά δοχεία με την επιγραφή «Olbas Oil». Το ένα δοχείο έγραφε πως το λάδι ήταν εισπνεόμενο και αποσυμφορητικό και το άλλο πως δρα ανακουφιστικά στον πόνο σε απευθείας επαφή με το δέρμα.

Οι αστυνομικοί άνοιξαν τα δοχεία και είπαν πως μύριζαν ευκάλυπτο και μέντα.

Η υπόθεση επανήλθε στο προσκήνιο καθώς στις 14 Αυγούστου εκδόθηκε ένταλμα έρευνας που δίνει στους ομοσπονδιακούς πράκτορες τη δυνατότητα να κατάσχουν το έλαιο που βρέθηκε στις αποσκευές του Clarke. Το ένταλμα αναφέρει πως με τα έλαια μπορεί να τεκμηριωθεί η διάπραξη πλημμελήματος στο αεροσκάφος…



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φόροι 2,11 δισ. σε 1.896.916 εκκαθαριστικά


Φόρους συνολικού ύψους 2,11 δισ. ευρώ καλούνται να καταβάλουν 1.896.916 υπόχρεοι, με βάση τα στοιχεία και από την 7η εκκαθάριση του υπουργείου Οικονομικών. Περίπου 1.214 ευρώ κατά μέσο όρο.

Με βάση τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, 1.332.901 δηλώσεις καταβάλλουν μηδενικό φόρο, ενώ 719.123 βγάζουν επιστροφή συνολικά 191,9 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ενημερώνει πως οι εκκαθαρίσεις ΦΕΦΠ της 5ης, 6ης και 7ης αποστολής έχουν ολοκληρωθεί και ξεκίνησε η εκτύπωση για την ταχυδρομική αποστολή των εκκαθαριστικών.

Οι εκκαθαρίσεις της 5ης και της 6ης αποστολής έχουν ημερομηνία εκκαθάρισης 30 και 31 Ιουλίου αντίστοιχα και συνεπώς η πρώτη από τις τρεις δόσεις είναι πληρωτέα μέχρι τέλος Αυγούστου.

Δεδομένου πως η περίοδος των διακοπών μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ενημέρωση, οι φορολογούμενοι καλούνται να ενημερωθούν μέσω του TAXISnet για το ποσό της εκκαθάρισης και για τις ταυτότητες οφειλής είτε των δόσεων είτε της ολικής εξόφλησης.

Η εκκαθάριση της 7ης αποστολής έχει ημερομηνία εκκαθάρισης 14 Αυγούστου και συνεπώς η πρώτη των δύο δόσεων είναι πληρωτέα στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Συνολικά με την 7η εκκαθάριση έχουμε τα εξής αποτελέσματα:



Όσοι φορολογούμενοι θέλουν να ενημερωθούν για το εκκαθαριστικό τους μπορούν να το κάνουν από την ιστοσελίδα http://www.gsis.gr στην εφαρμογή με την οποία έκαναν την δήλωση.

Συγχρόνως, ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση του ΦΑΠ 2012 με την αποστολή των εκκαθαριστικών:



Ο ΦΑΠ 2012 (όπως και αυτός του 2011) μπορεί να εξοφληθεί σε 7 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Αύγουστο του 2013. Η ενημέρωση με το εκκαθαριστικό έχει αναρτηθεί στην εφαρμογή υποβολής του Ε9. Σημειώνεται πως σε όσους δεν έχουν υποχρέωση πληρωμής (αντικειμενική αξία κάτω των €200.000 ή φόρος μέχρι €27), δεν έχουν αναρτηθεί τα εκκαθαριστικά ούτε του 2011 ούτε του 2012.

Τέλος, το υπουργείο ενημερώνει πως η υποβολή των δηλώσεων ΦΕΦΠ συνεχίζεται με πολύ γοργούς ρυθμούς έχοντας φτάσει τις 4,8 εκατ. οριστικές υποβολές. Έτσι έχει ξεπεραστεί πάνω από το 11% ο περσινός αριθμός υποβολών για την ίδια ημερομηνία. Δεν παρατηρούνται ιδιαίτερα προβλήματα στην υποβολή και ο υπολειπόμενος αριθμός δηλώσεων εκτιμάται πως μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 30/8. Συνεπώς, δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στις υποβολές πέραν αυτής της ημερομηνίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

4 κριτήρια «ασπίδα» κατά των πλειστηριασμών


«Ασπίδα» για τους πραγματικά αδύναμους προσπαθεί να χτίσει η κυβέρνηση στο θέμα της άρσης αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να προλάβουν τα χειρότερα, που δεν είναι άλλα από τη γενικευμένη απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακινήτων για τα «κόκκινα» δάνεια.

Η τρόικα, στηριζόμενη και στο γεγονός ότι πλειστηριασμοί γίνονται για χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ιδιωτικές οικονομικές συμφωνίες, αλλά και για ακίνητα, πλην της πρώτης κατοικίας, πιέζει ήδη από το 2012 και επιμένει για καθολική απελευθέρωση, κάτι που προβλέπεται πλέον και στο τελευταίο Μνημόνιο.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης υποστηρίζουν ότι «δεν μπορούσαμε να αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους ή να ξεκινούσαμε τη συζήτηση, την τελευταία στιγμή, καθώς η τρόικα θα είχε τον τελευταίο και οριστικό λόγο, με δεδομένα όσα προβλέπει το αναθεωρημένο Μνημόνιο.

Πλέον και με δεδομένες τις αντιδράσεις που ήδη υπάρχουν, οι οποίες έχουν γίνει γνωστές και στην τρόικα, μπορούμε να βρούμε μία ορθή λύση».

Ενώ από το υπουργείο Οικονομικών αρμόδιες πηγές σχολίαζαν ότι «η αναστολή των πλειστηριασμών δεν μπορεί να έχει μόνιμο χαρακτήρα. Αν καταργήσουμε την εγγύηση που φέρει ένα δάνειο, τότε καταργούμε και την έννοια της στεγαστικής πίστης».

Οι ίδιοι παράγοντες έκαναν λόγο και για την απαξίωση της ακίνητης περιουσίας με την αέναη παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών και τα κερδοσκοπικά φαινόμενα που «ποντάρουν» στη συνεχή πτώση των τιμών.

Η λύση με βάση τους σχεδιασμούς του ΥΠΑΝ, την οποία παρουσιάζει σήμερα ο «Ε.Τ.» και εφόσον εγκριθεί από την τρόικα, θα προβλέπει ουσιαστικά 4 βασικές παραμέτρους, σύμφωνα με τις οποίες θα απαγορεύονται οι κατασχέσεις ακινήτων από τις τράπεζες, σε περίπτωση αδυναμίας εξυπηρέτησης δανείων από νοικοκυριά:

1) Πόσα χρόνια έχει σταματήσει να αποπληρώνεται το δάνειο και το ακίνητο βρίσκεται υπό το καθεστώς προστασίας. Από τη στιγμή που ένα δάνειο παύει να εξυπηρετείται, μέχρι να βγει στο σφυρί, μεσολαβεί μία χρονική περίοδος 2,5-3 ετών. Και αυτό, γιατί η σύμβαση του στεγαστικού καταγγέλλεται μετά τις 90 ημέρες καθυστέρησης, ενώ στις 180 ημέρες, η καθυστέρηση κρίνεται οριστική και πλέον ενεργοποιούνται οι νομικές διαδικασίες.

Το διάστημα μετά τους 6 μήνες μέχρι να υπάρξει απόφαση κατάσχεσης και εν συνεχεία δικαστική απόφαση για έναν πλειστηριασμό μπορεί να ξεπεράσει και τα 3 χρόνια, ανάλογα με τις αναβολές που θα λάβει η εκδίκαση της υπόθεσης.

«Η αναστολή των πλειστηριασμών ισχύει από τα τέλη του 2008. Αυτό σημαίνει ότι ένα δάνειο που πήρε εντολή πλειστηριασμού τότε και εντέλει το ακίνητο προστατεύθηκε σταμάτησε να εξυπηρετείται από το 2004 ή το 2005. Αν δεν έχει ρυθμιστεί όλα αυτά τα χρόνια, μετά από οκτώ ή εννέα χρόνια πώς θα αποπληρωθεί;», αναρωτιόταν κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος συστημικής τράπεζας.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης σκέπτονται να ορίσουν το όριο της πρόστασίας μέγιστο στα 5 χρόνια. Αν δηλαδή ένα ακίνητο πήρε αναστολή πλειστηριασμού το 2008-2009 να βγει το 2014, εκείνο που προστατεύτηκε το 2010 να βγει από το καθεστώς το 2015 κ.ο.κ.

Αυτό σημαίνει ότι προηγούνται τα δάνεια που «κοκκίνησαν» προ της διετίας 2008-2009, αλλά δεν πρόλαβαν τότε να βγουν στο σφυρί. Επίσης, μελετάται να μπουν πρώτα στη λίστα και όσα ακίνητα προσημειωθεί για δάνεια που έπαψαν να εξυπηρετούνται το 2008-2009.

2) Η αντικειμενική αξία του ακινήτου. Σήμερα, στο καθεστώς προστασίας από πλειστηριασμούς υπάγονται ακίνητα με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ. Το όριο αυτό θα προταθεί να μειωθεί στις 180.000 ή 150.000 ευρώ, ώστε να καλύπτει πραγματικά τα χαμηλότερα και μεσαία οικονομικά στρώματα.

Επιπλέον, δεν μπορεί να φέρει την ίδια «προστασία» ένα ακίνητο αντικειμενικής αξίας 100.000 ή 150.000 ευρώ με μία...βίλα αξίας 500.000 ευρώ, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί παράγοντες.

3) Το ύψος του ανεξόφλητου δανείου. Στο ΥΠΑΝ υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να έχει την ίδια αντιμετώπιση ένας δανειολήπτης που πλήρωσε 3 ή 6 ή 12 δόσεις του στεγαστικού του και μετά σταμάτησε και δεν έχει ρυθμίσει με κάποιον τρόπο το δάνειό του με εκείνον που έχει αποπληρώσει το κεφάλαιο ή μεγάλο μέρος των τόκων.

Σε αυτή την παράμετρο, θα μπορούσε να προσμετρηθεί στα υπέρ του δανειολήπτη εάν για την αγορά του ακινητού διέθεσε και δικά του χρήματα πλην του δανείου.

4) Ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως άνεργοι, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι. Είναι οι κατηγορίες δανειοληπτών που το οικονομικό επιτελείο θέλει πρωτίστως να διασφαλίσει, όπως έγινε και με το νόμο για τη ρύθμιση των ενήμερων ενυπόθηκων δανείων.

(πατήστε επάνω στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση)




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...