Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Ξεσηκώθηκαν οι τυφλοί - Υποσχέσεις Παπακωνσταντίνου



Δεσμεύτηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου για τη λύση των προβλημάτων που εξέφρασε η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (ΕΟΤ) σε συνάντηση που είχαν μέλη της μαζί του την Τετάρτη (20/10). Νωρίτερα, πορεία διαμαρτυρίας έκαναν άτομα με αναπηρία η οποία ξεκίνησε από την  Ομόνοια με κατάληξη το υπουργείο Οικονομικών.

Η ΕΟΤ ανέφερε τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με προβλήματα στην όραση οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις είναι σε μεγάλο βαθμό. Στη συνέχεια ζήτησε από τον κ. Παπακωνσταντίνου να υπολογιστεί το κόστος αναπηρίας και διαβίωσης και να παρθούν μέτρα προστασίας απέναντι στους τυφλούς.

Τα αιτήματα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών είναι τα ακόλουθα:

Κατάργηση της περικοπής δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδομάτων αδείας στους τυφλούς συνταξιούχους, καθώς και την κατάργηση περικοπών στους μισθούς και τα επιδόματα του Δημόσιου και του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, εφόσον ο αριθμός των τυφλών που εργάζονται στους ανωτέρω τομείς δεν υπερβαίνει τα 200 άτομα.

Μη θέσπιση οικονομικών κριτηρίων στις χορηγούμενες κοινωνικές παροχές, καθώς αυτές δίδονται για να ελαφρύνουν το κόστος που επιφέρουν στον άνθρωπο οι πρόσθετες ανάγκες που δημιουργεί η αναπηρία, και όχι για την επιβίωση αυτού και της οικογένειάς του.

Πάνω σε αυτό το ζήτημα οι εκπρόσωποι της ΕΟΤ μίλησαν για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ και για το όριο του ατομικού αφορολόγητου εισοδήματος που τους εμποδίζει να έχουν τη μείωση των 3,6 ευρώ μηνιαίως. Από την πλευρά του, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν είναι αρμόδιος επί του θέματος ωστόσο θα το εξετάσεις αφού τα επιχειρήματα που ανέφεραν είναι λογικά.

Αύξηση του προνοιακού επιδόματος για τους ανασφάλιστους και έμμεσα ασφαλισμένους στα 25 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, από 20 σήμερα, διότι με το χρηματικό αυτό ποσό ένας τυφλός καλείται να επιβιώσει, να συνεισφέρει στον οικογενειακό προϋπολογισμό και να καλύψει και τις πρόσθετες ανάγκες που δημιουργεί η αναπηρία.

«Θα είμαστε σε επαγρύπνηση. Μετά τις 15 Νοέμβρη θα ζητήσουμε να ξανασυναντηθούμε με τον υπουργό, έτσι ώστε να ενημερωθούμε για την πορεία των
αιτημάτων μας
», είπε μετά τη συνάντηση ο Νικόλαος Γιαλούρης, πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών.

Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης


Η Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης εορτάζεται στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Δράσης για τα Οστά και τις Αρθρώσεις».

Η Εβδομάδας Δράσης για τα Οστά και τις Αρθρώσεις ξεκινά στις 12 Οκτωβρίου με την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, συνεχίζεται με την Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης στις 16 Οκτωβρίου, με την Παγκόσμια Ημέρα Τραύματος στις 17 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 20 Οκτωβρίου με την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης.

Στατιστικά Στοιχεία:


• Οστεοπόρωση: Μεταβολικό νόσημα των οστών, το οποίο χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική μάζα (πυκνότητα του οστού) και διαταραχή της μικρο-αρχιτεκτονικής τους, με αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο κατάγματος.
• Πλήττει περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες.
• Μία στις τρεις γυναίκες άνω των 50 ετών υποφέρει από κατάγματα που προκλήθηκαν από οστεοπόρωση.
• Μία στις τρεις Ελληνίδες, νεότερες των 50 ετών, θα εμφανίσει οστεοπόρωση. Οι γυναίκες αυτές έχουν μειωμένη οστική μάζα -ένδειξη προδιάθεσης εμφάνισης της ασθένειας- γεγονός ωστόσο που αγνοούν στη συντριπτική τους πλειονότητα αφού δεν κάνουν τον έλεγχο.
• Αιτίες για την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης της οστεοπόρωσης στις Ελληνίδες είναι η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης. 

Πηγή: www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου


Αν υποφέρετε συχνά από δυσάρεστα γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως πόνο και φούσκωμα στην κοιλιά, δυσκοιλιότητα και διάρροια, αν παρατηρείτε εντονότερο πρόβλημα μετά από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων ή σε περιόδους έντονου στρες, τότε είναι πολύ πιθανό να πάσχετε από το λεγόμενο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, τη γνωστή στους περισσότερους και ως σπαστική κολίτιδα.

Ακολουθήστε ορισμένες διατροφικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε το πρόβλημα:

- Αποφύγετε τρόφιμα που «πυροδοτούν» τα συμπτώματα: εάν έχετε παρατηρήσει ότι η κατανάλωση κάποιων συγκεκριμένων τροφών επιβαρύνει την κατάσταση, καλό είναι να τα περιορίσετε ή να τα καταναλώνετε σε διαφορετική μορφή (βραστά αντί για ωμά λαχανικά).

- Καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα: το να τρώτε ένα ή δύο μεγάλα γεύματα μέσα στην ημέρα, μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη πιο έντονα συμπτώματα. Γι' αυτό κατανείμετε την ποσότητα της τροφής καλύτερα μέσα στη μέρα.

- Βάλτε στη διατροφή σας τις διαλυτές φυτικές ίνες. Βρίσκονται σε τροφές όπως η βρώμη, το κριθάρι, στα όσπρια (π.χ. φασόλια) αλλά και στον αρακά.

- Αυξήστε τη λήψη προβιοτικών. Τα προβιοτικά είναι «φιλικοί» προς τον άνθρωπο μικροοργανισμοί, που δρουν στον οργανισμό επαναφέροντας την ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας και βελτιώνοντας την εντερική λειτουργία.

Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η βιταμίνη Β12 «εχθρός» του Αλτσχάιμερ




Η βιταμίνη Β12 μπορεί να δράσει προστατευτικά έναντι της νόσου Αλτσχάιμερ, επιβεβαίωσε μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα, που δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερα επίπεδα βιταμίνης Β12 στο αίμα τους, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη διαδεδομένη πάθηση.

Η μελέτη, υπό τον δρ Μπάμπακ Χούσμαντ του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, διαπίστωσε ότι πολλοί ηλικιωμένοι πάσχουν από έλλειψη βιταμίνης Β12, επισημαίνοντας πως αυτό δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι όσοι σπεύσουν να πάρουν συμπληρώματα βιταμίνης Β θα «φρενάρουν» οπωσδήποτε την ανάπτυξη της νόσου.

«Περισσότερες έρευνες χρειάζονται πριν φτάσουμε σε οριστικό συμπέρασμα για τον ρόλο των συμπληρωμάτων βιταμίνης Β12 σε νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ» δήλωσε ο υπεύθυνος της νέας μελέτης.

Η βιταμίνη Β12 υπάρχει με φυσικό τρόπο σε διάφορες τροφές, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ψάρια και το κρέας.

Πηγή:  www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...