Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Οκτώ διατροφικοί μύθοι για την παχυσαρκία


Δεν υπάρχουν “κακές” ή απαγορευμένες τροφές υποστηρίζει μια διατροφολόγος. Τι πρέπει να τρώμε για να χάσουμε βάρος...

Οκτώ δημοφιλείς διατροφικούς μύθους για την παχυσαρκία επιχειρεί να καταρρίψει το νέο βιβλίο γνωστής βρετανίδας διατροφολόγου. Η «Επιδημία της παχυσαρκίας» (Τhe Οbesity Εpidemic) που κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες στη Βρετανία έχει προκαλέσει συζητήσεις επειδή η συγγραφέας του Ζόε Χάρκομπ θεωρεί ότι η παχυσαρκία δεν οφείλεται στον σύγχρονο τρόπο ζωής, όπως συνηθίζαμε να πιστεύουμε ως σήμερα.
 
Εκτιμά ότι αν άνδρες και γυναίκες καταναλώνουν ημερησίως τον συνιστώμενο αριθμό θερμίδων μπορούν να διατηρούν το βάρος τους ό,τι και αν τρώνε, όπως και αν το τρώνε.
 
Δεν υπάρχουν «κακές» ή απαγορευμένες τροφές. Όσο για την απώλεια βάρους, αρκεί, λέει, μια απλή μείωση των θερμίδων ημερησίως και μια ήπια σωματική δραστηριότητα, σε συνεννόηση με τον γιατρό. Η κυρία Χάρκομπ διακρίνει τους ακόλουθους οκτώ σύγχρονους διατροφικούς μύθους.
 
 
1 Οι υδατάνθρακες πρέπει να αποτελούν τη βάση της διατροφής
Οι υδατάνθρακες, όπως πατάτες, ψωμί, ρύζι και μακαρόνια, όταν τρώγονται, διασπώνται σε κομμάτια γλυκόζης και απορροφώνται από το κυκλοφορικό σύστημα, όπου αποθηκεύονται στους μυς σαν γλυκογόνο, δηλαδή λίπος.
 
 
2 Απώλεια βάρους επιτυγχάνεται μόνο με λιγότερες θερμίδες
«Δεν είναι τόσο απλό» ισχυρίζεται η κυρία Χάρκομπ, «καθ΄ ότι γρήγορα το σώμα καταλαβαίνει ότι εισέρχεται σε περίοδο λιμού και ενεργοποιεί μηχανισμούς εξοικονόμησης ενέργειας. Το σωστό είναι να κόψουμε τις θερμίδες που προέρχονται από υδρογονάνθρακες και όχι από σημαντικές τροφές όπως το κρέας».
 
 
3 Η πανάκεια της (ακόμη περισσότερης) γυμναστικής
Οσοι πιστεύουν ότι με εξαντλητική γυμναστική θα καταφέρουν να επιταχύνουν τους ρυθμούς μεταβολισμού του σώματός τους, αποφεύγοντας το ενδεχόμενο παχυσαρκίας, κάνουν λάθος, τονίζει η διατροφολόγος. Περισσότερη άσκηση ίσον μεγαλύτερη πείνα μετά, κάτι που μπορεί να αποτελέσει μπούμερανγκ.
 
 
4 Τα ζωικά λίπη κάνουν μόνο κακό
«Τα ζωικά λίπη δεν μας κάνουν κακό» θεωρεί η βρετανίδα επιστήμονας, «αντιθέτως το τεχνητό λίπος είναι αυτό που μας παχαίνει». Λόγου χάρη, 100 γραμμ. χοιρινά παϊδάκια περιέχουν ελάχιστα βλαβερά λιπαρά, τα οποία είναι απολύτως χρήσιμα για κάθε κύτταρο του οργανισμού μας.
 
 
5 Τα κορεσμένα λιπαρά προκαλούν καρδιαγγειακά νοσήματα
Είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς διατροφικούς μύθους των τελευταίων 50 ετών, ο οποίος σύμφωνα με την κυρία Χάρκομπ «είναι παντελώς αβάσιμος. Στην πραγματικότητα δεν έχουμε ασφαλείς έρευνες που να αποδεικνύουν ότι τα κορεσμένα λίπη συνδέονται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων».
 
 
6 Η χοληστερόλη είναι εχθρός της δίαιτας
Η πιο αμφιλεγόμενη άποψη της διατροφολόγου έχει να κάνει με τη χοληστερόλη, την οποία δεν θεωρεί και τόσο επικίνδυνη για την υγεία μας. «Το να λέμε ότι ένας άνθρωπος πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο επίπεδο χοληστερόλης είναι σαν να ισχυριζόμαστε, λανθασμένα, ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει συγκεκριμένες διαστάσεις, βάρος και ύψος».
 
 
7 Οι φυτικές ίνες κάνουν καλό στα πάντα
Για δεκαετίες ολόκληρες οι διαιτολόγοι συνιστούν κατανάλωση φυτικών ινών για την καλή λειτουργία του εντέρου, κάτι που, σύμφωνα με την κυρία Χάρκομπ, δεν αποτελεί και τόσο καλή ιδέα. «Είναι άλλο πράγμα η καλή λειτουργία του εντέρου κι άλλο να τρώμε φυτικές ίνες με σκοπό να αδειάζουμε το έντερό μας απ΄ όλα τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει».
 
 
8 Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι πιο υγιεινές τροφές
Τα λαχανικά είναι όντως θρεπτικά, αλλά όχι και τα φρούτα, τα οποία περιέχουν φρουκτόζη, ουσία που μεταβολίζεται απευθείας στο συκώτι μας και αποθηκεύεται ως λίπος στο σώμα μας. Οι βιταμίνες που βρίσκονται στο κρέας, στο ψάρι ή στα αβγά είναι απείρως καλύτερες από τις αντίστοιχες των φρούτων.
 
 
Από την εφημερίδα “Το Βήμα”
Διαβάστε περισσότερα...

Εσείς... μπλοφάρετε;



Πως μπορούν κάποιοι να μπλοφάρουν; Τι κρύβεται μέσα στον εγκέφαλο μας και μπορούμε αρκετές φορές να “εξαπατήσουμε” τους άλλους;

Αμερικανοί νευροεπιστήμονες κατάφεραν, για πρώτη φορά, να εντοπίσουν στον εγκέφαλο το νευρωνικό "ίχνος" της μπλόφας, δηλαδή της ικανότητας των ανθρώπων να προβάλλουν στους άλλους μια απατηλή εικόνα του εαυτού και των σκέψεών τους, με σκοπό να τους εξαπατήσουν.

Οι ερευνητές, υπό τον Ριντ Μόνταγκιου του Ιατρικού Κολλεγίου Μπέιλορ του Χιούστον (Τέξας), που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC και τους "Τάιμς της Νέας Υόρκης", εντόπισαν ένα ιδιαίτερο "αποτύπωμα" εγκεφαλικής δραστηριότητας, όταν οι άνθρωποι επιχειρούν να ξεγελάσουν τον αντίπαλό τους. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η ανακάλυψή τους μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του τι συμβαίνει στο μυαλό των ατόμων με νοητικές διαταραχές, όπως ο αυτισμός.
Οι αμερικανοί ερευνητές έκαναν πειράματα με εθελοντές που κλήθηκαν να παίξουν ένα στρατηγικό βιντεοπαιγνίδι στον υπολογιστή και ταυτόχρονα καταγράφονταν οι αντιδράσεις του εγκεφάλου τους με μαγνητική τομογραφία λειτουργικού συντονισμού (fMRI). Με τον τρόπο αυτό, μπόρεσαν να ρίξουν φως στο νευρωνικό κύκλωμα που ενεργοποιείται, όταν ένας άνθρωπος "χειραγωγεί" τεχνηέντως τις αντιλήψεις των άλλων για τον εαυτό του, με άλλα λόγια όταν μπλοφάρει, για παράδειγμα όταν παίζει χαρτιά, όταν παζαρεύει ένα προϊόν σε ένα κατάστημα, όταν δίνει συνέντευξη για πρόσληψη ή για αύξηση μισθού, καθώς και σε πολλές άλλες καθημερινές περιστάσεις.
"Οι άνθρωποι στέλνουν σήματα ο ένας στον άλλο για να 'χειραγωγήσουν' την εικόνα τους στο νου των άλλων", δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, μέσα από τα πειράματά τους, ότι ένας στους δέκα ανθρώπους (ποσοστό 11%) συστηματικά εξαπατά τους άλλους, κάνοντάς τους να πιστεύουν κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά είναι ή πιστεύει, με στόχο το μεγαλύτερο προσωπικό κέρδος.
Η έρευνα έδειξε ότι η μπλόφα αντιστοιχεί σε ένα ξεχωριστό μοτίβο εγκεφαλικής δραστηριότητας, σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη λήψη πολύπλοκων αποφάσεων, στην επίτευξη στόχων και στην κατανόηση των πεποιθήσεων του άλλου.

Πηγή: www.newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς τα ζώα μας θεραπεύουν από καρκίνους, καρδιαγγειακά και άλλα νοσήματα


Το πρώτο ζωάκι που κατάφερε να «μπει» σε ελληνικό νοσοκομείο ως «θεραπευτής» είναι ένα εκπαιδευμένο κουνελάκι, ο Χνούδος.

Μία εναλλακτική, συμπληρωματική μέθοδος θεραπείας, η "pet therapy"- ή αλλιώς θεραπεία μέσω ζώων- κερδίζει έδαφος στη χώρα μας, αν και δεν έχει ακόμη ενταχθεί σε κάποιο επίσημο θεραπευτικό πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας, όπως συμβαίνει σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής.

Σκυλιά, γάτες, ωδικά πουλιά, κουνελάκια, ψάρια, χελώνες, ινδικά χοιρίδια, άλογα και γενικά κάθε είδους ζώο, που είναι φιλικό προς τον άνθρωπο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για "pet therapy". Τελευταία, μάλιστα, στο εξωτερικό άρχισαν να χρησιμοποιούνται δελφίνια, αλλά και αγροτικά ζώα, όπως μικρά pet γουρουνάκια.

Αυτή η μορφή θεραπείας, σύμφωνα με επιστημονικές ανακοινώσεις που έγιναν στο εξωτερικό, ενδείκνυται για κάθε ηλικίας άτομα με νοητικά προβλήματα (αυτισμό, σύνδρομο DOWN), για άτομα με συναισθηματικά προβλήματα, για άτομα που πάσχουν από Alzheimer ή άνοια, για άτομα με ψυχολογικά ή ψυχιατρικά προβλήματα, για ασθενείς που πάσχουν από AIDS και κατάθλιψη.

Μάλιστα, υπάρχει μελέτη σε ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα, στην οποία καταγράφεται αισθητή βελτίωση της κατάστασής τους.

Ένα κουνελάκι «θεραπεύει» καρκινοπαθή παιδιά
Το πρώτο ζωάκι που κατάφερε να «μπει» σε ελληνικό νοσοκομείο ως «θεραπευτής» είναι ένα εκπαιδευμένο κουνελάκι, ο Χνούδος. Το ζωάκι αυτό «μπήκε» πριν από τρία χρόνια στο ογκολογικό τμήμα παίδων του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού», στο πλαίσιο επιστημονικής έρευνας της κτηνίατρου, Κατερίνας Λουκάκη, η οποία εκπονεί διδακτορική διατριβή, με θέμα τη θεραπεία με την υποστήριξη ζώων.

«Τα καρκινοπαθή παιδιά δεν επιτρέπεται να αγγίζουν το Χνούδο, μπορούν όμως να τον βλέπουν, να του μιλούν, να τού λένε τραγουδάκια, να το ζωγραφίζουν κι έτσι να βελτιώνεται η ψυχολογία τους. Υπάρχει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα αυτό και μακάρι να μπορούσε να συνεχιστεί μετά την ολοκλήρωση της διατριβής μου. Για να γίνει, όμως, αυτό θα πρέπει να βρεθούν κονδύλια και να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ.Λουκάκη.

Αλλά ο Χνούδος δεν πηγαίνει μόνο στο νοσοκομεία, αλλά «φοιτά» και στον παιδικό σταθμό του Δήμου Ηλιούπολης όπου, όπως αναφέρει η κ. Λουκάκη, «παίζει» με τα παιδιά κι έτσι τα βοηθά να προσαρμοστούν στο σχολείο.

Η ιπποθεραπεία στην Ελλάδα
Η ιπποθεραπεία, είναι η πρώτη μορφή θεραπείας με ζώα, που άρχισε να εφαρμόζεται άτυπα στην Ελλάδα από το 1983, δηλαδή από τότε που ξεκίνησε η λειτουργία του Συνδέσμου Θεραπευτικής Ιππασίας, που το 2004 ανέπτυξε το Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας στο Γουδί, με τη βοήθεια του υπουργείου Άμυνας και του δήμου Αθηναίων.

«Στα 27 χρόνια εφαρμογής της θεραπευτικής ιππασίας, παρακολούθησαν τα θεραπευτικά προγράμματα περισσότερα από 1000 άτομα. Τα τελευταία 4-5 χρόνια έρχονται 100 άτομα ετησίως», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Συνδέσμου Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας, Δήμητρα Καρουζάκη.

Η θεραπευτική ιππασία ενδείκνυται για κάθε ηλικίας άτομα με κινητικά νοητικά και συναισθηματικά προβλήματα, όπως- για παράδειγμα- εγκεφαλικά, ημιπληγίες, εγκεφαλική παράλυση, αυτισμό, ψυχολογικά και ψυχιατρικά νοσήματα, σύνδρομο DOWN, δυσλεξία κλπ. Ενδείκνυται ακόμη και για άτομα 3ης ηλικίας. Συμβάλλει δε στην πρόοδο, την αποκατάσταση, την κοινωνικοποίηση του ασθενούς.

«Όταν το άλογο περπατά, μιμείται τον ανθρώπινο βηματισμό, μεταφέροντας στον κορμό του ιππέα του την ίδια ακριβώς κίνηση, που μεταδίδουν τα πόδια στους ανθρώπους, με φυσιολογική κίνηση. Έτσι, αναπτύσσονται σημαντικά οι μύες του κορμού των ατόμων με δυσκολίες στη κίνηση, ενώ παράλληλα το ευθύ κάθισμα διευκολύνει την αναπνοή του», εξηγεί η κ. Καρουζάκη.

Η ίδια αναφέρει χαρακτηριστικά την περίπτωση νεαρού φοιτητή με εγκεφαλική παράλυση, ο οποίος ξεκίνησε τη θεραπευτική ιππασία πριν από 12 χρόνια και ο οποίος, σήμερα, μπορεί να τρέχει με το άλογο και να πηγαίνει μόνος του, χρησιμοποιώντας πατερίτσες, για να κάνει τις συνεδρίες ιπποθεραπείας.

«Το Κέντρο διαθέτει 9 άλογα, ενώ οι ασθενείς κάνουν μία συνεδρία, διάρκειας 30 λεπτών, μία φορά την εβδομάδα. Υπάρχει ρεύμα στη θεραπεία με ζώα. Έρχονται άτομα από το εξωτερικό, που έχουν εκπαιδευτεί σε θεραπείες με δελφίνια, άλογα κλπ. Η θεραπεία με ζώα κερδίζει έδαφος, καθώς υπάρχουν αρκετοί εκπαιδευμένοι ιδιώτες θεραπευτές που τη χρησιμοποιούν. Επιθυμία μας είναι να ενταχθεί η θεραπεία με άλογα σε κάποιο πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας. Για να πείσουμε τις αρχές για την αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής ιππασίας, διοργανώνουμε το 2012 στην Ελλάδα το Παγκόσμιο Συνέδριο Θεραπευτικής Ιππασίας» προσθέτει η κ Καρουζάκη.

Στη Βόρεια Ελλάδα λειτουργεί ένα Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας στο Νέο Σκοπό Σερρών, από το 2007. «Το Κέντρο αυτό διαθέτει 7 άλογα κι ενώ το 2007 εξυπηρετούσε μόνο 4 άτομα, με νοητικά ή κινητικά προβλήματα, σήμερα έχει φτάσει να εξυπηρετεί 14-17 άτομα την εβδομαδιαίως από όλη το Βόρεια Ελλάδα», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπεύθυνη του Κέντρου, Μαρία Λίγκα.

Το Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας των Σερρών διαθέτει κλειστό στίβο, προκειμένου να γίνονται οι θεραπείες, ακόμη και όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές και, όπως ανέφερε η κ. Λίγκα, χρειάζεται η συνδρομή χορηγών για να καλυφτούν τα έξοδα της λειτουργίας του.

Σκυλιά θεραπευτές
Σκυλιά χρησιμοποιεί ως θεραπευτές επαφής σε παιδιά και ενήλικες που έχουν νοητικά προβλήματα, σε συνδυασμό με κινητικά προβλήματα , η SAPT Hellas, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που λειτουργεί από τα 2005 στην Αθήνα και χρηματοδοτείται από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η SAPT Hellas διαθέτει 10 σκύλους, πρώην αδέσποτους, που υιοθετήθηκαν και εκπαιδεύτηκαν από ισάριθμους κηδεμόνες, καθώς και από δύο άτομα γενικής υποστήριξης.

«Επισκεπτόμαστε εθελοντικά και απολύτως δωρεάν ειδικά σχολεία, ιδρύματα, συλλόγους, στέγες και ξενώνες φιλοξενίας και βέβαια, το προφορικό μέρος της παρουσίασης μας προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες των μαθητών ή τροφίμων. Οι επισκέψεις γίνονται με 4-6 σκυλιά. Κατά τις επισκέψεις μας διαπιστώνουμε ότι είναι πολλά αυτά που μπορούμε να προσφέρουμε: Η μοναδική εμπειρία του κοινωνικού ξεκλειδώματος' των ανθρώπων την ώρα που χαϊδεύουν, βουρτσίζουν, ή πηγαίνουν βόλτα έναν σκύλο είναι για εμάς έναυσμα συνέχισης και εντατικοποίησης της προσπάθειάς μας. Παραδείγματος χάριν, ένα αυτιστικό παιδί, που δεν ξέρει να χτενίσει τα μαλλιά του, χτενίζοντας ένα σκύλο μπορεί στη συνέχεια να μάθει να χτενίζεται. Τα αυτιστικά άτομα έχουν πολύ υψηλή νοημοσύνη, αλλά ζουν στο δικό τους κόσμο. Το ζώο γίνεται το κανάλι που τους κάνει να βγουν από τον κόσμο αυτό και να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη προγραμμάτων της SAPT Hellas, Χριστίνα Οικονόμου. Παράλληλα, αναφέρει ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον τα προγράμματα της SAPT Hellas. «Το 2005, οι επισκέψεις μας στα ειδικά σχολεία και ιδρύματα ήταν ελάχιστες, τώρα έχουμε κλείσει επισκέψεις μέχρι τον Ιούνιο του 2011», λέει η κ. Οικονόμου.

Λιγότερα προβλήματα υγείας σε ηλικιωμένους ιδιοκτήτες ζώων
«Λιγότερο στρες και λιγότερα προβλήματα υγείας αντιμετωπίζουν τα άτομα 3ης ηλικίας που έχουν ζώα. Τα αποτελέσματα ερευνών έχουν δείξει την ευεργετική επίδραση που έχει φροντίδα των ζώων στους ηλικιωμένους», αναφέρει, επικαλούμενη αποτελέσματα ερευνών, η κοινωνική λειτουργός Ξανθή Θεοδωρακοπούλου, η οποία έχει εκπονήσει διατριβή με θέμα το "pet therapy".

Συγκεκριμένα, μελέτη των Dembicki και Anderson έδειξε ότι, οι ηλικιωμένοι ιδιοκτήτες σκύλων, περπατούσαν μεγαλύτερες αποστάσεις σε σχέση με συνομήλικούς τους, που δεν είχαν σκυλιά και είχαν χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Εξάλλου, σύμφωνα με μελέτη του Spiegel για τη χρήση ιατρικής βοήθειας μεταξύ ηλικιωμένων με και χωρίς κατοικίδια, τα άτομα 3ης ηλικίας που είχαν κατοικίδιο είχαν λιγότερες επαφές με γιατρό.

Μελέτη του ιδίου σχετικά με ενήλικες που είχαν κατοικίδια έδειξε μείωση των μικροπροβλημάτων υγείας, μετά την απόκτηση κατοικιδίου.

Διαβάστε περισσότερα...

Το αλκοόλ είναι χειρότερο από την... ηρωίνη!


Το αλκοόλ πιο βλαβερό από την ηρωίνη ή το κρακ, σύμφωνα με έρευνα βρετανών επιστημόνων.

Το αλκοόλ είναι περισσότερο βλαβερό από ορισμένα ναρκωτικά, όπως η ηρωίνη ή το κρακ, αν ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις του τόσο στους ανθρώπους, όσο και στο σύνολο της κοινωνίας, προκύπτει από έρευνα που δημοσιεύεται στην βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet.
Η έρευνα, από την Ανεξάρτητη Επιστημονική Επιτροπή για τα Ναρκωτικά (ISCD), εκτιμά πως "τα υπάρχοντα συστήματα ταξινόμησης των ναρκωτικών έχουν ελάχιστη σχέση με το πόσο βλαβερά είναι στην πραγματικότητα".
Οι ειδικοί της επιτροπής έχουν εκπονήσει ένα δικό τους σύστημα αξιολόγησης των ουσιών και εξετάζουν το πόσο βλαβερά είναι τα ναρκωτικά για τον χρήστη, αλλά και το πόσο είναι το κόστος της χρήσης τους για το σύστημα υγείας ή το σωφρονιστικό σύστημα.
Η ηρωίνη, το κρακ και η μεθαμφεταμίνη είναι τα πλέον επικίνδυνα ναρκωτικά, όμως αν κανείς υπολογίσει τις επιπτώσεις για την κοινωνία, το αλκοόλ είναι πολύ πιο επικίνδυνο, σύμφωνα με την έρευνα.
Σε μια κλίμακα επικινδυνότητας από το 0 ως το 100, το αλκοόλ "βαθμολογείται" με 72, η ηρωίνη με 55 και το κρακ με 54.

Πηγή: www.newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φάρμακα για τον διαβήτη ασπίδα κατά του καρκίνου του πνεύμονα



Όπως ανακοίνωσαν σήμερα Αμερικανοί επιστήμονες, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως για τη θεραπεία του διαβήτη, όπως η μετφορμίνη, μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα, ακόμη και στην πρόληψή του.

Οι ερευνητές, σε συνάντηση με το Αμερικανικό Κολέγιο Ιατρών Θώρακος, ανακοίνωσαν ότι
ασθενείς στους οποίους είχαν χορηγηθεί τα φάρμακα για τη θεραπεία του διαβήτη και εμφάνισαν αργότερα καρκίνο του πνεύμονα είχαν πολύ μικρότερες πιθανότητες να γίνει μετάσταση.

«Η έρευνά μας, καθώς και άλλες έρευνες, φανερώνει μία σχέση μεταξύ της χρήσης μετφορμίνης ή θιαζολιδινεδιόνης (TZD) και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα» εξηγεί ο δρ Πίτερ Ματσόνε της Κλινικής του Κλίβελαντ, στο Οχάιο, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

«Ωστόσο, αυτό που είναι μοναδικό στην έρευνα αυτή είναι ότι διαπιστώσαμε ότι ασθενείς που λαμβάνουν μετφορμίνη ή TZD για τον διαβήτη κι έχουν καρκίνο σε πρώιμο στάδιο, εμφανίζουν μειωμένη συχνότητα σε λεπιδώδη κύτταρα και μικρά κυτταρικά καρκινώματα και έχουν μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης».

Οι επιστήμονες μελέτησαν το ιστορικό 157 διαβητικών που επέζησαν του καρκίνου του πνεύμονα.

Όσοι είχαν λάβει είτε φάρμακο μετφορμίνης είτε TZD είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες ο καρκίνος του πνεύμονα από τον οποίο έπασχαν να κάνει μετάσταση ( 20% από εκείνους που έλαβαν τα φάρμακα είχαν όγκους που έκαναν μετάσταση, ενώ το 42% δεν είχε.)

«Οι πρώτες ενδείξεις που έχουμε εμφανίζουν τη μετφορμίνη πιο προστατευτική από τα TZD» λέει ο Ματσόνε.

Στα TZD συγκαταλέγονται το φάρμακο Avandia της GlaxoSmithKline, που είναι ευρέως γνωστό ως ροζιγλιταζόνη και το ανταγωνιστικό του Actos ή πιογλιταζόνη που παρασκευάζεται από την εταιρεία Takeda Pharmaceutical.

Ο Ματσόνε είπε ότι μία μέρα θα είναι εφικτή η χρήση μετφορμίνης για την πρόληψη του καρκίνου στους καπνιστές. Όμως, ο δρ Ντέιβιντ Γκούτερμαν, πρόεδρος του Αμερικανικού Κολεγίου Ιατρών Θώρακος, δήλωσε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, προτού προταθεί κάτι τέτοιο.

Η μετφορμίνη είναι ένα από τα φάρμακα ευρείας χρήσης για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, με 41 εκατομμύρια συνταγές να έχουν χορηγηθεί στις ΗΠΑ το 2008, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κολέγιο.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε καρκίνους παγκοσμίως και ευθύνεται για 1.2 εκατ. θανάτους τον χρόνο. Μόνο το 15% των ανθρώπων με καρκίνο του πνεύμονα ζει περισσότερο από πέντε χρόνια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 171 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έπασχαν από διαβήτη το 2000 και προβλέπει ότι ο αριθμός αυτός σχεδόν θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030 και θα φθάσει τα 366 εκατομμύρια.


Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

H άσκηση απομακρύνει την κατάθλιψη



Άνθρωποι που ασκούνται τακτικά κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη και άγχος, ανακάλυψε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 40.000 Νορβηγούς.

Ωστόσο, η άσκηση κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας δεν φαίνεται να έχει το ίδιο αποτέλεσμα, σύμφωνα με την έρευνα.


Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει το ίδιο επίπεδο αλληλεπίδρασης. Τα υψηλότερα επίπεδα κοινωνικής αλληλεπίδρασης κατά τον ελεύθερο χρόνο φάνηκαν να αποτελούν μέρος της αιτίας της σχέσης.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής στο King's College του Λονδίνου με ακαδημαϊκούς του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και το πανεπιστήμιο Bergen στη Νορβηγία πραγματοποίησαν την έρευνα.
Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο συχνά και σε ποιο βαθμό ασκούνταν στον ελεύθερο χρόνο τους και κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Οι ερευνητές επίσης μέτρησαν την κατάθλιψη και το άγχος των συμμετεχόντων. Όσοι δεν ήταν δραστήριοι κατά τον ελεύθερο χρόνο τους είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης σε σύγκριση με τους πιο ενεργούς, αποκάλυψε η έρευνα.

Ωστόσο η ένταση της άσκησης δεν φάνηκε να οδηγεί σε διαφορά.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Samuel Harvey, από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά στον ελεύθερο χρόνο, με οποιαδήποτε ένταση, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι το πλαίσιο στο οποίο λαμβάνει χώρα η άσκηση είναι ζωτικής σημασίας και ότι τα κοινωνικά οφέλη που σχετίζονται με αυτήν, όπως αυξημένος αριθμός φίλων και κοινωνική στήριξη, είναι πιο σημαντικά στην κατανόηση του πώς η άσκηση μπορεί να συνδέεται με βελτιωμένη ψυχική υγεία σε σχέση με οποιοδήποτε βιολογικό δείκτη καλής φόρμας.

Αυτό ενδεχομένως μπορεί να εξηγήσει την αιτία που η δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο φαίνεται να έχει οφέλη που δεν φαίνονται στη σωματική δραστηριότητα που αποτελεί μέρος μιας εργάσιμης ημέρας.

Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...